Én kitaláltam, Amerikában megcsinálták
2013. május 09. írta: Fedor

Én kitaláltam, Amerikában megcsinálták

marihuana_shop.jpgNégy évvel ezelőtt, a Nagy Miniszterelnök Casting idején poénból én is bejelentkeztem Gyurcsány megürült helyére, egy komplett programot lerakva az asztalra. Lényegében egy pont volt olyan, amiről akkor úgy gondoltam, hogy bármilyen logikus is, ez tényleg csak poén:

Bár magam nem élek vele, de hangulatjavító intézkedésként legalizálnám a marihuánát, sőt, ártámogatást adnék rá. Az emberek mosolyogva tűrnék a szükséges megszorításokat és reformokat, és nem mellesleg a büdzsé is jól járna az ebből befolyó plusz ÁFA-val és jövedéki adóval (no meg a rendőrség költségvetése is csökkenhetne mind a kábszereseknél, mind a készenlétiseknél).

Erre mit olvasok az Indexen:

Colorado államban szerdán elfogadták a világ első marihuánatörvényét, ami nem csak legalizálja, de az alkoholhoz hasonlóan meg is adóztatja a füvet. Milliárdokra rúgó felesleges kiadások helyett az állam milliárdos adóbevételekre számít, amit iskolákra költenek. (...)

A legalizálással az állam nem csak a felesleges rendőri- és jogi hercehurcák hatalmas költségeitől szabadul majd meg, de viszonylag jelentős bevétellel is kalkulálhat. A demokrata-közeli Colorado Center on Law and Policy 60 millió dolláros – majdnem 13 milliárd forintos – közvetlen bevételt, de a kevésbé optimista becslések is évi 5-20 millió dolláros adóbevételt saccolnak. Az első negyven millió dollárt egyébként az állam papíron már el is költötte iskola-rekonstrukcióra.

De a közvetett bevételnél is fontosabb lehet a legalizálás miatti állami megtakarítás - ezt a már idézett Colorado Center on Law and Policy-tanulmány évi 100 millió dollárra becsüli -, ugyanis a fűforgalmazás kikerül a bűnözői csoportok kezéből, illetve jórészt megszűnnek a fűfogyasztással kapcsolatos rendőri- és bírósági eljárások is.

Nohát. Nem tud az ember olyan meredek dolgot kitalálni, hogy meg ne valósuljon valahol. Mi itt szenvedünk az unortodox bevételi megoldásainkkal, amikor ilyen könnyen lehetne pénzt szerezni. Végül is ha az egyik kábítószer (lásd. alkohol) legális, és bevételi forrása lehet a költségvetésnek, akkor miért ne lehetne az egy másik is, ha egyszer semmivel se ártalmasabb, mint pl. pár kupica pálinka? Szabályozás kérdése az egész:

A marihuánát erre szakosodott üzletekben fogják árulni – arról nincsenek információink, hogy itt is fagyival, kávéval és ásványvízzel egészül e ki – , ahol pipákat és egyéb kiegészítőket is lehet majd kapni. Első körben, 2014 január 1-től kilenc hónapon át csak a jelenleg orvosi célú marihuánát árusító boltok üzemeltetői kezdhetnek bele a lakossági árusításba, de utána októbertől akármelyik coloradói állampolgár pályázhat trafikjogért.

A trafikokban egy coloradói lakos egyszerre maximum egy uncia (31 gramm) füvet vehet majd, más államok polgárainak ennek a negyedével kell beérniük – mindenesetre ez a mennyiség saját fogyasztásra elég jelentősnek számít.

A körültekintő szabályzásban azonban egyéb részletekre is odafigyelnek. Így például előírják, hogy, a füvet csak speciális „gyerekbiztos" védőcsomagolásban lehet forgalmazni, de az alkohol mellé bevezetik majd az autósok fűszondáztatást is.

És ez a döntés nem csak az életszerűségében, és logikusságában üt el az elmúlt évek hazai gyakorlatától:

A döntést követően hat hónapig lázas előkészítő munka folyt az állami törvényhozásban. „Teljesen feltérképezetlen területre tévedtünk" – emlékezett vissza a demokrata Dan Pabon, az előkészítő bizottság egyik tagja az igen sokrétű feladatra. A deklarált cél az volt, hogy miközben egy átlátható, szabályozható rendszer jöjjön létre a marihuána forgalmazására, sikerüljön az állam területére korlátozni a fűforgalmat, illetve elzárni minden forrást a gyerekek elől.

Fél év egy törvényre? Amikor idehaza olyan törvények, amelyek teljes iparágakat nyírnak ki, két nap alatt átmennek (lásd játékgépek), de egy komplett alkotmányra is elég 3 hét?

Kéne már nekik is egy Orbán, különben a végén még az agyukra megy az a nagy demokrácia :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr785292017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.05.09. 23:52:19

hmmmm... kinn van a poszt már két órája, és még egyetlen fidesz/kdnp/jobbik/akármilyen idióta sem tévedt erre, hogy nemzethalált vizionáljon..?

a poszthoz:
igen, van valahol, túl az óperencián, meg az üveghegyen és a kurtafarkú kismalacon, egy épeszű része a világnak.
de nekünk nem kell félni. ebben az áporodott, fingszagú mucsában, nem áll fenn az a veszély, hogy józan gondolat valaha is teret nyerne.
nekünk nagyon is megfelel a posvány.
kicsit büdös, kicsit visszataszító, de a mienk...

Tallono 2013.05.10. 03:52:42

No, ad1 ismertem/ismerek jó pár rendszeres fűfogyasztót. A fű jól észrevehetően roncsolja az agyat és építi le a testet. Fel lehet hozni ezer "megdönthetetlen" orvosi példát, aki ismer "füveseket" az tudja jól ezt. Nem egy embert láttam leépülni mind agyilag, mind szervezetileg, ráadásul megöli a lelket. Persze ugyanúgy lehet ésszel használni, mint bármilyen tudatmódosító szert, nem azért mondom, hogy finomítsam a mondandómat, de többségében azt tapasztaltam, hogy káros hatással van az emberekre. Még egyszer hangsúlyom, ez nem jelenti azt, hogy az alkohol nem...
ad2 Tegyük fel, hogy a cigi tiltott lenne (így is afelé haladunk). Akkor az emberek azt vennék nagyobb arányban az erősebb dolgokkal szemben. Legalizálódik a fű, akkor a következő szint a diszkódrogok lesznek, ami szélesebb körben elterjed. Legalizálják, jönnek a keményebbek: kokó, heroin, LSD. Legalizálják. Jön a krokodil. És így tovább. A drogfogyasztásnak azért van egy tiltott gyümölcs feelingje, amellett, hogy bódulatot okoz, ez teszi vonzóvá... Az alkohol csak egy ilyen lépcsőfok volt, és ha nem létezne az emberiség kezdete óta, csak most jönne be, ugyanúgy tiltott volna...

Tehát lehet itt szép számokkal jönni, hogy ilyen jót tesz a bevételnek, ebbe nincs beleszámítva, hogy az új "divat" drogok elleni fellépés milyen összegeket fog elvenni a költségvetésből, az új "divat" drogok milyen hatással lesznek az emberekre, a hatásukra milyen közgazdasági és büntetőjogi módon fognak reagálni. Valamint nincs beleszámítva, hogy a "lelazult" állapot milyen szinten tesz tönkre családokat, milyen szinten fognak beleszarni az emberek a gyereknevelésbe mondjuk, az ilyen gyerekek milyen nevelést kapnak, mennyire lesznek hasznos tagjai a társadalomnak. Ha középtávon nézzük a előnyöket és hátrányokat, meg vagyok győződve a legalizálás elbukna. Gyanítom azért legalizálták, mert ebből valami csókosnak nagy üzlete származott...

Nero Bianco 2013.05.10. 04:02:07

@Tallono:
"Legalizálódik a fű, akkor a következő szint a diszkódrogok lesznek, ami szélesebb körben elterjed. Legalizálják, jönnek a keményebbek: kokó, heroin, LSD. Legalizálják. Jön a krokodil. És így tovább."

Marhaság.
Ez nem így működik.

Egyébként meg az emberiség sem halt ki attól, hogy évszázadokig meg nem kriminalizálták a kendert. Aki akarta fogyasztotta, aki meg nem, az nem.
Meg a többit is.

dr. jenőke (jenőke) 2013.05.10. 04:13:07

...és, ha már drogra sem futja, kérj kölcsön egy kalapácsot...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.05.10. 08:38:18

@Tallono: "Az alkohol csak egy ilyen lépcsőfok volt, és ha nem létezne az emberiség kezdete óta, csak most jönne be, ugyanúgy tiltott volna..."

Ez pontosan így van. Épp ezért mondom azt, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, ha ugyanúgy kezelik őket. Persze ez az "ugyanúgy kezelés" lehetne egyforma tiltás is, de a múlt század húszas éveiben láthattuk, hogy ez mennyire volt hatásos, és ugyanezt láthattuk azóta is, a fű elleni harcban. Sokkal több értelme van az ellenőrzött legalitásnak, és nem csak gazdasági, hanem egészségügyi értelemben is (a gazdasági rész csak pozitív mellékhatás, hogy úgymondjam).

Amit viszont az eszkalálódásról írtál, az már bocs, de hülyeség. Ami igaz a marihuánára (mármint, hogy nem veszélyesebb, mint az alkohol), nem igaz a szintetikus drogokra és a keménydrogokra.

Kandeláber 2013.05.10. 10:39:39

@nandras01: Mit tolsz, kisgyerek ilyen korán?

DeMarco 2013.05.10. 21:54:00

Aki drogosokat ismertem, azok drogosok is maradtak. Előbb csak fű, aztán vmi keményebb, majd tönkrement egészség. leépülés és csodálkozás...

Ne csodálkozzunk, ha egy liberális tapsol a fűnek. Nekik kell is tudatmódosító...

Nekünk viszont semmi szükségünk rá és nemhogy nem támogatjuk, de kifejezetten ellenzünk minden könnyítést. Maradjon csak büntetőjogi kategória és küzdjünk ellene minden eszközzel. Lám csak, évtizedekig dobálták játékgépekbe a pénzt a gyengébb emberek és simán ki lehetett vezetni az összeset. A cigi lassan olyan horror árba kerül, hogy nem engedhetik meg maguknak és szinte mindenhonnan ki vannak tiltva a dohányosok. És megfordult a trend is, ma már nem divat cigizni, sőt, az lett a ciki, ha vki dohányzik.

Én nem nyitnék ki kiskaput az tuti, sőt, még azt is bezárnám, ami most nyitva van.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0