EU-ellenes hangulatkeltés
2011. december 01. írta: Fedor

EU-ellenes hangulatkeltés

Drámai hangú körlevél érkezett a postafiókomba:

EZ EGY EU ÁLTAL BETILTOTT REKLÁMFILM A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI TERMESZTÉSRŐL!
Vajon miért nem szeretik!? Ha megnézed, megérted.

LÉGY SZÍVES , KÜLDD TOVÁBB!

A mellékelt link erre a videóra mutatott:

No akkor kezdjük az elején.

1. Az olyan levelet, amiben az szerepel, hogy küldd tovább, soha nem szabad továbbküldeni. Ugyanis 99,999%, hogy átverés. De lehet, hogy 100.

2. A videót a Magyar Termék Nonprofit Kft. készítette még januárban, akkor már egyszer futott egy kört a neten, blogok is foglalkoztak vele, hol egyetértve vele, hol kritizálva az apróbb csúsztatásait. A magam részéről úgy gondolom, hogy a cél támogatandó, makrogazdasági, ökológiai és érzelmi érvek is szólnak amellett, hogy hazait terméket vásároljunk, és magam is igyekszem a lehetőségeimhez mérten ehhez tartani magam, de nem tudok elmenni amellett, hogy egy nagy kérdésre nem tér ki a videó: Ha ennyire jó a magyar termék, akkor vajon miért is van igény a behozatalra? Csak nem azért, mert az olcsóbb, és ez egy igen fontos szempont a vásárlók többségénél, pláne manapság? Csak nem azért, mert a rendszerváltáskor ideológiai okokból szétverték a jól működő szövetkezeteket (ahelyett hogy csak nyugati minta szerint átalakították volna), és a földeladási moratóriummal konzerválták az elaprózott birtokszerkezetet, és vele a korszerűtlen, gazdaságtalan termelést, valamint a versenyképtelenséget? A kereskedők nem hülyék, ha jobban megérné hazai árut dömpingelni, akkor azt tennék (egyébként a multiknál kapható külföldi élelmiszerek arányáról szóló infók is erősen eltúlzottak sokszor, de ez más kérdés).

3. És ez adja igazából a poszt apropóját: Mi ez a baromság, hogy az EU ezt a reklámfilmet betiltotta? Mikor? Melyik szerve az EU-nak? Milyen rendelkezés alapján? Miért ez a körlevél az egyetlen információforrás erről a tiltásról?

Hát talán azért, mert természetesen az EU-nak se lehetősége, se szándéka nincs ilyesmire, és így természetesen nem is tett ilyet. Ha valaki beüti a gugliba, hogy "EU ÁLTAL BETILTOTT REKLÁMFILM", csak néhány magánszemély és jobbos gittegylet honlapját dobja ki találatként, akik csont nélkül beszopták és kritikátlanul továbbosztották ezt a hülyeséget, és nem gondolkodtak el azon, hogy vajon mennyire hiteles egy ennyire alátámasztás nélküli információ. Csak hogy ne menjek messzebb, a videó készítőjének a honlapján sincs egy árva kukk róla, pedig ha mások nem is, ők biztos foglalkoztak volna vele.

Valahogy nem érzem véletlennek, hogy ez a nyugat-ellenes hangulatkeltés (bár már nem friss, hisz van szeptemberi találat is rá), pont most kapott új életre, amikor a kormányt éppen a saját hülyesége miatt olyan megaláztatások érik, hogy nem elég, hogy attól a szervezetnél kényszerülnek kuncsorogni pénzért, mert elszúrták (nem kicsit, nagyon), amelyet még nem sokkal korábban is hősies pózban küldtek el a búsba, hanem még abba is bele kellett menniük, hogy az IMF mondja meg, kivel hajlandó egyáltalán szóba állni, ugyanis Matolcsyt már egyszerűen képtelenek komolyan venni. Persze hülyeség lenne azt feltételezni, hogy ezt az e-mail-t egyenesen a Nemzetgazdasági Minisztériumból indították el (bár a 2002-es választásokkor volt hasonlóra példa), de az tény, hogy nagy a frusztráció mostanában a jobboldalon, amit ellenségkép-gyártással próbálnak szokás szerint levezetni, és még a kormány is adja a lovat alájuk a leminősítésről, mint a nemzet elleni aljas és alaptalan támadásról szóló nyilatkozataikkal.

Pedig mindenkinek hasznosabb lenne, ha nem felelősség-hárítással és a fenti körlevélhez hasonló rémhírterjesztésekkel próbálnánk a nemzeti identitásunkat erősíteni, hanem azzal, hogy megpróbálunk kevésbé hülyék lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr403428227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezért nem tárgyal Matolcsy az IMF-fel 2011.12.01. 14:20:36

Úgy látom, drága barátaim, hogy már megint nekem kell elmagyaráznom, és a szátokba rágnom, hogy miért is nem ment el Matolcsy György az IMF-fel való tárgyalásra....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

java786 2011.12.01. 11:55:05

"Ha ennyire jó a magyar termék, akkor vajon miért is van igény a behozatalra? Csak nem azért, mert az olcsóbb"

Ja, csak ide a szemetet, rosszabb minőséget hozzák. Ez tény erről már nem 1-2 konkrét megállapítás is született.

"Csak nem azért, mert a rendszerváltáskor ideológiai okokból szétverték a jól működő szövetkezeteket"

És ez kinek hatására? Természetesen a nyugat hatására, lásd a cukoripar felszámolása.

"Valahogy nem érzem véletlennek, hogy ez a nyugat-ellenes hangulatkeltés "

Valóban nem kell, de majmolni sem kell őket

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.01. 12:06:03

@java786: "És ez kinek hatására? Természetesen a nyugat hatására"

Tehát a nyugat hatására ragaszkodik jobboldal ahhoz, hogy ne lehessen termőföldet vásárolni külföldieknek és jogi személyeknek, pedig csak így lehetne akkora méretű birtokokat kialakítani, amin gazdaságosabb lenne a termelés? Érdekes meglátás...

Kandeláber 2011.12.01. 12:27:39

Nem "küld tovább", hanem küldd tovább".
Hányas voltál Te helyesírásból?

java786 2011.12.01. 12:42:52

@Fedor: Ki beszél itt a mostani kormányról? A mezőgazdaság nem most lett szétverve, hanem a rendszerváltást követő években amihez ua. asszisztált az MDF, az MSZP és a FIDESZ is, hogy megtűrte és hatalomra emelte Józsi bácsit....
Az utána következő időszakról se lehet sok jót mondani...
Tökmindegy, hogy melyik kormányról beszélünk, de a nyugatnak érdekel volt, hogy mi mezőgazdaságunk ilyen szintre süllyedjen és a kormányok vagy tudatosan vagy hozzánemértésből asszisztáltak hozzá!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.01. 14:30:03

@java786: "A mezőgazdaság nem most lett szétverve, hanem a rendszerváltást követő években "

Miért, én talán nem ezt írtam? Olvasd már el újra...

@Kandeláber: Ez az összvéleményed a témáról? Belekötsz egy elírásba?

java786 2011.12.01. 15:17:06

@Fedor: ööö lehet, hogy elbeszélünk egymás mellet..

"ragaszkodik jobboldal ahhoz, hogy ne lehessen"
A rendszerváltás után sokáig nem nagyon volt jobboldali kormányunk..

Vagy csak szimplán nem értem amit mondani szeretnél :-)

Kandeláber 2011.12.01. 15:24:00

@Fedor: Elnézést, gondolom tényleg elírás lehetett.
A témáról csak annyit, hogy a kérdést két oldalról is meg lehet közelíteni. Egyfelől számomra legendának tűnik az az állítás, miszerint a magyar élelmiszereknél a világon nincs jobb, viszont az is igaz, hogy az ún. rendszerváltozás után igenis szétverték a magyar mezőgazdaságot és élelmiszer ipart.Kezdték a sok növényolajgyárral, amelyeket tőkeerős magyar befektetők híján kizárólag külföldiek vettek meg. Egy darabig működtek, de már nem magyar nyersanyaggal, hanem olcsó román és ukrán napraforgóval. Utána következtek sorra a konzervgyárak, cukorgyárak és a többi. Mivel a gyárakat bezárták, megszűnt a háttértermelés is. Antall, Horn, Orbán, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is felelős a magyar mezőgazdaság tönkretételéért. (Zárójelben jegyzem meg, hogy első körben a növényolajgyárakra akadtak volna magyar vevők is, ők azonban kárpótlási jeggyel óhajtottak fizetni, ez pedig a kalmárlelkületű privatizátoroknak nem felelt meg.

DeMarco 2011.12.01. 15:32:12

@Fedor: Mi a faxom ez már megint? Egyre inkább elmész a konteóblog felé...

Ez csak rossz vicc lehet...

Komolyan elvárod, hogy reagáljunk erre???

Ráadásul tele van sületlenségekkel és csúsztatásokkal.

Ne egy pesti panelproli akarja megmondani, hogy mi a jó a vidéknek és a gazdáknak...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.01. 17:52:10

@java786: A rendszerváltás után kapásból jobboldali kormány volt...

@DeMarco: Mi a sületlenség és a konteó? Már azon kívül, hogy az EU betiltott bármilyen reklámfilmet...

Krisz11 2011.12.01. 20:20:35

Egyrészt a kormány nem elszúrta, hanem válságos, végletekig eladósodott helyzetből kellett megpróbálni rúgkapálni. Ennyire tellett, másnak sem sikerült volna. Nem az az igazság, hogy csodát 1,5 év alatt nem lehet tenni, hanem az, hogy csodát egyáltalán nem lehet tenni.
Másrészt, sunyin elhallgatják, de ki kell mondani, hogy az IMF nem is a barátunk, nem is a partnerünk, hanem az ellenségünk. Kedvezményes kamatra ad hitelt? Jó szándékból, alturizmusból? Ingyen ebéd nincs. Ennek az ára a kikötései feltétel nélküli teljesítése.
Köztudott, hogy egyedül a legnagyobb szavazati joggal rendelkező nyugati országok gazdasági érdekeit képviseli.
Vajon mi másért lenne nekik baj, ha az államadósság (részben) a bankadókból is csökken.

Végezetül egy Stiglitz idézet:

“When the IMF arrives in a country, they are interested in only one thing. How do we make sure the banks and financial institutions are paid?... It is the IMF that keeps the [financial] speculators in business. They’re not interested in development, or what helps a country to get out of poverty.”

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 09:05:02

@Krisz11: Jó kis önfelmentő duma, kár, hogy nem igaz. Az elmúlt időszakban valóban romlott a külső környezet, és ezt valóban bele kell számolni, de hogy más más módszerrel nem tudott volna többet kihozni ebből a helyzetből, és hogy az IMF az ellenségünk...

Krisz11 2011.12.02. 09:46:15

Ha komolyan írod amit írsz érveket is várnék:

1.) az IMF a barátunk, mert ...
2.) IMF behódolás nélkül úgy kerülhettük volna el a leminősítést, hogy...

De különösen az IMF-et pártoló indokaidra lennék kíváncsi.

loláb 2011.12.02. 10:08:35

"de nem tudok elmenni amellett, hogy egy nagy kérdésre nem tér ki a videó: Ha ennyire jó a magyar termék, akkor vajon miért is van igény a behozatalra? Csak nem azért, mert az olcsóbb"
De nyilván, csak tudod, marhára nem mindegy, hogy egy termék azért olcsó, mert a külföld gazdaságok termelése hatékonyabb, mint a magyar, vagypedig azért, mert a magyar gazda a 30%át kapja a francia, német, vagy holland gazdák földalapú támogatásának...

"Valahogy nem érzem véletlennek, hogy ez a nyugat-ellenes hangulatkeltés (bár már nem friss, hisz van szeptemberi találat is rá), pont most kapott új életre"

Baszki, ugyanabban a mondatban már cáfolod magad, de ennek ellenére leírod a faszságodat...
Gratulálok, jó vitatkozást magaddal!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 10:11:48

@Krisz11:

1. Talán mert segítséget nyújt olyankor is, amikor már senki más sem? Igen, megfogalmaz elvárásokat, csupa olyat, ami segít kikerülni a córeszból.
2. A kormányváltás idejére sikerült annyit elérni, hogy a világ újra bízni kezdett Magyarországban. Elég lett volna csak ezt a bizalmat megtartani, netalán növelni. A mostani leminősítések legfőbb indoka kiszámíthatatlan, antidemokratikus eszközökkel operáló, hosszú távon nem fenntartható gazdaságpolitika, amit az elmúlt másfél évben űzünk, és aminek az lett az eredménye, hogy az IMF-től ugyanúgy nem tudtunk megszabadulni, de legalább pluszban fölöslegesen elpazaroltuk a a nyugdíjpénztári befizetéseket, és jól összevesztünk mindenkivel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 10:15:46

@loláb: "marhára nem mindegy, hogy egy termék azért olcsó, mert a külföld gazdaságok termelése hatékonyabb, mint a magyar, vagy pedig azért, mert a magyar gazda a 30%át kapja a francia, német, vagy holland gazdák földalapú támogatásának..."

A támogatás is kevesebb, ez is benne van, de a termelés is jóval hatékonyabb. A szlovák tej vajon miért olcsóbb? Ők se kapnak annyi támogatást, mint a nyugatiak...

"ugyanabban a mondatban már cáfolod magad"

Miért is? Van rá szeptemberi találat, tehát akkor indult el, de most, az elmúlt 1-2 hétben szaporodott el, tehát ÚJ életre kapott. Hol itt az ellentmondás? Ezt most nem érted, vagy nem akarod érteni, csak hogy kötözködhess?

loláb 2011.12.02. 10:17:16

@Fedor:
"Már azon kívül, hogy az EU betiltott bármilyen reklámfilmet..."

Természetesen az is a tájékozatlanságból eredő hülyeség, hogy az EU nem "tilthat be" egy reklámot:

csaladhalo.hu/cikk/hatter/inkabb-adj-orokbe-hadd-eljek

Nem tudom, hogy a fenti kampányfilmet EU-s forrásokból készítették-e (mivel civil szervezet készítette, erős a gyanúm, hogy igen), ebben az esetben könnyen előfordulhat vele, hogy ütközik a versenysemlegesség EU-s elvével, ami a finanszírozónak olyanniyra nem tetszik, hogy megtilt mindenféle hivatalos terjesztést, és visszaköveteli a pénzt.
Természetesen ettől még a youtube-on fent marad, lehet köldözgetni mindenféle kommentárral.

Természetesen nem álíltom, hogy biztosan ez történt ezzel a reklámmal, azonban azt igen, hogy akár ez is történhetett vele. Ha te sem az elmebeteg konteógyártással lennél megint elfoglalva, akkor talán neked is lett volna elég kapacitásod, hogy ezt a verziót is végigondold....

loláb 2011.12.02. 10:22:25

@Fedor:
A szlovák tej azért olcsóbb a láncokban, amiért a magyar tej meg olcsóbb szlovákiában, mint az ottani hazai.

A nagy mennyiségben, a központok által beszerzett, és a helyi láncoknak visszaértékesített alaptermékeken viszik haza a megtermelt hasznot a láncok, nem pedig osztalékágon.

Krisz11 2011.12.02. 10:28:26

Egyébként ez az "EU-s forrás" is egy legenda. Azt a pénzt a tagállamok (pl: Magyarország) fizetik be. Aztán eltartják az EU-s bürokratákat, meg a többi felesleges sóhivatalt, és ami megmarad abból valamennyit visszaadnak (arányosan) nekünk is.
Az a pénz a mi pénzünk. Amiből az EU meg akarja szabni, hogy mire költhetünk.
Az EU-sem jobb a volt Szovjetuniótól, csak még nem mindenki jött rá.

loláb 2011.12.02. 10:28:52

@Fedor:
"de most, az elmúlt 1-2 hétben szaporodott el, tehát ÚJ életre kapott."

Hónapok óta te vagy az első, aki foglalkozik vele. Azt megnézted, hogy mikor indult a körlevél?Lehet hogy egyszerűen most ért el (újra) hozzád, miből gondolod, hogy "új életre kelt", amikor rajtad kívól SENKI nem foglalkozik már vele?

Továbbra is mondom, ha nem az elmebeteg konteógyártással lennél elfoglalva, akkor sokkal értelmesebb dolgokat is megírhatnál...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 10:33:21

@loláb: "Természetesen nem álíltom, hogy biztosan ez történt ezzel a reklámmal, azonban azt igen, hogy akár ez is történhetett vele."

Oké, ezt elfogadom, ha eu-s pénz lett volna benne, akkor beleszólhattak volna, hogy mit csinálhatnak az ő pénzükből, most hogy így felemlegetted, most már én is emlékszem erre a az esetre, a poszt írásakor ez nem ugrott be. De ahogy abból is volt újsághír, vita, ebből is lett volna, nem gondolod? Szóval a konkrét esetben ellenkező bizonyítékig (amit kerestem, de nem találtam) továbbra is úgy gondolom, hogy csak rémhír az egész.

Viszont továbbra se értem, hogy mit értetek azon, hogy ÉN konteóklat gyártok. Nem én küldtem körbe ezt a levelet, hanem pont, hogy le kívántam leplezni... A levél megléte tény, hogy jobbos helyek osztják meg a fenti kommentárral, az is tény, hogy most kb. annyira felemelő kormánypártinak lenni, mint 2008-ban a másik oldal híveinek, az is tény. Akkor hol itt a konteó?

Krisz11 2011.12.02. 10:38:42

@Fedor: Tényleg "segít" az IMF, mint ahogy a maffia is ad kölcsön amikor már senki másra nem számíthatsz.
Mindenestre Magyarországnak jelenleg nem sok választása van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 10:39:48

@loláb: "Hónapok óta te vagy az első, aki foglalkozik vele."

Írd be a gugliba, hogy "EU ÁLTAL BETILTOTT REKLÁMFILM". Majdnem az összes találat az elmúlt 1-2 hétből való. Tegnap konkréátan még egy online újság is megjelentette a fenti dumával, minden egyéb konkrétum nélkül, szóval nem véletlenül írtam, amit írtam, hanem azért, mert ezt tapasztaltam. Lehet, hogy hozzád már eljutott korábban, de ez csak azt jelzi, hogy neked több olyan ismerősöd van, aki vevő az ilyen hülyeségekre.

loláb 2011.12.02. 10:49:04

@Fedor:
"De ahogy abból is volt újsághír,"

A téma miatt, az egy kicsit érzékenyebb, mint a magyar termék-külföldi termék viszonya.
Ráadásul azt a kampányt az (asszem) KDNP-s vezetésű államtitkárság indította el, éppen ezért ők is generálták belőle a hisztit, mikor kiderült, hogy nem tetszik az EU-nak.

Ez a raklámfilm egy civil szervezet reklámja, és egy sokkal kevésbé érzékeny témáról szól, szóval lehet hogy volt szándék a felfújására, csak nem vitte át a sajtó ingerküszöbét...

"Akkor hol itt a konteó?"

Ott, hogy a saját szubjektív érzékelésidet (új életre kelő levél, a kormánypárti szégyenérzet) összekapcsoalod azzal, hogy talán éppen a Matolcsy vezette NGM-ből indult ki a levél most, hogy pofára estek. Ne kezd azzal, hogy éppen hogy ennek az ellenkezőjét írod ("Persze hülyeség lenne azt feltételezni, hogy..."), vagy te annyira tudatos, hogy tudjad, hogy -főleg az utolsó bekezdés függvényében- hiába kommunikálod szavak szintjén az ellenkezőjét, éppen hogy azt sejteted, hogy a kormányzat indította el ezt a kommunikációt, a saját kudarcait leplezendő...

loláb 2011.12.02. 10:57:48

@Fedor:

"konkréátan még egy online újság is megjelentette a fenti dumával, minden egyéb konkrétum nélkül"

A naplo online-os megjelenésre gondolsz? Erre:

www.naplo-online.hu/gazdasag/20111201_betiltott_magyar_reklam

Ott van felette, hogy "hirdetés".

A többi találat csak magánblog, (ráaádsul olyan ismeretlenek, hogy én nem is ismerem őket) sehol, egyetlen komolyan vehető forrás, vagy valami, ami arra utalna, hogy valaki újból elkezdték volna a "média fősodrában" nyomatni ezt a reklámot.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.12.02. 11:43:25

Elgondolkodtató, hogy amikor Te itt beírsz valamit, a sok okos jobbos rögtön neked esik, irigylem, hogy még bírod a nyomást.
@Krisz11: El kellene felejtened már a Csurka féle nettó befizetők vagyunk dumát.
Fedor indoklásaira érdekes módon nem voltál képes érdemben reagálni, talán mert igaza van? loláb legalább tud érvelni. Az más kérdés, hogy nem értek vele egyet, sőt az indoklásának formátumával sem, mert jogászként áll hozzá gazdasági kérdésekhez, de ez már más kérdés.
Tanulj tőle, hogy ne csak egy jobber troll legyen belőled.

A témához: Majd ha jó minőségű korrekt áru magyar termékek lesznek a piacokon meg a hipermarketekben, akkor veszek, de amikor a magyar nem csak drágáb de rosszabb is, addig minek? Mellesleg szerintem nem abból kéne megélni, hgy támogatást kapsz. Pláne nem úgy, hogy beveted az árteret, illetve lusta vagy árkot ásni, utána meg sírsz, hogy jön a belvíz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 11:58:21

@loláb: "Ott van felette, hogy "hirdetés"."

Gondolod, hogy valaki fizetett azért, hogy ezen a címen berakjanak egy közel egy éves reklámfilmet? Gondolom technikai vagy jogi okai vannak, hogy így jelenítik meg, de a cím a lényeg...

"A többi találat csak magánblog, (ráaádsul olyan ismeretlenek, hogy én nem is ismerem őket) sehol, egyetlen komolyan vehető forrás, vagy valami, ami arra utalna, hogy valaki újból elkezdték volna a "média fősodrában" nyomatni ezt a reklámot. "

Már megint egy apró csúsztatással olyat dolgot olvasol rám, amit én nem írtam le. Ki beszélt itt a média fősodráról? Idéznék neked a posztból:

"Ha valaki beüti a gugliba, hogy "EU ÁLTAL BETILTOTT REKLÁMFILM", csak néhány magánszemély és jobbos gittegylet honlapját dobja ki találatként, akik csont nélkül beszopták és kritikátlanul továbbosztották ezt a hülyeséget"

Továbbá emlékeztetnélek, hogy én is e-mail-en kaptam meg, és csak utána kezdtem nyomozni utána. Klasszikus suttogó propaganda, alattomos rémhírterjesztés a technikai mai eszközeivel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 11:59:11

@Tzimisce: "amikor Te itt beírsz valamit, a sok okos jobbos rögtön neked esik, irigylem, hogy még bírod a nyomást."

Ezért járnak ide :-)

loláb 2011.12.02. 12:03:12

@Fedor:

"Gondolom technikai vagy jogi okai vannak, hogy így jelenítik meg, de a cím a lényeg..."

Nem tudom miféle jogi okai vannak annak, hogy egy nem fizetett hirdetést hirdetés felirattal KELLJEN megjelentetni, a technikai okot pedig végképp nem tudom értelmezni, de majd te nyilván elárulod, mire gondolsz...

"Klasszikus suttogó propaganda, alattomos rémhírterjesztés a technikai mai eszközeivel."
Látod, nekem is pontosan ez jutott a posztodról az eszembe.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.02. 12:18:30

@Fedor: Jó figyelemfelhívás ez a poszt, egyetértek, hogy az EU nem tilt be reklámfilmeket. Megvezetés (illetve hatásos marketingfogás) ezzel terjeszteni.

A magyar áruk minősége még nem az igazi, hasznos ugyan vásárolni, de nem kell vonalasan protekcionistának lenni. Jó hír, hogy a magyar vásárló nem az.

Az érvelés többi részéből azt gondolom, te nem ismered az oligopol piacokról szóló játékelméleteket. Az oligopol szereplők matematikailag ösztönözve vannak a hallgatólagos összejátszásra, a jobb és közelibb, akár olcsóbb árukkal szemben is. Nézz utána egy kicsit a témának, és magad is be fogod látni, hogy itt fecseg a felszín, hallgat a mély.

Stiglitz nem feltétlenül orákulum, de azért nem véletlenül lett Nobel-díjas. Kétszer is megfontolnám, mielőtt félresöpröm az IMF-fel kapcsolatos álláspontját. Az IMF a szabadpiacot erőlteti, abban a formában, ahogy az jó az USA-nak. A világ legerősebb demokráciája terjeszti a saját modelljét, naná, hogy ő is jól akar járni. Az IMF egyszerű hatalmi eszköz, ám az IMF elutasítása nem automatikus sikerstratégia.

Ezért van az, hogy az egészség, siker, harmónia, illetve középutas igazságok megtalálásához árnyaltan kell gondolkodni.

Emlékeztek még, mekkora balhé volt abból, hogy az első Fidesz-kormány svéd vadászgépeket vett az amerikai F16-osok helyett? Hát ekkora balhé van abból is, ha egy ország IMF nélkül szeretne boldogulni. Egy leminősítés elég, hogy meggondolja magát.

Összességében: a nemzeti összetartás a mi esetünkben nem egyszerűen csak erősítendő, hanem ezerrel erősítendő; viszont boldog az, aki konstruktív módszert talál rá. A reklám nekem tetszik, a terjesztésére használt szlogen viszont nem.

Krisz11 2011.12.02. 13:04:01

@Tzimisce:

Nem tudtam, hogy Csurka is ezt mondja. De úgy látom senki nem is vitatja, hogy nettó befizetők lennénk (te sem, csak minősítesz, gondolom neked pl: Stiglitz is egy baloldaliak között rejtőzködő jobboldali troll), ezért ezt nem is kell ragozni. Mint ahogy azt sem, hogy az IMF a legnagyobb szavazati jogú tagok gazdasági érdekeit képviseli. Ezeket a tényeket inkább tudatosítani kell.
Ezek voltak amúgy az érveim, hogy miért tartsunk kellő távolságot a "baráti" nemzetközi szervezetektől, és képviseljük saját érdekeinket.
Az államadósság csökkentése jó irány (pl: Csaba László - aki talán hazánk legelismertebb közgazdásza - is ezt mondja). Ha nem lett volna törlesztés, akkor lehet hogy már 90%-os lenne az eladósodottság, tehát nem volt a törlesztés felesleges, vagy eredménytelen. De ez árfolyamfüggő is.
A mostani 303 EUR/HUF árfolyamon sztem már csökkent az államadósság.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.12.02. 13:31:17

@Krisz11: Azért nem vitatom, mert Csurkát nem nagyon kell. Úgy hülyeség amit mond, ahogy van. Maradt volna író...
A közgazdaságtan korunk futballja. Mindenki baromira azt hiszi magáról, hogy ért hozzá.
IMF: Nem gondolom, hogy ez a létező legjobb szervezet, és talán nem is lett volna rájuk szükség, ha Matolcsy és Orbán egy kicsit tudatosabban csinálják a gazdaságpolitikát és legalább a saját közgazdászaikra hallgatnak. (Járai, Chikán)
Jó irány az álamadósságcsökkentés, de azért nézd vissza ezen a blogon, hogy ki is volt az a "kedves" ember, aki megcsinálta ezt a saját hazájában, és meg is lett az eredménye...
Ugyanis az államadósság csökkentés nem mindenáron megoldás. Stabilitás, növekedési kilátások és VÉGRE kiadáscsökkentés kéne. JA, hogy ezzel aki meglépi leírja magát politikailag? Na ezért kéne ebbe az országba 1 azaz egy db ÁLLAMFÉRFI.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 16:19:47

@loláb: "Nem tudom miféle jogi okai vannak annak, hogy egy nem fizetett hirdetést hirdetés felirattal KELLJEN megjelentetni, a technikai okot pedig végképp nem tudom értelmezni, de majd te nyilván elárulod, mire gondolsz..."

A jogi részéhez nem értek, olyasfélére gondolok, hogy a hirdetést mindenképp elkülönített tartalomként kell kezelni, ha fizetett, ha nem. Technikainál meg olyasmire gondoltam, hogy az újságoknál a tartalmat nem képzett html-faragó mesterek rakják fel, hanem újságírók, szerkesztők, akiknek a tudása arra terjed ki, hogy az előre leprogramozott felület beállításait használják.

"Látod, nekem is pontosan ez jutott a posztodról az eszembe."

Itt folyamatosan azzal jössz, hogy én konteózok meg rémhírt terjesztek, de sose írod le, hogy mégis mi lenne az, bár már sokadszorra kérem...

@Vértes László: "Az oligopol szereplők matematikailag ösztönözve vannak a hallgatólagos összejátszásra, a jobb és közelibb, akár olcsóbb árukkal szemben is."

Már bocs, de a kartellezésnek az ég világon semmi köze nincs ehhez. Egyébként is, kik lennének a szereplők? Az élelmiszer-kereskedelemben egyáltalán nem zárt a piac...

"Emlékeztek még, mekkora balhé volt abból, hogy az első Fidesz-kormány svéd vadászgépeket vett az amerikai F16-osok helyett?"

De nem annyira a döntés ténye, hanem inkább a körülmények miatt. Egyrészt az F16-osok megfeleltek volna minden követelménynek, a Grippeneket meg utólag kellett megfelelővé tenni pluszpénzért, másrészt meg végig az amerikaiak voltak a befutók, Szabó János már ha nem is hivatalosan de be is jelentette, hogy F16-osokat veszünk, aztán a hivatalossá tétel napján Orbán bejelentette minden előzmény nélkül, még a miniszterét is meglepve, hogy márpedig Grippeneket veszünk, magyarul jól átverte az addig hitegetett amcsikat.

@Krisz11: "De úgy látom senki nem is vitatja, hogy nettó befizetők lennénk"

Ha csak ez kell :-) Tessék: www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=292

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.02. 18:18:12

@Fedor: "Az élelmiszer-kereskedelemben egyáltalán nem zárt a piac..."

Ez így pontatlan. Nem kell valóban zártnak lennie egy piacnak ahhoz, hogy kialakuljon az implicit stratégiai összezárás. Ilyen piac az orvosi, ügyvédi, gyógyszertári, távközlési, banki terület is. Nincs igazi verseny, miközben ténylegesen nem zártak ezek a területek.

Egy árampiacról szóló konferencián tudtam meg, hogy 3 évvel a német áramprivatizáció után a háztartási áramárak 20%-kal magasabbak lettek. Holott az ellenkezőjének kellett volna történnie. Ennek játékelméleti magyarázata van, hadd javasoljam a következő forrást: en.wikipedia.org/wiki/Tacit_collusion

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.02. 18:26:20

@Fedor: "Egyrészt az F16-osok megfeleltek volna minden követelménynek"

Itt nem fogjuk tudni egymást meggyőzni, mert nincsenek kemény tények -- vagyis nehezen utolérhetők. Szorosan nyomon követtem a fejleményeket, tudom, hogy az amerikai álláspont kezdettől fogva az volt, hogy tőlünk kaptátok a demokráciát, a NATO-t, tőlünk vegyetek használt vadászgépet. A svéd gépek végig megfeleltek a kiírásnak, versenyben is voltak, csak mivel a szocik az USA mellett döntöttek, evidens volt, hogy a Fidesznek ezt meg kell kontráznia, szerintem vesztére. Összességében nem volt okos dolog, és nem azért, mert a svéd Grippenekkel bármi baj volt... Most sem azért kell az IMF, mert kell. Valójában nem kell, de ránk erőltetik, és nem lenne okos nyíltan kirúgni őket.

Erősen eltértem a témától, bocs. Ez mellékszál volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 19:55:54

@Vértes László: Az árampiac az infrastruktúra behatároltsága miatt össze sem hasonlítható az élelmiszerpiaccal, teljesen rossz példa. Az általad egyfolytában citált elmélet az utóbbira nem húzható rá, se azért, mert a szereplők száma és lehetőségei teljesen mások, hanem azért se, mert itt nem az a probléma, hogy drága a termék, hiszen van olcsó is, és ha ez olcsó termék magyar, akkor a gonosz multi azt fogja adni, mert az az érdeke.

Egyébként is, ha bemész egy hipermarketbe, pont az élelmiszer-részlegen túlnyomó részt magyar áru kapható, és az arányokban nincs igazán különbség az übermagyar CBA és mondjuk a TESCO között.

"Most sem azért kell az IMF, mert kell. Valójában nem kell, de ránk erőltetik"

Csak hallkan jegyezném meg, hogy mi fordultunk hozzájuk, és az egyetlen kényszerítő tényező az volt, hogy a MaO páros totálisan hiteltelenné tette a gazdaságpolitikánkat, így senki más nem hajlandó finanszírozni minket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 20:02:11

@loláb: Szokászerint jobban akarod ismerni a gondolataimat, mint én magam. Annyit írtam, hogy a jobboldalon sok a frusztrált ember, aki alapból is vevő a "mindenki a magyarok vesztét akarja" életérzésre, hát még most, amikor erről szól a hivatalos kormány-kommunikáció is (lásd. "összehangolt támadás a forint ellen"), így nem csoda, ha simán bevesznek minden álhírt, ami ezt látszik alátámasztani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.02. 20:07:06

@loláb: "Ez a raklámfilm egy civil szervezet reklámja, és egy sokkal kevésbé érzékeny témáról szól"

Az EU ugráltatja a magyarokat és el akarja tipirni a magyar termékeket? Jaj, ne mond már, hogy a jobboldalon ez nem lenne érzékeny téma... Hát azért virul ez a körlevél, mert érzékeny téma, és csak azért nem kapta még fel az Echo TV - Magyar Nemzet tengely, mert alaptalan.

DeMarco 2011.12.02. 21:31:54

@Fedor: "Az EU ugráltatja a magyarokat és el akarja tipirni a magyar termékeket? és csak azért nem kapta még fel az Echo TV - Magyar Nemzet tengely, mert alaptalan."

Szerintem ezt gondold át újra...

Vagy neked nem tűnt fel, hogy az eu fizetett azért, hogy a lehető legtöbben kivágják a szőlőket, gyümölcsösöket? Ha jól emlékszem hektáranként 200.000-et toltak a rövidlátó magyar gazdáknak, csupán két céllal: Hogy leépítsék a konkurenciát és hogy piacot csináljanak a saját termékeiknek. A vadprivatizáció alatt rengeteg üzemet megvettek, majd rohamtempóban le is építettek, bezártak, elköltöztettek. Alacsonyan tartották a felvásárlási árakat, hogy tönkretegyék a termelőket, vagy a pofátlanabbja egyáltalán nem fizetett. (libajnai barátod pl...)
Aztán voltak üzemek, amit hozzá nem értő nagyorrúak privatizáltak, de amikor pénz helyett szakértelemre is szükség lett volna, akkor szépen bedőltek.
Nem lenne itt semmi baj, ha védővámokat lehetne kivetni, de az micsoda skandallum lenne, akkor lenne csak nagy hőbőrgés...
Sztem nagyon helyes és követendő példa a minőségi szabályok felé való elmozdulás és a nemzeti termékek minél nagyobb súlyú kipakoltatása a polcokra.
A tavalyi cukornál ugyanaz derült ki, mint most az imf-nél. Hiába lehetnénk függetlenek, hiába tudnánk megtermelni a szükséges mennyiséget, annyira megköti a kezünket az eu, hogy meg sem nyithatnánk egy második cukorgyárat...

A reklámnak erősen igaza van.

De felteszek egy egyszerű kérdést neked. Láttál Angliában Auchant? Láttál a franciáknál Tescót? Láttál a németeknél vagy az olaszoknál bármelyiket? Vajon miért nem? Ők hogyan csinálják, hogy a saját hálózatukat és termékeiket teszik a polcokra és elzavarják az idegen gyarmatosítókat?

DeMarco 2011.12.02. 22:05:28

@Fedor: Ha eltekintek a konteódtól, aminek se füle, se farka, akkor a videóban elhangzottakat én maximálisan támogatom és fütyülök rá, hogy miért köröz újra meg újra a neten, remélem még jó sokáig körözni fog, hogy minél több emberben tudatosodjon az üzenete.
Erős patriotizmus és nemzeti összetartozás kellene. Meg olyan hozzáállás ami előtérbe helyezi a magyar termékeket és ehhez megfelelő példamutatás.

DeMarco 2011.12.02. 22:22:00

@Tzimisce: "Elgondolkodtató, hogy amikor Te itt beírsz valamit, a sok okos jobbos rögtön neked esik, irigylem, hogy még bírod a nyomást."

Láthatóan nem bírja a nyomást, ezért ír konteókat rendes posztok helyett.
Mindegyikünk látja ezt, meg lennék lepve, ha te ezt nem így látnád.
Repedezik az üvegburok és be-beszökik a valóság...
Nem esnénk neki, ha konteók helyett aktuális és komoly posztok jönnének, amin lenne esélyünk beszélgetni, vitatkozni. Például a munka törvénykönyvén, vagy oktatási, egészségügyi reformon.

DeMarco 2011.12.02. 22:33:01

@Vértes László: "Egyrészt az F16-osok megfeleltek volna minden követelménynek"

Azért azt tegyük hozzá, hogy talán egy követelménynek mégsem feleltek meg, az amcsik kevesebbet akartak belecsorgatni a pártkasszába, a svédek meg kevésbé voltak fukarak... mivel mindkét gép megfelelt a céljainknak, ezért valszeg a döntés más miatt változott meg. Ahogy azt tudni lehet, az ilyen nagy ügyekben mindig egyetértés van, mindenki kap a kasszába valamennyit. Talán a svédek jobban eltalálták az arányokat, mint utóbb Sukorónál...
Hogy érdemes volt-e az amcsikat elküldeni? Ehhez jobban kellene ismerni a részleteket, de biztosan barátságtalan lépésnek vették, hisztiztek is érte rendesen.

loláb 2011.12.03. 10:58:12

@Fedor: "Szokászerint jobban akarod ismerni a gondolataimat, mint én magam."
Nem inkább az a bajod, hogy megint leírtam azt, ami a posztod megírására motivált?
Szerintem de.

"Az EU ugráltatja a magyarokat és el akarja tipirni a magyar termékeket? Jaj, ne mond már, hogy a jobboldalon ez nem lenne érzékeny téma..."
Az abortuszhoz képest? Ne beszélj hülyeségeket...

Az "uniós-zsidó-amerikai magyarellenes összeesküvésre" verni a nyálat a jobboldal radikális felében, annak is a legsötétebb régióiban divat, kb abban a 6-8%-ban, aki a jobbikos keménymagot képviseli.
Az, hogy valaki nem csüng kritikátlan rajongással az unión (Ahogyan azt húsz éve az SZU-val is tette) nem egyenértékű azzal, hogy a saját népének vesztét akaró szervezetet lásson bele.
Jómagam például úgy gondolom, hogy az európai unió egy jó szervezet arra, hogy egy gazdasági közösség létrehozásának előnyeit élvezhessék azok az országok, akik nem félnek a nemzeti érdekeiket markánsan, akár a többi részt vevővel való konfliktusokat is vállalva képviselni.
Az, hogy jelenleg magyarország inkább az uniós csatlakozás vesztesének tűnik, azt egy abszolút (tudatosan gerjesztett) hangulati elemnek tartom. Mindazonáltal a csatlakozásunk környékén, illetve az azt követő időszakban tanusított erélytelen, mindenkinek megfelelni akaró külpolitikánkkal sok olyan dologban is engedtünk, amiben nem kellett volna, és a csatlakozás szaldóját ez bizony erősen csökkentette. Csökkentette ugyan, de ettől az még nem lett negatív.
Itt nem elsősorban a pénzügyi dolgokra gondolok, hanem olyanokra hogy egy-egy kvótarendszerben mi mennyit tudunk kiharcolni magunknak, illetve mit kérünk, miért cserébe.
Pénzügyi téren a korábban írt nettó befizetősség azért is hülyeség, mivel az uniós projektek utófinanszírozásúak, tehát a nekünk járó 7000 milliárd forinttal 2015-ig kell elszámolni. Amit addig a 2007-2013 között megindított projektekre megkapunk, annak kell szemben állnia a 2007-2013 közötti befizetéseikkel. Tudtommal évi kb bő 1 milliárd eurót fizetünk be, azaz a hét éves ktgvetés alatt kb 8-8,5 milliárdot, és jogosultak vagyunk pályázni 20 milliárdra. Hogy ebből mennyit fogunk tudni lehívni, az rajtunk áll, Orbán a minisztereinek azt, mondta a minap, hogy minimum 95% a cél mindenféle programon. Tehát nem leszünk nettó befizetők, nagyon nem...

loláb 2011.12.03. 11:01:26

@DeMarco: "Nem esnénk neki, ha konteók helyett aktuális és komoly posztok jönnének, amin lenne esélyünk beszélgetni, vitatkozni. Például a munka törvénykönyvén, vagy oktatási, egészségügyi reformon."

Ahhoz sajnos utána kellene nézegetni dolgoknak, nem volna elég a 168 óra vezércikkeit olvasgatni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.03. 11:36:05

@DeMarco: "A reklámnak erősen igaza van."

Ha esetleg értelmeznéd amit a posztban írtam, rájönnél, hogy én se írtam mást:

"A magam részéről úgy gondolom, hogy a cél támogatandó, makrogazdasági, ökológiai és érzelmi érvek is szólnak amellett, hogy hazait terméket vásároljunk, és magam is igyekszem a lehetőségeimhez mérten ehhez tartani magam"

@loláb: "Nem inkább az a bajod, hogy megint leírtam azt, ami a posztod megírására motivált?
Szerintem de."

Szerintem meg nem, és ha megengeded, kettőnk közül csak én tudom jobban, hogy mit akarok. ez a konteós vádaskodás szerintem csak azért jön elő állandóan, mert egyre kevésbé védhető a ti álláspontotok, hát akkor marad a jó öreg lekicsinylés, hogy ne kelljen komolyan venni, amit írok.

"Ahhoz sajnos utána kellene nézegetni dolgoknak, nem volna elég a 168 óra vezércikkeit olvasgatni."

Na ez meg a másik fele. Mintha nem tudnád, hogy mennyi mindent olvasok, és egyiket se szentírásként... De kényelmes dolog ezzel lepöckölni, igaz?

"Az "uniós-zsidó-amerikai magyarellenes összeesküvésre" verni a nyálat a jobboldal radikális felében, annak is a legsötétebb régióiban divat, kb abban a 6-8%-ban, aki a jobbikos keménymagot képviseli."

Hát ez így, ebben a formában nem igaz. Egyrészt ugye itt van, DeMarco barátunk, aki megnyilvánulásai alapján inkább jobbikos, de fideszesnek vallja magát, és biztos, hogy sok ilyen fideszes van, másrészt szordínóban ez a hivatalos kormánypolitika is, lásd a kirohanásokat az EU és a pénzügyi világ ellen.

Amit viszont az unióról írtál, azzal egyetértek, csak azt nem értem, hogy miért nekem címezted ezt, én pont, hogy cáfoltam, hogy nettó befizetők lennénk :-)

loláb 2011.12.03. 14:12:41

@Fedor:
"ez a konteós vádaskodás szerintem csak azért jön elő állandóan, mert "

Mert konteókat gyártasz össze nem függő, félinformációkból.

Kérdeznék: mi a tököm miatt szerepel ennek a posztnak a cimkéi között az orbán, matolcsy cimke, hogyha nem azért, mert az posztod valóságos mondanivalója, hogy Orbánék indukálják a magyarellenes uniós összeesküvésekkel kapcsolatos hangulatkeltést?
Természetesen erre semmiféle bizonyítékod nincs, így egyből cáfolod is magad, de a suttógó propagandának a magad szerény eszközeivel már meg is ágyaztál.

Sajnos nekem kurvára átlátszó amit művelsz, és én ezután is meg fogom írni kommentben, hogyha nem tetszik az a bolsevik módi, ahogyan a kitalációidat terjeszted.

"Mintha nem tudnád, hogy mennyi mindent olvasok, és egyiket se szentírásként..."
Ameddig nem látom rajtad, hogy első kézből tájékozódnál, és ez alapján mondanád a véleményedet, hanem ehelyett a vitáinkban az aktuális "véleményvezérek" érveléstechnikája köszön vissza, addig sajnos mindíg meg fogod ezt a savazást kapni tőlem.

"ez a hivatalos kormánypolitika is, lásd a kirohanásokat az EU és a pénzügyi világ ellen"
Az a ballibsi legendárium része (és mint ilyen, egyáltalán nem meglepő, hogy te útón-útfélen ezt fújod), hogy Orbán létpen-nyomon az unió ellen "rohangálna ki", holott valójában egyetlenegy alkalommal mondott Orbán olyat, ami nem éppen pozitív kontextusban emlegette az EU-t. Ez az emlékezetes március 15-ei "nekünk Brüsszel sem diktálhat" szöveg, ami lehet hogy szerinted felségsértés, szerintem viszont bőven belefér abba az egészséges kritikai érzékbe, amivel a magunkat körülvevő világ szándékait kell szemlélnünk, tehát szerintem bőven megengedhető, a Cseh elnökség alatt Waclaw Klaus sokkal kritikusabban viselkedett, mégsem emlegeti a cseheket senki unió ellenességgel emiatt.

A "pénzügyi világ" megítélésével kapcsolatban pedig jó 5-6 évvel le vagy maradva, manapság gyakorlatilag mindenki (uniós politikusok, Nobel díjas közgazdászok, makroelemzők) Orbánékéhoz nagyon hasonló véleményeket hangoztatnak. A piac, és a pénzügyi piacok hatékonyságába vetett kritátlan rajongás nagyjából 2007 előtt volt divat, és mostanra gyakorlatilag az összes döntéshozó, egy nagyon szigorúan szabályozandó területként tekint arra a szabad pénzügyi világra, aminek a hatékonyságát 40 éven kereszül senki nem merte megkérdőjelezni.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.03. 16:42:36

@Fedor: Sajnálom, hogy a tacit collusion játékelmélete nem ihletett meg. A matematikát szakszerűen gondolkodó ember nem szokta lebecsülni, ahogy a Nobel-díjas közgazdászok elméleteit sem. Bízom benne, hogy te is visszatérsz a ráció hímes mezejére, melyet egyébként tapodni szoktál.

"a MaO páros totálisan hiteltelenné tette a gazdaságpolitikánkat"

A nem ortodox gazdaságpolitika definíció szerint hiteltelen, de nem definíció szerint rossz. Kéne már egy ezzel foglalkozó poszt. Addig is, ajánlom magamat: verteslaszlo.blogspot.com/2011/11/kiut-valsagbol.html

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.03. 16:51:59

@loláb: Olyan klassz, hogy gyártod itt a konteót, hogy én konteót gyártok :-)

"mi a tököm miatt szerepel ennek a posztnak a cimkéi között az orbán, matolcsy cimke"

Mert szerepelnek ők is a posztban.

"ehelyett a vitáinkban az aktuális "véleményvezérek" érveléstechnikája köszön vissza"

A tiedben meg valahogy mindig a az aktuális kormánypárti mantra. A véleményem az enyém, az meg csak megerősítés, hogy más is azt gondolja, amit én.

"ballibsi legendárium..."

Igen, többek között arra gondolok, de lehetne még mondani példákat korábbról is, későbbről is. Ami persze nem felségsértés, csak épp nevetséges, hogy pont az unió aktuális elnöke mond olyanokat, és mindez jól beleilleszkedik abba a politikába, ami abból áll, hogy folyamatosan kikacsingatnak a szélsőjobbosokra, mert egyszerűen képtelenek lemondani a szavazataikról.

"a Cseh elnökség alatt Waclaw Klaus sokkal kritikusabban viselkedett, mégsem emlegeti a cseheket senki unió ellenességgel emiatt."

A cseheket nem is, de Klaus-t igen, és a követőit. A magyarokat sem, de Orbánt igen, és a követőit.

"A "pénzügyi világ" megítélésével kapcsolatban pedig jó 5-6 évvel le vagy maradva, manapság gyakorlatilag mindenki (uniós politikusok, Nobel díjas közgazdászok, makroelemzők) Orbánékéhoz nagyon hasonló véleményeket hangoztatnak."

Mit? Hogy a hitelminősítők spekulációs célzattal minősítenek le? Hogy nem a mi gazdaságpolitikánk az oka a mélyrepülésünknek, hanem hogy a gonosz pénzügyi világ összefogott ellenünk? Ne röhögtess már, még a jobbos közgazdászok is azt magyarázták Orbánnak, hogy ez mekkora baromság, de ő csak nem akar felébredni...

Orbán nem azt mondja, és csinálja amit az általad megidézett közgazdászok és tudósok, hanem rájuk hivatkozva valami teljesen más, eszement önsorsrontást, ami csak nyomokban emlékeztet a hivatkozott elvekre, és nem fogsz találni normális közgazdászt sehol, aki azt mondaná, hogy igaza van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.03. 16:54:26

@Vértes László: "Sajnálom, hogy a tacit collusion játékelmélete nem ihletett meg. A matematikát szakszerűen gondolkodó ember nem szokta lebecsülni, ahogy a Nobel-díjas közgazdászok elméleteit sem."

Nem a játékelméletet becsülöm le, magam is olvastam pl. Mérő László könyveit a témáról, csak épp te olyanra próbálod ráhúzni, amire nem lehet.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.03. 19:02:17

@Fedor: "csak épp te olyanra próbálod ráhúzni, amire nem lehet"

Mutatis mutandis nélkül nem, azzal viszont kiválóan.

De amíg ezt konvertálgatod, mondok egy saját változatot:
ha szupermarket beszerzője vagy, sokkal jobban jársz hosszú távon, ha először mindig a távoli termelővel egyezkedsz. Ha hazaival tárgyalsz, az erős lesz, felviszi az árat, tüntet ellened, bojkottálja az áruházat, stb. Ezt el lehet kerülni...

...ha azt mondod neki, hogy Spanyolországban van piaca a paradicsomának, csak hát a szállítás miatt dömpingáron tudod megvenni az árut. Mivel nagy mennyiséget viszel, kénytelen belemenni, így aztán nem lesz erősebb, nem viszi fel az árat, nem tüntet, nem bojkottál, hanem előre köszön, hogy jövőre is tőle vedd a paradicsomot.

A spanyol termelőnek értelemszerűen azt mondod, hogy Magyarországon van piaca a paradicsomának, csak hát a szállítás miatt dömpingáron tudod megvenni...

Elég, ha három nagy, az Auchan, a Tesco és a Spar minden összebeszélés nélkül ezt csinálja, és a hazai (meg a spanyol, meg az olasz, meg a görög, stb.) zöldségpiac azonnal le van alázva.

Vágod, barátom, milyen egyszerű?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.03. 19:15:19

@Fedor: Ja, sietek hozzátenni összeesküvéspárti olvasóid kedvéért, hogy az említett tárgyalási stratégia teljesen legális, szabályos, sőt érthető a multi szempontjából. Tehát részemről nem gyanúsítás, nem vád, amit leírtam, hanem egy józan ésszel kivitelezett beszerzéspolitika leírása. Az áruházak a maguk érdekeit követik.

Természetesen a termelő és a fogyasztó is jogosan követheti a maga megfontolt érdekeit, s ha rám hallgat, követi is. Erre biztat a posztban szereplő reklámfilm (melyet nyilvánvalóan nem tiltott be az EU).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.03. 22:05:58

@Vértes László: "Vágod, barátom, milyen egyszerű?"

Na ez az igazi konteó :-) Túl egyszerű. Hogy mást ne mondjak, a SPAR kifejezetten azzal reklámozza magát, hogy magyar termékeket árusít, és egyszer se kapott büntetést megtévesztésért, a pirospaprikát meg nem a gonosz multik higították külföldi terméssel, mint ahogy a mézet se ők hamisították, hanem bizony magyar terjesztők, szóval nem ilyen egyszerű az élet.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.03. 22:18:47

@Fedor: Mi az a konteó?

A beszerzéstechnika szerinted egyszerű? Hát, sem a játékelmélet, sem a logisztika nem ihlet meg?

Én előfordulok a Sparban, és látom, hogy olasz paradicsomot és egyiptomi hagymát árulnak olyankor, amikor már magyar is bőven van. (Ez nem megtévesztés, hiszen rájuk van írva, és valóban van magyar zöldség is, tehát nem hamis a reklám, és mégsem egészen kerek így a helyzet.) Végezz egy kis terepfelmérést te is, aztán majd összevethetjük a tapasztalatokat.

kattan70 2011.12.04. 08:31:22

Kedves Mindenki! A film készíttetőjeként szólnék. Nekünk is ismerősök hívták fel a figyelmünket a keringő levélre, ebből talán következtethető, hogy a blog írójának igaza van annyiban, hogy nem valószínű, hogy az EU betíltotta volna a filmet. Mi csak tudnánk, ha így lenne. Szerintem, aki elkezdte terjeszteni, az nem megbízásból, hanem figyelmetlenségből tette. A blog írója viszont a továbbiakban a tipikus hibába esik. Mármint, hogy a fogyasztó érdeke a minél olcsóbb termék. Szerintem viszont az igazi érdek: képzettségnek megfelelő munkahely, normális fizetés, megfelelő ár/érték arányú termékek a kereskedelemben. Ha csak az olcsóságra hajtunk, akkor pont az első lábat veszítjük el. Ha pedig nincs munka, akkor a legolcsóbb sem elég olcsó. Hát ezért vegye mindenki, ha lehetséges a hazai termékeket. A kereskedő pedig benne fogja szerezni, ha ezt kérik tőle, mert valóban nem gonoszság, hanem profit alapon működnek.

DeMarco 2011.12.04. 08:34:54

@Fedor: "Egyrészt ugye itt van, DeMarco barátunk, aki megnyilvánulásai alapján inkább jobbikos, de fideszesnek vallja magát, és biztos, hogy sok ilyen fideszes van"

Sőt, sok baloldali is, keleten azok rohantak a jobbikra szavazni, hiszen a cigó sem nézi, hogy jobboshoz, vagy baloshoz tör be éppen... van ahol a problémák egységesítik a népeket...

Nyilván sok fideszes van, akiknek tetszik a Jobbik néhány megoldási javaslata és iránya. De öszességében mégsem szavazna a Jobbikra, mert a gazdasági programja egy halott dolog, a külpolitikája őrület. Egyébként pont a Fidesz mutatta meg, hogy mekkorát tévedtek a Jobbikosok gazdasági értelemben. Kíváncsi vagyok, hogy megértették-e és tudnak-e változtatni. Vagy ha nem, akkor képesek-e elmenni a végsőkig és államcsőddel, felmondani a hitelek törlesztését. Mert ugye ez is egy megoldás. (Még be is következhet.) Meg már jártunk így 2008-ban is, Veres úrral, csak akkor Csányi megkegyelmezett.

Ami meg a véleményemet érinti, nem egyedüli. Mostanában egész Európa azt hangoztatja, hogy károsak az usa hitelminősítői és csúnya összefonódások vannak az amcsi pénzügyi rendszerben, amit ki kell iktatni és saját hitelminősítőket kell létrehozni. (Ami meg majd az eu nagy államait fogja védeni...) Nagyon könnyen átlátható, hogy a hitelminősítők, pénzügyi szervezetek kizárólag a saját érdekeiket tartják szem előtt és a pénzügyi világot képviselik, a pénzügyi világot védik. Matolcsy volt az egyedüli Európában aki a devizahitelek által létrejött problémát nem egy az egyben a hitelfelvevők vállára/kárára akarta rendezni, hanem igyekezett a károkat egyformán szétosztani a hitelfelvevők és a bankok között. Mert azt még te sem állíthatod, hogy a bankok nem voltak vastagon benne a devizahitelezés ilyen mértékű elterjedésében. Elég csak a "pá-pá-pá"-ra, és "emesé"-re gondolni. Azon túl, hogy a felelősség a kormányfőkre és az akkori pénzügyminiszterekre vontakozik, akik bevezették, támogatták és még véletlenül sem korlátozták a számtalan figyelmeztetés ellenére sem. A károk hatása az imf érkezésével szépen visszahull a hitelfelvevők vállára. Miért várod el, hogy ennek tapsoljunk? Ez csak további megszorításokhoz vezet az aktuális adófizetőknek, azaz nekünk.
A legszebb az az, hogy a válság ráébresztette a nyugati világot, hogy a pénzügyi köröket nem szabad engedni garázdálkodni, szabályozni kell és keményen a körmükre nézni. Illetve megint dívik az általam is preferált előbb termelünk, aztán vásárolunk elv, inkább termelő cégek támogatása a nem létező hitellufik helyett.

Ettől te még lehetsz ultraliberális és hirdetheted a pénzügyi piac teljes liberalizációját, csak vedd észre, hogy ezzel eléggé egyedül maradtál és meghaladott ideológia.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.04. 10:55:48

@Vértes László: "Mi az a konteó?"

Összesküvés-elmélet

"A beszerzéstechnika szerinted egyszerű?"

?

"Hát, sem a játékelmélet, sem a logisztika nem ihlet meg?"

Ismerem valamennyire mindkettőt (van logisztikus a családban), és szerintem egyik se támasztja alá azt, amit mondasz.

"Én előfordulok a Sparban, és látom, hogy olasz paradicsomot és egyiptomi hagymát árulnak olyankor, amikor már magyar is bőven van."

Azt én se írtam, hogy csak és kizárólag azt árulnak.

@kattan70: "A blog írója viszont a továbbiakban a tipikus hibába esik. Mármint, hogy a fogyasztó érdeke a minél olcsóbb termék.Szerintem viszont az igazi érdek: képzettségnek megfelelő munkahely, normális fizetés, megfelelő ár/érték arányú termékek a kereskedelemben."

Én ezzel nem vitatkozom, csak annyit írtam, hogy a mai Magyarországon ez tényező, méghozzá nem szabadon választott tényező, hanem ilyen helyzet van, és figyelmen kívül hagyni nem lehet. Én sem úgy gondolom az olcsóbb árakat, hogy kevesebb legyen a termelők haszna, hanem úgy, hogy ugyanazt, vagy még nagyobb haszont máshogy érjék el, korszerűbb, gazdaságosabb termeléssel (nagyobb birtokméret, jobb eszközkihasználtság, stb.).

Azt viszont köszönöm, hogy az alapkérdésre pontot tettél. :-)

@DeMarco: Az ésszerű változtatásoknak senki nincs ellenére, senki se mondja, hogy minden tökéletes, ami a különbség, hogy ti mindent eltúloztok. Egyrészt a probléma mértéket is (hogy mást ne mondjak, az állítólag Amerikát védő hitelminősítők egyike a nyáron az USA-t is leminősítette), másrészt meg a javasolt megoldást is. Baltával faragtok ott, ahol szikével kéne műteni. Abban, amit Orbán és Matolcsy az elmúlt másfél évben csinált, a célok szintjén voltak jó elképzelések is. A módszerek, a kivitelezés minősége, a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, és az elképesztő arrogancia, ezek tették borzalmassá, és elfogadhatatlanná.

Az meg vicces, hogy azt állítod egyedül vagyok, miközben még a jobboldali közgazdászok is ugyanazt mondják, mint én.

loláb 2011.12.04. 18:24:11

@Fedor:
"Mert szerepelnek ők is a posztban."

Formálisan nem róluk szól a poszt, (név szerint még csak meg sem jelennek az írásban) hanem a Magyar Termék Nonprofit Kft klippjéről, ennek a szervezetnek a neve (velük ellentétben) mégsem ér cimkét.
Olyan átlátszóan próbálasz manipulálni, hogy az szánalmas.

"Ami persze nem felségsértés, csak épp nevetséges, hogy pont az unió aktuális elnöke mond olyanokat"
Vaclav Klaus a cseh elnökség alatt fordult az alkotmánybírósághoz amiatt, mert szerinte a cseh alaptörvénnyel ellentétes az unió által kidolgozott Lisszaboni szerződés.
Gordon Brownék pedig gyakorlatilag leplezetlenük nyíltan az eurozóna, és az unió szétesésére készülnek, de amennyire emlékszem Tony Blair sem volt az uniós integráció feltétlen híve.
Norvégia pedig újra és újra elutasítja azt, hogy egyáltalán belépjen az unióba, nyilván azért, mert egy szélsőséges, frusztrált nép a norvég, akik a saját sikertelenségüket a külső összeesküvésekben keresik...

És még nyilván százszámra lehetne sorolni a példákat arról, hogy az a fajta kritikátlan rajongás, hogy az unió, mint 20+ éve az SZU, szent és sérthetetlen, gyakorlatilag kizárólag a hazai baloldalon divat.

"és mindez jól beleilleszkedik abba a politikába, ami abból áll, hogy folyamatosan kikacsingatnak a szélsőjobbosokra, mert egyszerűen képtelenek lemondani a szavazataikról."
Hogy te mekkora hajmeresztő ökörségeket tudsz irogatni az csodálatos, mintha egyenesen Bolgár György diktálna!

Annyira "nem mondtak le a szélsőjobb szavazatairól", hogy az külön pártként indulva, a baloldal által kapott öszes szavazatszámmal összemérhető nagyságrendű szavzattal jutott be, és alakított a fideszétől külön frakciót a parlamentben.

Ráadásul annyira összekancsintgat velüók a fidesz, hogy direkte ellenük alkotnak törvényeket (gárdatörvény, btk módosítások, házszabálymódosítás, stb...), és a legparázsabb, legemlékezetesebb parlamenti szópárbajok éppen a jobbik-fidesz közöt voltak ebben a ciklusban.Szóval, mondjad csak a hülyeségeidet, mintha még mi se történt volna!

"A "pénzügyi világ" megítélésével kapcsolatban pedig jó 5-6 évvel le vagy maradva, manapság gyakorlatilag mindenki (uniós politikusok, Nobel díjas közgazdászok, makroelemzők) Orbánékéhoz nagyon hasonló véleményeket hangoztatnak."

Mit?"
Azt, hogy a jelenlegi, teljesen szabad spekuláció lehetővé tevő pénzügyi rendszer nem képes önszabályozó módon biztosítani a gazdasági optimumot, és a piac helyett az államnak (államoknak) kell a korábbiakhoz képest sokkal komolyabb mértékben beavatkozni.
Orbán ezt politikusként úgy foggalmazza meg, hogy "munkaalapú gazdaság", meg "erős és jó állam", meg a többi egyszerűsítés, de a möggöttes tartalom az ez. És ez gyakorlatilag minden fontosabb kérdésben közös a namzetközi gazdasági élet haladó gondolkodóinak jelenlegi véleményeivel.

"Orbán nem azt mondja, és csinálja amit az általad megidézett közgazdászok és tudósok, hanem rájuk hivatkozva valami teljesen más, eszement önsorsrontást, ami csak nyomokban emlékeztet a hivatkozott elvekre, és nem fogsz találni normális közgazdászt sehol, aki azt mondaná, hogy igaza van."
Nem-e?
Az már eleve meghazudtol téged, hogy az általa először alkalmazott, és akkoriban rendre vitatott lépések EGYTŐL-EGYIG visszaköszönt később minden szarban lévő ország lépéseiben, de ráadásul vannak szép számmal olyan vélemények, még a külföldi baloldalon is, amik az orbán kabinet gazdaságpolitikájának irányát helyeselték, és csupán a kommunikációt húzták le. A legutóbbi:
hetivalasz.hu/vilag/utolso-lepes-volt-43512

"Hogy nem a mi gazdaságpolitikánk az oka a mélyrepülésünknek, hanem hogy a gonosz pénzügyi világ összefogott ellenünk?"
Miért, szerinted a két héttel ezelötti német és francia hozamemelkedésének az az oka, hogy ezek az orszégok katasztrofális gazdaságpolitikát folytatnak?

A magyar gazdaság teljesítménye lene az oka annak, hogy nyáron a forint a válság kitőrése óta tapasztalt legerősebb formáját mutatva a 260-as euroárfolyamot tesztelte, és 3 hónappal később pedig a válság legsötétebb pilanataiban tapasztalt szintre gyengült, miközben a kormány a jövő évi költségvetés készítésekor 1200 milliárdos kiigazításról döntött?
Te komolyan elhiszed, hogy a jelenlegi árfolyamnak fundamentális okai vannak, és a piac csak reagál a folyamatokra?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.04. 19:34:15

@loláb: "Formálisan nem róluk szól a poszt, (név szerint még csak meg sem jelennek az írásban) hanem a Magyar Termék Nonprofit Kft klippjéről, ennek a szervezetnek a neve (velük ellentétben) mégsem ér cimkét."

Legalább figyelmesen megnéznéd, mielőtt nekiállsz hülyeségeket írni. Matolcsy szerepel benne, magyar termék címke van, Orbán meg (bár neve valóban nem szerepel) benne van, mint a kormánypolitika megtestesítője. Mondom, egyszerűen most kitaláltad, hogy konteózok, és mindent ennek akarsz alárendelni. Még hogy én manipulálok átlátszóan. Most mondjam azt, hogy bagoly mondja?

"Vaclav Klaus a cseh elnökség alatt fordult az alkotmánybírósághoz amiatt, mert szerinte a cseh alaptörvénnyel ellentétes az unió által kidolgozott Lisszaboni szerződés."

Az is nevetséges volt.

"az a fajta kritikátlan rajongás, hogy az unió, mint 20+ éve az SZU, szent és sérthetetlen, gyakorlatilag kizárólag a hazai baloldalon divat."

Na, egy újabb jobboldali bullshit. Egyrészt persze, hogy nem az, másrészt nem az a hazai specialitás, hogy a baloldal EU párti (nem jobban, mint bármely euróövezeti ország vezetése oldalfüggetlenül), hanem az, hogy a hazai mainstream jobboldal, amellett, hogy van egy eu-párti vonulatai is, ha érdekei úgy kívánják, akkor kifejezetten eu-szkeptikus. A kettős beszéd mesterei.

"Annyira "nem mondtak le a szélsőjobb szavazatairól", hogy az külön pártként indulva, a baloldal által kapott öszes szavazatszámmal összemérhető nagyságrendű szavzattal jutott be, és alakított a fideszétől külön frakciót a parlamentben.

Ráadásul annyira összekancsintgat velüók a fidesz, hogy direkte ellenük alkotnak törvényeket (gárdatörvény, btk módosítások, házszabálymódosítás, stb...), és a legparázsabb, legemlékezetesebb parlamenti szópárbajok éppen a jobbik-fidesz közöt voltak ebben a ciklusban."

Pont azért kacsintgatnak a szélsőjobb felé, mert nem szeretnék, ha a Jobbik riválisként felnőhetne melléjük. A kampány idején valóban elhatárolódtak a Jobbiktól. A párttól. Valóban hoztak ellenük intézkedéseket. Ezeket én itt a blogon üdvözöltem is. De közben szépen elszipkázták a levegőt a Jobbik elől azzal, hogy megvalósítanak elemeket a programjukból, lásd rögtön az elején a Trianon-emléknap, kettős állampolgárság, folytatva a rendpárti intézkedésekkel, a pénzvilág elleni kirohanásokkal, amelyet a DeMarco-félék örömmel zsidó-ellenesként fordítják le maguknak, és ugyanez megy kulturális téren is, színház Csurkáéknak, 56 ürügyén kitüntetés egy rakás szélsőjobbosnak...

"Az már eleve meghazudtol téged, hogy az általa először alkalmazott, és akkoriban rendre vitatott lépések EGYTŐL-EGYIG visszaköszönt később minden szarban lévő ország lépéseiben"

Egyáltalán nem, maximum emlékeztetnek rá. Legjobb példa erre a bankadó, amire már akkor is megmondtam, hogy nem a tényével van baj, hanem a mértékével és a bevezetésének módjával. Igen, már Gyurcsány is próbálkozott vele évekkel ezelőtt, és máshol is van, csak épp töredéke a hazainak, és nem év közepén, hadisarc jelleggel vezették be. Neked is csak azt tudom ismételni, mint DeMarco-nak:
"Abban, amit Orbán és Matolcsy az elmúlt másfél évben csinált, a célok szintjén voltak jó elképzelések is. A módszerek, a kivitelezés minősége, a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, és az elképesztő arrogancia, ezek tették borzalmassá, és elfogadhatatlanná."

"Te komolyan elhiszed, hogy a jelenlegi árfolyamnak fundamentális okai vannak, és a piac csak reagál a folyamatokra?"

Vannak külső tényezők IS, meg fundamentális okai IS. Azért nyár óta történt egy-két dolog, ami megingatta a bizalmat a kormány szavahihetőségében.

De hát téged erről úgy se lehet meggyőzni, amit Orbán csinál az jó, mindenki más hülye. Igaz?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.04. 19:52:44

@loláb: Ja és, még valami:

"nyáron a forint a válság kitőrése óta tapasztalt legerősebb formáját mutatva a 260-as euroárfolyamot tesztelte"

A válság óta a Ft a legerősebb Bajnai alatt volt, nyugodtan nézz csak utána:

www.arfolyamkereso.com/?currency=EUR&one=1&start_date=2009-01-01&end_date=2011-12-04#graph

Apró csúsztatás a részedről, vagy csak önbecsapás? Mindenesetre jellemező... A legviccesebb meg az egészben az, hogy az idén nyári erősödését a forint többek között annak köszönhette, hogy a Széll Kálmán tervvel pont, hogy IMF kompatibilis megoldásokat ígértek (amiből aztán lett ami lett). Csak aztán jött a végtörlesztés tervezetten alkotmány-ellenes lépése, az irreális tervezés jövőre, az összevissza hazudozás (kedd: az IMF ellenében politizálunk, csütörtök: segítséget kérünk az IMF-től) meg a szokásos arcoskodás, amiket ha akarták volna, se időzíthettek volna rosszabbul, hisz mindezt megfejelte nyár végén az USA leminősítése, az európai bizonytalanság...

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.12.04. 21:49:29

@Fedor: "Gordon Brownék pedig gyakorlatilag leplezetlenük nyíltan az eurozóna, és az unió szétesésére készülnek, de amennyire emlékszem Tony Blair sem volt az uniós integráció feltétlen híve."

Ez tévedés. Blair szívesen bevezette volna az eurót, csakhogy azzal az erősen konzervatív Egyesült Királyságban meg lehetett volna bukni. A brit baloldal Európa párti, csak mostanában nem meri mutatni.

Egyáltalán nem légből kapott állítás, hogy az EU a baloldalnak szimpibb. Én jobboldali vagyok, és nekem mégis szimpi, tehát ez határozott trend ugyan, de nem abszolút elvágólagos. Semmiképp sem "bullshit" az erre vonatkozó állítás.

A mindenkori jobboldal nemzetcentrikus, és az EU ugyebár transznacionális. Épp ezért jön be a baloldalnak, amely hajlik az internacionalizmusra. Az EU nagy eredménye, hogy egyszerűen jólétileg megéri benne lenni, együttműködni. Én minden jobboldalit csak lelkesíteni tudok az EU iránt.

DeMarco 2011.12.04. 23:50:59

@Fedor: "Abban, amit Orbán és Matolcsy az elmúlt másfél évben csinált, a célok szintjén voltak jó elképzelések is. A módszerek, a kivitelezés minősége, a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, és az elképesztő arrogancia, ezek tették borzalmassá, és elfogadhatatlanná."

Maradjunk annyiban, hogy számodra...
És szerencsére ti még mindig a jelentős kisebbséget képviselitek és nektek az se lenne elég jó, ha arany folyna Orbán markából.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem érzékelték előre az ellenreakciók lehetséges súlyát. Azt hitték, hogy van szuvenerításunk, van döntési jogunk és vannak lehetőségeik.
Aztán szépen kiderült, hogy lófaxt.
Növelni akarták a hiányt az elején, hogy magához térjen a gazdaság kicsit, nem engedték.
Imf feltételei betarthatatlanok és kézzel-lábbal hadakozott a különadók ellen, hogy léépni lehessen, el kellett zavarni.
Utána különadókat vetettek ki, hogy ne kelljen újabb terheket rakni az emberek nyakába és adócsökkentéssel beinduljon a belső piac. Azóta is megy a hiszti, adóelkerülés, áthárítás, eu hergelése a különadók eltörlésére.
Lehetne inflálni, de addig nem, amíg fennáll a devizahitelek problémája. Ezt megoldandó károk szétterítése a hitelfelvevők és a bankok között. Sírás-rívás, fenyegetőzés, leminősítés, imf követelés a beszüntetésére.
Akár mehetett is volna a piacról való finanszírozás, ha közben nemhogy elmúlt volna, de még nagyobb válságba sodródott európa. Most már egész nagy államok is bajban vannak, az eu-s válság ismét felül írta a stratégiát.
Reakció - ellenreakció. A tanulság annyi, hogy túl szoros a nyakunkon a hurok, nem engednek letérni az útról, nincs szuvenerítás, nincs alternatíva.

A franciák a 2. Vh óta a legdurvább költsévetést hozzák, az olaszok is. Várhatóan nekünk is kevés lesz a végén és még egy csomag jön, ami az imf-et ismerve igen-igen fájó lesz. Kíváncsi leszek akkor is így fogsz-e majd tapsikolni nekik...

DeMarco 2011.12.05. 00:01:22

@Fedor: "De közben szépen elszipkázták a levegőt a Jobbik elől azzal, hogy megvalósítanak elemeket a programjukból, lásd rögtön az elején a Trianon-emléknap, kettős állampolgárság, folytatva a rendpárti intézkedésekkel, a pénzvilág elleni kirohanásokkal"

És még te vádolod lolábot csúsztatással???

Bocsi pajtás, de a kettős állampolgársági népszavazáskor a Fidesz támogatta a kezdeményezést és szerepelt a bevezetése a programjában. Ti ellenben elleneztétek. Most meg már úgy tesztek mintha a Jobbik találta volna ki. Nem is volt még akkor Jobbik szerencsétlen...
A három csapás és Pintér is szerepelt a programjukban, ahogy a rend fenntartása is, egészen ellenkező formában, mint a Jobbiknál. Annyira, hogy folyamatosan hozzák a törvényeket a Jobbik megoldásait kivédendő. Egy jobboldali párt eleve nemzetcentrikus ahogy Vértes úr is megjegyezte, ellentétben veletek akik írtóztok a nemzeti dolgoktól és a multikulti dolgokra izgultok.

Tudjuk, hogy kétségbeesetten szeretnétek összemosni a Fideszt és a Jobbikot, de az ember azt hinné, hogy ez a lemez három éve lejárt már és minimum a választások óta senki sem próbálkozik ezzel. Vannak átfedések néhány területen, de ennyi, elég szépen felismerhető a különbség. Hagyd ezt a szándékos összemosást, mert csak megsértődsz, ha csóváljuk a fejünket...

loláb 2011.12.05. 09:37:45

@Fedor:
"az a fajta kritikátlan rajongás, hogy az unió, mint 20+ éve az SZU, szent és sérthetetlen, gyakorlatilag kizárólag a hazai baloldalon divat."

"Na, egy újabb jobboldali bullshit. Egyrészt persze, hogy nem az, másrészt nem az a hazai specialitás, hogy a baloldal EU párti (nem jobban, mint bármely euróövezeti ország vezetése oldalfüggetlenül), hanem az, hogy a hazai mainstream jobboldal, amellett, hogy van egy eu-párti vonulatai is, ha érdekei úgy kívánják, akkor kifejezetten eu-szkeptikus. A kettős beszéd mesterei."
Eu szkepticizmus a fidesznél? Neked van valami halvány foggalmad arról, hogy miről beszélsz, vagy megint csak a népszavás vezércikkirók faszságait adod vissza?
Hol, melyik fideszes megnyilvánulás volt EU-szkeptikus? A kritika kurvára nem ugyanaz, mint az eu-szkepticizmus, legfeljebb nálatok, a te oldalad szocializálódott úgy, hogy a testvéreinket bántani tilos.

"Pont azért kacsintgatnak a szélsőjobb felé"
De nem kacsintgatnak, te szerencsétlen!
Gárdatörvény, házszabály módosítások, Btk módosítás az egyenruhásbűnözésről, a jobbik gazdaságpolitikai üzeneteinek minden megszólalással való hiteltelenítése: mivel kacsintgatnak feléjük? Húzd már ki a fejed a seggedből, és ne a lejárt, (egyébként 10 éve sem jogos) vádakat nyomassad mert már egyre kevésbé lehet komolyan vanni téged...

"De közben szépen elszipkázták a levegőt a Jobbik elől azzal, hogy megvalósítanak elemeket a programjukból, lásd rögtön az elején a Trianon-emléknap, kettős állampolgárság, folytatva a rendpárti intézkedésekkel"
Na látod koma, pont az a baj, hogy NEKED ezek az intézkedések a szélsőjobbról szólnak...

"Egyáltalán nem, maximum emlékeztetnek rá. Legjobb példa erre a bankadó, amire már akkor is megmondtam, hogy nem a tényével van baj, hanem a mértékével és a bevezetésének módjával. Igen, már Gyurcsány is próbálkozott vele évekkel ezelőtt, és máshol is van, csak épp töredéke a hazainak, és nem év közepén, hadisarc jelleggel vezették be."

Egyrészt a Gyurcsány-féle bankadót hagyjuk, nekik inkább a laszabályozást kellett volna rendbetenni 2006-ban, nem évi pármilliárdot hozó bankadót kivetni, (ráadásul azt is olyan önmegalázó módon, hogy az ország miniszterelnöke rapportra megy az OTP elnökéhez).
Másrészt pedig természetesen vannak különbségek a hazai, és a külföldi példák között, de különbség a helyzet is: magyarország 82%-os államadóssággal rendelkezik, nyilvánvalóan komolyabb eszközöket igényel ennek leszorítása, mint amit a szlovák, a cseh, vagy a lengyel helyzet kezelése igényel.

"Abban, amit Orbán és Matolcsy az elmúlt másfél évben csinált, a célok szintjén voltak jó elképzelések is. A módszerek, a kivitelezés minősége, a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, és az elképesztő arrogancia, ezek tették borzalmassá, és elfogadhatatlanná."
Még azt sem mondom, hogy ebben nincs igazad, és nem jogos a kritika arról a kommunikációról, ahogy egy-egy intézkedést kezeltek. De jogos.
Én viszont alapvetően a célokat nézem, és ha azzal megvan az egyetértés akkor ez MÁRIS EGGYEL TÖBB ANNÁL, mint amit a korábbi kormányok gazdaságpolitikájában kedveltem.

"Vannak külső tényezők IS, meg fundamentális okai IS."
De nincsenek!
3 hónap alatt SEMMIFÉLE fundamentum nem változhat annyira meg, hogy 260-as forintárfolyamról 310 felé gyengüljön egy deviza, legfeljebb egy államcsőd okozhat ekkora árfolyamváltozást.
A forint árfomyalyamát kizárólag a hangulati tényezők mozgatják, és mivel a változás iránya mindenkor megeygezik azzal, hogy az uniós adósságválsággal kapcsoaltban éppen kedvező, vagy kedvezőtlen hírek jelennek meg, azt sem lehet mondani, hogy csak a magyar gazdasággal kapcsoaltos hirek kerülnének bele.
Persze, benne vannak magyarspecifikus tényezők, mint a végtörlesztés, vagy a bóvliba vágás, vagy korábban a kósa-szíjjártó beszéd, de ezek a nemzetközi hangulat mellett csak átmentetileg, legfeljebb napokra határozzák meg a hangulatot pro is, és kontra is.

"amit Orbán csinál az jó, mindenki más hülye. Igaz?"

Nem egészen. Csak a ballibsi huhogók faék egyszerűségű érvelése akkor sem győzött meg, amikor a népszava vezércikkjében olvasom, és akkor sem győz meg, hogyhe te írod le.

"A válság óta a Ft a legerősebb Bajnai alatt volt, nyugodtan nézz csak utána:"
Néhány fillérrel, de valóban igazad van, úgy emlékeztem idén tavasszal pár forinttal sikerült megjavítani az akkori csúcsot, de nem. Nem mintha lenne jelentősége,ebben is csak ti veritek a nyálatokat, hogy néhány hete valami 9 fillérrel túlment a 2009 márciusi mélyponton az árfolyam, és hogy ez mekkora botrány...
Egyébként a te oldalad csak záróárakat hasonlít össze, akkor már inkább ez:
stooq.com/q/?s=eurhuf&c=3y&t=c&a=lg&b=1

"A legviccesebb meg az egészben az, hogy az idén nyári erősödését a forint többek között annak köszönhette, hogy a Széll Kálmán tervvel pont, hogy IMF kompatibilis megoldásokat ígértek (amiből aztán lett ami lett)."

Látod, ez a megjegyzésed jelzi, hogy mennyire érted a folyamatokat....

2010 nyarán azért kellett kibaszni az IMF-et, mert ők azonnali lépéseket követeltek, olyanokat, amik már a második félévben rendbeteszik a Bajnaiék papír-költségvetését.
Nem lett volna idő sem az SZK terv kidolgozásához, de pláne a végrehajtásához, hiszen annak kidolgozása 4 hónapot (október-február)vett igénybe, a megvalósítás pedig március óta tart, és most ért kb a 40%-ába.
Mert nyilvánvaló, hogy egy új nyugdíj, vagy gyógyszerkassza megalkotása, esetleg az új felsőoktatási rendszer törvényekkel való megalapozása nem készül el 1-2 -átadás-átvétellel terhelt- hónap alatt.
Nem abban van különbség a kormány, és az IMF között, hogy a költségvetési feszültségeket hogyan, milyen eszközökkel akarja kezelni, hiszen ha nincs pénz, akkor az nem csak az IMF-szemléletű gazdaságpolitikában nincs meg, hanem a fideszesben sem.
A különbség abban van, hogy az IMF általában azonnali lépéseket követel Ezek viszont olyan konfliktusokkal járnak, hogy politikailag ellehetetlenítik a hosszú távú, strukturális reformokat.
A kormány tavaly nyáron ezt nem vállalta, és nagyon jól tette, mert most gyakorlatilag akadálytalanul, néhány hippi hisztije mellett nyomja át azokat a törvényeket, amelyek az SZK-terv hosszú távú reformjainak ágyaznak meg.
Ha tavaly egyből egy 500 milliárdos megszorítással kezd (ami akkor nyilván csakis valami adóemelés lehet), mint amire a szektoradók, és a manyup pénzek nélkül szükség lett volna a hiánycél tartásához, akkor a választok most nem fogadnak el tőle minimális konfliktusok mellett azokat a mostanában elfogadott törvényeket, amik a költségvetés hosszú távú rendbetételéhez szükségesek.

Nagyjából ez a lényege a mostani kormánypolitika, és gazdaságpoltika dícséretének. Messze nem tökéletes, rengeteg bántó hibával terhelt, de stratégiailag jó célokat tűzött ki, és az elérésükhöz nagyrészt jó eszközöket választott.

Csak aztán jött a végtörlesztés tervezetten alkotmány-ellenes lépése, az irreális tervezés jövőre, az összevissza hazudozás (kedd: az IMF ellenében politizálunk, csütörtök: segítséget kérünk az IMF-től) meg a szokásos arcoskodás, amiket ha akarták volna, se időzíthettek volna rosszabbul, hisz mindezt megfejelte nyár végén az USA leminősítése, az európai bizonytalanság...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.05. 10:36:18

@Vértes László: "Ez tévedés."

Lehet, de nem is én írtam, szóval nem tudom, miért nekem címzed :-)

"Egyáltalán nem légből kapott állítás, hogy az EU a baloldalnak szimpibb."

Magát az EU-t jobboldali politikusok találták ki és hozták létre, és speciel jelenleg is a két legfőbb motorja (Merkel és Sarkozy) jobboldali politikus.

@DeMarco: Ez is egyfajta értelmezése a történteknek. Önfelmentő, önbecsapó, de értelmezés.

"Hol, melyik fideszes megnyilvánulás volt EU-szkeptikus?"

Pl. amit az EU csatlakozásról szóló népszavazásnál műveltek csak azért, mert nem Orbán írhatta alá a belépést, hanem Megyó.

"A forint árfomyalyamát kizárólag a hangulati tényezők mozgatják, és mivel a változás iránya mindenkor megeygezik azzal, hogy az uniós adósságválsággal kapcsoaltban éppen kedvező, vagy kedvezőtlen hírek jelennek meg, azt sem lehet mondani, hogy csak a magyar gazdasággal kapcsoaltos hirek kerülnének bele.
Persze, benne vannak magyarspecifikus tényezők, mint a végtörlesztés, vagy a bóvliba vágás, vagy korábban a kósa-szíjjártó beszéd, de ezek a nemzetközi hangulat mellett csak átmentetileg, legfeljebb napokra határozzák meg a hangulatot pro is, és kontra is."

Nem napokra, hanem folyamatosan. Talán nem véletlen, hogy a Ft árfolyama mindig többet esett, mint a zloty meg a korona, és a többieket nem nem minősítették le. Igen, hangulati elemek is befolyásolják, ugyanis az a hangulat, hogy a tapasztaltak alapján ez a kormány hiteltelen és kiszámíthatatlan.

"Nagyjából ez a lényege a mostani kormánypolitika, és gazdaságpoltika dícséretének."

Hát ha ezért szerinted dicséret jár, akkor nagyon máshogy gondolkodunk. Az ország minden tekintetben rosszabbul áll, mint a kormányváltáskor, de cserébe fölöslegesen eltapsolták a jövőnket, jogbizonytalanságot okoztak, sárbatiporták a demokratikus jogokat, magunkra haragítottuk a fél világot, és eljátszottuk az épphogy visszaszerzett hitelességünket.

Ha ez szerinted megérte...

loláb 2011.12.05. 12:56:43

@Fedor:

"Pl. amit az EU csatlakozásról szóló népszavazásnál műveltek csak azért, mert nem Orbán írhatta alá a belépést, hanem Megyó."

Ha szerinted az "összességében több érv szól a belépés mellett, mint ellene" érveléssel támogatott IGEN szavazatra buzdítás EU-szkeptikus, akkor neked tényleg nincs foggalmad arról, hogy mit jelent ez a szó.

Az EU szkeptikusok az EU ellenesek. Nem azok, akik fanyalognak bizonyos EU dolgokon (ahogyan azt a fidesz tette párszor), hanem azok, akik összességében elutasítják az EU-t, és vagy az államuk kilépésében, vagypedig az EU szétesésében érdekeltek.

"Nem napokra, hanem folyamatosan. Talán nem véletlen, hogy a Ft árfolyama mindig többet esett, mint a zloty meg a korona..."
Az elmúlt napokban például többet is erősödött náluk, most ezt így hogy, szerinted?

"és a többieket nem nem minősítették le." Ha nekünk is 50%-os GDP arányos államadósságunk lenne, légy nyugodt, minket sem vágnak bóvliba...
Viszont az államadósságról továbbra sem a fidesz tehet, hanem a te oldalad felelőtlensége, és mindaddig, amíg az államadósság mértéke nincs a 2002-es kormányváltás idején, a kudarcokat az orszég a szocialista örökségnek köszönheti.

"Az ország minden tekintetben rosszabbul áll, mint a kormányváltáskor, de cserébe fölöslegesen eltapsolták a jövőnket, jogbizonytalanságot okoztak, sárbatiporták a demokratikus jogokat, magunkra haragítottuk a fél világot, és eljátszottuk az épphogy visszaszerzett hitelességünket."

Mi tényleg nagyon másképpen gondolkodunk, de nem azért, amit mondasz, hanem mert a kiindulási állapotba nincs meg az egyetértés.
Szerinted a kormányváltáskor jobb volt a helyzet, mert elhiszed, hogy a költségvetési hiánycél tartható volt.
Arra viszont századjára nem sikerült kielégítő magyarázatot adnod, hogy miért kellett már a 2010-es költségvetés javára 550 milliárdos megszorításról dönteni (szektoradók, manyup tagdíj visszatartása), amikor a kormányváltás után csökkentett adók mindössze 150 milliárdos lukat ütöttek a 2010-es költségvetésen.
Ameddig erre nem adsz nekem kielégítő magyarázatot, addig nem gondolom azt, hogy igényed lenne arra, hogy átgondold a dolgokat, hanem megelékszel továbbra is a hivatalos megmondók faék egyszerűségű magyarázataival.

Hogy rosszabb -e helyzet, mint a kormányváltáskor? Igen, az. Európa a csőd szélén, amerika dettó, és a kinai gazdasággal kapcsoaltosan is egyre többen beszélnek "hard landing"-ről, szóval sajnos lényegesen szarabb hlyzetben van a világ, és vele együtt hazánk is, mint a 2010 tavaszi helyzetben, amikor az uralkodó szemlélet az volt, hogy nem lesz második V. Lesz, és pillanatnyilag úgy néz ki, hogy nagyobb lesz, mint az első, és ebben a hangulatban minket is ütnek. Persze az sem tesz jót, hogy a gazdaságpolitika kommunikációja olyan, amilyen, de ez továbbra is csak mellékes körülmény, nem pedig a fő mozgatórugó...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.05. 14:37:31

@loláb: "Ha szerinted az "összességében több érv szól a belépés mellett, mint ellene" érveléssel támogatott IGEN szavazatra buzdítás EU-szkeptikus"

Az már csak a vége volt, mert azt mégse merték/akarták megtenni, hogy nemre szólítsanak fel, és ez volt a visszavonulás. De amit előtte műveltek...

"Az elmúlt napokban például többet is erősödött náluk, most ezt így hogy, szerinted?"

Az IMF-hez visszatérés gondolom fel sem merült benned okként... És persze benne van az olasz mentőcsomag miatt nemzetközi hangulatjavulás is.

"iszont az államadósságról továbbra sem a fidesz tehet, hanem a te oldalad felelőtlensége, és mindaddig, amíg az államadósság mértéke nincs a 2002-es kormányváltás idején, a kudarcokat az ország a szocialista örökségnek köszönheti."

Ez csak félig igaz. Egyrészt a 100 napos programot a FIDESZ is megszavazta, márpedig az az egyik ősbűn ebben a tekintetben. Másrészt az államadósság meredeken emelkedni a válság kirobbanásakor kezdett, mint mindenhol. Addig is nőtt, ez kétségtelen, és ebben valóban felelős az előző kormányzat, de ahogy most se csak a kormány miatt állunk szarul, úgy akkor is ugyanez volt a helyzet. Harmadrészt az államdósság azóta se csökkent, totál feleslegesen öltük bele a manyup milliárdokat. Szóval szokás szerint semmi se fekete-fehér.

"Arra viszont századjára nem sikerült kielégítő magyarázatot adnod, hogy miért kellett már a 2010-es költségvetés javára 550 milliárdos megszorításról dönteni (szektoradók, manyup tagdíj visszatartása), amikor a kormányváltás után csökkentett adók mindössze 150 milliárdos lukat ütöttek a 2010-es költségvetésen"

Ezt ne tőlem kérdezd, hanem a kormánytól (amúgy meg több volt az 150 milliárdnál).

"Persze az sem tesz jót, hogy a gazdaságpolitika kommunikációja olyan, amilyen, de ez továbbra is csak mellékes körülmény, nem pedig a fő mozgatórugó..."

Ha csak a kommunikációval lenne baj... Igen, lennének gondok akkor is, de a mérték nagyon nem mindegy. Ahogy Gyurcsány miatt az első V-t jobban megszenvedtük a kelleténél, ugyanez van most is pepitában, mert nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen helyzetben, mint a mostani, úgy tekintenek ránk, hogy ezek rendben vannak, kiszámíthatóak, megbízhatóak, vagy úgy, mint esetleges válsággóc. És azért tragikus ez, mert semmi kényszerpálya nem volt abban, hogy most az utóbbiról kell beszélünk, és nem az előbbiről, mint másfél éve, amikor minket állítottak a világ elé, mint sikeres válságkezelőket. Ezt Orbánék maguk hozták össze tök feleslegesen.

Nézd, ha nekem nem hiszel, akkor talán a baloldalisággal túlságosan nem vádolható Csaba Lászlónak igen:

"Úgy vélem, hogy a kormány tevékenységében a gazdaság nem volt meghatározó. Ha kellett, léptek, de titkos terv nem létezett. Sőt, a kormányzást állandó ideiglenesség lengte körül. Ez nagy ellentmondás a kétharmados többség birtokában. Nem is értem, ha az ellenzék szétzilált, akár 12 évre be lehetne rendezkedni. Nem kéne kapkodni, lehetne nyugodtan számolni, tervezni, átgondolni a döntéseket. Nem ez történt. Nem tudom, miért. A kormányzat nyilván elhitte saját retorikáját, hogy lesz itt lendületes növekedés. De nem lett."

"Közhelyszerű, alig merem megemlíteni, de alapvető feltétel a kiszámíthatóság, a jogállamiság, az átláthatóság. Gondoljuk meg: a közép-európai térségben azok a legsikeresebb országok, ahol nem történt semmi meglepő. Csehország és Lengyelország 25 év távlatában szépen haladt előre. Stabilizálták a gazdaságot, privatizáltak, de elkerültek sok mindent. Óvakodtak a nagy kilengésektől. Rengeteg vita közben unalmas politika folyt. Ilyen unalmasnak kellene lennünk, ahol nem történik semmi meglepő, ezért mennek előre a dolgok. Szlovákia is sokkal előrébb tart, mint húsz évvel ezelőtt. Ez az én vágyam, hogy kiszámíthatóan, nem folyamatosan ugrándozva, nem nagyon kilengve, verbális visszafogottsággal működjön az ország."

www.portfolio.hu/gazdasag/csaba_laszlo_hitelessegi_csapdaba_kerultunk.159461.html

loláb 2011.12.05. 15:13:33

@Fedor:

"Az már csak a vége volt, mert azt mégse merték/akarták megtenni, hogy nemre szólítsanak fel, és ez volt a visszavonulás. De amit előtte műveltek..."

Ja, persze....
Az meg sem fordult a fejedben, hogy a 2002-ben átadott, félig meddig előkészített csatlakozási tárgyalásokat a szocik hajbók-külpolitikája annyira tönkretette, hogy a végén tényleg csak kicsit lett pozitív a szaldó. Pedig a tények sajnos mégis ezt igazolták, kezdve a cukoriparunk uniós szétveretésén, vagy éppen azzal, ahogyan -az uniós bortermelők nyomására- megpróbálták szétverni a magyar boráaszati ipart, vagy a többi, főleg amezőgazdaság területén megkötött elvtelen kompromisszum alapján jogos volt a fanyalgás...

"Az IMF-hez visszatérés gondolom fel sem merült benned okként..."
Jajjajjaj!
Az IMF-hez visszatérés UTÁN még jött egy leminősítés, ami miatt 317-re gyengült a forint, de most megint 300-nál van...

"És persze benne van az olasz mentőcsomag miatt" A mi miatti hangulatjavulás? Milyen olasz mentőcsomagról beszélsz, amire sem szándéka, sem pénze nincs az IMF-nek?
Ne próbáld eljátszani a tájékozottat, nem fog menni...

"Egyrészt a 100 napos programot a FIDESZ is megszavazta"
Ne emelkedj megint a Bolgárgyörgyi demagógia magasságába, teljesen lényegtelen, hogy az ellenzék mit szavaz meg, vagy mit nem, a mindenkori ellenzéknek nincs felelőssége a parlamenti többség döntéseivel kapcsolatban, sem akkor, hogyha megszavazza, sem akkor, hogyha nem.

A 2-3 képviselőn kívül mindenki megszavazta a kettős állampolgársági törvényt tavaly nyáron. Tekintve azt, hogy te mit gondolsz arról a törványről szerinted nyilván az LMP, meg az MSZP nagyrésze is a fasisztákkal kokettál...

"Másrészt az államadósság meredeken emelkedni a válság kirobbanásakor kezdett, mint mindenhol."
Kivéve nálunk, ahol már 2008 előtt is 53%-ról 73%-ra nőtt az adósság. Hogy uitána még tovább emelkedett, köszönhetően a válságnak, az kétségtelen.

"Harmadrészt az államdósság azóta se csökkent, totál feleslegesen öltük bele a manyup milliárdokat."
Ha már mindenáron figyelembe akarod venni a devizaárfolyam hatását az államadósság növekedésében, legalább annyira korrekt legyél, hogy a legfrissebb, 300 körüli árfolyamot használod, ne pedig a 317-es árfolyamcsúcsot.
Persze te korrekt véletlenül sem akarsz lenni, csak puffogtatod azokat a hülyeségeket, amiket itt-ott felszedsz, miközben fel sem tűnik, hogy már kurvára meghaladta az élet a mondandódat...

"Ezt ne tőlem kérdezd, hanem a kormánytól (amúgy meg több volt az 150 milliárdnál)."
Ők, veled ellentétben nem állítják, hogy Bajnai költségvetése tartható volt, hanem éppen ellenkezőleg, azt mondják, hogy a 2010-es költségvetés hamis számokat tartalmazott.
Tehát újfent megkérdezem, és tőled: miért is volt jobb helyzetben a kormányváltáskor a költségvetés, hogyha az IMF 400 milliárd körüli megszorításra akarta AZONNAL kényzseríteni a kormányt?

"mint másfél éve, amikor minket állítottak a világ elé, mint sikeres válságkezelőket."

A "sikeres válságkezelő" jelző cseppet meggondolatlan, annak fényében, hogy a "válságkezelés" (ami abból ált, hogy zokszó, és ellenvetés nélkül végrehajtottunk mindent, amit az IMF ránk kényszerített, kezdve a szuperbruttótól, folytatva az ingatlanadóig) alatt magyarország szenvedte el a világ egyik legnagyobb gazdasági visszesését, de emelett mindeközben még az államadósság kérdésében is az unió 5 legeladósodottabb állama közé "léptünk elő". Igazából a "sikeres válságkezelő" jelző inkább csak az IMF diktátumokat zokszó nélkül végrehajtó, eminens tanulóknak juttatott jutalomfalat, hiszen valójában semmiféle olyan szám, vagy mutató nem volt, ami arra utalna, hogy Bajnaiék tevékenységének köszönhetően az ország kikerült volna a válsággócból, vagy elkezdte volna megoldani a problémáit.

A költségvetési hiányt nem sikerült tartósan, strukturálisan 3% alá csökkenteni, a gazdaság visszaesett, eltünt 200 ezer legális, és ki tudja mennyi féllegális álláshely, és a külker mérlegünk is csak azéárt lett aktivumos, mert mindezeknek " köszönhetően" a belföldi fogyasztás gyakorlatilag összeomlott.
Szóval: miben volt sikeres a bajnai kabinet? Abban, hogy az IMF pénzéből ki tudta fizetni az adósságszolgálatot? Hát ez kurva nagy teljesítmény, tényleg....

"Nem is értem, ha az ellenzék szétzilált, akár 12 évre be lehetne rendezkedni. Nem kéne kapkodni, lehetne nyugodtan számolni, tervezni, átgondolni a döntéseket."
Az IMF 2010 tavaszán azonnali intézkedéseket követlet, és nem azt, hogy a 10-12 évre berendezkedő kormányzat szépen, óvatosan végiggondolja, végigszámolja az esetleges alternatívákat, és következményeiket.
Hogy neked erről gőzöd nincs, az nem lep meg, de hogy Csaba László miért nem látja (vagy tesz úgy, minhta nem látná) ettől a fától az erdőt, az rejtély.
Mindentől eltekintve a kritikák azon része, ami kiszámíthatóságot illeti, az sajnos igaz. És ez akkor is gáz, hogyha az előtte lévő kormányok sem tettek meg semmit sem azért, hogy magyarországon "unalmas" politika legyen...

DeMarco 2011.12.05. 15:19:43

@Fedor: "Az ország minden tekintetben rosszabbul áll, mint a kormányváltáskor, de cserébe fölöslegesen eltapsolták a jövőnket, jogbizonytalanságot okoztak, sárbatiporták a demokratikus jogokat, magunkra haragítottuk a fél világot, és eljátszottuk az épphogy visszaszerzett hitelességünket."

"Ez is egyfajta értelmezése a történteknek. Önfelmentő, önbecsapó, de értelmezés."

Minket sosem fogsz megvezetni libajnai "sikereivel". Már a bokrosi rémálomra sem voltunk vevők, de a libsik dejavu érzését végképp nem tudjuk respektálni.
Megértjük, h fletót ciki nyíltan szeretni, még a baloldalon is, ezért kell vki más ikonszerű, de mi hadd ne vegyünk részt az önbecsapásodban.

Milyen furcsa, hogy Csaba László is azt írta le amit én is előtte. Biztosan ő is önbecsapja magát...

Egyébiránt meg észrevesszük ám, hogy "elfelejtesz" reagálni a válaszaink egy részére, mert kellemetlen helyzetbe kormányoztad magad.

Az kevés érv ám, hogy mindenki hülye, csak te vagy búgócsiga. Ha vitatkozol, hozz rendes érveket, ne kerüld ki a válaszkérdéseinket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.06. 12:11:24

@loláb: "Az meg sem fordult a fejedben, hogy a 2002-ben átadott, félig meddig előkészített csatlakozási tárgyalásokat a szocik hajbók-külpolitikája annyira tönkretette, hogy a végén tényleg csak kicsit lett pozitív a szaldó."

Hát én pont fordítva emlékszem. Mármint hogy egy csomó mindent pont a kormányváltás után tárgyaltak újra, hogy jobban járjunk.

"Az IMF-hez visszatérés UTÁN még jött egy leminősítés, ami miatt 317-re gyengült a forint, de most megint 300-nál van..."

Ez így van, de de az még az előző politikának szólt, meg annak, hogy még ez a visszatérés is olyan, hogy hiszem, ha látom. De összességében mégis az volt cél, hogy elkerüljük a leminősítést, és ez háromból kettőnél be is jött, valamint a piacokat is megnyugtatta valamennyire.

"Persze te korrekt véletlenül sem akarsz lenni, csak puffogtatod azokat a hülyeségeket, amiket itt-ott felszedsz, miközben fel sem tűnik, hogy már kurvára meghaladta az élet a mondandódat..."

Elnézést, hogy nem számolom újra nap mint nap az államdóságot, tényleg, ez minden állampolgár elemi kötelessége. Valóban, lehet, hogy most már nem 82%, hanem 81,5...

"Ők, veled ellentétben nem állítják, hogy Bajnai költségvetése tartható volt, hanem éppen ellenkezőleg, azt mondják, hogy a 2010-es költségvetés hamis számokat tartalmazott."

"miben volt sikeres a bajnai kabinet?"

fedor.blog.hu/2011/02/07/kommentar_nelkul_192

"Hogy neked erről gőzöd nincs, az nem lep meg, de hogy Csaba László miért nem látja (vagy tesz úgy, minhta nem látná) ettől a fától az erdőt, az rejtély."

Megint ott tartunk, hogy mindenki hülye, csak te nem.

"Már a bokrosi rémálomra sem voltunk vevők"

Az mondjuk vicces, hogy amit a mostani kormány csinál és csinálni fog, az rövidtávon rosszabb lesz Bokrosnál is, de persze ennek meg tapsolsz.

"Milyen furcsa, hogy Csaba László is azt írta le amit én is előtte. Biztosan ő is önbecsapja magát..."

Ha megfeszülök se találok átfedést a te mondanivalód és Csaba Lászlóé között.

"Egyébiránt meg észrevesszük ám, hogy "elfelejtesz" reagálni a válaszaink egy részére, mert kellemetlen helyzetbe kormányoztad magad."

Mit hagytam ki? Amire érdemes, arra válaszoltam. Itt most nem én vagyok kellemetlen helyzetben...

loláb 2011.12.06. 14:18:12

@Fedor:
"Hát én pont fordítva emlékszem."
De jellemző modon most sem tudsz semmiféle konkrétumot említeni...

Euro-ft árfolyam, leminősítés, imf: mi Továbbra sem világos, hogy mi aza FUNDAMENTÁLIS OK, ami indokolja, hogy a bóvliba vágott magyarország, sehol nem álló imf tárgyalásokkal 300 forintos devizaárfolyamot tapasztaljon.
Mivel az egy hét alatt több mint 5%-os árfolyamerősödésnek különösebb fundamentális oka nincs, az csak azzal magyarázható, hogy az elmúlt 3 év legmélyebb pesszimizmusában nyomás alá került magyar eszközök árfolyama kezd visszakorrigálni arra a kb reális értékre, ahonnan szeptember-október folyamán kiesett. Tehát az árfolyamgyengülés oka (éppúgy, mint a mostani erősödésé) a spekuláció, éppúgy, ahogyan azt a kormány mondja.

Nyilván (illetve remélhetőleg) nem gonoszságból spekulálnak a forint ellen, hanem mert pénzt akarnak keresni, de az összehangoltság, tudatosság teljesen nyilvánvaló:
Megjelenik a végtörlesztés, mire a bankok óriási devizaigényéről szóló hírek árasztják el a piacot. Erremindenki forint short pozíciókat nyit. További pozíciókra nyílnak az európai adósságválság mélyülésével kapcsolatos hírekre, és a szabadesésbe átváltó árfolyamok, plusz eurozóna recessziós félelmekre hivatkozva az a Moodys minősíti le a magyar adósságot, amelyik ezt egyébként nem is tervezte.
Ennek a nyomásnak az MNB már nem áll ellent, és elindítja azt a kamatemelési ciklust, aminek köszönhetően ezután 9-10%-os kamatszinten lehet csak refinanszírozni az adósságot...
Mellesleg kiderül, hogy a befektetők annyira félnek a magyar kötvényektől, hogy a világ legnagyobb kötvényalapja (aki ugyanúgy amerikai, mint a 3 hitelminősítő legkisebbje, a leminősítő Moodys) a teljes magyar devizaadósság 10%-át egy kézben tartja.
De persze semmiféle összenahangoltságról szó nem lehet, aki ilyet feltételez, az nem ismeri a piacok működését...
"Elnézést, hogy nem számolom újra nap mint nap az államdóságot"
Ha már mindenáron erre az évközi számra akarod verni a nyálad, és erre hivatkozva akarsz minősíteni bármit is, akkor igazán megtehetnéd, úgy lenne korrekt.
Mivel a jövőbeli adósságtörlesztéssel semmiféle kapcsoaltban nincs az államadósság forintban kimutatott összege, teljesen lényegtelen, hogy ez a devizaárfolyam átértékelés következtében 82%, vagy 78% a GDP arányos, évközi adósságráta.

"fedor.blog.hu/2011/02/07/kommentar_nelkul_192"

Sajnos ez a hazug ömlengés továbbra sem válasz arra, hogy a 260 milliárdos kiengedés (amelyneka fele róható az új kormányn nyakába) miért tett szükségessé 500 milliárdos szektoradót, manyup tagdíj átirányítást.
De tudod mit, bár szokásodhoz híven most sem veled fogok vitatkozni, de felteszek pár kérdést ezzel kapcsolatban:

"Ennek alapján azt várnánk, hogy Matolcsy György az uniós soros elnökség lehetőségét megragadva, törjön pálcát az Európai Bizottság felett is, amiért az IMF-hez hasonlatosan reálisnak ítélte az előző évi költségvetést, így annak hiánycél-kitűzését is."
Mivel ez a két szervezet mint hitelezőnk érdekelt abban, hogy a mindenkori magyar állam -az ő íránymutatásaik mentén- elkészített költségvetését
sikeresnek ítélje a piac, ezért nem különösebben érthetetlen, hogy a saját szellemi terméküket -ha van rá ok, ha nincs- nem fogják lehúzni.
Nem úgy azt a költségvetést 82011), amit nem ők készítettek. A 2010-es költségvetésben 0,5%-os túllépés (ezt az anyag "feszültségnek" hívja) Bajnaiék által elismerten is benne van, mégsem húzta le sem a KT, sem az EU, sem az IMF. A mostani költségvetés BIZTOSAN teljesül, ugyanakkor a KFI, az IMF, és az EU folyamatosan fanyalog. De kettős mérce az nincs itt sem...

Bajnaiék hazug ömlengése többek között arra sem ad választ továbbra sem, hogy az előkészítés időigényessége miatt az SZK tervben 2011-2012-2013-ra vállalt intézkedések (gyógyszerkassza, munkaerőpiaci alap, rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata, stb..) mégis hogy a tökömbe lett volna a kormányváltást követően bevezethető?
Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a 2010-es költségvetés papírköltségvetés volt, ami abban a tudatban, kizárólag a piacok megnyugtatására iródott, hogy tudták a beterjesztők: a végrehajtás felelősségét nem rajtuk fogják számonkérni.

"Megint ott tartunk, hogy mindenki hülye, csak te nem."
Te vagy az, aki a saját véleméyne helyett rendre másokét idézed be, nem tudom, mi ezzel a célod?
Azt gondolod, majd elájulok egy névtől, és nem fogom észrevenni hogyha az eredetileg feltett kérdésemre sem tőled, sem az megguglizott "nagynevű közgazdásztól" sem kapok választ?
Talán inkább próbálj meg válaszolni a kérdésemre, vagy valld be, hogy lila fingod nincs róla, és csak a szájadat járatod.

"Az mondjuk vicces, hogy amit a mostani kormány csinál és csinálni fog, az rövidtávon rosszabb lesz Bokrosnál is, de persze ennek meg tapsolsz."
Csakhogy a Bokrosi intézkedésekkel ellentétben a SZK terv intézkedései, az EÜ vagy éppen közoktatási reform hosszútávú, strukturális átalakítások, amitől a szabélyozott területek évtizedekre rendbe rakhatók, és nem azzal kezelik a költségvetési feszültségeket, hogy mondjuk elvonják az ingyenes fogászati ellátást, vagy tandíjat vezetnek be válogatás, szociális helyzettől függetlenül.
Jellemző különben a magyar baloldalra, hogy a két gazdaságpolitikai "ikonotok" közül az első a semmiféle szociális szempontot nem mérlegelő, neoliberális fűnyíró, a második pedig a IMF-EU programot végrehajtó strómanja.
Ráadásul úgy tapsoltok ez utóbbihoz, hogy észre sem vesztiek, hogy mennyire egy kaptafára jönnek ezek az IMF-EU követelésre kinevezett miniszterelnökök: mindegyik korábban tevékenyen részt vett abba az elkúrásba, aminek az eltakarítására a mandátumot az uniótól megmegkapják.
Bajnai Gyurcsány gazdasági minsztereként nyilván bizonyította rátermettségét, Lukasz Papademosz pedig azzal szerzett elévülhetetlen érdemeket, hogy behazudta az országát az eurozónába, mindkét életút egyenes következménye, hogy bajban az ő általuk vezetett szakértői kormányokra kell bízni a gazdaságot!

Olyan felületesek, és osotbák vagytok, Jóistenkém...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.09. 14:29:16

@loláb: Most látom, hogy erre is válaszoltál, elsikkadt a többi értesítő között.

"De jellemző modon most sem tudsz semmiféle konkrétumot említeni..."

miért, te a 10 évvel ezelőtti összes történést kened-vágod fejből? Én nem, és ekkora távból már elég nehéz online is adatokat találni, pláne, ha az embernek nincs ideje keresgélni. Abban biztos vagyok, hogy Orbánék úgy adták át a kormányzást, hogy időarányosan el voltunk maradva csatlakozási tárgyalásokkal, és ami fejezet már le volt zárva, azokat is jórészt újra kellett tárgyalni, annyira rossz pozíciót hagytak hátra.

"Továbbra sem világos, hogy mi aza FUNDAMENTÁLIS OK, ami indokolja, hogy a bóvliba vágott magyarország, sehol nem álló imf tárgyalásokkal 300 forintos devizaárfolyamot tapasztaljon."

Én meg továbbra is azt tudom csak mondani, hogy a jövőre tervezett költségvetés irrealitása, a valódi strukturális reformok továbbtologatása, és a kormány hiteltelensége a fundamentális ok. Természetesen amit leírsz, az is benne van részben (bár az összehangoltság azért továbbra hülyeség, konzultálj esetleg Chickánnal), de ha nem vetted volna észre, te is a végtörlesztésből indulsz ki, amiről még Orbánék is tudták előre, hogy jó eséllyel alkotmány-ellenes lesz, megtámadják az EU-ban és a bankok további ellehetetlenítésével a hazai növekedés alatt vágják a fát, tehát nem úgy kezdődött az egész, hogy visszaütöttek.

"Azt gondolod, majd elájulok egy névtől"

Nem kell elájulni, de ha mindenki mást mond, mint te, köztük a szakmai elismert szakártői is, akkor egy idő után én a helyedben azért elgondolkodnék ezen, de hát te tudod...

"Csakhogy a Bokrosi intézkedésekkel ellentétben a SZK terv intézkedései, az EÜ vagy éppen közoktatási reform hosszútávú, strukturális átalakítások, amitől a szabélyozott területek évtizedekre rendbe rakhatók, és nem azzal kezelik a költségvetési feszültségeket, hogy mondjuk elvonják az ingyenes fogászati ellátást, vagy tandíjat vezetnek be válogatás, szociális helyzettől függetlenül."

Jah persze. Bokros megoldása élesben bizonyított, ma már tananyag, az EÜ és az oktatás jelenleg folyó átalakítása meg botrányoktól hangos, és rosszabb lesz, mint volt, de csakis neked lehet igazad.

"Bajnai Gyurcsány gazdasági minsztereként nyilván bizonyította rátermettségét"

Bajnai Gyurcsány minisztereként beosztott volt. A maga területén egyébként nem volt rossz. Miniszterelnökként viszont bizonyította a rátermettségét. Ezt közvetve nem egyszer még Orbán meg Matolcsy is elismerte azzal, hogy az előd eredményeivel dicsekedtek külföldön (persze szigorúan név nélkül), de neked nem kötelező.

"Olyan felületesek, és osotbák vagytok, Jóistenkém... "

Ha Orbán csak annyira lenne felületes és ostoba, mint Bajnai volt, nekem sokkal kevesebb okom lenne vitatkozni veled, ami lehet, hogy neked meg nekem egy kicsit unalmasabb lenne, de az országnak határozottan jót tenne.

xymz/x 2012.01.19. 10:33:58

@java786: vagy a szőlőtőkék kivágatása apró pénzért!!!!szintén a drága eu kérte!
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0