Újra támad a szingliadó?
2016. január 07. írta: Fedor

Újra támad a szingliadó?

singlesticker2.jpg

A Kettős Mérce arról ír, hogy a KDNP-sek beszélgetést szerveznek egy olyan könyvről, amelyben a szerző olyan dermesztő ötletekkel próbálja megoldani a demográfiai problémákat, mint hogy 30 év felett vezessék be a szingli adót és hogy ne szerezhessen állami szférában vezető pozíciót az a nő, akinek nincs legalább 3 gyermeke. Ez utóbbi gondolom nagyon tetszene a Kövér László - Kovács Ákos duónak, de attól még természetesen eget verő ostobaság. Nagyon kilóg itt megint a hímsoviniszta lóláb. 

Ami viszont a szingliadót illeti, nem biztos, hogy érdemes elviccelni, ahogy András, a cikk szerzője teszi:

A szingliadó elképzelése is elég szórakoztató, reméljük Mikola István örökbecsűjét felidézve azt az Andrássy úton, a szinglihordák éves találkozóján tervezik begyűjteni. (..) Reméljük az IKSZ-ben is szült már minden nő 3 gyereket, és minden férfinak van felesége, aki szült már 3 gyereket, mert különben nehéz lesz megszerezni az áhított állami pozíciót, és drága lesz a szingliadó.

A szingliadó ötlete ugyanis nem most merült fel először, és most nem az olyan történelmi előképekre gondolok, mint a Ratkó-korszak, amikor konkrétan be is vezették a 4%-os gyermektelenségi adót.

Orbán már 10 évvel ezelőtt azzal kampányolt, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén a gyermektelenekkel háromszor annyi adót fognak fizettetni, mint a háromgyerekesekkel. Aztán persze ez elhalt, mert a kormányváltás elmaradt, viszont miután négy évvel később mégis megvalósult, azonnal előkerült az ötlet megújult formában.

Még alig foglalta el a helyét Orbán a miniszterelnöki székben, amikor elődje és tanácsadója 2010 júliusában már el is kezdte pedzegetni a témát, és még civil támogatást is kapott hozzá:

Meghökkentő felvetéssel állt elő a napokban Boross Péter volt miniszterelnök. Azt javasolta, hogy a gyermektelen magyarok fizessenek gyermeknevelési hozzájárulást az államkasszába, hogy ezzel a bevétellel pótolják a családoknak nyújtott adókedvezményekből keletkező költségvetési hiányt. Magyarán: vezessék be a gyermektelenségi adót! (...) 

Büntethető-e valaki amiatt, hogy nem vállalt gyereket? Csizmadia Ferencné Nemes Márta családpedagógiai szakértő, a Családi Nevelésért Alapítvány elnöke szerint például igen: a szervezet már 2009-ben megküldte radikális javaslatait a kormánynak.

– 10 százalékos gyermektelenségi adó kivetését szorgalmaztuk a 24 éven felüliekre, hogy gátat vessünk az egyéni önzésnek, hiszen a gyermektelenek, a szinglik nem vállalnak részt mindannyiunk közös felelősségéből – jelentette ki.

Az adó alól javaslatuk szerint csak a regisztrált munkanélküliek, az idős szüleiket eltartók, önálló lakással nem rendelkező fiatal párok, a már várandós kismamák és a saját képzésüket fizető továbbtanulók (30 éves korig) mentesülnének.

Akkor - némi vita után - újfent nem lett belőle semmi, és egészen mostanáig csak egyszer került elő, amikor tavaly előtt egy falu fideszes polgármestere merengett el a helyi adóként történő bevezetésén

hasznos lenne a nőtlenségi adót bevezetni a régi öregek példája alapján

felkiáltással.

Vajon kik lehetnek azok a régi öregek? Csak nem Rákosiékra gondolt?

És most itt van mindenki kedvenc kádéenpéje, az a párt, amelynek minden javaslata korlátozni vagy büntetni akarja emberek egy csoportját, és felveti a témát. Mondhatnánk persze azt, hogy ez már biztosan nem fog keresztülmenni a kormányon, kicsi ahhoz a Semjén pártja, de ugyanezt gondoltuk nem is olyan rég a szintén általuk szorgalmazott, és országos lefedettségű utálatnak örvendő kötelező vasárnapi zárvatartásról is, oszt mi lett a vége.

Szóval?

UPDATE

A poszt rögtön egy update-tel kerül ki, ugyanis miközben írtam, a hír körbeszaladt a neten, és az IKSZ a nagy nyilvánosságtól megijedve rögtön törölte az eseményt (még jó, hogy van róla screenshot a KM-en), és jó kormánypárti szokás szerint perrel fenyegetnek mindenkit, aki szájára meri venni a szingliadó szót velük kapcsolatban. A poszt így elvileg okafogyottá vált, de ha már dolgoztam vele, ezzel a kiegészítéssel mégiscsak élesítem.

Jó lesz emlékeztetőnek, amit elég csak előszedni, ha újra előkerülne ez a diszkriminatív ötlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr308249990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freestep 2016.01.07. 22:19:24

Csak egyszer tűnnénk már el a vallások végleg a világból és akkor örömmel nézhetnénk ahogy a kdnp-t leviszi az örvény kavarogva a csatornába, ahová való.

annamanna 2016.01.08. 03:01:42

@freestep: a vallásosok? Drágaságom, a Bibliát idézem, jól figyelj:

Mt 19,12 Mert vannak heréltek, a kik anyjuk méhéből születtek így; és vannak heréltek, a kiket az emberek heréltek ki; és vannak heréltek, a kik maguk herélték ki magukat a mennyeknek országáért. A ki beveheti, vegye be.

1. Korinthus 7,1 A mik felől pedig írtatok nékem, jó a férfiúnak asszonyt nem illetni.
7. Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy.
8. Mondom pedig a nem házasoknak és az özvegyasszonyoknak, hogy jó nékik, ha úgy maradhatnak, mint én is.
9. De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni.
25. A hajadonok felől nincs ugyan parancsolatom az Úrtól, de tanácsot adok úgy, mint a ki irgalmasságot nyertem az Úrtól, hogy hitelreméltó legyek.
26. Úgy ítélem azért, hogy jó ez a jelenvaló szükség miatt, hogy tudniillik jó az embernek úgy maradni.
27. Feleséghez köttettél? Ne keress elválást. Megszabadultál feleségedtől? Ne keress feleséget.
28. De ha veszel is feleséget, nem vétkezel; és ha férjhez megy is a hajadon, nem vétkezik; de az ilyeneknek háborúságuk lesz a testben. Én pedig kedveznék néktek.
29. Ezt pedig azért mondom, atyámfiai, mert az idő rövidre van szabva ezentúl, azért a kiknek van is feleségök, úgy legyenek, mintha nem volna.
30. És a kik sírnak, mintha nem sírnának; és a kik vígadnak, mintha nem vígadnának; a kik vesznek, mintha semmijök sem volna.
31. És a kik élnek e világgal, mintha nem élnének: mert elmúlik e világnak ábrázatja.
32. Azt akarnám pedig, hogy ti gond nélkül legyetek. A ki házasság nélkül van, arra visel gondot, a mi az Úré, mimódon kedveskedhessék az Úrnak;
33. A ki pedig feleséget vett, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a feleségének.
34. Különbözik egymástól az asszony és a hajadon. A ki nem ment férjhez, az Úr dolgaira visel gondot, hogy szent legyen mind testében, mind lelkében; a ki pedig férjhez ment, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a férjének.
35. Ezt pedig a ti hasznotokra mondom; nem hogy tőrt vessek néktek, hanem hogy illendőképen és állhatatosan ragaszkodjatok az Úrhoz háboríthatatlanul.
36. De ha valaki szégyennek tartja az ő hajadon leányára, ha virágzó idejét múlja, és úgy kell történnie, a mit akar, azt cselekedje, nem vétkezik; menjenek férjhez.
37. A ki pedig szilárdan áll a szívében és a szükség nem kényszeríti, hatalma pedig van a tulajdon akarata fölött, és azt végezte el szívében, hogy megtartja hajadon leányát, jól cselekszi.
38. Azért, a ki férjhez adja, az is jól cselekszi, de a ki nem adja férjhez, még jobban cselekszi.
39. Az asszonyt törvény köti, míg férje él, de ha férje meghal, szabadon férjhez mehet, a kihez akar, csakhogy az Úrban.
40. De boldogabb, ha úgy marad, az én véleményem szerint; pedig hiszem, hogy bennem is Istennek lelke van.

A KDNP-seknek SEMMI KÖZÜK SINCS A BIBLIÁHOZ.
Az egész katolikus egyház egy MERŐ SZINGLIHORDA; ha meg akarják büntetni a szingliket, elsősorban az egyházat kell megbüntetniük, Erdő Péter bíborostól az utolsó falusi papig, és ez nem tenne jót a vatikáni-magyar viszonyoknak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 05:45:11

Egyszerűen nem szingliadónak kell nevezni, hanem adókedvezménynek a családosok számára, s kész is az egész. Sajnos a Fidesz időnként nem képes a pozitív dolgokat rendesen kommunikálni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 05:46:35

@annamanna:

Na, ezért nem szabad kiragadni bibliai idézeteket.

A cölibátus pedig nem szingliség, hanem önként vállalt áldozat.

Egyébként meg a katolikus papok kb. 5 %-a házas.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.01.08. 07:37:07

Azért olyan jó, hogy egy mérhetetlen támogatottságú párt, gyakorlatilag nem létező "ifjúsági tagozata" megint egy ország életébe akar beleugatni. A vasárnapi zárvatartás kierőszakolásával már sikerült az állampolgárok jó részének az életét megkeseríteniük, de ez nem volt elég szeretnének tovább nyomulni.
Én meg szeretném látni, amikor ezek a "keresztény demokraták" nyílvános(!) vitára állnak ki az idióta ötleteik megvitatására!

annamanna 2016.01.08. 08:37:07

@BircaHang Média: nem szabad kiragadni? Írd azt, hogy nem szabad idézni a Bibliát, mert sérti az eretnek elképzeléseidet! Ez a Szentírás, jóember! Azzal te csak ne vitatkozz, mert

"Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;
És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak."
(Jelenések 22:18-19)

"Egyébként meg a katolikus papok kb. 5 %-a házas."

Muhahha. Akkor 95%-uk szingli, azaz nem házas, sőt még gyereke sincs!

Tudod mit, olvasgasd inkább ezt, biztosan jobban tetszik, mint a Biblia: tibiatya.blogstar.hu/2015/11/20/-18-hogyan-basszunk-10-egyszeru-lepesben/22500/

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.08. 09:00:16

@annamanna:

A kereszténység alapja nem a Biblia, hanem Isten szava, melynek a Biblia csak része. A Biblia idézgetése a tanításból kiszakítva szinte mindig eretnekséghez vezet.

Nem szingli a papok része, hanem cölibátásban élő.

s.g.l. 2016.01.08. 09:06:16

Tolsztoj leírta:
Az emberiség két legnagyobb bűne a vallás és nacionalizmus.
Uralkodó párték bőszen gyakorolják, miközben a vallás tanításait helyből leköpik.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.08. 09:22:16

@The Ghost Wolf: 2016.01.08. 07:37:07

cicám, nem szoktalak látni a dékás meg együttes meg péemes blogokon ezt az analógiát alkalmazni (mérhetetlen támogatottság)

annamanna 2016.01.08. 09:48:55

@BircaHang Média: ezt még ismételgesd a kárhozatban is, időd lesz rá, kiskomám! Neked nincs üdvösséged és nem ismered Istent.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.01.08. 10:45:22

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Kis haver, a DK pillantnyilag 10%-on áll a legtöbb független közvélemény kutató mérései szerint. De még a PM és az Együtt is eléri az 1-2%-os támogatottságot. De a KDNP küldött gyűlését egy átlagos méretű budapesti talponállóban meg lehetne rendezni.

Venyigeszu 2016.01.08. 12:15:30

A kormány aljasságának nincs határa, úgyhogy simán kinézem belőlük.
Nekem van a családomban egy olyan házaspár, akik 30 éve vannak együtt, nagyon szerettek volna gyereket, de a nőnek egy gyermekkori betegség szövődménye miatt természetesen úton nem lehet. Elmentek nőgyászhoz, 5(!) inszeminációt végeztek el rajta, ebből 4 megfogant de mindegyikkel elvtélt. Ekkor jött volna a lombik, de az orvos azt mondta, hogy nem javasolja, mert kockázatos. Ekkor elmentek a gyámügyre, hogy szeretnének örökbe fogadni. Végigcsináltak mindent ( alkalmassági, orvosi igazolások beszerzése, tanfolyam, környezettanulmány), majd kb, két hónapnyi procedúra után megkapták az engedélyt. Három évig hozzájuk sem szóltak, ők érdeklődtek, átlag havonta. Mindig azt a választ kapták, hogy most éppen nincs nekik megfelelő. ( Nem voltak nagy igényeik. Annyit kértek, hogy egészséges, fehér gyermek legyen, max. két éves korig. És nem azért kértek fehéret, mert rasszisták, hanem mert megszerették volna kímélni a gyermeket a várható gúnyolódástól.) Három év múlva kaptak egy levelet a Tegyesz-től, hogy lejárt az engedély érvényessége, újra végig kell csinálni az engedélyezési procedúrát. A nő akkor már betöltötte a 40-et, és arra a gondoltak, hogy azt a gyermeket fel is kell nevelni! Úgyhogy beintettek, és azóta élnek gyermek nélkül, elfogadva, de sorscsapásnak tekintve, hogy így kell élniük. Milyen korrekt is lenne őket megadóztatni! :-(

tomipapa 2016.01.08. 13:22:47

A nemlétező párt már megint UGAT

István Tamasi 2016.01.08. 14:17:53

@annamanna:
A biblia nem más mint egy nagy mesekönyv. Isten pedig egy soha nem létezett kitalált személy mint a Star Trek kitalált figurái.

DeMarco 2016.01.09. 00:51:25

Elhiszem, hogy egyre frusztráltabbak az ellenzéki szavazók, én is egyre nyűgösebb voltam a ballib kormányok 8. éve felé és én is a falra másztam a liberális törpepárt agymenéseitől, ahogy a kifacsart elveiket próbálták átvinni a nagyobb párton, többnyire sikerrel.
Most ugyanezt élik meg fordítva is a ballib szavazók. Ez azért valahol elégtétellel tölt el, legalább megismerik az érzést...

De azért mostanában erős túlzásokba esnek egyesek. Alig pár napja azon köpködtek néhányan, hogy a lelkész azt a star wars-t emlegette, ami full aktuális, gyakorlatilag az egész ország rá volt kattanva (meg az egész világ) és ezt az aktualitást tárgyalta ki. Most meg egy vitaesten háborognak, ami egy könyv kibeszéléséről szól??? Egy könyvről?! Ami ráadásul egy igen égető kérdéssel foglalkozik, a demográfiai helyzettel és esetleges megoldásaival.

Ennyi erővel kibeszélhetnék Dan Brown: Infernóját is, ami szintén a demográfiai helyzettel foglalkozik, igaz ő a világ túlnépesedését veszi górcső alá és igen durva módszerrel redukálná azt...

Adva van egy kis párt még kisebb ifjúsági tagozata, egy könyv, egy vitaest és a ballib ellenzék hörögni kezd... tényleg nincs jobb dolgotok? Eddig is baromi unalmas volt a rengeteg felfújt lufi, de ez már egyre inkább csak szánalmas kategória. Már annyira sem aktuális a téma, amíg egyáltalán leírtad...

Katinka témája sokkal aktuálisabb. Igaza van, csakhogy a mondás szerint, akinek igaza van...

Volt egy ismerősöm, aki nem épp a megfelelő szomszédokkal bírt... Elég sok tulajdona vándorolt már át a szomszédba, amikor egy nap történt valami és elpattant a cérna. Átment a szomszédhoz elégtételt venni. Csak sajnos nem jól mérte fel az esélyeket és nem vette figyelembe az átlagosnál nagyobb családméretet. Béke poraira szegénynek.

Kicsit ezt érzem ebben az esetben is. Drukkolok neki, de úgy érzem, hogy helytelenül mérte fel az esélyeket. Kár lenne egy remek úszót kiengedni ezért külföldre és szomorú lenne nézni, ahogy nem nekünk hozza az érmeket.

annamanna 2016.01.09. 04:00:55

@István Tamasi: Aha, értem. Arról van szó, hogy az IKSZ szexuális potenciál szerint akar jutalmazni meg büntetni embereket. A szexualitás semmilyen szempontból nem teljesítményalapú. Ezt bármilyen kontextusban is teljesítménnyé tenni, pénzzel jutalmazni vagy büntetni hajmeresztő bűncselekmény, nyíltan felvállalt striciskedés. A szex nem áru, nem lehet köze pénzhez. Aki a szexualitást árucikké teszi, az az emberi testet a lehető legmélyebben rontja meg.
Arról nem is beszélve, hogy ez aljas támadás az önértékelés ellen. Emiatt büntetni bárkit is, ez elképesztően megalázó.
Elmebetegek azok, akik állami pénzekkel akarják irányítani, ösztönözni, büntetni a pinát és a faszt.
Mert az ugye világos, hogy ez az ötlet elsősorban a szexualitás irányításáról szól. A gyereket ugyanis senki sem a káposztaföldön neveli fel, hanem szexalapú kapcsolatba születik bele.

www.musicme.com/#/Tudosok/videos/Basszal-1.-61486673556E534F554449.html

tudosok.bandcamp.com/track/ha-fojtogatsz-a-h-zast-rsak-szerelmes-dala

444.hu/2016/01/04/mar-legalabb-allamtitkar-lehetnel-ha-ott-lettel-volna-ezekben-a-bulikban csak ne nagyon akarjanak életvezetési tanácsokat adni. Igaz, ez nem az IKSZ, hanem annak a tesvírszervezete, de a szél ugyanabból a lukból fúj.

annamanna 2016.01.09. 04:18:14

De meg egyébként is, ha csak szigorúan a gyerekről beszélünk, ő sem árucikk. A gyerek nem iparcikk, áru, amit valaki megtermel, nem lehet beárazni, nem lehet miatta valakit büntetni.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.01.09. 07:20:46

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Ez olyan igazi Fidesztroll válasz volt, ha kifogytál az érvekből. Mint Selmeci kiflicsücsök Gabika válasza egy sajtótájékoztatón a "Csak".
Szar vdolog lehet manpság Fidesztrollnak lenni, amikor már egyre fogynak a használható érvek, és csak a baromságok és Fideszsablonok idióta ismételgetése marad, de megvédeni az "állításokat" már nincs mivel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.09. 09:27:46

@DeMarco: Örülök, hogy legalább téged elégedettséggel tölt el ez, csodálkoztam is volna, ha nem.

Az Infernót olvastam, jó könyv, tényleg elgondolkodtató, bár ott (vagyis globális szinten) pont ellenkező a probléma, mint itthon.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.09. 09:33:28

@DeMarco: "Adva van egy kis párt még kisebb ifjúsági tagozata, egy könyv, egy vitaest és a ballib ellenzék hörögni kezd..."

Tudom, hogy neked érdeked minden ilyen kínos dolgot kicsinyíteni, de a poszt pont arról szól, hogy mivel van már előzménye, és pont a vasárnapi zárvatartás példája mutatja, hogy a legképtelenebb hülyeségekből is lehet valóság, ha Orbán úgy akarja, egyáltalán nem érzem hiábavalónak a dolgot. Látod, körbeszalad a neten a felháborodás, rögtön visszavonták. Már megérte.

"Katinka témája sokkal aktuálisabb."

Igen, gondoltam rá, hogy foglalkozok vele, de előbb nem értem rá, utána meg már megírták többen mások, amit gondolok erről. Ha követnéd a blog FB oldalát, tudnál róla :-)

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.01.09. 10:25:55

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Ha te Szabó Rebekát hoztad fel érv gyanánt, akkor én is felhoztaom Selmeci "kiflicsücsök" Gabriella örökérvényű csakját, amiről itt van a videó is: www.youtube.com/watch?v=1eBK08XT97A Még az újságírók is felröhögnek a válasz hiányán.
Szóval ez azért elég kínosra sikerült, mint az egész sajtótájékoztató. Elég ha annyit beírsz a Youtube-ra, hogy Selmeci Gabriella, csak és már dobja is fel a találatokat.

2016.01.09. 10:51:36

Hát semmivel sem jobb ez annál, mint amikor egy másik 1 százalékos támogatottságú törpepárt ill. annak osztódott maradványai akarnak MA IS beleszólni egy egész ország életébe, a ratyista komédiájukkal, az Isten- és vallásellenes, itt is jól kitapintható ellenszenvükkel, gyűlöletükkel

(melyet igyekeznek azért úgy előadni, hogy kifejezetten a KERESZTÉNYEK, a Jézus Krisztus hívei érezzék általuk találva magukat, nem gondolva közben az Izráel fiai / lányai számára JHVH ill. Mózes és később a próféták által kiadott szigorú szaporodási parancsra, vagy akár a SZOMBAT minden körülmények között való munkátlanság általi megszentelésére !!!)

- vagy épp a romákok meg a "menekültek" minden magyar fölé helyezésével, a becsületes, normális magyar emberek, az önmagát megvédelmezni kívánó ország és nép állandó lenácinyilasfasisztázásával. És a többi hasonló nemzetellenes megnyilvánulással, azzal a jól tapintható, s kendőzetlenül a "MAGYAR" mint politikai fogalom ellen irányuló dühvel,

melyet is 2010 ill. már 1998 óta ennek a nyomorék Zorbánynak és barátainak / üzletfeleinek a meglehetősen kétes identitású és hovátartozású személyén - akit és akiket ugyanazon célok érdekében ugyanazok a kezek mozgatnak, mint eddig az ÖSSZES többit - keresztül próbálnak szalonképessé varázsolni.

DeMarco 2016.01.09. 11:28:31

@Fedor: Nekem nem kínos. Egyáltalán nem. Neked sem kínos. Csak egy paraszthajszál amibe próbálsz belekapaszkodni. EZ a kínos...

A vasárnapi zárva tartás egyébként jó példa. Még most sem tudom eldönteni, hogy jó-e, vagy rossz. Egyrészt néha bosszantó, hogy valamit elfelejtettem megvenni, vagy csak akkor érek rá épp, de ez nem akkora probléma azért. Másrészt jó a családoknak, hogy otthon van a feleség legalább vasárnap. Harmadrészt meg nem is lehet tökéletes igazságot tenni, mert egyénektől, családoktól függ, hogy kinek mi a jó. Van akinek a pénz fontosabb a családi együttlétnél, mert szüksége van rá és van aki abban látja a szórakozást, hogy vasárnap is vásárolgat. Rengeteg munka folyamatos felügyeletet igényel, vagy épp folyamatos munkarendben zajlik, ott is dolgozni kell hétvégén, vasárnap is. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy így, vagy úgy jó. De épp ezért te sem tudod kijelenteni, hogy így vagy, úgy rossz. Mert ami az egyiknek jó, az a másiknak rossz...

Azt viszont biztosan tudom, hogy engem nem a pénz motivál elsősorban, hanem a családdal töltött idő, ami alatt leginkább a hétvégéket értem. Nagyon ritkán dolgozom hétvégén ezért és megértem az erre irányuló törekvést a többi család részéről. Emiatt nem is kérdéses, hogy támogatom a hétvégi boltbezárásokat annak ellenére, hogy néha bosszankodom rajta.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.09. 14:41:24

@DeMarco: "nem is lehet tökéletes igazságot tenni, mert egyénektől, családoktól függ, hogy kinek mi a jó"

Na ez a lényeg. Ezért kéne hagyni, hogy szabadon eldönthessék. Nem volt kötelező se dolgozni, se vásárolni korábban se vasárnap, most viszont kötelezően nem lehet, ha szükséged volna arra a munkára, vagy ha nincs időd máskor bevásárolni, akkor se.

DeMarco 2016.01.09. 17:01:04

@Fedor: "Ezért kéne hagyni, hogy szabadon eldönthessék."

Ha-ha.. Ez durván cinikus megjegyzés. Mikor volt olyan, hogy a munkavállaló dönthette el, hogy akar-e hétvégén túlórázni?? (Az esetek jelentős többségében). A mostani munka törvénykönyvét meg kifejezetten a munkáltatók írták, amik igen hátrányos helyzetbe hozták a munkavállalókat. Van olyan multi amelyik már 7-ből 7 napon át dolgoztat folyamatosan, különféle trükkökkel. A büntetések sem érnek semmit sem, túl alacsonyak, inkább kifizetik zsebből, de nem változtatnak a jogsértéseken. (Tisztelet a kivételnek.)
Ebbe az áldatlan állapotba nyúlt bele a kormány, legalább egy kisebb réteget kimentve, legalább a vasárnapról.
Bevásárolni pedig be lehet, korábban is volt ilyen, Európa számtalan országában van ugyanilyen intézkedés és ott sem halnak éhen az emberek...

Persze embere válogatja, én továbbra is azt szeretem, ha a hétvégém az enyém és a családomé és magasról teszek az esetleges pótlékokra. Többet ér nekem az előbbi.

István Tamasi 2016.01.10. 12:56:20

@annamanna:
- Én csak a nagy mesekönyv /biblia/ teljes hiteltelenségére kívántam utalni.
- Az előbbitől függetlenül a nagy részével egyetértek azzal amit a szexualitásról, annak árucikké tételéről írt noha a kettő két különböző dolog. Hozzátenném, hogy a szememben prostituált az is aki érdekből köt házasságot /élettársi kapcsolatot.

annamanna 2016.01.11. 05:31:54

@István Tamasi: Persze, ez így van.A nők közül sokan kormányzati belekotty nélkül is üzletszerűen kefélnek és szülnek; és a férfiak közül is nagyon sokan üzletként fogják fel az intim kapcsolatokat, és megfizetik a nőket (még akkor is, ha tartós kapcsolatról, házasságról van szó).
Csakhogy a szexualitás és gyerekvállalás olyan mértékig érinti az emberi létezés gyökereit, hogy aki ezeket manipulálja, az egy ember egész személyiségét az uralma alá vonja.
A Biblia pont azért tanácsolja a szexualitástól való tartózkodást, mert a szex az egyik legerősebb kísértés arra, hogy miatta valaki idegen akaratnak szolgáltassa ki magát.
Biztosan ismered Sámson sztoriját, aki emberfelettien erős volt, de egy nő simán kijátszotta. Salamon királyt is a nők fordították el Istentől.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ha egy csoportnak erős hatalmi ambíciói vannak, akkor igen hamar felismeri azt is, hogy a szex révén manipulálni tudja azokat, akik felett hatalmat akar gyakorolni. (Persze a szex megvonásával, tiltásával is le lehet uralni embereket).
De a szexuális kapcsolatra rá is lehet venni embereket, ha külső jutalmat (pénzt) ígérnek cserébe. Ha a kormány anyagi ellenszolgáltatást, jutalmat ígér szexualitással összefüggő cselekményekért (gyerekvállalásért), az nem más, mint gyerekkereskedelem és kényszerprostitúció.
Ezt az állam idáig nagyüzemben művelte a romákkal kapcsolatban, és most ugyanebbe a fertőbe akarja belerángatni a többségi társadalmat is. Ha egy cigány gyerek megkérdi az anyját, miért szülte, az anya válasza ennyi: a segílyért! És mi lesz a magyar anya válasza egy ilyen kérdésre: a CSOK-ért szültelek, kisfiam!...? (Vagy hogy ne kelljen szingliadót fizetnem?) Ez azért is hátborzongató, mert egy olyan szülő, aki eleve külső nyomásnak engedve adta a fejét a gyerekvállalásra, az később sem lesz képes megvédeni a gyerekét a külső nyomásgyakorlástól, tudatmanipulációtól, sőt annak örül, ha a gyerek irányításának terhét leveszik a válláról (tévé, állam, iskola stb); mert neki eleve semmi célja nem volt a gyerekkel, csak az, hogy pénzt kapjon érte.
És mi lesz a gyerekből, ha a szülei az életcélok meghatározását átengedik annak az erőnek, ami eleve pénzt adott a gyerek megszüléséért?
Mondjuk ez: www.cinemablend.com/images/news/70922/_1429208734.gif

A probléma az, hogy a megcélzott generáció, tehát a reménybeli kismamák, kispapák generációja eleve annyira hozzászokott a manipulációhoz és sodródáshoz, hogy még csak gyanút sem fognak fogni amiatt, hogy átverik őket, és üveggyöngyökért fogják kiárusítani azt, ami számukra a legdrágább.

És még annyit: a szingliadót és társait eleve olyan emberek találják ki, akik már eladták a lelküket; akik eleve érdekből kefélnek.Ha ez nem így lenne, eszükbe sem jutott volna a pénz, mint motivációs eszköz. Sőt hevesen tiltakoznának ellene. Csak az akarhat pénzzel másokat szexuális kapcsolatra rávenni, aki saját maga is pénzért szexel. (Itt van pl. az IKSZ-vezér Csontos Szandra-GFG románc, amit természetesen csakis a tiszta szerelem tart össze, és nem csúf anyagi érdekek).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.11. 12:25:30

@DeMarco: Te leszűkíted a mondatomat arra a körre, aki ilyen helyen dolgozik, csak hogy beleköthess. Én viszont az egész országra értettem természetesen, kezdve azzal, hogy nem kötelező ilyen helyen dolgozni, folytatva azzal, hogy volt, aki direkt dolgozott ilyen helyen, mert kellett neki az a pénz, amit a hétvégi melóért lehet kapni, és kiterjesztve mindenkire, akinek az életviteléhez hozzátartozott, hogy akár vasárnap is legyen módja vásárolni (tehát mindenki). Védheted nyugodtan, de azért tudd, hogy azt az intézkedést minden felmérés szerint utálja szinte az egész ország, igen, még a kormánypárti szavazók többsége is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.11. 12:27:04

@DeMarco: "én továbbra is azt szeretem, ha a hétvégém az enyém és a családomé és magasról teszek az esetleges pótlékokra. Többet ér nekem az előbbi."

Szíved joga. Csak hogy ezt korábban is megtehetted, most viszont mindenkire rá van ez kényszerítve, ha veled ért egyet, ha nem.

DeMarco 2016.01.11. 15:29:08

@Fedor: Mint mondtam, nyugaton sem halnak éhen az emberek a vasárnapi zárva tartás miatt.

Ha a strandon túl halk a zene, a vendégek fele panaszkodni kezd, hogy hangosítsák fel, ha felhangosítják, a másik fele kezd panaszkodni, hogy túl hangos...

Mivel Magyarországon és úgy általában a világban is a munkáltatók vannak erőfölényben a munkavállalókkal szemben, nálunk pedig az utolsó munka törvénykönyve különösen nagyvonalú a munkáltatókkal, ezért csak mese az, hogy van választásod bármiben is! (Leszámítva, ha azt választod, hogy éhen halsz.) Ha megtehetik, meg is teszik.

Borzasztóan cinikus és pofátlan hozzáállás azt mondani, hogy de hát ők akarnak túlórázni vasárnap, mi csak nekik teszünk szívességet, azzal, hogy minden nap dolgozhatnak éhbérért... Ha bármikor is igazi választás függvénye lenne a vasárnapi túlóra és nem elvárás, meg zsarolás, célozgatás, stb., akkor sosem lenne vasárnapi túlóra...Még akkor sem, ha néhány embernek tényleg kell ez a kis pénz is, mert sajnos vannak ilyenek, de rajtuk a magasabb bérezés segítene, nem a maximális kihasználás.

Mindig is azt az elvet vallottam, hogy ami péntek délig nem volt fontos, az bőven ráér hétfő nyolcig...

Húú, micsoda kényszer, hogy vasárnap a családjukkal legyenek és nem a munkahelyen robotolva fillérekért... :) Még sok ilyen kényszert akarok :)))) Ha rajtam múlna, a péntek is menne a levesbe... :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.11. 18:57:05

@DeMarco: Te véded mindenáron azt az intézkedést, amely beleszól az emberek életébe (korlátozva a döntési szabadságukat), és tízezreket rúgtak ki miatta az állásukból (igaz, így tényleg otthon lehettek vasárnap - meg a hét többi napján is), és ezek után szerinted én vagyok cinikus. LOL

De hát mit is várhatnék mást tőled...

DeMarco 2016.01.11. 21:38:06

@Fedor: Jó tudom, téged minden bosszant, amit ez a kormány hoz. De ez a saját kereszted. Ha mannát dobálnának úton-útfélen, neked azzal is lennének problémáid. Nem vagy ezzel egyedül... Vagytok még néhány százan. :DD

Szerintem még soha életedben nem dolgoztál multinacionális vállalatnál, különben a szádra nem mernéd venni a "döntési szabadság" kifejezést...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.12. 12:27:01

@DeMarco: Képzeld el, dolgoztam multinál. De ez most hogy jön ide? Én az ország összes állampolgárának a döntési szabadságáról beszéltem, arról, hogy az én söntésem -e, hogy mikor megyek vásárolni, vagy hogy dolgozom -e olyan helyen, ahol esetleg vasárnap is kell dolgozni. Persze tudom, imádod félremagyaráznia dolgokat, főleg egy olyan kérdésben, ahol az ország elsöprő többsége a kormány ellen van.

DeMarco 2016.01.12. 21:44:39

@Fedor: Most is szabad a választásod, mehetsz vásárolni amikor csak akarsz, vasárnap is! Legfeljebb olyan boltba, ahol a tulajdonos szolgál ki, vagy olyan helyre ami zárva van vasárnap (és majd megtanulod, hogy vasárnap van vazze..), vagy valamelyik környező országba, ahol még nem vezették be ugyanezt a szabályozást.
Most is szabad a választásod, mert sokkal könnyebben találsz olyan munkahelyet, ahol dolgozni kell vasárnap is, mint olyat, ahol nem!

Nem magyaráztam félre semmit, egészen világos az álláspontom. (Legfeljebb neked érthetetlen, hogy valaki a családjával akar lenni vasárnap és nem a munkahelyén robotolva.)

Azért én kíváncsi lennék egy népszavazásra a kérdésben, mindig öröm látni, ahogy pofára estek és kiderül, hogy a közös like-olgatások elillanak, mint a füst...

Maradjunk annyiban, hogy elsöprő többség idáig csak a fidesznek volt és továbbra is toronymagasan vezetnek. Ti meg továbbra is statisztikai hibahatáron vagytok... A vágyképeid nem képezik le a valóságot. Továbbra sem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.13. 16:24:33

@DeMarco: Imádom, amikor ilyen izzadságszagúan próbálod meg kiforgatni a szavaimat. Ez a "menjél vásárolni külföldre vagy intézd el bútorvásárlást a kisboltan" érvelés tényleg parádés :-)

"Legfeljebb neked érthetetlen, hogy valaki a családjával akar lenni vasárnap és nem a munkahelyén robotolva."

Neked érthetetlen, hogy nem kötelezővé szeretném tenni a vasárnapi munkavégzést (mint ahogy eddig se volt az), hanem lehetővé annak, aki esetleg rákényszerül. Ha csak saját döntés lenne, hogy mennyi időt tölt az ember a családjával, persze, hogy senki nem dolgozna nemhogy vasárnap, de a hét többi napján se, de hát ott van a fránya pénz is, amit ugye meg kell keresni, és bár lehet, hogy neked ez elképzelhetetlen, de vannak, akik rá vannak kényszerülve, hogy olyan munkát válasszanak, ami vasárnapi melóba járással jár.

"Azért én kíváncsi lennék egy népszavazásra a kérdésben"

Arra a fél ország kíváncsi lenne, én is, csak hogy nem véletlen, hogy bár már egy éve folyamatosan megpróbálják ezt a kérdés benyújtani a választási bizottságnak, valahogy mindig sikerül elérni, hogy elgáncsolják. A kormány fél ugyanis az eredménytől, és nm véletlenül. Nem hasra csapva állítottam, hogy az ország utálja ezt. Ez nem FIDESZ vs. ellenzék kérdés. Ez kormány vs. egész ország kérdés, gyakorlatilag pártszimpátiától függetlenül.

mandiner.hu/cikk/20151205_ipsos_a_magyarok_ketharmada_nem_ert_egyet_a_vasarnapi_boltzarral

DeMarco 2016.01.13. 21:59:13

@Fedor: Hogy mennyit tudsz rinyálni hülyeségeken... Tudod honnan intézem a vásárlásaim zömét? Na pont innen...a székemből. Nemhogy üzletbe nem megyek, de meg se mozdulok...
Ellenben tudod mi van nyitva vasárnap is? A termelői piac és a pékség.

Az egész érvelésed csak blabla, mesterkélten felfújt.

Akkor még egyszer: Ha lehetővé teszed a vasárnapi munkavégzést, akkor nem azon a pár szerencsétlenen segítesz, aki bemenne, hanem azokkal baxol ki, akiknek esze ágában sem lenne bemenni, de a munkáltató berángatja őket, mert megteheti... Szó nincs saját döntésről az esetek nagy részében. Pontosan a kényszer miatt hozták ezt a döntést.
Már azt is írtam, hogy nem a vasárnapi munkavégzéssel kell támogatni azokat, akiknek erre szükségük van, hanem a komolyan vehető bérfejlesztéssel.
Szerinted ki tudna nyitni bármelyik üzlet vasárnap, ha csak azokra számíthatna, akik be akarnak menni??? Aligha...

Hú, találtál egy kósza közvélemény-kutatást és akkor az már szent, mi? Na, pont ezért kellene a népszavazás, hogy ismét beégjetek.

1. Szeretné-e ön, hogy minden vasárnapját a munkahelyen töltse, a családja helyett?

2. Szeretné-e ön, ha az üzletek nyitva lennének vasárnap? (Erre a kérdésre az "igen", csak akk érvényes, ha az elsőre is igennel válaszolt, ellenkező esetben automatikusan "nem"-nek számít.)

2016.01.14. 09:01:33

… "Tudnivalók az országról

A zsidó naptár holdnaptár, ezért a zsidó, izraeli ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat is kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt dolgoznak."

(Forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?izrael)

És:

"Leállítja a bajnokságot az Izraeli Labdarúgó-szövetség, ha nem játszhatják továbbra is szombaton a bajnokság mérkőzéseit – közölte az izraeli közszolgálati rádió szerdán.

Ofer Ejni, a szövetség elnöke és Jorám Bauman, a profiliga vezetője ultimátumszerű levelet írt Arije Deri gazdasági miniszternek: ha egy héten belül nem kapnak különengedélyt a szombati meccsekre, akkor
felfüggesztik a bajnokság összes mérkőzését.

A munkaügyi bíróság nemrég úgy döntött, hogy ezentúl nem játszhatják szombaton a profi meccseket, mert az sérti a szombati pihenőnapon érvényes munkavégzési tilalmat. Több mint nyolcvan éve mindig szombaton zajlanak a bajnoki mérkőzések, a szövetség szerint azért, mert csak szombaton érnek rá a nézők, a családok csak ekkor tudják együtt látogatni a stadionokat.

Izraelben a zsidó vallás előírásai miatt tilos a legtöbb szakmában a szombati munkavégzés."

(Forrás: www.origo.hu/sport/focivilag/20150902-izrael-foci-sztrajk-fenyeget-a-szombati-meccstilalom-miatt.html)

És:

"Több mint tízezren tiltakoztak imádkozással az izraeli Asdód városában egy szombaton is nyitva tartó új bevásárlóközpont ellen – írta a Haaretz izraeli lap. A szombati pihenőnapon való nyitva tartás kérdése Izraelben egyébként nem újdonság, hanem több évtizedes vita tárgya." (Tovább is van)

(Forrás: vs.hu/kozelet/osszes/zarva-tartas-helyett-a-nyitva-tartas-ellen-tiltakoznak-izraelben-0519)

(És van persze még sok infó, csak keresni kell, ha máshogy nem, akkor pl. angolul, héberül ...)

Ez az ország Magyarországnak ma természetes szövetségese, kereskedelmi és katonai partnere, kormánytagjai, valamint diplomatái és a magyar kormányzat között rendszeres a kapcsolat, nagykövete napi szinten ellenőrizheti és bírálhatja a magyar közéletben a zsidósággal és Izraellel kapcsolatban elhangzó, ill. a magyar sajtóban leírt feltételezéseket és megállapításokat. Polgárai kettős állampolgárként a magyar politikai élet szerves részei lehetnek. A világszinten is megjelenő zsidó közösség Magyarországon évente össz-zsidóságot érintő, fontos rendezvényeket tart. Vallási ünnepei közül azokat, melyek a keresztény Húsvét, ill. Karácsony megünneplésének idejével nagyjából egybeesnek, a zsidóság, és Izrael állam képviselői a magyar kormány közreműködése mellett közterületen ill. közmédiában jelenítik meg. Tehát a mintát, s a példát, hogy milyen meglátások szerint is élje egy szintén a vallásban gyökertező hagyományú, független és a többségi nemzet érdekeit elsőként tekintő ország és kormányzata az életét, talán követnünk volna érdemes. Ha már ekkora a barátság, csak szóltam.

Tényleg nem kéne már ezen a francos keresztény vasárnapon rugózni. Vagy kiegyezel akkor inkább a szombattal? :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.14. 14:41:46

@ekszvájzed: Tudom, hogy a frusztrációd kényszere alatt állsz, és ezért muszáj minden alkalmat megragadni egy jó kis zsidózásra, hogy kielégülj, de rohadtul nem érdekel, hogy hogy vannak nyitva a boltok Izraelben. Egyrészt az (velünk ellentétben) egy vallásos ország, tehát ott nagyobb támogatottsága van, hogy a vallási előírások alapján éljenek, másrészt én, mint ateista, a vallások ókori eredetű, de ma már életidegen előírásait vallástól függetlenül baromságnak tartom, szóval ha zsidó lennék, és ott élnék, akkor is ugyanez lenne a véleményem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.14. 14:43:13

@DeMarco: "Ha lehetővé teszed a vasárnapi munkavégzést, akkor nem azon a pár szerencsétlenen segítesz, aki bemenne, hanem azokkal baxol ki, akiknek esze ágában sem lenne bemenni, de a munkáltató berángatja őket, mert megteheti..."

Legalább huszadszorra írom le, de mindig átsiklasz elegánsan afelett, hogy a döntési szabadság ott van, hogy elmegyek -e dolgozni olyan céghez, amelyről tudható, hogy vasárnap is várható munkavégzés. Ha igen, akkor nem csodálkozok rajta, mert ezt vállaltam.

"Hú, találtál egy kósza közvélemény-kutatást és akkor az már szent, mi? Na, pont ezért kellene a népszavazás, hogy ismét beégjetek."

Nem csak egyet találtam, ez csak a legfrissebb, de az összes, ebben a témában készült kutatásnak hasonló az eredménye, és egyedül a FIDESZ beépített emberein múlt, hogy még nem vagyunk túl az állítólag általad is óhajtott népszavazáson. És kizártnak tartom, hogy ezek a hírek nem jutottak el hozzád, szóval ne játszd az agyad, nem áll jól.

Attila Hun 2016.01.14. 16:37:03

Rajtam kívül a fiúkat sem szabad vezető beosztásban tartani ,akinek legalább 3 gyereke nincs . Akinek 6 lesz, annak már dolgozni sem szüksége ! Aki nem tud 3-at csinálni, jelentkezzen... bedolgozást vállalok...

DeMarco 2016.01.14. 19:41:49

@Fedor: Akárhányszor leírhatod a hülyeséget, attól az még az marad...

Pontosan tudod, hogy mennyire kevés a munkalehetőség az országban, pláne a normális munkalehetőség. Ha nem így lenne, akkor nem lenne a rengeteg munkanélküli, közmunkás és félmillió kint dolgozó fiatal. Mind a mennyiséggel, mind a minőséggel gondok vannak. Sajnos az emberek nagy része rá van kényszerülve, hogy elfogadjon minden adódó munkalehetőséget. Lófaxt van döntési szabadsága, örül, ha kap egy kis marék pénzt hó végén. De ebbe miért kellene beletörődni? Miért ne lehetne normálisabb körülményeket teremteni, legalább kicsit élhetőbbé tenni a napi mókuskereket, hogy több időt lehessenek a családjukkal?

Ok, értem, te eleve nem fogadod el a családot, mint alapkövet és a nemzet princípiumát, sem a család (apa-anya-gyerekek) alapvető jelentését. Nyilvánvaló, hogy te inkább dolgoznál vasárnap is, ahelyett, hogy a családoddal lehess. Vagy ha mégsem, az még rosszabb, mert akkor, bár magad nem akarnál dolgozni, de másra azért rákényszerítenéd a vasárnapi munkavégzést és elszakítanád a családjától az összes napon a héten/évben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.01.14. 21:40:16

@DeMarco: Persze, én vagyok a világ leggonoszabb embere, aki még a saját családját is utálja, és nem te véded a védhetetlen folyamatosan, értem én :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0