Biztos, hogy átverés?
2009. április 10. írta: Fedor

Biztos, hogy átverés?

Átverés az Index szerint, hogy időt veszítenénk a választásokkal, de biztos ez?

A cikk alapállása az, hogy bár egy előrehozott választás (Gyurcsány távozásától számítva) durván öt és fél hónap késedelmet okozna, de ez csak 10-20 milliárdos kieséssel járna az idei költségvetésből, ami elhanyagolható: 

Az előrehozott választások útján létrejövő új kormány ugyanúgy meg tudná időben lépni a Bajnai-csomagban előirányzott idei kiadásvágási intézkedések nagy többségét, a 2010-es kiadáslefaragási lépéseket pedig egytől egyig idejében abszolválhatná. Ha Bajnaiék az IMF és az EU rábólintása mellett adócsökkentésbe fognak idén, az adókiengedést szintén fel tudná mutatni egy előrehozott megméredzkedéssel felálló kormány, a 2010-es adócsökkentés mindkét esetben év elejétől indulhatna. (Ne feledjük: Gyurcsány lemondásának felajánlásától számítva másfél hónap eltelik addig, amíg a Bajnai-kabinet feláll, tehát másfél hónap úgy telik el ezesetben, hogy addig érdemi kormányzati intézkedés nem is történik.)

 Nekem viszont volnának ellenvetéseim.

  1. Miért olyan biztos a cikkíró abban, hogy az előrehozott választásokon győztes párt (amely minden bizonnyal a FIDESZ lenne) valóban meghozná a szükséges intézkedéseket? A teljes kommunikációjuk ellene szól. Persze lehet, hogy felelős pozícióból már mást mondanak majd, de akkor hogy is állunk a hitelességgel?
  2. Mivel a válság természete bizalmi (a szó eredeti értelmében nincs hitelünk), a legfontosabb feladat ennek erősítése, hogy lássák, teszünk valamit érdemit. Az a másfél hónap kevesebb, mint harmada az öt és félnek. Most, amikor szinte hetente változik a helyzet, életbevágó, hogy minél előbb elkezdődjön ez a folyamat. És ebből a szemszögből nézve nagyon is sok az a plusz néhány hónap...
  3. Szintén a bizalom helyreállításának szemszögéből nézve: Jót tenne a forintnak és a tőzsdének most egy választási kampány? Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a két nagy, de főleg a FIDESZ részéről ne ígérgetésekről szólna az egész (hisz már most is ezt teszik, amikor azt mondják, hogy megszorítások nélkül is rendet lehet tenni). Akkor azt hiszem a hármassal kezdő euró-árfolyam után megismerkedhetnénk a négyessel is...

Marhára idegesít a FIDESZ részéről, hogy kétségbe vonják a másik oldal jogát is a létezésre. 2004 és 2006 után most újra előkerült az illegitim kártya, ami amellett, hogy hülyeség, nagyon veszélyes is, mert totálisan alkalmas a demokrácia intézményeinek aláásására. Mégegyszer: miniszterelnököt nem a nép választ, hanem a parlament. A konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye pedig alkotmányos eszköz, amivel akár a FIDESZ is élhetett volna bármikor, ha megállapodik a többiekkel egy megfelelő jelöltben. És akkor most nem kéne előrehozott választásokat követelni, hogy hatalomra kerüljenek.

Lehet, hogy az a baj, hogy anélkül nincs meg a kétharmados többség, és kompromisszumokra kényszerülnének a két reforméhes kispárttal? Ja, az lehet. Meg az is, hogy ezesetben nagy valószínűséggel nem Orbán lenne a miniszterelnök. De most akkor a minél nagyobb hatalmuk a fontos, vagy az ország sorsa?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr661052071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe83 (törölt) 2009.04.10. 16:14:51

"De most akkor a minél nagyobb hatalmuk a fontos, vagy az ország sorsa?"

Ezt a kérdést szerintem a 2008-as hármas népszavazás már megválaszolta. Sokkal nagyobb volt annak a referendumnak a jelentősége, mint ahogyan azt sokan állítják. Nem csak a 300 forintokról, vagy a tandíjról szólt, egy olyan folyamatot akasztott meg, amely a régóta rosszul működő egészségügyi és romló felsőoktatási rendszert rázta volna gatyába.

A Fidesznek kell a hatalom. 1998 és 2002 között megízlelték és most már kell nekik. Most itt a hatalmas lehetőség: a 2/3-os többség. Évtizedekre bebetonozhatja a Fidesz vezetőinek pozícióját a magyar politikába. Gondolom ezért félnek a Bajnai csomagtól. Igaz, hogy megkönnyíti a kormányzást majd 2010-ben, de lehet, hogy elúszik vele az abszolút többség.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.10. 16:20:23

@Pepe83: Sajnos csak egyetérteni tudok...

Megélhetési rasszista 2009.04.10. 16:41:26

Fedor, ez nagyon visszafele fog elsülni az MSZP felé. És én ennek örülök. Ha egy kicsit a színfalak mögé néznél, láthatnád, hogy a Fidesznek esze ágában sincs hatalomra kerülni. A megszorításokat meg kell hozni, nincs mese (13. havi nyugdíj? abszurdum, főleg, hogy 12 havit adózunk, amiből eltartjuk őket). Ahogy egyszer Kéri(y?) László is kiszivárogtatta egy zártkörű Orbán-előadáson.
Szóval tudni kellene a sorok között olvasni, az MSZP-SZDSZ formális koalíció meghozza a szükséges rossz lépéseket, 2010-ben mindeki anyázza majd a kormánypártot és dafke nem oda rakja az ikszet. Néhány elvakult MSZP rajongón kívül, de ők klinikai eset, ahogy ilyenből mind a kettő oldalon van. Kár abban reménykedni, hogy az embereket meg lehet arról győzni, hogy most ugyan rosszabb, de ennek köszönhetően 2016-ban majd eljön a Kánaán. Mert ilyenek vagyunk, nem érdekel mi lesz 6 év múlva, az érdekel, hogy a következő hónapban ki tudom-e fizetni a számlát. És az MSZP ennek most nagyon keresztbe fog tenni.
Konklúzió: 2010-ben a Fidesz úgy 2/3-dal nyeri a választást, az SZDSZ kiesik (Halleluja!), az MSZP pedig lesz egy 10-15%-os törpenyuggerpárt. Ezért nem lehet most előrehozott választás, még kell ez az egy év, mert utána minimum 2-3 ciklust ellenzékben töltenek majd.

Pepe83 (törölt) 2009.04.10. 16:58:32

@Megélhetési rasszista:

A győzelmük biztos, a 2/3 még nincs lejátszva, de a 2-3 ciklus szerintem túlzás.

Lehet, hogy túl optimista vagyok, de ahogy 2002-ben sem tudták megtartani a hatalmukat, 2014-ben sem tudják majd. Ráadásul most még osztogatni sem tudnak olyan mértékben, mint azt tették a Bokros csomag hozadékából.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.10. 19:05:41

@Megélhetési rasszista: Teljesen logikus a szcenáriód (bár én ennek azért annyira nem örülök), de ha tényleg így van, akkor figyelmedbe ajánlom az 1. számú ellenvetésem második felét. Hol van akkor a hitelesség? Ha erre játszik Orbán, akkor mennyivel jobb, mint a 2006-os Gyurcsány? Ha az elmúlt néhány év erkölcsi ostorozása után meglépnék ezt, akkor az csak újabb bizonyíték lenne a hataloméhes álszent gerinctelenségükre.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2009.04.10. 20:35:20

A múltkor a tv-ben feltette valamelyik FIDESZ-es politikusnak a kérdést, hogy miért nem állnak elő a programmal. Válasz: Olyan mintha a szocialisták nem tanulnának, de ötös dolgozatot akarnának írni. Ellopják a jó ötleteinket és megvalósítják, mint a sajátjukat.
Szóval, csak azt akartam mondani, hogy mi választók kurvára le vagyunk szarva. Orbán Viktorékat egyáltalán nem érdekli, hogy a kisembernek jó legyen, az ország sorsáról nem is beszélve. Viktor különben is diktátor, szerintem. Ha nem az lenne, már rég nem Ő fújná a passzátszelet a FIDESZ-ben, hanem lenne egy olyan karizmatikus vezetőjük, aki a kisújából kirázná a 2/3-ot, nem kéne megint mindenféle jobboldalinak mondott tömörülésnek fűt-fát ígérni.

Megélhetési rasszista 2009.04.10. 20:51:53

@Pepe83: 2002. teljesen másik vágány, akkor egy jól prosperáló országot adtak (emlékezzünk csak, 2008-ra eurót terveztünk), viszont Orbánnak voltak olyan kinyúlásai, amit az MSZP sikerrel használt ki (mai napig emlegetett "koronaúsztatűs, meg Országimázs Központ, stb.). Emlékezz csak, alig néhány százalék döntött.

Megélhetési rasszista 2009.04.10. 20:56:12

@Fedor: Pedig ez így teljesen logikus. Híveimnek eljátszom a látszat kedvéért, hogy akár puszta kézzel is nekimegyek a kormánynak, míg a valóságban a két kezem összeteszem, hogy ezek hozzák meg a szükséges rossz döntéseket és ne nekünk kelljen. Így jövőre ki lehet állni majd úgy az ország elé, hogy az a csúnya MSZP-SZDSZ koalíció.
Hitelesség? Ugyan már. Az ország kb. 10%-a talán átlátja, de a többi egyszerűen csak birka. Sokszor mondják, hogy az átlagember emlékezete fél év. Ennél régebbire nem emlékezik.
A hitelesség ott dőlt romba, amikor 1994-ben megválasztották Horn Gyula vezette MSZP-t, aki büszkén vállalta pufajkás múltját, és hogy 1956-ban ő bizony az emberek ellen lövetett. Ezek után itt nincs szükség arra, hogy valaki hiteles legyen.

tripanek (törölt) 2009.04.10. 21:14:48

ezt kicsit túlpörögted, de legalább megvolt a napi orbánozás. zsir.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.04.10. 23:16:50

@Megélhetési rasszista: Igazad van, de a 10 %-al túlzol. Ez 800 ezer választópolgárt jelentene. Ennyien szerintem nincsenek, akik programra, vagy valamilyen értékre szavaznának. A dolog inkább érzésből megy, jelentős részben valaminek az elutasítását jelenti.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.11. 10:01:31

@Megélhetési rasszista: Nem azt mondtam, hogy nem logikus, csak azt, hogy megvetendő.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.04.11. 20:34:20

@bng: Igazad van. Tulajdonképpen ezért szívunk, mert a tömeg nem észből, hanem zsigerből szavaz. Ez sajnos a rendszer és az általános választójog velejárója.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0