Scifirajongó a pápa? :-)
2010. október 12. írta: Fedor

Scifirajongó a pápa? :-)

Biztos sokan emlékeznek a nagy hype-pal induló, de annál dicstelenebb véget érő FlashForward c. sorozatra, ami lényegében arról szólt, hogy a teljes emberiség elvesztette az eszméletét pár percre, és ez alatt belelátott a saját jövőjébe. Hát most kezembe került az azonos című regény, amely a tévés verzió alapötletét és néhány szereplő nevét, foglalkozását szolgáltatta (sokkal több köze nincs a két sztorinak egymáshoz, bár még nem értem a végére).

Persze (bár már volt rá példa) nem áll szándékomban minden könyvről írni, amit épp olvasok, de volt most egy bekezdés, aminek kétszer kellett nekifutnom, annyira meglepődtem rajta. Egy újsághírről van szó, az ájulás másnapjáról:

XVI. Benedek pápa nemzetközi látogatásokkal teli, megerőltető programot jelentett be. A katolikusokat és a más felekezethez tartozókat is arra kéri, jöjjenek el a jövőemlékezések alatt szeretteiket elveszítő emberek vigasztalására szolgáló miséire. A kérdésre, miszerint a jövőemlékezések megjelenése csodának számít -e, az egyházfő azt felelte, egyelőre nem kíván véleményt nyilvánítani.

Hogy mi ebben az annyira meglepő? Hát az, hogy a regénybeli 2009-ben a pápát ugyanúgy hívják, mint a valóságos 2009-ben, miközben a könyv 1999-ben jelent meg, hat évvel az akkori pápa, II. János Pál utódjának megválasztása előtt. Amikor Robert J. Sawyer a fenti hírt kitalálta, Ratzinger bíboros az Inkvizíció a Hittani Kongregáció prefektusaként max. csak álmodozhatott arról, hogy akár ő is követheti főnökét a pápai trónon, de talán még ő se tudta, hogy milyen néven tenné ezt, ha a sors úgy hozná.

Két eset lehetséges.

1) A szerző véletlenül beletrafált. Volt már ilyen, nem egyszer. Csak hogy az egyik legismertebb és leghátborzongatóbb példát vegyem elő: Morgan Robertson A Titan végzete c. kisregényében részletesen leírta a Titanic 1912-es tragédiáját. Az első kiadás éve 1898.

2) Joseph Alois Ratzingernek a saját bevallása szerint azért esett erre a névre a választása, mert Nursiai Benedek rendalapító Európa védőszentje. Másik érve, hogy XV. Benedek nyomdokait szeretné folytatni, akit a béke pápájának is hívnak. De persze ez csak porhintés: a valóság az, hogy a pápa nagy rajongója a fantasztikus regényeknek, így természetesen ezt a könyvet is olvasta, és egy "Miért ne?" felkiáltással innen vette az ötletet.

Persze az is előfordulhat, hogy valóban volt már ilyen jövőbelátó ájulás (persze nem globális, hanem csak lokális szinten), és a szerző is részese volt ennek - ennek következménye egyrészt a sztori megírása, másrészt a saját jövőemlékei alapján a valós 2009-es adatok bekerülése a tíz évvel korábban írt történetbe - de szerintem (hiába sci-firől van szó), maradjunk a realitások talaján. Vagy mégse? :-)

Tehát, szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr732364696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2010.10.12. 14:36:53

A Pápák szoktak adni interjút világi újságoknak? Ha igen, akkor megvan az első kérdés.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.12. 14:49:34

@loláb: Úgyis a hivatalos verzió lenne a válasz, mert félnének attól, hogy a sajtó valahogy kiforgatná. Egy klasszikus vicc jutott eszembe erről:

A pápa New York-ba látogat. A repülőtéren megrohamozzák az újságírók, és az egyik nekiszegezi a kérdést:
- Mi a véleménye a prostitúcióról?
A pápa kényelmetlenül feszeng, kínjában vicceskedve visszakérdez:
- Miért, vannak New-York-ban prostituáltak?
Mire a másnapi címlapok:

"A PÁPA ELSŐ KÉRDÉSE A REPTÉREN. VANNAK NEW-YORK-BAN PROSTITUÁLTAK?"

:-)

DeMarco 2010.10.12. 15:11:28

Még tinédzser voltam amikor egy alkalommal Soltvadkerten kempingeztünk a Vadkerti-tó (Büdös-tó) partján lévő kempingben még az átkosban. Este megjelent egy ürge és elkezdett összeszerelni egy kerti mozi berendezést. Kérdezem tőle:
-Milyen film lesz este?
-Rövidzárlat.
-Ó, de kár, pedig abban reménykedtem, hogy nézünk vmi jó filmet...
-És tessék mondani, meddig tart a rövidzárlat, ha visszajön az áram, akkor utána milyen filmet fog vetíteni?
-Rövidzárlat !!
-(Ez hülye! sic). IGEN, értem, hogy most rövidzárlat van, bár furcsa, hogy a kempingben máshol van villany, de ez nem szokott sokáig tartani és annyit csak tud várni, hogy utána levetíthesse a filmet...
-Szóval mi lesz utána a film címe???
-RÖVIDZÁRLAT VAZZE !!!
-Jól van nem kell mérgelődni, de igazán elárulhatta volna a film címét is, na viszlát...

Hát így kezdődött a barátságom Johnny-V-el... :)))

Egyébként meg én szintén tinédzser koromban olvastam Nostradamust amiben teljesen világosan leírja, hogy a 94. szélességi fokon lévő Új Várost a levegőből éri támadás. Ezt már akkor is azzal magyarázták, hogy az ikertornyokba repülők csapódnak...
Vagy, hogy Anglia és Franciaország szövetséget köt Magyarországgal, ami az Európai únióval létrejött, illetve végig írja, hogy lesz gonosz iráni vezető aki kavarni fogja a szart...
Ezzel csak az a gond, hogy ezután már nem sok jóslata maradt és azok is csúnya nagy háborúról, természeti katasztrófákról írnak...

De rákanyarodva a témára szerintem vaktyúk is talál szemet. Az hogy Ratzinger lett a pápa nem volt nehéz eltalálni, lehet, hogy a Benedek név sem annyira véletlen döntés eredménye.
Például könnyen meg lehet határozni, hogy előbb-utóbb lesz egy III.János Pál aki önmagát hasonlítani szeretné a nagy elődhöz.

De nem zárnám ki azt sem, hogy esetleg a Pápa olvasta a könyvet, sok papot ismerek akik egyáltalán nem zárt életet élnek, sőt, nagyon is világi életvitelük van, amibe sok minden belefér. Miért ne olvashatta volna?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.12. 16:00:52

@DeMarco: "Az hogy Ratzinger lett a pápa nem volt nehéz eltalálni"

1. II. János Pál halála előtt 1-2 évvek már esélyesként emlegették. De hat évvel korábban, amikor még nem volt a bíborosi kollégium dékánja...
2. A könyvben nem az lett megjósolva, hogy Ratztinger lesz a pápa, csak az, hogy XVI. Benedek, és ezt a nevet bárki felvehette volna.

De azért ne vegyük már ennyire komolyan, ott van az irónia a címkék között...

DeMarco 2010.10.12. 16:31:38

@Fedor: "2. A könyvben nem az lett megjósolva, hogy Ratztinger lesz a pápa, csak az, hogy XVI. Benedek, és ezt a nevet bárki felvehette volna."

Úgy van. Mint ahogy ha írnék most egy könyvet, hogy 2015-ben III. János Pál lesz a pápa legalább 50%-os esélyem lenne, hogy eltalálnám. De 15%-os eséllyel el lehet találni, hogy János, Pál, Pius, Benedek, Gergely, vagy Leó lesz a következő, illetve ezek valamelyik verziója, például János Benedek, mert így egyszerre emlékeztetne a két utóbbi pápára...

Nevet le lehet védeni? Mert akkor vastagon lehetne kaszálni pár év múlva...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.10.12. 20:41:27

@DeMarco: Ugyan már, 1999-ben még azt hihettük, hogy János Pál örökké fog élni! (1978-tól volt pápa..!) ;-D (és ő is rövid hivatali idejű elődje után vette fel a nevet, tiszteletből.)
Meg ugye sokat találgatták, hogy Ratzinger milyen pápa lesz, a név választás is egyfajta hitvallást fejez ki.
Nem hiszem, hogy mostanában olyan sok Piusz lesz, a II. vh-s XII. Piusz után.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.10.12. 20:43:27

@Fedor: Ja amúgy érdekes felvetés, hogy Ratzinger valóban a könyv alapján - mintegy poénból - vette fel ezt a nevet. Tetszik. ;-)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.10.12. 21:08:58

Érdekes írás. Szerintem a sci - fi rajongó pápa esete valószínűbb, bár ki tudja. Történnek érdekes dolgok ebben a világban. :)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0