Egy újabb alattomos húzás
2012. november 09. írta: Fedor

Egy újabb alattomos húzás

Folyamatosan változik a választási törvény, és valahogy sikerül mindig úgy csavarni rajta, hogy az egy újabb lépés legyen a jogok korlátozása felé, az ellehetetlenítsen mindenkit a kormánypártokon kívül. Mivel jó szokásuk mindent akár utolsó pillanatban is átírni, ez még nem végleges, de már maguk az ötletek is jelzik, hogy mennyire tisztességtelen a hozzáállásuk a tisztességes versenyhez.

Most épp a kampány van soron, amelynek a változásait a hvg.hu szedte össze, onnan szemezgetek.

A választási kampány a szavazást megelőző 50. nappal kezdődik, ami azonban nem kompatibilis azzal, hogy a választást – a törvényjavaslat egy másik rendelkezése szerint – 70-90 nappal a szavazás előtt kell kitűzni. Az eltérés azt eredményezi majd, hogy már ki lesz tűzve a választás, de 20-40 napig nem lehet majd hivatalosan kampányolni, amiből szinte biztosan komoly viták lesznek, sok munkát adva a választási bizottságoknak.

A kampányidőszak meghatározásának azért van jelentősége, mert ekkor, a szavazás előtti 50 napban lehet például először plakátot ragasztani, szórólapokat terjeszteni. A kormánypártok a médiatörvény módosításával kimondanák azt is, hogy politikai reklám kizárólag kampányidőszakban, illetve „már elrendelt népszavazással összefüggésben" közölhető. Ez alapján tehát a hivatalos kampány kezdete előtt, például a regisztrációs időszakban, nem lehet majd korteskedni.

Teljesen egyértelmű, hogy a mozgósítás, a minél nagyobb részvétel a kormányt leváltani akarók elemi érdeke, nem véletlen, hogy először a továbbra is totálisan megindokolhatatlan, és ügyesen megnehezített regisztrációval próbálták meg elijeszteni az embereket a választásokon való részvételtől, most meg az eszközt is el kívánják venni tőlük, hogy másokat esetleg meggyőzhessenek arról, hogy milyen fontos az, hogy kezükbe vegyék a sorsukat, és hogy csak azért is gyűrjék át magukat az alapvető joguk gyakorlásához vezető, újonnan felállított akadálypályán:

A csütörtökön elfogadott módosítók miatt előállhat olyan helyzet, hogy sokan nem is tudnak majd arról, hogy regisztrálniuk kellene. Egy vezető fideszes politikus korábban a hvg.hu-nak azt mondta: az önkormányzatok nyomására vetették el azt a múlt héten még megszavazott ötletet, hogy a polgármesteri hivatalok munkatársai mindenkit személyesen felkeressenek, és tájékoztassanak a regisztrációról.

Az egyik módosító indítvány értelmében a Nemzeti Választási Irodának sem kell a feliratkozási időszak kezdete előtt, 2013 augusztusában levelet küldenie minden választásra jogosultnak. Ehelyett csak annyi maradt a szövegben, hogy „megfelelő időben és módon" tájékoztatni kell a választópolgárokat. A homályos megfogalmazás alapján akár néhány kormányzati újsághirdetéssel is le lehetne tudni a tájékoztatást. A pártok viszont valószínűleg nem jelentethetnek meg regisztrációra buzdító hirdetéseket, hiszen az kampány lenne a hivatalos kampány előtt.

Persze van rá egy húszasom, hogy minden felület tele lesz a kampányidőszak előtt is "kormányinformációval", vagyis csúsztatásokkal teli kormányzati sikerpropagandával, és bizton lehet majd számítani "független sajtótermékekre" is, amelyek egyetlen célja a karaktergyilkosság lesz, Bajnaival és társaival a célkeresztben, a'la Magyar Vizsla, lévén, hogy ezek nem számítanak majd kampányanyagnak.

És ami a legszebb: ebből is sikerült kihozni azt, hogy anyagilag megint csak a Simicska Baráti Kör jöjjön csak ki jól, hisz az internetes lapokból és a kertévékből ki lett tiltva a politikai kampány, tehát marad a köztévé meg az óriásplakát (a nyomtatott sajtó szerepe egyre kisebb, és annak egy része is az ő kezükben van).

Az internetes tilalom külön pikáns: Ha én írok egy posztot arról egy év múlva, hogy tessék elmenni regisztrálni, mert le kell váltani a kormányt, az bújtatott politikai reklámnak számít majd? Ha ezt a posztot esetleg kirakja az Index címlapra, akkor nem csak én üthetem meg a bokámat, hanem ők is?

Marad, tehát a személyes megkeresés, az ajtótól ajtóig kampány, amiben persze a FIDESZ-nek van a legnagyobb gyakorlata, és nekik van hozzá a legkiépítettebb infrastruktúrájuk is (Kubatov lista, hogy mást ne mondjak), szemben az épphogy csak formálódó ellenzékkel. Nem lehet hát azt mondani, hogy egy kicsit is szívbajosak voltak a fiúk, amikor arról volt szó, hogy lejtsen -e a pálya, és hogy merre fele.

Önmérsékletnek, demokráciának itt már a látszatára is egyre kevésbé adnak, de hacsak el nem jutnak odáig, hogy nemes egyszerűséggel betiltsák az ellenzéki pártokat vagy magát a választást, akkor ez is csak egy lépés számukra a lejtőn, amely egyre meredekebben vezet a bukásuk felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr544898369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2llkedő 2012.11.12. 05:50:45

@DeMarco: "vagy folytatjuk intenzívebben az államosítást,"

Tán csak nem kommunistának teccik lenni?

"Ki a fene tudja, hogy mi lesz később?"

A demográfiai helyzetből mindenki tudja, aki gondolkodik. A kétlépcsős nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, mivel az emberek többsége önkéntes nyugdíjpénztárba nem tud fizetni, mivel egyik hónapról a másikra él, tehát rá van kényszerülve az államra. Csak nézd meg a nyugati rendszereket. Kevesebb a nyugdíjjárulék befizetés, mint nálunk.

2llkedő 2012.11.12. 05:55:03

@DeMarco: "Mert ha vmit nem birtokolsz, akkor nem is igen tudod szabályozni."

A vizet se birtokolod, mégis tudod szabályozni.

2llkedő 2012.11.12. 06:44:15

@DeMarco: "vagy elfogadjuk, hogy maradunk gyarmat "

Imádom ezt az agyament "gyarmatozást".
No mesélj arról, hogy miért is vagyunk, lennénk gyarmat? Tudod egyáltalán, hogy mit jelent a gyarmat kifejezés?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.12. 08:44:01

@DeMarco: "Sztem oligarchák vonatkozásában a baloldal messze többségben van a jobboldalhoz képest. De akár vehetjük egyenlőnek is. Fifty-fifty."

Az elős lépést már megtetted. Elismered, hogy vannak jobboldali oligarchák is. A következő majd az lesz, ha a rendes arányokat is elismered :-)

"Bár megtették volna, hogy felezik az államadósságot."

A hiányról volt szó, nem az államadóságról.

"Leírsz ilyen hajmeresztő utópiákat"

Hát, ha én utópiákat írok, akkor azt írt 2008-ban az összes mérvadó gazdasági elemző is.

"Én jobban örülnék a birtokolni és szabályozni elvnek. Mert ha vmit nem birtokolsz, akkor nem is igen tudod szabályozni."

Máskor meg azzal jössz, hogy legyen minél kisebb az állam. El kéne dönteni végre, hogy mit is akarsz...

"hát még szép, h a fideszesek szedik ki a pénzt, milyen lenne a világ, ha még most is a baloldaliak kasszájába gyűlne a pénz"

Egyrészt nagyságrendi eltérés van az összegek és a pofátlanság mértéke között, másrészt pedig ha így gondolod, akkor az azt jelenti, hogy nem a korrupció ténye zavar, csak az, hogy kinek a zsebébe megy a pénz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.12. 12:09:35

@DeMarco: "Vagy feljebb, ha simán hozzuk 2014-et. :)"

én nem csak tudom, de remélem is, hogy így lesz.
ez nyitja meg ugyanis az utat Orbán Viktor totális eltakarítása előtt.
majd emlékezz erre jó 6-7 év múlva!

"Egyébként egy libajnai-kormány esetén tényleg jobb lenne menekülni az országból, mert csukott szemmel ír alá az imf-nek, ami a teljes összeomlással egyenértékű. Előtte minden pénzt át kell váltani svájci frankba, hogy legyen tartalék a nyomorban."

szinte mérhetetlen módon emelné már az is a hozzászólásaid színvonalát, ha nem Selmeczitől, hanem mondjuk Matolcsytól idéznéd a kampányszlogeneket.
a libajnaizás különösen nívós. úgy óvoda középső csoportig. de legalább jelzi, hogy bajt érzékeltek...

nem mellesleg, őszintén remélem, hogy nem lesz valós, piaci stressztesztje az Orbán-Matolcsy páros unortodoxiájának, és soha nem tudja meg a nép, milyen bajok származhattak volna belőle.
ha így lesz, akkor megússzuk egy rövid, 8-10 éves recesszióval...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.12. 12:27:51

@DeMarco: "Nem volt netem, de azért azt láttam, amikor a múltkor Tallono belinkelte neked az erre vonatkozó statisztikát.. javaslom nézd vissza, meg fogod találni..."

Csak nem erre gondolsz?

"Tallono 2012.10.24. 15:24:07

@Fedor: www.portfolio.hu/gazdasag/ket_eve_nem_szuletett_ennyi_gyermek.174672.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Mielőtt megint letagadnátok..."

És azt is olvastad, hogy mit reagáltam rá?

"Fedor · fedor.blog.hu/ 2012.10.24. 15:48:29

@Tallono: 1. Miért tagadnánk le? Én örülök minden jó hírnek. Meg kell becsülni, mert ritka, mint a fehér holló."

Tehát milyen statisztikát is hamisítok vagy nem veszek figyelembe?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 12:46:36

@DeMarco:

"..... szép, h a fideszesek szedik ki a pénzt,...."

- Nem , nem szép.

- Nem szép, ha a hatalom szedi kifele a pénzt.

.

.

A fiúk telhetetlenségéről egyébként konkrétumokat alapján mondom, hogy nagyságrendekkel lekőrözi a szocikat.

DeMarco 2012.11.12. 20:37:05

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Autópálya szerinted mióta fizetős?"

Na látod. Ha az állam képes volt megépíteni egy halom autópályát és utána fizetőssé tenni azokat, akkor képes lett volna, képes lenne a hálózatok fejlesztésére is. Mert amilyen hálózataink most is vannak, az csak egy rossz vicc..

DeMarco 2012.11.12. 20:41:35

@félázsiai 2llkedő: "Csaxólok, hogy a munkabért a munka után fizetik, semmi köze ahhoz, hogy ki hány gyereket nevel. Az utóbbi szociális kérdés."

Ahogy szociális kérdés az egészségügybe tolt pénz, a nyugdíjbefizetések, stb., amit bizony mind a fizetésedből vonnak le.
Vannak közösségi érdekek is, amik túlmutatnak az egyéni érdekeken. Kérdeztél a jövőről. Nincs semmilyen jövőnk sok gyermek nélkül. Minden grafikon, kimutatás szerint szükségünk lenne minél több gyermekre. Ez elsődleges hosszú távú stratégia, ezért családbarát és kiszámítható adópolitikát kell folytatni. Ebből az első meg is lenne...

DeMarco 2012.11.12. 20:48:47

@félázsiai 2llkedő: "Tán csak nem kommunistának teccik lenni?"

Nem. Patriótának. Nemzetstratégiai cégeket sosem engednék át külföldiek kezébe. Ahogy nekem tetszik a gáztározók elővásárlási joga is az állam részéről.

"A kétlépcsős nyugdíjrendszer fenntarthatatlan"

Azért a szüleinknek még fent tudjuk tartani. Meg a háromlépcsős rendszer is fenntarthatatlan volt, hiszen ahelyett, hogy nőtt volna a pénz, folyamatosan csökkent!! Ahol a saját pénzemmel én sikert értem el, ott az ezzel foglalkozó "szakértők" durva bukást. Sosem fog kiderülni, de meggyőződésem, hogy mire elértük volna a kifizető korszakot, akkor lett volna nagy kopp...

DeMarco 2012.11.12. 20:50:26

@félázsiai 2llkedő: "A vizet se birtokolod, mégis tudod szabályozni."

Marhára. El is adtuk mindet... Ha én lennék képviselő, az első törvényem a teljes vízvagyon állami kézbe adása lenne és állampolgári jogba ágyaznám.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 22:00:07

@DeMarco:

A külföldi cégeknek megfinanszírozták a bankok, kaptak jó sok állami kedvezményt, adómentességet, meg uniós tőkét, aztán megcsinálták a fejlesztéseket, de ezt rögtön abszolválták is az árakban.

2llkedő 2012.11.13. 05:56:15

@DeMarco: "Ahogy szociális kérdés az egészségügybe tolt pénz, a nyugdíjbefizetések, stb., amit bizony mind a fizetésedből vonnak le."

Igen, levonják a fizetésedből, és utána megfelelő szociális és egyéb megfontolások alapján juttatnak oda, ahová kell. A fizetésed x%-át befizeted a közösbe, és tök mindegy, hogy rászorulsz-e a juttatásából, avagy se? Ez a közösségi szellem.
A gyerektámogatást jelenleg az amúgy is jobban keresők élvezhetik, azaz egyik gyerek nem egyenlő a másikkal. Éppen azokat nem támogatja, akik rászorulnak, akiket támogatni kellene. A reakciód tudom, hogy ezzel kapcsolatosan előjönnek a nem idén barnultak. De nem csak ők vannak, hanem nagyon sokan fehérbőrűek is, akik nem azért keresnek keveset, mert nem akarnak dolgozni, hanem azért, mert nem fizetik meg rendesen a munkájukat. Az alapvető probléma minden tekintetben (nyugdíj, egészségügy, szociális ellátás, stb.) mind abból ered, hogy alacsonyak a fizetések. Alacsony fizetésből kevesebb a szétosztható bevétel.
Azt nem tudom, miért nem vizsgálják meg azt, hogyan lehet, hogy egy mondjuk német vállalkozás ugyan azt a terméket ugyan azért az árért állítja elő, mint egy magyar vállalkozás, mégis háromszor-négyszer annyi bért tud kifizetni, és még fejlesztésre is marad pénze? Ennek kellene utána járni, mert itt valami nagyon nincsen rendben.

"Minden grafikon, kimutatás szerint szükségünk lenne minél több gyermekre."

Igen, szükség lenne. De ezt nem az adópolitikának kell megoldania. Megfelelő fizetést kell kapni a munkáért és akkor fog születni gyerek.

2llkedő 2012.11.13. 06:47:33

@DeMarco: "Meg a háromlépcsős rendszer is fenntarthatatlan volt, hiszen ahelyett, hogy nőtt volna a pénz, folyamatosan csökkent!!"

Folyamatosan nőtt a pénz, csak hát beköszöntött egy válság, és akkor csökkent le. Mint a devizahiteleknél is a válság előtt jobban jártak, mint a forinthitelesek, a válság beköszöntéval kerültek rossz helyzetbe.

"Sosem fog kiderülni, de meggyőződésem, hogy mire elértük volna a kifizető korszakot, akkor lett volna nagy kopp..."

Látod, ebben egyetértünk. Sosem fog kiderülni.

2llkedő 2012.11.13. 06:48:54

@DeMarco: "az első törvényem a teljes vízvagyon állami kézbe adása lenne és állampolgári jogba ágyaznám."

Hiába csücsülsz a vízeden, ha nincs pénzed a kiaknázására, hasznosítására, akkor kenheted a hajadra.

2llkedő 2012.11.13. 06:51:07

@DeMarco: "El is adtuk mindet..."
Mondjuk az esővizet, a folyóink vizét nem adtuk el, mivel nem birtokoljuk. Azokat szabályozni tudjuk csak.

DeMarco 2012.11.13. 07:36:07

@Fedor: "Az elős lépést már megtetted. Elismered, hogy vannak jobboldali oligarchák is. A következő majd az lesz, ha a rendes arányokat is elismered :-)"

Emlékezetem szerint sosem tagadtam ilyesmit. Kettőnk közül te vagy az aki úgy tesz mintha nálatok minden rendben lett volna/rendben lenne. Most is jössz ezzel a hülye, "de ők többet lopnak", "látod, ők is lopnak, nem csak a mieink" attitűddel, ami egy marhaság. Arányaiban meg nyolc év alatt durván elment a maszop-libsik felé az arány, nemcsak kormány, de önkormi szinten is. Hány volt polgit ítéltek el, vittek bíróság elé Pesten?

"A hiányról volt szó, nem az államadóságról."

Sosem volt a hiány 3% alatt, hiszen ezért voltunk folyamatosan kötelezettség szegési eljárás alatt. Sem a hiányt, sem az államadósságot nem tarották, sőt, ez utóbbit meredeken növelték. Nem tudsz olyan gazdasági mutatót elővenni, ahol csak halványan megközelítették volna a fideszest. A devizahitelezés elengedéséről már nem is beszélve.

"Máskor meg azzal jössz, hogy legyen minél kisebb az állam. El kéne dönteni végre, hogy mit is akarsz..."

Kevered a szezont a fazonnal. Kisebb állam alatt senki nem azt érti, hogy adjon el minden vagyont az állam, ami bevételt termelhetne. Kisebb állam alatt kisebb létszámot, kevesebb csápot, kevesebb képviselőt, kevesebb rejtett pozíciót, kevesebb adminisztrációt, kevesebb kifizetést, stb. értünk. Semmi köze a kisebb államnak a stratégiai cégek állami kézben tartásához, mert ez nemzeti érdek.

"Egyrészt nagyságrendi eltérés van az összegek és a pofátlanság mértéke között, másrészt pedig ha így gondolod, akkor az azt jelenti, hogy nem a korrupció ténye zavar, csak az, hogy kinek a zsebébe megy a pénz."

Ezzel a mondatoddal pont te bizonyítod, hogy téged sem a korrupció ténye, csupán az zavar, h "nagyságrendi az eltérés" (szted) és "pofátlanabb" (szted), vagyis h kihez vándorol a pénz. Nincs mit felrónod, kár álszentnek tettetned magad, mert rettentően kilóg a lóláb...

2llkedő 2012.11.13. 07:44:22

@DeMarco: "Hány volt polgit ítéltek el, ......... Pesten?"

Mennyit?

2llkedő 2012.11.13. 07:50:57

@DeMarco: "Semmi köze a kisebb államnak a stratégiai cégek állami kézben tartásához,"

Melyek azok a stratégiai cégek, amik nem függnek a külföldtől?

DeMarco 2012.11.13. 07:53:46

@idelle: "én nem csak tudom, de remélem is, hogy így lesz.
ez nyitja meg ugyanis az utat Orbán Viktor totális eltakarítása előtt.
majd emlékezz erre jó 6-7 év múlva!"

Sztem sokkal inkább Orbán, mint Köztársasági elnöknek nyitja meg az utat, egy sokkal simább közegben, mert az eu-ban most többségben vannak a balos kormányok, de addig lesz választás és a sok elégedetlen megfordíthatja az állást és végre talán leszáll rólunk az a sok balfax. Vagy nem.

"a libajnaizás különösen nívós. úgy óvoda középső csoportig. de legalább jelzi, hogy bajt érzékeltek..."

Régen is jelzőkkel illették a közszereplőket, amikkel könnyen azonosíthatókká váltak. Meg vannak egyetemes beszólások, amikből mindenki tudja, h kiről van szó. Például a D-209, a pufajkás, stb. Ugye érted miről van szó? A libák és Bajnai összeforrtak, főleg azért, mert büntetlenül úszta meg. Ezzel olyan lett, mint Elődke, aki kinyírt egy rendőrt, ittasan, bedrogozva. Olyan a jogrendünk és az alkalmazói, h nálunk simán meg lehet úszni ilyen tetteket és még durvábbakat is. Például a veszprémi kézis esetében, ahol a gyilkosok felállva tapsolták meg a bírót. De éppen az ilyen ítéletek miatt az embereknek nincs bizodalma az állami intézményekben. Ehelyett az általános igazságérzetüket veszik alapul és megvetéssel kitaszítják az illetőt. Morálisan lesz elítélve. Fletó nem értette, most sem érti, h morálisan teljes csőd. Császár Előd megértette, felfogta. Egy kollégájának nem sikerült megértenie, még reménykedik. Lehet, hogy vki megússza és nem tudják, nem akarják elítélni, de ez nem jelenti azt, h akkor minden rendben. Morálisan egyáltalán nincs rendben... Nem elég feddhetetlennek lenni, annak is kell látszani. Bár nálunk egyre kevésbé törekszenek a látszatra.

Baj egyébként tényleg van, de nem nálunk, hanem nálatok. Nem tudtok újat mutatni, nem tudtok új, hiteles arcokat mutatni, nem tudtok megújulni. Nagy bajban vagytok, ha fletót, meg kunczét vonultatjátok fel, nagy bajban vagytok, mert semmit sem tudtok ígérni a fiataloknak és a középosztálynak.

2llkedő 2012.11.13. 07:56:41

@DeMarco: "A libák és Bajnai összeforrtak,"

Lúdas Matyi és a ludak is összeforrtak.

"mert büntetlenül úszta meg."

Fejtsd már ki végre, hogy milyen törvény milyen paragrafusa szerint kellett volna büntetni? Milyen búncselekménnyel vádolod?

2llkedő 2012.11.13. 07:58:40

@DeMarco: "nagy bajban vagytok, mert semmit sem tudtok ígérni a fiataloknak és a középosztálynak."

Ti mit tudtok mutatni a fiataloknak, a középosztálynak? Miért is menekülnek ezek a csoportok?

DeMarco 2012.11.13. 07:59:17

@Fedor: "Tehát milyen statisztikát is hamisítok vagy nem veszek figyelembe?"

Ugyan. Hányszor tiltakoztál amikor növekvő gyerekszámról írtam? Korábban is linkeltem már be, vagy legalábbis utaltam cikkre, ahol hasonló grafikon volt látható, de akkor is letorkoltál. Most Tallono talált egy frissebbet és ez kapóra jön nekem, mert ismét csak nekem ad igazat. A gyerekszám növekszik és ezt a tendenciát kell tartani, növelni, erőltetni. Ez mutatja, hogy nem csak elméletben, de a gyakorlatban is helyes az olyan adópolitika, ami a családokat (apa-anya-gyerekek) támogatja és a család, gyermekcsinálásra ösztönöz.

DeMarco 2012.11.13. 08:00:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A külföldi cégeknek megfinanszírozták a bankok, kaptak jó sok állami kedvezményt, adómentességet, meg uniós tőkét, aztán megcsinálták a fejlesztéseket, de ezt rögtön abszolválták is az árakban."

És...és tolják is ki azóta talicskán a pénzt. Ami maradhatna az állam, azaz a mi zsebünkben is.

2llkedő 2012.11.13. 08:42:00

@DeMarco:
"Nagy bajban vagytok, ha fletót, meg kunczét vonultatjátok fel,"

Az, hogy fletó, meg kucze a támogatók között van, egyáltalán nem jelenti, hogy egy esetleges Bajnai kormányzatban labdába tudnának rúgni.

Én fontosabbnak tartom ezt:

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20121109-az-ember-aki-orban-mellol-atallt-bajnaihoz.html

DeMarco 2012.11.13. 08:58:25

@félázsiai 2llkedő: "Az alapvető probléma minden tekintetben (nyugdíj, egészségügy, szociális ellátás, stb.) mind abból ered, hogy alacsonyak a fizetések. Alacsony fizetésből kevesebb a szétosztható bevétel."

És melyik kormány az, amelyik folyamatosan emeli a minimálbér összegét, ezzel arra kényszerítve a cégeket, hogy felfelé elkezdjenek kompenzálni, h ne legyen bérfeszültség?
És melyik társaság tagadja folyamatosan ennek szükségességét és melyik riogat az ezzel járó esetleges negatív hatásokkal?
És vajon miért jönnek ide a multik? Azért, mert szeretnék kifizetni azt a pénzt, amit otthon ki kellene? Vagy azért, mert ők egyáltalán nem akarják azt kifizetni, csak a töredékét?
Vajon ha a minimálbér összege a bokrosi szinten lenne, akkor az emberek képesek lennének kifizetni a rezsiköltségeket? Még így is nehezen...

"Igen, szükség lenne. De ezt nem az adópolitikának kell megoldania. Megfelelő fizetést kell kapni a munkáért és akkor fog születni gyerek."

Megoldania nem, de támogatnia és elősegítenie igen. A születendő gyerekszámot nem csak az adópolitikával lehet befolyásolni, hanem a kiszámíthatósággal és a létbiztonsággal is. Az adópolitikának tükröznie kell a hosszútávú politikát (is), ráadásul kormányoktól függetlenül kellene bizonyos alapvető dolgokban megegyezni, mert a születések növelése minden egyes magyar embernek fontos és alapvető az ország továbbélése szempontjából. Ilyen hosszútávú elemek a nyugdíjak vásárlóértéken tartása, vagy az egészségügy fenntartása többek között. Ráadásul sztem zseniális, h a családi adókedvezmény ADÓ kedvezmény és nem alanyi jogon járó szolgáltatás, mert ezzel végre a munka felé tereli azokat a bizonyos barna rétegeket és arra fognak azok is törekedni, h minél jobb munkájuk legyen, minél többet tanuljanak, h jobb munkájuk legyen és végre befejeződik az ipari 'majd a gyerek eltart minket' szegénység újra generáló faktor. Mert ahol normális körülmények között fel tudnák nevelni a gyerekeket, ott kevesebb születik, ahol meg egyet sem tudnának, ott úgy szaporodnak, mint a nyulak... Ezt mindenképpen érdemes lenne megfordítani a jövőnk érdekében. Pláne, ha levonjuk az amerikai választás tanulságait.

DeMarco 2012.11.13. 09:02:48

@félázsiai 2llkedő: "Folyamatosan nőtt a pénz, csak hát beköszöntött egy válság, és akkor csökkent le."

Hát én előtte sem láttam, akkora hatalmas kamatokat. Ha beraktam volna egy sima bankba, akkor is jobban kamatozott volna, hát még ha én forgathattam volna...
És ki tehetett a válságról és ki tehetett arról, hogy nem készültek rá fel és a lehető legrosszabbul fektették be az én pénzemet???

Azt azért sztem leszögezhetjük, mert mindenki látta a számláján, hogy abból a pénzből talán egy-két évig lehetett volna fennmaradni...

DeMarco 2012.11.13. 09:05:44

@félázsiai 2llkedő: "Hiába csücsülsz a vízeden, ha nincs pénzed a kiaknázására, hasznosítására, akkor kenheted a hajadra."

A kismillió wellnesz fürdő nem ezt mutatja. Az eladott városi vízművek nem ezt mutatják. A víz nagyon komoly vagyon, nem mellesleg alapvető lételeme az embernek. Ezt elkótyavetyélni felér egy nemzeti öngyilkossággal.

DeMarco 2012.11.13. 09:31:46

@félázsiai 2llkedő: "Ti mit tudtok mutatni a fiataloknak, a középosztálynak? Miért is menekülnek ezek a csoportok?"

Azt, hogy érdemes dolgozni és normális életet élni. Nem menekülnek ezek a csoportok, csak sokan próbálnak külföldön szerencsét, egy jobb fizetés és jobb élet reményében. Mivel egyre többen beszélnek angolul, vagy más külföldi nyelven, többen mernek szerencsét próbálni. A munkalehetőség pedig igen korlátozott itthon, főleg a korábban szárnyaló építőiparban. A szakmával rendelkező, tehetséges építőipari munkások, itthoni munkák hiányában, bepróbálkoznak külföldön. Ha ezen változtatni akar bárki, akkor munkahelyeket kell biztosítani. De ehhez olyan körülményeket kell teremteni, ahol van értelme munkahelyeket növelni. Ezért is szerencsés a kis és középvállalkozásokat és a középréteget támogatni. Mert ők lesznek azok akik, ha bővülnek, képesek felszívni a munkanélkülieket.
Egyébként én nem látok magam körül pánikszerű menekülést, sőt, nyugodt, munkás, dolgozó ismerőseim vannak, akiknek eszük ágában sem lenne külföldre menni dolgozni, megtalálják itthon is a számításukat. Akiket látok kimenni, azok azok az emberek, akiknek itthon büdös a munka. Korábbi kényszervállalkozók, akik belevágtak vmibe egy fillér nélkül és amikor törvényszerűen bedőltek, ahelyett, h kerestek volna vmi rendes munkát, kimentek külföldre abban a hiszemben, h ott vár rájuk a kánaán. De előbb-utóbb mind visszajött meztelen seggel, miután lehúzott pár hónapot, évet egy mosodában, vagy mekiben...
Tény, hogy láttam olyanokat is, akiknek bejött, de alig pár embert és azok is komoly nyelvtudással és iskolázottsággal rendelkeztek már itthon is, csak még többet akartak keresni.

DeMarco 2012.11.13. 09:33:53

@félázsiai 2llkedő: "Az, hogy fletó, meg kucze a támogatók között van, egyáltalán nem jelenti, hogy egy esetleges Bajnai kormányzatban labdába tudnának rúgni."

Maga Bajnai is fletó csapatában rúgott labdába, ugyanahhoz a klikkhez tartozik, tehát egyáltalán nem esetleges ezt gondolni, sőt, inkább nagyon is valószínű egy ilyen kimenetel.

2llkedő 2012.11.13. 09:35:13

@DeMarco: "És melyik kormány az, amelyik folyamatosan emeli a minimálbér összegét, ezzel arra kényszerítve a cégeket, hogy felfelé elkezdjenek kompenzálni, h ne legyen bérfeszültség?"

Ez egy tüneti kezelés, ami az alapproblémát nem oldja meg, hanem máshol okoz kárt, akit riogatásnak mondasz.

"A születendő gyerekszámot nem csak az adópolitikával lehet befolyásolni, hanem a kiszámíthatósággal és a létbiztonsággal is."

Gondolod, hogy a felső tízezer fogja a gyerekszám növelését megvalósítani?

A kiszámíthatóságban és létbiztonsággal egyetértek. A jelenlegi kórmány csak és kizárólag a felső tízezernél oldja ezt meg.
Péel a közmunka széleskörű kiterjesztáse is a szegény réteg gyarapodását eredményezi.

"Mert ahol normális körülmények között fel tudnák nevelni a gyerekeket, ott kevesebb születik, ahol meg egyet sem tudnának, ott úgy szaporodnak, mint a nyulak... Ezt mindenképpen érdemes lenne megfordítani a jövőnk érdekében."

Ez az, amit nem az adózás old meg.
Nem azért kell gyereket csinálni, mert jó az adózás, hanem azért, mert gyereket szeretnék. Miért nem szeretnének több gyereket azok, akik megtehetnék? Erre kell megtalálni a választ először is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.13. 10:05:58

"a libajnaizás különösen nívós. úgy óvoda középső csoportig. de legalább jelzi, hogy bajt érzékeltek..."

Régen is jelzőkkel illették a közszereplőket, amikkel könnyen azonosíthatókká váltak. Meg vannak egyetemes beszólások, amikből mindenki tudja, h kiről van szó. Például a D-209, a pufajkás, stb. Ugye érted miről van szó? A libák és Bajnai összeforrtak, főleg azért, mert büntetlenül úszta meg.

Erről büntetlenül megúszta című dologról jut eszembe

mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-422201?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201201

mandiner.hu/cikk/20120209_ismet_pert_nyert_bajnai

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.13. 10:09:25

@DeMarco: Te ezt nem érted, miért írtam. Azért, mert az autópálya fizetős lett, amit egyszer már a pénzünkből felépítettek, majd pedig az állam épített újabbakat.

Az állam ugyanúgy érvényesíti a díjban a fejlesztést, amit zömmel adóból finanszírozott.

Saját szavaidat írtam le.

2llkedő 2012.11.13. 10:11:56

@DeMarco: "A kismillió wellnesz fürdő nem ezt mutatja."

Vannak működő wellnesek. Mondjuk nem állami kézben.
De van nagyon sok, amelyik becsődölt.
Makó se hozta a reményeket.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.13. 10:12:49

@DeMarco:

És melyik kormány az, amelyik folyamatosan emeli a minimálbér összegét, ezzel arra kényszerítve a cégeket, hogy felfelé elkezdjenek kompenzálni, h ne legyen bérfeszültség?
- Bérfeszültség van. Csak most úgy mutatkozik (Helyesen mutatkozott meg 98-2002 közt), hogy a takarítónőnek megemelték a bérét, mert minimálbéres volt, 50 ezerre, és háromezerrel keresett kevesebbet, mint egy vezető óvónő.
Az, hogy a drasztikus emelések után sokan kerestek minimálbér körül, nem tett jót a munkamorálnak.

2llkedő 2012.11.13. 10:13:21

@DeMarco: "Azt, hogy érdemes dolgozni és normális életet élni. Nem menekülnek ezek a csoportok, csak sokan próbálnak külföldön szerencsét, egy jobb fizetés és jobb élet reményében."

Jobb fizetést, jobb életet kell teremteni itthon, oszt nem akarnának szerencsét próbálni. De ez beruházások, pénz nélkül nem fog menni.

DeMarco 2012.11.13. 10:45:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A linkek utáni kommenteket olvasva, azért bőven maradtak akiket nem győztek meg, köztük engem sem.
De akár ártatlan (erősen kétlem), akár bűnős, azt te sem tagadhatod, h a szóösszetétel találó és egyértelmű mindenki számára a jelentése.

"Az állam ugyanúgy érvényesíti a díjban a fejlesztést, amit zömmel adóból finanszírozott."

Zömmel eu-s támogatásokból és hitelekből finanszírozott maradjunk annyiban. De éppen ezért, ha az állam is képes erre, akkor mi szükség van arra, hogy külföldi multik kezébe játsszuk át. Mert a fejlesztések utáni hasznot ők teszik zsebre az állam helyett. És nem hagyják itthon, azonnal kiviszik az országból. Azt meg már nem említeném meg, hogy egy fejlesztés egyszeri költség, annak van egy megtérülési ideje, viszont ha már megtérült, onnan tiszta haszon...

"- Bérfeszültség van." Mindig volt/van/lesz.
"(Helyesen mutatkozott meg 98-2002 közt)" Ebben egyetértünk, csak kicsit más a helyzet..)

"a takarítónőnek megemelték a bérét, mert minimálbéres volt, 50 ezerre, és háromezerrel keresett kevesebbet, mint egy vezető óvónő."

Na.. :) Azért ne legyél demagóg. Ismerem pár vezető óvónő fizetését, soha a büdös életben nem fogja megközelíteni egy takarítónő fizetése azt. Kétségtelen, hogy az alsó határok összecsúsztak és nem simultak úgy ki, mint 98'-ban, de történt elmozdulás felfelé, az kétségtelen. Igaz a cégek számító módon, óvatosan emeltek, arra hivatkozva, h úgyis többet kap mindenki a szuperbruttó eltörlésével. És ez sztem így lesz idén is, a félszuperbruttó eltörlése miatt.

"Az, hogy a drasztikus emelések után sokan kerestek minimálbér körül, nem tett jót a munkamorálnak. "

Már ahol. Nálunk semmi baj nincs a munkamorállal, igaz, nem is volt senki minimálbéren, még a közelében sem. Ez csak azoknál a cégeknél okozott gondot, akik csak a minimumot hajlandóak kifizetni a dolgozóiknak, azt is csak ímmel-ámmal, mint ha a fogukat húznák...

DeMarco 2012.11.13. 11:05:58

@félázsiai 2llkedő: "Ez egy tüneti kezelés, ami az alapproblémát nem oldja meg, hanem máshol okoz kárt, akit riogatásnak mondasz."

Enélkül a "tüneti kezelés" nélkül, már régen lecsúszott volna az alsó réteg. Meg kíváncsi lennék, h te hogyan gondolod a nem tüneti kezeléseket?!

"Gondolod, hogy a felső tízezer fogja a gyerekszám növelését megvalósítani?"

Egy szót sem szóltam én a felső tízezerről. Kizárólag a középosztályról és az alsó középosztályról tettem említést. Ezek a rétegek és ha így tetszik, akkor az a felső tízezer fog/kellene munkahelyeket csinálni, érdemi munkát végezni és kitermelni egy olyan gyermek számot, akik normális életet élnek és jó eséllyel szintén el fognak tudni helyezkedni egy normális munkahelyen.

"A jelenlegi kórmány csak és kizárólag a felső tízezernél oldja ezt meg."

Nem értek egyet egyáltalán. Sőt, kifejezetten máshogyan gondolom. Annak a rétegnek nem kell megoldást találni, találnak ők maguknak megoldásokat. Sokkal inkább a középosztály helyzetét erősíti ez a kormány.

"Péel a közmunka széleskörű kiterjesztáse is a szegény réteg gyarapodását eredményezi."

A közmunka kiterjesztése sztem okos húzás. Mindenkinek hasznos. Végre megszünteti a segílykéből élő rétegek passzívitását és a munka irányába tereli őket, illetve a segélyért cserébe legalább végeznek társadalmilag hasznos munkát és fontos munkát.

"Nem azért kell gyereket csinálni, mert jó az adózás, hanem azért, mert gyereket szeretnék. Miért nem szeretnének több gyereket azok, akik megtehetnék? Erre kell megtalálni a választ először is."

Fedor is mindig ezzel védekezik. :) Természetesen egy család, akkor vállaljon gyereket, mert szeretnének gyereket, ezt senki nem vitatta. De ugyanakkor a gyermekvállalási kedvet lehet ösztönözni az adópolitika által (is). A válasz igen egyszerű: Azért mert minden józanul gondolkodó család mérlegre teszi, hogy képes lesz-e azt a gyermeket tisztességesen felnevelni, képes lesz-e neki megadni mindazt, amire szüksége lesz. És ahogy ezeket végiggondolják, rögtön igen-igen fontos szerepet kap a kiszámíthatóság és a családbarát politika, családbarát adózás. Persze, nyilván nem lehet ezekre messzemenően támaszkodni, mert egy kevésbé családbarát kormány esetén, ezeket rögtön elveszik, csökkentik, ahogy láttuk már korábban többször. De könnyű eldönteni, hogy kitől, milyen hozzáállásra lehet számítani és arrafelé kell szavazni.
A hosszú távú stratégia pedig nem is lehet más, mint ösztönözni a lehető legtöbb gyermekvállalást.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.13. 11:32:08

@DeMarco: "mert az eu-ban most többségben vannak a balos kormányok"

a lényeges helyeken még csak alakul...

"a sok elégedetlen megfordíthatja az állást"

...éppen a sok elégedetlen miatt.

"és végre talán leszáll rólunk az a sok balfax. Vagy nem."

az, hogy "ránk szálltak", leginkább természetesen a szabadságharcos retorikának köszönhető.
sokkal inkább az a helyzet, hogy az EU nem volt felkészülve egy sereg dologra, például, hogy egy tagországában a XXI. században restaurációs kísérlet történik valamiféle 1980-as évekbeli rendszer visszaállítására.
sokkal inkább ilyen értelemben balfaszok, mert egy normális közösségben sokkal keményebben verik le az Orbán-féle tuskókat.

"A libák és Bajnai összeforrtak, főleg azért, mert büntetlenül úszta meg."

mit is?

"Például a veszprémi kézis esetében, ahol a gyilkosok felállva tapsolták meg a bírót."

nyilván nem vagy jogász. én elég alaposan kikérdeztem jogászokat a veszprémi ügyről.
egyszerűen arról van szó, hogy a veszprémi ügyészség és a bíróság a tényálláshoz képest túl szigorú ítéleteket hozott több esetben is. ebben is.
teljesen mindegy(nek kellene lenni), hogy egy (ezer, egymillió) magánszemély mit képzel egy esetről, ha a tényállás mást mond.
a jog szerint az büntethető, ami bizonyítható.

"Nem tudtok újat mutatni, nem tudtok új, hiteles arcokat mutatni, nem tudtok megújulni. Nagy bajban vagytok, ha fletót, meg kunczét vonultatjátok fel, nagy bajban vagytok, mert semmit sem tudtok ígérni a fiataloknak és a középosztálynak."

csak néhány rövid komment:
1) a Fidesznél ki(k) az új, hiteles arc(ok)?
2) én nem vonultatok fel senkit. egyelőre. nekem sem a Milla, sem Bajnai nem kell, mint ahogyan nem kellett 2010-ben az LMP sem.
3) Fletó halott, sajnos még lélegzik, ezért nem képes felismerni. Kuncze maga az SZDSZ, amiről tudjuk, hogy ők voltak a "zsidók", tehát Magyarországon még egyszer nem lesz eladható.
4) a fiataloknak Orbán is csak annyit tudott ígérni, hogy hat év múlva lesz hova visszajönni.

néhány év, és Orbán lejárt lemez lesz. és ha Orbán lejárt lemez lesz, akkor meg fog bénulni a nagy Fidesz, mert Orbán így alakította ki a rendszert.

és majd ott is elindul a koncon marakodás, és a többi és a többi.
a Fidesz nem hozott semmi olyat, amit az elmúlt száz évben ne láttunk volna, de ami nagyobb baj: semmi olyat, ami legalább a reményét csillantaná meg egy modern, fejlődő, XXI. századi Magyarországnak. széljegyzet lesznek a történelemkönyvekben (megspórolom neked a fletózást: ő még az sem!)

DeMarco 2012.11.13. 11:35:14

@félázsiai 2llkedő: "De van nagyon sok, amelyik becsődölt.
Makó se hozta a reményeket."

Nem voltam a Makóiban, így erről nem tudok véleményt nyilvánítani. A környékünkön mindegyik működik és fejlődik. Talán rossz volt a konstrukció, a koncepció téves, sok oka lehet.

2llkedő 2012.11.13. 12:04:21

@DeMarco: "Maga Bajnai is fletó csapatában rúgott labdába, ugyanahhoz a klikkhez tartozik,"

Nézd! Áder is, Varga is, és még lehetne hozni példákat ugyanúgy a Viktor csapatban focizik, még se mosom össze őket.

2llkedő 2012.11.13. 12:05:39

@DeMarco: "A környékünkön mindegyik működik és fejlődik."

És ugyebár mind állami?

2llkedő 2012.11.13. 12:22:30

@DeMarco: "Meg kíváncsi lennék, h te hogyan gondolod a nem tüneti kezeléseket?!"

Már leírtam.

"Kizárólag a középosztályról és az alsó középosztályról tettem említést."

Mindkettő csűszik lefelé. Beruházások, fejlesztések nélkül pedig tovább csúszkálnak (mint én is).

"és a munka irányába tereli őket, illetve a segélyért cserébe legalább végeznek társadalmilag hasznos munkát és fontos munkát."

Legfeljebb a nagyobb nyomor felé tereli őket.
Egy munkanélküli mérnök, tanár, orvos, könyvelő szerinted milyen hasznos közmunkát kaphat, amiből esélye lesz a felemelkedésre?

"De ugyanakkor a gyermekvállalási kedvet lehet ösztönözni az adópolitika által (is)"

Ha nem akar gyereket, akkor tök mindegy, hogy milyen az adórendszer. Még egyszer mondom, hogy nem az adóban kell a gyerektámogatást megadni. Arra ott van a családi pótlék (ami egy nagyon rossz kifejezés, mivel nem a családot kellene támogatni, hanem a gyereket). Ezzel van lehetőség arra, hogy oda juttassam a pénzt ahova szándékozom, és ellenőrizni tudjam azt, hogy arra megy a pénz, ami a célja. Tudom, hogy ez a rendszer a brazil gépsor ellen jött létre. Ott is meg lehetett volna oldani, hogy ne a családfő csencseljen a pénzből, hanem a gyerek ruháztatására, etetésére, iskoláztatására fordítsák a pénzt. Ellenőrzés kérdése.

"A hosszú távú stratégia pedig nem is lehet más, mint ösztönözni a lehető legtöbb gyermekvállalást."

Nem ösztönözni kell, hanem meg kell teremteni a lehetőséget. Az pedig egy mindenki számára élhető országot jelent, ahol lehet előre tervezni, lehet nagyjából látni a jövőt. A jelenlegi kórmánynál a jövő csak a mesében van.

2llkedő 2012.11.13. 12:50:22

@DeMarco: "De könnyű eldönteni, hogy kitől, milyen hozzáállásra lehet számítani és arrafelé kell szavazni."

Belinkeltem Neked az Urbán Lászlóval kapcsolatos oldalt. Ebből egy részlet:

""""""Urbánt úgy ismerik többen is, hogy nem kicsinyes, nem bosszúálló, nem azért kötött ki Bajnai mellett, mert be akarna tartani Orbánnak. "Egyszerűen arról van szó, hogy azoktól az elvektől, amelyekben Viktor és Laci a kilencvenes évek elején egyetértett, és amikre építették akkor a párt gazdaságpolitikai programját, Viktor távolodott el fényévekre. A Fidesz mászott odébb, nem Laci. Ő a mai napig Nyugat-orientált és liberális-neokonzervatív nézeteket vall: kicsi, hatékony, olcsó, a gazdaságba csak szabályozóként beavatkozó állam, alacsony adók, kiszámíthatóság, jogbiztonság. Urbán most is ugyanúgy gondolkodik arról, hogy hogyan kell kinéznie egy jól működő országnak, mik ennek a feltételei, mint a kezdetekkor" - fogalmazta meg több beszélgetőtársunk gondolatát egyikük.""""""

Én is ezt vallom, és valszeg Bajnai is. Szerintem Urbán csak az első fecske, aki a jobboldalról Bajnai mellett köt ki. Remélem, hogy Bajnainak sikerül majd az ország érdekében az ellentéteken felülemelkedő, egymást támogató szakembereket összehozni minden oldalról. Mert csak így juthatunk előre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:43:15

@DeMarco: "Kettőnk közül te vagy az aki úgy tesz mintha nálatok minden rendben lett volna/rendben lenne."

Ez már megint csak alaptalan vagdalkozást, jól tudod, hogy nem egy posztot, kommentet írtam pont ellenkező tartalommal.

"Hány volt polgit ítéltek el, vittek bíróság elé Pesten?"

Hát jogerős ítéletről polgármester ellen én csak egyről tudok, az meg Várhegyi Attila esete. Melyik párt tagja is ő?

"Sosem volt a hiány 3% alatt, hiszen ezért voltunk folyamatosan kötelezettség szegési eljárás alatt."

Épp ezért ilyet nem is állítottam. Azt írtam, hogy jó eséllyel elértük volna, ha nem üt be a válság.

"Ezzel a mondatoddal pont te bizonyítod, hogy téged sem a korrupció ténye, csupán az zavar, h "nagyságrendi az eltérés" (szted) és "pofátlanabb" (szted), vagyis h kihez vándorol a pénz. Nincs mit felrónod, kár álszentnek tettetned magad, mert rettentően kilóg a lóláb..."

Furán értelmezed azt, amit írtam, mit ne mondjak. Azzal alkalmazok kettős mércét, hogy szemedre hányom, ha kettős mércét alkalmazol?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:46:50

@DeMarco: "A libák és Bajnai összeforrtak, főleg azért, mert büntetlenül úszta meg."

Nem büntetlenül, hanem bűnelkövetés nélkül. Nagy különbség. Szóval a libák meg a Bajnai csak azoknál az agymosottaknál forrt össze, akik megették az alaptalan rágalmakat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:49:05

@DeMarco: "Hányszor tiltakoztál amikor növekvő gyerekszámról írtam?"

Akkor nem is volt igaz. Az összes hivatkozási alapod az volt, hogy a környezetedben mennyi új gyerek születik, mire ÉN hoztam statisztikát az ellenkezőjéről. Ha azóta ebben változást állt be, azt nem fogom letagadni, mert miért tenném?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 13:50:52

@DeMarco: "Egyébként én nem látok magam körül pánikszerű menekülést, sőt, nyugodt, munkás, dolgozó ismerőseim vannak, akiknek eszük ágában sem lenne külföldre menni dolgozni, megtalálják itthon is a számításukat."

Valahogy az összes megnyilvánulásodból az jön le, hogy te egy boldog szigeten élsz, ami teljesen el van zárva a magyar valóságtól :-)

DeMarco 2012.11.13. 16:52:45

@félázsiai 2llkedő: "Mindkettő csúszik lefelé."

Ami nem mellesleg a devizahitelek elszállása miatt történt. Amibe bele sem lett volna szabad menniük.

"Beruházások, fejlesztések nélkül pedig tovább csúszkálnak (mint én is)."

Például a Tesco robotpénztárgépeire gondolsz, amivel hosszú távon kiválthatják a pénztárosok tömegeit?
Persze kellenek beruházások, fejlesztések is, de én nagyon megvizsgálnám ezeket. Egy merci-gyár pl. jöhet, de az a francia cég, amelyik a vízművekre pályázik, húzzon a fenébe. Az egyik termel, dolgoztat, a másik meg piacot vesz és leépít.

"Legfeljebb a nagyobb nyomor felé tereli őket."

Aztán mér'? Mert meg kell dolgozniuk a pénzért és nem otthon lóbálják a...?
Vazze, mindenkinek meg kell dolgozni a pénzért. És hasznos munkát is végezhetnek, amit mindig emberhiányra hivatkozva elhanyagoltak.
Egy munkanélküli mérnök, tanár, orvos, könyvelő szerinted milyen hasznos közmunkát kaphat, amiből esélye lesz a felemelkedésre?
Demagóg vagy. Az ilyen embereket nem szokták közmunkára küldeni. Én egy szóval sem állítottam, hogy NEKIK hasznos. Annak a közösségnek hasznos és ebben saját maguk is benne vannak, ahol dolgoztatják őket. Ezek az emberek sokkal könnyebben találnak munkát, képzettebbek, van szakmájuk és sokkal nagyobb eséllyel vannak tartalékaik.

"Ha nem akar gyereket, akkor tök mindegy, hogy milyen az adórendszer."

Ha nem akar gyereket, akkor ne nyávogjon, mert saját magán kívül nem is kell eltartania, felnevelnie senkit, nem vállal semmilyen felelősséget és nem is járul hozzá a társadalmi törekvésekhez.

"Még egyszer mondom, hogy nem az adóban kell a gyerektámogatást megadni."

Ebben akkor biztosan nem fogunk egyetérteni.

"Ott is meg lehetett volna oldani"

Csak sajnos nem sikerült negyven év alatt sem. Ez most sokkal hatékonyabb és megfelelőbb rendszer. És nem utolsósorban sokkal szimpatikusabb.

"Nem ösztönözni kell, hanem meg kell teremteni a lehetőséget. Az pedig egy mindenki számára élhető országot jelent, ahol lehet előre tervezni, lehet nagyjából látni a jövőt. A jelenlegi kórmánynál a jövő csak a mesében van."

Ebben sem fogunk egyetérteni. Ez csak egy utópia. A kommunizmusban voltak ilyen szlogenek. Elvtársak, tartsatok ki, majd nemsokára jó lesz, csak győzzétek kivárni! Sosem lett jobb...
Amíg nem jön el az álomország, addig inkább maradjon az ösztönző adó, mert annak legalább van értelme.

"Én is ezt vallom, és valszeg Bajnai is."

Elolvastam a linket korábban, csak nem reagáltam rá. Vagytok egy páran, akik ebben hisztek. Meg mi is vagyunk egy páran, na jó, elég sokan, akik másban hiszünk.

"Szerintem Urbán csak az első fecske, aki a jobboldalról Bajnai mellett köt ki."

A remény hal meg utoljára...

"Mert csak így juthatunk előre."

Az kétségtelen, hogy ti csak így juthatnátok előre.

Mi meg elmegyünk szavazni...

DeMarco 2012.11.13. 16:57:55

@Fedor: "Nem büntetlenül, hanem bűnelkövetés nélkül. Nagy különbség."

Nagy. Akkor a logikádból kiindulva, Előd sem ütötte el a rendőrt, sőt meg sem halt, igaz?
Értsd már meg, azért mert vkit nem ítélnek el, képtelenek vmit rábizonyítani, az kurvára nem azt jelenti, hogy azt el sem követte...

De végül is mindegy, ti ezt hiszitek, én meg mást, pont. Ezen kár pattogni, úgysem tudjuk egymást meggyőzni. Legalábbis addig, amíg nyolcvan év múlva fel nem oldják a titkosításokat...

2llkedő 2012.11.13. 17:56:28

@DeMarco: "Ami nem mellesleg a devizahitelek elszállása miatt történt. Amibe bele sem lett volna szabad menniük."

Nekem csak forinthitelem van, mégis csúszok lefelé. Mivel minimális a beruházás, nincs szükség tervezésre.

"Aztán mér'? Mert meg kell dolgozniuk a pénzért és nem otthon lóbálják a...?"

Gondolom, nem ismered a borsodi helyzetet. Nem feltétlenül azért nem dolgoznak, mert nincs kedvük (persze ilyen is van sok), hanem elsődlegesen azért, mert nincs munka. Ha pedig van mondjuk egy állás, amire jelentkezik egy fehér, meg egy brazil, akkor szerinted melyiket veszik fel?

Majd akkor mondd ezt a véleményt, ha tömegével van álláslehetőség, és akkor nem mennek el dolgozni.

"Demagóg vagy. Az ilyen embereket nem szokták közmunkára küldeni."

Hanem hová menjenek, ha letelik a három hónap, és akkor se találnak munkát?

"nem vállal semmilyen felelősséget és nem is járul hozzá a társadalmi törekvésekhez."

De hozzájárul. Dolgozik, és levonják a fizetéséből a járulékokat.

"addig inkább maradjon az ösztönző adó,"

Nem válaszoltál egy korábbi kérdésemre, miszerint mondd el, hogy miért van az, hogy aki megteheti, még se nevel több gyereket?

"Az kétségtelen, hogy ti csak így juthatnátok előre."

Én nem magamról beszéltem, hanem az országról, de rá se ránts!

2llkedő 2012.11.13. 17:59:48

@DeMarco: "Értsd már meg, azért mert vkit nem ítélnek el, képtelenek vmit rábizonyítani, az kurvára nem azt jelenti, hogy azt el sem követte..."

Addig, amíg nem sikerül rábizonyítani, sajna ártatlan.
Ha biztosan tudod a bűnösségét, akkor azt bizonyítani is tudod. Egyébként pedig csak feltételezés.

2llkedő 2012.11.13. 18:02:40

@DeMarco: "Az kétségtelen, hogy ti csak így juthatnátok előre."

Veled ellentétben én úgy gondolkodok, hogy akkor juok előrébb, ha az ország is előrébb jut.

"Mi meg elmegyünk szavazni..."

Én is elmegyek szavazni, hogy eggyel hozzájáruljak Piktor és bűnbandájának leváltásához.

DeMarco 2012.11.14. 09:22:33

@idelle: "a lényeges helyeken még csak alakul..."

Meglátjuk azt még... Kevés embernek tetszik az eu diktatórikus rendszere és következetlensége. Ahogy az sem nyerte el sok állampolgár szimpátiáját, hogy ha vmelyik tagállamban nem megy át egy erőltetett törvény, akkor azt addig szavaztatják, amíg végül átmegy...Ahogy sok állam nehezen fogja lenyelni a kétsebességes uniót és a másodrendűséget.

"az, hogy "ránk szálltak", leginkább természetesen a szabadságharcos retorikának köszönhető."

Sztem meg nem. Sokkal inkább egy kis ballib klikknek, akik szerencsétlenségünkre jelenleg olyan pozícióban ülnek, ahonnan kényelmesen tudnak szívatni. Bármit tehetünk, nekik sosem lesz jó, egészen addig, amíg nem baloldali lesz a kormányunk. Vagyis reményeim szerint jó sokáig, addig, h ezeknek végre lejár a mandátumuk...

"sokkal inkább az a helyzet, hogy az EU nem volt felkészülve egy sereg dologra"

Na, az látszik.. Például arra, hogy a fagyi visszanyal...

"például, hogy egy tagországában a XXI. században restaurációs kísérlet történik valamiféle 1980-as évekbeli rendszer visszaállítására."

Az eu fele királyság. Örüljenek, hogy nem rögtön a királyságot állítottuk vissza, vagy az ezeréves Szent Korona tant. Akkor lenne csak visítás... "A föld illetve általánosságban természeti erőforrások a Szent Koronához rendelése biztosíték, amellyel a közösségi erőforrások a közösség egészéhez rendeltettek. Ezzel megakadályoztatott, hogy pár nemzedék alatt a közösségtől és a közösséget alkotó személyektől a magántulajdon módszerével el lehessen vonni a természeti erőforrásokat, és ezzel a szabad életet ellehetetlenítő közállapotok alakuljanak ki."
Be is fonnák a hajukat rögtön...

"sokkal inkább ilyen értelemben balfaszok, mert egy normális közösségben sokkal keményebben verik le az Orbán-féle tuskókat."

Mint ahogy leverték Meciar-t, Klaus-t, Pontá-t, Fickót, fletót? Ugyan. Ha baloldali, akkor mindent lehet, csak fordítva fáj nekik a dolog.

"nyilván nem vagy jogász."

Nyilván. Nem is kell annak lennem. Kötelet nekik, aztán tapsoljanak.

"egyszerűen arról van szó, hogy a veszprémi ügyészség és a bíróság a tényálláshoz képest túl szigorú ítéleteket hozott több esetben is. ebben is."

A veszprémi ügyészség nagyon is jó ítéletet hozott. A másodfokon eljáró bíróság hozott felháborító, gyomorforgató ítéletet. Ezek és sok egyéb eset miatt van a béka segge alatt az igazság szolgáltatásba vetett hit.

"teljesen mindegy(nek kellene lenni), hogy egy (ezer, egymillió) magánszemély mit képzel egy esetről, ha a tényállás mást mond."

A tényállás elég egyértelmű. Csoportosan elkövetett gyilkosság, gyilkossági kísérlet, garázdaság, bántalmazás, stb. Még mit szeretnél, tömeggyilkosságot??? Ráadásul kurvára el kellene gondolkodni, h amit tízmillió ember egyféleképpen ítél meg, abban azért talán lehet vmi. És ha én lennék a másodfokú bíró, akkor nagyon szégyellném magam...

"a jog szerint az büntethető, ami bizonyítható."

Mennyi bizonyítékot szeretnél kapni? HD minőségű lassított felvételt? Vagy az sem elég?

"1) a Fidesznél ki(k) az új, hiteles arc(ok)?"

A baloldalról volt szó, ők akarnak minél több embert megszólítani nem? Náluk kellene a hitelesség ebben az esetben, náluk kellene felmutatni vmi programfélét. Vagy akkor ismerjék be, h csak a szokásos ballib szavazókat akarják elcsábítani a maszoptól és ennyi. Osztoznak a kis koncon. Jobb két kis pártocska, mint egy közepes. Szalámizódjanak csak, aztán pá-pá..

2) én nem vonultatok fel senkit. egyelőre. nekem sem a Milla, sem Bajnai nem kell, mint ahogyan nem kellett 2010-ben az LMP sem.

Hát kisgazdák egyelőre nincsenek... :))

3) Fletó halott, sajnos még lélegzik, ezért nem képes felismerni. Kuncze maga az SZDSZ, amiről tudjuk, hogy ők voltak a "zsidók", tehát Magyarországon még egyszer nem lesz eladható.

Még a végén egyet fogunk érteni.. :))

"néhány év, és Orbán lejárt lemez lesz. és ha Orbán lejárt lemez lesz, akkor meg fog bénulni a nagy Fidesz, mert Orbán így alakította ki a rendszert."

Meglátjuk. Sztem vannak ott olyan emberek, akik képesek nélküle is továbbvinni a brandet. Vagy nem és teret kapnak új formációk, új arcok. Közben felnő egy másik nemzedék, akik átvehetik a stafétabotot.

"és majd ott is elindul a koncon marakodás, és a többi és a többi."

Lehetséges. Bár régebben is voltak pártok, még az átkos előtt és azok is fennmaradtak, több vezető csere után is. Nem törvényszerű az összeomlás, csak egy lehetséges opció.

"a Fidesz nem hozott semmi olyat, amit az elmúlt száz évben ne láttunk volna"

Új nincs a nap alatt. Majdnem nulla a mozgásterünk, hiszen látjuk. Aki új dologgal próbálkozna, az azonnal falba ütközik. Egy megoldás lehetne, semmilyen, de tényleg semmilyen hitelt nem kellene felvenni és 2016-ig visszafizetni az imf kölcsönt. Akkor lenne mozgásterünk. Addig épp elég lesz kinyöszörögni a törlesztőket...

"de ami nagyobb baj: semmi olyat, ami legalább a reményét csillantaná meg egy modern, fejlődő, XXI. századi Magyarországnak."

Erre, ebben a helyzetben senki nem lenne képes. Én egyetlen formációban sem látom ennek az esélyét. Talán egyedül a Jobbikban, egy rúgjuk ki a multikat, bankokat, államosítsunk mindent és vezessünk be vámokat típusú módszerben, de ennek meg az árát nem akarnám kifizetni. Túl nagy lenne.

DeMarco 2012.11.14. 09:33:00

@Fedor: "Akkor nem is volt igaz. Az összes hivatkozási alapod az volt, hogy a környezetedben mennyi új gyerek születik, mire ÉN hoztam statisztikát az ellenkezőjéről. Ha azóta ebben változást állt be, azt nem fogom letagadni, mert miért tenném?"

Én egy tendenciáról írtam, arról amit körülöttem tapasztaltam és ami pozitív légkörre utalt, te pedig vadul igyekezted ezt a tendenciát cáfolni és hülye statisztikákkal igazolni, h itt márpedig világvége van, mert jobbos a kormány. Most már a statisztikák is megerősítik az előzetesen leírt tendenciákat, ergó már akkor is igazam volt. Most már nincs hová bújnod, nincs mit előrángatnod. Naná, hogy belátod, a hátad a falnál van...

"Valahogy az összes megnyilvánulásodból az jön le, hogy te egy boldog szigeten élsz"

Jól látod. Úgy hívják, hogy Magyarország.

"ami teljesen el van zárva a magyar valóságtól :-)"

Ezt viszont nem látod jól. Így helyes: ami teljesen el van zárva a liberális valóságtól.

Sajnos hiába próbálsz/próbáltok világvégét jósolni, hiába próbálsz végtelenül negatív képet festeni én akárhová fordulok, nem látom magam körül ezt, sőt éppen ellenkezőleg. Egy dolog riogatni, meg rettegtetni, de ezek csak akkor hatásosak, ha ezt vki beveszi, el is hiszi. Én vidéken élek, ide nem ér el a libsi hiszti, mi csak röhögünk rajta.

DeMarco 2012.11.14. 10:02:49

@félázsiai 2llkedő: "Nekem csak forinthitelem van, mégis csúszok lefelé. Mivel minimális a beruházás, nincs szükség tervezésre."

Ez tény. De mindenki tudta, hogy a beruházások nyugatról keleti irányba vándorolnak. Ahogy Románia és Bulgária belépett az eu-ba, a cégek mentek tovább, aztán Szerbia, Macedónia irányába. Mi viszont nyertünk egy mercit, most már két ütemmel. Tény, hogy a multik adóztatása miatt feldugták az orrukat, de pont lesz..om. Mi is kivesszük bőven a részünket, sőt, úgyis áthárították ránk, úgyhogy ne sírjon a szájuk.

"Gondolom, nem ismered a borsodi helyzetet. Nem feltétlenül azért nem dolgoznak, mert nincs kedvük (persze ilyen is van sok), hanem elsődlegesen azért, mert nincs munka."

Ezt készséggel elismerem. De nem is lesz. Mitől lenne? Márpedig gátat építeni, lenyírni a füvet a faluban, kitakarítani az árkokat, csatornát ásni a szennyvíznek, az egyedül élő nyugdíjas néni portáját rendbe rakni, elhordani a havat nem fölösleges munka, nagyon is kell a munkáskéz.
Én nem látom sajnos azt a potenciált, h mitől lehetne oda munkát vinni. És nem csak oda, hanem a többi országba is. A görög fiatalok 40%-a munkanélküli, a spanyol fiatalok 60%-a munkanélküli. Az élőerős munka egyre csökken és nincs ami felszívná ezt. Előbb-utóbb máshogyan kell átszervezni az államot, vagy egyéb opció lesz, például háború. Vagy Asimov féle utópia és az emberek szétverik a gépeket/robotokat, amik elveszik előlük a munkát.

"Majd akkor mondd ezt a véleményt, ha tömegével van álláslehetőség, és akkor nem mennek el dolgozni."

Csakhogy ilyen nincs és sztem mostanában nem is lesz. Ezért legalább társadalmilag hasznos munkát végezzenek, ne csak lődörögjenek.

"Hanem hová menjenek, ha letelik a három hónap, és akkor se találnak munkát?"

Oda, ahol van.

"De hozzájárul. Dolgozik, és levonják a fizetéséből a járulékokat."

Ahogy a többiekéből is.

"Nem válaszoltál egy korábbi kérdésemre, miszerint mondd el, hogy miért van az, hogy aki megteheti, még se nevel több gyereket?"

De válaszoltam fentebb. Mert józanul gondolkodnak.

"Én nem magamról beszéltem, hanem az országról, de rá se ránts!"

Nem rántok. Meggyőződésem, h az ország nagyon boldogan elvan a baloldal nélkül, a maszopot már 89'-ben be kellett volna tiltani és elszámoltatni, akkor eleve nem is lennénk itt. De még most sem késő...
A hidrának sok feje van, de nem legyőzhetetlen.

"Egyébként pedig csak feltételezés."

Oké, rendben. Akkor én a magam részéről erősen feltételezem. Ahogy azt is, hogy azért, mert vkit nem ítélnek el, azért azt a dolgot még elkövethette.

De ha ti ennyire meg vagytok győződve a bíróságok jóhiszemű tévedhetetlenségéről, h mindig minden esetben az igazságot derítik ki és igazságos ítéleteket hoznak és semmilyen sztárügyvédi had, meg politikai szimpátia/kötődés nem tudja befolyásolni az eredményt, akkor gondolom, ti is nyugodtan, jó lelkiismerettel csatlakoztok a halálbüntetés visszaállítását kérő csoportokhoz, hiszen eszerint a tévedés kizárva...

"Veled ellentétben én úgy gondolkodok, hogy akkor juok előrébb, ha az ország is előrébb jut."

Tévedsz. Ebben egyetértünk. Azzal vagy velem ellentétben, hogy ezt kiktől várod el. Mert én azoktól egyáltalán nem ezt várom, míg a fidesztől igen.

"Én is elmegyek szavazni, hogy eggyel hozzájáruljak Piktor és bűnbandájának leváltásához."

Tedd azt, végül is ez egy demokrácia. Győzzön a jobbik! Illetve az ne, győzzön a fidesz! Mondjuk ne kétharmaddal, ne legyünk gonoszok és kárörvendőek, elég a négyötöd... :)))

2llkedő 2012.11.14. 12:54:09

@DeMarco: "Azzal vagy velem ellentétben, hogy ezt kiktől várod el. Mert én azoktól egyáltalán nem ezt várom, míg a fidesztől igen."

Látod, ez a különbség kettőnk között, hogy Te csak Piktorban és a fideszben hiszel, bérmit is csinálnak, én pedig a lehetőségek közül választok. Nekem Piktorral és kétbalkezével , no meg Szíjj Ártóval, és a hozzáluk hasonló mentalitású jobboldaliakkal van gondom.
Ezért írtam már korábban, hogy vannak még sokan, akik nem ebbe a körbe tartoznak, és én nem is mosom őket össze. Én Veled ellentétben nem mondanám azt, ha mondjuk egy Varga Misi lenne a miniszterelnök jelölt, hogy azt nem mert Piktorral egy akolból származik.Tudok különbséget tenni.

DeMarco 2012.11.14. 14:12:16

@félázsiai 2llkedő: "Tudok különbséget tenni."

Én is tudok. Években számolom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.14. 15:03:00

@DeMarco: "Akkor a logikádból kiindulva, Előd sem ütötte el a rendőrt, sőt meg sem halt, igaz?"

Te telesen hülye vagy, teljesen a más két ügy.

"Én egy tendenciáról írtam, arról amit körülöttem tapasztaltam és ami pozitív légkörre utalt, te pedig vadul igyekezted ezt a tendenciát cáfolni és hülye statisztikákkal igazolni, h itt márpedig világvége van, mert jobbos a kormány. "

Egy. Soha se állítottam, hogy itt a világvége csak azért, mert jobbos a kormány. te szoktál ilyeneket mondani ellenkező előjellel.
Kettő. Ha tetszik neked, ami a statisztikában van, akkor téged igazol. Ha nem teszik, akkor hülye. Értem.

"Sajnos hiába próbálsz/próbáltok világvégét jósolni, hiába próbálsz végtelenül negatív képet festeni én akárhová fordulok, nem látom magam körül ezt, sőt éppen ellenkezőleg."

Mondom én. Vagy becsapod magad, vagy csak engem akarsz becsapni.

DeMarco 2012.11.14. 17:17:24

@Fedor: "teljesen a más két ügy."
Miért lenne más? Mindegyikben haltak meg emberek és nem voltak elítélhető felelősök. Sőt az utóbbiban több volt az áldozat is, meg az anyagi kár is jelentős volt. Ezért én továbbra is fenntartom az erős kételyemet és fenntartom, hogy lemoshatatlanul kapcsolódik a személy a fogalomhoz. Akár tetszik nektek, akár nem.

"Ha tetszik neked, ami a statisztikában van, akkor téged igazol. Ha nem teszik, akkor hülye. Értem."

Kettőnk közül neked vannak szükséged statisztikákra. Nekem elég, ha körülnézek magam körül... Próbáld ki, meg fogsz lepődni.
A statisztikákat simán lehet manipulálni úgy, h annak tetsző legyen, aki megrendeli. A statisztika csak egy minta, nem mutatja a tökéletes valóságot, legfeljebb, ha jó, akkor közelíti. Ha megfigyelted ezt sem én linkeltem be, hanem Tallono. Nekem elég a szemem.

"Vagy becsapod magad, vagy csak engem akarsz becsapni."

Ez inkább fordítva szokott megtörténni a posztokban. De még az először idetévedt mezei kommentelő is átlát a szitán.

2llkedő 2012.11.14. 18:14:58

@DeMarco: "Márpedig gátat építeni, lenyírni a füvet a faluban, kitakarítani az árkokat, csatornát ásni a szennyvíznek, az egyedül élő nyugdíjas néni portáját rendbe rakni, elhordani a havat nem fölösleges munka, nagyon is kell a munkáskéz."

De ismerős ez a gondolkodás! Honnan is? Ja! A cucurizmusból. Tudod, akkor volt a KMK.
Ezt anno burkolt munkanélkőliségnek mondták.

2llkedő 2012.11.14. 18:17:26

@DeMarco: "Sőt az utóbbiban több volt az áldozat is, meg az anyagi kár is jelentős volt."

Már kértelek arra, hogy vezesd le, mivel is vádolod Bajnait. Tudom, nehéz, ezért nem válaszolsz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.14. 18:39:33

@DeMarco: "Mindegyikben haltak meg emberek és nem voltak elítélhető felelősök."

Látod ezt mondja az, aki a jobbos legendáknak hisz, és nem a tényeknek.

"Kettőnk közül neked vannak szükséged statisztikákra. Nekem elég, ha körülnézek magam körül..."

És akkor megint ott tartunk, hogy te és a szomszédaid számítanak, az ország többi része meg le van szarva.

"Ez inkább fordítva szokott megtörténni a posztokban."

Legalábbis a te torz olvasatodban.

"De még az először idetévedt mezei kommentelő is átlát a szitán."

Jaj, csak ezt ne mondtad volna :-)

Összeszámoljam, hogy hányan vesézték ki először idetévedők a TE mondataidat?

DeMarco 2012.11.14. 20:13:16

@félázsiai 2llkedő: "De ismerős ez a gondolkodás! Honnan is? Ja! A cucurizmusból. Tudod, akkor volt a KMK.
Ezt anno burkolt munkanélkőliségnek mondták."

A KMK-t először a századelőn vezették be, köze nem volt eredetileg a kommunizmushoz. És 89'-ben került ki a büntetendő tételek közül. Egyébként ezzel évente mindösszesen kb.300 embert büntettek. De a KMK erősen sántít a mai helyzetre.
A közmunkával három legyet ütöttek egy csapásra. Értelmes, hasznos feladatokat végeztetnek el, visszaterelgetik az érintetteket a munka irányába és nem utolsósorban végre megszüntették a "olyan jól élünk a segílykéből, h bolondok lennénk dolgozni menni" effektust, amin lassan már a harmadik generáció nő fel.

"Már kértelek arra, hogy vezesd le, mivel is vádolod Bajnait. Tudom, nehéz, ezért nem válaszolsz."

Nem vádolom semmivel, vádolja az ügyészség ha akarja. Csupán véleményem van, elgondolásom és fenntartom a jogot, h azt gondoljak amit akarok. Ami történetesen ellentétes a tietekkel. Talán még a gondolatrendőrséget nem vezették be.
Olajos ügyekben sem csuktak le senkit, főleg nem politikust, de azért én gondolhatom azt, h megtörténtek bizonyos események, bizonyos emberekkel ugye? Függetlenül a nem létező ítéletektől...

DeMarco 2012.11.14. 20:22:40

@Fedor: "Látod ezt mondja az, aki a jobbos legendáknak hisz, és nem a tényeknek."

Látod ezt mondja azt aki a balos legendáknak hisz és nem a tényeknek.

"És akkor megint ott tartunk, hogy te és a szomszédaid számítanak, az ország többi része meg le van szarva."

És akkor megint ott tartunk, hogy mindenki magából indul ki, annak hisz amit lát, tapasztal és nem annak amit vki felrajzol egy rózsaszínű, vagy fekete lufiba.

"Összeszámoljam, hogy hányan vesézték ki először idetévedők a TE mondataidat?"

Én nem szoktam körmönfontan fogalmazni, elég egyértelmű a véleményem mindenről és nem váltogatom az elveimet. Nem kell nagy ész ahhoz, h vki felismerje, melyik oldalhoz húzok. Nálam sosem láttál olyat, hogy "jajj én nem is..., jajj én nem arra gondoltam..én nem is szeretem ezt, vagy azt a figurát, de igazából mégis..."

"Legalábbis a te torz olvasatodban."

Ez csupán nézőpont kérdése. A blogod önmagában egy furcsa, torz világképet sugall, ami csak nyomokban tartalmazza a valóságot...

fchris82 2012.11.15. 00:09:12

@DeMarco: "Én nem szoktam körmönfontan fogalmazni, elég egyértelmű a véleményem mindenről és nem váltogatom az elveimet. Nem kell nagy ész ahhoz, h vki felismerje, melyik oldalhoz húzok."

Kicsit kevered a szezont a fazonnal. Neked nincsenek elveid, te nem elvek mentén gondolkozol, ha csak azt nem tekintjük elvnek, hogy "Ha a Fidesz csinálja, akkor az jó, ha nem a Fidesz, akkor az rossz". Ez nem elv, ez nettó hülyeség, és erre próbálnak meg többen rávilágítani neked. Ez nem működik, hogy ha a Fidesz lop, az oké, ha az MSZP, akkor számoltassa el a Fidesz. Ha a Fideszben ülnek kommunisták, az oké, ha az MSZP-ben, akkor kötelet nekik. Ha a Fidesz csinál a kommunizmusból átvett hülyeségeket, akkor az nemzeti és szépen lehet sorolni, hogy az miért is "jó", de a történelemkönyvben az MSZMP-nek ugyanaz legyen felróva, mint nemzetárulás. Hol vannak itt az elvek és a következetesség?

Ezt nem elvnek hívják, hanem hűségnek! Vagy ha ragaszkodsz hozzá, akkor persze nevezhetjük elveknek is, csak akkor mehetsz üdvözölni elvbarátaidat - vagy ha úgy jobban tetszik, elvtársaidat -, akik hasonló vehemenciával és ésszerűséggel szolgálták ki az előző rendszert - elvek nélkül, de maximális hűséggel -, függetlenül attól, hogy mit csinált az. Ajánlom megnézésére a Tanú című filmet, meg nézz meg néhány Hofit, sajnos pár aktuális lett, főleg amikben az állandóan haldokló imperialista nyugatot ostorozó vagy éppen a valós adatoknak teljesen ellentmondó nyilatkozatokat lehozó kormányt ostorozza és figurázza ki.

De persze ne hagyd, hogy a tények hűségedben megrengessenek, mert még a végén meginogna az a fene nagy - alaptalan - bizalmad a Fideszben és Orbán Viktorban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.15. 04:30:00

@DeMarco:

"Én nem szoktam körmönfontan fogalmazni, elég egyértelmű a véleményem mindenről és nem váltogatom az elveimet."

"hát még szép, h a fideszesek szedik ki a pénzt, milyen lenne a világ, ha még most is a baloldaliak kasszájába gyűlne a pénz.."

- Neked nincsenek elveid.

2llkedő 2012.11.15. 06:57:44

@DeMarco: "Csupán véleményem van, elgondolásom és fenntartom a jogot, h azt gondoljak amit akarok."

Lehet véleményed, lehet elgondolásod, de azt tartsd meg magadnak, ha nem vagy hajlandó kifejteni, és megvédeni azt az álláspontot. Mert az is egy álláspont lehet mondjuk a részemről, hogy Te egy félszemű, rokkant élősködő cigány vagy. Gondolom, ha ezt írom, akkor Te is kíváncsi vagy arra, hogy mire alapozom ezt a kijelentésemet?

"Talán még a gondolatrendőrséget nem vezették be."

Légy türelemmel, partod és kórmányod hamarosan bevezeti.

"Olajos ügyekben sem csuktak le senkit,"

Sőt! A legfőbb rendőrünk se a börtönválogatottat erősíti, hanem a kórmányt.

"A közmunkával három legyet ütöttek egy csapásra."

Igen, plusz még a nagy csapkodásban az értékes antik vázát is lecsapták.

2llkedő 2012.11.15. 07:00:32

@DeMarco: "A közmunkával három legyet ütöttek egy csapásra. "

- Jean! Hol a feleségem?
- Meghalt, uram!
- Hogyhogy? Egy órával ezelőtt beszéltem vele!
- Igen uram, de pár perce rászállt egy darázs és azt mondta, hogy üssem agyon!

DeMarco 2012.11.15. 09:50:35

@fchris82: "Neked nincsenek elveid, te nem elvek mentén gondolkozol, ha csak azt nem tekintjük elvnek, hogy "Ha a Fidesz csinálja, akkor az jó, ha nem a Fidesz, akkor az rossz"

Mivel homlokegyenest ellenkező irányokról beszélünk, ezért nem kérdéses, h melyiket milyennek tartom.
Az elveim nem fedik le teljesen a fideszt, de ők állnak a legközelebb hozzá. Ha mindenáron definiálni akarnám és pártosítani, akkor vhol a keresztény demokraták és a fidesz között húzódok, sőt némileg a jobbik felé is, bizonyos kérdésekben.

"Ajánlom megnézésére a Tanú című filmet, meg nézz meg néhány Hofit"

Nem kell ajánlgatni, láttam épp elégszer mindkettőt, utóbbit élőben is, a (volt) balatoni étterme nincs messze a nyaralónktól.

"De persze ne hagyd, hogy a tények hűségedben megrengessenek, mert még a végén meginogna az a fene nagy - alaptalan - bizalmad a Fideszben és Orbán Viktorban."

Mármint szerinted alaptalan. A tények pedig csak növelik a bizalmamat. Függetlenül attól, h neked ez esetleg nem tetszik.

DeMarco 2012.11.15. 10:08:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "hát még szép, h a fideszesek szedik ki a pénzt, milyen lenne a világ, ha még most is a baloldaliak kasszájába gyűlne a pénz.."

"- Neked nincsenek elveid."

Miért ne lehetnének? Ti keveritek a szezont a fazonnal. Attól, hogy vannak elveim, még nem azt jelenti, hogy nem vagyok eléggé reális is egyben.
Azért elég jól ismerem, h hogyan működik a világ, mik a mozgatórugói. Teljesen felesleges úgy tenni, mintha... ez Fedor asztala. Ő szokott úgy csinálni, h a fidesznél a legkisebb hibát is felnagyítja és számon kérné az abszolút csak elvi síkon létező fogalmakat, miközben pontosan tudja, h a saját tábora is elkövette ugyanazokat, vagy még durvábbakat, csak azokkal elnéző ugyanilyen tekintetben. Talán itt-ott szóvá tesz ezt-azt, de annyira már nem zavarja, h ne értene egyet velük elviekben.
Ne akarjatok olyat számon kérni tőlem, hogy tagadjam meg a realitást, vagy tegyek úgy mintha megtagadnám, az elveimért. Az elvek megváltoztathatatlanok, de az elveket követő emberek, pártok, egyesületek, akármik megváltoztathatók. Ha lesz egyszer olyan párt, ami még közelebb visz, még jobban lefedi az elveimet, akkor azt fogom támogatni. Ezt pillanatnyilag egy kombóban tudnám elképzelni.
Tőlem sosem fogsz látni realitást tagadó, álszent utópiákat, például ilyeneket:
"Igen lopott a maszop, de a fidesz sokkal többet!! És ez olyan cúnya dolog, elfogadhatatlan, nekik aztán főleg nem kellene egyáltalán lopni, nem szégyellik magukat, h lehet olyan pártot támogatni, melynek sleppje nyúlja a közös pénzt.."
Mert szép utópia, hogy a pártok sleppjei, támogatói nem akarnak semmit választási győzelem esetén és egyenlő feltételek vannak mindig, minden esetben, de ez sehol a világon nem működik, sehol a világon nincs így és sehol a világon nem hiszik el reálisan, h így lenne.

Épp ma olvastam egy cikket, tessék bevágom nektek okulásul:

index.hu/tech/mem/2012/11/14/pizzahaboru_tort_ki_a_memvilagban/

"Sőt! A legfőbb rendőrünk se a börtönválogatottat erősíti, hanem a kormányt."

Látom, megértetted a célzást, az indokaimat és az erős kétkedésem forrásait. Ennek örülök, akkor zárhatnánk is ezt a témát.

"A közmunkával három legyet ütöttek egy csapásra."

"Igen, plusz még a nagy csapkodásban az értékes antik vázát is lecsapták."

Fel nem fogom, hogy te hol a francban láttál antik vázát, pláne értékeset ebben a kérdésben??? Ha csak nem az otthon ülő és a kis segílykéből élősködő rétegben, de ebben az esetben igencsak máshogyan gondoljuk az értékes és antik fogalmakat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.15. 12:29:54

@DeMarco: "Látod ezt mondja azt aki a balos legendáknak hisz és nem a tényeknek."

Az én, úgymond "legendáimat" bírósági döntések sora támasztja alá, de oké, akkor toljad a tényeket, kíváncsian várom :-)

"És akkor megint ott tartunk, hogy mindenki magából indul ki, annak hisz amit lát, tapasztal és nem annak amit vki felrajzol egy rózsaszínű, vagy fekete lufiba."

Tehát te személyesen ismered az összes magyar állampolgárt, és mindegyikről tudod, hogy miképp él és vélekedik.

DeMarco 2012.11.15. 13:13:12

@Fedor: Idézet a cikkből: „A vártnál rosszabb GDP adatért szinte teljes mértékben az aszály felelős, mivel a többi ágazat a várakozásainknak megfelelően teljesített. Az ágazatok mintegy fele stagnált, míg az információ, telekommunikáció, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és az építőipar teljesítménye növekedett. Ez utóbbi alapján a beruházások a vártnál kedvezőbben alakulhattak a harmadik negyedévben”

Az időjárásnak elfelejtettek szólni, h esőt is adjon... tegyél panaszt a legfelsőbb hatalomnál. Ilyet a fideszre tolni...megáll az ész....

Több helyen leírják, h a mezőgazdaság miatt lettek rosszabbak az adatok és konkrétan az aszályos időjárás miatt. Legközelebb rendelj több esőt, vagy járj esőtáncot...

A többi ország adatait végignézve, csoda, h ennyit elértek.

DeMarco 2012.11.15. 13:22:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Az az elved, hogy ki kormányon van lophat?"

Nem elv. Tapasztalat. Minden nagyobb pártnak van egy haszonleső sleppje, akik a támogatásukért cserébe elvárnak némi kedvezményt, támogatást, segítséget. De nem is kell a sleppet nézni, maguk a szavazók, emberek is azért szavaznak egy pártra, mert tőlük várnak el vmit, tőlük várják el, h olyan irányba vezessék az államot, ami nekik is nyugodtabb, élhetőbb, pénzügyileg kevésbé megterhelő életet biztosít. Akár úgy is nézhetjük, hogy ki ígér többet és kinek hiszik el, h be is tartja az ígéretét. Azzal senki, soha nem nyerne kampányt, hogy aki engem támogat, az nem fog kapni semmit sem, ha kormányra kerülünk, sőt, brutális megszorításokat fogunk bevezetni, adót, adó hátán, megszorítást, megszorításra.
Ezt azért nem nagy művészet belátni.
Ezt belátni nem nagy művészet.
Természetesen nekem sem tetszenek a lopások és elítélem őket, ugyanakkor nem csinálok úgy, mintha nem tudnám, h mi mivel jár, mi minek a következménye.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.15. 13:29:29

@DeMarco: "Több helyen leírják, h a mezőgazdaság miatt lettek rosszabbak az adatok és konkrétan az aszályos időjárás miatt."

Valóban? Idézni én is tudok a cikkből:

"Sorozatban a harmadik negyedévben csökken a GDP"

Lassan egy éve aszály volna?

Ez is onnan:

"A KSH gyorsbecslése alapján a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált."

A nemzetgazdaság felére lenne befolyással az időjárás?

Aztán: "A többi ország adatait végignézve, csoda, h ennyit elértek."

Tényleg? Melyekre gondolsz? Megint csak a cikkből:

"a magyar gazdaságot leginkább befolyásoló külkereskedelmi partner, Németország gazdasága 0,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. (...) Az Európai Unió második legnagyobb gazdasága, a francia szintén nőtt a második negyedévben"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.15. 13:30:33

@DeMarco: "Természetesen nekem sem tetszenek a lopások és elítélem őket, ugyanakkor nem csinálok úgy, mintha nem tudnám, h mi mivel jár, mi minek a következménye."

Mintha nem egészen így álltál volna a témához, amikor még a nem a kedvenceid voltak kormányon...

DeMarco 2012.11.15. 15:29:52

@Fedor: Úgy elég nehéz veled vitatkozni, h csak a neked tetsző negatív mondatokat emeled ki a szövegből, miközben elegánsan kihagyod a pozitív, vagy semleges tartalmú sorokat.

A stagnálás még nem recesszió. Igaz, növekedés sem. De megette a fene az egészet, ha hitelből növekednénk nagyot. Ideje lenne spórolásból, azaz munkából növekedni.

"a magyar gazdaságot leginkább befolyásoló külkereskedelmi partner, Németország gazdasága 0,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben."

Húha.. micsoda növekedés az eu legerősebb államától. Ehhez képest a mi 0.2%-os csökkenésünk elenyésző. Alig 1,1% a különbség a legerősebb államhoz képest. A többi meg még közelebb van hozzánk.

"Mintha nem egészen így álltál volna a témához, amikor még a nem a kedvenceid voltak kormányon..."

Mintha ti sem egészen így áltatok hozzá... Most csupán fordítottak a szerepek, szerencsére.

Addig minden rendben van, amíg én elégedett vok, ti meg morogtok. Fordítva sokkal rosszabb lenne...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.15. 16:01:00

@DeMarco: "Úgy elég nehéz veled vitatkozni, h csak a neked tetsző negatív mondatokat emeled ki a szövegből, miközben elegánsan kihagyod a pozitív, vagy semleges tartalmú sorokat."

Bocs, de én a teljes cikket ajánlottam, te kezdtél el kiragadni sorokat, én csak kiegészítettem az általad eltorzított képet.

"Húha.. micsoda növekedés az eu legerősebb államától. Ehhez képest a mi 0.2%-os csökkenésünk elenyésző."

Csak hogy a tendencia lényeg, az, hogy ők növekednek, mi meg háromnegyed éve csökkenünk.

"Mintha ti sem egészen így áltatok hozzá..."

Ez hazugság, tudod jól. Leszokhatnál róla. Nem fogsz olyan mondatot találni tőlem, ahol én a szoci lenyúlásokat mentegetem, csak olyat, ahol azt írom, hogy a korrupció üldözendő, párthovatartozás nélkül.

DeMarco 2012.11.15. 20:33:01

@Fedor: "Bocs, de én a teljes cikket ajánlottam, te kezdtél el kiragadni sorokat, én csak kiegészítettem az általad eltorzított képet."

Általam?? Csak idéztem egy fontos momentumot a cikkből, ami rögtön más fényt vet az egészre, mint amit láttatni akartál volna.

"Csak hogy a tendencia lényeg, az, hogy ők növekednek, mi meg háromnegyed éve csökkenünk."

Növekednek??? Mivel? 0,9%-al? Viccelsz? Az növekedés? Épp, h nem stagnálnak, vagy mennek recesszióba és ez még az eu legerősebb állama, legerősebb gazdasága, ahol ezt úgy tudták elérni karöltve a franciákkal, h meredeken emelték az államadósságukat, miközben a miénk csökkenő pályán van. Hogy a 3%-os államháztartási hiányról már ne is beszéljünk...
El vagy te varázsolva öcsém...

"Nem fogsz olyan mondatot találni tőlem, ahol én a szoci lenyúlásokat mentegetem, csak olyat, ahol azt írom, hogy a korrupció üldözendő, párthovatartozás nélkül."

Legfeljebb a mondatok első felében, amit azonnal követ egy DE...és persze csak akkor voltál hajlandó beismerni bármit, amikor már lecsukták őket, addig végig mentegetted őket, az elvhűség pedig végig megvolt, most is megvan, amiről egyébként most szó volt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.15. 20:52:36

@DeMarco: "Az növekedés?"

Az növekedés, és nem csökkenés, mint nálunk. Még egyszer: a tendencia a lényeg. A seggünket a földhöz vernénk örömünkben, ha nekünk csak ennyi növekedésünk is lenne.

"a miénk csökkenő pályán van"

Talán most ne menjünk bele, hogy milyen átmeneti és aljas eszközzel sikerült csökkenteni.

"Hogy a 3%-os államháztartási hiányról már ne is beszéljünk..."

Ne is, mert az is épphogy megvan a kelleténél nagyobb áldozatok árán, és semmi garancia sincs arra, hogy tartós lesz ez az állapot, sőt, pont az ellenkezője néz ki a kormányintézkedésekből.

"Legfeljebb a mondatok első felében, amit azonnal követ egy DE...és persze csak akkor voltál hajlandó beismerni bármit, amikor már lecsukták őket"

Még egyszer: hazudsz, és nem fogsz tudni találni tőlem egy olyan mondatod sem, ami téged támasztana alá. Muszáj vagyok ezt minden alkalommal leszögezni, mert olyan is olvashatja a vádaskodásaidat, aki nem ismeri az írásaimat. Hazudsz, méghozzá gátlástalanul, abban bízva, hogy ez rajtam ragad, ha sokat ismételgeted.

Mondjuk ebben tényleg tipikus fideszes vagy.

DeMarco 2012.11.16. 21:07:12

@Fedor: "A seggünket a földhöz vernénk örömünkben, ha nekünk csak ennyi növekedésünk is lenne."

Hogy lenne ennyi te szerencsétlen?? A magyar gazdaság leginkább a némettől függ, ami egyben azt is jelenti, hogy sosem fogja elérni, de még csak megközelíteni sem azt. Eleve másik csapatban játszik. Ha esetleg visszakapnánk Nagy Magyarországot, akkor lehetne pályázni ugyanabba a ligába.

"Talán most ne menjünk bele, hogy milyen átmeneti és aljas eszközzel sikerült csökkenteni."

Hülye vagy. Mindjárt elsírom magam, h le kellett mondaniuk a bankoknak és a multiknak az extra profit egy részéről, már amit nem toltak át rögtön a fogyasztónak. Majd meglátjuk, h mennyire "átmeneti". Épp ma lett véglegesítve a bankadó... Ennyit erről.

"Ne is, mert az is épphogy megvan a kelleténél nagyobb áldozatok árán"

Hallod egyáltalán magadat??? Esküszöm nem vagy százas. A maszop ülve nyalta volna a holdat, ha csak egyszer is megközelítette volna ezt! A fidesz meg zsinórban csinálja éveken át. Még a kiba..ott uniós államok zöme sem képes betartani ezeket a kritériumokat. De persze neked szokás szerint semmi sem elég, semmi sem jó, semmivel sem vagy elégedett. Tudod mit? Szar neked...

"semmi garancia sincs arra, hogy tartós lesz ez az állapot, sőt, pont az ellenkezője néz ki a kormányintézkedésekből."

Esetleg vedd le a szemellenzőt. Majd mi adunk rá garanciát a legközelebbi választáson is.

"abban bízva, hogy ez rajtam ragad, ha sokat ismételgeted."

Te is abban bízol, h ha sokat tagadod, akkor esetleg vki elhiszi neked...
Nekem nem kell hinni, ha vkit érdekel, akkor olvassa el bármelyik posztodat és alkosson maga véleményt. Nem lesz nehéz.

Látom megkezdted a szerecsenmosdatást.
Ugye nem baj, ha én inkább a gazdáknak adok igazat, a valódi érintetteknek és nem a kedvencednek. Mert kétségtelen, h ő a ma született bárányka, semmihez semmi köze, mindent tagad. Ha nem így lenne, nem írtad volna meg.
Tudod, ha megkérdeznéd egy ma már csak kétes emlékű kamupárt vezetőjét, h volt-e köze az olajosokhoz, akkor csodálkozó tekintettel esküdne meg az anyjára, h neki ugyan soha nem volt semmi köze hozzájuk. Ő maga a három majom. De ha megkérdezel egy valódi, élő szemtanút, akkor azt fogja mondani, h bizony időnként megjelent egy fekete aktatáskával és pénzzel telepakolva távozott...
Kérdezni mindig lehet, de ha az ember értékelhető válaszokat akar kapni és nem a pr dumára kíváncsi, bizony meg kell találni a megfelelő embert akitől kérdezhet...

DeMarco 2012.11.16. 21:47:09

@Fedor: Nem olvastam végig mind a 400 kommentet, de sokat azért igen. Ez lett a kedvencem:

"Már látom a 2014-es óriásplakátokat Bajnai fotójával és a felirattal: Eladna Ön ennek az embernek 10.000 libát 60 napos fizetési határidőre?" :)))) cool

Elég pár kommentet végigolvasni és rögtön kiderül, hogy, mint mindenben, itt sem lesz egyetértés soha.

És az is látszik, amit már napokkal ezelőtt megírtam, csak nem akartátok elfogadni. Teljesen mindegy, h ki mit gondol, ma született bárányka, vagy sáros-e, a két fogalom összenőtt és elválaszthatatlanul kapcsolódik. Ahogy írtam, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Főleg akkor, ha a mondat első fele sem igaz már adott esetben.

Egyébként meg részemről a téma lezárva, sokkal jobban érdekel Matolcsy mai húzása, amivel remélhetőleg végképp elzavarta az imf-et, egy nagy fuck offal, meg a zsidók újabb háborúja, amivel szimpátiát akarnak kiváltani Obamából, (ha már nem nyert Romney). Bár ez már annyira megszokott, h csak egy ásítással ér fel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.16. 22:16:38

@DeMarco: "Ha esetleg visszakapnánk Nagy Magyarországot, akkor lehetne pályázni ugyanabba a ligába."

Na, jó ha te komolyan azt gondolod, hogy egy ország gazdasági növekedése a fizikai méretétől függ, akkor azt hiszem nem kívánok tovább vitázni veled. Ehhez a színvonalhoz most nincs türelmem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.17. 00:42:01

@DeMarco:

Ha holnap kiállok a körútra, és azt kiabálom ötszáz-magammal, hogy DeMarco kabáttolvaj, akkor ugyebár te is kabátlopási ügybe keveredtél? Vagy csak simán rágalmazlak?

Ne magyarázd meg, csak gondolkozz!

fchris82 2012.11.17. 05:47:05

@DeMarco: "Hogy lenne ennyi te szerencsétlen?? A magyar gazdaság leginkább a némettől függ, ami egyben azt is jelenti, hogy sosem fogja elérni, de még csak megközelíteni sem azt."

Nem akarlak kicsit sem kizökkenteni egyszerű világképedből, de azért szeretném felhívni arra az aprócska tényre a figyelmed, hogy százalékokról van szó. Fedor, helyesen és figyelmesen a gazdasági növekedésre mondta, hogy ott növekedés van! Nem azt mondta, hogy a GDP-nk lesz ugyanannyi.
Nem fogok belemenni olyan összetett és ezek szerint számodra végtelenül bonyolult dolgokba, mint hogy kamatos kamat, csak maradjunk annál, hogy megpróbálom neked elmagyarázni, hogy a gazdasági növekedésünk (annak százalékos mértéke) nemhogy utolérheti, akár le is hagyhatja a Németországit, sőt, ha ők növekednek, nekünk is minimum azt kellene, mert abban teljesen igazad van, hogy a német gazdaság elég jól kihat a miénkre, ennek megfelelően pláne érdekes, hogy mi recesszióban vagyunk, míg ők növekednek!

Ezen egyébként elgondolkoznék a helyedben. Szóval ők növekednek, mi recesszióban vagyunk. Most akkor vagy mégsem függünk annyira az ő gazdasági teljesítményüktől - nyilván de -, vagy arról van szó, hogy nélkülük még nagyobb lenne nálunk a recesszió! Ezek után, hogy a kormány kapott még puszira 3 000 milliárd megtakarítást is - ami az előző kormányoknál mínusz volt!!!! - és ehhez jön még, hogy most már ami az előző kormányoknál ment a nyugdíjpénztárakhoz, náluk landol - ki kellene számolni, ez hány milliárd plusz bevétel, amivel az előző kormányok nem számolhattak -, plusz ehhez társul még a növekvő német gazdaság, ÉS ENNEK ELLENÉRE recessziót tudtak összehozni, és a hiányt is csak újabb megszorításokkal tudják kordában tartani, kifejtenéd nekem földi halandónak, hogy ezekben mégis te hol látod a siker, a zsenialitás, a magyar csoda csíráját is?
Pistike úgy bukik meg matekból, hogy ő már kétszer annyi időt kap a feladatok elvégzésére és használhat telefonos segítséget is, ellentétben a többiekkel. Lehet ezek után is hirdetni, hogy Pistike egy zseni, csak éppen talán jobb lenne, ha Pistike távol tartaná magát a jövőben a matekfeladatoktól.

Összegezve:
- növekvő német gazdaság
- +3 000 milliárd
- +x milliárd, ami a többi kormánynál elfolyt MNYP-khez
- új Mercedesz gyár - ezt már fent külön nem említettem, de jól mérhető volt a számokra gyakorolt hatása a beindulás után

--> recesszió és még a hiány tartásához további megszorító intézkedésekre van szükség

De persze sorolhatod azokat a külső tényezőket, amik felmentik az egész bagázst, és valójában örülhetünk, hogy megmentettek minket az államcsődtől.

fchris82 2012.11.17. 05:56:28

@DeMarco: "Egyébként meg részemről a téma lezárva, sokkal jobban érdekel Matolcsy mai húzása, amivel remélhetőleg végképp elzavarta az imf-et, egy nagy fuck offal, meg a zsidók újabb háborúja, amivel szimpátiát akarnak kiváltani Obamából, (ha már nem nyert Romney). Bár ez már annyira megszokott, h csak egy ásítással ér fel. "

Itt nem az IMF az ország legnagyobb veszélye, hanem maga Matolcsy. Te kevered a szerepeket. De sorold már légy szíves, hogy az IMF-nek mely intézkedéseivel lenne bajod?

Egyébként Öveges professzort néztél? Hasonlítsd már össze Matolcsy előadásával. Az egyiknél látszik, hogy ért hozzá, csak próbál érthető lenni. A másikról meg látszik, hogy próbál érthető lenni, vmiben, amihez nem ért. És ez utóbbi nem Öveges. Vagy te olyannak képzeled el egy hozzáértő közgazdász előadását, amit Matolcsy produkál rendszeresen? :D

DeMarco 2012.11.17. 09:59:53

@Fedor: "Ehhez a színvonalhoz most nincs türelmem."

Pontosabban az érveid fogytak el. Bajban vagy, amikor vki kipukkasztja a lufidat.

DeMarco 2012.11.17. 10:01:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ha holnap kiállok a körútra, és azt kiabálom ötszáz-magammal, hogy DeMarco kabáttolvaj, akkor ugyebár te is kabátlopási ügybe keveredtél?"

Dehogy! Én mindent tagadni fogok rezzenéstelen arccal és kikérem magamnak a vádaskodást!
Cipruson meg majd nyitok csöndben egy kabátboltot...

DeMarco 2012.11.17. 10:16:10

@fchris82: "Fedor, helyesen és figyelmesen a gazdasági növekedésre mondta, hogy ott növekedés van!"

Amit nem is cáfolt senki. Már, ha növekedésnek lehet nevezni 0,9%-ot, ami inkább egy bakkfütty...Én a roppant kicsi különbségre hívtam fel a figyelmet, ami mindössze 1,1%-ék, gyakorlatilag elhanyagolható. Ráadásul a németek meg franciák azért nincsenek velünk együtt recesszióban, mert elengedték az államadósságukat, jelentősen növelve azt. Miközben mi meg folyamatosan csökkentjük azt is.

"Németországit, sőt, ha ők növekednek, nekünk is minimum azt kellene"

Nem, nem kellene. Az imf is azt akarná, h vegyünk fel még több hitelt és még több hitelt és még több hitelt, aztán majd abból növekednénk egy kicsit. Jah persze, de a hiteleket vissza is kell fizetni... 2013-ban simán növekednénk, ha nem kellene óriási tétel imf kölcsönt visszapengetni...

"De persze sorolhatod azokat a külső tényezőket, amik felmentik az egész bagázst, és valójában örülhetünk, hogy megmentettek minket az államcsődtől. "

Magad is ismered a külső kényszerítő tényezőket, különben nem hoztad volna fel ezeket. Mindenki látta, h mire képesek a multik, bankok, ha szorongatják őket. A hitelminősítők, eu ballibái, imf, velencei bizottság, sorolni lehetne hányan ugranak a torkunknak egy kis adóztatás miatt...
Államcsőd meg fletó alatt lett majdnem.

Ha 3% alatt marad a hiány és csökken az államadósság, engem nem érdekel az ár, amit ezért fizetni kell.
Ráadásul ugye nem gondolod komolyan, h egy ballib kormány jobban csinálná??? Esetleg nézd meg azt a nyolc évet, ahol 9,6% volt az államháztartási hiány és duplázódott az államadósság...
Jah, úgy mindenkinek menne, nekem is.

fchris82 2012.11.17. 17:31:27

@DeMarco: "Az imf is azt akarná, h vegyünk fel még több hitelt és még több hitelt és még több hitelt"

Megpróbálok hangnemet váltani.

Kedves DeMarco!

Szeretném felhívni figyelmét arra, hogy az IMF nem egy bank, nem egy piaci alapon működő szervezet. Az IMF egy kvázi segélyszervezet, ami olcsóbban ad hitelt a megszorult országoknak, HA KÉR, mint ha azt egyébként a piacról tenné. Ő ezt azért tudja megtenni, mert mint mondtam, nem piaci alapon működik, másrészt a többi hitelnyújtóval szemben erősebb jogosítványai, hátterei vannak.

Tehát a fenteikből következik, hogy a szerepek a következő képen működnek - amit a kormány természetesen igyekszik nem túl hangsúlyosan kommunikálni, már-már egészen máshogy beállítani, mint a valóság:
- A kormánynak kell hívnia az IMF-et, nem az IMF keresi meg a kormányokat. Tehát Mohamednek kell a hegyhez fáradnia, mert a hegy nem fog Mohamedhez sétálgatni. Ez úgy történt, hogy Matolcsy György/Orbán Viktor felemelte a telefont, és felhívta az IMF-et, hogy szeretne hitelt felvenni.
- Az IMF ezek után leül tárgyalni az adott kormánnyal, hogy milyen feltételek mellett hajlandó hitelt adni. Tehát ő azért tud feltételeket diktálni, mert ha azokat a másik fél nem teljesíti, akkor nem ad pénzt, ilyen egyszerű. Ön azt állítja a fenti leírásában, és már sokadjára, tévesen, hogy az IMF magától trónol itt, és mindenképpen rá akarja tukmálni a hitelét ránk, ami nyilván nem igaz.
- Most is veszünk fel hitelt, méghozzá egyre magasabb kamatra, jelenleg 9,5%-ért, az IMF által nyújtott 4% helyett. Ismétlem, mert ez nagyon fontos cáfolata a kormány által kommunikált "valótlanságnak", mely szerint elsődleges cél az államadósság csökkentés: MOST IS VESZÜNK FEL HITELT, nem is keveset.
- Az államadósság csökkentés 1 lépésben történt - múlt idő! -, a nyugdíjmegtakarítások lenyúlásával, azóta ismét folyamatosan növekszik - jelen idő! Amiben semmi meglepő nincsen, nyilván nem azért kínál a kormány 9,5% kamatot az állampapírok után, mert annyira nincs szüksége a hitelre, hanem mert éppen, hogy szüksége van rá. Igen, jól látja, valójában tök mást csinálnak, mint amit mondanak és kommunikálnak. Illetve abban igazat mondanak, hogy cél az államadósság csökkentés, csakhogy nem a cél felé haladnak.

Kérem értse meg, hogy sem én, sem senki más, aki nem ért egyet a kormánnyal, nem az eladósodás híve, sőt! Nem azzal van bajunk, hogy a Fidesz van hatalmon, és nem más, hanem azzal, amit csinálnak, a következetlenség, az átgondolatlanság, a teljesen ad hoc ötletelgetés és előkészítetlenség. A folyamatos ellenség kép gyártás, amiben mindenképpen keresni kell vkit, aki M.o.-ra rá akar kényszeríteni vmit, ami neki rossz. Mi csak egyszerűen tisztában vagyunk vele, hogy semmilyen külső tényező nem hatott az önkormányzatokra, hogy devizában eladósodjanak és hitelből új tereket építsenek vagy újítsanak fel. Semmilyen külső kényszer nem volt arra, hogy legyen 100 napos program, 13. havi nyugdíj. Semmilyen külső kényszer nem volt arra, hogy a Fidesz a Bajnaiék által meghagyott IMF hitelre azt mondják, "nem, köszönöm, államadósságot nem szeretnénk növelni, nem kérjük". Felvették és felhasználták. Azért, mert OV-nak még nem volt effektíve öszödi beszéde, jól láthatóan hazudik folyamatosan, merthogy nem az államadósság csökkentés irányába visz a dupla áron felvett hitel, az egyszer biztos.

Továbbá nem is életszerű ez az egész. Képzelje el, hogy egy családban a családfő munkanélküli lesz (válság). Vannak adósságaik, amiket törleszteni kellene és a családot is fent kellene tartani. Mindenki tudja, hogy a helyzet átmeneti. Jelenleg a családfő fejébe vette, hogy akkor most, amíg munkanélküli, akkor törlesztjük az adósságot vissza, és mindent ennek rendel alá. Illetve mégsem, mert a család fenntartásához további hiteleket kényszerül felvenni, és mivel a bank túl sok papírt kér, meg még beleszólna dolgokba (IMF), ezért inkább uzsorásokhoz fordul (állampapírok), ahol drágábban, de kb pofára osztják a pénzt.

Mi nem gonosz magyarellenes összeesküvők vagyunk, hanem szeretnénk látni egy gazdaságilag erős országot. Ha az országnak jól megy, nekünk is jól megy. Ez ilyen egyszerű. Nem hiszem, hogy ebben Ön is más véleményen lenne. Egyszerűen, mi azt látjuk, hogy a jelenlegi kormány nem ért a gazdaságpolitikához, fogalma sincs az ok-okozati összefüggésekről, másrészt baromira kellemetlen lenne neki, ha az IMF a pénzügyekre ránézve saját jelentéseket kezdene írogatni, ezzel az ellenzék kezébe nem kis fegyvert adva, hogy "Hahó, a király meztelen". Sajnos úgy tapasztaljuk, hogy a napi politika felülírja az ország hosszútávú céljait, és ez politikai hovatartozástól függetlenül árt az országnak. Önnek is, nekem is. És ezzel senki sem a szocikat sírja vissza, hanem vmi épeszű szakembert, aki minimálisan átlátja a dolgokat. Arról aztán már vitázhatunk, hogy ki az, de hogy Matolcsy és OV semmiképpen sem, ezt már az elmúlt 2 év tökéletesen megmutatta. És nem kell várni 8 évet, mert ők már idénre is felemelkedést jósoltak, és recesszió lett, tehát jól láthatóan nem a valóságról beszélnek. Akkor sem, amikor arról beszél, hogy megszorítások nélkül sikerült kilábalni. Csak a 27% ÁFA-val számolva, 100 000 Ft-os fizetéssel, -15 000 Ft-ot vettek ki az emberek zsebéből évente. A tranzakciós adóról és az egyebekről nem is beszélve.

DeMarco 2012.11.18. 08:21:18

@fchris82: "az IMF nem egy bank, nem egy piaci alapon működő szervezet. Az IMF egy kvázi segélyszervezet, ami olcsóbban ad hitelt a megszorult országoknak"

Abban egyetértünk, h az imf nem klasszikus bank, én sokkal inkább tartom gazdaságilag kizsákmányoló, nyomorba döntő fegyvernek, amit korbácsként használnak a gazdái. Vagy ha tetszik, lépesmézként. A "segélyszervezettől" fényévekre van. Ha segélyt osztana, akkor nem kérne kamatot!!, nem is keveset a "segítségéért". A működése hasonló a bankhoz, pénzt vesznek fel tőle kamatos kamatra. De sokkal veszélyesebb, mint egy bank, mert az imf a pénzéért cserébe és az ún.kedvezőbb kamataiért cserébe, teljes beleszólást követel az adott gyarmat pénzügyeibe, gazdasági döntéseibe, követelve, h arrafelé menjen a gazdaság amerre nekik az megfelel. Pontosabban a mögöttük álló kormányoknak, pénzügyi világnak és multiknak az érdekeit figyelembe véve.
Még sehol a világon nem lett jobb az imf beavatkozása után, csak tovább romlott a helyzet, egyre nagyobb adósságspirálba rántották az országokat.

"Képzelje el, hogy egy családban"

Az a család aki hitelbe menekül válság esetén, halálra ítéli magát, mert egyre lejjebb fog csúszni és soha nem fog megállni. Először csak bankkölcsön, aztán mivel nem tudja fizetni, a házra jelzálog kölcsön, aztán jönnek a 40%-os kamatra dolgozó egyéb hitelintézetek, majd végül az uzsorások, megy a ház, mennek ők is az utcára. EZ életszerű.

"A kormánynak kell hívnia az IMF-et, nem az IMF keresi meg a kormányokat."

Ezt senki nem cáfolta, már tavaly megmondtuk, h nagy baromság volt hívni őket, ki kellett volna tartani és nem meghátrálni. Ugyanakkor nem a kormány akarta visszahívni őket, az amerikai hitelminősítők kényszerítették ezt ki a belengetett leminősítésekkel, amivel elérték, h a kormány meggondolja magát. A sárkány egyik feje helyzetbe hozta a másik fejet.

"Tehát ő azért tud feltételeket diktálni, mert ha azokat a másik fél nem teljesíti, akkor nem ad pénzt"

És már meg is érkeztünk a leglényegesebb ponthoz. DIKTÁLNAK a gyarmatnak, egyszerűbben fogalmazva zsarolnak minket.

"az IMF magától trónol itt, és mindenképpen rá akarja tukmálni a hitelét ránk, ami nyilván nem igaz"

Már hogyne lenne igaz. Nem trónolnak itt, olyan helyzetbe akarnak hozni, h ne legyen más lehetőségünk, mint felvenni a hitelt. Ha a piac önmagában nem kényszerít minket térdre, sebaj, akkor majd a jól bevált leminősítésekkel megteszik. Indokot majd találnak rá, ha mást nem, akkor azt fogják mondani, h stabilabb lenne az ország, ha lenne egy zsíros imf hitelünk, ha meg nem kötöttünk, akkor leminősítenek "bizonytalan pénzügyi háttér"-rel és máris szükségünk lesz az imf-re.

"Most is veszünk fel hitelt, méghozzá egyre magasabb kamatra, jelenleg 9,5%-ért, az IMF által nyújtott 4% helyett. MOST IS VESZÜNK FEL HITELT, nem is keveset."

Természetesen. Ezt sem cáfolta senki. De ezt a piacról szerezzük be és nem jár hozzá semmilyen kötöttség, ránk telepedő élősködő, aki mindenbe bele akar pofázni. Nekem megér 5,5%-ot a függetlenség. Arról már nem is beszélve, h pont a korábbi imf hitelek kamatainak visszafizetése miatt vagyunk ilyen rossz helyzetben, pont 2013-ban. Ha azokat visszatoljuk, máris sokkal pozitívabb lesz a mérleg. Amit azonnal tönkre is teszünk egy újabb imf hitel esetén. A csökkenő államadósság egyben növekvő mozgásteret is jelent, csökkenő kamatokat.

"cél az államadósság csökkentés, csakhogy nem a cél felé haladnak."

Én úgy látom, h csökkent...

"sem én, sem senki más, aki nem ért egyet a kormánnyal, nem az eladósodás híve, sőt!"

Cáfolom. A baloldal örömmel tapsikol az imf-nek és hitelfelvételért könyörög.

"Nem azzal van bajunk, hogy a Fidesz van hatalmon"

Ó,dehogynem.

"hanem azzal, amit csinálnak, a következetlenség, az átgondolatlanság, a teljesen ad hoc ötletelgetés és előkészítetlenség. A folyamatos ellenség kép gyártás"

Most a ballib kormány 8 évéről teccik beszélni? Mert ez inkább rájuk volt jellemző, fletó hetente jelentett be nagyívű programokat, ötletelgetve, előkészítetlenül, csak azokból sosem lett semmi...

Másrészt meg hogyan vársz el előkészítést és átgondoltságot. Van egy koncepció, amihez ragaszkodnak. Van egy költségvetés, ami ezt tükrözi.
Majd elmennek vele az imf/unió pároshoz, akik rinyálni kezdenek, h nem jó, nem elég, elveszünk tőletek egy halom pénzt büntiből. Oké, szerzünk még lét. Megint hozzáraknak. Megint elmennek. Megint keveslik, megint variálnak. És ez így megy szakadatlan, sőt meglátásom szerint a választásokig játsszák majd ezt, vagy addig amíg egyszer megunja vmelyik. Ha Viktorék, akkor két verzió lehetséges. Vagy végleg berágnak és elküldik az uniót a pi..ba és megkezdik az államosítást. Vagy belátják, h széllel szemben nem érdemes huggyozni, nem elég erősek a szélmalomhoz és törölnek minden adót a bankokról, multikról, (nemzeti) bankról, ezzel egyidőben az összes terhet rárakják a még dolgozó középréteg vállára. Rögtön lesz giga imf hitel, rögtön lesznek mosolygós eu-s diplomaták, még a buksiját is megsimogatják Viktornak, elnéző mosollyal, h lám, csak lám értesz te a.. vizilóbőr korbácsból...

"Mi csak egyszerűen tisztában vagyunk vele, hogy semmilyen külső tényező nem hatott az önkormányzatokra, hogy devizában eladósodjanak és hitelből új tereket építsenek vagy újítsanak fel."

Valóban. Ez a d-209-es és a ballib kormány inkompetenciáját dícséri.

"Semmilyen külső kényszer nem volt arra, hogy legyen 100 napos program, 13. havi nyugdíj."

Valóban. Ez is a d-209-esnek és a ballib kormányoknak köszönhető.

"Semmilyen külső kényszer nem volt arra, hogy a Fidesz a Bajnaiék által meghagyott IMF hitelre azt mondják, "nem, köszönöm, államadósságot nem szeretnénk növelni, nem kérjük". Felvették és felhasználták."

Valóban. Azt bajnai vette fel. Abból vették vissza a mol pakettet, amit fletó és ballib kormánya átjátszott a ruszkiknak. És nem vették fel az összeset.

"hanem szeretnénk látni egy gazdaságilag erős országot. Ha az országnak jól megy, nekünk is jól megy. Ez ilyen egyszerű"

Mi is. Csak másokkal és máshogyan képzeljük el az odavezető utat.

"Egyszerűen, mi azt látjuk, hogy a jelenlegi kormány nem ért a gazdaságpolitikához, fogalma sincs az ok-okozati összefüggésekről"

Akkor legalább végre megértitek, h mi mit éreztünk nyolc évig...

"És ezzel senki sem a szocikat sírja vissza, hanem vmi épeszű szakembert, aki minimálisan átlátja a dolgokat"

Mármint bajnait, aki briliáns "nem értettünk hozzá" "szak"ember, aki végig ott ült fletó kormányában??? Hát korántsem vagy elég meggyőző. Sőt.

"Akkor sem, amikor arról beszél, hogy megszorítások nélkül sikerült kilábalni. Csak a 27% ÁFA-val számolva, 100 000 Ft-os fizetéssel, -15 000 Ft-ot vettek ki az emberek zsebéből évente. A tranzakciós adóról és az egyebekről nem is beszélve."

Csak a magad nevében beszélj. Az enyémbe raktak és raknak jövőre is. Mindamellett, h sokat is rakok majd a közösbe.

Próbáld azt megérteni, h vannak, akik nem szeretnének semmilyen imf hitelt. Nem csak most, sosem, korábban sem. Akkor sem, amikor még sehol sem volt Matolcsy, amikor még sehol sem volt ez a mostani retorika, akkor sem amikor még a baloldal istenítette az imf-et.

Vannak akik nem dőltek be a devizahitelezésnek, hiába propagálták a kormány és a bankok a néphülyítő reklámjaikkal, vannak akik nem támogatták, h az önkormik devizakötvényeket adjanak ki és vannak ahol ezért bilincsben vitték el a polgármestert. És vannak akik nem hitelre vesznek plazmatévét.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.18. 08:50:31

@DeMarco:

Azt gondolom tudod, hogy miután már egyszer kiebrudaltuk innen az IMF lakájait, újra MI HÍVTUK ŐKET! Ha olyan szar, akkor miért?

DeMarco 2012.11.19. 12:24:38

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ha olyan szar, akkor miért?"

Azt mindenki tudja, h miért. Mert teljesen tévesen a kormánypárti képviselők közül néhányan azt hitték, h ezzel elkerülhető lesz a leminősítés és nyomást helyeztek Viktorra és Matolcsyra. (Azt nem is feltételezem, h ők maguk ebben ringatták magukat.) Senki nem gondolhatta komolyan, h emiatt a hitelminősítők visszalépnek, ellenkezőleg, még jobban vérszemet kaptak, h olyan helyzetbe vigyenek minket, ahol erősebb az alkupozíciójuk. Azért nem jönnek/jöttek eddig sem, mert hiába reménykedtek, még mindig nem kerültünk olyan helyzetbe, h vakon alá kelljen írni bármit is és így nem tudják maradéktalanul átvinni az akaratukat.
Másrészt én nem gondoltam komolyan egy percig sem, h megváltozott volna a kormány és az ngm véleménye az imf-ről, sem azt, h tényleg, komolyan meg akarnának velük egyezni.
Inkább csak halogató, kommunikációs eszközként használták őket, török-kártya módra, h egy alkalmasabb pillanatban a pofájukba röhögjenek és újra elhajtsák őket.
H, ez miért pont most következett be és h, most jött-e el ez a pillanat, ebben nem vok biztos. Nem látom, h annyira jók lennénk, h bátran megtehessünk-e ilyen lépést.
De nincs ellenvéleményem, én sosem hívtam volna vissza őket, sosem hittem, h megoldás tőlük hitelt felvenni, sosem hittem, h a hitelminősítők békén hagynak, szóval menjenek Isten hírével és maradjanak otthon...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:10:56

@DeMarco:

"olyan helyzetbe vigyenek minket, ahol erősebb az alkupozíciójuk. Azért nem jönnek/jöttek eddig sem, mert hiába reménykedtek, még mindig nem kerültünk olyan helyzetbe, h vakon alá kelljen írni bármit is és így nem tudják maradéktalanul átvinni az akaratukat."

" én nem gondoltam komolyan egy percig sem, h megváltozott volna a kormány és az ngm véleménye az imf-ről, sem azt, h tényleg, komolyan meg akarnának velük egyezni.
Inkább csak halogató, kommunikációs eszközként használták őket, török-kártya módra, h egy alkalmasabb pillanatban a pofájukba röhögjenek és újra elhajtsák őket."

- A két pont között - Ezt egy ötéves is látja - ellentmondás van.

fchris82 2012.11.20. 01:27:14

Igyekszem számokat használni, hátha megérted, hogy a kormánypropaganda nem fedi a valóságot.

@DeMarco: "Én úgy látom, h csökkent..."
Jó, akkor nézzük együtt.
Azt kifejtenéd nekem, hogy ha többlet bevétele van az államnak, és tudja csökkenteni a meglévő, alacsony kamatú tartozásait, akkor mégis, mi a fenének növelte 8-ról 9,5%-ra az állampapír kamatokat? Ez a kétségbeesett "hitelfelvétel" jele, és bár bizonyos számok szerint valóban csökkent az államadósság: index.hu/gazdasag/2012/11/19/az_allamadossag_77_szazalekra_csokkent/ , gyakorlatilag itt nézd már meg az első diagramot: index.hu/chart/2012/01/04/akkor_hat_hany_alma_is_a_magyar_adossag/

Bajnai kb 20 000 milliárddal adta át a kormányzást a Fidesznek, ehhez képest most állunk 22 199 milliárdnál. HAHÓ!!! Ez neked hol csökkent? Ehhez még vedd hozzá, hogy lenyúltak 3 000 milliárdot a nyudíjmegtakarításból, ami ELMÉLETILEG adósság csökkentésre ment, akkor ezek szerint a Fidesz mérlege + 5 000 milliárd újabb hitel! Láss is, ne csak nézz, ha már tényleg fontos neked a saját országod! A GDP arányos államadósság is 80% körül stagnál folyamatosan, úgy, hogy 15% adósság elszállt a francba, amikor az államhoz kerültek a MNYP-s pénzek!

"Nekem megér 5,5%-ot a függetlenség." és rögtön a következő mondat "Arról már nem is beszélve, h pont a korábbi imf hitelek kamatainak visszafizetése miatt vagyunk ilyen rossz helyzetben, pont 2013-ban."

:D Oké, kiszálltam. Az IMF-től felvett olcsó hitel adósság csapdába taszítja az országot, de szerinted ha már hitelt kell felvenni, sokkal jobb a piacokról, drágábban, mert nézzük meg, hogy az olcsó hitellel hova jutottunk, igaz? Az olcsó hitel adósság csapda, akkor a drágább hitel nyilván nem az.
Mert drágább hitel esetén mit is tudunk csinálni a nagy önállóságunkban? Mi az, amit így megtehetünk és az IMF-fel nem tehetnénk meg?

Egy elméleti számítás addig is, 100 milliárd Ft hitel, 10 év alatt kifizetendő kamata, 4, 8 és 9,5% esetén:
+ 48 milliárd (148 milliárd)
+ 116 milliárd (216 milliárd)
+ 148 milliárd (248 milliárd)
Az a +1,5% kamat, ami a 8%-on felül van, majdnem akkora különbség, mint amennyi költséggel jár az egész IMF hitel. Kamatos kamat. Tehát nem +5,5%-ról beszélsz - ez így önmagában egy jól hangzó picike szám -, hanem arról beszélünk, hogy neked megéri-e a felvett összeg 2,5-szeresét kiperkálni, 1,5-szeres helyett! Szemléltethetném úgy is, hogy a 10 millió forintos lakáshiteled után végül 15 millió helyett, 25 milliót kell visszafizetni te nagyon idióta! Ez már nem pár százalékos apró különbség, hanem iszonyatosan durva és felelőtlen eladósítás!

És csak a rend kedvéért, nem azt mondom, hogy az IMF-től mindenképpen vegyünk fel jó sok hitelt, hanem amit már úgy is fel kell venni, azt tőle SOKKAL olcsóbban megkapjuk. Te meg azzal érvelsz, hogy így nem kerülünk majd adósság csapdába :D :D Nem akarsz Matolcsy jobb keze lenni? Kb hasonlóan nem látjátok át a dolgokat és azok következményeit.

DeMarco 2012.11.21. 07:57:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- A két pont között - Ezt egy ötéves is látja - ellentmondás van."

Hol látsz te ellentmondást? Az egyik az imf taktikája, a másik a kormányé. Azok között valóban ellentmondás van.

DeMarco 2012.11.21. 10:02:23

@fchris82: "Azt kifejtenéd nekem, hogy ha többlet bevétele van az államnak, és tudja csökkenteni a meglévő, alacsony kamatú tartozásait, akkor mégis, mi a fenének növelte 8-ról 9,5%-ra az állampapír kamatokat?"

Talán azért, mert hülye angol közgazdászok riogatják a befektetőket. Riogatás=kevesebb befektető=nehezebben eladható papírok=magasabb kamatok=shortolás.

"Bajnai kb 20 000 milliárddal adta át a kormányzást a Fidesznek, ehhez képest most állunk 22 199 milliárdnál. HAHÓ!!! Ez neked hol csökkent?"

Azt elfelejted megemlíteni, h közben durván változtak a hitelek kamatai az árfolyam változások és a hitelminősítők sorozatos leminősítései miatt. Bajnai egyetlen fillért sem fizetett vissza a hiteléből, ahogy fletó sem. Azokat most kell kinyögni. Ráadásul az sem mindegy, h milyen a hitelek eloszlása, mennyi ebből a forintalapú, mennyi a devizaalapú. Ez utóbbit kellene minimálisra szorítani.

":D Oké, kiszálltam. Az IMF-től felvett olcsó hitel adósság csapdába taszítja az országot, de szerinted ha már hitelt kell felvenni, sokkal jobb a piacokról, drágábban, mert nézzük meg, hogy az olcsó hitellel hova jutottunk, igaz?"

Igaz. Pontosan így gondolom.

"Mi az, amit így megtehetünk és az IMF-fel nem tehetnénk meg?"

Például a tehermegosztást. Amit az imf-el sosem tehetnénk meg.

"Szemléltethetném úgy is, hogy a 10 millió forintos lakáshiteled után végül 15 millió helyett, 25 milliót kell visszafizetni te nagyon idióta! Ez már nem pár százalékos apró különbség, hanem iszonyatosan durva és felelőtlen eladósítás!"

Na hát, pont így jártak a devizahitelesek is. :)
Nem érted a lényeget. Egy hitelfelvétel az optimális esetben a hitelt felvenni szándékozó döntése.
Ez a döntés több rétegből áll. Először is tisztázni kell, h miért akarok hitelt felvenni és szükségem van-e rá egyáltalán. Ha a válasz az, hogy igen szükségem van rá, akkor inkább ne is vegyen fel hitelt. Annál nincs rosszabb, mint akinek kilóg a gatyából a segge, hitelbe menekül, mert úgysem fogja tudni fizetni. Ha nincs rá szüksége, akkor meg minek felvenni? A jó válasz igazából a kettő között van: Nem lenne rá feltétlenül szüksége, nélküle is elérné a céljait csak később. Azaz megelőlegezi magának a későbbi cél elérését, amit elérne a hitel nélkül is.
Aztán ha eldöntetett a hitelfelvétel ténye, akkor mérlegelni kell, h mit bír el a hitelfelvevő még biztonságosan, belekalkulálva előre nem látható katasztrófahelyzeteket is. Sokan itt buknak el, telhetetlenek és túl nagyra becsülik magukat.
Ha ez is megvan, akkor meg kell keresniük a SZÁMUKRA legmegfelelőbb konstrukciót. Ez nem könnyű, a bankok port hintenek az emberek szemébe, igyekeznek a számukra legelőnyösebb konstrukciót rájuk tukmálni, eleve visszaélve a helyzeti előnyükkel. Nem mindig az a jó, ami annak látszik elsőre. Meg kell kapargatni a felszínt, h kiderüljenek a turpisságok.

Maradva a saját példánál az egyszerűség kedvéért: Ha én lennék megszorulva, akkor semmilyen körülmények között nem vennék fel hitelt. Spórolnék.
Jönnek a levelek a bankoktól és különféle pénzintézetektől, h vegyek fel hitelt, az milyen jó nekem, vagy váltsak ki hitelkártyát, mert az menő. Bontatlanul tépem szét őket, vagy röhögöm ki őket, ha személyesen zaklatnak telefonon, vagy a bankban.
Nekem nem lenne tízmillió hitelem és nem azért, mert ne tudnám kifizetni a havi törlesztőt. Egyszerűen azért, mert hülyeség.
De tegyük fel, hogy van ilyen hitelem és választanom kell. Vagy visszafizetek 15 millát, de akkor havonta egyszer idejön a bankból vki, rám rúgja az ajtót, majd arrogánsan, lenézve elkezdi osztani az észt, hogy neki nem tetszik a családban a pénz elosztása. A gyereknek nem kell új cipő, jó lesz neki a tavalyi, legfeljebb kicsit nyomja majd a lábát, az apuka szalonna, kolbász helyett egyen répát, az anyuka ne járjon havonta kétszer fodrászhoz, csak kéthavonta egyszer, fürdés helyett inkább csak zuhanyozzanak és inkább gyertyát használjanak villany helyett. Vagy visszafizetek 25 millát, de akkor nincs belepofázás az életembe. (Természetesen ekkor sem vennék fel hitelt, mert ilyen feltételek mellett hülye lennék.) De ha nem lenne választásom, akkor a 25 millát választanám, mert bár drágább, de nem jár hozzá pesztronka, aki mindenbe beleugat.

Olcsóbb lenne az első verzió? Kétségtelen. Jobb lenne? A faxt!

Az imf olyan, mint az "Isten hozta Őrnagy úr!"-ban az őrnagy...

"Te meg azzal érvelsz, hogy így nem kerülünk majd adósság csapdába"

Én azzal érvelek, h nem kerülünk függőségbe. Adósság csapdában már régen benne vagyunk.

De hozok egy másik példát: Vmikor egy évtizeddel ezelőtt, az előző fidesz kormány alatt, volt lakáshitelem. Nem sok, akkor sem voltam telhetetlen, néhány millió. Tíz évre vettem fel. A hitelkonstrukció olyan volt, (bár nem reklámozták nyilvánvaló okokból és akkor is jogi csatározásba kezdtem a bankkal, amit végül megnyertem) hogy több pénzt lehetett betenni a törlesztőnél. Ezt év végén összesítették és újraszámolták a törlesztőt a fennmaradó időszakra. Ez a konstrukció aktív spórolásra ösztönözte azokat akiknek volt ilyen. Amikor 50.000 volt a törlesztőm, 70.000 fizettem, amikor 30.000 volt, akkor 50.000-et fizettem. Amikor jött egy kis plusz, pulykapénz, karácsonyi dupla fizu, adókedvezmény, egyebek, akkor az mind ment bele a hitelbe. Négy év alatt pengettem vissza a teljes hitelt, futtattam nullára. A bankok húzták a szájukat, nem tetszett nekik, h túl korán visszafizettünk mindent, ők a függőséget szeretik, a minél hosszabb ideig ott lévő delikvenseket. Nézd csak meg, lassan egy évtizede nincs még csak ehhez hasonló konstrukció sem, nem engedik ki a hitelfelvevőket a karmukból, és bár vannak kisebb könnyítések, variációk, de ezek csak látszat intézkedések.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0