Radics utca Angyalföldön
2012. december 13. írta: Fedor

Radics utca Angyalföldön

radics_bela.jpgMásfél éve, a nagy közterület-átnevezési mizéria idején írtam egy posztot Radics tér, Bencsik utca címmel annak kapcsán, hogy Tarlósék bedobták az Elvis Presley utca ötletét: 

...legyen elnevezve utca a magyar rock nagy halottjairól is. 

Szerencsére nincs sok, hisz fiatal a műfaj, a legelső művelői is köztünk vannak még javarészt, bár Levi bácsi, Tini bácsi, Pici bácsi, Hobo bácsi vagy Feró bácsi és társaik már bőven túl vannak a hatvanon (de furcsa ezt leírni). Aki már sajnos elment, azok többsége a már fentebb említett 25 éves szabály miatt nem jöhet még szóba (Cseh Tamás pl.), de van két olyan név is (további javaslatok jöhetnek kommentben), akiken érdemes lenne elgondolkodni, hisz helyszín van, Tarlós is tizenkét opciót dobott fel lehetséges Elvis utcaként. 

Aki minden szempontból megfelel, az az eddig élt legnagyobb magyar gitáros, Radics Béla, aki már 29 éve nincs köztünk. Aki csak egy kicsit is ismeri a magyar rockzene történetét, nem hiszem, hogy lenne ellenvetése ellene.

Úgy tűnik, hogy nem csak az én hóbortom ez az ötlet, hanem pl. a Radics Béla Emléktársaságé is, akik a jelek szerint eredményesen lobbiztak a témában:

Már többször kérdeztétek oldalunkon is, hogy miért nem őrzi utcanév az Angyalföldhöz kötődő legendás rockzenész, Radics Béla emlékét. A Radics Béla Emléktársaság is ezt kérdezte a fővárostól, kérvényezve, hogy az Angyalföldön élt zenészről is emlékezzen meg utcanév a XIII. kerületben.

Radics Béla a "Tripoliszban" született, a Gyöngyösi utca 47. szám alatt lakott, emlékét tábla őrzi a ház falán. Az Atlantis, majd a Pannónia együttes gitárosaként kezdte zenei pályafutását. A virtuóz gitáros elsőként játszott Jimi Hendrix számokat. Legnagyobb sikereit a Taurus együttesben érte el.

Az Emléktársaság kérését támogatta a főváros, Tarlós István főpolgármester a Baba tér nevét változtatta volna Radics Béla térré, amit azonban a XIII. kerület nem támogatott. Helyette egy névtelen közterületet jelöltek ki a Vőlegény utca és a Göncöl utca között, mely közvetlenül határos azzal a lakótömbbel, ahol a zenész élt.

Ha jól tudom, közben a 25 éves szabályt is eltörölték, szóval hajrá magyarock!

Felkészül Bencsik Samu.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr404963807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.12.13. 16:35:14

Vajon miért nem támogatta az idióta XIII. kerület, hogy a Baba teret Béláról nevezzék el?
Hülye állatok.
Radics volt a legnagyobb magyar szólógitáros.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.12.13. 17:02:02

@Kandeláber: A válasz szerintem ott van az idézett cikk végén: mert volt névtelen közterület is, ráadásul pont Radics egykori lakhelye mellett.

Tallono 2012.12.13. 18:51:37

Off:

Mohácsi Viktória volt EP-képviselő azt mondta: azért kért tavaly menedéket Kanadában, mert azután, hogy kifogásokat emelt a "romagyilkosságok" lassú felderítésével kapcsolatban, "fenyegetéseket kapott, és biztonságba kellett helyeznie a családját". A narrátor szerint lépésében ennél is súlyosabb indíték volt az, hogy Mohácsi szerint az előző magyar kormány úgy döntött, eltitkol a gyilkosságokkal kapcsolatos információkat, és azokat 80 évre titkosítja, "mert azok egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal".

Mohácsi elmondta: 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne, és attól tart, hogy a magyar titkosszolgálat "hosszú keze" Kanadában is utána nyúlhat.

"De ha senki sem beszél erről, akkor ez tovább fog folytatódni. Nem akarom, hogy az enyémek olyan helyzetbe kerüljenek, amelyben megölhetnek bennünket" - mondta a riportban "sírással küszködve", hozzátéve: abban reménykedik, hogy mind a kanadai, mind a magyar kormány tudatára ébred a "veszélynek".

Ha 80 éven belül fény derül az igazságra remélem nyilvánosan bocsánatot kérsz a "szélsőségesektől" és elismered az igazam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.12.13. 21:17:11

@Tallono: Most muszáj volt pont ebbe a politikamentes posztba belerondítanod a lázálmaiddal?

Tallono 2012.12.14. 00:58:27

@Fedor: Ez volt a legfrissebb, el se olvastam. Nem az én lázálmaim, hanem Mohácsi Viktóriáé, és csak arra hívtam fel a figyelmed, hogy a várok majd egy bocsánatkérést, amikor meg fog dőlni a te lázálmod, hogy nácikok gyilkoltak szegény romákat vidéken. Ugyanis ez nem igaz, legalábbis a mostani formájában biztosan nem.

szappanfőző 2012.12.14. 05:31:01

@Tallono: Ne legyél te is hivatásos rettegő mint mohácsi nagyasszonyod!
Inkább hallgasd a rockot, vagy hallgass!
Ne itt off -olgass!

Afterburner 2012.12.14. 09:33:56

@Kandeláber:

Google Maps a barátod.

A Baba tér és környéke csupa családi dologról van elnevezve (vőlegény, menyasszony, esküvő, tökömtuggya) - az alapvető barom az volt, aki oda álmodta RB nevét. Eccerűen nem_fér_oda.

Radics megérdemel egy utcát, ez nem kérdés. De a főméltóságos főpolgármester úrnak is lehetne annyi esze, hogy megnézi a térképen mielőtt bárhova böfög.

Virt02 2012.12.14. 09:42:50

Eltörölték a 25-éves szabályt?

Most akkor mennyi évnek kell eltelnie a halál után?

euAgWzgmmtq7K 2012.12.14. 09:54:08

A legnagyobb magyar szólógitáros, aki a legjobban másolta Hendrixet. Szerintem, ha nem hal meg, akkor alig emlékezne rá valaki.

gigabursch 2012.12.14. 11:31:57

Bencsik Sándor
Orszáczky Jackie
Tunyogi Péter
Závodi János
Cseh Tamás
Balatoni Boli Endre

de még ide fér, bár nem rock még

Máté Péter is

Rosszindulatú Vászka 2012.12.14. 11:41:58

A Béla nem csak egy zenész és nem csak elveszejtett toll a királyi madárból (bocs, szeretem a veretes képzavarokat).

A Béla egy ikonja annak az elveszett (több) generációnak, annak a sok, tudatlanságból, értetlenségből és tanulatlanságból, szánt szándékkal ellehetetlenített zenésznek, művésznek, akiket nem csak megnyomorított az a rendszer, hanem akiket elloptak, elraboltak tőlünk.

Itt az ideje, hogy legalább a térképekre rákerüljön a neve, ha már a zenei köztudatból sikeresen kitörölte az elmúlt sok év.

Azt tudjátok, hogy szobra az van?

Dolgozónép 2012.12.14. 12:20:41

Radics Béla megérdemli az utcát. Meg azt is, hogy NE Tarlós avassa fel. A "méltóságos főpolgármester úrnak" egyébiránt üzenem, vegye le a seggnyalásban beszennyeződött kezét Frankel Leóról, mert nem teszi zsebre, amit kap, ha át meri nevezni az utcáját.

király vagyok 2021.07.11. 23:15:49

@gigabursch: Te majom, a Závodi Janó még él!

gigabursch 2021.07.12. 12:50:35

@király vagyok:
Örömmel tölt el, hogy te sosem tévedsz.
Azt, hogy pl. kilenc éve én miért tévedtem - már visszaidézni sem tudom.
De legalább bemutatkozott egy 'alvó nick', és a stílusa mit se változott...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0