Csalóka népszerűség
2009. május 12. írta: Fedor

Csalóka népszerűség

A legfrissebb népszerűségi listán Orbán áll az élen. Bár ahogy Dávid Ibolya évekig tartó szárnyalása mutatta, nem teljesen törvényszerű, de azért valahol logikus, hogy a legnépszerűbb párt vezetője szintén a legnépszerűbb legyen. Ebből persze azt a következtetést vonják le sokan, hogy ahogy a FIDESZ népszerűsége is megduplázódott, ugyanúgy Orbáné is, így lett mindkettő listavezető.

Csak hogy ez így, ebben a formában nem igaz.

A FIDESZ szavazótábora valóban kétszer akkora lett, mint korábban, köszönhetően a másik oldal permanens bénázásának és stiklijeinek, de ennek ellenére Orbán népszerűsége egyáltalán nem nőtt. Hogy mire alapozom ezt? Elő kell venni az évekkel ezelőtti népszerűségi listákat és jól megnézni. Nem a relatív helyezéseket, hanem a százalékos értékeket.

Orbán jelenlegi első helyét 44%-os népszerűséggel érte el. Három évvel ezelőtt, májusban, közvetlenül a 2006-os MSZP győzelem után, de még Őszöd előtt, tehát amikor Orbán kvázi a mélyponton volt vesztes vezetőként, és még a pártján belül is megingott a helyzete (mondjuk egy normális pártban két vesztes választás után nem csak megingott, hanem meg is bukott volna, de ez más kérdés), a lista közepén volt megtalálható.

Egy százalékkal magasabb népszerűséggel mint most.

Mivel azt gondolom, joggal feltételezhetjük, hogy Orbán népszerűsége az ősfideszesek körében semmit nem csökkent (sőt, talán növekedett is), ez csak egy dolgot jelenthet. Hogy annak a rengeteg embernek, aki most rájuk szavazna, igen jelentős része a FIDESZ-t nem a politikája és a vezetőjének személyisége miatt választaná, hanem azért mert csalódott az MSZP-ben, és büntetni akarja (és valljuk meg, erre a szocik igencsak rászolgáltak). De ettől Orbánt még nem kedvelték meg, csak most már őt tartják a kisebbik rossznak. Ezt bizonyítja közvetve ez a lista is: Orbán nem az érdemei miatt került az első helyre, hanem azért, mert azok, akik addig előtte voltak, irtózatosan lecsúsztak. Az akkori első, Szili Katalin pl. 17%-ot, az akkori második, Gyurcsány 32%-ot. Hogy megérdemelten, azt senki se vitatja.

Ez a lista a teljes magyar politikai mezőnyről szegénységi bizonyítványt állít ki. Nem tudom van a más olyan ország, ahol a "legnépszerűbb" politikust is többen utálják, mint szeretik. Leszerepelt itt mindenki. A szocik és a liberálisok per pillanat jobban, de ez csak amiatt van, mert nekik volt nagyobb befolyásuk a dolgok menetére az elmúlt években. Bár nézhetjük abból a szemszögből is, hogy ha Orbán egy ennyit szerencsétlenkedő kormány ellenében is csak megőrizni tudta a népszerű(tlen)ségét, de nem sikerült pozitív tartományokba emelkednie, akkor ő is nagyon elronthatott valamit, jobban, mint a szocik.

Ez bizony azt jelenti, hogy Orbánnak számolnia kell azzal, ha újra miniszterelnök lesz legkésőbb egy év múlva (mert azért ahhoz csoda kéne, hogy ne legyen az, csodák pedig nincsenek, ezt talán még egy Mikola vagy Kövér egy se tudja elszúrni), hiába lesz akár kétharmados támogatottsága is a kormányalapítás pillanatában, a tábora pillanatokon belül a felére fog olvadni, amint meghozza az első népszerűtlen intézkedéseket (márpedig meg fogja, mert nem lesz más lehetősége), és ezzel totális ellentmondásba fog kerülni mindazzal, amit az elmúlt években képviselt. Lehet, hogy nem fog akkorát zuhanni, mint Fletó, mert eltakarják a lényeget egy kis árvalányhajjal meg koronaúsztatással (no meg ő sok mindent ráfoghat majd az elődjére is), de hogy zuhanni fog, az biztos. És akkor ne csodálkozzon majd azon, ha esetleg azzal a fájdalmasan ismerős demagógiával fog jönni az ellenzéke, hogy mást csinál, mint ígért, és talán még azt is a szemére vetik, hogy ezért illegitim, és mondjon le. Esetleg befigyelhet néhány népszavazás is, amellyel rákényszeríthetik néhány szükséges, de népszerűtlen lépés visszavonására.

Ez persze közjogilag ugyanúgy baromság lesz, mint Gyurcsány esetében volt, én nem is fogok ehhez a kórushoz csatlakozni, de a mezei szocikért meg a vezetőikért (esetleg a belső száműzetéséből egy idő után visszatérő reaktivált Gyurcsányért) már nem kezeskedhetem.

A szellemet Orbán engedte ki a palackból.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr111116700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.05.13. 17:33:12

Baljós ÁrnyékTegnap a FIDESZ és Orbán népszerűségének változásait és várható jövőjét elemezgettem, ma jön a másik oldal. De lusta leszek, most csak egy cikket ajánlok mindenki figyelmébe, ami az Index-en jelent meg Gyurcsány árnyával birkózik az MSZP címm…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.05.12. 14:48:39

Két dolgot vontam le magamban. Elsőnek, hogy nincs 50% fölött senki, másodjára, hogy az Orbán- fóbiád nem csökkent.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.12. 15:02:02

@molaris: Hát ez inkább komplett politikus fóbia. Ha ebből te csak Orbánt hallod ki, az már te prekoncepciód. Bár tény, hogy nem a szívem csücske, de perpillanat nincs olyan politikus, akiről ez elmondható volna. Speciel most tényleg csak ürügy volt egy kis elemzésre és jósolgatásra, hogy mi várható szerintem. Szólj, ha te mást vársz...

tripanek (törölt) 2009.05.12. 15:11:40

Kissé eröltetett post. Mondjuk hazudok, mert nem is kissé.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.12. 15:15:18

@tripanek: Konkrétan melyik részét tudnád megcáfolni? Az adatok pontosak, a következtetések számomra logikusak (ezért is írtam le).

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.12. 15:33:16

Én is várom már, hogy mikor dőlnek bele a saját kardjukba. Magam is többet szidom a FIDESZt jó okkal mint az MSZP - SZDSZ dilettáns társaságot, de egy különbség van a jobb és a bal oldal között. A FIDESZ kénytelen volt aprólékos munkával felépíteni lényegében a semmiből ezt a népnemzeti politikai szocializációs csomagot, és igaz, hogy vaskalapos diktatúra van a párton belül, de meglátjuk, hogy jelent-e ez valamiféle irányíthatóságot is. Ezzel szemben az MSZP és az SZDSZ teljesen irányíthatatlan bolondok háza. A blogomban írtam vagy 400 cikket arról, hogy ennek így van egy komoly politikai szocializációs mellékhatása, mégpedig a nemzeti szintűvé kitenyésztett irányíthatatlanság. Erről érdemes olvasni a rebarbarizáció rovatban. Ez teljesen FIDESZ találmány, de mivel az SZDSZ - MSZP bagázsnak nincsenek saját irányvonalaik, így hát követték ezt. Most majd meglátjuk ennek a mesterkurzusát, ha nyer a FIDESZ. Nekem egészen sötét jóslataim támadtak a tovább gyűrűző hatásokat tekintve. Szerintem a FIDESZ - Jobbik páros megalapozza az ír típusú terrorizmus vagy a baszk típusú terrorizmus kulturális hátterét.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.12. 15:39:36

@Saman: bocs, de nekem ez egy kicsit zavaros... Kezdjük ott, hogy mi értelme lenne terrorizmusnak, ha hamarosan úgyis hatalomra kerülnek szabályosan? A FIDESZ ugye mindenképp, de azért gondolom az is nyilvánvaló, hogy ha Jobbik parlamenti párt lesz, és a FIDESZ-nek esetleg nem lesz abszolút többsége (50%+), akkor Kövér minden tirádája ellenére abból koalíció lesz...

Win Elen 2009.05.12. 17:32:43

@Saman: ez eleg messze mutat. de azzal egyetertek, hogy a poliszocializacios folyamatok, nalunk egyre kevesse mutatnak a konszenzusos allamvezetes iranyaba. a mirteket te is leirtad. veszelyes ha ez minden iranyitasi rendszert megfertoz, es totalis kizsakmanyolas es zsarnoki uralkodas erzeset keltik az allampolgarokban. Ez meg szerintem sok fele el mehet. De es valjuk be, a jelen allapot szerint ezt a FIDESZ tudna csak kezelni, ha szepen visszaloki egy erthetobb, es kevesse felreerthetobb iranyba az egeszet. Kvazi egy ujabb rendszervaltast hozava, a hatalmi kartyak ujra leosztasaval, ujabb partoknak. Remelem, de felek is tole, hogy a kovetkezo valasztasok alkalmaval az legalabb 6 part kerulne a parlamentbe. Az SZDSZ kiesne, az MSZP lezsugorodna vagy forditva, (fontosnak tartom hogy a ket part kozul valamelyik mindenkeppen benn maradjon) A FIDESZ-KDMP es a JOBBIK szinte biztos hogy be kerul. Ha az MDF tartja azt az iranyt ahol most all, es bent is marad, akkor mellejuk kene meg ket inkabb bal-kozepes part, de sokkal inkabb nem kategorizalhato... kerdes, hogy az emberek kepesek lesznek e levetkozni a mostanara rajukragadt feszultsegbol taplalkozo radikalis es elfogult megkozelitesuket. (a radikalis szot, nem a szelsosegesen erosen pejorativ formajaban ertem)

Win Elen 2009.05.12. 17:41:56

@Win Elen: ezt nagyon osszeszedetlenul fogalmaztam meg. Szoval a kifejtesemben kevertem ket dolgot. De talan lejon, mit akartam vele... Majd megprobalom pontositani...

Win Elen 2009.05.12. 20:56:43

Nem pontositok, poszt lesz belole :) ami innen az imput mezobol szuletik majd kopipaste eljarassal (toldassal-foldassal)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.13. 00:55:21

Mielőtt emigráltam egy OCÖ konferencián elmondtam 20 percben azt, hogy hazánkban a pártokrácia részvételi demokrácia ellenes, kifejezetten kirekesztő, piackorlátozó és ráadásul nem riad vissza a veszélyes demagógiáktól, és a saját szervezeti keretein belül sem képes irányíthatóságot felmutatni. Az ír tipusú terrorizmus alatt azt értem, ha mégiscsak széles tömegek részvételével kezdünk neki nem intézményes keretek között konfliktuskezelni. Az exponenciálisan emelkedő számú utcai őrjöngések azt mutatták, hogy van ennek esélye, nem beszélve az elvakult szembenállásra való fogadókészségről, ami a sajtó esetében egészen elképesztő! Az íreknél is számos törésvonal egybeesése okozott egy 40 évig tartó öldökléssel járó örjöngést, nálunk is látok 4-5-6 egybeeső törésvonalat, ami élő polgárháborúba csaphat át. Amikor hazamentem pár hete és egyetlen este bekapcsoltam a Tv-t azt láttam, hogy etnikai alapú mészárlás már folyik az országban. A baszk típusú terrorizmus alatt pedig azt értem, hogy hatalomból kiszorult civil csoportok sejtjei a rendszert fenntartó pártokráciát tizedelik, mert nem látnak más eszközt, amivel kifejezhetnék politikai céljaikat. Amíg otthon voltam, volt vagy 12 Molotov koktél politikusok lábtörlőjére dobálva. Szerintem ez is elkezdődött és ki tudja, hogy hová vezet ez? Ennek a nem intézményesült konfliktuskezelési kultúrának az alternatívája a szalonpolitázálás vagy a részvételi demokrácia. Én mint a Részvételi Demokrácia Hálózat elnöke, aki kb. 20 éve dolgozom demokácia fejlesztéssel foglalkozó civil mozgalmakban számos nézőpontból meg tudom világítani, hogy a részvételi demokrácia még a civilek között is kultúraidegennek számít. A pártokrácia egyenesen írtóhadjáratot folytatott ezek ellen a szervezetek ellen. A szalonpolitizálás meg ide vezetett. Ez itt ennek a végjátéka. Valamerre a rendszer mozog, mégpedig egyértelműen a nem intézményesült konfliktuskezelési modellek felé. A sajtó bezárja az ajtót a részvételi demokácia előtt. A terrorizmus hívők meg szabadon kampányolhatnak.
Azt a videot levette az OCÖ, de megvan a gépemen. Ha segít valaki, vissza kellene tenni a világhálóra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.13. 08:04:55

@Saman: Miért nem rakod fel valamelyik videómegosztóra? Youtube, Indavideo... Nem egy ördöngösség.

Vidéki 2009.05.13. 09:24:46

A szerző ezt írja: „Orbán nem az érdemei miatt került az első helyre, hanem azért, mert azok, akik addig előtte voltak, irtózatosan lecsúsztak.”
Érvelése emlékeztet Karinthy Frigyes humoreszkjére: „Magyarázom a bizonyítványt.”
Orbánfóbiája arra ösztönzi, hogy képes legyen minden Orbánnal kapcsolatos ügyben meglátni azt a „kis rosszat” is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.13. 09:31:45

Egyébként az valahol vicces szerintem, hogy a másik oldalról is írok ebben a bejegyzéseben, és kb. ugyanolyan szépeket és ugyanolyan hangnemben, mint Orbánról, mégis mindenki csak az Orbánon sértődik meg... most mit csináljak, ha nálam jelenleg kb. egy szinten van mindegyik?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.13. 14:54:43

Írtam egy posztot arról, hogy miért fáj jobban az Orbán féle dilettantizmus, mint a Gyurcsányé. Egyrészt azért mert Orbán sokat dolgozott azon, hogy ezt felépítse, és a másik oldal csendesen tűrte, hogy ebbe kétszer belebukjon. Hangosabb volt és tudatosan építkezett. De a felépítmény amit összegrundolt, az félelmetes számunkra.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0