Kampányköltség-mizéria
2009. május 25. írta: Fedor

Kampányköltség-mizéria

Hoppá, pozitív színben fogom feltüntetni a Jobbikot. Még ilyet... :-)

Nem árulják el a parlamenti pártok, hogy mennyit költenek az európai parlamenti választások kampányára. A magyar törvényhozásban ma képviselettel rendelkező pártok mindegyikére jellemző, hogy érdemben nem adnak választ a korteskedés részleteiről szóló kérdésekre. A parlamenti erők így megelőzik azt, hogy külső szereplők (akár a különféle sajtótermékek) számításokat készíthessenek a kampány költségeiről. Ilyen számítgatásokra azért van szükség, mert ezek a pártok nem válaszoltak hitelesen a kampányköltségeiket firtató kérdésekre sem.

Fontosak a részletek: a Fidesz és az MDF arra hivatkozott, hogy nem is lesz olyan rendezvényük, amelynek a részletei felől érdeklődtünk. Az MSZP sajtósai furcsállták, hogy több médium ugyanazokat a kérdéseket teszi fel, ezt pedig a párt stratégiájának feltérképezésére irányuló szándéknak tulajdonították. Szerintük a teljes válasszal ártanának a saját pártjuknak és használnának más pártoknak. Az SZDSZ munkatársai kiemelték, hogy "a kampánykiadások nem felesleges pénzkidobást jelentenek". A parlamenti erők azt ígérik, hogy a kampány után készek a tájékoztatásra. Meglátjuk. Egyenes választ adott kérdéseinkre a jelenleg parlamenten kívüli Jobbik és a Lehet Más Politika.

A pártok pénzügyeinek átláthatóvá tétele, a kampányfinanszírozás részleteinek megismerése és széles körben történő bemutatása a célja a Borsnak, a Figyelőnek, a FigyelőNetnek, a Hírszerzőnek, a Kreatívnak, az m1 Szempont című magazinjának, az Origónak, a Pannon Lapok Társaságának. Az együttműködő tömegtájékoztatási eszközök megerősítik: - a pártok a parlamenti demokrácia alapintézményei; - működésük, például a kampányolás döntő fontosságú az állampolgárok számára; - döntő fontosságú az is, hogy az állampolgárok számára világos legyen, honnan származó pénzből és mennyit költenek a pártok.

Nem állítjuk, hogy a kampányok költségei felesleges kiadások, ellenben állítjuk, hogy adott pártok nem hajlandóak pontos felvilágosítást nyújtani a javukra felhasznált pénzek eredetéről. Semmi okunk arra, hogy az idevágó kérdéseinkre adott kioktató, információ nélküli válaszokat elfogadjuk.

Legyen vége annak a korszaknak, amelyben puszta lózung a pártfinanszírozás tisztázása!

Részletek az akcióban résztvevő egyik portálon.

Ceterum censeo: átlátható kampányfinanszírozást! Nem kell álszentnek lenni, és és korlátozást hirdetni, az országgyűlési választások ezer éve elavult, nevetségesen alacsony egymillió forintos keretét is jócskán meg kéne emelni (vagy el kéne törölni), mert a mostani helyzet konkrétan rákényszeríti a pártokat a trükközésre, csak épp legyen minden összeg forrása és felhasználása nyilvános.

Attól azért egy kicsit tartok, hogy a parlamenten kívüliek is csak attól jófejek ebben a kérdésben, mert parlamenten kívüliek, és így kevés pénzzel rendelkeznek (mondjuk könnyű úgy olcsón kampányolni, ha nem fizetnek a plakáthelyekért). De mi lesz, ha netalán bekerülnek, és nagyobb lesz a befolyásuk? Nem vagyok sajnos ezen a téren optimista...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr421142897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simplicio 2009.05.26. 15:19:27

Kampányfinanszírozás ügyben jó honlap:
http://kepmutatas.hu/

Azt egyébként nem értem, hogy ha sok ilyen farost kampányplakát-hely van (legalábbis Budapesten), akkor miért kell ezek mellé közvetlenül is ragaszgatni. Élmény ezeket a plakátokat évek múlva is viszontlátni.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0