Orbán vs Gyurcsány: prolongálva
2009. március 02. írta: Fedor

Orbán vs Gyurcsány: prolongálva

Török Gábor politikai elemzett egy jót az Indexen, érdekes, de sajnos nagyon is reális jóslatokkal. Szerintem ez a legfigyelemreméltóbb rész:

Gyurcsány hatalomtechnikai sikerének egy fontos általános tanulságát is le kell vonnunk. A legtöbb demokráciában a politikai pártok kudarcok hatására lecserélik a vezetőiket. Bár vannak kivételek, de ha valaki egyszer elveszt egy választást, radikálisan csökken az esélye, hogy pártjának első embere maradjon.

A legtöbb demokráciában a váltógazdaság valamilyen formája létezik: a nagyobb bal- vagy jobboldali párt előbb-utóbb kormányzati szerepbe kerül, vezetője előbb-utóbb kormányfő lesz, s ez vélhetően akkor is így lenne, ha vezetőjét nem váltanák le. Amikor Orbán Viktor a 2002-es választás után nem lépett hátrább, mi amellett érveltünk, hogy nélküle a Fidesznek nagyobb esélye lett volna a 2006-os győzelemre. 2010-ben lehet, hogy ismét versenyhátrányt jelent majd, de ha a Fidesz megőrzi előnyét, akkor a politikus valószínűleg ismét miniszterelnök lesz.

Gyurcsány hatalomban maradása azt jelezheti, hogy a magyar demokráciában a túlélő kormányfői – és pártvezéri – szerep válhat gyakorlattá. Orbánnak feltehetően nyolc évet kell ellenzékben eltöltenie, de komoly esélye van arra, hogy visszatérjen. Feltehetően Gyurcsány is valami hasonlóban gondolkozik.

Bár a magyar pártrendszer még kevésbé fagyott be, mint a legtöbb nyugat-európai, az azért nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ha az MSZP 2010-ben veszít is, előbb-utóbb minden bizonnyal újra miniszterelnököt ad majd Magyarországnak. Ha Gyurcsány képes megőrizni vezető szerepét pártjában, esélye lehet, hogy egyszer ismét miniszterelnök legyen.

Az MSZP-ben mindez nehezebb lehet, mint a Fideszben. Ahogyan MSZP volt és lesz Gyurcsány nélkül is, a Fidesz egyelőre nem volt Orbán nélkül. A szocialisták körében eddig maximálisan a nyugati gyakorlat érvényesült: a bukást mindig a pártvezető váltása követte.

Az is tény ugyanakkor, hogy Gyurcsány már most a rendszerváltás után a leghosszabb ideje hivatalban lévő magyar miniszterelnök. Ha célja az, hogy hosszú távon át az MSZP első embere maradjon, könnyebben sikerülhet neki, mint elődeinek.

Szóval demokrácia ide, váltógazdaság oda, a jelek szerint a magyar társadalom, Ferenc József, Horthy és Kádár népe nem tud megszabadulni az atyáskodó vezér kultuszától. A változás mindössze annyi, hogy most már kettő van belőle. Biztos, hogy jó ez nekünk? Szerintem erősen ráférne némi vérfrissítés, másirányból érkező impulzus, esetleg egy hosszabb pihenő mind a két nagy pártra. Erre a remény megvan, bár nagyon halovány:

A nagy pártok részéről jelentkező innováció hiány – amely pedig, mint láttuk, nagyrészt személyi okokra vezethető vissza – előbb-utóbb biztosan oda vezet, hogy nagyobb szerepet kapnak más pártok. Az MSZP-nek és a Fidesznek vannak eszközei a politikai piac „bezárására”, de ha hosszú távon is képtelennek mutatkoznak újítóan fellépni, a magyar pártrendszer magas belépési korlátai sem biztosítják majd, hogy valamelyik létező, vagy új párt ne váljon fontos politikai tényezővé.

Márcsak az a kérdés, hogy az osztrák úton indulunk -e el, és a Jobbik lesz a mi Szabadság pártunk, vagy a hangsúly a demokrácia keretein belül is elfogadható pártokra helyeződik, mint pl. az alig egyhetes LMP, netalán egy ma még nem is létező új, bal-, vagy jobbközép párt, vagy egy esetlegesen totálisan megújuló SZDSZ és/vagy MDF (jelzem Dávid Ibolyáék már korábban elindultak ezen az úton, és most Bokros előtérbe helyezésével kifejezetten rákapcsoltak - kérdés, hogy a tagság tudja -e, hajlandó -e követni őket). Sajnos a pesszimista énem az első verziót tartja valószínűbbnek, és ez sok jót nem tartogat szerintem az ország számára.

Arra mindenesetre kiváncsi leszek, ha majd 2014-ben jó eséllyel visszalendül az inga (mert Orbánék most nem olyan jó helyzetben lévő országot vesznek át, mint 98-ban, tehát bőven lesz alkalmuk arcvesztésre), és esetleg megint Fletó lesz az első szolga, akkor a jobboldal kitalál -e valami újat ellene, legalább ebben innovációt mutatva fel. Mivel az elmúlt években már szinte csak nekrofíliával nem vádolták meg a jelenlegi miniszterelnököt, elég nehéz dolguk lesz :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr48974855

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Piréz 2009.03.02. 19:02:02

A szociális állam bal- és jobbfele Magyarország országgyűlési csúcsházában már egy jó ideje csak pukipártok vannak. A probléma ott van, hogy ez sokaknak nem tiszta. A legnagyobb ködösítő azonban mindenképpen a Fidesz, hiszen folyamatos szellentő poli…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.02. 10:55:31

Az impotencia árnyékában - Egy formálódó szakértői kormány margójára„Az a csapat, akire rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az a csapat képes nagyjából erre a teljesítményre. Képes nagyjából programot adni. Lehet, hogy van egy másik csapat, am…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.03.02. 14:45:23

Gyurcsány ugyanaz az MSZPben, mint Orbán a Fideszben. Ezt már a 2006-os választásokkor látni lehetett.
Gyurcsány ugyanaz a fideszesek számára, mint Orbán az mszpsek számára. Korábban a fideszesek nem értették, hogy a "patás Orbán" miért olyan elutasított a másik oldalon. Ha ők most megnézik a "patás Gyurcsányt", ugyanazt láthatják benne, mint amit a baloldaliak Orbánban láttak.
Talán most már jobban értik, de úgy tűnik még mindig nem eléggé, hiszen nem vonják vissza Orbánt a frontvonalból. Ha 2002-ben a bukás után Orbán a kardcsörtetés helyett a háttérbe vonul 4 évre, sose jutott volna az MSZP élére Gyurcsány. De a "hadiállapot" miatt az MSZPnek is kellett egy saját "vörös Orbán", így kitermelte magából Gyurcsányt...

Ez az én politológiai mini-elemzésem.

Rorgosh 2009.03.02. 20:51:29

Igazság szerint rossz érzéseim vannak mindkét nagy párttal szemben, a helyzetet csak rontja, hogy a többi is csak a méretben különbözik.

A két nagy gyűjtőpárt mindegyike egy alapvetően - politológiai szempontból - szocialista csoportosulás, akiket ténylegesen nem a programjaik, hanem a vezetőik különböztetnek meg. Mármint azok nevei, mert a habitus hasonló.

Ugyan az MSZP a társadalompolitika terén egy picit liberálisabb, míg a fidesz konzervatívabb, azonban ezek nem hangsúlyos, hanem inkább csak retorikai különbségek.

Okozhat-e problémát a Jobbik? Szerintem jelenleg nem, mert ugyan kellően markánsan fogalmaz ahhoz, hogy népszerű legyen, ám ez a legtöbb választó szemében egyenlőre nem párosul a kormányzásra való képesség képzetével.

Persze a választásokig van még egy év - aligha oszlatja fel magát a parlament idő előtt - ami idő, sok idő a Jobbiknak, hogy összeszedjen néhány olyan szakértőt, akik már képesek a kormányzásra való alkalmasság képzetét kelteni a választókban.

Más oldalról a Jobbik kis párt, nincs jelen erőteljesen a médiában - és bármily furcsa, az interneten sem. Egyszerűen csak a támogatóik markánsabbak fogalmaznak, illetve látszólag nagyon-nagy forgalmú blogokat üzemeltetnek. De ez csak látszat. Hiszen ezen blogoknak az olvasói sokszor túl konzervatívok ahhoz, hogy egy választáson egy radikális pártra szavazzanak.

Ettől függetlenül számítani kell a Jobbik parlamenti szereplésére 2010-től, azonban ez az európai gyakorlatban nem szokatlan, és önmagában inkább arra alkalmas, hogy segítse a többi párt önmeghatározását, vagy ennek megújítását.

A Fidesz ugyanis aligha akar azzal a Jobbikkal kormányozni, akivel semmilyen reformokat nem tud majd keresztülverni a parlamenten, és amely szélsőséges gazdaságpolitikai nézeteivel elriasztaná a befektetőket az országtól.

Ellenben arra alkalmas lehet, hogy a Fidesz végre konzervatív párttá alakuljon (ha már a poziciót amúgy is foglalja), így végre épelméjű választási lehetősége legyen a választóknak: 2014-ben.

Mert a mai parlament hibája az, hogy van 5 szocialista parlamenti pártunk, amiből egy úgy is hívja magát...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.02. 21:04:28

@Rorgosh: Hát a Jobbik fanok egyáltalán nem ellenzéki létet terveznek maguknak, sőt...

"Történelmi kihívás és bizonyítási lehetőség is egyben a válság. Ha koalíciós partnerként erősek és következetesek tudunk lenni, akkor ezt értékelni fogja a nép. Nem szabad kishitűeknek lennünk: a Fidesz nem nagy testvér lesz, akinek az árnyékában kell majd élnünk. Mire eljönnek a választások, mi leszünk az igazi erő, ha nem is számszerűleg, de politikailag mindenképpen.

A koalíciót már jó eséllyel lehet a Jobbik dominanciájával kezdeni. Hatalomra kell törni, ki kell facsarni a hatalmat a mostani kormány kezéből. Nem csak a Jobbik generációja követeli ezt ösztönösen, de az a Fidesz szavazók nagy része is titokban abban reménykedik, hogy a Jobbik lesz az erősebb partner egy esetleges koalícióban."

barikad.hu/node/24898

Oké, csak egy elgurult gyógyszerű fanatikus írta ezt, de akkor is...

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.03.02. 22:47:29

Várfrissítés? De honnan? A két nagypárt eleve lejárt ügy, a haláladós, Lengyel apánkos MDF szintúgy, ahogy a kis szende prostiként videlkedő SZDSZ is. Parlamenten kívül ott van a +1 forintos infantilis, zöld LMP, az árpádsávos Jobbik és MIÉP, illetve a már neve miatt is megszavazhatatlan Magyar Kommunista Munkáspárt. Ezek közül úgy hirtelenjéből kire szavaznátok, hej? Mert 2010-re szinte esélytelen még egy pártot fölvezetni, ugye.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.03. 07:27:58

@Yusolein: Hát az MDF folyamatosan változik, és szerintem jó irányba (persze tény, hogy sok köze már nincs a korábbi önmagához, de hát ez más pártokról is elmondható), az SZDSZ-ről se mondtam le teljesen, csak a politikusi gárdát kéne erősen megrostálni és felfrissíteni, de alapelvek szintjén továbbra is rendben van. LMP? Nem tudom. Szimpatikus. Mondhatod infantilisnek, de hát kellenek akciók, hogy bevezessék a nevüket, hogy észrevegyék őket a médiazajban. A 89-90-es FIDESZ-t juttatják eszembe...

Rorgosh 2009.03.03. 10:07:10

@Fedor:

Az egy dolog, hogy a Jobbik fanok mit terveznek.

Ugyanis nem aza kérdés, hogy a Jobbik akar-e koalíciót a Fidesszel, hanem az, hogy a Fidesz akar-e velük.

Tudod ez olyan, ha látsz egy nagyon szép nőt az utcán. Te biztos akarod, de ha ő nem, akkor abból nem lesz semmi...

Márpedig a Fidesz láthatólag nem akarja a Jobbikot, csak a szavazóit. És ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak, akkor a Fidesznek magában is meglesz a többsége a parlamentben, koalíciós partnerrre legfeljebb a 2/3-os törvényekre lehet szüksége. Azt viszont akár alkalmi politikai alkukkal is összehozhatják...

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.03.03. 23:17:28

(lehet, hogy vak vagyok, de nem találom a válasz erre című gombot. ha máshogy megy, és megsúgja valaki, akkor azt köszönöm)

@Fedor:
MDF: A folyamatos változás kicsit erős. Leginkább utóbbi időben kezdett rá az EP-választás miatt, egyébként erről írtam is egy cikket, szerintem kutya-füle, amit csinálnak, és összeegyezthetetlen a mögötte álló, mi értékeket képviselünk retorikával (hiába csak retorika).
SZDSZ: Az alapelvek mindig is megvoltak, de nálam a 3 kormányban is eltöltött szendeséggel már nem sok jót ígérnek.
LMP: Erről majd írok még, rajta vagyok a hírlevelük egy formáján, de rengeteg olyan dolog van, ami miatt egy kicsit savanyodik a szőlő. Az erős zöld ilyen, és pont ugyanúgy a kicsit fellengzős szoc hangok is ilyenek onnan. Már beleesnek a túl sokfelé mondás hibájába, amit a nagyok már régóta űznek. Alapjáratban tényleg szimpatikus, de kit nyerhet meg egy +1 forintos kampány (ami jelenleg igencsak az egyik főcímke)?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.04. 07:08:03

@Yusolein:

SZDSZ: Ezért írtam, hogy vérfrissítésre van szükség. Bár annyit a védelmükben, hogy bár valóban benne voltak három kormányban is, no de azon belül a súlyuk nem volt túl nagy, ezért is nem tudták megvalósítani az ígéreteik jó részét...
LMP: Obamának bejött :-)

Rorgosh 2009.03.04. 08:55:56

@Fedor:

SZDSZ

Valóban benne voltak 3 kormányban, és mindegyikből gyengébben kerültek ki, mint ahogy beléptek. Talán azért, mert mindháromnál feladták azon gazdaságpolitikai elveiket, amiért végül is rájuk szavaztak.

Ezzel szemben nagyon hangsúlyos volt a nyugati mintára tolt "másság elfogadtatása" kampányuk, amelyre viszont a hazai választók nem vevők.

Én nem mondom, hogy egy önmagának liberálisnak valló párt ne álljon ki az emberi jogokért, tegye bátran, de azon belül koncentráljon a valós problémákra, és ne arra, ami az USA-ban ugyan valóban probléma, de nálunk a felvetése előtt eszébe sem jutott az embereknek.

Emellett egy liberális pártnak nem csak a jogok, hanem a kötelességek hangsúlyozása is feladata lenne, azonban ilyet az SZDSZ láthatólag nem tesz.

egmondom őszintén, ha kihullanak a parlamentből 2010-ben, nem fogok könnyet hullatni értük, mert egyszerűen 20 év alatt egy jól induló liberális pártból leküzdötték magukat egy politikailag életképtelen szintre.

A helyzetet súlyosbították, hogy az idiótákéval vetélkedő kommunkációs képességükkel soha semmit nem magyaráztak el a választóknak, és ezzel sikerült is elérni, hogy mára a "liberális" szó gyakorlatilag szitokszóvá vált a köznyelvben. Amivel alaposan befűtenek minden esetlg később létrejövő liberális formációknak.

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.03.04. 16:56:42

Azért ennyire nem kutyulnám össze a két nagy pártot a két kicsivel (az idióta KDNP említésre sem méltó). A szadeszos tisztújítás csak akkor lenne hatásos ha tisztogatás lenne, bár nlha jókat is modnanak ott, de puisztán olyan alapelvekre hagyatkozni, amikkel nem is törődnek igazán, az nem túl vonzó egy választó számára. Egyetértek Rorgoshsal.

LMP: Lehet, hogy bejött neki, most mégis marhaságokat csinál. Tényleg sajnálom, hogy a kampány közben McCainből bohócot csináltak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.04. 17:24:33

@Yusolein: A kampányfinanszírozás módja, és a későbbi kormányzás minősége között nincs ok-okozati összefüggés... Másrészt meg talán még korai is megítélni, hogy mit csinál, de ez most nem tartozik ide.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0