Ezért érdemes kommenteket olvasni
2015. április 23. írta: Fedor

Ezért érdemes kommenteket olvasni

Pár hónappal ezelőtt Bede Márton a 444-en írt egy hosszú cikket arról, hogy miért nem szereti az anonim kommentelőket. A lényeg két szóban összefoglalva: trollok és szélsőségek, akik mindenhol megjelennek, és rontanak az adott tartalom (írás, videó, bármi) színvonalán. Nem mondom, hogy mezei bloggerként néha nem tud egyetérteni vele az ember, mert igen elkeserítő tud lenni alkalmanként a színvonal (és ez oldalsemleges), ugyanakkor továbbra is azt vallom, hogy a szólásszabadságba bizony ez is beletartozik. A kommenteket nem kötelező elolvasni, pláne nem kötelező hozzászólni, tehát akit zavar a stílus, az fogyassza bátran az adott kontentet,  aztán a kommenteket ugorja át. 

Idevonatkozó, kissé önkritikus vicc: 

- Mi a különbség a fasz és a balfasz között? 
- A fasz csak feláll, a balfasz hozzá is szól. 

De a lényeg: sokszor előfordul, hogy a hozzászólások olyan pluszt adnak az eredeti tartalom mellé, ami bőven megéri a trollok okozta bosszúságot. Nemegyszer igen termékeny vita ki tud alakulni, és fontos plusz információk is előkerülhetnek, amelyek kiegészítik vagy más megvilágításba helyezik az eredeti írást.

Lett már Szily-cikk abból a pár mondatból, amit az előző írása alá kommenteltem.

De ennél is jobb, amikor a kommentelőknek egyszerűen csak megragadja a fantáziáját egy hír, és beindul a hülyéskedés, egymásra reagálva. Egy ilyen szópárbaj indított arra is, hogy ezt a posztot megírjam.

Az alaphír a szerdai egyetemista tüntetéshez kapcsolódik, egy röpke látlelet a zuhanórepülésben lévő FIDESZ híveinek idegállapotáról:

...a tüntetők már elhagyták a Deák teret, egy egyetemistához odalépett egy bajszos férfi, és rákiáltott:

„Mit tüntetsz, te rohadék? Hány nyelven beszélsz? Miért nem tanulsz inkább, te majom?”

A diák erre azt válaszolta, hogy három nyelven beszél. Erre a férfi pofonvágta a fiatalt, azt kiabálva, hogy

„Te rohadt kommunista!”

A diák a beszámoló szerint ezután felindulásában vissza akart támadni, de társai lefogták. A támadó, aki magát amúgy egyetemi tanárként mutatta be, még meg is próbált belerúgni a diákba.

És akkor jöjjenek a kommentek:

444_kommentek.jpg

Szóval az ilyenek miatt érdemes mégis átrágnia magát az embernek a trollokon, és az ilyenek miatt üzenem Bede Mártonnak, hogy ebben bizony nem értek egyet vele, és örülök, hogy a 444-nél nem az ő kezében van a döntés ezen a téren.

A poszt szemléltető példát és egy önkritikus viccet tartalmaz.

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. április 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr807392700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2015.04.24. 03:32:48

Mindkét oldalnak igaza van, mert vannak ilyen kommentek is ,csak néha nehéz a tömegből kiszűrni őket :)

Flankerr 2015.04.24. 03:33:34

Ja, és én tök unortodox tolom, mert pont a 444-n a saját FB accountommal szólok hozzá :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.24. 05:40:37

A ballibát gágogásáról lehet legjobban felismerni.

program készítő 2015.04.24. 07:08:24

A 444 médiavállalkozással nem értek egyet.

H.Sandor 2015.04.24. 07:43:17

Hát nem is tudom igazán,hogy a libagágogás vagy a birkabégetés idegesít leginkább.
A liba legalább önzetlenül gágog !!! Persze az is megérne egy misét,ha tudnánk,hogy
egy jobb-birka hogyan tesz különbséget a balos és a jobbos libák között.
Szerintem,amikor majd fordul a helyzet,akkor a jobbos birkákból nagyon hamar lesz
balos liba - ahogy az érdek megkívánja.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.04.24. 08:31:52

@Flankerr: A blog FB oldalán névvel, címmel is néha olyan kommentek jönnek, hogy a hajam égnek áll tőle.

mikimackó 2015.04.24. 17:14:44

na, de most őszintén, ki az a nemnormális, aki pl a diszkoszon a saját névvel asszisztál? (egyéni szocproblem, de én is beregeltem, azóta sem bírom kinyírni), aztán meg 444 elég hülye, hogy nem teszi lehetővé a f@szbukkákéval történő direkt kommentet! a birkával meg az a baj, hogy telebégeti az egész netet, hogy nyírná meg végre a hajas laci !!!

DeMarco 2015.04.25. 06:56:49

Teljesen értelmetlen a kommentelés akadályozása, mert azzal azt is rögtön mutatja a posztíró, hogy fél az esetleges ellenvéleményektől, ami minimum megkérdőjelezi a mondandója valódiságát.

Én szeretem a kommenteket, mert az sokkal valósabb képet ad az igazi közbeszédről és gondolkodásmódokról. Sőt továbbmegyek, még ez sem tökéletesen fedi, mert óvakodik az ember nyílt információk leírásától, amit bár ismer, de semmi kedve hosszú pereskedésekkel szembenézni... Mindenki ismeri a történetet arról, amikor be akarták zárni (később be is zárták) a pilóta keksz gyárát és egy mókus feltüzelte az egész ország közvéleményét, el is halasztva a döntést, de pert kapott a nyakába cserébe. A politikusok se nagyon kedvelik a kommenteket és ők is szeretnek perelgetni. A civil szervezetekről nem is beszélve.
Szóval még anonim módon is óvatosan kell fogalmazni, nem lehet telibe leírni, amit egyébként gondolunk (és amit többnyire mindenki gondol), meg kell válogatni a szavakat. Függetlenül attól, hogy úgy általában elég szabadszájú mindenki...

Teljesen értelmetlen a kommentek tiltása. Az embereknek ettől nem változik meg a gondolkodásmódja, pont ugyanúgy fogják egymás között megbeszélni és egymás között nem lesz öncenzúra sem. Ez csak egyvalakinek jó, a poszt írójának, aki abban a hamis illúzióban ringathatja magát, hogy mekkora cool dolgot írt, hiszen senki sem reklamálhat, nincs ellenvélemény... Teszem azt a poszt írója leírja, hogy Gyurcsány az Isten és elégedetten néz körbe, hogy mindenki egyetért vele, hiszen nincs ellenvélemény...
Képzeljünk el egy liberális blogot, ahol nincsenek kommentek. Életszerű? Aligha...

Fedor is kitilthatja a kommenteket, amiket írok, de ettől változna a véleményem? Fenét. Tudná, hogy mi a véleményem anélkül is, hogy le lenne írva? Hát persze.
A legtöbb kommentelő névtelenül is ismerős, stílusra, beállítottságra. Egy szót sem kell leírniuk, ismerjük a véleményüket, láttuk kismilliószor.

Engem egyáltalán nem zavarnak a kommentek, pedig én szinte mindig elolvasom az összeset, több százat is adott esetben és pontosan tudom, hogy sokszor a kommentek sokkal érdekesebbek és izgalmasabbak, mint maga a poszt. A posztíró felvet egy problémát, egy történetet, egy gondolatot, de a kommentekben jönnek a megoldások, a sztorik mellékszálai, vagy épp a lényeg, a háttér. De egy bénán megírt posztból is jöhet a kommentekben egy egészen más történet, ami végül érdekessé teszi az egészet. Számtalanszor lesz igazán jó olvasnivaló egy csapnivaló posztból, a kommentek által. Illetve, számtalanszor magát a blogírót is inspirálja egy-egy hozzászólás és születnek belőle újabb posztok.

Összességében aki a kommentek ellen van, az a valóság ellen van, az a szólásszabadság ellen van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.04.25. 08:43:23

@DeMarco: Sikerült a saját megfogalmazásodban leírnod azt, amit én is írtam a posztban :-)

DeMarco 2015.04.25. 19:26:49

@Fedor: Jah, hát ritka alkalom, hogy egyetértünk valamiben, de ez speciel az az eset.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0