Tessék felvállalni a szükséges rosszat!
2010. február 01. írta: Fedor

Tessék felvállalni a szükséges rosszat!

Bár nagyon adja magát, hogy az állítólagos FIDESZ indulót tűzzem tollhegyre (az megvan, hogy az azt előadó Mujahid Zoli mivel került be utoljára a bulvárhírekbe?), most mégis inkább bátorítani szeretném a FIDESZ-t, hogy ne legyen már olyan gyáva. Hogy miért pont én, aki finoman szólva is nem arról híres, hogy nagy Orbán-fan lenne?

Az ország miatt, amit minden ellenkező híresztelés ellenére én is szeretek, és a javát akarom. Márpedig mindannyiunk érdeke az, hogy az épp aktuális kormánya (szinezetétől függetlenül) ne szúrja el. Orbánék viszont épp erre készülnek a jelek szerint.

Az elmúlt nyolc év egy-két elszólástól eltekintve a FIDESZ részéről csak arról szólt, hogy amit a kormány mond, annak csak az ellenkezője lehet jó, és ez akkor is igaz, ha nem igaz, sőt, ők maguk is azt javasolták korábban. Számtalan példát lehetne erre sorolni a kettős állampolgárságtól kezdve az egészségügy magánosításán át az ingatlanadóig. A legnagyobb baromságtól és demagógiától se riadtak vissza.

Most, hogy elérhető közelségbe került újra a hatalom, fel-fel tűnnek szakmaibb hangok is a párt tájékáról, jelét adva annak, hogy azért mégse teljesen hülyék, csak annak tettetik magukat, mert okkal-ok nélkül (azt hiszem sajnos az előbbi) úgy képzelik, hogy a jónép ezt várja el tőlük.

Sajnos hiába a szinte biztos győzelem, a tettetés már annyira a vérükben van, hogy most se tudnak leszokni róla. Amint valami értelmes gondolat felmerül, rögtön cáfolják, sőt, az ellenkezőjét kezdik bizonygatni szóval, tettel. A legjobb példa erre a nyugdíjtéma: Varga Mihály egyszer szólta el magát, hogy a nyugdíjakkal kéne már tenni valamit, és volna olyan megoldás, ami esetleg javíthatna a helyzeten, rögtön megcáfolták, és belementek egy olyan szürreálisan populista vitába az MSZP-vel, amit egyszer még mindkét oldal képviselői nagyon szégyenleni fognak, mert ez már tényleg agyhalál közeli állapotot feltételez ("Nem adjuk magánkézbe a magánnyugdíjpénztárakat!" ???). Ez már megint a 14. havi nyugdíj szintje.

Szegény Mádi esete még rosszabbat hozott ki belőlük. Az a párt, amely heteken, hónapokon át rágódott azon, hogy kirúgjon -e korrupt, vagy rasszista elszólásokról elhíresült polgármestereket, most percek alatt levette az egyk olyan szakpolitikusát a jelölti listáról, aki amúgy 20 éve ott van a Parlamentben a FIDESZ színeiben. És mindezt miért? Mert egy szakmai konferencián azt merte mondani (a párt hivatalos programjával amúgy összhangban), hogy kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető az ingatlanadó.

És itt van a legújabb téma, az önkormányzati választások ügye.

A Népszava értesülése szerint ha a választáson a Fidesznek önállóan vagy a Jobbikkal együttműködve kétharmados többsége lesz az Országgyűlésben, első lépésként szinte bizonyosan elhalasztják az őszi önkormányzati választásokat.

A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint leghamarabb egy évvel később, 2011 őszén vagy 2012-ben tartanák a voksolást. Egyfelől azért, mert ha még az idén megrendeznék a helyhatósági választásokat is, akkor a kampány blokkolná a választási év lehetséges kormányzati teljesítményét és a keményebb intézkedések bevezetését.

A választás elhalasztásának másik indoka, hogy rendezné a Fidesz az eladósodott jobboldali önkormányzatok ügyét, hogy jobb eséllyel indulhassanak helyi jelöltjeik, illetve hogy a jövőbeni uniós pályázati lehetőségek bővüljenek.

A Fidesz az önkormányzatiság rendszerváltáskor lefektetett alkotmányos elveit is felülírná. Nem csupán egyes települések hivatali önállóságát szüntetnék meg kistérségi, illetve régiós összevonásokkal, de a falusi önkormányzatok egy részét is.

Lehet, hogy furán hangzik pont az én számból, de én ezt jó ötletnek tartom (mondjuk jó ötletnek tartottam valami hasonlót négy éve is, amikor pont a FIDESZ szavazta ezt le, de ezt most ne hánytorgassuk). Valóban: az, hogy a mindenkori új kormány fél évig nem mer semmi olyat csinálni, ami fontos lenne, de sértheti egyes rétegek érdekeit, mindenképp káros az országnak. 1990-ben történelmi szükségszerűség volt, hogy egy évben legyen a két választás, de ma már ez inkább teher. Tényleg jobb lenne hát, ha az önkormányzatok négy éves ciklusa egy vagy két évvel el lenne tolva, és nem telepedne rá egyik a másikra. Na igen, természetesen benne van a kisördög az emberben, hogy akkor is felmerülne -e bennük ez az ötlet, ha négy éve nem nyerik agyon magukat az önkormányzati választásokon (naná, hogy így érdekükben áll a hosszabbítás), vagy hogy miért nem úgy oldják ezt meg, hogy egyszeri kivételként most ősszel mondjuk csak két évre választanánk meg az önkormányzatokat (majd hülyék lennének, hisz félidőben minden kormány népszerűtlen), de most ne hallgassunk rá, nézzük a praktikus oldaláról a dolgot, és örüljünk, hogy egyáltalán esély nyílik egy jó irányba történő változásra.

De persze korai az öröm, hisz természetesen a FIDESZ ezt is kapásból cáfolta, mint minden jó ötletüket. Mintha szégyenlenék, hogy értelmes gondolataik is támadhatnak. Persze értem én. Az eleve elrendeltnek látszó választási végeredmény tudatában az MSZP jelenleg épp azt csinálja, amit ők az elmúlt nyolc évben. Minden elejtett félmondatra lecsapnak, amiről úgy gondolják, hogy kellemetlen lehet a FIDESZ számára, és eközben képesek ugyanúgy szembeköpni sajátmagukat, mint ahogy a FIDESZ tette eddig, jó példa erre Nyakó legutóbbi kommentárja Mádi kirúgása kapcsán. Derülhetnék azon, hogy "na most jól visszakapják", de nem teszem. Orbán ugyanis most pont ugyanabban a helyzetben van, mint 4-5 évvel ezelőtt Gyurcsány. Ő akkor nemhogy nem tudott belevágni semmi szükséges átalakításba a választások előtt, de még beszélni se mert róla, attól való félelmében, hogy ezzel maga alatt vágja a fát. Az eredmény ismert: Hiába volt 2006 tavasza után impozáns többsége az MSZP-SZDSZ koalíciónak, hiába tűnt úgy, hogy kezd a tömeg tisztán látni, hisz a kevesebbet ígérgetőt tartotta hatalomban, a kampány előtti és a későbbi tettek közötti ellentmondás olyan lefele vezető spirálba húzta a kormányt, hogy azon az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése csak gyorsítani tudott. Hiteltelenné váltak, és így nem tudták a szükséges reformokat végrehajtani (azt ugyanis máig tartom, hogy nyugodtabb körülmények között, kevesebb kapkodással, rossz kompromisszummal, populista vádak elleni védekezéssel meg tudták volna csinálni, kevesebb lett volna a bénázás, a cinizmus). Az indulás körülményeibe bele volt kódolva a bukás.

És bizony ezt látom most is. A FIDESZ az elmúlt évek populizmusával szintén olyan spirálba kavarta magát, amiből nagyon nehéz lesz kikászálódni. Az olyan ígéretek, mint hogy "azonnali, jelentős adócsökkentés", "azonnal visszavonjuk az ingatlanadót, és nem is lesz soha", "soha nem vezetjük be a tandíjat", meg hogy "soha nem adjuk magánkézbe az egészségügyet", egyszer még nagyon vissza fognak ütni.

Ugyanis más dolog szájalni, és más dolog kormányozni. Az MSZP prominensei szerintem már alig várják, hogy lekerüljön a felelősség a vállukról, és végre ők is olyan populista ellenzék lehessenek, mint az ellenfeleik voltak (ebből már jó kis ízelőt kaphatunk most is, a kampány során), Orbánék meg annak a mondásnak a mély igazságával ismerkedhetnek meg közelebbről, miszerint "Jó lesz vigyázni a kívánságokkal, mert még beteljesülnek". Nagyon úgy néz ki, hogy (szerencsére) tudják, mi a teendő, de ezt tagadják a körmük szakadtáig, mert féltik a kétharmadot, ugyanis népszerűtlen dolgokat is muszáj lesz bevállalni (ha már voltak olyan hülyék, hogy nem hagyták ezeket a Gyurcsányékkal megcsináltatni).

Mindenképp jó lenne, ha már most, akár 5-10%-nyi szavazó elvesztése árán is tisztáznák, és felvállalnák a szükséges teendőket (az 50%-ot szerintem már semmi se tudja veszélyeztetni, és ki tudja, nem -e nyernének ugyanannyit a józanabb bizonytalanok közül). Enélkül a csodaváró szavazóikkal pontosan azt teszik, mint amit Gyurcsány tett négy éve (bár ő nem csak a mindent a saját zsebükön keresztül megítélő rövidlátóknak okozott csalódást, hanem a hozzám hasonló reformpártiaknak is). És nemigen számíthatnak arra, hogy nekik jobb ellenzékük lesz, mint amilyen ők voltak, tehát elég nagy az esély rá, hogy egy újabb elvesztegetett négy év elő nézünk, amikor megint nem történik semmi az államháztartási reformok terén. 

Hogy mi a különbség a négy évvel ezelőttiekhez képest, ami miatt talán nem így lesz? Maximum annyi, hogy Orbán mutogathat majd az elődeire (oké, mondjuk ez azért nem csekélység, sokat ki lehet belőle hozni, ez kétségtelen).

És talán neki nagyobb szerencséje lesz a zártkörben elmondott tényfeltárással.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr831720053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.02.01. 18:06:19

Írod: „fel-fel tűnnek szakmaibb hangok is a párt tájékáról, jelét adva annak, hogy azért mégse teljesen hülyék,” (Mármint a Fidesznyik kanok).

Én tovább mennék: „nem annyira fekete az Ördög, amilyennek látszik.” Sőt nem olyan fekete, mint amilyennek láttatják.

Feltételezem, hogy amikor a Gondviselés az eszet osztotta, nemcsak a bal liberális eszmék képviselőinek juttatott belőle, hanem igazságosan terítette a racionális gondolkodás képességét.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.01. 18:45:39

Más 10 fő többség és más a kétharmad. Meg lesz nekik a lehetőség, hogy azért nem csinálják meg az ígéreteiket, mert a szemét mszp nem hagyott semmit a kasszában. Ennek ellenére nem fogjuk a következő négy évet sem túlzottan élvezni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.01. 19:06:08

@Vidéki: Én soha nem állítottam, hogy Orbán maga lenne az ördög, ezt csak a jobbosok szeretik a szememre hányni, ha kritikát merészelek megfogalmazni :-) Mindig is annak a pártján voltam, hogy figyeljünk az árnyalatokra. Így én (mint fentebb is) ha valami mellett elvi alapon kiállok, akkor nem váltogatom ezt aszerint, hogy hogy épp ki mondja.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.01. 19:30:38

Én is jó ötletnek tartom,nagyon is.Bár felőlem lehetne kétszer ennyi képviselő ,csak nem kapnának egy árva fillért sem.Tegyek szépen KÖZérdekből.Az meg teljesen nevetséges ,hogy mit képviselnek ezek az urak,hölgyek érdemes beleolvasgatni egy-egy testületi anyagba.
Nyugodtan át lehetne nevezni őket ÖNképviselőre.Meg aztán az összeférhetetlenséget sem ártana megkapirgálni.Nekem nem fér bele például a háziorvos sem.Meg lehet nézni a kis és közepes településeken kik általában a képviselők:iskolaigazgató,háziorvos,pap.

Vidéki 2010.02.01. 21:53:27

@latte: Utópisták és költők álmodoztak a tökéletes, teljesen hibamentes társadalomról.

Ha ilyen ideákhoz méred a valóságot, nem valószínű, hogy rátalálsz a földön.

Az a reális, hogy van jobb, meg rosszabb, mindkettő lehetséges. Nekünk a javulást kell megcélozni, nem a tökéletest.

Vidéki 2010.02.01. 22:00:40

@blas: Írod: „lehetne kétszer ennyi képviselő ,csak nem kapnának egy árva fillért sem. Tegyék szépen KÖZérdekből.

Te a földön jársz, mikor ilyeneket leírsz?

Itt a földön nem tudsz az „angyalok karából” válogatni.

A te feltételeid mellett csak a bolondokházából lehetne képviselőket toborozni és valószínűleg onnan is csak a mazochista őrültek jelentkeznének.

A választói érdekek képviseletét rá mernéd bízni ilyen emberekre?

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.01. 22:18:15

Az első szakmai hangot ami nem feküdt Viktor gyomrának ki is rúgták.

@Vidéki: Most lehet nagyot tévedek. de a Görögöknél mintha a demokrácia hajnalán úgy lett volna. És működött
Igazából Én nem sajnálom a fizetésük. Dolgoznak kell jutalmazni a munkát. Az a nem mindegy, hogy mennyivel. Meg ugye az allas halmozások es a járulékok... Nah ezt kellene szabályozni. 1 pozíció, mindennel együtt a minimálbér valahányszorosa. Ha akar több pozíciót az már társadalmi munka.

Vidéki 2010.02.01. 22:36:00

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:
Írod: „Most lehet nagyot tévedek”.

Nem tévedsz, félremagyarázol.

A görög demokrácia sem úgy működött, mint az anarchia, ami teret enged az örökös szócséplésnek és a mindent opponálásnak, mert akkor nem tudtak volna értelmesen cselekedni.

Úgy jártak volna, mint a középkori mese szamara, amelyik éhen halt két szénacsomó között, mert nem tudta eldönteni, melyiket válassza.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.02. 08:06:18

@Vidéki: "A választói érdekek képviseletét rá mernéd bízni ilyen emberekre?"

Jelenleg olyanokra bízzuk-tisztelet a kivételnek-akik a tiszteletdíjjuk felvételen és az önképviseleten kívül nem nagyon látnak el.Nagyon hatékonyan működik ugye?Az adófizetők pénzét költsük olyan dolgokra ami nem működik jól.Világos.Miért?Pár ezer ember keresetkiegészítése címén?Neked kellene lejönni a földre.Az adófizetői pénz nem játék...ha nem tűnt volna fel.
Szóval szerinted ha nem fizetjük szét a képviselőinket nem tudnak szegények hatékonyan dolgozni.Nézz már szét ember, a legtöbben egy képviselőt nem tudnának megnevezni,azt se tudják mi az a képviselő...ez aztán a hatékony .Nem ártana rájönni végre ,hogy a felhasznált pénzért járna is valami,tudom nem ehhez szoktak hozzá egyesek....

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.02. 08:08:24

Kedves Fedor Kolléga!

Túl európai (és elegáns) módon állsz hozzá a Fideszhez.

Azért a magamfajta bolsevik röhöghet egy nagyot, amikor az egészségügy privatizációját (vagy legalábbis a vizitdíjnál durvább co-paymentet), a vagyonadót, meg a nagyon komoly tandíjat a Fidesz kénytelen lesz megvalósítani, bevezetni???

Üdv: idelle

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.02. 09:12:00

@idelle: Röhöghetsz, én is fogok, kínomban, "ugye megmondtam" tekintettel révedve magam elé... Csak attól félek egy kicsit, hogy a csodavárók hogy fogják ezt majd fogadni. Meddig lesz elfogadható indok az, hogy "ezt is Gyurcsány miatt muszáj csinálnunk"?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.02. 09:13:10

@idelle: Egyébként ezt se nagyon mondták még nekem itt:

"Túl európai (és elegáns) módon állsz hozzá a Fideszhez."

Valahogy eddig mindig Orbán-fóbiás komcsi voltam :-)

Vidéki 2010.02.02. 10:29:22

@blas:

A képviselők jó vagy rossz munkája sok ember sorsát befolyásolja.

A választók érdeke, hogy érdekeiket tehetséges, feladatra alkalmas emberek képviseljék (esküjükhöz híven).

Tehetséges emberek színvonalas munkáját meg kell fizetni, nem várhatod el, hogy ingyen végezzék felelősségteljes munkájukat, mert különben nem vállalják és akkor kalandorok foglalhatják el helyüket és akkor gyakorlatilag képviselet nélkül maradhatunk.

A képviseleti demokrácia lehet, hogy nem tökéletes, de eddig a legjobb a megvalósult rendszerek között.

Nem mondhatunk le róla. Ha lemondanánk, sokkal rosszabb helyzetbe kerülnénk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.02. 10:35:07

@Vidéki: Csatlakoznom kell. Olcsó demagógia azt követelni, hogy dolgozzanak ingyen a képviselők, meg hogy aki diplomás, az már összeférhetetlen (mert blas majdhogynem ezt mondta). Vam olyan összeférhetetlenség persze, ami jó lenne, ha élne: polgármester nel ehessen egyben országgyűlési képviselő is. De ennyi.

Avatar 2010.02.02. 10:45:41

@blas:
Találós kérdés következik: Melyik magyar miniszterelnök volt az, aki ingyen dolgozott, a pozíciójáért kapott fizetését egyenesen továbbutalta jótékonysági célokra? (nem kell túl messzire visszamenni a múltba...)
Elhiszed-e hogy valóban csak az ország jobbításának szándékából töltötte be a pozíciót, vagy feltételezed, hogy azért sütögette közben a saját pecsenyéjét is (plusz a haverok pecsenyéjének is csinált egy kis helyet a tűz közelében)?

Más téma:
nol.hu/belfold/tiltott_idopontra_irta_ki_a_valasztasokat_az_allamfo_

1. Milyen az már, hogy van egy olyan választási törvényünk, ami kötelezővé teszi az idei ápr-máj során a választások lebonyolítását, de egyben ki is zárja az összes lehetséges időpontot?
2. Milyen az, hogy az OVB saját maga dönti el, hogy mihez van hatásköre?
3. Milyen az, hogy Sólyom "felülbírálhatatlanul és politikai felelősség nélkül" dönt a kérdésben, azaz ha nem tartja be a választási törvényt (most egy pillanatra felejtsük el, hogy betarthatatlan) akkor se lehet szankcionálni? Akkor minek vannak benne ezek a szabályok, ha nem kötelezőek; miért törvénynek hívják, miért nem ajánlásnak/lécci-léccinek?

+1. Milyen az hogy a parlament többszörös mulasztásos alkotmánysértés állapotában van sok-sok éve, de mivel vele szemben sincs semmilyen szankció, ezért szarnak rá, egyes ügyekben több mint 10 éve?
www.magyarorszag.hu/hirkozpont/hirek/jog/ogy20090904.html

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.02. 10:48:32

@Avatar: De hozhatnánk példának az utódját is, aki csak öthavonta tudná felvenni készpénzben a fizetését, lévén hogy az ötforintos a legkisebb pénzérme :-)

DeMarco 2010.02.02. 11:32:37

Nem igazán van értelme kommentálni, mert minősíti magát az írás. Be is kategorizáltad magadat, ezért ezt is felesleges felhánytorgatni. Bár azért az érdekes, hogy megrögzött liberálisként mégis abba kötsz bele, h Mujahid Zolika esetleg meleg. Ez ráadásul a dal éneklésének szempontjából teljesen irreveláns. Az is kicsit álszent, h "Az ország miatt, amit minden ellenkező híresztelés ellenére én is szeretek, és a javát akarom. "
Az elmúlt 8 évben kellett volna kicsit jobban aggódni, most már felesleges...

"a FIDESZ részéről csak arról szólt, hogy amit a kormány mond, annak csak az ellenkezője lehet jó,"

Talán, mert így is van. Szeretném kitörölni az elmúlt 8 évet, kár h nem lehet... És nem csak a Fidesz gondolja így, gyakorlatilag MINDENKI így gondolja.

Ami meg a Néphazug cikkeit illeti, mióta számít ez hiteles infónak??? Már elsőre is halálra röhögtem magamat rajta és nem értettem, h az index miért vette át. De az is megdöbbentő, h még át is veszitek és még ki is rakjátok a blogokba. Olvass inkább Andersent, azzal mégiscsak jobban járnál...

Nagy általánosságban meg az a véleményem, h aki eddig teljes mellszélességgel támogatta a komcsi-libsi bagázst és tapsolt amikor sírni és lázadni kellett volna, annak most ne legyen nagy ... szája és főleg ne követelőzzön, ráadásul olyanokat amiket ezektől 8 évig nem követelt meg, hanem hallgasson mélyen és reménykedjen, h végre a Fidesz rendet tesz és eltakarítja a romokat, elindulunk felfelé.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.02. 11:42:00

@DeMarco: 1. Hol kifogásoltam én azt, hogy Mujahid Zoli esetleg meleg? Amit csinált, a pénzért vetkőzés, azon volt a hangsúly... Egy kicsit szemben áll a FIDESZ értékrendjével, nem gondolod? Én csupán erre az ellentmondásra hívtam fel a figyelmet.
2. Persze, csak a szokásos. Aki nem ért veled egyet, annak kuss. Ha szidom a FIDESZ-t, az a baj, ha néhány ötletükről azt mondom, hogy nem is rossz, sőt, kifejezem azt a reményemet, hogy talán nem szúrják el, ha már hatalomra kerülnek, akkor meg az. Hát hogy merek én egyáltalán megszólalni?

greybull 2010.02.02. 12:56:58

Kedves Barátaim, két fontos körülményre hadd hívjam fel becses figyelmeteket:
1. A választási ígéretek minimuma a választások után rögtön maximummá lép elő, nyerje bárki is a szavazást.továbbá:
2. Az a fontos, hogy sohase veszítsük el a csüggedésünket, ha semmi okunk a reményre!
Én így várom 2010 04 11-et, és ennek szellemében fogok vagy a Fideszre, vagy Jobbikra szavazni (ez majd az aznapi hangulatomtól fog függeni...)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.02.02. 13:06:39

Fenntartásokkal de egyetértek!

"és ki tudja, nem -e nyernének ugyanannyit a józanabb bizonytalanok közül"
Nekem is ez a véleményem.
Mellesleg ősi szabály, hogyha tudják milyen lapok vannak a kezedben, ne blöffölj.

Avatar 2010.02.02. 16:46:23

@TaTa86.: Eddig nem tűnt fel, de most hogy kiemelted ezt a "nem-e nyernének" részt, felállt a hátamon a szőr tőle.
Jajj.
Fedor, nem-e lehetne-e ;) elkerülni e formulát?

greybull 2010.02.02. 16:53:43

Nem-e - re a jó válasz a de-e.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.02.02. 17:08:25

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:
"Nah ezt kellene szabályozni. 1 pozíció, mindennel együtt a minimálbér valahányszorosa. Ha akar több pozíciót az már társadalmi munka."
Helyes, támogatom!

A cikkre pedig. Igaz lehet annak, aki azt mondja: a Fidesznek most inkább csöndben hallgatva kellene várni a választást, mert bármit mondanak az felhasználható ellenük (viszont jogukban áll ügyvédet fogadni stb...:-)

@DeMarco:
"Az elmúlt 8 évben kellett volna kicsit jobban aggódni, most már felesleges..."
Attól még, hogy már most beletörődünk a változtathatatlanba, még lehet egy kicsit aggódni is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.02. 17:11:22

@Avatar: Nyelvtannáci :-) Tessék betudni annak, hogy gyerekkoromban sokat nyaraltam Heves megyében, a nagyszüleimnél :-)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.02. 18:35:42

@Vidéki: Úgy értettem, hogy nem kaptak fizetést.

@Fedor: Mert amúgy mi a baj az "-e" -vel? (Eger:)
Egyebek melett ez egy remek "-e" :)

Vidéki 2010.02.03. 08:31:00

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Hajdanában, danában, amikor még Gyurcsány Ferencnek hívták miniszterelnökünket, neki volt egy hétpontos javaslata a közélet megreformálására, ami az én szimpátiámat is elnyerte, különösen az ami a főállású képviselőségről szólt.

Az érvelés részét képezte, hogy ahol az országgyűlési képviselő polgármester is, egyik funkcióját szükségszerűen elhanyagolja, ezért sok helyen túl sok alpolgármestert kell foglalkoztatni.

A durva népi közmondás szerint is: „Egy fenékkel két nyerget nem lehet megülni.”

A miniszterelnök azzal fenyegetőzött,, hogy ha a parlament nem hoz javaslatainak megfelelő határozatot, ügydöntő népszavazást fog kezdeményezni.

Egy idő után, csodák csodája, számomra teljesen váratlanul és némi csalódást okozva ügydöntő népszavazás nélkül csendben elhalt az „ügy”.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.05. 16:20:36

@Fedor:
"a csodavárók hogy fogják ezt majd fogadni."

Én még csodaváróval eggyel sem találkoztam. Ezt a fasságot mindig csak az orbánfóboktól hallom, akik valamiért mindig arról delirálnak, h a fidesz szavazóinak zöme azt hiszi, h majd kolbászból lesz a kerítés, és visszajön a 13. havi nyugdíj, meg 50%-os gázártámogatás mindenkinek. Lósazrt.

Nincs csodavárás.

Azt várják az emberek, h takarodjanak a p...a azok, akik ennyire elkúrták, akik ennyire hazugok, akik ennyire szétlopták a szemünket. Így, h végre nem azok ülnek a nyakunkon, akik miatt a szopás 3-szor akkora, mint kéne, h legyen, végre kicsit elviselhetőbb lesz legalább lelkileg.

Csak három okot mondok arra, miért is lehet utálni a mostani garnitúrát:
1. Mikor átvették a szlovák nyugdíj kb. 30%kal volt kevesebb, mint a magyar, ma viszont a szlovák több 10%-kal. (Utána lehet nézni)

2. Amíg mi itt szopunk a -7,5% körüli gdp csökkenéssel, addig a jobboldali kormánnyal rendelkező lengyelek +1%-kal nőnek. Pont.

3. Amíg Orbánék 61%-ról 52%-ra vitték le a gdp arányos államadósság, addig a maszop-szdsz koalíció már a válság előtt is 66%-ra toszta fel (2007-es adat)

Ez a választás nem a lapok terítéséről kell szóljon, hanem arról, h a nép megbünteti azokat, akik elkúrták, és újból hatalomra emeli azokat, akik annak idején nem kúrták el.

Aki azt várja Orbántól, h játsszon terített lapokkal, az abban bízik, h ezzel eljátszaná ezzel a 2/3-ot. Márpedig ő ma világossá tette milyen focit játszik.

Puskás mondta: kis pénz, kis foci; nagy pénz, nagy foci.

Ezt ő most így alakította át: kis győzelem, kis változás; nagy győzelem, nagy változás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.05. 16:31:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=65): Aláírom, hogy az általad leírtak igazak önmagukban. Egyértelmű, hogy a negatív tendenciákra fókuszálsz, mert ez felel meg az érdekeidnek. De ettől még nem csak az az igaz, hanem sok minden másik. Idézek egy cikkből:

"mit lehet kezdeni Hankiss Elemér azon kérdés-kijelentésével: „Vajon tovább folyik-e leszakadásunk Európáról és a fejlett világról, vagy – ha lassan és észrevétlenül is, de – újra elindul felzárkózásunk?” Ellenkérdeznék: vajon miben számszerűsíti Hankiss folyamatos leszakadásunkat? Milyen mutatókat vesz figyelembe? Azt, hogy az egy főre eső GDP az utóbbi tíz évben (az utolsó két év kivételével) folyamatosan nőtt? Azt, hogy a nemzeti össztermék vásárlóértékben tíz évvel ezelőtt az uniós átlagnak csak 51 százaléka volt, 2008-ban már 62 százaléka? Való igaz, az utóbbi két év a GDP szempontjából nem volt sikersztori, de a válság következtében más oszágokban sem. (Kivéve Kínát, Indiát, Brazíliát, de ez egy másik történet.)

Leszakadás-e az, hogy 2007-ig a magyarországi reálbérek folyamatosan nőttek, igaz, 2007-től valamelyest csökkentek (2007-ben 4,5, 2008-ban 1,5, 2009-ben 4 százalékkal), viszont közben a Gyurcsány–Veress-páros – Európában példátlan módon – 10 százalékról 4 százalékra csökkentette a GDP-arányos költségvetési hiányt, s ezt a Bajnai-kormány egyelőre sikeresen tartja? (Miközben olyan országok, mint Franciaország, Nagy-Britannia vagy az Amerikai Egyesült Államok két számjegyű hiánnyal „büszkélkedhetnek”.)

S ha már a béreknél tartunk: a magyar 78 ezer forintos minimálbér vajon leszakadást jelent-e a romániai 45 ezer forintos minimálbérhez képest? Leszakadás-e, hogy nálunk ezer főre ma több mobiltelefon jut, mint Németországban vagy az USA-ban? Hogy a rendszerváltozás óta csaknem megduplázódott a személygépkocsi-állomány, s a Trabantok, Wartburgok helyett ma Opelek, Fordok, Volkswagenek furikáznak, és a „népautót” ma Suzukinak hívják? Hogy az elmúlt évtizedben felépült 126 ezer új lakás, három új Duna-híd, 400 kilométer autópálya? Hogy a gyermekszegénység nálunk kisebb, mint Olaszországban vagy Angliában? S hogy olyan gyermekétkeztetési rendszerünk van, amely Európában ritkaságszámba megy? (A bölcsődében a gyerekek 28 százaléka, az óvodában 35, az általános iskolában 26 százaléka kap kedvezményes, illetve ingyenes ellátást.) Hogy a nyugdíjasszegénység Magyaroszágon az Eurostat számításai szerint mintegy 6 százalék, míg Angliában, Litvániában, Cipruson 40 százalék körül van?"

www.168ora.hu/velemeny/hankiss-mszp-fidesz-egeszsegugyi-reform-nyugdij-50244.html

Szóval a világ továbbra se feket-fehér. Ez is igaz, az is igaz. Az összkép tényleg negatív, és ezért megérdemli a jelenlegi garnitúra a cserét, ez igaz. De egyrészt nem annyira negatív, mint amilyennek az ellenérdkeltek szeretnék beállítani, másrészt azt se mondanám, hogy Orbán semmit nem szúrt el, meghogy kit érdekel a rohadt nagy ellentmondás aközött, hogy mit mondott eddig, és hogy várhatólag mit fog tenni (mit kényszerül majd tenni), mert ezzel a hozzáállással a 2006-os Gyurcsánynak adtok utólagos felmentést.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.05. 17:02:40

@Fedor:

Nincs időm reagálni, csak ami leginkább izgat a soraidban:

"az elmúlt évtizedben felépült 126 ezer új lakás, három új Duna-híd, 400 kilométer autópálya?"

Már a válság előtt is megfigyelhető volt az építőipar zuhanása, a gyurcsány kormány rossz lakáspolitikája.

Az autópályákról meg ne is beszéljünk, mert azok mennyisége a lopás mennyiségével arányos. Tehát ha sok épült, akkor sokat loptak, nagyon sokat. Drágán építettek, és sokmindent feleslegesen (völgyhíd, löszbe fúrt alagút).

A metró pedig talán a világ legdrágábbja. Mert azt még megérteném, ha 12-szer többe kerülne, mint a mallorcai, de hogy kb. 12-szer, az azért iszonyatosan felkúrja az ember agyát.

És sajnos, amikor a szoci-szadista épít, az mindig iszonyat drágán, korruptan, pazarlóan történik.

Csak egy példa: amikor Orbánék jöttek, az eredetileg 16 milliárdra tervezett Nemzeti színház 32 milliárdba került volna már. Ezért áthelyezték, és megépítették 16 milliárdból.

A helyzet az, erősen úgy gondolom, h ugyanennyi vagy még több dolog is épült volna, ha 2002-ben maradnak Orbánék, de nincs ennyi ellopott pénz, és nem adósodunk el annyira.

Orbán jóval fegyelmezettebb költségvetéseket készített, kivéve a 2002-est, de nyilvánvaló nekem, h győzelme esetén visszatért volna az eredeti politikájához, hiszen annak idején Medgyessy lényegesen többet ígért.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0