Itt az esély a valódi megújulásra?
2014. május 26. írta: Fedor

Itt az esély a valódi megújulásra?

megujulas.jpgTavaly januárban, amikor szakadt az LMP, ezt írtam Schifferék Bajnaihoz fűzödő viszonyáról: 

Megtehették volna, hogy ők kezdenek el elsőként tárgyalni az E14-el, így helyzeti előnyre tehettek volna szert, már belülről, egy nagyobb szövetség részeként - nem feltétlenül abban feloldódva, hanem megtartva akár az önálló identitást is - alakíthattak volna az arculaton, és kihasználva az október 23-ai erős kezdés lendületét közösen erősebbek lehettek volna az MSZP-nél, így az alakuló ellenzéki szövetségben az utóbbinak jóval kisebb szerep jutott volna. 

Nem így történt, és ez végül is egyetlen ember sértődöttségére vezethető vissza.

Én tisztelem Schiffer András jogvédői tevékenységét, elvi alapon még el is fogadom az érvelését arról, hogy szükség volna egy harmadik pólusra, azt meg pláne megértem, hogy nem szereti a szocikat (...).

Csak hogy ezzel a hozzáállással itt és most egy dolgot lehet csupán elérni: Orbánék újraválasztását.

Ami azóta történt, megerősített ebben az érzésemben, de főleg a tegnapi nap győzött meg erről. 

Hisz gondoljunk bele: ha Bajnai nem tesze-tosza udvarioskodással töltötte volna a az elmúl másfél év jó részét, folyamatosan lebegtetve, hogy most akkor tényleg szeretne -e miniszterelnök lenni, vagy sem, és ha ezzel párhuzamosan Schiffer doktrinersége nem lett volna akadálya annak, hogy a 2012 végén népszerűsége csúcsán lévő Bajnai, az akkor szintén csúcson lévő civilekkel a háta mögött összefogjon az LMP-vel, hova juthattunk volna? 

Tegnap részben megkaptuk a választ. 

Persze csak egy olyat, amelyet nem lehet értelmezni az elmúlt másfél év valósága nélkül.

Hogy mire jutott a különutasságával Schiffer, azt jól mutatja az, hogy az LMP azóta is a penge élén táncol, és folyamatosan csak a jó szerencséjének köszönheti, hogy az 5% jó oldalán puffan végül (ráadásul még ez alatt a másfél hónap alatt is tudtak szavazatot veszteni).

Pedig lehetett volna másképp is.

A képzeletbeli MILLA - Bajnai - LMP szövetség maga lett volna a megújult baloldal. A MILLA és az LMP hozta volna az új arcokat, a felfrissülést, a Haza és Haladás pedig az átmentésre érdemes arcokat, értékeket, és a kormányképesség látszatát, amit Bajnai egyéves miniszterelnökségének sikere biztosított volna. Ez a szövetség az akkori viszonyok között közel egyenrangú lett volna FIDESZ-szel, és nagyobb az MSZP-nél, amely elől simán elszívhatták volna levegőt, vagy kialakíthattak volna olyan kapcsolatot, amelyben nem a szocik a főnökök, Gyurcsány meg simán beragadt volna 2% környékén. Erre alapozva hiteles kihívói lehettek volna Orbánéknak idénre.

De nem így történt.

A szövetség persze végül létrejött, amikor Karácsony Gergelyék kiléptek az LMP-ből, és megalakították a PM-et, de addigra már késő volt. A megfelelő pillanat elillant, a politikai klíma megváltozott, Mesterházy jó érzékkel magához ragadta a kezdeményezést, és Gyurcsány is rátalált a piaci résre ("Orbán legkérlelhetetlenebb ellenzéke"), így tavaly őszre sikerült olyan szituációt összehozni, hogy Bajnai sikeresen leharcolta magát a piedesztálról, és választhatott, vagy Schiffert és a maradék LMP-t követi a sehova se vezető, terméketlen dafke-különállásban (értelmetlenné téve a PM-esek kivállását), vagy beleáll egy szövetségbe, amely már rég nem arról szólt, amit ő egy évvel korábban elképzelt. Előbbi esetben most jó eséllyel lenne parlamenti frakciójuk, a másik opció választásával viszont esélyesnek tűnt a nagyobb cél, a kormányváltás elérése.

Nem lehet azt mondani, hogy minden ellenérzésem ellenére nem tűnt akkor kényszerű, de racionális lépésnek az utóbbi, sokan látták ezt így. Az új választási törvény nem nagyon hagyott más lehetőséget arra, hogy megállítsuk Orbánt. De látszott, hogy Bajnai addigra már bedobta gyeplőt a lovak közé, és ez sokat ártott az Együtt-PM-esek hitelességének. A hirtelen előkerült régi arcok megkérdőjelezték a megújulást (Fodor Gábor az első ötben?), az MSZP dominancia pedig esélyt adott arra, hogy a szocik régi sara ráfröccsenjen az újakra is (és a FIDESZ, gátlástalanul visszaélve az anyagi-, és médiadominanciájával, ezt az esélyt maximálisan ki is használta).

Persze ezzel nem azt mondom, hogy rossz lett volna, ha akár ilyen összeállításban is, de nyer a ballib oldal. Amit Orbán művel, annál max. a Jobbik lenne rosszabb a mai kínálatból.

Aztán persze láttuk, hogy mi lett végül áprilisban.

De ez a nagy pofon kellett ahhoz, hogy Bajnaiék megcsinálják azt, amit eredetileg kellett volna. Önállóan indultak, valódi alternatívát nyújtva a baloldali és liberális közösségnek. Amelynek persze (mint ahogy az tegnap este kiderült) az MSZP-ben szocializálódott idősebb és vidéki rétegét közben jórészt lenyúlta Gyurcsány. Ennek köszönhető, hogy országos szinten több szavazatot értek el, miközben a fővárosban gyakorlatilag egyenlő a két párt (130-cal több szavazatot kapott ugyan a DK, de az E-PM több kerületben lett második). De a lényeg (és ez a fővárosban a leglátványosabb), hogy bekövetkezett az, aminek már négy éve kellett volna: a szavazók végre otthagyták az MSZP-t.

Ideje volt. 

Tegnap este kiderült, hogy három, hasonló nagységrendű párt van a baloldalon, és közülük fog kikerülni jó eséllyel a baloldal vezető ereje. Persze igazából csak kettő ez a három, hisz az MSZP egyre meredekebb leszállópályán van, és remélhetőleg most már így is marad. Tehát a kérdés: Együtt, vagy DK?

Országos szinten most úgy néz ki, hogy a DK. Rongyláb Ferkó visszatért, de biztos, hogy jó ez nekünk? A DK olyan kicsiben, mint a FIDESZ: a vezért követő fanatikus keménymag tartja életben. Ehhez most csatlakoztak ugyan páran a vezér volt pártjából (ahonnan javarészt az eredeti keménymag is származik), de ettől még nem lesz Gyurcsány elfogadottabb a teljes népesség körében, szóval én továbbra se látok fejlődési lehetőséget abban a pártban addig, amíg Fletó vezeti. Persze ha meg nem ő vezetné, akkor meg szétesne, hisz köré épül az egész, szóval hiába ünnepelnek ma, valószínűleg elérték a plafont, és a lufi előbb-utóbb kipukkad.

Persze kérdés, hogy az MSZP frakció elkezd -e errodálódni ezután a bukta után (azért ne feledjük, Mesterházy ügyeskedésének köszönhetően jelenleg övéké a legnagyobb csapat a parlament ellenzéki oldalán), és az esetlegesen leszakadó képviselők melyik csapatnak adnak esélyt a frakcióalakításra az átülésükkel, mert ez még befolyásolhatja a dolgok menetét.

Ellenben az Együttben még van szerintem potenciál. Sokat ártott nekik az elmúlt másfél év, követtek el hibákat, hoztak ma már rossznak tűnő döntéseket, de a tegnap este tanulsága számomra az, hogy ha azon az úton maradnak, amire április óta léptek, akkor hosszú távon ledolgozható az a hitelességi deficit, amit a kora tavaszi kampány bevállalása sokak szemében jelentett, szóval itt még bármi is lehet. 

Hisz egyértelmű, hogy egy nem elkötelezett baloldali vagy független szemlélő számára a három párt közül melyik lehet a legelfogadhatóbb. A remélhetőleg épp az eljelentéktelenedés útjára lépett MSZP a múltjából bármikor előkapható dolgokkal? Vagy a Gyurcsány által vezett DK? Ugyan már. Ha nem szúrják el, akkor itt pár év múlva csak akkor lesz más a kakas a baloldali szemétdombon, ha egy új, még hitelesebb baloldali erő tűnne fel, amely a következő választásra párttá tudná szervezni magát. De ennek mekkora az esélye? Az elmúlt négy évben voltak ilyen próbálkozások, részben ebből áll most pont az Együtt. Van -e kilátás egy újabb Millára? Ki tudja, de nem tűnik valószínűnek.

Az Együtt esélyeit növeli az is, hogy a továbblépés szempontjából igen fontos lesz az önkormányzati választás, és súlyánál fogva ezen belül is kiemelt jelentőségű a leendő főpolgármester személye, hisz ha van valahol esélye a ballib oldalnak a nyerésre, akkor az pont Budapest. Ha akad valaki, akinek sikerül legyőzni Tarlóst, az a főpolgármesteri poszt legitimitásánál fogva, ha van hozzá ambíciója, és jól csinálja a dolgát négy évig, akkor lehet ő a baloldali kihívója Orbánnak 2018-ban.

És hogy ez ki lesz?

Hát nem a Horváth Csaba, az ziher. A szocik a fővárosban lecsúsztak a negyedik helyre, ők már lesznek itt királycsinálók (vagy ha igen, akkor a másik két, helyi szinten most már nagyobb párt nagyon elszúr valamit - lássuk be, az előzmények fényében ennek se lehet teljesen elvetni a lehetőségét, de azért egyelőre ne erre számítsunk alapból). A baloldali főpolgármester-jelölt tehát vagy az Együttből kerül ki, vagy a DK-ból. Szavazatszámuk gyakorlatilag egyenlő, a kerületekből viszont az előbbi többet vitt el, ha csak a baloldali belmeccset nézzük. 

Ha Bajnai még bármit is el akar érni a politikában, ha úgy gondolja, hogy 2018-ban újra, és most már valóban, kitartva a célja mellett, bejelentkezik a kormányfői posztra, akkor szerintem a fentiek értelmében indulnia kell Tarlós ellenében. Pártjának fővárosi eredménye most már alapot is ad erre, és hiszem, hogy nem lenne esélytelen, vagy legalábbis esélytelenebb más balodali jelöltnél, és elfogadható lehet a személye közös jelöltnek. Az országgyűlési mandátumát már lepasszolta Szelényi Zsuzsának, az EU parlamentit meg Jávor Benedeknek, szóval ha ezt nem vállalja be, akkor tényleg nem tudom, hogy mi a célja, akkor inkább mondja azt, hogy kösz, ennyi volt a kirándulásom a pártpolitika terén. Rövidtávon biztos nem tenne jót az Együttnek, de hosszú távon túlélnék, hisz ez nem a DK, ez nem one man show.

_________________________________

Oké, oké, mondják majd erre a poszt kormánypárti olvasói, de kit érdekel mindez, amikor a FIDESZ vitte a szavazatok több, mint felét, és a Jobbik második erő lett?

Az, hogy a FIDESZ lesz az első, be volt árazva. Senki nem várt mást az áprilisi eredmények ismeretében. Még javában élvezik a győzteshez húzás jelenségének előnyeit, és persze ügyeltek arra, hogy ezt semmi se zavarja meg. Ennek köszönető, hogy a teljesen sima átmenet ellenére sikerült összehozni a magyar demokrácia leghosszabb interregnumát, mivel a kományalakítást kitolták a választás utánra, és még a kormányprogram meghirdetését is megspórolták, jelét adva ezzel annak, hogy bár Brüsszeltől tiszteletet követelnek a magyaroknak, ők maguk ezt persze nem adják meg.

Hogy meddig marad meg a hegemóniájuk? Mivel az elmúlt négy év másról se szólt, mint arról, hogy bármit képesek alapjaiban felforgatni 2 nap alatt, ha úgy áll érdekükben, és semmibe veszik a demokráciát, ha éppen akadálya lenne annak, amit tenni akarnak, lényegében megjósolhatatlan, hogy mire képesek még a hatalom megtartása érdekében. Azaz jóslatok vannak, olyanok, amelyre hajlamos rávágni az ember, hogy ez abszurdum, de hát képzelte azt bárki mondjuk 2009-ben, hogy Orbánék elveszik a magánnyugdíjakat? Hogy csorbítják az Alkotmánybíróság jogkörét? Hogy ő lesz az, aki majdnem annyira hozzáköt minket az Putyinhoz, mint anno Kádár a Szovjetunióhoz? Hogy olyan komcsi demagógiával nyomja majd a kampányt (lásd rezsicsökkentés és annak körítése), hogy Kádár és Brezsnyev egymás száját nyalogatná örömében, ha hallaná? Szóval ez a része eléggé kiszámíthatatlan.

A Jobbik esete már kevésbé az.

A második hely (sajnos) nem jelentett meglepetést, tekintve, hogy a tavaszi Összefogás pártjai most külön indultak, de azért nem véletlen, hogy Vona Gábort se vetette szét tegnap az öröm. Tudja ő is azt ugyanis, hogy a Jobbik igazából bukott, köszönhetően a KGBéla ügynek, nem is keveset: 6%-al kevesebb szavazatot kaptak, mint másfél hónapja (valószínűleg ebből áll jórészt a FIDESZ növekménye). Az egyetlen mázlijuk, hogy az MSZP még nagyobbat bukott, így átmenetileg valóban másodikak lettek. De hogy ők lennének tartósan a váltópárt? A Jobbik szintén elérte a plafonját idén tavasszal, és ezt is csak hazugsággal sikerült: azt hazudták magukról, hogy konszolidált, kormányképes párttá váltak, miközben semmit nem vontak vissza az ordas nézeteikből, csak átmenetileg nem beszéltek róluk. De a máz folyamatosan pattogzik, és a kémvád még fog kellemetlen perceket okozni nekik, nem is keveset. Szóval ha majd a baloldal (amely összeségében - ha csak egy hangyafasznyival is, de - növelni tudta a szavazatai számát) eljut odáig, hogy letisztulnak a táboron belüli viszonyok, akkor egy 15% alatti eredmény messze nem lesz elég a második helyhez (ha egyáltalán nem lesz addigra a Jobbiknak a 15% is elérhetetlen álom).

Egy biztos: unatkozni továbbra sem fog az, akit érdekel az ország sorsa. Addig is: YOLO! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr946210793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.05.26. 20:00:24

Schifferke megtorpedózta Budapest teljes megnyerését,komoly intellektuális teljesítmény,putinpincsi ilyen ellenzékért imádkozik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.26. 21:47:31

"Ellenben az Együttben még van szerintem potenciál."

Eddig olvastam, tovább most nem volt se türelmem, se idegem (Lehet holnap munka helyett újra nekifutok, ha csendes nap lesz.....) A véleményem is ez alapján alakul.

- Fedor! Sokat Gyurcsányozol! Látni kell, hogy a Gyurcsány haknizta össze (Abban remélem egyetértünk, hogyx ő kampányolt egyedül, mind áprilisban, mind most) az Összefogás mandátumának több, mint egyharmadát. Hallani kell, hogy kimondta: Európai Egyesült Államok! Aki ezt nem hallja meg, lemarad. Nem holnap, nem is a jövő héten, de pár év múlva sehol sem lesz. Mert ez a jövő, mert feltartóztathatatlanul ebbe az irányba haladunk. A fotelnácik és a futballnácik ebbe időnként pár ciklusra belerondít(h)a(t)nak, de komoly esélyem van rá, hogy mire a fogamat estére az aquariumba köpöm, az EEÁ polgáraként halljak meg. Köszönöm Feri!

A ponthoz, ahol abbahagytam az olvasást.

Előlépett Bajnai a ködből (egy millás nemzeti ünnepen), és mindjárt 14%-ra mérték. És ő nem csinált semmit. Pedig ha akkor elkezd kampányolni, világos üzeneteket megfogalmazni, és a Fidesz minden egyes hazugságára érthetően rámutatni, akkor ma vagy Bajnai a miniszterelnökű, vagy 70% a rezsicsökkentés. Bajnai ott bukott, hogy nem tudott mit kezdeni a rá várakozóan feltekintő tömegekkel. Nem volt üzenete. Időnként az az érzésem, ma sincs. Gyurcsányozni ő is jól tud, de ha visszalapozunk a jelenkori alamanachban, akkor azt is megtaláljuk a negyvenkettedik oldalon, mi volt a neve a Gyurcsány kormány önkormányzati és területfejlesztési miniszterének, majd a hetvenharmadik oldalon a Gyurcsány kormány egyik nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterének a neve is le van írva. Tehát önmagát tette Bajnai hiteltelenné, mikor GyF-et savazta.

Továbbá:
A jelenlegi választási rendszer noha Bolgár Gyuri bácsi szerint roppant demokratikus, csak egy picit torzít, Európa nyugatabbi felén simán antidemokratikusként is emlegetésre került.

Aki ezen feltételrendszerek közepette elindul, veszít, majd a feltételeket okolja? Normális? Az elindulásával legitimálta a feltételeket! Innentől kezdve ezen keretek között kell megverni a Fideszt! Nem bukfenc után bíróságra járni! talán ha a Bajnai párt 2/3-ot szerez, akkor is elmentek volna a bíróság..............

Nem kedves Fedor. Jelenleg egy világos alternatíva van: Ez a DK. Kinek a vezetője egy rossz miniszterelnök, de egy jó politikus, egy elkötelezett demokrata, egy jó szónok, és egy lelkes debattőr.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.26. 23:45:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Röviden: ebben nem értünk egyet (bár vannak részigazságaid). Amit kiemelnék: "Abban remélem egyetértünk, hogy ő kampányolt egyedül, mind áprilisban, mind most"

Áprilisra még talán elfogadom, megszorításokkal (ezt írtam is a posztban), de az EU-s választásra nagyon nem.

Hosszan: ott poszt :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.26. 23:47:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ja, és nem gyurcsányozok többet, mint régebben (sőt), max. a kampány alatt udvariasságból hanyagoltam egy kicsit :-)

nandras01 2014.05.27. 00:20:49

"Ha Bajnai még bármit is el akar érni a politikában, ... akkor szerintem a fentiek értelmében indulnia kell Tarlós ellenében."

aha. és amikor megnyeri a posztot, akkor szokásához híven bejelenti, hogy "á, gyerekek csak vicceltem. nem is kell nekem az a főpolgiság"
bevallom, amikor bajnai ismét feltűnt a politika egén, akkor én is nagy reményeket fűztem hozzá, de mostanra be kellett látnom, hogy ez az ember egész egyszerűen komolytalan.
és egyben azt is be kellett látnom, hogy az ellenzéki oldalon egyetlen személy van, akit komolyan lehet -és kell- venni, az pedig gyurcsány.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 07:45:22

Bajnai megbukott.

Az eredmény számára az lett volna, ha legyőzi a DK-t. Neki a DK volt az igazi ellenfele, nem a Fidesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 07:49:10

Ki döntött jól: Schiffer vagy a szakadárok?

Ma már biztosan állítható: Schiffer. A PM virtuális párt, önálló arc nélkül, teljesen elsüllyedt a Bajnai-párton belül. Nincs jövője, végképp nincs a szakadék felé zuhanó bajnaisták részeként.

A "baloldalon" ami megmarad:
- a szoclib DK,
- az MSZP, ha most elkezd balra tolódni.

Az LMP meg marad centrista.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 08:36:47

@maxval a gondolkodó birca: @Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Viccesek vagytok. Bukás az lett volna, ha nem ugorják meg a lécet. De megugrották. Jóval magasabban íveltek át felette, mint az állítólag jól döntő Schifferék. Budapesten az E-PM megosztott második.

Sok ilyen bukást, még.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 08:39:07

@nandras01: Megértem, hogy csalódást okozott. Mint írtam, nekem is. Az EP kampány adta vissza némileg a hitemet, de ezt könnyű lesz lerombolni, ha az önkormányzati választáson nem lesz elég bevállalós.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 08:43:35

@Fedor:

Az Együttnek vagy liberálisnak kell lennie vagy szocialistának. A kettő együtt nem megy, ezt bizonyította az elmúlt 25 év.

A liberális tér már foglalt, ott a DK. A szocialista teret meg most fogja belakni az MSZP. Az Együttnek nem marad hely. Zöld se lehet, mert arra meg ott a hitelesebb LMP.

graycivil 2014.05.27. 09:02:36

A DK tagságát "elvakult kemény magnak" nevezni elég nagy tévedés. Talán észrevehető volt, hogy a DK támogatói táborának nagysága erősen függő Gyurcsány aktuális viselkedésével.

Az EU választás eredménye is jól mutatja, hogy a szavazók nagyon pozitívan értékelték, hogy a kampányban Gyurcsány kemény volt, de következetes, és most elmaradtak megszólalásaiból a "hiperaktív allűrök", amik saját szavazóit is sokszor elbizonytalanítják.

A DK és E-PM támogatói köre erősen átfedéses. Az "átfedők" annak fényében döntenek egyik vagy másik párt mellett, hogy melyik tudja az alábbi feltételeket jobban biztosítani:
- Egyértelmű és erőt mutató szembenállás a FIDESZ-szel és Jobbikkal
- Egyértelmű törekvés a demoellenzék kooperációjára, és ezzel valódi esélyek megteremtése
- Tud lelkesíteni, felvállalja a közvetlen kommunikációt
- Képes effektív aktivista tevékenységet felmutatni
- Minél több réteghez tudjon szólni (értelmiség, alkalmazotti réteg, vidék), és céljaikat összhangba tudja hozni

Szerintem maga a DK-sok többsége sem gondolja, hogy Gyurcsánynak kell lennie a demoellenzék vezetőjének. Véleményem szerint szívesebben látnák közös vezetőnek Bajnait, mint Gyurcsányt. Természetesen nem elsősorban szimpátia (bár az is megvan iránta), hanem a realitás miatt. Ám azt nehezen tűrik, ha erőltetett "hangulati érvekkel" próbálják meg kizárni az együttműködésből.

Szerintem az E-PM-nek a Milla a korábbi "kirekesztő" politikájával legalább annyit ártott, mint használt. Látható, hogy a DK-val szembeni konszolidáltabb viszony az E-PM-nek is sok szavazót hozott az EU szavazásra. A bizonytalanokat csak egy olyan együttműködő demoellenzék tudja megszólítani, amely láthatóan képes az erőt jelentő együttműködésre. Az MSZP-t pontosan ezért a "szolgaian megkötő - kirekesztő" attitűdjéért büntették a választók.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 09:41:31

@maxval a gondolkodó birca: "A liberális tér már foglalt, ott a DK."

A DK-nak vannak papíron liberális lózungjai, és Gyurcsány személyiségétől se áll távol, de attól a DK még egy tőrölmetszett MSZP 2.0. Nem véletlen, hogy Bauer már lemondott a pártbeli posztjáról. A liberális tér teljesen üres (Fodort most hagy ne számoljam ide).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 09:42:57

@graycivil: "A DK és E-PM támogatói köre erősen átfedéses."

Hát szerintem meg pont nem. A DK az MSZP kárára erősödik leginkább, Az E-PM szavazóinak meg pont az az egyik ismérve, hogy Gyurcsány miatt nem kell nekik a DK.

Ráadásul van más különbség is: Az Együtt támogatói köre jóval fiatalabb, és jobban koncetrálódik a városokra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 09:43:50

@graycivil: Ja, és a "fanatikus kemény mag" jellegről vannak személyes tapasztalataim is. Hidd el, nem túlzás.

graycivil 2014.05.27. 10:08:09

@Fedor: Nem azt mondtam, hogy nincsen "kemény mag" (minden pártnak van), hanem azt, hogy maga a DK szavazói bázis többsége nem "kemény mag", hanem szimpátián és értékelven kapcsolódó személy. Minden pártnak megvannak a "fanatikusai", akik minden hibát elnéznek.

Ilyen szempontból a FIDESZ valóban egy "nagy kemény mag", hiszen szavazói bázisa szinte állandó, és minden baromságot elnéz. Ez "ad felhatalmazást" arra Orbánnak, hogy minden erkölcsi korlátot figyelmen kívül hagyjon. Erre szoktam mondani, hogy a demoellenzéki pártok "nagy hátránya", hogy képesek "elszégyellni" magukat. A kérdés, hogy ez a demopártok vezetőit "óvatos tétlenségre", vagy "átgondolt aktivitásra" sarkalja.

Amúgy baloldali demagógiából néha az E-PM sem szenved hiányt, ami felett a párt "kemény magja" képes néha elsuhanni. Ilyen szempontból a DK (szerintem, szubjektív véleméynként) "valóságközelibb párt". Tehát nem biztos, hogy ilyen szempontok szerint lehet egymás szemére vetni dolgokat.

Az igaz, hogy a DK "belső kemény magja" sokkal aktívabb, mint már pártoké. De ez nem feltétlenül válik a párt kárára, amíg ez az aktivitás megfelelő mederben marad.

DeMarco 2014.05.27. 10:25:34

El sem tudom dönteni, hogy szét röhögjem a fejem, szánakozzam, borzongjak, csóváljam a fejem, vagy egyáltalán reagáljak-e erre a sok sületlenségre...

Van-e egyáltalán értelme vitázni álmokkal és fantazmagóriákkal??? Sztem nincs.

Többször abba is hagytam az olvasást, a gyomrom nem vette be a hülyeségeket.

Végül úgy döntöttem, h csak egy gondolatra reagálok, Sauerbronnéra, ami még durvább volt, mint Fedor agymenése.

Európai Egyesült Államok: Egyáltalán nem biztos, hogy össze fog jönni, sőt én inkább arra tippelnék, hogy előbb esik szét az eu, mint várnád. Még abban sem vagyok biztos, hogy az egyesült államok nem fog szétesni és összeomlani. Tavaly kétszer is gazdasági csőd szélére kerültek. Európa nem amerika, nálunk nem 200 éves a történelem, a legtöbb állam 1000 éves, vagy még régebbi alapokon nyugszik, rengeteg viszállyal, háborúval, sértettséggel, gyanakvással, nemzeti büszkeséggel, patriotizmussal rendelkezve. Nincs egységes nyelv, kultúra. Van viszont arrogancia, lenézés, lesajnálás. Van önrendelkezés (egy bizonyos fokig), vannak gazdasági függőségek, nemzeti érdekek.
Aki európai egyesült államokról beszél, az a nemzeti szuverenitásunk elveszejtéséről beszél, a nemzeti önrendelkezésünk teljes feladásáról beszél, a nemzet beolvasztásáról beszél. Az én szememben szimplán hazaáruló.
A liberálisok mindenhol igyekeznek erőltetni a multikultit, de sorra buknak meg az elképzeléseik. Franciaországban a szélsőjobb nyerte a választást nagy fölényben. Betiltották a burkát, kitelepítették a cigányokat. Svájcban a mecsetek ellen szavaztak. Angliában korlátozták a bevándorlást. Nem mellesleg Anglia eleve be sem vezette az eurót és közel vannak a kilépéshez. Erősödnek az euroszkeptikusok. Amit te szeretnél az utópia. Majd csak figyeld meg ezt a négy évet. Ha a szocik összeállnak a libsikkel és a zöldekkel és fölénybe kerülnek az ep-ben, hülyére fognak szivatni minket, aminek egyenes következménye lesz majd a kilépés komoly megfontolása és a Jobbik még nagyobb erősödése, illetve a hazai baloldal újabb nagyobb gyengülése.

graycivil 2014.05.27. 10:51:52

@DeMarco: Én É-Koreát említeném a "nemzeti önrendelkezés kiteljesítésének és globalizáció elleni harcnak" élenjárójaként.

Amúgy a "hazaáruló" kifejezéssel meg csínján bánnék, mert látom ez nálatok a Vezér autokratikus eszmerendszerével való szembenállás szinonimája. A paksi orosz szerződés után érdemes szerintem a szó tartalmi jelentését újragondolni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 10:59:04

@DeMarco: De jó, hogy olyanra reagálsz, ami szóba se került :-)

Ha már ilyen ingereid vannak, miért nem élszted fel inkább a saját blogodat? Aztán oda majd én járok trollkodni :-)

DeMarco 2014.05.27. 11:01:22

@graycivil: Tartalmi jelentést akarsz? Mit szólsz a 23 millió románhoz, a déli áramlat aláírásához és a Nabuccoból való gyors lelépéshez, a mol pakett átjátszásához a ruszkiknak például? Csak mert ezeket épp az csinálta, aki most bőszen európai egyesült államokat emleget... Úgyhogy nem csak elvi szint van, bőven lehet korábbról tartalmi jelentést is találni...

DeMarco 2014.05.27. 11:02:51

@Fedor: Nem olvasod a saját kommentjeidet? Akkor kezd elölről. 2. komment, 2. bekezdés...

graycivil 2014.05.27. 11:08:06

@DeMarco: A Déli-áramlatban több nyugati ország is érdekelt volt, a Nabucco-t maga az EU vonta vissza. Ráadásul töredék ekkora összeget érintett, és nem orosz hitellel. Továbbá a Nabucco-ból nem vonultunk ki. Pontosan annyira voltunk bent, mint más nyugati országok: Még csak tervezési szinten.

Míg Paks és a hitel egyaránt kétoldalú , és nagyságrenddel nagyobb elköteleződést jelent az oroszokkal.

misiapu71 2014.05.27. 11:46:19

ha az lmp jobban politizál a jövőbe ő lesz a befutó

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 11:50:03

@DeMarco: Ja, hogy nem nekem írtad? De akkor miért nekem címezted?

Szputya 2014.05.27. 11:51:24

Szerintem Bajnai nem való a főpolgármesteri székbe, én Gergőt indítanám a pozícióért...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 12:10:44

@Fedor:

Birkának abban van igaza, hogy mi az a PM. A PM önállóan egy semmi, míg az LMP önállóan létezik. Tény: Sokan leírtuk, de önállóan hozott 5%-ot. ÖNÁLLÓAN!

DeMarco 2014.05.27. 12:11:21

@Fedor: Kognitív disszonancia?

Nem is neked címeztem. Láttál ilyet az elején: "@Fedor"?? Sőt gyengébbek kedvéért bele is írtam, h "Végül úgy döntöttem, h csak egy gondolatra reagálok, Sauerbronnéra".

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 12:13:27

@DeMarco: Konkrét címzés nélkül talán nem nagyképűség azt gondolni, hogy az a hozzászólás poszt témájáról szól, amit viszont szerénységem írt...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 12:14:12

@graycivil:

" Egyértelmű és erőt mutató szembenállás a FIDESZ-szel és Jobbikkal"

- A DK ugye nem ment el a "vitára" A Jobbik részvétele miatt. Ez mennyit hozott/vitt?
És az Együttnek?

Ezeket a dolgokat lenne jó tudni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 12:15:47

@Fedor:

Minden pártnak van fanatikus kemény magja. Még a Színes csokornyakkendősök pártjának is volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 12:16:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Abban igazad van, hogy a PM-ről nem tudni, hogy mekkora részét hozták az Együtt-PM szavazóinak. És már nem is nagyon fogjuk megtudni, mert a választás éjszakáján Bajnai már tovább erősőd, más típusú együttműködésről beszélt, ami praktikusan valószínűleg összeolvadást jelent.

De én nem is kezeltem őket külön soha, mióta létrejött a pártszövetség, nekem eddig is egy entitás voltak.

irógép 2014.05.27. 12:17:46

Bajnaiék nem alternatíva az országnak, mert annyit tesznek majd, hogy jöjjön az IMF aztán majd lesz itt növekedés, aztán meg sz...opás megint!
DK a legradikálisabb párt a jobbikkal együtt és mint ilyen reméljük nem kerülnek komolyabb szerepbe... és szerintem elérték a plafont.
Schifferék-ben van lehetőség, hiszen bár mindenki leírta őket kétszer is át lépték a küszöböt.
Az mszp , ha tényleg megújulna akkor visszaküzdhetik magukat.
A cikk természetesen lefikázta a kormányt részben okkal, csak kihagyta, hogy komoly eredményeket értek el és azért nyertek... Mert évekig az ellenzék csak azt sulykolta, hogy itt nem lesz semmi..
Azt ahhoz képest keményen megindult a gazdaság és az ipar is.
Az ellenzék a mindenki által jól látható eredményeket mai napig bután megpróbálja elhazudni, és pont ettől paprikajancsik továbbra is a nem orbánfóbiások számára.
És úgy látom ezt a dilettáns politikát nyomatják továbbra is így aztán sok esélyük nem lesz!
Ahhoz igazi változás kellene, de ennek nyomai sem fedezhető fel egyik "demokratikus LOL" pártban sem.
Schifferék bírálják a kormányt , de nem a haza kárára teszik azt, és nem árulják el mindenhol külföldön az országot ahol csak lehet a hatalom érdekében, ezért ők valóban más, mint a többi "demokratikus :DD" párt, így nekik van lehetőségük.
A többi pártban a régi arcok újra és újra bizonyítják semmiből nem tanulnak.
Van kb 1 milla orbánfóbiás ő nekik el lehet magyarázni, hogy 3,5 % GDP növekedés, amit a kormány nem hitelből ért el, az semmi, de a többi embernek már nem igazán... így maradnak ezen a szinten, de ez az országot tekintve nem is baj!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 12:19:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Csak tudod, amikor DK-sok egy közös ellenzéki tüntetésen elkezdenek inzultálni, kapásból fideszes kémnek nevezve, mert elővettem a fényképezőgépet, akkor azért az ilyen fokú paranoia elgondolkodtató. És ez csak egy példa.

De volt korában egy poszt, ahol máshonnan kiindulva is eljutottam erre a következtetésre, be is linkeltem a fenti bejegyzésbe, de akkor itt külön:

fedor.blog.hu/2013/02/16/egy_nem_reprezentativ_lista_tanulsagai

♔bаtyu♔ 2014.05.27. 12:23:57

A Jobbik NEM lett második, mert az MSZP elosztódott három felé.

A ballib szavazók száma nem változott április óta. Viszont a konzisztencia igen, így Schiffer pláne okosan teszi, ha elutasítja őket, ugyanis Gyurcsány vezéralak lesz és Bajnait sem sikerült kiszorítani.

Persze Schifferék "libsik", így sok esélyük összefogva sincs.

chrisred 2014.05.27. 12:25:40

Az LMP öt százalékát azzal együtt kell értékelni, hogy alig másfél éve lényegében meg szűnt a szavazóbázisa, amikor Karácsonyék vitték a volt SZDSZ szavazókat Bajnaihoz. Náluk az a túlélés egyetlen esélye, hogy következetesen tartják magukat az elvhez: se Orbán, se Gyurcsány, se Jobbik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 12:36:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem. Írtam is, hogy ez csak EGY példa. Több rendezvény több tapasztalata összegződött a facebook-os adatokkal.

♔bаtyu♔ 2014.05.27. 12:36:45

@chrisred: Ez pontosan így van, mert eljön az az idő, amikor nagyon nagy előny lesz, hogy Gyurcsányhoz soha nem volt közöd.

Azzal együtt ez LMP ebből a stabil bejutáson kívül nem sokat fog profitálni, egyrészt mert liberális, másrészt, meg ahogy elkezd nőni, átszivárognak oda olyanok, akik múltja máshol már befoltosodott.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 12:39:32

@irógép: "komoly eredményeket értek el és azért nyertek..."

HAHA, LOL, és egyebek. Már szmájlit írni sincs kedvem.

"növekedés, amit a kormány nem hitelből ért el"

Á, dehogy, az csak libsi ármány, hogy soha ekkora nem volt még az államdósság, mint most...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 12:41:53

@Fedor:

Nyeld le a DK-t vagy köpd ki, de szemmel láthatóan nem tudsz velük mit kezdeni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 12:43:39

@Fedor:

Továbbmegyek: Tied már a sokadik poszt, mely az EP választások apropóján mindenféle belpolitikai jövendő-fejtegetésbe bonyolódik.

De egy posztot sem olvastam eddig az EP-választás kapcsán Európáról!

♔bаtyu♔ 2014.05.27. 12:49:50

@Fedor: Azért ez elég álságos megjegyzés.

1. mennyivel növelte Gyurcsány az államadósságot?

2. mennyivel növelte Orbán?

3. Növekedett volna Orbán 4 éve alatt az államadósság, ha Gyurcsánynál nem növekszik ennyire extrém mértékben?

Te dolgod mennyire vagy mindenáron ballibsi, de nekem az a véleményem, hogy egy ponton túl azért nem kellene, mert a hitelednek komolyan árt.

Scagnetti 2014.05.27. 12:58:11

Ritka eset, hogy legalább részben egyetértek Fedorral, de most ez a helyzet.

Pár apróságot azért nem árt tisztázni az elején:

Le lehet írni az LMP-t de öt éve teljesen egyedül, jobbról és balról is támadva szereplői tudtak maradni a magyar politikának. Bejutottak 2010-ben, 2014-ben és most az EP-n is. Én sem látom, hogy több lenne bennük, de ha pusztán azzal, hogy valaki azt mondja, nem vagyok se Fidesz, se MSZP össze lehet szedni 5%-ot, az bizony azt jelenti, hogy nem szabad lebecsülni a régi politikusok irányába érzett közutálatot.

A Jobbik szerintem a csúcson van. Új szavazókat csak konszolidáltabb politikával szerezhetne, de ezzel bukná a radikálisait. Ráadásul ha a Jobbik nem lenne radikális, akkor már semmi nem különböztetné meg a többi demagóg párttól, így szükség sem lenne rá.

Európai Egyesült Államok. Szerintem is ez lenne Európa egyetlen jövője, de ha meg is történik, akkor is csak több évtized múlva. Ezzel kampányolni most tipikus parasztvakítás.

Azt írja Fedor, hogy voltak ma már rossznak tekinthető döntések. A probléma az, hogy ezek a döntések egy éve is rossznak tűntek. Pl. az, hogy Bajnai egyáltalán szóba állt a szocikkal, az a legnagyobb hibája volt. Csak hát aki ezt mondta, az lett lehülyézve jellemzően olyanok által, akik ma már ugyanezt mondják. Jó lett volna figyelni másokra, és leginkább a közvélemény-kutatókra. Mert ők előre megmondták.

És hogy végre egyet is értsek valamiben, a Fletóról alkotott vélemény szerintem pontos. A DK semmi másról nem szól, csak róla. Ideológiának ott a baloldaliság, közben a párt tele volt szadeszesekkel. Hihetően hangzik, tényleg. Persze valamivel hülyíteni kell a zömmel nyugdíjas tábort, mert azért közülük sem mind szerelmes Gyurcsányba.
Ettől még megszerezheti a szoci szavazók nagy részét, Bajnaiék szavazóit már kevésbé, de még ha azok is meglennének neki, akkor sem lesz többsége Orbánékkal szemben. Fletó hívására nem fognak elindulni a bizonytalan szavazók. A jobbosok már igen, csak épp azért, hogy a Fideszt vagy a Jobbikot ikszeljék be. Tapasztalataim alapján Gyurcsány a DK táborában megkérdőjelezhetetlen, már-már isteni lény, aki számukra az egyetlen elfogadható jelölt. (Amúgy az összefogásba ma már szerintük Ferit belekényszerítették a szocik. Úgy látszik nem emlékeznek rá, hogy ő követelte a leghangosabban, pont mert ki akarták hagyni. Szóval ennyit a szektásokról.) Maga Gyurcsány sem hiszem, hogy félre tudná tenni az egóját, és átadni a helyet másnak. Pedig vele nem fognak nyerni, ez a helyzet. Ma is a legelutasítottabb politikusok egyike.

Ja és túlbecsülni sem kell a mostani eredményüket. Majd meglátjuk, hogy egy olyan választáson, ahol el is megy a nép szavazni, hogy szerepelnek. Az nem véletlen, hogy Fletó az első önálló indulását az EP-választásra időzítette, ahol a fanatikusai többen látszódnak, mint amennyien valóban vannak. Országos szinten ez a 200e szavazó kb. 5%.

Bajnai is nagyot bukott a szocikkal történő megegyezéssel. Nem hiszem, hogy ezt valaha is ki tudná javítani, túlzottan összeforrt a neve velük. Ugyanez a helyzet a PM-mel is. Ők annak idején egy Lehet Más a Politika nevű pártot alapítottak, melynek egyik alaptétele volt, hogy sem Fidesz, sem MSZP. Ezt elárulták, és erre ha magától nem is emlékszik majd a nép, a Fidesz emlékeztetni fogja rá. Szóval nekik is annyi.

A következő hónapok arról szólnak, hogy eldöntsék, ki legyen a megmaradt szoci tábor legerősebb embere. Aztán vagy egy kézbe kerül a tábor nagy része, vagy marad darabokban, de se így, se úgy nem lesz akkora, mint a Fideszé. Egy-egy helyen, pl. Budapest lehetnek jó eredményeik, de ez is csak akkor, ha megint összeállnak. Országosan marad a második hely. Hogy ez változzon, ahhoz teljes, ismétlem, teljes megújulás kellene, amire semmi esély, mert mind az MSZP, mind Fletó a maga vezetésével képzeli el a jövőt. Az ÖSSZES régi arcot kukázni kell, nincsenek kivételek.

♔bаtyu♔ 2014.05.27. 13:03:23

@Scagnetti: Épp azok a harcok vezéralakjai akiket kukázni kellene.

Amúgy Gyurcsányék eredményétől az MSZP helyében én sem nagyon rettennék meg. Elég nyilvánvaló, hogy a nyugdíjasok nem szoktak eljárni EP szavazásra.

Én is most nagyon keveset láttam, pedig 9 körül mentem. Áprilisban ugyanekkor tolongtak. De szerintem ezt Gyurcsány is tudja. Neki nem is a DK a cél, az csak egy póttest, hanem az MSZP elnöki széke.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 13:05:41

@Scagnetti:

Csak egy mondatban:

Reggel a Klubrádióban azt nyilatkozta GyF: "Hárman csináljink legalább 51%-ot."

Scagnetti 2014.05.27. 13:07:34

@♔bаtyu♔: Hogy MSZP vagy DK, az mindegy, a lényeg, hogy megint a kezében legyen a szoci tábor, és ő legyen a me. A bibi csak ott van, hogy azóta a szoci tábor a felénél is kisebb lett, és nem Fletó az, aki az elvándoroltakat visszaszerzi.

J.László 2014.05.27. 13:07:40

Bajnairól messziről látszik, hogy szabadkőműves.

Scagnetti 2014.05.27. 13:10:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem fognak. Már az is mutatja, mennyire sehol nincsenek, hogy az önkormányzati kapcsán is csak Budapestről (esetleg Szegedről) beszélnek. Az ország többi részét már leírták, ahogy az is őket.

A győzelemhez ezeknek mindnek mennie kell.

Anselmo 2014.05.27. 13:11:26

Ha az LMP összeáll Bajnaival, ugyanoda jutottak volna, mint a belőlük kiszakadó PM. Ők pedig jól megújították a baloldalt, akárki megmondja :)

Scagnetti 2014.05.27. 13:13:30

@Anselmo: Persze. Schiffernek abban maximálisan igaza volt, hogy ezektől távol kell maradni. Az MSZP is tudta jól, hogy az LMP azonnal elpusztul, ha összeáll velük, ezért is környékezték meg az első pillanatban. Már 2010 tavasza előtt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 13:18:16

@Anselmo: Pont azzal kezdődik a poszt, hogy miért nem lett volna így, ha ők az elsők.

misiapu71 2014.05.27. 13:29:16

ha az lmp nem csak ökopárt marad ha nyit másfelé is szép eredményt érhet el szerintem

♔bаtyu♔ 2014.05.27. 13:36:58

@misiapu71: Kizárt. Liberális párt maximuma legfeljebb 7-8%. De akkor már az azt jelenti, hogy egy csomó nyugdíjas összetévesztte az MSZP-vel.

irógép 2014.05.27. 13:38:00

@Fedor: Az államadósság alig nőt valamit, és az is főleg az árfolyamtól függően ingadozik!
Ugye előtte úgy egy 30 % dobtak a balliberálisok az államadósságon, közben elszállt a hiány és szétcsesződött a gazdaság.

Most igen valóban nem csökkent gyakorlatilag az adósság, csak közben tartjuk a hiányt (a ballib minden évben elhuhogja, hogy nem fog menni, de megy) , egyre jobban nő a GDP (a a ballib elhuhogta, hogy itt évekig nem lesz GDP növekedés)és emellett vissza kellet fizetni az IMF hitelt (köszönjük ballib oldal!!), és emellett beindult az ipar amit a ballib oldal lefullasztott!!!
Na most te dilettáns módon rögtön azzal jössz, hogy mind eközben nem szorították le az államadósságot is!
Igazad van valóban nem, de mennyi mindent rendbe tettek és jó pályára állítottak, míg az elvtársaid csak elkúrtak minden mutatót!!
És ezt az emberek látják!!
És pont erről a dilettantizmusról beszéltem, hogy a mai napig mindent el akartok hazudni. Van amiben lehet a kormányt bírálni, de ez a buta elhazudunk minden dolog nem jön be az embereknél, ezért a két nagy zakó, és ezért lesznek további zakók, ha ezen nem változtat az ellenzék.
Mert a tényeket az orbánfóbiásoknak le lehet hazudni, de az emberek szavazni vágyó többsége nem az, ez pontosan meg is mutatkozott a két választási eredményben!!

Scagnetti 2014.05.27. 13:44:12

@Fedor: Csakhogy az érvelés hibás. Bajnai az első pillanattól kezdve nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZP-vel együtt képzeli a jövőt. Az LMP azonnal hiteltelenné vált volna, ha összeáll vele és így az MSZP-vel is.

És még ha meg is teszi, ez a csapat eleve kudarcra volt ítélve. Az LMP-vel együtt is szarráverték volna őket Orbánék.

Mellesleg a PM-nek bejött szerinted? A választásra már a küszöb alatt is mérték őket.

Scagnetti 2014.05.27. 13:45:06

@♔bаtyu♔: Ez történik most a DK esetében. :)

graycivil 2014.05.27. 13:46:00

@Scagnetti: "...Fletó az első önálló indulását az EP-választásra időzítette..."

Persze, mert ez volt az első eset, amikor a tisztán listás szavazás miatt külön indulásnak nincsenek járulékos kockázatai. Ha az országgyűlési választásokat a régi, torzítatlan rendszer szerint (kétfordulós, veszteskompenzációs) bonyolították volna, akkor ott is egyedül indult volna.

Bajnai sem a "megvilágosodás" miatt állt össze először az MSZP-vel, hanem azért, mert a mért támogatottsága 5% alá esett, és nem akartak kiesni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.27. 13:56:43

@irógép:

Hivatalos kormányzati portálokon is olvashatod, hogy nőtt az államadósság (MNB ha jól emlékszem).

Az IMF hitelt, amit "visszafizettünk" csak egy másik, drágább hitelre cseréltük. Köszönjük viktor!

Anselmo 2014.05.27. 14:06:53

@Fedor: pont nem értek egyet a poszztal :)
Egyébként nem azért akartátok az LMP-t szövetségesnek mert tetszik a véleménye vagy a politikája, hanem hogy innen is szerezzetek egy kis üzemanyagot a hagyományos baloldalnak. Hátha így tovább lehet folytatni azt ami eddig ment. Ezért kár lett volna felprédálni az LMP-t.

Anselmo 2014.05.27. 14:09:13

@irógép: "Az államadósság alig nőt valamit, és az is főleg az árfolyamtól függően ingadozik!"

Így igaz, amikor gyengül a Forint, akkor szokták megírni a baloldali blogok és az Index, hogy Orbán növelte az államadósságot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 14:35:54

@Scagnetti: "Bajnai az első pillanattól kezdve nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZP-vel együtt képzeli a jövőt."

Rosszul emlékszel, nézz csak utána.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 14:36:55

@irógép: Bocs, de ezekre az ezerszer megcáfolt hülyeségekre most nics időm. Rengeteg posztom szólt arról, hogy miért nincs igazad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 14:41:02

@Anselmo: Meg amikor nem ingadozik, csak folyamatosan veszi fel Orbán a hiteleket, mint pl. idén, minden korábbi csúcsot meghaladva.

Mindezt úgy ,hogy a magánnyugdíjunk nagy részét már beleölték, és még nincs is beleszámolva a ruszkiktól felvett gigahitel.

Szóval hagyjuk már ezeket a maszlagokat.

Scagnetti 2014.05.27. 14:43:47

@graycivil: Dehogy indult volna egyedül. Még az utolsó pillanatban sem volt biztos, hogy lenne 5%-a, korábban meg egyértelműen 5% alatt mérték. Ezért kellett neki az MSZP, hogy a hátán bemásszon. Ő követelte leghangosabban az összefogást, nem az MSZP. A szociknak kurvára nem hiányzott, örültek (ill. azt hitték), hogy megszabadultak tőle.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.27. 14:45:55

@Scagnetti: Számolt velük, mert a súlyuk alapján muszáj volt, de nem véletlenül az LMP-t keresték meg először. Simán benne volt aaz, amit írtam, el lehetett volna jelentékteleníteni azzal, ha megtűrt kistesóként kezelheték volna. Nem tették, így Mesterházy megragadta alkalmat, és pár hónap múlva már viselkedett nagylekű nagytesóként, aki hagyja játszani a kicsiket. Nagy esélytől esett el akkor az ország, és ebben felelőssége van Schiffernek is, Bajnainak is, még ha nem is megfelelő mértékben.

Scagnetti 2014.05.27. 14:51:16

@Fedor: A visszatérés után két nappal ne számoljon velük! Legalább az illúziót hagyja meg, hogy nem a régi bandát akarja visszahozni. Abban a pillanatban, hogy ezt kijelentette, vége is volt. Innentől legfeljebb a szoci tábor szavazóira számíthatott, ami már akkor is csak a második helyre lett volna elég.

És nehogy más Schiffer legyen a hibás azért, hogy a szoclib oldal egyben vagy darabokban is csak feleannyi szavazót tud elvinni a választásra, mint a Fidesz!
Schiffert okolni bármiért is, mikor az MSZP képes volt olyanokat listavezetővé tenni, mint Mesterházy vagy Szanyi?!?! Vagy bevenni Fodort meg Fletót?

irógép 2014.05.27. 15:25:19

@Fedor: Ja ja mindig elmagyarázzátok, hogy azok az eredmények amik vannak, azok igaziból, miért nincsenek!
Amíg nem voltak, addig az volt a baj, amikortól jönnek az eredmények el van magyarázva ezek miért nem eredmények.
Oké ! Mondom ezzel kb egy millió embert lehet hülyíteni, nekik elmagyarázhatod, hogy a hiány 9 % helyett 2,7 % , de ez nem így van !!
Csak akkor nem kell csodálkozni, hogy a hívőkön kívül senkit meg nem szólít az ellenzék!! Lehetnek összefogva vagy szétesve ugyan azon az 1 millió emberen osztoznak, azt jó napot!

DeMarco 2014.05.27. 16:10:42

@irógép: Persze. Fedor most nagyítóval nézi a hangyákat, de a 26 az egyben és külön is 26... Ennyire futja nekik.

Az meg külön vicces, hogy jobbról kell megvédeni a liberális Schiffert, mert balról marcangolják azért, h nem lépett a szadesz sorsára, pedig milyen szépen elképzelték...pedig csak a hülyék lépnek kétszer ugyanabba a csapdába, illetve vannak akik háromszor idén...

DeMarco 2014.05.27. 17:14:58

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @Fedor:

index.hu/gazdasag/2014/05/27/nem_lenne_meglepo_ha_nagy-britannia_mar_jovore_a_kilepesrol_szavazna/

Nem is kellett olyan sokat várni a valóban messzemenő következtetésekre és a valóban a mostani választásokkal kapcsolatos fontos dolgokra.

misiapu71 2014.05.27. 19:53:35

az lmp a jövő ha tetszik ha nem

DeMarco 2014.05.28. 07:01:37

Bár nem akartam hozzászólni a poszt mondanivalójához, minek elvenni még az álmaikat is a ballibáknak, de mégis van néhány gondolatom, ami sokkal közelebb van a valósághoz.

Választást csak szavazókkal lehet megnyerni, ezek hiányában nem történik semmi. Ha mást nem is, ezt legalább megtanulhatták a baloldalon...

Nem nehéz belátni, hogy a baloldalnak ennyi szavazója van, akár külön, akár együtt. A mostani különállás sem téveszt meg senkit, rögtön összeállnak újra, ha szükségét érzik.

Csakhogy a különállással sem szűnt meg a baloldal legnagyobb problémája, amit Fedor is igyekszik eltakarni, elfelejteni, mintha nem is lenne...

A súlyos hitelességi válság. Márpedig az ott lebeg továbbra is felettük. Választást nyerni csak akkor tudnának, ha szavazókat is tudnának hozzá gyűjteni. De jobboldali szavazó előbb vágná le a karját, minthogy fletóra, vagy a balkezére szavazna... Sem együtt, sem külön. Abszolút hiteltelenek, nulla programjuk van, nulla mondanivalójuk, nulla alternatívájuk. Most kimaxolták magukat és felértek a csúcsra, de ennyi.

Valós, igazi potenciál most a nem véletlenül folyamatosan támadott lmp-ben van, pont Schiffer miatt, aki egyedül mutatott némi gerincet a baloldalon. Gerincet és hűséget a mondandójához, programjukhoz és elveihez. Nem feküdt le a balliba összeomlásnak és ezzel némi elismerést vívott ki a jobboldalon is. Fura mód most sem jobbról érik a legdurvább támadások, hanem balról. A ballibák akarják besározni, h a maguk szintjére húzzák. Érzik ők is, h a legnagyobb nyertes hosszú távon az lmp lesz.
Illetve most van potenciál a maszopban is, van esélyük megújulni, de csak akkor, ha nem engedik vissza a múmiákat és egy karizmatikusabb vezetőt választanak. Például Botkát. Aki gyorsan rendet tesz. A dk és az együtt zsákutca a hitelességi problémák miatt, a szavazóik nagyon gyorsan vissza fognak szivárogni a maszophoz, ha ott normális vezető lesz, akinél nincs hitelességi probléma és normális programmal képes előállni. Ha nem, akkor egyszerre bukik mind a három és az lmp marad egyedül a baloldalon.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.28. 10:01:17

@Scagnetti: "Schiffert okolni bármiért is, mikor az MSZP képes volt olyanokat listavezetővé tenni, mint Mesterházy vagy Szanyi?!?! Vagy bevenni Fodort meg Fletót?"

Hát pont az adott lehetőséget arra, hogy ez legyen, hogy Schiffer elhajtotta Bajnaiékat, így az MSZP-nek volt lehetősége magához ragadni a dolgokat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.28. 10:19:20

@DeMarco: Igazából az LMP-s részen kívül nem igazán mondol mást, mint én: A baloldalnak meg kell újulnia.

Ez most elkezdődött.

Az persze hülyeség, hogy a baloldalnak ennyi szavazója van, és ez így is marad. MOST ennyi van. Pár éve jóval több volt, és pár év múlva meg ki tudja mi lesz, az attól függ, hogy ez a megújulás hogy fog sikerülni.

"De jobboldali szavazó előbb vágná le a karját, minthogy fletóra, vagy a balkezére szavazna..."

Ezt konkrétan, első kézből meg tudom cáfolni! :-) Szavazatszámláló voltam ugyanis, és volt egy bácsi, aki rosszul látott, így segítséget kért a kitöltéshez. Ilyenkor két számlálónak kell mennie segíteni. És hát tudod milyenek az öregek: folyamatosan dumálnak. Ő is mondta nekünk közben, hogy hát világéletében a jobboldalra szavazott, de most az MSZP-re fog, és valóban :-)

Egyébként megsúgom, a FIDESZ is rengeteg szavazót vesztett az elmúlt évek során (2002-ben és 2006-ban többen szavaztak rájuk, mint idén, akkor mégse tudtak nyerni), csak ezt egyrészt kompenzálták a magukra szabott választási rendszerrel, másrészt meg mázlijuk van, hogy a másik oldal épp átalakulóban van annak minden nyűgével. Szóval létezik olyan FIDESZ szavazó, amilyenről beszélsz, de messze nem mindegyik ilyen.

"Valós, igazi potenciál most a nem véletlenül folyamatosan támadott lmp-ben van, pont Schiffer miatt"

Aha, azért veszít folyamatosan a szavazatokból 2010 óta... Mennyi szavazaton múlott vasárnap, hogy meglegyen az 5%? 150? Vagy volt 200 is? Ne röhögtess már... AZ LMP-ben négy éve volt poteciál, de elszúrták.

Scagnetti 2014.05.28. 11:42:59

@Fedor: De milyen alapon akarta bárki is megmondani az LMP-nek, hogy kivel álljon össze, és kivel nem? Ők mikor megcsinálták a pártot, azt mondták, sem MSZP, sem Fidesz. Ennyi. Hogy ezt a szoclib szavazóként képtelenek voltatok elfogadni, az a ti bajotok. Az LMP-nek semmi köze hozzá, ők a saját szavazóiknak tartoznak elszámolással, és nem olyanoknak, akik az egyik pillanatban magukhoz akarják édesgetni őket, a másikban meg fideszes szatellitpártnak nevezik. Minek tegyen egy párt olyanoknak szívességet, akik amúgy szarnak a fejére és mocskolják, ha nem a kedvük szerint cselekszik. Mindezt azért, hogy pár politikus múmiát, akik már rég megérdemlik a bukást, a porondon tartson, és közben a mocskukat magára is rákenje? Kurva jó üzlet lett volna tényleg.

Le kellene szállni az LMP-ről, és nem rájuk verni a saját nyomorotokat. A szoclib bukás okozói között nincs Schiffer nevű, csak Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Kuncze, Fodor, Szekeres, Kiss, és hasonlók. És ezek legközelebb is bukni fognak. Ha ez nem tetszik, ne az LMP miatt vinnyogjatok, hanem ezeket zavarjátok el a picsába! Kivétel nélkül, ahogy már írtam. Ha egy is marad, akkor mind marad.

És ne gyere nekem a kormányváltással meg az ország érdekével, mert kormányváltásról szó sem volt. 2006 ősze óta a Fidesz biztos nyerő minden választáson. Még megközelíteni sem nagyon sikerült őket a szoci blokknak. Az egész választás csak az MSZP és az egykori SZDSZ leszerepelt embereinek a pozícióban tartásáról szólt. Azzal csak megetettek titeket, hogy itt kormányváltás lesz. Valójában te és társaid arra adtátok a szavazatotokat, hogy az MSZP és a többi megmaradjon. És mellesleg ezzel Orbán jövőbeli fölénye is biztosítva legyen.

Tudod az a vicc, hogy én, aki nem mentem el szavazni inkább hozzájárultam Orbán bukásához, mint ti, akik ezekre a bénákra szavaztatok és életben tartottátok őket.

Scagnetti 2014.05.28. 11:52:13

@Fedor: "Az persze hülyeség, hogy a baloldalnak ennyi szavazója van, és ez így is marad. MOST ennyi van. Pár éve jóval több volt, és pár év múlva meg ki tudja mi lesz, az attól függ, hogy ez a megújulás hogy fog sikerülni."

Jó pár éve már ennyi van. A maradék meg vagy szarik a fejükre, vagy a Jobbik táborában van. Azokat aztán várhatod még sokáig, főleg ha Feri lesz a reklámarc.

"Ezt konkrétan, első kézből meg tudom cáfolni! :-) Szavazatszámláló voltam ugyanis, és volt egy bácsi, aki rosszul látott, így segítséget kért a kitöltéshez. Ilyenkor két számlálónak kell mennie segíteni. És hát tudod milyenek az öregek: folyamatosan dumálnak. Ő is mondta nekünk közben, hogy hát világéletében a jobboldalra szavazott, de most az MSZP-re fog, és valóban :-)"

Hát ilyet most nem sokat fogsz látni. A Fidesz 700000 szavazatot veszített, az szocik ebből szinte semmit nem gyűjtöttek be.

"Egyébként megsúgom, a FIDESZ is rengeteg szavazót vesztett az elmúlt évek során (2002-ben és 2006-ban többen szavaztak rájuk, mint idén, akkor mégse tudtak nyerni), csak ezt egyrészt kompenzálták a magukra szabott választási rendszerrel, másrészt meg mázlijuk van, hogy a másik oldal épp átalakulóban van annak minden nyűgével. Szóval létezik olyan FIDESZ szavazó, amilyenről beszélsz, de messze nem mindegyik ilyen."

Nem, az a mázlijuk, hogy a másik oldal nem alakult át semennyire az elmúlt években, legfeljebb egyes tagjai átnevezték magukat, de a személyi állomány nagyrészt ugyanaz. Most is csak átrendeződést látni, de ugyanazokkal az emberekkel. Ezért van az, hogy ha a fideszes csalódik is, nem megy balra, mert ott nincs semmi, ami vállalható lenne.

"Aha, azért veszít folyamatosan a szavazatokból 2010 óta... Mennyi szavazaton múlott vasárnap, hogy meglegyen az 5%? 150? Vagy volt 200 is? Ne röhögtess már... AZ LMP-ben négy éve volt poteciál, de elszúrták"

Elegánsan kihagytad a PM kiválását, ami elvitte a szavazók egy részét is. Azóta mégis megvan az LMP, önállóan bejutott.

Az a te bajod Fedor, hogy tökéletes szoclib szavazó vagy. Ha eléd teszik a bűnbakot, rögtön el is fogadod, hogy addig se azokat elljen hibáztatnod, akik a valódi felelősök. Belőled és a hasonlókból él az MSZP(-SZDSZ) nulla teljesítménnyel a mai napig.

És azt hiszem, ez ellen Orbánnak sincs kifogása.

DeMarco 2014.05.28. 20:14:49

@Scagnetti: Fedort ne kínálgasd a valósággal, attól erősen tartózkodik. Jobban szeret burokban élni és álmodozni. Nem látod a poszt szövegéből, h mekkora a realitás érzéke?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.05.29. 10:07:45

@Scagnetti: "De milyen alapon akarta bárki is megmondani az LMP-nek, hogy kivel álljon össze, és kivel nem?"

Én nem mondtam meg. De jogomban áll kritizálni mindenkit, ahogy meg is teszem mindenkivel.

"Elegánsan kihagytad a PM kiválását, ami elvitte a szavazók egy részét is. Azóta mégis megvan az LMP, önállóan bejutott."

A PM kivállásnak az oka is az elvesztegett esély része. Ez a mostani LMP már nem teljesen az az LMP, amelynek négy éve hatalmas esély esett az ölébe.

"Az a te bajod Fedor, hogy tökéletes szoclib szavazó vagy. Ha eléd teszik a bűnbakot, rögtön el is fogadod, hogy addig se azokat elljen hibáztatnod, akik a valódi felelősök."

És egy csöppet se zavar, hogy pont ez poszt is részben arról szól, hogy mit szúrtak el azok, akiket te valódi felelősnek nevezel...

Az a baj, hogy te meg el sem tudod képzelni, hogy valaki önállóan gondolkodjon. Én nem személyekben, és azok megtartásában gondolkodom. Felőlem a teljes MSZP mehet a levesbe, sőt, kívánatosnak is tartottam, leírtam korábban nem egyszer, utolájra a fenti posztban örültem neki, hogy végre elindultak ezen az úton. Gyurcsányról is ezerszer megírtam, hogy húzzon már el a privátszférába, mert csak árt annak az ügynek, amelyet elvileg képvisel (visszakeresheted a blogomon nyugodtan). Bajnait valóban elfogadhatónak tartom, de ha továbbra is tutyimutyizik, ahogy a posztban is írtam, inkább vonuljon ő is vissza, és adjon lehetőséget másnak.

Igen, tavasszal mégis őket választottam volna jobb híjján, mert még mindig jobbak lettek volna Orbánnál, de ez nem jelenti azt, hogy én nem vagyok érdekelt a baloldal és a liberális oldal valódi megújításában. Épp ezért gondolom úgy, hogy a reális lehetőségek közül az Együtt a legelfogadhatóbb verzió, mert ott van a legtöbb új arc, és annak van a legvállalhatóbb vezetője. Gondolom pont ezért van, hogy a három párt közül messze őket támogatja a legtöbb fiatal (ami nálam újabb jó pont, és újabb megerősítés arra, hogy hosszú távon nekik a legjobbak az esélyeik). Ez személyes tapasztalat is a különböző rendezvényekről, de itt van legfrissebb bizonyítékként a külképviseleti szavazatok eredménye is, ahol az Együtt-PM lett a második, márpedig főleg fiatalok mentek külföldre tanulni meg dolgozni:

www.hirado.hu/2014/05/28/ez-mar-majdnem-a-vegeredmeny-megszamlaltak-a-kulkepviseleti-szavazatokat/

DeMarco 2014.05.31. 00:34:02

Na hát elkezdődött az első rész, amire vártunk. Jó szokásukhoz híven, nem akkor álltak fel, amikor kellett volna, hanem akkor, amikor már minden elbukott és nem maradt levegő, ebben semmivel sem eltérve az előző három elnöktől...
Most kezdődik a road show. Ha jól választanak, akkor elindulhat a visszarendeződés és nagyon hamar kiderülhet a másik két levitézlett, súlyos hitelességi válsággal küzdőnek, h mennyire ingatag a választói bizalom és talán követik elvtársukat.
Ha viszont rosszul választanak, akkor itt a végállomás...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0