Ilyen még nem volt. Csak tavaly. Meg öt éve.
2013. március 26. írta: Fedor

Ilyen még nem volt. Csak tavaly. Meg öt éve.

locsolovers.jpgUgye van az a terv, hogy állami monopóliummá szeretnék tenni az időjárás-jelentést (bár vészhelyzetben Orbánék is a magáncégek szolgáltatására támaszkodnak inkább), mert hogy "A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza.". Hát akkor lássuk, mennyire hiteles szakmailag az OMSZ vezetője.

Két párhuzamosan megjelent hír, az első a hirado.hu-ról, a második meg az Index-ről.

Szélsőséges az időjárás ezekben a napokban, „el lehet mondani, hogy ilyen még nem volt"jelentette ki kérdésre válaszolva a Kossuth Rádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, hozzátéve: arra már volt példa, hogy március közepén havazott, arra azonban nem, hogy a hónap végén ehhez hasonló legyen az időjárás.

A márciusi havazás szokatlan, de nem példa nélküli. Öt évvel ezelőtt, 2008. március 24-én az ország északi és nyugati részében esett több centiméter hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint 2-10 milliméter közötti volt a leghullott csapadék mennyisége, de Nagykanizsáról például 35 millimétert jelentettek.

A Metnet fórumára író visszaemlékező szerint „Húsvét vasárnapról húsvét hétfőre virradóan mintegy 10 cm hó esett a városban. Így fehér volt a húsvét. A Soproni-hegység magasabb részein 20 cm körüli hó hullott."

Tavaly április 8-án volt húsvét és akkor is havazott. Az Időkép egy évvel ezelőtti jelentése szerint az északi és a keleti megyékben többfelé voltak vasárnap délután hózáporok, néhol egész télies lett a hangulat.

Biztos, hogy jó lenne nekünk, ha olyan szervezet lenne az egyetlen információforrásunk az időjárásról, amelynek a vezetője bombasztikus, de alaptalan bejelentésekkel borzolja az idegeket precíz adatok helyett?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr495173659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.27. 00:21:03

Drezda és Berlin között félúton egy kisvárosban 1986 április 24-én ha jól emlékszem még a dátumra, eset délelőtt 5-10 cm hó. Estére elolvadt.

Vidéki 2013.03.27. 09:04:32

"A magyar társadalomnak olyan meteorológiai szolgálatra van szüksége, amely állami kézben van, és nagyobbrészt az állam finanszírozza."

Ezt Fedor így tolmácsolja, mondhatni nem fordít, hanem ferdít:

„Biztos, hogy jó lenne nekünk, ha olyan szervezet lenne az egyetlen információforrásunk az időjárásról, amelynek a vezetője bombasztikus, de alaptalan bejelentésekkel borzolja az idegeket precíz adatok helyett?”

Orwell „Állatfarm” című művében az állatok egyik alaptörvénye így hangzott: „Négy láb jó, két láb rossz”!

Fedor is úgy viszonylik a magántulajdonhoz, mint Orwell állatai a négy lábhoz.

Ismeretterjesztő csatornákon van egy sorozat „Viharvadászok” cimmel.

Ebből kiderül, hogy az Egyesült Államokban is, amely képes volt már több, mint 40 évvel ezelőtt űrhajósokat küldeni a Holdra, léteznek természeti katasztrófák, például hurrikánok, amelyek pusztító hatását nem tudják ott sem kivédeni, de az emberéletben bekövetkező károkat előrejelzéssel (és hatósági intézkedésekkel) képesek enyhíteni.

Ezek a meteorológiai szolgálatok ott állami kézben vannak, mégis képesek jól működni.

Ott nem jutottak uralomra Fedor téveszméi, miszerint csak a magán meteorológia lehet jó!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.27. 10:36:16

@Vidéki: És igen, újfent sikerült teljesen kiforgatnod a szavaimat. Mehetsz a csokiért.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.27. 11:10:16

@Vidéki:

Nem tudom feltűnt-e, semmi baja sem Fedornak, sem másnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

Amíg más is megtippelheti, milyen idő lesz másnap.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.27. 13:16:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ugyan már, ilyen szofisztikált gondolkodást elvárni Vidékitől? :-)

DeMarco 2013.03.27. 23:13:52

@Fedor: Legalább húsz húsvétról vannak fényképeink, de lehet, h többről. Egyiken sincs semmiféle hónak nyoma, sőt, néhányon kifejezetten lenge öltözékben voltunk.

Az sem rémlik, h valaha azon viccelődtünk volna, h hónyuszit építsünk hóember helyett...

Az, hogy karakószörcsög-alsó hegytetején már láttak pár hópihét ezen a napon az elmúlt kétszáz évben háromszor, még kurvára nem általános, pont ellenkezőleg.

Van akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe...így vagy ezzel te is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.28. 15:08:28

@DeMarco: Látom, te is hozod a szokott formád. Ki mondta, hogy minden húsvét ilyen? Persze, nem ez általános. De hogy egy elvileg szakember ilyen könnyen cáfolhatóan azt állítsa, hogy sose volt még ilyen...

DeMarco 2013.03.29. 16:36:45

@Fedor: "Ki mondta, hogy minden húsvét ilyen?"

Senki. Sőt éppen azt mondom, hogy egyáltalán nem ilyen és egyetlen egyre sem emlékszem és a fényképek is ezt támasztják alá, ahol ilyen idő lett volna.

A szakember azt mondta: "Szélsőséges az időjárás ezekben a napokban, „el lehet mondani, hogy ilyen még nem volt"

És igaza is van. Le merném fogadni, hogy ha tíz év múlva megkérdezem majd, hogy emlékeztek-e arra, hogy hol voltatok a 2013 húsvét előtti havazásban, akkor tudni fogjátok...

Egyébként meg a cikk hisztijéhez képest a valóság:

index.hu/belfold/2013/03/29/nyarig_allamositjak_az_idojaras-elorejelzest/

Ennyit erről.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.03. 19:55:37

@DeMarco: Csak hogy a kijelentés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy volt -e már olyan, hogy hó esett március végén. Olvasd már el mégegyszer...

Á, hagyjuk.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0