Örökös MOB elnök?
2010. július 15. írta: Fedor

Örökös MOB elnök?

Amikor kiderült, hogy Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök, akkor az egyik blogon kommentben feltettem a kérdést: akkor most már hajlandó lemondani a MOB elnökségről? Poénnak szántam, mert fel se merült bennem, hogy ez a kérdés más is lehet.

Hát lehet:

Schmitt Pál keresi a megoldást arra, hogyan maradhatna köztársasági elnökként a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) első embere - állítja a Népszava.

A napilap úgy tudja: az egyik lehetőség szerint egy ügyvivő testület irányítaná a sportszervezetet, a másik elképzelhető megoldás, hogy a négy alelnök - Borkai Zsolt, Gyárfás Tamás , Gyulay Zsolt és Szabó Tamás - körforgásos rendszerben, felváltva irányítana.

Elképzelhető, hogy Schmitt Pál csak két évig lesz köztársasági elnök, utána Orbán Viktor miniszterelnök lenne az államfő, a sportvezető pedig visszatérhetne a MOB élére - számol be a hirado.hu a lap cikke alapján.

Lövétei István alkotmányjogász úgy nyilatkozott: Schmitt Pál köztársasági elnöknek le kell mondania MOB elnöki tisztségéről. A magyar alkotmány világosan fogalmaz ebben a kérdésben, a köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel vagy megbízatással.

De most komolyan: hol van az leírva, hogy jöhet rendszerváltás, kormányváltás, fülkeforradalom, a MOB elnöke nem lehet más, mint az Emberek Embere, bármilyen egyéb posztja is van emellett? Mire föl ez a trükközés, hogy mindenáron visszatérhessen akár kettő, akár öt év múlva, ha már (Borkai esetével ellentétben) az alkotmányt elfelejtették időben módosítani ahhoz, hogy ne legyen összeférhetetlen a két pozíció? Miért ördögtől való, hogy huszonsok év után neadjisten más álljon a magyar olimpiai mozgalom élén? Talán nincs több alkalmas ember az egykori olimpikonok között?

A köztévében volt egy olyan pletyka, hogy a FIDESZ nem azért rágott be a Naptévére, mert túlságosan kormánypárti lett volna, csak porhintés volt Aczélék eltávolíttatásának követelése (amit bizonyít az is, hogy a követelések teljesítése után se tértek vissza a műsorba). Az igaz ok állítólag Gyárfás ellehetetlenítése volt, mert elkövette azt a bűnt (sőt, hibát), hogy indulni merészelt a MOB elnökválasztáson Pali bácsi ellenében, sőt, majdnem nyert is. Ha ez igaz, felmerül a kérdés: miért fontos ennyire ez a poszt a FIDESZ számára?

Tényleg nem értem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr442153069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Melone (törölt) 2010.07.15. 11:26:28

ezt én is megkérdeztem valahol.

lehet, h pont nálad?
:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 11:43:28

@Walter Melone: Nem tudom, ugyanaz jutott az eszünkbe, és ezek szerint nem alaptalanul :-)

Walter Melone (törölt) 2010.07.15. 11:55:58

@Fedor:

Lehet, h én is elkezdek esténként tornázni a tévében, ki tudja, még akár köztársasági elnök is lehetek... :-)

loláb 2010.07.15. 12:10:55

Azért azt gondolom sejtitek, hogy a népszava mennyire lehet képben azzal kapcsolatban, hogy Schmitt mit tervez, vagy min gondolkozik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 12:18:52

@loláb: Miért, nem lehetnek informátoraik a MOB-ban? Ha ez a tervezgetés már zajlik, akkor nem csak ő tud róla, hogy mit akar, hanem sokan mások is, pláne, ha ha a híradó.hu értesülése is igaz, és eggyel magasabb dimenzióban is megy a szervezés...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 12:19:47

@loláb: Egyébként meg ismerve Pali bácsit, egyáltalán nem életszerűtlen a dolog :-)

loláb 2010.07.15. 13:05:04

@Fedor: Én a "névtelenséget kérő forrásokban", főleg, ha az ellenérdekelt politikai térfél lapjában jelenik meg az állítás, nem nagyon hiszek.

Ettől még lehet igaz, de valahogy nehezen hiszem el, hogy azon körök, akik egy ilyen jellegű döntést előkészítenek, szóba állnáak a népszavával, ha a fideszről, vagy a hírlappal, nemzettel, ha a szocikról beszélünk.
Szóval, én minden ilyen típusú állítást, legyen az akármelyik térfélre terhelő, fenntartásokkal kezelem, mert szerintem több benne a fantázia, mint a valóság.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 13:09:55

@loláb: Lehet, hogy nehezen elképzelhető, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják (tudod, lojalitástéma), hogy ez bizony így van. Ráadásul a MOB nem pártszevezet, lehet pl. a forrás Gyárfás. Ettől függetlenül persze: várjuk meg a folytatást, csak épp, ahogy ífentebb is írtam: ez a forgatókönyv a főszereplőt ismerve egyáltalán nem életszerűtlen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 13:12:11

@loláb: Egyébként a "névtelenséget kérő forrás" az oknyomozó újságírás alapköve, nem kéne annyira lebecsülni, Nixon pl. tudna mesélni még erről, ha még élne :-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.07.15. 13:34:51

@Walter Melone: ;-D

"Ha ez igaz, felmerül a kérdés: miért fontos ennyire ez a poszt a FIDESZ számára?"
Mert ők minden áron olimpiát akarnak ajándékozni (rendezni) a magyar nép számára 2020-ban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 13:39:20

@vadász2: És ez a terv szerinted azon áll, vagy bukik, hogy Schmitt -e a MOB elnök?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.15. 14:22:30

"Lövétei István alkotmányjogász úgy nyilatkozott: Schmitt Pál köztársasági elnöknek le kell mondania MOB elnöki tisztségéről. A magyar alkotmány világosan fogalmaz ebben a kérdésben, a köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel vagy megbízatással."
Kétharmaddal az Alkotmány megváltoztatható. Nem lepődnék meg, ha a jövő héten lenne egy olyan képviselői módosító indítvány, hogy a köztársasági elnök vállalhasson vezető szerepet társadalmi szervezetben. Az indok meg az lesz, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében kiemelten fontos a társadalmi szervezetek szerepe, így az a minimum, hogy az ország vezetői aktív szerepet vállaljanak a civil társadalomban...
Jó tippet adtam, mi?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 14:25:08

@Michael Knight: Főleg azután, hogy ez - ha kicsit tömörebben is, de - szerepel a posztban is :-)

DeMarco 2010.07.15. 15:48:08

Népszava... muhahaha... :DD

Mi ez a porhintés már megint? Dolgozik a "stáb" és rögtön ugrani kell?

Tegye fel a kezét, aki elhiszi, h Pali bácsi ezen csak most kezd el gondolkozni.
Nyilván ez egy régen kitalált forgatókönyv, benne jól megírt koreográfiával. Pontosan tisztában van a következményekkel. Nyilván átbeszélték, hogy vagy meg akarja tartani, vagy nem. Vagy ez a hattyúdala és így távozik huszonév után, vagy fontos neki és megtartja. Ebben az esetben simán módosítják az alkotmányt és kész. Nekem simán összefér a közt.elnöki poszt, meg a mob elnöki. Ha már erről van szó, akkor a hadsereg főparancsnoki nem illik a képbe... :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 15:53:15

@DeMarco: Mond, mekkora baromságot kell csinálnia FIDESZ-nek, hogy te ne vedd automatikusan a védelmedbe őket? Neked a szent kétharmadra hivatkozva minden belefér, amit kitalálnak.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.15. 16:43:59

ó-ó-ó, Fedor kolléga, Te sokkal kifinomultabb gondolkodású vagy annál mintsem hogy ne értsed.

szerinted az elmúlt húsz évben (meg korábban is) mennyi mutyi, pénzáthúzás, hogy mosásnak ne nevezzem, zajlott a MOB-nál?

hát hogyan lehetne engedni, hogy valami új arc, valami ifjú titán elkezdje vizsgálni az ügyeket, bomlasztani az egységbe forrt maffiát?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.15. 16:45:20

@DeMarco: "Nekem simán összefér a közt.elnöki poszt, meg a mob elnöki."

bár mi hozzáértjük, csak a rend és az újak kedvéért tegyük hozzá, hogy ...amennyiben a Fidesz csinálja.

loláb 2010.07.15. 17:41:36

@Fedor:
Gyárfás olyan régóta ácsingózik a MOB elnöki székre, (csak eddig még a MOB nem kért belőle), hogy szerintem bolond lesz pofázással veszélyeztetni a dolgot.

Az USA-ban, meg nyugaton lehet, hogy van hagyománya az oknyomozó újságírásnak, meg a "névtelenséget kérő forrásoknak", de nálunk szerintem az újságírók a vágyaikat fogalmazzák meg ilyen formában.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.15. 17:46:47

@loláb: Hát amikor legutóbb megpróbálkozott vele, akkor igen szoros lett a végeredmény, szóval azért van tábora a MOB-on belül, nem is kicsi. ÉS pont azért lenne értelme neki pont most súgni, mert ez a szervezkedés újfent az ő lehetőségeit zárná el az elnökségtől.

cogito..sum 2010.07.15. 18:30:30

A "csodacsatár".És mi lesz budapest polgármesteri székkel??.Most még(már)
nem kell???!!)

legeslegujabbkor 2010.07.15. 18:40:28

Majd még változtatni kell egy picit a MOB szabályzatán, hogy az indulók közül, csak S.P. monogrammal rendelkezőre lehet szavazni.

loláb 2010.07.15. 20:02:24

@Fedor:
" ÉS pont azért lenne értelme neki pont most súgni, mert ez a szervezkedés újfent az ő lehetőségeit zárná el az elnökségtől."

A hír szerint egy négy tagú ügyvivő testület irányítana (rotációval), amiben ő az egyik tag. Ha pofázik, akkor viszont tuti találnának helyette mást.

Egyébként, alapjában véve nem izgat a MOB elnök személye, de a jóég mentsem meg bennünket attól, hogy Gyárfás valami jelentős médiaszerepléssel járó poziciót kapjon.

loláb 2010.07.15. 21:06:52

@Fedor:
Azóta, nem tudom, feltünt-e, de volt egy kormányváltás, gondolom nem nagyon lesz olyan MOB tag, aki megkockáztatná, hogy jelen szituációban nyiltan Gyárfást témogassa.
A népszava vágyai szerint az ügyvivő testület, amelyik rotációval irányítana, annak az egyik tagja pont Ő lenne. Kb szerintem ennek van realítása, máskülönben amíg a fidesz van hatalmon, szerintem nem kerülhetne a MOB élére. Ezért nem biztos, hogy nagyon elpofázza a dolgokat, nyilván az szándéka ellenére nem lehetne az ügyvivő testület tagja.

Igazából engem semennyire nem izgat a MOB elnök személye, DE attól mentsen meg bennünket a jóisten, hogy Gyárfás jelentős médianyilvánosságot jelentő pozíciót kapjon. Örülök, hogy eltünt a napkelte, francnak sem hiányzik a mikrofon másik oldaláról.

loláb 2010.07.15. 21:08:32

blog.hu
moderáld az egyiket lszi (meg ezt is)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.16. 07:28:37

@loláb:
1. Ezen a blogon csak én moderálhatok.
2. Elég szomorú lenne, ha egy kormányváltás automatikusan azzal járna, hogy senki nem merne szavazni a kormánypárti jelölt ellen egy elvileg politika-mentes szervezetben. Az előző kormányzat alatt pl. minden retorzió nélkül újraválasztották MOB elnöknek a legnagyobb ellenzéki párt alelnökét, vagy nem jól emlékszem? Ha a mostani kormány alatt ilyesmi szóba se jöhetne, akkor az a mostani kormányt minősíti. És nem pozitívan.
3. Gyárfás valóban tagja lenne az négytagú ügyvivő testületnek. Ami az ő olvasatában lehet megalázó is, hisz ha nem lenne ez az erőltetett jogi csűrés-csavarás, akkor eséllyel indulhatna az elnökségért is. Már megint elveszik előle a lehetőséget. De nehogy azt hidd, hogy csak ő jöhet szóba. A személyes sértettség másban is munkálhat, pártszimpátiától függetlenül. Vagy a párt(un)szimpátia akár személyes sértettség nélkül.

Persze felőlem lehet bárki, aki amúgy megfelel a követelményeknek, akár kormánypárti is (Kokó?), annyira engem se érdekel. Ha nem menne ez a simliskedés, erőből politizálás itt is, hanem normális elnök-választás lenne, valószínűleg nem érne meg nekem se egy posztot a téma.

loláb 2010.07.16. 08:19:27

@Fedor:
"1. Ezen a blogon csak én moderálhatok."
Tudom, azért kértelek meg téged.
A blog.hu a szolgáltatás minősítő megjegyzés volt. De tényleg félreérthető volt, úgyhogy: Fedor, kérlek szedd ki az egyiket, mert idiótán néz ki, hogy kétszer válaszolok meg valamit, ráadásul ugyanazt írom.

Gyárfás (joggal) eléggé a fidesz bögyében van. Azt, hogy senki nem merne rászavazni, azt nem gondolom, de szerintem mindenki elgondolkozik azon, hogy mennyire vinné előre a MOB ügymenetét, a kapcsolattartását (ne feledd, ez nem egy sportszakmai, hanem sportdiplomáciai testület), tehát azért gondolom érthető, hogy olyat keresnek, aki elfogadható tárgyalópartner a kormány számára.

Schmittnek az mszp számára, az alelnöksége ellenére is elfogadható figura volt, ő ugyanis előbb lett sportiplomata, mitn fidesz potentát.
De csücskös volt az eredmény már azon a szav azáson is, nyilván nem véletlenül, valszeg sokan gondolkodtak akkoriban is hasonlóan.

"Ha nem menne ez a simliskedés, erőből politizálás itt is,"
Azóta minden érintett cáfolta ezeket a híreket, szóval az itt IS dolgot én egyelőre továb b ra is inkább a népszava vágyálmainak tudom be, mintsem a valós folyamatoknak.

De különben továb bra is, ez egy vihar a biliben. Nincs jelentősége, a magyar sport ügyéhez a világon semmi köze, mi olimpiát (szerencsére) a közeljövőben nem fogunk rendezni, tehát a MOB elnök személye tényleg irreleváns. Természetesen a korrekt magatartás az lenne, ha schmitt lemondana az elnöki posztról, és jönne vlaki más helyette. Akár még Gyárfás is lehetne az, csak ne nagyon hívják meg a Tv-be, mert sok kedvem nincs a sunyi képét nézni.

DeMarco 2010.07.16. 08:55:16

@Fedor: "Hát amikor legutóbb megpróbálkozott vele, akkor igen szoros lett a végeredmény"

"Elég szomorú lenne, ha egy kormányváltás automatikusan azzal járna, hogy senki nem merne szavazni a kormánypárti jelölt ellen egy elvileg politika-mentes szervezetben."

Szerinted a két mondat között nincs összefüggés? Loláb szerint van, sztem is van. Gyárfás csak azért ért el magasabb arányt, mert olyan volt a kormány amilyen. Kétlem, hogy most meg tudná ismételni.

Egyébként is egyetértek lolábbal abban, hogy bárki csak ne ő, elég volt a napkeltékből...

"Mond, mekkora baromságot kell csinálnia FIDESZ-nek, hogy te ne vedd automatikusan a védelmedbe őket?"

Mivel ezt csak te tartod baromságnak én meg egyáltalán nem, így a kérdés költői... főleg annak fényében, hogy nem is válaszoltál a kérdésemre.

Ráadásul én lolábbal ellentétben Olimpia párti vagyok az első pillanattól kezdve...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.16. 09:23:10

@DeMarco: "Ráadásul én lolábbal ellentétben Olimpia párti vagyok az első pillanattól kezdve... "

én is. egy budapesti olimpia ugyanis végleg bebizonyítaná, hogy a magyar egy alkalmatlan nép, felfogásában, vezetőválasztásában és úgy egyébként is.

nézz rá az M7-re pénteken a Balaton felé, vasárnap Budapest felé.
nézd meg mi történik, ha az Árpád-hídon hétköznap reggel fél kilenckor lerobban egy autó.
kell az olimpia, mert az már tényleg egy akkor a vállalás lenne, amitől berottyantanánk!

DeMarco 2010.07.16. 10:38:47

@idelle: "Merjünk nagyok lenni!" rémlik?

Engem nem foglalkoztat a kishitűség, sem a tehetetlenség.

Minden csak elhatározás kérdése. Meg akarjuk csinálni, vagy nem?

Káprázatos Olimpiát rendeznénk.

Eddig minden országról elmondták, hogy lassan halad a felkészülés, lassú az építkezés, nem lesznek kész, stb...
De valahogy mindig készen lettek, mindig szép volt, ahogy épp csak az egy hete befejeződött dél-afrikai foci vébé. Mégcsak le sem mészároltak senkit, ahogy pedig várható volt...

Egyébként meg minden nap vezetek az M7-en oda-vissza, úgyhogy nem mondasz újdonságot. (Ezt vidéken úgy szoktuk mondani, h a hülye pestiek egyszerre megindulnak a balcsi felé és a sok mazsola rögtön balesetet okoz, mert még egyenesen sem képes menni...) Ilyenkor józan paraszt a közelébe sem megy a hetesnek, ahogy a nullást is inkább elkerüli az ember, minthogy órákig álljon egyhelyben, lévén nincs hová terelni, menekülni...

Egyébként sem értem, hogy egy pesti minek sír az olimpia miatt, amikor nyilván a legtöbb fejlesztést oda kellene befektetni és az ezzel járó haszon is ott tűnne el...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.16. 13:41:24

@loláb: @DeMarco: Ami Gyárfást illeti: biztos benne volt az is a legutóbbi szoros győzelemben, amit ti mondtok, de lehet, hogy jobban benne volt az, hogy Schmitt már akkor is majd 20 éve volt már élen, és talán már sokan unták. Gyárfás és Schmitt között egyébként van egy nagy különbség: az előbbi sose volt konkrét pártpolitikus... Amúgy mellesleg nekem sem szimpatikus figura, csak a lehetőségei és pozíciói miatt merült fel a neve.

"Mivel ezt csak te tartod baromságnak én meg egyáltalán nem, így a kérdés költői... főleg annak fényében, hogy nem is válaszoltál a kérdésemre."

1. Melyik kérdésedre a sok közül?
2. Leginkább annak a mondatodnak szólt ez, hogy "Nekem simán összefér a közt.elnöki poszt, meg a mob elnöki."

"Ráadásul én lolábbal ellentétben Olimpia párti vagyok"

Lehet, hogy meglepődsz, de én is, és ráadásul pont a te érveid mentén. Kívételesen egyetértünk.

DeMarco 2010.07.16. 17:12:04

@Fedor: Csak az Olimpiában értünk egyet. De te az érveim mentén, én meg annak ellenére... :DD
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0