Az "Adjátok vissza a jelképeinket" projekt
2009. március 12. írta: Fedor

Az "Adjátok vissza a jelképeinket" projekt

Elmesélem, hogy miképp lett új kulcstartóm.

Rühelltem, amikor 2002-ben a Fidesz kampányjelvénnyé fokozta le a kokárdát. Ízléstelen ötlet volt. Ha már önpecsételésre akarták buzdítani a szavazóbázist, lehetett volna a pecsét bármi, piros-fehér-zöld szívecske, vagy mondjuk Orbán Viktor az én miniszterelnökömös kitűző - a kokárda viszont mást jelképez. Nem egy pártot. Egy nemzetet. Annak sem a hétköznapjait, hanem ünnepét, egy bizonyos napon. Egy nemzetét, amelynek az egyik akkor épp a fele ki nem állhatta Orbán Viktort, és mivel a kokárda két héten át azt jelentette, hogy „én a Fideszre szavazok", ezért 2003-ban már március 15-én sem tűzte a kabátjára. Nehogy még azt higgyék róla.

Ha valamelyik kitartó olvasómnak ismerős ez az idézet, akkor az nem a véletlen műve: Stumpf András Heti Válasz-beli írását idecitáltam már egyszer, majd fél évvel ezelőtt. Hogy miért szedtem elő megint (a dátumból adódó nyilvánvaló aktualitáson kívül)? Hát ahhoz vissza kell menni egy kicsit az időben, úgy a rendszerváltás környékére.

Gimnazistaként több kórusversenyen is részt vettem, no nem énekesként, hanem az iskolai videós kör tagjaként, aki a gimi énekkarának a fellépéseit örökítette meg az utókornak egy VHS kamerával. Az egyik zeneakadémiai fellépésen a konkurens karnagy bocskaiban lépett a színpadra. Rögtön megtetszett. Mármint nem a karnagy, hanem a ruhája :-) Amúgy is történelem-mániás voltam, azon belül is a magyar történelemről olvastam el mindent kisgyerekkorom óta, ami a kezem ügyébe került, így akkoriban elhatároztam, hogy ha esküvőm lesz, ott én bocskaiban fogok megjelenni. Évekig kitartottam emellett az ötlet mellett.

Egészen addig, amíg nem vált ez a gyönyörű ruhadarab a MIÉP egyenruhájává.

Onnantól kezdve lelohadt a lelkesedésem. Semmi kedvem nem volt ahhoz, hogy akár csak az öltözködésemmel is közösséget vállaljak egy szélsőséges alakulattal. A tervemről nem mondtam azért le teljesen: az esküvői öltönyöm ugyan nem bocskai volt, de emlékeztetett rá az álló gallérjával, és a hímzett díszítésével. A dac azért már akkor is megvolt bennem (volt egy másik fogadalmam is, hogy a gyerekeim csak régi magyar neveket kaphatnak, ezt megtartottam).

Sajnos azóta csak romlott a helyzet: a szélsőjobb teljesen kisajátította magának a magyarság kultúrörökségét. Ha meglátsz az utcán valakit, akinek tarsolylemezes övtáskája van, 99%-ig biztos lehetsz a politikai nézeteit illetően. Így hát csak nézelődni szoktam a kirakodóvásárok ilyen termékeket áruló pultjainál, vásárolni nem nagyon, bármennyire is tetszik, amit ott látok. Úgy vagyok velük, mint Stumpf egyszeri szoci szavazója: "Nehogy még azt higgyék rólam" (mondjuk a konkrét, kokárdás esetben én nem zavartattam magam 2003-ban sem, azóta is felveszem minden március 15-én, de csak akkor). Külön dühítő, hogy a valódi értékeket mesterien vegyítik a virtigli szélsőjobbos jelképekkel, mint amilyen az álősmagyar árpádsáv, meg a nyilasok által lejáratott harci turul.

Gyerekkoromban nagyon szerettem László Gyula 50 rajz a honfoglalókról című könyvét, így nem csoda, ha tetszenek azok a pólók, amelyekeken hasonló rajzok láthatóak. Csak épp eddig nem vettem volna fel olyat, mert egyértelmű volt, hogy kik hordják. Vagyok olyan őrült, hogy néha ellátogatok szélsőjobbos rendezvényekre (kíváncsi típus vagyok, na, de nem csak én: Kéri Lászlóval pl. a 2002-es MIÉP nagygyűlésen futottam össze), hát jórészt csak ott lehet kapni (na jó, azért most már előfordul sima vásárokban is, de egyértelmű körítéssel).

Aztán tavaly ellopták a bicajomat.

Ez most látszólag nem tartozik ide, pedig ez indított el egy olyan folyamatot, amely ennek a bejegyzésnek a megírásához vezetett. Ugyanis a kerékpárral együtt ellopták a kulcscsomómat is, amit szinte jobban sajnáltam, mint a biciklit: a bicaj már öreg volt, amúgy is már terveztem, hogy lecserélem, a kulcstartó viszont emlék volt a nászutunkról, ráadásul rozsdamentes acél, örök darab.

Így elkezdtem keresgélni, de nem nagyon láttam olyat, amire azt mondtam volna, hogy "Igen, ezt szeretném mindig magammal hordani". Túlságosan is kötődtem az előzőhöz. Aztán kiszúrtam egy vásárban egy olyan rakamazi turult, amilyen itt látható: turul.gif

Persze ezt is nagymagyarországos, meg árpádsávos kulcstartók vették körül, így elsőre ott is hagytam, de aztán pár perc múlva visszafordultam, és megvettem. Hát a franc egye meg, miért hagyom, hogy mások miatt szégyellnem kell, hogy őseim jelképeit hordom? Azért mert ők kisajátították ezeket, és összekapcsolták a szélsőséges ideológiájukkal? Csak mert liberális nézeteim miatt rendszeresen kétségbe vonják a magyarságomat (amúgy is, ki az igazi magyar ebben a Kárpát-medencei genetikai olvasztótégelyben), és ezzel együtt csak magukat tartják igaz magyarnak, nekem is szégyenlenem kell, hogy minek születtem? Miért hagyjuk, hogy az utóbbi években már a nemzeti ünnepeink is csak róluk szólnak?

Hát egy frászt.

Az áljelképek nem kellenek. Szó sincs árpádsávozódásról, a nagymagyarországos matricával díszített autókról is megvan a véleményem, és a nyilasok által használt turulábrázolást se kedveltem meg (a XII. kerültei szobor esetében pl. továbbra is rettentő cinikusnak tartom, hogy a gyilkosok jelképével akarnak emlékezni az áldozatokra). A nézeteim nem változtak. De azokra a dolgokra, amelyek valóban az identitásom részét képezik, igényt tartok. Mint pl. az új kulcstartómra. Ez valóban egy őslelet másolata, nincs azokhoz köze, akik ennek egy másik változatát a XX. században használták. És nem érdekel, ha valaki (nem ismerve engem), szélsőjobbosnak gondol, ha meglátja nálam (akár pozitív dolog ez nála, akár nem). Valószínűleg egy olyan pólót is veszek, és bár az esküvőmről már lekéstem, azt hiszem csak összegyűjtögetek egy bocskaira valót, ha másra nem, színházba járáshoz.

Arra bíztatok minden baloldalit és liberálist, ők se hagyják kitúrni magukat az örökségükből: foglaljuk vissza jelképeinket. Pl. lehet kezdeni azzal, hogy az is vegyen fel vasárnap kokárdát, aki 2002 óta nem tette ezt meg.

Hogy ne legyen különbség magyar és magyar között.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr94998263

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.13. 11:51:43

A projektértekezlet tanulságaiA projektindító vitairatom a magyarság emlékeinek és valódi jelképeinek visszaszerzéséről kikerült az Index címlapra, így lett is belőle ereszd el a hajamat. Kaptam jó sok támogató hozzámszólást is (ezekért hálás köszönet), d…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.03.12. 19:59:02

Kedves Fedor!

Tőlem ugyan senki sem veheti el március 15-ét, mindig felteszem a kokárdát, csupasznak érezném magam nélküle március 15-én, legkedvesebb nemzeti ünnepemen.

Egyetlen más nemzeti ünnepel sem tudok úgy azonosulni mint éppen ezzel. Ki tudja miért, azt hiszem a "márciusi ifjak", a Petőfi és körét körbevevő történetek, versek és a dalok jó hangulatúvá tették ezt az ünnepet már gyerekkoromban is, ráadásul egybeesett a tavasz első napjaival... lehetett sokat lófrálni.., szóval engem ugyan nem érdekel ki milyen párthoz tartozónak néz, a kokárda marad.

És csatlakozom a "felhívásodhoz", mindenki, aki valaha szerette a kokárdát, tegye ki és sétáljon, mosolyogjon egész nap, ne engedje senkinek elrontani ezt a napot.

Lehet egyszer majd úgy tudjuk mi ünnepelni és úgy tudunk majd együtt vigadni, ahogy a franciák a maguk nemzeti ünnepén.

Alte 2009.03.12. 20:55:28

Nem kell semmi mást csinálni, mint hordani és kész. Amikor 2002-ben a választások előtt a Fidesz azt javasolta a híveinek, hogy a második forduló végéig hordják a kokárdát azt lehet ellenezni. De azzal, hogy Kovács László (emlékszik még rá valaki? Brüsszelbe száműzte az MSZP) első reakciója erre az volt, hogy egy interjúban azt mondta, hogy a jobboldal kisajátítja a nemzeti jelképeinket, ahelyett hogy azt mondta volna, hogy a balodali szavazók is hordják a választások végéig, meg is született szinte észrevétlenül és akaratuktól függően az emberekben ez a kisajátitottság érzés. Éppen ezért bárki bármit gondol, én csak egyszerűen hordom. 15-én, vagy ha kedvem tartja tovább.

Jozicsenko, aki inkább lenne pék... 2009.03.12. 21:09:54

Kedves Fedor!

nem vagyok szélsőjobboldali és nem is folytatom, mert nem akarok a jobboldali politikáról beszélni (nem tetszik, no)

de a hiba -szerintem- ott van, hogy az szdsz (és utána sodródva) az mszp magára hagyta a magyar jelképeket - mindet

nem lehetünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk (merjünk kicsik lenni, emlékszel?), nem beszélhetünk a határontúli magyarokról büszkén, szeretettel (pedig már volt rendszerváltás), mert rögtön ... vagyok (megígértem, hogy nem beszélek a jobboldalról)

sajnos ezzel odajutottunk, hogy pl 2006 augusztusában (Öszöd és Bp feldúlása elött!!!) egy olimpikon sportolót támadtak meg Bp-en, mert magyar zászló volt nála -ennyi, nem ragozom

sajnos a baloldal hagyta magára ezeket a dolgokat és a helyére azonnal betört a szélsőjobb
a liberálisok meg mindenben állandóan nácikat láttak (moszkva téri késelés, pl), előbújtak a megélhetési rettegők

a szélsőségeseket meg nem kell félteni, az ilyen egyértelmű hívójel nekik: náci jelkép az árpádsáv? akkor azt viseljük! csak azért is!!!

ha lehet a jobboldalt provokálni, azzal hogy ott mindenki antiszemita, náci, rasszista, fajgyülölő, tudod egy idő után nem hajtja le az ember a fejét, hanem egyre dühösebb, ehhh, nem folytatom

a lényeg, hogy a baloldal nem tudott, nem akart és nem mert kezdeni semmit sem a magyar szimbolumokkal, épp az internacionalizmus miatt

maguknak főzték, egyék is meg!

fran7 2009.03.12. 21:11:19

Fedor, két válaszom van a kérdésedre. Miért tudja kisajátítania szélsőjobboldal a magyarság jelképeit. Mert nekik szükségük van rá. A liberálisoknak nincs szükségük semmilyen jelképre. s az a baj, hogy nem azért, mintahogy Márai írja a szövegeiben a polgárnak nincs szükségük jeljépre, nekik elég atehetség, nincs szükségük jelképre. A liberálisoknak azért nincs szüksége jelképre, nehogy azonosíthatóvá váljanak. Mint az eleki németek, akik 45 után nem vallották be a nemzetsiségüket, mert a régebbi népszámlálás alapján telepítették ki őket. Már nem kellene, hogy féljenek, mert nem esik bántódásuk. De mi lenne ha kiderülne, hogy csupán anyagi, egzisztenciális szempontól liberálisok, akkor az önigazolásuk ugrott. tehetségük nem indokolja liberalizmusukat, mert tisztességes versenyben soha nem indultak. Toleráns csak az tud lenni, aki biztos magában. Azokat az embereket, akik tehetségesek lettek volna és most vihetnék a liberalizmus szekerét az SZDSZ-esek rég elűzték és átkerültek a másik oldalra. Nem is bocsátják meg soha.

Nervus 2009.03.12. 21:14:57

Szerintem nem a jobboldal sajátította ki, hanem a média adja azt, hogy aki ezeket hordja, az jobboldalicsőcselékaljasnáci.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.03.12. 21:23:09

@fran7:

Március 15 eleve a liberálisok ünnepe, hiszen ez az ünnep elsősorban a polgári forradalomé, a polgári értékeké... az egy teljesen művi megközelítés, amely liberálisok nélkül próbálja elképzelni ezt az ünnepet!

Nem akarok a korommal jönni, de én már a hetvenes években is ünnepeltem és nem csak a hivatalos megemlékezésen vettem részt, hanem osztálytársaimmal kimásztunk az ablakon a gimiből mikor ránk zárták az ajtót ezen a neves napon, hogy megakadályozzák, hogy bemenjünk a belvárosba sétafikálni...

Szóval azt hiszem elég egyoldalúan látod ezt a kérdést, az szdsz a hetvenes évek második felétől létező aktív ellenzékből jön, amely aztán szamizdatokat adott ki a hetvenes évek végétől és végig a nyolcvanas években, nos tőlük elég abszurd dolog megpróbálni "elvenni" ezt az ünnepet...

Neked is jó március 15-ét kívánok!

☉ ☾ 2009.03.12. 21:26:45

A jelképek lejárt dolgok, ezért lettek ki és elhasználva. Aki ilyenekkel él, kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és a bűnözőkkel szemben védtelen.

Ianas 2009.03.12. 21:27:01

@Alte: Nem jó. Mivel a Fidesz mondta elsőre, utána nyugodtan mondhatta volna, látva a dupla annyi kokárdás embert, hogy "Lám, mennyi szimpatizánsunk van."

A politika monnyon le.

MP 2009.03.12. 21:27:04

Én régebben hordtam egy nemzeti színű karkötőt. Egyszer valaki megkérdezte. Fidesz vagy MIÉP. Mondtam neki nem egyik sem simán csak magyar nemes. Már 800 éve. Nekem is az a bajom hogy az egészséges nacionalizmust vették el tőlünk. Pedig addig itt nem lesz semmi rendben. Felháborító hogy itt már csak az lehet magyar, akit egyesek annak tartanak. S azon a nevetséges dolgon vitatkoznak, hogy honnan jöttünk ide. Vagy jöttünk e. Mintha nem tettünk volna le eleget ahhoz, hogy büszkék lehessünk. Csak úgy.

MP 2009.03.12. 21:27:45

Ja és a MAGYAR a lényeg nem a nemes!!!

Forest (törölt) 2009.03.12. 21:30:44

Így van, le kell szarni hogy a szélsőjobb mit próbál meg kisajátítani. Ezeket a "termékeket" (tarsoly, medál, nemzeti polók) amúgy sem lehet kisajátítani, gyárt belőlük Révész mester annyit hogy jut mindenkinek, csak hát az áruk - főleg egy szép tarsolynak - kicsit húzós (mondjuk nem is kínai gagyi)
Én pl nem tartom magam sem jobbosnak, sem balosnak, és sokáig irritált is amikor a Fidesz már rég március idusa után is arra buzdította a "híveit" hogy viseljék a kokárdát, és hagyják kint a zászlót: amúgy tiszta pártállami módszerek: ahol kint lóg a zászló egész évben, ott tutti van fideszes, de pl a fideszes aktivisták is, akik a kopogtatócédulákat gyűjtik, egy az egyben mint régen a pártállamban, csak éppen a bőrkalap és a "Tömbtársak!" felkiálltás hiányzik :)
Szóval én csak röhögök rajtuk, viszont a ha a feleségemnek tetszik egy szkíta medál, vagy nekem egy visszacsapó íj, vagy a lányomnak egy íjászsüveg, akkor megszerezzük.
Legutóbb a "Csillagösvényen" DVD-t vettem meg, mindhárom részt, és csak ajánlani tudom mindenkinek, szép színvonalas munka.
A lényeg, hogy már annyian próbálták meg beültetni ezt a népet a hintába, jobbról, és balról is, hogy mindent fenntartással kell fogadni, de a múltunkra, a származásunkra (az István király előtti korból is) érdemes időt szentelni, és a tiszteletben tartani.
Nem kell megijedni a politikai "kisajátítási" módszerektől.

fran7 2009.03.12. 21:32:52

@oázis: Én nem akarom elvenni az ünnepet a liberálisoktól, sőt. Sőt nem erről szólt a hozzászólásom, hanem arról, hogy miért rettegnek a liberálisok a jelképektől, mikor a márciusi ifjak 1789-et játszottak Pesten 48-ban. Tehát kapcsolódtak valamiféle hagyományokhoz, míg a jelenlegi liberálisok nem képesek erre, csupán mítoszt rombolnak, miközben mitikus képek harcolnak a másik oldal ellen. A szamizdatirodalomról Márai a naplójában valahogy úgy ír, hogy csak a naivak képzelhetik azt, hogy abban az országban ahol számon tartják az eladott papír mennyiségét államilag, akkor az állam nem tudja mire használják fel azokat. Tudom Márai, akkor már rég nem ebenn az országban élt és lehettek jószándékúak a szamizdatgyártók, de valahogy a fiókokból nem kerültek elő az irodalmi mesterművek, amelyek leleplezték a korabeli hatalmat. Hol van a magyar Mester és Margaréta?
Jó március 15.-ét kívánok neked is.

silverwol 2009.03.12. 21:33:20

Nagyon egyetertek a bejegyzesben megfogalmazottakkal. En is utaltam, hogy vagy kokarda es Fidesz, vagy kokarda nelkul. Nagyon nincs ez jol.

Amugy ha "visszafoglaljuk" a jelkepet, akkor benne leszunk a kovetkezo szonoklatban, hogy bizony mennyi parthivo van.

Lehet inkabb azt kellene, hogy mondjuk aki fekete ruhat vesz fel, az kommunista. Be kellene vezetni.

prolee 2009.03.12. 21:35:04

joziscsenko, fran7 én is így látom ezt a problémát, ahogy ti.
De én használni merem a nemzeti jelképeket akkor is, ha azt hiszi a sok hisztérika balliba, hogy szélsőjobbos vagyok. Kit érdekel, ha azt hiszi? Ha használom ezeket a jelképeket, ha nem, a balliba úgyis nácinak tekint csak azért, mert nem osztom a világnézetüket, csak azért mert Viktor patás ördög eszmevilága áll közelebb hozzám. Ez sem érdekel.

Azt viszont sejtettem, hogy ez a hülye bagázs előbb-utóbb rájön, hogy jól kicseszett magával és hülyesége folytán kizárta magát a nemzeti hagyományok érzelmi töltéséből, meg a nemzetből is. Most, hogy látványosan csökken a támogatottság, egyre kisebb a mellény, meg az önbizalom, s ugye mégis milyen jó lenne a nemzet közösségéhez tartozni?
Úgy gondolom, így van ez jól, végre megindult valami egészséges folyamat ebben az országban.

Mindenkinek (ballibának is) önfeledt, boldog, békés ünneplést kívánok március idusán.

silverwol 2009.03.12. 21:35:11

Meg egy... ajanlom nektek a The Wave cimu filmet. Megertitek rogton miert olyan fontos a Fidesznek a jelkepek kisajatitasa.

boj (törölt) 2009.03.12. 21:35:37

"ahol kint lóg a zászló egész évben, ott tutti van fideszes"

Vagy csak egy szimplán magyar, bazz. Ha az USAban vagy Svájcban jársz, ne próbáld a zászlókat pártügyként kezelni, mert ott csúnyán megvernek.

Silcon 2009.03.12. 21:36:55

Annak a pártnak a jogutódja, amelyik megpróbálta kitörölni a fejekből a nemzeti jelképeket, ahelyett, hogy mindezért bocsánatot kért volna, most folytatja ezt a hagyományt, összekapcsolva használatukat a szélsőjobbal.
Saját magukat szigetelték el a lehetőségtől, a széljobb pedig egyszerűen kihasználta a hibát.

prolee 2009.03.12. 21:39:38

@Forest: Koppenhágában jártál már? Mindenhol kinn van a nemzeti zászló.
Nálam is kinn van. Az miért baj? Tedd ki Te is!

Rwindx 2009.03.12. 21:40:19

Nincs kisajátítva, egyszerűen nem használjátok őket. Én is azt mondom, hordjátok, használjátok őket és akkor nem lehet elmondani hogy a jobboldal "kisajátította" őket.

Egyébként a jobboldaliak nem kisajátította, hanem használja, ennyi. Ugyanannyi jogod van neked is használni, egy jobboldali sem fog megkövezni érte. (Esetleg a baloldaliak? :) )
A normális jobboldal egyetlen dolgot ítél el, ha ezeket a jelképeket meggyalázzák, sárbatiporják.
Értelemszerűen a rendeltetésszerű és megfelelő tiszteletű használatukkal (pl kitűzött kokárda) ezt nem tudod megtenni, legyél akármilyen oldali is. Ezeket nem a baltól vagy a jobbtól kapod, hanem a tiéd is mert magyar vagy.

Szóval mégegyszer, használd őket bátran, ne félj néhány elvakult ballib gyűlölködő pillantásától :) Mástól úgysem kell. Ettől még nem leszel automatikusan náci. :) Akkor sem ha azt mondja néhány tuskó.

segabor 2009.03.12. 21:42:26

Valóban nem volt "nyerő" 5let a Fidesztől a 2002-es "kokárdaháború". De én akkor is, előtte is hordtam és azóta is hordom március 15-én.

Aki meg pártügyet csinál belőle, az szimplán sügér.

min 2009.03.12. 21:43:55

Azért érdekes, hogy a kokárdát kitűző politikusaink(most nem MSZP) jelőlnék Habsburg Ottót EP listára. Az aradiak meg forognak a sírjukban. Na ez ellen miért nem tüntetek azok a kurva nagy hazafiak?

segabor 2009.03.12. 21:45:12

Ja és még valami: a poszt címe is eléggé vicces. A jelképet nem vette el tőled senki, hordjad, ha úgy tartja kedved (én csak bíztatlak rá, nemes dolog emlékezni).

Félni meg tudjuk, kik félnek ...

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 21:47:55

Nem vette el senki a jelképeiteket.
Ezek közös jelképek. Ja, hogy ti nem használjátok, mert az orbánfóbia nem engedi?
Pech.

prolee 2009.03.12. 21:48:12

@Rwindx: Ez a probléma. Ezeket a jelképeket először aljasul bemocskolták, kirekesztették, megtagadták, most meg nem merik használni. Mert a maguk köreiben szalonképtelenné tették.
Öngól.
De ők fogják feladni....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.12. 21:50:29

Tudom, hogy sok urban legend él arról, hogy a liberálisok meg a szocik utálják a magyar jelképeket, de ez nem igaz. A magyarkodást nem szeretjük, a hivalkodást, és főleg ha mások ellenében tudja csak valaki meghatározni a saját identitását. És valószínűleg a sárbatipráson is mást értünk, nekem pl. egy vicc vagy karikatúra belefér, bármiről is legyen szó.

prolee 2009.03.12. 21:54:30

A "dülledt szemű tojómadár" cirkusz, a nemzeti zászló szolgálatban lévő rendőr által történő megtaposása, a kokárdacikizés, az árpádsávos zászló (ami egyértelműen a Gyurcsány-kormány elleni tiltakozás jelképe) nyilasozása.
Nem lesz elfelejtve.

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 21:55:10

@Fedor: "nekem pl. egy vicc vagy karikatúra belefér, bármiről is legyen szó."

Aha. Például a Révész Mártíriusz.
Hát nekem meg nem fér bele.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.12. 21:55:11

@prolee: Ki mocskolta be, rekesztette ki és tagadta meg a jelképeket, jóember? És most ne Rákosival gyere...

Szűcslaci 2009.03.12. 21:56:50

@Fedor:
Nem szereted a magyarkodást? Akkor milyen "magyar" vagy Te? Amerikában még egy lakókocsin is feszít az amerikai zászló...ők usálkodnak, mi? És még erről nyitottál blogot, pont ezen szent ünnep előtt.Szégyelld magad.
Azért a jobboldaiakon látsz kokárdát, mert a baloldali nyavalyás amorfoidkommunisták leszarják a nemzeti jelképeket. te meg adod alájuk a lovat.

segabor 2009.03.12. 21:57:20

Van itt rendesen meghasonlás a témában. 1989 előttig finoman sem volt ildomos a jelképeinket használni, csak annyira, amennyire a kádári hatalom engedte.

A rendszerváltás(?) után a magát progresszívnek definiáló liberális értelmiség egyből elutasította a nemzeti jelképek használatát, mert az olyan ódivatú, maradi, fujj!! És néhány igen gerinctelen, aljas gesztussal egyszerűen kiutasították ezeket a közös jelképeinket: múzeumba, szemétdombra velük!

Mert ők megszabták, mi a trendi és mi a lenézendő (fasiszta!!!!). Aki nem úgy tett, ahogy ők diktálták, mindjárt kirekesztés tárgyává lettek.

Ezek után min csodálkozik a derék posztíró, hogy ekkora zavar, idegesség van a balos fejekben? Eddig nem kellettek, most meg jujj, ha kokárdát tűzök, fideszes vagyok?? Normális ez a paranoia?

Milyen érdekes, a környező országokban is megtalálható a politikai paletta mindenféle színe, de a nemzeti jelképek használatában konszenzus van!

Ezen kéne elgondolkodni és nem valamiféle kései pótcselekvésként a Fideszre mutogatni, mert egy szerencsétlen kampányban felhasználták a kokárdát.

Tessenek végre a fóbiát levetni és bátran viselni! Mert a kokárda mindenkié, mindegy, mit gondol a politikáról. Ennyi.

prolee 2009.03.12. 21:58:43

@Fedor: A balliba. Mindenkit lenácizott, akinek ezek jelentenek valamit. De te ezt úgysem érted.

Martian (törölt) 2009.03.12. 21:59:27

Jó és jogos poszt... évekkel ezelőtt beszélgettem egy amerikai üzletfelemmel... hogy ők mindannyian mennyire büszkék a nemzeti jelképeikre, minden hátsó gondolat nélkül (vagy hogy éppen valaki demokrata vagy republikánus).
Megkérdezte, hogy a magyaroknak van-e "totemállatuk", mint az amerikai sas... meséltem neki a turul hagyományáról.
Legközelebb amikor jött, kaptam tőle egy turulos pólót... nagyon tetszett!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.12. 22:00:27

@prolee: Az árpádsávos zászló a nyilasok jelképe. A Gyurcsány-ellenesség ennél szélesebb körübb.

@kafferbivalybalamber: Révész Máriusz mióta magyar jelkép? Amúgy meg Kuncze csak arra célzott, hogy míg a kórházban már nem volt semmi a fején, érdekes módon a parlamentbe pár nappal később mégis egy nagy kötéssel ment be. Kicsit volt csak átlátszó trükk (mindamellett, hogy persze sajnálom, ami vele történt, de akkor is).

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 22:01:18

Egyébként érdekes, nem emlékszem, hogy eddig hiányoztak volna a nemzeti jelképek a balfékeknek.
Ennyire ciki lett a kormány seggét nyalni?

prolee 2009.03.12. 22:02:22

@Szűcslaci:
Ezek még azt sem érik fel ésszel, hogy a "magyarkodás" kifejezés milye súlyosan sértő. Dobálózik vele, kicsúszik a száján. A magyarkodást nem szereti.Ökölbe szorul a kezem. Egyszerűen annyira, de annyira másként gondolkodunk, hogy meg sem tudják érteni, amit mondunk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.12. 22:02:29

@Szűcslaci: sikerült totálisan félreértened, amit írtam.

@prolee: Ez a "mindenkit lenáciztok" duma is annyira unalamas, és tizedrészben se igaz.

Na jó éjt.

petbecks 2009.03.12. 22:02:31

jaj, ne csinaljatok mar..

nem az a baj, hogy a jobb/szelsojobb hasznalja a magyar jelkepeket, hanem az, hogy ti nem. sot, ti liberalisok egyenesen tiltakoztok a tradicionalisan magyar jelkepek pl az arpadsavos zaszlo ellen, mintha a piros-feher sav valami fajdalmat okozna barkinek is..
(erdekes egyebkent,mindig meg akartam kerdezni, az ilyen emberek pl az amerikai zaszlo lattan is rosszul lesznek? az sem hasonlit kevesbe a nyilas zaszlohoz..) en elbirom nezni a voros csillagot pl a holland (vagy dan?) soron, pedig igencsak kellemetlen csaladi elmenyek fuzodnek hozza.(marhogy a csillaghoz, nem a sorhoz..)
hasznaljatok ti is a magyar jelkepeket batran,ne hagyjatok senkinek kisajatitani, tegyetek ki magyar zaszlot, es ne hisztizzetek, ilyen egyszeru!

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 22:04:03

@Fedor: Ja hogy Mártíriusz nem magyar jelkép.
Nem szűkítetted ugyan jelképekre a viccelődést, de mindegy.
Akkor tán maradjunk a Szent Koronánál, ami szerintetek svájcisapka, és fölösleges a Parlamentben tartani, sokkal jobb helye lenne egy múzeumban. Hogy a címeren is ott van, az nem érdekes, természetesen.
Már eleve ez a "magyarkodás" kifejezés egy baromság, amit kitaláltatok.
Most meg magyarkodni akarsz? Ejnyemár.

lolperec 2009.03.12. 22:04:25

hát én meg már lassa lexarom..
nem is nagyon tervezek már ide magyarisztánba az a nagy büdös helyzet..
fizessek adót 50%ot?
aztán nézzem ahogy a minimálbéresek tolnak le x6 bmwvel, meg mercivel az útról?
hát egy nagy f@szt..
itt rohadjon meg mind.. nem fogok senkit eltartani..
megtarthatják a jelképeket is a kukaborogatók..
aki marad, az marja szét egymást, nem érdekel, inkább élek valahol kívülálló bevándorlóként, de békében, bőségben..

Boo 2009.03.12. 22:04:45

Nem tudom minek kell nyafogni. Turulos póló, tarsoly, kokárda kell? Vegyél és viseld. A jobboldalnak semmit nem kellet kisajátítani. Az ilyen cikkek miatt alakult ki a kisajátítási fóbia és a talpnyalók mindig előrángatják a demokrácia védelmében.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.12. 22:05:25

Fene se érti ezt, Fedor barátom, mert engem például nem érdekel, hogy FIDESZ-hez "kellene kötnöm" a kokárda viselését vagy nem viselését, meg a Bocskai-ruhát a MIÉP-hez; ezek akkora ostobaságok, hogy röhögve olvastam soraidat! De most komolyan!

Sokkal, de sokkal intelligensebbnek tartalak annál, hogy ilyen dolgokon egyáltalán mordofndírozz, hogy most legyen-e ruha, kokárda, rovásírásos baseballütő, árpádsávos tekintetű rottweiler, bármiféle olyan, amit vagy az egyik, vagy a másik politikai oldal "használatba vett" már egyszer-egyszer (de általában az az ocsmány jobbik, mi?), mert ez olyan, kedves bloggertársam, mintha nem ennék többet azzal a villával, amivel a vendégeim ettek, mert ők idegenek, a villa pedig már nem csak az enyém!
Nem, ez egyáltalán nem helyes megközelítése a dolognak, bár swzeretném én érteni a logikádat benne, de akkor is azt mondom, hogy ha árpádsávos inget akarsz a Bocskai-ruhád alá, és közben rovásírással szeretnél kommunikálni, miért ne tehetnéd? Azért, mert a másik "ellopta" ezeket tőled? Ez baromság! Ez orbitális hülyeség!

Legyen a tied! És az enyém! És mindenkié! Éppen neked magyrázzam, a liberálisnak, aki (hiába vitatkozol) szereti a cigányokat, nem szívleli, ha szídom (szídjuk) őket, ha esetleg azt merjük mondani, hogy vannak dolgok, amikor a zsidót nevén kell nevezni, és a buzik sem "csak" melegek és leszbikusok (ezt így mondta egy buzi a tévében), hanem egyszerű szóval: buzik?

Neked, liberálisnak igenis nem szabad ilyen szar dolgokon kiakadni. Hacsak nem volt jobb ötleted a nemzeti ünnep előtt egy kis "hangulatot" kelteni... :-)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.03.12. 22:06:03

@fran7:

a fiókokban tartott vagy nem tartott mesterművek és a szamizdat, amit szita nyomással és indigós copypapírral késízettünk az kettő. zaza két különböző dolog, teljesen felesleges összekeverni. És egyáltalán nem volt sima ügy, a Márainak erről tényleg kevés fogalma lehetett, west coaston, de ezt nem azért írom, mintha nem tisztelném őt, mert nagyon is, csak épp tényleg nem volt itt, és tényleg nem tudhatta mi volt ennek a dolognak a lényege..

Szóval négy példányig még "legalis" volt bármi, ez indigóval készült, a szitanyomattal a többi, hozzáteszem az kemény fizikai meló volt, és igen gyakran elkobozták a példányokat, sőt volt olyan is, hogy ellopták az embertől. Itt van a közös ellenzéki napló esete, amely az első helyi szamizdat volt. Ez négy példányban készült indigós másolóval, és ez a négy példány párhuzamosan haladt négy előre megbeszélt, megírt útvonalon (fel voltak sorolva dátum szerint az állomások (lakások), ahol egy-egy hetet tartózkodtak a példányok időponttal, tehát a hatóság nagyon is tudhatta, hogy kik vesznek részt, és hol van épp a napló, volt hogy azalatt lopták el, míg az ember leugrott vásárolni a közértbe)..

Itt nem az volt a lényeg, hogy ők tudják, vagy nem tudják, hanem az, hogy minket nem érdekel, mit tudnak, és mik a terveik, hanem mi csináljuk a naplót függetlenül attól, hogy ők mit gondolnak erről a tevékenységről. A napló az újság helyett volt, illetve a szabad sajtó helyett, ebben beszéltünk a hétköznapjainkról és a gondolatainkról, terveinkről.

Még mindig nem megy a fejembe, hogy hogyan kívánod elvenni a liberálisoktól a március 15-ét, de most már inkább meg se próbálom megérteni, sok a dolog...

jó éjt.

prolee 2009.03.12. 22:07:13

@Fedor:
A heraldikában nagyon fontosak a pontos részletek.
Az árpádsávos 8 piros-fehérrel vágott sávból áll, pirossak kezdődik és fehérrel végződik. A nemzeti összetartás jelképe.
A nyilas 9 sávból áll, pirossal kezdődik és pirossal végződik.

Olyan, mintha azt mondanád, hogy Olaszország magyar zászlót használ.

Nem lehetsz ennyire ostoba, ember!!!!

fran7 2009.03.12. 22:07:14

fedor csak az a baj, hogy a karikatúra, amiről beszélsz azon nem látszik a szeretet és elfogadás. Az elnök embereiben, amit egy ideig néztem abban mondja az egyik republikánus szereplő valamelyiknek az elnök emberei közül. Nem az a baj, hogy nem szeretitek a fegyvereinket, nem szeretitek a hitünket, jelképeinket, politikai nézeteinket, hanem az a baj, hogy minket nem szerettek. S én ezt látom Magyarországon nem az a baj, hogy valaki nem teszi ki a kokárdát és esetleg Gyurcsányra szavaz, hanem a gyűlőlet és ami még rosszabb a sértődöttség, amit tudunk miből származik, még ha a tisztességes emberek nem is mondják ki hangosan.

petbecks 2009.03.12. 22:07:37

@Fedor:
"Az árpádsávos zászló a nyilasok jelképe. A Gyurcsány-ellenesség ennél szélesebb körübb."

na, ez egy ordas baromsag.
nezz mar utana, hogy nez ki az arpad savos magyar zaszlo, es hogyan a nyilas zaszlo! az arpad sav a magyar cimerben is benne van, az is a nyilasok jelkepe???
Usa, malaj, meg a liberiai zaszlo is a nyilasoke? az is hasonlit...

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.03.12. 22:09:50

@kafferbivalybalamber: tudod, mikor valaki áprilisban is kokárdával grasszál a főváros utcáin ezzel demonstrálva pártszimpátiáját, akkor valahogy komoly hányingerem lesz az említett díszítmény láttán...
A "komcsi" érában kötelező volt márc.15.-én a kokárda. Legalábbis az iskolásoknak. Érdekes, mi?

agoo 2009.03.12. 22:10:13

Már a cím is hazugság bakker... Ekkora sz@r kenést régen olvastam. Mi az hogy a jobboldal kisajátítja? Miről beszélünk amikor a liberálisnak nevezett ország rombolók és az mszmp leszármazottak nap mint nap támadják a turult, árpád sávot, meg hasonlókat. Miről beszélünk, amikor lefastisztáznak valakit ha árpádsávos kitűzője van? Miről beszélünk amikor a 12. kerületben az egymástól egy köpésre felépült turul emlékmű és igazak fala közül csak az előbbit akarják lebontani, annak ellenére, hogy mindkettő engedély nélkül épült? Másrészt én még nem láttam egy harcos baloldalit vagy szdsz-est sem, aki kiment volna az utcára magyar zászlóval vagy árpádsávossal... Gondolkodjunk már kicsit....
Röhej

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 22:12:01

@bécsi pszicho:
Hányjál. Úgyis zsigerből politizáltok, legalább kijön.

fran7 2009.03.12. 22:13:05

@oázis: Barátom végig olvastam újra a hozzászólásomat, s nem értem honnan olvastad ki, hogy el akarom venni március 15.-ét a liberálisoktól, bár az is érdekes esettanulmány lenne, hogy miképpen lett Petőfi októberre az első számú közellenség, s milyen is volt valójában március 15. Kétségtelenül a liberálisok ünnepe.(is)

Rwindx 2009.03.12. 22:13:21

@Fedor:
"Tudom, hogy sok urban legend él arról, hogy a liberálisok meg a szocik utálják a magyar jelképeket, de ez nem igaz."

Nem hiszem hogy az átlag szoci vagy liberális önmagában utálná. Egyszerűen ezt sulykolták, "nevelés" kérdése az egész, ti felvettétek, elfogadtátok, a részeteké vált. Ez jól látszik, hogy szeretnéd, akarnád, de félsz. Félsz hogy mit mondanak, mit gondolnak rólad, minek tartanak a külsőd alapján. Még magad számára is inkább mások véleménye számít nem sajátod. Megvetted a kulcstartót (ami valljuk be nem nagy méretű, könnyű elrejteni), az írásod végén már szinte mentegetőzést látok.

Sőt ebben a hozzászólásodban már érthetetlenül támadsz is "A magyarkodást nem szeretjük, a hivalkodást, és főleg ha mások ellenében tudja csak valaki meghatározni a saját identitását."

Mi nem veled szemben definiáljuk magunkat, mi azt mondjuk magyarok vagyunk, ezek és ezek a jelképeink. Ti általában hallgattok, féltek és esetleg gyűlölködtök. Ennyi.

Ha másokkal szemben definiálnánk magunkat valószínűleg azt mondanánk, te nem hordhatod, nem használhatod, stb. Ellenben azt mondjuk használjátok egészséggel. Mit mondtok ti? MI ne használjuk, mert ezek bűnös dolgok. Szerintem óriási különbség van a két megközelítés között.

idézzek?: "Egy demokrata nem fél"
Te se félj. Vedd meg a bocskait.

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 22:14:26

Mellesleg: aki tényleg liberális, az már régen eltávolodott és elhatárolódott az SZDSZ-től.

prolee 2009.03.12. 22:17:46

@bécsi pszicho: miért van hányingered más pártszimpátiájától? Ezt te normális dolognak tartod? Hiszen nyilván neked is van pártszimpátiád. Az nem tilos. Aki akarja, nyilvánosságra hozza, aki nem akarja, megtartja magának.

Rwindx 2009.03.12. 22:18:10

@Fedor:
Ja és még annyit: ez a nyilas zászló:
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/a/a6/Hungarista_1_h.svg

Nem összekeverendő a történelmi zászlóval, amire még a kedves ballib kormány is felesküdött. Ugyanis bármennyire is fintorogtak meg kellett tenniük.

Mi sem szeretjük a nyilasokat, így a nyilas zászlót sem. Az árpádsávos zászlót meg nem illik lenyilasozni, mert minimum gyenge tudásra vall, de akár rosszindulatra is.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.03.12. 22:20:56

Visszarabolni a kisajátított jelképeket - erre csak annak van lehetősége, akiről egyébként egyértelműen tudjuk, hogy nem a kisajátítók közé tartozik.
Ha én, átlagpolgár Árpádsávot lobogtatok - amiről azt gondolom, hogy történelmünk fontos jelképe, éppen a nemzet-megmaradás elsőszámú emléke - nácinak néznek és hiába is magyarázok, hogy nem. Ha fityiszék kiállnának valamelyik mellett, őket is elérné a vád, hogy összeölelkeznek a szélsőséggel.
De balos közszereplők kezében ebben nagy erő lehetne. Milyen egyszerű lenne egy maszop, vagy szadesz kongresszuson (esetleg előre kinyilvánítva az akaratot) kitenni a trikolor és a pártzászló közé az Árpádsávost! Ezt az ötletet egy jóbarátom leidiótázta, mert ahogy mondta: "a polgár szót is kisajátították, ha kimondod egyértelműen a fityiszre gondol mindenki, ez sajnos már így marad".
Nos az élet engem igazolt: két hét múlva feri polgári programot hirdetett és bár ez a program is csak egynek bizonyult a sok közül, nem is lett belőle semmi látható, mégis viki elengedni kényszerült a kisajátítást. A "polgárok"-ból a "zemberek" lett, mert vikinek vagy nem volt jobb ötlete hirtelen, vagy végre tanult valamit.
És igenis: ha kovácslaci akkor kajánul behirdeti ugyanazt a másik oldalról, akkor kihúzta volna a kokárdázás méregfogát és a "fegyvertény" működött volna.
Lezsidózott, lekomcsizott, leballibázott stb. balos hírességek! Itt a nagy lehetőség, hogy oly sokunk örömére tegyetek valamit a nemzetért (illetve jelképeiért)! Én nagyon megköszönném.
A poszt kiváló Fedor!

boj (törölt) 2009.03.12. 22:22:19

@Rwindx: ugyan, micsoda dolgokkal foglalkozol...végén még kisütöd azt is, hogy az USA zászlója sem Árpád-sávos, vagy a horvátok jelképe meg nem Árpád-kockás. Piha!

wh 2009.03.12. 22:26:22

A kokárdát azért tudta a "jobboldal" kisajátítani, mert a másik lemondott róla. Erre egy egyszerű példát tudok mondani: Én nem hordtam kokárdát csak március 15-én. Ez most attól független, hogy hova szavaztam. Erre kaptam egy megjegyzést, hogy fúj én fideszes vagyok. Egy nyíltan szdsz-es családból. És ugye a gyermeki száj őszinte. Ha a "bal" és "liberális" pártok akkor kapcsolnak időben, akkor nem alakul ki ez a mai helyzet. Nem tudom elképzelni, hogy ez a részükről nem szándékos, tudatos lépés volt. (Nem tartom nagyobb hazafinak a "jobboldali" pártokat!) Én úgy értékelem, hogy ez is része volt a szándékos árokásásnak, mint ahogy a "város vidék ellentét" szítása is inkább az ő művük. Nade... Pl az USAban (amelyet semmiképpen se tartanék a demokrácia követendő mintapéldájának) a demokrata és a republikánus jelölt is visel kis zászlót a kabátján... És ez így természetes.

"a XII. kerültei szobor esetében pl. továbbra is rettentő cinikusnak tartom, hogy a gyilkosok jelképével akarnak emlékezni az áldozatokra"

A szovjet áldozatorka vörös csillag emlékeztet. Az mennyivel kevésbé "gyilkos" kategória. Főleg, hogy legalább annyi, ha nem több atrocitást szenvedtek el tőlük az emberek. Itt ahol egy csoport felmagasztal egy elnyomó haderőt/uralmat "megmentővé" (részben jogosan) (amikor mások, sokak szemében ők a vadabb gyilkosok, mert az ő rokonaikat azok erőszakolták meg és ölték meg..) Na ahol az egyik ily fekete-fehér álláspontot képvisel, ott furcsa számonkérni a másikon az objektivitást... és ha turult állít akkor turult állít. Ha elfogadná mindenki pl a történelmet úgy, hogy az nem fekete és fehér akkor kevesebb ilyen jelképbaj lenne.. többek közt.

ui: Én liberálisnak tartom magam, bár ezt a szót is megpróbálta valami pártocska kisajátítani. :(

prolee 2009.03.12. 22:27:06

@csongorbela: A 'zemberek' kifejezést viszont "Hornyula" használta először.
De végül is az emberek polgárok, valamit meg mondani kell, csak itt már odáig ment a gyűlölködés szítása, hogy mindenre ugrottak, amit Viktor patás ördög mondott.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.03.12. 22:31:30

De azért Fedor!

Butaság, hogy az Árpádsáv nyilas jelkép. Épp az ellen ágálsz Te is - velem együtt - hogy ezt nyilasok és "újnyilasok" kisajátítsák. Éppen a posztod ellen nyilatkozol ezzel a mondatoddal!

fitsport 2009.03.12. 22:31:53

Én sem tudnám jobban leírni ezért idézem:
"prolee
A heraldikában nagyon fontosak a pontos részletek.
Az árpádsávos 8 piros-fehérrel vágott sávból áll, pirossak kezdődik és fehérrel végződik. A nemzeti összetartás jelképe.
A nyilas 9 sávból áll, pirossal kezdődik és pirossal végződik."
1945. után vajon ki cserélte le a jelképeinket először Rákosi-, majd Kádár-címerre? Amit aztán a trikolór közepére varázsoltak.
Innen kezdődik a problémátok. Aki nem szégyenli hordani a magyar jelképeket, azok hordják ma is nekik nem jut eszébe, hogy aki valamilyen magyarosat hord, az feltétlenül jobboldani! Ez csak egy lelkiismeret-furdalás! A baloldali, beivódott, a magyarság elé beerőszakolt internacionalizmus lelkiismeretfurdalása.
Az árpádsávos zászló hasonlít a nyilasok által használt lobogóra! Az amerikai zászló nem idegesít? Az is hasonlít! De nem ugyanolyan!

Rwindx 2009.03.12. 22:35:35

@fitsport:
"Az árpádsávos zászló hasonlít a nyilasok által használt lobogóra! Az amerikai zászló nem idegesít? Az is hasonlít! De nem ugyanolyan!"

És ami fontos és hozzátenném hogy bár a zászlók hasonlítanak a nyilas zászlóra, egyiksem a nyilas eszmét jelképezi! Ez nagyon fontos.

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 22:38:39

1. Az Árpádsávos(szerű) zászlót a II. vh. miatt utáljuk, vér tapad hozzá, egymilliónyi magyar vér. Lehet kamuzni, hogy fújgyurcsány, be lehet csapni magatokat is, de átlátszó a trükk.
2. Turul lsd 1. pont.
3. Magyarkodás sem új szó (a turbómagyar igen, de jobb is!), nem is új dolog, volt elég gond az irredenta nagymagyarokból.
4. Én is magyar vagyok, leszarom a tarsolylemezt, a "dülledt szemű tojómadár"-t, szeretem a majdnemsikeres 48-at, a kokárdát is.
5. Mi a f*sznak tegyek ki magyar zászlót, mikor Magyarországon vagyok, a szomszédom is, a járókelők is, a hivatalok is, meg még a külföldi is tudja, hiszen ide jött.
6. A történelmi zászlók, koronák, ereklyék a múzeumokba meg a parádékra valók (egyébként a "svájcisapka" zseniális megközelítés, nem a dopeman mondta?)

prolee 2009.03.12. 22:40:06

@fitsport:
Ők nagyon jó tudják, hogy nem pontosan olyan és csak azért bagatellizálják azt az egy kis piros sávnyi különbséget, mert így lehetett - átmenetileg - megzavarni a kevésbé művelt embertömegeket, félelmet kelteni, náci-nyilas-antiszemita veszélyt vizionálni. Magyarul: hergelni a népet a jobboldal ellen.
(Most ugyanez folyik az un. "etnikai" problémával, de ez itt off.)
Mindkettő nagyon veszélyes játék.

prolee 2009.03.12. 22:42:18

@fénydublőr: Szar lehet neked. Magadat is leszarod. :(

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 22:42:47

prolee: "...De végül is az emberek polgárok, valamit meg mondani kell,..."

Hát ennek azért nézz utána!

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.03.12. 22:42:52

Azért azt ne feledjétek barátaim, hogy nagyon sokan, akik az Árpádsávot lobogtatják manapság, azok valóban azért lobogtatják, mert arra az egy bizonyosra hasonlít és ugyanazokat riogatják vele, akiket akkoriban is irogattak azzal a másikkal. Ebben történetesen Fedor jól látott. De mégegyszer: épp az a poszt lényegi célja, hogy "ne tegyék már 'szameg!" Mert igenis nem az ő jelképük, hanem mindannyiunké. (Kár, hogy ezt először éppen Kolompár Orbán mondta ki, aki egy köztörvényes - de legalább az ötletet megadta az általam már emlegetett hírességeknek)

Rwindx 2009.03.12. 22:43:35

@fénydublőr: "Lehet kamuzni, hogy fújgyurcsány, be lehet csapni magatokat is, de átlátszó a trükk."

Mire trükk, hogy valójában nyilasok vagyunk, csak magunknak sem merjük bevallani? Már megbocsáss, de te ritka hülye vagy. :D

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 22:44:28

Jó, akkor nem szarom le a tarsolylemezt. De attól neked jobb?
A Turul meg OK. kirándulóhely, de csak annyi!

petbecks 2009.03.12. 22:45:57

@fénydublőr:
"1. Az Árpádsávos(szerű) zászlót a II. vh. miatt utáljuk, vér tapad hozzá, egymilliónyi magyar vér. Lehet kamuzni, hogy fújgyurcsány, be lehet csapni magatokat is, de átlátszó a trükk."

?
mi az hogy "arpadsavszeru" zaszlo?
definiald mar, legyszives!
amerikai, malaj, liberiai zaszlo is az?

prolee 2009.03.12. 22:48:34

@csongorbela: Nem azért lobogtatják. A hivatalos zászlók közül ez az, ami a nemzeti összefogás jelképe. Van, akinek ez fontos. Akinek nem, az egyszerűen nem érti. Nekünk is van árpádsávosunk, többféle is, mert a párom hobbiból heraldikával foglalkozik már harminc éve.

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 22:49:00

Tudod, fénydublőr, úgy igazából engem már régóta nem érdekelnek a hozzád hasonló idióták. Ahogy elnézem, egyre többen vannak ezzel így.
Szóval svájcisapkázz csak, küldd is múzeumbam, szard le a turult, meg a többi ökörségeteket is szép sorban. A kutyát nem érdekli.
Előbb persze beszéld meg a dolgot fedorral. Leszarod a turulos kulcstartóját, szerintem nem fog örülni.

skovalsky 2009.03.12. 22:49:37

Az a vicc hogy az erősen kevert etnikumú és egészségesen liberális usában természetes az amerikai zászló és büszkén használják is pár száz éves nemzeti múlttal, addig a páratlan kultúrával és több mint ezer éves történelemmel rendelkező magyarok közül néhány BALf*sz azon siránkozik hogyha kitűzi a kokárdát kiröhögik a nagycsoportosok. Nem vagyok náci, a magyar sem jobb vagy rosszabb a többinél de ha a szadesszel azonosítanának jobban szégyelném.

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 22:50:55

Rwindx
Szerintem - akármekkora ritkahülye vagyok - aki 2009-ben árpádsávos (főleg kínai gyártmányú, vagy tesco-s) zászlóval rohangászik közterületen, az bizony rasszista (antiszemita, cigánygyűlölő), rosszabb esetben náci (mielőtt belekötsz, ezt is csak a drámai sűrítés miatt mondom így)!
Sose hittem volna, hogy megérem, hogy megtapasztalom, hogy alakult ki a nácizmus, hogyan lesz ártatlan, naív paraszgyerekekből gyilkos, azt hittem, mese ez a törikönyvben, erre mit látok itthon!

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 22:52:30

prolee: "Nem azért lobogtatják. A hivatalos zászlók közül ez az, ami a nemzeti összefogás jelképe. Van, akinek ez fontos. Akinek nem, az egyszerűen nem érti..."

De!

fran7 2009.03.12. 22:52:34

fénydblőr
1. utáljuk a vörös csillagot, aminek a nevében 9 millió embert neveztek fasisztának 700 ezer embert küldtek hadifogságba. százezrektől vették el mindenüket. Kitelepítettek miatta többszázezer magyar állampolgárságú németet, szlovákot, akik nem akartak elmenni. de itt nem arról van szó, hogy ki tett rosszabbat, mert az egyik uralom volt felettünk egy évet a másik negyvenet.
2. Szegény Árpád és a többiek voltak olyan gonoszak, hogy fennmaradtak és nem irtottak ki mindenkit, aki ebben az országban élt, sőt toleránsabbak voltak az idegenekkel szemben, mint az összes korabeli nép.
3 magyarkodni csupán azért nem tudok, mert magyar vagyok. Emberkedni sem kell annak, aki ember. Ugyanis ezzel mindig hiányt leplezel.
4. Nem kell tetszen a turul, sem a tarsolylemez. Jogod van hozzá. nekem sem tetszik a retrodivat.
5. Pont azért tesznek ki magyarországon magyar zászlót, mert itt szabad úgy hogy nem jelent semmit, nem támadó, mert helye van. Máshol bizonyos értelemben nincs helye. Ahogy Romániában ki lehet tenni román zászlót, s ez senkit nem zavar.
6. Amit mondasz azzal csak az a baj, hogy valószínűleg számodra csupán a dollár és az euró jel számít valamit. Pedig azok értéke előbb tűnik el mint a magyar zászlóé. S az olyan nonkonformisták mint te szokták eladni magukat azért, hogy Audi A8-sal járjanak és félmilliós órákkal villantsanak. mert a jelképek semmit nem érnek.

prolee 2009.03.12. 22:52:51

@kafferbivalybalamber: Leszarod a turulos kulcstartóját, szerintem nem fog örülni.

Vagy jól "rákirándul"....:D

prolee 2009.03.12. 22:53:41

@fénydublőr: Hát, ha te mondok, akkor biztosan.... :)

Rwindx 2009.03.12. 22:54:30

@fénydublőr:
És miért is? Mert te azt mondod?

Ezek szerint a náci definiciója a következő: "Árpádsávos (főleg kínai gyártmányú, vagy tesco-s) zászlóval rohangászik közterületen"

Ez ez nekem elég kevés. :)

sántaclaus 2009.03.12. 22:57:52

HA valaki zászlóra élvez ám tegye, én nem rakosgatom ki sehová , mert anélkül is magyarnak érzem és vallom magam.
A március 15.-i megemlékezésekre sem hordok kokárdát, megkövetelték azt tőlem amíg az átkosban éltünk, most az alapján jelenek meg és emlékezek ami a szívemben van.
A faszparasztok meg csak járjanak sámántáncot árpád sávos gúnyában és közben szarjanak sünt!

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 22:59:53

kafferbivalybalamber:
"Tudod, fénydublőr, úgy igazából engem már régóta nem érdekelnek a hozzád hasonló idióták. Ahogy elnézem, egyre többen vannak ezzel így.
Szóval svájcisapkázz csak, küldd is múzeumbam, szard le a turult, meg a többi ökörségeteket is szép sorban. A kutyát nem érdekli."
Ahogy elnézem, egyre többünknek van elege a múltszázadi görcsökből, a trianonozásból, a gyűlöletkeltésből, a város szétveréséből, a mozgássérültkártyás nagymagyarországos dzsippekből.
A svájcisapkát meg sajnos nem én találtam ki, csak tetszik. Egyébként egy időben kutattam a korona történelmét, mit ne mondjak, szinte semmit sem tudni biztosan róla.

prolee 2009.03.12. 23:00:32

@Rwindx:
Megmondta, hogy "de". Komplett érvrendszer....

prolee 2009.03.12. 23:04:44

@fénydublőr: "... egy időben kutattam a korona történelmét, mit ne mondjak, szinte semmit sem tudni biztosan róla. ..."

Képzelem azt a "kutatást". Akkor nem lenne ilyen véleményed róla.

fran7 2009.03.12. 23:08:18

@fénydublőr: Gondolkoztál el már azon, hogy az oroszok miért nem engedik a szabdság téri emlékművet eltávolítani, mert nem hagyják, hogy a valójában háborús bűnöket is elkövető katonáikat, akiknek nagy részét maga Sztálin küldte később a lágerekbe. Nem engedik, hogy a saját embereiket csak a hibáik alapján ítéljék meg. S nekik van igazuk.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.03.12. 23:09:51

Érzitek a vesztetek, mi?
Már nem is olyan borzasztó az a Turulmadár, mi?
Kezdtek magyarok lenni, mi?

Rwindx 2009.03.12. 23:10:16

Én nem értem az előbb még az volt a bajuk hogy kisajátítjuk a nemzeti jelképeket, most meg már nem is kellenek... :)
Sőt ha jól értettem Fedort akkor "urban legend" hogy a ballibek utálnák a nemzeti jelképeket. Most meg tessék, szerintem Fedort szivatják :)


@fénydublőr: Ha már kutattál. Vajon hol kutattad a korona történelmét hogy semmit sem tudtál meg róla? A népszavában? És különben is miért érdekel a "svájcisapka" történelme ha leszarod? Az ember azután kutat, érdeklődik ami érdekli. Úgyérzem vetítesz...

kafferbivalybalamber 2009.03.12. 23:21:23

Amúgy meg, ha ezek az avítt, poros jelképek nem tetszenek: csináljatok sajátot.
Mondjuk: szivárvány alapon, kenderlevelekkel övezett ötágú vörös csillag.

prolee 2009.03.12. 23:25:44

@Epikurosz: "Kezdtek magyarok lenni, mi?"

Remélem. És ez helyes. Így állj hozzá.

Werwolf 2009.03.12. 23:26:14

posztiro,
ha szdsz-es vagy, vagy mszmp-s, akkor menj a picsaba, tökmindegy mit hordasz.
Ha nem, akkor meg helyes, ha szereted.
Irod feljebb, hogy törtenelem-manias voltal. Sose kesö tovabbtanulni...

Forest (törölt) 2009.03.12. 23:27:35

@prolee: Na, most hogy magyarázzam meg. Van egy közgazdasági fogalom. a hasznosság elve. Ezt puncira fordítva kb úgy tudnám mondani, hogy minél kevesebbet dugsz, annál "hasznosabb" (vagy annak érzed) amikor végre hozzájutsz a pinához.
Ezt átfordítva: Nem járunk minden nap öltönyben, (szépen felöltözve) mert pl karácsonykor már fel sem tűnne hogy ünnep van.
Nem teszünk ki minden nap zászlót, mert Nemzeti Ünnepeinken fel sem tűnne már hogy ünnep van.
Az ünnep azzal kezdődik, amikor a lányommal (most már a fiammal is) reggel kitűzzük a nemzeti zászlót.
És akkor ér véget, amikor este, vagy másnap reggel bevonjuk.
Szomszéd (jobbos) azt mondta, örül hogy ezt a szép hagyományt (zászlótűzés) folytatjuk, mert már nagyon kevesen teszik.
Ezen túl igen, volt egy időszak, amikor elvárás volt, hogy ahol fideszes van, ott legyen kint a zászló folyamatosan. Így lehetett tudni hová kell csengetni kopogtatócéduláért.
Ennek a környékünkön a mai napig szép vadhajtásai vannak, mert nem volt mindenhol zászló, de valami ki kellett tenni (na, és ne beszéljek az idő közben a bolhás garázson logó szarrá fakult anyagról sem, amiről előbb jut eszembe egy felmosórongy mint egy nemzeti jelkép.)
Nem véletlenül van ideje és helye a zászlótűzésnek.

prolee 2009.03.12. 23:30:45

@Werwolf: Ez egy magyar blog. Most jöttél a hitler-jugendből?

A balos is szeretheti a magyar jelképeket. Higgadj már!

prolee 2009.03.12. 23:34:07

@Forest: Móricka! Mindenről a pina jut eszedbe?

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 23:34:56

Azt sem értem, hogy a tudomány és a tréfa nem fér meg egyszerre? Ki mondta, hogy semmit sem tudtam meg a koronáról? Megtudtam, hogy szinte minden bizonytalan vele kapcsolatban, a drágakőberakásoktól a keresztig, a zománcozott képecskéktől az eredeti tulajdonosáig (merthogy egyesek szerint női koronának csinálták), stb.
Ugyanígy érdekel (Rwindx) az árpádsávos, turulos nyilas-banda, ezért látom, hogy "de", ugyanazért hordjátok/viselitek/lobogtatjátok.

fran7: 1. pont ok, ne legyen számháború (bár nekem az elgázosítás akkor is durvább, mint Szibéria).
2. Hát én ugyanezt mondtam, na akkor ki a magyar?!
3. a kocsmai "emberkedés" hiányt leplez, rendben, de utána repülnek az üvegek. A magyarkodás után is az utcakő.
4. a retro nekem eredetiben sem tetszett...
5. engem nem zavarna a román zászló sem az ablakodban, csak tök fölöslegesnek tartom. Ki is égetett izraelit?
6. sajna totális tévedés, minden szó: nem érdekel a dollár/euro jele, az értéke mostanában kicsit aggaszt..., nem adom el magam semmilyen A8-ért, esetleg egy Tesla.

Forest (törölt) 2009.03.12. 23:37:46

Amiről a blog gazdája írhat, az egyébként valami olyasmire emlékeztet, amikor az Orbán-kormány idején Csurkáék szerveztek az RTL székház elé valami tüntetés félét.
Na, ott aztán keveredett a csürhe rendesen. Jöttem haza a melóból, és onnan tudtam hogy balhé volt, hogy egy rakás "feltuningolt" fiatal gyerek (kokárdával) elkezdte b@szkurálni a tömeget, hogy "rajtad b.meg miért nincs kokárda?" Kicsit lincshangulat volt a villingeren, de végül nem történt baj. Na akkor lett tele a tököm a nemzeti jelkép kisajátításával.
A lényeg az hogy pont az ilyeneket kell totálisan ignorálni, és csak azzal foglalkozni hogy mi az ami téged személy szerint érdekel a magyarság múltjában, történelmében, és a szép hagyományokat és történeteket őrizni kell. Születhettünk volna Szlováknak, Orosznak, Németnek, akkor arra illene büszkének lenni, de Magyarnak születtünk, alapvető hogy ismerjük a saját történelmünket, legalább alaphangon. És szeressük a korabeli viseleteket, kultúránkat, elfogadjuk identitásunkat, lesz@rva a napi politikai aktualitásokat. Ami szép a múltunkból, azt nem veheti el és nem sajátíthatja ki sem a jobb, sem a bal oldal, nem is dolga egyiknek sem.
Éljünk, gondolkodjunk eszerint, legyünk erre büszkék.

Rwindx 2009.03.12. 23:38:45

@fénydublőr: "Ugyanígy érdekel (Rwindx) az árpádsávos, turulos nyilas-banda, ezért látom, hogy "de", ugyanazért hordjátok/viselitek/lobogtatjátok."

"ezért" - Ez egyre kevesebb :(
A náci definiciód jobb volt :)

Otthon nem mondták hogy használj tisztességes érveket egy párvbeszédben? Az "ezért" még mindig nem elég meggyőző. De már hajlok az igazad felé... :)

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 23:39:11

Werwolf: "mi" már voltunk Auswitz-ban, most "ti" jöttök!

Forest (törölt) 2009.03.12. 23:40:49

@prolee: Ennél egyszerűbben nem tudtam megfogalmazni. Ha nem érted szólj valakinek hogy segítsen.

Nils. H 2009.03.12. 23:44:09

A kokárdát eddig is.
De a Csurka-pufajkát meghagyom nekik.

VIKUNYA 2009.03.12. 23:44:46

nem értem a problémát, használja egészséggel ezeket a jelképeket, aki csak akarja, tűzzön kokárdát az árpád sávos turulra, oszt csókolom, nem kell a siránkozás...

fénydublőr (törölt) 2009.03.12. 23:47:10

És búcsúzóul néhány szó a Wikipédiáról:
"Azt est folyamán a Baross utca vonalában a tüntetők többször összecsaptak a szokatlanul nagy erőkkel felvonuló rendőrökkel. A tüntetők egy része üvegeket, Molotov-koktélokat, petárdákat, tűzijátékokat, köveket dobott a rendőrök felé, kukákat borított és gyújtott fel. A rendőrök könnygázgránátokat lőttek ki rájuk, és fokozatosan szorították vissza őket a Blaha Lujza tér irányába.
10 órakor, a Baross utca és a Rigó utca sarkán felsorakozott rendőrsorfalnál Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás megkérték a rendőröket, hogy engedjék át a fiatalok egy csoportját, mert azok békésen sétálnak."
Durva, mint a Radnóti vers a Jobbik honlapján.
Jó éjt

feltételes reflex 2009.03.12. 23:47:41

Nagyon jó poszt, gratula érte.

Én (már) akkor hordtam kokárdát, amikor az az itt megszokottnál is több szempontból veszélyesebbnek számított. (csak annyit mondok, hogy ez nem ebben az országban történt, és nem is a '90-es években, hanem azelőtt.)

Ehhez képest tényleg érdekes élmény volt szembesülni az érzéssel, ahogyan simán kitagadtak a magyarságomból egy másfajta -a posztban is említett- kokárdázós akcióval, csak ezúttal az "anyaországban".

Bozgor odaát, idegenszívű itt... Ezt a problémát a sok mocskolódó magyarkodó jobber sosem fogja megérteni, mert nem egyszerűen kétpólusú, nem egy szimpla kétbites probléma, ráadásul sehol egy egyértelmű ellenségkép...

Mindenesetre számomra Neked van igazad, Fedor.

Rwindx 2009.03.12. 23:47:54

@Forest: Ha végiggondolod akkor nem kisajátítani akarták, hanem terjeszteni :)

A viccet félretéve, igazad van.

De az általad balhézók és a fénydublőrök nincs igazán különbség, mindkettő a maga szélsőséges igazát észérvek nélkül, akár erőszakkal, gyalázkodással ömlesztené az emberre. Meg kell találni egy arányt és a megfelelő távolságot ezek között. Akkor jó ha minnél többen járnak ezen az úton, ugyanis akkor ez válik az általános társadalmi értékrenddé. A két szélsőség pedig marginálissá válik.

prolee 2009.03.12. 23:48:18

@Forest: Én meg éppen arra vagyok büszke, hogy az ilyen 'csakmitudjukmerküktesszük' stílusú megmondóembereket szarom le magasról. :)
Aki egyenest a pinából vezeti le a nemzeti lobogót.
Egy lépésben!!!
Eeeeez igen! :))))

Nils. H 2009.03.12. 23:48:19

Azért az milyen aranyos, hogy páran közlik, hogy nem, nem is a Fidesz sajátította ki a kokárdát, miközben ezt maga Stumpf mondta.
Jólvan srácok.... Csak ügyesen. :D

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.12. 23:49:19

Némelyik egész évben pökhendien hordta a kb. fél négyzetméteres kokárdát. A kis gyerekeimnek nem volt könnyű elmagyarázni a karácsonyi nagymisén, hogy is van ez! Aztán szépen leszoktak róla. Kormányváltás kellene, de Orbán már nem!

Rwindx 2009.03.12. 23:54:23

@Nils. H: A fideszé a kokárda szerinted?

Ha igen, akkor miért hordod? Egyébként hordhatod felelősségrevonás nélkül? Megtiltja valaki? Szerintem hordhatod.

Ha pedig nem a fideszé, akkor miről beszélsz?

prolee 2009.03.12. 23:58:00

@Nils. H:
Pontosan mi az, hogy a Fidesz?
Mármint ebben a relációban. Én pl. nem vagyok tagja a Fidesznek és Stuppffal sem járok egy társaságba. Bár Fidesz szavazó vagyok.
Miépesek, Jobbikosok is hordanak kokárdát. Párttagok is, szavazók is. Akkor mi van?

prolee 2009.03.13. 00:03:44

@Orbán celeb, most leválthatnád Gy-t,hát miért nem?: Neked nem kell Orbán, nekem igen. Más az ízlésünk.

tcom 2009.03.13. 00:13:10

Ha jobboldal Orbán vezérletével kisajátítja a kokárdát pl., akkor avval igazán felbőszíti a vele nem teljesen egyetértőket, nem beszélve a vele nem szimpatizálókat. "Nehogymá' ez a kölök mondja meg, hogy hordhatom-e a kokárdát!"
"Nehogymá' ez a szaros ítélje meg, hogy ki mennyire Magyar, hazafi?"

Ez a kirekesztő magatartás igazán az idősek zsebében nyitja ki a bicskát. Hiszen az az Orbán aláz le milliókat, aki ingyen tanult az állam, a dolgozók pénzén.

Megértem a cikk szerzőjét, aki különösen a szélsőjobbra haragszik. Hiszen azok aztán szinte minden jelképet kisajátítottak "nemes" céljaikért. Orbánnak csak a kokárda, meg a templomok maradtak (Csuhások térdre!) =;-)

SashaBraun 2009.03.13. 00:14:33

Kedves Fedor,

Én kissé másképp látom. Szerintem nem a magyar jobboldal sajátította ki a nemzeti jelképeket, hanem a baloldal taszította őket sárba. Vajon ki kezdte el sulykolni, hogy a turul meg az Árpád-sávos zászló mocsokfasisztanáci szimbólum? A sok szerencsétlen meg csak mondogatta utána, mint a zombi. Még te is, amikor azt írod, hogy a közel ezer éves Árpád-házi zászló fasiszta lenne. Hát nem az. Egyszer látogass el az NBH honlapjára, és nézd meg, mi van a címlapon. Bizony-bizony, turul madár árpádsávos pajzson. Tehát az NBH is fasiszta, Szilvássyval az élen.
A baloldal az elmúlt húsz évben minden lehetőséget megragadott arra, hogy rúgjon egyet a nemzeti jelképekbe. Azokat pedig nem sajátítottuk ki magunknak. Csak nektek és a vezetőiteknek nem kellett, ennyi az egész.

A probléma tárgyalásán kívül pedig a megoldási javaslatokról is illene szót ejteni. Mert vajon mi lenne az? Ezentúl a nemzeti érzelmű emberek ne hordjanak magukon nemzeti jelképeket, hogy te aztán nyugodt szívvel fölvehesd majd? A jobboldaliak vonják be a zászlót az erkélyről a kedvedért? Hogy még véletlenül se kelljen közösséget vállalnod az országnak a "fasiszta felével"? Hidd el, nem mi tehetünk arról, hogy az általad kedvelt politikai oldal gyűlöli a nemzetet és a nemzeti jelképeinket. Nem mi tehetünk róla, hogy puszta napi politikai érdekből az ezeréves jelképekből hirtelen náci szimbólum lesz. Nem mi mondjuk, hogy a Himnusz elavult, a korona meg mici-sapka. Az mszp-seknek pedig senki nem tiltja meg, hogy egymás között szintén magyar zászlót lengessenek. Ők mégis inkább a vörös lapocskákkal csápolnak, lásd 2006.

Itt messze nem arról van szó, hogy a nemzeti jelképek ki lettek volna sajátítva. Egyszerűen csak az aljas támadások ellen védelmükbe vették őket azok, akiknek még fontos ez a nemzet. És, valljuk be, ők általában nem az utódpárttal és csatlósaikkal szimpatizálnak, ami szerintem érthető is...

ezazt 2009.03.13. 00:32:59

Aki úgy érzi, hogy kisajátították a régi nemzeti jelképeinket, az az illető nem használja a saját nemzetének jelképeit! Kínai piacon vetted a ruhádat, vagy a párizsi divat szerint öltözködsz? Valószínűleg igen! ...mert roppant kevés embert ismerek, akinek legalább van otthon egy díszmagyar bármilyen ruhadarabja! És még kevesebb, aki el is dicsekszik vele, hogy az mennyire szép, és mennyire szereti! Mindenki kirakhatja a zászlót az ablakába, USA-ban az udvarukban húzzák fel, de európai országokban is sokkal többen használják a nemzeti jelképeket, a zászló az alap mindenhol, mondhatni nacionalistább országok vesznek körül minket, akik büszkék a nemzeti jelképeikre... Itthon meg speciel a jobbosok használják főleg, egy átlagember, vagy egy liberálisabb esetleg egy kommunista rendszerből átprivatizálódott személynek derogál a magyar zászló, legszívesebben vöröset látna, mint amiben élt anno!

Ergó nem érzem, hogy ki lennének sajátítva a nemzeti jelképeink, tessék többet hordani, attól még nem leszel fideszes! ...na jó a rendőrjeink lehet, hogy agyonvernek, mert nekik és vezetőinknek nem tetszik egy régi történelmi árpádsávos, vagy egy szimpla magyar zászló, mert nem büszkék ezekre, nem is hordják, nincs is nekik, csak amikor az öltöztetőjük ráadja az ünnepeknek titulált, valójában aktuálpolitikai megemlékezéseken... és ők képviselnék az országot, és a magyar állampolgárok jogait. Ez a vicc! Miért ne lehetne az összes MSZP-s embernek a házára kitéve 3db magyar és árpádsávos zászló? Vagy Demszkynek? Miért nem rakja ki? Nem tartja magyarnak magát? ..mert akkor ne is élősködjön itt, menjen külföldre, aminek tartja magát...

Seregbontó 2009.03.13. 00:35:43

Kedves posztíró!
Elöljáróban közlöm, hogy nem vagyok szélsőjobboldali.
Ugyanakkor nem tetszik, hogy az árpádsávot és a turult (melyek igenis ősi jelképeink) a nyilas párt jelképeiként azonosítod. Az, hogy a második világháború idején egy németek talpát nyaló, hazaáruló szervezet a saját jelképévé tette őket (kb. egy éven keresztül), miért kéne nekünk ezekre úgy tekinteni, mint bemocskolt, bűnös jelképekre. Ne feledjük, hogy a vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező az első magyar uralkodó-dinasztia, az Árpád-ház jelképe volt 300 évig (Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, IV. Béla), és ott találjuk több helyen a Képes Krónikában is. Napjaink jobbos tüntetésein azért bukkantak fel és terjedtek el az árpádsávos zászlók, mert az emberek észre vették, hogy ez az utált balliberálisoknak csípi a szemét.
A karmai közt kardot tartó turul az ország védelemrekészségének jelképe, a nemzetbiztonsági hivatal és a honvédség is használja. Ott van a budai várban, Tatabányán és még sok más helyen is. Ezeket NEM a nyilasok állították fel! Ha véletlenül a Szent Koronát sajátították volna ki, akkor annak is mennie kéne az olvasztókemencébe? Úgy gondolom, a turul igenis méltó emlék a haza védelmében elesett katonák számára.

De ha már a Szent koronáról esett szó, említsük meg Gyurcsány Ferenc urat, aki meglehetősen lesajnálóan nyilatkozott róla a német kancellárnak. Hát nem tudom, hogy ilyesmit melyik másik nép miniszterelnöke engedhet meg magának. Nekem személy szerint a pofám majd leszakadt a szégyentől amikor erről olvastam.

Végezetül egyetértek más kommentelőkkel abban, hogy a nemzeti jelképeket nem a jobboldal sajátítja ki, hanem a baloldaliak és a liberálisok hanyagolják el. Ezen oldal politikusai ráadásul még az egészséges nacionalizmust is előszeretettel bélyegzik sovinizmusnak, fasizmusnak, szélsőséges gondolkodásmódnak stb., holott ez az egészséges lélek része.

Éppen ezért arra bátorítom a posztírót is és másokat is, hogy ha megtetszik nekik valamilyen nemzeti jelképtárgy nyugodtan vegyék meg, és ne törődjenek azzal, hogy manapság mivel azonosítják. Remélhetőleg már nincs olyan távol az az idő, amikor az árpádsáv, a turul (és a kokárda főleg) minden magyarnak ugyanazt fogja jelenteni politikai hovatartozástól függetlenül.

G.T. 2009.03.13. 00:52:54

Nemzeti jelképek kisajátítása ellen: minden parlamenti képviselőnek, és magyar államot képviselőnek magyar nemzeti, és történelmi ruhában kellene megjelenni a nemzeti ünnepeken, amivel szimbolizálnák a magyar egységet, összetartozást, és a hazaszeretetet. Sajnos ezt csak az a szűk jobboldal tudja csak megcsinálni, a többi embert vagy nem érdekli, vagy nem jelentenek nekik a magyar nemzeti jelképek semmit! Én örülnék a legjobban, ha Viktor, Ferenc (ek), és Demszky valamint a párttársak is díszmagyar ruhában tudnák ünnepelni ezen történelmi eseményeket, valószínűleg szebb lenne a ruhájuk, mint a mostani jobbosoknak, és szebb lenne az árpádsávos zászlójuk, mint pár jobbos suhancnak. De hogy a politikai elitünk egységesen a magyar államért és állampolgárokért díszmagyarba öltözzön..., még sok víz fog lefolyni a Dunán! Sajnos. Pedig ez lenne a teljesen természetes egy nemzeti ünnepen, vagy eskütételen!

feltételes reflex 2009.03.13. 00:58:42

@egy derék katona:

csak azt tudnám, miért kell egyáltalán külön foglalkozni a nemzeti jelképekkel. Miből táplálkozik az, hogy azt az egyik oldal "elhanyagolja"?

Ami egyértelmű érték, azon nincs mit külön ápolgatni.

Egészséges nacionalizmus pedig -különösen ebben a közép-kelet európai közegben- megbocsáss, de egyszerűen nem létezik.Egészséges nacionalizmus legfeljebb ott van, ahol már évszázadok óta senki sem tulajdonít fölöslegesen nagy jelentőséget a dolognak, de semmi esetre sem keresgél folyton ellenségképet. (Mondjuk többszáz éves demokrácia-tudattal élő észak-európai országokban, vagy Kanadában. Érdekes adalék, hogy az említett országok kiemelten toleránsak és liberálisok is egyben) Mindennek fényében enyhén szólva is cinikus és kétélű dolog a nemzeti jelképet használatára "bátorítani" bárkit is. Egyáltalán honnan veszitek a jogot arra, hogy "bátorításról" beszéljetek?? Kik vagytok ti?

feltételes reflex 2009.03.13. 01:00:43

@G.T.:

Szerintem meg az lenne a természetes, ha mindenki abba öltözne, amibe akar, mindenféle következtetések levonásának terhe nélkül.

tcom 2009.03.13. 01:10:40

@egy derék katona:

"Ugyanakkor nem tetszik, hogy az árpádsávot és a turult (melyek igenis ősi jelképeink) a nyilas párt jelképeiként azonosítod. Az, hogy a második világháború idején egy németek talpát nyaló, hazaáruló szervezet a saját jelképévé tette őket (kb. egy éven keresztül), miért kéne nekünk ezekre úgy tekinteni, mint bemocskolt, bűnös jelképekre."

Ezzel az a probléma, hogy ma a szélsőjobb és sima jobb oldal nem azért használja az Árpád-sávos zászlót, mert az történelmi, hanem azért mert a nyilasoké volt. A szélsőjobb tettjeiben, egyéb külalakjában is a nyilasokra hajaz. A nyilasok, pedig egy év alatt akkora kárt és szégyent okoztak az országnak, mint előtte semmi sem.

Ennyi erővel a vörös csillaggal is lehetne vonulni. Hiszen gyerekkoromban csillag volt az óvodában a jelem és vörös pedig a vér, bevcsület színe. Már is mehetek vonulni az 56-osok elé?

Today05 2009.03.13. 01:37:36

Én valaha büszke voltam a Magyarságomra, büszke voltam kis hazám történelmére, és ráadásul jobboldali beállítottságú vagyok, de egyre kevesebb ihletem van a kokárda kitűzéséhez, és ezt egy igen primitív eszközökkel operáló közéleti szereplőnknek köszönhetem. NEM értek egyet azzal, hogy felszólításra kelljen kokárdát viselnem (aki magyar kokárdát tűz) ezután a felszólítás után rengeteg emberen láttam a kokárdát(márc 15 után is) ami valaha arra volt hivatott, hogy emlékeztessen a magyar szabadságharc eseményeire, aki ezenfelül ki akarja nyilvánítani magyarságát, az tegye meg másképp, nekem ez az egész a kokárda, mint március 15. jelkép sárbatiprása, más, önérdekűbb célokra való felhasználása.
Ha valami igazán értékes, akkor azt nem fogjuk mindennapos használatba venni, mert azzal az veszít az értékéből, presztizséből, a jelentősségéből.

Az árpádsávos zászlót meg el kéne már felejteni, mert az több mint 1000 éve volt, már más a zászlónk, azt használd.. (egyébként még nem találkoztam olyan emberrel aki árpádsávos zászlót lengetne pusztán a történelmi háttere miatt, olyannal viszont annál többel aki rasszizmusból, nagymagyarkodásból fakadóan) Amerikában is vannak régi zászlók amit sokan rohadtul nem néznek jó szemmel: pl a déli confederation flag (szolgatarto déli államok zászlaja) - ami mint itthon az árpádsáv, a szélsőjobb egyik
kedvelt jelképe (az hogy mennyire, és milyen mértékben értek vele egyet az az én dolgom)

És itt jön be a magyarság mint olyan egyik nagy nagy hibája, mégpedig az, hogy még mindig az 1000-100 évvel ezelőtti tetteinkből akar élni, ki kéne nyitni a szemünket és rájönni, hogy amit ma csinálunk -politikai beállítottságtól függetlenül, mint nép- az az egész történelmünk lejáratása.
Hol van a magyar ember szorgalma, kreativitása?? mára már csak arra kreatív a magyar, hogy hogyan romboljon, lopjon, és ha teheti zsákmányolja ki az embertársait, az ujját nem mozdítja, hogy valamit jobbátegyen, megváltoztasson, ha ez nem így lenne, akkor már nem lenne olyan polikusunk aki a rendszerváltás előtt is aktív volt, nem bénítaná meg egy ország közlekedését csak azért mert önkényesen megteheti, csak hogy ő többet kapjon, az nem érdeklni, hogy nekem jelentős többletköltséget okoz vele, csak a saját érdekét nézi (egy orvos ezt nem teheti meg, mert az emberek meghalnának), csak hogy pár példát említsek.
És aki itt azt mondja, hogy a hatalmas szabadságharcosaink az elmúlt pár évben a közért cselekedtek, az szálljon egy kicsit magába, és gondolja végig a dolgot, mert nem csináltak mást, mint randalíroztak, romba döntöttek sok sok értékes és drága dolgot.

Hol van a büszke magyar akkor amikor a hülegyerek szétfirkálja a falat, a buszt, a megállót, amikor a suttyó alkesz a saját mocskában fetrengve üvöltözik a buszon, a kokárdás nagymagyar kaller engem buzerál mert 1 napja lejárt a bérletem pedig látszik,
hogy van 10 másik régi a legutóbbi alatt, de a mellettem levő suttyót nem teszi le, mert rajtam látja, hogy nem fogom pofánb@szni.
Bezzeg ha be kell furakodni a másik elé a sorba, ha rá kell taposni a másikra, hogy előnye származzon valamiből az hirtelen megy neki

Akinek meg fáj a liberalizmus az is kapjon az agyához, mert a demokrácia egy liberális államrendszer, akinek a liberalizmus rossz, az döntse el, hogy mit akar - kommunizmust, szocializmust, valami fincsi diktatúrát, ahol megmondják neki, hogy mit vehet fel, vagy demokráciát??? vagy esetleg csak azt nem tudjátok, hogy mit jelent a liberalizmus?

Más országokban azért erősebb a nacionalizmus, mert általában nem olyan elvetemültek a vezetőik, hogy olyan helyzetbe hozzák az országot, és az ország jelképeit, mint itthon a tette a korábban emlegetett személy! Amerikában mindenki kiteszi a kertbe a zászlót, mert MINDENKI azon dolgozik, hogy jobbá, büszkévé tegye az országot, mindkét politikai erőnek ez a célja, csak a saját módjukon akarják elérni, itthon csak arról van szó, hogy melyik oldal lopja rommá magát a következő 4 évben, mert érdemi változást egyik sem hoz, pofozgatják a szart, de valós reális fejlődést csak nem produkálunk és nem produkáltunk az elmúlt 50-100 évben. (ha ez nem így lenne, akkor nem csodálkoznék rá Prágára, hogy milyen gyönyörűen fel van újítva az egész, és tiszta, és és és és...)

Igaz, hogy más országokban minden párt ugyanúgy felhasználja az ország zászlaját, de nem kampánycélokra, nem azért, hogy megkülönböztesse az övéit a többiektől...

EZÉRT ÉRTEK EGYET A POSTÍRÓVAL

pudliho 2009.03.13. 01:38:47

érdekes egyik balos v. liberális vezető sem mondta azt hogy na baxunk ki a jobbosokkal és viseljünk mi is kokárdát kedves híveim, ilyen egyszerű lenne és akkor elfelejtenénk az egészet de nem inkább örülnek hogy +1 dolog amin veszekedhet a jó nép, hát hajrá

tcom 2009.03.13. 01:51:25

@pudliho:

Ugyan illene a baloldali politikához, de nem jellemzője a parolázás. Mindig is a jobboldal öltözködött úgy, mint a bazárimajmok. Orbán csillogó szemű elvetemült híveivel nem tud versenyezni a baloldal a rongyrázásban.

Kopiás Attila Steve 2009.03.13. 02:19:20

Én osztom Fedor véleményét.
Trikolorban nőttem fel. Konkrétan oviban is zászló volt a jelem, szerettem is, állandóan nemzeti színű példányait rajzolgattam, később Petőfire kattantam rá, még március 15-i ünnepségen is játszottam őt, Petőfi műveltségi versenyeken vettem részt stb.
De emlékszem rá, hogy amikor választási szimbólummá vált és március végén kokárdások vizslatták az embert békávén, hogy van-e rajta kokárda, magunkfajta-e, az roppantul mocsok érzés volt. Pont annak a folyamatnak volt a kezdete, miszerint "csak az lehet magyar, aki ugyanarra szavaz mint mi". Brrr...
Azóta is hordom március 15-én, van magyar zászlóm, szoktam is néha használni békés demonstráción, más szimbólumoknak is szoktam nemzeti színű kombinációit csinálni, de az érzést, a "viselkedj úgy, mint mi, ha egyet értesz azzal, amivel mi" üzenet kiváltotta kényelmetlenséget ismerem.
Egyetértek azzal is, hogy ezeket a jelképeket jó használni és nem lemondani róluk, akkor se ha nehéz...

Az árpádsáv viszont. Bár lerágott téma, de mi köze van ennek az Árpád házhoz? 23 zászlóból áll a történelmi zászlósorunk, ebből kettő (árpádsávos, illetve hasonló a Rákóczi zászló) az, amiből a nyilasok kialakították egyetlen saját zászlajukat és persze pont ezt az egyet kellett véletlenül kiválasztani... Ugyan már... Tudom, eggyel kevesebb sáv van rajta, hatalmas különbség. Csináltam egyszer plakátot, vörös-fehér sávos áthúzott horogkereszttel, elég beszédes. Mindenki kiakadt rajta, főleg radikális nemzetiek persze. Én meg csak álltam csodálkozva, hogy hogyhogy nem veszik észre, hogy ezen öt vörös sáv van mint a nyilasokén volt és nem négy mint az árpádsávon?... Nyilván geg, persze hogy nem veszik észre, fordítva se venné észre senki... Roham felém féltucat feketeruhás fiatal kiabálva, pont azt sasoljam, hogy és hány csíkjuk van? De egye fene, még ha igaz lenne. De számoljuk meg, hogy ezeken a képeken hány skinhead nyilas (valódi őszinte kopasz hungarista, nem "radikális nemzeti") forma szerepel és hány "nem nyilas" árpádsáv (Becsület Napja 2009):
Blood and Honour logo
imgsrv09.kuruc.org/galeriaN/hir/vb3.jpg
Skins 4 Skins logo:
imgsrv09.kuruc.org/galeriaN/hir/vb2.jpg
Nyilaskeresztes karszalagok:
imgsrv09.kuruc.org/galeriaN/egyeb/vbe11.jpg
Hungarista és picit sem nyilas árpádsávos zászló:
imgsrv09.kuruc.org/galeriaN/egyeb/vbe06.jpg

Ennyi. Nyilasok használják a négy és ötsávos zászlót is számos egyéb jelképük mellett. Ha valaki fontosnak érzi, hogy csontra megegyező zászlót lobogtasson a nyilasokkal, hajrá, én a tiltott önkényuralmi jelképek felszabadítását is támogatom. Csakhogy legyen egyértelmű: önmagában állva ez bizony ugyanaz a jelkép, mint a nyilasok jelképe, ugyanazt is jelképezi.
Más kontextusba helyezve meg nem az. Mint ahogy a vörös csillag a Heinekenen sem a komcsikra utal, így egy teljes történelmi zászlósor felvonultatásakor is teljesen egyértelmű, hogy az épp melyik zászló. Amerikai zászlóban, magyar címerben sem az, mint ahogy az indiai templomokban sem azt jelenti a horogkereszt, amit a nálunk (és sajnos nem igaz a különböző forgásirányról szóló legenda, eredetileg használták azt mindkét irányba...).

Én maradok a nemzetiszín zászlónál, kokárdánál. Gondolkoztam már rajta, hogy divatba hozhatnám városom zászlaját is, de azt okos nemzettestvéreim még közterekről is leszaggatják, mert román zászlónak hiszik, szóval azzal inkább mégsem próbálkozom... :+)

2009.03.13. 02:57:30

Szörnyű problémája van a posztírónak. Csúnya emberek hordják azt, ami neki is tetszik.

Néha így vagyok ezzel magam is. Tetszik egy film, de azok, akiknek szintén tetszik meg nekem nem tetszenek. Csak ez engem nem tántorít el a filmtől. És én sem tántorítok el másokat a filmtől.

2009.03.13. 03:14:34

Aztán még annyit, hogy mikor a fidesz tábor nemzeti zászlót lobogtat, akkor felharsan a vád: kisajátítják a nemzeti jelképet, fúj.

Amikor a jobbik a csíkosat lobogtatja, akkor meg felharsan: ordas eszme, fúj.

Szóval, mit is lobogtasson, hogy jó legyen? A szoci nyuggerek a cvekkerüket, a liberális értelmiség meg max a sálját lobogtatja. Lehet, hogy ezt kellene a jobboldalnak is.
De nem. A farizeusokkal nem kell törődni.

2009.03.13. 03:26:27

Sopánkodás az egész.

spanyol inkvizíció 2009.03.13. 04:49:39

@Today05: "Amerikában mindenki kiteszi a kertbe a zászlót, mert MINDENKI azon dolgozik, hogy jobbá, büszkévé tegye az országot"

Hát igen, itt meg egy csomóan - beleértve a posztolót és rengeteg kommentelőt is - nem teszik ki, úgyhogy ezek szerint úgy látszik, hogy ők nem az ország jobbá-büszkébbé tételén dolgoznak (?)

Yendi (törölt) 2009.03.13. 05:01:34

Én hordok kokárdát 15-én, pártfüggetlen vagyok, és nem érdekel, hogy ezzel besorolnak az emberek, avagy sem. Én magamnak így megfelelek, van hazaszeretetem, bár a magyar emberek egy részét nem szeretem. Az meg végképp nem érdekel, hogy valaki emiatt szól le a metrón.

virágelvtárs 2009.03.13. 05:25:51

Jóvanna. De aki kicsit is belegondol az árpádsávos zászló és a magyar zászló együtt az egyesek által fent már érintett okokból nem passzol ám együtt. Kürülbelül középenlyukas amerikaizászlóval is masírozhatnánk ennyi eszünkkel. Na, mindegyis.

Werwolf 2009.03.13. 05:35:43

Ez az egesz poszt gyanus, propaganda-izü tematizalasa a semminek.
közben persze lehet szarozni Orban Viktort, mert 2002-ben az mszmp megmagyarazta az agymosottaknak, hogy a fidesz kisajatitotta a nemzeti jelkepeket. Ja, es szocialista ildiko is felhivta a figyelmet, hogy a fidesz utcara vitte a politikat. Tehat a jobboldal a kirekesztö; nem a hivatasos elhatarolodok, elhataroltatok, betiltatok, ugynevezett liberalisok, Magyar Hirlapot letiltatok, masokat lenacizok, nem, a fidesz. Persze.
Elkezdödik a poszt egy alapvetö hazug felremagyarazassal, melletematizalassal, amire automatikusan reagalnak sokan, önallo gondolatokkal nem birva, a kiindulopontot meg nem kerdöjelezve. Elkezdenek ezen vitatkozni es maris alapveteskent kezelik a kiindulo csusztatast.
Ügyes.
Tipikus.

Werwolf 2009.03.13. 05:39:29

viragelvtars,
miert is?

az arpadsavos zaszlo jelentöseget nagyon sok ember szemeben eppen az huzza ala, hogy manapsag mar csakazertis lobogjon, hogy erezzek, akiket zavar, akik ajvekolnak, hogy nem pont ök fogjak megmondani, hogy ki mit lobogtat Magyarorszagon, meg mit nem.
Gyurcsanyi elvtars is mondta, el lehet menni.

toni44 2009.03.13. 06:45:42

A JÓ KURVA ANYÁTOKAT! Azok kérik ezt akik a NEMZETI TRIKOLÓRT rendőrcsizmákkal tapostatják? Csak maradjatok a VERES CSILLAGNÁL, meg a SARLÓ ÉS KALAPÁCSNÁL! MOCSKOS BOLSIK!!!

segabor 2009.03.13. 07:02:20

@Today05: ez bizony kemény frusztráció!

De még ez sem ok arra, hogy nemzeti ünnepen miért ne viseld a kokárdát. Pont az lenne a lényeg, hogy túl kellene lépni már a mesterségesen keltett feszültségeken. Vagy innentől kezdve öri-hari? Erről szól a poszt is, mely akár úgy is kezdődhetett volna, hogy túllépünk pár ember hülyeségén és úgy használjuk jelképeinket, ahogy azt illik (nem kell tőle félni).

Azzal viszont nem értek egyet veled, hogy egyes jelképeink "túl régiek". Ez egyszerűen badarság.

Ha én kokárdát akarok feltűzni, akkor ebben sem a jobb-, de sem a baloldaliak paranoiája nem akadályoz meg. Jelképeink ennél időtállóbbak.

Rajtunk múlik, mit teszünk. Vagy mire vársz? Valaki kiálljon az erkélyre és azt mondja: Emberek! újra szabad hordani...? Politikusaink sokat tettek azért, hogy ilyen vagy olyan ürügyből összeugrasszanak minket, az egyik magasabbra emelt bizonyos jelképeket, a másik meg gyalázatosan bánt velük.

Hol az egyéni civil bátorság, amely mellőzi ezeket? Erről kéne a posztnak szólnia. Szerintem.

segabor 2009.03.13. 07:08:49

@KA_Steve: minden demokratikus országnak megvan a maga pár százalékos szélsőségese, akik a saját országuk, nemzetük zászlóival menetelnek és mondják a sajátjukat.

Ez egyáltalán nem kellemes dolog, de a demokrácia része. Viszont akinek ezért a lelke fáj, ne a jelképeken álljon bosszút.

Éhesló 2009.03.13. 07:11:23

Elmebeteg ember aki a nép(más népek, vallások stb.) jelképeivel hadakozik. Vagy gonosz.
Lehet választani. Vagy mindkettő?

molaris 2009.03.13. 07:30:00

Kedves egyszerű lelkivilágú barátaim!

Jó lenne, ha nem csak kérkednétek, hogy olvastok, hanem meg is tennétek. Persze egyszerűbb dolog a baloldal mantráját tovább szajkózni. Azt az elmebeteg állítást, hogy a jobb kisajátította a nemzeti jelképeket a csicsergő Lendvai Ildikó dobta be a köztudatba. Ez simán szemen szedett hazugság. A valóság ezzel szemben az, hogy a nemzeti oldal FELVÁLLALTA ezeket a jelképeket. A ballibnek mindig nemzetközi kellett és kell. Az viszont igaz, hogy a szememnek jobban tetszik valaki turulos pólóban, mint CCCP felirattal, vagy Che Guevarával.

A szerencsésebben szocializálódott országokban hatalmas respektje van a nemzeti szimbólumoknak. Csak nálunk ciki a saját lobogónk, címerünk. Már akinek.

Kivlov 2009.03.13. 07:31:37

molaris 2009.03.13. 07:30:00

Így van! nem sajátította ki! bárki kitűzhette, aki magyar (volt), nem túrista. csak a maszop-s*ggnyalóknak büdös volt ez is, mert a nagyorrú médiájuk beléjük verte, h ez nektek büdös. most meg sír a szátok.

Országelhagyó 2009.03.13. 07:44:21

A jobboldal szerintem is kisajátította a kokárda viselését.
A Heineken-en pedig ott díszeleg a vörös csillag, akkor az meg komcsi?
Szerintem a nemzeti ünnepen az tűz kokárdát, aki akar. Viszont az ünnep után viselt kokárda szimpátiát fejez ki. Magyarországon a törvény eléggé bünteti a nemzeti lobogóval való visszaélést. Amerikában például hordható ruhaként, elégetése pedig csak megrovást von maga után, mert a szabad véleménynyilvánítás egyik fajtájaként fogják föl. Magyarországon a zászlóégetés büntetést von maga után.
Szomorú, hogy a nemzeti ünnepünk környékén ez okoz problémát az embereknek, hogy kitűzhetik-e a kokárdájukat, vagy pártszimpatizánsoknak tűnnek.Legalább ezen a napon félre kéne tenni ezeket az indulatokat. Normális országokban az ilyen ünnepek fölötte állnak a pártszimpátiának, ilyenkor megünneplik a nemzethez való tartozásukat, és félreteszik a túlfűtött indulataikat. Nem így lenne a normális?

YODA A KVSC-s 2009.03.13. 07:47:28

@feltételes reflex: ideatrol csak annyit -a hozzad es hozzatok hasonlok miatt jutott koldusbotra anyaorszagunk.tiszta szivemböl kivanom h liberalis,baloldali nemzetarulo politikatok egyszer egy felsöbb erö hatso feletekbe jol begyömöszölje.

hiszünk egy Istenben,hiszunk egy hazaban,hiszünk Nagy Magyarorszagunk feltamadasaban.

fátum 2009.03.13. 07:53:00

Aki turult akar látni:
www.nbh.hu/index.htm
Ez a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapja.

kranführer 2009.03.13. 07:54:32

Fedorka, olvasd el György Attila írását a Hargita Népében. A kurucon is megtalálod. Ilyenek vagytok Ti liberálisok, pontosabban álliberálisok.
Nemzeti jelképeinket szátokra ne vegyétek, kiírtátok magatokat örökre a Magyarságból.

MekkMester 2009.03.13. 07:55:10

@Alte: Bocs, csak most olvastam...
Szóval a fidesz 2002-ben azt mondta, hogy március 15 után se vegyék le a jobboldali érzelműek a kokárdát, ezzel jelképezzék a hovatartozásukat. Szerintem ezt nem kellett volna.

Thug 2009.03.13. 07:57:30

Biztos azért, mert a kedves mszp-szdsz tengely nagyívben leszarja a nemzeti jelképeinket. Nekik a Dávid-csillag, az izraeli zászló lett a jelkép. (Biztos emlékeszel, hogy mikor a szlovákok magyar zászlót égettek egyik f@szkalap sem kapta fel a fejét annyita, mint mikor az izraeli égett...)
Igazi szarházi, nemzetáruló politikusaink vannak. Mindkét oldalról. És innentől nekem a világon senki nem tudja megmagyarázni, hogy ezek nekünk jót akarnak.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2009.03.13. 08:02:34

Választ akarsz h miért ? Olvass utánna, hogy mi a jobb oldal és mi a bal oldal lényege. Ott lesz a válasz..

pli001 2009.03.13. 08:07:33

Javaslom, kezdjétek a Pilvax Kávéházzal. Mint tudjátok bezárt, átalakítás előtt áll és az új Pilvax nem szándékozik a hagyományokra támaszkodni. Máshol a világon, naponta turisták százait vinnék egy ilyen helyre, lehetne rengeteg kütyüt - emléktárgyat kapni, beöltözött statiszták játszanák el, mi történt a nevezetes napon... stb.! Nos nem dumálni kell, hanem tettek!

Héttörpe (törölt) 2009.03.13. 08:11:10

Nekem a harmadik magyar köztársaság kifejezéstől fordul ki a bélés. Erőltetik a Fedor által istenített kommancsok ezt a francia mintájú köztársaságmizériát, de feleslegesen... Mi magyarok soha nem használjuk és nem is fogjuk használni a nagybetűs Köztársaság kifejezést a hazánkra.

states 2009.03.13. 08:14:16

Nem sajátított ki itt senki semmit,Fedor, a baloldal piszkított bele nem először és nem is utoljára például a 23 milliós románozással, a határon túliakkal való riogatással, és lehetne folytatni a végtelenségig, a saját fészkébe. Egyáltalán, hallott már valaki baloldali politikust úgy megnyilvánulni magyarságról, nemzetről, ahogy az a világ minden táján természetes, ha egy nép saját kultúrájáról, hagyományairól, értékeiről van szó? Mert én nem...

Rob67 2009.03.13. 08:15:30

@toni44:
Mi a bajod te barom?
Anyád nem tudott szoptatni, vagy nem esett teherbe a tanácselnöktől?
Valami nagy baj történhetett veled.
Irány a pszihológus, de vidd magaddal az összes gén hibás haverodat innen, aki nem tud a saját boldogulásával foglalkozni csak a zsidó-cigány-liberális kérdéskörrel dobálózni.
Hogy a ferde faszba nem tudtok élni enélkül?
Nekem megy és nem sírok. Dolgozom nem unatkozom.
Rögtön nem lenne időtök erre.
Mindig mindenért más a hibás.
Az Anjou királyok, a törökök, a Habsburgok, a kommunisták, a szocik :)
Ez a magyar genetikai térkép.
Szar. Atomot rá.
Kokárdásat, turulost.

Na lehet anyázni ketteskéim...

seaner 2009.03.13. 08:20:54

@Héttörpe: "francia mintájú köztársaságmizéria" Ilyen egy sötét ostobaságot!

Én használom a hazámra, hogy Köztársaság. Nehogy már egy bunkó jobbos mondja meg, hogy magyar vagyok-e vagy sem!!!

Manyizga (törölt) 2009.03.13. 08:22:16

A jelképeket senki nem vette el senkitől. Csak a bal/liberális oldal süti rá a másik oldalra, hogy azok használják csak. Szeretne tőlük különbözni. Csak ők nem merik a sarlós-kalapácsos-csillagos vörös lobogót elővenni. :)

Érdekes módon Erdélyben van Turul a magyar emlékhelyeken. Ott senki nem gondolja, hogy csak jobboldali jelkép. Ott a magyarságot/székelységet jelképezi. Csak nálunk osztja meg a népet.

Héttörpe (törölt) 2009.03.13. 08:22:37

@seaner: persze, hogy használod, persze...

seaner 2009.03.13. 08:23:31

Árpi sáv: Hát, persze történelmi jelkép, bla-bla-bla...

Érdekes módon akik lengetik azok mind (szélső)jobboldaliak. Hát akkor ez miféle jelkép most mégis?

Országelhagyó 2009.03.13. 08:25:32

Én nem értem, hogy miért kell folyton személyeskedni, anyázni, bántani a másikat. Az rendben van, hogy a vélemények különböznek , de ennek kifejtésére vannak kulturált eszközök, lehetőségek is.

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:29:23

VALAKI MEGMONDANÁ HOGY AZ ÖRÖMLÁNY EGYESÜLET MIÉRT NYERT BRUTÁLIS ÖSSZEGŰ UNIÓS TÁMOGATÁST?MIT ÉPÍTENEK?MÁRVÁNYPLACCOT VAGY DOGÓNEGYEDET?

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:31:22

Az,aki a mostani kormánypolitika ellenére még a baloldal híve,az kizárólag szellemi fogyatékos lehet.

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:32:36

Aki ennek ellenére hogy a Lantos alapítványokba és örömlányok támogatására mennek el az uniós pénzek,ennek ellenére még büszke balos,az NEM NORMÁLIS!!!!!

Valandil 2009.03.13. 08:33:21

Fedor@: "Az árpádsávos zászló a nyilasok jelképe. A Gyurcsány-ellenesség ennél szélesebb körübb."

Ha így érzed, csak sajnálni tudlak: te beteg vagy.

seaner 2009.03.13. 08:35:34

@Kis Hableány: Aki a mostani kormánypolitikát a baloldalisággal azonosítja az csak szellemi fogyatékos lehet.

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:38:21

@seaner: Mi lehet még más??????Az egész kormányra jellemző a szellemi fogyatékosság.Nomrális ország normális kormánya nem a ribancoknak és istentudja milyen alapítványoknak osztogatja a pénzeket.Svájc próbál segíteni hogy gyengítik a saját frankjukat,egy külföldi ország is többet próbál tenni Magyarországért mint a saját kormánya.Szégyen gyalázat.

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:39:34

Még is mire kéne gondolniuk a Magyaroknak?Én sem tudok másra gondolni mint hogy az ellenség,az első számú ellensége ennek az országnak a saját kormánya.(

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:42:08

Lassan kezdünk Észak- korea lenni.((Náluk is a kommunista hatalom zabálta fel az országot és nálunk is.

Országelhagyó 2009.03.13. 08:43:37

@Kis Hableány:
Szerintem az igazi ellenségek mi magunk vagyunk. A kommunikációnk, annak hiánya, a bántó szándék, és az egész parlamenti majomparádé.

Thug 2009.03.13. 08:44:08

@Rob67:

Szerencsére téged a tanácselnök csinált. Büszke lehetsz rá, te vadbarom. Az ilyen törtető parasztok miatt tartunk itt, mint ahol. Akikben semmifajta érzés, tisztelet nincs, hogy megálljon egy pillanatra és rácsodálkozzon a hagyományainkra, tisztelje a kultúránkat. Nyomod a nagydumát a munkáról, közben meg ráérsz blogolgatni, meg másokat géntérképről okítani, nem is annyira rejtve kimondani, hogy utálod a saját fajtádat is, mert nem adnak neked és fajtádnak még mindig elegendő teret, hogy benyeljetek mindent. Lázadsz itt azon magyarok ellen, akiknek végre picit kinyílt a szemük, hogy ez így nem mehet sokáig, mert rábaszik mindenki. De belefűzöd a nagy liberális, kapitalista közhelyet, hogy dolgozni kell és akkor minden rendben. Hát, nem. Nincs minden rendben akkor sem.

Pápu nem sárga tetű 2009.03.13. 08:45:27

A nemzeti jelképeket az használja akinek jelent valamit az a szó hogy nemzet. A liberálisok érthető okból ezért üldözik. Azt viszont nem igazán értem néhány kommentben, hogy Orbán Viktort milyen aspektusból sikerült összekapcsolni a nemzeti gondolkodással. Az ő távolsága a baloldaltól legfeljebb mikronokban mérhető...

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:45:34

Vajon gondoltak már arra a kormány tagok hogy milyen címen fognak bevonulni a történelemkönyvekbe?Reformkormányként semmiképp,mert nem lesz történész aki jó fényben tudja majd őket feltüntetni.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.13. 08:45:40

Senki nem sajátit ki semmit, csak a baloldal rühelli a nemzeti jelképeket, ez náluk ősi hagyomány.

Nekem mindig volt egy kis nemzeti szin szalag a táskámon vagy egy pici a kabátomon, még a 70-es években is, most is van, utazásnál praktikus.

egyszer egy telefon tartót akartam vasárolni egy ferraris volt meg egy nezetiszin, nem a ferrarist válaszottam - baj?

Egyszer egy választás után hozzájutottam nagyobb mennyiségű nemzeti szalaghoz, ki akarták dobni, elkértem, mindenhová használom, nem szégyellem - pedig néha igen kínos hogy magyar vagyok.

Wrex 2009.03.13. 08:46:34

"Miért hagyjuk, hogy az utóbbi években mér a nemzeti ünnepeink is csak róluk szólnak?"

Addig, ameddig az ilyen posztolók szerint a magyar állam jelképei "áljelkép", "gyilkosok jelképe", "virtigli szélsőjobbos jelkép", addig nem tudom hogy mit rinyálnak a "kisajátításon". Meg a "nyilasok által lejáratott", ja. Érdekes, a németek továbbra is lengetik a német zászlót, pedig ha valamit, hát azt tényleg lejáratták. Csak ott nincsenek ilyenek, akik szerint ha az állam jelképét(jelképeit) olyan egyén(ek), szervezet(ek) hordják(hordták), akik úgymond "lejáratódtak", akkor onnantól az a jelkép nem a magyar államot, hanem a lejáratókat jelképezi. És ugyanezek ugatnak "kisajátításról", mikor szerintük "Nehogy még azt higgyék rólam".

A Turul, mint olyan, az ezeréves Magyarország jelképe. Hogy ki hogyan ábrázolja, lényegtelen - akinek nem tetszik, menjen panaszra pl. az NBH-hoz, hogy vegyék ki a jelvényükből, de pronto. Ugyanez áll az árpád-sávos zászlóra is.

A nagy-Magyarország logó pedig azt jelzi, hogy az illetőt érdekli a történelmünk. Csendben jegyzem meg, hogy van egy nép, amely a cirka 2000 évvel ezelőtt tőlük elvett területekre formált igényt, ezt terrorista merényletekkel nyomatékosította, majd miután megkapta, háborúkat indított szomszédai ellen a terület növelése érdekében. (segítek: nem az arabokról van szó) Szóval ha nekik szabad, akkor nem értem hogy mi a baj egyeseknek azokkal, akiknek egy kevesebb mint 100 évvel ezelőtti, nemzetközileg elismerten k. igazságtalan döntés fáj, és ezt ki merik mondani?

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.13. 08:48:55

Milyen ideges lett a törpediktátor Orbán, Bokros Lajos megjelenésére. Máskor nem szokott, most azonnal reagált, hogy akkor kivenné a pénzét a bankból.
Gyurcsány előbb meggazdagodott azután politizált, Orbán pedig a politikából gazdagodott meg.
Kell a kormányváltás, de nem a hiteltelen sose dolgozott, országmegosztó Orbánnal,
Mással már régen nyertek volna és talán sokkal jobb lenne!
Most miért nem szavazza meg az MDF javaslatát a nagyon utált és állandóan leváltani akaró Gyurcsány menesztésére?
Mert a saját karrierje fontosabb mint a hazáé! Álszent, képmutató, here celeb Orbán!!!

RonIQa 2009.03.13. 08:49:32

@Today05: "Ha valami igazán értékes, akkor azt nem fogjuk mindennapos használatba venni, mert azzal az veszít az értékéből, presztizséből, a jelentősségéből."
Igazi parasztmentalitás. Nem lakunk a tisztaszobában, mert kopik. :)
A nemzeti jelképek azért vannak, hogy folyamatosan használjuk, éppúgy, mint más nemzet, pl. USA, Németország, Dánia. Minden másban tudtok ezekkel példálózni, ezt a kérdést kivéve.
A nemzeti jelképek használatától való irtózás magyar balliberális betegség. FÓBIA. Én megértem. De nem kell itt osztanod az észt. Nem használod és kész. Te dolgod.
Én az értékes családi porcelánt is használom, azért van, hogy felemelő élménnyé tegye a mindennapi kávézást, teázást. Igaz, nem volt bugris egyik felmenőm sem.

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:49:51

@Pápu nem sárga tetű: ...Viktor távolsága a baloldaltól legfeljebb mikronokban mérhető...

Már rég nem ez a lényeg hogy a jobbos Viktornak mennyi köze van volt vagy lesz a baloldalhoz.Már régesrég nem ez a lényeg,hanem a HITELESSÉG és MAGYARSÁGTUDAT és az ERKÖLCSI MORÁL.

Hogy jobbos vagy balos vagy jobbosbalos párt érné el az már olyan mellékes lenne.Csak lenne...

RonIQa 2009.03.13. 08:55:44

@KA_Steve:
Komplett baromság, amit leírtál de nem baj. A baj az, hogy logikailag is problémás. Ha és amennyiben a nyilaszászló azonos lenne az árpádsávossal (nem az), akkor azt mondanám, hogy a nyilasok egy több évszázados magyar jelképet kisajátítottak maguknak és ideje azt "visszafoglalni". Pl. úgy, hogy minden magyar magáénak ismeri el.
A lényeg az, hogy a nemzeti jelképek használatából a baloldal a hülye médiapropagandával kizárta magát és most nem tud mit kezdeni ezzel a problémával. Sajnos nem ez az egyetlen dolog, amit elqrtak.

min 2009.03.13. 08:57:05

@Wrex: Olvass egy kis történelmet mielőtt égbekiáltó ökrségeket írnál le. A Nagy-Magyarországlogó nálunk pedig nem a történelmi tudattal egyenlő hanem a nacionalista tudatlan hülyékkel. A Nagy-MAgarország nem volt más mint elnyomás a köbön az akkori peremnemzetek elnyomása hoisz a magyarok többségében az ország közepén éltek és nem volt nagy létszámuk. Elnyomás alatt tarottunk több nemzetet. Szerinted miért utálnak illetve miért árúltak el bennünket 48-ban? Számukra kitörési lehetőség volt. Nem értem ha Nagy-Magyarországról beszélünk miért nem Nagy Lajos által létrhozott birodalomról beszélünk ami a nagyhatalmak sorába emelte az országot?

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 08:57:27

Bár csak ne olvasnék olyan híreket többé hogy ismeretlen alapítványoknak ad milliártdokat a kormány.Bár csak ne olvasnék olyan hírt többé,hogy a romaszervezet megint lenyúlt többmilliárd forintot és bottal ütik a nyomát.Bár csak ne olvasnék olyan hírt hogy a melegek mellüket verve vonulgatnak a fővárosban.Bár csak olyan hírt olvasnék hogy valóban segített a kormány a hiteleseken és nem dőltek be tömegesen.Bár csak olyan hírt olvasnék hogy kiiktatták a fővállalkozókat a kormányzat által épített projektekből.Bár csak lenne vagy 10 főtáv hogy választhassak mint Japán a 7 olajvezetékéből.Bár csak igazi piacverseny lenne és bár csak ne lenne ennyi ingyenélő a ok hivatalban.

sprenczl 2009.03.13. 09:01:11

Mi van? Mi van? Ballibsikémnek is igénye van a turulra? Hát már nem gonosz csúnya náci ragadozómadár? Magyar jelkép? Jé! Lehet hogy a Szent Korona sem micisapka? Nahát! Változó korban a disznaja?

min 2009.03.13. 09:02:08

@Kis Hableány: hát jah...és tökmindegy mit tűz a mellére ha mindezeket megvalósítja....

RonIQa 2009.03.13. 09:05:13

@segabor:
Csatlakozom. A post tényleg jó abból a szempontból, hogy egy belliberális ember fel merte vállalni, hogy magyar jelképet választott kulcstartónak és ez tetszik neki.
Hátha elindul már valami ésszerű gondolkodás mindkét részről. A hozzászólásokról is látszik, hogy a jelképhasználat témában a ferdített médiablablát szajkózzák azok, akik tájékozatlanok a témában.
Talán elindul már a gondolkodás folyamata. S remélem, más dolgokban is közeledhetnek az álláspontok.
Erre jók a jelképek. Talán összehozzák a nemzetet.
Mert ami most itt folyik....

bellone 2009.03.13. 09:06:54

"Arra bíztatok minden baloldalit és liberálist, ők se hagyják kitúrni magukat az örökségükből: foglaljuk vissza jelképeinket."

Igazi pártatlan és elfogulatlan gondolkodás. Úgy kezdődött, hogy a "balodali" és "liberális" testvérek visszaütöttek.

A szép új világban, majd lesz szegfűs, madaras (kivéve turul), narancsos és pinokkiós kokárda. Lófaszt a seggetekbe!

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 09:07:07

A mai két csúcshír :
-Elfogták a munkások és fogjul ejtették a sony főmuftiját.
-Többmillió forint eu-s támogatást nyert az ÖRÖMLÁNY ALAPÍTVÁNY.


Ma már nem akarok több hírt olvasni.

RonIQa 2009.03.13. 09:09:48

@Országelhagyó:
Csak a nemzeti lobogót sértő, gyalázó cselekményeket bünteti a törvény. Pl. taposást. Elvileg. Mert szolgálatban lévő rendőr fideszes-verés közben bátran taposhatja minden következmény nélkül. :(

Anselmo 2009.03.13. 09:09:54

A jobboldal nem sajátított ki semmit, mert nem volt kitől kisajátítani.
Miért nem lehet ma legálisan turul-szobrot állítani Budapesten? A korona miért nem tetszik Fletónak a parlamentben? A baloldalt ezek a dolgok irritálják. A magam részéről örülök hogy van egy párt amelyik igenis felvállalta a nemzeti jelképeket szemben a közhangulattal, nagy szükség volt rá.

states 2009.03.13. 09:11:29

Az utolsó három baloldali politikus, akinek az, hogy haza egyáltalán hazát jelentett és nem valamiféle megélhetési, vagyonosodási terepet, az Kéthly Anna, Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás volt. Érdemes megnézni, hogy mi lett a sorsuk, mit tettek velük az elvtársaik. Kéthly száműzetésben halt meg, Pozsgay, Szűrös pedig csak azért nem jutott hasonló sorsra, mert az ma már nem comme il faut...

2009.03.13. 09:12:08

Senki nem sajátított ki semmit. a kommerek meg a libsik szégyellik a magyarságukat. Már ha van nekik.

Wrex 2009.03.13. 09:13:26

@min: Jólneveltségem tiltja hogy oda küldjelek ahova kéne. A Nagy-Magyarországlogó NÁLAD egyenlő a "nacionalista tudatlan hülyékkel". Az, hogy használják olyan emberek is, akik szerinted "nacionalista tudatlan hülyék", attól még nem az ő jelképük. Aki úgy gondolja hogy mégis, az nézzen tükörbe, és mondogassa sokszor hangosan, hogy "Kisajátították a nemzeti jelképeket!".

"Nagy-MAgarország nem volt más mint elnyomás a köbön"
Hát jó lenne ha te is olvasnál egy kis történelmet. A magyarok ugyanis 1. nemcsak az ország közepén éltek, lásd pl. Erdély, 2. elnyomás nem volt, legalábbis nem nagyobb mértékben, mint abban a korban általános volt, 3. számukra ez a "kitörési lehetőség" csupán egy "mellékhatása" volt annak, hogy a nagyhatalmak az Osztrák-Magyar Monarchiát fel akarták számolni, 4. azért nem a "Nagy Lajos által létrhozott birodalom", mert az csak rövid ideig létezett, és, bár számodra talán meglepő, de az ún. "magyarkodók" nem teljesen hülyék. Másrészt, erről a birodalomról is van emlékünk: "Polak-Wenger dwa bratanki, i do sabli, i do sklanki."

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 09:13:52

A mindenüket elvesztett embereket pedig nem fogja érdkelni hogy a tojásdobálásért éveket kaphat.

Országelhagyó 2009.03.13. 09:16:47

@zulu: Nem a libsik szégyenlik a magyarságukat, hanem a magyarok egy részének nem tetszett az a dolog, hogy a kokárdát nem "rendeltetés szerűen" használták. És én már ezt e libsi, kommunista, szélsőjobbos dolgot unom. Nem vagyok libsi, se komcsi, se szélsőjobbos. MAGYAR VAGYOK.

Kamatra cserélt szerelem 2009.03.13. 09:16:54

Soha semmilyen kártérítést nem kapott a nemzet az elcsatolt területek miatt,amiatt,hogy soha nem kerülnek vissza hozzánk.Vagy azért nem kértünk kártérítést hátha visszakerülnek?

☉ ☾ 2009.03.13. 09:17:12

Mi akarsz visszaszerezni, te szerencsétlen? Ez kell neked? Bazárimajom egyenruhák, kokárda és logók, zászlók és sisakok és karszalag - betegség ez...

RonIQa 2009.03.13. 09:17:29

@Werwolf:
Hát ez nem jött be, ha a hozzászólások és hozzászólók arányát nézed, akkor itt most a jobboldalnak áll a "zászló", hogy stílusos legyek.
A vérkomcsik kivételével senki, még a jóérzésű balosok sem cumizták be a nemzeti jelképek elleni médiapropagandát.

Itt azért erős nemzeti "beidegződések" vannak, a médiapropi pedig hemzseg a ténybeli tévedésektől és logikai hibáktól, ezért egy bizonyos szellemi színvonal fölött nem talált befogadásra. Hehehe.

Lassan helyreáll a rend a fejekben.

ladislaus 2009.03.13. 09:17:46

Posziro. Hulyeseg amit irsz. Fidesz nem kokardat hanem nemzeti szinu szallagot mondott (hogy pontosabbak legyunk) de egyebkent meg nem kisajatitas ez! Ha tenni akarsz ellene tuzd ki es kiabald hogy maszopos szadeszes vagy. (csak vigyazz mert fejbe kolinthatnak csunyan :D )

Országelhagyó 2009.03.13. 09:19:25

@RonIQa:
A fideszesek verése egyenlő szerinted a MTV székházat szétzúzó hülyékkel?
A rendőri túlkapást büntetni kell! Minden esetben, ha korumpálhatóak, azt is, ha idős bácsit, nénit bántanak azt is, mindent!

☉ ☾ 2009.03.13. 09:20:18

Jaja, ladislaus, ma ott tartunk, hogy a jobbosok fejbekólintanak ha nem értesz velük egyet - pedig nehéz velük egyetérteni, mert olyan földbuták, hogy kell nekik az azonosság érzése a gondolat szabadsága helyett.

TD223 2009.03.13. 09:23:29

Persze, hordja mindenki a kokárdát, de aki 2002 óta még mindig nem nyitotta ki a szemét és ismét, 2010-ben is a szocikra, vagy libsikre szavaz, az már tényleg menthetetlen, aljas, nemzetáruló vagy debil és nem tudja mit tesz. Az elmúlt 7 évet nem lehet kétféleképpen értékelni.

☉ ☾ 2009.03.13. 09:25:11

TD223. Tévedsz. Lehet másként értékelni mint ahogyan te teszed - ha egyáltalán értékelésnek nevezhetném azt a véresszájú takony és nyálköpködést, amit hozzászólás címén teszel.

fran7 2009.03.13. 09:26:12

A kedvencem a jelkép vitában az, amikor kijelentik, hogy a jelképek nem érnek semmit, nem jelentenek semmit. Ez mekkora baromság, higyzen minden szókép egy jelkép is bizonyos értelemben. De nagyon tudnak riadozni bizonyos jelképektől, amik nem jelentenek nekik semmit. Miért is? Toleranciáról beszélnek, de arra nem képesek, hogy elfogadják, hogy másoknak fontos lehetnek olyan dolgok, amik nekik nem. Közben meg a baloldali és liberális politika olyan mitikus toposzokat használ fel a harcban, amiket ő elvileg megvet, de néha hasznos. Lásd Orsós, lásd Gyurcsány előbb meggazdagodott és utána állt politikusnak. 19 évesen Kisz vezető volt az nem politizálás? A névtelenítés módszere: A fiúk a bányában dolgoznak, Bokros megoldotta a problémákat, Gyurcsány megsiratja a lemondásokat. Mitikus jelképek sora: nem megszállás, felszabadítás ez már majdnem vallásos kép. Próbáld meg ezt tagadni és meglepődsz.

RonIQa 2009.03.13. 09:26:53

"@Anselmo: A jobboldal nem sajátított ki semmit, mert nem volt kitől kisajátítani.
Miért nem lehet ma legálisan turul-szobrot állítani Budapesten? A korona miért nem tetszik Fletónak a parlamentben? "

Oszd meg és uralkodj! Ez volt a cél. Fletónak valójában tökmindegy, hogy hol van a korona, de ezzel a dumával meg tudta osztani a magyarságot, be tudott tenni a "koronaúsztató" Orbánnak. De ezt is elqrta. Mert egy megosztott, egymás ellen acsarkodó nemzet nincs olyan mentális állapotban, hogy kihúzza az ország szekerét a bajból. (Arról ne nyissunk vitát, hogy ki okozta a bajt, a válságot, nyilván nem Fletó.)
Komoly teljesítményhez nemzeti egység, összefogás kell. Sajnos nálunk még ezt is a romokból kell majd összekaparni, hála a hülye ballib politikának.

Kalmár 2009.03.13. 09:27:35

Jó ötlet, hogy vegyék fel a kokárdát a liberálisok is.
Ideje.
Szomorú, hogy liberális létetekre kirekesztitek ezeket a szép ősi jelképeket.
Milyen furcsa nekem, hogy még ezekután úgy érzed, hogy a szélsőjobb sajátította ki. Szerintem ti dobtátok el, demonstrálva, hogy gyűlölitek ezt-azt-amazt. Ha ezt nem teszitek, ma nem lenne ez a valóban létező érzés, hogy akin honfoglaláskori témájú póló van, az fasiszta...
Ti kezdtétek el mondogatni, hogy az ezeréves árpádsávos zászló, azonos a nyilaskeresztessel. Ekkora ostobaságot!
Legtöbben azt sem tudják, hogy nézett ki. Érdemes megnézni, van benne árpád sáv IS. Mint, ahogy a jelenlegi címerünk is "vörössel ezüsttel hétszer vágva".
Talán a magyar címer is fasiszta?

Na és a Turul. Azt írod: A nyilasok által használt turulábrázolás nem tetszik. Nem igazán tudom elfogadni, hogy egy nagyon rövid életű nyilas uralom be tud sározni ezer év történelmét.
Csak akkor lehet ez így, ha ti, a zászlótokra tűzitek és üvöltitek rá: Fasiszta! Nyilas!
Az nem zavar, hogy a szocialista-szadeszes kormány uralta, nemzetbiztonsági hivatal jelképe ugyanaz a TURUL?

Szóval ha valaki ujjal mutogat mindenfelé, lefasisztázva mindent ami valahogy az ellenfeleihez köthető, akkor ne csodálkozzon, ha kiürül a jelképrendszere.

Mégvalami, nézz magadba, zavar annyira a 40 év véres terrorjának a jelékpe a vörös csillag, mint az ezer évből jelentéktelen idejig nyilasnak használt turul?
Talán nem? Nem is merem azt feltételezni, hogy librális létedre nem egyformán aggódsz a nyilasok által üldözött zsidók, magyarok, cigányokkal és a kommunisták által üldözött, keresztények, magyarok, konzervatívokkal.

Mindenki büszkén kell, hogy hordja ezeket a jelképeket, hiszen minden jelkép adott helyen azt jelenti amit a hordózója üzen. Nekem a múlt tiszteletét, a haza szeretetét. Ha csak pár operettnáci hordja akkor mit fog jelenteni?
Szóval alapvatően egyetértünk, vedd föl a kokárdát. Sőt, szerintem békélj meg a Turullal is.
Nem visszafoglalásra van szükség, csak VISSZAFOGADÁSRA!!
(A nagy Magyarország matrica autón, szerintem is csak bosszantás, gondolom, mit gondolnak róla, mondjuk a Horvátok??)

☉ ☾ 2009.03.13. 09:28:55

Íme egy díszjobbos hozzászólása:
"Kérem szépen - halálbüntetés kell. Lehetőleg nem is fájdalommentes módon."
Na ezeknek KELL a kokárda, mert amúgy csak szimpla bűnözőknek éreznék magukat.

☉ ☾ 2009.03.13. 09:30:48

A jelképek tényleg üresek és nem hordoznak tartalmat, azt a viselő adja hozzá. Az árpádsávos digóbuzikkal is ez a baj - persze nem várom, hogy ezt egy fanatikus felfogja...

RonIQa 2009.03.13. 09:31:51

@1478 97 277: Hülyék minden oldalon vannak. Pl. te is itt kommentelsz.

min 2009.03.13. 09:36:01

@RonIQa: Mondjuk csak egyéni véleményem és nem is ide tartozik de szerintem is a koronának a nemzeti múzeumban lenne a helye nem a parlamentben ahogy minden más országban is így van ott is ahol a mai napig kirányság van(igaz alkotmányos)

RonIQa 2009.03.13. 09:42:03

@min:
Mondjuk nekem meg mindegy, hogy hol van. De úgy is felfoghatom, hogy egy meggyengült identitású nemzet esetén célszerűbb, ha a parlamentben van. Mert azoknál a nemzeteknél, amelyekről beszélsz, nem sikerült balliberális hecckampány keretében szembefordítani a nemzet polgárait, lehet, hogy nem is volt ilyen szándéka senkinek.
Gondolkozz el azon, Viktor miért úsztatott koronát. Próbálj egy kicsit rugalmasabb, befogadóbb, kevésbé elutasító lenni.
Szükség lesz rá, mert nagy a baj és csak nemzeti összefogással lehet megoldani.
Bárki lesz is a miniszterelnök.

Wrex 2009.03.13. 09:43:33

@1478 97 277: FYI, a jelkép önmagában tartalmat hordoz - azért JELKÉP. Csak egy példa: a középen lyukas zászló, ami máshol gyártási hibásnak minősül, nálunk jelkép. Mert azzá lett. És most, hogy már jelkép, senkinek nem kell hozzáadni semmit. Persze nem várom hogy ezt egy olyan, minden bizonnyal hiperintelligens individuum, mint te, felfogja...

HMS.NAGYSZINPAD 2009.03.13. 09:46:52

Az összes agyhalott autista barom, aki eddig ide kommentelt, azonnal takarodjon vissza az iskolapadba történelmet tanulni! Meg helyesírást. Vagy egyáltalán: bármit.

Országelhagyó 2009.03.13. 09:48:23

@RonIQa:
Milyen eseményeket? "a rendőrállam brutális túlkapásait" tekintve? A rendőrök által elkövetett fizikai bántalmazás minden esetben elítélendő. Attól függetlenül, hogy fideszest, mszp-st bántottak e, a zászlótaposás itt csak mellékes részlet.

Országelhagyó 2009.03.13. 09:49:51

@dogger: Javasolnék neked egy illem tanfolyamot, esetleg dühlevezetési tréninget!

báró Csekonics 2009.03.13. 09:50:11

Tetszik a cikk - sajnos egyet is kell értsek vele: ha ma meglátsz egy kokárdás embert, nem lehet tudni, hogy csak ünnepel, vagy 'nagyonmagyar'... :-(

Különben is, ha már magyarkodás: ki a nagyobb magyar, aki kimegy franciaországba tüntetni a trianoni béke ellen, lejáratva ezzel a többi magyart is, vagy aki egyszerűen igyekszik jó hírét kelteni az országnak és bíztatja a külföldieket bármerre jár, hogy jöjjenek ide turistaként?

Egy kérdés: turom mi az a turul, de a 'harci turul' az mi? Netán egy új titkos magyar vadászgép? :-D

Országelhagyó 2009.03.13. 09:55:30

@dogger: Egyébként ismersz autistát személyesen? Legközelebb a rákos, TBC-s, látás, vagy hallás sérült emberek állapotát használod fel acsarkodásod kifelezésére?

RonIQa 2009.03.13. 10:01:13

@Országelhagyó: Úgy látom, nem értetted meg a kommentet, kérlek olvasd el újra.
Íme:"Csak a nemzeti lobogót sértő, gyalázó cselekményeket bünteti a törvény. Pl. taposást. Elvileg. Mert szolgálatban lévő rendőr fideszes-verés közben bátran taposhatja minden következmény nélkül. :( "

A Tv székház ostromát és a Fidesz naggyülést követő verést kevered össze, amikor is a zászlótaposás történt.
Kommentem arra vonatkozott, hogy SAJNOS nem lett következménye az ügynek, bár a büntető törvénybe ütköző cselekmény történt. Használtam a :( szomorú hangulatjelet.
Ha van még kérdésed, szívesen tovább magyarázom...

RonIQa 2009.03.13. 10:04:21

@báró Csekonics:"... turom mi az a turul, de a 'harci turul' az mi? Netán egy új titkos magyar vadászgép? :-D"

Egy "tur(ul)bózott" gripen.

Országelhagyó 2009.03.13. 10:11:50

@RonIQa:
Ez a nap vicce: "tur(ul)bózott gripen." :)

RonIQa 2009.03.13. 10:17:24

@Országelhagyó: Többek között azért szeretek magyar lenni, mert nincs még egy ilyen nyelv, amivel ennyit lehet játszani. :)

báró Csekonics 2009.03.13. 10:20:05

Igen, szép nyelv a magyar valóban.

Azért is olyan nehéz idegeneknek megtanulni gondolom.

RonIQa 2009.03.13. 10:39:59

@báró Csekonics: Neurolingvisztikai kutatások igazolták, hogy más nyelvekkel szemben a magyar nyelv esetén a bal agyfélteke is részt vesz, sőt az a domináns a nyelvképzésben. Ez feltehetően más területen is sajátossá teheti a magyar anyanyelvűek gondolkodását. (Nem kell ugrani, nem a fajmagyar a lényeg, hanem a magyar anyanyelv.)

MekkMester 2009.03.13. 10:44:50

@RonIQa: Szia! Szerintem - bár a korona csodaszép a Parlamentben is, kár, hogy sokat kell sorban állni, hogy megnézhessük - de szerintem sem kellett volna odavinni.
És most nem az "úsztatásról" beszélek, han em szerintem egy ilyen nemzeti erekjének a múzeumban lenne a helye.
Amúgy meg már nagyon unom, hogy a két oldal folyamatosan "eszi" egymást, ahelyett, hogy az országgal törődnének. :(

RonIQa 2009.03.13. 10:48:10

@MekkMester: Tudtommal a Magyar Nemzeti Múzeumban van egy másolat. Én örülök, hogy a Parlamentben van, mert így legalább oda is bejuthatok.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.03.13. 10:56:05

@Kalmár:

"Jó ötlet, hogy vegyék fel a kokárdát a liberálisok is."

Ez a mondat a fából vaskarika tipikus esete.

Nem ismerek olyan liberálist, aki ne tenné fel, és ne tette volna mindig is fel a kokárdát március 15-én, hisz március 15. a polgári felszabadulás ünnepe, ami eleve liberális, a liberális eszmék ünnepe.

Úgyhogy szerintem te nem ismersz liberálisokat, mert akkor tudnád, hogy a kokárda bizony mindig kinn van 15-én.

2002-ben tényleg aggasztó volt, hogy belekeverték a kokárdát a választásokba egyesek, és úgy csináltak, mintha a kokárda nem az egész nemzeté lenne, hanem csak az egyik párthoz tartozna, mintha csak az a párt képviselné a nemzetet és senki más.

Én továbbra is felveszem a kokárdát, ahogy minden ünnepen, és remélem eljő még az a kor, amikor nem lesz ilyen gyerekes veszekedés azon, hogy most kié a kokárda, és nem lesz köponti utasítás arra nézve, hogy most akkor ki mikor tegye fel és vegye le a kokárdát, hanem végre mondjuk együtt fog ünnepelni az ország.

RonIQa 2009.03.13. 10:58:31

@MekkMester: egy ilyen nemzeti erekjének a múzeumban lenne a helye.


Tudod, a mi felfogásunk szerint ez nem pusztán egy nemzeti ereklye, nem tárgy.
hu.wikipedia.org/wiki/Szentkorona-tan

RonIQa 2009.03.13. 11:03:27

@oázis: Központi utasítás?

Az nem volt központi utasítás, hogy tegyünk kötelet a nyakunkba?
Nem hát.

Pusztán pártfelhívás volt és aki egyetértett, az követte. Ennyi.

Mindig ilyen nagy szavak.... Központi utasítás.... Felhívás, kérés.... Csak azért lett "utasítás", mert a patás ördögtől eredt. Szánalom ez az acsarkodás. Szomorú.

MekkMester 2009.03.13. 11:44:18

@RonIQa: :) bizony, nagyon szép a Parlament! Nekem tátva maradt a szám egy párszor! Manapság szerintem nem is tudnának ilyet építeni. :(

MekkMester 2009.03.13. 11:45:33

@RonIQa: Tudod, abba a "mi"-be lehet, hogy én is beletartozok.

feltételes reflex 2009.03.13. 12:06:21

@RonIQa: "A korona miért nem tetszik Fletónak a parlamentben? "

Talán mert nem oda való. Lehetne a Magyar Nemzeti Múzeumban ( a koronázi palást amúgy is ott maradt), vagy akár a Bazilikában.

Amúgy engem nem zavar a Parlamentben sem.

feltételes reflex 2009.03.13. 12:08:07

@YODA A KVSC-s:

Tapasztalataim szerint az ilyen okosságokat azok a tejfölös szájú suttyók szokták osztogatni, akiknek -már csak koruknál fogva is- a legsérelmesebb emlékük a diktatúráról az, hogy akkoriban még nem volt Mars-csoki.

báró Csekonics 2009.03.13. 12:30:01

MekkMester 2009.03.13. 11:44:18

Szerintem se. Manapság az építészet csúcsa, ha egy 'egyenkocka' épület homlokzatát:
- beburkolják üveggel akár teljesen, akár részlegesen,
- ferde a (lapos) teteje,
- raknak a tetejére egy/több teljesen céltalan amorf vasszerkezetet dísz gyanánt
(Vagy ezek bármely kombinációja.)
De nem is csoda, ha az építőipar mottója az hogy 'purhabbal odaragasztjuk, szilóval kihúzzuk, oszt jóvan'. :-(

Anselmo 2009.03.13. 12:37:51

@feltételes reflex:

Más nemzeteknél a korona csupán egy ékszer, nálunk viszont a magyar állam jelképe volt majdnem ezer éven át. Ezért is volt Magyarország a Szent Korona országa (tehát nem a magyar királyé). Hogy a perlamentben van, az számomra a folytonosságot jelzi, azt hogy ez állam ezeréves múlttal rendelkezik. Jelentése van annak, hogy a parlamentbe került.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.03.13. 12:44:29

jó írás.

én állandóan a rovásírással vagyok így. egyszerűen rühellnivaló, hogy lényegében kisajátította a szélsőjobb. nem lehet foglalkozni vele anélkül, hogy ne sorolnának abba a sarokba automatice a kívülállók. ez komoly baj, mert ez a komoly, tudományos felvilágosító és ismeretterjesztő tevékenységet is ellehetleníti, és így a szélsőjobbos rovás-mitológia tovább terjedhet.

MekkMester 2009.03.13. 13:02:34

@báró Csekonics: OFF
Mennyire igazad van!
Én rosszul vagyok ha a Kálvin tér felé visz a rosszsors. Azok az ocsmány üvegizék abban a csodálatos környezetben... :( Brrr.
ON

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.13. 13:08:20

Jöjjön az Orbán-Torgyán polgár kormány?
Nem, egy Orbán nélküli erős, hiteles jobboldalra van szükség. Ebbe a gonosztörpe Orbán, már nem kell!
Tiffán rosét a pohárba, Gyurcsányt-Orbánt a mocsárba!!!

báró Csekonics 2009.03.13. 13:13:00

Az helyesen 'Orbán-Torgyán botrány-kormány' volt...
Csak sokan hajlamosak elfelejteni.
Ettől függetlenül egyetértek.

MekkMester 2009.03.13. 13:23:52

Csak az a kérdés, hol találunk hiteles politikusokat?
Akármelyik oldalon.
???

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.13. 14:12:08

@RonIQa: "Én örülök, hogy a Parlamentben van, mert így legalább oda is bejuthatok. "

Képzeld el, előtte is be lehetett jutni oda, nem csak a korona miatt látogatható. Én pl. voltam még gyerekként, iskolai kirándulás keretében.

Látod így keletkeznek a tévhitek.

Válaszok a kommentekre:

fedor.blog.hu/2009/03/13/a_projektertekezlet_tanulsagai

RonIQa 2009.03.13. 17:07:15

@Fedor: Milyen tévhitről beszélsz?

RonIQa 2009.03.13. 17:11:59

@MekkMester: Én már nem járok arra. Rosszul vagyok attól a két akváriumtól.

RonIQa 2009.03.13. 17:14:56

@Orbán celeb, most leválthatnád Gy-t,hát miért nem?:

Javasolni fogom a magyar gyógyszeriparnak, hogy fejlesszenek ki valamit orbánfóbia ellen. Lehet odamondogatni, lehet egyet nem érteni, persze.
De ez, amit Te művelsz, klinikai kategória.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.13. 18:20:08

@RonIQa: hát hogy addig nem lehetett bejutni a Parlamentbe.

Steve 2009.03.13. 18:39:06

Fedor -

Szivemből szóltál, 100%ig egyetértek mindennel amit írsz.

Kopiás Attila Steve 2009.03.13. 20:42:09

@RonIQa: "Komplett baromság, amit leírtál de nem baj. "

Ezt mondjuk picit kifejthetnéd. Mármint konkrét kifejtett véleménnyel szemben ennyit lerakni az asztalra nem túl erős. Nyilván, véleményed lehet, akkor is ha nem fejted ki, csak az olvasók - köztük én - nem igazán fogjuk látni, hogy mire is van ez alapozva.

"Ha és amennyiben a nyilaszászló azonos lenne az árpádsávossal (nem az)"

Na ez pl. Két bekezdést írok róla, hogy de, konkrét fotókkal, nyilas logókkal mittomén. Erre annyi az ellenvélemény, hogy nem az. C'mon, ott a fotó, ott van pár bekezdés, tessék vele kezdeni valamit.

Abban amúgy egyetértek, hogy ha nyilasok lenyúlnák napi szinten használt jelképeinket, akkor megéri visszanyúlni őket tőlük, de ennél konkrétan nem érzem. Ha az a vágy égne bennem, hogy a történelmi zászlósorunk újra közismert és elterjedt legyen (ami nem lenne rossz, csak jelen pillanatban nem ezt érzem a legégetőbb feladatnak), akkor hót tuti, hogy a 23 példány közül nem a nyilasok által használttal kezdeném a mókát. Érted, nem? Ha választhatok 23 egymással egyenértékű nemzeti szimbólum közül, akkor hogy a fenébe jön, hogy véletlenül pont azt választom jelképnek, amit annó a nyilasok is? Nyilván teoretikus a kérdés, hiszen a nemzeti radikálisok nagy része (nem mind) a nyilasokéhoz nagyon hasonló (bár nem egyező) eszmeiséget vall magáénak, esze ágában nincs rajtuk problémázni. Én aztán igyekszem elég PC lenni a szélsőjobbosokkal is, eléggé képben vagyok napi szinten hogy melyik csoport kikkel milyen viszonyban van, mi a "belpolitikai" palettájuk, de néha még nekem is rohadt nehéz eldönteni, hogy a fekete ruhában árpád sávot lengető, demonstrációkon hangosan cigányozó és zsidózó rövidhajú fiatalok konkrétan melyik csoportba tartoznak és mégis mi a fene akkor a gyakorlatban a különbség köztük?

Rorgosh 2009.03.14. 08:38:29

Jogos a cikk.

Környezetemben ugyan aligha neveznének sokan liberálisnak (még kevésbé baloldalinak), de én is rendkívüli módon rühellem, hogy politikai csoportosulások lenyúlják a nemzeti jelképeket.

Értem én, hogy ki akarják fejezni a nemzeti elkötelezettségüket, ám néha azért el kellene fogadniuk, hogy a többiek is a nemzet javát akarják, csak más utat tartanak követendőnek a jobb, élhetőbb haza célja elérése érdekében.

És a nemzeti jelképeink az egységet hivatotak kifejezni, amelyet,ha nehezen is, de képesek vagyunk megteremteni, ha baj van...

Sohanem értettem, hogy miért nem alkottak mondjuk egy fehér (vagy teljesen mindegy milyen szinű) zászlót maguknak egy magyar nyelvű jelmondattal, kifejezvén nézeteiket.

Nem vagyok híve a szólásszabadság korlátozásának - semmilyen okból. Ám politikai szólamokhoz mindenki használjuon saját jelképet, legfeljebb 300 év múlva az is nemzeti jelkép lesz, ha kellően sikeres és igaza van...

RonIQa 2009.03.14. 11:52:50

@KA_Steve: Nem kívánom untetni a nagyérdeműt, korábban már elég bőven kifejtettem az általad hiányolt érveimet.

Nem kell PC lenni a szélsőjobbosokkal, akiknek dicső előretörése a balliberális oldal tökentlenkedésének egyenes következménye, viszont a jobboldal nyakába lehet varrni, sőt, össze lehet mosni vele.
Tehát kedves PC ballib beállítódású polgártársaim!
Tessék felvállalni a magyar jelképeket és tessék kiszorítani alóla a szélsőjobbot.
Ez a cselekedet dupla haszonnal jár:
1. letöri a szélsőjobb szarvát,
2. első lépésként egy gesztus lenne a nemzeti összefogás érdekében.
Sajnos nem tudok ennél világosabban fogalmazni.

Egy próbát megérne, nem????

RonIQa 2009.03.14. 11:55:35

@Rorgosh: "Sohanem értettem, hogy miért nem alkottak mondjuk egy fehér (vagy teljesen mindegy milyen szinű) zászlót maguknak egy magyar nyelvű jelmondattal, kifejezvén nézeteiket."

Azért, mert annak nincs jelentéstartalma, így nem alkalmas a "hívó szó" funkcióra.

RonIQa 2009.03.14. 11:56:42

@RonIQa: Ok. Kiegészítem: Legalább oda is bejuthatok egyúttal.

mrbadger 2009.03.14. 12:31:16

Sziasztok,

én egyáltalán nem tartom jogosnak a cikket. Én minden provokatív szándék nélkül állítom: teljes tévút.

Hogyan lehetséges egyáltalán egy jelképet "kisajátítani"? Lehet, hogy szerencsétlen, ha egy politikai szervezet egy nemzeti jelképpel fejezi ki abbeli meggyőződését, h az általa képviselt ügy "közös ügy". De a jelképek igazi lefokozása szerintem akkor kezdődik, amikor vki úgy tekint egy szimbólumra, hogy az egyáltalán kisajátítható valami. Mintha egy pár szeletből álló torta lenne, amiből amúgy se juthat mindenkinek.

Azok akik azt gondolják, hogy egy nemzeti jelkép olyan dolog, ami "kisajátítható", "elvehető" és -- akár őáltala, akár őtőle -- aztán pedig "visszaszerezhető" egyazon a félreértésben osztoznak a szimbólumok természetét illetően.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.14. 14:30:49

"Lehet, hogy szerencsétlen, ha egy politikai szervezet egy nemzeti jelképpel fejezi ki abbeli meggyőződését, h az általa képviselt ügy "közös ügy"."

Az a baj, hogy ezzel azt akarják kifejezni, hogy aki nem velük van, az nem a nemzet része. Tehát kisajátítják.

Rorgosh 2009.03.14. 20:03:16

@RonIQa:

Ezt honnan tudnánk,ha nem is próbálták? A történelem során aki kipróbált ilyet, annak bejött...

@capdick:

Egy jelkép lefokozódása összetett és kétoldalú folyamat. De azért 2002-ben hülyén éreztem magam, amikor mindenki a melkasomat nézte, amin nem volt kokárda.

No nem nemzeti érzelem hiányában. Egyszerűen nótoriusan feledékeny vagyok, naponta legalább egyszer elhagyom valahol a frissen elkészült teámat is... MIndezt napi 3-4 tea mellett...

2002-ben az előző évi kokárda nem volt meg, valahol elkeveredett (jó eséllyel a helyén volt, ahol 2001-ben raktam, de egy évvel később már nem emlékeztem erre), és az előzó napokban elfelejtettem venni. Egyébbként e nélkül aligha tűnt volna fel, hogy ajónép nem csak 15-én hordta a kokárdát.

Szerencsére az ismerősök nem tették szóvá, ők ismerték, ismerik a nézeteimet, és afeledékenységemet is. Ők jól szórakoztak rajtam... :)
Ellenben az emberek tekintete megmaradt az emlékezetemben... (Akkoriban Pápán éltem amúgy, a Fidesz egyik legfontosabb bázisának számító városban....)

marxcie · http://www.kerekparosklub.org/milyen-erveket-ne-hasznalj-amikor-biciklisekkel-vitatkozol-0 2009.03.16. 19:41:15

A HOROGKERESZTA A BÉKE SZIMBOLUMA! A HOROGKERESZT A BÉKE SZIMBÓLUMA!!!

a horogkereszt a béke szimbóluma?

nem, tényleg nem lehet jelképeket kisajátítani...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 19:55:47

@marxcie: Indiában azért még próbálkozhatsz vele, ott tényleg nem egyenlő a nácizmussal, sőt...

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2009.03.23. 10:25:34

@prolee: Azért lobogtatják. Aki lobogtatja, miközben zsidózik és cigányozik és buzizik és stb. az nem a nemzeti összetartozásra gondol.
A többi érv a DE mellett már megfogalmazódott az előttem lévő kommentekben.

I. P. S. 2009.09.04. 01:25:52

"Az egyik zeneakadémiai fellépésen a konkurens karnagy bocskaiban lépett a színpadra. Rögtön megtetszett. Mármint nem a karnagy, hanem a ruhája :-)"

Homofób-e vagy? ;)

I. P. S. 2009.09.04. 01:30:37

"Külön dühítő, hogy a valódi értékeket mesterien vegyítik a virtigli szélsőjobbos jelképekkel, mint amilyen az álősmagyar árpádsáv, meg a nyilasok által lejáratott harci turul."

Hát nem tudom. A Fidesz azért elég nagy párt volt ahhoz, hogy ez ne történjen meg. Úgy értem, most azt kellene mondania Gyurcsánynak, Bajnainak, Orbánnak, mindenkinek, hogy akkor mi is Árpád-sávban vonulunk fel. Ha egyszer nem csak a Szálasi-emlékestek anyaga lehet, akkor legalább annyira a mienk is. Egy napig vörös-fehérbe öltözne a város, és egy picikét megint sikerülne tanítani a szélsőségeseknek.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 15:54:47

ez is jó írás. én azóta se vettem fel kokárdát.
a rovásírás miatt is fáj a szívem, lehet belépek a sorba és visszaveszem ami az enyém :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.01. 15:55:40

@úriparaszt: Nézz a blog fejlécére. Én már megtettem :-)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 16:02:35

@Fedor: ..amikor először tévedtem ide, akkor csak azért nem lapoztam tovább, mert érdekelt a bejegyzés. az elő ami legördült az a rovásírás volt, olyan portálokból és blogokból pedig már betelt a keretem, nem akarok többet szemlézni :)
persze kellemes csalódás ért, így maradtam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.01. 16:11:55

@úriparaszt: Nálam ez gyakorlati alkalmazása a fentebb meghirdetett egyszemélyes mozgalmamnak.

Egyébként ha vicceset akarsz látni, menj el Verőcére, a Hétvezér étterembe. Nem semmi élmény az étlapon azt látni leírva rovásírással, hogy Pizzéria... :-)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.01. 16:31:30

@Fedor: most épp azon tanakodom, kellene egy szó, vagy egy kifejezés, amit valami laza, jelképbitorlás elleni szövetség tagjaként rovásírásssal feltüntethetnénk a blogjaink fejlécében. már aki egyetért az itt (is) leírt alapelvekkel.
ez csak azért szokatlan nálam, mert soha semmilyen szövetséghez nem tartoztam, függetlenül az esetleges támogatásomtól.

Petykabá 2009.12.02. 18:23:34

ez mekkora ötlet. Gratulálok! én inkább jobboldali érzületű vagyok, de teljesen egyetértek az íróval. ragadjanak a liberálisok és baloldaliak is árpádsávost, és azalatt skandálják a saját jelszavaikat, így aztán nem lehet majd semmit a zászlóra fogni, vagy azzal prezentálni. Csak annyit még, hogy az hogy a jobboldal "kisajátította" az egy természetes folyamat volt szerintem, vonzódtak a jobbosok ezekhez a jelképekhez érthető módon és szerették kifejezni, hogy magyarok. A baloldalnak és a liberálisoknak legalább akkora munkája volt a "kisajátításban", mint a jobboldaliaknak, ők ugyanis szívesen már kezdetben összemosták a jelképet a különböző szélsőségekkel, sőt ahogy olvastam ezt ma már múzeumokban is "tanítják".

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.16. 18:07:15

Nagyon sok szeretettel gratulálok Neked! Nagyon régóta forr bennem is ez és én is követelem vissza a jelképeinket. Így van ez a nemzetköziekkel is, de méginkább a magyarokkal.
Le lehet-e írni rovásírással, hogy "Szép színe van a szivárványnak"? Tekinthetem-e az árpádsávot magyar jelképnek, s beszélhetek-e alatta felebaráti szeretetről, vagy muszáj büdöszsidóznom? Emlékezhetek-e kokárdával a szabadságvágyunkra, vagy muszáj mindjárt viktorra szavazzak? Gondolhatok-e színétől függően világméretű (akár például ökológiai) együvé tartozásra, az elnyomás elutasítására, vagy a dolgos emberek egyenjogúságára az ötágú csillag láttán, vagy muszáj azonnal tőkét döntenem és indulót énekelnem?
Köszönöm.
Visszarablásban egyébként nem a magunkfajták, hanem a köztudottan ezzel támadott közszereplők jeleskedhetnének: mekkora lenne már egy balos párt kongresszusán kitenni az árpádsávot, vagy zsidó ünnepen a zarathustrai élet- és napszimbólumokat?

I. P. S. 2010.05.29. 02:55:47

@csongorbela: Az Árpád-sávot tekintheted magyar jelképnek, amennyiben meg tudod különböztetni a történelmi jelentését az aktuálpolitikai jelentésétől, és amennyiben nem zavar, hogy még 65 állam zászlajában szerepel ugyanez a szín.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.10. 02:46:09

kisajátíccsák, kisajátíccsák

én meg hagyom hogy kisajátíccsák

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.04.11. 09:35:59

A rovásírásos fejlécben van egy kis hiba: "é" helyett "ent", "ü" helyett "emp" szerepel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.11. 13:27:06

@安徳拉希: Azt sose állítottam, hogy perfekt vagyok rovásból. Letöltöttem egy rovásírás fontkészletet, beírtam latin betűkkel, aztán csak átváltottam a fontot. Ha nem stimmel, akkor a fontkészlet készítőjénél kell panaszt tenni.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2012.04.11. 14:36:17

@Fedor:

Kipróbáltam itthon egy rovás-fontot (Rovás MA JB), és valóban, az "é" billentyűnél a rovás "ent" betű jön elő. A nagy "E" helyén meg a rovás "é" :) A rovás "ü"-t a "w"-nél találtam meg :)

SacraCorona2010 2012.12.13. 13:41:12

Ez a cikked is nagyon lényeglátó! Mivel én az ősmagyar kereszténység híve vagyok, számomra a turul: szentség (Isten, a Szeretet egy megnyilvánulási formája), ezért azok, akik rá hivatkozva gyűlölködő eszméket hirdetnek, szentséggyalázást követnek el. A liberalizmussal kapcsolatban érdemes elolvasni Kocsis István A szakrális fejedelem c. könyvét, amelyben ír Széchenyiről is, aki szakrális fejedelem volt trónus nélkül. Ő a szabadelvűség magját vetette el Magyarországon.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0