Budapest legenda lesz
2011. szeptember 30. írta: Fedor

Budapest legenda lesz

Critical Mass Budapest 2009 Budapest, mint a világ többi részének a példaképe - szívet melengető ilyet olvasni. A sok negatív külföldi sajtóvisszhang mellett végre egy pozitív hír rólunk:

Budapest holtversenyben lett a tizedik a Copenhagenize.eu oldal biciklisbarát városokat értékelő listáján, vele együtt az amerikai Portland, a mexikói Guadalajara, valamint a német Hamburg is ugyanúgy 36 pontot kapott. Budapestet az első helyezett Amszterdam mellett megelőzte Koppenhága, Barcelona, Tokyo, Berlin, München, Párizs, Montreal és Dublin is.

Az oldal értékelése szerint "Budapest ereje az erős és elkötelezett érdekképviseletében rejlik", amelynek már láthatóak az eredményei. A kerékpáros közlekedés elfogadottsága "figyelemre méltó", a város pedig alig néhány év alatt nemsokára eléri a biciklisek "bűvös 5 százalékos részarányát". Kiemelik, hogy van néhány megfelelően elhelyezett bicikliút, és hogy a helyi szubkultúrák támogatják a kerékpározást, "a biciklizés reklámozása pedig világszínvonalú".

Mint írják, "nincs más hely a világon, ahol 50-80 ezer ember gyülekezne egy békés Critical Mass felvonuláshoz", a következő feladat azonban az, hogy mindennapos tekerésre is rávegyék az embereket, ehhez intenzívebbé kell tenni a politikai lobbit és a pozitív marketinget. "Budapest egész Közép- és Kelet-Európa, ha nem a világ többi részének a példaképe. Több infrastruktúrát, több politikust az ügy mellett, és Budapest egy legenda lesz" - tanácsolja a Copenhagenize.eu.

A fővárosban rendszeresen tekerő bringásként magam is érzékelem és értékelem az infrastruktúra folyamatos fejlődését, és ezzel együtt a nyeregbe pattanók számának örömteli növekedését. Ismerek embereket, akikről korábban el nem tudtam volna képzelni, hogy kerékpárral járjanak munkába, és most már ők is rendszeresen így tesznek.

Sok ilyen hír kéne még...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr103268692

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Észak-Koreai TV magyar adása? 2011.10.01. 14:39:43

Néztem a televíziót és majdnem a fotel mellé ültem! Azt gondoltam, hogy megbolondult egy műhold és véletlenül az Észak-Koreai TV adása jött be, de aztán rájöttem, hogy nem tudok semmilyen idegen nyelven, a műsorvezető is ismerős volt, tehát csak magyar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.02. 18:55:27

Mik vannak...

Na mindegy, hajrá, hajrá, biciklizni jó!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.03. 21:07:51

A hír jó!

Viszont látom(igaz autóból és gyalog), milyen katasztrófális a budapesti kerékpáros infrastruktúra. És mégis ilyen jó helyezést értünk el?

Megítélésem szerint München sokkal, nagyságrendekkel biciklisbarátabb (ott szoktam kerekezni is mikor ott vagyok - ez sűrűn van), és mégis csak 4 ponttal kapott többet.

Azt sem hiszem el, ismervén a német mentalitást, és az átlagos német kerékpáros inrastruktúrát, hogy Hamburg és Budapest egy szinten van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 21:11:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Szerintem nálunk a fejlődés dinamikáját és a lelkesedést értékelték. Mert tényleg sokkal fejlődött az infrastruktúra az elmúlt pár évben (igaz, volt honnan), és tényleg nem mindennapi, hogy rendszeresen nálunk van a legnagyobb Critical Mass...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0