Jogegyenlőség? Haggyá' má...
2013. december 03. írta: Fedor

Jogegyenlőség? Haggyá' má...

voks.jpgElég érdekesre sikeredett a fóti választás megismétléséhez kapcsolódó ítélet

Baján a szeptember 22-i időközi képviselő-választás után kampánycsendsértés címén, a szavazók – videóval is bizonyított – szállítása miatt történt újbóli szavazás, de ezt csak egyetlen szavazókörben, a bajai 32-esben rendelte el a Kecskeméti Törvényszék. Az ismétlést három hét múlva meg is tartották. 

A fótiak hétfőn kapták kézhez a bíróság teljes ítéletét, ekkor lett gyanús a szövegezése. (...) A szóbeli kiegészítésből kiderült, hogy a bíróság a teljes processzus újrajátszását tartja szükségesnek, így a közel 20 ezres városban egészen a szavazócédulák összeállításától kezdve kell megismételni mind a polgármesteri, mind a képviselői helyre vonatkozó időközi választást. Emiatt leghamarabb 60 nap múlva, azaz február elején lehet megtartani a tényleges szavazást, de az eljárás elhúzódhat akár 120 napig is. Túl sokáig azonban nem húzhatják az időpont kijelölést, mert az országgyűlési választáshoz közeli időpontban nem lehet helyi választást tartani. 

(...) az ismétlés fő és egyetlen oka, ahogy Baján is, a választók kampánycsendsértésnek minősülő szállítása, azzal a különbséggel, hogy Baján volt olyan videóbizonyíték, amelyen beazonosítható volt, hogy az egyik párt támogatója fuvarozta a szavazókörhöz a helyieket. Fóton nem volt ilyen bizonyíték.

Tehát összefoglalom.

Ha egy választáson a kormánypárti jelölt nyer, de bizonyíték van arra, hogy a hatályos törvények szerint tiltott dolgot tett, akkor a legminimálisabb területi hatállyal, minden faxni nélkül azonnal lezavarják a megismételt választást, csak essenek rajta gyorsan túl.

Ha viszont egy másik választáson egy ellenzéki jelölt nyer, és VALAKI (mert hogy az nem derült ki, hogy a buszoztató egyáltalán kapcsolatban áll -e valamelyik jelölttel) elköveti ugyanazt a vétséget, akkor időt, pénzt, idegszállakat nem kímélve meg kell ismételni az egész választást nulláról, megsemmisítve a kampánycsendsértés által nem éríntett területek eredményeit is.

Külön vicces, hogy míg a bajai esetben olyan kicsi volt a szavazat-különbség, és annyira gyanús volt, hogy az az egy körzet olyan kiugróan máshogy szavazott, mint a többi, hogy egyértelműnek tűnt, hogy a szavazók szervezett szállítása befolyással lehet a végeredményre, addig a másik esetben erről szó sincs: Fóton akkora volt a volt a szavazatkülönbség, hogy egyáltalán nem azon a kétbusznyi emberen dőlt el (még ha egyformán szavaztak volna is), hogy az ellenzéki összefogás jelöltje nyert.

Csak én gondolom úgy, hogy ez utóbbi ténynek köze lehet a példátlanul szigorú ítéletnek? Vagy ugyanezt némileg továbbgondolva: csak nem a jövő évi választás elszabotálásnak a főpróbáját látjuk épp?

Mindannyiunk érdekében: nagyon remélem, hogy nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr745672841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2013.12.03. 13:08:57

Mi van, savanyú a szőlő?

Ti vagytok a nagy feljelentő, hisztiző társaság, most, hogy visszanyalt a fagyi, meg nem tetszik?

Egyétek meg amit főztetek...

Vagy az mennyiben más, hogy ha a fidesz nyeri a választást, akkor ott csakis csalás történhetett, de ha ellenzéki véletlenül, akkor máris minden rendben van?!

Csak a szokásos kettős mérce újabb és újabb és újabb és... százezredik megnyilvánulását olvashattuk.

Arról már nem is beszélve, h minden második posztodban és kompletten a baloldali orgánumokban lehet folyamatosan azzal a frusztrációtokkal találkozni, h csalással fogunk jövőre nyerni. Ez arra vezethető vissza, h nektek nincsenek szavazóitok, nincsen épkézláb programotok, nincsenek hiteles képviselőitek és pontosan érzitek a reménytelen helyzetet, amiben vagytok.

Szavazók híján pedig kárálással, előre csalást emlegetve és bíróságokon akarjátok eldönteni a választási eredményt.

Csakhogy ez kétélű fegyver. Egyrészt, mint ahogy most is, visszafelé is elsülhet a fegyver, másrészt meg újra beégtek, amikor olyan magas lesz a különbség, netán ismét kétharmad, h azt már nem tudjátok kimagyarázni...

Ettől függetlenül ezzel a bíróval el kellene beszélgetni, mert nonszensz, amit akar. Már baján sem kellett volna ismételgetni légből kapott híresztelések alapján, (mellesleg felesleges is volt), és most is hülyeség, pláne kompletten.

Nem mondhatok mást, mint amit eddig is kismilliószor. Tessék szavazókat gyűjteni, olyan programot letenni, amire érdemes szavazni, olyan embereket keresni, akik hitelesen képviselik a választókat és akkor menni fog. Ezek teljes hiányában csak vergődtök.

Kandeláber 2013.12.03. 13:59:59

Nem kétséges, hogy a Kecskeméti Törvényszék fideszes érdekeltség. :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.03. 14:22:44

@DeMarco: "Vagy az mennyiben más, hogy ha a fidesz nyeri a választást, akkor ott csakis csalás történhetett, de ha ellenzéki véletlenül, akkor máris minden rendben van?!"

Megint olyan dolog ellen küzdesz, ami csak a te fejedben létezik. Hol írtam én olyat, hogy Fóton minden rendben volt? A jelek szerint volt utaztatás egy jól behatárolható helyről, tehát ha ugyanaz lett volna az ítélet, mint Baján, vagyis ha abban a körzetben két hét múlva megismétlik a szavazást, egy szavam se lett volna hozzá.

"minden második posztodban és kompletten a baloldali orgánumokban lehet folyamatosan azzal a frusztrációtokkal találkozni, h csalással fogunk jövőre nyerni"

A fenéket. Mindenki leírta, én is, hogy hogy a Fidesznek van esélye nyerni, mert a baloldal civakodik, és nem vonzó alternatíva. De ami a választási törvény változtatásait illeti, hát erősen a Fidesz felé lejt a pálya. Persze ettől még legyőzhető, de mindent megtettek azért, hogy ezt megnehezítsék, és bajai péda meg ez azt mutatja, hogy még annál többre is hajlandóak.

J.László 2013.12.03. 21:48:30

A "demokratikus" ellenzék a csalás előre bejelentésével úgy tűnik, a bíróságokon akarja jövőre megnyerni a választásokat, ahelyett, hogy szavazókat szerezne magának. Mint a harmat, olyan gyengék vagytok fiúk.

Alvarez 2013.12.03. 21:48:31

Fót népe hiába rúgta pitlin a Fideszt, szabadulni nem tudnak tőle.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.03. 21:54:56

A tanulság: értelmes, betartható választási szabályoknak kell lenniük. Olyan szabályoknak semmi értelme, melyeket úgyis mindenki megszeg.

martineden 2013.12.03. 22:00:33

@J.László: Na,na.Lattam en mar karon varjut.Gondolj 2002-re

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.12.03. 22:12:06

@J.László: Nohát. Hol is láttunk már erre példát? Tán 2006 környékéről dereng valami. Várj csak, valami fidesz nevű párt vádolta az ellenfelét (bocs ellenségét) előre választási csalással a parlamenti válaszásokon, úgy kompletten. Szóval, ha így is van, megvan az mszp mentora. Ne felejtsük el, hogy nagy patkány az mszp, de csak kis sírós ministránsfiú a fideszhez képest.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.12.03. 22:17:44

@DeMarco: nácika, ezt még te sem gondolhatod komolyan. :D

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.12.03. 22:18:52

@J.László: ne is zavarjon, te másik rühes nácipalánta, hogy az elvtársaid szokása már évtizedek óta, hogy ahol nem ti nyertek, ott csalásról óbégattok megállás nélkül.

béla a görög (törölt) 2013.12.03. 22:38:20

Pedig készülni kell a Fidesz-eseknek, hogy áprilisban, októberben lesznek körzetek ahol nem szeretik majd őket...
Tettek róla.
És nem olyan lesz, hogy addig dobálunk szavazólapot amíg narancs nem lesz.

_most_ 2013.12.03. 22:39:06

micsoda véletlen, Baján lebukott a csaló fidesz, erre kitalálják, ha Fóton is meg kell ismételni a szavazást, hogy ezzel kisebbítsék a fidesz csalásának súlyát.

Scagnetti 2013.12.03. 22:42:59

@Fedor: "a Fidesznek van esélye nyerni, mert a baloldal civakodik, és nem vonzó alternatíva."

A civakodás valójában lényegtelen. Az egyszeri szoci vagy gyurcsányista mindenképp el fog menni szavazni, akkor is, ha egyben van a régi csapat, és akkor is, ha külön. Ahhoz túlságosan utálja Orbánt, hogy ne menjen el. Nem ezen fog múlni, hanem azon, hogy együtt is kevesek a győzelemhez, mert.. és itt jön a mondat vége, bizony, mert nem vonzó alternatíva az egykori MSZP-SZDSZ. Sőt, azt is mondhatnám, hogy kifejezetten gusztustalan, és a szavazópolgár a világgá szalad, ha meglátja őket. És még alternatívának sem lehet őket nevezni, mert nem jók semmire.

Az összefogás csak egy maszlag, amivel majd lehet etetni a szavazóikat az elbukott választás után. A valóság meg az, hogy a Fidesz ilyen szar kormányzás után is népszerűbb, mint a szoclibek. Ez mutatja, hogy ezek még annál is szánalmasabbak, mint amilyennek elsőre tűnnek. Ezek ellen csalni sem kell, kár erre pazarolni az energiát.

martineden 2013.12.03. 22:50:17

@Scagnetti: Ezek ellen csalni sem kell, kár erre pazarolni az energiát....Ertem,de akkor miert is teszik?Marmint a fideszesek.

DeMarco 2013.12.03. 22:51:55

@Scagnetti: "A valóság meg az, hogy a Fidesz ilyen szar kormányzás után is népszerűbb, mint a szoclibek."

A valóság sosem zavarta Fedort. Jól el van a lázálmaiban, ne is ébresztgesd, úgysem akar felébredni csipkerózsika álmából.

A szerelő 2013.12.03. 22:54:17

Ez rögtön nyilvánvaló volt, hogy a fidesz felé hajlik a kezük.

DeMarco 2013.12.03. 23:07:27

@Fedor: "tehát ha ugyanaz lett volna az ítélet, mint Baján"

Mo-n nincs precedens ítélkezés, mint amerikában. Minden bíró egyénileg mérlegel és dönt. Most már a bírói függetlenséggel is problémáid vannak?

Mondjuk nem csak neked. Maga Orbán Viktor hozta fel nem is olyan régen, h unalmas a bíróságok hektikus ide-oda ítélkezése devizahitel-ügyekben és kellene egy egységes álláspont.

"De ami a választási törvény változtatásait illeti, hát erősen a Fidesz felé lejt a pálya."

Csupán azért, mert nekik van a legnagyobb szavazóbázisuk. Nem győzőm hangsúlyozni, szavazók nélkül sosem fogtok nyerni. De azokat meg kell tudni szólítani és meggyőzni. A baloldal esetében már az elsővel is gondok vannak, hát még a másodikkal...

komplikato 2013.12.03. 23:23:18

@Magyarország jobban teljesít: "Tán 2006 környékéről dereng valami. Várj csak, valami fidesz nevű párt vádolta az ellenfelét (bocs ellenségét) előre választási csalással a parlamenti válaszásokon, úgy kompletten."

Még jó, hogy ugyan ők 2002-ben nem sírtak mint fürdős k*rva, hogy csalás volt a szavazatok számlálásánál ...

@DeMarco: "Ti vagytok a nagy feljelentő, hisztiző társaság, ..."

Öööö, ki ment sírni 2 hetente meg feljelentgetni Brüsszelbe a ronda "elmúlt nyolc évben"? Nagyanyám? :D
Vagy nálad is a kettős mérce?

"Vagy az mennyiben más, hogy ..."
A poszt arról szól, hogy mennyiben más. Másnak sikerűlt dekódolni (gyk. szövegértelmezés) ezt a részét. Olvad el újra, hátha.

komplikato 2013.12.03. 23:25:34

@DeMarco: "De ami a választási törvény változtatásait illeti, hát erősen a Fidesz felé lejt a pálya."

VS

"Csupán azért, mert nekik van a legnagyobb szavazóbázisuk."

Akkor miért kell szavazási törvényt buherálni, ha nekik lejt a pálya??? Más amikor többségben volt miért nem tett ilyet? Ez egy indoklás akart lenni?

J.László 2013.12.03. 23:37:40

@álfirkász:
A komcsiknak vannak elvtársaik, nem a náciknak. Döntsétek már el, hogy náci vagy komcsi. Ha nem megy, kérjetek eligazítást a pártközpontban, köcsögök.

J.László 2013.12.03. 23:43:35

@komplikato:
"Más amikor többségben volt miért nem tett ilyet?"

1994-ben az MSZP-SZDSZ kétharmad első dolga volt hozzányúlni a választási törvényhez (második dolguk a szintén kétharmados médiatörvény volt, és így tovább).

qwertzu 2013.12.03. 23:49:59

1: Független bíróság, nem precedens alapú ítélkezés.

2: "a kormánypárti jelölt nyer, de bizonyíték van arra, hogy a hatályos törvények szerint tiltott dolgot tett,"
Én a helyedbe átfogalmaznám. Merthogy arra hogy a jelölt bármit tett volna 0 bizonyíték van.

"s VALAKI (mert hogy az nem derült ki, hogy a buszoztató egyáltalán kapcsolatban áll -e valamelyik jelölttel) elköveti ugyanazt a vétséget, "
Khm.. Baján és Fóton IS csak arra van bizonyíték hogy VALAKI szállított szavazókat.

3 És mit nyer ezzel a Fidesz a megismételt választással? Merthogy jelöltet nem indított:
www.fot.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=95&Itemid=508

A megismételten indítanak jelöltet?

Mert tfh ők rendelték meg az itéletet. Minek? Egy Bajai revanshoz elég lett volna egy ugyanolyan ítélet.

RÖVIDLÁTÓ 2013.12.03. 23:55:06

Rongyos ország ruhája.
Fót hátán fót.

magyar ember teli szájjal 2013.12.04. 00:20:51

Az a baj hogy az ellenzék akkor nulla hogy valójában örülhetnek is, hogy csalásra foghatják a bukásukat.

Altaïr 2013.12.04. 00:33:21

Kettő darab példa alapján átfogó következtetést vonsz le az egész választási rendszerre.

Elég szánalmas, kettő eset még mérési hibának is kevés.

Megoldó 2013.12.04. 01:06:15

Mondjuk azt nem tudom mi lesz tavasszal, amikor már hatodszorra lesznek választások, és mindig lesz valami baki...

odamondó 2013.12.04. 01:10:19

Jaj ki nyer(l)!? Tudod ki nyer? A politikai elit ti akik meg egyik vagy a másik húgy agyú politikai párt mellett kardoskodtok majd az újabb és újabb adót, idióta döntést nyelitek be, de amíg a politika egy foci meccs vitájának komolyságával vetekszik nem lesz előre lépés.

Kandeláber 2013.12.04. 01:21:51

Jövőre nem lesz kampánycsend, és megengedett lesz az utaztatás.
Ezzel két jelentős feljelentési alap kilőve.
Marad a konzerv+száraztészta osztogatás.

safranek 2013.12.04. 03:24:13

Nem csak ez az ügy érdekes. Itt van a Rezesova és az Ároktő-i Banda ügye is! Született illetve nem született egy itélet a hatályos törvények szerint, de a 'népharag' híre eljutott Rogán NERTárs fülébe és máris született egy új törvény és egy határozat.

felcsutisuttyo 2013.12.04. 05:00:36

NEM A CSALÓ FIDESZ VÁLASZTÁSÁRA KELL KÉSZÜLNI, HANEM A FÜLKE NÉLKÜLI FORRADALOMRA....A SZERVEZETT BŰNÖZŐ FIDESZ BANDA SZÉTVERÉSÉRE, ELKERGETÉSÉRE!!!MEGBÜNTETÉSÉRE!!!

felcsutisuttyo 2013.12.04. 05:02:19

Ezt a rohadék csaló, korrupt bandát a csalási választási törvényei miatt csak fegyverrel lehet legyőzni...csak MEGDÖNTENI LEHET!!!!

Virág et. 2013.12.04. 07:01:50

@qwertzu:

2. Nem. Baján arra volt bizonyíték, hogy a fideszhez tartozó civil szervezet vezetőjének legalábbis tudomásával, jóváhagyásával szállítottak embereket. Egy olyan körzetben véletlenül, ahol (a többivel ellentétben) kimagaslóan nyert a fideszes jelölt.
Fóton azt se tudni kik azok a titokzatos "szervezők", kinek az érdekében szállítottak vagy egyáltalán szállítottak bárkit is. A videóból lényegében semmi nem derül ki, azon azonosítható személy nem látható.

3. A cél az, hogy tompítsák a bajai csalást. Lehet mutogatni a hülyéknek (@DeMarco: ), hogy "lám, a többiek is csalnak, ők sem jobbak nálunk, ilyen a politika". A hülyék nem mennek utána, hogy mi is volt, hogy Fót valóban köthető-e a másik oldalhoz (nem köthető, érdekükben sem volt, annyira nyertek máshol), nekik van két ítélet és kész.

Egyébként az 1. pontoddal egyetértek. Nem gondolom, hogy politikai befolyásoltság lenne, csupán egy szerencsétlen ítéletről van szó. Baján szerintem ugyanezt kellett volna dönteni, ezért nem Fót a túlzó, hanem Baja a túl enyhe.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.12.04. 07:26:42

Ahogy Emma Goldman velősen megfogalmazta:

"Ha a választások bármin is változtatnának, betiltanák őket."

Le_Penseur 2013.12.04. 07:51:40

A fideszkdnp simán hozza a 2014-es választásokat. Éppen ezért érdekes, hogy a körzethatárok és a választási törvény módosításával görcsölnek, 2010-óta folyamatosan kampányolnak. Jól látszik, hogy még egy 2002-es bukást nem tudnának elviselni. Nem számít sem pénz, sem energia, a szent célért bármi bevethető.

Az ellenzék meg nézi a köldökét és sóhajtozik.

2018-ra talán ráborul ez az egész hazug katyvasz a fideszkdnp-re és ismét elindulhatunk a kályhától, mint 1989-ben.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2013.12.04. 08:56:26

@DeMarco: Akkor mi a jó kurva anyjáért pofázik arról az OV és a Fidesz, hogy a devizahiteleseknél meg kell várni a Kúria döntését, hogy mi legyen a deviza hitelesekkel? Most akkor precedens jog van vagy sem

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 09:22:30

@qwertzu: "Baján és Fóton IS csak arra van bizonyíték hogy VALAKI szállított szavazókat."

Baján konkrét videóbizonyíték van róla, hogy a fideszes jelölt munkatársa szervezi az utaztatást.

"És mit nyer ezzel a Fidesz a megismételt választással? Merthogy jelöltet nem indított"

Elég az nyereségnek, hogy nem foglalhatja el az ellenzéki összefogás jelöltje a megnyert hivatalt, és egy kicsit bemocskolhatják őt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 09:25:11

@DeMarco: "Most már a bírói függetlenséggel is problémáid vannak?"

Precedens ítélkezés valóban nincs, de azért a törvények szerint se lehet aránytalanul nagy büntetést kiróni. A bajai ítélet korrekt volt, arányos az elkövetett vétséggel.

Bíró függetlenség ügyben inkább Rogán Antallal kéne konzultálnod...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 09:26:37

@Altaïr: "Kettő darab példa alapján átfogó következtetést vonsz le az egész választási rendszerre."

Értelmezési problémáid vannak. Ez a két példa nem a választási rendszerről szól. Azzal más gond van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 09:34:31

@Kandeláber: "Jövőre nem lesz kampánycsend, és megengedett lesz az utaztatás."

A kampánycsend megszüntetése a kevés normális intézkedések egyike. Az utaztatás meg busszal továbbra se lesz lehetséges, és amúgy is, kreatív nép a magyar, szóval lesz itt még lehetőség sárdobálásra...

alfax 2013.12.04. 09:45:54

kurvára nincs szüksége a fidesznek szabotázsra, szerintem nekik lenne ciki, ha megint 2/3-al nyernének, ami igencsak esélyes.

♔batyu♔ 2013.12.04. 09:46:29

A blogger helyében inkább a balliberálisok csalásán problémáznék. Mert attól, hogy számára ez nem probléma, az átlagválasztó számára az.

A választások pedig meg lesznek tartva, jöhetnek a balliberális pártok a választók által kézbesített újabb nagy pofonért.

♔batyu♔ 2013.12.04. 10:03:24

@felcsutisuttyo: Hol van a demokrácia demokrata???

Szart érnél vele, a nép attól való félelmében, hogy újra jól eladósítják és visszajön a régi garnitúra, akik elkúrták, jól felkötne téged és haverjaidat. Aztán persze újra visszaállítaná a demokratikus viszonyokat. Szóval nagyon el sem tudnád sütni azt a puskát.

Hmmm... 2013.12.04. 10:10:52

Ha nekem egyetlen fontos dologban lett volna lehetőségem megváltoztatni az Alkotmányt, akkor valószínáleg egy olyan alapelvet fogalmaztam volna meg, hogy az országgyűlés semmilyen, a törvényhozást érintő ügyben nem hozhat már az aktuális ciklusban érvényes törvényt. Gazemberségek persze úgy is történhetnének bőven, de a prolongálás esélyét csökkentené, és kicsinyt meggondoltabbá tenné az Uralkodót.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 10:16:00

@♔batyu♔: "A blogger helyében inkább a balliberálisok csalásán problémáznék."

Pontosan melyiken? Merthogy itt nem lehet tudni, hogy ki indította azokat a buszokat...

Virág et. 2013.12.04. 11:06:15

@♔batyu♔: 1. Itt a baloldal nyert, fölényesen. Milyen újabb pofon?

2. Ellentétben Bajával, itt nem sikerült még csak valószínűsíteni sem, nemhogy bizonyítani, hogy melyik politikai csoport akart utaztatni. Fogódzkodj meg: lehet, hogy megint a jobbosok voltak.

3. Mindezek ellenére Bajával ellentétben itt az EGÉSZ eljárást megismétlik, nemcsak az adott körben a szavazást. Mindezt úgy, hogy sanszos, hogy értelme semmi, mert bele fog lógni a jövő évi országgyűlésibe.

Egyébként meg pont rád gondoltam, amikor az előző hozzászólásomat fogalmaztam. Hozzád az információ negyede sem jut el, abból vonsz le következtetéseket és a hülyeségeid még terjeszted is. Szégyenérzet benned, hogy ostobaságokat írsz és hülyét csinálsz magadból rendszeresen, na az nincs.

Scagnetti 2013.12.04. 11:26:29

@martineden: Tőlük kérdezd! Szerintem biztosra akarnak menni.

Jelen esetben meg nem tudjuk, ki is csalt. Simán lehettek a szocik is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.04. 13:13:56

Az elektromos szavazás fogja mindezt megoldani. Akkor majd minden párt körbejárja tablettel a szavazókat, s az fog nyerni, aki többet ajánl.

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.04. 13:15:10

@alfax:

Én is így érzem: a Fidesz láthatóan csak abszolút többséget akar, nem kétharmadot.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.04. 13:19:42

@Fedor:

A választási törvény a legerősebb pártnak segít, nem a Fidesznek. S eddig is így volt, bár valóban igaz, hogy kisebb mértékben. A legkomolyabb segítség a kétszakaszos egyéni szavazás megszüntetése.

De! Ha a Fidesz nem lenne most a legnépszerűbb párt, akkor ugyanez masszívan az ő esélyén rontana.

Azaz alapvetően nem a választási rendszer miatt fog nyerni a Fidesz, hanem azért, mert a legnépszerűbb párt. Az ellenzék nem tudott népszerű alternatívát felállítani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 14:21:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Elég rossz az, hogy a választási törvényt aszerint alakítgatják, hogy az alakítónak épp milyen a népszerűsége. Hidd el, ha változott volna a helyzet, már rég módosították volna.

Ez a törvény aránytalan, rossz, igazságtalan, akárkinek is kedvez. Akkor is az lenne, ha a Fidesz lesülyedt volna közben a béka segge alá, és a mostani ellenzéknek nézne ki emiatt négyötöd.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.04. 14:40:35

@Fedor:

A magyar választási törvény mindig aránytalan volt 1990 óta, direkt ilyen volt. A cél: a nyertes párt tudjon könnyen kormányt alakítani, ne legyenek kormányválságok.

Erről persze lehet vitatkozni: legyen arányosabb rendszer, potenciális kormányválságokkal vagy inkább stabilabb, de aránytalanabb rendszer.

A helyzet az, hogy mindig az éppen vesztes párt akar arányosabb rendszert, aztán ha nyer, már nem akarja tovább... :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 15:24:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A 90 után választási rendszer jóval közelebb volt az arányossághoz, nem volt azzal semmi gond.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.04. 15:32:38

@Fedor:

Hát...

1990: MDF - szavazatok 25 %-a - mandátumok 43 %-a

1994: MSZP - szavazatok 32 %-a - mandátumok 55 %-a

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.04. 16:15:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem azt mondtam, hogy teljesen arányos volt, hanem azt, hogy jóval közelebb volt az arányossághoz. Vegyes rendszer nem lehet teljesen arányos, az csak a tisztán listás módszerrel lehet elérni, viszont a vegyes rendszer igazságosabb. Nem is volt vele senkinek vele komoly baja, az egyelen kívánság a paramenti létszám csökkentése volt, nem az, hogy fenekestül felforgasák, és az aktuális állapotukra szabják.

Ez a mostani egy kifejezetten torz rendszer, ahol még a töredékszavazatok is a győzteshez kerülnek, és ahol alig hétszázaléknyi szavazaton múlik, hogy valaki elveszíti a választást, vagy kétharmados többséget szerez. Ez nonszensz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.04. 16:25:02

@Fedor:

Lehet arányos vegyes rendszer is, ilyen a német. Egyszerűen az egyéni mandátumokat levonják a listásokból és máris arányos lesz.

A töredékszavazatokban nem értek veled egyet. Szerintem jobb a mostani, hogy a győztes is megkapja a maga töredékszavazatait.

komplikato 2013.12.04. 16:45:07

@Kandeláber: "Jövőre nem lesz kampánycsend, ..."

Kivéve ugye a választásra kijelőlt helység és annak 150 méteres körzete, nem?

Kandeláber 2013.12.04. 17:52:16

Gondolom nem feltételezte senki, hogy az urna előtt felsorakozik a mind a nem tudom hány párt egy-egy aktivistája, és a fülkébe lépés előtt még utoljára felszólítják a választópolgárt, hogy az ő pártjukra szavazzon.
És ha szervezetten személygépkocsival szállítják a szavazókat - ami ugye megengedett lesz - akkor vajon hányan fognak 150 m-re a szavazóhelyiségből kiszállni?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.04. 18:18:24

Én egyetértek azzal, hogy az EGÉSZ választást megismételtetik.

Hiszen ha a választás napján a gangon az egyik induló pártot hangosan éltetve sértek kampánycsendet, akkor a poszt mondanivalójának a logikájából kiindulva csak a Kökörcsin 47 lakói szavazzanak újra?

Persze azzal tisztában vagyok, hogy valahol az én álláspontomnak is határt kell húzni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.04. 18:24:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Olyan szabályoknak semmi értelme, melyeket úgyis mindenki megszeg."

- Ebben egyfelől igazad lehet, ám meg kellene vizsgálni azt is, miért nem tartják be. Mert betarthatatlan? vagy mert olyan a morál, hogy....

Utóbbi eset hozadéka lehetne például, hogy nem kell a pirosnál megállni.....

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.04. 18:27:13

@Scagnetti:

"A valóság meg az, hogy a Fidesz ilyen szar kormányzás után is népszerűbb, mint a szoclibek."

- Tedd hozzá: A Biztos (párt)választók körében. Mekkora a valamilyen okból rejtőzködők aránya?
- Összlakosságot tekintve hol áll a fidesz?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.04. 18:29:24

@J.László:

"Döntsétek már el, hogy náci vagy komcsi."

- Szegény Fónay Jenő is mindig keverte őket. Vajon miért?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.04. 18:33:47

@Le_Penseur:

"2018-ra talán ráborul ez az egész hazug katyvasz a fideszkdnp-re és ismét elindulhatunk a kályhától, mint 1989-ben."

- 29 évünk elúszott, mert hagytuk!

Kandeláber 2013.12.04. 19:09:32

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Elúszott?
Két és háromnegyed cikluson keresztül koalíciós partner volt a szürkeállomány kizárólagos birtokosainak pártja, ragyogó elmékkel, kitűnő közgazdászokkal, hát hogy lehet ilyet mondani?
:D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.04. 19:32:30

@Kandeláber:

Lehet.

Nem a szakértelem hiányzott (Az most is van, bár most erősen lenyomja a pártfegyelem).

Más gondok vannak.

DeMarco 2013.12.04. 20:22:46

@Fedor: "Precedens ítélkezés valóban nincs, de azért a törvények szerint se lehet aránytalanul nagy büntetést kiróni."

Nekem inkább azzal szokott bajom lenni, h a törvények szerint arányosan baromi kicsi büntetéseket szabnak ki...
Néhányan meg is említettek itt ilyen eseteket, te is, épp Rogánra célozva.

"A bajai ítélet korrekt volt, arányos az elkövetett vétséggel."

Mármint szerinted. Szerintem meg csak sz*rhintés, álszenteskedés. El kellene dönteni, h mindig mindenkit feljelentenek, aki csalni próbál, de akkor tényleg mindenkit, kezdve a nyugdíjasoknak osztogatott cukortól, liszttől, a cigányoknak szórt morzsákig, vagy mindenki elnézi mindenkinek és győzzön a többet ajánló. De az ilyen álszenteskedő, boci szemekkel ráébredőnek tűnő hülyeségeket nem bírom.

"Bíró függetlenség ügyben inkább Rogán Antallal kéne konzultálnod..."

Legalább egyvalaki megfogalmazza azt, amit egyébként minden normális ember gondol és hangoztat például a Rezesová ügyben és a többi ítéletben, ami kiverte a biztosítékot. Persze ettől még nem történik semmi sem. Ezért tartom nagy hibának, h meghátráltak az unió fenyegetésétől és eltörölték, h át lehessen helyezni ügyeket másik illetékesség alá. Pedig az áthelyezésekkel lehetett volna ügyesen kikerülni az összefonódásokat és a haveri ítéletek helyetti valódi büntetéseket kiszabni.

DeMarco 2013.12.04. 20:37:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "meg kellene vizsgálni azt is, miért nem tartják be. Mert betarthatatlan? vagy mert olyan a morál, hogy..."

"Utóbbi eset hozadéka lehetne például, hogy nem kell a pirosnál megállni..."

Is-is. Ha betarthatatlan szabályokat hozol, akkor nem is fogják betartani azokat. Pláne nem egy ilyen kreatív népcsoport. Másrészt meg Amerikában a rendőr rád szól, ha megállsz a zebrán a pirosnál, miközben nem jön arra autó. Ilyenkor sürget, hogy ne álldogálj ott, haladj tovább a piroson is. Csak hozzáállás kérdése...

"Nem a szakértelem hiányzott"

Most a "szakértői kormányra" gondolsz? :DDDDDDD

"Más gondok vannak."

Az tuti! :DDD Reggelig tudnám sorolni őket...

Scagnetti 2013.12.04. 22:08:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Tedd hozzá: A Biztos (párt)választók körében."

Semmi ok nincs azt hinni, hogy a többiek közt más lenne az arány. Ezt legfeljebb a szocik remélik, és próbálják beadni a szavazóiknak, hogy a kínos kvk-méréseket "megmagyarázzák". Egyelőre csak abból lehet kiindulni, amit a kvk-k mérnek, és az nem túl kedvező rájuk nézve. (Mellesleg ugyanezzel a szöveggel magyarázták 2010-ben is az előzetes méréseket, aztán mégiscsak azoknak megfelelő lett az eredmény.)
Amúgy meg tedd fel magadnak a kérdést, hogy ugyan mi oka lett volna bárkinek is megtérni a szoclibekhez az elmúlt 3 évben? Bizonyították netán alkalmasságukat a kormányzásra? 2010 előtt biztos nem, azóta meg pláne nem. Még egy épkézláb jelöltjük sincs, csak három egymással viaskodó, hataloméhes kiskakasuk, akik közül az egyik Orbán klónja, csak sokkal bénább, a másik súlytalan, a harmadik meg egy elszabadult hajóágyú. Ezeket kellene összeterelni egy akolba, miközben a gazdaságról alkotott elképzeléseik kb. tűz és víz. Csodálkozom is, hogy nem rohan a nép a karjaikba, pedig csuda egy csapat lenne ez.

"Mekkora a valamilyen okból rejtőzködők aránya?"

Azt tudjuk, hogy az MSZP-nek van a legtöbb otthon maradó szavazója. 2010-ben is rendkívül büszkék voltak erre. Egy második helyhez most is elég lesz.

"- Összlakosságot tekintve hol áll a fidesz?"

Elég szar helyen, de amíg az ellenfelei még nála is lejjebb, addig nyer. A vakok közt a félszemű a király.

És bár a kormányzásuk katasztrófa, ez önmagában kevés, mert az elődeiké is az volt, tehát nincsenek hátrányban ebből a szempontból. Még rezsicsökkentenek egyet, szabadságharcolnak egy kicsit, azt kajálja a nép, és simán befutnak, ellenfél hiányában elsőként.

Tudomásul kellene végre venni a kormányváltóknak, hogy Orbánt lecserélni ezzel a csapattal nem fogják. Tudom, hogy ők pedig nagyon szeretnék átélni, hogy Mesterházy/Bajnai/Gyurcsány ott áll a legyőzött Orbán fölött, de ez nem fog megtörténni. Ezeket az arcokat (és még sok másikat is) rég el kellett volna zavarni. Egy normális ellenzék egy ilyen kormányzás mellett toronymagasan vezetne, és nem kellene azt magyaráznia, hogy biztos pártválasztók meg teljes lakosság. Tökmindegy lenne, mindenhol szarráverné a kormánypártokat. De itt nincs normális ellenzék, csak bukott politikusok hada, akik azt remélik, hogy a Fidesz leamortizálja magát annyira, hogy ők nyerjenek. Mert valljuk be férfiasan, erre épül az ellenzéki kampány, semmi másra.

Kandeláber 2013.12.04. 22:18:34

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az szdsz választóinak száma az 1990-es talán 23 %-ról 2010-re 5 % alá csökkent.
A magyar választók sommás ítéletet alkottak a párról és arról, amit képviselt.
Most megint reinkarnálódni látszanak a DK-ban és az E-2014-ben.
Ravaszul, óvatosan lavírozva próbálják visszacsempészni magukat a parlamentbe, esetleg a hatalomba.
Utóbbi remélhetőleg nem sikerül nekik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.05. 08:26:25

@DeMarco: "Legalább egyvalaki megfogalmazza azt, amit egyébként minden normális ember gondol és hangoztat például a Rezesová ügyben és a többi ítéletben, ami kiverte a biztosítékot."

Lényegtelen, hogy hányan értenek vele egyet (igen, jórészt én is). Te mondhatod, hogy nem tetszik neked egy ítélet. Én mondhatom. De egy politikusnak, pláne kormánypártinak a bíróság ítéletébe beleszólni, és így nyomást gyakorolni TILOS!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.05. 08:38:04

@DeMarco: "A Magyar Bírói Egyesület közleménye

A kormánypárt vezető politikusa 2013. december 3-án Facebook oldalán közzétett és a médiában is nyilvánosságot kapott nyilatkozatában éles kritikával illetett egy folyamatban lévő ügyben - a kényszerintézkedés tárgyában - hozott nem jogerős bírósági döntést. A megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse.

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák érdekképviseleti szerve - alapszabályának felhatalmazása alapján – köteles fellépni a bírák személyét, a bíróságok tekintélyét támadó megnyilvánulásokkal szemben. Az egyesület határozott álláspontja, hogy más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat.

Magyarország Alaptörvénye C) cikkének (1) bekezdése rögzíti a hatalom megosztásának elvét, míg 26. cikkének (1) bekezdése deklarálja, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók."

www.mabie.hu/

DeMarco 2013.12.05. 10:12:41

@Fedor: Kritikát bárki megfogalmazhat, még egy politikus is. Főleg akkor, ha az a kritika olyan dologra világít rá, ami tényleg necces.

Rogán nem szólt bele az ítéletbe, ez hazugság. Kifejezetten megemlítette - rutinos politikusként -, hogy az ítéletet a bíróságra hagyja. (Meg a mi értékítéletünkre...) Ő csak azt az eljárási metódust kritizálta, h bizonyos embereket simán kiraknak luxus körülmények közé, ahol bulizik, miközben alsó hangon is börtönben lenne a helye, négy ember meggyilkolása után és ezzel durván megcsúfolja a bíróság az emberélet szentségét. Rogán azon túl, hogy politikus, ember is, aki reagál a körülötte történtekre és meghallja az egyszeri ember kimondott gondolatait is. (Legalábbis ebben az esetben.)
Ráadásul abban a helyzetben van, hogy tud változtatni adott esetben a negatív folyamatokon és helyesebb mederbe tudja terelni a dolgokat.

Szerintem egyáltalán nem lényegtelen, h hányan nem értenek egyet valamivel és hány ember igazságérzetét tapossák meg sokadik alkalommal. A bíróságok az elmúlt években számtalan alkalommal hoztak negatív precedens ítéleteket, amivel enyhén szólva is aláásták a bizalmat az irányukba.

Az meg külön pikáns, h ugyanabban a posztban kritizálod a bíróságok független döntéshozatalát, majd véded őket, hangoztatva a függetlenségüket...

Most akkor eldönthetnéd, hogy mit is akarsz voltaképp...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.05. 16:41:47

@DeMarco: Valójában mind a két esetben, pont, hogy a függetlenségét próbálom védeni. Rogán esetében nyíltan megtörtént a befolyásolás kisérlete (akkor is, ha pont az ellenkezőjét állítja, hisz a nyilvánosság előtti kritika maga a befolyásolás, ha politikusról van szó), a fóti esetben meg vélhetőleg megtörtént.

Az meg külön pikáns, hogy Rogán pont azt érte el , hogy Rezesova KEVESEBBET legyen börtönben:

"Eva Rezesova pontosan annyi időt tölt majd börtönben, amennyit a jogerős ítélet majd meghatároz. Egy perccel se többet, egy perccel se kevesebbet. Az előzetest beszámítják a börtönbüntetésbe, a házi őrizetet viszont csak kis részben. Ha Eva Rezesova most házi őrizet helyett előzetesbe kerül, előbb szabadul. Minél rövidebb időt tölt házi őrizetben, annál kevesebb részleges szabadságelvonás adódik hozzá a teljes szabadságelvonáshoz."

nol.hu/velemeny/revesz_sandor__rogan_-_rezesova_partjan

DeMarco 2013.12.05. 20:19:09

@Fedor: Ne várj a válaszra, a upc szórakozik a nettel, hol van, hol nincs, meg egyébként is szétcsaptam a gyomrom a kaviárral...

Az előzetes is börtön nem? De legalábbis kellemetlenebb, mint a házi őrizet...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.06. 16:36:34

@DeMarco: Látom em fogtad fel a lényeget...

DeMarco 2013.12.06. 23:06:35

@Fedor: Nem tudom, h szted mi a lényeg. Ha a másodfokra vársz, akkor arra hiába, mert jellemzően még az első gyalázatosan enyhe ítéleteknél is további enyhítések szoktak következni. Azon se csodálkoznék, ha szépen kiengednék. Legfeljebb majd ő is megtapsolja a bírót...

Úgyhogy minden nap, amit börtönben tölt, akár előzetesben, akár utólagosan, ajándék az áldozatok hozzátartozóinak és a közvéleménynek. Jah meg az igazságnak...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.07. 09:26:21

@DeMarco: A lényeg az, hogy PONT ÍGY bűnhődik kevesebbet, mert ígí tölt kevesebb időt börtönben. Nem akarok részletekbe bocsájtkozni, de az átlagosnál egy kicsit jobban megérintett a dolog, mert ha nem is közelről, de van közöm az áldozatokhoz, szóval nem nagyon lehet azt állítani, hogy én Rezesova jóakarója lennék, pont ezért nem tetszik, ha ezt z ügyet nyomásgyakorlásra és populista népszerűség-hajhásázra használják fel, és szigorítás címén még a büntetését is csökkentik annak a nőnek.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0