Mondat recycling
2012. július 02. írta: Fedor

Mondat recycling

book.jpgElindult pár éve egy játék, amit itthon a könyves blog karolt fel:

1. Ragadd meg a hozzád eső legközelebbi könyvet!
2. Csapd fel a könyvet a 23. oldalon!
3. Keresd ki az ötödik mondatot!
4. Tedd közzé a szöveget az oldaladon ezekkel az instrukciókkal együtt!

Hát én ezt most magam módján egy kicsit továbbfejlesztettem. Január óta kijegyzeteltem a 23. oldal ötödik mondatát az összes könyvből, amit az év első felében olvastam, azzal a céllal, hogy a félév végén megnézem, vajon ki lehet -e hozni egy épkézláb sztorit csak ezen mondatok felhasználásával. Nem volt egyszerű, de talán összejött, bár lehet, hogy egy-két részlet kissé izzadság-szagúra sikerült, és nem csak a negyvenfokos hőség miatt, de hát hozott anyagból dolgoztam :-)

14 művet olvastam el január elseje óta (pontosabban a 14.-et még gyűröm). Volt köztük szépirodalom, scifi, politikai krimi, életrajz és pszichológia, szóval mindenféle műfajú könyv, kötöttségek nélkül, csak hogy visszacsatoljak a blog címére :-) Volt köztük olyan nem is egy, amelyről még írtam is, és biztos van olyan is, amit te is olvastál, és most kapásból kiszúrod majd az ismerős mondatot.

Szóval 14 mondat jött össze. Hogy ez sok -e, vagy kevés, az elég relatív. Ha azt nézzük, hogy boldogult ifjúkoromban, amikor még nem voltak gyerekeim, nem melóztam, csak másfél tévécsatorna volt és nem volt még web (igen, ilyen vén vagyok), még egy-két havonta elolvastam ennyi könyvet, akkor kevés. Viszont ha azt nézzük, hogy egy nemrég készült felmérés szerint a magyarok fele egyáltalán nem olvas, és azok aránya, akik legalább egy könyvön átrágják magukat havonta, alig 20%, akkor viszont…

Szóval jöjjön a mininovella, egyelőre a mondatok származási helye nélkül, csak hogy nektek is legyen benne egy kis játék. Ha valaki felismer egy szakaszt, írja meg kommentben, hogy melyik műben szerepel, van erre egy teljes napotok. 24 óra elteltével egy új posztban közzéteszem a megoldást is.

A városban kilencvenezren laknak, nagyjából annyian, mint az Indiana állambeli Terre Haute-ban, csak éppen a közegészségügyre fordítanak sokkal kevesebbet. Hallottunk Róma szabados erkölcseiről.

Nader úr? - kérdezte egy férfihang, nem is titkolta, hogy valami történt. - Úgy hallottam, hogy konkrét vásárlási szándékkal érkeztek önhöz. 

A barátnak már ezzel az árajánlattal mutatta meg a nyakláncot, és az elsőre el is volt ragadtatva tőle, de amikor megtudta, hogy mindössze 250 dollárba kerül, lehervadt a mosoly az arcáról, és visszakozni kezdett, mondván, hogy ő most tényleg "valami igazán szépet" keres: valóban kivételes ajándékot szeretne adni a jövendőbelijének.

Azt is mondta, hogy a tudomány egyszer majd felfedezi az élet titkát - szólt közbe a mixer.

Norvégiában és Hollandiában valahogy sikerült életben maradnia, ez tény, és a buli végén kitüntették és szélnek eresztették. Volt munkája, furgont vezetett egy másállatokat javító cégnek, és az Egy Más Állatkórház és búskomor, vészjósló főnöke, Hannibal Sloat emberként kezelték, amiért hálás volt.

Ránézett a sofőrre, és egy futó pillanatra olyan akart lenni, aki feltehet neki pornográf kérdéseket, ott helyben, a liftben, másodpercekkel a megismerkedésük után; aki mocskos dolgokat mondhat ennek a gyönyörű férfinak, abban a tudatban, hogy ő úgysem érti egy szavát sem, hogy az alkalmazott jóváhagyó mosolyával figyelné, és nem tudná, mire bólint rá. Meg kellett tennie, mert sok idő telhet el, míg újra ilyen alkalom adódik. Az esküdtek persze látták a tudósításokat, és ezzel az alperes elérte a célját: védekező pozícióba kényszerítette az apját még azelőtt, hogy egyáltalán kiállt volna a tanúk padjára.

Mindig is különlegesnek tartottam magam. Mama születését követően elszállt ez a komor felhő.

De a játszma legalább nyitott.

UPDATE

Megoldóképlet

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr24624261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2012.07.02. 18:47:46

Hát én most ki nem fogom keresni az összes könyvet amit olvastam idén, az viszont tuti, de hogy akinek nem ez van az első helyen:

"-A saját fajtádhoz tartozol! -Mindössze ennyit mondott..."

annak eleve kár volt könyveket vennie a kezébe, főleg posztot írni az óriási baklövéséből.

Még mentő helyzet lenne, ha a második ez lenne:

"Nagyon messzire, mintegy negyven, talán ötven méterre kellett hajítania a nehéz repeszgránátot."

De erről szó sincs.

Aki könyveket olvas ezer életet él meg élete során. Aki meg nem, az csak egyet...

A múlt pedig sokszor a jelen, a jövő szintén lehet jelen és jelen sokszor lehet jövő, vagy akár a múlt, nincs sok jelentősége az időnek.

Az idei év visszarepített a gyerekkorba, visszarepített a Barsoomra Tars Tarkashoz és Dejah Thorishoz.
Visszarepített a tinédzserkoromba, a képregények világába az Avengerekkel. Haladunk a Hobbit felé és az HBO is visszatér Dubrovnikba...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.02. 21:03:07

@DeMarco: Itt egyedül én vagyok az, aki rejtvényt adhat fel :-) Mikből idéztél?

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.07.02. 21:03:55

@Fedor:

Könyvem a 23. oldala ötödik mondatában.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.02. 21:08:45

@Max val Birca: Jaaa! :-) Akkor a DeMarco-nak írt dörgedelmem rád is vonatkozik :-)

DeMarco 2012.07.02. 22:41:26

@Fedor: Természetesen George R.R. Martin Sárkányok Táncából, ami egyébként vezeti a nemzetközi és hazai toplistát is.

A Barsoom a Mars, és a Disney ajándékozott meg a John Carterrel (Mars hercegnője 1912), amit az az Edgar Rice Burroughs írt, aki a Tarzan könyveket és abban az időben olvastam, amikor azokat kiadták nálunk (1990, de biztosan voltak korábbi kiadások is). Külön respekt a Disneynek, hogy a kék kastély az elején kivételesen teli vörös színben pompázott... Így repítettek vissza a múltba és a gyerekkoromba.

Az Avenger-t sztem nem kell bemutatni, mindenki ismeri a Bosszúállókat és sokan ismerik az ehhez vezető éveket és megállókat. (Hulkok, Amerika kapitány, Vasember 1-2, Thor, hogy csak néhányat említsek)

A Hobbitról nem szólok, aki nem ismeri szégyellje magát.

Az HBO pedig Dubrovnikban (is) forgatta a Tűz és Jég Dalának második évadát.

Ma már nem lehet szervesen szétválasztani a könyveket, filmeket, képregényeket, mert minden mindennel összefügg oda-vissza és egymásra épülnek.

Ami meg a könyvolvasást illeti, nem hinném, hogy csökkent volna az olvasások száma, csak átalakult. Ma már inkább a neten olvasnak az emberek.
Ami hírt, érdekességet, leírást, blogokat, kommentet olvasok én egy hónapban, attól már betelt volna egy könyvtár...
A könyvek drágák, nem olcsó mulatság a vásárlásuk, főleg akkor, ha mint én is, sorozatokat gyűjtök általában. Bár lenne pénzem megvenni minden könyvet és bár lenne helyem tárolni azokat. Ehelyett sokszor beérem azzal, h gépen olvasom inkább el a többezres könyvtáramból kiválasztva. Hiába van rengeteg könyvem, egyszerűen überelhetetlen az ami felfér egy dvd-re...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.02. 23:04:09

@DeMarco: hát én ebből a Hobbitot ismerem igazán. A fantasy kevésbé a műfajom.

Ami meg a könyvolvasást illeti, igazad is lehetne, ha ez a folyamat az elmúlt években indult volna csak el, és nem több évtizede.

Irodalom esetében amúgy elég konzervatív vagyok, ragaszkodom a könyvhöz, mint fizikai tárgyhoz.

Tallono 2012.07.03. 00:57:08

@Fedor: Ebben egyetértünk, mármint, hogy inkább papír alapú irodalom. Egy pillanatra felejtve az alapvető vitákat, filozófiából mit olvasol? (Remélem nem Heller Ágnes), Platón: Állam -át ajánlom mindenki figyelmébe!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.03. 06:36:42

@Tallono: Filozófusokat speciel régen olvastam.

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2012.07.03. 10:38:18

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Norman Mailer: A Fiú evangéliuma
Richard Condon: A mandzsúriai jelölt
John Le Carré: A kém, aki bejött a hidegről
Salman Rushdie: Sálimár bohóc

Talán van még egy Grisham is benne.

Secnir 2012.07.03. 11:00:56

@Fedor:
" Mikből idéztél?"
@DeMarco:
"George R.R. Martin Sárkányok Táncából,[...] A Hobbit [...] Avenger"

"-A saját fajtádhoz tartozol! -Mindössze ennyit mondott..."
"Nagyon messzire, mintegy negyven, talán ötven méterre kellett hajítania a nehéz repeszgránátot."
Aki könyveket olvas ezer életet él meg élete során. Aki meg nem, az csak egyet...
A múlt pedig sokszor a jelen, a jövő szintén lehet jelen és jelen sokszor lehet jövő, vagy akár a múlt, nincs sok jelentősége az időnek.

a négy közül melyik melyik? a Hobbit a második?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.03. 11:30:27

@Z@ki: Mondjuk csodálkoztam volna, ha legalább a Szárnyas fejvadászt nem ismeri fel valaki, mert az abból származó mondat elég konkrét, de a többi is jó. Saját kútfő, vagy Gugli? :-)

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2012.07.03. 11:37:27

A PKD, Macskabölcső, Rushdie saját, a Le Carré és a Mandzsúriai is rémlett (köszönet az Agave kiadó színvonalas sorozatainak), de ott már a Gugli is segített a pontosításban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.03. 12:48:53

@Z@ki: Ja igen: ne tévesszen meg, hogy az egyik mondat bírósági tárgyalásról szól, attól az még nem Grisham :-)

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2012.07.03. 13:32:18

@Fedor: Hopp! Talán találtam még egyet:
Arthur C. Clarke: Mesék a Földről - "Az út a tengerhez" című novella.

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2012.07.03. 13:37:37

@Fedor: És még egy:
Walter Isaacson: Steve Jobs életrajza

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2012.07.03. 14:11:14

Még egy:
Frei Tamás: A Bankár

DeMarco 2012.07.05. 18:03:26

@Fedor: Megírtam egy hosszabb kommentet és az elküldés pillanatában lecsapott a vihar, egy kiadós áramszünettel... grrr...

"Ami meg a könyvolvasást illeti, igazad is lehetne, ha ez a folyamat az elmúlt években indult volna csak el, és nem több évtizede."

Az olvasás technikája folyamatosan változik és fejlődik. A mostani tableteket, könyvolvasó gépeket elvben már régen kitaláltam, csak sem pénzem, sem technikai tudásom nem volt a kivitelezéséhez. Viszont nem is lepett meg, amikor felbukkantak Amerikából. Az olvasást vki vagy megszereti, vagy nem. Ehhez az otthoni szociális környezetnek és az iskolai hozzáálláshoz van köze, például nekem tetszett, hogy Harry Pottert olvastattak a gyerekekkel a magyartanárok, mert felismerték, hogy könnyebb úgy olvasásra tanítani, ha olyasmit olvasnak a gyerekek, amit szeretnek, amivel könnyebb azonosulniuk. A szülők nagyon vissza tudják húzni a gyereket, ha ők is utálnak olvasni és eleve elveszik ettől a kedvét. Meg nem kevés pénz is kell hozzá, mert a könyv igen drága mulatság és sokan nem engedhetik meg maguknak.

"Irodalom esetében amúgy elég konzervatív vagyok, ragaszkodom a könyvhöz, mint fizikai tárgyhoz."

Én már nem feltétlenül. Csak megszokás kérdése. Bár valóban jobban kedvelem én is a fizikai tárgyat, de a fizikai tárgy, fizikai korlátokba ütközik. Egyrészt nincs annyi pénzem, hogy minden könyvet megvegyek, amit elolvasok, másrészt nincs annyi helyem, ahol ezeket tárolni tudnám. Jó néhány évvel ezelőtt kompromisszumot kötöttem magammal és már csak azokat a könyveket veszem meg, amik a meglévő sorozataim következő részei, eltekintve néhány jelentős kivételtől, amik persze szintén sorozatok lesznek.
A többi könyvet egyszerűen elolvasom a gépen, nem okoz gondot több ezer oldal elolvasása sem, hiszen amúgy is megteszem nap, mint nap a híreket, blogokat, egyéb olvasni való dolgokat követve. Gyorsan olvasok és simán végigolvasom az összes hozzászólást egy-egy posztot nézegetve. Ezért elvetettem a konzervatív elvet és kényszerűségből bár, de nyitottam az újabb megoldások felé.

DeMarco 2012.07.05. 18:06:03

@Tallono: "filozófiából mit olvasol?"

A Clone Wars-ok elején lévő bölcs gondolatok számítanak? :))

Az én filozófiám a mindenevés...

DeMarco 2012.07.05. 18:08:57

@Tallono: Amúgy ha filozófiára vágysz és nem az ókorira vagy kíváncsi, akkor olvasd el Frank Herbert: A Dűne Istencsászára című könyvet. Kevésbé száraz, mint platón állama... :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.05. 23:18:22

@DeMarco: "Egyrészt nincs annyi pénzem, hogy minden könyvet megvegyek, amit elolvasok, másrészt nincs annyi helyem, ahol ezeket tárolni tudnám."

Kinek van? De nem tudom hallottál -e már a könyvtár elnevezésű találmányról :-)

DeMarco 2012.07.06. 07:19:38

@Fedor: Jah, hallottam, de húsz éve nem jártam egyben sem, bár a múltkor kaptam az egyiktől egy meghívót, egy rendezvényre, de nem értem rá elmenni...

Semmi bajom a könyvtárakkal, nagyon hasznosak az iskolásoknak, főleg ahol otthon nincs zsé.

De azért ott még nem tartunk, h rájuk lennék szorulva. Zömében egyszerűen megveszem, ami érdekel. A fennmaradó "könyveket" pedig elolvasom gépen. A könyvtár kötöttségekkel jár és én sosem szerettem a kötöttségeket. Van amikor egyszerre három könyvet olvasok, vagy elkezdek egyet, de félrerakom, ha közben kijön egy sokkal érdekesebb. Vagy egyszerre többet veszek és pihentetem a polcon a többit. A könyvtárban meg időponthoz kell igazodni, hordani kell vissza, nincs nekem türelmem figyelgetni, büntetést meg pláne nem akarok fizetni.
És persze lusta is vok, minek mászkáljak, ha el tudom intézni a fotelomból is?

Meg sokszor könnyű helyzetben vagyok, mert rengeteg az új kiadás és azok már ott vannak a polcaimon. Például a rokonságban, ismeretségi körben mindig tőlem kérik el a kötelező olvasmányokat.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0