2008-ban még nem volt gond a sok kérdés
2013. május 03. írta: Fedor

2008-ban még nem volt gond a sok kérdés

Ahogy a Vastagbőr is megemlékezett róla, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke orwell-i módon értelmezve a feladatát, védelmébe vette az információszabadság szűkítését:

"(...) tapasztalható, hogy az igazgatás, közigazgatás, államigazgatás lebénítható azzal, hogyha több tíz, száz...határtalan a szám...ööö...beadvány érkezik, amely olyan szintű adatokat kér, amelyek meghaladják az alap...ööö...adatoknak a szintjét"

Tapasztalható valóban. Hisz a jelek szerint valóban lebénítható a kormány azzal, ha rákérdeznek arra, hogy mit miért csinált, hisz ilyenkor csak hebeg-habog és kapkod. Mármint ez a kormány. Mert az előzőnél még nem féltette a FIDESZ ennyire az államapparátust egy kis adatigényléstől, sőt, 2008-ban még maguk jártak az élen a kérdésfeltevésben. Nem több tíz, nem száz kérdéssel, hanem ezerháromszázzal. Két nap alatt. Kéthetes válaszadási határidővel. Karácsonykor. Mint ahogy erről anno az Index is beszámolt:

Több mint 1300 írásbeli kérdést adott be a Fidesz két nap alatt a miniszterekhez, kétszer annyit, mint eddig egész évben - derül ki az Országgyűlés adataiból.

A legtöbb kérdést pénteken és szombaton az oktatási és a közlekedési tárcavezető kapta, előbbi 173-at, utóbbi 172-t. Száznál több írásbeli kérdést intézett a Fidesz a szociális, az egészségügyi, az igazságügyi, a földművelésügyi, az esélyegyenlőségi és a pénzügyminiszterhez.

A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni, az nem számít, ebből mennyi a munkanap. Az Országgyűlés ellenőrzi, hogy a miniszterek betartják-e ezt a határidőt, ha nem, a házelnök figyelmeztető levelet küld a tárcavezetőnek.

A Fidesz és a KDNP most beadott írásbeli kérdéseinek január 5-én és 6-án jár le a határideje. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: az országgyűlési képviselők alkotmányos joga és kötelessége is, hogy a kormány tagjait írásbeli kérdések útján is ellenőrizzék. Hozzátette: mivel véget ért az őszi ülésszak, erre most ezt látták megfelelő formának.

Az elmúlt esztendőkben nem volt példa ilyen év végi kérdésdömpingre. Tavaly az ellenzéki pártok ugyanebben az időszakban 26 írásbeli kérdést nyújtottak be a miniszterekhez, illetve a kormányfőhöz. A szocialista-liberális koalíció 2002 óta tartó, második kormányzása idején eddig a legtöbb kérdést, mintegy 300-at, 2004-ben intézték az ellenzéki pártok a tárcavezetőkhöz, illetve a miniszterelnökhöz az év végén.

Csak jelzem, hogy még ettől az egyértelmű szívatástól sem omlott össze akkor az államigazgatás.

Bár a színvonalát elnézve, lehet, hogy a mostani összeomlana.

UPDATE

Péterfalvi, némileg ellentmondva fentebbi gondolataival, kiállt a trafikmutyi hátterének nyilvánosságra hozatala mellett:

Péterfalvi állásfoglalása szerint a pályázatok elbírálásáról a döntést hozónak emlékeztetőt kell készítenie, aminek tartalmaznia kell a beérkezett pályázatok adatainak összefoglalását, a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokait, a kikötött biztosítékok megfelelőségének értékelését, a koncessziós díj
megfizetésének módjára és mértékére vonatkozó adatok ismertetését, a pályázat nyertesének, társaság esetén a közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezőnek a nyilatkozatát arról, hogy a koncesszióval érintett területen milyen tulajdoni részesedése van. Emellett az emlékeztetőnek tartalmaznia kell mindazt az adatot, amelyet az ágazati törvény elrendel, továbbá amelyet a koncessziós szerződésben érintett bármelyik fél szükségesnek tart.

Ezeket az adatokat az NDN Zrt-nek a honlapján is közzé kell tennie. A NAIH elnöke válaszában kiemelte, hogy nem lehet üzleti titokra hivatkozással visszatartani az adatokat a közérdekű és a közérdekből nyilvános adat megismerésére irányuló adatigénylés esetén a koncessziós szerződéssel kapcsolatban, valamint, hogy az információs szabadságról törvény újonnan bevezetett rendelkezései nem érintik a kérdés megítélését, ugyanis a koncesszióról szóló 1991-es törvény szerint kell eljárni.

Péterfalvi felhívja a figyelmet, hogy a nyilvános pályázatok elbírálásról készített emlékeztetőben foglaltak közérdekű adatoknak minősülnek, így az NDN Zrt. köteles közérdekű adatigénylés esetén ennek megfelelően eljárni. A NAIH elnöke hozzáteszi, az emlékeztetők megismerhetőségét a szerződés megkötését követően haladéktalanul biztosítani kell.

Ismerve a a kormány mentalitását, függetlenül a finoman szólva is lojális eddigi tevékenységétől, lehet, hogy kezdheti félteni az állását :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr895263613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.05.03. 14:32:13

Leírtad, helyettem.
Nekem csak egy kérdésem maradt: hogy vagy?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.05.03. 17:14:28

@Dr. jenőke (jenőke): Köszönöm, jól. Miért, mit hallottál? :-)

Vidéki 2013.05.03. 17:46:19

1. Fedor trafikmutyiról fantáziál

miszerint fidesznyik-kanok nyerték volna a pályázatokat.

Ki tudja milyen tényadatokra támaszkodva vélelmezi ezt Fedor?

Ha senki sem káderozta le a trafikosokat, akkor honnan tudja mindezt Fedor?

Vannak adatok, amelyek nyilvánosságra hozatala bűnnek számít még a demokrácia őshazájában az Egyesült Államokban is.

Mivel az intézményesített káderezés nem Polkorrekt, sőt Ombudsman bácsi nem is engedi, felmerülhet a kérdés, hogy trafikosok tízezrei esetében hogy a fenébe volt képes Fedor arra következtetni amire végül következtetett?

2. Fedor jó helyen kapiskál, amikor az obstrukció témáját feszegeti:

Megbéníthatja az intézmények működését, ha rosszindulatú alakok úgy ugráltathatják az intézményeket, mintha csicskásaik lennének.

" az olyan visszaélésszerű, akár bizonylati szintű adatigénylés, melynek keretében az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot, amelynek teljesítése az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozná, nem teljesíthető."

(Berecskereki 2013. május 1. 14:10, Mandiner remekül rámutat az információszabadság hófehér jelmezében sétálgató szuper-demokraták motivációinak piszkos voltára,

arra, hogy tulajdonképpen gyűlöletfröcsögésről van szó.

Ha obstrukciós technikájuk sikeres, képes lehet megbénítani az intézmények működését.

Akkor meg arra lehet hivatkozni, hogy mennyire rossz a helyzet és mennyire tehetetlen a kormányzat!

„Elő a trafikdoksikkal!”, de akkor 5 évre visszamenőleg az összes pályázatra vonatkozzon.

Mit gondol Stumpf úr mit jelentene ez?

1. A trafikpályázat minimum 5 oldalból áll, de lehet akár ennek a többszöröse is.

Ez minimum 75 ezer oldal.

2. Amennyiben hárman kérik, akkor 3-szor, ha 200-an akkor 200-szor ennyi.

3. Ezen túl ezek a pályázatok tartalmazhatnak olyan adatokat amelyek nem nyilvánosak.

4. Ki fogja ezeket átvizsgálni?

5. Mi van a többi pályázattal?

6. Ezek együttesen több millió (milliárd) oldalt jelentenek.

7. Azután tegyük fel megkapják az érintettek,

úgy gondolja át fogják mind a 15 ezer pályázatot nézni?

8. Van ennek értelme?

9. Egyáltalán milyen szempontból fogják meghatározni, hogy X nem 20, hanem csak 5 pontot kaphatna, Y 5 pont helyet 20-at?

10. Amennyiben valaki vitatja, hogy jogtalanul utasították el, akkor azt kell lehetővé tenni, hogy az érdekelt kérhesse az összehasonlító indoklást, vagy csalás gyanújával polgári pert kezdeményezzen. Ehhez nem szükséges a 15 ezer pályázatot kikérni.

11. Nem kell különösebb tehetség, hogy ami ebben a témában megy a stílus, a forma és tartalom alapján nem más, mint politikai PR.”

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.05.03. 18:00:56

@Vidéki: "Fedor trafikmutyiról fantáziál

miszerint fidesznyik-kanok nyerték volna a pályázatokat.

Ki tudja milyen tényadatokra támaszkodva vélelmezi ezt Fedor?"

Ha ilyenekkel jössz, ezúttal se várd, hogy bárki is komolyan vesz...

Vidéki 2013.05.04. 11:14:18

Sehol nincsen benne a törvényben, hogy azonnal és soron kívül ki kell szolgáltatni a 15 ezer db pályázatot.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hatóság elnöke állásfoglalását ismerteti a HVG:

a döntést hozónak EMLÉKEZTETŐT kell készítenie, aminek tartalmaznia kell a beérkezett pályázatok adatainak összefoglalását, a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokait, a kikötött biztosítékok megfelelőségének értékelését, a koncessziós díj
megfizetésének módjára és mértékére vonatkozó adatok ismertetését, a pályázat nyertesének, társaság esetén a közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezőnek a nyilatkozatát arról, hogy a koncesszióval érintett területen milyen tulajdoni részesedése van. Emellett az emlékeztetőnek tartalmaznia kell mindazt az adatot, amelyet az ágazati törvény elrendel, továbbá

amelyet a koncessziós szerződésben ÉRINTETT BÁRMELYIK FÉL szükségesnek tart.

A NAIH elnöke hozzáteszi, az EMLÉKEZTETŐK megismerhetőségét a szerződés megkötését követően haladéktalanul biztosítani kell.

Tehát nem arról van szó hogy boldog-boldogtalan elkezdhet követelőzni minden részadat

most rögtön, de jó lesz azonnal is

nyilvánosságra hozatalában,

hanem EMLÉKEZTETŐK-ről és ÉRINTETT FÉL-ről beszél Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hatóság elnöke.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.05. 12:29:31

@Vidéki:

"1. Fedor trafikmutyiról fantáziál

miszerint fidesznyik-kanok nyerték volna a pályázatokat. "

- index.hu/gazdasag/2013/05/03/ujraertekelik_a_trafikos_palyazatokat/ elvégre újra kell értékelni egy olyan pályázaton, ahol minden rendben van.

"Ki tudja milyen tényadatokra támaszkodva vélelmezi ezt Fedor?"
- trafikmutyi.cafeblog.hu/

"Ha senki sem káderozta le a trafikosokat, akkor honnan tudja mindezt Fedor?"
- Lásd előbbi link

"Vannak adatok, amelyek nyilvánosságra hozatala bűnnek számít még a demokrácia őshazájában az Egyesült Államokban is."
- Bizonyára ott is fontos nemzetbiztonsági kérdés, kik árulnak cigarettát.....

"Mivel az intézményesített káderezés nem Polkorrekt, sőt Ombudsman bácsi nem is engedi, felmerülhet a kérdés, hogy trafikosok tízezrei esetében hogy a fenébe volt képes Fedor arra következtetni amire végül következtetett?"
- Kell még káderezni? Face és Iwiw használatával már nem egy üzletfelemet "lekádereztem". Ezek a közösségi oldalak nyilvánosan elérhetőek.
Szerinted polkorrekt, ha egy pályázatot a pl a polgármester családja nyer? Látszik fiatal vagy, és nem emlékszel a Coca-Cola nyereményjátékaira. A játékból ki voltak zárva a Coca-Cola, beszállítói, és üzleti partnereinek a dolgozói, családtagjaik, és közvetlen hozzátartozóik.

"2. Fedor jó helyen kapiskál, amikor az obstrukció témáját feszegeti:

Megbéníthatja az intézmények működését, ha rosszindulatú alakok úgy ugráltathatják az intézményeket, mintha csicskásaik lennének."
- Minimum gyomorforgató, mikor valaki az asztalra szarik, majd pár év múlva még a kaki szó kiejtését is tiltaná.

"1. A trafikpályázat minimum 5 oldalból áll, de lehet akár ennek a többszöröse is.
Ez minimum 75 ezer oldal."
- És? Mikortól sok? 10? 200? 1300? 5000?

"3. Ezen túl ezek a pályázatok tartalmazhatnak olyan adatokat amelyek nem nyilvánosak......11. Nem kell különösebb tehetség, hogy ami ebben a témában megy a stílus, a forma és tartalom alapján nem más, mint politikai PR."

- Ugye mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha eleve minden pályázat nyilvános lenne?

WLaci 2013.05.05. 20:24:18

@Vidéki: Pontosan. Az emlékeztetőkről nincs vita, csak a többiről, úgyhogy ez egy nagy kamu állásfoglalás a kopasz részéről.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0