Választás 2012?
2011. november 23. írta: Fedor

Választás 2012?

Pár napja még azt írtam, hogy kizárt egy előrehozott választás. De olyan biztos ez? Sok minden utal ugyanis arra, hogy akár ez is benne lehet a pakliban. Az ellenzék persze nem követel ilyet, nincs is érdekében. Ugyanez a FIDESZ-ről viszont már nem biztos, hogy elmondható.

A kormánynak és vezetőjének óriásit esett a népszerűsége az elmúlt másfél évben, és akkor még a legfrissebb listákat, amelyeket már az IMF fiaskó is befolyásol, még nem is láttuk. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az elkövetkező időkben már nem nagyon lesz lehetőségük a korábbi elfogadottságukat visszaszerezni. Viszont van egy hatalmas nagy mázlijuk: nincs felmutatható alternatíva. A jelenlegi ellenzék széttagolt, sőt, pont most szakadt még több pártra, és csak minimális szinten profitált a kormány bénázásaiból, és csak a bizonytalanok, a választani nem tudók vagy nem akarók létszáma duzzadt soha nem látott méretűre. Ennek köszönhető, hogy egy most megrendezendő választást még a jelen állapotában is megnyerne a FIDESZ.

De nem biztos, hogy 2014-ben is ez lesz a helyzet. Épp ezért lenne pont Orbán érdeke egy előrehozott választás.

Jövőre életbe lép az új alkotmány, fel lehet melegíteni a "ne legyen egy évben két kampány" egyszer már cáfolt, de amúgy szerintem nem rossz ötletét is, volna mire hivatkozni, ha felmerülne az a logikus kérdés, hogy "miért". Szimbolikus, de értelmetlen bullshitek gyártásában Szijjártó verhetetlen, de hozzácsaphatják Kerényit is, az lenne ám a brainstorming.

Ezen a szemüvegen át nézve kap igazán értelmet a választási törvény tervezete, amely totálisan aránytalanra sikerült, és mindent az első helyezett minél nagyobb hatalmának rendel alá. A kollégák a szomszédvárban kiszámolták, ha a jelenlegi népszerűségi adatokat választási eredményként kezelnénk, akkor a mostani, a tavaly tavaszinál sokkal népszerűtlenebb FIDESZ arányaiban több parlamenti helyet kapna, mint amennyivel most rendelkezik (nominálisan nem, hisz csökkenni fog az összlétszám).


forrás: Kettős Mérce blog

Ha a 2014-es választásra készülnének egy ilyen variációval, az elég vakmerő dolog lenne, hisz két és fél év alatt simán feljöhet az egyik ellenzéki párt annyira, hogy átvegye a vezetést, de akár még egy új párt ilyen arányú felemelkedése is benne van a pakliban ennyi idő alatt. Ennyire bíznának magukban, vagy legalábbis abban, hogy az ellenzék ugyanilyen megosztott marad? Lehet, de logikusabbnak tűnik, hogy nem akarnak addig várni, hanem a jelenlegi helyzetből hoznák ki, amit lehet, és persze (vissza)élve a kétharmaddal, mindent megtesznek azért, hogy minél több legyen az, ami kihozható. Ha csak plusz két évet szereznek biztosan a bizonytalan plusz négy helyett, már akkor is nyertek (arról nem is beszélve, ha a látszat kedvéért Orbán átadná másnak a miniszterelnöki posztot, miközben a háttérből, vagy Pali bácsit félreállítva a Sándor Palotából továbbra is irányítana, úgy változna meg látszólag minden, hogy közben lényegében nem változna semmi).

Persze lehet, hogy én vagyok a túl jóindulatú, ha ezután a másfél év után még mindig logikus gondolkodást feltételezek fel róluk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr13402963

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szavazás: Mennyit fizetne... 2011.11.24. 11:16:39

Mennyit lenne hajlandó ténylegesen fizetni azért, hogy holnaptól egy Ön által preferált párt kerüljön kormányra? - hangzott a kérdés a legutóbbi szavazáson, mely sokak számára talán abszurdnak tűnhetett. Hiszen a demokráciában a kormányok választás, s...

Trackback: Szavazás: Mennyit fizetne... 2011.11.24. 11:16:23

Mennyit lenne hajlandó ténylegesen fizetni azért, hogy holnaptól egy Ön által preferált párt kerüljön kormányra? - hangzott a kérdés a legutóbbi szavazáson, mely sokak számára talán abszurdnak tűnhetett. Hiszen a demokráciában a kormányok választás, s...

Trackback: A kormány nem fél a népharagtól 2011.11.23. 12:49:47

Ez most nagyon demagóg lesz, de egyszer ezt is kipróbálni. Különben is, berágtam. Nem csoda: a devizahitelesekről lesz szó, illetve azok egy részéről. A gazdag devizahitelesekről....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gandalf(helyett) 2011.11.23. 13:23:03

Lehet, hogy jó ez az okfejtés.
Azonban azt sem lehet kizárni (mivel a a bizonytalanok általában voksoláskor "hirtelen indulatok", vagy adott helyzetek hatása alatt teszik meg jelöléseiket) hogy kisöpörnék a fideszt.
Akár egy még radikálisabb párt, akár egy új formátum (mondjuk, ha komolyan veszik magukat a Magyar Szolidaritási Mozgalom megalapítói - az eredeti mozgalombóll kiindulva)
Ezt viszont t.ház nem engedheti meg magának.

loláb 2011.11.23. 15:12:31

"A kormánynak és vezetőjének óriásit esett a népszerűsége az elmúlt másfél évben"
Mondjuk ennek ellenére a 2010-es választási eredményhez hasonlókat produkálnak az összes időközi önkormányzati, és parlamenti képviselői választásokon.
Hogy egy klasszikust idézzünk: a választást kell megnyerni, nem a közvéleménykutatást. Azért bízzátok csak el magad a közvéleménykutatási eredményeket, meg a félévente megtartott, harmincezres tüntetéseket látva, én meg csak mosolygok rajtatok, amikor a fidesz által sorozatban megnyert választásokra adott reakcióitokat olvasgatom, és egyre kevésbé veszlek titeket komolyan.

"Jövőre életbe lép az új alkotmány, fel lehet melegíteni a "ne legyen egy évben két kampány" egyszer már cáfolt, de amúgy szerintem nem rossz ötletét is"
Ha vennéd a fáradtságot arra, hogy utánnanézz néha annak, amiről írsz, akkor tudnád, hogy 2014-től kezdődően várhatóan 5 évente lesznek az önkormányzati választások, így ezután minden második évtizedben egyszer lenne egy évben két kampány.
Viszont akkor neked nem lene miről írni...

"Szimbolikus, de értelmetlen bullshitek gyártásában Szijjártó verhetetlen, de hozzácsaphatják Kerényit is, az lenne ám a brainstorming."
Te meg az idióta összeeskövéselméleteidben vagy nagymester, szerintem jelentkezz melléjük, hátha tudják valamire használni a szakértelmedet.

"Ezen a szemüvegen át nézve kap igazán értelmet a választási törvény tervezete, amely totálisan aránytalanra sikerült"
Pszt... Meg ne nézd az angol választási rendszert, mert még agyvérzést kapsz!

"A kollégák a szomszédvárban kiszámolták, ha a jelenlegi népszerűségi adatokat választási eredményként kezelnénk, akkor a mostani, a tavaly tavaszinál sokkal népszerűtlenebb FIDESZ arányaiban több parlamenti helyet kapna, mint amennyivel most rendelkezik"
Na ez van, amikor a hülyék összedugják azt, amilyük van.
Mivel a 2010-es körzethatárok összevonásra kerülnek, (azon a rendező elven, hogy 10-15%-nál nagyobb eltérés ne legyene az egyéni választókerületek számában, tehát lesz olyan körzet, amihez plusz 1 választókört csapnak, és lesz olyan, amihez ötvenet), az ilyen típusú vizsgálatok konkrétan hasraütések, és anynira kézzelfoghatóak, mint a tehénfing.
Te mondjuk pont ezt szereted, de azért maradjunk annyiban, hogy a konkrét, a körzethatárokat tartalmazó törvény, végrehajtási rendelet ismerete nélkül ilyen kijelentések maximum a hangulatkeltésre jó.

"Persze lehet, hogy én vagyok a túl jóindulatú, ha ezután a másfél év után még mindig logikus gondolkodást feltételezek fel róluk."

Szerintem neked, -az elvtársaid egyre nagyobb részéhez hasonlóan- egyszerűen elvette az eszedet a gyűlölet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.23. 15:41:11

@loláb: "Mondjuk ennek ellenére a 2010-es választási eredményhez hasonlókat produkálnak az összes időközi önkormányzati, és parlamenti képviselői választásokon."

Apa, erről szól a poszt, ha nem vetted volna észre.

"Te meg az idióta összeeskövéselméleteidben vagy nagymester"

Hol itt az összeesküvés-elmélet? Próbálok rájönni Orbánék mozgatórugóira. nem jelentem ki, hogy ez lesz, és kész, csak azt, hogy ez is lehet. Meg más is persze.

"Meg ne nézd az angol választási rendszert, mert még agyvérzést kapsz!"

Gondolod, hogy nem ismerem? Ott annak van hagyománya, de attól ez még nem jelenti azt, hogy nálunk ez jó lenne.

"Mivel a 2010-es körzethatárok összevonásra kerülnek, (azon a rendező elven, hogy 10-15%-nál nagyobb eltérés ne legyene az egyéni választókerületek számában, tehát lesz olyan körzet, amihez plusz 1 választókört csapnak, és lesz olyan, amihez ötvenet), az ilyen típusú vizsgálatok konkrétan hasraütések, és anynira kézzelfoghatóak, mint a tehénfing."

1. Attól még nagyon jól mutatja, hogy miben és mennyire lesz más, mint a mostani rendszer.
2. Gondolod, hogy a körzethatárokat úgy fogják megcsinálni, hogy az ne nekik kedvezzen? Ezek után? Ne nevettess...

"Szerintem neked, -az elvtársaid egyre nagyobb részéhez hasonlóan- egyszerűen elvette az eszedet a gyűlölet. "

Nagyon más fogalmaink vannak a gyűlöletről.

loláb 2011.11.24. 08:31:46

@Fedor:
"Hol itt az összeesküvés-elmélet? Próbálok rájönni Orbánék mozgatórugóira. nem jelentem ki, hogy ez lesz, és kész, csak azt, hogy ez is lehet. Meg más is persze."

Na, pont ezt hívják a köznyelvben összeesküvés-elméletnek, amikor félinformációkból, meg vélt motivációkból próbálsz összerakni valamit, ami alátmámasztja a prekoncepciódat: jelen esetb en azt, hogy a fidesz minden lépését az mozgatja, hogy akár a játékszabályok, a pálya jelentős tágításával is, de plusz két évre hatalomba maradhasson.

Nem unjátok még ezt az előrehozott választás-mantrát?
A fidesz nem épített prezidenciális demokráciát, hogyha orbán anynira betege lenne a hatalomvágynak, akkor mi a lófasznak menne át önként a semmiféle valós hatalmat nem képviselő köztársasági elnöki székbe?
Gecire unalmas ez a téma már, akkor is unalmas volt, amikor legutóbb Gyurcsány terelt vele, és most is az, amikor te teszed ezt.

"Gondolod, hogy nem ismerem? Ott annak van hagyománya, de attól ez még nem jelenti azt, hogy nálunk ez jó lenne."

Az IS demokratikus választási rendszer, meg a magyar (a jelenlegi és a tervezett is) az.

"1. Attól még nagyon jól mutatja, hogy miben és mennyire lesz más, mint a mostani rendszer."

De nem baszod.
eovk.mokk.bme.hu/

Itt egy program, ami az összes 2002-2006-os egyéni választokörzet eredményét választókerületi szinten tartalmazza, megnézheted, hogy csak a választókörök-körzetek átrendezésével menyire lehet módosítani egy-egy megyei, vagy az orszég eredményét.

2006-os választóköri eredmények alapján az egyéni körzetekből nyerhetett volna 87-59 arányban a baloldal is, de akár 36-110 arányban a jobboldal is.

Szóval maradjunk annyiban, hogy lófaszt nem mutat a kettős mérce "kalkulációja". Nektek, akik a folyamatos demokráciarombolás újabb és újabb "bizonyítékait" akarjátok látni, persze lehet szellemi táplálékot szolgáltat, de ehhez felesleges fárasztani magatokat azzal, hogy áltudományos "módszertan" alapján, objektívnek hazudott vizsgálatokat végeztek, mondjátok inkább nyugodtan, hogy "nem tetszik a rendszer", és pont.
Nem kell semmiféle ideológiát gyártani mellé, lehet indulatból is ítélkezni, és akkor legalább mindenki tudni fogja, hogy hányadán álljon veletek.

"2. Gondolod, hogy a körzethatárokat úgy fogják megcsinálni, hogy az ne nekik kedvezzen? Ezek után? Ne nevettess..."
Szerencse, hogy te nem gyűlölsz senkit, és a jószándék abszolút megvan benned. Mi lenne, hogyha még gyűlölnéd is őket: te is mennél verekedni a helyi fidesz irodába?

DeMarco 2011.11.24. 09:45:45

@Fedor: Hűha, egyre vadabb fantáziaképekkel jössz elő...

Jól értem, te ezek szerint azt szeretnéd és azt vízionálod, hogy a Fidesz, ha most gyorsan választásokat tartana, akkor a kétharmad helyett négyötödöt szerezzen?

A mi szekerünket tolod? :))

Mert a posztodból ez jön le és még meg is magyarázod, hogy miért.

Sztem nem lesz előrehozott, miért lenne? Fölösleges. Kevered a helyzetet fletóéval.

Ami meg a körzethatárok átszabását illeti azt eddig minden parlamenti párt szerette volna, beleértve a maszopot, akik meg különösen és sztem még te sem vagy annyira naív, hogy azt hidd, hogy ők nem a maguk által jónak gondolt szisztéma szerint változtatták volna meg a határokat. Mondjuk nincs az a szisztéma, ami az utóbbi választásokkor segített volna rajtuk. Nekem sem tetszenek, hogy a keleti megyék aránytalanul több képviselőt ültethetnek be a parlamentbe, mint a nyugati megyék, de annyira nem is zavar, megvárom, hogy mi történik működés közben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 09:54:18

@loláb: "hogyha orbán anynira betege lenne a hatalomvágynak, akkor mi a lófasznak menne át önként a semmiféle valós hatalmat nem képviselő köztársasági elnöki székbe?"

Nem jókedvéből nyilván, hanem esetleg kényszerből, mint ahogy a görög és az olasz kormányfő is lemondott.

"Na, pont ezt hívják a köznyelvben összeesküvés-elméletnek"

Összeesküvés-elmélet akkor lenne, ha azt mondanám, hogy biztos ez lesz. De én azt mondom, hogy akár ez is lehet. Ez csak elemzés. De azért lovagolj csak a szavakon nyugodtan.

"Mi lenne, hogyha még gyűlölnéd is őket: te is mennél verekedni a helyi fidesz irodába? "

Ez aljas volt tőled. Tudod, hogy minden erőszakot elítélek. Egyébként tényleg, az a gyűlölet jele lenne, ha valakit hiteltelennek tartok, akit az egész világ annak tart (rajtad és DeMarco-n kívül természetesen) és azt várom tőle, amit eddig is csinált? A gyűlölet tetőfoka lenne, ha valakire azt a jelzőt használom, hogy logikátlan? Tényleg hallatlan...

@DeMarco: "Jól értem, te ezek szerint azt szeretnéd és azt vízionálod, hogy a Fidesz, ha most gyorsan választásokat tartana, akkor a kétharmad helyett négyötödöt szerezzen?"

Miből gondolod, hogy én ezt szeretném? Te tényleg funkcionális analfabéta vagy. Pont, hogy tartok tőle.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 10:11:04

@loláb: Tudod, mi lenne konteo? Ha ebből a hírből vonnák le messzemenő következtetéseket:

index.hu/belfold/2011/11/24/uj_titkosszolgalatot_hoznak_letre/

Viszont amit te hívsz annak, azt még Török Gábor is műveli:

torokgaborelemez.blog.hu/2011/11/23/412_nem_kell_senki

loláb 2011.11.24. 10:16:50

@Fedor:

"Összeesküvés-elmélet akkor lenne, ha azt mondanám, hogy biztos ez lesz. De én azt mondom, hogy akár ez is lehet."
Az összeesküvés elmélet idegen szóval konspirációs TEÓRIA, koma, tehát nem megdönthetetlen tényállítás, hanem éppen az, amit te szoktál írni: az "akár ez is lehet, meg az is" típusú fingreszelés.
Nem mintha különösebb jelentősége lenne annak, hogy a félinformációkon alapuló hülyeségidet mindek hívjuk, csak ha már kikéred magadnak a szóhasználatomat, legalább legyél tisztában azzal, hogy valójában mennyi alapja van a felháborodásnak.

"Ez aljas volt tőled. Tudod, hogy minden erőszakot elítélek."
Ahhoz képest mindent megteszel a magad szerény eszközeivel azért, hogy az erőszakot fűtő indulatokat tápláld. Szerencsére elég korlátozottak a lehetőségeid, de rohadtul nem véletlen ám, hogy az általában kampányidőszakokra korlátozódó aktivistaverés ismét napirenre került, mert a balos sajtóból (és az internetes blogszféra bőven ennek a része) csak úgy süt a gyűlölet.
Azért te csak reszelgesd a fingot, és nyugodtan állíts mindenféle konkrétum nélkül felháborító ökörségeket, végül is te csak egy lehetőségről beszélsz, meg elemzel...

Természetesen ne reagálj a hozzászólásom érdemi részére (miszerint a kettős mércve "vizsgálata" lófasz, semmi más, csak hangulatkeltés), továbbra is rágódj a szavakon nyugodtan, az megy. Az érdemi felvetésekre viszont már képtelen vagy reagálni, mert jó szokásodhoz híven megint olyanba ütötted bele az orrodat, amit a 168 óra vezércikkéből ismersz csak, az pedig nem biztos, hogy az objektív tájékozódás legautentikusabb forrása.

loláb 2011.11.24. 10:18:11

@Fedor:
"Tudod, mi lenne konteo? Ha ebből a hírből vonnák le messzemenő következtetéseket:"

Levontad te azt, csak még nem mered megírni, mert teljesen hülyének nem akarod nézetni magad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 10:38:24

@loláb: "Az összeesküvés elmélet idegen szóval konspirációs TEÓRIA, koma, tehát nem megdönthetetlen tényállítás, hanem éppen az, amit te szoktál írni: az "akár ez is lehet, meg az is" típusú fingreszelés."

Mondom, hogy a szavakon lovagolsz, a teória szó jelző nélkül más, mint a konspirációs jelzővel.

"Ahhoz képest mindent megteszel a magad szerény eszközeivel azért, hogy az erőszakot fűtő indulatokat tápláld."

Már bocs, de ennyi erővel egy kukkal se lehetne kritizálni a kormányt. Tudom, hogy ez neked tetszene, de attól ez még hülyeség. Ti tiltakoztatok a legjobban, amikor 5 éve az utcán tomboló csőcseléket akarta összemosni valaki a FIDESZ kormánykritikájával, most meg ugyanezt teszed. Az én szóhasználatomban (és a legtöbb ellenzéki megnyilvánulásban) nyoma sincs az erőszaknak, hiába próbálod te is így beállítani, meg a Selmeczi Gabika is, aki olyan hülyeségeket mond, hogy "Tűrhetetlen, hogy egyes politikai pártok erőszakos cselekedetekre buzdítják az embereket". Hol? Ki? Mikor? Van egy ilyen réteg is, de attól én is elhatárolódom, meg a demokratikus ellenzéki pártok is (a Jobbikért persze nem tenném tűzbe a kezem).

"Természetesen ne reagálj a hozzászólásom érdemi részére (miszerint a kettős mérce "vizsgálata" lófasz, semmi más, csak hangulatkeltés)"

De most mit reagáljak újra, amikor egyszer már megtettem? Konkrétumok híján a jelen helyzetből indulnak ki, de a változások irányát ez is jól bemutatja.

De úgy látom egyre nehezebb veled vitatkozni, mert egyre indulatosabb, és emiatt egyre személyeskedőbb vagy. Úgy látszik a gazdasági szabadságharc nagyon megfeküdte a gyomrodat...

DeMarco 2011.11.24. 10:43:44

@Fedor: "Miből gondolod, hogy én ezt szeretném? Te tényleg funkcionális analfabéta vagy. Pont, hogy tartok tőle."

Érdekes, nekem meg úgy tűnt, mintha propagálnád. A Török Gábor poszton kívül (amit én egyébként a tied előtt olvastam már) sikerült átfutnod azt is, hogy a Jobbik megelőzte a maszopot és hogy fletó a küszöb alatt van?
Mert ezek fényében valóban jobb lenne, ha tartanál egy előrehozottól, mert neked csak rosszabb lesz...
Például egy jobbikos ismerősöm kifejezetten örült annak, aminek én ugyanezen okok miatt nem, hogy a keleti megyék nagyobb súllyal fognak esni, hiszen ők meg ott erősek és erősödnek továbbra is.

Török Gábor poszja sem reális sztem, de az legalább elgondolkodtató, végül is az anarchia is egy lehetséges állapot, főleg ha párosul gazdasági csőddel...
És nyilván van egy olyan réteg, akik azt hitték, hogy a kánaán jön el a Fidesszel és nem azzal a hittel mentek el választani, hogy a maszop által felvett óriási hiteleket kell visszafizetni, ergó megszorítások jönnek, hanem osztogatást vártak. Na ők csalódtak és most haragszanak, de még azért annyi eszük van, hogy ne rohanjanak egyből a maszop csápjai közé, ahhoz meg nagyon is húsbavágó az elmúlt 8 év. Most néznek ki a lyukon, hogy ki fog mannát ígérni és rohannak majd ahhoz, aki megteszi. (Valszeg fletó..)
Pedig még a java csak most jön...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 10:45:48

@loláb: "Levontad te azt, csak még nem mered megírni, mert teljesen hülyének nem akarod nézetni magad."

Nem azért nem írom le, mert nem merem, hanem azért, mert nem hiszek benne, de attól még felismerem benne a lehetőséget, hogy az erre fogékony réteg le fog rá csapni.

Egyébként valóban szeretem az összeesküvés-elméleteket, rendszeres olvasója vagyok a konteo blognak, de nem azért, mert hiszek bennük, hanem azért, mert szórakoztat az emberi fantázia határtalansága. Épp ezért én max. szörnyülködve teszek közé ilyet:

fedor.blog.hu/2009/07/21/ember_a_marson_1

vagy paródiából írok egyet:

fedor.blog.hu/2008/11/13/osszeeskuves_elmelet_9

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 10:53:44

@DeMarco: "Érdekes, nekem meg úgy tűnt, mintha propagálnád. "

Ezért vagy funkcionális analfabéta :-)

"A Török Gábor poszton kívül (amit én egyébként a tied előtt olvastam már)"

Attól még az enyém volt kint előbb :-)

"sikerült átfutnod azt is, hogy a Jobbik megelőzte a maszopot és hogy fletó a küszöb alatt van?"

Persze, olvastam, ki is raktam a cikkajánlómba. Mondjuk ez várható volt. A Jobbik egy cseppet sem nőtt, csak az MSZP lett kisebb Fletóék kiválásával. De, mint ahogy írtam, én azokra a mérésekre leszek kíváncsi, amelyek az IMF hír után készültek? Fletó egyelőre ott van, ahova való, felőlem az MSZP is maradhat azon a szinten, ahol van, tudod jól, hogy az én elvárásaimnak nincs most megfelelő párt a palettán...

loláb 2011.11.24. 11:33:35

@Fedor: "Mondom, hogy a szavakon lovagolsz, a teória szó jelző nélkül más, mint a konspirációs jelzővel."

Teória: elmélet. Az elmélet jelentése nem bizonyított, alá nem támasztott, a tények egy lehetséges verziója.
A konspirációs jelzővel is ezt jelenti, meg e nélkül is, a jelző csakaz elmélet célját határozza meg, nem pedig a szó egészének jelentését.
De hagyjuk, a lényeg az, hogy megint fingot reszeltél, mint tetted azt már oly sokszor.

"Már bocs, de ennyi erővel egy kukkal se lehetne kritizálni a kormányt."
A kritikával semmi baj nincs, hogyha legalább valami minimális alapja lenne.

De újra- és újra elővenni ezt az előre hozott választás 2012-ben kérdést, amikor már lehullott róla mindenféle korábban ezt kiegészítő dolog (prezidenciális rendszer kiépítése az új alkotmány által, fideszes túlhatalmat bebetonozó választási rendszer, stb...) ez semmire nem jó, mint az indulatopk táplálására.

"hiába próbálod te is így beállítani, meg a Selmeczi Gabika is, aki olyan hülyeségeket mond, hogy "Tűrhetetlen, hogy egyes politikai pártok erőszakos cselekedetekre buzdítják az embereket"."
Dániel Péter DK alapító tag facebook oldalán rendszeresen értekeztek különféle fidesz politikusok meggyilkolásáról, és erre az ügyvéd úr egy csititó szót nem veszteget, sőt, szóba áll, mintegy legilimálja ezt a közbeszédet.

"De most mit reagáljak újra, amikor egyszer már megtettem? Konkrétumok híján a jelen helyzetből indulnak ki, de a változások irányát ez is jól bemutatja."
De nem. A választókörök eredményében sokkal jelentősebb eltérések vannak, mint a két párt országos néápszerűsége között, tehát az országos, vagy egyéni választókerületek eredményéből nem lehet interpolálni egy közel feleakkora egyéni jelöltet tartalmazó választás eredményére.

"De úgy látom egyre nehezebb veled vitatkozni, mert egyre indulatosabb, és emiatt egyre személyeskedőbb vagy."
Te pedig egyre makacsabbul ismételgeted ugyanazokat az érveléstechnikai hibákat, amiket már százszor szóvá tettem, csak mostanra már a mellette szóló érvek összekaparására, vagy az ellenérvek cáfolatára sem veszed a fáradtságot. Csak beböfögöd a hülyeségeidet, és részedről a vita ennyi volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 13:39:05

@loláb: "ez semmire nem jó, mint az indulatopk táplálására."

De miért szítana ez indulatokat? A kormány néhány húsbavágó intézkedése, az igen. De pont ez speciel nem.

"Dániel Péter DK alapító tag facebook oldalán rendszeresen értekeztek különféle fidesz politikusok meggyilkolásáról, és erre az ügyvéd úr egy csititó szót nem veszteget, sőt, szóba áll, mintegy legilimálja ezt a közbeszédet."

DP NEM alapító tagja a DK-nak. Próbált dörgölődzni Gyurcsányhoz, de az lepattintotta (volt, hogy szó szerint), többször is elhatárolódott tőle, és az új pártvezetés kifejezetten felszólította, hogy ne kérje a felvételét a pártba, mert el fogják utasítani. Tudom, hogy nagyon kényelmes lenne ezt a közveszélyes barmot összemosni a parlamenti ellenzékkel, de nem fog menni.

"Csak beböfögöd a hülyeségeidet, és részedről a vita ennyi volt."

Figyelj, neked minden hülyeség, ami egy kicsit is kritikus Orbánékkal. Egy rohadt hozzászólásodat nem tudnám idézni, ahol nem védted volna meg a legnagyobb baromságaikat is. Nagyon jól csavarod a szót, de a lényeg mögötte ez.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 14:21:34

@loláb: No ezt csak azért, mert gyűlöletkeltő, alaptalan feltételezésnek tartottad azt a feltételezést, hogy a körzethatároknál is megpróbálnak majd ügyeskedni:

www.origo.hu/itthon/20111123-budapest-uj-valasztasi-terkepe-eselylatolgatas.html

loláb 2011.11.24. 14:29:39

@Fedor:
"Figyelj, neked minden hülyeség, ami egy kicsit is kritikus Orbánékkal."
A kritika, és rosszindulatú konteógyártás között van némi különbség. Kritikával lehet illetni őket sok minden miatt, amiket MEGTETTEK, de amiatt amit szerinted TENNI FOGNAK, arról csak konteót gyárthatsz.
És hogyha a vélelmezett jövőbeni cselekedeteik mögé olyan motivációt raksz, ami a 4 évre kapott mandátumuk -a hatályos törvényekkel visszaélő- meghosszabbításáról szól, az olyyan rosszindulat, amire semmilyen valóságos tettükkel nem szolgáltak rá.

"Egy rohadt hozzászólásodat nem tudnám idézni, ahol nem védted volna meg a legnagyobb baromságaikat is."

Én meg olyan posztodra, hozzászólásodra alig emlékszem, ahol Kvasztics Fedor saját gondolataival kellett volna vitatkoznom, mindenhol csak a linkelgetések, a beidézett véleménycikkel támasztod alá, hogy miért gondolod azt, amit.
Én legalább veszem a fáradtságot arra, hogy utánnanézzek dolgoknak az ítéletalkotás előtt, te viszont egyre kevésbé törekszel már erre. Ha vitatkozunk, belinkelsz egy hirszerzős, vagy 168 órás szerkesztőségi véleményt, és részedről a vita el van intézve...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 14:35:19

@loláb: "És hogyha a vélelmezett jövőbeni cselekedeteik mögé olyan motivációt raksz, ami a 4 évre kapott mandátumuk -a hatályos törvényekkel visszaélő- meghosszabbításáról szól, az olyan rosszindulat, amire semmilyen valóságos tettükkel nem szolgáltak rá."

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

"Én meg olyan posztodra, hozzászólásodra alig emlékszem, ahol Kvasztics Fedor saját gondolataival kellett volna vitatkoznom, mindenhol csak a linkelgetések, a beidézett véleménycikkel támasztod alá, hogy miért gondolod azt, amit."

Mindig a saját gondolataimmal vitatkozol. Valóban szeretem alátámasztani, de ne keverd össze az okot az okozattal.

loláb 2011.11.24. 15:02:50

@Fedor: Elmondod nekem, hogy konkrétan hol "ügyeskedtek"?

Mert én azt látom, hogy ott vonttak össze választókerületeket (I-V, XIII, csepel) ahol már a korábbi választási törvény szerint is indokolatlanul kevés szavazat eredményezett egyéni mandátumot.

Mindenképpen össze kellett körzeteket, hiszen a 32 budapesti körzet már a korábbi rendszerben is aránytalanul sok volt (ahhoz kéepst, hogy az ország többi részén mennyi körzet van).

Az pedig, hogy a 2010-es választások eredményéből vonnak le olyan következtetéást, hogy a Rogán által elvitt ötödik kerület "elfideszesíti" a belső nyolcadik, kilencedik kerületi eredményeket, az egy kész vicc.

2010 előtt soha nem nyert a belvárosban a fidesz, a 2010-es kiemelkedő eredmény a szocik országos népszerűtlenségén túl inkább a polgármester jó teljesítményének köszönhető, nem pedig annak, mert az ötödik kerület "fideszes bástya" lenne.

A cikk többi érve is pont ennyire megalapozott: a tizenharmadik kerület két evk-jában korábban is átlag alatti szavazó eredményezett 1-1 mandátumot, tehát ezek összevonása is mindenképpen indokolt volt. És a 13. kerületeti lakótelepeket mivel lenne ésszerűbb összevonni, a kertvárosi zuglóval, vagy az újlipótváros polgári miliőjével?

Megnézve a körzethatárokat, egyáltalán nem látom, hogy annyira maguk felé hajlott volna a rajzolók keze.
Ha például az állandóan billegő 11. kerületet szétbontja, és hozzáfűzi a tizenkettedikhez, elsőhöz, huszonkettedikhez, vagy az újpesti-óbudai körzetet panelos részeit egybefűzve alakít ki 1-1 szoci tömböt, és mindkét kerület kertvárosi részeit hozzácsapja a mellette lévő billegő evk-khoz, akkor azt mondom, hogy teljesen egyértelműen az volt a szándékuk, hogy visszaéljenek, és maguknak kedvező körzeteket alakítsanak ki.
De így azt látom, hogy az első cél az az volt, hogy homogén a kerülethatárok lehetőség szerinti betartása mellett, ahol elkerülhetetlen a kerület szétbontása, ott a hasonló jellegű területeket csapják egymáshoz.
A nyolcadik, kilencedik kerület belső része nem igazán különbözik az ötödiktől, tehát eléggé jogos hogy ezeket nem a külső ferencvárosi nyomortelepekkel, hanem a belvárossal vonják össze. Ez a körzet pont, hogy kedvezőtlen lesz a fidesznek, hogyha fordul a politikai preferencia, a pesti belvárosi szavazókörök miatt veszti majd el annak az első kerületnek a mandátumát is, amit eddig biztosan hozott....

Én még azt sem kétlem, hogy a körzethatárok átalakításánál nem lehetett elérni a "teljesen független" rajzolást, nyilván minden átrajzolás kedvez valakinek, és kedvezőtlenül érint valamkit a korábbi rendszerhez képest. Az ellenzéknek pedig az lesza célja, hogy a nekik kedvezőtlen változtatásokat nagyítsa fel.
Viszont egyáltalán nem biztos, hogy a baloldal, vagy éppen pont az mszp lesz a következő, vagy az azt követő választásokon a fidsz fő ellenfele, tehát már csak ezért sem volna értelmes a körzetek manipulatív átrajzolásak...

loláb 2011.11.24. 15:07:23

@Fedor:
"Mindig a saját gondolataimmal vitatkozol. Valóban szeretem alátámasztani, de ne keverd össze az okot az okozattal."

Nálad nem ok-okozat van, mivel az okozathoz világosan ismerned kellene a kiváltó okokat.

De te ehelyett általában más "hivatásos véleményformálók" okozataiból próbálsz meg jól-rosszul (általában rosszul) visszakövetkeztetni az okokra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 15:56:05

@loláb: "egyáltalán nem biztos, hogy a baloldal, vagy éppen pont az mszp lesz a következő, vagy az azt követő választásokon a fidsz fő ellenfele, tehát már csak ezért sem volna értelmes a körzetek manipulatív átrajzolásak..."

1. Teljesen biztos voltam benne, hogy ebben se látsz majd kivetnivalót.
2. Lényegtelen, hogy MSZP-nek hívják -e kihívót, vagy sem. Mivel a fő ellenfél a FIDESZ, a kihívó szinte biztos, hogy ballib irányultságú lesz, méghozzá az egyfordulóssá váló választásnak köszönhetően nagy valószínűséggel egy szövetség, amelynek minden bizonnyal tagja lesz az MSZP is (hogy mekkora súllyal, az más kérdés).

"te ehelyett általában más "hivatásos véleményformálók" okozataiból próbálsz meg jól-rosszul (általában rosszul) visszakövetkeztetni az okokra."

Azt mindig is szerettem, amikor mások jobban akarják tudni nálam, hogy milyen vagyok. Legyen ez a te kiindulási pontod. Felőlem...

loláb 2011.11.24. 16:13:14

@Fedor:

"1. Teljesen biztos voltam benne, hogy ebben se látsz majd kivetnivalót."

Miért SZERINTED melyik körzet lett nagyon drasztikusan, mindenféle logikát nálkülöző módon, a mindenkori ellenzék kárára átrajzolva?
És mégis hogyan kellett volna átrajhzolni úgy, hogy az erőviszonyokon SEHOL ne váloztasson, de mégis kb 75 ezer fő alkosson egy vk-t?

"Lényegtelen, hogy MSZP-nek hívják -e kihívót, vagy sem."Szerinted tök mindegy, hogy ki a fő erő, aki ellenzi a fideszt, az éppolyan jó szivvel szavaz az majd mszp, vagy éppen az lmp dominálta ellenzéki pártszövetségre, mint tenné azt mondjuk a nemtetszikarendszeres hippiknél? Ne komolytalankodjál már...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 16:39:58

@loláb: "Miért SZERINTED melyik körzet lett nagyon drasztikusan, mindenféle logikát nálkülöző módon, a mindenkori ellenzék kárára átrajzolva?"

Nem a mindenkorié, csak a mostanié :-)

"Szerinted tök mindegy, hogy ki a fő erő, aki ellenzi a fideszt, az éppolyan jó szivvel szavaz az majd mszp, vagy éppen az lmp dominálta ellenzéki pártszövetségre, mint tenné azt mondjuk a nemtetszikarendszeres hippiknél? Ne komolytalankodjál már... "

Nem mindegy, persze. Ha a fő erő a Jobbik lenne, arra nem szívesen szavazna a többi párt szimpatizánsa. Sőt, nekem az se tetszik, hogy szükség lesz erre a szövetségre, de erre fog kényszeríteni az új törvény, szóval aki le akarja váltani a kormányt, annak muszáj lesz ebben részt vennie, ha egy csöpp esélyt is akar a sikerre.

Persze ha az eddigi ütemben fogy a FIDESZ népszerűsége, és úgy járnak, mint az MDF az első ciklusban, akkor más lesz a helyzet.

DeMarco 2011.11.24. 17:48:34

@Fedor: "Persze ha az eddigi ütemben fogy a FIDESZ népszerűsége, és úgy járnak, mint az MDF az első ciklusban, akkor más lesz a helyzet."

Jah, legalább annyira fogyott eddig, hogy simán hoznák a választásokat ma is, vélhetően nagyobb súllyal, mint elsőre.
Ne álmodozz, mert súlyos csalódás érhet...

A fidesz fő kihívója megvan és nem egy szövetség az, hanem a Jobbik. És úgy rémlik, hogy nem akarnak szövetségre lépni a maszoppal, sőt...

realitás, realitás...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 19:13:05

@DeMarco: "Jah, legalább annyira fogyott eddig, hogy simán hoznák a választásokat ma is."

Az, hogy most nyernének, és az hogy hatalmasat esett a népszerűségük, a béna ellenzéknek köszönhetően nincs összefüggésben egymással. Mindkettő igaz. De ez nem jelenti azt, hogy két és fél múlva is biztos ez lesz a helyzet.

" vélhetően nagyobb súllyal, mint elsőre"

A jelenlegi rendszerben ez egyáltalán nem igaz. Persze ha az új rendszer valóra válik, amelyet az aktuális helyzetükhöz igazítottak...

"A fidesz fő kihívója megvan és nem egy szövetség az, hanem a Jobbik."

Jaj, ne röhögtess már. Arra vered magad, hogy egy hangyafasznyival másodikak lettek csak azért, mert az előttük lévőből levált egy csoport?

DeMarco 2011.11.24. 19:58:12

@Fedor: "De ez nem jelenti azt, hogy két és fél múlva is biztos ez lesz a helyzet."

De azt sem jelenti, hogy nem lesz jobb a helyzet. Előbb-utóbb lecseng a gazdasági válság is és ha lassan is, de elindulunk felfelé. Mint ahogy, ha megint kirúgjuk az imf-et a teljesíthetetlen feltételei miatt, akkor elindulhatunk lefelé is, Portugália irányába. Ez viszont olyan konspirációs találgatás, amiktől loláb óvott téged.

"Jaj, ne röhögtess már. Arra vered magad, hogy egy hangyafasznyival másodikak lettek csak azért, mert az előttük lévőből levált egy csoport?"

Te röhögteted ki magad. Ugyan miből feltételezed, hogy a zemberek fletóhoz fognak visszarohanni, amikor pontosan tudják, hogy ő volt az aki eladósította az országot a megyó haverjával együtt. Igaz, hogy a választói emlékezet rövid, de annyira azért nem, h pinokkióra ne emlékeznének...
Sokkal valószínűbb, hogy a fidesz a jobbik karjaiba kergeti az ingadozó/csalódott embereket, akiket könnyű befolyásolni és hajlanak az ígérgetésre. A Jobbik erősödni fog még, ez nem is kétséges. Legfeljebb ez neked nem tetszik, de eltagadni azért elég merész...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.24. 20:08:56

@DeMarco: "Ugyan miből feltételezed, hogy a zemberek fletóhoz fognak visszarohanni"

Ugyan miből feltételezed, hogy én ezt feltételezem?

DeMarco 2011.11.24. 21:46:14

@Fedor: "Ugyan miből feltételezed, hogy én ezt feltételezem?"

"Mivel a fő ellenfél a FIDESZ, a kihívó szinte biztos, hogy ballib irányultságú lesz, méghozzá az egyfordulóssá váló választásnak köszönhetően nagy valószínűséggel egy szövetség, amelynek minden bizonnyal tagja lesz az MSZP is"

Talán ebből. Ha baloldalt vársz és nem a maszopot, akkor egyértelműen a dk-ra gondolsz, mert azt talán még te sem hiszed, hogy a lumpenek összeállnának a maszoppal, bár láttunk már egyszer karón varjút...

A kihívó meg minden bizonnyal jobbról fog jönni...

Van egyébként érved is, vagy csak kinyilatkoztál? Mert megcáfolni elfelejtettél...

loláb 2011.11.25. 07:51:52

@Fedor: " Egy másodpercig nem gondoltam komolyan, hogy tényleg válaszolni fogsz a kérdésre.

Jól van Fedor, az alkotmány, és a médiatörvény után újabb kétharmados jogszabály került be abba a kör be, amiről veled nem érdemes vitatkozni....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 08:58:03

@loláb: Belinkeltem egy cikket, ami pont erről szól. De ha szükséges, itt van egy másik, ez a vidéki helyzetet is elemzi:

index.hu/belfold/2011/11/24/lefeleztek_amit_le_kellett_felezni/

Be is másoljam a szövegét? Mit válaszoljak ezen kívül? Arról én nem tehetek, hogy te szelektíven értelmezed az olvasott dolgokat... Csak a csúsztatásodat tudtam helyrerakni, ugyanis senki se beszélt "mindenkori" ellenzékről, hisz az hülyeség lenne.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 09:05:00

@DeMarco: "Ha baloldalt vársz és nem a maszopot, akkor egyértelműen a dk-ra gondolsz, mert azt talán még te sem hiszed, hogy a lumpenek összeállnának a maszoppal"

Amit én várok, az egy új párt, ami se nem MSZP, se nem DK. Pontosabban tartalmilag olyasmi, mint amit DK hirdet magáról, csak más személyekkel, legfőképpen nem Gyurcsánnyal. De hát tudod te ezt nagyon jól, hisz már számtalanszor leírtam, csak kötözködni akarsz.

Egyébként meg akár várom, akár nem, attól még bekövetkezhet, és ha így lesz, azt Orbán csak magának köszönheti. Ha nem dolgozna azon, hogy Gyurcsányból mártírt csináljon, ha nem kényszerítenék összefogásra az ellenzéket már a választás előtt az egyfordulós verzióval, sokkal könnyebb lehetne kihagyni őt a számításokból, így viszont folyamatosan Orbán tartja őt felszínen.

Arra meg a helyedben én nem vennék mérget, hogy az LMP meg a szocik nem állnak össze egy valódi választási helyzetben...

loláb 2011.11.25. 10:22:22

@Fedor:

"Mit válaszoljak ezen kívül? "

Azt, hogy SZERINED mi a gáz a körzethatárokkal.

Megint mások mondják meg, hogy NEKED mi a véleméyned? Nem lenne jó egyszer csak próbaként utánézni első kézből valaminek, és úgy ítéletet alkotni, nem vélemények alapján?

Hát, te tudod, meddig terjed a szellemi igényességed....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 10:26:03

@loláb: Könyörgöm, ez nem vélemény, hanem ténykérdés... Most miért álljak én nekiállni számolgatni az eredeti törvényjavaslat alapján, ha mások már egyszer megtették? Gondolod, hogy más jönne ki?

loláb 2011.11.25. 11:20:27

"Könyörgöm, ez nem vélemény, hanem ténykérdés..."

Ténykérdés baszki, hogy például "fideszes bástyának" titulálják az ötödik kerületet? Valami minimális kritikai érzék legyen már benned baszki, és ne szopjál be minden faszságot...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 11:29:26

@loláb: Ténykérdés, hogy az elmúlt két választáson ott a FIDESZ nyert, méghozzá az országos átlag felett, és fideszes a polgármester is.

loláb 2011.11.25. 12:33:31

@Fedor:

"Ténykérdés, hogy az elmúlt két választáson"

Az elmúlt két OGY választáson??
Természetesen ez hülyeség, 2006-ban Pető Iváné lett a vk, mint ahogyan az azt megelőző 3 választáson mindig a baloldalé lett a körzet.
Ténykérdés, az hát...

2006-ban az öszödi beszédet követő felháborodásban az ötödik kerületet is sikerült a fidesznek megszereznie, és Rogán polgármesteri népszerűsége elég volt arra, hogy 2010-ben, (amikor a fidesz egy idomított csimpánzt is indíthatott volna, az is nyer, Rogán pedig az egyik legnépszerűbb, orszégosan ismert poltikusa, profi kommunikációs csapattal) is simán hozza mindkét választást. Ettől lenne fideszes bástya? Nevetséges.

A cikk többi része is pontosan ennyira megalapozott: szóvá teszi, hogy összevonnak 3 balos csepeli körzetet. Arról nem beszél, hogy ezek mellesleg más az előző törvény alatt is az egyik legkisebb létszámú választókörök voltak (az egyikben 29 ezer szavazó volt, míg az átlag 56 ezer, és a legnépesebb 70), tehát már eleve indokolatlan volt csepel környékét 3 vk-ba sorolni.
Viszont ugyanez a "fideszes bástyákkal" már messze nincs így, a második, tizenkettedik kerület egyaránt átlag feletti létszámú VK-kra volt osztva. Ezt az is jelzi, hogy alig pár utcát kellett hozzájuk csatolni, hogy meglegyen az új tv szeerinti átlag 75 ezres létszám.

Ezek az elemzések (főleg az indexes) kurvára csúsztatnak.

Szerintem már eleve a kérdésfeltevés is hülyeség, miért pont az mszp elleni harcra kellene készülnie a fidesznek? Az LMP, vagy jobbik, netán szolidaritás-4K! dominálta ellenzék ellen teljesen más körzethatárok lennének ideálisak, tehát már csak ezért sincs értelme a gerrymenderingnek.

De különben pegig: ha a fidesz szarul kormányoz, és lesz alternatíva, körzethatároktól függeltenül cseszheti. Ha viszont a jelenlegi népszerűséghez képest változatlan eredmény születne 2014-ben, akkor mégis kinek kellene kormányt alakítania?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 12:40:07

@loláb: Szerinted hülyeség a kérdésfelvetés, de nem arról van szó, hogy az mszp-t akarják kitúrni, hanem arról, hogy magukat akarják ezen a módon is megerősíteni.

"ha a fidesz szarul kormányoz, és lesz alternatíva, körzethatároktól függeltenül cseszheti"

Csak kérdés, hogy mennyire, mert az ilyen trükökkel lehet szépíteni az eredményen.

loláb 2011.11.25. 13:14:20

@Fedor:
"Szerinted hülyeség a kérdésfelvetés, de nem arról van szó, hogy az mszp-t akarják kitúrni, hanem arról, hogy magukat akarják ezen a módon is megerősíteni."

Hát pont nem. Az összes vitatott változásnak (lakótelepi körzetek összevonása kertvárosokkal, stb...) csak és kizárólag azon a szemüvegen keresztül értékelhető kormánypártnak, vagy ellenzéknek kedvező változtatásnak, hogyha a szocialista párt az első számú ellenzéki erő.
Ahogy a cikkek is világosan leírják: "a vörös bástyákból billegő, a billegő körzetekből fideszeseket" akarnak csinálni.

Szó nincs a MINDENKORI ellenzék és a fidesz viszonyáról, hiszen egy-egy körzetváltás -monduk a csepeli 3 körzet összevonása- mind a jobbiknak, mind pedig az lmp-nek inkább kedvező változtatás, hiszen ezekben nem csak a fidesznek, de nekik sincs sok esélyük a győzelemre.

Mivel a cikkek kizárólag az mszp-fidesz relációban vizsgálták a kérdést, már a megközelítésük is eleve rossz volt, ezt tetézték a fideszes bástya belvároshoz hasonló hazugságokkal, és ebből vontak le egy olyan következtetést, ami a megfelelt az előzetes prekoncepcióknak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 13:24:19

@loláb: Mert az véletlenül se lehet, hogy ez nem a cikkírók prekoncepciója, hanem a jogalkotóké, hisz ők alakítják ezek szerint a körzeteket, és szóba se jöhet az sem, hogy esetleg a te prekoncepciód rossz, miszerint nem legfőképp a volt és jelenlegi mszp-szavazók fognak a fidesz ellen szavazni 2014-ben, vagy előbb...

loláb 2011.11.25. 13:35:40

@Fedor:

Mivan? Nem a cikkírók prekoncepciója, hogy a következő választásokon a fidesz-mszp küzdelem fogja meghatéározni aze eredményt?

Akkor mi a faszért ennek tükrében vizsgálják a változtatásokat? Miért nem mondjuk a fidesz-lmp, vagy a fidesz-jobbik eredményeinek (választóköri szinten történő) elemzéséről írnak?

Ja, hogy az egy kicsit munkaigényesebb, és nem lehet olyan szögegyszerűen tálalni, hogy "a fidesz összevonta csepeli vörös bástyákat, mert az az érdeke"? Az lehet. Viszont pöppet árnyaltabb lett volna a kép...

Mondom koma: gondolkozz, ne higgy el kritika nélkül mindent, amit olvasol.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.25. 14:38:19

@loláb: "Nem a cikkírók prekoncepciója, hogy a következő választásokon a fidesz-mszp küzdelem fogja meghatéározni aze eredményt?"

Akkor mégegyszer: nem az mszp a lényeg, hanem a volt szavazóbázisa. És igazából lényegtelen, hogy milyen pártállású az ellenfél: ezek az átalakítások nem az mszp meggyengítéséről szólnak, hanem a fidesz megerősítéséről. Bárki ellen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.11.27. 12:57:43

"Persze lehet, hogy én vagyok a túl jóindulatú, ha ezután a másfél év után még mindig logikus gondolkodást feltételezek fel róluk."

Ennyi.

Egyébként még abba is érdemes belegondolni, hogy a Fidesznek kifejezetten jót tenne, ha most, miután a hatalmukat biztosító 2/3ados törvények megvannak, lecserélnék ezt a hatalmat sima többségre.

És akkor végre a nagy, igazi átalakításokkal nem kell szenvedniük. Kidolgoznának egy szedett-vetett koncepciót, amit az ellenzék úgysem szavaz még, és akkor mossák kezeiket, ők megpróbálták. Esetleg megszavazza, és akkor ők is ugyanúgy felelősek.

loláb 2011.11.27. 16:40:46

@Fedor: "Akkor mégegyszer: nem az mszp a lényeg, hanem a volt szavazóbázisa. És igazából lényegtelen, hogy milyen pártállású az ellenfél: ezek az átalakítások nem az mszp meggyengítéséről szólnak, hanem a fidesz megerősítéséről. Bárki ellen."

Ez akkora, da akkora hülyeség, amivel a szokásos szinvonaladat is alúlmúlod.

De hagyjuk, nincs értelme. Századjára nem vagy képes felfogni, hogy ezek a változtatások kizárólag az mszp-fidesz küzdelem relációjában értékelhetőek feketén-fehéren, minden más esetben felmérhetetlen, előre nem jelezhető hatásuak, ergó meg sem ítélhetők azzal amórickalogikával, amit te akként summázól, hogy "bárki ellenében a fideszt erősíti".

Úgy látom ez nem vagy képes, vagy nem akarod felfogni, továbbra is az tájékozatlanok makacsságával fújod a magadét, mint tetted azt a médiatörvény, vagy az új alkotmány kapcsán. Felőlem...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.28. 10:17:44

@loláb: Úgy látom nem vagy képes, vagy nem akarod felfogni, hogy mi a probléma lényege, mint tetted azt a médiatörvény, vagy az új alkotmány kapcsán. Külön-külön, ha nagyon akarja az ember (mint te), minden részletre lehet magyarázatot találni, még ha legtöbbször nagyon erőltetett is, de az összhatás nagyon egyirányba mutat.

De felőlem...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0