Köztéren fekvők
2011. október 18. írta: Fedor

Köztéren fekvők

A szöveg az Indexé, a fotók meg  videók viszont már sajátok:

Hajléktalanok és lakástulajdonosok, öregek és fiatalok demonstráltak néhány százan a Parlament előtt a szabálysértési törvény tervezett, a hajléktalanok elzárását lehetővé tevő módosítása ellen, amit hétfőn tárgyalt a törvényhozás. Volt, aki az alkotmánysértő megkülönböztetés ellen tiltakozott, volt, aki megfizethető lakhatást követelt, a szakszervezeti demonstrációk sztárja, Kónya Péter pedig meglátta a reményt az összefogásra.

(...) a tüntetés résztvevőit felkérték, hogy pár percre képzeljék magukat a hajléktalanok helyébe, és heverjenek le a Parlament elé. A földön fekvőkre aztán ráküldték a hatóságot, akik most az AVM aktivistái voltak, és akik a tér két oldalán látható „Börtön" felirat mögé próbálták tessékelni az életvitelszerűen az utcán heverésző publikumot. Talán a hajléktalanokból lett hatóság volt túl engedékeny, talán a tüntetők voltak elszántabbak, de pár perc után a szervezők a hidegre való tekintettel véget vetettek a performansznak, tanulságként pedig azt szűrték le, hogy a hajléktalanoknak is határozottan ellen kell állniuk a zaklatásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr893310713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2011.10.18. 08:58:46

Lehet, hogy a Rózsadombról másképpen látják.

Én a tengerszinthez közelebb, a Déli pályaudvarnál egy szép üvegportálos üzlet kirakatában láttam (saját szememmel), hogy egy nagy papírtáblára írva szépen kérték a hajléktalanokat, hogy ne közvetlenül az üzlet bejárata elé hugyozzanak.

Ha jellemző lenne amit az, hogy ebben az országban a hajléktalant is megbüntetik azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés, akkor a szép üvegportálos üzlet működtetőinek nem kellett volna megírni szívhez szóló könyörgésüket a hajléktalanok jobb belátásra bírása érdekében.

A „jogvédők” kemény érveket hoznak fel annak érdekében, hogy a hajléktalant ne lehessen megbüntetni azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés.

Ők azzal érvelnek, hogy „a hajléktalanok kriminalizálása” csúnya dolog, rossz dolog.

Néhány naív utópista elfogadja azt a gondolatot, hogy az ékesszólás, a racionális érvelés a szép szó eltérít minden a potenciális törvénysértőt szándékától és ezért a kényszert ki kell küszöbölni a társadalom életéből.

Élt egyszer egy szocialista író, Makarenko, aki egy híressé vált könyvet írt: „Az új ember kovácsa” címmel.

Ebben azt bizonygatta, hogy az antiszociális magatartás, a bűnözés egyedüli oka a rossz társadalmi berendezkedés (a kapitalizmus). Ha ez megszűnik és helyébe a szocializmus lép, megszűnik „embernek ember által való kizsákmányolása”, ezáltal a bűnözés is megszűnik.

A szocializmus a Szovjetúnióban felépült, mégis amikor Sztálin elvtárs meghalt, több, mint tízmillió ember sínylődött kényszermunka táborokban, köztük köztörvényes bűnözők is.

Ha valaki a küszöbödre szarik és utána még bekopogtat papírért, azt miért ne lenne szabad "kriminalizálni"?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.18. 09:18:50

@Vidéki: Kőbányaiként kurvára unom már ezt a rózsadombizást, de gondolom Az akció szervezői is, akik között személyesen ismerek olyat, aki a Józsefvárosban él.

"A „jogvédők” kemény érveket hoznak fel annak érdekében, hogy a hajléktalant ne lehessen megbüntetni azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés."

Senki nem érvelt amellett, hogy az utcán lehessen hugyozni, ez baromság. A tiltakozás annak szólt, hogy a hajléktalanságot, mint állapotot kívánják büntetni, mégha nem is követett el semmilyen "köztisztasági szabálysértést". Pedig senki sem azért lakik az utcán, mert szabad akaratából így döntött...

Vidéki 2011.10.18. 10:23:11

@Fedor:

Hajléktalan szállókra van szükség, olyan mennyiségben, amelyek képesek befogadni az összes rászorulót.

Ezeknek a színvonala nem kell, hogy elérje a Hotel Kempinsky szinvonalát, de felül kell múlnia mondjuk egy forgalmas aluljáró színvonalát, ahol nincsenek meg a higiéniai feltételek és télen a hőmérsékélet is kedvezőtlen lehet.

Nem szükségszerű, hogy a hajléktalan szállók túlnyomó többségét Budapestre a Józsefvárosba telepítsék.

Nem szükségszerű, hogy a hajléktalan válogathasson, mazsolázgathasson a szállóhelyek között.

Aki ilyen helyzetben van, minden segítséget meg kell ragadnia, akár egy vidéki hajléktalan szállót is.

Aki nem hajlandó elfogadni a hajléktalan szállón a normális emberi együttélés szabályait azzal szemben kényszerítést kell alkalmazni.

Ők is állampolgárok, a törvény előtti egyenlőség elve rájuk is vonatkozik.

Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek.

Ha nem hajléktalanként egy szállodában szállsz meg, ott is létezik egy házirend, amit a nem hajléktalannak is muszáj betartani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.18. 10:30:54

@Vidéki: "Hajléktalan szállókra van szükség, olyan mennyiségben, amelyek képesek befogadni az összes rászorulót."

És ezt vitatja valaki? De most nem erről van szó. Még egyszer: nem arról szólt ez az egész, hogy szabadon lehessen bárhol hugyozni, hanem arról, hogy ne vigyen el a rendőr, ha kopott ruhában leúlsz egy padra.

Vidéki 2011.10.18. 10:33:52

@Fedor:

Írod: „Senki nem érvelt amellett, hogy az utcán lehessen hugyozni, ez baromság.”

Gondolkozz el azon, hogy a hajlék fogalmába beletartozna az emésztőcsatorna kimeneti nyílásainak működésével kapcsolatos termékek higiénikus elhelyezése is.

A "szakma" teljesen elfogadhatónak tartja, hogy a hajléktalanok a közterületeket anyagcsere termékeikkel és kulturálatlan viselkedésükkel (például alkoholizálással ) szennyezzék.

Léteznek hajléktalan szállók és egyéb intézmények, ahol ha nem is tökéletesen, de sokkal jobban meg lehet oldani a hajléktalanok problémáit, mint közterületeken.

Kora tavasszal egy cikk szövegében ez volt olvasható:

„a hajléktalanszállók többnyire 90 százalékos kihasználtsággal működnek ebben az időszakban is.”

Sok hajléktalan, viszont irtózik ezektől a helyektől, mivel előírnak ésszerű magatartási szabályokat, amit ők semmi áron nem hajlandók betartani. Például az alkoholizálást nem lehet mértéktelenül folytatni.

Nagy okos ideológusok legitimálják deviáns viselkedésüket ezzel:

" a hajléktalanoknak alkotmányos joga hajlékként kisajátítani frekventált nagy forgalmú közterületeket, például aluljárókat."

Vidéki 2011.10.18. 10:42:12

@Fedor:

Nem visz el a rendőr, ha kopott ruhában leülsz egy padra, de akik frekventált közterületeken, alkoholmámorban fetrengenek saját vizeletükben és ürülékükben azok számítsanak erre.

Mi lenne a helyes? Félrenézni, semmit tenni?

loláb 2011.10.18. 13:09:14

@Fedor:
"hanem arról, hogy ne vigyen el a rendőr, ha kopott ruhában leúlsz egy padra."

Hogyha emelett viszont üresek azok a szállók, amiket az adófizetők pénzéből azért tartanak fent, hogy az arra rászorulók odamenjenek, akkor de, vigyen csak el.

A társadalom szolidaritásának van egy megnyilvánulási formája, ez pedig a hajléktalanszálló.

Ez az a konkrét dolog, amit a "társadalom szolidaritása" kapcsán a rászorulók joggal várhatnak el.
Nem az, hogy a hajléktalan léttal kapcsolatos minden kellemetlenséget zokszó nélkül elviseljünk. Nem azért építünk padokat, parkokat, hogy ott emberek aludjanak, azért a szállókat építjük.

Ha ezzel a hajléktalan nem él (és máérpedig a legkemányebb téli hónapok kivételével a szállók üresek, viszont minden padon alszik valaki), akkor a társadalomnak nem kötelessége eltűrni azt, hogy a padokon, parkokban emberek éljenek, csak azért, mert az a hajlétktalannak tavassztól őszig kényelmesebb, egyszerűbb a parkban élni, mint bemenni a szállóba.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.18. 15:18:39

@Vidéki: "Nem visz el a rendőr, ha kopott ruhában leülsz egy padra"

Bocs, de konkrét példák cáfolnak téged...

@loláb: Abban nincs köztünk vita, hogy a hajléktalanszállók felé kéne terelni a hómleszeket. Talán ha a ha azt a 80 millió Ft-ot, amibe a népszavazás került, meg azt a 70 milliót, amit csak a nyolcadik kerületben a hajléktalanok üldözésére kívánnak jövőre költeni, a szállók és a szociális-munkás hálózat fejlesztésére, ingyenes köztéri WC- kiépítésére és hasonlóra költenék... Na jó, elég lenne a negyede is, még az is többszöröse lenne a most ezekre fordított összegnek.

Avatar 2011.10.18. 15:30:40

@Vidéki: A közterületre hugyozó hajléktalanok mellett remélem a rendőrség rács mögé dugja a közterületen a kutyáját hugyoztató, illetve szarató (és össze nem szedő) "rózsadombi" polgárokat is, ugyanis a kutyapisi pont olyan büdös, mint az emberi. Ráadásul a polgár még csak arra se hivatkozhat, hogy máshol nem tudja megoldani, hiszen összepisáltathatná a kutyájával a saját lakását is, míg a hajléktalannak erre nincs lehetősége. Szóval a helyzet az, hogy a közterületi hugyozást nem csak a hajlékonyok végzik, de Kiss Ernő 1998-as rendőrpalota hugyozásán kívül még egyszer sem hallottam olyanról, hogy bárkinek bármi következménnyel számolni kellett volna ilyen ügy miatt.

loláb 2011.10.18. 15:56:28

@Fedor:
"Na jó, elég lenne a negyede is, még az is többszöröse lenne a most ezekre fordított összegnek."

Ameddig a hajlktaklanszállók nyáron töküresek, de a parkokban emberek tucatjai alszanak, engem nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy egy büdös petákkal többet kellene adni erre a kérdésre.

Majd ha valahogyan sikerül elérni, hogy a hajléktalanszállók az év minden napján a kapacitásukat nagyjából kihasználva működjenek, akkor elkezdhetünk azon morfondírzni, hogy mit kéne bővíteni, és ez mennyibe kerül.
De hogy azért felépítsenek egy-egy pluszférőhelyt, hogy az egy évben 3 hónapban legyen kihasználva, a többi időben viszont a hajléktalannak joga legyen az utcán élni, merthogy "nem jódolgában csinálja" az nonszensz.

Először menjenek be a szállóra, majd ha a mostaniak megteltek, akkor építünk nekik újakat.
De az alapvetés az az, hogy mindenkinek a szállón a helye, akkor is, hogyha ő egyébként úgy ítéli meg, hogy az utcán élni a 12 hónapból 8-ban kényelmesebb, kellemesebb, stresszmentesebb.

DeMarco 2011.10.18. 17:01:07

Már megint unatkoztak a pesti libsik?
Nincs ezeknek rendes munkájuk, h ennyire ráérnek bohóckodni?

Inkább csinálnátok vmi hasznosat, például gyerekeket... egy jó dugás több örömet okozna nektek, meg nekünk is, mert azt legalább otthon csinálnátok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.18. 20:53:21

@loláb: "Ameddig a hajlktaklanszállók nyáron töküresek, de a parkokban emberek tucatjai alszanak, engem nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy egy büdös petákkal többet kellene adni erre a kérdésre."

Én nem bővítést írtam, hanem fejlesztést, ami pl. azt is jelenti, hogy a mostaniakban is lehetne olyan körülményeket teremteni, hogy szívesebben menjenek oda, mert annak is van oka, hogy nem szeretnek a hajléktalanok ott aludni...

@DeMarco: "Már megint unatkoztak a pesti libsik?
Nincs ezeknek rendes munkájuk, h ennyire ráérnek bohóckodni?"

Újfent felhívnám a figyelmedet, hogy mindez munkaidő UTÁN történt, ugyanis szemben azokkal, akik hetekig táboroztak Kossuth téren öt éve, itt a hajléktalanokon kívül rendes, dolgozó emberek voltak ott.

"egy jó dugás több örömet okozna nektek, meg nekünk is, mert azt legalább otthon csinálnátok. "

Miből gondolod, hogy utána, este nem volt meg ez is? ;-) A társadalmi felelősségvállalás nem okoz impotenciát :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.18. 23:55:03

sok debil, vonul a gettó megin

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.19. 07:51:28

@Vidéki:

Azzal egyetértek, hogy nem lehet az üzlet ajtajába vizelni. És amúgy hova?

Itthon már láttam 300 Ft-os használati díjú nyilvános WC-t, ingyeneset még egyet sem.

Münchenben kicsit nagyobb a WC sűrűség, és ingyenesek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.19. 07:53:27

@Vidéki:

"Ha valaki a küszöbödre szarik és utána még bekopogtat papírért, azt miért ne lenne szabad "kriminalizálni"? "

Annak smirglit kell kiadni. És mondani, hogy ne adja vissza, hanem a másik oldalát tegye el későbbre.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.19. 07:56:50

@Vidéki:

"Aki ilyen helyzetben van, minden segítséget meg kell ragadnia, akár egy vidéki hajléktalan szállót is."

Erről azt mondták egyszer, azért nem szívesen mennek le vidékre, mert a szokott helyén tudja hogyan és hol tud annyi pénzt és élelmet összekoldulni, hogy legyen holnapja.

Budapesten némelyikük tud vállalni alkalmi munkákat néha. Vidéken erre sokkal kissebb az esély.

Vidéki 2011.10.19. 07:58:36

@Avatar:

A hajléktalanokat nemcsak szeretni, hanem szaratni is kell. Mondta egy (nem jogvédő) filozófus.

Frekventált közterületek erre nem alkalmasak.

Hajléktalanszállók erre alkalmasak, ha a „házirendet” sikerül fenntartani.

Aki nem hajlandó elfogadni a hajléktalan szállón a normális emberi együttélés szabályait azzal szemben kényszerítést kell alkalmazni.

Ők is állampolgárok, a törvény előtti egyenlőség elve rájuk is vonatkozik.

Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek.

Elvarázsolt "jogvédőink" gondolkodása Makarenkó gondolkodására hasonlít, aki „Az új ember kovácsa” című híres művében azt fejtegette, hogy a bűnözés oka embernek ember által való kizsákmányolása.

A jövendő szocialista társadalmában, ahol embernek ember által való kizsákmányolása elvi szempontból megszűnik, a bűnözés magától el fog halni és nem lesz szükség kényszerítő eszközökre sem.

Mint tudjuk, a Szovjetúnióban felépült a szocialista (osztálynélküli) társadalom, megszünt embernek ember által való kizsákmányolása, mégis amikor Sztálin elvtárs meghalt, több mint tíz millió ember sínylődött a Szovjetúnióban kényszermunka táborokban.

Ha nem hajléktalanként egy szállodában szállsz meg, ott is létezik egy házirend, amit a nem hajléktalannak is muszáj betartani.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.19. 08:00:16

@DeMarco: Most hogy olvaslak, már nem unatkozom. Röhögök és szánlak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.19. 08:41:18

@Vidéki: "Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek."

Most már csak az a kérdés, hogy ki állít ilyet. Nem tudom hanyadszor írom le, hogy NEM arról szól ez az egész, hogy a hajléktalan oda szarjon és hugyozzon, ahova akar.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.19. 08:43:48

@tesz-vesz: Van egy sejtésem, hogy milyen hangnemnem utasítottad vissza a hasonló színvonalú kritikákat öt évvel ezelőtt... De én inkább nem süllyednék le oda.

loláb 2011.10.19. 08:47:07

@Fedor:
Igen, megvan az oka: például az, hogy nem lehet piálni, tisztálkodni kell, meg egyáltalán: alkalmazkodni emberekhez.

Ezek nehéz dolgok, tök természetes, hogy egy, valószinüleg szociálisan jóval kevésbé fejlett ember ezeket a kötöttségeket nehezebben, illetve ha nincs a körülmények miatt rákényszerítve, inkább sehogy nem akarja elviselni.

De hogy erre az legyen a válasz, hogy átengedjük nekik azokat a területeket, (aluljárók, parkok, lépcsőházak), amiket nem annak céljából hozzunk létre, hogy ott emberek éljenek, mondván, hogy "nem jódolgukban élnek az utcán", az nekem nem szolidaritás, meg nem irgalmasság, hanem hülyeség.

Én sokkal szkeptikusabb vagyok abban a kérdésben, hogy akármilyen fejlesztés, vagy bővítés után rá lehetne venni a hajléktalanok nagyobbik hányadát arra, hogy nyáron is inkább a szállón aludjon a Teleki tér helyett. Mert persze lehet, hogy a hajléktalanszállókon a körülmények nem jók, de a fő probléma a házirenddel, és az emberi együttéléssel van, nem azzal, hogy szúr-e matrac rugója, vagy vízköves-e a vécékagyló.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.19. 09:14:41

@loláb: "De hogy erre az legyen a válasz, hogy átengedjük nekik azokat a területeket, (aluljárók, parkok, lépcsőházak), amiket nem annak céljából hozzunk létre, hogy ott emberek éljenek, mondván, hogy "nem jódolgukban élnek az utcán", az nekem nem szolidaritás, meg nem irgalmasság, hanem hülyeség."

Értsd már meg, hogy a célunk ugyanaz, csak az eszközökben nem értünk egyet. Nem kell átengedni a köztereket. Minden elfogadható eszközzel arra kell törekedni, hogy minél kevesebben kényszerüljenek utcán élni. De a bebörtönzés nem elfogadható eszköz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.19. 09:23:42

@loláb: neked, és úgy általában.

1) kurva - de legalábbis nagyon - könnyű a fűtött szobából erkölcsi okosságokat belebüfögni a világba, megítélve másokat.

2) a hajléktalanok többsége nem azért hajléktalan, mert az volt az életcélja.
a hajléktalanná válásnak rengeteg oka van - bár az életpályák íve általánosságban megadható -, és ezek közül csak az egyik az "emberi tartás megrogyása", amit ebben a szituációban inkább neveznék reményvesztettségnek.
a Pógárok el tetszenek felejteni, hogy ebben az országban 40 éves kor fölött egy átlagember számára gyakorlatilag teljességgel lehetetlen az elhelyezkedés, az emberi léthez elegendő jövedelem megszerzése.

3) a politikának az elmúlt 20 évben esze ágában sem volt felkarolni a hajléktalan és úgy általában a szegény-kérdést.

4) most azért lett hirtelen ilyen fontos a dolog, mert a kormány és a politikusok tehetetlenek, az ország-, a város- és úgy általában bármilyen vezetés kérdésében megbuktak, nincs elképzelésük az ország jövőjéről és arról, hogy a szarból hogy lehetne kikeveredni, az eddig adott válaszokról pedig kiderült, hogy dilettánsak, gyermetegek vagy nevetségesek.
ebben a tehetetlenségi helyzetben olyan akciókra van szükség, amelyek az átlag-"paraszt"-nak könnyen eladhatók, amelyek az egyébként jóval az európai átlag alatti érzelmi intelligenciaszinttel rendelkező magyar társadalomban népszerűek és amelyek a politika részéről erőt mutatnak.

5) a másik ok pedig az általános megfélemlítés, amely ennek a kurzusnak az alapja, és amely az előző pontban leírt töketlenség miatt az elvártnál is nagyobb mértékű (lesz).

6) tessenek egy hétre (hónapra) - csak úgy próbaként - kiköltözni az utcára, utána tessenek ezeket a fennkölt erkölcsi lózungokat puffogtatni.

Vidéki 2011.10.19. 10:11:20

@idelle:

Írod: „most azért lett hirtelen ilyen fontos a dolog, mert a kormány és a politikusok tehetetlenek”.

A tehetetlenséget a hozzád hasonló „jogvédők” terjesztik téveszméikkel, miszerint nem szabad kényszeríteni állampolgárokat a törvények betartására, ha azok hajléktalanok.

Fedor is ezt írja:

„Minden elfogadható eszközzel arra kell törekedni, hogy minél kevesebben kényszerüljenek utcán élni. De a bebörtönzés nem elfogadható eszköz.”

Mi az elfogadható eszköz, az örökös rimánkodás?

A Tízparancsolat több ezer éve ismert.
Egyik parancsolata így hangzik: „Ne lopj”.

A törvény létrejötte óta rengeteg ember élt, akiknek hiába rimánkodtak, nem hatott rájuk a törvény szava és szelleme, annak ellenére loptak ahol csak tudtak.

Akik így cselekedtek azokat kényszeríteni kellett arra, hogy leszokjanak káros szenvedélyükről.

loláb 2011.10.19. 10:49:35

@idelle:

"1) kurva - de legalábbis nagyon - könnyű a fűtött szobából erkölcsi okosságokat belebüfögni a világba, megítélve másokat."

Egyrészt, marhára unom már, hogy ebben a témában csak és kizárólag az az elfogadható, közvetítehető állsápont, amit a hozzád hasonlóan gondolkodó "jogvédők" közvetítenek, függetlenül attól, hogy a társadalom értékítélete ezzel köszönöviszonyban sincs. És hogy minden, ami ettől eltér, az "fűtött szobából való erkölcsi lózungok puffogtatása".

Szóval hagyjuk ezt a fűtött szóbás faszságot egyszer és mindenkorra: gondolom te se a Széll-Kálmán téri ingyen wifiről írtad a kommentedet, úgyhogy pont annyira van jogom nekem megosztani a gondolataimat, mint ahogyan azt te teszed, és semmivel sem vagy kompetensebb a témában.

"most azért lett hirtelen ilyen fontos a dolog, mert a kormány és a politikusok tehetetlenek, az ország-, a város- és úgy általában bármilyen vezetés kérdésében megbuktak, nincs elképzelésük az ország jövőjéről és arról, hogy a szarból hogy lehetne kikeveredni, az eddig adott válaszokról pedig kiderült, hogy dilettánsak, gyermetegek vagy nevetségesek."
Nem, tévedsz. Azért lett hirtelen ilyen fontos a dolog, mert 20 év után a nyolcadik kerületben megválasztottak egy olyan srácot polgármesternek, aki nem egy gettót akar irányítani, és elkezdett bizonyos megcsontosodott struktúrákat piszkálni.
Ez az érintettek nagy részének természetesen nem tetszik, és ehhez megtalálták azokat az eszközöket, amivel országos politikai ügyet csinálnak egy helyi kérdésből.

"tessenek egy hétre (hónapra) - csak úgy próbaként - kiköltözni az utcára, utána tessenek ezeket a fennkölt erkölcsi lózungokat puffogtatni."
Ez annyira, de annyira unalmas már.
A büdös életben nem fogod tudni megmagyaréázni nekem, hogy ha tavasztól őszig ÜRESEK a hajléktalanszállók, az hogyan is jön össze ezzel a "nem jódolgukban alszanaki az utcán"-nal.

loláb 2011.10.19. 10:52:19

@Fedor:
"Minden elfogadható eszközzel arra kell törekedni, hogy minél kevesebben kényszerüljenek utcán élni. De a bebörtönzés nem elfogadható eszköz. "

És szerinted mi az "elfogadható eszköz"? Megkéred szépen? Eljárás, kényszer nélkül hogy a tökömbe akarsz rávenni egy deviáns alkoholbeteget arra, hogy amikor éjjel +20 fok van, a parkban alvás helyett bemenjen egy olyan helyre, ahol nem piálhat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.19. 11:57:03

@Fedor: nem értelek. milyen hangnemben?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.19. 11:58:50

milyen jó kis performanszot rendeztek ide.

annyi dolga van ezeknek is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.19. 12:00:08

@Fedor: Kőbányaiként kurvára unom már ezt a rózsadombizást"

ez a rózsadombizás, nem inkább helyhez köthető, hanem anyagi viszonyhoz

kerenszkij 2011.10.19. 12:03:56

@loláb: A hajléktalan szállók sem nyáron, sem tavasszal nem üresek...
Egy másik blogon felajánlottam a t. postolóknak, hogy megszervezek egy szálló látogatást, csak hogy tudjátok mi a faszról is (ugattok)beszéltek. Szerinted hány nethuszár jelentkezett? De a sületlenségekről, fél és nulla infókról ment tovább a szövegelés.

kerenszkij 2011.10.19. 12:10:38

@loláb: Ismét: 1.nem üresek,
2. létezik menhely "fapad" ahol csak éjszaka lehet bent az ember, és oda általában piásan is bemehetnek
3. a szállók magasabb komfort fokozatúak, egész napos bent tartózkodással, szállója válogatja, de kevés az absztinens- tehát némi alkoholos befolyásoltság megengedett...
4. ja és nem üresek sem a fapadok, sem a szállók...

loláb 2011.10.19. 12:27:39

@kerenszkij:
"A hajléktalan szállók sem nyáron, sem tavasszal nem üresek..."

Tehát te azt állítod, hogy nem létezik az a jelenség, hogy az elviselhető hőmérsékletű időszakokban a hajléktalanok egy része inkább az utcán alszik, minstsem hogy a szállóra menjen. Azt állítod, hogy a szállók télen-nyáron azonos telitettségen működnek, és több ember fizikailag nem fér el bennük, a legmelegebb nyári hónapokban sem?

kerenszkij 2011.10.19. 12:34:16

@loláb: Édes egy kommenttársam! Idézd, hol állítottam ezt?! TE viszont azt állítottad, hogy ÜRESEK, az üres azt jelenti, hogy nincs benne senki. Ha leírsz valami marhaságot ne rajtam kérd számon aztán. Érdekes, hogy most már nem azt mondod üresek, csak egy része :). Jobb lenne ha máskor is gondolkodnál(helyesen mint most) mielőtt idekarmolsz valami blődséget. Mert így lehet korrekt módon érvelni, beszélgetni...

A kérdésedre is válaszolok, kevesebben laknak valamivel, de ezt szálláshelye válogatja, mert pl nálunk nem laktak kevesebben... van ahol igen. Mondjuk ha választhatnál, hogy egy 20 fős emeletes ágyas szobában legyél vagy egy kellenes erdei kunyhóban, te melyiket választanád?

loláb 2011.10.19. 14:49:52

@kerenszkij:
Nyugi, koma, ne idegeskedj, mert még megárt. Ha te képtelen vagy értelmezni a költői túlzást, mint retorikai, érveléstechnikai eszközt, azzal sajnos én nem tudok mit kezdeni. Azonban mivel eleve nem neked szántam egyik kommentemet sem, ezért nem is érzek felelőséget amiatt, hogy félreértelmezted őket, és totál hülyét csináltál magadból.

"Mondjuk ha választhatnál, hogy egy 20 fős emeletes ágyas szobában legyél vagy egy kellenes erdei kunyhóban, te melyiket választanád?"
De persze a hajléktalanok nem VÁLASZTJÁK, hogy az utcán élnek, éppen ezért nekünk zokszó nélkül el kell viselnünk, hogyha össze-vissza pisálják a parkokat, ahelyett, hogy bemennének a szállóra.

Nos, lényeg a lényeg:

loláb 2011.10.19. 14:59:57

A hajléktalanok jelentős része az év egy szakában VÁLASZTJA azt, hogy az utcán (parkban, kiserdőben, aluljáróban) él, mert -szabad férőhely ugyan lenne- de neki kényelmesebb az utcán élni, mint bemenni egy 20+ágyas szobába.

Akkor viszont, miről is beszélünk?
Létező jelenség az, hogy a hajléktalanszállók csak akkor telnek meg, amikor az utcán élőket a fagyhalál veszélyezteti. Ti ennek ellenére folyamatosan azt mondjátok, hogy szegényeknek nincs más választásuk, nem jókedvükből élnek az utcán, és békén kell hagyni, hogyha az adóforintokból milliókért renovált parkokba cuccolnak be a motyóikkal.

Szerintetek ez oké, rendben van, mert ezt kívánja a szolidaritás.
Szerintem viszont ennek semmi köze nincs a szolidaritáshoz, ez szimpla hülyeség.

kerenszkij 2011.10.19. 15:02:07

@loláb: Örülök, hogy ilyen kifinomult és szofisztikált ember írogat ide, aki mestere a retorikának, és kisujjában van az érveléstechnika minden csínja-bínja.
Amit ide írsz sajna mindenki olvashatja, kommentelheti, kár, hogy ezt nem tudtad...
Szerinted egy átlag hétvégén hány tisztes kommentelő hugyozza össze a parkokat hajnalban hazafelé botorkálva? Tényleg ez az ország legnagyobb gondja szted, hogy bp.-en az utcán élő csövik nem mennek be a nem létező férőhelyekre? Nyáron van üres hely, de figyelj! -nem annyi, mint ahányan az utcán kénytelenek élni! Ha akar sem tud mindenki bemenni sajnos.
Az ajánlatom még mindig áll, szívesen elintézek egy üzemlátogatást azoknak, akik tényleg kíváncsiak.

kerenszkij 2011.10.19. 15:06:41

@loláb: Amúgy én sem gondolom, hogy bárkinek az utcán kéne élni. De amíg nincs elegendő, normális, önálló életvitelt biztosító szállás, addig nem lesz megoldás. Emberhez az sem méltó élet, hogy felnőtt korodban nincs egy sarkod, ami csak a tied, személyes holmijaid lerakására, elkülönítésére semmi lehetőséged a magánéletre egy menhelyen. Erre lenne megoldás, de nem a tervezett 300 fős menhelyek...

loláb 2011.10.19. 15:46:37

@kerenszkij:
"Szerinted egy átlag hétvégén hány tisztes kommentelő hugyozza össze a parkokat hajnalban hazafelé botorkálva?"
Ami -nagyon helyesen- szintén büntetendő dolog, és a rendőr meg is bünteti, ha elkapja.

"Tényleg ez az ország legnagyobb gondja szted"
Nem, nem ez az ország legnagyobb problémája.
A nyolcadik kerületben viszont benne lehet az első háromban, és ez az egész paláver alapvetően egy nyolcadik kerületi polgármester intézkedéséből indult ki. És nem Kocsisék csináltak belőle országos hecckampányt, hanem bizony TI.

"Nyáron van üres hely, de figyelj! -nem annyi, mint ahányan az utcán kénytelenek élni! Ha akar sem tud mindenki bemenni sajnos."
De ráadásul nem is akar, és azzal takarózik, hogy nem jódolgában él az utcán.

Vidéki 2011.10.19. 16:01:53

@kerenszkij:

Te lelki rokona lehetsz annak a szerencsétlen orosz miniszterelnöknek, akit 1917 november hetedikén megdöntött az „Októberi Forradalom”.

Abban egyetértünk, hogy hajléktalan szállókra van szükség, olyan mennyiségben, amelyek képesek befogadni az összes rászorulót.

Ezeknek a színvonala azonban nem kell, hogy elérje a Hotel Kempinsky szinvonalát, de felül kell múlnia mondjuk egy forgalmas aluljáró színvonalát, ahol nincsenek meg a higiéniai feltételek és télen a hőmérsékélet is kedvezőtlen lehet.

Nem kell eltűrni, hogy ezeket a közterületeket valakik hajlékként kisajátítsák, vagy a városok belterületén borogathassák ki a kukákat, szórhassák szét a szemetet.

Aki nem hajlandó elfogadni a hajléktalan szállón a normális emberi együttélés szabályait azzal szemben kényszerítést kell alkalmazni.

Ha nem hajléktalanként egy szállodában szállsz meg, ott is létezik egy házirend, amit a nem hajléktalannak is muszáj betartani.

Nem hiszem, hogy a világ bármely pontján lenne arra lehetőség, hogy a hajléktalanoknak ötcsillagos szállodákban biztosítsanak hajlékot.

Az USA hatalmas, gazdag ország, óriási erőforrásokkal, mégis tapasztalható, hogy ott is élnek hajléktalanok.

Az Investigation Discovery ismeretterjesztő csatornán megtörtént bűneseteket ismertetnek.

Volt közöttük olyan, amelyik egy hajléktalan által, másik hajléktalannal szemben elkövetett gyilkosság feltárását mutatta be.

A hajléktalanok ott a perifériákon húzzák meg magukat, nagyon hasonló körülmények között vegetálnak, mint a mi hajléktalanjaink.

Sokan közülük tudatformáló szerek rabjai.

Az ottani hatóságok azonban nem rabjai az anarchista mentalitásnak.

Nem tévesztik össze az anarchiát a demokráciával, a bűnpártolást az emberi jogokkal és a józan dolgozó többség jogait nem nyomják le harmincharmadik helyre a deviánsok jogai alá.

Az ottani rendvédelmi szervek nem tűrik el, hogy frekventált nagy forgalmú közterületeket hajléktalanok hajlékként kisajátítsanak, vagy a városok belterületén borogathassák ki a kukákat, szórhassák szét a szemetet.

Ott elfogadják, hogy az állam törvényei a hajléktalanokra is vonatkoznak és a hatóságok nem tűrik el, hogy a hajléktalanok "ügyeiket" saját törvényeik szerint, egymás között "rendezzék le",

Ott a bűnelkövetőket, még ha hajléktalanok is, „kriminalizálják”.

Az USA-ban az élet minden területén bebizonyítják, hogy reálisan gondolkodó emberek,

Nem tévesztik össze az anarchiát a demokráciával, a bűnpártolást az emberi jogokkal és a józan dolgozó többség jogait nem nyomják le harmincharmadik helyre a deviánsok jogai alá.

A gazdasági és műszaki életben is hasonló racionalitás jellemzi őket.

Ezért lehet az, hogy ők juttattak el űrhajósokat, már több, mint negyven éve a Holdra és nem mások.

kerenszkij 2011.10.19. 16:24:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nos, teljesen
elfogulatlan nem tudok lenni, de viszonylag tárgyilagosat tudok adni, bár nem tudom, hogy e blog keretei alkalmasak -e erre...

kerenszkij 2011.10.19. 16:31:47

@loláb: 1: Mégsincs külön nevesített jogszabály a szórakozóhelyről hazafelé tartó részeg polgárokra.
2: Egy a társadalomban legkevesebb önérdekérvényesítő képességgel bíró rétegbe rúgtak. Most, hogy mások melléjük állnak, és szolidárisak velük, rögtön jön a TI-zés, és a hecckampányozás... Nem "Mi" kezdtük.. Amint írtam, szerintem sem kéne senkinek az utcán élni. De a jól beléjük rúgunk nem oldja meg a helyzetet.
Szted mi oldja meg a hajléktalanság problémáját?

kerenszkij 2011.10.19. 16:34:56

@Vidéki: Csúsztatsz, hazudozol, ferdítesz. Amiket leírsz, egy része nem igaz, a másik részének pedig semmi köze a hajléktalanság megoldásához.
Az USA-ban kurva sok hajléktalan él. Még több nagyon szegény. Ki nem szarja le, hogy a jártak a holdon?
Ha szenvedélybeteg valaki az ne kapjon segítséget? Vagy miért írtad ide?
Te hogy oldanád meg a helyzetet?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.19. 18:25:41

@Vidéki: "A tehetetlenséget a hozzád hasonló „jogvédők” terjesztik téveszméikkel"

a tehetetlenséget elsősorban a jelenlegi gazdasági helyzet megoldása kapcsán nyújtott "teljesítményükre" (ld. még tovább-elkúrás) értettem.

az lehet, hogy én a tripperen kívül is terjesztek valamit, de ha körülnézek, nem látom a hajléktalan-helyzet (és úgy általában a szegénység-helyzet) normális és koncepció alapján történő megoldását. minimum húsz éve.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.19. 18:34:34

@loláb: "a társadalom értékítélete"

ez a társadalom végignézte, ahogy elvitték a zsidó szomszédait, egy részük pedig alig várta, hogy ráugorhasson azok vagyonára.

ez a társadalom már Móricz idejében is a "dögöljön meg a szomszéd tehene", a "neki miért van több" és a "mi dolgom nekem azzal" "eszmeiség" alapján élte az életét.

és sorolhatnám.

ne gyere nekem a társadalom értékítéletével, mert ez a társadalom egészen addig lenézi/nem törődik/undorodik pl. a nálánál szegényebbektől (és irigyli a nálánál gazdagabbakét), amíg ő maga nem kerül ilyen helyzetbe. akkor meg elkezd sírni és jajveszékelni, hogy vele hogy kibasztak és az nem az ő hibája volt, és rajta segítsenek, mert az jár.

nem tudom, te mit látsz ebből a társadalomból, de hogy a velejét és a lényegét nem, az majdnem biztos...

"pont annyira van jogom nekem megosztani a gondolataimat,"

jogod, az kurva sok van. csak jogod van. ez is a magyar társadalom értékítéletének a része.

"semmivel sem vagy kompetensebb a témában"

azon dolgok alapján, amiket írtál úgy en bloc a hajléktalanokkal kapcsolatban, pedig de.

"megválasztottak egy olyan srácot polgármesternek, aki nem egy gettót akar irányítani, és elkezdett bizonyos megcsontosodott struktúrákat piszkálni."

ez a srác először is országgyűlési képviselő, és mint ilyen, a koncepciótlan Orbán Viktor szavazógépe.
kénytelen "otthon" valamiféle erőt sugárzó dolgot csinálni.
a népszavazása részvételi aránya megmutatta, hogy a kerület lakossága hogyan vélekedik a "srác" tevékenységéről.

"Ez az érintettek nagy részének természetesen nem tetszik, és ehhez megtalálták azokat az eszközöket, amivel országos politikai ügyet csinálnak egy helyi kérdésből."

jaja, a hajléktalanok érdekvédelme olyan erős országosan, hogy talán egy fizetett hirdetést is el tudna intézni a Hagyárosböröndi Harsonában. (apukám, te olyan baromságokat írsz néha, hogy a fülem kettéáll...)

"A büdös életben nem fogod tudni megmagyaréázni nekem"

eszembe sem jutott, hogy igen...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.19. 18:38:47

@loláb: az az általános baj, drága barátom, a magad fajtával - a társadalom értékítéletével -, hogy lefelé kurva markánsan tudjátok képviselni a véleményeteket, és elképesztő arroganciával és kérlelhetetlenséggel tudjátok mondani az igét.

fölfelé meg fostok mind, egytől egyig.

[ez a magyaridiotizmus úgy jelentkezik pl. a közutakon, hogy a hülyemagyar nyomja 150-160-nal a sztrádán, aztán amikor meglát a leállósávban egy rendőrautót, akkor lelassít: 90-re, bazmeg. ott, ahol 130-cal lehetne menni...]

loláb 2011.10.19. 20:29:47

@kerenszkij:
"Mégsincs külön nevesített jogszabály a szórakozóhelyről hazafelé tartó részeg polgárokra."
Mint ahogy a hajléktalanok köztéri vizelésére sincs, mindkettőt egyféleképpen, közegészségügyi szabálysártásként kezelik.

"Egy a társadalomban legkevesebb önérdekérvényesítő képességgel bíró rétegbe rúgtak. Most, hogy mások melléjük állnak, és szolidárisak velük, rögtön jön a TI-zés, és a hecckampányozás... Nem "Mi" kezdtük.. "

Tévedsz. Az egész a kukázást tiltó rendelkezésből indult ki, ami nem egy "csekély társadalmi érdekérvényesítő képességű csoport ideológiai alapú rugdosása", hanem egy létező probléma, a kukákat kiborogató emberek elleni fellépés.
Ebből csak ti, "a jogvédők" csináltatok elvi kérdést ezekkel a hülye performanszokkal, anélkül, hogy a konkrét önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése érdekében kimerítettétek volna azokat a lehetőségeket, amelyek törvényesen a rendelkezésetekre áll.

"Szted mi oldja meg a hajléktalanság problémáját?"
Arra vagy kiváncsi, hogyan lehet elérni, hogy SENKI ne éljen az utcán? Szerintem sehogy.

Ami elérhető, hogy a társadalom teherbíróképességéhez, és igazságérzetéhez mérten a kormány megtegyen mindent azért, hogy a hajléktalanok számára azt a minimum-ellátást biztosítsa, ami (figyelembe véve azt, hogy a hajléktalanok jó része így, vagy úgy de saját magának felróható okok miatt került az utcára) elfogadható azok számára is a hajléktalanságot elkerülve, de minden más tekintetben nagyon hasonló szinten léteznek.
Hogy ez konkrétan milyen szintű, van-e már itt a hazai ellátórendszer, vagy sem, annak a meghatározását ne tőlem várd. Ami a lényegesebb viszont az az, hogyha ez a szint megvan, akkor onnantól kezdve viszont SEMMIFÉLE toleranciára nem kötelezhető a társadalom azokkal szemben, akik a saját döntésük alapján nem vesznek részt a társadalom által számukra is biztosított ellátásban.

loláb 2011.10.19. 20:35:41

@idelle:
Ennyi faszságot összehordani, komolyan azt várod, hogy ezekre reagálni fogok?

kerenszkij 2011.10.19. 20:49:15

@loláb: 1. féligazság, szokás szerint, ugyanis van/lesz jogszabály arra, hogy hajléktalannak lenni szabálysértés.
2. ugyanaz a helyzet, eddig is tilos volt kiborogatni,így ez konkrétan a csövik ellen hozott rendelet.
Nem vagyok jogvédő.
3. Elég sok hajléktalan embert ismerek a munkám miatt, amit írsz így kijelenteni nettó baromság. Sokan több évet dolgoztak le, mint ahány éves vagy...
4. Nincs meg sajnos az a szint a hazai ellátórendszerben amit írsz.
Egy társadalom egyik fontos mutatója, hogy bánik a szegényeivel, a másik milyenek a nyilvános wc-k. Mindkettővel kurva szarul állunk.

szabogyula 2011.10.19. 20:50:26

@idelle: Hozhatsz ide bármilyen hasonlatot , egyet kell hogy megérts : a nyolcadik kerületi polgárok is békét , tisztaságot , és rendet akarnak maguk körül . És ha tetszik , ha nem , ebben a hajléktalanok jelentik az egyik legnagyobb helyi problémát .
És igen , a fütött szobából osztom az észt , és ráadásul lelkiismereti problémám sincs . A mai napon is én segitettem rajtuk , és nem forditva .
Túl sokat nem várnék el tőlük , csak azt hogy rendet tartsanak maguk körül , és tartsák be az alapvető , természetes normákat .

Vidéki 2011.10.19. 21:31:15

@idelle:
A magyargyalázás nálatok „jogvédőknél” sikk?

Ezért hülyemagyarozol, és állitasz ilyen képtelenségeket: „ez a társadalom végignézte, ahogy elvitték a zsidó szomszédait,”

Beteg vagy a magyargyűlölettől.

Az alaptalan magyargyúlölet elvette azt a kevés eszedet is.

Meghamisítod a történelmet, elhallgatva, hogy 1944 márciusában a német hadsereg megszállta Magyarországot és a nagyarányú deportálások a németek által megszállt Magyarországon 1944 nyarán kezdődtek.

A németek által megszállt hatalmas Franciaország sem tudta megakadályozni a zsidók deportálását. Ezen az alapon az egész francia népet is lehetne hibáztatni.

A lyoni hóhér Klaus Barbie nagy nyilvánosságot kapott pere is ezt bizonyítja

A németek által megszállt Hollandiában is ugyanez történt. A hollandok sem tudták megakadályozni.

Olvassad el, ha nem vagy lusta, Anna Frank naplóját.

szabogyula 2011.10.19. 21:58:37

@idelle: "" ez a társadalom végignézte, ahogy elvitték a zsidó szomszédait, egy részük pedig alig várta, hogy ráugorhasson azok vagyonára. ""
.
Márbocs , de ez hogy jön ide ????
.
Mi közünk nekünk 66 évvel ezelőtti eseményekhez ???? Mi vagyunk a felelősők ????
Egyáltalán ez hogy jutott eszedbe ???

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.19. 23:26:00

@loláb:

""Mégsincs külön nevesített jogszabály a szórakozóhelyről hazafelé tartó részeg polgárokra."
Mint ahogy a hajléktalanok köztéri vizelésére sincs, mindkettőt egyféleképpen, közegészségügyi szabálysártásként kezelik."

A Zöld Pardon esetében a hugyozás miatt nem a hugyozókat kriminalizálták, hanem megszüntették a ZP-t.

Vidéki 2011.10.20. 07:38:54

@szabogyula:

Idelle hozzászólásai jelzik, hogy az úgynevezett „jogvédők” egy részének motivációja nem az emberszeretet, hanem az embergyűlölet, konkrétan:

olthatatlan gyűlölet fortyog bennük a magyarok iránt, amelyik ki-kirobban, mint a vulkán.

Az általuk mérhetetlenül gyűlölt magyarokat a rendetlenség, a káosz állapotának előidézésével és fenntartásával is kívánják büntetni állítólagos bűneikért.

Ezért támogatják habzó szájjal azt, hogy a hajléktalanok frekventált közterületeket hajlékként kisajátítsanak, anyagcsere termékekkel beszennyezhessék, a kukákat kiboríthassák, nem törődve azzal, hogy anarchista követeléseik nem szolgálják a hajléktalanok érdekeit sem.

Ezért hirdetik nagy mellénnyel: " a hajléktalanoknak alkotmányos joga hajlékként kisajátítani frekventált nagy forgalmú közterületeket, például aluljárókat."

loláb 2011.10.20. 08:08:10

@kerenszkij:
"1. féligazság, szokás szerint,"

Nem az. Mutassd meg, Melyik jogszab áély tiltja NEVESÍTVE azt, hogy a hajléktalan köztéren hugyozzon azokon kívül, amelyek ezt MINDENKINEK megtiltják?

"Egy társadalom egyik fontos mutatója, hogy bánik a szegényeivel, a másik milyenek a nyilvános wc-k."
A személyeskedésen és a lejárt szavatosságú lózungokon kívül más hozzáfűznivalód is van a vitához, vagy lezárhatjuk?

kerenszkij 2011.10.20. 09:08:11

@loláb: 1. Ok.Ismét csúsztatsz. Látom nem akarod érteni. A közterületen vizelés mindenkinek tilos. Mostantól viszont konkrétan hajléktalannak lenni tilos. Erre van konkrét jogszabály. Valamint a parlament most tárgyalja az upgrédelt verzióját. 150e Ft bünti, ha hajléktalanként utcán érnek. Nem akkor ha oda vizelsz!
2. Csak nem azt várod, hogy egy kommentben részletes statisztikát hozzak, a magyar hajléktalanok végzettségéről, munkaéveinek számáról?
Ha tényleg érdekel, és nem csak egy kis gyűlölködés a célod akkor továbbra is áll az ajánlatom, egy szálló látogatásra,ahol lesz idő adatokat is böngészni.
3. Egy db érvedet nem láttam, hogyan segíti a hajléktalanság mint állapot büntetése a megoldást. Gondolom az alkohol tilalomról (USA, Szovjet) hallottál. Nyilván ismered pl. az amerikai drogpolitikát is valamennyire. Szerinted melyik oldotta meg a pia/drog problémát?
4. Igazad van zárjuk le. Azért olvasd vissza légy szíves amiket írtál...és jegyzeteld ki az érveidet. Meg a lózungokat.Csak úgy magadnak.
További minden jót. Ha érdekel az "üzemlátogatás" akkor mélben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.20. 09:18:25

@Vidéki: Ez az, megvan a mindent vivő érv, amit bármikor be lehet vetni!

De szánalmas vagy...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.20. 09:22:01

@kerenszkij: "A közterületen vizelés mindenkinek tilos. Mostantól viszont konkrétan hajléktalannak lenni tilos. Erre van konkrét jogszabály. Valamint a parlament most tárgyalja az upgrédelt verzióját. 150e Ft bünti, ha hajléktalanként utcán érnek. Nem akkor ha oda vizelsz!"

Én ezt szajkózom nekik egy hete. Szerinted valaki reagált rá?

kerenszkij 2011.10.20. 09:28:58

@Fedor: Nyilván nem, de ha nem hinnék abban, hogy mindenki változhat, legalább egy kicsit, akkor nem csövikkel és drogosokkal dolgoznék... Úgyhogy csak annyit tudok mondani, hogy: hajrá :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 09:31:38

@Vidéki: @szabogyula: "Mi közünk nekünk 66 évvel ezelőtti eseményekhez ????"

"...a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat..."

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 09:33:07

@Vidéki: "Ezért hirdetik nagy mellénnyel: " a hajléktalanoknak alkotmányos joga hajlékként kisajátítani frekventált nagy forgalmú közterületeket, például aluljárókat.""

mivel idézőjelet tettél, türelmesen várom annak a hozzászólásomnak a linkjét, ahol ezt állítottam. vagy bármelyikünk.

(ha esetleg nem lenne ilyen, akkor egyszerűen csak hazudtál. semmi baj. más is tett már ilyet. nem fogom miatta megtámadni a tv-székházat.)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 09:34:05

@Vidéki: ajánlom figyelmedbe az olyan magyargyalázók életművét, mint Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán, Ady Endre. például.

ha olvasni nem sikk felétek, akkor vedd meg diafilmen vagy kifestőkönyvben.

szabogyula 2011.10.20. 09:39:29

@idelle: Akkor a mohácsi vészért is felelős vagyok ?
Esetleg a naprendszer kialakulásáért ??
/ Ha már hárman mondják , hogy részeg vagy , menj haza ! /

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 09:54:00

@szabogyula: "Akkor a mohácsi vészért is felelős vagyok ?"

ha figyelnél és képes lennél az absztrakt gondolkodásra - ami Magyarországon sem nem divat, sem nem szokás -, akkor megértetted volna, hogy jön a társadalom értékítélete mint hivatkozáshoz egy röpke nem egészen hetven évvel ezelőtti társadalmi viselkedés, amelynek máig ható hatása van.
a mohácsi vésznek is van ilyenje, de nem ilyen erős.

"/ Ha már hárman mondják , hogy részeg vagy , menj haza ! /"

ezt ismerem: egyél tehénszart, tízmiliárd légy nem tévedhet.
eddigi uszkve 40 életévem során mindig szopóágon voltam, mert nem álltam be a sorba. a hülyék/átlagemberek/magyaridióták/ahogy tetszik sorába.
nem könnyű így az élet, de nem rossz.

Vidéki 2011.10.20. 10:26:24

@Fedor:
Te vagy a szánalmas.

Lusta vagy elolvasni idelle magyarellenes gyűlöletfröcsögését, vagy egyetértesz vele?

Idelle magyarellenes gyűlöletfröcsögését te derék dolognak tartod?

Ez tetszik kifinomult izlésednek:"fölfelé meg fostok mind,(ti magyarok) egytől egyig.

[ez a magyaridiotizmus úgy jelentkezik pl. a közutakon, hogy a hülyemagyar nyomja 150-160-nal a sztrádán, aztán amikor meglát a leállósávban egy rendőrautót, akkor lelassít: 90-re, bazmeg. ott, ahol 130-cal lehetne menni...]"

"ez a társadalom végignézte, ahogy elvitték a zsidó szomszédait, egy részük pedig alig várta, hogy ráugorhasson azok vagyonára."

Te is egyetértesz-e Kertész Ákos és Bartus László (Amerikai Népszava) tanaival (amelyeket ez a (jogvédő?) Idelle felböfög), miszerint a II. világháború borzalmaiért és a holokausztért kizárólag a magyar nemzet felelős?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 10:32:09

@Vidéki: "Te is egyetértesz-e Kertész Ákos és Bartus László (Amerikai Népszava) tanaival (amelyeket ez a (jogvédő?) Idelle felböfög), miszerint a II. világháború borzalmaiért és a holokausztért kizárólag a magyar nemzet felelős?"

ejj-ejj, kolléga, ez a hazugságcunami, amit produkálsz, már-már megmosolyogtató.
azzal a részével pont nem értek egyet Kertész írásában, ezért nem is azt idéztem.

a többivel - egy szó kivételével - egyetértek: a magyar ugyanis nem genetikailag alattvaló, hanem zsigerileg.

(kifejtve itt: magyaridiot.blog.hu/2011/09/21/kertesz_nem_leszek_ha_fat_nevelek)

[nem hőbörögni kellene, hanem a lelki fejlődés - megjavulás - rögös útjára lépni, kedves "Magyar" barátom.]

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.20. 10:32:53

@Vidéki: De te nem azt írtad, hogy Idelle mondataival van bajod, hanem azt, mindenki, aki a hajléktalanokat védi, az magyargyűlölő.

"Te is egyetértesz-e Kertész Ákos és Bartus László (Amerikai Népszava) tanaival (amelyeket ez a (jogvédő?) Idelle felböfög), miszerint a II. világháború borzalmaiért és a holokausztért kizárólag a magyar nemzet felelős? "

Ő se azt írta, hogy csak és kizárólag a magyar nemzet felelős, hanem azt, hogy a magyar nemzet is. Azt tarthatatlan, hogy állandóan toljuk a felelősséget. Igen, "ez a társadalom végignézte, ahogy elvitték a zsidó szomszédait, egy részük pedig alig várta, hogy ráugorhasson azok vagyonára.". Nem mi okoztuk a holokausztot, de sokat nem is tettünk ellene...

Az meg nem magyargyűlölet, ha valaki szembenéz a hibáival.

Vidéki 2011.10.20. 10:41:57

@idelle:

""...a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat..."

Ha te elfogadod Kertész Ákos állításait, ráadásul azt is, hogy magyar vagy, akkor a logika szabályai szerint el kell fogadnod azt is, hogy „ genetikusan alattvaló”. sőt „röfögő, moslékot zabáló disznó” vagy.

Ha úgy gondolod viszont hogy te nem ilyen vagy, nem vagy "genetikusan alattvaló", akkor valószínűleg egy felsőbbrendű fajhoz tartozhatsz.

Kertész Ákos és Bartus László tanai, amit te is magadévá tettél, lényegében megegyeznek Alfred Rosenbergnek, Hitler fő ideológusának tanításaival, aki a magasabb rendű (északi) fajról és az alacsonyabb rendűekről (zsidók, szlávok) „értekezett”.

Bartus László arról ír, hogy budapesti látogatása során két óra alatt (Magyarországon) az utcákat járva nem látott olyan magyar arcot, amelyiket képesnek tartott volna többre, mint egy takarítói állás betöltésére.

Ez a sajátos látásmódja, életérzése Dürrenmatt drámáját („Az öreg hölgy látogatása”) juttatja eszembe.

Itt egy meggazdagodott öreg hölgy Clara Zachanassian, visszatér mélységesen utált, gyűlölt, lerobbant szülővárosába és felajánlja a polgároknak anyagi segítségét azzal a feltétellel, hogy meggyűlölt régi szeretőjét meggyilkolják.

Azzal érvelsz,hogy nagyon rossz érzés, amikor tükröt tartanak az ember elé és abban nem azt látja, amit addig elképzelt magáról!

Kifacsart érvelésed alapján lehetne azt is mondani, hogy Hitler is csak tükröt tartott a zsidó nép elé.

szabogyula 2011.10.20. 10:44:11

@idelle:
Értem .
Tehát / szerinted/ minden magyar ember egy felelőtlen geci , mert 70 évvel ezelőtt megtörtént a holokauszt ...
Oké, mi inkább ne beszélgessünk , ....ekkora baromságra nem tudok mit irni , feladtam .

Vidéki 2011.10.20. 11:25:27

@Fedor:

Olvass figyelmesebben, ne láss bele hozzászólásomba olyan dolgokat, amelyek nincsenek benne.

Szabó Gyulának címzett hozzászólásomban ezt írtam: „Idelle hozzászólásai jelzik, hogy az úgynevezett „jogvédők” egy részének motivációja nem az emberszeretet, hanem az embergyűlölet,”

Te ezt így fordítottad le: „De te nem azt írtad, hogy Idelle mondataival van bajod, hanem azt, mindenki, aki a hajléktalanokat védi, az magyargyűlölő. „mindenki, aki a hajléktalanokat védi, az magyargyűlölő.”

A tény az, hogy beleírtam, hogy „Idelle mondataival van bajom”.

Az „egy része” és a „mindenki” szavak sem azonos fogalmakat fednek. Csúnyán mellényúltál.

Memóriád cserbenhagy mikor így emlékezel: „Ő (Kertész Ákos) se azt írta, hogy csak és kizárólag a magyar nemzet felelős, hanem azt, hogy a magyar nemzet is.”

Szó szerint ezt írta: „. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős”.

Írod: „Nem mi okoztuk a holokausztot, de sokat nem is tettünk ellene...”

1944 márciusában a német hadsereg megszállta Magyarországot és a nagyarányú deportálások a németek által megszállt Magyarországon1944 nyarán kezdődtek.

A németek által megszállt hatalmas Franciaország sem tudta megakadályozni a zsidók deportálását. A németek által megszállt hatalmas Franciaországban sem volt akkora ellenállás, amely megakadályozhatta volna a lyoni hóhér Klaus Barbie zsidóirtó tevékenységét Nagy nyilvánosságot kapott pere is azt bizonyítja, hogy nem volt ilyen.

A történelmet fényezők túldimenzionálják az ellenállási mozgalmak szerepét.

Valójában a háborút a frontokon harcoló hatalmas, szervezett hadseregek döntötték el.

Ezen az alapon az egész francia népet is lehetne hibáztatni.

Miért mocskolják a Kertész Ákossal egy húron pendülő gyűlöletfröcsögők azzal a magyar népet, hogy „. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős”.

A németek által megszállt Hollandiában is ugyanez történt. A hollandok sem tudták megakadályozni.

DeMarco 2011.10.20. 11:42:56

@Fedor: Teljesen hidegen hagy az alaptéma, ezért nincs is kedvem belefolyni, a múltkori posztban leírtam a véleményem, de ettől függetlenül egyre jobban szórakoztatnak a kommentek...
Bár azt nem tudom, hogy a hajléktalanoknak mi a fax köze van a 70 évvel ezelőtti zsidókhoz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.20. 11:43:36

@Vidéki: "Az „egy része” és a „mindenki” szavak sem azonos fogalmakat fednek. Csúnyán mellényúltál."

Hosszú mondatokat írtál úgy, hogy az mindenkire vonatkozott, aki fel mert szólalni a hajléktalanokért. Egyébként meg ha csak egy részükre értetted, akkor is hülyeségeket írtál.

"Memóriád cserbenhagy mikor így emlékezel: „Ő (Kertész Ákos) se azt írta, hogy csak és kizárólag a magyar nemzet felelős, hanem azt, hogy a magyar nemzet is.”"

Csak hogy én "ő" alatt nem Kertész Ákost értettem, hanem Idelle-et, ugyanis a kérdésed rá vonatkozott (mármint hogy szerinted ő si azt írta, mint Kertész, miközben nem).

"Ezen az alapon az egész francia népet is lehetne hibáztatni."

Az egész francia népet nem hibáztatja senki, de a nácikkal együttműködőket (Vichy-kormány) igen. Amivel szembe kéne nézni, az nem az, hogy nem tudtuk megakadályozni a holokausztot a megszállás alatt, hanem az, hogy ez mennyi ember egyetértésével találkozott, hogy tekintve a máshol (pl. a megszállás előtti Franciaországban) nem előforduló előzményeket (zsidó törvények, munkaszolgálat), megszállás nélkül se voltunk sokkal jobbak a náciknál, tisztelet a kivételnek.

Ha valaki a mai Németországban szembe mer nézni a nácik bűneivel, azt ott nem tekintik németgyűlölőnek, sőt. Mi sajnos ezek szerint még mindig nem jutottunk el idáig...

De talán hagyjuk a történelemórát, nincs sok köze a poszthoz.

DeMarco 2011.10.20. 11:44:12

@Vidéki: Felbosszantottak? Máskor kevésbé vagy ilyen vehemens... :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.20. 11:50:27

@DeMarco: Valami miatt ez a téma ez hozza ki belőle. loláb is agresszívabb a szokásosnál :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 13:35:00

@Vidéki: "akkor a logika szabályai szerint el kell fogadnod azt is, hogy „ genetikusan alattvaló”."

meglepsz, mert elkezdtél gondolkozni és logikusan érvelni.

igen, valóban. én is a "genetikusan" (zsigerileg) alattvaló magyar nép tagja vagyok, tagjának tartom magamat, aki ugyanazok között a sztereotípiák között nőtt fel, mint szinte mindenki: az elnyomottság, a "velünk mindig csak kibasztak" és viszont "mindig csak velünk basztak ki" hamis tudata, a levert forradalmak és Trianon feletti bánkódás, a hol szolidabb, hol erőteljesebb antiszemitizmus és arasszizmus, a "másnak se legyen jobb", a "feljelentjük, mert csak" elve és estig sorolhatnám.

nem hiszek abban, hogy bárki különb lenne a másiknál - még ha a megfogalmazásaim néha valóban nem is ezt mutatják -, de abban igen, hogy vannak emberek, akik egy adott dologban már "előrébb" tartanak.

hogy egy példával éljek: ismerek egy embert, aki egy bizonyos dologban rendkívül tapasztalt és profi, és aki amikor tanította nekem-nekünk ezt a mesterséget, azt mondta: ugyanolyanok vagyunk, csak nekem több a tapasztalatom. aminek a lényege az, hogy bárkiben megvan a cselekvés, az elmélyülés, az elgondolkodás és a következtetések levonásának képessége, csak nem túl sokan élnek vele.

Kertész Ákos egy sértett ember, egy sértett zsidó, aki ugyanúgy, ahogy mindannyian, általánosított.
ha én Magyar lennék (a nagy kezdőbetűvel különböztetem meg a magyarkodókat), némi stílussal megáldva (ami nem jellemző), nem is foglalkoztam volna Kertésszel vagy legfeljebb legyintettem volna rá.

viszont őszintén érdekelne, hogy a "célszemélyek" közül hányan gondolkoztak el a szavain (meggyőződésem, hogy senki), azt nagyságrendileg tudhatjuk, hogy mekkora tömeg talált egy kis alkalmat egy újabb kiadós zsidózásra az írás kapcsán.

abban igazad van, hogy az öncélú magyarságekézés visszatetsző, és akár öncélú, akár "közcélú", mindenképpen lehet bántó.

de ha a többség csak egyszer, egyetlenegyszer elgondolkozna azon, hogy ő maga jól, helyesen és hasznosan gondolkozik-e bizonyos dolgokról, hatalmas áldás lenne ennek az országnak.

és visszakanyarodva a témához: miközben mindannyiunk vérére/életére menően szerencsétlenkednek a politikusoknak nevezett férgek az országgal és annak gazdaságával, és miközben minden eddiginél nagyobb lenyúlások illetve azok előkészületei folynak, mi mindannyian hatalmas elánnal esünk egymásnak ilyen szándékosan gerjesztett probléma kapcsán, mint amilyen a hajléktalan-kérdés.

és még egy megjegyzés: én ugyan évekkel ezelőtt szakítottam az anyaszentegyházammal (református), de az feltűnik a jelenlegi kereszténynek hazudott kurzus kapcsán, hogy a tanításokkal ellentétesen cselekeszenek, szinte minden egyes alkalommal, amikor csinálniuk kell(ene) valamit. ez igaz a hajléktalanhelyzet "endlösungjára" is.

hááát, nagyjából ennyi.

és külön respekt az irodalmi hivatkozásokért. :-)

Vidéki 2011.10.20. 13:50:39

@idelle:

Hajlamos vagy szélsőségekben gondolkodni.

A politikusokról ezt írod: „szerencsétlenkednek a politikusoknak nevezett férgek az országgal és annak gazdaságával, „

Nem tartom racionálisnak ezt a fajta érvelést.

Az ókorban a nagy római költő, Vergilius, sokkal reálisabban érzékelte a politikai elit szerepét, mint te.

Egykor így fohászkodott a kétarcú Janus istenhez:

„Jóakaratúan állj a vezérek (vezetők) mellé, akiknek gondos munkája által békét élvez a vad Föld és a Tenger.”

Valóban a jó politikusi munka nagy tehetséget, feladatra alkalmasságot igényel, sok ember sorsát képes jó irányba befolyásolni.

A politikusi tevékenység lebecsülése, megvetése, a nihilizmus, a cinizmus, az anarchia utáni vágyakozás nem vezethet jóra.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.20. 13:58:57

@Vidéki: "A politikusi tevékenység lebecsülése, megvetése, a nihilizmus, a cinizmus, az anarchia utáni vágyakozás nem vezethet jóra."

a politika tankönyvi (rövid) definíciója a következő: a hatalom megszerzése és megtartása érdekében végzett tevékenységek összessége.

a mai magyar Parlament képviselői gombnyomogató csinovnyikok.

a politika "nagy" arcai - Orbán, Lázár, Rogán vagy éppen Gyurcsány, stb. - pedig valóban féregként viselkednek, a szó köznapi értelmében.

nem vágyom anarchia után, de a minimum az lenne, hogy a ország "vezetői" legalább (köz)emberként érjenek valamit.

amitől persze még lehetnek szerető férjek/feleségek és gondos családapák/-anyák, csak ez a munkájukon nem látszik.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.10.21. 09:31:59

@DeMarco: @Fedor: lolab kolléga a társadalom értékítéletére hivatkozott.

ennek kapcsán bátorkodtam megjegyezni, hogy ennek a társadalomnak az érzelmi intelligencája kb. egy ostoros egysejtű szintjén van - és erre hoztam példaként azt, hogy ez a társadalom nemcsak, hogy volt szíves végignézni, hogy a zsidó szomszédait elhurcolják, hanem még azt is leste, hogy ebből milyen hasznot tud húzni.

igaz, hogy írhattam volna az ötvenes (hatvanas, hetvenes, nyolcvanas) évek feljelentéseit, a kulákozást és még sok egyebet, de hirtelen a talán legrosszabb dolog jutott eszembe.

hát így.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0