Miért kell mindent átpolitizálni?
2010. június 16. írta: Fedor

Miért kell mindent átpolitizálni?

A Múzeumok éjszakája a világ egyik legjobb ötlete.

Olyan hangulata van, mint kevés rendezvénynek. Az emberek vidáman járják az éjszakát programról programra, és olyan helyekre is bejuthatnak, ahova máskor sima halandóként nem nagyon (tegye fel a kezét, aki járt már a monetáris tanács üléstermében, és látta az ott lógó festményeket - az enyém fent van). Az egésznek van valami felszabadult örömünnep-jellege. Az ember délután rovásírást tanul a gyerekkel a Nemzeti Múzeumban, kora este a kitömött Kántorral szemez a Rendőrmúzeumban, egy órával később érmét présel a Nemzeti Bankban, még később fáklyás tárlatvezetésen vesz részt az Aquincumban, éjfélkor tüzet ugrik a Bajor Gizi Színészmúzeum udvarán, majd impresszionista festményeket bámul már némileg fáradtan a Kogartban.

A Múzeumok éjszakája nem magyar találmány, 2003-ban csatlakoztunk ehhez a mozgalomhoz, így csak arról van tapasztalat, hogy a szocialista kormányok hogy álltak hozzá. Nos, pénzelték, és szervezték, de egyébként a háttérben maradtak, az égvilágon semmi politikai felhangja nem volt a dolognak. Azon ritka dolgok egyike volt, amit nem pártszemüvegen keresztül ítélt meg a közvélemény, és ez így van jól. A tájékoztatókon csak egy dolog emlékeztetett halványan a politikára: az épp aktuálisan regnáló kultuszminiszter semmitmondó protokollköszöntője.

Naná, hogy ez így nem maradhatott, hisz kormányváltás történt.

Felmentem ma a rendezvény honlapjára, hogy megnézzem a programokat, és ott a szokott köszöntő fogadott. Pontosabban azt hittem, hogy szokott, de aztán elolvastam.

Az első változás, ami feltűnt, hogy Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányunk annyira fontosnak tartja a magyar kultúra ügyét, hogy a nagy átszervezésben minisztériumból rögtön elő is léptette államtitkársággá, így idén először nem miniszteri aláírás szerepel a köszöntőn, de ez végül is a konkrét ügy szempontjából másodlagos kérdés. OFF Tényleg, az megvolt, hogy a nagy karcsúsítás eredményeként az Orbán kormány tízzel több emberből áll, mint a Bajnai kormány? :-) ON Fontosabb az, hogy miket ír az úr.

Az úr ezesetben az a Szőcs Géza, aki a múlt héten már jól belecsapott a levesbe az Index-nek adott interjújával.

Az írás a szokásos közhelygyűjteménynek indul, aztán elsüt egy bárgyú viccet:

De hiszen a múzeumok is egyféle bankok – lehetne mondani, ha manapság nem épp a bankok számítanának a legrosszabb hírű helyeknek.

Ez még hagyján, bár én mondjuk már ezt se értem, hogy miképp kerül ez ide, egy irodalmártól jobbat várna az ember. No meg a főnökével is egyeztethetett volna erről, hisz ő pont a múlt héten jelentette ki, hogy nem kíván bankellenes hangulatot teremteni (bár amikor pár éve még maga is bankárkormányozott, még nem volt ilyen finnyás).  Biztos addigra már a nyomdában volt a programfüzet... :-)

De ami a végefelé van, az már maga tömény kormánypropaganda:

Az ország új kormányzatának célja a magyar múzeumi rendszer értékeit megőrizni, továbbfejleszteni, szervesen bekapcsolni ezeket az élő kultúrába és e célokhoz új finanszírozási rendszert, új jogszabályi környezetet teremteni. Fejlesztési programokat indítunk. Épület-felújítások és a szellemi örökség példátlan volumenű és minőségű digitalizálása előtt állunk. A múzeumi szakemberek bevonásával újra fogjuk gondolni és meg fogjuk erősíteni a szaktárca jelenleg is működő közgyűjteményi pályázati rendszerét. Nagyobb intézményi autonómiát kívánunk biztosítani a szakmának, miközben folyamatosan erősödő organikus partnerségre törekszünk a minisztérium, az intézményfenntartók és a látogatók között.

Tisztára mint egy Népszabadság vezércikk 1975-ből: Pártunk és kormányunk célkitűzései az új ötéves terv keretein belül... Most komolyan, ez hogy kerül ide? Mi köze ennek a rendezvényhez? Miért kell még ezt is átpolitizálni? Hopp, itt egy ingyenes, tömegesen terjesztett kiadvány, ami után kapkodni fognak az emberek, gyorsan csempésszünk bele pár mondatot, hogy milyen fasza gyerekek vagyunk? Az, hogy mindez egy olyan honlap nyitóoldalára is kikerül, amelyet pár nap alatt több tízezren is fel fognak keresni, már csak a hab a tortán. Olyan nehéz lett volna megállni, hogy kihagyják ezt a lehetőséget? A nemzeti ünnepeink már elvesztek ebből a szempontból, sajnos nincs ünnepi beszéd aktuálpolitizálás nélkül, bármelyik oldalról is legyen szó. De ez eddig ebből a szempontból szűz terület volt. Maradjon is annak, ha kérhetem.

Ja igen: Ha a későbbiekben az egyes programok is pártszínezet kapnak (tűzugrás Rogán Antallal, fotózkodjon középkori ruhában Szijjártó Péterrel, kiállítás Orbán Viktor gyerekkori rajzaiból - eredeti osztályzatokkal, vagy mit tudom én), akkor már komolyan morcos leszek :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr62086111

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hardcore nyomja Szőcs – képpel 2010.06.23. 11:39:29

Nem pöcsöl Szőcs, az erdélyi magyar költő-politikus, aki – lévén a kulturális terület felelőse – nyilván szakmai érdeklődésből vigyázó szemeit a pornóiparra vetette. Górcső alá venné, azaz rázoomolna a csúnya-rossz nénikre és bácsikra, hogy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gglle 2010.06.16. 16:23:35

Én annyira imádok éjszaka sorban állni, hogy inkább kihagyom az egészet!
Jaj, de dühös voltam tavaly! Grrr. (ez jutott az eszembe)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.06.16. 23:05:10

Fedor: Kicsit túlzásba estél szerintem most. Tekinsd ezt a szöveget is semmitmondó protokollszövegnek, mert az is. Majd ha megcselekedik a zárójelben leírtakat, akkor aggódj. Addig fölösleges, inkább menj, és élvezzétek ki.

DeMarco 2010.06.17. 06:49:58

@Fedor: Lassan meg kéne látogatnod egy dilidokit, kezdesz nagyon paranoiás lenni, nem gondolod? :))

Ez olyan műhiszti, mint C.Ronaldo esései... Azokon is csak röhögni lehet..

A weblapot már én is átnéztem, ahogy minden évben. De még egyszer sem olvastam el a köszöntőt, mert kit érdekel a protokollszöveg?! Csak a mazochisták foglalkoznak ezzel.

Engem kizárólag a múzeumok érdekelnek és egyéb helyszínek, programok.

A tavalyi is elég emlékezetes volt, mert vidéken voltunk és óriási sor keletkezett, a szokásosnál is nagyobb, ezért inkább geocachingeltünk a közelben. Így fedeztük fel, hogy nyitva felejtették a hátsó ajtót... :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.17. 09:16:36

@Tzimisce: @DeMarco: Oké, lehet, hogy túlreagálltam, de eddig még ennyi kormánypropaganda se volt, és tényleg nem szeretném, ha ez megváltozna...

Boxi1 (törölt) 2010.06.17. 22:00:35

Én meg csak azt tudom mondani, hogy már az aggódással elkéstünk!!!
Egy pár hónappal korábban kellett volna!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.20. 19:15:18

@Gglle: én tegnap egyszer nem álltam sorba.

a csodák palotájánál mondjuk szerencsém volt, mert kifelé menet a többi befelé szándékozó már sorba állt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.20. 19:16:40

@DeMarco: teljesen egyetértek, én se olvasom el az ilyen semmitmondó szemeteket.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0