Ne bántsátok a turulmadarat!
2012. október 30. írta: Fedor

Ne bántsátok a turulmadarat!

Mindig is zavart, hogy a jobboldal rendre kisajátítja a nemzeti jelképeinket, és hogy azok emiatt a ballib oldal egy részének számára ellenszenvesekké válnak.

Ez a két, egymást erősítő tendencia sajnos mostanában turbófokozatra kapcsolt: Először csak az önkormányzatokba bejutott jobbikosok erőszakoltak ki úton-útfélen rovásírásos helységnévtáblákat, mostanában meg a FIDESZ-es potentátok avatnak turul szobrokat szakmányban, miniszterelnöki szinten kommentálva ezt olyan zavaros gondolatmenettel, ami korábban csak a szélsőjobbra volt jellemző, és művészi minőségre való tekintet nélkül, így nem véletlen, hogy a turul újfent céltáblává vált.

A kritika, ami ezeket a kormányzati aktusokat éri, jogos, egyértelmű, hogy a a politikai középtől és a józan észtől egyre inkább elszakadó Orbán ezekkel a szélről akar új szavazókat szerezni, ugyanakkor nem kéne átesni a ló túloldalára. Így egy turulos kulcstartó büszke tulajdonosaként örömmel olvastam kerületem LMP-s önkormányzati képviselőjének, Tóth Balázsnak a millás élménybeszámolóját, mert az én gondolataimat is megfogalmazta:

Most nem térnék ki a beszédekre, Dunát lehet már rekeszteni az ezeket elemző írásokkal. Egy mozzanatot emelnék csak ki, mely rendre visszaköszönt szinte valamennyi megszólalásban – Orbán Viktort és a turulmadarat teljesen összeláncolták a megszólalók.

Zavarban voltam. Egyrészt elhangzott, hogy az Orbán-rezsimet csak középről, az egymással összefogni képes bal- és jobboldali szavazók összefogásával lehet leváltani. Másrészt elővettek egy, a nemzeti érzelmű magyaroknak fontos jelképet, őstörténetünk egy részét, amelyet Orbán hatalmával kötöttek össze.

Nem tudom, hány kerecsensólyom kapott infarktust ennek hallatára, remélem egy sem. Azt viszont tudom, hogy nemzeti érzelmű, jobboldali embereket így nem lehet a mérsékelt közép táborába csalogatni. Egyszer azt mondják, hogy fel kell számolni a megosztottságot, másszor pedig belemennek a játékba, egy újabb megosztó jelkép felmutatásába. Ilyen volt az árpádsávos zászló is.

Nem arról van szó, hogy nem lehet Orbán Viktor orra alá dörgölni a turulmadárral kapcsolatos lázálmokat. Én magam is jót nevettem, amikor az egyik felszólaló azt mondta, hogy Orbán csak azt tekinti igazi magyarnak, aki vissza tudja vezetni családfáját a turultojásig. De ha már minden szónok beszédében visszaköszön ez a kép, akkor ott gond van.

Ráadásul nem is volt korrekt a hozzáállás. Szó sem volt róla ugyanis, hogy a turulnak ott van a méltó helye az őstörténelmünkben, hagyományainkban, kultúránkban – csak és kizárólag az Orbán-vonalat hozták fel és kritizálták. Még egyszer mondom, szerintem is joggal lehet ekézni a kedves vezető ezen legújabb – a jobboldal jobboldali széle felé tett – gesztusát. Szerintem is gyomorforgató, ahogy az egykori kommunista apparatcsikokból ősmagyar sámán-keresztény mélymagyarok válnak. De ha nem válogatják meg jobban a szavaikat, ha nem ügyelnek a politikai korrektség máskor oly fontos szem előtt tartására a jobboldaliak esetében is, akkor halálra van ítélve az Orbán Viktor szekeréről leszállni óhajtó nemzeti érzelmű honfitársaink megszólításának lehetősége.

Nem tudok mit hozzátenni ehhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr694879034

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.31. 12:30:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tallono 2012.10.30. 19:29:29

Na, köszönöm. Mint a Turul madár, a magyarság ősjelképének tisztelője, mélyen felháborított és sértett, amikor Ungváry gyalázta a Turult, de a ti oldalatok egyáltalán nem tiszteli, sőt gyűlöli a magyarsággal kapcsolatos dolgokat...

Kandeláber 2012.10.31. 08:02:26

A balliberálisoknak már a "nemzet"kifejezés is csípi a szemét, a turul, netán az árpádsávos zászló felvonultatása a parlamenti ünnepeken számukra már felér egy náci szeánsszal.
Számukra a Szent Korona scájcisapka, a Szent Jobb tetemcafat.
Ilyenekkel nincs miről beszélnie a nemzeti oldalnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.10.31. 08:25:56

@Tallono: @Kandeláber: Jól van, felmondtátok a kötelező leckét. Az se baj, hogy köszönőviszonyban sincs az igazsággal, már megszoktam.

Vidéki 2012.10.31. 08:51:18

Fedor nagyon jól láttatja:

hogy mennyire kontraproduktív a begyepesedett balliberálisoknak az a begyakorolt stratégiája hogy vad dühvel belekötöttek nemzeti jelképekbe és fröcsögték a gyűlöletet azokkal az emberekkel szemben, akik Magyarországon magyarnak merik gondolni magukat.

1. „Egyszer azt mondják, hogy fel kell számolni a megosztottságot, másszor pedig belemennek a játékba, egy újabb megosztó jelkép felmutatásába. Ilyen volt az árpádsávos zászló is.”

Az USA zászlója is Árpádsávos, Árpád zászlója is Árpádsávos volt.

A náci zászló is vörös alapszínű volt.

A primitív megosztó propagandisták logikája alapján minden vörös alapszínű zászló szükségszerűen náci zászló lenne.

2. „Nem tudom, hány kerecsensólyom kapott infarktust ennek hallatára, remélem egy sem.”

A „Fehérfejű rétisas” ragadozó madár, az észak-amerikai kontinens egyik legismertebb madara, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti madara.

Az Amerikai Egyesült Államok címerén is rajta van.

Ott kevés olyan eszement, rosszindulatú propagandista él, aki belekötne az Amerikai Egyesült Államok címerállatába.

3. A Szent Koronát scájcisapkának nevezni, a Szent Jobbot tetemcafatként bemutatni

nem vall politika bőlcsességre,

hanem inkább a vad gyűlölködéstől eszüket vesztett provokátorokat jellemzi, akik bármi áron meg akarják alázni azokat az embereket, akik Magyarországon magyarnak merik gondolni magukat.

4. Helyes a konklúzió:

„De ha nem válogatják meg jobban a szavaikat, ha nem ügyelnek a politikai korrektség máskor oly fontos szem előtt tartására a jobboldaliak esetében is, akkor halálra van ítélve az Orbán Viktor szekeréről leszállni óhajtó nemzeti érzelmű honfitársaink megszólításának lehetősége. „

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.10.31. 08:56:55

@Vidéki: Már megint sikerült egy rakás csúsztatást és hülyeséget összehoznod a régi panelekből, a szokásos modoros szófosás kíséretében, de most se időm, se kedvem szétcincálni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.10.31. 09:21:53

@Tallono: @Kandeláber: @Vidéki: Egyébként teljesen jellemző, hogy tőletek akkor is csak a téves sztereotípiák, városi legendák és előítéletek szolgaszerű felböfögésére és gyűlölködésre futja, amikor az ember amúgy azt keresi ,ami közös, és próbál megértőbb lenni.

Aztán meg csodálkoztok, ha veletek azonosítják azokat a közös jelképeinket, amelyeket meggyaláztok azzal, hogy szélsőséges ideológiátok számára kisajátítjátok.

Vidéki 2012.10.31. 09:34:49

@Fedor:

Mi volt "a szélsőséges ideológia" abban, amit leírtam?

Írod: "Már megint sikerült egy rakás csúsztatást és hülyeséget összehoznod a régi panelekből, a szokásos modoros szófosás kíséretében, de most se időm, se kedvem szétcincálni."

A fárasztó racionális gondolkodás, érvelés helyett ezért "pavlovi reflexed" a személyeskedés ugrik be nálad, automatikusan.

Kandeláber 2012.10.31. 10:43:26

@Fedor: Amit írtam, ne vegye magára, akinek nem inge. Tény: Kis János egykori SZDSZ-vezető svájcisapkázta le a koronát, és ugyancsak az szdsz részéről nevezték tetemcafatnak a Szent Jobbot.
Az általad citált Tóth Balázs (és hozzáteszem, meglepő módon Lakner Zoltán) ha nem is zseniálisan, de észlelték, hogy az új népfront nem sok nemzeti érzelmű választópolgár szavazatára számíthat majd, különösen akkor nem, ha Kuncze, Gyurcsány és a többiek lesznek ott az új arcok.

Kandeláber 2012.10.31. 10:48:08

Itt pedig arról valami, hogy a Kossuth-utódowww.gondola.hu/cikkek/83105-Mesterhazy__ne_sajatitsa_ki_a_Kossuth-cimert_.htmlk hogyan viszonyulnak a "baloldal" reprezentánsának felhívásához.

Tallono 2012.10.31. 11:57:34

@Fedor: Ki sajátítja ki a jelképeket? Engem nem zavar, ha valaki tisztelettel használja őket, sőt örülök neki. Pl. engem nem zavar, hogy megint Kossuth-címert használtok, ha úgy érzitek, hogy ez kifejez titeket és a magyarsághoz kötitek, tisztelettel bántok vele, akkor nekem jó úgy. Ezt kéne megérteni, és ezt nem is lehet megakadályozni, például egy idióta történelem tanári szemlélet, hogy ezek, meg azok kisajátították ezt-meg azt a jelképet. Ilyen nincs: a jelképnek az a lényege, hogy van egy mondanivalója és azt bárki magáévá teheti. Csak nálatok ennek a dolognak a nem értése odáig fajult, hogy meggyűlöltetek egy csomó fontos, nemzeti jelképet, mint a rovás-írás, Szent Korona, Nagy-Magyarország, Turul madár, Árpád vezér, Jézus, kereszt stb. Jó, persze ehhez kellett egy kommunizmus, ami jelképeket könnyebben meg tudta gyűlöltetni a néppel. Csak akkor nem kéne verni a mellényt, hogy ti milyen felvilágosultak és okosak vagytok, mert ilyen egyszerű összefüggést képtelenek vagytok belátni.

És amúgy miben hazudtam? Ungváry Turult gyalázott 23-án a színpadon, ami nemzeti jelkép meggyalázásnak számít.

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.10.31. 13:19:29

Micsoda elcseszett kondicionálás! Egy liberális blogger kedvezően nyilatkozik nemzeti jelképekről, mire pár jobbos meg letolja. Hadd tanulja meg a libije, hogy nemzeti jelképet márpedig NEM szabad tisztelni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.31. 13:22:15

Én imádom a turult. Különösen rántva jó tört burgonyával, savanyú uborkával.

Kevesen tudják, hogy a turul nem csak finom, de kiváló énekesmadár is. Így mielőtt levágjuk, érdemes elénekeltethi vele a Székely Himnuszt.

fél_kiló_kenyér 2012.10.31. 16:41:07

Rossz a megközelítés, nem a jobbosokat kéne békíteni azzal, hogy "a Turul nekünk is szent!", hanem talán 2012-ben túl kéne már lépni a bálványimádáson. Én pl. jól megvagyok anélkül, hogy leboruljak valami piktogram (turul, zászló, kereszt, Mohammed) és teljesen hidegen hagy, ha valaki vicceset (NEM volt uszító, mint pl. a zászlóégetés, a turulosok egyik kedvenc hobbija, csak egy kevésbé jó poént tartalmazott) rajzol róla. A rajzok miatti hisztizést hagyjuk meg a mohamedánoknak.

fél_kiló_kenyér 2012.10.31. 16:45:15

Ja, a rovásírást "tisztelni" meg aztán tényleg röhejes, gyerekként mi is bohóckodtunk titkosírással, de eszünkbe nem jutott, hogy azt valami "szent" dolognak nevezzük.

Igazából régészeken kívül senkit sem érdekelne a rovásírás, az csak arra jó, hogy egyesek arra verjék magukat, hogy "bibibí, én magyarabb vagyok nálad, annyira magyar, hogy még latin betűt sem használok, csak eredeti magyar írást!" (amit amúgy a türköktől vettünk át....)

Tallono 2012.10.31. 16:57:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Beteg állat, én a bőrödet nyúznám le és az internacionálét énekeltetném veled közben...

Tallono 2012.10.31. 16:58:41

@fél_kiló_kenyér: Te aztán egy igazi zseni lehetsz... Az a szomorú a hülyékben, hogy még büszkék is rá...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.10.31. 17:50:08

@Tallono: Élve akarod megnyúzni, és még ő beteg. Ez jó :-)

Alex Raps 2012.10.31. 23:02:03

Elég hülye megközelítés hogy a jobb oldal kisajátítja a turulmadarat. Nem sajátítja ki senki, mert tetszik nem tetszik az a magyarság jelképe. Egyszerűen csak arról van szó hogy a balliberális irányzatok a nemzeti jelképeket elutasítják. Így lett aztán az Árpád sávból "nyilas zászló" a turulból pedig jobbos jelkép. Pedig ezek sokkal régebbi dogok mint a politikai jobb- meg a baloldal.

Tallono 2012.11.01. 00:34:42

@Fedor: Na ennyire vagy hiteles... Ahelyett, hogy őt utasítanád helyre a nemzeti jelkép gyalázásáért azt veszed elő, aki ezt szóvá teszi. Most akkor te mit is akarsz tulajdonképpen?!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.01. 01:07:09

Ez a tyúk és a tojás esete.

Az nem zavarja a cikkírót, hogy a balliberális oldal folyamatosan fikázza a nemzeti jelképeinket?

Eszembe nem jutna a turul szót, használni, leírni, ha egyes nem tisztelt egyedek nem becsmérelnék folyton, ami szerintem minden jó érzésű magyart sért. Persze a magyar nemzeti jelképeket támadók jobbára nem magyar nemzetiségűek, nekik a turul az Árpád-sávos zászló stb. "náci jelkép", de attól ez még baromság, sértő, és tűrhetetlen.

Azért nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.01. 01:19:25

@fél_kiló_kenyér:

Igazából azokat a magyarokat érdekli a rovásírás, akik fontosnak tartják a magyar kultúra, néprajz, identitás megőrzését.
Már Vajk is ki akarta irtani, mert "pogány", méltó utódai vagytok, az zavar titeket, s támadni való, ami magyar.

Ma persze nem sok mindenre jó a rovásírás, de ha elterjedne, akkor viszont már igen.

Olyan ez, mint az autópálya-építés. Ahol nincsen forgalom, oda minek autópálya, de ahol van autópálya, ott lesz forgalom is.

Az persze gondolom nem zavar, hogy más népeknek is van saját írásuk, s az sem latin betűs.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 11:57:18

@Tallono: Téged se utasítottalak helyre, csak rávilágítottam az ellentmondásra a mondanivalódban. Számoljon el mindenki azzal, amit gondol. Az csak a te4 fafejűségedből adódik, hogy minden viccet nemzetgyalázásnak gondolsz, de hát nem lehet mindenki olyan karót nyelt fafejű, mint te.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 12:02:57

@Akitlosz: "Az nem zavarja a cikkírót, hogy a balliberális oldal folyamatosan fikázza a nemzeti jelképeinket?"

Esetleg fuss neki újra posztnak. Pont arról szól, hogy de zavar, még akkor is, ha egyébként úgy gondolom, hogy ez közel sem olyan súlyos, mint ahogy jobboldalról be szeretnék állítani. Hiába, a tekintélytisztelet főleg jobboldali tulajdonság, ez tény.,

"Igazából azokat a magyarokat érdekli a rovásírás, akik fontosnak tartják a magyar kultúra, néprajz, identitás megőrzését."

Ez igaz, csak az a gond, hogy a szélsőségesek ezt politikai akciókra használják fel, akkor természetes, hogy ez ellenérzést szül azokban, akik nem értenek egyet velük politikailag. Én liberális vagyok, és érdekel a magyar kultúra, néprajz, identitás, mert nem gondolom, hogy a kettő kizárja egymást, és biztos vagyok, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Nézd meg a blog fejlécét, és olvasd el ezt:

fedor.blog.hu/2009/03/12/az_adjatok_vissza_a_jelkepeinket_projekt

Tallono 2012.11.01. 12:30:14

@Fedor: Na halljuk: a "szélsőségesek" milyen politikai akcióra használják fel a rovás-írást? Amúgy ha van ilyen, ők legalább használják, nem csak egy néprajzi könyvként hagyják porosodni a szekrény tetején...

Vannak, amivel nem lehet viccelni. Ilyenek a nemzeti jelképek, mert azoknak a nevében sok ősünk hallt meg. De ti ezt nem érthetitek, így lett a Szent Koronából micisapka, a Turulból meg papagáj. Hogy érthetnétek, ha a ti őseitek nem úgy kötődnek ehhez a földhöz, mint más magyaroké...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 12:42:39

@Tallono: Hagyjuk már ezt a ti ősötök dumát, fogalmad sincs az én őseimről, lehet, hogy genetikailag több közöm van a honfoglalókhoz, mint neked, de ez lényegtelen, mert ezer év alatt itt akkora jövés-menés volt, hogy mindenki keverék valamilyen mértékben.

Amúgy meg pont az a gond, hogy miért ne lehetne viccelni? Miért pont te határozod meg, hogy mivel lehet viccelni, és mivel nem? És mikor unjátok meg felemlegetni ezeket az urban legendeket? Egyszer régen már foglalkoztam velük részletesebben is:

fedor.blog.hu/2009/03/13/a_projektertekezlet_tanulsagai

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 12:44:50

Na, lájk.

(Hozzátenném: a jobboldal annyira tudja kisajátítani a nemzeti jelképeket, mint a testvéred az anyukádat.
A baloldalnak 65 éven keresztül a gyűlölet szimbólumai voltak ezek a jelképek, jobboldal pedig nem is létezhetett Magyarországon 89 előtt. Nem azért mert "meghaladottá" vált, hanem a baloldali diktatúra miatt.
A baloldal maga választotta, teljesen önként a magyar szimbólumok gyűlöletét. Persze mindenképpen üdítő, hogy végre elkezdesz a saját portádon is söprögetni. Azért a másra mutogatás még mindig ott van.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 12:47:52

@Tallono: Szvsz lehet viccelni a nemzeti jelképekkel. Csak nagyon kilóg a lóláb, amikor ezt zsigeri magyargyűlölők tesik. (Ld: Hungarikum)

De itt sem a viccelődés a baj, hanem a gyűlölet. Akkor is, ha az illető hörögve gyalázkodik, akkor is ha izzadtságszú poénokkal próbálja nevetségessé tenni gyűlölete tárgyát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 12:55:20

@TaTa86.: "A baloldalnak 65 éven keresztül a gyűlölet szimbólumai voltak ezek a jelképek"

Ez tévedés. A Rákosi korszakon kívül sosem voltak ezek a gyűlölet jelképei a nemzeti jelképek, és később is inkább azokkal az eszmékkel volt gond, amelyek a 30-as, 40-es években sajnálatosan hozzájuk tapadtak. A koronához pl. nem tapadt semmi ilyen, így nem is volt semmi akadálya annak, hogy amikor 78-ban visszakaptuk az amerikaiktól (ahova a nyilasok miatt került), azt ünnepélyesen elhelyezzék az ország legnagyobb múzeumában, ahol bárki meglátogathatta mindenféle hercehurca nélkül (nem úgy, mint most azt országházban).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 13:36:27

@Fedor: Nincs tévedés. A nemzeti jelképek anathéma alatt álltak. "Magyarkodni" nem volt ildomos. A Szent Koronát kivették a címerből, és nem véletlen, hogy ma is a Kossuth címerrel nyomul a baloldal. (Ami ugye magyar címer, Szent Korona nélkül.)

Érdemes megnézni, hogyan viszonyult a nemzeti identitáshoz a szomszédok kommunista rendszere.

Pedig ott is volt 30-as, 40-es évek! Mi az hogy! Nagyon is!

Ehhez kapcsolódóan: nem véletlen hogy nálunk a "jobboldal" "sajátította" ki a nemzeti jelképeket, míg a szomszédoknál, noha van nemzeti minimum, a nacionalizmus sokkal erősebb a posztkomcsiknál. Nálunk az antikommunista "jobboldal" már csak azért is a nemzeti jelképekhez nyúlt, hogy húzza az agyát a balosoknak.
(Egyébként az ilyen attitűdöknek igazuk szoktak lenni. Akkor is, ha vajmi keveset tud az ember arról, hogy mi van valójában mögötte.)

Summa summarum:
- Kisajátítás nincs. Nem is lehet.
- Örülök, hogy végre a ballibek is elmennek a nemzeti irányba. Ezt jó volt hallani a Millán is. Ez mindenképpen a gyógyulás jele, nagy kár, hogy ezzel párhuzamosan a "jobboldalon" végig a tünetek súlyosbodását látom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 13:41:49

@Fedor: Még valami, csak hogy ne érezd úgy bántom a ballibeket, vagy kettős mércét alkalmazok.

"Jobboldalon" szitok szó lett a kapitalizmus, a "neoliberalizmus" és az öngondoskodás. Az egész ugye fából vaskarika, mert hogyan lehetne ezek nélkül jobboldalról beszélni?

A dolog onnan jött, hogy ezekről a fúj-fúj-SZDSZ kezdett beszélni, amit ugye gyűlölünk.

Most akkor a szemét "liberálisok" kisajátították a kapitalizmust, vagy pedig a "jobboldal" zombik gyülekezete, akik képtelenek önállóan gondolkodni, mindent az "ellenséghez" mérnek, és nincs saját erkölcsük?

Szerintem az utóbbi, és senki mást nem hibáztathatunk az unortodoxia miatt, csak magunkat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 13:44:33

@TaTa86.: De van tévedés, mert nem lehet a baloldalt en bloc egyben látni 1945-től 2012-ig.

"A Szent Koronát kivették a címerből, és nem véletlen, hogy ma is a Kossuth címerrel nyomul a baloldal. (Ami ugye magyar címer, Szent Korona nélkül.)"

Annak inkább ahhoz van köze, hogy köztársaságban élünk, és nem királyságban. Van annak is nemzeti hagyománya, és olyan, amire én speciel büszke vagyok. Tudod, 1848-49, 1956...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 13:54:29

@TaTa86.: Azért sántít a hasonlatod, mert magyarnak szület az ember, a kapitalizmus meg egy elv, amit az ember választ, és a liberálisok sose állították, hogy aljas gyűlölködő az, aki viccelni mer az öngondoskodással. Itt egyszerűen tényleg csak mentalitás-beli különbségek vannak, a jobboldaliak többségére egyszerűen a jelek szerint jobban jellemző a fekete-fehér látásmód, a tekintélytisztelet, ami túlzott, humortalan érzékenységgel párosul, a ballib oldalra meg a mindent megkérdőjelező szkepticizmus. Tehát az, hogy egy magyar jobboldali számára sértő minden, ami nem hasraeső tisztelettel beszél a nemzeti jelképekről, és hogy gyűlöltek az igazi konzervatív értékek, mert itthon az SZDSZ-hez voltak köthetőek, bizony ugyanarról a tőről fakadnak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 14:03:13

@Fedor: Akarod mondani a sztálinizálódó rezsim megszüntette a királyságot, miközben egyik Parlamentbe jutott párt programjában nem volt benne a köztársaság. (A szocdemeknél kivételével, de ők is népszavazáshoz kötötték, ami nem történt meg.)

1848-49ben nem volt köztársaság. És nem a "Kossuth címer" volt a hivatalos. hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_c%C3%ADmere

És ne hagyd ki: 1918-1919. Károlyi és Kun ezt használta, utána 1946.

Egyedül 1956 néhány kaotikus napja volt valóban nemzeti hagyománya.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 14:11:28

@Fedor: A magyarság ugyanúgy választás kérdése. Lásd: Liszt Ferenc vagy Janics Natasa. Én legalábbis nem vagyok ennyire rasszista, hogy a faji kritériumokat akár szükséges, akár elégséges feltételnek tekintsem. ;)

"liberálisok sose állították, hogy aljas gyűlölködő az, aki viccelni mer az öngondoskodással"
Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem a viccelődésre mondtam, hanem a kisajátításra.

Ha válaszolsz, erre válaszolj.

"a ballib oldalra meg a mindent megkérdőjelező szkepticizmus"
A szkepszissel nincs gond. Az idegenkedéssel, intoleranciával, gyűlölködéssel annál inkább. De ez túl messzire visz.

A tekintélytisztelet és a humor semmilyen formában nem zárja ki egymást.
Amire te gondolsz, az a szolgalelkűség.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 14:43:49

@TaTa86.: 1849-ben trónfosztás volt. Ezért került le a címerről a korona, és onnan ered a Kossuth címer. Én azt nem mondtam, egy szóval se, hogy hivatalos volt. 56-ban se volt az. A jelenlegi köztársaságot meg 1989-ben kiáltották ki, és jelenleg abban élünk, tehát talán nem felségárulás legalább elgondolkodni azon, hogy mit keres egy másik államforma jelképe a címerben.

"A magyarság ugyanúgy választás kérdése. Lásd: Liszt Ferenc vagy Janics Natasa."

Hiába jössz marginális kivételekkel, jól tudod, hogy a 99.9%-ra az igaz, amit én írtam.

"A szkepszissel nincs gond. Az idegenkedéssel, intoleranciával, gyűlölködéssel annál inkább. De ez túl messzire visz."

Valóban, csak épp az intolarencia és a gyűlölködés inkább a jobboldalra jellemző.

"Amire te gondolsz, az a szolgalelkűség. "

Nem akartam én ilyen direkt kifejezéssel belegázolni a jobboldaliak lelkivilágába, inkább körülírtam, de ha te mondod, hát legyen :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 14:59:44

@Fedor: Nézz kicsit utána. 49ben csak a Habsburg jelképeket távolították el Kossuthék. A Szent Korona nyilván nem ilyen, benne is maradt a címerünkben.

(Btw: a "szabadságharc" ezt a részét egyszerűen nem tudom másnak tekinteni, mint polgárháborúnak. Kossuthék egy teljesen értelmetlen irreális célért vívták a győzelem legkisebb reménye nélkül. Itt kb Szálasi jut eszembe, a végeredmény is ugyanaz, csak a nemzetvezető nem menekült. Az persze egy másik dolog, hogy a nemzeti legendárium része lett, de ettől még szélsőbaloldali vérrontás volt egy agresszív kisebbség felelőtlen vezetésével.)

"A jelenlegi köztársaságot meg 1989-ben kiáltották ki, és jelenleg abban élünk, tehát talán nem felségárulás legalább elgondolkodni azon, hogy mit keres egy másik államforma jelképe a címerben."

Ki kiáltotta ki? Talán egy demokratikusan megválasztott parlament egyik képviselője?
Megkérdezték a népet?
Egész pontosan honnan volt egy MSZMP-s politikusan joga meghatározni milyen államformában éljünk?

Továbbá ez nem befolyásolja az érvelésemet: bolsevikok, majd a szovjetek miatt lettünk köztársaság. A Kossuth címer 1000 történelmének tagadása. Nem ad semmilyen pluszt a koronás címerhez képest, csak elvesz, tagad értékeket.

"Valóban, csak épp az intolarencia és a gyűlölködés inkább a jobboldalra jellemző."
:) Mutass nekem egy jobboldalit Magyarországon!
Egyébként jó lenne, ha látnád a saját oldalad hibáit. Mint láthatod, nekem nem okoz nehézséget ugyanez. (És ezért nincs is bajom az oldalakkal, csak az elvakultsággal.) Bizony a bosszúzsidóknál intoleránsabb, xenofóbabb társaságot nem hordott hátán a Föld. Márpedig a balliberális attitűdöket leginkább ez az agresszív kisebbség alakította/alakítja. (A bosszúzsidó kifejezést egyébként többek között Márai is használta. Ez nem megbélyegzés, hanem egy attitűd megnevezése. Nem minden zsidó bosszúzsidó, és az is előfordulhat, hogy nem minden bosszúzsidó zsidó.)

"Nem akartam én ilyen direkt kifejezéssel belegázolni a jobboldaliak lelkivilágába, inkább körülírtam, de ha te mondod, hát legyen :-)"

A mai "jobboldal" borzasztóan szolgalelkű. Ezért is nem lehet jobboldalnak hívni. Sajnos, ahogyan te sem, ők sem képesek arra, hogy felfogják, hatalmas különbség van tekintélytisztelet és szolgalelkűség között. (Pl: a tekintélytisztelet hosszútávú és értékalapú, a szolgalelkűség rövidtávú és érdekalapú.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 15:00:49

@Fedor: Na jó, mára ennyi.
"Add meg a szakdolgozatnak, ami a szakdolgozaté!"

Majd holnap visszanézek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.01. 15:04:28

ui: Tényleg pozitív, hogy védelmedbe vetted a Turult.
Közös nemzeti jelképünk, és mint jelkép nem ártott soha senkinek, legfeljebb azok a méltatlanok, akik használták.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.01. 16:48:38

@TaTa86.: Hát azért a 49-es eseményeket szélsőbaloldali vérrontásnak beállítani, és Szálasival állítani párhuzamba... Igen egyedi interpretációja a történelemnek.

"Egyébként jó lenne, ha látnád a saját oldalad hibáit."

Szerintem pont én vagyok az, akinek a legkevésbé vetheted ezt a szemére, ráadásul pont ez alatt a poszt alatt... Látom a hibáit, soha nem állítottam, hogy a baloldalon és a liberális oldalon mindenki szent, és minden szép és jó, sőt. De azért az arányokat felismerem.

"Tényleg pozitív, hogy védelmedbe vetted a Turult."

Azért szerintem annyira nem volt ez váratlan tőlem, korábban is írtam már ilyenekről.

"Add meg a szakdolgozatnak, ami a szakdolgozaté!"

Kéz és lábtörést hozzá! Ilyen problémám most nekem nincs, az enyém már az elmúlt évezredben elkészült :-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.01. 19:22:13

A napokban voltam kirándulni, Tatabányán és környékén jártunk be pár helyet, köztük a Turul emlékművet is.

"Ballibként" is szeretek a Turulhoz kirándulni, van turulmadaras hűtőmágnesem, miniatűr turulmadár szobrom (Érdekessége, hogy Ausztriából kaptam), és ismerek pár nótát, melyekben szerepet kap a Turul.

De eszem ágába sem jutna a Turult arra felhasználni, hogy azzal bizonygassam, mennyire vagyok magyar.
Ahogy abban sem kételkedek, vannak emberek, kik még nem jártak egy Turul szobornál sem, nincs turulos kulcstartójuk, nincsen turulos hűtőmágnesük, és egy olyan regét, de még újkori nótát sem tudnak, amiben szerepet kap a turul. És ezen utóbbi emberek is lehetnek magyarok.

Éhes_ló 2012.11.02. 20:00:54

@TaTa86.: ilyen 45 + 22 év után soros és hillary pénzén a milla és a vaccpaör libajnaival, kunce kucuval, ungárral, elqróval és a megettük nyomuló számtalan a választásokon megmérhetetlenné szavazott antimagyar kétségkívül hitelesen "nyúl" a nemzeti jelképekhez.

Annyira, hogy hányok tőlük.
Nem vagyok vele egyedül.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.02. 22:42:46

@Fedor:

S ugyan ki a fene akadályozta meg a bal oldali szélsőségeseket, hogy nekik (is) fontosak legyenek a magyar nemzeti jelképek?

Ha ma olyan jó a Kossuth címer a mai kommunistáknak, akkor miért cserélték le az elődeik a népköztársasági címerre?

Azóta "nemzeti közép" a vörös társaság, mióta megerősödött a jobb oldal.

Nem lenne tilos nekik sem magyar érzelműnek lenniük.

A magyar nemzeti jelképeket fikázó társaság jó része nem is magyar származású, az ő őseik egészen biztosan nem lovagoltak ott Árpád csapatában turulos zászlók alatt.

Nekik persze nem annyira fontos.

Ez nem gond, de messze nem elég indok a magyarok és jelképeik megalapozatlan lenácizására. Ez már viszont ugyanis gond és elfogadhatatlan, tűrhetetlen.

Ha a jobb oldali "szélsőségesek" nem használnák a nemzeti jelképeket, nem őriznék a hagyományokat, akkor ugyan kicsodák?

Az internacionálézók? Ezt Te sem gondolhatod komolyan.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.02. 22:47:07

@Fedor:

1848-1849-ben is királyság volt.
Kossuth Lajos 1849-ben kormányzóként vezette az országot.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.02. 22:55:10

@Fedor:

"A jelenlegi köztársaságot meg 1989-ben kiáltották ki,"

1949-ik évi XX-as alkotmánnyal. Ugyanazok kiáltották ki az "új rendszert", akik a korábbit is.

Senkinek nem tetszett ugye forradalmat csinálni, pedig kellett volna.

A köztársaság 1946-ban váltotta le a királyságot Sztálin nyomására.

A mai posztkommunista rendszer sok-sok egyéb mellett a köztársasága miatt is sokkal inkább hasonlít az 1946-1989 közötti korszakra, s vállal vele közösséget, mint bármelyik másikra, másikkal.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.11.02. 23:07:28

@TaTa86.:

"Kossuthék egy teljesen értelmetlen irreális célért vívták a győzelem legkisebb reménye nélkül."

Neked a magyar szabadság és függetlenség mitől értelmetlen és irreális cél?

Kossuthék nélkül még az a szűk másfél év szabadság sem adatott volna meg a magyarságnak az egész XIX. században.

A győzelem pedig nem volt reménytelen.
A magyar honvédség felvette a versenyt a császári hadsereggel, nem volt gyengébb.
A magyar hadvezetés túl sok stratégiai hibát követett el, Mars a háború istene pedig ezt nem bocsátja meg.

Az egyik döntő, hogy Pákozd után messze bőven elég idő állt rendelkezésre, hogy akár puskalövés nélkül bemasírozzanak Bécsbe, és megsegítsék az ottani forradalmat.

Windischgrätz seregével szemben utcai harcokkal Bécs lényegében bármeddig tartható akár csak kb. 20 000 honvéddel, pár ágyúval és a bécsi forradalmárokkal.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.03. 00:54:22

@Akitlosz:

1949-ik évi XX-as alkotmánnyal. Ugyanazok kiáltották ki az "új rendszert", akik a korábbit is.

Ennek kicsit utánaolvashatnál, mert az 1949. évi törvény szinte mindössze a nevében volt az. - Bár elismerem, ez jól hangzik.
Az ugyanazok az urak, a Nemzeti kerekasztal tagjai voltak.

"A szétforgácsolt ellenzék 1989. március 23-án kötött szövetsége. erőiket egyesítve, erős tárgyalópartnerként léphettek fel az állampárttal szemben. A tárgyalások a nyilvánosság fokozott figyelme mellett, feszült légkörben, de a kompromisszumok keresésének jegyében zajlottak."

Alapító tagok:

Bajcsy-Zsilinszky Társaság (BZST)
Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)
Független Földmunkás és Kisgazda Párt (FKgP)
Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (FSZDL)
Magyar Demokrata Fórum (MDF)
Magyar Néppárt (MNP)
Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP)
Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ)
Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.11.03. 10:48:01

@Akitlosz: "Neked a magyar szabadság és függetlenség mitől értelmetlen és irreális cél?"

Amennyiben ez kimerül frázisokban és demagógiában, igen az. Magyarország Mohács óta nem nagyhatalom, mindenképpen egy szövetségi rendszerben tudtunk volna életképesek maradni. Széchenyi jól látta, a korban a számunkra legmegfelelőbb ilyen rendszer a Habsburg Birodalom volt. (És ő ugye még csak álmodhatott dualizmusról.)

Kossuth ezt a "függetlenséget" és "szabadságot" pl a Duna-menti Konföderáció keretében képzelte el. Egy szláv és román többségű államban, ahol a magyaroknak már relatív többségük sincs, nemhogy abszolút. Gratulálok, ez egy cél, amiért érdemes mindent beáldozni!

"Kossuthék nélkül még az a szűk másfél év szabadság sem adatott volna meg a magyarságnak az egész XIX. században."

A dualizmus a lehető legnagyobb szabadság volt, amit reálisan elérhettünk. Még egyszer: irreális célok nem érdekelnek.
Egyébként ha jól tudom 49 áprilisában történt a trónfosztás, vagyis félév "szabadság" adatott meg. Körülbelül, mint Kun Béla alatt.

"A győzelem pedig nem volt reménytelen."
Még egyszer: mi volt a háború értelme? Békeidőben kik lettek volna a szövetségeseink? Románok? Szerbek? Csehek?
Nem elég, hogy mindet fűtötte ellenünk a nacionalista gyűlölet, de a kis cseheken kívül a többi még csóróbb és jelentéktelenebb mint mi voltunk!

48-49 tragédia volt, ami egy jól induló reformfolyamatot akasztott meg 20 évig, és a következő 50 évet is megmételyezte a "szabadságharchoz" való viszonyulásból kiinduló közjogi vita.

greybull 2012.11.03. 19:26:22

Nekem megfejthetetlen rejtély a népeknél a címerekben a madár alkalmazása, főleg, sasé, 1-2 fejjel mindenféle színekben, formában. Szerintem a magyar nép jelképe az Árpád-sáv, a kettős kereszt hármashalommal és a korona rajta a ferde kereszttel. Valahogy úgy látom a magyar történelmet jelképi szempontból, hogy ránk inkább a fenti - absztrakt - jelképek jellemzőek - amelyeket én egyébként magasabbrendűnek - ha tetszik: felsőbbrendűnek - tartok a mindenféle állatjelképeknél.

Arivistus 2012.11.04. 16:20:24

A magyar politikai rendszer felépítése olyan hogy ha valamit az egyik fél állít azt a másik félnek tagadnia kell, akkor is ha azt állítja, hogy 2+2=4. Így a két nagy párt egymás tökéletes ellentétét adja és ezzel elejét veszi más politikai szereplők megerősödésének.

Vagyis ezzel tartják fenn a kétosztatú politikai rendszert. És ez nekik nagyon fontos, mivel a Jobbikkal, vagy a LMP-vel már nem biztos hogy lehetne folytatni a nemzeti együttműködés 70-30-as rendszerét.

Ezt a logikát, hogy ha az egyik valami mellé áll, akkor azt a másiknak tagadnia kell Orbán nagyon sokszor kijátszotta pillanatnyi politikai célokra. Gondoljunk csak a kettős állampolgársági szavazásra, az az ügy most már annyira át van politizálva hogy a legértelmesebb, legkonszolidáltabb bal oldali emberek is egy sátáni terv részének látják.

És ezzel a trükkel Orbánnak többször sikerült elérnie, hogy az MSZP teljesen védhetetlen témákhoz kösse hozzá magát, pl: cigány-magyar konfliktusban a bal oldal automatikusan a cigányok pártjára áll; vagy pl a fent említett jelképek kérdése.

Szóval - és ezt én jobb oldali emberként mondom - az hogy egyes ballib szereplőket magyarellenesnek érzékelünk az nem csak az ő hibájuk, ők csak kretének mert ismételten és következetesen belemennek a Fidesz csapdáiba. Ha a Fidesznek tized annyi érzéke lenne a gazdaságpolitikához, mint a ballibek szívatásához már nem itt lennénk.

DeMarco 2012.11.07. 22:21:15

Nohát, visszatértem... :)

Nem is volt olyan vészes. Bár a vége felé már kezdtek elvonási tüneteim lenni.

Már megint a jelképeknél járunk? Olyan deja vu' érzésem van...

Látom teljes az egyetértés a kérdésben, mindenki tisztán látja az éles határvonalat a ballibák és a jobbosok között. A lumpenes kiscsávó totál rosszul fogja meg a dolgot. Vmi nagyon nincs rendben a fejében, ha azt hiszi, h csalódott jobbosok a szadesz szökevényekre akarnának szavazni vha is. Ki hinné el nekik, ha hirtelen mézes-mázosan éltetni kezdenék a jelképeinket? Kutyából nem lesz szalonna...
Előbb vágnám le a kezem, mintsem rájuk szavaznék akármikor is. Bőven elég volt az a bizonyos nyóc' év, nem telt el annyi idő, h felejteni tudnám a töketlenkedéseiket. Akkor sem szavaznék rájuk, ha senki más nem lenne a palettán és csalódtam volna a fideszben. Szerencsére erről szó sincs, sőt!

Azért ma jól mulattam. Nem vok oda Obamáért, de Romney-tól jobban tartottam. A külpolitikája Romneynak túl szorosan kapcsolódik egy bizonyos államhoz, onnan jött a lóvé és az ukázok. Nos, nekik kevésbé volt jó napjuk... Az amerikai részvénypiac meredeken zuhanni kezdett, úgy látszik vkik besértődtek kicsit...

Visszakanyarodva a nemzeti jelképekhez: ballibák nem kell félnetek továbbra sem a nemzeti jelképektől, tanuljátok meg használni és szeretni őket. Csupán ennyi a különbség... Patriotizmus, hazaszeretet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.07. 22:27:37

@DeMarco: "Olyan deja vu' érzésem van..."

Hát, olvasva a hülye paneljeidet, nem csak neked :-)

DeMarco 2012.11.08. 07:54:33

@Fedor: Ó, te sem vagy különb... Te is csak panelokat hoztál.

Egyébként még mindig lógsz a nyaralási képekkel...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0