Mindig lesznek rockerek!
2016. május 17. írta: Fedor

Mindig lesznek rockerek!

rockradio.jpg

Majdnem nyolc éve már, hogy azon kellett keseregtem (ugyanezzel a címmel, csak akkor kérdőjellel), hogy elhallgat az egyetlen, felvállaltan csak rockzenét játszó rádió, a Pont FM. Azóta se akadt igazán utódja, így ha valaki rockot akart hallani a kocsiban, max. a Sláger rádióra számíthatott (ez igaz a megszűnt régire, és a Juventusból nevet váltó újra egyaránt), ahol időnként bekerült egy-egy régi klasszikus, vagy a Petőfire, ahol nagy néha elhangzott néhány kortárs szám, maradt tehát a saját zene (CD, MP3), de azt azért egy idő után (legalábbis átmenetileg) megunja az ember. 

Na ez változott meg ma nulla óra nulla perckor. 

Történt ugyanis még 2012-ben, hogy Vörös "Prognózis" István begurult, és a Hangfoglalás című konferencián nekiment a közmédia képviselőinek, számon kérve rajtuk, hogy csak egy szűk kör dalait játszák, pedig ha már a kereskedelmi médiumok nem foglalkoznak velük, hát legalább nekik kötelességük lenne szélesebb körből meríteni. A felháborodásból előbb az lett, hogy pár hónappal később Németh Gáborral megalapították a Magyar Rockzenészek Egyesületét, majd megálmodtak egy csak rockzenét játszó rádiót. 

Ez az álom ma vált valósággá, amikor végre elindult Rádió Rock. Naná, hogy belehallgattam. 

A korábbi rockrádiós próbálkozásokkal szemben megvan az az előnyük, hogy nem lelkes amatőrök készítik, hanem főleg más adóktól átcsábított profik, akik eddig elnyomták a rocker énjüket (persze Nagy Feró nélkül nincs rockrádió, remélem, hogy Garázs lesz a műsorának a címe).

Egyelőre azért még elég nagy a biztonsági játék. Az első reggeli műsor vendége nem is lehetett más, mint a Tankcsapda, őket követően pedig ezek a bandák jöttek sorban (persze már csak felvételről): Bon Jovi, Korál, Guns & Roses, Supernem, Police, Lord, Extreme, Dorothy, Pokolgép. Ebben azért elég sok rajta volt a Sláger rádió játszási listáján is, a beharangozó nyilatkozatok alapján ennél azért kevésbé rádióbarát, húzósabb felhozatalra számítottam. 

Homok a szélben? Nemá...

Persze azért igazságtalan lenne egy kiragadott félóra alapján megítélni egy adót, pláne mivel már ebben a rövid szakaszban is akadtak ritkaságok, ráadásul még így is kenterbe veri a többi adót, meg hát azóta is be van kapcsolva, és pár kakukktojást leszámítva (Hotel California? Ez komoly?) egész jó a felhozatal. Fog ez még csiszolódni. Nem utolsó szempont az sem, hogy a vállalásaikban 81 százaléknyi magyar zene szerepel, ami mindenképp jó pont nálam.

Rossz viszont, hogy nagyon sűrűn vannak hírek, ami már önmagában is bosszantó egy zenei rádiónál, és ráadásul (ideológiai vagy anyagi megfontolásból, nem tudom, mindegy is) saját hírszerkesztő gárda helyett ők is az MTI dömpingáron megvehető rádiós egyenhírblokkjával tudják le ezt a kötelezettséget, márpedig abból persze dől a kormánypropaganda.

Az is megkérdőjelezi kissé a profizmust, hogy az indulásra még nem készült el a rendes weboldal. Egy logó, egy online stream, meg egy Facebook link, oszt ennyi. Remélhetőleg csak átmenetileg, és ezen a gyerekbetegségen hamar átlendülnek.

Hát, semmi sem lehet tökéletes elsőre.

No de hagyjuk a negatívumokat, mert igazából eltörpülnek a tény mellett, hogy végre van újra ilyen rádió, és remélhetőleg tartósabb lesz, mint az elődei.

Én mindenképp a hallgatói és a drukkerei közé fogok tartozni. Hisz 

a rock and roll szólt, és tudtam jól, hogy ez örökre fogva tart...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr58724278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2016.05.17. 19:36:22

Kinek a pap, kinek a papné... Véletlenül én is ma választottam ki, hogy miket fogok nézni ősztől a következő években, van köztük egy-két biztató. A Prison Break folytatás nem igazán lepett meg, gyanúsan együtt mozgatták őket már tavaly is a Flash-ben.
A Rockrádiónak én biztosan nem leszek hallgatója, de azért sok sikert kívánok nekik, elfér a palettán.

Flankerr 2016.05.17. 21:32:14

@DeMarco: Pont te, a liberárfújjamerikafújj zászlóvivője? Mik ki nem derülnek :D

titan 2016.05.18. 12:31:10

Én nagy reményekkel kezdtem hallgatni, de úgy tűnik maradnak a podcast-ek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.18. 12:36:14

@DeMarco: Már csak azért sem lehetsz a hallgatója, mert Budapest és környéke a vételi körzet...

Bafana 2016.05.18. 13:13:38

VÉGRE!!!!
Engem most semmi fikázás-kritika nem érdekel, lényeg, hogy VAN.

2016.05.18. 14:12:41

Van rá pár ezresem, hogy a törzsanyag a huszonharmincéves magyar rockmammutok ezerszer hallott szarjai lesznek, meg némi mai magyar fos, pár szintén elcsépelt, jellemzően régebbi külföldi rockslágerrel. Meg eleve, ki a frász hallgat zenét rádióból 2016-ban? Akinél nem kötötték be a zinternetet? Majd ha Danzig, Fear Factory, The Cult, Anthrax, Entombed, Ministry és hasonlók szólnak, akkor hallgatok rockrádiót. Omegáért nem.

Sir Galahad 2016.05.18. 14:32:19

@shitgun: Bocs, de mindenkinek megvan a maga ízlése, a maga kedvence. Van, aki például a rockmamutokat hallgatja szívesen. Tökéletesen egyetértek a rádió alapítóival abban, hogy felháborító, amikor a közrádió szerkesztői úgy viselkednek, mintha egy magánrádióról lenne szó amit a saját pénzükből csinálnak és ezért orrba-szájba nyomják a saját kedvenceiket. Örülök neki, hogy legalább a Rádió Rock játszik pl. tradicionális magyar hard rockot és heavy metalt, mert másutt sehol nincs ilyesmi, hallgatni meg nem kötelező.

2016.05.18. 14:43:12

@Sir Galahad: nekem csak azzal van bajom, hogy rockrádió címén megkapjuk ugyanazt az unalmas hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek bestofot, amit eddig is játszottak a rádiók, plusz nyilván a kiherélt, középutas szirszarok mennek majd, ahogy eddig is a többi adón. Mert nehogymár a Koráltól, a PMobiltól, a Lordtól, meg némi Gunstól legyen valami rockrádió. Biztos az én fejemben van a gond, de úgy látom, hogy csak nem akarunk kiszakadni abból, hogy a rock ezeket a lejárt szavatosságú oldies cuccokat jelenti, ez így ebben a formában egy szűrt Sláger rádiós repertoár. Nem gond, és nem is kötelező hallgatni, csak egyfelől azért messze nem fedi le a rock kifejezést, másfelől ezerszer szénné játszott unalmas slágerekkel nem lesz hosszú életű. De persze a mammutoknak jó lesz, csordogál majd a jogdíj az Artisjustól... élek a gyanúperrel, hogy innen fúj eleve a szél.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.18. 15:01:32

@shitgun: Azért jelzem, hogy nem csak oldies számok vannak, mégha valóban ez a gerinc egyelőre.

Sir Galahad 2016.05.18. 15:39:43

@shitgun: Szerintem meg a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek zenéi is beletartoznak a rockba. Lehet, hogy neked unalmas, de sokan örömmel hallgatják, mert másutt nem szól ilyesmi, vagy ha mégis, csak elvétve. Én az induláskor nagy várakozással figyeltem a magyar zenék rádiójaként hirdetett Petőfit, aztán rájöttem, hogy az egy nagyon szűk körnek szól - nekem pl. nem. Hivatkozol pl. a Lordra. Na, nekik évente van kb. 70, nagyjából telt házas koncertjük évente, a Vándort meg kb. mindenki ismeri. De mondhatnék más, hasonló bandákat is. Miért jobb, ha ezek helyett olyan zenekarok számai mennek, akiknek a koncertjeire a rokoni-baráti körön kívül más nem nagyon megy el, de el vannak ájulva attól, hogy mekkora művészek?

gazehell 2016.05.18. 15:45:15

VÉGRE
de megjegyzem a cikkhez hogy ket rockradio is kifujt azota: a rockFm es a Best Of Rock fm
( BOR) ahol volt jo zene.
Azert lehetne kemenyiteni ezen a vonalon, Sehogy sem értem hogy ROy és Ádam hogy kerül ide... kapasbol tudok szaz bandat ajanlani aki metalt jatszik es senki nem játssza
Kezdhetnétek horgosebbre, keményebbre venni a figurat szerintem és hallgatotok maradok, ez a ket nap nagyeszeru volt de egy szamot hallottam amit mashol nem: a hol van a szot. AZ nem elég ha a musorvezetok ezt hangsulyozzak: rocck rock rock, ha se egy Christian epidemic, se egy Hadutanc, se egy Vendetta Inc nem megy le. VAgy Gire.

2016.05.18. 15:46:26

'...maradt tehát a saját zene (CD, MP3), de azt azért egy idő után (legalábbis átmenetileg) megunja az ember."

Megunja?
Két olyan torrent oldal is van, amely kifejezetten az átfogó és teljes metal/rock műfajt lefedi,
diszkográfiák, DVD-k és KONCERTEK tömegével.

Az egyik angol, és még regisztrálni sem kell a letöltéshez:

psychocydd.co.uk/torrents.php?active=1&category=24&order=seeds&by=asc

A másik orosz, itt sem kell regisztrálni:

en.metal-tracker.com

Kikeresed a neked tetsző stílust, és hajrá!

Kivlov 2016.05.18. 15:48:00

@shitgun:
Ki hallgat?
Melóban rengetegen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.18. 20:25:59

@Látens Inszinuáció: Nincs időm állandóan keresgélni, és letöltögetni és kiírogatni.

2016.05.19. 09:10:46

@Sir Galahad: "Miért jobb, ha ezek helyett olyan zenekarok számai mennek, akiknek a koncertjeire a rokoni-baráti körön kívül más nem nagyon megy el, de el vannak ájulva attól, hogy mekkora művészek?" - és ki beszélt ilyenekről? Én azt mondtam, hogy nem a Sláger rádió unalmas, ezerszer ronggyá játszott repertoárját kellene már megint az arcba nyomni, a rock/metal műfajban millió jó zene van, mégis minden rádió ugyanazt az 50 dalt adja. Majd ha ezek helyett adnak nem elcsépelt rockslágereket, mondjuk a Homok a szélben-en meg a November rain-en túljutva, akkor hallgatok rockrádiót.

Sir Galahad 2016.05.19. 11:53:34

@shitgun: Oké, nem vagyunk egyformák, ízlésről vitatkozni meg amúgy is fölösleges.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.20. 16:01:57

@shitgun: Én azért hallgatom azóta is, és azt mondom, érdemes lenne még egy esélyt adnod nekik.

Bár mondjuk Turisasba meg Ensiferumba még valóban nem futottam bele.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2016.05.22. 18:36:30

Én nagyon örülök az új rádiónak! Igen változatos zenét játszik és hála istennek bővebben értelmezik a rock fogalmát. De ez nem baj, sőt! Örülök, hogy nem metálrádió lett, meg annak is, hogy nem mélymagyar rockrádió, ahol két P.Mobil közben politikai beszélgetések lennének.

A cikknek a hírekre vonatkozó részével nem értek egyet, ebben a rádióban a hír legyen csak valami megtűrt rész, a lényeg a zene, és az, hogy a magyar rockzenekaroktól ne csak az ismert számaikat játsszák, hanem egyéb gyöngyszemeket is. Pl. nagyon tetszett, hogy a Hooliganstől nem a Félember vagy a Játszom ment, hanem a zeneileg sokkal értékesebb Paradicsom, vagy hogy a Tankcsapdánál is túlléptek a rádióbarát Mennyország Touriston. Sosem gondoltam volna, hogy Mobilmániát valaha is játszani fog rádió, nos, itt az előző, szenzációs lemezüket végre bemutathatták.

Tetszik a lendületes, fiatalos reggeli műsor is, igen, egy rockrádiónak nem muszáj öregesnek tűnni, nyitni kell az új kor felé, és nyugodtan "le lehet nyúlni" azokat a dolgokat, amikben egy kereskedelmi rádió sikeres.

Egy kritikát mondanék azért: amikor meghívott vendég van, rengeteg a zene, és a vendéggel alig beszélnek pár mondatot. Pedig lehetne.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.23. 20:06:57

@Droli: "ebben a rádióban a hír legyen csak valami megtűrt rész, a lényeg a zene"

Pont ezt írtam én is. Azzal van bajom, hogy túl sok a félóránkénti hírek, és az már csak hab a tortán, hogy ráadásul ez a rádió is a kormányzati sikerpropaganda része lett sajnos.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.05.23. 20:10:40

@Droli: "a magyar rockzenekaroktól ne csak az ismert számaikat játsszák, hanem egyéb gyöngyszemeket is"

Hát az meg kifejezetten bosszantott, hogy a Kim Nowaktól itt is csak a Gyémántot hallottam eddig, miközben az a legkevésbé rájuk jellemző dal, viszont a fél ország csak azt ismeri tőlük, köszönhetően annak, hogy mást sose játszanak tőlük. Gondoltam, hogy majd talán itt, de nem :-(
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0