Marx és Lenin legjobb magyar tanítványa
2013. március 11. írta: Fedor

Marx és Lenin legjobb magyar tanítványa

lenin.jpgNem csak az alkotmány kiherélésével vert szöget ma Orbán a jogállamiság koporsójába. Figyeljetek kedves  fiatalok, mert Viktor bácsi most mind a szóhasználat, mind az eszközök tekintetében hűen szemléltette számotokra, mi is volt az a kommunizmus:

A cégek összefogtak a magyar családok ellen - mondta Orbán Viktor . A bíróság úgy döntött, hogy a magasabb árat érvényesíteni akaró cégeknek ad igazat a kormányokkal szemben. Az ítélet a gázárakkal kapcsolatos, de a villanyár is sorra kerülhet hamarosan. A bíróság döntése botrányos, maga a botrány - kommentálta a miniszterelnök a független bíróság ítéletét.

Ez nehéz küzdelem lesz, de szükségem lesz minden magyar emberre, hogy megmutassuk ezeknek a gátlástalan és telhetetlen vállalatoknak, hogy ez Magyarország. A tisztességes profitot elfogadjuk - tette hozzá Orbán. A miniszterelnök végezetül arra szólította fel a magyarokat, hogy lázadjanak az energiaszolgáltatók ellen.

Lázítás a gátlástalan és telhetetlen vállalatok ellen? Törvényi beavatkozás egy folyó bírósági perbe?

Marx és Lenin egymás száját nyalogatná örömében, ha ezt megérte volna.

És hogy a közmédia is csatlakozzon: a Petőfi rádió híreiben Orbán fenti mondatai után KÖZVETLENÜL bejelentik, hogy Vadai többször közbekiabált, és a DK-sok kifeszítettek egy "Önkényuralom" feliratú lepedőt. Érted, a rezsicsökkentés miatt, nem ám az alkotmány-módosítás miatt, aminek egészen véletlenül SEMMI hírértéke nincs számukra, így szó se esik róla.

Végül is nem érint az senkit, igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr165128082

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A populista alkotmányos kultúra 2013.03.12. 00:29:51

Azért ez a mai fontos nap volt köztársaságunk számára, aláírja majd Áder vagy sem az alkotmánymódosítást. Itt az alkotmányos kultúra megváltozása vált láthatóvá. Csak emlékezzünk rá, hogy azért kellett “Alaptörvénynek” nevezni ezt a jogszabályt, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indazs 2013.03.11. 20:39:53

DeMarco 2013.03.11. 20:32:00
Nagyon örülünk, hogy nem te vagy ott. Eddig azt gondoltuk, a legidiótábbak vannak ott, de mégsem...

koksz 2013.03.11. 21:01:39

Vigyázzatok hivatásos rettegők...mert elvisz benneteket a nagy lefüggönyözött pobeda ebben a mocskos diktatúrában.

mizrolist 2013.03.11. 23:29:31

@DeMarco: miért akarsz olyan céget megvágni, amely már most is veszteséges és egy újabb sarcot csak úgy tud kigazdálkodni, ha a karbantartást építi le? MÁV-ot akarsz csinálni az áram- és gázszolgáltatókból is?

Tallono 2013.03.12. 00:50:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Remélem hamar kell az a vízum neked.

Utálok kiállni Orbán mellett, de ez a 2. jó intézkedése volt.

Fedor, látom neked az általad elképzelt "jogállam" ideálja ezerszer fontosabb, mint nemhogy a magyar emberek, de úgy általában az emberek jóléte...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 01:02:16

A miniszterelnök mai felszólalásának volt egy érdekes momentuma: Az áramszektor (Ő más szót használt) nyeresége 31 mrd Ft volt. De azt nem mondta meg, ebből mennyi a MAVÍR és az MVM?

www.mvm.hu/hu/technikai-menupontok/kapcsolatok/Lapok/default.aspx

Az MVM adózott eredménye 45 mrd Ft volt.

www.mvm.hu/hu/technikai-menupontok/kapcsolatok/Lapok/default.aspx

Ennyit zsebelt be az állam, míg a többiek 31 mrd-ot.

Akkor ki is sarcolja a családokat?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 01:03:44

@Tallono:

Én azt a vízumot kb 5 perc alatt megkapom.

De mi lesz veletek, kik itthon maradtok? Honnan lesz gáz? Benzin? Hogy csak a két legfontosabbat említsem.

Kivel fogtok kereskedni? Mit fogtok enni?

Szúrófény 2013.03.12. 04:34:58

@bankvezér: Apátok üzeni!

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak, amíg meg nem tanulják, hogy bármely erkölcsi, vallási, politikai, szociális frázis, nyilatkozat, ígéret mögött fel kell fedniük egyik vagy másik osztály érdekeit. A réginek a védelmezői mindig rá fogják szedni a reformok és javítgatások híveit, amíg ezek meg nem értik, hogy minden régi intézmény, bármily használhatatlan és rohadt is, egyik vagy másik uralkodó osztály erejére támaszkodik. Lenin: Mi a teendő.

camilló 2013.03.12. 04:51:15

Nem kicsit naiv a blog szerzője, vagy tudatosan akarja összemosni Leninnel és Marxszal Viktort. Viki csak a népszerűségre hajt, és valójában marhára nem érdekli az a nép, aki ugye 40 ezerből vidáman él! Ha csak ennyit mondott volna idáig, lehet még el is lehetne fogadni az állítást a párhozam között, de ettől sokkal többet mond. A hajléktalan, cigány és egyéb kérdésekben aki ezt rendészeti eszközökkel akarja megoldani, az az én olvasatomban szín tiszta náci. Mindenkinek munkahelyet kell teremteni, olyat ami megélhetést nyújt, és nem vegetálást, és nem lesznek ilyen problémák. Erről szó nincs náluk. Csak üres szavak az egy millió munkahelyről. Mondjanak már egy olyan dolgot, amivel MEGÉLHETÉST nyújtó munkát teremtenek. Nőtt a foglalkoztatás? Na ja! Hitler is növelte a "közfoglalkoztatást! No itt viszont már van párhuzam!

camilló 2013.03.12. 04:56:39

@DeMarco: A privatizációra annak idején a Fidesz is igent mondott! Most meg megvilágosodott? Jah meg a szövetséges KDNP is! Ez színtiszta paraszt vakítás. 98 után is a Fidesz volt hatalmon, akkor miért nem vegzálta ezeket a cégeket! Egyetértek a villamos ellátás és termelés államosításával, de nem úgy és nem azért mint ahogy a szeretett vezető akarja. A valós okot nem fogja nagydobra verni, mert ez csak porhintés!

DeMarco 2013.03.12. 05:07:30

@camilló: "A valós okot nem fogja nagydobra verni, mert ez csak porhintés!"

Persze, h csak porhintés. Amit Fedor is tud, csak játssza a hisztist, mint mindig. Nem kell mindennek bedőlni, ez csak a látszat.

Valójában nagyon tudatosan csinálnak mindent és okosan. Szándékosan akarják őket veszteséges üzemmódba lökni, h könnyebben belemenjenek az eladásba. Különben sosem akarnák eladni, hülyék lennének. Azért vették, hogy kopasszanak minket...
Így sokkal barátibb árat fogunk majd érte fizetni, mint egyébként kellene. Fogd fel úgy, h most éppen nekünk spórolnak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.12. 07:19:00

@DeMarco:
"Így sokkal barátibb árat fogunk majd érte fizetni, mint egyébként kellene. Fogd fel úgy, h most éppen nekünk spórolnak."

Persze, te sötét paraszt...
Csak éppen azért fizetünk kevesebbet, mert NEM LESZ ÁRAM a lerobbanó hálózat miatt.
Köszönöm, de én gyerekkoromban rendszeresen átéltem az áramszüneteket, volt hogy nagy hóban napokig nem volt áram, mert a balfasz állam nem tudta helyrehozni a hibát.
Úgy látszik a hülye magyarnak csak a populizmus kell, meg állami szar cégek, hogy még véletlenül se kelljen megméretnie magát a versenyszférában...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.12. 08:36:18

@DeMarco: "Miért gondolod, hogy a cégek nem fizethetnek adót?"

Itt kurvára nem adóról van szó, hanem kikényszerített bevétel-csökkentésről. A cégek fizetnek adót bőven, ráadásul tavaly még veszteségesek is voltak, ha jól tudom. Ezer legális módja lehetett volna a rezsicsökkentésnek. Lehetett volna tárgyalni az oroszokkal, lehetett volna csökkenteni a világbajnok áfán, lehetett volna célzott támogatást adni a rászorulóknak, lehetett volna támogatni a fűtés-korszerűsítést, de nem, sikerült megint megtalálni azt a módot, ami minden, csak nem jogállami, és nem hasznos hosszútávon.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.12. 08:37:46

@Tallono: "Fedor, látom neked az általad elképzelt "jogállam" ideálja ezerszer fontosabb, mint nemhogy a magyar emberek, de úgy általában az emberek jóléte... "

Nem, csak megválogatnám az eszközöket. A lehetőségek egy részét lásd fentebb egy kommenttel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.12. 08:43:05

@camilló: "Nem kicsit naiv a blog szerzője, vagy tudatosan akarja összemosni Leninnel és Marxszal Viktort. Viki csak a népszerűségre hajt, és valójában marhára nem érdekli az a nép, aki ugye 40 ezerből vidáman él! Ha csak ennyit mondott volna idáig, lehet még el is lehetne fogadni az állítást a párhozam között, de ettől sokkal többet mond. A hajléktalan, cigány és egyéb kérdésekben aki ezt rendészeti eszközökkel akarja megoldani, az az én olvasatomban szín tiszta náci."

Orbán nem kommunista, és nem náci. Orbán egy ideológia-mentes populista, aki nem válogat az eszközökben a hatalom érdekében. Ez a tegnap délutáni produkciója pl. színtiszta komcsi megmozdulás volt, mert most épp ez állt az érdekében, és mint látod, ezt még a véresszájú antikommunisták is lazán benyalják tőle.

Vidéki 2013.03.12. 09:18:39

@DeMarco:

A. Írod: „Ehhez felhasznál egy ügyes ügyvédet és a bíróság boldogan bólogat, veled (Fedorral) együtt”

Érdekes dolog, hogy a magyar bíróság most képes volt szinte fénysebességgel dolgozni, szinte pillanatok alatt képes volt a szolgáltatók javára dönteni.

Más esetekben annyira megfontolt, hogy még a mérhetetlenül egyszerűnek tűnő tocsikolás ügyében csak több, mint 10 év elmúltával volt képes kimondani a verdiktet.

Érdekes dolgokra világítanak rá a 2012. novemberi, háztartásokra vonatkozó adatok a Europe's Energy Portalról származó adatok.

Például az Egyesült Királyságban a háztartások bevételei bizonyára sokkal magasabbak, mint Magyarországon.

Mégis ott az áramért a magyarországi ár 96 %-át, a gázért 67 %-át fizetik a magyar fogyasztókhoz képest.

Az ember azt gondolná, hogy a magyarországi alacsony bérköltségek „begyűrűznek” a magyarországi áram és gáz árakba, ezért ennek az árak lealacsonyításában kellene megjelenni.

De úgy látszik, valami titokzatos oknál fogva az árak lealacsonyítása nem tud „begyűrűzni” csak az a hatás képes érvényesülni, ami a magyarországi lakossági árakat az Egyesült Királyságban észlelhető árak fölé emeli!

A magyar „független bíróság” most mégis elhiszi az energiaszolgáltatóknak, hogy ha a nekik olcsóbban kéne adni a gázt és villanyáramot mint a hozzánk képest gazdag Egyesült Királyságban, az maga az elpusztulás lenne!

B. Kinek kellene alkotmányozni, ha nem a törvényhozás kétharmados többségének?

Nagyon lényegbevágóak Raoul Duke & Dr. Gonzo (Konzervatórium) ezen megállapításai:

1. „azzal nem volt bajunk, hogy az alaptörvényt nem „konszenzussal” fogadták el – ritka eset a minden párt által elfogadott, népszavazással megerősített alkotmány a világban,”

2. „a kétharmados felhatalmazás éppen elég legitimációt nyújt egy új alkotmánynak meglátásunk szerint.”

3. „Arra is rámutattunk, hogy az emberijogi-köztársaságpárti vonalon mozgók európai kritikája alapján számos európai alkotmány nemeurópai.”

Nem mindenki gondolkodik ilyen tisztán.

Sólyom László is Alkotmánybíróként betévedt a hit birodalmába, amikor a "Láthatatlan Alkotmány" zűrzavaros elméletét bevitte a köztudatba.

Ezt az elméletet az alkotmányjogászok nagy örömmel fogadták, mert ez illetékességük körét határtalanná tette,

úgy hogy semmiféle felelősség nem terhelte őket döntéseikért.

bankvezér 2013.03.12. 10:22:28

@Szúrófény:
Jó az idézet, de hogy illeszkedik az én hozzászólásomhoz?

bankvezér 2013.03.12. 10:24:48

@camilló:
Ezzel a hozzászólásoddal teljesen egyetértek. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 12:29:07

@camilló:

Marx és Lenin azért sokkal rosszabbak a Fidesznél.

Abendsen 2013.03.12. 13:21:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hogy gondolkozhatsz ilyen mucsai módon? Múltkor amikor a barátaimmal átruccantunk egy pár hónapra a Cote d'Azur-re épp arról beszélgettünk, hogy véget kéne már vetni a sok elnyomásnak és a kommunizmus eszméi ezekre megoldást jelentenének. Ott a tengerparton átéreztük, hogy mi mind egyek vagyunk Földanyával és ezért a bolygó áldásaiból mindenkinek egyenlő módon kéne részesülnie. Gondolj bele amikor a csillogó szemű munkások Hegelről, Kantról stb. diskurálnak és nem használnak pénzt (ami egyébként minden rossz forrása) mert a megtermelt javakat jó szándékú parasztok INGYEN szolgáltatják a társadalmi közjó érdekében. Olyan lehetne a társadalom mint mi voltunk a tengerparton: egy nagy család, kommuna.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 13:29:05

@Abendsen:

Földanya elvtársnőt ismerem személyesen. Amikor Havannában tanultam, ő vezette a marxista-leninista filozófiai szemináriumot. De aztán megjött az esze, s átszökött Floridába. Most Miamiban egy Marx és Spencer üzlet üzletvezetője.

greybull 2013.03.12. 13:33:20

Ej, ej: és Engels, Mao, Pol Pot, Fidel hol marad?
A magyar bíróságokról meg jobb nem beszélni. Ennek az országnak a legmélyebb szemete a magyar bírósági rendszer és annak összes bírája - kivétel az elenyésző kivételnek. De a kivétel erősíti a szabályt.
Orbánnak MOST igaza van egyébként.

Abendsen 2013.03.12. 13:37:44

@camilló: Tehát aki növeli a közfoglalkoztatást az náci. Reductio ad Hitlerum.

mahet 2013.03.12. 15:01:51

@greybull: "Orbánnak MOST igaza van egyébként." - a hatályos törvények szerint a gázszolgáltatóknak van igazuk?

Ha igazuk van akkor mégis mi a gond? A Fidesz dilettáns politikusai elk*rták a komcsi törvényüket. Most javítottak rajta. Ennyi.

Kádár végre elégedetten néz le tanítványára.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.12. 16:06:35

@Vidéki:

"Más esetekben annyira megfontolt, hogy még a mérhetetlenül egyszerűnek tűnő tocsikolás ügyében csak több, mint 10 év elmúltával volt képes kimondani a verdiktet."
- Ez nekem sem tetszik. Csak hogy egyszer már egyet is értsek veled.

"Például az Egyesült Királyságban a háztartások bevételei bizonyára sokkal magasabbak, mint Magyarországon.

Mégis ott az áramért a magyarországi ár 96 %-át, a gázért 67 %-át fizetik a magyar fogyasztókhoz képest."

- Mennyi ott az ÁFA? Az energia nemzetközi termék, nemzetközi ára van.

camilló 2013.03.12. 17:20:32

@Abendsen: Dolgoztál már közmunkán? Esetleg beszéltél ilyen emberekkel? Ha nem fogalmad sincs mit jelent ez! Én Értékteremtő, megélhetést biztosító munkát akarok mindenkinek, nem pedig statisztikát javító, megalázó látszat tevékenységet!

camilló 2013.03.12. 17:24:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem tudod értelmezni szerintem ezért mondod ezt. Már leírtam párszor, de leírom újra. Kommunizmus sehol nem volt még, de még csak szocializmus sem. Történtek kísérletek,de egyik még csak közelében sem voltak annak amit Marx, vagy akár Lenin hirdetett!

bankvezér 2013.03.12. 17:32:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Látom, még csak próbálsz gondolkodni, de itt most nem sikerült. :)

bankvezér 2013.03.12. 17:46:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Te Havannában mit tanultál? :))
Egyébként nincs ellentmondás a marxista tanárnő marxista elvei között és a között, hogy megszökött Floridába.
Ugyanis attól, hogy marxista, még szeretne jobban élni, mint ahogy mostanában Kubában egy ottani állampolgár élni tud.
Ajánlom elolvasni ezt a rövid írást. Sok dologra magyarázatot ad.
bankar.blog.hirszerzo.hu/2011/11/02/gorbacsov-zsenialis-felismerese/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 17:50:23

@bankvezér:

Egy marxista nem akarhat elnyomásban élni, amikor élhet szabadon is. A marxizmus szerint Kubában az emberek szabadok, míg az USÁ-ban rabok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 17:52:30

@camilló:

"Kommunizmus sehol nem volt még, de még csak szocializmus sem."

Abszurd a nézeted. Marx mást mondott. Marxnak hiszek, nem neked, bocs.

"Történtek kísérletek,de egyik még csak közelében sem voltak annak amit Marx, vagy akár Lenin hirdetett!"

Nem igaz. Az összes kísérlet hűen a marxi elvek alapján történt.

camilló 2013.03.12. 18:54:16

@bankvezér: A szocializmus nem a termelés hatékonyságáról szól, hanem arról, hogy az emberek normálisan éljenek. A kapitalista országokban azért is lehetett magasabb az életszínvonal, mert volt egy szocializmusnak nevezett valami. Az még kevés, hogy a termelő eszközök hatékonyan termelnek, kell az emberek öntudata is.

camilló 2013.03.12. 18:57:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én nem végeztem bölcsészként sőt főiskolába sem jártam, de a Marxizmust olyanoktól tanultam, akik lehet kicsit jobban ismerik mint Te. Én meg nekik hiszek!:)) Már javasoltam Neked Rozsnyait. A bal oldalon is nagy vihart kavart az Öreg, de nagyon jól látta!

bankvezér 2013.03.12. 18:58:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Kubában szabadon élni? :)) Floridába is csak szökve lehet Kubából eljutni.
Ez mutatja, hogy a "létező szocializmus" sajnos csak diktatúraként volt fenntartható. És azért, mert megelőzte történelmi szükségszerűségének idejét.

bankvezér 2013.03.12. 19:01:36

@camilló:
Rozsnyai Ervinnek vannak tévedései. Sajnos. Ő a szocializmust diktatúraként akarta bevezetni. :((
Ajánlom, olvasd el azt írást, amit ajánlottam, hidd el utána sokat fogsz érteni a dolgokból.

camilló 2013.03.12. 19:03:14

@Abendsen: Véleményem szerint az államnak az a kötelessége, hogy vagy olyan gazdaságpolitikát csináljon, ahol mindenkinek jut munkahely (megélhetést biztosító, nem nyomor szinten) vagy akár állami vállalatokat hozzon létre, ahol érték teremtő munkát lehet végezni. A közmunka jelen állás szerint a rabszolga munka szintjén van. Fényes eszű politikusaink közmunkásokkal végeztetnének építőipari szakmunkát is. 23 év alatt sikerült lezülleszteni a szakmunkás képzést is! 3 hónap alatt milyen szakképzés lehet??

camilló 2013.03.12. 19:05:05

@bankvezér: Elolvastam! Egy kommunista nem gondolhatja komolyan, hogy akár csak átmenetileg is kiszolgáltatja azokat, akiket képvisel! Ha ilyet tesz nem kommunista!

bankvezér 2013.03.12. 19:07:14

@camilló:
"A szocializmus nem a termelés hatékonyságáról szól,"

Az a társadalmi rendszer győz, amelyik hatékonyabban, termelékenyebben termel.

5 évet várni egy Trabantra, míg a sokkal jobb nyugati kocsi azonnal elhozható a szalonból? 15 évet várni egy panel lakásra? 3 évente egyszer utazni nyugatra? stb.
Azt hitem, okosabb ember vagy. Kár... :(((

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:10:25

@bankvezér:

Ez a történelmi szükségszerűség sosem fog eljönni. Az alapok tévesek.

bankvezér 2013.03.12. 19:12:38

@camilló:
Szerinted is áruló Gorbacsov ? :((

"Egy kommunista nem gondolhatja komolyan, hogy akár csak átmenetileg is kiszolgáltatja azokat, akiket képvisel!"

Mielőtt ezt leírod, tudnod kell, hogy nyugaton sokkal jobban éltek az emberek. A munkások is. Annak ellenére, hogy ki voltak zsákmányolva.
Az átlag életkor is sokkal magasabb volt. A szocializmussal mindenki elégedetlen volt, a vezetőket kivéve. De hát egyedül ők voltak a rendszer haszonélvezői.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:14:48

@camilló:

"A szocializmus nem a termelés hatékonyságáról szól, hanem arról, hogy az emberek normálisan éljenek."

Nem igaz. Ez már csak XX. századi neo-öko-marxista szöveg. Marx NEM ezt mondta.

Alapvetően két lehetőség van:
- kapitalizmus és hatékonyság
- marxista rendszer és hatékonytalanság.

Ezt a nyilvánvalóvá vált dilemmát igyekeztek az öko-marxisták úgy áthidalni, hogy kitalálták: nem is fontos a fejlődés, elég csak valamilyen "normális" szerény szint. Viszont Marx ilyet sosem mondott: Marx eleve úgy tekintette, hogy már a kezdeti kommunizmus (lenini szóval: a szocializmus) is hatékonyabb kell, hogy legyen a kapitalizmusnál.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:16:01

@camilló:

Ez a te dolgod. Én ismerem a marxizmus alapjait, s nincs szükségem Rozsnyaira. Van saját álláspontom a kérdésben.

bankvezér 2013.03.12. 19:16:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ez a történelmi szükségszerűség sosem fog eljönni. Az alapok tévesek."

Nyilván nem tudtad értelmezni az írás utolsó pár mondatát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:18:12

@bankvezér:

Csakis diktatúraként lehet marxi rendszer. A rendszer alapja, hogy bizonyos dolgokat tiltani kell, elsősorban a magántulajdont. Márpedig úgy nem lehet tiltani valamit, hogy senki sme ellenőrzi a tilalom betartását.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:21:52

@bankvezér:

A vezetők is elégedetlenek voltak, hidd el... Ez az egyik ok, amiért megdőlt.

Az oroszoknál Sztálin volt az utolsó hű marxista. Utána a rendszer vesztett erőszakosságából, s ennek egyenes következménye lett a hanyatlás. Ezután már reformok voltak. A reformok pedig valójában a marxi elvektől való eltérést jelentették. A végső bukás természeets folyamat volt, s a vezetők többsége tudatosan segítette elő.

bankvezér 2013.03.12. 19:26:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A termelés a gépesítésnek, automatizálásnak, stb. köszönhetően annyira hatékony lesz, hogy az emberiség kisebb része fogja megtermelni az egész emberiség számára szükséges javakat.
Akinek lesz munkája, az jó fizetést kap, de a nagyon hatékony termelés miatt így is nagyon ki lesz zsákmányolva.
Az emberek nagyobb tömege munka nélkül, segélyen fog tengődni, és esélye sem lesz, hogy munkához és magasabb jövedelemhez jusson. A segélyt az állam fogja adni, a munkával rendelkező “szerencsések” adójából. Ez az a helyzet, amikor sem, a munkás, sem a munkanélküli nem lesz elégedett a sorsával. Talán ez lesz a kapitalizmus számára a végső pillanat…"

Olyan nehéz ezt értelmezni???

bankvezér 2013.03.12. 19:30:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca
" A vezetők is elégedetlenek voltak, hidd el... Ez az egyik ok, amiért megdőlt."

Remélem nem azokra a vezetőkre gondoltál, akik bezárták Gorbacsovot a dácsájába? Itthon pedig, Berecz, Grósz, stb. Sok hülye nevét már megjegyezni sem érdemes.

bankvezér 2013.03.12. 19:34:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A Havannai Egyetem híres a bölcsész karáról ? :)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:39:30

@bankvezér:

Abszurd nézet ez. Statikus világot feltételez, s a világ nem ilyen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 19:40:19

@bankvezér:

Grószék is ellenezték a hagyományos kommunizmust. Csak ők kínai irányban akartak nyitni.

bankvezér 2013.03.12. 20:02:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Érdekes amit mondasz. Grósz a kínai rabszolgaságot akarta? Én másra emlékszem. :))

bankvezér 2013.03.12. 20:06:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Milyen abszurd nézetről beszélsz?
Talán nem abba az irányba haladunk, mint ami le van írva?
Közben lehet persze államcsőd és háború is. A kapitalizmusnak egy sima háború természetesen nem véget.

camilló 2013.03.12. 20:16:51

@bankvezér: Én éltem az un. létezett szocializmusban. Nem voltak ilyen jövedelmi különbségek! Aki tisztességesen dolgozott az megélt, nem kellett félnie a holnaptól. Hajléktalan csak az volt aki nem akart dolgozni. A hibákkal voltak elégedetlenek, nem magával a rendszerrel. Éppen Rozsnyai tárja fel azt az ellentmondást ami a bukáshoz vezetett. Nekem alkalmam volt bejárni Európát. Alkalmam volt a melósokkal kommunikálni, még akkor is, ha éppen nem beszéltem az adott ország nyelvét. Az hogy ott úgy éltek, köszönhető volt annak, hogy erős volt a szakszervezet, és a kommunista és szocdem párt. Azzal lehetett sakkban tartani a tőkéseket. Grósz történelmi hibája az erőtlenség volt. Meg lett volna a lehetősége, hogy akár a Kínai modellt vezesse be. Volt olyan terv, hogy az állami vagyon egy harmadát eladják külföldnek, egy harmadát a hazai magán vállalkozóknak és egy harmada marad meg állami kézben. Mi történt? Eladtak mindent és az adósság nem hogy csökkent volna, hanem nőtt! A rendszer váltás és az azt követő privatizáció nagyobb kárt okozott a nemzetgazdaságnak mint a 2. vh. A volt szovjet utódállamokban a szakadást követően drámai módon csökkent az emberek várható életkora. Még egy apró szösszenet. Aki nem érti az oroszokat az nem értheti meg az ottani történéseket sem.

camilló 2013.03.12. 20:25:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az egy dolog hogy mi az álláspontod, az meg egy másik dolog hogy mi a Marxizmus, Leninizmus."Demokrácia a nép óriási többsége számára- és kizsákmányolóknak, a nép elnyomóinak erőszakos elnyomása, azaz kizárása a demokráciából,- így módosul a demokrácia a kapitalizmus a kommunizmusból való átmenet idején." Szóval a magán tulajdon, ha a másik ember kizsákmányolására irányul akkor valóban nem elfogadható a kommunista eszmékben. Sztálin, Sztálinista volt! Ezen lehet vitatkozni, de ez akkor is tény marad. Amit elkövetett az a kommunizmus ellen elkövetett bűnök, és ezekre nem lehet felmentést adni.

bankvezér 2013.03.12. 20:37:26

@camilló:
Ne haragudj, de ez csupa mellébeszélés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:03:00

@bankvezér:

Akkoriban az MSZMP-ben nagyjából 4 irányzat volt:
- a szoclib/szocdem irányban nyitás: azaz a kapitalizmus és a piacgazdaság visszaállítása - gyakorlatilag ez volt a későbbi MSZP fő irányvonala, lásd Kovács, Horn, Németh,
- a nemzeti, nagyimreista: azaz nemzeti alapon a bázis kiszélesítése - Pozsgay és köre,
- a kínai modell hívei: azaz kapitalizmus polgári demokrácia nélkül - Grósz és köre,
- a hagyományos marxista múlt folytatása - ez volt a leginkább marginális irányzat, a hatalmi elitben nemigen volt támogatottsága.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:05:53

@camilló:

Kínai kommunizmus = kapitalizmus + diktatúra. Miért lett volna jobb, mint a megvalósult kapitalizmus + demokrácia model?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:11:20

@camilló:

"Én éltem az un. létezett szocializmusban. Nem voltak ilyen jövedelmi különbségek! Aki tisztességesen dolgozott az megélt, nem kellett félnie a holnaptól."

Ez igaz teljesen, de a modell fenntarthatatlan. Hatékonytalan. Nem műkodik. Ha működött volna, nem akarta volna senki se reformálni.

Egy gazdaságilag nem hatékony rendszer nem opció. Ha Marx féléledt volna, s látta volna, hogy eszméi mit eredményeznek, valószínűleg maga is a marxizmus ellenségévé vált volna. Marx a kommunizmust mindig úgy képzelte, hogy az gazdaságilag SIKERESEBB a kapitalizmusnál. Marx célja nem a hatékonytalan, aszkéta alapú, sikertelen rendszer volt. Marx nem azt mondta "érjük be kevéssel, legyünk egyenlően szegények".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:13:15

@camilló:

Sztálinizmus nincs és sosem volt. A "sztálinizmus" a posztsztálin szovjet propaganda találmánya.

Sztálin Lenin hű követője volt, egyetlen alapeszmén, alapvonáson sem változtatott a rendszeren, amit Lenin alakított ki Oroszországban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:14:39

@camilló:

"Az egy dolog hogy mi az álláspontod, az meg egy másik dolog hogy mi a Marxizmus, Leninizmus."

Az én álláspontom a marxizmusról, leninizmusról. Ez tényeken alapszik. Többször felsoroltam már a marxista eszme alapjait. Ezeken kár vitázni, mert ezek tények.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:17:24

@camilló:

Még ha el is fogadnánk, hogy a magántulajdon kizsákmányol (valójában ez sem igaz, kizsákmányolás nincs), akkor is meg kell állapítani: a magántulajdonon alapuló társadalomban a egyén helyzete sosem lehet olyan rossz, mint egy közösségi, állami tulajdonon alapuló rendszerben. S nem azért mert Lenin gonosz bácsi volt és direkt elnyomta a népet, hanem mert ez a rendszer alapjaiból következik.

bankvezér 2013.03.12. 21:29:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez bizony nem igaz.
Lenin, ha ma élne akkor a szoc-libek közé sorolnánk. Ő volt az, aki bevezette a NEP-et.
Sztálin azonban kegyetlen diktátor volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:33:15

@bankvezér:

Nem éppen, a NEP egy ideiglenes kényszer volt, semmi más.

A diktatúrát pedig Lenin építette ki, nem Sztálin. S a marxista diktatúra per definitionem kegyetlen.

bankvezér 2013.03.12. 21:35:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Állami ösztöndíjas voltál? Abban az időben más módon nem lehetett.
Azt hiszem elég ritka Magyarország a havannai bölcsészdiploma. :)

bankvezér 2013.03.12. 21:38:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Lenin folyamatosan felszámolta volna a diktatúrát. Sztálin azonban éppen ellenkezőleg, egyre jobban kiépítette.
Lenin ösztönzéssel érte volna el a célt. Sztálin kényszerrel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.12. 21:43:13

@bankvezér:

"Lenin folyamatosan felszámolta volna a diktatúrát."

Akkor miért építette ki? Hogy aztán felszámolhassa? Ne viccelj! Eleve ott kezdődik, hogy ha felszámolta volna, meg is bukott volna aztán.

bankvezér 2013.03.12. 21:58:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Lenin csak kezdetben építette ki a diktatúrát. Forradalom és háború volt, amikor ő vezette Oroszországot. Akkor nem lehet más,csak diktatúra.
De amikor tehette, máris bevezette a NEP-et. Az új gazdaságpolitikát, ami nyilvánvalóan nem a diktatúra irányába vezetett. Szerintem, ha Lenin tovább él, elképzelhető, hogy kiépíti a szocialista piacgazdaságot. Lenin egy zseni volt. A későbbi vezetőkhöz képest mindenképpen.
Te olvastál Kornai Jánostól valamit?
Ő próbálkozott hatékonyan működtetni a szocialista vállalatokat. Persze primitív, "elvhű" azaz a hülyeségig vaskalapos diktátorokkal nem lehetett semmit elérni.
Emlékszel, nem is olyan régen még a férfiak hosszú haját és a farmer nadrágot is tiltották, ideológiai alapon. :)))

bankvezér 2013.03.12. 22:01:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Én is voltam 90-ben 20 napig.
Szép ország. :)

camilló 2013.03.13. 05:19:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A szocializmus nem aszketizmus. Már csak azért sem lehet az mert az alap tézis, hogy a "lét meghatározza a tudatot". Ha rosszul élnek az emberek akkor feltétlen lázadni fognak, főleg úgy hogy nincs öntudatuk. A 20. század elején (de később sem) nem volt jellemző az emberek nagy többségére az öntudat. A hatalmat két eszközzel lehet fenntartani. Vagy olyan állapotot hozok létre ami nem ad okot az elégedetlenségre, vagy diktatúrával. A gazdaság fejletlensége okán csak a diktatúra jöhet szóba, és ez nem is ellenkezik Lenin tanításával. Az előzőekben már leírtam, és szerintem is így van, hogy jogos a többségnek elnyomni a kizsákmányoló kisebbséget. Teljesen igazad van, hogy Marx nem aszketizmus ígért! A földszintről nem lehet a negyedikre felugrani. Ezért beszélek én arról, hogy nem szocializmus volt, hanem egyfajta átmenet a kapitalista gazdaságból a szocialistába. De ezt is leírta Lenin. Igenis Sztálinizmus volt! Ha a harcot nézem, még igazolhatónak látszik az amit Sztálin csinált, de ha mint ember nézem akkor vállalhatatlan. Lehettek volna TALÁN más eszközei is. (Ha harc ajánlom Szun Ce művét, nem Marxista így elolvashatod:)) Ez válasz a bankvezérnek adott válaszodra is a diktatúra kiépítésének miértjére. Vannak olyan dolgok amik csak ideiglenesek és azért kell felépítened, hogy lebontsd. (zsalu, amit a betonozás után lebontasz)

camilló 2013.03.13. 05:40:26

@bankvezér: Már leírtam maxvelnek. A földszintről nem lehet felugrani a negyedikre. Most bemehetsz a szalonba autóért, és el is hozhatod, ha megtudod fizetni! Ez az emberek nagy részére nem igaz! A panel adott körülmények között nagy előre lépés volt. Azért ha bizonyos feltételeknek megfeleltél nem kellett rá 15 évet várni. Ma hány évet kell várni egy lakásra?:) Mivel az országnak nem igazán volt dollárja, a forint ugye meg nem volt konvertibilis, miből mentél volna ki? Az ország teljesítő képessége ennyit tett lehetővé. Persze volt ideológiai oka is, ami szerintem nagy hülyeség volt! Én engedtem volna mindenkit kimenni ha kinn akar élni. Annyival is kevesebb ellenző marad itthon. 56 után nem véletlenül nem zárták le a nyugati határt a szovjet bevonulás után közvetlenül. Szóval vannak érvek és ellenérvek, és amellett hogy védeném az elmúlt rendszer hibáit, azt mondom még mindig jobb volt mint a mai. Igazad van ebben a hosszú haj kérdésben is, de azért halkan mondom, hogy a 60-as években amerikában sem szerették a hosszú hajú férfiakat. Hippi mozgalom, hogy emlékeztesselek egy kicsit:) Ez mai szemmel másként látszik mint akkor volt. Valóban voltak hülye vaskalapos vezetők, de most is léteznek ilyenek. had emlékeztesselek a nemrégen történt eseményekre az erkölcstan órákkal kapcsolatban. Hiba volt úgy beállítani a vezetőket mint egy Piatnik kártya lapját. Mármint deréktól lefelé nincs semmi. Az embernek vannak természetes szükségletei. Ilyen az hogy wc-re megy, a szex és ugye még jó pár. Megpróbálták beállítani azt hogy ilyen nincs. Ez hülyeség. Moldova A napló című könyve a hivatalos Kubában nagy felháborodást keltett mert leírta a szó szerinti idézetet, miszerint Che úgy összefosta magát mint egy csecsemő! Nem tudom ki hogy van ezzel, de az én szememben nem lett ez által kisebb ember. Sőt még közelebb érzem magamhoz. Ugyan ez vonatkozott a szexre is. Egy hülye bigott álszemérem jellemezte a hivatalos álláspontot. Persze ez mindenkinek a magán ügye, de ha akarod teregesd ki. Érdekes hogy Lenin pl. a melegekkel kapcsolatban milyen állásponton volt. Kevesen tudják de a világ legliberálisabb törvénye volt velük szemben a 30-as évek elejéig a Szovjetúnióban, amit Sztálin törölt el. Ilyen törvény leghamarabb 0 60-as évek Angliájában született. A baj az hogy sokan nem úgy értelmezik a szocialista eszméket ahogy azt kellene! Ettől függetlenül az emberekben mindig is fog élni a vágy egy igazságos, kizsákmányolás mentes társadalom iránt. Persze nem a tőkésekben és a tőkés rendszer kedvezményezetteiben!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.13. 08:46:22

@bankvezér:

Lenin maga is hangsúlyozta, hogy a NEP ideiglenes VISSZALÉPÉS és nem része az ideológiának.

Piacgazdaság és marxizmus - összeegyztethetetlen fogalmak.

Kornai = kapitalizmus.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.13. 08:55:21

@camilló:

"A szocializmus nem aszketizmus. Már csak azért sem lehet az mert az alap tézis, hogy a "lét meghatározza a tudatot". Ha rosszul élnek az emberek akkor feltétlen lázadni fognak, főleg úgy hogy nincs öntudatuk."

Én is ezt mondtam. Az öko-marxista elképzelések, hogy legyünk szerények, fogyasszunk keveset, stb. teljesen idegenek Marxtól. Marx bőséget, túltermelést, s jólétet kapcsolt a kommunizmushoz, már annak alsó fokán is.

"A hatalmat két eszközzel lehet fenntartani. Vagy olyan állapotot hozok létre ami nem ad okot az elégedetlenségre, vagy diktatúrával."

Így igaz. Ha jólét van, az emberek simán elfogadják a politikai jogok hiányát. Bruneiben nem lázadnak az emberek.

"A gazdaság fejletlensége okán csak a diktatúra jöhet szóba, és ez nem is ellenkezik Lenin tanításával."

Eddig ez oké. Marx is így mondta: az alap a proletárdiktatúra. Azonban ennek a rendszernek Marx szerint azonnal hatékonyabbnak kellene lennie, mert Marx elveiből ez következik: a köztulajdon a priori hatékonyabb a magántulajdonnál. Persze Marx - ebben is - tévedett, ez nem igaz, s erre Lenin döbbent rá először. Ezért is volt a NEP, mint kényszerű ELTÉRÉS a marxizmustól.

"Az előzőekben már leírtam, és szerintem is így van, hogy jogos a többségnek elnyomni a kizsákmányoló kisebbséget."

A gond csak az, hogy eleve nincs kizsákmányolás.

"Ezért beszélek én arról, hogy nem szocializmus volt, hanem egyfajta átmenet a kapitalista gazdaságból a szocialistába. De ezt is leírta Lenin."

Így igaz, azonban ez nem oldja meg a lényeget. Mert 2 megoldás van:
- vagy működni kezd az új rend, s akkor eleve nincs probléma,
- vagy pedig a célokat ki kell tólni a végtelenbe, ez esetben meg vallás lesz a marxizmusból.

"Igenis Sztálinizmus volt!"

Egyetlen alapvonásban sincs eltérés Lenin és Sztálin politikája között.

DeMarco 2013.03.13. 09:32:58

@Fedor: "de nem, sikerült megint megtalálni azt a módot, ami minden, csak nem jogállami, és nem hasznos hosszútávon."

Figyelj, jobb oldali kormány még nem tudott olyan döntést hozni, ami neked kicsit is tetszett volna. És nem is fog tudni olyat hozni soha.
De ez nem a kormány hibája...

Sztem meg egészen könnyen belátja mindenki, h azzal, ha visszavesszük a természeti kincseinket és a stratégiai energetikai cégeket, kizárólag nyerhetünk.

Idáig mindig azért ment a bosszankodás, h az állam nem tett semmit, az állam nem szabályozott be semmit, az állam nem védett meg senkit a következményektől.
Most, hogy végre az érdekeink szerint cselekszik, meg azért reklamáltok, mert végre megmozdultak. Logikusak nem vagytok, de cserébe igen kiszámíthatóak...

DeMarco 2013.03.13. 09:40:07

@Fedor: "Nem, csak megválogatnám az eszközöket."

Teljesen másik pályán futsz...Nem igaz, h nem látod...

A cél a stratégiai energetikai cégek állami kézbe vétele, minél olcsóbb áron visszavásárolva.

A te általad felsoroltaknak ehhez semmi köze, ezeket akkor is meg lehet csinálni, ha állami kézben lesznek. Sőt, akkor lehet csak igazán megtenni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.13. 11:54:35

@DeMarco: "Figyelj, jobb oldali kormány még nem tudott olyan döntést hozni, ami neked kicsit is tetszett volna. És nem is fog tudni olyat hozni soha."

Ez nem igaz. Ráadásul ez, amit most csinál, minden, csak nem jobboldali.

"Most, hogy végre az érdekeink szerint cselekszik, meg azért reklamáltok, mert végre megmozdultak."

Hát ez az, pont, hogy nem az érdekeink szerint cselekszenek, hanem egyedül a saját politikai érdekeik szerint.

"A cél a stratégiai energetikai cégek állami kézbe vétele, minél olcsóbb áron visszavásárolva"

Csak hogy ez egy rossz cél, rossz eszköz.

DeMarco 2013.03.13. 12:12:28

@Fedor: "Csak hogy ez egy rossz cél, rossz eszköz."

Valóban? Akkor szólni kellene a francia és a német államnak, h kurva gyorsan szálljanak ki az energetikai vállalataikból, mert fedor szerint ez rossz cél... :)))

Meg Ádernek, ha még ott van, h világosítsa már fel Angélát, mert tévedésben van, amikor lobbizik a cégeikért. Hiszen ez egy rossz cél csupán...

Nyilván, ha te attól vagy boldog, h a stratégiai cégek külföldi kezekben vannak, h a bankok zöme külföldi kézben van, hogy a teljes vízvagyonunk külföldi kézben van, akkor érthető, h ellenzed a kormány lépéseit.

Nyilván, mi többiek ennek pont az ellenkezőjét szeretnénk látni és örülünk neki, h a kormány tesz is ez ellenében lépéseket. Ahogy mondtam, teljesen más pályán futunk és nem csak politikailag, de gazdaságilag is. Én 90'-ben is ugyanezt gondoltam és azóta is folyamatosan. Nem lett volna szabad soha privatizálni ezeket a cégeket. De ha már megtörtént, akkor vissza kell venni. És ez nem is multiellenesség. Bármilyen termelő, összeszerelő üzemnek örülök és tárt karokkal várjuk. De a stratégiai energetikában semmi keresnivalójuk. Pláne nem főrészvényesként.

Tallono 2013.03.13. 14:02:57

@Fedor: "Csak hogy ez egy rossz cél, rossz eszköz."

Öööö ezt kifejtenéd? Már miért lenne rossz cél a stratégiai cégek állami birtoklása és a függőség minél jobbani lekorlátozása? O.o Minden jóléti állam célja ez...

Off: Nézd milyen szörnyetegek vagyunk:

mandiner.hu/cikk/20130307_lenhardt_balazsnak_van_szive

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.13. 15:51:48

@DeMarco: @Tallono: Fölösleges az állami tulajdonlás, az általatok megfogalmazott célokat el lehet érni más módon is. Igen, van olyan ország, ahol van állami tulajdonrész, még több olyan van viszont, ahol meg nem, mégse okoz ez gondot, szóval ez nem érv. Az eszköz meg, ahogy ezt a célt el akarják érni, kifejezetten káros, ráadásul tényleg csodálkozom rajtatok, hisz elvileg ti jobboldaliak vagyok, az államosítás meg echte komcsi tempó, amit ti elvileg utáltok. vagy mégsem?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.03.13. 16:59:58

@DeMarco: "Nyugodt lehetsz benne, h ha én lennék ott, akkor sok cég repülne ebből az országból. Azonnal államosítanám a teljes vízvagyont, sőt beleírnám az alkotmányba, h a magyar állam elidegeníthetetlen része a földekkel együtt. Minden stratégiai energetikai szolgáltatást visszavennék szintén állami kézbe. Ezekben semmi keresnivalójuk külföldi multiknak."

nem volt az olyan régen, amikor minden stratégiai cég állami tulajdonban volt.

csak tíz-tizenöt évet kellett várni a telefonra, hat-nyolcat az autóra, és ha - lesarkítva - kiégett egy izzó egy bérházban, akkor az IKV 6-8 hónap alatt kicserélte.

a multiszolgáltató qrva sok pénzt rakott bele a hálózat, az infrastruktúra fejlesztésébe, amit majd az állam nem fog. aztán majd lehet rinyálni.

azért azt még megvárom, amikor konkrétan kötelező teszik az országgyűlési képviselőd reggeli székletének vidám felhabzsolását, és te boldog arccal valamint klaviatúrával támogatod az ötletet. aztán asszem kiregisztrálok innen. is.

Tallono 2013.03.13. 17:04:45

@Fedor: "Az eszköz meg, ahogy ezt a célt el akarják érni, kifejezetten káros, ráadásul tényleg csodálkozom rajtatok, hisz elvileg ti jobboldaliak vagyok, az államosítás meg echte komcsi tempó, amit ti elvileg utáltok. vagy mégsem?"

Az Demarco, én az abszolút államosítás híve vagyok, a kommunizmusban annyi jó volt legalább. Nekünk azért kellene nagyobb vagy teljes tulajdonrészt szerezni ezekben a cégekben, mert egyrészt csökkenne a külföldi függőségünk, másrészt rugalmasabban lehetne alakítani az állami gazdaságpolitikát, ami ilyen beszűkült mozgástérben eléggé lényeges lenne. Nyugaton gazdaságosabb lehet, ha privát tulajdonban van, abból a szempontból is, hogy ott viszonylag tisztességes verseny van a cégek között, Magyarországon viszont mindig is monopol helyzet alakul ki, ami nagyon nem jó...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.14. 09:20:11

@Tallono: "Az Demarco, én az abszolút államosítás híve vagyok"

Bocsánat, mindig elfelejtem, hogy te szocialista vagy. Nemzeti szocialista.

"Nyugaton gazdaságosabb lehet, ha privát tulajdonban van, abból a szempontból is, hogy ott viszonylag tisztességes verseny van a cégek között, Magyarországon viszont mindig is monopol helyzet alakul ki, ami nagyon nem jó..."

És akkor szerinted nem a tisztességes verseny elérése lenne a megoldás, hanem a monopólium befagyasztása állami kézben. Logikus...

DeMarco 2013.03.14. 13:04:33

@idelle: Nem igazán értem, h pontosan miért vagy annyira oda.

Reggel óta cirka 30-szor ment el az áram, ezt a kommentet cirka negyedjére írom újra. Kezdem unni... Pedig nincs kommunizmus, nem az állam kezében van az áramszolgáltató, stb. Mégsem működik megfelelően, vannak hibák, leállások.
Rajtad kívül más is írta fentebb, h tönkremegy a hálózat. Na ja, de most sem tökéletes egyrészt, másrészt meg nem kell hagyni tönkremenni. Nem törvényszerű, h ami állami, az szar is legyen egyben. Rengeteg nyugati állam van jelen főbefektetőként, tulajdonosként energetikai cégekben és láss csodát, ezek működnek, fennmaradnak és a kárunkra még terjeszkedni is tudnak...

"csak tíz-tizenöt évet kellett várni a telefonra"

Ha tudtad, h kinek kell leadni a borítékot, akkor egy éven belül bekötötték. Úgy látom, h te lúzer voltál akkor is... :))

És nehogy azt gondold, h most másként van, mint akkor. Ha ezt hiszed, akkor vagy soha nem volt még dolgod szolgáltatóval a csekkjeid befizetésén kívül, vagy roppant naív vagy. Csak most nem egy mari néni van a pesti központban, hanem sok mari néni. Ha azt hiszed, hogy nem kell éveket várni egy bekötésre, akkor borzasztó nagyot tévedsz. Ha azt hiszed, hogy nem varrják a nyakadba az anyagi részét, akkor megint nagyot tévedsz, (előre beszedik kaucióban).

Kis barátom én tavaly saját magamnak vezettettem be az egyik hálózatot, mert a szolgáltatók közül egyik sem volt rá hajlandó. Érted? Én terveztem meg a vezetékhálózatot, én kiviteleztem, én engedélyeztettem és én vetettem át. Szó szerint belefúrtam a szolgáltató gerincébe.

Te kibaxottul el vagy tévedve...

DeMarco 2013.03.14. 13:29:25

@Fedor: "Fölösleges az állami tulajdonlás, az általatok megfogalmazott célokat el lehet érni más módon is."

Pontosan milyen más módon? Mert elmúlt húsz év és nem találtak ki semmilyen más módot. Azt mondják, h ahol több a szolgáltató, ott nagyobb a verseny, alacsonyabbak lesznek az árak. De ez történt? Egy fenét. Jó előre leosztották a területeket egymás között és mindenki kiskirály a saját területén. Ha mégis belelógtak itt-ott egymásba, akkor meg lekartellezték az árakat. Akkor hol érvényesült a verseny? És miért kellene alapszolgáltatásokon nyerészkedni? Miért kellett garantálni az elvárt nyereség mértékét?
Tudja mindenki, h ezek a cégek nem a két szép szemünkért jöttek ide, nyerészkedni jöttek rajtunk. Az állam meg hagyta kialakulni. Hiba volt és ezt akkor is tudtuk, amikor privatizálni kezdték a cégeket. Csak senki nem akarta meghallani a tanácsokat. A pénz elszállt, a szar itt maradt. Csak a hülye nem látta, h ennek ez lesz a vége...

"Igen, van olyan ország, ahol van állami tulajdonrész, még több olyan van viszont, ahol meg nem"

Például az afrikaiak, meg a dél-amerikaiak? Jah, hát ők régebb óta szívják ezt a cumit, meg is lehet nézni hol tartanak. A kedvencem Haiti és a Dominikai Köztársaság esete. Haiti eladta a fakivágás monopóliumát egy multinak, de a Dominikai Köztársaság elhajtotta őket a ge..be. Ha google earth-ön a sziget fölé megyünk, akkor már nagyon nagy magasságból is észlelhető a különbség. Haiti teljesen csupasz...

"mégse okoz ez gondot, szóval ez nem érv."

A kormánynak talán nem, de a lakosságnak jó eséllyel.

"Az eszköz meg, ahogy ezt a célt el akarják érni, kifejezetten káros"

Valóban, káros. Mert ezzel a lépéssel olcsóbb árat lehet kiharcolni, de rögtön kiváltja a nyugati világ haragját. De ez a harag akkor is jönne, ha egyszerűen csak bejelentenék, h visszaállamosítják ezeket a cégeket. Csak akkor kerülhetnénk el az általános morgást, ha azon az áron vennénk meg, amit kérnek érte. A háromszorosán...

"ráadásul tényleg csodálkozom rajtatok, hisz elvileg ti jobboldaliak vagyok, az államosítás meg echte komcsi tempó, amit ti elvileg utáltok. vagy mégsem?"

Mert csak szélsőségekben tudsz gondolkodni. Az államosítást én csupán a stratégiai energetikai cégekre és a stratégiai nemzeti vagyonra értem (föld, víz, levegő). A többi termelő és egyéb cég nem érdekel, egyéb szektorokban teljes vadkapitalizmus érvényesülhet, bár jobban örülnék több magyar pénzügyi cégnek és vámot vezetnék be a kínai árukra, de ez már más kérdés. Egy csomó nyugati energetikai cég van egészben, vagy részben állami tulajdonban és még sincs kommunizmus, mégsem kiabál rájuk senki, még csak rossz szemmel sem néznek egymásra. Csak nálunk van ez így, mert nekünk valós múltunk van ebben a kérdésben és rossz tapasztalataink. De éppen ezek a tapasztalatok mutatják meg, h bizonyos cégeknek jobb helye van az állam kezében, mintsem, h szabad préda legyen/legyünk. Én mindig is azt vallottam, h az állam is képes lenne jól működtetni cégeket, jól managelni adott esetben. Szó sincs kommunizmusról. Csupán némi előrelátásról és stratégiai érzékről.

DeMarco 2013.03.14. 13:31:51

@Fedor: Illetve, látom, h Tallono teljes visszafordulást akarna, ami nem is annyira meglepő a múltkori kétkulcsos mondatai után...

De hát mindig is mondtam, a Jobbik gazdasági értelemben egy rémálom. Ezért nem is szabad rájuk szavazni, mert a gazdasághoz túl radikálisak.

DeMarco 2013.03.14. 14:16:54

@Fedor: Talán emlékszel még az imf-es korábbi vitára néhány poszttal korábbról:

Nézzük, h is látja ezt a kérdést a Reuters:

"Orbán Viktor magyar miniszterelnököt csak az késztetné gazdaságpolitikai irányváltásra, ha a befektetők kivonnák a magyar értékpapírokban lévő pénzüket, s ezzel meredek lejtőre küldenék a forintot - állapítja meg a Reuters elemzése. A múlt havi sikeres dollárkötvény-kibocsátás után a magyar kormány nem szorul nemzetközi segítségre, ezért az Európai Unió, amely a demokrácia korlátozásával vádolja Budapestet, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nincs abban a helyzetben, hogy finanszírozási segítségéért cserébe gazdasági-politikai feltételeket szabjon Magyarországnak."

Kevésbé szofisztikáltabban, nem tudnak megzsarolni minket a hitelükkel.

Milyen érdekes, h mindenki, még külföldön is pontosan ugyanúgy látja, h az imf hitel egy csapda, egy olyan eszköz, amivel zsarolhatóvá válunk.
Ez nekünk természetesen nem újdonság, talán csak neked.

És csak ismételni tudom magam ezerszer és még tovább: a gazdasági cselekvőképesség megtartása aranyat ér és előbbre való holmi fél százalékoknál. Inkább a felár kifizetése százszor, mint egyszer a rabszolgaszíj.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.03.14. 14:45:34

@DeMarco: "Reggel óta cirka 30-szor ment el az áram"

aha, persze.

"Nem törvényszerű, h ami állami, az szar is legyen egyben. Rengeteg nyugati állam van jelen főbefektetőként, tulajdonosként energetikai cégekben és láss csodát, ezek működnek, fennmaradnak és a kárunkra még terjeszkedni is tudnak..."

a nyugati államokat a magyarhoz hasonlítani - nos, az az én mátrixomban értelmezhetetlen.

kárunkra - nekem nem származik ebből károm.

"És nehogy azt gondold, h most másként van, mint akkor."

ööö...akkor nem mindegy?

"Te kibaxottul el vagy tévedve..."

tudom. mindenki el van tévedve, csak Pártunk és Kormányunk, és különösen Szeretett Vezérünk nincs, no és Leghűségesebb Szolgálója, De Marco őfőméltósága.

DeMarco 2013.03.14. 15:57:19

@idelle: "aha, persze."

Figyelj, én konkrét példákat hoztam neked, ráadásul saját konkrét példákat.

Simán le tudnám fényképezni a villogó digitális órákat, mert meguntam őket állandóan visszaállítani a mai újsággal, vagy lekérdezhetem a sz.gép hibaüzeneteiből a sokszoros hirtelen leállásokat. De igazából fütyülök rá, h elhiszed-e, vagy sem.

Ha neked jobb az általad hitt álmokban élni, tedd azt.

"tudom. mindenki el van tévedve"

Tévedsz. Nem mindenki. De te el vagy.
Vagy csak úgy teszel, mintha el lennél.

Veled ellentétben én tudom, h mit beszélek. Az elmúlt években számos szolgáltatóval vívtam küzdelmet és préseltem ki összességében 40 milla fejlesztést belőlük.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.03.14. 17:07:48

@DeMarco: "Veled ellentétben én tudom, h mit beszélek."

erről beszéltem.

"Az elmúlt években számos szolgáltatóval vívtam küzdelmet és préseltem ki összességében 40 milla fejlesztést belőlük."

nekem erre nem volt szükségem. mindenesetre majd próbáld meg ugyanezt az Első és Egyetlen Nemzeti Szolgáltatóval.

Tallono 2013.03.14. 18:13:33

@Fedor: Most látsz rá reális esélyt, hogy tisztességes verseny alakuljon ki? Én nem. Amúgy nem kell a magyar állam kezében lennie ezeknek a szolgáltatóknak, lehet régiós-közép-európai kézben is akár, vagy ennek ellenkezőjeként megyei kézben is. Hosszútávon ez a leggazdaságosabb és legbiztonságosabb. Ebben politikai hovatartozástól és világnézettől függetlenül kéne közös nevezőre jutni, mert senkinek se mindegy.

@DeMarco: Neked is nagyon szép elméleteid vannak, csak azok elméletek, és nem sok köze van a valósághoz. Ugyanarról beszélünk, én se mondtam, hogy mindegyik cégnek az életét irányítsa az állam. De a nagy cégekét igenis befolyásolja és a stratégiaiakat irányítsa. Teljesen mindegy milyen rendszer csinálta meg vagy csinálja. Ez így normális, kész. Kínáról példát lehet venni ebben a tekintetben, hiába kommunisták papíron.

Szokebaba · http://szokehaj.blogspot.com 2014.03.17. 18:44:21

Lehet ő a tanítványa, de ki lenne jobb? Vona? Esetleg az LMP? Akkor már inkább a kétfarkúak
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0