Lehet, hogy ezért?
2012. november 21. írta: Fedor

Lehet, hogy ezért?

Poldi bá blogján tegnap óta folyik egy vita: Mi lehet az oka annak, hogy hirtelen elhalasztották a regisztrációról szóló választási eljárási törvény megszavazását. Felmerült ötletként a taktikázástól a külföldi nyomásig sok minden, de persze biztosat csak Orbán tudhat.

Vagy esetleg Áder.

Felkerült a köztársasági elnök honlapjára ugyanis egy levél, amit Áder János Mesterházy Attilának írt. Az előzmény: az MSZP vezetője találkozót kért tőle a választási eljárásról szóló törvényjavaslat kapcsán. Úgy néz ki találkozó nem lesz, de a levél tartalma értelmezhető úgyis, mint felhívás egy keringőre.

Kiemelések tőlem:

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Bizonyára Ön is emlékszik, hogy megválasztásomkor elmondott országgyűlési beszédemben így fogalmaztam: „Magyarország köztársasági elnökeként magam is maradéktalanul viselni fogom az Alaptörvényben rám rótt felelősséget. Miként abban is biztos vagyok, hogy mindannyian azt várják tőlem, hogy a rám ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesítsem. Érvényesíteni fogom."
Reményeim szerint nem kerülték el figyelmét beiktatásom után tett nyilatkozataim, melyekben több ízben félreérthetetlenül egyértelművé és világossá tettem, hogy „ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni."

Mint azt Ön is tudja, megválasztásom óta ehhez tartom magam, és ez így lesz mindaddig, amíg köztársasági elnökként szolgálhatom közös hazánkat.

Számomra mindennél fontosabb 1990-ben életre hívott polgári demokráciánk, alkotmányos jogaink és demokratikus értékeink védelme. Ezért ha a legcsekélyebb kétség is felmerül bennem bármely törvény alkotmányosságát illetően, egyetlen pillanatig sem fogok habozni, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz forduljak.

Mindez tisztségemből adódó felelősségem, amely sosem lesz annak függvénye, hogy ki bátorít erre, és ki nem. Mert csak egyetlen út létezik számomra. Az, hogy mit kíván meg tőlem az a megtisztelő kötelezettség, amelyre 2012. május 2-án az ország színe előtt esküt tettem.

Mindezek alapján arra kérem, ha az Ön frakciójának a választási eljárásról szóló törvény végső szövegével kapcsolatban megalapozott alkotmányos aggályai lesznek, tekintettel az Alaptörvényben rögzített határidőkre, közvetlenül az elfogadást követően juttassa el levélben számomra képviselőcsoportjuk részletes és tételes alkotmányjogi észrevételeit arról, hogy a törvény mely paragrafusának melyik rendelkezése miért ütközik hazánk Alaptörvényébe.

Országunk s egyben politikai nemzetünk érdeke, hogy a legcsekélyebb alkotmányos kétség se árnyékolhassa be a demokráciánk és szabadságunk alapját jelentő törvényeket. Ezért minden hozzám eljuttatott alkotmányos észrevételüket alapos megfontolás tárgyává teszem. Egyúttal arról is tájékoztatom, hogy ezt a felhívásomat minden olyan országgyűlési képviselőcsoport számára is eljuttatom, amely kritikával illette a még el nem fogadott törvény tervezetét.

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Az Ön megalapozott alkotmányjogi érvelése épp oly fontos számomra, mint minden megfontolásra méltó érv, mely szabadságunkat és demokráciánkat szolgálja.

Budapest, 2012. november 20.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Lehet, hogy ez is csak bullshit, kötelező rizsa, hogy befogja az ellenzék száját. Lehet, hogy ez is csak az orbáni kettős beszéd része.

De mi van, ha komolyan gondolja?

Közismert, hogy a "horgonyember" és a miniszterelnök között nem teljesen felhőtlen a viszony. Ismert az is, a választójogi törvény első verziója még Áder keze nyomát viseli. Az se volt kritizálhatatlan (egy kis gerrymandering, győztespremizálás, meg más hasonló nyalánkságok miatt), de ezek közel se voltak annyira átlátszóan antidemokratikusak és alkotmányellenesek, mint azok a változtatások, amelyek a Sándor palotába költözése óta kerültek bele.

Lehet, hogy ezt már nem veszi be Áder gyomra, mert azért neki még jelent valamit a demokrácia? Lehet, hogy ő még nem fordult ki teljesen a régi önmagából? A NER hivatalos köreiben mostanában nem igazán szokás az "1990-ben életre hívott polgári demokráciánk, alkotmányos jogaink és demokratikus értékeink védelmére" hivatkozni, és figyelembe venni az ellenzék érveit, sőt, kifejezetten felszólítani őket az alkotmányos fékek és ellensúlyok használatára.

Szóval lehet, hogy Áder leszólt a Várhegyről, hogy "Fiúk, ezt mégse kéne, ehhez már nem vagyok hajlandó a nevemet adni?" Lehet, hogy emiatt a csúszás?

Hamarosan megtudjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr624917799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.21. 12:00:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vantaan 2012.11.21. 11:32:37

Kutyából nem lesz szalonna!!! Áderből sem lehet "mindenki " köztársaági elnöke! A kamu törvény visszaküldések csak álcázzák, hogy seggen csúszva szolgálja ki Simicska/orbán érdekeit!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.21. 12:52:21

"Ezért ha a legcsekélyebb kétség is felmerül bennem bármely törvény alkotmányosságát illetően, egyetlen pillanatig sem fogok habozni, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz forduljak."
Hát mindenesetre a bírák nyugdíjazása kapcsán sem fordult az AB-hoz, pedig az alkotmányellenesnek bizonyult.

Kandeláber 2012.11.21. 13:54:12

Bezzeg amikor az Alkotmánybíróság meghekkelte a Bokros-csomagot, a ballibberek szemében az alkotmánybírák mindenek voltak, csak nagyságos urak nem.
A legenyhébb kifejezés az volt rájuk, hogy jobbosok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.21. 15:02:13

@Kandeláber: Többszörösen is sántít a hasonlatod, kezdve azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az eddigi kormányok egy szó nélkül elfogadták az alkotmánybíróság ítéletét, és nem néztek át rajta, és nem rakták bele az alkotmánysértést az alkotmányba, és nem szűkítették az Alkotmánybíróság jogkörét. Mert ne feledd, Bokros idején is kétharmados kormány volt, csak épp ők nem éltek ezzel vissza, sőt, túlkompenzáltak (négyötödös médiatörvény, hogy mást ne mondjak).

laci0011 2012.11.21. 17:21:42

@Kandeláber: Meghaladta a cikk a befogadókészségét a pontméretű agyadnak,így inkább idepukizol valami baromságot a cetlijeidből?!

nandras01 2012.11.21. 22:17:06

olyan nagyon szívesen hinném, hogy van valaki a fideszesek között, akiben maradt még némi ön- fék, valami, amit demokratikus érzéknek lehet nevezni, de nem igazán sikerül.
annyiszor fordult már elő, hogy egy- egy, a fősodorban levő fidesz tudatú politikus tett, vagy mondott valamit, ami egyébként jobbsorsú nemzeteknél szóra sem érdemes, magától értetődő- és boldogan sóhajtottunk fel, hogy "azért közöttük is van, aki..."
aztán meg...
szóval, szeretnék, de nem tudok hinni.

(kandeláber baromságaival, meg foglalkozzon az, akinek két anyja van)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 22:45:01

@Kandeláber:

Viszont a ballerek másnap nem szabták át az alkotmánybíróság jogkörét.

bunk0 2012.11.21. 23:08:14

nem tudom minek orülsz; Áder megmondta, hogyha alkotmányellenes akkor visszadobja. de egyértelmű, h nem lesz az, hiszen az alkotmányt jóelőre úgy modosították h rendben legyen

tehát Áder pontosan tudja, h mit mondjon :)

DeMarco 2012.11.22. 08:12:19

@Fedor: Ó, már hányszor láttam, ahogy egy neked szimpatikus megnyilvánulás után, hogyan tapsikoltál, próbáltál rögtön tévképzeteket társítani, hiú reményeket táplálni...

Uncsi.

Nekem csak annyi jött le, h mesterizét lepattintotta Áder azzal, h ne rizsáljon neki, mert felesleges és unalmas, írjon inkább vmi hülyeséget, oszt' majd vmi titkár ír rá válaszul vmi semmitmondó rizsát. Jól tette...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.22. 10:07:36

@DeMarco: Ez is egy opció, benne van a posztban ez is.

Kandeláber 2012.11.22. 10:19:28

@laci0011: Nem lehet mindenki olyan szürkeállomány-birtokos polihisztor, mint például kend.
Ha hasonló érvekkel operál majd a Messiás leendő pártja ( plusz Bokrosé, Fodoré, etc... etc...)a Fidibusz megint tarolni fog.

gono 2012.11.23. 14:12:14

Alapvetően érdekes amit mondasz, de nem gondoltad végig rendesen.

Mi van ha visszaküldi?
Elfogadják módosítás nélkül újra.

Mi van, ha az alkotmánybírósághoz küldi?
Ket honap mulva az alkotmanybirosag atalakul es esélytelen, hogy alkotmányellenesnek találja.

Még ha tenyleg lennének is ilyen gondolatai az elnöknek, azzal is csak nagyon kis időre tudna gátat szabni a NER áradásának. Az egyedüli ami képes lenne erre, az a parlamenti 2/3-ad felbomlása.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.23. 17:09:24

@gono: Nem azért lenne ennek jelentősége, mert lenne esélye megállítani az úthengert, hanem mert jelzésértékű lenne a FIDESZ hívők számára...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0