Projekt Vol. 2.: Adjátok vissza az ünnepeinket is
2009. március 15. írta: Fedor

Projekt Vol. 2.: Adjátok vissza az ünnepeinket is

Na ez már keményebb dió lesz. Jelképeink visszahódítása csak elhatározás kérdése. Ehhez viszont fafejűek meggyőzése is szükséges.

- Jó reggelt biztos urak! Hol lehet itt átjutni a Kossuth térhez? Minden utca le van zárva...

- Hát, csak körbe tud menni, menjen vissza, a Nádor utca fele, biciklivel gyorsan megy, ott van áteresztő pont.

Ez a párbeszéd ma reggel hangzott el köztem és néhány rendőr közt. Helyszín a Szabadság tér, a szovjet katonai emlékmű környéke.

Reggel úgy adódott, hogy akadt 1-2 szabad órám, gondoltam körbekerekezem a belvárost, megnézem, hogy mi a helyzet. A fenti csevely előtt nem sokkal mentem keresztül a Kálvin téren. A kiskörút teljes szélességben lezárva, a kordonon fémdetektoros kapu, azon át lehet bejutni már reggel 9-kor is a múzeum elé, pedig az ünnepség csak 11-kor kezdődik. Amikor nagy nehezen megközelítem a Kossuth teret, ott is ugyanez a kép fogad, csak itt már tömeg is van. Már a Szabadság téren is, a  Hazatérés Templomának környéke is tele volt velük, azok, akik az elmúlt években az utcán találták meg azt a közösséget, amihez tartozni akarnak. Nemzetiszínbe tekert fiatal diákok és öreg alkeszek, akciónyugdíjasok  és lánglelkű wanabe forradalmárok.

Mocskos zsidók! ÁVH!

Ezekkel a szavakkal emlékeztek Petőfiékre ezek a jólelkű magyar emberek, akiknek egy része előre elrejtett Molotov koktélokkal készült nemzetünk nagy ünnepére. A barátságos megszólítást persze a rendőrök érdemelték ki, no meg ott, a háttérben, jó messze, a zászlófelvonáson részt vevő kormányfő. El is vették sikeresen a kedvemet a további ünnepléstől, így az Andrássy úton, meg  az (akkor még) üres Hősök terén át hazatekertem.

Látta a kordonokat meg a kapukat? Szégyenkezhetünk a világ előtt, hogy így kell ünnepelnünk!

Röstellem, de csak reggel vettem észre, hogy rosszul emlékszem, és még sincs ott a fiókban a tavalyi kokárda, ahol gondoltam, sőt, máshol se találtam, ezért útközben kellett beszereznem egyet. Még a Kálvin tér közelében, a Kecskeméti utcában találtam egy kokárdaárus nénit, ővele elegyedtem szóba, a fenti idézet forrása is ő. És én egyet is értettem vele, bár van egy sejtésem, hogy ő mást nevezett volna meg, mint én, ha azt kérdeztem volna, hogy mégis, kik miatt van ez így? Egy százasom lenne rá, hogy egy mocskosgyurcsány lett volna a válasz, de én nem így gondolom.

Nézem a tévét, hogy egy-két ezer állat leégeti az országot a világ előtt pont a mai napon, hogy szétüvöltik azt a percet, amelyben mindenkinek emlékeznie kellett volna, hogy pont a mai ünnepen szétrombolják a szülővárosomat, és szégyenlem, hogy magyar vagyok. Gyalázat. És most ne jöjjön senki azzal, hogy de hát miért nem mondott le a Gyurcsány, erre semmilyen mértékű valós vagy műfelháborodás nem lehet mentség.

2006. október 23-án késő este írtam ezt e-mailben, és akkor még nem sejthettem, hogy a következő években minden március 15-e és október 23-a így fog telni, még ha az intenzitás csökken is, a rendőrök (akkor még nem nagyon létező) profizmusa meg nőtt.

Nem kívánok vitát folytatni az akkor történt rendőri brutalitás mértékéről, meg lett ez már ezer fórumon vitatva. Itt és most csak egy kérdést szeretnék feltenni: Miért hagyjuk, hogy békés ünneplés helyett néhány izgága vadbarom miatt egy egész országnak el legyen szúrva az egyik legnagyobb ünnepe?

Senki nem vitatja a jogukat, hogy utálják a kormányt ezek az emberek. Azt se, hogy joguk van ennek hangot adni, akár tüntetés formájában is. Csak két apró kérésem lenne:

  1. Tegyék mindezt törvényes keretek között (bejelentve, gyűlöletkeltés, rombolás és gyújtogatás nélkül).
  2. Tegyék mindezt az év bármely más olyan napján, ami NEM nemzeti és/vagy vallási ünnep.

Olyan nagy kérés ez?

A jelek szerint az.

A szólásszabadság jár nekik. De a másik oldalnak is. Az nem demokrácia, hogy a békés többségnek megzavarják az ünnepét, belefojtják a szót a szónokokba, és anyagi károkat okoznak másoknak. Erre semmi se ad felhatalmazást. A kormányt ezzel nem kergették el, de azt sikerült elérniük, hogy ezeken az ünnepeken a főváros háborús övezetre hasonlít, melyből az ott lakók vidékre menekülnek, ahelyett hogy részt vennének a nekik rendezett programokon.

Persze ha kormányváltás után jönnek Orbánék, akkor majd ők valószínűleg nagy dérrel-dúrral demonstratívan visszavonják ezeket az óvintézkedéseket, a szokott mantrát hajtogatva: Gyurcsány a hibás, ő miatta kellettek a kordonok, de mi majd nem. Könnyű nekik, ellenük nem fog a szélsőjobb tünteni (vagy ha mégis, akkor majd szépen kénytelenek lesznek ők is visszahozni azokat a kordonokat).

Ez nem kormánypárti álláspont. Ez a normalitás álláspontja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr121004313

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.03.16. 22:55:10

Március 15-re emlékezik a Fidesz.hu Ünnepi megemlékezéséről a Fidesz.hu ezt a képet is fontosnak tartotta kitenni. Vigyáztak, nehogy a nagy ünnepi emlékezésben elfeledkezzenek az emberek Orbán jelmondatáról: "Hiszünk a szeretet és az összefogás…

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.16. 12:20:53

Módszerváltásra kárhoztatva A mai nap végérvényesen pecsétet tett egy mondat igazságára: Magyarországon nem volt igazi rendszerváltás, legfeljebb módszerváltás. Immár az egyik legszentebb ünnepünk, az 1848. március 15-ei forradalom, a szabadság eszmény…

Trackback: Tudtad? 2009.03.16. 10:56:31

Zavarogjunk pont március 15-én! Gyorsan tennék egy kitételt: nem szeretem Gyurcsány Ferencet, valóban ideje lenne már eltávolítani, elég sok kárt okozott az országnak. De mégis, miért pont ünnepnapokon kell zavarogni? Jó, értem a szimbolikus jelentőség…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boj (törölt) 2009.03.15. 23:13:29

A mai nap morbid volt, de nem feltétlen a fentiek miatt.

Voltak, akiket a 12. pont 2. pontját tartalmazó feliratért vittek el rendőrök. Ennyi. Semmi ordítozás vagy dobálás. Azt hittem leesek a székről.

Vagy azt a fazont, aki hangoskodott és pár volt KB-s tag nyugger rávetette magát, szintén elvittek. A nyuggereket nem.

Weird, weird.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.15. 23:40:52

Talán még egyet is értenék veled, Fedor, bár...

Ha beszélgetnél velem, és ezt csak úgy teheted meg, hogy előtte engedélyt kérsz a megszólalásra, de én minden esetben elutasítom, és csak én beszélek hozzád, szerinted egy idő után nem tennéd meg, hogy közbevágsz? Dehogynem.

Magyarországon nincsen szólásszabadság, és nincsenek olyan jogok, melyekkel nemtetszésünket, politikai meggyőződésünket hangot adhatnánk. Ez tény. Ezek a vadbarmok, akikről írsz, azért mennek ilyenkor az utcára, mert tudják, hogy ekkor, csak ekkor, az ünnepek alkalmával képesek nagyobb csoportokba szeveződni.

De nem képesek. Sajnálom.

Amíg a hatalmon lévők, egy demokratikusan megválasztott, ám időközben a hatalmat többé el nem engedni akaró rezsim olyan törvényeket hoz, melyeken fél Európa röhög (tojásdobálás, hangos bekiabálás büntetése), és vannak hozzád hasonló bloggerek, emberek, akik nemtetszésüket nyilvánítják ki, amiért az elnyomottak lassan már minden lehetséges "kiskaput" megpróbálnak felfedezni (pölö a nemzeti ünnepek adta "tömeget" is), addig baj van a fejekben, és ezt nem rosszindulatból írom.

Nem akarok jós lenni, de fél éven belül a te blogod még üzemelni fog, az enyém nem. A te blogodon éltetni fogod a diktatúrát, az én blogom nem frissül, eltűnik.
Te "szabad" embernek fogod mondani magad, én vagy elhagyom az országot, vagy elhallgattatnak.

Egyébiránt értem, mit akarsz, és ha a rezsim helyén más emberek lennének, talán szebb ünnepeknek néznénk elébe.

MÉG EGY KORMÁNY SEM VETETTE KÖRBE MAGÁT KORDONOKKAL A NEMZETI ÜNNEPEKEN. Ez sem mond semmit? :-)

TD223 2009.03.15. 23:44:43

Gyurcsótány mai dumája után én is kérem, hogy adják vissza a nemzeti ünnepet. Szégyent hoz ez a proli-libsi banda ránk. Borzalom. Feri kényszerzubbonyba való aljas, hazug maffiózó. Nem szabadna a börtönőrön kívül senkihez sem beszélnie, főleg nem nemzeti ünnepen.

seaner 2009.03.15. 23:50:53

Jaj, szegény elnyomott szélsőjobbosok... meghalt a szólásszabadság, el kell hagyniuk az országot... jajjistenkém! Brüh-brüh-brüh!

:-D

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.15. 23:54:17

@seaner: Már ha a kommentemre értetted a hülyeségedet. Ha szélsőjobbos volnék, felvállalnám, de mivel igyekszem megérteni a libsi beszédeket is, és időnként még igazat is adok "nektek", hát...

Ostobaság idő előtt kijelenteni valamit. Ezt csak ostobák tetszik. Tessék megsértődni!

TD223 2009.03.15. 23:57:38

@seaner: Mire 3 millió cigány lesz az országban vagy meghalsz, vagy menekülsz. Brüh-brüh.

mesmithy 2009.03.16. 00:11:00

Ez olyan mintha a Kadar korszakban a majus elsejei felvonulast a nagykoruton tartjak, de a disztribun a Hosok teren marad. Remelem a felvetelek bejarjak a vilagot ezzel a kormany meg jobban lejaratja magat. Mellesleg megjegyzem a spanyol kiralyi part nem vedte ennyi rendor es nem kordonoztak igy el. A vilag szegyen a mai Magyarorszag!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 08:01:43

@Tom Bobb:

"Magyarországon nincsen szólásszabadság, és nincsenek olyan jogok, melyekkel nemtetszésünket, politikai meggyőződésünket hangot adhatnánk. Ez tény."

"Nem akarok jós lenni, de fél éven belül a te blogod még üzemelni fog, az enyém nem. A te blogodon éltetni fogod a diktatúrát, az én blogom nem frissül, eltűnik."

Idáig komolyan vettelek, de ennyi tömény baromság után, már ne haragudj, nem tudlak. Milyen jogotok nincs? Milyen diktatúra? Biztos, hogy egy országban élünk?

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.16. 08:45:25

@Fedor: Sajnos igen.

Miért nem mondtad a rendőröknek, hogy korlátoznak a személyes szabadságodban? Miért nem szóltál nekik, hogy te igenis ott, azon az útvonalon akarsz bicajozni? Hogy te nem a rezsim ellen vagy, hanem kimondottan tetszik neked, amit ezek ott "csinálgatnak"?
Miért nem próbálod egyszer meg, hogy finoman odalépsz a rendőrhöz, és közlöd vele, hogy Magyarországon diktatórikus rezsim uralkodik egy demokratikusan választott, ámde a hatalomtól átitatott, őrült diktátorral, és ezt a rezsimet minél hamarabb meg kellene dönteni ahhoz, hogy Európa komolyan vegyen minket? Próbáld ki, mondd ezt a rendőrnek, és meglátjuk, hogy komolyan veszed-e azt, hogy van-e szólásszabadság, vagy nincs! :-)

Legalább három könyvet vigyél be magaddal, miután ezeket a mondatokat odaköpted! :-)

Én még mindig komolyan veszlek.

seaner 2009.03.16. 09:10:20

@Tom Bobb: Magasról leszarom, hogy Te minek tartod magad!

seaner 2009.03.16. 09:15:48

@TD223: Lesz 3 millió cigány oszt a rasszista férgeknek lapos pofa. A jófejek - mint pl. én - meg itt maradnak és nem fognak meghalni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 09:22:56

@Tom Bobb: Magyarországon diktatórikus rezsim uralkodik egy demokratikusan választott, ámde a hatalomtól átitatott, őrült diktátorral? Neked fogalmi zavaraid vannak. Milyen diktatúra az, ahol bármit elmondhatsz, ezt az előző mondatot minden következmény leírhatod, és hangoztathatod bárhol? Milyen diktatúra az, ahol működik a parlament, van szabad sajtó, gyülekezési- és szólásszabadság? A rendbontókat a világon mindenhol elviszik, a legnagyobb demokráciákban is, ezen az alapon az USA-ban meg egész Nyugat-Európában is diktatúra van, tele csupa "demokratikusan választott, ámde a hatalomtól átitatott, őrült diktátorral". És miért gondolod, hogy azért, mert nem hőzöngök meg zsidózok, akkor már rögtön kimondottan tetszik, amit csinálnak?

A rendőrök vajon miért engedtek volna át? Rám van talán írva, hogy nem akarom átvágni őket? Őket nem hibáztatom, csak azokat, akik miatt szükség van rájuk. Azért ne felejtsük már el, hogy ez csak azóta van így, amióta a tévéostromnál és az utána következő október 23-án átszakadt egy gát, és megjelent a vandalizmus az utcákon. Nem tisztem Orbán Viktort védeni, de speciel idén jól csinálta: kerestek egy helyet, ahol összegyűlhetett a nyájával, és békésen oszthatta nekik az igét. Nem értettem vele egyet, de nem vitatom, sőt, védem a jogát arra, hogy elmondhasson nyugodtan bármit, bár a parlamentben lenne ilyen aktív. És nem csak én vagyok ezzel így, hanem a hatalom is. Volt bármi botrány? Nem. Ugyanis ő nem követett el törvénytelenséget, nem uszított, nem eltakart arccal rombolt és nem is akarta másokba belefojtani szót (és jé, őbelé se akarta senki). Ennyire egyszerű látod?

TD223 2009.03.16. 10:08:34

@seaner: Mert biztos válogatnak majd.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.16. 10:11:43

@seaner: Bocsánatot kérek. Az "ostoba" szó esetedben túlságosan költői volt!

@Fedor: Vannak a világban úgynevezett "kemény" és "puha" diktatúrák. Egyesek ezeket demokráciának szeretnék beállítani, ami már-már működik is, ha nem figyelünk oda. Ez tény.
Mások nem is titkolják, hogy "keményen" fogják a népet, és ők, véleményem szerint, "egészségesebb" emberek (diktátorok), mint ezek a sunyi, magukat liberálisnak, demokratának, "észlénynek", vezetőnek és államférfinak beállító... khm... izék.

Nem a cigányozásról és a zsidózásról van szó. Ezeket a "fegyvereinket" most basszuk félre! Jelen esetben arról beszélgetünk, hogy egyfajta "puha" diktatúrában élünk, ahol már nem tudsz odamenni a kordon mögött álló rendőrhöz, hogy a fentebb vázolt mondatot elmond neki, mert riasztja a haverjait, és "befog". Ez tény. Addig úgysem hiszed, míg nem próbálod ki.
És most nézzük át a dolgot! Semmiféle (szavaiddal élve) rendbontást nem követsz el, mikor odaállsz a kordont őrző pribék elé, és elmondod neki, hogy szerinted a rezsimet meg kell buktatni, hogy jogszerűtlen ez a kordon, és különben is, milyen szép napunk van ma a halálra, mert ez nem rendbontás! Ez, barátom, szólásszabadság, véleménynyílvánítás, tehát NEM ÜTKÖZHETNE falakba, de mégis... Mert bevisznek ezek hangoztatásáért, holott... (gondolkozz!).

Egyetértek veled, hogy a kövekkel, "koktélokkal" dobálózó egyéneket ki kell emelni a sorból és meg kell fenyíteni, bevinni, ütni-verni, satöbbizni. Ez rendben van, mert ha olyan marha, hogy ő és három haverja úgy gondolja (de legyenek akár harmincan), hogy kövekkel, szemeteskukákkal, vascsövekkel, "koktélokkal" fel tudják venni a harcot a JELENTŐSEN felfegyverzett rohamrendőrök ellen, akik legalább ötvenen, százan vannak ellenük (ha nem többen), akkor teljesen jogos a bevitel és a "kínzás", hiszen ostoba emberekről beszélünk.
Jobb lene természetesen azt látni, amikor FELFEGYVERZETT, rendezett alakzatban érkező tüntetők vonulnak a FELFEGYVERZETT, rendezett alakban várakozó, és maguk alá csináló 50 kilós rendőrök felé. De ez utópia (majd írok róla, már készül).
Tehát vannak dolgok, melyekben egy a véleményünk, Fedorom, és ez nem is olyan rossz! :-)

Nem tudom, rendbe tudtuk-e tenni az én szánalmasan beteg fogalmi zavaraimat, vagy maradtam ugyanolyan "ápolni való", esetleg végre te is felnyitod a szemedet, és kicsit belátod, hogy igenis egyre erőszakosabb, fegyverkezőbb, félelmetesebb a hatalom, a rezsim, holott ha csak ötven-száz hülyegyerektől kellene tartania, ezekre a "fellépésekre", melyeket elkövetnek, nem lenne szükség.

Ja, hogy lassan a fél országnak nem tetszik a viselkedésük? Hahó! Valami nincs rendben "ideát"... !

agymosott.blog.hu/2009/03/16/nemzeti_az_unnep_es_haragos

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 10:24:44

"Egyetértek veled, hogy a kövekkel, "koktélokkal" dobálózó egyéneket ki kell emelni a sorból és meg kell fenyíteni, bevinni, ütni-verni, satöbbizni"

Még ebben se értek egyet veled. Nem kell őket ütni-verni, fenyíteni, a rendőri brutalitást nem támogatom. Kiemelni őket igen, esetleg elzárni, ha szükséges, vagy megfelelő jogi folyamat végén megbüntetni.

"Jobb lene természetesen azt látni, amikor FELFEGYVERZETT, rendezett alakzatban érkező tüntetők vonulnak a FELFEGYVERZETT, rendezett alakban várakozó, és maguk alá csináló 50 kilós rendőrök felé."

Hát én nagyon nem szeretnék ilyet látni.

Avatar 2009.03.16. 11:44:29

Vajon Bencsik most is fogja-e követelni, hogy a rendőrökre támadókat éleslőszerrel állítsák meg? Hát hogy képzelik, hogy joguk van rendőrre támadni? Vagy nekik van, csak a cigány érdemel golyót érte?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 11:49:23

@Avatar: Az nem a Bencsik volt, hanem a Bayer, de amúgy a kérdésed jogos, ezt már én is feltettem:

fedor.blog.hu/2009/02/10/tuzparancs_1

daito 2009.03.16. 13:10:19

Milyen diktatúra az, ahol a rendszer ellen ugráló, hőzöngő, már többször fesztivált csináló emberkéket legkésőbb 1-2 nap után kiengedik?
Ha az utcán megpofozok valakit, elkapnak, akkor sem engednek el gyorsabban. Sőt.

Milyen diktatúra az, ahol az intézkedő rendőröket tucatnyi kamera filmezi akicó közben?
Ahol az (intézkedő) rendőrt a tüntető/sétáló/forradalmár/akárki szemből fényképezi?

Milyen diktatúra az, ahol kimondottan az ilyen rendszereket (is), zsidókat, liberálisokat, kommunistákat, bal-közép-jobb oldalakoban hívő demokratákat, cigányokat elpusztítani kívánó fiatalok jelképeiket lóbálva felvonulhatnak minden évben más európai elnyomott sorstársaikkal? (Lsd. becsület napi vigasságok, főműsoridőben).

Milyen diktatúra az, ahol a magukat a hatalmon lévők legnagyobb ellenségeinek tekintő, akasztásokat, kivégzéseket, elkergetéseket vízionáló emberkék százával nyilatkoznak tévéknek, rádióknak; választásokon indulnak, megválasztódnak, nemritkán tévé, rádió műsort vezetnek?

Elég puha. :)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.16. 13:46:55

@daito: Ilyen. Nem hasonlítani kell egy már meglévőhöz vagy régebben létezetthez. A magyar diktatúra ilyen, barátom.

Azt hiszem, jön majd a cikkem erről is, hogy okosodj! :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.16. 13:56:32

@Tom Bobb: Tehát összefoglallak: a Gyurcsány-diktatúra olyan diktatúra, ami semmiben nem hasonlít a többi diktatúrára, sőt, magán viseli a nyugati típusú demokrácia összes jelét (sőt néha inkább már anarchia, mint demokratikus rend, mert sok olyan is lehetséges, ami ott nem), de pont ezért, "az a gyanús, ami nem gyanús" alapon mégiscsak diktatúra. Mert csak.

Értem.

-lyla- 2009.03.16. 15:20:06

"akiknek egy része előre elrejtett Molotov koktélokkal "

nem te voltál ez a rejtegető, te seggfej...?

Szakyster 2009.03.16. 15:30:00

Fedor: nem tudom, szerintem nagyon más országban élünk. Szeretnék ott élni, ahol te :(

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.16. 16:41:26

@Fedor: Kedvelem a cinikus embereket, és értem én a humort...

Jól összefoglaltad. :-)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.16. 16:49:00

Úgy általában mindenkinek, aki nem hiszi, hogy itt diktatúra van, amit csak azért nem nevezhetünk "keménynek", mert azt bizony az EU nem engedhetné meg. Hát gondolkozzatok már: minden egyes tagállam majdhogynem normálisan működik, fejlődik, halad előre, és akkor ez a kis szaros "lepény" itt középen bevezetné a kemény diktatúrát... ebben még az a hülye jobbikos sem hisz, aki éljenzett Csurkának a 15.-ei beszédén! :-)

Szóval ilyen a diktatúra nálunk, mosottak:

www.youtube.com/watch?v=5eoqAoQ3pcQ

Megélhetési rasszista 2009.03.16. 20:28:06

Fedor, ugye nem gondolod komolyan a Molotov-koktélos dolgot? Hogy a szélsőjobbok tényleg annyira hülyék, hogy a város egyik legforgalmasabb részén "elrejtenek" néhány üveget, amit derék fakabátaink véletlenül megtalálnak. Hogy felettébb érdekes módon Budaházy és Torockay (i?) alig néhány órára lett kivonva a forgalomból, de még durvább volt, amikor a Kossuth téri őrületben egyszerűen nem vették őrízetbe, pedig érvényben volt az elfogató parancs.
Egyszerűen ez az egész azért jó, mert a birkákkal el lehet hitetni, hogy itt mekkora fasisztanáciszélsőjobbújnyilas veszély van, amire aztán még sok dolgot rá lehet húzni.
Amúgy meg tiltakozom, hogy az én drágán megdolgozott adómból ilyen faszságokra költik a pénzt. Nem kell államilag megrendezett ünneplés, ami évről évre üresebb és szánalmasabb.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.16. 22:46:14

@Fedor: Amikor meg az Orbánék voltak hatalmon (és érdekes módon meg tudták akadályozni, hogy a szélsőjobb grasszáljon az utcákon, de ez mellékszál) akkor meg többeknek az volt a bajuk, hogy nem "úgy" kellene ünnepelni. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy olyan az emberi természet, hogy mindig megtalálja a maga morognivalóját.
Egyébként pedig - megértve, hogy nyugalmas ünnepre vágysz, mint minden normális ember - azt azért furcsállom, hogy ilyen könnyű elfogadnod a hatalom mostani túlkapásait (cumisüveg elvétele, felelős kormányt plakáttal követelők előállítása), ill. hogy egy nyilvánvalóan rossz dologra (utcai rombolás 2006. okt. 23-án) való hivatkozással nem tudod észrevenni, hogy az ehhez vezető morális válság kirobbantóját (igen, GyF-t) is óriási felelősség terheli.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.17. 08:42:31

@Dr. Morcz:
1. Kitörésnapi szélsőjobbos rendezvény akkor is volt. A Vér és Becsület is akkor alakult. Szóval max. nem volt ekkora visszhangjuk. Talán azért, mert nem volt ennyire markánsan kormányellenes éle a dolognak, és az akkori ellenzék (és a társadalom többsége) helyeselte, ha felléptek ellenünk, és nem a demokrácia elleni támadásnak próbálták beállítani azt.
2. A túlkapásoknak nem örülök, de nem csodálkozom, hogy a rendőrök némileg idegesek az elmúlt évek után, van elég rossz tapasztalatuk, és így előfordul, hogy túlreagálnak dolgokat, sajnos ilyen előfordul bárhol, ahol feszült a helyzet (gondolj a 2001 utáni terrorpánik miatti intézkedésekre). De ez ettől még nem diktatúra, akkor lenne az, ha nem lehetne szóvá tenni ezeket a túlkapásokat (de lehet, itt is, a parlamentben is, mindenhol), és nem lehetne miattuk vizsgálatokat indítani. De indul az is.
3. Lényegtelen, hogy mi miatt rombolnak. SEMMILYEN indokot nem tudok elfogadni, amíg van más módjuk a véleményük kifejtésére, és dolgok megváltoztatására, márpedig most van, ezerféle. És ez akkor is igaz lenne, ha nem Gyurcsány, hanem Orbán, vagy bárki más ellen tüntetnének.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.17. 23:01:36

@Fedor:
1. A Vér és Becsület valóban 2001-ben alakult, mint kulturális egyesület, 2002-ben lett közhasznú. A közvélemény 2002 decemberében figyelt fel rájuk, a Fehér Karácsony c. rendezvényük kapcsán (forrás: belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/29624/1 ). Ha rákeresel (én most megtettem), a szövegeikből kitűnik, hogy a Fideszt semmivel sem tartják jobbnak, mint az MSZP-t. Az meg nem érv, hogy Orbánék alatt alakultak. A Magyar Gárda pl. 2007 augusztusában jött létre, ki is volt akkor a miniszterelnök?
2. Lehet, hogy nem csodálkozol, hogy a rendőrök idegesek (különösen hogy a feljebbvalóik még hergelik is őket egy belső infóm szerint), de ez messze van a szakmaiságtól. Az orvosnak is elnézed, ha ideges, és a vakbeled helyett a vesédet veszi ki? A tanárnak,ha idegességében megpofozza a gyerekedet? Ugyan már.
3. A rombolásra én sem találok mentséget, és elítélem. Azt azért valószínűsítem, hogy politikai hasznot nem a jobboldalnak hoz. De rombolás és plakát-felmutatás vagy bekiabálás között azért van különbség.
+1. Az elmúlt évek rombolásba fordult ünnepein egyre fogy a rombolók száma. Azt, hogy az öszödi beszéd napvilágra kerülte utáni MTV-székház körüli tüntetésen nem volt felkészült a rendőrség, még csak értem, bár erről is született több összeesküvés-elmélet. De az hogy lehet, hogy egészen mostanáig képtelen volt a rendőrség a max. párszáz fős agyamentekkel megbirkózni? Nincs ebben valami célzatosság? Ha meg szimplán bénák, akkor Gergényit mért tüntették ki, mért nincs minden rombolás után elcsapva az aktuális főkapitány, stb?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.18. 08:16:20

@Dr. Morcz: 1. Mondtam, én hogy Orbánéknak közük van a Vér és Becsülethez? Csak annyit írtam, hogy voltak Orbánék alatt is szélsőjobbos szervezkedések (válaszként a felvetésedre, miszerint nem voltak). A különbség annyi, hogy akkor a többség semmi szimpátiát nem érzett irántuk, sőt, most viszont akadt közös cél (gyurcsánytakarodj), még a szélsőjobb egyik jelképe, az árpádsávos zászló is közös lett, szóval emiatt érzékenyebbek az ellenük hozott intézkedésekre.
2. Az, hogy nem csodálkozom rajta, nem jelenti azt, hogy egyben helyeslem is.
3. Erre írtam azt én is, hogy túlreagálás. El is indult miatta az ombudsmani vizsgálat, nagyon helyesen.
+1. Egyrészt nem a rendőrökön múlik csak. Ők beviszik őket, aztán a jogszabályok miatt el kell engedniük nekik (vagy legkésőbb a bíróságnak) egy egyszerű ejnyebejnyével, max. pénzbírsággal. Másrészt kényes határon mozognak. Látod, már így is diktatúrát vizionálnak egyesek, mi lenne akkor, ha keményebben lépnének fel, és mondjuk a Budaházyt vagy a Toroczkai-t, mint hangadókat nem néhány órára fognák le a balhé kitörésekor, hanem preventív jelleggel előre, mint anno Demszkyt Kádárék, esetleg hónapokra, évekre? Mártírokká válnának. Sajnos nem túl egyszerű ez.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.03.18. 08:31:11

@Fedor: Lám, még mindig itt ragadtunk...

Igen, éppen ezért beszélhetünk "érdekes", "puha" diktatúráról, mert egyszerűen nem képes a rezsim "igazi diktatúraként" viselkedni, hiszen abban a pillanatban, hogy Budaházy meg Toroczkai hetekre, hónapokra börtönbe kerülne, ha az összes csendes vagy éppen randalírozó tüntetőt börtönbe küldenék, akkora bili borulna ki itt Európában, amekkora még nem volt, és az EU szét is tudna hullni ettől a magába fogadott gennytől, amit diktatórikus Magyarországnak nevezhetünk.
De hát, Fedor barátom, te ezt másként látod, és én azt mondom: élj ebben a világban, nincs azzal semmi baj! Cigánybűnözés sincsen, fel kell őket zárkóztatni, ezért tűnnek el felzárkóztatási pénzek cigányok kezei között, meg ostoba 50 kilós rendőrök sincsenek, akik csak a páncél mögött nagyemberek, és akik jogtalanul verik a magyart, és amúgy is: ki meri azt állítani, hogy volt ennél népszerűtlenebb "vezérünk", mint Feri Király?

Ez a baj, hogy ha majd robbanni fog valami, akkor túlságosan nagyot szól, nem pedig emilyen "csendes" háborút követően oszolna szét a füst... ha érted. Addig húzza ez a rezsim, ameddig lehetséges, és ez a pár éves "hergelés" megbosszulja majd magát.
De hát én csak egy agymosott vagyok... :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.18. 08:36:42

@Tom Bobb: Megint sikerült azt a hülyeséget kihoznod, hogy én a Gyurcsány seggét nyalom, ami még akkor se volt igaz, amikor támogattam, hát még most (és ezt te nagyon jól tudod, hisz olvasod az írásaimat). Vedd már komolyan a bejegyzésem utolsó két mondatát légyszíves, és próbáld már ki milyen, ha a világot nem csak fekete-fehérben látod, hanem figyelembe veszed az árnyalatokat is.

Avatar 2009.03.18. 15:50:12

@Fedor: "Orbánék alatt is szélsőjobbos szervezkedések (válaszként a felvetésedre, miszerint nem voltak). A különbség annyi, hogy akkor a többség semmi szimpátiát nem érzett irántuk"

Orbánék alatt demokratikus úton választott parlamenti képviselete volt a szélsőjobbnak (MIÉP), nehéz lenne azt mondani, hogy nem volt mögötte szimpatizáns tábor.
Az FKgP szétszalámizása után a lényegében kisebbségi kormányként működő Fidesz kabinet rendszeresen az ellenzéki MIÉP támogatásával tudott keresztül vinni törvényeket.
Aztán a Fidesz ifjúsági tagozatából átalakult Jobbik erősen radikalizálódott, lényegében a MIÉPpel közös szavazóbázist kezdett képviselni. Össze is fogtak a MIÉPpel, de együtt sem tudtak újra parlamentbe jutni, viszont a költségvetéstől kapott pártpénzek elosztásán összevesztek. Közben Orbánéktól is egyre távolabbra kerültek ideológiailag, és sok Jobbikos számára most már a fidesz is az ellenség táborába sorolódik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.18. 16:08:20

@Avatar: Most komolyan ki akarod csavarni minden mondatomat? Nem azt mondtam, hogy nem volt támogatottságuk, hanem azt, hogy a TÖBBSÉG nem szimpatizált velük semmilyen szinten. Ez ma nem mondható el, mert a kormányt sokan nem szeretik, és ezért a velük ezen a téren egy platformon lévőkkel sokszor a kelleténél elnézőbbek.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0