"Hogy mersz bejönni a mi utcánkba?"
2009. október 08. írta: Fedor

"Hogy mersz bejönni a mi utcánkba?"

A gyűlöletkeltés semmire sem megoldás. Az agresszió agressziót szül, és ennek szinte mindig ártatlanok isszák meg a levét:

Romák vertek meg szeptember 30-án egy főiskolás fiatalembert Budapesten, a VIII. kerületi Tavaszmező utcában, tudta meg az MTV Híradója. A Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hallgatójának többször durván beszóltak, majd amikor el akart menekülni, ütni kezdték. "Hogy mersz bejönni a mi utcánkba?", "Megdöglesz", ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket kiabáltak.

A fiatalember hiába próbált elfutni, tizenöten körbevették, és rátámadtak. Végül a bántalmazottnak sikerült elmenekülnie a támadói elől. A főiskola kollégiumába rohant be, ahová már nem követték támadói.

A rendőrség öt támadót elfogott a térfigyelő kamerák képei alapján. A négy férfit és egy nőt közösség tagja elleni erőszakkal, vagyis rasszista bűncselekménnyel gyanúsítják. A bíróság mind az öt - egyébként büntetett előéletű - gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.

Csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak miatt nyolc év fegyházat is kiszabhat a bíróság. Budapesten tavaly egy nyomozás indult rasszista bűncselekmény kapcsán, idén az év első tíz hónapjában már öt, de ez az első eset, amikor a sértett nem valamelyik kisebbséghez tartozott.

Nem tudom, hogy az a főiskolás az öltözékével, vagy bármivel provokált -e, valószínűleg nem, de ez lényegtelen is. A szlovák kommandósok vs. magyar szurkolók párbajban is az utóbbiak mellett voltam, bármennyire is provokáltak amúgy a transzparenseikkel, egész egyszerűen azért, mert az ügy kimenetele elfogadhatatlan számomra. Ahogy a cigánysághoz kapcsolódó problémáinkra sem megoldás pl. cigány kislányokat lefejezéssel fenyegetni, úgy viszontválaszként sem fogadhatóak el az ilyen inzultusok.

Ezt az esetet valószínűleg sokan fáklyaként fogják mutogatni még hosszú ideig, igazolásául minden felvonulásnak, fenyegetésnek, verbális és nem verbális agressziónak. Pont ez az, amiről mindig is beszéltem: ha egy népcsoportot folyamatosan bűnbaknak kiáltanak ki, és a kollektív bűnösség elve alapján ítélik el őket, egy idő után nem fogják tűrni. És ez a lehető legrosszabb forgatókönyv.

A hírben szereplő cigányok kerüljenek börtönbe. Ha máskor hasonló eset történik, azt se ússzák meg az elkövetők. Ne legyen kettős mérce. De ez fordítva is igaz: ne beszéljen senki jogos önvédelemről, amikor csak önbíráskodik. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a hír utolsó mondatát:

Budapesten tavaly egy nyomozás indult rasszista bűncselekmény miatt, idén az év első tíz hónapjában már öt, de ez a mostani az első eset, amikor a sértett nem valamelyik kisebbséghez tartozott.

Gyűlöletkeltés-ügyben egyelőre még nálunk pattog a labda. És én erre egyáltalán nem vagyok büszke.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr881435941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drang 2009.10.08. 15:57:30

@laczen: Az USA-beli feketék példája nem éppen a legjobb párhuzam, ők ugyanis tényleg az alapvető jogaikért küzdöttek, mint pl. hogy ne kelljen hátraülniük a buszban, meg legyen szavazati joguk, mehessenek egyetemre stb. A magyarországi cigányság nem hogy az alapvető jogokkal, hanem kifejezetten többletjogokkal rendelkezik.
@Fedor: A belinkelt nagymarosi történet egyelőre a cigányok verziója, és szerintük az volt a kiváltó ok, hogy nem tűrték a „büdöscigányozást”. Lehet, hogy te elhiszed a sztorit így ahogy van, hát én nagyjából a tizedét se. A két esetnek meg egyébként sincs semmi köze egymáshoz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.08. 16:16:45

@Fedor: "De hogy az az elmúlt 1-2 év hisztériakeltése rátett erre egy lapáttal, az szerintem vitathatatlan."
Vak vagy, ha azt hiszed, ez az elmúlt 1-2 év műve.
Az elmúlt egy két évben jelent meg először olyan párt/mozgalom amelyik elkezdte leráncigálni a szarkupacról a szőnyeget. Aztán most azt hiszed, miattuk van büdös.

Mellesleg hisztériakeltés a h1n1, a terrorizmus, és a kirekesztéstől való félelem. A cigányterror létező jelenség, és van annyira súlyos mint amennyire a gonosznácik mondják. (Valószínűleg ezért is olyan népszerűek.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.08. 16:17:39

@TaTa86.: "Vak vagy, ha azt hiszed, ez az elmúlt 1-2 év műve."
= Szerintem szinte semmit nem nyom a latba az elmúlt két év...

DeMarco 2009.10.08. 16:47:14

Fedor: Túl szép nap van ahhoz, hogy felhúzzam magam. Mintha Alice meseországbant olvastam volna... Valójában nem is tudom elhinni, hogy ezeket komolyan gondolod, sztem csak provokálni akarsz minket... :))
1. Ez egy mindennapi eset, csak annyiban kivétel, hogy végre a rendőrség hajlandó volt kimondani egy esetben, hogy a cigányok is követnek el rasszista "közösség tagja elleni erőszakot". Holott erre mindennap sor kerül csak és legfeljebb te csinálsz úgy, mintha ez akkora hihetetlen dolog lenne.
2. Felháborítónak tartom, hogy az első mondatodban arra próbálsz célozni, hogy biztosan a srác provokálta a galeri cigányt. Ebben semmi életszerűség nincs, merő rosszindulat és csak a cigányok mentegetési kísérlete, hogy szegényeket csak provokálták, ők nem tehetnek semmiről, csak véletlenül rohanták le tucatnyian... Már ezzel a mondatoddal elvágtad a valóság talaját és átléptél a hamis ösvényre.
3.Aztán a következő panel, hogy na de a szegény cigányokat is fenyegetni szokták, érthető ha megtámadnak ártatlan embereket az utcán, mert nekik belefér... pfff...
4.Fáklya: Nem azért lesz fáklya, mert az elkövetők cigányok voltak, napi több ilyen eset történik országszerte. Azért lesz fáklya, mert a rendőrség végre kezdi helyiértéken kezelni a bűncselekményt és a valóságot veszi alapul, nem tagadja le a tényeket. Végre a rendőrség és a politika is belátja, hogy van tennivaló az ország polgárainak védelmében és ennek első lépése, ha kimondjuk a problémákat és nem eltakargatjuk.
5.Az uccsó bekezdést én sem értem. Mi az, hogy nem védhetem meg magamat és a családomat, meg nem lehet szó jogos önvédelemről? Ne röhögtess. Ezt remélem nem gondoltad komolyan?
Láttad tegnapelőtt az aktívban a veszprémi ház esetét? Nézd meg és utána játssz erkölcsi bírót...
Tudod mindenkinek tele van a tudata attól, hogy ha cigányt, zsidót, buzit megérintenek, akkor a legmagasabb szinten is tiltakoznak, mindenki rohadt rasszista és azonnal "közösség tagja elleni erőszak" a vád, de ha fordítva történik mindez, akkor úgy tesznek mintha nem történt volna semmi se...
6. "ez a mostani az első eset, amikor a sértett nem valamelyik kisebbséghez tartozott." Ezen öt percig röhögtem. Ezt egész egyszerűen nem gondolhatod komolyan... Elég ha Cozmára emlékeztetlek, vagy vágjam be a kurucról az ide vonatkozó hosszú-hosszú felsorolást... (Nem mintha olvasnám, de ha akarod megkeresem neked, hogy mazsolázgathass).
Szal végeredményben ez az egész írás egy mese, semmi köze a valósághoz...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.10.08. 17:05:49

Fedor szerint:

erősödő jobboldal,nacionalizmus,"gyűlöletkeltés","népcsoport bűnbak",magyar gárda blbalbalbla ajvé ect.=cigányok megunják és ez történik bezzeg ő megmondta

Valójában:
Ilyen esetek mindég is voltak-szőnyegalásöpörték-emberek megunták(mert egyre több lett az ilyen eset,és aki ezt kimondja náci,fascista stb.)-megerősödik a jobboldal,mert kimondják amit a zemberek gondolnak.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.10.08. 17:16:24

Sima kampányfogás az egész ügy,ha az lenne az érdek szőnyeg alá söpörnék mint a többit:

"A VII. kerületben fiatalok verekedtek össze.Az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja,az előzetes vizsgálatok alapján a verekedés egyik részvevője nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.08. 18:04:32

@DeMarco: Szokás szerint kiforgatod a mondataimat.

"Felháborítónak tartom, hogy az első mondatodban arra próbálsz célozni, hogy biztosan a srác provokálta a galeri cigányt."

Egyrészt azt írtam, hogy valószínűleg nem, másrészt meg természetesen nem olyasmire gondoltam, hogy beszólt nekik, elég ha csak a ruházatán volt valami olyan dísz, vagy felirat, amit provokációnak vélhettek. Ráadásul ki is emeltem, hogy ez se lenne mentség semmire.

"na de a szegény cigányokat is fenyegetni szokták, érthető ha megtámadnak ártatlan embereket az utcán, mert nekik belefér..."

Az egész poszt arról szól, hogy nekik se fér bele. Nem érthető, nem elfogadható, de nincs is rajta semmi csodálkoznivaló, ha ilyen reakció alakul ki.

"Végre a rendőrség és a politika is belátja, hogy van tennivaló az ország polgárainak védelmében és ennek első lépése, ha kimondjuk a problémákat és nem eltakargatjuk."

Valóban van, de a problémák eltúlzása se segít. Ahol gond van, azt én se mentegetem, százmilliószor leírtam már, szerintem kívülről fújod: A bűnelkövetőket senki se védi, a cigányok egy rétegével rengeteg gond van, megoldás is kell rá, csak épp a megoldási javaslatok megítélésében van különbség közöttünk.

"Mi az, hogy nem védhetem meg magamat és a családomat, meg nem lehet szó jogos önvédelemről? Ne röhögtess. Ezt remélem nem gondoltad komolyan?"

Már csak azért se, mert nem is ezt írtam. Nem a jogos önvédelemmel van gondom, hanem azzal, ha annak akarnak beállítani valamit, ami nem az. Fentebb már példát is írtam.

"Elég ha Cozmára emlékeztetlek"

Ne emlékeztess, ugyanis az nem rasszista bűncselekmény volt, ott személyes probléma durvult el sajnos. Nem úgy ment oda az a banda, hogy na most belekötünk néhány magyarba, akárki legyen is az.

Ti szoktátok hajtogatni állandóan, hogy nem minden bűncselekmény rasszista, amit cigány sérelmére követnek el, és ez igaz. De fordítva is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.08. 18:11:09

Egyébként annyira éreztem, hogy be fog játszani a "nincs rajta sapka" effektus. Egyenesen számítottam rá. Írtam egy posztot arról, hogy nincs kettős mérce, és a cigányok magyarok elleni rasszizmusát ugyanúgy elítélem, mint az őket sújtó előítéleteket, tehát börtönbe az esetben szereplőkkel, és csak az lett reakció, hogy én álomvilágban élek, és elvtelenül védem a cigányokat. Szerintem ti annyira beskatulyáztatok, hogy akkor is kötekednétek, ha holnaptól csak kuruc cikkeket idézgetnék, egyetértő kommentekkel :-)

DeMarco 2009.10.08. 19:38:06

@Fedor: Ha nincs rajtad sapka én biztosan nem foglak bántani...
"a ruházatán volt valami olyan dísz, vagy felirat, amit provokációnak vélhettek.."
Ez nem mentség semmire sem. Durva lenne, ha mindenkit megvernének aki bármilyen feliratot viselne a ruházatán... Az mindenkinek a magánügye, senkinek semmi köze hozzá. Lehet rosszallani, de tettlegességgig elvinni semmiképpen sem. Az bűncselekmény. Teszem azt ha egy cigány kiírná magára, hogy utálom a fehéreket, akkor sem mennék oda hozzá, hogy laposra verjem, csak röhögnék a szegény hülyén egyet és továbbmennék.
"de nincs is rajta semmi csodálkoznivaló, ha ilyen reakció alakul ki."
Na-na... Már megint a kettős mérce. Ne akard őket áldozatként láttatni, mert nem fog menni... A reakció mi vagyunk. Ők meg az előidézői. Vagyis persze nem mind, de nagyon-nagyon sokan közülük. (Csak hogy ne tudj belekötni..) Azért az legyen világos, hogy a bűneseteket bizonyos típusai jó része az ő számlájukra írható és nincs abban semmi rémísztő, hogy a lakosság, vagyis az áldozatok védekezni próbálnak ellenük. Egyszerűen csak lereagálják amit kapnak. Ennek a legnyilvánvalóbb tünete a Jobbik és a Magyar Gárda. És ne hagyjuk ki, hogy ez elsősorban a rendőrség impotenciája miatt alakult ki, mert egész egyszerűen nem lehet bennük megbízni (vagyis nem csinálnak semmit sem az esetek többségében). Most, hogy leszereljék a Jobbikot valahogy, végre meghallották az emberek hangját és elkezdtek odafigyelni, igaz csak azután, hogy a Jobbik ilyen nagy sikert ért el. Nagy nehezen megszületnek a szigorúbb szabályok és talán javul a felderítések száma is.

A Cozma eset beleillik a képbe, mert lehet, hogy egy veszekedés miatt történt, de nekem ne akard beadni, hogy fegyverekkel kell csapatostul buliba menni szegény cigóknak. Ők eleve utaztak a balhéra és rögtön előugrottak a bicskák, ráadásul nem haboztak szurkálni sem vele, majd amikor rájöttek, hogy ismert embert találtak el és nem egy egyszerű srácot, akkor azonnal menekülni kezdtek az országból. Bizony ez is rasszista gyilkosság volt. Vagy te is késekkel felfegykervezve mész diszkóba??

Egyébként értem, hogy elítéled őket. Ezzel nem is lenne bajom, ezért nem emeltem ki őket. Csak azokra a mondataidra reagáltam ami ezzel ellentétes hatást vált ki bennem. Nem kell mosdatni a bűnözőket akárkik is azok...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.08. 19:40:20

@Fedor: Igazad van Fedor...
*Buksisimogat* Tényleg megírtad, ahogy megírtad volna ellenkező esetben is. Valóban nem alkalmaztál kettős mércét.

Egy másik dimenzióban élsz, de legalább becsületesen. :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.08. 19:42:36

@DeMarco: "Ez nem mentség semmire sem... Az bűncselekmény."

Öööö, nem ezt írtam pont én is, majdnem szó szerint? Akkor miről vitatkozunk?

"nekem ne akard beadni, hogy fegyverekkel kell csapatostul buliba menni szegény cigóknak"

Azok nem szegény cigók voltak, hanem maffiózók. A reptéri kutya se védi őket. Csak annyíit írtam, hogy nem rasszizmusból ölték meg szerencsétlent. Már nem emlékszem pontosan, és most nincs időm keresgélni, de hát megvan ennek az irodalma a neten, utána lehet nézni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.08. 19:43:47

@TaTa86.: Eszem a lekezelő stílusadat... Simogasd a saját buksidat.

TD223 2009.10.08. 19:54:13

@Fedor: Cozma gyilkosait azért nevezed maffiózóknak, mert van drága autójuk, prostitúcióban és másban is utaznak?

Semmilyen lényeges dologban nem különböznek a mostani 15 támadótól, rasszista cigány-bűnözők mind. Cozma gyilkosai is rasszizmusból öltek, hiszen direkt belekötöttek a fehérekbe a klubban. Nem cigányokba kötöttek bele, fehérekbe. Nem bűnöző cigányok, hanem cigány-bűnözők.

"Nem úgy ment oda az a banda, hogy na most belekötünk néhány magyarba, akárki legyen is az."

De.

Kiss János 2009.10.08. 23:59:37

Kis adalék:az olaszliszkai ügy tárgyalásán elhangzott egy mondat "Hozd a baltát,öljük meg a magyart!"
Megölték.
Borsodból,a Nyírségből száz ilyen gyilkos önbíráskodó cigánytörténetet ismerünk.
Az emberek félnek a saját falujukban,este a városokban.
Te milyen ultraliberális vakert nyomsz itt?
Azon agyalj inkább,hogy lehetne rendet csinálni,de azt jópofizva nem lehet.
Nézd az olasz példát, a franciát,a románt.Már mindenki bánja,hogy kedves volt.
Aki beilleszkedik,isten hozta,aki nem,mehet,máshova.De őket sehol sem látják szívesen.Miért is?Minden ország téved?Most épp Kanada?

Drang 2009.10.09. 00:34:55

@Fedor: Ha jól sejtem, ezt egy cigány írta az ügy kapcsán:
ciganyokrol.blog.hu/2009/10/08/gadzsoveres_a_jozsefvarosban
Azért ez már jóval közelebb áll ahhoz a valósághoz, amit te még mindig tereléssel igyekszel relativizálni. Megjegyzem, én minden ilyesminek örülök, bármely, a tiédhez hasonló hozzáállás jobbikos szavazatokat generál. Ezt ismerték fel néhányan, de nekik mostmár a kutya sem hisz.

Viktus 2009.10.09. 12:39:55

Kedves Fedor eleinte őszinte érdeklődéssel olvastam a blog-od, de mostanság inkább az jön le, hogy egyre nagyobb szintű baromságokat bocsátasz ki magadból.
Sok kannásbor? túlhajszoltság? lehet pihiznid kellene egy kicsit, és újult erővel nekivágni, hogy újra sikerüljön v.mi értelmeset összehozni.

Remélem sikerülni fog.

Öszinte tisztelettel.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.09. 12:52:03

értem én, hogy a jobboldali lét, a zsigeri 'komcsi/cigány/nemmagyar' utálat nehezíti a tisztánlátást, de nem lehetne ezt mellőzni?
világos és logikus, hogy nézőpont kérdése ki és mit lát a politikában, közéletben, de miért nem lehet kicsit lazítani ezen és figyelmesen olvasni?
rendesen idegesítő, ahogy világosan, érthetően leírt mondatokat félremagyaráztok, és a félremagyarázott mondatra reagáltok.
lazuljatok már kicsit, várhatóan nem lesz polgárháború, érdemes így hozzáállni.

Bee-Lah 2009.10.09. 13:19:18

Fedor:
Én laktam Nagymaroson, van ott egy hely, a Fehérhegy... Az igazából egy völgy, ahol a nem-fehérek laknak... na oda a rendőrautó sem mer(t) bemenni...
Néhány éve meghalt egy egyik tag közlekedési balesetben (ő hibázott, és az autó elején a csillag nem védte meg), a kőműves 3 napig, éjjel-nappal építette a kriptát, a temetésén meg vagy 1/4 Mrd Ft volt csak a parkolóban az autók értéke... kérdem én: segélyből telik erre?

Visszatérve a kislányra... kardot csak otthon láthatott... különben is, nem csukva volt a szeme?
Az egészet felfújtak szerintem...
Bár lehet, hogy csak a rossz tapasztalataim alapján predektálok :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.10.09. 13:44:51

Én a blogomban egészen mélyen körbejártam ezt a kérdést. Az emberi kommunikációnak létezik az a síkja, amikor a nyilt erőszak válik a kommunikáció mércéjévé.

Háborúkban, vagy az esetben megjelenő etnikai indíttatású utcai erőszakban ez, azaz a khaosz az emberi kommunikáció mércéje.

Ott van a háttérben a szegénységi kultúra négyzetre emelve. A letartóztatott szmélyek büntetett előéletűek.

Csakhogy ott van ennek az éremnek egy másik oldala is. Az, hogy a hazai változások, itt most egészen jól körbeírhatóan a pártokrácia által irányított kultúra formálásról beszélünk, ott van-e emögött a jelenség mögött.

Részt vesz-e a bűnbakképzésben? Csitítja, a csoport-csoport ellentéteket, vagy maga is szítja ezeket? Behozza-e a "megengedhető" azaz nyilvánosan felvállalható tartományba a khaoszt, azaz a nyílt erőszak szintjét?

Sajnos a pártokráciát semennyire nem érdekli a tömegek elszegényedése, a szegénységi kultúra, ami az iskolák többségében lehetetlenkihívás elé állítja a ma pedagógusait, semmilyen válaszreakciót nem vált ki a pártokráciából. Sem társadalom formáló céljaik, sem gazdasági céljaik, sem kultúraformáló céljaik nincsenek erre a problematikára.

A rendszerváltás utáni politikai osztály felelős a tömegek elszegényedéséért. Felelős az etnikai alapú erőszak domesztikációjáért.

A jobboldali kánon védi ezt az "fura intézményességet." Új dologról van szó, mert mi sosem láttuk eszkalálódni az etnikai alapú, és szegények - középosztály szerűek közötti erőszakot.

Látták az írek, akik épp nem etnikai alapon, de negyven évig gyötörték egymást, látták a srilnakai tamilok, akik fellázadtak az egyre növekvő etnikai alapú elnyomás ellen, de semmi pozitív változás nincs, csak a 25 éve tartó öldöklés.

A hazai pártokrácia vezérszónokává vált annak, hogy az ír tipusú terroroizmus, vagy a politikusokat tizedelő baszk tipusú terrorizmus kora elkezdődjön hazánkban.

Ezért érdekes ez az utcai verekedés.

Ez a téma nem váratlanul bukkan elő a semmiből.

Egy puskaporos hordóvá tettük az országot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.09. 14:22:59

@Viktus: Őszinte tisztelettel:

fedor.blog.hu/2009/10/08/hogy_mersz_bejonni_a_mi_utcankba/fullcommentlist/1#c7307027

De most komolyan. Elítélem a cigányok által elkövetett erőszakot? Igen. Szeretnék én is rendet? Igen. Akkor meg? Jah, hogy nem fogadom el a minden cigány=bűnöző elvet, és kifogásolom az ellenük fellépők egyes eszközeit, az igaz. Ez lenne a baromság?

Viktus 2009.10.09. 14:29:47

@Fedor:

Az nem, de pl. az ok és okozat elferdítése. A végkövetkeztetés is necces ...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.09. 14:46:13

@Drang: "Azért ez már jóval közelebb áll ahhoz a valósághoz, amit te még mindig tereléssel igyekszel relativizálni. "

Elolvastam. Akkor most idézek:

"A cigányok éppen olyan emberek, mint bárki más, közöttük ugyanúgy vannak rasszisták, mint bármely etnikum soraiban."

Honnan ismerős ez? Ja persze, én is ezt írtam.

"Veszprémben a gyilkosok nem azért viselkedtek úgy, ahogy, mert cigányok voltak, hanem azért, mert bűnözők voltak. Származásuk a bűncselekmény szempontjából irreleváns volt."

Nahát, ez a gondolat is ismerős...

Persze sejtem, hogy mely mondatokra gondolsz te:

"Egy-két évvel ezelőtt még nem merték volna: A rendőrségi szóvivő minden bizonnyal kijelentette volna, hogy a magyar rendőrség nem tartja nyilván sem az elkövetők, sem az áldozatok származását, itt egyébként is egyszerű garázdaság történt, az a rasszista, aki emiatt a cigányokat hibáztatja."

Rendben, elfogadom, hogy ilyen is lehetett, bár megjegyzem ha kifejezetten rasszista a támadás, akkor nem hiszem, hogy elhallgatták volna. Amúgy meg magam is úgy gondolom, hogy a cigányoknak is érdeke lenne az angol szokásjog meghonosítása, vagyis, hogy nem titok az elkövető nemzetisége, mert nekik is jobb, ha tisztán lát mindenki.

"amikor egy cigány ember konfliktusba kerül, a perpatvarba beavatkozó társai hatására ez a konfliktus nem csillapul, hanem pillanatok alatt a végletekig felerősödik. A beavatkozók nem fékezik a társaikat (mint minden más etnikum esetében), hanem tovább hergelik."

Ez megint egy olyan tény, amit nem vitatott senki, én is számtalanszor leírtam, hogy a békés egymásmelletéléshez a cigányoknak is sokat kell változniuk. De ebből én még továbbra se látom levezetve a minden cigány bűntett=rasszista bűntett elvet, hisz ez nem ok, hanem okozat. Ez a hergelés akkor is bekövetkezhet, ha cigány verekszik össze cigánnyal, vagy ha magyar köt bele cigányba. Kétségtelen, hogy Olaszliszkán ilyesmi történhetett, de azért vegyük már figyelembe, hogyha nincs az a szerencsétlen baleset, akkor szegény Szögi Lajos akár beszélgetni is megállhatott volna (mondjuk útbaigazítást kérni), nem lett volna semmi baja. De sajnos volt kiinduló pont, amit nagyon rosszul és tragikusan reagáltak le.

"Ez bizony cigány sajátosság. Ami nem azt jelenti, hogy minden cigány ilyen, hanem azt, hogy a cigány szocializációban ez benne van. Az esetek többségében a robbanás nem következik be, nagyon sokszor megesik, hogy a konfliktust éppen cigány ember csillapítja, lefogja társait, fékezi az indulatokat."

Gondolom ezt a bekezdést már nem idézted volna.

"De a kiáradó, a résztvevők számával együtt növekvő agresszivitás kevés alkalommal sem tűrhető. "

Számomra speciel soha, bárki is a forrás, és bárki ellen is irányul.

"A magyarországi cigányságnak szembe kell néznie ezzel a rossz kulturális örökséggel, és le kell számolnia vele. A szembenézés a cigány értelmiség feladata, a leszámolás mindannyiunké."

Na itt tenném fel a kérdést: Vajon az, ha hergelik a többséget a kisebbség ellen, akkor ez a segít leküzdeni ezt a hergelősdit az adott kisebbségen belül, vagy erősíti azt?

Nem muszáj válaszolni, elég csak elgondolkodni rajta.

DeMarco 2009.10.09. 18:14:17

@úriparaszt: Miért tolod a jobboldalra a sarat? Legalább annyi a baloldali aki utálja a cigókat/zsidókat, mint a jobboldalon. Elég csak megnézni a statisztikai adatokat a legutóbbi választásról. Abból világosan kiderül, hogy a kiábrándult maszop szavazók rohantak a Jobbikra szavazni. Mert oldaltól függetlenül mindenki a saját, vagy rokonai bőrén/pénztárcáján érzi a problémát... Ne sározd a jobboldalt, mert minden magyarnak elemi vágya, hogy végre rend legyen az országban és nyugodtan ki lehessen menni az utcára este is...

DeMarco 2009.10.09. 18:15:55

@Fedor: Miről vitatkozunk? Az ok-okozat felcserélésén és azon, hogy ki az agresszor és ki az áldozat. Ebben különbözünk, de nagyon...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.09. 20:18:07

@DeMarco: "a kiábrándult maszop szavazók rohantak a Jobbikra szavazni"

Egy részük... De a Jobbik szavazók többsége azért nem belőlük áll...

"Miről vitatkozunk? Az ok-okozat felcserélésén és azon, hogy ki az agresszor és ki az áldozat."

Az fel se merül benned, hogy mindenki ez is, az is, és ez egy egy olyan ördögi körforgás, amiből ki kéne ugrani valahogy?

DeMarco 2009.10.10. 04:44:06

@Fedor: "Az fel se merül benned, hogy mindenki ez is, az is, és ez egy egy olyan ördögi körforgás, amiből ki kéne ugrani valahogy?"

Nem. Én nem vagyok agresszor. Se egy cigányt, se senkit nem vernék meg, rabolnék ki, ölnék meg. Egy esetet kivéve, amikor a saját lakásomban a családomra támadnának. De elvárom, hogy a rendőrség foglalkozzon vele, ha akár engem, akár mást megvernek, meglopnak, megölnek. És tökéletesen mindegy ki tette. Kapják el.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.10. 10:04:53

@DeMarco: Te sportot űzöl abból, hogy félremagyarázod azt, amit írok... Miért, én talán agresszívnek tűnök? Természetesen általánosságban beszéltem, nem konkrétan rólad, vagy rólam, hanem arról, hogy vannak agresszorok közöttünk is, közöttük is.

Bár ha már itt tartunk, azért a verbális agresszió nem áll távol tőled...

"elvárom, hogy a rendőrség foglalkozzon vele, ha akár engem, akár mást megvernek, meglopnak, megölnek. És tökéletesen mindegy ki tette. Kapják el."

Ez így van, nekem is ezek az elvárásaim, miért lenne más? De ha ennek az elvárásnak a rendőrség nem felel meg, akkor őket kell gatyába rázni, és nem helyettesíteni kell őket önjelölt békebírókkal meg párthadseregekkel, mert ha a rendfenntartás nem állami kézben van, akkor az nem rend, az anarchia.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.10. 13:33:27

@Fedor:
"@DeMarco: Szokás szerint kiforgatod a mondataimat." és "e sportot űzöl abból, hogy félremagyarázod azt, amit írok..."
Nekem teljesen ugyanaz jött le az egész posztból, mint DeMarco-nak. És ugyanazokat is akartam írni, mint ő a legelső kommentjében. Én mire a posztod végére értem már szabályosan hányingerem volt. Ha szerinted mindketten (vagy még többen) félreértjük, akkor fogalmazz egyértelműbben, ne írj csúsztatásokat, ne keverj bele az írásba feltételezéseket, és még sorolhatnám. Mert így ez az egész egy ocsmány írás, pedig intelligens vagy.

DeMarco 2009.10.10. 17:04:41

@Fedor: Én nem is állítottam, hogy te agresszív vagy. Ellentétben veled: "MINDENKI ez is, az is..." A mindenkiben én is benne vagyok, meg te is.. :))
Nyilván általánosságban vannak agresszívabb emberek minden létező csoportban, bár ha lenne egy tisztességes statisztikánk csak akkor derülne ki, hogy valóban jogosan gondoljuk-e, hogy cigányok között nagyobb arányban előfordulnak. Mert téged csak a statisztika győzne meg...

A verbális agresszió is messze áll tőlem, nem rémlik, hogy bárkit veréssel, pláne öléssel fenyegettem volna valaha is. Vagy te emlékszel ilyenre? Az, hogy rendet és félelem nélküli mindennapokat kívánok nem agresszió. Természetes vágy. A cél elérésben van csak köztünk vita.

Ennek egyik eleme a rendőrség "gatyába rázása", amit én a politika mentességben és az alkalmatlan rendőri vezetők leváltásában látok, illetve a vidéki rendőrök felduzzasztásában. Hogy ne csak akkor lássak csapatszállítókat repeszteni, ha fletó bohóc bőrét kell megmenteni, méterenkénti sünkordonnal körbevéve, hanem akkor is ha valakit sérelem ér.
Másik elemében végképp nem értünk egyet, mert én egyáltalán nem látom ördögtől valónak a rendőrségen kívüli "békebírókat". Számtalan szervezet van ahol egyáltalán nincs anarchia, függetlenül attól, hogy nincs állami kézben. Ilyen például a településvédelem, a polgárőrség. Még arra sem volt példa, hogy a Magyar Gárda bárkivel szemben agresszíven lépett volna fel. (Kivéve az oszlató sünöket). Amerikában is működik seriff hivatal, békebíró, nemzeti gárda, fbi, cia, városi rendőrségek és még számtalan hasonló szervezet, mégsincsen anarchia... Nálunk is simán lehetne egy rendőröket segítő, kiegészítő rendfenntartó csoportot létrehozni, miért ne?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.10. 17:45:36

@DeMarco: van ilyen most is, úgy hívják polgárőrség. pillanatnyilag semmire sem jó, ezen is változtatni kellene.

DeMarco 2009.10.10. 18:00:28

@úriparaszt: Igen, említettem is. Nem igaz, hogy semmire sem jók, sok településen kiválóan működnek a polgárőrök. (Főleg ahol van pénze a városnak/falunak támogatni őket.) De az is igaz, hogy ahol nincs erre keret, ott eléggé behatárolt a működésük...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.10. 18:04:19

@danaz: Elnézést, hogy azt mertem feltételezni, hogy értelmes emberek olvasnak, akiknek nem kell minden mondatom mellé értelmező kéziszótárt adni.
@DeMarco: "a rendőrség "gatyába rázása", amit én a politika mentességben és az alkalmatlan rendőri vezetők leváltásában látok, illetve a vidéki rendőrök felduzzasztásában."

Stimt.

"Számtalan szervezet van ahol egyáltalán nincs anarchia, függetlenül attól, hogy nincs állami kézben. Ilyen például a településvédelem, a polgárőrség."

A polgárőrség állami felügyelet alatt dolgozik, kidogozott törvényi háttérrel, meghatározott jogosultságokkal, és ez igaz az amerikai példákra is. A településőrséget is a kormány szervezi. Ezek erősítése oké. De a Gárda meg az úgymond csendőrsége akkor is csak egy pártalakulat, törvényes kontroll nélkül. Ez viszont nem oké.

DeMarco 2009.10.10. 18:29:25

@Fedor: Az, hogy van törvényi hátterük meghatározott jogosultságokkal teljesen rendben van. De nem tartozik állami felügyelet alá. Közvetlenül semmiképpen. Sokkal inkább olyan elkötelezett önkéntesekből akik rááldozzák a szabadidejüket a közösségük védelmére. Az, hogy a kormány helyesli és belehelyezi egy keretbe, az nem azt jelenti, hogy befolyással bír rájuk. Sőt sokkal inkább azért szabályoznak, hogy ők ne lehessenek hatással rájuk... De ahogy amerikában is van, nem látok kivetnivalót abban, hogy az állam adja a keretet és törvényi háttért. Párszor már átbeszéltük ezt és kitartok a véleményem mellett, hogy igaz az, hogy a Magyar Gárda és a csendőrsége ma még szorosan kötődik egy párthoz. (Amelyik pártnak ma már inkább teher, mint előbbre vivő szervezetek). Na de akkor mi van? Semmi. Az ötlet nekem tetszik és ha sok embernek tetszik, akkor semmi akadálya, hogy törvényi keretet adjunk nekik és állami szintre emeljük őket. Még mielőtt felhördülnél, természetesen nem a mai formájában, sok változást kellene eszközölni. De maga a kezdeményezés sztem akár még életképes is lehet és egyfajta Nemzeti Gárdaként működhetne. Csak hát el kellene hagynia a szalonképtelenséget, értelmes emberekkel kell feltölteni a vezetőséget és akkor még mindig ott marad az általad helyesen felvázolt probléma, hogy akkor is működőképesnek kell lenniük, ha adott esetben baloldali kormány van. (Amire remélem nem nagyon lesz példa a következő 20 évben.)
Összegezve: Az ötlet életképes, de nem ebben a formában.

Egyébként vizionáljunk kicsit: Nézzük a rosszabb verziót: A Fidesz nem nyer 2/3-al és ahogy a kisgazdákat, most be kell venni a Jobbikot. (Tudom feláll a hátadon a szőr, de ha nekem kell választani, akkor három Jobbik inkább, mint egy maszop-szadesz..) A Jobbik viszont tanulva a kisgazdák példáján, erősebb követelésekkel jön elő. Az egyik ilyen az alapígéretük a közbiztonság javítása. Akkor bizony kormányról fogják tolni a csendőrséget.
Na, akkor mit fogsz tenni? Megkapod, ha akarod ha nem, mint mi fletót, meg a ludast...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.10. 18:44:15

@DeMarco: Hát speciel a csendőrség elnevezésnek elég rosszak a történelmi asszociációi, de igazából a kapott jogosultságoktól függ, hogy mit szólnék hozzá. Mert ha nem esett volna le, én a törvényi kontrollt, a világos jogosultságot és a pártatlanságot tartom előfeltételnek, egyébként nem vagyok semmi jónak elrontója.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.10. 18:47:30

@DeMarco: Ja, és egyébként nem a 2/3 az előírás, hanem csak az 50%. A Jobbikot csak akkor "kell" bevenniük, ha ez nincs meg. Persze bevehetik a kétharmadhoz is, hisz volt már erre példa, de hát csak nem szövetkezik a Fidesz egy szoci kreálmánnyal, vagy nem ez most a hivatalos véleményük? :-)

DeMarco 2009.10.10. 19:58:38

@Fedor: Hagyjuk már ezeket a történelmi asszociációkat... Mi köze lenne ennek a csendőrségnek a régihez? Semmi.

Nem is mondtam, hogy előírás, de az elavult jogszabályokat illene megváltoztatni, azok közül meg néhányhoz 2/3 kell. És nem szeretném, ha bevennék a Jobbikot, rosszabbik verziónak írtam...
Most ne legyen sallang, kényelmes többség legyen.

DeMarco 2009.10.10. 19:59:43

@Fedor: Jah, tom' mit akartam kérdezni: Szombat van...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.10. 22:03:25

"ha egy népcsoportot folyamatosan bűnbaknak kiáltanak ki, és a kollektív bűnösség elve alapján ítélik el őket, egy idő után nem fogják tűrni."

Csak nem a kelleténél fehérebb magyarokra gondoltál? ;)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.11. 11:59:46

@DeMarco: "Mi köze lenne ennek a csendőrségnek a régihez? Semmi. "

A csendőrség elnevezéssel pont az a baj, mint az árpádsávos zászlóval. Annyi más közül lehetett volna választani, akkor miért pont arra esett a választásuk, amihez ennyire negatív asszociációk kapcsolódnak? Az ember nem tud szabadulni a gondolattó,l ,hogy azért, mert példaképnek tartják őket, és ráadásul erre az érzésre rá is játszanak az egyéb megnyilvánulásaikkal. Márpedig én egy olyan alakulatból, amely a Horthy-féle csendőrséget akarja utánozni, köszönöm, de nem kérek...

A szombatos megjegyzésedet pedig nem értem, pontosabban remélem rosszul értem.

@Herr SturmLiberator: A magyarok mikor lettek kikiáltva kollektív bűnösnek, hol sulykolják folyamatosan, hogy minden magyar rasszista? Én ilyenről nem tudok, ezt a véleményt csak jobbosoktól hallom folyamatosan, hamis hivatkozási alapul.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.11. 12:02:05

@DeMarco: "az elavult jogszabályokat illene megváltoztatni, azok közül meg néhányhoz 2/3 kell"

Igen, de azért nem abból kell kiindulni, hogy az MSZP is olyan ellenzék lesz, mint a FIDESZ volt. Azokat a jogszabályokat eddig is meg lehetett volna változtatni, és nem a ballibeken múlott, hogy nem lettek, ők beterjesztették az újakat...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.11. 13:54:42

@Fedor:

"A magyarok mikor lettek kikiáltva kollektív bűnösnek, hol sulykolják folyamatosan, hogy minden magyar rasszista?"

Mondjuk pölö:

baloghartur.blog.hu/2009/03/09/cigany_megelhetesi_bunozest_el_kell_turnotok

Vagy akár:

romalap.eu/egy-kepmutato-nemzet.html

De ez sem rossz:

rozsamisi.blogter.hu/342136/horvath_aladar_kerjen_bocsanatot

És még mehet tovább.

Quod erat demonstrandum

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.11. 16:31:44

@Herr SturmLiberator: Te komolyan veszed a Balogharthurt?

De oké, komolyan, persze, lehet találni ilyen hangokat is , te is találtál két három olyan bloggert, akit alig olvasnak (nem mintha engem többen olvasnának). De én nem ilyenekre gondoltam, hanem mainstream megmondóemberekre (Orbán jóbarátjára pl.), és mainstream médiára. A cigányok kollektív bűnösségét egy komplett (és sajnos nem is kicsi támogatottságú) párt, annak félmilitáns szervezete, két országos napilap és legalább egy tévé harsogja, a nem mainstream médából (blogok) meg messze nagyobb szeletet hasítanak ki az ezt vallók, mint az általad idézettek...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.11. 16:54:49

@Fedor: adolfot se vették komolyan sokan oszt mi lett belőle... artúrkánk ugyanez az eset, bizony (sajnos) kiváló keresztmetszetét adja etnikuma gondolkodásmódjának. Ugyanannyira olvasom, mint a kuklux.info-t, sose árt eredeti forrásból megismerni a kultúrpolitikai gyöngyszemeket.

Azt, hogy a mainstream mit is sulykol a magyar-roma viszonylatban és ez miért bicskanyitogatóan kontraproduktív, inkább had ne vezessem le, x millió comment, poszt született a net szerte...

Arról nem is beszélve, hogy pont azt műveled a cikkedben, amit a szittyanátziktól rossz néven veszel: az egyik fél rasszizmusát a másik fél hibáira vezeted vissza...

Kettős mérce? :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.11. 17:08:30

@Herr SturmLiberator: Szó sincs kettős mércéről, mert egyrészt szerintem is csak egyik motivációs összetevő, de ezt írtam is, másrészt meg fordítva ugyanúgy elismerem (és sosem tagadtam), hogy a Magyar Gárda létrejötte is egy létező problémára adott (rossz) válasz, harmadrészt pedig (és pont erről szól ez a bejegyzés), mind a két oldal ilyen irányú megnyilvánulásait határozottam elítélem.

Arról már nem tehetek, hogy tendenciózusan csak azt halljátok ki a mondandómból, amit kihallani akartok...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.11. 18:09:28

@Fedor: a megfelelő fogalmazás sokat segít ezen, pölö jelen cikked konklúziója is mintha a többségre mutogatósdi lenne...

DeMarco 2009.10.11. 21:15:46

@Fedor: Látod ez is különbség köztünk. Én már az árpádsávban sem látok semmit, azon kívül, hogy egy történelmi zászló. Csak egy álhisztinek tartom az ellene való kavarást, a régi jól bevált rákosi/kádárista recept továbbvitelét: Elvtársak vigyázzatok, mert itt a náciveszély... Csak most nem jött be nekik a riogatás, mert annyira lejárt lemez és annyira átlátszó, hogy az már kínos... Ez pont így van a csendőrséggel is. Még sosem törted azon a fejed, hogy olyasmi ellen ágálsz ami valójában nem létezik? Nem konkrétan a zászlóról beszélek, csak a mögé fújt léggömbről... Jó hogy nem a római testőrséghez hasonlítjuk őket, azok is rossz emlékeket ébresztenek az ezer éve halott szellemekben...
A szombattal meg csak arra céloztam, hogy hétvégente többnyire inaktív vagy, meló volt, vagy unatkoztál?

Tudom, hogy neked szelektív a memóriád ilyen téren, de én emlékszem, hogy miket csinált az előző Fidesz kormány alatt a maszop ellenzékben. Most sincsenek illuzióim... Kell az a 2/3-ad hidd el nekem...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.12. 08:48:22

@DeMarco: Miért ne emlékeznék? Persze, mindent nem szavaztak meg, mert az nem igazi ellenzék (arra a szerepre ott volt a MIÉP), de azért nem is csak abból állt a tevékenységük, hogy mindenre azt mondják, NEM...

DeMarco 2009.10.12. 09:32:48

@Fedor: Dehogynem. Vagy tudsz olyan esetet, amikor valamit megszavaztak? (Kivéve a saját fizetésük emelését..)
Most is egész egyszerűen leragaszthatnák a gombjaikon a nem-et egy ragasztóval és mehetnének is haza 20 évre... Szted milyen ellenzék lesz azokból akik kormányon sem voltak képesek semmit sem elérni a romboláson kívül? Bár az is igaz, hogy ők kormányon is úgy viselkedtek mintha ők lennének az ellenzék... Minden bajt Viktorra toltak és ugyanakkor tőle vártak útmutatást is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.12. 09:38:38

@DeMarco: Elnézést, hogy nem vágom fejből 10 év után az összes parlamenti szavazás eredményét :-)

De azért azzal tudnék vitatkozni, hogy csak rombolásból állt -e az elmúlt 7 év. Az összkép persze nem túl rózsás, de hogy részeredmények se lettek volna... Jó, tudom, sok mindent másképp ítélünk meg, de akkor is... Engem ez a dolog egy kicsit a Brian életére emlékeztet: "Mit adtak nekünk a rómaiak?"

Na jó bele ne kezdj a cáfolásba! Úgyis tudom miket akarsz mondani, és most nincs se időm, se kedvem erről vitatkozni. Majd egyszer, egy külön, csak erről szóló posztban.

DeMarco 2009.10.12. 10:13:35

@Fedor: Nem akartam cáfolni, nincs rá szükség, a tények magukért beszélnek.
Engem meg a maszopos kormány emlékeztet a fekete lovagra... Már keze-lába levágva, de még mindig vicsorog... :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.12. 10:34:14

@DeMarco: A lényeg, hogy Monthy Python legyen :-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 08:04:35

üdv Fedor,
Sajnos olvasva ezt a posztot is (+ a kommenteket) az a véleményem hogy te a gárda + jobbik zsigeri utálatából táplálkozol, ez a posztjaid alaphangja, ezt probálod aztán szép szavakkal leírni, hogy ezáltal úgy tünjön hogy az arany-kozépúton vagy. Sajnos a posztokat követô kommentjeid aztán általában átcsapnak kemény támadásba. Nem emlékszem olyan posztra vagy kommentre amiben pozitív dolgokat mondanál akár a gárdáról, akár a jobbikról. Meg kellene értsed: nincs olyan hogy "csak rossz", ha mégis úgy érzed akkor benned van a hiba.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 08:34:55

@Talon Karrde: Zsigeri utálat nincs bennem senki és semmi iránt, bár a szélsőségeket valóban nem szeretem. Arany középút nem is próbálok lenni mindenáron, mert a blog egy vállaltan szubjektív műfaj, amely nem tudósít, hanem a véleményemet jeleníti meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne próbáljak korrekt lenni. Arról én nem tehetek, hogy kritizálhatatlannak gondoljátok őket, és a legkisebb ellenvetésre is csak az a válasz, hogy zsigeri gyűlölet vezérel... Mind a Gárdáról, mind a Jobbikról elmondtam már, hogy nem azzal van a gond, hogy milyen kérdéseket vetnek fel, hanem azzal, hogy milyen válaszokat adnak rá. A Jobbik is mond olyanokat az integráció kapcsán, amivel tudok azonosulni, csak általában nem ezen van a hangsúly. kohn töhötöm kolléga egyszer már kielemezte a Jobbik programját, tessék elolvasni, ez nagyjából az én véleményemet is tükrözi az, amiket írt:

magyarinfo.blog.hu/2009/06/23/mi_a_gond_a_jobbik_ciganykerdesre_vonatkozo_programjaval

Egyébként az se igaz, hogy nem írtam soha semmi jót a Jobbikról:

fedor.blog.hu/2009/05/25/kampanykoltseg_mizeria

:-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 08:39:17

@Talon Karrde: Ja igen: "Meg kellene értsed: nincs olyan hogy "csak rossz", ha mégis úgy érzed akkor benned van a hiba."

Pont erről szólnak az írásaim. Ezt nem bennem kell tudatosítanod, hanem azokban, akik szerint

1. MINDEN cigány bűnöző, minden cigány bűntett magyarellenes rasszista bűntett
2. Ez a kormány CSAK rosszat tud csinálni.

DeMarco 2009.10.13. 09:21:06

@Fedor:
1. Ilyet én soha nem mondtam, olvasd vissza bármelyik hozzászólásomat...
Egy jó barátom félcigány, a faterja echte muzsikus cigány mégis nagyon jóban vagyunk velük és elég sok cigány haverom/ismerősöm van. Tudom, hogy neked kényelmesebb minket rasszista cigánygyűlölőként láttatnod, mert ha nem ezt gondolnád rólunk, akkor kénytelen lennél belátni, hogy van valami abban amit mondogatunk. Ti.: Rendet és biztonságot akarunk az országban. De valójában a "minden cigány bűnöző.." nem a mi érvünk, hanem a te védekezésed...

2. Marhára figyeltem a 7 év alatt (elhiheted), de sajnos nekem nem sikerült egyetlen pozitív dolgot sem felfedezni a kormány működésében. Nyilván bennem van a hiba... de nyugodtan cáfolhatod, ha bármivel tudod...
Mindenesetre teljes meggyőződéssel kijelenthetem, hogy a saját életemben kizárólag negatív döntéseket hoztak. Vagy akár azt is mondhatnám, hogy sokkal rosszabbul élek... Csak az előrelátásomnak köszönhetem, ismerve a hozzáállásukat, hogy viszonylag kevés veszteséggel jövök ki a hét évből, mert sikerült mindig idejében megelőzni őket egy lépéssel... De még így is túl sokba kerültek...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 09:24:03

@DeMarco: "Ilyet én soha nem mondtam" "De valójában a "minden cigány bűnöző.." nem a mi érvünk, hanem a te védekezésed"

Akinek nem inge, ne vegye magára. Mások viszont mondtak ilyet, még ennek a posztnak a kommentjei között is.

"Rendet és biztonságot akarunk az országban"

Én talán nem?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 10:10:28

@Fedor: vicces és szomorú is egyben az amit írsz. Kérlek NE adj a számba olyasmit amit nem mondtam és fôleg ne moss össze mindenkit aki téged kritizálni merészel! Pont ez a baj veled, úgy kezelsz engem is, mintha már évek óta vitapartnered lennék, pedig nekem ez volt az elsô hozzádszólásom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 10:16:59

@Talon Karrde: 1. Ha nem viselném el, hogy kritizálnak, akkor nem engedném, vagy szűrném a kommenteket. Tedd nyugodtan, de ne csodálkozz, ha vitatkozom veled.
2. Légyszíves idézd már pontosan, hogy hol gyalogoltam bele a lelkivilágodba. Szerintem egy helyen se mostalak össze senkivel. Ha a második válaszomra gondolsz, ott se azt írtam, hogy te gondolsz ilyeneket, hanem azt, hogy a jótanácsod nekik szól inkább...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 10:20:35

@Fedor: "Arról én nem tehetek, hogy kritizálhatatlannak gondoljátok őket, és a legkisebb ellenvetésre is csak az a válasz, hogy zsigeri gyűlölet vezérel..."

egy kalasszikus jutott eszembe:"Az egyik oldal kritikájának nem előfeltétele a másik oldal ájult tisztelete..."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 10:29:27

@Talon Karrde: Rendben, ha ez bánt, ezért megkövetlek, de azért láthatod, hogy folyamatosan félreértelmezik és/vagy szelektíven olvassák, amit írok, ezért előfordulhat, hogy morcosabban reagálok a kelleténél. Egyébként persze szívesen látott vendég vagy te is, én minden új olvasónak örülök, olyannak is, aki vitatkozik velem és kritizál, ha azt érdemben teszi. De ne haragudj, én ezt a zsigeri gyűlölet dolgot valóban nem tudom magamra venni, és valóban csak erre tudtam gondolni.

Hogy a mottóm hogy kerül ide, azt nem igazán értem, ha azt akarod jelezni, hogy szerinted nem felelek meg a magam állította követelményeknek, akkor azt nem tudom elfogadni, vagy legalábbis arra kérlek, hogy konkretizáld, mire gondolsz.

Persze ha ezzel csak arra céloztál, hogy ezt magadra is igaznak érted, akkor azt örömmel üdvözlöm.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 10:33:24

@Fedor: igen Fedor magamra IS értem, de én inkább így fogalmaznék:
Az egyik oldal (Fedor) kritikájának nem előfeltétele a másik oldal (Jobbik + Gárda) ájult tisztelete...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 10:35:43

@Talon Karrde: Rendben, elfogadom. Egy hozzászólásból valóban félre lehet érteni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 11:02:12

OK Fedor, csak még egy kérésem van. Te írtad, hogy "zsigeri utálat nincs bennem senki és semmi iránt, bár a szélsőségeket valóban nem szeretem."
A zsigeri utálat és a "nem szeretem" között óriási a paletta. Kicsit primitív lesz a megfogalmazásom. Lehet hogy túloztam a zsigeri utálattal, de el kellene ismerned hogy te inkább "utálod" mint "nem szereted" ôket, ugye?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 11:17:06

@Talon Karrde: Fogalmazzunk úgy, hogy valahol középen :-) De a zsigeri utálat nálam elvakultságot jelent, és én semmiképp se tartom magam annak. Nem vitatom, hogy a problémák, amiket felvetnek, azok valósak, csak a túlzásaikat nem szeretem, meg a megoldásaikkal nem értek egyet, mert rossznak tartom. Amit a Jobbik meg a Gárda csinál, az nem megoldás, az olaj a tűzre. De hiába próbálok korrekt lenni, hiába írtam le számtalanszor, hogy a bűnösöket védje a radai rossebb, akár magyar, akár cigány, meg hogy a cigány rasszizmust ugyanúgy elítélem, hiába jutottam el pl. DeMarco kollégával számtalanszor arra a pontra, hogy végül is ugyanazt szeretnénk elérni, csak az lesz a konklúzió végül, hogy én a bűnöző cigányokat védem, és egy álomvilágban élek, mert nem ismerem el a cigányok bűneit, miközben egyik sem igaz (a másik duma, amitől a falat kaparom, az a "rózsadombi jogvédő", amin cigányokkal naponta találkozó, együtt élő kőbányai lakosként csak röhögni tudok kínomban). Viszont ezeket az igaztalan vádakat már annyiszor megkaptam, hogy nem csoda, ha ugrok, ha hasonlót olvasok. Ennek lettél áldozata te, amiért még egyszer bocs, ha nagyon a szívedre vetted :-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 11:28:26

@Fedor: Nem vettem a szívemre és kösz a választ.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.13. 11:43:27

@Talon Karrde:
"Lehet hogy túloztam a zsigeri utálattal, de el kellene ismerned hogy te inkább "utálod" mint "nem szereted" ôket, ugye?"
látod ezt szinte mindenki megkapja csak kevésbé finoman, aki nem ért egyet a jobbik politizálásával, a gárda működésével (akár meglétével) avagy a cigány/buzi/zsidó kérdéssel.
fedornál én sokkal sarkosabban fogalmazok, sosem járom finoman körbe a témát, inkább ostorozok és durván humorizálok. ennek persze egyenes következménye, hogy sokkal hamarabb és durvább bélyegeket kapok. ezeket persze könnyebb kezelni.
tudjátok mi az igazán érdekes? amikor fenyegető leveleket kapok, hogy megkeresnek és akkor megtudom milyenek az igaz magyarok, meg hogy majd utána nem védem a cigányokat/buzikat/zsidókat/komcsikat.
nos ez az igazán mulatságos. egyrészt küzdök a mindennapokban a helyi tolvajokkal, gyűjtögetőkkel, mivel ritkán lakott helyen élek, így csak magamra számíthatok (a szomszédok inkább számítanak rám, nem sok segítség, max. figyelnek és szólnak ha gond van), sűrűn találom szembe magam 2-6 fős csoportocskákkal,akik (sosem tagadtam) cigányok. helyben megoldandó a probléma, itt sem a rendőrség sem a gárda nem segít, nem is tud igazán.
nos, amikor ezek után az 'igaz' magyarok is megfenyegetnek, hogy megmutatják milyen az igazi keménytökű parasztgyerek, hát, ekkor bizony gúnyos mosolyra húzódik a szám.
úgy vélem ha valami,akkor ez a tipikus példája a van/nincs sapka effektnek.
számomra természetes, hogy minnél jobban, minnél több oldalról fenyegetve érzem magam, annál nagyobb az elutasítás részemről. erőszakkal engem senki, semmire nem vesz rá.
márpedig a radikalizmus a legtöbb jobboldali érzelmű hazafi szerint közeli rokona az erőszaknak.
érdekes errefelé tisztában vagyunk vele ki a bűnöző és ki nem. ez nem faji avagy cigánykérdés.
biztosítalak, ha a putrisor szélén alló házban élőket mészárolná le valaki,akkor alaposan mellényúlna, mert pont egy dolgos cigánycsalád lakik benne, nekem i dolgoztak már nemegyszer, udvarias, normális emberek.
ők például félnek. félnek a jobbiktól, félnek a gárdától és félnek az erőszakosabb szomszédaiktól.

visszakanyarodva a témához, sosem éreztem fedor írásaiból hogy utálná ezt vagy azt, csak annyit, hogy nem ért vele egyet, nem szeretné ha ez vagy az történne. ha nem is 100% de többnyire egyetértek vele. és engem is zavar, ha mindenáron utálatot akar valaki belemagyarázni a tiltakozásba, elutasításba.
miért nem lehet helyénkezelni ezeket a gondolatokat, ezeket az embereket? sok mindenben közös a cél, az eszközökön kellene csiszolni a lehetőségek függvényében. elemi érdekeket,értékeket közösen elfogadni. egyelőre, amíg cigánybűnözésről, az ország zsidó felvásárlásáról, szent korona tanról, beszélünk, addig bizony még az első lépés előtt állunk, még csk a játékszabályokat kóstolgatjuk, tenni semmit nem tettünk.
nos, hirtelen írás ritkán kristálytiszta, remélem azért a lényeg átmegy :-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 12:51:41

@úriparaszt: helló, "ők például félnek. félnek a jobbiktól, félnek a gárdától és félnek az erőszakosabb szomszédaiktól.", de miért félnek?
ha közös a cél, akkor nem lehet nekik megmondani, hogy wazze, a néptáncosoktól nincs mit félni? miért kell mindenhol (TV, ujság, blog) kimelni hogy ezek rosszak, rosszat akarnak, félni kell tôlük?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 12:55:36

@úriparaszt: azok az emberek akik félnek találkoztak már életükben gárdistával, de komolyan? vagy nekik tiszta hogy gárda=sátán, tehát féljünk?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.13. 13:56:54

@Talon Karrde: tudod, ez olyan tragikomikus dolog, amikor a cigányember (az említett, hétköznapi ember) azt kérdezi ha idejön a gárda akkor megvédem-e őket :)
nem hülyék, világosan elmagyaráztam, hogy ide nem jön a gárda, mert senki nem hívta őket, ha véletlen mégis idekeverednek,akkor sem lesz várhatóan semmi, mivel nem engedhetik meg maguknak az erőszakot, harmadrészt ha őket bántja valaki akkor tényleg megvédem őket, mert azt nem hagyom, hogy CSAK azért bántsák őket, mert cigányok.
sajnos a szavaimmal ellentétben a médiából nem ez jön át. ők csakazt hallják cigánybűnözés (ők is tudják mi az, nem elfelejtendő!), meg ha a jobbik lesz hatalmon, akkor majd tesz ellene. nos, ezt mind úgy értik, hogy a cigányok ellen. ez óriási különbség. csoda ha félnek?

és akkor sokadszorra: nem a bűnözőket, a beilleszkedésre alkalmatlanokat védem. szarok rá ha ezer évre rács mögé kerül egy-egy tolvaj, betörő, erőszakos faszkalap. annál nyugodtabb az életem. de nincs különbség a cigány és nem cigány bűnöző közt.
még ha tegyük fel az összes bűnöző cigány, akkor sem cigánybűnözés van, hanem a bűnözők mind cigányok. érted a különbséget?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 15:03:40

@úriparaszt: Igazad van és teljesen egyetértek veled abban, hogy nem szabad CSAK azért bántani valakit mert cigány. Ezzel nincs is semmi gond. A munkahelyemen sok cigány van és 3 váltásban dolgoznak. De:
"akkor sem cigánybűnözés van, hanem a bűnözők mind cigányok"
Ez furcsa értelmezése a szónak, már Fedor is értelmezte így. Szerintem a cigánybűnözés léte nem azt jelenti hogy minden cigány bűnözô. Mint ahogy a rendörterror sem jelenti azt hogy minden rendôr terrorista, vagy minden madár influenzás, vagy még gondolkozni fogok találóbb példákon. Nem vagyok nyelvész (ha az lennék könyebb dolgom lenne) de szerintem ha egy cigány bűnt követ el, akkor ô egy cigány bűnözô és az ezek által elkövetett bűnök összessége a cigánybűnözés. Szerintem.

DeMarco 2009.10.13. 15:41:40

@Fedor: Ha már szóba hoztál, akkor megpróbálom megfogalmazni a tévedésedet. Ha csak a legutóbbi esetet vesszük figyelembe, akkor arra is igaz lesz:
Annyit kellett volna írni, hogy a cigányok galeriben megtámadtak egy egyetemistát, késsel akarták megszurkálni és a vád közösség elleni erőszaknak minősül, üljenek vagy 100 évig. Ejnye-bejnye...
És akkor senki nem mondta volna, hogy véded őket.
De ezt írtad? Nem. Pontosabban benne volt, csak éppen elveszett a "biztos a diák ingerelte őket" és "szegényeknek megnőtt az ingerküszöbe" stb. panelektől. Ezekért a panelekért morogtunk...
Egyébként a "rózsadombi jogvédők" léteznek, még ha rád ez nem is igaz, de én nem is mondtam rád ilyet soha.

@Úriparaszt: Tényleg kaptál fenyegető leveleket? Te is Fedor? Pedig ti elég józanak vagytok. Nem gondoltam volna...
Mondjuk azért nem is csodálkozom annyira. Sok az elkeseredett, csalódott ember az országban. Mondjuk engem nem zavar Úriparaszt karcosabb stílusa és amit most írtál, azzal nagyjából egyet is értek. Én magam sem vagyok Jobbik szimpatizáns, de veletek ellentétben nem is utálom őket. Nekem nem csak a kérdések felvetése tetszik, de a válaszaik közül is egy-kettőt érdekesnek találok, amit kár lenne egyből kukába dobni, meg kellene vizsgálni és esetleg továbbfejleszteni az ötletet. A cigánybűnőzésben sem értünk egyet. Ti úgy gondoljátok, hogy mi azt hisszük, hogy biztosan minden cigány bűnöző. Pedig erről szó sincs. Talon Karrde megközelítése a helyes. Az ország zsidó felvásárlásról is eltérnek a véleményeink, mert például az én kedvenc helyeim, gyáraim véletlenül mind zsidók kezében vannak... Persze ez lehet a véletlen műve is... A Szent korona tan annyira nem foglalkoztat, de az tény, hogy a komcsik anno nem jogfolytonossággal kerültek a hatalomba, vagyis nem választások útján...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.13. 15:49:17

@Talon Karrde: tehát ezt a logikát követve a többi bűnöző által elkövetett bűncselekmények gyűjtőneve a fehérbűnözés? :-)
tudom, hogy nincs statisztikai adat, igazi számokat tán senki nem ismer, így célszerű a saját imeretekre, tapasztalatokra alapozni.
ha összeadom a környéken elkövetett, cigányoknak tulajdonított/bizonyított/vélt lopások végösszegét, akkor sem érik el a töredékét sem, amit pár hónapja követtek el, ugyanis majdnem zsír új traktort lovasítottak meg. az elkövetők nem cigányok voltak, azok beindítani sem tudják, nem láttak még közelről ilyen modern eszközt :-)
továbbmegyek, az összes cigány elkövető által okozott kár több(!) nagyságrendileg is eltörpül a pártok, pártok által delegált bizottsági tagok, igazgatók, polgármesterek, képviselők és a hozzájuk közel álló 'üzletemberek' által okozott károkhoz.

fontossági sorrend kérem :) elvileg ez utóbbi egyszerűbb eset, jól integrált, fehér, sok esetben keresztény és ráadásul csak pár ezer emberről van szó.
jelenleg veszélyesebbek és károsabbak, mint a cigányok.

a cigányokra meg lövésem sincs milyen megoldás lehetne. az oktatás, segélyezés, közmunka szoros egységbe vonása, roppant szigorú ellenőrzése megoldás lehetne, de az nem prompt, csak hosszabb távon működik.

apropó, jártál te már munkaügyi központban? szerinted van ember aki onnan kap munkát?

megint más (bocsi, hogy szétoffolom a bejegyzést) a jobbik, mint tiszta erő, tiszta kéz reklámozása.
tudom apróság, mondhatjuk akár kákán is csomót keresés, de nekem olyan visszázs dolog ha nagymagyar párt, nagymagyar ep képviselője, nagymagyar boltot birtokol és üzemeltet. tudod ennek olyan szaga van, most ezt tudjuk meglovagolni, ebből csinálunk aprópénzt.
nekem már olyan alacsony az ingerküszöböm, hogy csak a valóban makulátlan és ráadásul annak is látszó politikusnak hiszek. olyan pedig mostanság nem terem errefelé.
vagy ott a budaházi, aki a saját boltjában árult gázmaszkot reklámozza azoknak az embereknek, akiket ő vezet a könnygázfelhőbe.
pitiáner dolog, de mégis. ha valóban olyan elkötelezett, akkor osztogassa ingyen, ez a minimum, amit megtesz az elveiért és a követőiért.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 16:13:13

@úriparaszt: Igen jártam munkaügyi központban, de nem munkát kerestem csak információt :) Nem tudom hogy van-e ember aki onnan kap munkát, de pl. van olyan törvény hogy nem vehetsz fel embert addig amig a helyet nem hirdetted ott meg. Persze mehetsz úgy is hogy már tudod kit veszel fel, de akkor is meg kell hirdetni.
A Jobbik el akarja számoltatni azt a pár ezer embert is akik "politikailag korrekten" x) lopnak.
És IGEN szerintem van fehérbűnözés, csak fehér szó lekopott illetve hanyagolható, mert a többség fehér, a rendőrség pedig foglalkozik a "fehér" bűnözőkkel. A cigánybűnözés szó pont azért kell hogy erre a specifikus bűnözésre is megoldás kell szülessen, ezzel ugyanis kevésbé (elnézőbben) folglalkozik a törvény. Sok kicsi sokra megy.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.13. 16:17:31

@Talon Karrde: fogalmazzunk inkább úgy, hogy a cigányok által elkövetett bűncselekmények közvetlenül és azonnal éreztetik a hatásukat, míg a felsőbb körök százmilliós, millárdos 'stiklijei' hosszabb távon és kevésbé látható módon rontják az életszinvonalunkat, megélhetésünket.
ráadásul az utóbbiakat nehezebb lebuktatni és felelősségre vonni.

DeMarco 2009.10.13. 17:15:00

Mindkettő ellen fel kell lépni. Ez nem is vitás. De azért a fehérgalléros bűnözők nem vágják el a 80 éves nénike nyakát, miközben meg is erőszakolják közben... "Csak" szép lassan éhenhalasztják. De azért az egyik csoport bűne, nem váltja ki a másik csoportét. Ezt is, azt is szankcionálni kell...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 20:29:12

@Talon Karrde: ""akkor sem cigánybűnözés van, hanem a bűnözők mind cigányok"
Ez furcsa értelmezése a szónak, már Fedor is értelmezte így."

Ez így tényleg hülyén hangzik, de hát nem is mondtam ilyet soha, meg nem is hallottam mástól sem. Én ugyanis azt szoktam írni, hogy vannak bűnöző cigányok, de nem mindegyik az, épp ezért nem kéne azokat is megbélyegezni egy olyan szóval, ami azt sugallja, hogy minden cigány bűnöző, és annak is születik.

@DeMarco: "Ezekért a panelekért morogtunk..." Ezek nem panelek. Kibeszéltük már, hogy nem azt írtam, hogy biztos provokált, csak azt, hogy akár ez is lehetett az ok, de hozzá is tettem, hogy ez nem valószínű. Most már az is baj, hogy alaposan körbejártam a témát? sajnálom, de sematikus ítéletek kimondásra nem vagyok alkalmas, arra van ezer másik blog, én elemző alkat vagyok.

"Egyébként a "rózsadombi jogvédők" léteznek, még ha rád ez nem is igaz, de én nem is mondtam rád ilyet soha. "

Te nem (de ezügyben nem is nevesítettelek), de ha annyiszor lenne 100 Ft-om, ahányszor ezt én itt, vagy más blogokon megkaptam...

"Tényleg kaptál fenyegető leveleket? Te is Fedor? "

Fenyegetést még nem kaptam. De arra már volt példa, hogy egy teljesen ismeretlen figura bepróbálkozott a "nem ismerjük mi egymást valahonnan" dumával, ami ugye kicsit értelmezhetetlen, ha semmit nem tud a valós személyemről. Na ő elkövette azt a hibát, hogy benne volt a neve az e-mail címében. Rákerestem az IWIW-en, se közös ismerős, se közös iskola, se közös munkahely, viszont cserébe Magyar Gárda-tag. Hogy most ebből vonjak -e le messzemenő következtetéseket, avagy sem, azt nem tudom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 21:45:19

@Fedor: úriparaszt szövegkörnyezetében nem hangzik hülyén, olvasd el ott légyszi. Igazából azt akartam kritizálni ahogy te értelmezed.
15:03:40-es hozzászólásomban írtam le hogy szerintem mit is jelent ez a cigánybűnözés szó. Én ehhez az értelmezéshez ragaszkodok mert szerintem ahogy te értelmezed az sarkítás. Többen is (Jobbik is) elmondta már, hogy nem minden cigányt tart bűnözőnek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 21:57:48

@Talon Karrde: "a rendörterror sem jelenti azt hogy minden rendôr terrorista, vagy minden madár influenzás,"

A rendőrterror bizony azt jelenti, hogy neked minden rendőrtől félned kell. A madárinfulenza azt jelenti, hogy minden madár gyanús. A cigánybűnözés azt jelenti... És baj, hogy azt jelenti. Ez szőrszálhasogatásnak tűnik, de nem az, mert mert ha ez ivódik bele az emberekbe, akkor idővel azokhoz a cigányokhoz is így állnak hozzá, amelyek nem szolgálnak rá, sőt, megpróbálnak kitörni. Bár a mai helyzetet eltekintve a jövő idő már átváltott jelenbe.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.13. 22:15:42

@Fedor: sajnálom Fedor, nem tudsz meggyőzni, nekem akkor is azt fogja jelenteni amit fentebb írtam. Normális ember a szó hallatán nem fogja azt képzelni több éve ismert cigány ismerőséről hogy bűnöző lett.
Mondtam hogy sok (több száz!) cigány munkatársam van és épp e miatt nem tudom elfogadni az érvelésedet. Nem vagy se te se én arra jogosúlt hogy eldöntsük hogy mit gondol a köz. Bíróságon azt mondják erre hogy spekuláció.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.13. 22:41:52

@Talon Karrde: Szerintem meg nem spekuláció, hanem pszichológia. Természetes, hogy az, akinek főleg jó tapasztaltai vannak, az nem fogja ezt hinni (bár lehet, hogy ez csak a személyesen ismert cigányokra vonatkozna nála is, az idegenekre nem), de akinek a közvetlen környezetében nincs cigány, vagy van, és azokról rossz a tapasztalata, annál viszont igencsak nagy az esély...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.14. 07:15:23

Ne haragudj Fedor, de te minek az alapján feltételezel ekkora mértékü elôítéletességet az egész magyar társadalomról?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.14. 17:33:03

@Talon Karrde: Mondhatnám, hogy saját tapasztalat, elég csak a témába vágó blogbejegyzések kommentjein végigmenni, de ez persze nem reprezentatív. Azok a szociológia felmérések viszont, amelyek szintén bizonyítékul szolgálnak erre, viszont már azok:

"Azzal az erőteljesen rasszista állítással, miszerint "a bűnözési hajlam a cigányok vérében van" 2005 végén a megkérdezettek 62 százaléka teljesen, vagy inkább egyetértett"

edu-online.eu/hu/letoltes.php?fid=tartalomsor/413

Szerinted ez az arány a Jobbik fellépése óta nőtt, vagy csökkent?

DeMarco 2009.10.14. 19:17:54

@Fedor: Sajnálom, de én is Talon Karrdevel értek egyet. Sztem is ez a helyes értelmezés és a tied erőltetett. Sokszor vádolsz koncepció képzéssel, de nálad ez ugyanúgy fellelhető. Jobban illeszkedik a koncepciódba, ha ahhoz ragaszkodsz, hogy mi minden cigányt bűnözőnek gondolunk. Pedig nem így van. Ez a pszichológiai rizsa meg hülyeség. Ezzel nem takarózhatsz. Spekuláció ez semmi más...

DeMarco 2009.10.14. 19:23:31

@Fedor: "nem ismerjük mi egymást valahonnan"
Ilyet már én is kérdeztem a múltkor, de nem rossz szándékkal, csak dolgoztam több helyen is Fedor vezetéknevű személyekkel és a múltkor pont te céloztál egy nagyon hasonló melóhelyre, mint ahol dolgoztam. (Persze nem vok naív, lehet a Fedor kitalált név is...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.14. 20:24:14

Egyébként ez az első olyan posztom, ami Index címlap nélkül eljutott a 100-ik kommentig.

DeMarco 2009.10.14. 20:45:51

@Fedor: Jah. Nekem is pont ez jutott eszembe...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.14. 21:27:54

@Fedor: talán mert megpróbálunk egy páran úgy közös (vagy aközeli) nevezőre jutni, hogy egyikünk sem ismeri a másikat és kizárólag az itt leírtakra, illetve magunkra támaszkodhatunk. ez akkor is nehéz dolog lenne, ha mindegyikünk roppant szabatosan és egyértelműen fogalmazna, de valószinűleg nem így van :)
a szándék szerintem adott, tehát ez itt mintegy chat-szerűen ment.
ha ez nem is volt eredetileg célja a blogodnak illetve ennek a bejegyzésnek, mégis egyfajta eredmény.

és még anyázás sem volt ;-D

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.14. 21:28:16

@Fedor: SPEKULÁCIÓ :) Visszakérdeznék. Ha ez ennyire kib. aktuális probléma, akkor miért nem vállalja be senki hogy elvégez MOST 2009-ben egy hasonló felmérést.
Tudtommal (lehet hogy tévedek) 2005 decemberében a Jobbik SEHOL sem volt (legalábbis a lakosság 95% biztos nem hallott róla). Ha elvégeznék ténylegesen ezt a piackutatást akkor sztem mindenki nagyon izgulna a végeredmény miatt, mert mi van ha nem jön be hogy nőtt az arány? :)

Ha rajtam múlik akkor ennek a posztnak még sok kommentje lesz.

DeMarco 2009.10.15. 08:15:04

@úriparaszt:
Egy blognak sztem akkor van értelme, ha a leírtakhoz hozzá lehet szólni és minél többen be tudnak kapcsolódni. Egy normális vagy ahhoz közeli hangon folytatott beszélgetés/vita odavonzhat még több embert akiknek lehet érdekes a hozzászólása, esetleg hozzáadhat általa ismert adalékokat. Egy kinyilatkoztatás-szerű poszt, vagy amit halálra moderálnak az nem érdekes. Az is sokat számít, hogy a blogíró hogyan ír.
Fedor: Te látod azt, hogy mennyien olvasnak? Vagyis négyen elchatelgettünk, ha már úriparaszt ezt a szót használta, de ennél többen olvasnak, csak vmiért nem érzik úgy, hogy beleszólnának? Vagy csak akkor lódul meg az olvasottság, ha index címlapra kerülsz?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.15. 09:38:56

@DeMarco: nálam 5% alatt van a hozzászólók aránya.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.15. 09:49:59

@Talon Karrde: Lehet, hogy van frissebb adat, én ezt találtam. Azért olyan sok időt nem szántam rá. Ezt a vizsgálatot néhány évenként elvégzik, szóval előbb-utóbb biztos meg fogjuk tudni.
@DeMarco: Természetesen látom. Tegnap estig (a statisztika naponta frissül) ezt a bejegyzést 429-szer töltötték le. Ennek kb. a fele az első két napban realizálódott új olvasóként, a többit azóta raktuk össze javarészt hárman-négyen vitatkozva :-)

Összehasonlításképpen néhány kulisszatitok: Az utóbbi 30 nap átlagos oldalletöltése 376 (az egyedi látogatók száma ennek kb. a fele). Az Index címlapos bejegyzések oldalletöltése sokszor meghaladja a négyezret is, ebben persze a visszatérő vitatkozók is benne vannak, de ekkora olvasószámnál már elég kicsi az arányuk. Az eddigi csúcstartó mind oldalletöltés (5257), mind komment (384) tekintetében a melegfelvonuláshoz kapcsolódó írásom

fedor.blog.hu/2009/09/03/izlesrendorseg

Ezekkel a számokkal szerintem a magyar blogok tekintetében úgy a középmezőnyben lehetek, sok olyan blog van akár az amatőrök között is, akiknek a napi oldalletöltési értéke ezer fölött van, és egy rakás állandó kommentelője, olvasója van (BKV-figyelő, MÁV, Vastagbőr, Adrenalin, stb., a hivatásos blogokról - Homár, Comment.com - nem is beszélve), de még több, aki már a napi százas átlagnak is örülne.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.15. 11:40:03

@Fedor: hmm, ez érdekes. úgy látom a meleg téma az inkább forró mint meleg, nálam is ilyen bejegyzés a rekorder, 4599 oldalletöltés és 198 hozzászólás mellett.
mondjuk az én blogom -koránál fogva- jóval kevesebb bejegyzést tartalmaz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.15. 11:47:39

@Fedor: dokumentálódok és ezt találatam:
"Annak ellenére, hogy a megkérdezettek nagy része valamilyen kapcsolatba került már cigányokkal, a velük szembeni előítéletesség és intolerancia jellemzőnek mondható. Ez táplálkozhat azokból a negatív sztereotípiákból, melyek a médián keresztül folyamatos megerősítést nyernek azáltal, hogy szinte kizárólag negatív megvilágításban ábrázolják a cigányságot."
Az utolsó mondat szerintem nagyon értelmetlen, mert a média pont hogy nem foglalkozik a cigánykérdés negatív oldalával.
Forrás: www.ofi.hu/tudastar/uj-pedagogiai-szemle/pedagogusok

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.15. 12:11:08

@Talon Karrde: "a média pont hogy nem foglalkozik a cigánykérdés negatív oldalával."

Jaj-jaj, csak ezt ne írtad volna... Az igazság az, hogy vannak olyanok, csak a pozitív példákat mutatják be (elvétve), vannak széles skálán mozogva olyanok, akik ilyen, vagy olyan hangsúllyal, de többé-kevésbé korrekten foglalkoznak ezzel is, azzal is (egyre kevesebben), és vannak, amelyek szinte csak a negatív példákat hozzák fel, lásd blogok százai, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Echo tévé, Demokrata, stb.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.10.15. 12:24:49

Média alatt én általában TV-t értek (elismerem, hogy ez nem helyes) és szerintem a nagy nézettségü TV-k nagyon kicsi százalékban foglalkoznak romákkal negatív értelemben.
A következô cikk pedig valamennyire mindkettônket igazol, miszerint a "cigánybűnözés" fogalmának a társadalmi vitában helye van és IGEN 2004 óta az a bizonyos arány (nem tudni miért) de nôtt:
www.jogiforum.hu/hirek/18478

DeMarco 2009.10.15. 17:09:07

@Fedor: A hülye blogmotor elnyelte amit írtam. Valami olyasmi volt a lényege, hogy a hivatalos állami (szoci-libsi) politika álszent módon jár el és tiltja az igazság leírását, vagy meg sem jelenhet, vagy ha mégis, akkor erősen finomítottan. Mára már oda jutottunk, ami elég nagy szégyen, hogyha egy bűncselekmény háterrére kíváncsi valaki, akkor kinyitja a kurucot, mert az sokkal közelebbi képet ad a valóságról, mint bármelyik egyéb médium. És ennek csupán az az oka, hogy ők nem álszenteskednek és nem játsszák meg magukat, mert nem érdekük. Ma már onnan lehet tudni, hogy egy bűncselekményt romák követtek el, hogy a hírben ezt nagyon látványosan nem említik meg. Ellenkező esetben azonnal harsogják, hogy a tettes nem cigány volt ám... Kettős mérce. Ennek egyik legtipikusabb példája a hülye libsi kavarás a roma-cigány szó körül. Mindenki ezer éve cigányoknak hívja őket és a köznyelvben ez teljesen természetesen rögzült. De ha nyilatkozni kell a médiumoknak akkor láthatóan feszengve mégis eljátsszák, hogy romáknak mondják őket, holott mindkettő szó tökéletesen rendben van. A Jobbik egyik nagy sikere pont ennek az álszentségnek a levetkőzése. "Nevén nevezik a gyereket", nem szórakoznak megnevezésbeli finomságokkal. És ez az ami az embereknek bejön, mert ők undorral fogadták a liberális álszentséget, átlátnak rajta...
A médiumok kénytelenek felvenni a liberális maszkot, nem mernek nyíltan fogalmazni, mert azonnal beindul a dömping és támadásba lendül a politika, jogvédők, ügyvédek, cigányvezetők hada. Ezért inkább vagy meg sem említik, vagy csak szőrén-szálán, hogy ne legyen bajuk belőle.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.15. 19:06:43

@DeMarco: "a hivatalos állami (szoci-libsi) politika álszent módon jár el és tiltja az igazság leírását"

Válasszuk ketté. Az álszentségben van valami, de tiltani nem tiltanak semmit. Nincs olyan, hogy tilos leírni egy kifejezést (már ha az nem gyűlöletkeltő, bár a mai viszonyok közt az se von maga után retorziót), vagy ha igen, akkor azért büntetés jár. Lehet, hogy szóvá teszi valaki, ha nem tetszik neki a szóhasználat, de büntetés nincs, és azt hiszem a Magyar Hírlap meg a Magyar Nemzet példája is azt mutatja, hogy még többet is lehet, mint amit kulturáltabb országokban elfogadhatónak tartanak.

"Ma már onnan lehet tudni, hogy egy bűncselekményt romák követtek el, hogy a hírben ezt nagyon látványosan nem említik meg. Ellenkező esetben azonnal harsogják, hogy a tettes nem cigány volt ám..."

Na ez persze erőteljes túlzás. Az, hogy nem cigány az elkövető, tudomásom szerint eddig egyetlen alkalommal volt kihangsúlyozva, a kiskunfélegyházi gyilkos elfogása kapcsán, és akkor erre szükséges is volt, lévén hogy a kedves polgármester úrnak köszönhetően az egész ország tényként kezelte (minden bizonyíték nélkül), hogy cigányok voltak az elkövetők, és így ezzel némileg csillapítani lehetett a cigányellenes hangulatot.

"a hülye libsi kavarás a roma-cigány szó körül"

Ezt én is túlzásnak és hülyeségnek tartom, gondolom feltűnt, hogy hogy én is következetesen a cigány szót használom, a romát max. néha a változatosság kedvéért. A PC-nek vannak túlzásai is, ez tény. De szerintem ezt a roma dolgot megint túldimenzionáljátok, hisz nem járt azért büntetés, ha a cigány szót használtad (a hivatalos szervet is úgy hívják, hogy Országos CIGÁNY Önkormányzat), szóval ez a roma dolog csak egy divat, ami már ballib oldalon is múlóban van.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0