Szavatossági idő: fél nap
2011. december 14. írta: Fedor

Szavatossági idő: fél nap

A kormányzati fejetlenség lassan már olyan tragikomikus lesz, mint anno a szocik miniszterelnök-vadászata. Ha ez az egész nem a mi bőrünkre menne, röhögnék rajta.

Délelőtt nyújtottak be egy részletesen kidolgozott törvényjavaslatot az MNB-ről. Mondjuk az már önmagában megér egy misét, hogy egy ilyen jelentőségű dologról úgy kezdenek el vitázni másfél héttel karácsony előtt, hogy január elsején már hatályba is kell lépnie az új alkotmány miatt, de hát ezt már megszokhattuk az elmúlt másfél évben, rohamléptékben alakítják a maguk képére a világot, általában hajnal négy és negyed öt között. Az se szokatlan, ha a benyújtott törvényt több száz módosítóval úgy átalakítják az akár még az utolsó pillanatban is, hogy szinte rá se lehet ismerni az eredetire.

De hogy alig pár órával a javaslat benyújtása után már a kukába dobják ki az egészet egy személyes bosszú miatt, azért ilyen még azt hiszem nem volt.

Ugyanis valamelyik okos rájött, hogy szép és jó, hogy az új javaslat csökkenti az MNB elnökének a befolyását, de hát attól még az elnök Simor marad, és azért az mégse járja, hogy most, amikor már az igazságszolgáltatás is Orbánnék személyes befolyása alá került kilenc évre, akkor maradjon még kormánytól független poszt az országban. Így hát sebtiben jött az ötlet, hogy akkor vessék be itt is a szokásos trükköt. Ha Simort nem lehet leváltani a Magyar Nemzeti Bank éléről, akkor rántsuk ki alóla az intézményt. Kitalálták hát, hogy vonják össze a Nemzeti Bankot a PSZÁF-fel, amelynek az élére persze már lehet új vezetőt ültetni a szokásos kilenc évre, és akit természetesen a jó Pali bácsi jelölne a Sándor palotából, ki más.

Ha ez sem garancia az új szervezet vezetőjének függetlenségre, akkor semmi sem.

Az, hogy erre a bagatel átalakításra a karácsonyt is beleszámolva mindössze bruttó fél hónap áll rendelkezésre, és hogy ez megint egy olyan lépés lenne, ami csak a kormányzati kiszámíthatatlanságról és erőszakosságról szóló aggodalmakat erősítené a pénzügyi világban, a forintot viszont valószínűleg pont ellenkezőleg, és így újfent károkat okoznának Magyarországnak, úgy látszik nem érdekel senkit. Legalábbis a fideszeseket (és a velük egyetértő jobbikosokat) biztos, hogy nem. A lényeg, hogy a Simor nevezetű szálka ki legyen húzva a körmük alól, és most már senki ne pofázhasson vissza.

Elvégre demokráciában élünk. Már ahogy azt ők értelmezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr93463768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.14. 21:46:59

Megér egy misét. != Megér egy mesét.

Ha műveltnek akarunk látszani, ami jó dolog, mutassunk példát felebarátainknak, akkor használjunk megfelelően ezeket a bon motokat.

Egyébként meg jah. Gonoszok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.14. 21:51:29

@TaTa86.: Nem tudom, mi a bajod, tudom, hogy honnan ered a szólás, de szokták így is használni. minden változik, minden módosul, amit használnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.14. 21:56:15

@TaTa86.: A módosulás nem biztos, hogy egyenlő az igénytelenséggel...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.14. 22:27:56

@Fedor: Nem biztos. Egyszerűen én ebben az esetben azon az állásponton vagyok, hogy egyenlő.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.14. 22:35:17

@TaTa86.: Hát, nem vagyunk egyformák :-)

Tallono 2011.12.15. 00:09:55

Véletlenül se zavarjon, hogy a legtöbb európai országban egyazon szervezet alatt van a jegybank és a felügyelet. Persze arról lehet vitatkozni, hogy miért kell ilyen gyorsan, meg hogyan legyen a fúzió, kell-e egyáltalán, de az vitathatatlan, hogy a legtöbb pénzügyileg fejlett államban közös zászló alatt van a két szervezet, míg nálunk mióta létezik a PSZÁF azóta nincs összhangban az MNB-vel. Habár jobbikosként nem vagyok oda a Fideszért, de nem is látok minden lépésük mögött káderpolitikát, mint te...

mizrolist 2011.12.15. 01:28:22

@Tallono: a káderpolitika abban a trükkben van, hogy az összevont szervezetnek Simor csak az alelnöke lehetne a javaslat szerint, ami speciel az uniós joggal ellenkezik - az ő álláspontjuk szerint ugyanis még egy ilyen átszervezéssel sem veszthetné el a mostani MNB-elnök a pozícióját.

kisa 2011.12.15. 08:00:52

@Tallono: Véletlenül se zavarjon, hogy más országokban meg nem.
Véletlenül se zavarjon, hogy a tv. következménye a jegybanki függetlenség felszámolása lesz - azaz a jegybank is beáll matolcsy ámokfutása mögé.
Véletlenül se zavarjon, hogy a szakmainak látszó érvelés mögött egyszerűen simor kicsinálása áll.

Bruhahahahihihi 2011.12.15. 08:12:20

JÖN A FÜLKE NÉLKÜLI FORRADALOM....
(már nagyon várja a Magyar NÉP)
...s MINDEN VISSZA LESZ CSINÁLVA ( MAGASAN SZARVA ARRA HOGY 2/3 A TÖRVÉNY)
VISSZAÁLLÍTJUK A KÖZTÁRSASÁGOT ÉS A JOGOT, ÉS MEGDÖNTI A MAGYAR NÉP A DIKTATÚRÁT ÉS MÉG KEMÉNYEN SZÁMON KÉRI A NEMZETI SZAROKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bruhahahahihihi 2011.12.15. 08:13:45

ÉN SZEMÉLY SZERINT akkor leszek nyugodt amikor a Nemzeti Rohadék törpét temetik!!!!!!!

Vidéki 2011.12.15. 09:09:04

Fedort elvarázsolja Simor MNB elnök úr, pedig ő is emberanyagból készült, ezért döntéseit olyan emberi érzések is befolyásolják, mint a sértettség.

Simor MNB elnök úr érzelmi alapú döntései nem szolgálják jól a polgárok érdekeit, amit neki szem előtt kellene tartani.

1. Simor bosszús és bosszút állt azért, mert havi 8 milliós fizetését, amely kétszeresen meghaladta a 300 millió lakosú USA FED elnökének fizetését, a kormány lefaragta, noha a nemzetközi pénzügyi élet nagy reprezentánsai teljes mellszélességgel kiálltak Simor zsebeinek tömése mellett.

Lehet, hogy nem létezik a bankárok szabad szakszervezete, de az a hatalmas szolidaritás, ahogyan a bankárvilág krémje kiállt Simor mellett, akinek ezek után nyomorúságos havi 2 milliós fizetésből kell tengődnie, az annyira hatásos volt, hogy egy szakszervezet sem csinálhatta volna szebben.

Érdekérvényesítő képességük talán meghaladja a MÁV szakszervezetekét is, akik képesek sztrájkkal zsarolni az utazóközönséget.

2. Az is fokozta Simor sértettségét, amikor szóba hozták, hogy milliárdos vagyonkáját adóoptimalizálás céljából, a magyarországi közteherviselést elkerülve Ciprusra menekítette.

3. Simor jövőjét építgeti.

Ha már nem lesz jegybankelnök, akkor a bankárvilág jóindulatából szeretne zsíros állást elfoglalni. Ezért minden mozdulatot kerül ami bankártársai érdekével ütközhetne.

4. A HVG Nov. 17. számában, Szerző: Máriás Leonárd nagyon jól bemutatta, hogy az Ír Központi Bank milyen nagy kezdeményező szerepet játszott a jelzálog piaci válság enyhítésében a Kódex a bajba jutottaknak megállapodást fogadtatta el az ottani bankokkal.

Az MNB-től nem várható el, hogy az Írországihoz. hasonló Kódex a bajba jutottaknak megoldás létrehozásában a kis ujját is megmozdítsa.

Simor a szociál-darwinizmus alapján állva úgy gondolja, hogy csak pusztuljon a férgese:

A lakáspiac akkor tud majd hatékonyan és ésszerűen működni, hogy ha a piac megtisztul a nem fizető állománytól, nyilatkozott Simor András.

5. A monetáris politikát is a bankárok érdekeihez igazítja.

A neves közgazdász, Róna Péter erről így nyilatkozik:

Ebben a környezetben elhibázottnak tartom a monetáris politikát is.

A jegybank mindig az inflációra figyel, erre hivatkozik, amikor kamatot emel, de ez az eszköz csak egy túlfűtött gazdaságban hatásos. Amikor negatív a kibocsátási rés, akkor nem jó eszköz a kamatemelés és ellehetetleníti a vállalkozásokat.

Alvarez 2011.12.15. 09:45:27

Vitya már annyira hozzászokott a brüsszeli sallerekhez, hogy önként és dalolva megy értük. Mert ebből csúnya koki lesz az oktondi fejére.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.15. 10:34:02

@Vidéki: Őszintén: Ha választanod kéne, hogy kire bízod a pénzed, melyiket választanád? Matolcsyt, vagy Simort?

De tényleg őszintén :-)

gono 2011.12.15. 11:07:42

@TaTa86.: párizs megér egy misét.
onnan ered, hogy a hugenotta királnyak be kellett mennie a templomba, hogy megkoronázzák

gono 2011.12.15. 11:12:48

@Vidéki: tökmindegy, akár a patás ördög is ülhet ott (még két évig), de ha sikerül az mnb-t is elfoglalni, akkor a karokozás ujabb szintre emelkedik majd és készülhetünk a hiperinflációra.

drakulatúra 2011.12.15. 11:35:27

Szerintem igazatok van. Ezzel együtt menjen Simor mindenképpen a frászba, de mielőbb (Carthago-t pedig el kell pusztítani...)

loláb 2011.12.15. 12:55:41

Jól van koma, jó szokásodhoz híven megint sikerült összekeveren a szezont a fazonnal, és szerecsére elég grafomán vagy ahhoz, hogy a foggalmatlanságodról mi is értesüljünk, és jól szórakozzunk rajta.

Az új alaptörvény miatt szükséges új MNB törvény semmiféle olyan rendelkezést nem tartalmaz, ami a PSZÁF-ot, és az MNB-t összevonná.

Valamelyik fideszes képviselő valóban beterjesztett ilyen irányú módosítást az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit tartalmazó törvényhez, de -bármennyire is próbálod összemosni ezt a hivatlaos kormány állásponttal- tucatnyi olyan példát lehet mutatni, ahol a kormány álláspontja köszönőviszonyban sem volt a kormánypárti egyéni képviselők által benyújtott módosítókkal.
Az egyéni módosítók benyújtása minden képviselő alapvető joga, és csak a szögegyszerű gondolkodók hiszik azt, hogy azért, mert valamit kormánypárti képviselő terjeszt be, az egyenesen Orbántól jön.

"amikor már az igazságszolgáltatás is Orbánnék személyes befolyása alá került kilenc évre"
Jah, Orbán személyesen folyásolja be, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróságra ki szállítja be az ásványvizet, meg a vécépapírt. Botrány, ez már a füöggetlen ígazságszolgáltatás vége...

Az OBH elnökének kinevezési kérdésekben semmivel nem lesz nagyobb hatásköre, mint amit az OIT elnök IS megkapott, más kérdés, hogy Baka András OIT elnökként nem élt ezzel a jogával.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.15. 13:03:01

@kisa: Kis kekeckedés: Miért kell a jegybanknak függetlennek lennie?

(Ezt most kormányfüggetlenül kérdem. Ha egyszer megválasztunk egy demokratikus kormányt, akkor annak miért nem lehet befolyása a jegybank működésére?)

loláb 2011.12.15. 13:05:02

Egyébként pedig a Simor nevű szálkát tényleg ki lehetne húzni az ország körme alól. Ennél inkonpetensebb barom talán meg soha nem vezette a jegybankot.

2008-ban, 4 nappal az IMF megállapodás aláírása előtt emelnek 3%-kal alapkamatot. Tökéletesen, teljesen értelmetlen módon, hiszen mindettől függetlenül elszáll az euroárfolyam, viszont -az akkor még nagyjából működő vállalati hitelezést- jó alaposan megdrágították.

Most viszont, amikor hónapról hónapra csökkentik a bankok a hitelezésüket (főleg a vállalati szektorban), tehát sokkal kisebb problémát okozna egy esetleges kamatemelés, képesek megvárni a rekorkda futó árfolyamot, anélkül, hogy a kamathoz nyúlnának.
És néznek a nagy boci szemeikkel, hogy jaj, elszállt az infláció, úristen! 300 forintos árfoylam felett még jó hogy elszáll, Andriska!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.15. 13:58:30

@loláb: "Az új alaptörvény miatt szükséges új MNB törvény semmiféle olyan rendelkezést nem tartalmaz, ami a PSZÁF-ot, és az MNB-t összevonná."

Épp ezért ilyet nem is állítottam.

"Az egyéni módosítók benyújtása minden képviselő alapvető joga, és csak a szögegyszerű gondolkodók hiszik azt, hogy azért, mert valamit kormánypárti képviselő terjeszt be, az egyenesen Orbántól jön."

Ilyet sem állítottam. Mond, koma, te most velem vitatkozol, vagy azzal, amit nekem akarsz tulajdonítani? Igen, mostanábn már van olyan is, hogy a hivatalos irányvonallal szemben adnak be módosítót, mert a hivatalos vonal már a normálisabb fideszesek számára is vállalhatatlan (lásd. közoktatási törvény), meg olyan is, amikor komplett törvényeket, alkotmánymódosító javaslatokat, stb. képviselők nyújtanak be. És ne mond, hogy a konkrét módosítás mögött húzódó szándék nem egyezik meg Orbán óhajával...

"Ennél inkonpetensebb barom talán meg soha nem vezette a jegybankot."

Ennek az "inkonpetens baromnak" a munkáját tavaly az év jegybankára címmel ismerte el egy rangos szaklap, de biztos az Euromoney-t is a szocik szerkesztik...

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101010-euromoney-a-felzarkozo-europai-regioban-az-ev-jegybankara-lett-simor.html

@TaTa86.: "Kis kekeckedés: Miért kell a jegybanknak függetlennek lennie? "

Mert kell a szakmai kontroll, hogy a mindenkori kormány ne csinálhasson meg bármilyen baromságot népszerűséghajhásázás közben.

loláb 2011.12.15. 14:52:03

@Fedor:
"És ne mond, hogy a konkrét módosítás mögött húzódó szándék nem egyezik meg Orbán óhajával..."

Te nyilván napi kapcsolatban vagy vele, hogy ilyen mélyrehatóan ismered az óhajait a pszáf, és az mnb vonatkozásában.

Különben pedig, nyugodj meg, az MNB, és a PSZÁF össze lesz vonva, legkésőbb akkor, amikor bevezetjük az Eurót. Pont semmi szükség nincs két, különálló intézményre, amelyek közül az egyiknek EGYIK, mig a ásiknak a KIZÁRÓLAGOS feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása.
Ha a monetáris politikát "leadja" az EKB-nak az MNB, akkor össze kell vonni, előtte (de Simor után) pedig össze lehet őket vonni.

Mivel jogilag semmiféle hatásköri, szervezeti változtatás nem vihető keresztül hivatalban lévő MNB elnökök mandátuma alatt, telesen felesleges végighisztizni a közvéleméynt azzal, hogy két hét alatt akarnak ilyen összevonásokat megejteni.

"Ennek az "inkonpetens baromnak" a munkáját tavaly az év jegybankára címmel ismerte el egy rangos szaklap, "

Tudtam, hogy ezzel a nyamvadt díjjal fogsz jönni -megint. Nem tudom az Euromoney mi alapján ítéli meg a díjat, de ameddig ekkora faszságokat csinál Simor, és ennek ellenére megkapja a díjat, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a díj nem a szakmai rátermettségnek, hanem annak szól, hogy -Járaihoz hasonlóan- nem enged a kormány izmozásának.

mizrolist 2011.12.15. 15:28:17

@loláb: elfelejtesz valamit: akkor épp 4 napos hétvége előtt állt Magyarország egy olyan helyzetben, amire simán rászállhatott volna az Orbán által annyira rettegett spekulációs tőke - mert az MNB nem tudott volna reagálni a csütörtökre eső október 23. miatt. (nem mellesleg még így is simán a Járai-féle kamat alatt maradt az alapkamat azzal a 11,5%-kal)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.15. 15:31:30

Az megvan, hogy az MNB egy részvénytársaság? 20 mrd Ft értékű, 1 db részvénnyel, melynek tulajdonosa a Magyar Állam.

Egy Rt-t hogy házasítunk össze egy felügyeleti hatósággal?

Alvarez 2011.12.15. 15:40:02

@loláb: "tehát sokkal kisebb problémát okozna egy esetleges kamatemelés"

Milyen jó, hogy mindenki ért az alapkamathoz ebben az országban. Arra nem gondoltál, hogy ezt ki is kell fizetni az országnak, a folyamatos megszorítások közepette majd pont erre van pénz. A magasabb kamatra, hehehe...

Szegény Simor a díjával csak próbálja utolérni a Matolcsy féle minőséget, aki két pénzügyminisztert is megelőzött az európaiak közül. Sajna az a kettő már nincs hivatalban, így Gyogyó foglalja el az utolsó helyet momentán, de oda is kell valaki. Ez izgalomba hoz téged, Loláb?

loláb 2011.12.15. 18:12:15

@Alvarez:

"Milyen jó, hogy mindenki ért az alapkamathoz ebben az országban."

Nem mindenki. Neked például láthatóan fingod nincs róla.

Mivel a magyar adósságállomány közel fele devizaadósság (nagyrésze euro), el-elvitatkozhatunk azon, hogy mi drágább az országnak: fél-másfél százalékkal magasabb kamat, vagy 15-17%-kal gyengébb árfolyam (317 kontra 270), de szerintem nincs túl sok értelme...

@mizrolist: Elég lett volna megszellőztetni a készülő IMF hitelkerettel kapcsolatban egy-két belsős infót, az is lehűtötte volna a spekulációs kedélyeket, nem kellett volna kamatot emelni.

A Járai féle kamatemelés oka a veszélyes szintre növekvő hitelkiáramlás, és az ezzel párhuzamosan rekordalacsony szintre csökkenő bankbetét-állomány volt, nem a költségvetési pozíció. És a helyességét mutatja, hogy sokkal tartósabban fentmarad. Simorék felnyomták az alapkamatot de már a következő kamatdöntő ülésen végtak rajta, ez jelzi azt, hogy az egész egy pánikreakció volt, és mint ilyen: eltúlzott. Fél év mulva már vissza is vágták az október eleji szintre, csakhogy addigra az összes vállalti hitel átárazódott, hiszen ezek általában 1-3 havi kamatperiódushoz vannak kötve.

DeMarco 2011.12.15. 18:31:56

@Fedor: Jajjaj, komoly bajok vannak nálad... Hát már megint előbb ugrasz, aztán gondolkodsz??? Vagy ez utóbbit nem is?

Ismered azt a viccet, hogy be kell sorozni a cigókat és meg kell támadni Romániát, Erdély visszafoglalásáért? Ha győznek jó, ha meg nem, az is jó...

Most pont ez a helyzet áll fenn...

A kormány is tudja, mi is tudjuk, hogy a zs., izé az imf követelni fogja a bankadó eltörlését, a végtörlesztés eltörlését és Simor úr csúcsfizetésének helyreállítását. Na most, egész véletlenül aláírták a bankok által kitalált (zsar), izé javaslatokat, amivel egyharmaddal csökkentek a "terheik", izé, a bevételeik. Persze ezt az egyharmadot az államra tolták, azaz ránk, adófizetőkre, akik talán nem is vettünk fel devizakölcsönt, sőt semmilyen kölcsönt... Nem mintha nem tudtuk volna, hogy ez lesz a vége, de reméltük, hogy nem 2012-ben érkezik el a bosszú...
No mindegy, egész véletlenül le lehet írni a bankadóból ezt az egyharmadot...
Így egy füst alatt ki lehet pipálni a bankadót és a végtörlesztést, vagy legalábbis lehet lobogtatni egy megegyezés félét az imf-nek. Simornál okosan bedobnak egy hoaxot, amiket te szoktál mostanában, tudva, hogy a libsik alig várják, hogy ráugorhassanak (nagyon kiszámíthatóak vagytok), beleértve az imf-t és az eu-t. Azok persze rögtön habzó szájjal tiltakozni kezdenek és követelni fogják, hogy ne vezessék be. Ez sima piaci kufárkodás. Mondjuk elsőre nagyot, aztán szépen lassan engedjünk belőle, nagyvonalúan. Egyébiránt ez a zs., izé az imf taktikája is általában. Keményen kezdenek, sokat követelnek, majd úgymond "belátják" az irrealitását a diktátumuknak és engednek belőle.
Ha meg véletlenül mégis átmegy, annál jobb, legalább megszabadulnak Simortól, aki egyébként is szálka az első pillanattól kezdve. Loláb említette a sértettségét, épp ma közölte, hogy csak akkor fizetik ki a devizát a bankszövetséges megállapodáshoz, ha a kormány garanciát vállal a pénzért és benne lesz az imf-es megállapodásban is... ööö, emberek százezrei függenek egy sértett ember zsarolásától...

Kicsit erősítik az alkupozíciót a tárgyalások előtt, ahogy ezt mindegyikünk megtenné, vagy megpróbálná. Én magam is ezt a stratégiát alkalmaztam nem is olyan régen egy eladásnál.

A pszáf és az mnb majdani összevonása igazából nem tartozik ide, ezt később mindenképpen meg kell lépni, de most érdemes beépíteni az alkotmányhoz kapcsolódó sarkalatos törvénybe.

Ha nem ugranál rá egyből a gumicsontokra, akkor nem vigyorognánk a posztokon.

Inkább örülhetnél, hogy olyan kormányunk van, akik képesek lereagálni a változásokat, képesek másik vágányra állni és képesek újabb megszorításokat eszközölni, ha szükséges. Kell is a gyors reakció, mert a spekulánsok már megint shortolásra készülnek (CS pl.).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.15. 19:09:59

@Fedor: "Mert kell a szakmai kontroll, hogy a mindenkori kormány ne csinálhasson meg bármilyen baromságot népszerűséghajhásázás közben. "

Zavart érzek az erőben...

"Minden hatalom a népé." ez a köztársaság alapja. Nincs olyan, hogy ", kivéve szakmai kontroll."

A demokratikus választással megválasztott parlament által létrehozott kormány szakértőkből áll, a populizmus meg sajnos része a rendszernek. Ugye azt mondják, hogy inkább populizmus, mint önkény.

Akkor hát milyen jogon nevez ki valaki, szakmai kontrollnak valakit? Miért nem az nevez ki, akit a nép megválasztott?

Ráadásul bajok vannak ezzel a szakmai-izével is. Honnan tudom én, hogy pl Simor a magyar népet szolgálja? Mert ugye választói akaratnak nem kell megfelelnie. A közgáz meg nem olyan mint a matematika. Ott 2+2=4, és nem 3 ha veszem, 5 ha adom.

Szóval továbbra is, a konkrét példától függetlenül elvi alapon(, vagy vehetjük Varga elnöklését is):
Miért kell függetlennek lennie az MNB elnökének, miért ne függhetne a népakarattól?
Mennyire kezdi ki a demokrácia elvi legitimitását, ha feltesszük, hogy a választott kormány populista, és mindig az is lesz?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.16. 09:06:47

@loláb: "Különben pedig, nyugodj meg, az MNB, és a PSZÁF össze lesz vonva, legkésőbb akkor, amikor bevezetjük az Eurót."

Akkor ezek szerint megint nem esett a lényeg, amiről a poszt szól. Nem azzal van gondom, hogy egyszer majd össze fogják vonni őket. Ha szakmailag indokolható és elfogadható, akkor legyen. De itt most azzal van a gond, hogy benyújtanak egy törvényt, utána meg alig pár órával később egy olyan módosítót, ami lenulláza az egészet, totálisan előkészítetlenül, karácsonnyal súlyosbított két hét alatt akar levezényelni egy hatalmas horderejű változást, és ordít róla, hogy jelen formájában egyetlen célja, hogy valahogy Simort kirakják végre valahogy a helyéről, ha már más törvényes lehetőségük nincs.

@DeMarco: A zsidózó kormányömlengéseidet engedelmeddel ezúttal is kihagyom, mint értékelhetetlent@TaTa86.: .

"A pszáf és az mnb majdani összevonása igazából nem tartozik ide, ezt később mindenképpen meg kell lépni"

Miért is? Ez talán valami előírás? A világban van példa erre is, arra is, nincs rá standard, eu szabvány, vagy bármi?

"Akkor hát milyen jogon nevez ki valaki, szakmai kontrollnak valakit? Miért nem az nevez ki, akit a nép megválasztott? "

Rendben, akkor a villanyszereléshez ne tanult villanyszerelőt hívjunk, hanem egy olyat, akit a nép választ, bármi is a végzettsége.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.16. 09:07:54

@TaTa86.: Bocs, ez neked szólt, csak nem kattintottam:

"Akkor hát milyen jogon nevez ki valaki, szakmai kontrollnak valakit? Miért nem az nevez ki, akit a nép megválasztott? "

Rendben, akkor a villanyszereléshez ne tanult villanyszerelőt hívjunk, hanem egy olyat, akit a nép választ, bármi is a végzettsége.

DeMarco 2011.12.16. 09:26:14

@Fedor: Persze, megértem, ha kényelmetlen a válasz. Sokkal könnyebb becsukni a szemedet, de ezt már megszoktuk...
Maradj csak a hoaxodnál nyugodtan, végül is erre lett kitalálva. Isten ments, hogy elgondolkodj bármin is...

loláb 2011.12.16. 09:50:37

@Fedor:

" De itt most azzal van a gond, hogy benyújtanak egy törvényt, utána meg alig pár órával később egy olyan módosítót, ami lenulláza az egészet"

Mivel továbbra sem ugyanazok a személyek nyújtották be a törvényt, meg a módosítót, tényleg nem világos, mi a faszt kötözködsz?

Szerinted talán kormánypárti képviselő nem nyújthat be másik kormáynpérti képviselő, vagy a kormány javaslatához módosítót?
Továbbra sem fogod fel, hogy ez a parlamentarizmus rendes része, és csak a hozzátok hasonló egyszerű lelkek látnak minden fideszes megmozdulás mögé egy központi akaratot.

"karácsonnyal súlyosbított két hét alatt akar levezényelni egy hatalmas horderejű változást"

Senki nem akar két hét alatt levezényelni semmiféle változást, a modosító csak a lehetőségét nyitja meg az összevonásnak, hogyha egyszer, 2020 környékén bevezetjük az euró-t akkor a két szervezetet az akkori, valszeg nem kétharmados többségű kormány is meg tudja lépni, és ne legyen belőle zokásos kormánypárti-ellenzéki vircsaft.
Ha ezt továbbra sem vagy képes felfogni, akkor sajnos ez anank a jele, hogy a gyűlölet már a felfogóképességedet is kikezdte.

, és ordít róla, hogy jelen formájában egyetlen célja, hogy valahogy Simort kirakják végre valahogy a helyéről, ha már más törvényes lehetőségük nincs.

"és ordít róla, hogy jelen formájában egyetlen célja, hogy valahogy Simort kirakják végre valahogy a helyéről"
És melyik passzusból vonod le ezt a következtetést, zsenikém? Abból, hogy a szervezetek jelenlegi elnökei a mandátumuk végéig az új szervezet alelnökei lennének? Ez nálatok nyilván egyenértékű a "kirakással", ez sajnos része annak a párhuzamos valóságnak, amelyikben ti a normális többség mellett éltek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.12.16. 10:37:55

@Fedor: "Rendben, akkor a villanyszereléshez ne tanult villanyszerelőt hívjunk, hanem egy olyat, akit a nép választ, bármi is a végzettsége. "

Elvileg Matolcsy pont annyira tanult és szakértő(, de mondom lehet Kóka vs Varga, vagy akármi) mint Simor.

Másrészről a villanyszerelőről te döntesz. Ez inkább olyan, hogy te/ti a családban demokratikusan/autoriter módon mint családfő, eldöntöd, hogy Kis Pista bácsit hívjuk, mert ő ért hozzá, erre valaki fentről azt mondaná, hogy Kovács Jenő is kimegy, mert kell a szakértői kontroll. (Természetesen a te pénzeden.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.16. 10:46:21

@DeMarco: Bocs, de mostanában az összes reajciód kimerül abban, hogy mocskos zsidók, meg hogy hoax, melyről ezek szerint nem is tudod, hogy mit jelent. Most ezzel mit vitatkozzak?

@loláb: "Szerinted talán kormánypárti képviselő nem nyújthat be másik kormánypárti képviselő, vagy a kormány javaslatához módosítót?"

De persze, de ha pár óra különbséggel két ennyire eltérő koncepciót nyújt be egyazon párt két képviselője ugyanarról a témáról minden egyeztetés nélkül, az szerinted nem a fejetlenség jele?

"csak a hozzátok hasonló egyszerű lelkek látnak minden fideszes megmozdulás mögé egy központi akaratot"

De én fejetlenségről beszéltem, nem központi akaratról... mondom, hogy nem velem vitatkozol, hanem csak azzal, amit rám akarsz tukmálni.

"Senki nem akar két hét alatt levezényelni semmiféle változást"

A törvény, amit módosítanának, január elsején lépne életbe, és nincs megnevezve időpont. Az időzítés, a kivitelezés viszont sikeresen megint rossz fényben tüntet fel minket a világ előtt.

"És melyik passzusból vonod le ezt a következtetést, zsenikém? Abból, hogy a szervezetek jelenlegi elnökei a mandátumuk végéig az új szervezet alelnökei lennének?"

Az alelnök messze nem egyenlő az elnökkel. Csak a jogosultságokat kell megfelelően meghatározni.

DeMarco 2011.12.16. 11:12:28

@Fedor: "Bocs, de mostanában az összes reajciód kimerül abban, hogy mocskos zsidók, meg hogy hoax, melyről ezek szerint nem is tudod, hogy mit jelent. Most ezzel mit vitatkozzak?"

A hoax nem jelenne meg, ha komolyan vehető posztokat írnál, de az utóbbi 6-7 kritikán aluli volt, nem is értem mi történt. Ennyire nem reccsenhettél meg... Ha mi kibírtuk a nyóc' évet, akkor elvárnánk némi türelmet tőletek is...ez még csak a második...

A zsidó szó pedig csak nálad jelent piros vonalat és automatikus antiszemitizmust. Nekem nincsenek ilyen morális gátjaim, leírom, mert így gondolom. A te kedvedért nem fogom kihagyni, mert magamat sem csapom be. Sosem voltam híve a hamis pc dumának. Mellékesen szólva, itt csak utalás szintjén jelenítettem meg, köze nincs a mondanivalómhoz, neked is csak jó indok, hogy legyen mire hivatkoznod, amikor kikerülöd a válaszadást.

A lényeg a pozíció erősítése volt kamubejelentések által, egy csapda, amit kisebb mértékben nektek, nagyobb mértékben az eu-nak, imf-nek állítottak.
Továbbra is fújod a hülyeséget, miközben egy pillanatra sem gondolkodsz el azon, amit írtunk.
De nem baj, hiszen ezzel pont a kormány kezére játszol, úgy ugrálsz ahogy ők fütyülnek és még csak észre sem veszed.
Biztatlak hát én is, így tovább, hisztizz nagyon, erősítsd a pozíciónkat minél jobban, hogy a lehető legkevesebb dologban kelljen engedni a gazd.pol döntésekből. Minden megmentett döntés eggyel kevesebb adó nekünk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.16. 11:35:23

@DeMarco: "erősítsd a pozíciónkat minél jobban, hogy a lehető legkevesebb dologban kelljen engedni a gazd.pol döntésekből. Minden megmentett döntés eggyel kevesebb adó nekünk..."

Nem tudom melyik a rosszabb, ha ezt most komolyan gondolod, vagy ha nem...

loláb 2011.12.16. 11:40:44

@Fedor:

"De persze, de ha pár óra különbséggel két ennyire eltérő koncepciót nyújt be egyazon párt két képviselője ugyanarról a témáról minden egyeztetés nélkül, az szerinted nem a fejetlenség jele?"

Milyen fejetlenség, te szerencsétlen? Napirendre vették az MNB törvényt, és emellett, az alkotmány átmeneti rendelkezéseit tartalamó törvényhez érkezett egy módosíáts, ami az MNB-ről és a PSZÁF-ról szól.

Nem ugyanazt a törvényt irják át szögegyenest ellenkező módon, de még ha azt is tennék: MINDENKINEK, még a kormánypárti képoviselőknek is joga van egyéni módosítót beterjesztenie, akár még a kormánytól teljesen eltérő álláspontól is. Az nem fejetlenség, hogy egy párton belül valaki tök mást gondol egy kérdésről, mint a többiek.

Továbbra is azt mondom: húzd ki a fejed a seggedből, és lépjél túl azon, hogy most a parlamentben a fidesz csak azt csinálja, amire Orbán személyesen utasítást ad, és akkor talán nem kevered össze a szezont a fazonnal, és nem írsz ilyen ostobaságokat.

Valamiért elkezdte baszni a csőrötöket az, hogy egy-egy kormány által jegyzett, vagy kormánypárti törvényhez más kormánypárti képviselők módosítókat fűznek. Ez mindig is így volt, nem vágom, miért lett most hirtelen ennyire dühítő, de igazából nem is érdekel: Ha nektek indok kell arra, hogy felbasszátok magatokat, felőlem legyen ez az az indok!

"A törvény, amit módosítanának, január elsején lépne életbe"
Mivel az a törvény az alktomány átmeneti rendelkezéseit tartalamazó törvény lenne, és az alkotmány január elsejével lép hatályba, szerinted mikortól kellene hatályba lépnie?
Kiváncsian várom, hogy jössz ki ebből, szemmel láthatóan megint tök foggalmatlanul írtál valamiről, aminek megint csak egyoldalról néztél utána.

"a kivitelezés viszont sikeresen megint rossz fényben tüntet fel minket a világ előtt."
Szóval most már csak a kivitelezés gyorsaságával van bajod, és azzal is csak azért, mert "mit szól rá a külföld?" Már-már szánalmas, amit művelsz, azt tudod?

"Az alelnök messze nem egyenlő az elnökkel. Csak a jogosultságokat kell megfelelően meghatározni."
Mégegyszer megkérdezem, és válaszoljál re egyenesen, ne terelj: kirakják Simort az MNB-ből, vagy sem, ha eszerint a javaslat szerint, még a hivatali ideje alatt megvalósulna az összevonás?

Persze az egész kérdés hipotetikus, mivel senki nem akarja Simor jegybankelnöksége alatt összevonni az MNB-t, és a PSZÁF-ot. Viszont Simor után is lesznek elnökei mind a nemzeti banknak, mind pedig a pszáf-nak, akik az összevonást követően alelnökök lehetnének a szervezetben. A javaslat erre vonatkozik, persze a ti szemellenzőtökön ez úgy jön le, mint a Simor elleni támadás újabb lépése, de ez meg a ti bajotok, küzdjetek vele ti...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.16. 12:42:33

@loláb: "Nem ugyanazt a törvényt irják át szögegyenest ellenkező módon, de még ha azt is tennék: MINDENKINEK, még a kormánypárti képoviselőknek is joga van egyéni módosítót beterjesztenie, akár még a kormánytól teljesen eltérő álláspontól is."

1. Nem ugyanaz a törvény, de ugyanazt a területet szabályozná mind a kettő, és mintha nem is tudnának egymásról.
2. Nem a jogukat vitatom, hanem a szervezést meg a kártékonyságukat. Az IMF delegációt máris ikerült elüldözniük, lehet majd nézni megint az árfolyamokat.

"Mivel az a törvény az alktomány átmeneti rendelkezéseit tartalamazó törvény lenne, és az alkotmány január elsejével lép hatályba, szerinted mikortól kellene hatályba lépnie?"

Valóban, de

1. Ismered a véleményem az alkotmányozás szükségességéről és hasznáról.
2. Pont ezért kérdés, hogy miért kellett az utolsó pillanatra hagyni?

"kirakják Simort az MNB-ből, vagy sem"

A pozíciójából kirakják, és ebből a szemszögből nézve lényegtelen, hogy esetleg adnának neki egy díszállást ki tudja milyen hatáskörrel.

"senki nem akarja Simor jegybankelnöksége alatt összevonni az MNB-t, és a PSZÁF-ot"

Mondod te.

Szerintem nem én nem húzom ki a fejemet a seggemből...

loláb 2011.12.16. 12:58:37

@Fedor:

"1. Nem ugyanaz a törvény, de ugyanazt a területet szabályozná mind a kettő, és mintha nem is tudnának egymásról."
Mondom, próbálj meg árnyalni kicsit a világképeden, mert ezzel az egyszerűsítéssel csak kiröhögteted magadat.

Az MNB törvény az MNB-re vonatkozik, míg az alkotmány átmeneti rendelkezéseit tartalmazó törvény az MNB-n KÍVÜL a PSZÁF-ot is érinti, így teljesen természetes, hogy semmi keresnivalója nincs ennek a módosításnak az MNB törvényben.

"Az IMF delegációt máris sikerült elüldözniük, lehet majd nézni megint az árfolyamokat."
Úgy látszik ez a hisztizés az IMF tárgyaléstechnikájának rendes része, a görögöknél is állandóan fel-felpattantak, meg fenyegetőztek, lelkük rajta... Biztos bejön, azért csinálják, vagy ha nem, akkor el tudnak számolni azokkal a piaci pánikreakciókkal, amiket például a nyár elején a görögöktől való viharos távozásuk okozott....

"2. Pont ezért kérdés, hogy miért kellett az utolsó pillanatra hagyni? "
Baszki, te beteg vagy. Eddig az volt a problémád, hogy miért ilyen hamar, most meg az, hogy miért ilyen későn alkották meg?

"A pozíciójából kirakják"
De nem rakják ki, nem sikerült felfognod? Simor 2013-ban megy a picsába, az összevonásra pedig valamikor az eurozónás, vagy ERM2-es csatlakozás környékén fog sor kerülni, ha egyáltalán...

"senki nem akarja Simor jegybankelnöksége alatt összevonni az MNB-t, és a PSZÁF-ot"
Meg a miniszterlnök.
index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/15/orban_simor_ne_provokaljon/
"Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a PSZÁF és az MNB összevonása most nincs napirenden. Az ezt lehetővé tevő törvénytervezettel [2] csak az elvi lehetőség nyílna meg egy ilyen lépésre. Orbán szerint ennek az az értelme, hogy ha az egyesülés felmerülne egyszer, akkor ne kelljen hozzá módosítani az alkotmányt."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.16. 13:23:13

@loláb: "Az MNB törvény az MNB-re vonatkozik, míg az alkotmány átmeneti rendelkezéseit tartalmazó törvény az MNB-n KÍVÜL a PSZÁF-ot is érinti, így teljesen természetes, hogy semmi keresnivalója nincs ennek a módosításnak az MNB törvényben."

De ki mondta, hogy ott kellene szerepelnie? Már megint megpróbálsz terelni...

"Úgy látszik ez a hisztizés az IMF tárgyaléstechnikájának rendes része"

Tehát semmi köze az újabb nyugdíjeinstand bejelentéséhez és hogy törvényileg kurtítanák az MNB elnökének jogosultságait.

"Eddig az volt a problémád, hogy miért ilyen hamar, most meg az, hogy miért ilyen későn alkották meg?"

Mi van? Te valamit nagyon keversz...

"Meg a miniszterlnök."

Ja, az már mindjárt más, az szentírás. Mert még soha nem volt olyan, hogy akár napok vagy órák alatt megváltozott a véleménye, vagy hogy mást mondott volna itthon, mint külföldön.

DeMarco 2011.12.16. 15:33:36

@Fedor: "Úgy látszik ez a hisztizés az IMF tárgyaléstechnikájának rendes része"

"Tehát semmi köze az újabb nyugdíjeinstand bejelentéséhez és hogy törvényileg kurtítanák az MNB elnökének jogosultságait."

Ami azt illeti, inkább az unió emberei pattantak fel, mintsem az imf-éi. Előre lehetett tudni, hogy az eu-val lesz nehezebb megegyezni, mert inkább oda jártak siránkozni az adókkal sújtott szektorok cégei, vezetői, no meg az ellenzék bizonyos csoportocskái...

Én személy szerint örülök, hogy felpattantak. Sokkal rémültebb lennék, ha elégedetten, szájukat nyalva távoztak volna...

Orbán nem fletó. Nem fog szolgaian aláírni semmit, amíg nincs végképp rákényszerítve. Mindenki nagy bemondásokkal kezdett és senki sem engedett. Jó kör volt. Kíváncsi leszek legközelebb mennyire változnak az álláspontok. A meglendülő forintot meg leszarom, lesz kis hiszti, majd megnyugszanak. A karácsonyi vásárlások úgyis felfelé húzzák a belföldi keresletet. Legfeljebb a CS-nek több pénze lesz a shortolásaiból. Kellene az a Tobin-adó, nagyon kellene...

loláb 2011.12.16. 17:39:34

@Fedor: "De ki mondta, hogy ott kellene szerepelnie?"
Akkor meg mi a tököm bajod van? Beterjesztenek egy MNB törvényt, valamint egy másik törvényben szabályozzák a jegybank és a pszáf későbbi egyesülését. Erre te nagy pofával elkezded hirdetni, hogy a fideszben olyan fejetlenség van, hogy fél napon belül egymásnak tökre ellentmondó törvényeket hoznak ugyanarról, amikor a két törvény kurvára nem ugyanarról szól, de még csak az átfedés is csak annyi, hogy mindkettő tárgya között ott van az Nemzeti Bank IS. Csak az egyik a januér elsejétől a működésére vonatkozó mindennapi szabályokat tartalmazza, míg a másik a bizonytalan jövőben megtörténő esetleges PSZÁF-fal való egyesülését.
Szóval, megint lukra futottál, és faszságokról írtál posztot, vagy megint lukra futottál és faszsáégról írtál posztot?

"Már megint megpróbálsz terelni..."
Bagoly mondja. Kezdjem el összeszedegetni azokat a kérdéseket, amikre nagy kussolás volt a válasz a részedről, vagy nem szükséges?

"Tehát semmi köze az újabb nyugdíjeinstand bejelentéséhez és hogy törvényileg kurtítanák az MNB elnökének jogosultságait."
Az elsőhöz nem valószinű, de az új MNB törvényhez éppen lehet.
Mivel az IMF-EU brigád az elmúlt másfél évben a görögökkel folytatott tárgyalássorozatról kéthavonta ment nagy dérral-dúrral, demonstratívehaza, picikét más az akusztikája a dolognak, mint amikor 2010 nyarán először szakadtak meg a tárgyalások.
Nyilván nem tetszik nekik az MNB törvény, kérdés, hogy a szedán beterjesztett törvénnyel kapcsolatban (figyelembe véve a fordítási időt, meg azt, hogy tegnap este már meg is szkadtak a tárgyalások) mennyi idő volt a kompromisszumok összecsiszolásának. Nyilván semmi, az EU-IMF tárgyalódelegációja ezzel a demonstratív hazaviharzással akarta még a tárgyalások hivatalos megkezdése előtt prezentálni azt, hogy ők semmiképpen nem fognak ragaszkoni ahhoz, hogy hitelkeretet adhassanak nekünk. Tulajdonképpen ügyes taktika, anélkül lehet beparáztatni a magyar kormányt, hogy a tárgyalások sikerét "élesben" kockára tennék.
Nekem nem azzal van bajom, hogy nem tetszik nekik a beterjesztett MNB törvény: ez szívük joga. De akkor beszéljék meg. 1 nap alatt SEMMIT nem lehet megbeszélni, tehát hogyha 1 nap után borítják ránk az asztalt, az sima hiszti, nem pedig a kölcsönös kompromisszumon alapuló megállapodás valódi akarása.

"Ja, az már mindjárt más, az szentírás."
Nem, messze nem szentírás, de a te konteóidhoz képest valamicske súlya azért mégiscsak van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.17. 00:36:55

Az volt, hogy az EU elvileg áldását adta az egyesítésre, kikötve, hogy az így létrejövő valaminek az MNB minenkori, avagy éppen aktuális elnöke az elnöke?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.12.17. 19:03:38

@loláb: "a két törvény kurvára nem ugyanarról szól, de még csak az átfedés is csak annyi, hogy mindkettő tárgya között ott van az Nemzeti Bank IS. Csak az egyik a januér elsejétől a működésére vonatkozó mindennapi szabályokat tartalmazza, míg a másik a bizonytalan jövőben megtörténő esetleges PSZÁF-fal való egyesülését."

A két törvény kurvára ugyanarról szól, és az csak utólagos magyarázkodás, hogy de hát az egyesülés majd csak Simor után lesz, eredetileg erről egyáltalán nem volt szó. Miért ajánlották volna fel Simornak az alelnöki posztot, ha nem a leváltás fügefaleveleként?

"Kezdjem el összeszedegetni azokat a kérdéseket, amikre nagy kussolás volt a válasz a részedről"

Nyugodtan.

"Az elsőhöz nem valószinű"

Azért annak is lehetett szerepe.

"valamicske súlya azért mégiscsak van"

Hát, egyre kevesebb.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0