Paprikajancsi vs. Kiskanász vs. Helyi Téma
2012. január 19. írta: Fedor

Paprikajancsi vs. Kiskanász vs. Helyi Téma

Ha Gyurcsányt kell ütni, akkor a Vitézy klán házilapja, a Helyi Téma mindig hálásan beáll a sorba. A lap hiteles közéleti információforrásként definiálja magát, de a legfrissebb szám mindenhova ingyen bedobált címlapjával sikerült a Móricka szintjére süllyedniük:

Legalább csináltak volna egy normális karikatúrát, de ez a photoshop bohóckodás már nagyon óvodás színvonalnak számít egy nyomtatott újságnál.

Ennél már csak a cikk tartalma kínosabb. Előszedtek egy állítólag a negyvenes években lezajlott táltostalákozón! született jóslatot, amit magyar nostradamusi jövendölésekként próbálnak eladni, és azt próbálták a céljaikra felhasználni:

Többen úgy vélik, hogy politikusaink is megtalálhatóak a szövegben. Az alábbi szövegrész akár a 2002-2004-es időszakra is vonatkozhat. „A döglött sárkány kutyáit a Koronázatlan Cár veszi pórázra. A Szűkszavú Tárnokmestert tuszkolják élre. Saját táborából ütnek pártot ellene, mert a Koronázatlan Cár úgy akarja. Paprikajancsiból csinál vezért. A nemzet tűri - nem látja meg rajta a rángató madzagokat. A csellel hatalomra segített Paprikajancsi pofátlanul önkényeskedik. Nyegle és buta. A Kiskanász malmára hajtja a vizet.” Sokan úgy értelmezik, hogy a „Koronázatlan Cár” Putyin, a „Paprikajancsi” Gyurcsány Ferenc, a „Kiskanász” pedig Orbán Viktor lehet.

A nyirkai jóslat napjainkra vonatkozó része

„A Fekete Kányák rendje hatalomra tesz szert és zsarolja a Kiskanászt, aki jót akarna (…) Zsarolja egy siheder kori barátja is, aki nagy vagyont harácsolt össze és villogó ruhában futkározik. Huszonöt strázsa ügyel rá. A Kiskanász -vásári hintások sarja-, igazságos szigort akar (...) Avítt helyébe hevenyészett törvényt erőszakol. Magára haragítja a Hadakat.”

Gyerekek, hát ennyire nagy bajban vagytok, hogy már csak ilyen eszközökben bízhattok? Bár ha jól belegondolunk, ez csak ártatlan tréfa a Magyar Nemzet múltkori húzása után...

A honlapjukon egyébként fent van a "jóslat" teljes szövege. A műfajához méltóan zavaros irományban valóban fel lehet ismerni az elmúlt évtizedek történéseit, de túl direktben. Valamikor mostanában készülhetett ez a szöveg, mert árulkodó részletességgel beszél az elmúlt 1-2 évről. Hisz még Geréb Ágnes kálváriája is szerepel benne, ami azért az ország sorsa szempontjából mégiscsak jelentéktelen epizód:

Asszonyainkat, mint birtokolt barmot
lerángatják családi küszöbükről
fertőző hodályokban szülni.
Bábák dacolnak.
Tömlöcbe vetik őket.

Amikor pedig ezt azzal folytatták, hogy

A betűvetésben gyarló főember
nem irgalmaz nekik.

konkrétan felröhögtem :-)

Az egész olyannak tűnik, mint a másik, jóval elhíresültebb széljobbos urban legend, a rózsadombi paktum, ami nagy valószínűséggel szintén későbbről visszafele "jósol". Árulkodó, pl. az a pár szó, amelyet valahogy a nyomtatásba kerülő idézetből kihagytak. Ugyanis a paprikajancsis rész betűhíven így szól:

A csellel hatalomra segített Paprikajancsi
pofátlanul önkényeskedik, buzerálja a népet.
Nyegle és buta.

Tehát buzerálja. Teljesen életszerű, hogy ezt a kifejezést használja 1948-ban néhány ősmagyar táltos.

De a legszebb az egészben az (és ez szintén a szélsőjobbos eredetet erősíti), hogy nem csak a "Paprikajancsiról" találhatóak benne kemény szavak, amelyeket persze bőszen idézett az épületes cikk szerzője, hanem a "Kiskanászról" se csak dicséretek voltak benne, csak ez valahogy Orbán rokonainak újságjába már nem került bele:

A galambnak álcázott karvaly és a kánya,
Égigérő fára segítik a Kiskanászt.
Szívében király, álmaiban császár.
Szépen szól, rondán cselekszik.
Zsákja feneketlen.

Paprika Jancsi utat tapos a Kiskanásznak,
aki azt hiszi magasba szállt,
pedig csak Paprika Jancsi csúszott mélyre.

Koronát áhít.

Három hamis látnok álltatja, mintha
nagy király lelke laknék benne.
Sokat igér, de nem tudja szavát tartani.

Igér, igér, de adni nem tud,
csak elvenni.

Reszket kinek vagyona van,
mert sor kerülhet rá hamis vádakkal.

Dézsmaszedők, vámosok sanyargatják a népet.

 Szóval ez nem fért bele a nyomtatott lapba.

Nyilván terjedelmi okokból.

Az a cseppet sem elfogult konklúzió viszont nem maradhatott ki, miszerint:

A jövendölés végkicsengése kifejezetten pozitív, sokak szerint a jóslat azt állítja: 2012-től szebb idők köszöntenek Magyarországra.

Honnan ismerős nekem ez a jövendölés... Ja igen! Megvan:

2012 júniusára ebben az országban minden megváltozik. Utána következik egy konszolidációs, nyugodtabb időszak.

Úgy látszik Lázár Jani is olvasta a nyirkai jóslatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr983591476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.01.20. 09:32:21

Rettenetesen buta ez az ország. Komolyan mondom, hogy fizikailag fáj.

nemecsek ernő áruló 2012.01.20. 13:16:15

Ni! Ezért választotta Viktor a vallási fanatikusokat!

Tallono 2012.01.20. 16:50:20

Kerülöm a jóslatokat, de találkoztam már érdekes dolgokkal. Én a végét teljesen máshogy értelmeztem, de pont ez a lényege, hogy mindenki máshogy értelmezi.

"A vándor nép keserüli meg ocsuja garázdaságát.

Ezeken nagyra nő a rájuk rakott szarv.

Szítják, tüzelik őket távoli idegenek,

akik vizeinket szomjazzák, földjeinket éhezik.

Ezek egy része sivatag elöl fut,

más részük tenger elöl menekül."

Ezt a részt érdekesnek tartom, meg az elkövetkező polgárháborút. Tényleg mostanában írhatták, igazából nem kell hozzá nagy tehetség, hogy megjósoljam pl. Anglia 50 éves történetét.

Amúgy neked minden szélsőjobboldali ami Gyurcsányt vagy a ballibeket kritizálja, vagy negatívan állítja be? Mert én aki ilyen jóslatokat irkál szimplán hülyének nevezem...

DeMarco 2012.01.20. 17:53:37

Aki agitprop újságokat olvas akár balról, akár jobbról, az mindennap találkozik az ehhez hasonló mesékkel.
Egyszerűen nem értem, hogy emberek ezekért képesek pénzt kiadni...

A mai magyar média akkora fos, hogy szörnyű. Kezdve a tévék nagy részével, főleg a két naggyal, a párttévéről nem is beszélve. Folytatva a bulvárújságok színvonalával, meg az ellenőrizetlen kacsahalmazzal. Nyugaton sem sokkal jobb a helyzet persze, vagy csak mi lettünk finnyásak nem tom'.

Komolytalan vagy, hogy agitálni próbálsz azzal, hogy kormánypárti vagy annak vélt újságokból idézgetsz, ha találsz valami meséset, miközben naponta lehetne ugyanilyeneket, vagy hajmeresztőbbeket belicitálni a ballib sajtóból is.

Már a gyerekek is tudnak különbséget tenni valóság és mese között.
Ha neked nem megy, akkor nem bennünk van a hiba, hadd ne kelljen nekünk eldönteni helyetted, hogy mit érdemes komolyan venni és mit nem.

Vagy ez most mesedélután?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.20. 18:43:20

@DeMarco: "Aki agitprop újságokat olvas akár balról, akár jobbról, az mindennap találkozik az ehhez hasonló mesékkel."

Ne kend, ne kend... Ilyen hülyeségek csak jobbos lapokban tud megjelenni.

"Egyszerűen nem értem, hogy emberek ezekért képesek pénzt kiadni..."

Ha elkerülte volna a figyelmedet, ez egy ingyenes újság. És még csak nem is úgy, hogy én veszem el, ha akarom, mint pl. a Metropolt, hanem bedobják a postaládámba, ha akarom, ha nem.

"naponta lehetne ugyanilyeneket, vagy hajmeresztőbbeket belicitálni a ballib sajtóból is"

Csak egyet idézz, könyörgöm, csak egyet!

DeMarco 2012.01.20. 19:06:12

@Fedor: "Ne kend, ne kend... Ilyen hülyeségek csak jobbos lapokban tud megjelenni."

Hagyjuk már a kettős mércét lécci.

"Ha elkerülte volna a figyelmedet, ez egy ingyenes újság."

Elkerülte. Nem olvasok szemetet, se pro, se contra. Haszna azért van, jó begyújtani vele...

"Csak egyet idézz, könyörgöm, csak egyet!"

Ugye nem várod el tőlem, h ballib meséket olvassak? Van rengeteg mesés könyvem, Grimm, La Fontene, stb., nem vagyok rászorulva az agitprop maszlagokra. Azokat amúgy is megkapom tőled. :)
De ha legközelebb véletlenül belefutok egybe, akkor ígérem belinkelem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.20. 19:36:47

@DeMarco: "Hagyjuk már a kettős mércét lécci."

Pont ezt akartam kérni tőled :-)

"Ugye nem várod el tőlem, h ballib meséket olvassak?"

Magyarul nem tudsz. ÉS még egyszer, ne átlagos maszlagokra gondolok, mondjuk Bartus-féle hülyeségekre, hanem ilyen nyirkai jóslat -féle álezoterikus baromságokra.

Tallono 2012.01.20. 20:41:25

@Fedor: Én tudok mondani, a világ legnagyobb meséje, és amit ti ballibek kritika és kételkedés nélkül bekajáltok: HOLOKAMU...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.20. 20:46:24

@Tallono: És igen! Megvan a megfejtés! Nem az mese, hogy nem volt, hanem az, hogy volt! A világ összes történésze hülye, hogy a tárgyi bizonyítékoknak hisz, és nem a hozzád hasonló nácik önfelmentő kitalációjának!

Gratulálok.

Tallono 2012.01.20. 21:19:23

@Fedor: Nem kitalációkra építek, hanem kő kemény bizonyítékokra arra vonatkozólag, hogy nem úgy volt, ahogy ma hivatalosan számon tartják. 150-200 tárgyi bizonyítékot fel tudnék sorolni, hogy cáfoljam a hivatalos sztorit, de nem fogok.

kuruc.info/r/2/65341

A holokauszt dossziéba megtalálható a teljes vita Ungváry Krisztián-Karsai László (Magyarország vezető holokauszt történészei) kontra Perge Ottó és Jürgen Graf (nemzetközi revizionista történész). Ha a két vezető szaktekintély leereszkedett ütköztetni a tényeket és cáfolni a másik álláspontját és érveit, akkor talán te is beleleshetnél.

DeMarco 2012.01.20. 22:03:11

@Fedor: "Magyarul nem tudsz."

Inkább nem tartom annyira fontosnak a konkrét válaszadást, hogy most rögtön elkezdjek keresgélni ballib újságokban, amiket egyébként nem olvasok (nem őrültem meg). Nem fogom elfelejteni, h ha legközelebb véletlenül belefutok egybe, akkor ne habozzak az orrod alá dörgölni.

"Bartus-féle hülyeségekre, hanem ilyen nyirkai jóslat -féle álezoterikus baromságokra."

Ki az a Bartus? (Nem, nem érdekel).

Minden ezoterika áltudomány (sztem).

csi szi 2012.01.21. 01:07:46

A "nyirkai jóslatról" mintha már évekkel ezelőtt olvastam volna valahol, szóval nem most találták ki. Persze, lehet hogy ezt a beidézett szöveget mostanában írták.
Már csak az érdekelne, kik azok a fekete kányák:) ja és "Zsarolja egy siheder kori barátja is, aki nagy vagyont harácsolt össze" - ez vajon ki lehet, Simicska?

molaris 2012.01.21. 06:54:14

@csi szi:
Fekete Kányák == TEK!!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.21. 08:01:18

@Tallono: Ó, a kuruc, a legszavahihetőbb, és legtekintélyesebb forrás...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.21. 08:04:23

@DeMarco: "Minden ezoterika áltudomány (sztem)."

Végre valamiben egyetértünk :-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.21. 19:33:09

Én is hiányolom a minőségi karikatúrákat (nem az ilyen írásosakat, nem, hanem a szellemes rajzoltakat) az újságokból :-(

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.21. 19:41:38

@DeMarco:
Aki agitprop újságokat olvas akár balról, akár jobbról, az mindennap találkozik az ehhez hasonló mesékkel.
Egyszerűen nem értem, hogy emberek ezekért képesek pénzt kiadni...
- A HT-t ingyen dobják minden postaládába. Ha kéred, ha nem.

Komolytalan vagy, hogy agitálni próbálsz azzal, hogy kormánypárti vagy annak vélt újságokból idézgetsz, ha találsz valami meséset, miközben naponta lehetne ugyanilyeneket, vagy hajmeresztőbbeket belicitálni a ballib sajtóból is.
- Nosza idézz! Ne csak szájalj!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.22. 13:16:40

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: Muszáj lesüllyedni a szintjére? Lehet ezt elegánsabban is...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.22. 18:48:19

@Fedor: Lehet.

Németeknél ilyenkor a ''Verfassungschutz'' kideríti a személyazonosságát, és legjobb esetben az ilyen holokamus benyögésért két évet kap. Rosszabb esetben harmincat.

Sajnos idegesít, hogy a magyar közvéleményben még mindig helye van ezeknek az ordas eszméknek.

DeMarco 2012.01.24. 11:38:10

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "Sajnos idegesít, hogy a magyar közvéleményben még mindig helye van ezeknek az ordas eszméknek."

Hehe... Akkor biztosan az idegösszeomlás szélére kergethetett, h egy idei felmérés szerint a németek 60%-a antiszemita... :)) A német köznyelvben és iskolákban a zsidó szó szitokszónak számít.

Forrás: Index

Akkor most lehet vinni a németek 60%-át két évre leültetni...

"Németeknél ilyenkor a ''Verfassungschutz'' kideríti a személyazonosságát"

És még nálunk van diktatúra?? A vélemény szabad, a sajtó szabad. Vagy csak addig amíg libsiéket ez nem sérti? Ahogy csak az nem diktatúra ahol ők vannak hatalmon...

Ha ilyen semmiségek idegesítenek, akkor elég ideges típus lehetsz amióta a pc duma megbukott. A bankok viselkedése, az unió és imf nyomásgyakorlása szted gyengíti, vagy erősíti a Jobbikot? Szted gyengíti, vagy erősíti a sztereotípiákat?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.24. 22:38:36

@DeMarco:

Minden ötödik német látens antiszemita.
index.hu/kulfold/2012/01/23/latens_antiszemita_minden_otodik_nemet/

Azért nem ugyanaz a kettő. Főleg, és ezt tapasztalatból mondom, ott tesznek ellene.

Manocinca 2012.02.18. 15:31:28

Itt sokan úgy gondolják, hogy ez a szöveg most készült. Pedig nem így van
a nyírkai jóslat Máté Imre yotengrit c könyvében lett újra nyilvánosságra hozva. Magam már 4 évvel ezelőtt találkoztam az írással és láttam videot az mtv honlapján 2008 körül ami egy 2003 történt duna TV-s interjút vetített le Máté Imrével és ott is említette a nyírkai jóslatot. Mások is szerepeltek pl Grandpierre Attila stb.. Javaslom mindenki figyelmébe aki ismerni szeretné a valódi magyar őstőrténetet az ARVISURÁt ami megjelent a 200-es évek elején a több 10000 kéziratból összeszerkesztve 2 kötetben 3500 oldal. Érdekes olvasmány.
- a magyar nyelv minimum 7000 éves
megtudhatjuk ki volt Anonymus (Pósa Andrásnak hívták és 1210-1270 ig élt.)

hotfile.com/dl/146561111/8a88949/Arvisura.pdf.html
innét le lehet tölteni 122 MB pdf file

Manocinca 2012.02.18. 15:34:38

@Manocinca: 2000-es évek elején 2003-ban és javítva bővitve levelezéssel és újjab arvisurák kerültek elő 2005-ben

Manocinca 2012.02.18. 15:59:11

Kár hogy a napi politika ilyen mértékben kompromittálja a nyírkai jóslatot. A jóslat mindkét oldanak ad rendessen hideget meleget. Igazából számítani lehettett rá, hogy ez fog történni. Én már évek óta vártam, hogy melyik oldal fogja megtalálni alőbb. Bárki használja fel az kontraproduktív lesz a számára.
a fekete kányák szerintem a Jobbik és 2014 ben olyan nagy arányú népszerúségi növekedésük lessz, hogy kihagyhatatlanok lesznek a kormányzásból még azt is el tudom képzelni, hogy kissebségi kormányt fognak alakítani és ellenzékbe szorul a fidesz és az mszp is akik ketten együt többen volnának de értelemszerüen nem tudnának közössen kormányozni. ez az ellentmondásos helyzet terem t majd alapot a kirobbanó polgárháborunak amit ír a jóslat. Valószínű, hogy a Jobbik megpróbálja a keresztény egyházak mellett újra bevezetni az ősmagyar vallást netán hivatalos államvallássá tenni, bár ez a szentkorona tan alpján nem helyes mert a magyar 3 részből összerakott szent korona pont a vallásszabadságot hírdette.
"A Fekete Kányák rendje

hatalomra tesz szert

és zsarolja a Kiskanászt,

aki jót akarna, de rosszul.
"

"Kettészakad a nemzet,

lángra lobban az Ország.

A lángot vér oltja.
"

Bloggy01 · http://bloggy.blog.hu/ 2012.06.30. 22:50:37

Lehet, hogy jobboldali lapokon gyakori e jóslat idézése, de a közzétevőjét nácizmussal vádolni, ez baloldali jelzőosztogatás, elég van ebből jobboldalon is. Máté Imre liberális, de nem pártpalettai alapon.Olyan dühös előítéleted van, mint egy jobboldali bloggernek. A jóslatszöveg ugyan évek óta ismert, de többi része csak mostantól, valóban. A fekete kányák a TEK volna azt nem tudom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.02. 12:37:41

@Kappa1: Már csak az a kérdés, hogy hol náciztam le a jóslat közzétevőjét. Idéznéd, ha megkérhetlek?

SacraCorona2010 2012.12.14. 20:51:43

,,Reszket, kinek vagyona van,
mert sor kerülhet rá hamis vádakkal."

Júúúúj, csak nem elszámoltatás-szkeptikus ez a Yontengrit! Vigyázni kell, mert a ,,nemzeti" oldal valamelyik prominens képviselője még feljelenti őt nagy nyilvánosság előtt elkövetett nokásdoboz-tagadásért... :-)

SacraCorona2010 2012.12.14. 20:53:49

helyesbítek: nokiásdoboz-tagadásért (hát hiába, nehéz megtanulni ennek az új tényállásnak az elnevezését :-) )

SacraCorona2010 2012.12.15. 18:41:14

Ajjaj, ha a jobbikosok ezt megfejtik, tuti, hogy le fogják ballibsizni Lápkumánja szellemét, sőt még Ukkót, a Boldogasszonyt is. :-) Miket nem mond!!! ,,Ifjak sereglenek
a Kiskanászt szavak erejével trónfosztani" (Milla-tüntetés?)
....nem beszélve a ,,Fekete Kányák Rendjé"-ről... (Jobbik, Gárda)

Hát még a következő rész!
,,Csak alantas szolgálatok maradnak,
égbekiáltó árulások.
Lesznek, kik alattomos ellenséggel
fújnak egy követ.
Bevezetik a hét tevét, (iráni hadsereg)
hogy az innen köpködhessen lángot-
a bikát nyergelő asszonyra." (Európára)

,,A tevék magyar hajcsárai
Manó bőrét húzzák Krisztus képére,
hogy megtévesszék a népet,
és aranyra válthassák a félhold csillogását." (Jaj! Irántól kapott támogatás, olaj-biznisz?)

Ha a jobbikosok a jóslat végét is elolvassák, a Turul-szobor nyakába is táblát fognak akasztani: ,,Én felelek az iráni olaj-biznisz meghiúsulásáért." :-)))

Celtic 2014.01.25. 10:13:42

"A döglött sárkány kutyáit a Koronázatlan Cár veszi pórázra."

Ez most is aktualis? Mar ha kutya alatt Bencsiket ertjuk.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0