Irodalmi ajánló: A nacionalizmus alkonya
2011. augusztus 04. írta: Fedor

Irodalmi ajánló: A nacionalizmus alkonya

Rendszeresen szoktam itt idézni újságcikkeket, vagy egyetértőleg (mint épp most is), vagy vitatkozva vele. Mégis különleges ez a mostani írás, ugyanis egyáltalán nem friss: 106 évvel ezelőtt vetette papírra Ady Endre.

Nem friss, de (sajnos) még mindig aktuális, és a megjelenése óta eltelt idő alatt végig az volt. Hiába remélte Ady, hogy már ő is megéri a nacionalizmus alkonyát, ez még nekünk se jött össze, sőt, Európai Unió ide vagy oda: manapság újra egyre népszerűbb.

Kiemelések tőlem.

A nacionalizmus alkonya

Nem is kell, hogy Matuzsálem legyen valaki: megérhet egy gyönyörű földi dolgot, egy örvendetes elmúlást. Öregnek csúfolt, de egyre ifjodó Európánk lehesseget végre egy utálatos lidércet a melléről: a nacionalizmust.

Lidércnek mondjuk, de több, mint lidérc. Egyik boldogtalansága az emberiségnek. Valami csodálatos élősdi növénye az emberi kultúrának, mely gyökereit mélyre ereszti hirhedt bagolyvárak földjén. Rómában, Tibetben, Moszkvában, Sztambulban és más helyeken. Fojt és öl milliom karjával.

Mennyi históriai gazság történt már általa. Népek összeuszítása, világosság-oltás, szabadságtiprás. Csoda, hogy addig eljutott az emberiség, ameddig eljutott.
Beszédes, hatalmas jelek most azt hirdetik, hogy itt a leszámolás ideje. Ahol csak nem frázis a haladás, ott már mindenütt erős marokkal készül a lelkében világosulni kezdő nép, hogy az emberiség herbáriumából kitépje ezt a mérges, élősdi növényt.

A nacionalizmus: a dühödt hazafiság. De még az sem. A patrióta nevet ugyan sokszor kompromittálták már, de még mindig szentebb fogalom köpenye, hogysem a nacionalizmust födhesse. A nacionalizmus nem hazafiság. A hazafiság valami olyan sine qua non-ja az embernek és a társadalomnak, hogy még fogalommá sem kell sűríteni s szót sem keresni hozzá. A közös kultúrában s közös társadalmi munkában álló, becsületes, munkásemberek mind azok. Hazafiak, ha úgy tetszik. Aki ellensége a haladásnak, a jobbra törésnek, az emberi szellem feltétlen szabadságának, hazaáruló, ha örökösen nem tesz is egyebet, mint a nemzeti himnuszt énekli.

Egy ősi ámítás leleplezése előtt áll a világ. Nem véletlenség az, hogy Pobjedonoszcev lezuhan a főprókurátori trónról, s a harmadik francia köztársaság, mint egy óriás, tapos el ugyancsak most egy, a nacionalizmusra spekuláló, összeesküvő, bonapartista hangyabolyt. És a dolgozó Németország ugyancsak most és most is újra kijelenti, hogy a dühödt hazafiság nevében nem kapható cézári őrületek támogatására. Ugyancsak most figyelmezteti népét egy nagy író, Björnstjerne Björnson, hogy a nacionalista apostolok által ne téríttesse el magát az igazi haladástól, a kultúrfejlődéstől. Tele van nagyszerű jelekkel a világ. A nacionalizmus alkonyán vagyunk.

Körülbelül Pobjedonoszcev fekete, de nem titkolózó lelkében obszerválható legjobban a nacionalizmus. Ő nem öltött álarcot. Átkozta a szabadságot, a kultúrát. Ultramontánabb volt a középkor pápáinál. A cáré és az igazhitű papoké legyen a világ, és a szláv csordáé. Legyen háború és dögvész inkább, mintsem gondolkozzék, akarjon a nép.

Ez a nyers típus. Őszintébb a dalai lámánál, mindenesetre jóval őszintébb például Vilmos császárnál, Galiffet tábornoknál avagy Dérouléde-nál. Ahogy különbözően fejlődtek az egyes embertársadalmak, úgy változtatta arcát a nacionalizmus. Allah nevében bolondítja az ottománt, gloire-ral részegíti a franciát, svédgyűlöletet gerjeszt a norvégban, pángermán álmokkal traktálná a németet. S amely társadalmakban esetleg sokféle náció él, gondoskodnak külön-külön a nacionalizmusról azok, kiknek érdekük, hogy régi tekintélyben, módban virágozzák a oligarchia. Mert a nacionalizmus arra jó mindenekfelett, hogy a vele megmámorosított tömeg ne vegye észre, mi hiányzik neki, s mihez van joga. Franciaországban erre már lehetetlen volna pobjedonoszcevi brutális őszinteség. Itt köztársaságiként veri a mellét az ultramontán. Sőt a szabadgondolkozással is kacérkodik. De alapjában minden nacionalizmus közös gyökerű. És ha gúnyolódni kedvünk volna, a nacionalizmusnál internacionálisabb erő és idea nincs.

A népek kezdenek látni, s ha Európát itt-ott néha elfogja egy-egy nacionalista rángatózás, ez vitus-tánc. Az elmúlás ellen rúgkapál a nacionalizmus. Talán már nemsokára nem lesz szégyen igazi hazafinak lenni sehol a világon. Még Oroszországban is megindult a leszámolás. Meddig késik még - nálunk?

Budapesti Napló 1905. április 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr883126052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2011.08.04. 21:36:04

Annyi mindenről lehetne írni, a bankok 0-ás, mínuszos, vagy igen csekély reálhozam kifizetéseiről kontra korábbi vitáink a magánnyugdíj sikereiről, a vízilabda csapat Honduras okleveleiről kontra korábbi vitánk Magyarország hivatalos szerepeltetéséről, ami külön érdekes, hogy az olimpián pont a vízilabdások viseltek Mo-s pólókat. Jah és Honduras a büdös életben nem indult vízilabdában.
Vártam valami érdekesre, de Ady? Na nee...

Kifejezetten utálom. Sötét, beteg. (Egy-két versét kivéve.)

Hát ennyire mélyre kell nyúlnod, hogy találj egy liberális közeli idézetet? Bár ő inkább polgári radikális volt, de mindegy.

És most mi is idézzünk valami másik oldalon lévő költőtől és akkor win-win?

Ady kurva nagyot tévedett, kíváncsi lennék mit szólt volna a II.VH-hoz...
A nacionalizmusnak nemhogy lőttek, de még erősödik is, ha ez lehetséges.

De a leginkább arra lennék kíváncsi, hogy látva az elmúlt 8 év maszop-libsi ámokfutását, vajon mennyire lenne kiábrándulva...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.04. 21:55:39

@DeMarco: Kezdjük ott, hogy a bankoknak semmi közük nincs a reálhozamhoz :-) És a biztosítók se "tőzsdézték el" a pénzt, ahogy a kormány mondta, hisz van reálhozam, mégpedig közvetlenül egy világválságot követően, és bármennyi is az a reálhozam, ennyivel már biztos több lett volna nyugdíjra fordítható pénz, mintha végig állami kezelésben lett volna (ha meg hagyták volna még pár évig gyarapodni, még több lett volna, mire eljutna az ember a nyugdíjig, aminek az egynegyedét fedezte volna ez a pénz).

Aztán folytassuk ott, hogy Hondurasnak semmi köze ennek a blamázshoz, mint ahogy Magyarország megítélésének sem, az oklevél készítője egyszerűen legördülőmenüből választhatta ki az országnevet, és mellékattintott az ábécésorrendben. Rohadt nagy figyelmetlenség volt, pláne, hogy később se vette észre senki, szóval hullhatnak fejek a szervezőknél, de ilyen sajnos előfordul, nem kell emögött világösszeesküvést keresni, és most épp a vizilabdásaink az elszenvedő alanyai.

De legfőképpen: Abban sajnos valóban tévedett (ezt írtam is a posztban), hogy nem tűnt el a nacionalizmus. De a nacionalizmus (ami ugye NEM egyenlő a hazafisággal és a patriótizmussal) megítélésében...

DeMarco 2011.08.04. 22:28:30

@Fedor: "hisz van reálhozam"
Már ahol van, elég sokan írnak nullás, vagy mínuszos reálhozamokról és a PSZÁF sem véletlenül intett négy bankot újraszámolgatásra... és ez sztem csak a kezdet, lesznek konkrét panaszosok is bőven... mindenesetre az tény, hogy siralmas eredményt produkáltak ennyi idő elteltével a biztosítók és össze tehetik a kezüket, hogy az állam levette a terhet a vállukról, mert ha ebből kifizetésre került volna a nyugdíj, akkor abból nagy balhé lett volna... Ezek után én nem nagyon reménykednék abban, hogy egy kövi kormány visszacsinálja megint, mert az emberek egy huncut fillért nem adnának a kezükbe. Igaz, eddig sem adtak volna, ha nem lett volna kötelező...
Furcsa, hogy te nem látod magad körül a panaszokat. A környezetedet rá tudtad venni a maradásra? A rokonaidnak is ezt a szöveget nyomod? És nem néztek csúnyán?

"az oklevél készítője egyszerűen legördülőmenüből választhatta ki az országnevet"

Mit sem változtat az eredeti vitán...

"De a nacionalizmus (ami ugye NEM egyenlő a hazafisággal és a patriótizmussal) megítélésében..."

De azért nem is ellentétesek ezek a fogalmak ugye? Vannak sűrű átfedések, fokozatbeli különbségek.
Ady ha most élne, akkor valszeg a multikulti libsi híve lenne.

"Megbukott a multikulturális társadalom - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Szerinte az országba érkező bevándorlóknak muszáj megtanulniuk rendesen németül, és többet kell tenniük a beilleszkedésért."

A régi vicc szerint Belgiumban sorozáskor megkérdik, hogy ki milyen nemzetiségű. Csak a zsidó mondta egyedül, hogy belga...

Sztem Ady tévedett a nacionalimus megítélésében is. Ráadásul hivatkozik a franciákra, akiknél nacionalistább nép kevés van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.05. 00:56:44

@DeMarco:

"Kifejezetten utálom. Sötét, beteg. (Egy-két versét kivéve.)"

Adyt,mint embert nem ismerem.

Valamiért mégis annak idején rákerült az 500-asra. A legnagyobb forgalomban levő bankjegyre.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.05. 01:00:17

@DeMarco:

"Már ahol van, elég sokan írnak nullás, vagy mínuszos reálhozamokról ......."

könyörgöm! Egy 40 éves felhalmozási periódusra tervezett rendszerről mondasz véleményt 15 év után?

ez olyan,mintha a sulira panaszkodnék, mert október végére nem ír olvas folyamatosan az elsős gyerekem.

Avatar 2011.08.05. 11:52:42

@DeMarco: "mindenesetre az tény, hogy siralmas eredményt produkáltak ennyi idő elteltével a biztosítók"

Hát az én biztosítóm az állam által visszavett inflációval növelt összeg kb 7%-át fizette ki nekem reálhozamként, ami nyilvánvalóan jobb, mint ha állami kezelésben maradt volna ez a pénz.
Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy az állam átverte a visszalépőket, ugyanis sokan (pl. én is) azért léptek vissza, mert a manyuposoknak nem számít bele a nyugdíjába a munkáltató által befizetett járulék (most már adó), de ha a rebesgetett módon alakítják ki az állami egyéni számlás rendszert, akkor jobban megérte volna maradni...
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=24069
De persze ezeket a terveket nem kötötték előre az orrunkra, megvárták míg "megszárad a tinta" a maradási/visszalépési nyilatkozatokon, és amikor már nincs visszaút, akkor jön az utólagos szerződésmódosítás az állam bácsitól, amiért a bankokat persze nagyon szoktuk utálni...

"ha ebből kifizetésre került volna a nyugdíj, akkor abból nagy balhé lett volna..."

Az sokkal jobb stratégia, ha már most elkölti a kormány ezt a pénzt és majd később ez se lesz, amiből nyugdíjat fizessen...

"az emberek egy huncut fillért nem adnának a kezükbe"
Az állam kezébe sem adnánk, ha nem lenne kötelező... Ha _azonos feltételek között_ lehetne választani, akkor én inkább bíznám egy manyupra nyugdíj-megtakarításaim kezelését, mint az államra.

"Mit sem változtat az eredeti vitán..."
???
Ha nem HUN lenne a rövidítés valóban nem lehetne összekeverni a HON-nal... Mert ha mondjuk pl. MAO lenne a hivatalos nemzetközi rövidítésünk, akkor Madagaszkár (MAD) (és Marokkó (MAR)) lenne a listában mellette, és azt klikkelhetnék véletlenül...
hu.wikipedia.org/wiki/NOB-orsz%C3%A1gk%C3%B3dok_list%C3%A1ja
De ezek a kódok többnyire az országok angol nevéből származnak, a németeknek is megfelel a GER, pedig Deutchlandnak mondják országukat, a finneknek is OK a FIN a Suomi-ra...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.05. 14:51:59

@DeMarco: A többiek válaszoltak helyettem, köszönöm nekik, mert nekem most nincs időm erre. Holnaptól nem vagyok egy hétig, és még rengeteg az elintéznivalóm.

"Ady ha most élne, akkor valszeg a multikulti libsi híve lenne."

És ez szerinted az én szememben negatívum lenne? :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.05. 18:47:45

Ház igen. Ady költő és nem politikus.

Minden esetre érthető, hogy miért támogatták román nacionalisták (Octavian Goga), és magyarországi zsidók (báró Deutch-Hatvany).

Nagy kár, hogy a történelem csattanós pofont adott, Ady naiv képzelgéseire.

Tallono 2011.08.05. 19:06:37

Csak te idézhetsz a nacionalizmusról, egy olyan költőtől, aki integetve fogadta a patkányforradalom sötét, kommunista csőcselékét a halál küszöbén... Idézhetnék több korabeli, vagy nem sokkal később író zsidó származású költőt, aki magyar nacionalista volt, főleg Trianon után, de feleslegesnek érzem. De vehetjük József Attilát is azért, aki még kommunista párttag is volt, és mégis nacionalista lett belőle, nem akarsz róla példát venni? Amúgy csak egy liberális lehet olyan beteges, hogy a nacionalizmust rossz dolognak tartja, amikor már szélsőséges formát ölt, akkor azt sovinizmusnak szokás nevezni, de gondolom te ezt tudod jól, csak hát csak össze kell mosni a nemzeti gondolatokat a szélsőségekkel, igaz? Amúgy üdv a Magyar Szigetről!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.05. 19:18:32

@Tallono: sejthettem volna, hogy olyan helyekre jársz, ahol náci karlendítéssel köszöngetnek, és Hitler relikviákat kapni:

www.168ora.hu/itthon/a-british-national-party-latogatasa-verocen-80193.html

Én hazafi vagyok, patrióta. Te nacionalista. Ennyi a különbség.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.05. 19:19:30

Ja, és írhatsz rólam amit akarsz, hajrá, én szabadságra mentem. Viszlát egy hét múlva!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.05. 19:40:57

@Tallono: A nacionalizmus nem jó vagy rossz. A nacionalizmus olyan mint a gravitáció. Létezik, hat, és ha valaki nem elmebeteg(, mint Ady) akkor ehhez alkalmazkodik.

@Fedor: "Én hazafi vagyok, patrióta. Te nacionalista. Ennyi a különbség. "
Ezt kifejthetnéd bővebben. Adyt meg szerintem hagyd békén, mert ő maga is rájött a halálos ágyán mekkora ökör volt. A jóslatai meg nagyon nem jöttek be. Mikor ő a nacionalizmus végét látta, pont akkor kapott előre a Magyarországot is szétszabdaló, minden addiginál gyilkosabb nacionalista hullám.

Tehát milyen az a nemnacionalista patrióta itt a Kárpát-medencében?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.05. 19:52:31

@TaTa86.: Na jó, neked még válaszolok, de aztán lelépek:

Én szeretem a hazámat, mindent megtennék érte, de nem mások ellenében szeretem, nem társul a magyarságom tiszteletéhez a mások gyűlölete, elutasítása. Értem én, hogy az idegenek elutasításának volt evolúciós előnye valamikor régen, de ma már ez túlhaladott, sőt káros. Erre mondhatod azt, hogy naiv vagyok, mint ahogy naiv volt Ady is. Lehet. Valóban tévedett az időpontot illetően, ezt írtam is posztban. De én ezt a tévedést sajnálom. Jobb lett volna XX. század a nacionalizmus nélkül. Sokkal jobb.

Na de most már tényleg léptem.

KIKAPCS.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.05. 21:46:22

@Fedor: Majd válaszolsz, egyszer... :)

"Értem én, hogy az idegenek elutasításának volt evolúciós előnye valamikor régen, de ma már ez túlhaladott, sőt káros."
Ezt mondjuk nem vágom. Mi az hogy meghaladott? Talán mára végtelen energiaforrást találtak, így nem kell versengeni érte?

"Jobb lett volna XX. század a nacionalizmus nélkül. Sokkal jobb."
A röhejes, hogy magyar nacionalista szempontból tényleg így van. :S

Larry Silverstein 2011.08.05. 23:03:13

Nacionalista vagy patrióta, tökmind1. Bármily furcsa, a hazádat csak úgy lehet szeretni ha döntési helyzetben a hazád mellett döntesz, más ellenében.

Aki a nacionalizmus alkonyát szeretné, hazátlan. Más néven zsidó.

Tallono 2011.08.06. 00:44:43

@Fedor: Ad1 A Magyar Sziget nemzeti rendezvény, ahol bármilyen nemzeti érzeletű ideológia megtalálható, képzeld még a nemzetiszocializmus is jelen van, habár nem uralkodó. Miért ne lenne, ugyanazokkal a problémákkal néztek szembe mint mi, és volt rá egy működő válaszuk, akár a mai magyar helyzetre ez is lehet egy megoldás. Sőt talán az egyetlen megoldás lesz, ha te és az eszmetársaid szőnyeg alá söpritek a problémákat, és démonizáljátok azokat akik valóban hittel és hazaszeretettel (nacionalizmussal(!)) tennének érte, lásd Hvim, Jobbik, neonácik, stb.

ad2 Liberális vagy, nem úgy kéne gondolkoznod, hogy mindenki azt gondol, és aszerint gondolkozik ahogy érez? Ha valakinek a nemzetiszocializmus az eszmei támpont, akkor miért ne gondolkozzon aszerint. Ezek szerint félted a saját ideológiádat a nemzetiszocializmus erkölcsi és szellemi fölényétől. Amerikában, a liberalizmus fellegvárában nem úgy gondolkoznak, ahogy te, és ott tényleg mindent vallhat az ember, akár a nemzetiszocializmust is.

Tallono 2011.08.06. 00:50:40

@Fedor: Amúgy senki nem köszönget náci karlendítéssel, az hogy pár a komcsik, cigányok és zsidók bűneire rávilágító keményebb zene után elhangzik pár Sieg Heil meg Kitartás, és páran karlengetnek rá, hát tegyék.

Ja és remélem érzed az iróniát benne, hogy Ady abba a szifilisbe halt bele, amit egy zsidó ribanctól (Léda) szedett össze. Persze ezzel nem mondom azt, hogy minden zsidó nő kurva és szifiliszes, de ha magyarnál maradt volna, nem kattan be. Na ennyit a nacionalizmus haldoklásáról, és a multikulti, internacionalizmus és liberalizmus erkölcsi fölényéről...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.06. 12:47:54

@Báthory: Nem feltétlenül. Svejk patrióta volt, de nem nacionalista, hiszen nem a cseh érdekeket nézte, hanem Ferenc Jóskát szolgálta, "mindhalálig".

@Tallono: Működött???? Meg vagy te huzatva? 15 évet nem bírt ki annak a barnakomcsi bécsi csövesnek a szedett-vetett rendszere...

Faszért kell ilyen alja forradalmi eszmékhez fordulni, mikor ott van nekünk a működő Horthy-féle rendszer?

Tallono 2011.08.06. 13:46:33

@TaTa86.: Azt a rendszert ami megszüntette a munkanélküliséget, kiszorította a külföldi tőkét, sikeresen kiszakadt a globális kereskedelmi függőségből, sikeres barter-külkereskedelmet épített ki, kiűzte a komcsikat, monumentális építkezésekbe kezdett, kulturális, eszmei és erkölcsi forradalmat hajtott végre, ami megszüntette az uzsorát, megszabta a német munkástól maximálisan követelhető lakásbérleti díjat, kamat nélküli lakáshiteleket nyújtott a kezdő családoknak, és minél több gyermek vállalására ösztönzött, ahol a német munkásokat tengeralattjáróval szállították a kanári szigetekre nyaralni, én azt elég sikeres rendszernek tekintem.

Én se mondom, hogy feltétlen ezt kell követni, de be kell vallani sok dolgot érdemes lenne átemelni. Izraeltől meg át kell venni a fiatalok honvédelmi képzési modeljét. Mindenki csinálhat követendő dolgokat...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 10:35:37

meglepődtem milyen primitív ez az ady, mégis min gondol ő a nacionalizmuson? lehet nem ugyanazt. ez még az utolsó lehetősége, hogy embernek tűnjön.

ez kér Tiszától pénzt?

"egy utálatos lidércet a melléről: a nacionalizmust."

Petőfinek, Aranynak, Vörösmartynak volt nacionalimusa, ezt tudja ez a félhülye ady??!!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 10:41:12

@Fedor: mi a bajod a nacoinalimussal, te idegenszívű félművelt (ld a cigány mohácsi-védést) kommunista?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 10:44:33

@DeMarco: A régi vicc szerint Belgiumban sorozáskor megkérdik, hogy ki milyen nemzetiségű. Csak a zsidó mondta egyedül, hogy belga..."

ez jó, meg a régi vicc, ami nagyon illik ide:

-mi a román titkosszolgálat legfőbb feladata?
-a magyar nacionalizmus elleni harc.
-mi a magyar titkosszolgálat legfőbb feladata?
-a magyar nacionalizmus elleni harc.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 10:52:28

@Fedor: te nem vagy hazafi, te sötét. te egy primitív kommunista vagy aki kommunista terminológiában beszél, ezekből a könyvekből, emberektől tanult, szerzett információt, nálad trockij sincs a képen. nálam ott van trockij, hiába ferdítették el a bolsevikok az értelmet és igazságot

a nacionalizmus a hazafiság

kkbk.blog.hu/2010/01/09/a_konzervativ_ember_magyarsagtudat_idegenszivuseg

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 10:57:06

@tesz-vesz: bemásolom, mert nem szerettek olvasni...

„A nacionalizmus: meghatározott nemzethez vagy közösséghez tartozás érzése, amelyet a többi nemzettől vagy csoporttól olyan jegyek különböztetnek meg, mint a közös nyelv, kultúra, esetleg vallás, történelmi hagyományok és a körülhatároló földrajzi táj elfoglalása”

Illustrated Dictionary of Essential Knowledge, London, 1995.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 11:15:27

@TaTa86.: tulajdonképpen trianon után mindenki nagyon nacionalista volt. pont azért, mert pl rájöttek, hogy túl engedékelyen voltak a zsidókkal, a három nagy liberális zsidótörvénynek mi haszna volt, ha a károlyi-kor zsidói, és a vörösterror zsidó fel akarták számolni az ezeréves Magyarországot.
1905-ben stagnált a nacionalizmus, nem hinném hogy nőtt volna, de a belvárosi zsidó körökben - ahová ady is járt, miután tisza elutasította (nagyon helyesen) - lehet úgy látszik, hogy csökkent. és lehet hogy tényleg csökkent.
nem kétlem, hogy volt korrupció akkoriban a kérdés, csak az hogy mekkora volt? nem hinném, hogy a balos móriczra kéne hallgatni, hisz ebben az időben még nyugodtan szíven lőtték magukat a miniszterek, ha leváltották őket korrupció miatt. persze lehet, hogy sokan voltak benne a korrupcióban a királyi államban. mindenesetre szerintem Horthy alatt kevesebb volt a korrupció, mint a császári-királyi időkben. pont Horthy személye miatt. a maival összevetni meg lehetetlen azt a kort...
a lényeg, annyira azért mégse volt minden rendben a nacionalizmussal, hogyha engedték károlyit, a korcs komcsit, miniszterelnöknek. persze ehhez kellett egy balek király is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 11:21:02

@TaTa86.: h nincs nacionalizmus trianon súlyosabb lenne, hisz nincs ki ellenálljon, így még többet engednek meg maguknak a hatalmak, ha nincs min. nacionalizmus, akkor kun béla marad a helyén, az jó lenne?
ha nincs nacionalizmus a 20. században, ma oroszul beszélnénk, mert ez az "internacionalisták" nyelve. ha nincs nacionalizmus ma már egyházak se lennének, nem lenne vallás.

nacionalizmus mindig lesz, és mindig változni fog az erősségének az aránya a társadalomban. mint az antianyag, minél rosszabb állapotban van a társadalom, annál erősebb lesz a nacionalizmus, és ez így helyes, ez a természetes folyamat. olyan mint a láz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 11:22:22

@Báthory: és se tudom mi a különbség a a naci és a patrióta között, illyés hülyeségeket beszél.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 11:25:58

@Tallono: szifiliszét a kuplerájból hozta, úgy tudom nem Lédától, persze attól még lehetett zsidó

kkbk.blog.hu/2011/01/24/zsidok_a_pornoiparban

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.07. 11:31:54

@TaTa86.: hitler rendszere mondjuk eléggé működött, persze rövidtávon, hosszútávon nem tudom, de szerintem megoldották volna, most képzeljük el, hogyha tankok, és hadsereg helyett másra fordítják azt a rengeteg pénzt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.07. 11:32:38

@Fedor: @TaTa86.: @tesz-vesz: és akit illet!

Látjátok, ide vezet az "olvasatlanság"!:-)

"(...)

...nemcsak magyar vagyok, ki olykor talán túlságosan önérzettel fajtája exponensének hiszi magát, de patrióta is. Olyanféle és romantikus is egy kissé, mint az olasz hazafiaké s a jobbféle magyar és lengyel emigránsoké, de ez a patriotizmus ma még szunnyad bennem. Amilyen szinte bizonyos, hogy a fajgyűlölet gyökereit is kiirtottam magamból, elannyira, hogy Jászi Oszkáron kívül kevesen lehetnek még nálam gyengédebb és szeretőbb érzésűek a magyarországi nemzetiségekhez, olyan egész bizonyos, hogy a patriotizmus keserves helyzet, és alkalomadtán felébredne bennem.

Félek, nem lehetetlen, hogy ez a keserves helyzet és alkalom hirtelenebbül, mint hinnők és várnók, elénk borul. S itt foghat jutni minden mai különös, speciálisan magyar problémájánál kínosabba a magyar progresszívek különben is sokszínű tábora.

Én a jöhető veszedelemkor arra gondolnék, hogy a magyarság szükség és érték az emberiség s az emberiség csillagokhoz vezető útja számára. Hibáit, melyek óh nagyon-nagyon hibáim is, akkor félretolnám egy kicsit feledni, s csak az jutna az eszembe, hogy bármi áron meg kell védeni egy pláne katonai és ultramontán gyilkossággal fenyegetett fajtát.

(...)"

Érdemes végigolvasni, vannak benne még cifrábbak is!:-)

Itt:

mtdaportal.extra.hu/szabadgondolat/1913/1913_10.pdf

És:

„Ugyanazt gondolják, akarják, mint én, de az eszükben és szívükben, a gondolkodásukban és becsületességükben; – de ez, amit mondok, nincs a húsukban, veséjükben, tüdejükben, lélekrészükben – ez az én magyarságom –, pedig enélkül ezzel a néppel az ő forradalmát megcsinálni nem lehet… Itt még a legjobb forradalmár, a legtökéletesebb vezér sem elég, ha nincs benne az én magyarságom, mert akkor az a forradalom nem ennek a népnek a forradalma.”

És:

"És szegény Ady betegsége? Ó, nagy, gyógyíthatatlan betegség ez, s ezer év minden elhívott magyarjának ez rakta parázzsal az ágyát, tövisekkel a napjait. Neki örökölt fájdalom és kergető láz volt a magyarság. Ebben a betegségben benne volt minden magyar seb, a a faj egész ezeréves kitagadottsága. Neki jajgató éhség volt minden földtelen paraszt, felpattant seb minden bitangba vesző magyar, lappangó láz minden magyar lélek elhanyagoltsága, kulturálatlansága. (...) És amíg az egészséges Herczeg Ferenc szép fehér asztalnál s igen egészséges pezsgős vacsora mellett mondott konstruktív tósztokat a Tisza nagyúri társaságának: ő jajgatta, zokogta, üvöltötte nyolcmillió magyar sebeit, sürgetett, bizonyított, fenyegetett, átkozódott. Egész élete, egész költészete egyetlen kétségbeesett felkiáltás a mélységbe rohanó szekér elé. (...) Nagyon-nagyon beteg volt szegény Ady Endre: beteg ezer esztendő minden holt és élő magyarjával. és ez a betegség meg is bűntette őt: volt űzött vad, kitagadott céda, megköpött, elrugdalt, halálba kergetett szegény beteg magyar.

(...)"

(Szabó Dezső: Ady-kérdés?, 1924)

A mai fogalmak szerint Ady nagyságrendekkel széljobbra állna nemhogy a Fidesznél, hanem a Jobbiknál vagy 64 Vármegyés h*lyegyerekekeknél is.:-)

Nacionalizmuskritikája konkrét politikai szituációkra vonatkozott, a kor fogalmai szerinti nacionalizmussal áll vitában. Ma (akkori álláspontjával) Ady alsóhangon megkapná a nácifasisztaantiszemitamucsai bélyeget.

ü
bbjnick

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.07. 16:34:14

@Tallono: Gondolkodj már legalább középtávon.... Nézd meg mit ért el a rendszer 15 év alatt, és ítélj!

(Btw: Hitler és a náci rezsim meg akarta szüntetni a vallásosságot, fel akarta számolni az egyházakat.)

Szóval vonjunk mérleget 15 évre:
5 millió egészséges germán férfi vérbe fagyva a harcmezőn.
6 millió lemészárolt civil.
Bolsevizmus kiterjedése egész Közép-Kelet-Európára
Háborús pusztítás, gazdasági visszaesés, nyomor, kiszolgáltatottság.
És végül: 100 éves adukártya a zsidó pénzembereknek, és politikusoknak.

Ha szerinted ez sikeres, hát más fogalmaink vannak a sikerről.
Azt meg meg nem magyarázd, hogy ez a körülmények szerencsétlen alakulásának következménye. A náci rendszer pusztulásra volt ítélve már a kezdetektől, hiszen egyetlen emberre épült az egész, aki egyáltalán nem volt felkészülve az uralkodással járó terhekre.

@tesz-vesz: Ha nacionalizmus nincs, akkor nincs Trianon, hiszen a ránk támadó csapatokat mind a saját nacionalista érdekeik hajtották.

Egyébként miért gondolod, hogy csak nacionalizmus létezhet? Az előbb írtam Svejket, mert azért az OMM-ben nem volt ritka a birodalomhoz való hűség sem. Ha nincs nacionalizmus, akkor ez lett volna a legerősebb kötelék.

"ha nincs nacionalizmus a 20. században, ma oroszul beszélnénk, mert ez az "internacionalisták" nyelve."
Meg a latin! Mond már meg, hogy a katolikus OMM pl miért lett volna Oroszországé?

"nacionalizmus mindig lesz, és mindig változni fog az erősségének az aránya a társadalomban."
Ez egy teljesen légből kapott kijelentés. Nacionalizmus 300 éve létezik, semmi sem garantálja, hogy 300 évet még kibír.

"hitler rendszere mondjuk eléggé működött, persze rövidtávon"
Hát kérlek! Akkor vegyél fel 300ezres Provident-hitlet, 1 hónapig rövidtávon remekül működik? Jah, utána vissza kell fizetni a 4szeresét, de arról ne beszéljünk.

A nácik politikájának egyes elemei valóban remekül működött, érdemes ezekből tanulni, de maga a rendszer működésképtelen, abban a formában.
(Pl: Spártában pl működött a dolog.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.09. 14:08:03

@tesz-vesz: igazam volt, szerencsétlen ady azt sem tudja mi a nacionalizmus, ami lehet szélső is, meg normál is.

"A nacionalizmus: a dühödt hazafiság. "

túl sokat forgott zsidó körökben, szegény

„A nacionalizmus: meghatározott nemzethez vagy közösséghez tartozás érzése, amelyet a többi nemzettől vagy csoporttól olyan jegyek különböztetnek meg, mint a közös nyelv, kultúra, esetleg vallás, történelmi hagyományok és a körülhatároló földrajzi táj elfoglalása”

Illustrated Dictionary of Essential Knowledge, London, 1995.

miért nem részletezi mi a patriotizmus?
a hülyegyerek. meg tudná fogalmazni?

mi az , hogy " patrióta nevet ugyan sokszor kompromittálták már, de még mindig szentebb fogalom köpenye,"

szentebb? tehát az se vmi elfogadható dolog?

"ha gúnyolódni kedvünk volna, a nacionalizmusnál internacionálisabb erő és idea nincs."

tehát az internacionalizmus is nacionalizmus? ki érti?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.09. 14:09:41

ki kerestem ezt a majom illyést:

„ "Patrióta, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért. A sovinizmus pedig a nemzeti tudat hiánya." ”
– Illyés Gyula

hogy lehet ilyen baromságot mondani?!
mint bibó, akinek fogalma sincs a zsidókérdésről, de arról ír. jaj

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.09. 14:20:20

@bbjnick: Ady nagyságrendekkel széljobbra állna nemhogy a Fidesznél, hanem a Jobbiknál vagy 64 Vármegyés h*lyegyerekekeknél is.:-)"

ez azért merész.
én értem, hogy koronként változik a széljobb, de akkor 1940 már más kor lenne?
és nem a antiszemita pártok voltak ekkor a széljobb?

Ady népi volt, kissé-nagyon magyaros, de leginkább csak népi szellemiségű, aki kommunistáktól kapta a fizetését, miután Tisza megtagadta azt,állítólag.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.09. 14:22:27

@TaTa86.: Ha nacionalizmus nincs, akkor nincs Trianon, hiszen a ránk támadó csapatokat mind a saját nacionalista érdekeik hajtották. "

nem feltétlenül, az irigység, és kapzsiság nem politikai indíttatású, de kihathat a politikai szándékra is. egy népi (balos) ember is akarhat gazdag területeket, ha ezzel a népe számára jobb életfeltételt biztosít

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.10. 10:39:34

@tesz-vesz:

Pedig ezt már idéztem valahol neked:

"(...) Ady prózai munkáinak a kiadása mindenkit meggyőzhet róla, hogy az ő feje már rég egy olthatatlan hevű s ritka valóságérzékű gondolkozóé, amikor az igazai Ady-verseknek még egy szaka sem csordult ki. Azt mondhatni: ez a gondolkozási düh csikarta ki számára a lírai kifejezést, melynek a legízlésrémítőbb kalandokban is ihletője és hitele maradt. (...) Egy agyarkodó, végzetszimatoló, pokoli közérzet kap itt szerteszét, hogy a kis szilágyi világ pusztulására magyarázatfoszlányokat tépjen. (...) Adynak szerencséje volt, hogy Szilágy és Pest között megállott öt-hat évre, mert országokban csak az tud igazán gondolkodni, aki vidékekben már megtanult. Mint minden mély magyar ő is realista, nem rémlátó és nem bizakodó - ezek attitűdök már, s Adyban, ha az indulat körüllángolja is az igazságot, nem torzítja, s nem stilizálja. (...)" (Németh László: Kisebbségben, 1939)

Ez Ady:-)

ü
bbjnick

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.10. 23:31:59

@tesz-vesz: Ez a románoknál, szerbeknél még oké is. De a polgárosultabb, gazdagabb csehe, mi a halálnak szálltak meg egy még az átlagmagyar területekhez képest is csóró országrészt?

Kérlek szépen ez nettó nacionalizmus.

Abból az oldalról természetesen igazad van, és ezt nem is tagadtam, hogy a szomszédok nacionalizmusára mindenképpen kellett volna magyar válasz.
Groteszk módon ugye Károlyiék a Magyar Nemzeti Tanács élére álltak, vagyis alapvetően egy többnemzetiségű birodalom, illetve egy nacionalizmus előtti állameszmény (Szent Korona országa(i) ) helyett, tisztán nacionalista talajra.

DoboK 2011.08.25. 06:52:13

Ady Endre...

Én patrióta meg nacionalista vagyok, de igaza van!

Sokszor nemzeti színű csomagoló papírral akarják letakarni az emberek szemét, megvakítva őket hamis szólamokkal és ellenségképekkel.

Elég megnézni a Horthy Rendszert, vagy a jobboldali Dél amerikai diktatúrákat esetleg Észak Koreát.

DoboK 2011.08.25. 06:54:37

@TaTa86.:

Szokták mondani, hogy a Monarchia Posztmodern volt, csak visszafejlődött a modernizmusba.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0