Agglomerációs képviselőket a fővárosi önkormányzatba!
2011. január 19. írta: Fedor

Agglomerációs képviselőket a fővárosi önkormányzatba!

Egy kitalált hír, és egy igazi:

Tarlós István kezdeményezi az önkormányzati törvény módosítását. Tervei szerint mindenki, aki a fővárosi agglomeráció hat szektorához tartozó nyolcvanegy település valamelyikén él, szavazati jogot kapna a budapesti önkormányzati választásokon, így beleszólhatna a főpolgármester-jelöltek  és a pártok fővárosi listáinak versenyébe. Az agglomerációs szavazók mindezek mellett képviselőket is delegálhatnának a fővárosi közgyűlésbe, minden szektor egyet. A főpolgármester javaslatát azzal indokolta, hogy az agglomerációs települések lakóinak többsége több szállal is kötődik Budapesthez, ide járnak dolgozni, tanulni, szórakozni, és ehhez képest részletkérdés, hogy nem itt van a bejelentett lakóhelyük, és a helyi adókat és egyéb kötelezettségeiket továbbra sem itt fizetik.

Lakóhelytől függetlenül minden magyar állampolgár megkaphatja a választójogot a kormánytöbbség elképzelései szerint, jelentette be Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Kövér azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a parlamentben határon túli képviselők is legyenek.

Melyiknek lenne több értelme? Ha már mindenáron komolyan akarjuk venni a dolgot, akkor szerintem inkább az elsőnek, az álhírben szerepel is, hogy miért. De komolyan akarjuk venni? Persze muszáj lesz, ha már a Parlament elnöke is konkrét tervként jelenti be a választójog megadását, de mégis...

Most megint meg fogom kapni, hogy micsoda magyarellenes vagyok, miért utálom én a határontúli magyarokat, pedig természetesen egyáltalán nincs erről szó, csak én továbbra is másképp látom azt, hogy mi áll az érdekükben.

Egyszerű logika: A közéletet mindenki ott befolyásolja, ahol él, ahol a döntéseinek hatása őt éri, és nem csak másokat. Ahogy abszurd feltételezni, hogy mondjuk az érdiek szavazzanak Budapesten és képviselőt küldjenek a fővárosi közgyűlésbe (pedig az érdit érinthetik pl. a BKV körüli döntések, jegyáremelés, hogy mást ne mondjak), szerintem ugyanilyen abszurd az is, hogy valaki Felvidékről vagy Erdélyből a szavazatával esetleg eldöntsön egy olyan választást, amelynek a végeredménye őt nem érinti, hisz az általa is megválasztott kormány és parlament olyan gazdasági és politikai döntéseket hoz majd, ami rám vonatkozik, rá viszont nem. Akkor meg milyen jogon szólhatna bele? És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy ők magyarok, vagy sem. A szavazati jog lakhely kérdése, nem nemzetiségé, ennyi az egész.

És egyébként is, miképp képzelik a kivitelezést? Ha választás van, akkor kampány is van. Magyar pártok plakátjaival lesz tele Szlovákia és Románia? Magyar kampányhirdetések mennek majd a szerb és és horvát tévékben, rádiókban? A magyar kampánycsend a szlovén sajtóra is vonatkozni fog? Biztos tetszeni fog a helyi többségnek, biztos nem lesz ehhez egy szava se az érintet kormányoknak, és biztos még a mostaninál is népszerűbb lesz a magyar kisebbség (képzeljük el ezt fordítva, mondjuk ha Fico és Slota plakáterdő fogadta volna a pilisi falvakba érkezőket a szlovák választás idején).

Teljesen egyértelmű, hogy miért akarják ezt erőltetni. Abban bíznak, amit már Mikola is pedzegetett 2006-ban az elhíresült elszólásában:

Mert ha négy évre nyerni tudunk, és utána, mondjuk, az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának - 20 évre minden eldőlne ebben az országban.

Eldőlne, az biztos. Csak győzzük talpraállítani.

Már ha valóban őket választaná a kinti többség. Mert hogy a felvidéki és erdélyi favoritjaik sikertelensége azért azt is jelzi, hogy most már nekik is eléggé megkopott a nimbuszuk odakint.

Talán pont ezért sietnek annyira.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr962597414

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választójog a politika szolgálatában 2011.02.03. 16:58:01

Ténytár Egyes országoknak sok olyan állampolgára van, akik a határain túl élnek. Ezen országok különböző megoldásokat dolgo

Trackback: Hataloméhség határon innen és túl 2011.01.20. 18:15:05

A hír: Kövér László: Választójogot kapnak a határon túli magyarok. Egy mondatban: E mellé azért személyi védelemet is kéne adni, mert, hogy Slotáék köpködi fognak az urnák előtt, az biztos.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.01.19. 16:44:36

az egész nem szól másról, mint a hatalom bebetonozásáról.

bár a következő - nem kizárt, hogy az alkotmányozás után, mondjuk 2012-ben megtartandó - választásokon, köszönhetően a választójogi törvény átírásának és az ellenzék bénultságának, véleményem szerint a jelenleginél is nagyobb többsége lesz a fidesznek, korántsem biztos, hogy a nem is olyan távoli jövőben ez a legitimáció fenntartható, elsősorban a gazdasági várakozások nem teljesítése, másrészt a hatalomgyakorlásból adódó népszerűségvesztés miatt.
és itt lépnek majd be a határon túliak, akik közül nem lesz nehéz akár több százezer szavazót is biztosítani a fidesznek, akár évtizedeken kereszül is.

és hogy ebben hol van az ország érdeke elrejtve? sehol, de ez nem is érdekes.

a lényeg a hagymázas Nagy Magyar Egység puffogtatása, ami sokaknak még kenyér helyett is elég.

egyre többeknek ajánlom, hogy ha van lehetőségük, hagyják itt az országot, és próbáljanak meg máshol boldogulni, olyan helyen, ahol már a XXI. századot írják és nem a XIX.-et...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.19. 17:02:02

Én valahogy úgy vagyok vele, hogy a tököm is tele a politikai cirkuszokkal és annak fő bohócával a fidesszel. Lejárt lemez a számuk, amit előadnak és nincs semmi ami előremutatna... Engem viszont az jobban érdekel, hogy mi lesz az országban élő emberek sorsa. Orbán nem fontos, az a néhány betonagyú fideszes szintén. Az a fontos, hogy hogyan él a 10millió magyar, az a fontos, hogy megtanuljon mosolyogni és leszokjon az acsarkodásról. Nyilván... ehhez a kormánynak kell(ene) jó lépéseket tenni, az eddigi- kritikán aluli és a nemzetet csak romboló szájtépés helyett. Isten ments a távoliak döntésétől! Verjék maguknak a palávert - ne minket sújtassanak agyon!

DeMarco 2011.01.19. 17:06:30

Sajnos csak két percem van, ezért nincs időm kifejteni hosszabban.

Amit magadról felsoroltál azt gondold hozzá...

Én teljes szívvel támogatom az elképzelést, nem látok különbséget magyar és magyar között, ugyanolyan testvéreim, mint bárki más. Ahogy szavazhatnak a világ minden országában élő magyarok a külképviseleteken, ugyanúgy szavazhatnának a htm-ek is. Ugyan mennyivel több köze van az országhoz egy 45-ös, 56-os menekültnek aki azóta egyszer sem jött haza? Mégis számítunk rájuk, érdekes egyetlen szavazat is.

Most jönne egy nagy adag libsi/maszopos megvető mondat...

Még egy gondolatra van időm. Nekem a legjobban a kétkamarás parlament tetszene. Az alsóházban ülnének a htm-ek képviselői, a kisebbségek (az összes) képviselői, civilek, a felsőben a pártok képviselői (kevesebb a mostaninál).

DeMarco 2011.01.19. 17:10:53

Jah még vmi. Amíg a többszöri próbálkozások ellenére sem hajlandó Budapest elengedni Pest megye leválását, addig nagyon is jó ötlet lenne az aglomerációnak bekerülnie a fővárosi közgyűlésbe. Fedor ezt helyesen megfogta, mégha ezzel (is) ő pont a fordítottját akarta bizonyítani...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.19. 17:11:38

"Ahogy szavazhatnak a világ minden országában élő magyarok a külképviseleteken, ugyanúgy szavazhatnának a htm-ek is."

Tudtam, hogy ez elő fog jönni. A külképviseleteken csak azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akik rendelkeznek magyarországi lakhellyel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.19. 17:14:34

"Amíg a többszöri próbálkozások ellenére sem hajlandó Budapest elengedni Pest megye leválását"

Kevered a szezont a fazonnal, az uniós régiókat az önkormányzatokkal...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.19. 17:24:52

Ha a világ választani tudna:
www.monster-munch.com/images/IfTheWorldCouldVote.jpg

Sajnos azt a képet nem találtam meg, ami annak idején nagyon tetszett, mert találó: Bush<->Kerry, ugyanígy világkép: az egész világ kék (Kerry), csak az USA piros (Bush)

Gondolom ezen felvetés alapján a magyar állampolgárok a környező országokban kapnak majd szavazójogot. Én Szlovákiában is szeretnék szavazni ;-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.19. 17:32:27

@DeMarco: "Ahogy szavazhatnak a világ minden országában élő magyarok a külképviseleteken, ugyanúgy szavazhatnának a htm-ek is. Ugyan mennyivel több köze van az országhoz egy 45-ös, 56-os menekültnek aki azóta egyszer sem jött haza?"
Én azt sem támogattam, érdemi befolyásuk nincsen, csak listára szavaznak, és aki nagyon akar szavazni, az szervezze úgy, hogy haza érjen. Én sem aznap megyek el a Mecsekbe...
A 45-56-asok meg rossz példa, ők elvesztették az állampolgárságukat, és ha nem folyamodtak érte, vissza sem kapták. Ők is htm(l)-ek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.19. 17:39:22

"aki nagyon akar szavazni, az szervezze úgy, hogy haza érjen. Én sem aznap megyek el a Mecsekbe..."

Azért ne essünk át a ló túloldalára. Aki Magyarországon él, de ideglenesen máshol tanul vagy dolgozik, ne fosszuk már meg a jogaitól.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.19. 17:53:14

@Fedor: Nem akarom megfosztani, most már ez így van. Mindazonáltal én nem támogattam (volna) ezt a változtatást.

Avatar 2011.01.19. 18:31:57

@vadász2: Azért az nem olyan egyszerű ám, hogy az ember hazaugorjon mondjuk Ausztráliából, Brazíliából stb. egy szavazás miatt. Bizonyos helyeken még a külképviseleten való szavazáshoz is nagyobb távolságot kell megtenni, mint amekkora keresztben az egész ország.
A rendes 4 évenkénti választás időpontját sem feltétlen tűzi ki a köztársasági elnök kellő idővel előbb, mint hogy neked el kellene döntened, hogy egy ösztöndíjat/munkalehetőséget elfogadsz-e, így nem tudod pontosan bekalkulálni előre, hogy mikorra is kellene visszaérned. És akkor még egy esetleges előrehozott választás szóba se került.
Vagy egy nyugdíj nyilatkozat, amiről pár hónapja még szó se volt...
index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/19/14_ora_repules_ket_atszallas_-_mennyit_er_egy_nyugdijnyilatkozat/

akira2 2011.01.19. 20:09:16

@Avatar:

Sokat utazom, részben külföldön élek, de itthon adózom. Az adóbevallásomat - és sok minden más dolgot - interneten, akár a világ túlsó feléből is el tudom intézni. És ez így jól is van.

Nehezen indokolható, hogy a választójoggal (pláne a nyugdíjnyilatkozattal) vajon miért csupán személyes megjelenéssel lehet élni...

Ha jól tudom, valamelyik balti országban (Lettország, Litvánia, Észtország?) már elég régóta interneten lehet szavazni, ha ennek nálunk még nem épült ki a lehetősége, annak egyéb oka van, a technológia elérhetősége már nem akadály. Ébresztő, már a 21. század második évtizedét éljük...!

És ne legyenek senkinek illúziói: a politika a hatalom és a sok lopott pénz megszerzésért folyó, öncélú tevékenység, a közérdekre hivatkozás csupán egy politikai eszköz hozzá... :(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.19. 20:59:15

Szerintem kérdéses, hogy a külhoni magyarok melyik pártra szavaznának.

Egyrészt ott van a Fidesznél is "magyarabb" Jobbik, másrészt, ha belegondolsz, mostanában nem éppen a Fidesz által favorizált pártok (MKP-Szlovákia, Tőkés László-Románia) a nyerők odakinn.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.19. 21:08:19

Valahol ott van az arany középút szerintem, hogy szét kellene választani azokat a kérdéseket, amelyek a nemzetet, és amelyek az országot érintik.

Az előbbiekben a nemzet, az utóbbiakban az ország polgárai dönthetnének, mondjuk valamilyen alsó és felsőházas kombinált parlamenti rendszerben.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.20. 00:14:32

Szerintem olyanok után mész birkaként akik magyarellenesek. :)

De ettől függetlenül most pont igazad van.

A Fidesz pedig dögöljön meg a szavazójog miatt!

loláb 2011.01.20. 08:31:20

Érdekes kérdés a választójogé. Az a módszer, amit Rétvári Bence említett, az egy nagyon jó lehetőség arra, hogy pártszinezettől függetlenül minden kormány foglalkozzon a HTM-ek ügyeivel.

Azt hiszem azon nem kell különösebben vitatkozni, hogy 90 óta majdnem minden kormány 15 millió maghyar embert képviselt -legalábbis szavakban.

Némely kormányok esetében ennek valamifajta kézzelfogható bizonyítéka volt is (DUNATV, Erdélyi magyar egyetem, MÁÉRT, Státustörvény, NEM szavazat), mások esetében a kézzelfogható eredmény a MÁÉRT elsorvasztása, vagy az egyetemnek járó támogatás csökkentése volt.

Nagy kérdés persze, hogy jó-e nekiünk a HTM-ek támogatása? Kell-e az, hogy a környékb eli országokban 5 millió emb er vallja magát magyarnak.
Ennek a kifejtése hoszab b lenne, de nekem az a véleményem, hogy igen.
Célszerű tehát, hogy bármiféle szinezetű kormány is alakul magyarorszűágon, az egyöntetűen, egy kormányokon átivelő program keretében kezelje a HMT-ek kérdését.
Ennek megvalósítására alkalmas a HTM-ek, néhány fős saját listára vonatkozó választójoga.
Az innen bejutó (külhoni, több országb ól jövő) képviselőket semmiféle politikai párthovatartozás nem kötné arra, hogy kizárólag csak egyik, vagy másik oldallal álljanak szóba, ergó az esetleges kormányváltások sem járnának együtt azzal, hogy ők -akik nyilvánvalóan a HTM-ekkel kapcsolatos kormányzati,. parlamenti feladatokat látnák el- távozzanak. Azaz bármiféle szibnezetű kormánya is van az országnak, egy fix pont volna: hogy a HTM-ek képviselői a kormánykoalíció részét képezik. Mindaddig persze, ameddig a kormánykoalíciótól a támogatásukért kapott kiemelt figyelmet az általuk képviseltek megkapják.
Amint ez megszűnik, a kormányzat ellenségessé, vagy közömbössé válik velük, úgy ők nem támogatják tovább a kormányt, és -politikai patthelyzet közeli erőviszonyok esetén- a kormánynak mennie kell.

Ez a rendszer szerintem egy (kivánt) állandóságot b iztosítana a HTM-ekkel kapcsolatos kormányzati szerepfelfogás esetében, ami mindenképpen kívánatos.

És természetesen ugyanez kívánatos a nemzetiségi kisebbségekkel kapcsolatban is. Egy kb kétszáz fős parlamentben, hogyha 20-25 helyet kapnak a kisebbségek, 6-8-at a HTM-ek, akkor szinte mindenféle választási eredmény esetén ezek a képviselők "királycsinálók" lehetnek, ami minden oldal képviselőit rákényszeríti arra, hogy az ő képviseletüket egyaránt fontos prioritásnként kezelje.

Mindezekért mondom, hogy a HTM-eknek nyújtott választójog egy jó LEHETŐSÉG.
Akinek persze rossz a lelkiismerete, az fél tőle.
Valószinüleg Gyurcsányt soha, semmilyen HTM nem támogatná, de például egy Szili Katalin vezette baloldalnak nem hinném, hogy bármiféle félnivalója lehetne tőlük.

DeMarco 2011.01.20. 10:11:13

@Fedor: Tudod elég nehéz elhinni, hogy nem vagy magyarellenes és persze nemcsak te hanem a ballibsi oldal úgy általában.
Tagadni lehet, de minden tetted ellene szól...

Már egy hete leírtam, h fletó pajtás(od) mivel fenyegetődzött, úgy látom hűen követed a mestert a sárdobálásban. Persze tudjuk, őt sem szereted, de azért...

Demagógiából jeles. 23 millió román mikor jön?

Valóban egy kicsit sem zavar, hogy ugyanezt a hisztit vágtátok le a htm-ek magyar állampolgársága ellen?

Nem sül ki a szemetek most, hogy látjátok amint sorban, tömegével, ezrével kérik az állampolgárságot a htm-ek? Akkor is elfordítod a szemed amikor a nénik, bácsik elmondják, hogy ők nem most lettek először magyar állampolgárok, voltak már egyszer fiatalon, csak elvették tőlük. Most sokan akik még élnek, csak visszakapják.

És mi történt? Mi változott? Haragszanak a környékbeli államok?
Hát kurvára nem, kivéve a szlovákokat, de ők akkor is ilyen gyökerek lennének slota bohóc és fickó miatt, ha egész nap fletó nyaldosná a seggüket.
Semmi nem változott külpolitikai téren, de mennyi örömöt hozott a htm-eknek! Nekünk pedig elégtételt, részben lemosva a komcsik által elkövetett bűnt (népszavazási hazaárulás).

A kormány az unió elnökségét is arra használja, hogy elősegítse Románia és Horvátország csatlakozását Schengenhez és az unióhoz. És teszi ezt azért, mert így tud a leghatékonyabban segíteni a htm-eken.

A htm-ek magyar állampolgárok lehetnek. És nem másodrendű magyar állampolgárok. Ugyanolyanok, mint te vagy én. Ha a magyarságukat nézzük akkor vélhetően különbek is nálunk, főleg nálad...
Mivel magyar állampolgárok természetesen nagyszerű lehetőség megadni nekik is a szavazati jogot.
Micsoda hülyeség és full demagógia, amit a kampányokról, hirdetésekről írtál. Egyrészt nekem nem rémlik, hogy a világ bármelyik országában is lenne kampány, pedig szavazni lehet ugye?
Másrészt a környező országokban lehet fogni a magyar tv és rádió adók nagy részét, ahogy mi is fogjuk körülöttünk lévő országokat. Vagy szerinted csak a kiválasztódis műsorokat nézik?

Fentebb leírtam, hogy nekem a kétkamarás parlament újbóli létrehozása tetszene a leginkább, ahol ott lennének az alsóban a htm-ek képviselői, a kisebbségek képviselői (minden kisebbségé, nemzetiségé a sváboké, szlovákoké, stb. is) és a civil szervezetek képviselői. A felsőben meg a csökentett számú képviselők.
Ahogy olvastam ez bogáncsnál és lolábnál is felmerült lehetőségnél valamilyen formában.

A szavazás maga egyébként is megérett a változtatásra. Azonnal el kellene törölni a kopogtató cédulát például.
Régen meg kellett volna oldani az interneten szavazást. De például az is egy nagy baromság, hogy máshol szavazás esetén, (amit nem lehet elkerülni adott esetben) szavaz az ember ugyan, de ott a helyi képviselőre és nem a saját szavazókörére. Ha lenne egy terminál ahol az alapadatok alapján lehetne belépni és az alapján csak a saját területe jönne fel, akkor mindenki csak a saját helybeni képviselőre szavazhatna, nem arra akit nem is ismer, mert nem ott él, csak éppen ott tartózkodik.
Ugyanilyen alapon a htm-ek is htm-es jelöltekre szavaznának, nem itteniekre, csak a listás szavazatok lennének azonosak, mint a külföldön tartózkodó magyarok esetében. Kivéve, ha valamelyiknek itt is van bejelentett lakcíme.

DeMarco 2011.01.20. 10:18:55

@Fedor: "Kevered a szezont a fazonnal, az uniós régiókat az önkormányzatokkal..."

Most mit maszatolsz? Nem tök' mindegy az ötleted és a valós folyamatok szempontjából?

Nem azon volt a hangsúly, hogy uniós régió, vagy önkormi, hanem, hogy van egy elszakadási folyamat amit gátolnak évtizede, így akár természetes is lehetne, hogy ha már nem tudnak leszakadni, akkor legyen beleszólásuk a dolgok menetébe. (Ahogy egyébként van is). Remek ötlet, delegáljanak tagokat a fővárosi közgyűlésbe... Persze egy pestinek nem annyira igaz Fedor? :) Hát Istenem, bármilyen nehéz elhinni nem csak pest létezik ám...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 10:31:38

@loláb: "És természetesen ugyanez kívánatos a nemzetiségi kisebbségekkel kapcsolatban is."

Szerintem ne keverjük az itt élő nemzetiségek jogait a nem itt élő htm-ekével. Alma és körte. Pont arról szól az egész poszt, hogy a választójog lkaheyl kérdése. A nálunk élő kisebbségek számára természetesen minden jogot meg kell adni, elég szégyen az is, hogy a parlament már ki tudja hány éve alkotmányos mulasztásban van velük kapcsolatban, de ennek az égvilágon semmi köze nincs a határon túli magyarsághoz, max. annyiban, hogy akkor követelhetünk hitelesen több jogokat a számukra, ha a saját kisebbségeink terén mi is megtesszük minden tőlünk telhetőt.

@DeMarco: Te szokás szerint érzelmi kérdést csinálsz abból, ami nem az. Az alaptalan sértegetéseidet meg már fel se veszem.

Avatar 2011.01.20. 11:24:03

@DeMarco: Tudod az a probléma, hogy amilyennek te látod Slotát és Ficót, pont olyannak látszik Vona és Orbán a szlovák oldalról.

Ha már Fedor bedobta az agglomerációs képviselők helyzetét: Az országhatárok épp úgy politikai döntéssel alakultak ki, mint az országon belül egyes választási körzetek határai. A választási körzethatárok is változnak időnként, aki ma az 5-ös számú választókörzetbe tartozik városában, az lehet hogy a következő választások alkalmával már a 8-as vk-ba számít majd, pedig nem költözött sehova. Nekik nem jár a lehetőség, hogy a régi és az új választási körzetében is szavazhasson? Csak úgy elvehetik tőlük az 5-ös választókörzeti szavazati jogot?
Vagy ha én például még mindig erős kötődést érzek szülővárosomhoz, noha már jó sok éve BP-en van az állandó lakcímem, akkor én miért nem szavazhatok a szülővárosomban is, meg Budapesten is?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 11:51:50

@Avatar: "az a probléma, hogy amilyennek te látod Slotát és Ficót, pont olyannak látszik Vona és Orbán a szlovák oldalról."

Korrigáljunk. Nem csak DeMarco látja Fico-t és Slota-t olyannak, amilyennek. Mindenki. A különbésg ott van, hogy az itthoni megfelelőjüket nem ismeri fel :-)

loláb 2011.01.20. 12:58:02

@Fedor:

"Szerintem ne keverjük az itt élő nemzetiségek jogait a nem itt élő htm-ekével."
Nem keverjük, csak megemlítettem, hogy az IS egy jó (és mellesleg alkotmányos mulasztást orvosló) intézkedés.
Valójában természetesen teljesen független a HTM-eknek nyujtott választójogtól.

"Pont arról szól az egész poszt, hogy a választójog lkaheyl kérdése."
Alapvetően igen. Hogyha nem várunk semmit a HTM-ektől, azt várjuk, hogy asszimilálódjanak, olvadjanak be az anyaországukba, akkor természetesen nekik sem KELL megadni a választójogot.

Hogyha viszont fontosnak tartjuk, hogy a HTM-ek megőrizzék a Magyar identitásukat, akkor ehhez a szomszédos országok kormányzati szándékaival ellentétes hatást kifejtő, ebben őket ténylegesen támogató magyar kormánymentalitás kell.
Szavak szintjén eddig mindenki prioritásként kezelte a HTM-ek ügyét, de hogy TÉNYLEGESEN mi volt hasznos az ő identuitásuk megőrzése szempontjából, és mi nem, ezt a legjobban a HTM képviselők tudják megítélni.
Akiknek -hangsúlyozom- kormányszinezettől függően MINDEN kormány mögött ott a helyük, mindaddig, amíg az adott kormány teljesíti a velük kapcsolatos vállalásait.

Éppen ezért gondolom, hogy a HTM-eknek adott választójog miatt semmiféle demokratikus csorbát nem szenvedne az ország, hiszen továbbra is az alakít kormányt, aki tudja biztosítani a többséget, legfeljebb lesz összességében 20-30 olyan képviselő, akivel nem pártok szintjén kell koalíciós megállapodást kötni, hanem az adott országgal kapcsolatos KONKRÉT vállalásokat kell tenni. És ezek addig maradnak a koalícióban, ameddig a vállalásokat a kormányzat teljesíti, függetlnül attól, hogy bal, vagy jobboldali a kormány.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 13:12:48

@loláb: Minden magyar kormánynak kötelessége figyelembe venni a hatán túliak érdekeit, és velük erről egyeztetni (szólni kéne pl. Orbánéknak, hogy talán azzal a szlovákiai párttal kéne kapcsolatot tartani, amelyik több felvidéki magyart képvisel, de ez csak mellékszál). De azt továbbra se látom be, hogy ehhez miért szükséges az, hogy szavazati joguk is legyen. Anyaországi szavazati jog nélkül már nem is lehet megőrizni a nemzeti és kulturális identitást? Ne má...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 13:16:39

@loláb: "a HTM-eknek adott választójog miatt semmiféle demokratikus csorbát nem szenvedne az ország"

Ezt ugye egyébként te sem gondolod komolyan, csak kötekedni akarsz? Az egész poszt arról szól, hogy miért is ellenkezik ez a demokratikus elvekkel... Ez csak a voksturizmus egyik speciális vállfaja lényegében...

loláb 2011.01.20. 14:39:39

@Fedor:
"Minden magyar kormánynak kötelessége figyelembe venni a hatán túliak érdekeit, és velük erről egyeztetni"

Senkinek sem kötelessége így tenni, ez a kormány, vagy a kormányfő egyéni döntésének kérdése. Mintahogy az egyéni döntés kérdése az, hogy összehívja-e az egyeztetés hivatalos fórumát, a MÁÉRT-et, vagy sem, mintahogyan Gyurcsány cselekedett.

"szólni kéne pl. Orbánéknak, hogy talán azzal a szlovákiai párttal kéne kapcsolatot tartani, amelyik több felvidéki magyart képvisel, de ez csak mellékszál"
Tényleg mellékszál, mert a HÍD-MOST (az MKP-val szemben) hangsúlyozottan NEM magyar párt, ergó velük magyar ügyekben egyeztetni éppenolyan értelmetlen lenne, mintha mondjuk az izraeli kormánypárt korábban az SZDSZ-szel egyeztetett volna hazai zsidóság képviseletével kapcsolatban, csak mert volt köztük néhány felvállaltan zsidó származású magyar politikus is.

"Anyaországi szavazati jog nélkül már nem is lehet megőrizni a nemzeti és kulturális identitást? Ne má..."
Anyaországi TÁMOGATÁS nélkül sokkal nehezebb. Ezt a támogatás pedig akkor lesz több a szóvirágoknál, hogyha konkrét nyomásgyakorló erő, mindenkori kormányzati részvétel is társul hozzá.

"Az egész poszt arról szól, hogy miért is ellenkezik ez a demokratikus elvekkel... Ez csak a voksturizmus egyik speciális vállfaja lényegében... "
Maradjunk annyiban, hogy szerinted. Szerintem viszont az egész poszt egy baromság, és abból a gyávaságból ered, hogy a baloldal képtelen hathatósan képviselni a HTM-ek érdekeit.
Pedig csak el kéne szakadnod az mszp és az szdsz nyújtotta példáktól, és mondjuk megnézni az LMP, (vagy akár Szili Katalin) ebben az ügyben (is) kifejtett, hazai baloldal elmúlt 60 évére rácáfoló pozitív példáját.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 15:04:43

@loláb: "a HÍD-MOST (az MKP-val szemben) hangsúlyozottan NEM magyar párt"

De ettől még hagsúlyozottan felvállja a magyar kisebbség ügyét, és nem mellesleg tagja a szlovák kormánykoalíciónak, szemben az MKP-val, ami még a parlamentbe se jutott be. Na melyiknek lehet nagyobb befolyása magyar ügyben?

"Anyaországi TÁMOGATÁS nélkül sokkal nehezebb."

Támogatás az kell, ez természetes (képzeld el, a balodlai kotrmányok is támogattak, csak maximum nem verték annyira a mellüket hozzá). De azt továbbra se értem, hogy miért lenne ennek a támogatásnak előfeltétele az, hogy a külhoniak befolyásolják a magyar választásokat...

DeMarco 2011.01.20. 15:24:52

@Fedor: Hogy eloszlassak néhány lózungot a sok marhaság közül:

A Vajdaságban élő Horvát állampolgárok - most kapaszkodj meg a fotelodban - 10 azaz TÍZ ÉVE szavazhatnak a Horvátországi választásokon listára. Még sincs voksturizmus, nem vonulnak tömegesen, nincs kampány, stb.
Ez az egész riogatósdi részedről egyenlő a 23 millió románnal, új köntösben - régi nóta.

Ahogy az elején leírtam. Nincs kétféle magyar állampolgárság. Minden magyar állampolgár teljes jogú magyar állampolgár, mégha egyesek különbséget igyekeznek tenni akkor is. A htm-ek nem másodrendű állampolgárok, ezért teljesen jogos, hogy az állampolgárság mellé a szavazati jogot is megkapják.

Bocs a sértésekért, komolyan gondoltam. Az igazság fájdalmas tud lenni.
Még soha, egyetlen htm-ekről szóló vitában (és bármilyen magyarságtudattal kapcsolatban) sem érveltél pozitívan. Mondhatsz amit akarsz, ez azért mindenkinek rögtön lejön. Őszintén szólva valaha is támogattál valamit velük kapcsolatban? Mert mindig csak ellenük szavaztál és ellenük acsarkodsz...

Ugyanezt a cirkuszt játszottad a népszavazásnál, fickónál, a magyar igazolványoknál, az állampolgárság megadásánál.

Ez már unalmas, eredménytelen. Nem gondolod, hogy egyszer legalább állhatnál a másik oldalra is és támogathatnál egy jó elképzelést, lehetőséget?

A htm-ek képvielői majd' egy éve tartották a II. Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsát amit a Magyarok Szövetsége szervezett. Ezen már megfogalmazódott egy alapdokumentum amiben a világon élő összes magyart képviselő szervezetek közös céljainak megvalósítását segíti elő. Valós érdekképviseletet, összmagyar nemzetstratégiát sürgetve. Távolabbi célként már megjelölték, hogy nyárra készüljön olyan megvalósítható terv, ami kétkamarás országgyűlésről létrehozásáról szól, benne a külhoni magyarok képviseletével.
Tehát az igény megvan. És az akarat is megvan hozzá, hogy megtegyük ezt.

Az alapító dokumentumot a Szent Korona előtti ünnepélyes aláírással és a nemzet felemelésére tett közös fogadalommal, a Himnusz eléneklésével és a nemzeti imádság a Boldogasszony Anyánk közös eléneklésével zárult.
Ez utóbbi részt csak azért emelem ki, mert ilyet nem láttál és nem is fogsz soha azoktól akik mentalitását majmolod...

"Anyaországi szavazati jog nélkül már nem is lehet megőrizni a nemzeti és kulturális identitást? Ne má..."

Cinizmusod kiváló. Bár aki felrója nekem, hogy figyelembe veszem az érzelmi oldalát is valaminek, aminek bőven van érzelmi töltete, annak valóban nem marad más csak a közöny és cinizmus...

loláb 2011.01.20. 15:44:55

@Fedor:

"De ettől még hagsúlyozottan felvállja a magyar kisebbség ügyét"

Sok más mellett is. Viszont, hogyha párton belül vita van arról, hogy két -egymást páronként kizáró- intézkedés közül melyiket támogatnak, azt, amelyik a magyar kisebbség ügye, vagypedig azt, ami más, általuk felvállat értékkel kapcsolatos, egyáltalán nem lehetünk bizonyosak benne, hogy a párt fóruma a magyar ügy melletti kiállásra kötelezi a pártot.
A HÍD-MOST-tal ez a baj. Sok szempontból szimpatikus, előremutató kezdeményezés, de egy magyarsággal kapcsoaltos egyeztetésen semmi helyük nincs, maximum akkor hogyha udvariasságból hívjuk meg őket.

"és nem mellesleg tagja a szlovák kormánykoalíciónak, szemben az MKP-val, ami még a parlamentbe se jutott be."
Az MKP a 98-as megalapítása óta 2010-ig az összes szlovák parlament tagja volt (az elődpártok közül pedig több volt tagja a korábbi parlamenteknek), és az MKP is volt kormánytényező KÉT kormányban is.
Nem biztos, hogy az SNS hiszterializálta 2010-es szlovákiai választások eredménye alapján kellene messzemenő következtetéseket levonni a szlovák belpolitika, és az egyes pártok életképessége, érdekérvényesítő ereje szempontjából.

"Támogatás az kell, ez természetes (képzeld el, a balodlai kotrmányok is támogattak, csak maximum nem verték annyira a mellüket hozzá)."
Na, mondjál már valamit, ami összemérhető mondjuk az erdélyi és szlovákiai magyar egyetemmel, vagy a kettős állampolgársággal.
A francnak érzem azt, hogy már megint a sértettek pökhendisége beszél belőled?

"De azt továbbra se értem, hogy miért lenne ennek a támogatásnak előfeltétele az, hogy a külhoniak befolyásolják a magyar választásokat..."
Pedig elég világosan leírtam, de neked továbbra sem kötelező más véleményét elfogadnod.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.20. 16:58:40

@loláb: "Amint ez megszűnik, a kormányzat ellenségessé, vagy közömbössé válik velük, úgy ők nem támogatják tovább a kormányt, és -politikai patthelyzet közeli erőviszonyok esetén- a kormánynak mennie kell.

Ez a rendszer szerintem egy (kivánt) állandóságot b iztosítana a HTM-ekkel kapcsolatos kormányzati szerepfelfogás esetében, ami mindenképpen kívánatos."

Gratulálok, a nyugdíjasok után csinálnál még egy olyan választói réteget, amelynek a szavazatáért folyton lehet majd ígérgetni.
Aki 20 iskolát ígér majd Árvába, azt megszavazzák, megcsinálja a 20 iskolát (na jó, csak 108-at...), s ugyanúgy ahogy most a nyugdíjakhoz, kedvezményekhez nem mer senki hozzányúlni (sőt rálicitál), ugyanúgy a 18 árvai iskolához sem lehet hozzányúlni, mert elvesztjük a választást (vagy meg se nyerjük).

"Hogyha nem várunk semmit a HTM-ektől, azt várjuk, hogy asszimilálódjanak, olvadjanak be az anyaországukba, akkor természetesen nekik sem KELL megadni a választójogot."
Szavazójogtól nem fog kevésbé asszimilálódni.

Avatar 2011.01.20. 17:23:15

@DeMarco: "Ugyanezt a cirkuszt játszottad a népszavazásnál, fickónál, a magyar igazolványoknál, az állampolgárság megadásánál."

Viszont jó Fideszünk a magyarigazolvány bevezetésekor még határozottan cáfolta, hogy állampolgárságot is akarna adni a HTM-eknek, majd az állampolgárság osztáskor cáfolta, hogy a választójogot is kiterjesztené rájuk, most pedig az a téma, hogy azt is kapjanak... Ugyebár Viktor mindig csak meggondolta magát az idő előrehaladtával, mert ő sosem hazudott, kizárt dolog, hogy eleve erre készült. Aki meg esetleg már az elején leírta, hogy Viktor erre készül azt hazugnak és bérrettegőnek bélyegezték.

@loláb: "Az MKP a 98-as megalapítása óta 2010-ig az összes szlovák parlament tagja volt (az elődpártok közül pedig több volt tagja a korábbi parlamenteknek), és az MKP is volt kormánytényező KÉT kormányban is.
Nem biztos, hogy az SNS hiszterializálta 2010-es szlovákiai választások eredménye alapján kellene messzemenő következtetéseket levonni a szlovák belpolitika, és az egyes pártok életképessége, érdekérvényesítő ereje szempontjából."

Érdekes, hogy a 90-2010 között mindig magyar parlamenti párt, többször is kormánytényező MDF vagy SZDSZ parlamentből kiesését nem azzal kommentáltátok, hogy:
"Nem biztos, hogy a Jobbik hiszterializálta 2010-es magyar választások eredménye alapján kellene messzemenő következtetéseket levonni a magyar belpolitika, és az egyes pártok életképessége, érdekérvényesítő ereje szempontjából." :)

loláb 2011.01.20. 17:46:00

@vadász2:
"Gratulálok, a nyugdíjasok után csinálnál még egy olyan választói réteget, amelynek a szavazatáért folyton lehet majd ígérgetni."

Elég szomorú, hogyha a te fejedben a határon túli magyarok éhenkórász haszonlesőként jelennek meg.
Ki hitte volna, hogy 2004 decembere óta hat év telt már el.

"Szavazójogtól nem fog kevésbé asszimilálódni."
Nem, attól nem fog. Az állampolgársától fog kevésbé asszimilálódni.
A szavazójog csak egy olyan járulékos jog, ami az állampolgársággal jár.

Azt nem sikerül felfogni, hogyha elkezdünk mindenféle alapon elsődleges, meg másoldlagos állampolgárokat gyártani, akkor kurvakönnyen eljuthatunk odáig, hogy például a nyugdíjasok/cigányok/te nem fizetnek adót/csak az ígéretekre hallgatnak/hülye vagy, ezért meg kell vonni azon jogok közül valamennyit, amennyi őt/téged az állapolgárságodból eredően illet.

@Avatar: "Érdekes, hogy a 90-2010 között mindig magyar parlamenti párt, többször is kormánytényező MDF vagy SZDSZ parlamentből kiesését nem azzal kommentáltátok, hogy"
Talán azért, mert ők nem 0,2%-kal maradtak le a parlamenti küszöbről, mint az MKP.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.20. 18:02:11

@loláb: Elég szomorú, hogy a te fejedben a nyugdíjasok éhenkórász haszonlesőként jelennek meg.
Ki hitte volna, hogy 2008 márciusa óta majd' 2 év telt már el.

"Az állampolgársától fog kevésbé asszimilálódni."
Még talán attól sem biztos.
Az asszimiláció összetett kérdés, nincs egyértelmű recept, hogy mi az üdvözítő. Reméljük, hogy ez (bár attól félek, ha ez egy helyes lépés is, ennél több kell, helyben!)

"Azt nem sikerül felfogni, hogyha elkezdünk mindenféle alapon elsődleges, meg másoldlagos állampolgárokat gyártani,"
Nem én kezdtem el gyártani... :-(

"akkor kurvakönnyen eljuthatunk odáig, hogy például a nyugdíjasok/cigányok/te nem fizetnek adót/"
Volt már olyan hogy cenzusos választójog...

DeMarco 2011.01.20. 18:15:55

@Avatar: "Viszont jó Fideszünk.."

(Mert pinokkió maga volt az igazság szobra mi? A politika nem éppen az igazmondásáról híres...)

És ki miatt? Talán miattunk? Felőlem rögtön a választás (akár a 98'-as)után bevezethettek volna mindent egyszerre. Az aprózás csak miattatok van, bár sztem teljesen fölöslegesen, mert minél több lépés, annál több hiszti...
Sztem senki sem hitte el, h nem lesz meglépve az állampolgárság. A kintieket igyekeztek védeni azzal, hogy benneteket nyugtatgattak. Meg próbálták elkerülni az olyan vihart amilyen a mostani médiacirkusz is.
Ezért én gyanítom, hogy az eu-s elnökség végéig nem fognak lépni, mert nem merik megkockáztatni a hurrikánt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 18:35:05

@loláb: "Az MKP a 98-as megalapítása óta 2010-ig az összes szlovák parlament tagja volt (az elődpártok közül pedig több volt tagja a korábbi parlamenteknek), és az MKP is volt kormánytényező KÉT kormányban is."

Igen az volt, akkor. De most nem így van. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy szakítsuk meg velük a kapcsolatot, mert az hülyeség lenne, csak azt, hogy luxusnak érzem, hogy merő sértettségből levegőnek néznek egy olyan pártot, amely magyar érdekeket is képvisel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 18:38:58

@DeMarco: "Még soha, egyetlen htm-ekről szóló vitában (és bármilyen magyarságtudattal kapcsolatban) sem érveltél pozitívan. "

Én a határontúliakkal kapcsolatban CSAK pozitívan érveltem. Arról én nem tehetek, hogy te másképp ítéled meg, hogy mivel segítünk és mivel ártunk nekik. Azt meg már tényleg kurvára unom, hogy egyfolytában kétségbe vonják a magyarságtudatomat, csak mert néhány dologról mást merészelek gondolni.

elendem 2011.01.20. 18:46:35

Szép az elképzelés néhány HTM képviselőről a parlamentben. De nem egészen világos, hogy mit csinálnának. A magyar törvényhozás ügyei közül talán 1%-nál is kisebb, ami a határokon túlra vonatkozik (oktatási-kulturális támogatások, stb). Mit csinálnak a maradék időben? Mi közük pl. a magyarországi forrásmegosztási törvényhez? Minek szólnak bele? Vagy nem szólhatnak bele? Akkor mitől választott képviselők?

DeMarco 2011.01.20. 19:01:34

@Fedor: Ezzel csak az a gond, hogy nem én zárlak ketrecbe, hanem saját magadat zárod be, sőt még a kulcsot is lenyeled...

Sajnos én nem tudom máshogyan értékelni a hozzáállásodat a témához, mert még sosem tapasztaltam az ellenkezőjét. Vagy te úgy emlékszel, hogy kiálltál valamelyik felsorolt kedvező változás mellett? Mert sztem mindig mindegyiket ellenezted eddig.

Én végignéztem Orbánt az EU parlamentben, illetve a képviselői hozzászólásokat. (Igaza volt Viktornak, mintha itthon lettünk volna, nekem is deja vu érzésem volt, pláne, hogy egymás után szólaltak fel a MAGYAR maszop/libsi/független képviselők ekézni a MAGYAR elnökséget. Ezek után végképp felejtős elhitetni bárkivel, h kik kavarják a szart kint is. A Magyar Nemzetet, mint Censored üres lapon meg kifejezetten jót röhögtem, egyből látszott mennyire képben vannak egyesek.) De volt egy érdekes hozzászólás méghozzá a Jobbikos Szegedi Csanádé. Ő rákérdezett a képviselőktől, hogy akik most annyira nagyon hisztiznek és nagy demokráciavédő szerepben igyekeznek tündökölni, azok hol voltak amikor a htm-eket itt is, ott is inzultációk érték az elmúlt évek során? Rámutatott, hogy mennyire álszentek. Az összes hozzászólás közül ez tetszett a legjobban. A többi a már itthon is megszokott balliba hiszti volt csak.

DeMarco 2011.01.20. 19:04:33

@elendem: Bár több ilyen hozzászólás lenne...

Ezeken kellene inkább vitatkozni. A részleteken...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.20. 19:13:23

" Vagy te úgy emlékszel, hogy kiálltál valamelyik felsorolt kedvező változás mellett?"

Hát ez az... hogy ki mit tart kedvezőnek a htm-ek számára, itt kezdődik a gond... Egyébként arról fogalmad sincs, hogy a magyarigazolványról mit gondolok (egyébként semmi bajom vele).

"egymás után szólaltak fel a MAGYAR maszop/libsi/független képviselők ekézni a MAGYAR elnökséget"

Ugyanazt a közvetítést követtük? Még ők voltak a legvisszafogottabbak, volt olyan MSZP-s, aki még csak nem is foglalkozott a médiatörtvénnyel...

"A Magyar Nemzetet, mint Censored üres lapon meg kifejezetten jót röhögtem, egyből látszott mennyire képben vannak egyesek"

Nem érzed az ellentmondást az egymást követő mondataid között? Most vagy a jól tájékozott magyar ellenzék kavarja a szart odakint, vagy valóban felháborodott külöldiek tiltakoztak, akik elkövették azt a hibát, hogy nem néztek utána a hazai lapok irányultságának, csak letöltöttek néhány magyar újságfejlécet (nem mintha mondjuk a Magyar Nemzetnek nem állna érdekében a sajtószabadság, hisz csak nem lesz mindig kormánypárti).

De ha továbbra is azt akarod hinni, hogy egy csak "balliba hiszti volt" (miközben még a néppártiak is maximum addig mentek el Orbán védelmében, hogy biztos hajlandó lesz megváltoztatni a vitatott pontokat - tehát vannak vitatott pontok), akkor ringasd csak álomba magad...

"akik most annyira nagyon hisztiznek és nagy demokráciavédő szerepben igyekeznek tündökölni, azok hol voltak amikor a htm-eket itt is, ott is inzultációk érték az elmúlt évek során?"

Azért a szlovák nyelvtörvény is elég nagy összeurópai kritikát kapott.

elendem 2011.01.20. 19:16:48

@DeMarco: Úgy látom, hogy az általános választásban nem szerencsés, ha részt vesznek a htm-ok, mert az általános életünkben sem vesznek részt.
Viszont ha volna pl. egy határon túli ügyekkel foglalkozó, parlament mellett működő köztestület (minisztérium vagy tanács), abba delegálnának szavazás útján. Így tényleg érdemi munkát végeznének, és abban lenne beleszólásuk, ami nekik tényleg fontos.

Hozzátenném még, hogy őszinte és alapos társadalmi feldolgozásra vár még Trianon ügye, és az elszakadt területek jövőjének kérdése. Amíg ezeket nem tesszük helyre, addig indulatokat és vitát fog szítani minden htm kérdés. Nem lenne jó, ha egy nem elég jól előkészített választási jogosultsággal akarnánk helyettesíteni a témával kapcsolatos társadalmi feszültségek és fájdalmak kibeszélését.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.20. 19:21:09

@elendem: "Úgy látom, hogy az általános választásban nem szerencsés, ha részt vesznek a htm-ok, mert az általános életünkben sem vesznek részt.
Viszont ha volna pl. egy határon túli ügyekkel foglalkozó, parlament mellett működő köztestület (minisztérium vagy tanács), abba delegálnának szavazás útján. Így tényleg érdemi munkát végeznének, és abban lenne beleszólásuk, ami nekik tényleg fontos."

Én is így képzelem.

DeMarco 2011.01.20. 20:03:03

@elendem: @vadász2: Kezdünk elmozdulni a holtpontról...

Sztem sokkal egyszerűbb lenne megkérdezni őket, mintsem valamit akarattal az orruk alá dörgölni. Egy egyszerű, könnyen átlátható szabályozás kell, ami építkezik az eddigi tapasztalatokból és a htm-ek által évek óta szorgalmazott kérésekből.
Több variáció is elképzelhető és megoldható. Például maradhatna az, hogy helyi szinten mindenki ott szavaz ahol él. Avatarral ellentétben én nem szavaznék a szülővárosomban, mert lassan évtizede, hogy eljöttem onnan és mivel nem élek ott, ezért nem érzem jogomnak, hogy megmondjam ott hogyan éljenek. Követni ugyan követem, de eszemben sincs beleszólni. (Illetve, mivel volt a rokonságban induló képviselőjelölt, ezért mégis jobban belefolytam a kampányba, de ez spéci eset, nem a magam, csak az ő érdekében segítettem.) Ugyanakkor szavazhatnának a htm-es alsóházi parlamenti képviselőkre, amire meg mi nem, ugyanúgy, mint a kisebbségi önkormi választásokon. Listára meg ugyanúgy szavazhatnának, mint bármelyik egyéb országban élő külhoni magyar állampolgárok.

DeMarco 2011.01.20. 20:04:39

@Fedor: "Egyébként arról fogalmad sincs, hogy a magyarigazolványról mit gondolok (egyébként semmi bajom vele)."

Legyen ez a végszó. Majd néhány év múlva ezt elmondhatod a htm-ek szavazásáról is...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.20. 20:17:01

@DeMarco: "Sztem sokkal egyszerűbb lenne megkérdezni őket, mintsem valamit akarattal az orruk alá dörgölni."

Legyen ez a végszó.

Avatar 2011.01.20. 21:36:45

@DeMarco: "Sztem sokkal egyszerűbb lenne megkérdezni őket, mintsem valamit akarattal az orruk alá dörgölni."

Na akkor megint eljutottunk oda, hogy kik is azok az "ők", mert ugye pl. Bugár Béla véleményére a Fidesz láthatóan nem kíváncsi. A HTM-ek között is van aki így gondolja, van aki úgy.
Pl a magyarigazolványt se igényelte minden HTM, hanem kb 1/3-uk, és a kezdeti havi tízezres igénylőszám pár év alatt párszázasra csökkent.
phd.lib.uni-corvinus.hu/457/3/csaszar_melinda_thu.pdf
Ezek szerint a HTM-ek 2/3-os többséggel nem akartak magyarigazolványt... Vagy akik nem igényelték, azokat mostantól ne is tekintsük magyarnak?

"Avatarral ellentétben én nem szavaznék a szülővárosomban, mert lassan évtizede, hogy eljöttem onnan és mivel nem élek ott, ezért nem érzem jogomnak, hogy megmondjam ott hogyan éljenek."
De azt jogosnak éreznéd, hogy a HTM-ek megmondják mi itt hogyan éljünk?
Pedig ők már több évtizede más közigazgatáshoz tartoznak, fogalmuk sincs a Mo-i aktualitásokról.

DeMarco 2011.01.20. 22:07:55

@Avatar: "De azt jogosnak éreznéd, hogy a HTM-ek megmondják mi itt hogyan éljünk?"

Az előző kérdésedből egyértelműen következett ez a kérdés is, tudom csapdának szántad.
De ahogy írtam is, mindenki helyben szavazna az önkormi választásokon a saját lakhelyének megfelelően, ahogy most is. Nem mondanák meg hogy éljenek ahogy most sem mondja meg egy nyíregyházi ember hogyan éljenek Sopronban. Listára (pártra) pedig mindenki szavazna ahogy külföldön is a világ minden országából. A kisebbségekhez hasonlóan pedig lennének htm-es parlamenti képviselők amire meg csak ők szavaznának. És miért ne lehetne beleszólásuk azokba a dolgokba ami őket közvetlenül érinti?
Kifogásokat könnyű találni...Ahogy a 23 millió románnál is, igaz?

loláb 2011.01.21. 09:10:48

@vadász2:

"Az asszimiláció összetett kérdés, nincs egyértelmű recept"

Nincs hát. Az mondjuk nekem valószinűnek tűnik, hogyha valaki önként kettős magyar állampolgár lesz, és a gyerekeit is azzá teszi, ott az identitásmegörzés fontosabb kérdés lesz, mint annál, aki ezeket mellőzi.

"Volt már olyan hogy cenzusos választójog..."
Sőt, olyan is volt, hogy semmiféle választójog nem volt.

"hogy luxusnak érzem, hogy merő sértettségből levegőnek néznek egy olyan pártot, amely magyar érdekeket is képvisel."
Sértettség? Levegőbe nézés? Ne fárasszál már a hülyeségeddel...

A HÍD egy szlovák párt, nem pedig egy szlovákiai magyar párt. Ráadásul egy liberális párt (amivel különösebben semmi baj nincs), de miért kellene a jobboldali magyar kormánynak egy szlovák liberális párttal (ami, hangsúlyozottan nem a magyar kisebbség érdeit, hanem a szlovák többség-mindenféle más kisebbség együtélésének érdekeit tűzi a zászlójára) különösebben szoros kapcsolatot fenntartani, vagy magyar ügyekben koordinálnia vele?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.21. 13:26:17

@DeMarco: "Majd néhány év múlva ezt elmondhatod a htm-ek szavazásáról is..."

Én nem szoktam a véleményemet váltogatni. Erre a célra külön miniszterelnököt tartok. Mi értelme lenne pont azt letagadnom? Akkor is azt tartottam róla, hogy ez a szimbolikus intézkedés megfelelő kompromisszum, és és most is ez a véleményem. Nem kellett volna tovább lépni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.21. 13:33:20

@loláb: "értettség? Levegőbe nézés? Ne fárasszál már a hülyeségeddel..."

Akkor mivel magyarázod azt, hogy nem hajlandóak szóba állni azzal a párttal, amelyre a kinti magyarok többsége szavazott, és amelynek egyedüli esélye van arra, hogy érdemben képviselje a felvidéki magyarságot? Lehet bosszankodni azon, hogy a minden kampányolás ellenére csak nem a FIDESZ párfogoltját választották a kinti magyarok nagyobb többségben (talán mert ők már elég jól ismerik őket), de a realitásokat illene figyelembe venni (bár ez valóban nem erőssége Orbánéknak), ha már komolyan támogatni akarják a kintieket. Nevezheted akárhányszor a Hidat tisztán szlovák pártnak, attól az még nem lesz igaz...

loláb 2011.01.21. 14:10:08

@Fedor:

"Akkor mivel magyarázod azt, hogy nem hajlandóak szóba állni azzal a párttal, amelyre a kinti magyarok többsége szavazott"

Te honnan a fenéből tudod, hogy ki szavazott a HÍD-ra?
Mert szerintem sehonnan.

"Lehet bosszankodni azon, hogy a minden kampányolás ellenére csak nem a FIDESZ párfogoltját választották"
Persze, az MKP-t alkotó koalíciós pártok (köztük a HÍD-at alkotó Bugár akkori pártja is) már 94-ben is azért jöttek össze, hogy majd a fidesz kinti szekerét tolják.
Mond, te kritika nélkül benyalsz minden faszságot, amit a ballibber véleményformálók hangoztatnak?

"talán mert ők már elég jól ismerik őket"
Bezzeg az itthoniak annyira buták, és provinciálisak, hogy nem sikerült kismerni őket, sőt, 2/3-os felhatalmazást adtak neki.
Bezzeg a felvilágosult szlovákok...
A sértett vesztesek pökhendíségétől csöpögő kiszólásaid továbbra is szánalmasak.

"Nevezheted akárhányszor a Hidat tisztán szlovák pártnak, attól az még nem lesz igaz..."
Mintahogy, nevezheted te akárhányszor magyar pártnak, attól még az sem lesz.

És semmi helye nincs olyan szervezetben, ahol a különféle országok MAGYAR pártjai vannak meghívva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.21. 16:15:40

@loláb: "Te honnan a fenéből tudod, hogy ki szavazott a HÍD-ra?
Mert szerintem sehonnan."

2006-ban az akkor még egységes MKP 11,68%-ot kapott, ami valamivel több, mint a magyar népesség aránya. 2010-re ez majdnem az egyharmadára, 4,33%-ra csökkent, ezzel párhuzamosan viszont az időközben az MKP-ból kivált Bugár új pártja, ami már az önmeghatározásában is a szlovák-MAGYAR megbékélés pártja, majdnem kétszer ennyit, 8,12%ot szerzett. Szerinted vajon akkor hová lett a 2006-os és a 2010-es MKP eredmény különbsége? Hová vándorolhattak át a magyar szavazók? Talán csak nem elegük lett a viszályt szító, konfrontációs politikából?

"Mond, te kritika nélkül benyalsz minden faszságot, amit a ballibber véleményformálók hangoztatnak?"

Tehát csak a ballib véleményformálók ármánya az, hogy a FIDESZ agyba-főbe kampányolt az MKP-nak, miközben Bugárt árulóként kezelve bojkottálták. Jó tudni.

"Bezzeg az itthoniak annyira buták, és provinciálisak, hogy nem sikerült kismerni őket, sőt, 2/3-os felhatalmazást adtak neki."

Durayéknak? Te miről beszélsz?

Avatar 2011.01.21. 18:43:31

@DeMarco: "A kisebbségekhez hasonlóan pedig lennének htm-es parlamenti képviselők amire meg csak ők szavaznának. És miért ne lehetne beleszólásuk azokba a dolgokba ami őket közvetlenül érinti?"

Szóval ez a te elképzelésed szerint úgy működne, hogy a HTM-ek képviselői nem szavazhatnának pl adózási kérdésekről, vagy a magyar nyugdíjrendszer kérdéseiről (stb) hiszen azok úgysem érintik őket? Az év 99%-ában csak üldögélnének benn, várva, hogy mikor lesz téma a határon túliak támogatása?
Vagy mindenbe beleszólhatnának ők is, attól függetlenül, hogy az adott dolog egyáltalán nem érinti a határon túl élőket? Ezt meg miért akarnánk?
Ha a parlamenti ügyek többsége közvetlenül is érintené őket, akkor jogosnak találnám a szavazójogot, de kb 99%-ban nem így van!

És miért nincs az önkormányzati képviselő-testületekben külön kvóta azok számára, akikre azok szavazhatnak akik X városban születtek, de már elköltöztek onnan? :)

Mellesleg arra sem reagáltál, hogy a HTMek többsége nem igényelte a magyar igazolványt sem...
Pedig Viktor megmondta, hogy a magyarok erre vágynak, hiszen pöcsétes papír nélkül nem érezhetik magukat igazi magyarnak.
Esetleg nem akarjátok őket is lehazaárulózni, meg magyarellenesezni?

@loláb: "Te honnan a fenéből tudod, hogy ki szavazott a HÍD-ra?"
Te honnan a fenéből tudod, hogy ki szavazott az MKP-ra? Lehet, hogy volt köztük szlovák is, tehát akkor az MKP-t sem tarthatjuk magyar pártnak?

loláb 2011.01.21. 19:35:57

@Fedor:

"2006-ban..."

A HÍD-ra (lévén sok szlovák volt a listájukon) nem kizárólag a magyarok szavaztak, erről a szlovák választások után megjelenő, exit-pollokra alapozó beszámolók is hírt adtak.
(Mellesleg pont ez az, amiért a HÍD-at én egy "Sok szempontból szimpatikus, előremutató kezdeményezés"-nek aposztrofáltam korábban, de ez lényegtelen. Ha kizárólag a magyar voksokra hajtó párt lett volna, akkor egyértelműen károsnak ítélem meg őket, mertaz eredményük a magyar szavazatok megosztása, és a magyar képviselet veszélyeztetése lett volna.)

Különben meglehetősen gyomorforgató az a kettős mérce, amit a hazai ballibber média ebben az ügyben IS tanúsít. Romániában, 2002 után, mikor a posztkommunista Markó vezette RMDSZ ellenében megalakult az ottani jobboldali magyar párt, mindenki "fideszes megosztásról", meg az "árokásás exportálásáról" beszélt, és arról, hogy ezzel veszélybe kerül a magyarok romániai parlamenti képviselete (ez mellesleg nem jött be).
Ugyanezek a véleményformálók viszont a ujjongva emelték vállukra azt a Bugárt, aki az MKP-ból kiválva alapította meg a saját pártját, noha teljesen nyilvánvaló volt, hogy nagyrészt ugyanazokra a voksokra hajt, mint a (köztudomásúlag fidesz szövetséges) MKP. És -noha végigrettegték a romániai választásokat az RMDSZt féltve- kaján kárörömmel nézték, ahogyan az MKP kiesett a szlovák parlamentből.

"Tehát csak a ballib véleményformálók ármánya az, hogy a FIDESZ agyba-főbe kampányolt az MKP-nak, miközben Bugárt árulóként kezelve bojkottálták. Jó tudni."

Mond, olyan még sosem történt meg sehol sem, hogy egy külföldi párt a támogatásáról biztosítja a hozzá ideológiailag közel álló pártot, és nem foglalkozik a választásokban azokkal, akikel számára nincs közös ideológiai platform?
Magyarországon még sosem jelent meg mszp-s kampányban Scröder, Schultz, vagy éppen Tony Blair, és sosem küldött fidesz támogató közlemény Merkel, meg Sarkozy?

Ezt a ballibberek hívhatják "tüntetőleg bojkottálásnak", és neked is jogod van ezt gondolkozás nélkül benyalni, attól még úgy baromság, ahogy van, mivel MINDEN politikai párt igyekszik a külföldi partnereit bevonni egy-egy kampányba, a maga oldalán.
Az MKP-nak a magyar partnere a fidesz, Bugár pártjának (mivel az egy liberális párt) nem. Ennyi a történet.

"Durayéknak? Te miről beszélsz?"
Ezt félreértettem.

@Avatar:
Az MKP, és a HÍD között nem az a különbség, hogy kik szavaztak rájuk, hanem az, hogy mit vállalnak fel célként.
Az MKP célja a magyarság képviselete, a HÍD viszont a szlovák-magyar párbeszéd pártja.
A kettő szerintem nagyon nem ugyanaz, noha átfedés természesen van köztük.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.21. 20:27:10

@loláb: "A HÍD-ra (lévén sok szlovák volt a listájukon) nem kizárólag a magyarok szavaztak, erről a szlovák választások után megjelenő, exit-pollokra alapozó beszámolók is hírt adtak."

És én ilyet nem is állítottam, már csak azért sem, mert a két párt összeredménye (kb. 16%) jóval magasabb, mint a magyarság aránya (kb. 10%).

" meglehetősen gyomorforgató az a kettős mérce"

Akár még el is fogadhatnám, hogy igazad van, de mégsem teljesen, mert elég sok a különbség. Erdélyben valóban a FIDESZ pártfogoltjai próbáltak szakítani, itthoni biztatásra, de mint te is írtad, sikertelenül. Szlovákiában ezzel szemben a fideszesek voltak a magyar pártban többségben, ki is utálták Bugárt, aki nem ellenségeskedésben, hanem a párbeszédben látta a jövőt korábban is, így nem csoda, ha új pártba fogott, amit viszont itthonról nem nagyon volt, aki támogathatott volna, hisz a ballib pártokkal Bugár se volt azért túl jó viszonyban, ráadásul ideológialiag rokon magyar párt éppen nincs a placcon (sajnos, teszem hozzá). Tehát nincs, aki exportálhatná a megosztottságot, és bugár se jószántából távozott az MKP-ból.

"Az MKP-nak a magyar partnere a fidesz, Bugár pártjának (mivel az egy liberális párt) nem. Ennyi a történet."

Csak hogy itt nem ideológia partnerségről kéne szólnia a dolognak, hanem arról, hogy beszélőviszonyban vagyunk -e azokkal, akik a szlovákiai magyarságot képviselik a szlovák parmamentben és kormányban, vagy sem. Pont az a baj, hogy Orbánék ebből (is) ideológia kérdést csinálnak. Csak akkor meg ne hencegjenek azzal, hogy minden kinti magyarért dolgoznak, hisz szemmel láthatóan egy igen nagy részük (a HÍD-ra szavazók) nem fontosak a számukra, csk azok, akik egyetértenek velük.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.21. 21:28:29

@Fedor:

Én úgy emlékszem, hogy a HÍD 12%-ot, az MKP 4%-ot ért el. Együtt sem többet 13%-nál. Olyan sok szlovák nem lehet szavazóik között.

Érdekes lenne tudni, hogy azóta hogy alakultak a közvélemény kutatások. Én személy szerint félek, hogy ledarálódik a HÍD a kormányzásban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.21. 21:43:54

Igen, elírtam, de a lényegen ez nem változtat. A 13 is több, mint 10...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.21. 21:51:23

@Fedor:

Kivéve, ha belépett az az effektus, hogy a két "magyar" párt miatti versenyben és aktív kampányban a magyarok az országos átlagnál aktívabbak voltak a választásokon.

Korábban az MKP önmagában is elért több, mint tíz százalékot, tán még 11 felett is járt.

Összességében nem nagyon tudom elképzelni, hogy szlovákok nagyobb számban átszavaztak.

(Bocs az offért)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.22. 00:50:19

@bogancs: Mivel a Híd-Most valóban nem tisztán etnikai párt, egyáltalán nem csodfa, hogy szlovák szavazóik is voltak...

loláb 2011.01.22. 10:46:15

@Fedor:
"És én ilyet nem is állítottam,"
Nem, te azt mondtad, hogy a kinti magyarok nagyobb arányban szavaztak Bugárékra, mint az MKP-re.
Szerintem viszont ezt nem tudhatod, sőt, én emlékszem azokra a tudósításokra, amik a körzetek eredményét foglalták össze, és olyan körzetekben is, ahol Durayék sosem kaptak sok szavazatot (nyilván mert kevés magyar él arra, ellenben pl az SNS erős volt), a Híd ott is viszonylag jó eredményt ért el.
Ezért mondom, hogy nem tudhatod, hogy hányan szavaztak rájuk, egy liberális párt választási eredményeinél az etnikai kérdéseknek sokkal kevesebb jelentősége lehet, nekem ebből az következik, hogy a HÍD-ra rengeteg olyan szlovák szavazott, akiknek Slotábol már kurvára elegük volt.
Ellenben azokon a szavazókörökben, ahol korábban az MKP jó eredményeket ért el, fej-fej melletti eredmény született, sőt, volt jópár olyan körzet is, ahol az MKP kapott több voksot.

"Akár még el is fogadhatnám, hogy igazad van, de mégsem teljesen"
Nem, hát olyan Isten nincs, hogy nekem teljesen igazam legyen.

"Szlovákiában ezzel szemben a fideszesek voltak a magyar pártban többségben"
Ezt felejtsd már el, ezt a baromságot, hogy "milyenek" vannak egy szlovák pártban.
Az MKP-nak, a fidesszel 1999 óta jó a kapcsolata, és amedig Bugár MKP-s volt, addig vele is normális volt a kapcsolat.
Mivel Bugár szakított az MKP-val, és egy teljesen más ideológián álló pártot gründolt, a fidesz nyilván hűséges maradt a korábbi szövetségeséhez, és -főleg egy kampányban- nem kereste a kapcsolatot a szövetségese legfőbb konkurensével.
Ennyi a történet, mindenféle sértettséget, meg híúságot ebbe belelátni idiótaság. Az újabb posztodban éppen te vádolod köpönyegforgatással Orbánékat, itt viszont éppen az elvhűséget, meg a korábbi szövetséges támogatását kéred rajtuk számon.
Csak nem megint a kettős mérce. Dehogynem.

"új pártba fogott, amit viszont itthonról nem nagyon volt, aki támogathatott volna"
Nem poltikai szövetségesről beszéltem, hanem a ballibber értelmiség támogatásáról.
Ez ténykérdés, egészen nyugodtan olvasd el, milyen hangnemben írnak a HÍD-ról az elmúlt bő egy évben, és miket mondtak róla (is) 2002 környékén (amikor még Bugár is MKP-s volt, azaz fidesz szövetséges).
Nekem két szó jut eszembe róla: kaján káröröm.

"Csak akkor meg ne hencegjenek azzal, hogy minden kinti magyarért dolgoznak, hisz szemmel láthatóan egy igen nagy részük (a HÍD-ra szavazók) nem fontosak a számukra, csk azok, akik egyetértenek velük."

Már megint a faszságok, édes istenem, hogy az istenbe lehet egy ember ennyire befolyásolt...
Egyrészt, a korábban megkötött politikai szövetségen átnézni, csak mert az MKP most éppen nem kormánypárt, az VALÓBAN köpönyegforgatás lenne.
De, hogyha ez lenne az egyetlen dialóguspont a szlovák, és magyar parlament közt (mert mondjuk Fico alakíthatna kormányt), akkor talán még elfogadható is lenne a kapcsolatok szorosabbra fűzése, de erről szó nincs. A Radicsova vezette koalíciós kormánnyal a fidesznek kifejezetten jó a viszonya, így a magyarságot érintő kérdésekben képesek közvetlenül a kormány fő erejével, és a szlovák kormányfővel tárgyalni, semmi szükség nincs arra, hogy (mint a korábbi, például a Dzurinda vezette szlovák kormányoknál) annál alacsonyabb szinten folytassanak párbeszédet, vagy éppen emiatt rúgjanak fel egy bő tíz éves partenrséget.

Avatar 2011.01.22. 11:07:04

@loláb: "Az MKP célja a magyarság képviselete, a HÍD viszont a szlovák-magyar párbeszéd pártja."

A szlovákiai magyarok, pontosabban az MKP korábbi szavazóinak 2/3-a úgy szavazott, hogy a továbbiakban nem szeretnék, ha az MKP képviselné őket, nem értenek egyet az MKP politikájával. Még ha feltételezzük is, hogy a Híd szavazói között volt pár tízezer szlovák, akár a szavazóinak negyedét, harmadát szlováknak gondolod, akkor is több magyar szavazott rájuk, mint az MKP-ra.
Ezért kellene volna Orbánéknak velük is szóba állni.

loláb 2011.01.22. 11:33:20

@Avatar:
"Ezért kellene volna Orbánéknak velük is szóba állni."

Szerintem pedig (kihasználva a jelenlegi jó kapcsolatot) a kormánnyal kell szóba állniuk, és nem kell a kormányt megkerülve, pártszinten konzultálni, csak hogy a hazai liberális értelmiség üdvöskéjével, a HÍD-dal legyen jó kapcsolatuk.

A Híd találja meg a saját itthoni politikai szövetségeseit, és semmi szükség nincs arra, hogy őket is "fidesz közeliséggel" szarozzák fél év múlva a hazai bértollnokok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.22. 12:16:51

@loláb: "Az MKP-nak, a fidesszel 1999 óta jó a kapcsolata, és amedig Bugár MKP-s volt, addig vele is normális volt a kapcsolat."

Nem ezt írtam én is, csak más szavakkal?

"Nem poltikai szövetségesről beszéltem, hanem a ballibber értelmiség támogatásáról."

Én viszont politikai támogatásról beszéltem. Vagy szerinted egyenrangú támogatásnak számít, ha néhány újságíró pozitívan ír itthon az egyik pártról, azzal, hogy a magyar kormánypárt vezetői személyes jelenlétükkel, hivatalos megnyilatkozásaikkal és valószínűleg pénzzel is teljes erővel támogatják a másik párt kampányát?

" Az újabb posztodban éppen te vádolod köpönyegforgatással Orbánékat, itt viszont éppen az elvhűséget, meg a korábbi szövetséges támogatását kéred rajtuk számon."

Bocs, de ez nagyon erőltetett...

"Egyrészt, a korábban megkötött politikai szövetségen átnézni, csak mert az MKP most éppen nem kormánypárt, az VALÓBAN köpönyegforgatás lenne."

És ki kérte, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az MKP-val? Én csak azt írtam, hogy szóba kéne állni a Híddal IS.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.01.22. 12:20:20

@loláb: "semmi szükség nincs arra, hogy őket is "fidesz közeliséggel" szarozzák fél év múlva a hazai bértollnokok"

Nem a FIDESZ-nek, mint pártnak kéne szóba állnia vele, hanem a magyar kormánynak. Talán érzed a különbséget. Senki nem nevezte komcsinak az MKP-t azért, mert szóba állt a baliib magyar kormányokkal, és a támogatusakat is elfogadta.

loláb 2011.01.22. 14:49:36

@Fedor:
"Nem ezt írtam én is, csak más szavakkal?"

Akkor viszont nem értem mi bajod van.
A fidesznek régóta van egy szövetségese szlovákiában, ez az MKP.
Mindenki, aki MKP-s, az automatikusan a szövetségesük.
Bugár kilépett, az ő döntése, nyilván tudta, mit, és miért tesz, és hogy ennek mia mkövetkezménye. A fidesz fordítson hátat a szövetségesének, és nyisson (egy kampány kellős közepén) annak legnagyobb konkurenciája felé?

"És ki kérte, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az MKP-val?"
Ennyire csekély értelmű vagy, hogy nem látod át, hogy két konkurens párt közül csak EGGYEL lehet szoros a kapcsolat, ha a másik felé nyitnak, akkor az egyik felé zárni kell?
Gondolod, hogy Durayék szó nélkül elmentek volna amellett, hogyha Orbánék a kampányban (vagy akár most is) elkezdenek udvarolni a HÍD-nak?

"Nem a FIDESZ-nek, mint pártnak kéne szóba állnia vele, hanem a magyar kormánynak."
A magyar kormánynak szerencsére -most először a 20 évben- kifejezetten jó kapcsolata van a szlovák kormánnyal.

Ilyenkor felesleges és ráadásul nem is célszerű akár csak a kizárólag a HTM-eket érintő ügyekben sem megkerülni a kormányt, és őket belpolitikailag kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy bizonyos, magyar ügyekben tett elvárásokról nem ŐKET keresik meg először, hanem egy pártot.

Régebben -kormányzati fogadókészség hiján- minden magyar kormánynak alternatív módon kellett közelednie a szlovákiához.
De erre most erre semmi szükség, ugyanis a diplomácia hivatalos útja is könnyen, jól járható.
És a két párt szövetsége továbbra is él, és az MKP (parlamenti jelentlét hiányában) most mindennél jobban rá van szorulva arra, hogy a magyar kormány támogassa őket.

Mégegyszer, összefoglalom: semmiféle sértettség, vagy "dafke nem állok szóba veletek" nincs a HÍD-dal szemben, egyszerűen van egy élő politikai szövetség az MKP és a Fidesz között.
Mintahogy nem lehet két kapura focizni, a politikában sem lehet egymás konkurenseivel egyaránt szoros kapcsolatot fenntartani.
Ezt a helyzetet aposztrofálják a ballibberek sértettségnek, meg gőgnek, de erről szó nincs.
Gondolkozni kéne kicsit, nem nyakló nélkül elfogadni minden marhaságot, amit leírnak.

DeMarco 2011.01.23. 08:13:30

@Avatar: "Mellesleg arra sem reagáltál, hogy a HTMek többsége nem igényelte a magyar igazolványt sem..."

Nem az a lényeg, hogy mennyien igénylik. Az a lényeg, hogy MEGTEHETIK, nyitva van előttük a lehetőség. Sztem józan ember sosem gondolta, hogy mindenki rohan átlépni, ezt csak a ballibek rémhír terjesztő brigádjai harsogták. Ahogy most is meggyőződésem, hogy nem fognak nagy tömegben rohanni ide szavazni, ez is csak egy újabb para. Majd néhány év múlva, feldobjuk a kérdést, hogy na érdemes volt ezért is hisztizni??

"Szóval ez a te elképzelésed szerint úgy működne, hogy a HTM-ek képviselői nem szavazhatnának pl adózási kérdésekről, vagy a magyar nyugdíjrendszer kérdéseiről (stb) hiszen azok úgysem érintik őket? Az év 99%-ában csak üldögélnének benn, várva, hogy mikor lesz téma a határon túliak támogatása?"

Nem tudom, hogy te mit gondolsz egy átlagos képviselőről, de például a mienk legalább hat lovat ül meg egyszerre. Polgármester, országgyűlési képviselő, megyei elnök, miniszteri pozíció, stb. És el tudja látni az összes feladatát, persze nem egyszerre, de egy jó időbeosztással. Egy átlagos napon alig lézengenek a parlamentben, mert mindegyik a saját területén tevékenykedik. Ugyanígy működne a htm-es képviselőkkel is. Nem üldögélnének az év 99%-ban a parlamentben, ahogy a többi sem üldögél ott. Intéznék a többi fontos dolgaikat.

Én nem is vagyok híve az egylovas megoldásnak, nem gondolom, hogy egész évben ott kellene ücsörögni a parlamentben mindenkinek és naponta hallgatni az acsargást. Ahogy azt sem gondolom, hogy egy polgármesternek is minden nap fogadóórát kellene tartani. Adott napokon legyen elérhető és ennyi.

Az alsóház is megvitathatna minden jogszabályt, eldönthetné, hogy az érinti-e, vagy érdekli-e, van-e hozzá javaslata. Ahogy én gondolom, ott ülnének a kisebbségek és a civilek is a htm-eken kívül. Márpedig egy-egy jogszabály megvitatásában szükség lehet egyfajta civil kontrollra, civil javaslatra. Aztán, hogy ők csak javasolnak, vétójoguk lenne, vagy egy az egyben megszavazhatnának mindent, csak technikai kérdés. Ha egy az egyben lehetne szavazniuk, akkor sztem az azért lenne jó, mert figyelembe kellene őket venni, nem lehetne olyan könnyen félresöpörni őket, ahogy eddig is és most is teszik.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2011.01.31. 10:45:35

Már töbször el mondtam teljessen felesleges ezen rágódni!! Úgy is úgy lessz ahogy az aszott tökü al és felcsuti vitéz orbán törpe akarja!!! És ő úgy akarja hogy még 100 évig ő legyen itt a király!!! Úgy hogy itt a bantú négerek is szavazati jogot fognak kapni ha kell!!!
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0