Jókai Anna beszólt a kormánynak?
2015. március 15. írta: Fedor

Jókai Anna beszólt a kormánynak?

jokai_anna.jpgKőbányán évek óta hagyomány, hogy a március 15-ei megemlékezések egy fáklyás felvonulással kezdődnek az ünnep előestéjén. Így volt ez tegnap is. 

Közbevetőleg: a X. kerület azon ritka helyek közé tartozik, ahol együtt tud ünnepelni a fideszes polgármester a kerület szoci országgyűlési képviselőjével. Azért ez megbecsülendő, lássuk be. 

A felvonulás végén az esemény díszvendége, Jóka Anna író, a fideszes holdudvar jeles tagja mondott beszédet. Idéznék belő egy részletet a 10kerkult nevű helyi hírportál beszámolóját felhasználva:

Az emberek lelkébe vésődött hármas jelszót, az egyenlőség, szabadság, testvériség fogalomkört is értelmezte. Jelezte, milyen nehezen valósul meg ez a hármas a világban és milyen sokan félreértik! Jókai Anna a szabadság alatt elsősorban a gondolat szabadságát érti. Az egyenlőség szerinte elsődlegesen a törvény előtti egyenlőséget kellene, hogy jelentse. – Hogy aki kicsit lop, az ne kapjon többet, mint aki túl nagyot lop. Erkölcsi és büntetőjogi szempontból is egyformán kellene értékelni a cselekedetet.
Jókai Anna úgy ítéli meg, a testvériség valósul meg a legnehezebben. – Szegény Magyarországon nincs testvériség! Ennek elsősorban a szociális javak elosztásában kellene megmutatkozni. Ne tudja lelkiismeret furdalás nélkül senki úgy élvezni a milliárdjait, hogy más, munkára törekvő ember pedig nyomorog és éhezik.

Nahát! Csak nem némi sorok közé bújtatott kritikai él hallható ki ebből? Törvény előtti egyenlőséget a lopások tekintetében? Abban az országban, ahol Juhász Péter iratokkal alátámasztott feljelentése ellenére a rendőrség még nyomozni se hajlandó a belvárosi fideszes ingatlanmutyi után? Lelkiismeret-furdalást követel a milliárdosoktól abban az országban, amelyben azok vonják el a szociális juttatásokat a nyomorgóktól, akiknek irritáló, és legális jövedelemmel nagyon nem igazolható, Gucci táskákban, elhallgatott ingatlanvagyonokban és közbeszerzésnek csúfolt pofátlan pénzosztásban megmutatkozó gazdagodása egyre többek szemét csípi? Lehet, hogy most már az Orbán iránt eddig feltétlen lojalitás mutató Kossuth díjas írónő is ezek közé tartozik? Vagy csak előszedte egy sok évvel ezelőtti beszédét egy "külvárosba jó lesz az újrahasznosított is" felkiáltással, és még arra se vette a fáradságot, hogy aktualizálja?

Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr927270797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóbiás befőtt megpróbálta eltenni Orbán nagymamát 2015.03.15. 20:46:37

De a nagyi résen volt, és odacsapott a fakanállal a szemtelen befőtt kezére. Az MSZP ma nem ünnepelt. Szégyellték volna a várhatóan 200 fős ünneplő tömeget, amit mozgósítani tudtak volna, ezért nem tartottak március 15-én központi megemlékezést? Vagy ...

Trackback: Szigetvári Viktor a barikádokra vezetné a népet 2015.03.15. 20:45:16

"El kell söpörni Orbán rendszerét!" - mondta, és forradalmat hirdetett a nemzeti ünnepen. Nem viccelek, tényleg. Azt nem írja az Origo, hogy mivel alapozott a mérhető szavazóbázissal nem rendelkező mikropárt elnöke a harcos szónoklat előtt, de én úgy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikimackó 2015.03.15. 11:18:25

félreértitek a szavait......., jókaianna és a kritika.............

2015.03.15. 11:29:59

Ez csak egy sima picsanyalós szövegelés volt.

zsebatya 2015.03.15. 11:46:42

Nagyon gyenge szöveggyártó. Tudom, most majd kikapok. De az irodalom más. A seggnyalás is más. Jókai is más,nem illik azonos szakmában felvenni a nevét. Én sem lehetek erkölcsi gátlás nélkül Stanislaw Lem Zsebatya, de még Krúdy-atya sem, mert azok a csávók valamit sokkal jobban tudtak, mint én. Ezzel szemben a forintos alapon szerzett jókaiságba beleszenderült Orbán-madám visszaél a nevével. Minden mondata hiteltelen, ócska, bazári, egy sosem volt "polgári" aranykort idéz. Ahol a cselédlányt meg lehetett minden gond és következmény nélkül baszni, a kocsist csizmaszár takarításra utasítani. Ráadásul mindezt valami elképesztően ostoba és primitív, lassú nyelvezettel. Vécélánc, tedd a dolgod.

anonymand 2015.03.15. 11:53:31

Kedves Fedor!

A nemzeti ünnepünkön legyünk különösen jóindulatúak.
Tételezzük föl, hogy eddigi "föltétlen lojalitása" ellenére Jókai Annából nem veszett ki (teljesen) az írástudók felelőssége, ahogyan én szoktam fogalmazni.
Lehet valaki bármennyire lojális, ha nem vak, vagy nem gondolkodásra képtelen, akkor azért el köll gondolkozzon az elmúlt, lassan öt éves ámokfutás "eredményén".
Ha valóban erről van szó, amit én nagyon remélek, akkor mély tiszteletem a hölgynek!

papirsari 2015.03.15. 12:14:04

Jobb késő mint soha..

István Tamasi 2015.03.15. 12:22:46

Országunk vezércsillaga egy tégla.

Arthur Bloch 2015.03.15. 14:30:48

Adja Isten,hogy felnyíljon egy kicsit a "hölgy" szeme....bár kétlem,

dr kíváncsivagyok 2015.03.15. 20:08:28

@István Tamasi:
"Országunk vezércsillaga egy tégla. "

Egy geci...
Egy geci tégla...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.03.15. 20:25:16

Barom MSZP csicskák !

Azt nem értem csak, hogy a mocskos Gyurcsanyista söpredék, miért nem a Gyurcsány bulijára megy tapsolni ?

Miért kell elbaszni más emberek ünnepi megemlékezését ?

Miért nem bírnak méltósággal viselkedni és tisztelettel adózni más emberek, másként gondolkodó emberek, ünneplésén ?

Menjetek Gyurcsányhoz majmok balhézni...
Mi nem megyünk oda.

Ti pedig a többségi magyar választópolgárok akaratát, döntését tartsátok tiszteletben!
És próbáljatok választáson győzni, ne pedig a kicsinyes beteg frusztrált csökevény életetek okán balhézni mások ünnepén.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.15. 20:53:01

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ugye ez volt a véleményed akkor is, amikor 2009 előtt Gyurcsány ünnepi beszédeit fütyültétek szét rendszeresen, Demszkyt meg megdobáltátok tojással?

ember100 2015.03.15. 21:00:20

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Helló !

Látod látod a fagyi visszanyal !
Érdekes amikor a Gyurcsány , Bajnai , Demszky ... beszédénél ott voltál mint söpredék :) tojással dobálóztál nem voltál ennyire felháborodva !!!!!
Vagy már sérült a memóriád a sok fideszes szövegmantrázástól ? :)

sutyerák 2015.03.15. 21:12:24

ez a nő méltatlan kiváló felmenője nevét használni.-bár jogosan,de érdemtelenül

Mizantrop 2015.03.15. 21:25:12

@zsebatya: Jó, hát lehet butaságokat beszélni. Neked is. Én magam - résztvevőként - másodszor láttam tegnap ünnepi alkalommal Jókai Annát beszélni. Az elképesztően primitív és lassú nyelvezetről annyit, hogy kb. 25 percet papír nélkül, jó tempóban beszélt, minden mondata (majdnem) tökéletesen szerkesztett volt - és egyáltalán nem tőmondatokban fogalmazott. Mindezt 83 évesen. Tartalmilag persze egy egyszerű, középre pozicionált beszéd volt, 48 és 56 párhuzamaival, a jobboldaliak szokásos történelemmagyarázatával, esetenként lózungjaival. De tiszteletre méltó, hogy valóban egyik oldal felé sem éreztem szemérmetlen elfogultságot belőle. Hidd el, hogy ez sem kevés; láttam egy pár ünnepi szónoklatot fideszesektől, hadd ne magyarázgassam, mekkora szemét csúsztatásokkal, ócska aktualizálásokkal. Ez a beszéd ettől igen messze volt. Aztán pedig az a kérdés, hogy miként értékeljük J. A.-t mint írót, megint más lapra tartozik.

Ilia 2015.03.15. 22:24:48

@sutyerák: Jókai Annának semmi köze Jókai Mórhoz, puszta névazonosságról van szó.

Measurer 2015.03.15. 22:36:28

Azért ezt a beszédet a posztírónak nem kellett volna meglepetésként felfogni.
Jókai Anna hű volt önmagához. Nőként, könyvelőként, tanítónőként, József-városiként (bár az még inkább a régi József-város volt) baloldali-morális értékeket is hordoz magában .
librarius.hu/2014/12/18/jokai-anna-kritizalja-kormanyt/

Egéridomár 2015.03.15. 22:44:33

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Azért ahhoz kell egyfajta lelkiállapot, hogy odaülj a (rothadó nyugaton gyártott) gépedhez, és minden létező blogba bemásold ez a fröcsögést.

Akkor is ilyen aktívan csináltad, amikor te bunkóztál azokon a megemlékezéseken amikre a kutya sem várt?

anonymand 2015.03.16. 04:16:19

@Gyurcsány egy...

Amnéziás felebarátom!

A zemútnyócévben volt alkalmam a Nemzeti múzeum előtt részt venni a márc. 15.-i megemlékezésen (többször is, annak ellenére, hogy nem vagyok csicska).
Nálam hagyomány volt kimenni gyermekkorom óta, ott voltam már akkor is amikor még Kodály, és a Néphadsereg zenekara volt a legfőbb attrakció.
Ezt a szokásomat azonban meg köllött változtatnom, amikor ifj. Hegedűs Lóránt, kedvesnek éppen nem nevezhető csapata, valamint kulturálatlan, ünnepet nem tisztelő "másként gondolkodó emberek" rondítottak az ünnepségbe. Sajnálatos módon még a tv-kbe is bekerültem, mikor kulturáltan rendre utasítottam egy hölgyet (mert rendre köllött utasítani!).
"Mi nem megyünk oda." - hazudod. Még temetőkbe is szokásotok volt kijárni jeles napokon (ami például Portugáliában, Spanyolországban nem volt divat, a halottaikról a bármilyen módon gondolkodók. tisztességgel megemlékezhettek).
Én, a magam részéről mindenfajta nemzeti ünnepen, megemlékezésen való "cirkuszt" helytelenítek egyébként.
És nem hazudok, ellentétben veled.

stefan03 2015.03.16. 06:44:49

Sajnos az a baj nincs külömbség egyik párt között sem,csak mindegyik másképp csinálja,de az eredmény ugyanaz,lop,csal,hazudik. Miliárdjaikkal már nem tudnak mit kezdeni,másoknak meg gond egy kiló kenyér megvásárlása.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.03.16. 07:13:59

@Fedor:

Gondolom az fáj neked, hogy ott kordon mögé bújt tíz embert zavart meg a 20 ezer, aki az elkúró távozását követete, itt pedig 20 ezer ünneplőt zavart meg 10 MSZP csicska.

Seggszájban verhetetlenek vagytok.
- Akkor kikértétek magatoknak az ünnep megzavarását, most örvendeztek.
- Akkor még bűn volt utcára vinni a politikát, most meg Gulyás féle MSZP-s seggnyalók tömegével próbálkoznak.
- Akkor még a titkosított Paksi szerződés maga volt a megváltás, amit Gyurcsány kötött, most pedig a legrosszabb dolog a világon.

Elmebeteg Gyurcsány csicskák vagytok.

gmihaly 2015.03.16. 07:28:11

J. A. "csak" a francia forradalom hármas jelszavával megfogalmazott egyetemes alapelveket idézte fel - bár a benne lévő "testvériség"-gel még a szemét Párizsra vető Batsányi sem tudott mit kezdeni, lásd:
"Uralkodjék köztünk Ész, Érdem, Igazság,
Törvény, s Egyenlőség, s te áldott Szabadság." (A Látó)
De a franszia forradalmátorok nyomatták azt is, hogy "A tulajdon lopás" (La propriété "est le vol.) Tehát az írónő semmi újat nem mond, csak azt, hogy az erkölcsi alapelveket éppúgy be kell(ene) tartani, mint a jogiakat, amelyeket a mindennapi életben soxor elsinkófálnak, különös tekintettel a joggal való visszaélés tilalmára.

csabakirályfi 2015.03.16. 08:00:15

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Tán mert március 15. nem Gyurcsány bulija? Meg nem a magát nemzetinek mondó oldalé? Meg a kokárda sem a jobboldaliak privilégiuma, akkor sem, ha ezzel terelnék össze a birkákat. Meg az sem, hogy eldöntsék, ki a magyar. Magyarigazolvány, mi?! Van nekem anyakönyvi kivonatom.

anonymand 2015.03.16. 08:20:55

@Gyurcsány egy...

Kedves amnéziás ápolt!

Legalább arra emlékezzél, amit korábban írtál!

"Miért kell elbaszni más emberek ünnepi megemlékezését ?
Miért nem bírnak méltósággal viselkedni és tisztelettel adózni más emberek, másként gondolkodó emberek, ünneplésén ?
...
Mi nem megyünk oda." - már említettem, hogy ti még a temetőt sem tiszteltétek, most meg bevallod, hogy:
"- Akkor kikértétek magatoknak az ünnep megzavarását,"... - tehát hazudtál.
Mondjuk a magadfajtától ez egyáltalán nem meglepő és szokatlan.

Apró ellentmondásokról már szó se essen:
"- Akkor még a titkosított Paksi szerződés maga volt a megváltás, amit Gyurcsány kötött, most pedig a legrosszabb dolog a világon." - az akkor tízéves titkosítási terv ellen ugattál habzó szájjal a gazdáddal, Bonsai Duce-val együtt, most meg a 30, azaz harminc évre szólót ünnepled.
Tudathasadás, kettős mérce, amnézia, vagy egyszerűen ennyire setét vagy?

"Elmebeteg Gyurcsány csicskák vagytok." - ez is egy vélemény.
Az enyém pedig, ha eddig nem lett volna világos, valami olyasmi, hogy gondolkodásra képtelen, agymosott birka vagy, esetleg a magyar szürke állományának része.

István Tamasi 2015.03.16. 09:00:43

@böIcsbagoly:
A te szeretett geciorbánod 1998-2002 közötti uralma során bevallott 5 millió jövedelmet és 50 millió vagyongyarapodást! A 2010-től kezdődő országdúlásának eredményét még nem lehet véglegesíteni.

István Tamasi 2015.03.16. 09:05:14

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Mivel a fejed folytonosan a mutyivezéred seggében van nyakig ezért nem vagy képes érzékelni, hogy
- Gyurcsány nem titkosított sem Paks1 sem Paks2 szerződést
- Tegnap a Nemzeti Múzeum előtt a téglaviki ellen tiltakozók közuül senki sem emlegette Gyurcsányt.
Elmebeteg fideszbirka vagy.

eßemfaßom meg áll 2015.03.16. 09:15:40

hu.wikipedia.org/wiki/Vágyvezérelt_gondolkodás

zsebatya 2015.03.16. 09:35:02

@Mizantrop: Szépen beszélt. Aha. Ettől meghatározó irodalmi személyiség, még véletlenül sem kurzuskedvenc. Én meg hülyeségeket, bocs, butaságokat beszélek. Ön/Te meg jelen volt/voltál résztvevőként egy olyan állami rendezvényen, ahova bizonyos elemi és hivatalosan elfogadott elfogultság nélkül senki sem juthat el. Innentől ne érezzem kissé gyanúsnak a maga/magad alá omló mélységes tiszteletet egy patinás nevet magára húzó megtestesült középszer előtt?
Kár pedig, mert érzésem szerint Te/Maga aligha vállalnál/vállalna bármiféle közösséget is az ilyen ide is fröccsentő @Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:-féle elmeháborodottakkal.

BitPork 2015.03.16. 09:58:09

@eßemfaßom meg áll: Jaja...mindig leírom hogy érzelmi alapon nem lehet politizálni. OV sem tett mást mint hogy sok-sok embert szólított meg az érzésein keresztül. Vallást csinál nem politikát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.16. 10:28:33

@gmihaly: Köszi a történelemórát, én is tudom, hogy mi volt a kiindulópont. Itt a szövegkörnyezet az érdekes.

turista a saját országában 2015.03.16. 11:47:18

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Amikor Gyurcsányt meg Demszkyt fütyülték - utóbbit dobálták is - azt is kikérted magadnak, te féreg?!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.03.16. 13:17:46

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Csak azt sajnálom,hogy anyádat nem megszopatta,hanem megbaszta a kuncsaftja!
Amúgy akkor talán lenyelt volna...

GQ 2015.03.16. 13:43:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Te majom, mit csináltatok azon a bizonyos őszi napon?

Bánik Eduárd 2015.03.16. 13:46:49

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:" Ti pedig a többségi magyar választópolgárok akaratát, döntését tartsátok tiszteletben!"
Milyen többség?Aki nem ment el szavazni,az a jelenlegi pártok ellen szavazott,ehhez vegyük hozzá a kormányváltásra,a jobbikra,az lmp-re.....stb.-re szavazókat,milyen többségi akaratról beszélsz!?
" Akkor még a titkosított Paksi szerződés maga volt a megváltás, amit Gyurcsány kötött, most pedig a legrosszabb dolog a világon."
Gyurcsány nem kötött szerződést,ha kötött volna,akkor most viktorka minek kötött még egyet ugyanarra a beruházásra!?
Anonymanddal teljesen egyetértek a rólad felállított diagnózissal kapcsolatban.

Balt 2015.03.16. 15:15:36

@sutyerák: Erről kár vitát nyitni - szó se róla, én sem olvastam tőle semmit -, viszont nem Jókai leszármazottja, csak hogy rávilágítsak az életrajzokat illető fehér foltokra.

Balt 2015.03.16. 15:19:09

@Mizantrop: Tisztelet (a bátraknak)! :)

(Csak mert a #respect formát elég modorosnak és elcsépeltnek éreztem.)

rfbzs 2015.03.16. 15:23:48

@Mizantrop:
Már jó régen,középiskolában a kortárs irodalom tanulása idején szerettük az írásait.
Egészen biztos, hogy ma, 83 évesen is nagyon jó, érdekes és értelmes beszédet tud mondani. Ami ellenszenvessé teszi, az csupán a politikai elkötelezettsége.

Mizantrop 2015.03.16. 17:41:15

@zsebatya: Drága atyám, bármit gondolhatsz rólam. Bátorkodtam jelezni, hogy J. A. irodalmi megítélése a dolgoknak egy teljesen más dimenziója. Nem ide vág. Hidd el, hogy én is előbb olvasok Esterházyt, Spirót vagy Parti Nagy Lajost mint Jókai Annát. Hogy én hogyan jutottam el erre a rendezvényre? :) Úgy, ahogy akár te is eljuthattál volna, vagy ahogy eljutott Demeter Márta, dr. Burány Sándor, nyilván ők is hivatalosan elfogadott elfogultsággal érkeztek az MSZP színeiben. Meg az a további 300 ember, akik a Conti kápolna elől fáklyákkal vonultak át a Magyar Oltárhoz. Ez nem állami ünnepség volt, hanem kerületi rendezvény, Kőbányán - erre a blog írója is utalt - rendre minden oldal képviselői megjelennek az ilyesféle alkalmakkor. Ne vegyük el tőlük, hogy ez legalább rendben van. Látatlanban szólni egy beszédről, amelyet nem láttál-hallottál - méltatlan. Aztán személyeskedve visszaszólni elvi alapon - szintén az. De ha neked ez így rendben van, akkor nekem is.

zsebatya 2015.03.16. 18:55:57

@Mizantrop: Nincs rendben, megértettem, ezért fogadd bocskérésemet a személyeskedő megjegyzésért. Mentségem talán az lehet, hogy itt már mindenféle hivatalos ünnepségről azt képzelem, hogy na oda aztán most már csak az mehet, aki nem veszélyes, nem fog tojásozni, vagy molinózni, stb. A fene enné meg, hogy ide jutott a világ. Amúgy meg a Jókai Anna nevet viselő grafomán széplélekről maradt a meggyőződésem, ami.
Sztem érdekes lenne, ha egyszer a valódi irodalom, annak mindenkori képviselői és a társadalmi mozgások kapcsolatrendszerének mozgásairól (van-e pl. egyáltalán kölcsönhatás), no meg az elmúlt évtizedek "ténytörténéseiről" (kopirájt megújult M1) szót válthatnánk.

gmihaly 2015.03.16. 21:48:46

@Fedor: Miféle szövegkörnyezet?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.17. 19:01:27

Nem lehet, hogy Jókai Anna egy Prohászka Ottokár-szövegből idézett, csak a tudósításból kihagyták a hivatkozást?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.17. 23:03:25

@gmihaly: Hogy a három jelszót miként értelmezi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.17. 23:04:52

@bbjnick: Nem vagyok otthon Prohászka Ottokárban, de igazából mindegy is. Mert ha nem a saját szövege, akkor meg csak annyiban módosul a kérdés, hogy miért pont ezt vette elő?

gmihaly 2015.03.18. 10:40:33

Miért, mit magyarázol bele?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.18. 11:52:48

@gmihaly: Na jó, akkor először olvasd el rendesen a posztot, és utána folytathatjuk.

gmihaly 2015.03.18. 18:15:36

Másodkézből szerzett infót felhasználva szép kis véleményt rittyentettél. Egy fia idézet sem az írónőtől. És a Guccis fiú, és a többi fiú űzelmei is csak nagyon áttételesen kapcsolódnak az írónő másodkézből idézett gondolataihoz. Tudod, a csizma az asztalon. Hogy' kerül oda?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0