Egy kép többet mond ezer szónál...
2012. augusztus 14. írta: Fedor

Egy kép többet mond ezer szónál...

0814_gdp1-20120814.png_531x342

Na vajon ki a gazdasági szempontból legrosszabb miniszterelnök?

Az, aki a saját hülyeségét képes korrigálni, és ebben csak egy világválság akasztja meg (amikor szinte mindenhol csökkent a GDP), az, aki egy év alatt trendet fordít, és egy meredeken emelkedő gazdaságot ad át az utódjának, elismeréseket besöpörve ezzel az országnak, vagy az, aki ezt az emelkedő trendet dacból, számításból, hülyeségből, vagy ki tudja miért a földbe állítja, miközben a nemzetközi környezet ezt már egyáltalán nem indokolná?

Ha valakinek erre az a válasza, hogy "dehátazelmúltnyolcév", azt engedelmetekkel körberöhögöm.

De csak kínomban, mert egyébként sírni volna kedvem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr704712100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.16. 11:51:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2012.08.14. 16:38:38

Nekem is sírni támadna kedvem a fletó fanatizmusodat látva, meg nagybajuszú libajnai sztárolását elnézve...

Úgy kellett neked ez az adat, mint egy falat kenyér. Biztosan lelki beteg voltál az uborkaszezonban.

Ha már figyelsz, akkor figyelj az olajosokra, sokkal izgalmasabb és erősebb téma, főleg ha végre vki megpiszkálja a politikai vonatkozásokat is...

Még mindig le vok vágva a netről, de talán jobb is, nincs semmi változás. A kutya ugat, a karaván halad...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.14. 16:50:36

@DeMarco: Fletó fanatizmus? Mikor szakadsz már le erről a baromságról? Attól, hogy jobb, volt, mint most Orbán (márpedig ezt a szintet egyre könnyebb megugrani, mert egyre lejjebb van a léc), nem jelenti azt, hogy abszolút mértékben is jó volt, és visszakívánom őt. De hát tudod te ezt nagyon jól, csak muszáj valamivel terelni a témát, mert érdemben nem tudod védeni a kedvenced tevékenységét.

Ami meg az uborkaszezont illeti, nem témahiány miatt nem írtam mostanában (és előre szólok, hogy nem fogok jövő héten se), csupán van jobb dolgom, mint Orbán és tsa egyre nagyobb hülyeségeit ekézni a demokráciától eltérő politikai berendezkedéstől a "kartelleztünk, na és"-ig.

Majd ha rosszabb lesz az időjárás...

babakék 2012.08.14. 16:51:54

@DeMarco: lelki beteg az,aki gondolkodás és a tények helyett zsolozmázza az orbáni baromságokat. A libajnaizás meg különösen szánalmas az agymosottaktól, hiszen már bírósági ítélet is kimondja, hogy rágalmazás volt. Ennek a semmibevétele igazolja, hogy a ti szavatokat nem lehet komolyan venni. Végezetül, ha már libajnaiztál: tudo, hány ember lett öngyilkos az utóbbi két évben szeretett vezéred balf@sz gazdaságpolitikája és totális reménytelenség miatt? Ne legyenek illúzióid: ha Bajnait gyilkosozzátok, akkor orbánotok többszörösen is az.

babakék 2012.08.14. 16:55:45

Amúgy szemmel láthatóan a fidesz propagandaosztálya aktiválta az alvó fizetett kommentelőit, tudták, ma jelennek meg a kritikus gazdasági adatok, amelyek a napnál világosabban mutatják a tehetségtelen kormányzást és a pusztítást. Minden olyan blogoldalon, ahol ezzel foglalkoznak, megugrott a fidesztrollok kommentjeinek a száma, ami nem volt jellemtő az elmúlt napokban, hallgattak, mint az a bizonyos a fűben, de most megkapták a pártutasítást.Szánalom, szánalom, nehéz lehet tükörbe nézni reggelente. Van az a pénz ezek szerint, amiért az ember szart csinál magából.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.14. 17:05:34

@babakék: DeMarco nem pénzért ilyen elvakult, magától az :-) Régi bútordarab ő már itt a blogon, látatlanban meg tudtam volna írni előre a kommentjét.

2llkedő 2012.08.14. 18:48:54

@DeMarco: "Ha már figyelsz, akkor figyelj az olajosokra, sokkal izgalmasabb és erősebb téma, főleg ha végre vki megpiszkálja a politikai vonatkozásokat is..."

Remélhetőleg Pintér elvtársig is felgöngyölődnek azok a szálak.

Tallono 2012.08.14. 23:40:42

@Fedor: Én ezen a diagramon tudod mit látok? Hitel, hitel, hitel, hitel, hitel, hitel, hitel - rabszolgaság, rabszolgaság, rabszolgaság, rabszolgaság... Te büszke vagy arra, hogy egy recessziós helyzetet libajnai megoldott hitellel, képzeld erre akárki képes... Amúgy csak a gazdasági liberalizmusodat mutatja, hogy a sikerességet GDP-ben méred, holott ez a mutató, ahogy az élet is bebizonyította ezóta az időszak óta szarabbnál-szarabb évről-évre bárhogy is ugrál a GDP, az max csak a multiknak és a bankoknak jó, de vigadj nyugodtan, úgy se számít, hogy ki sír, ki nevet a süllyedő hajón...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.15. 08:54:03

@Tallono: hitel mindárom miniszterelnök alatt volt, tehát ezt nyugodtan kiveheted a képletből. A hitel amúgy sem jelent automatikusan rabszolgaságot, a hitel okosan használva lehetőség is lehet. Az más kérdés, hogy ki hogy használja. Bajnai pl. okosan használta (már amikor használta, mert a vége felé már nem kellett a készenléti kerethez nyúlnia, tehát NEM csupán hitelből indult felfelé akkor a gazdaság), Orbán meg rosszul, amikor először a MOL-ra költött belőle (azóta is látjuk, hogy folyamatosan veszítünk vele), aztán meg, hogy kirúgta az IMF-et, miközben elég lett volna csak azt csinálni, mint a Bajnai, nevezetesen, hogy ott a hitelkeret, lehet rá mutogatni fedezetként, de nem felhasználni. Ehelyett nagyképűsködtünk, kirúgtuk a biztonságos hátteret, így sokkal drágábban jutottunk hozzá ugyanahhoz a hitelhez, mert hogy arra továbbra is szükség van, ráadásul Matolcsy hülyeségei miatt recesszióba kerültünk, szóval...

Az meg, hogy szerinted a GDP növekedése csak a multiknak és a bankoknak jó, már megbocsáss, de oltári nagy baromság, úgy látom fingod sincs a gazdaság működéséről...

szöllősi 2012.08.15. 09:29:34

Meredeken emelkedő gazdaságot? És ezzel 2010-re elérte a 2005-ös GDP-t? Jobbulást kívánok!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.15. 09:40:04

@szöllősi dr: Látom, nem tudsz diagramot olvasni... Igen, a világválság miatt előtte megzuhant a gazdaság, de amikor Bajnai átvette, az volt a mélypont, és onnan meredeken emelkedett...

Vidéki 2012.08.15. 11:14:33

Fedornak le kellene vennie a szemellenzőjét, akkor képes lenne jobban látni a valóságot.

A szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben pedig 6,7%-al csökkent.

2008-ban egy hatalmas EU-IMF hitelfelvételre kényszerültek, amelyet viszont a mostani kormánynak kell törleszteni.

2007-et megelőzően milyen eszközökkel érték el a papírforma szerint évi 4% körüli GDP növekedést?

1. Nem úgy tartották életben a magyar gazdaságot, hogy a jövedelmeket megfelelően emelték volna, hanem a hitelfelvételek felé tolták el az embereket. Így fújva szép nagy lufit ami az egyik akadálya a fogyasztás növekedésének

Nagyon hasonló gondolatokat olvastam Bod Péter Ákostól:

Balliberális kormányaink kereslet élénkítéssel próbálkoztak. Ez segítette a soron következő választások megnyerését.

Úgy gondolták, némi pénzfröccsel beindul és jobban megy a motor.

Kétségtelen, a kereslet megugrása papírforma szerint egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet.

Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a fröccs böjtje.

Ilyen hatása lehetett a

lakosság és

az önkormányzatok korábbi hatalmas mértékű svájci frank alapú hitelfelvételeinek

és az államadósság hatalmas arányú növelésének.

Pártunk és kormányunk a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézte, mert ez papírforma szerint növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a Pannon Puma virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni.

Magyarország államadóssága 2002 és 2010 között az induló, a kormányváltás pillanatában
52,5 százalékos szintről 80 százalék fölé szökött. Ilyen rövid idő alatt az elmúlt 150 évben
Magyarország nem adósodott el.

2. Rendre így alakultak az államháztartási hiányok a GDP százalékában hiányok a GDP százalékában:
2002: -8,9
2003: -7,2
2004: -6,4
2005: -7,8
2006: -9,3
2007: -4,9
2008: -3,8
2009: -3,9
2010: -4,2
2011: +4,3
2012: -2,5 (becslés)

Fedor saját válogatott és korlátozott adataiból kiindulva kérdezgeti:

„Na vajon ki a gazdasági szempontból legrosszabb miniszterelnök?

„Az, aki a saját hülyeségét képes korrigálni.”

És itten Bajnaira céloz.

Fedor saját elfogultságát nem képes korrigálni.

„Csak a szépre emlékezem”.

Így kezdődött egykor egy sláger.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.15. 12:55:13

@Vidéki: "Fedornak le kellene vennie a szemellenzőjét, akkor képes lenne jobban látni a valóságot."

Ezt inkább magaddal kéne kezdened.

"A szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben pedig 6,7%-al csökkent."

Legalább nézz már rá az ábrára ember! 2008 sokkal jobb lett volna, ha az év végén nem tör ki a világválság! 2009-ben meg szinte mindenhol csökkent a GDP, egy rakás országban még jobban is, mint nálunk.

Ezt az utolsó teljes évet meg mindig mantrázod, mert ez szolgálja a az érdekeidet, és nem vagy hajlandó figyelembe venni, hogy mi volt 2009 második és 2010 első félévében.

"2007-et megelőzően milyen eszközökkel érték el a papírforma szerint évi 4% körüli GDP növekedést? Nem úgy tartották életben a magyar gazdaságot, hogy a jövedelmeket megfelelően emelték volna, hanem a hitelfelvételek felé tolták el az embereket. "

Keress ki egy olyan táblázatot, amely a reáljövedelmek alakulását mutatja, és csodálkozz. Pont az ellentettjét mutatja annak, amit mondasz. Nem azért vettek fel hitelt az emberek, mert kevesebb lett a pénzük, hanem mert egyrészt elárasztották a piacot az olcsó hitelek, amelyek korábban nem voltak, másrészt meg pont hogy az ország erején felül nőttek a bérek (pont ebből lett később gond), és így sokan biztosabbnak érezték a hátteret a hitelfelvételhez.

"Magyarország államadóssága 2002 és 2010 között az induló, a kormányváltás pillanatában
52,5 százalékos szintről 80 százalék fölé szökött."

És elegánsan átsiklasz azon tény felett, hogy hogy ennek a majd 30%-os növekménynek több, mint fele a világválsághoz köthető, márpedig akkor nem csak mi adósodtunk el, hanem sok más ország is, még jobban is, mint mi.

"„Az, aki a saját hülyeségét képes korrigálni.”

És itten Bajnaira céloz."

Nem itt, Gyurcsányra céloztam, nézz csak rá az adatokra, hogy mi volt 2006-ban, és mi lett abból 2008 közepére, de hozhatnám azt adatot is, hogy 2006 és 2008 között 11-ről 4%-ra csökkentették a költségvetési hiányt is, és ez még akkor se rossz eredmény, ha azt nézzük, hogy lényegében a saját szarát takarította el, hisz a 11% is neki köszönhető. Ha nem lett volna a világválság, akkor 2010-ben itt nem lett volna semmiféle kétharmados FIDESZ győzelem, de talán még kormányváltás se.

Tallono 2012.08.15. 14:59:16

@Fedor: Akkor elmagyarázom, hogy mit jelent a GDP... Ha egy országban mindenki megbetegszik és orvosságokat, gyógyászati segédeszközöket kell gyártani és át kell építeni minden középületet, hogy oda akadály nélkül el tudjanak jutni a beteg emberek, akkor meredeken elkezd nőni a termelés. Hasonló mechanizmus a hitel: hirtelen elkezdünk felépíteni kurva sok házat, beindul az építőipar, a szállítmányozás, az alapanyaggyártás, felépültek a házak (jó esetben), el kell kezdeni törlesztgetni, és hopp az egész iparág-lánc visszaesett, ezzel a GDP is visszaesett meredeken. Tehát a termelés a jómóddal nem egyenesen arányos, ezért szerintem nem a legjobb mutató, és Magyarország esetében az eladósodottság szintjét mutatja... Az meg legalább olyan szánalmas dolga a ballibeknek, hogy egyfolytában a "világválságra" mutogat, mint a fideszesek "elmúltnyolcév"-ezése... Egyszerűen ugyanúgy kizsákmányolás és korrupció volt és olyan mértékben, mint most... Nem lehet nemzetgazdaságról beszélni egyik esetben se...

2012.08.16. 15:08:35

@Tallono:

Tökéletesen igazad van. Annyit tennék hozzá, hogy ezek az elvakultak egyszerűen direkte nem hajlandóak a parancsvégrehajtót meglátni, sem a saját vezérük, sem pedig az ellenség vezérének személyében, és éppen ez hajtja a hasznot, meg a vizet hozzá azok malmára, akiknek az ország tönkretétele és teljes eladósítása az érdeke.

Mit kell még mindig, a mai napig is védeni azon a két szerecsétlen, mára levitézlett lelki nyomorékon (GYF és BG), akik azt hitték a rájuk bízott országról, a maguk zsebkapitalista, és bankárszolga módján, hogy az is csak egy káefté, egy vállalkozás, amit csak úgy-ahogy el kell menedzselgetniük,

(és néha zártkörű értekezleteken fejtágíttatni hozzá, mindenféle, betintázott állapotban további kőkemény nyomorítást ígérő beszédekkel, amiket persze majd úgy tesznek, mintha nem ők akarták volna, hogy mindenki más is meghalljon, mert annyira büszkék voltak rá ...)

és közben az nem tízmillónyi ember érzi és kínlódja meg?

(Persze míg a mostaniak a maguk középkor-ihlette módján meg úgy tekintik az országot, mint mennyektől elnyert hitbizományt, ill. a szoclibektől eltanult rablógazdálkodás útján a hobbijaik céljaira tetszőlegesen kitaposható hűbérbirtokot, amelyről azt állítják, hogy a fenti két szánalmas gengsztertől megcsömörlött jónép egyenesen ahhoz adta nekik a jogot ...)

Külön dühítő a kapitalistákban amúgy, hogy azt magyaráztatják be folyton a sajtós-közgazdász-politikus megmondóikkal, hogy nem a multikra, meg a bankokra, meg az államok vezetőire kellene az egyszerű embereknek haragudniuk ...

Mivel a válságot Európa-szerte azért kell a bérből-fizetésből élő napszámban átlagjövedelmezettek pénzecskéinek az utolsó fillérig való megfaragásával kifizettetni, merthogy azok is okozták volna az egészet ... Erre már azért ökölbe szorul a gyomrom, akárhányszor hallom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.08.16. 18:37:46

@Tallono: "szerintem nem a legjobb mutató, és Magyarország esetében az eladósodottság szintjét mutatja..."

Látszik, hogy nem vagy közgazdász...

"Az meg legalább olyan szánalmas dolga a ballibeknek, hogy egyfolytában a "világválságra" mutogat"

Inkább az a szánalmas, ha valaki nem veszi figyelembe a tényeket. Esetleg vess egy pillantást az eggyel felettem lévő kommentbe belinkelt grafikonra. Biztos Németországban is Gyurcsány miatt volt visszaesés pont akkor, és közel hasonló mértékben, mint nálunk...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.16. 19:28:40

Fedor, amit "meredek emelkedésnek" látsz, az nem inkább a csökkenés lassulása? A függőleges tengelyen ugyanis a változás van... A "meredeken emelkedő" gazdaságot pedig akkor nem a piros vonal meredek emelkedése jelezné, hanem az, hogy magasan a nulla fölött fut.

A piros vonal a vizsgált időszakban I. Fletó uralkodásának elején volt a legmagasabban, amikor a legrosszabb elkúrás folyt. (Feri nem "a gazdaságot" kúrta el, hanem az államháztartást.) Lehet, hogy kell pár szó is a kép mellé, hogy többet mondjon ezer szónál. :)

A poszt elején felvetett kérdés pedig nagyjából olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy a híg vagy a kemény fekália-e a kevésbé kívánatos.

Tallono 2012.08.17. 02:22:54

@Fedor: "Látszik, hogy nem vagy közgazdász..."

Szerintem több közöm van hozzá, mint neked, de hagyjuk a felesleges okoskodást... Azt mondom, hogy a GDP az aktuális termelés szintjét és a piac helyzetét mutatja, de ezekhez szorosan hozzátartozik a hitel és a rablógazdaság, tehát nem feltétlen az ország jó módját mutatja, tisztában lévő Magyarország utóbbi 40 évének gazdasági helyzetével azt sose mutatta. Vannak a világnak olyan helyei ahol ezt mutatja, amit te is szeretnél vele mutattatni, de nálunk ez soha nem volt a helyzet. Amúgy jobb ha tisztában vagy vele, hogy a világ nagy részének józanabb közgazdászai kezdenek leállni a GDP=jólét szemlélettel és kezdenek szép lassan társadalmi jólét mutatókkal számolni és gondolkozni, úgyhogy kezdj barátkozni a gondolattal, hogy a neolibsi dogmáidtól (is)hamarosan búcsúzhatsz!

buta kommunisták 2012.08.17. 09:29:33

@Fedor: Butaság.

A belinkelt grafikon épp azt nem igazolja, hogy Bajnai "egy év alatt trendet fordít, és egy meredeken emelkedő gazdaságot ad át az utódjának".

Bajnai - mint a grafikon is sejteti - semmilyen személyes eredményt nem ért el. Az IMF által szorgalmazott primitív fiskális intézkedéseket egy gyerek is be tudta volna vezetni ha fogják a kezét. Ugyanakkor minden kormányzati felelősséget megtagadott, a közigazgatás és a közbiztonság talán még lejjebb zuhant a kormányzása alatt, mint ahová az elődje züllesztette. Semmilyen érdemi reformot nem vitt végbe, ellenben egy rövid lejáratú IMF hitelt, államadósságot generáló magánnyugdíjpénztári rendszert és megoldatlan problémák sokaságát hagyta a jelenlegi kormányra.

Ez a grafikon pedig egy kis elmúltnyócévezés: ats-sea.agr.gc.ca/eur/images/5745001-eng.gif Hát pont ennyire lehetnek büszkék a szocialisták a nagy közgazdasági géniuszaik (D-209, túlmozgásos, Bajnai, "szakértők" százai) teljesítményére: a korrupcióra, a tehetségtelenségre, az elfecsérelt évekre.

Paranoid Android2 2012.08.17. 10:20:50

Fedor, Fedor.(fejcsóválás)
Miként az egykönyves ember, úgy az egyadatos is együgyű tulajdonképp.:)))))))))))))
Tudod, hogy egy nemzetgazdaság működésének állapotértékelésekor hány kb. azonos fontosságú adatot kell egyszerre figyelembe venni? Te rögtön kihagytad az államadósságot, a lakosság és a vállalkozói szféra adósságállományát, az inflációt, a költségvetési hiányt, a lopási faktort (és annak struktúráját). Meg még vagy 200 másikat.
Mérhetetlenül csalódott vagyok.
Ja, és tudom, libát sem lopott.:))))

Avatar 2012.08.22. 13:49:21

@Tallono: Elárulok egy titkot: Az államilag támogatott lakáshitelezést és a devizahitelezést is az 1. Orbán kormány vezette be. Viktor és Matolcsy elmélete volt, hogy az építőipar támogatásával kell felpörgetni a gazdaság növekedését és kinőni a hiteleket.
Eredetileg ebben a ciklusban is ezt az elképzelésüket akarták érvényesíteni, terveik szerint 7%-os hiányt csináltak volna 2011-ben, hogy a gazdaságot felpörgessék. Csakhogy ezt az elképzelésüket nem tudták keresztül vinni az Uniós egyeztetéseken, ezért lett az új jelszó az, hogy az államadósság a legfőbb ellenség. (A 7%-os hiány nyilván növelte volna! Az eredeti terveik szerint az államadósság nem baj, nem rabszolgaság...)
Az új jelszó jegyében államosították a MANYUP pénzeket, amit szépen el is költöttek azóta, így marginális mértékben valóban csökkent az adósságunk, és pluszos lett az államháztartás, cserébe csupán a GDP kb 10%-ának megfelelő vagyont kellett hirtelenjében elvenni a lakosságtól...

DeMarco 2012.08.23. 21:49:59

@Fedor: "Fletó fanatizmus? Mikor szakadsz már le erről a baromságról? Attól, hogy jobb, volt, mint most Orbán.."

Ha-ha-ha... :))))) Röhögőgörcsöt akarsz elérni nálam??

"Majd ha rosszabb lesz az időjárás..."

Nagyon kedves tőled, hogy megvárod amíg lesz netem. :)
De kacérkodom a gondolattal, hogy megvárom a karácsonyi akciókat, mert egyik létező csomagra sem bólintanék szívesen. Mintha visszafelé mennék az időben, nem előre. Ki gondolta volna, h 2012-ben gondot okoz szolgáltatót találni nethez, meg tévéhez?! Vazze dél-koreában 100%-os a gyors net, nekünk meg úgy kell könyörögni, h adjanak vmit. Olyan pofátlan csomagok vannak, h még kimondani is szégyenleném, nem h fizessek érte egy kisebb vagyont. Bármerre fordulok, csak falakba ütközöm. Sebaj, szeretem a kihívásokat...

DeMarco 2012.08.23. 21:53:25

@félázsiai 2llkedő: "Remélhetőleg Pintér elvtársig is felgöngyölődnek azok a szálak."

Szted? :)

Én inkább a politikai szálakra vok kíváncsi. Ezek öreg rókák, kötve hiszem, h beszélni fognak, de hátha megtörik a jég és vmelyik csacsogni kezd. Ma már nem vetne túl nagy hullámokat, csak utólag lenne tisztázva egy-két ember szerepe...

DeMarco 2012.08.23. 21:59:25

@babakék: Szeretem az ilyen hozzászólásokat. Ezek mutatják, hogy mennyire jó úton járunk. Az a világ ne jöjjön el sose, ahol te jól érzed magad...
Nekem az is elég ha körülnézek. Rengeteg épp most született és születendő gyermeket látok körülöttem, egymás után jönnek a csemeték. Ami igen jó dolog és örvendetes. Senkinél nem látom ezt a fajta letargiát, amit sugallni igyekszel, sem azt az apokaliptikus világot, amit fedor rajzolgat. Ellenkezőleg, nyugalmat, vidámságot és élettel teli családokat látok magam körül. Persze az is lehet, h csak jó a baráti/ismeretségi köröm...

2llkedő 2012.08.24. 05:42:49

@DeMarco: "Persze az is lehet, h csak jó a baráti/ismeretségi köröm..."

Nem "jó", hanem "olyan" a baráti/ismeretségi köröd, illetve olyan helyen élsz.

"nyugalmat, vidámságot és élettel teli családokat látok magam körül."

Az, hogy mit takar ez a felszín, nem tudhatod. Viszont ha valaki gyereket ténylegesen akar, az örül a jövetelének, és a nehézségeket is leküzdi. Ebből nem tudhatod, hogy mi játszódik le belül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.08.24. 21:22:17

@Fedor:

Pont most készítettem egy grafikont, ami az EU27 és Magyarország GDP növekedésének különbségét mutatja.

Mert ugye Fedor a te grafikonodnak a hullámzásából illik kivonni az EU hullámzását, és csak a különbséget felírni az aktuális kormány számlájára.

m.cdn.blog.hu/ni/nivo/image/kozvelemeny_1204/gdp_n%C3%B6v.JPG

(kék vonal az akutális adat, fekete vonal a trend)

Adatok forrása:
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/teina011.html

Azért ez a kép is mond valamit, nemde?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0