Churchill szivarja keresztet vet
2010. június 18. írta: Fedor

Churchill szivarja keresztet vet

Marhára tud idegesíteni a csökött, karót nyelt álszentség minden formája. Direkt nem akarok most hazai példákat hozni, vegyük inkább iskolapéldának az amerikai ORTT azon döntését, amely szerint 5 millió dolláros büntetés jár azért, ha egy késő este vetített, felnőtteknek szóló rajzfilmben a főszereplő arcon locsolja magát a locsolócsővel, igaz, kissé félreérthető módon, ugyanis vígjátékról van szó (aki kíváncsi a részletekre, olvassa el a comment.com-on, ahol a videó is megtekinthető).

Persze az erőszakos erkölcscsősz atitűd akkor is zavar, ha magát liberálisnak mondja. Igen, a PC-ről van szó, pontosabban a túlhajtásairól, hisz mint sok-sok hülyeség, ez is eredetileg jó szándékon alapul.

Véletlenül egymás után olvastam el két olyan blogbejegyzést, amelyeknél a berögzült sztereotípiák mentén gondolkodva a kipellengérezettek mellett kéne állnom, mégsem így van, és pont azért, mert mind a kettő a túlzásba vitt PC-ről szól. Külön-külön ez a két téma nem vett volna rá többre egy rövid hozzászólásnál, de így, majdnem egyben olvasva összekapcsolódtak bennem.

1. A Dohányos blogon épp az a téma, hogy egy világhírű Churchill fotó egy új verzióján egyszerűen kiretusálták az öreg szájából a szivart. Én magam sohasem cigiztem, kifejezetten zavar a füst, így mindent támogatok, ami a dohányzás visszaszorításáról szól, de ez már a ló túlsó oldala, történelemhamisítás, ha úgy tetszik. Teljesen értelmetlen dolog úgy tenni, mintha a hollywood-i filmeken kívül is csak a gonoszok füstöltek volna, a jók sohasem. Ettől nem lesz se több dohányos, se kevesebb.

Viszont el kell mondanom, hogy én ezt a hírt már nagyon régóta vártam, ugyanis kíváncsi voltam, hogy valóban bekövetkezik -e. Jó 20 évvel ezelőtt ugyanis Arthur C. Clarke írt egy regényt, a Nagy Zátonyok kísértetét, és abban ezt bizony ő megjósolta. Konkrétan arról írt, hogy elő fogják venni a Hollywood-ban a nagy klasszikusokat, és digitálisan kiretusálnak minden cigit és cigifüstöt. Füstmentes Casablanca. Scherlock Holmes pipa nélkül. No és a sluszpoén: a sztori 2010-ben játszódik...

2. A Mandiner arról írt, hogy a FIFA betiltotta a focimeccseken a játékosok számára a vallásos gesztusokat, tehát elvileg büntetés jár azért, ha valaki a pályán keresztet mer vetni, vagy ad absurdum imádkozva adna hálát a gólért. Ez megint csak egy túllihegett baromság. A vallásszabadság, a tolerancia nem arról szól, hogy a legapróbb vallásra utaló gesztust is el kell nyomni. Van, ahol valóban nincs helye, mint pl. egy szekuláris köztársaság törvényeiben. Nem szabad adminisztratív eszközökkel erőltetni. A vallás legyen mindenkinek szabad választása, amiben az államnak nincs semmi keresnivalója, max. a családi, területi hagyományoknak. De pont ezért, hogy egy magánember miképp éli meg a maga vallásosságát, ahhoz az égvilágon senkinek semmi köze, és ezen az se változtat, ha ezt a tévén keresztül milliárdok láthatják.

A lényeg: a túlzásokat, a fanatizmusba hajló hajthatatlanságot el kéne felejteni, és ez minden más területre is érvényes a pártok közötti szembenállástól a mindennapok magánfeszültségein át a szomszédainkhoz fűződő kapcsolatokig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr442089624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.06.18. 14:27:21

A túlzásba vitt PC valóban visszájára fordul és az eredeti jó céllal ellenkező irányba visz.

DeMarco 2010.06.18. 19:24:51

@Fedor: Ha ilyen ártatlan posztot olvasok, akkor is úgy kezdem, hogy vajon hol lesz benne valami ordenáré csúsztatás. Bosszantó, hogy sosem csalódom.

Üdvözlendő, hogyha egy libsi szemlélettel rendelkező blogíró belátja, hogy hová vezetett a pc duma és hogy ezt mennyire elutasítják az emberek. Örvendetes, hogy ezt legalább felismeri és elutasítja. Eddig még nagyon egyet is értünk.

Ha itt lett volna vége, akkor én is azt mondanám, hogy na ez cool volt...

De nem. Valami perverz vágytól vezérelve egyetlen posztot sem tudsz megírni anélkül, hogy bele ne rúgnál a jobboldalba, emberek nagy csoportjaiba. Ez olyan Pavlovi reflex részedről, hozzátartozik a liberális értékrendhez??

Mi a francért nem lehet legalább egyszer normálisan befejezni, kötekedés nélkül? Élvezed, hogy baxogatnak? Vagy így akarsz vitát kiprovokálni?

De hát az ember örüljön a kis fejlődésnek is, ne legyen telhetetlen, igaz?

Remélem bekerül az alkotmányba, hogy keresztény állam vagyunk, még ha ezt adminisztratív eszközökkel igyekeztek elnyomni az elmúlt 60 évben akkor is. Ezer éves a keresztény hagyományunk, az állampolgárok zöme keresztény vallású, tessék ezt elfogadni, mind a komcsiknak, mind a libsiknek. Európában számtalan helyen tiltották be a burkát, mecseteket. Az idegenek vegyék fel az ország törvényeit, illeszkedjenek hagyományaihoz, integrálódjanak és ne fordítva. Nehogy már a nyúl vigye a puskát...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.19. 11:20:27

@DeMarco: Annyira tudtam, hogy ha más nem is, te biztos találsz köteketni valót...

Először is nem azt írtam ,hogy a PC rossz, csak azt, hogy a túlzásna vitt PC az.

Másodszor meg ez nem egy keresztény ország. Ez egy olyan ország, ahol az állam vallásilag semleges (mert így tudj egyenlően bánni minden polgárával), és ahol a lakosok többsége így vagy úgy, de valamelyik keresztény felekezethez tartozik (legalábbis papíron). Maradjon is ez így. Egyszer már túlléptünk a vallási intolerancia korszakán, ne térjünk hozzá vissza. A keresztény hagyományok ápolása fontos dolog (még én is megteszem), mint ahogy természetes, hogy egyben történelmünk része is, mint minden európai államnak. De egy törvényben, ami mindenkire vonatkozik, semmi értelme hivatkozni rá, még úgy se ha nagy kegyesen beleveszik azokat a kis butuskákat, akik nem hisznek Istenben (legalábbis a szóhasználatból ez jön le). Mi értelme csoportokra osztani az állampolgárokat? Mi a célja?

A mecseteket meg nem vallási okokból akarják máshol tiltani, hanem azért, mert az terroriztmust kapcsolják hozzá, és ezért félnek az iszlámtól (miközben az iszlám nevében elkövetett terrorizmusnak annyi köze van az iszlám lényegéhez, mint a keresztes háborúknak Jézushoz). Más vallások szentélyeivel senkinek nincs semmi baja.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.19. 17:20:56

@DeMarco: "Remélem bekerül az alkotmányba, hogy keresztény állam vagyunk, még ha ezt adminisztratív eszközökkel igyekeztek elnyomni az elmúlt 60 évben akkor is. Ezer éves a keresztény hagyományunk, az állampolgárok zöme keresztény vallású, tessék ezt elfogadni, mind a komcsiknak, mind a libsiknek. Európában számtalan helyen tiltották be a burkát, mecseteket. Az idegenek vegyék fel az ország törvényeit, illeszkedjenek hagyományaihoz, integrálódjanak és ne fordítva. Nehogy már a nyúl vigye a puskát... "

1) persze, vegyék bele, leginkább azok erőlködjenek rajta, akik 25 éve még azt sem tudták, hogy a városukban hol van a templom.

2) persze, vegyék bele, ettől ugyanis semmivel nem lesz fontosabb a vallás és az egyház. és semmivel sem fognak többen járni templomba.

3) nem tetszik észrevenni, hogy ez a túlbuzgóság is politikai indíttatásból fakad, mivel - hadd idézzek egy klasszikust :-) - "Azok ugyanis, akiknek nincs megalapozott, mélyen gyökerező hitük és legalább minimális ismeretük a spirituális dolgok lényegéről, azok könnyen gondolhatják úgy, hogy ez valami csuda dolog, amit szükséges mutogatni, kitenni az ablakba; az egyház és annak hívei pedig széles társadalmi bázissal kecsegtetnek politikai szempontból. Kábé ennyi, mármint hogy kecsegtetnek."
(magyaridiot.blog.hu/2010/06/18/kadar_legjobb_tanitvanya)

loláb 2010.06.21. 10:43:10

@idelle:

"1) persze, vegyék bele, leginkább azok erőlködjenek rajta, akik 25 éve még azt sem tudták, hogy a városukban hol van a templom."

Belemenjünk abba, hogy a másik oldal mit csinált 25 éve? Szerintem inkább ne.

bee-lah 2010.06.21. 11:14:50

A magyar fordításokat "tendenciózusnak" találtam, így az angolt másolom ide:
"Both those who believe in God as the source of truth, justice, good and beauty,
As well as those not sharing such faith but respecting those universal values as arising from other sources,
Equal in rights and obligations towards the common good"

Na most, hogy mi az "igazság, az igazságosság, a jóság és a szépség forrása" azon lehet vitatkozni, de felesleges...

Az egészet kisebbrendűségi komplexusnak vélem... az ellenzők nem érzik elég erősnek az "egyetemes értékeik eredetét", hát akkor többiektől is vegyük el a piros ászt (gyk. Istent)...

és akik erről még posztokat is írnak, végképp frusztráltak lehetnek... :)

B1

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.21. 11:22:22

@bee-lah: Na most vagy én vagyok eltévedve, vagy te, de minek a fordítása ez, és hogy kerül ide?

bee-lah 2010.06.22. 10:51:58

@Fedor:
"A vallásszabadság, a tolerancia nem arról szól, hogy a legapróbb vallásra utaló gesztust is el kell nyomni. Van, ahol valóban nincs helye, mint pl. egy szekuláris köztársaság törvényeiben."

erre válaszoltam, a lengyel alkotmány preambulumát idézve...

B1

Dr. No 2010.06.25. 16:27:19

Szerintem nem csak azt kéne az alkotmányba beleírni, hogy keresztény ország vagyunk, hanem azt is, hogy a buzeránsok undorítóak, mert egymás szaros seggét kúrják, és utána leszopják egymás szaros faszát. Ez lehetne mondjuk mindjárt a Magyar Köztársaság Alkotmányának 2. §-a, rögtön a keresztény országra vonatkozó zó 1. § után. Aztán folytatódhatna azzal, hogy a maszturbálás elsorvasztja a gerincet stb. stb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.03. 09:42:32

"A Mandiner arról írt, hogy a FIFA betiltotta a focimeccseken a játékosok számára a vallásos gesztusokat, tehát elvileg büntetés jár azért, ha valaki a pályán keresztet mer vetni, vagy ad absurdum imádkozva adna hálát a gólért."

kár, hogy ez egyszerűen nem igaz, a vallásszabadságot védő hülyék a semmin hergelték fel magukat.

néha nem árt, ha az ember nem szop be dolgokat kritika, ellenőrzés nélkül
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0