Az MTI "szerkesztői szabadsága"
2016. november 13. írta: Fedor

Az MTI "szerkesztői szabadsága"

roganlop.pngAz abszurd humor kedvelői bizonyára értékelni fogják az alábbi levelet. Rögtön az első mondattól kileng a cinizmus-mérő: 

Tájékoztatjuk, hogy az MTI-ben továbbra is szerkesztői szabadság van: szerkesztőink szabadon dönthetnek arról, mit dolgoznak fel és mit nem. 
Tájékoztatjuk továbbá, hogy az Ön - és így Juhász Péter - állítása Rogán Antalról nem tény, hanem vélemény, ugyanis ebben a pillanatban nincsen olyan bírósági ítélet, mely kimondaná, hogy az Önök politikai ellenfele, Rogán Antal bűnözőkkel üzletel. 
Ennek megfelelően, és a polgárjogi felelősségünk miatt a jövőben sem tudunk asszisztálni Önöknek abban a törekvésükben, hogy megalapozatlan állításokat terítsenek a nyilvánosságban az MTI eszközként történő felhasználásával. 
Szíves megértésében bízva,

Kobza Miklós
MTVA Sajtó.

Született mindez válaszul arra a kérdésre, hogy ugyan miért nem teszi azt az MTI, ami a dolga lenne, vagyis miért nem tájékoztat az Együtt huszadikai tüntetésének sajtótájékoztatójáról, amely a propagandaminiszter legfrissebb, és az Index által igen alaposan dokumentált lebukásának kapcsán szerveznek. Tudjátok, ez az a sztori, ami miatt - a helikopter-ügyhöz hasonlóan - Rogán most is hazugság-útvesztőbe keveredett, és ami miatt (ezt se először vagyok kénytelen leírni) egy nem következmények-nélküli országban már rég be kellett volna raknia a lemondólevelét a 700.000 Ft-os táskájába, hogy elbattyogjon vele Felcsútra. 

Azért ez felhívás egy keringőre, gondoltam, és rögtön feltúrtam az MTI archívumát, hisz máskor valahogy nem olyan kényesek, ha (valóban) megalapozatlan állítások terítésével kell asszisztálni pártpolitikai célok eléréséhez, már ha az a párt a FIDESZ.

Csak hogy ne menjünk messzire, elég volt annyit beütni a keresőbe, hogy Juhász Péter:

Budapest, 2016. október 27., csütörtök (MTI) - Rogán Antal szerint nyilvánvaló, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke "Portik Tamás elítélt bűnöző samesza", rendszeres kapcsolatot tartanak és összejátszanak azért, hogy lejárassák. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, ahol azt is bejelentette, hogy emiatt nem vesz részt a Juhász Péter ellen indított személyiségi jogi pere délutáni tárgyalásán, de keresetét fenntartja.

Rogán Antal felidézte: másfél éve húzódik az a személyiségi jogi per, amelyet Juhász Péter ellen indított, az Együtt alelnökének "2-2,5 éve kitartóan folytatott rágalmazási hadjárata" miatt. Közölte: megfontolta, hogy a per csütörtöki tárgyalási napján részt vegyen-e, de úgy döntött, nem megy el, mert az elmúlt hónapokban számára nyilvánvalóvá vált, hogy "Juhász Péter nem más, mint Portik Tamás elítélt bűnöző samesza". Hozzátette: sajtóhírek szerint Portik Tamás és Juhász Péter rendszeres kapcsolatot tartanak egymással azzal a céllal, hogy összejátszanak a lejáratása érdekében.

Természetesen az égvilágon semmi bizonyíték nincs arra, hogy Portik pénzelné Juhászt a Rogán elleni harcában, mint ahogy arra sem, hogy rendszeresen kapcsolatban lennének (egyszer kapott közvetítőn keresztül Portiktól egy fotót néhány kinyomtatott hír ellenében), de Rogán (és persze a kormányzati média) fenntartja ezt a hazugságot, sőt, habosítja, az MTI meg lehozza. Minden valós alap nélkül.

Vagy itt van a következő hír:

Budapest, 2016. október 20., csütörtök (MTI) - A kormánypártok szerint a baloldal fizetett provokátorokkal az 1956-os forradalom ünnepének megzavarására készül.

Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a Fidesz és a KDNP véleményét ismertetve csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: miközben a jóérzésű emberek a hősökre, a szabadságért való bátor kiállásra szeretnének méltó módon emlékezni, sajnos olyan jeleket látni és hallani az elmúlt napokban, hogy a baloldal az ünnep megzavarására készül. "Juhász Péter és más baloldali szerveződések - köztük a bevándorláspárti és az illegális bevándorlókat segítő Migration Aid alapítója - meg akarják zavarni a vasárnap délutáni Kossuth téri ünnepi megemlékezést, és ezt nem is tagadják" - fejtette ki.
Hozzátette: a kormány által vasárnapra szervezett hivatalos Kossuth téri ünnepségre rászervezik a megmozdulásokat, sőt már a fizikai erőszakot sem zárják ki. Ez elfogadhatatlan, ezt kategorikusan vissza kell utasítani - jelentette ki Hollik István.

Természetesen se fizetett provokátorokról, se fizikai erőszakról nem volt szó, mindezt belahaluzták abba a felhívásba, hogy fütyüljük ki Orbánt. Megalapozatlan állítás volt Hollik közleménye? Az. Lehozta az MTI? Le.

Az más kérdésé, hogy aztán  persze fizikai erőszak lett, de annak a fütyülők nem elkövetői, hanem elszenvedő voltak, az ütlegelők meg a fenti "hírrel" meg a társaival feltüzelt fideszes vérnyugdíjasok.

De persze nem csak az Együtt alelnökével kapcsolatban érhető tetten a hazudozás, hisz szégyentelenül propaganda-üzemmódban nyomták végig a kvótanépszavazás kampányát és a bukta utólagos elkenését. Erre egy aránylag friss példa:

Budapest, 2016. november 4., péntek (MTI) - Visszautasítja Magyarország az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (FIDH) "alaptalan, politikai motivációjú rágalmait" - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteken az MTI-vel

Menczer Tamás közleményében a FIDH-nek a nap folyamán közzétett jelentésére reagált, amely szerint a jogállamiság és az emberi jogok alapelveit folyamatosan támadják Magyarországon, amióta Orbán Viktor 2010-ben átvette a hatalmat, ezért az Európai Unió határozott reakciójára van szükség. A 84 oldalas dokumentumban figyelmeztettek: a magyar kormány aláássa a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét azzal, hogy "fokozta ellenőrzését a média felett, korlátozta az információszabadságot és hatástalanította az Alkotmánybíróságot". A FIDH kitért arra is, hogy a migránsokat és menedékkérőket megillető jogok megsértése, illetve a kormányzat által 2015 óta folytatott migránsellenes információs kampány "tanúsítja Magyarország ellenszegülését a nemzetközi és az európai jogban foglalt kötelezettségeinek".
    A KKM sajtófőnöke hangsúlyozta: Orbán Viktort a magyarok demokratikus választásokon egymás után kétszer választották meg Magyarország miniszterelnökének, a magyar emberek döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania. (...) a tömeges illegális bevándorlás növeli a terrorveszélyt és a bűnözést, és veszélyezteti az ország kultúráját. Kitért arra is, hogy 3,3 millió magyar "a lehető legdemokratikusabb módon, népszavazás során mondott nemet az illegális bevándorlásra".
    A magyar kormány a magyarok biztonságát, érdekeit és jogait védi, akkor is, ha ez "egyes magukat jogvédőnek nevező nemzetközi szervezeteknek nem tetszik" - olvasható a kommünikében.

Azért annyira szép, hogy egy nemzetközi szervezet adatokkal alátámasztott kritikájára csak ovis durcizás a válasz, meg az olyan hazugságok, mint hogy az amúgy érvénytelen népszavazás az illegális bevándorlásról szólt volna, és nem 1300 legális, ellenőrzött menekült befogadásáról, már ha nem értelmetlenül lett volna megfogalmazva a kérdés.

És ezek csak szemelvények az elmúlt pár hétből. De a fő az, hogy az MTI nem hajlandó alaptalan dolgokat terjeszteni.

De persze azt ők mondják meg, hogy mit tekintenek alaptalannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr4711957943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heptakontanonaéder 2016.11.13. 19:03:17

"...amióta Orbán Viktor 2010-ben átvette a hatalmat..."

Gyerekszáj?
Szóval A Mi Sohenehazudó Sasmadarunk mégiscsak "átvette a hatalmat"?
Nem az történt ami Erdogánián, Putyinisztánon kívül errefelé szokásos, mármint a választásokon abszolút többséget szerzett vagy koalíciós tárgyalásokon többséget szerzett párt vagy pártkoalíció kijelöl egy miniszterelnoköt?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2016.11.14. 07:21:31

Az MTI híreit senki nem veszi komolyan kivéve az agyhalott FIDESZ fanok tábora. Komolytalan bagázs lett az MTI-ből. Csak az a szomorú, hogy amennyiben kormányváltásra kerül a sor, akkor az MTI-ben dolgozó Loppertféle hírhamisítók és hír elhallgatók majd nem győznek dörgölőzni az új hatalomhoz.
Nagyon remélem, hogy akkor majd ezek az emberek elgondolkoznak, hogy melyik építkezésen vállaljanak segédmunkát, mert másra az ilyen gerinctelen taknyok nem alkalmasak.

Malter Valter 2016.11.14. 08:20:30

@The Ghost Wolf:
A versenyszférában a segédmunkásokat is komoly elvárások elé állítják, ezért nem biztos, hogy a bagázs tagjai számára reális jövőképet vizionálsz...

NemodaBuda 2016.11.14. 09:06:37

Ezek az emberek tényleg az örök büntetlenségben bíznak ! Mint a harmadik birodalom emberei ! Ugyanakkora sikerrel, remélem !

ulpius66 2016.11.14. 09:41:05

@The Ghost Wolf: "Az MTI híreit senki nem veszi komolyan kivéve az agyhalott FIDESZ fanok tábora." + A Fedor!!

Látod, még egy külön cikket is szentelt neki......

ulpius66 2016.11.14. 09:43:39

Egyébként meg "szerkesztői szabadság" egyedül a Fedpr blogban van......

Mindenki láthatja! Mindenféle baromságot írogathat, minden következmény nélkül....
(még senki sem írt cikket arról, milyen a "szerkesztői szabadság" a Fedor-blogban...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.14. 10:00:52

@ulpius66: Mivel a blog "szerkesztősége" egyszemélyes, totális a szerkesztői szabadság, nincs aki beleszóljon :-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.11.14. 11:17:16

Tök mindegy, hogy az MTI mit csinál. Nem tájékozódik onnan szinte senki, aki meg igen, annk már úgyis mindegy. Csak a közpénzt sajnálom, amit elverünk rá.

TBone 2016.11.14. 12:06:12

Úgy tudom az MTI még mindig egy közpénzen fenntartott hírügynökség, nem párt saját újságja.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.14. 12:11:01

Portikról annyit érdemes tudni, hogy az MSZP titkosszolgálati miszterével egyeztetett Laborczal, a Fidesz lejáratásával kapcsolatban, illetve ugyanitt ígéretet tett Laborcznak, hogy nem dumál arról, hogy MSZP-s politikusokank hordott pénzt.

Természetesen a Fedor nevű ballib hírhamisító erről mélyen kussol.
pestisracok.hu/a-laborc-portik-talalkozo-jegyzokonyve-a-ps-en/

Ahogy arról is, hogy Portik Juhász kapcsolatról Portik rokonai számoltak be, akiknek maga Portik dicskedett el, azzal, hogy Juhász a kiscsicskása.

Ismerve hogy Juhász drogot fogyasztott rendsuzersen, Portik körei pedig drogot árultak, így meglehetősen egyszerű a magyarázat arra, Juhászt mivel veszi rá Portik arra, hogy megtegye amit akar.

Először Portik maga dicsekedett el ezzel:
ripost.hu/cikk-juhasz-peter-maga-vallotta-be-hogy-portiknak-dolgozik
Majd Portik rokonai ezt megerősítették:
ripost.hu/cikk-tovabb-fecsegnek-juhasz-peterrol-portik-rokonai

vénkujon 2016.11.14. 12:19:44

@Ballib cenzúrázók réme 18: nekem ez tetszik. jó, izgalmas sztori. az a baj, hogy ezek itt nem fogják neked elhinni. ha elmégy a bivalybasznádi művház előtti térre, kiállsz egy hordóra, és ott nyomatod, akkor viszont hatalmas sikered lesz.

vénkujon 2016.11.14. 12:20:44

ripostból linkelni meg román szokás:) vagy albán

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.14. 12:29:36

@vénkujon:

A Portik Laborcz találkozást számos más média is lehozta.
A találkozásról jegyzőkönyv is készült.

Ezt a tényt persze, a ballibek leghűséhgesebb csicskásaként letagadhatod, esetedben presztisveszteség nélkül, hisz mindenki tudja rólad, hogy bármit letagadsz, ami gazdáid kárára vállhat.. :DDD

Hogy a ballib szarházi hírhamisítók nem számolnak be Juhász és Portik lebukásáról arról csak ők tehetnek.
Dehát aki 444-et, meg hvg-t olvas az csak a hírek Soros Gyurci által cenzúrázott változatát kapja.
Akinek ez tetszik az egye.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.14. 13:28:49

@Narancsseggű Mandrill: "Tök mindegy, hogy az MTI mit csinál. Nem tájékozódik onnan szinte senki"

Nehogy azt hidd. Egyrészt még ma is fő információforrása az újságíróknak. Másrészt meg ha bekapcsolod a rádiót, 99%, hogy ott az MTI hírszolgálat által készen leszállított hírblokk fog menni, mert kinyomták dömpingáron, és így olcsóbb, mint saját hírszerkesztőséget fenntartani. Nem is tudom, hogy a Klubrádión kívül csinálja -e még más rádió.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.14. 13:32:28

@Ballib cenzúrázók réme 18: Köszönöm, hogy felmondod illusztrációnak a Habonymédia paneljeit, amelyek részben irrelevánsak, részben bizonyítatlan hazugságok. Az egyetlen linked, amely nem a fideszes hazugsággyárból származik, az az indexes, amelyet viszont én is összefoglaltam, és belinkeltem a posztban, mivel az írja le az igazságot.

DeMarco 2016.11.15. 22:49:57

@Fedor: "Köszönöm, hogy felmondod illusztrációnak a Habonymédia paneljeit, amelyek részben irrelevánsak, részben bizonyítatlan hazugságok."

Na hát igen, itt kezdődnek a problémák...amikor a hazai térfél felé nem nézünk, pláne nem kritikusan, sőt..jó szorosan becsukjuk a szemünket, ha látunk valami nem odaillőt. Bőven van mit otthon is kapirgálnotok.

De maradva az alapprobléma gyökerénél: Ugyan mégis mi a jó francért háborogsz, amikor 8+x évetek volt bezárni és sóval felhinteni a párttévét és csatolmányait??? Megtettétek? Dehogy... Akkor jó volt a sok sületlenségeket hallani, amik hájjal kenegettek... most akkor tessék lenyelni a békát. Vagy arra törekedni, hogy olyan programot letenni, ami a választókat is érdekli és meggyőzve őket lehetőséget szerezni a változtatásra, ami még véletlenül sem az újbóli saját propaganda célokat jelenti... Pedig hol vannak már az olyan műsorok, mint a "nap-kelte"???

Neked ugyan nincs erkölcsi alapod rá, de nekem attól még lehet és van is. A legkevésbé sem tetszik, amit az említett cikk leír, csakhogy én eddig is a leggyengébb láncszemnek tartottam és a legkevésbé kedveltem a szereplőt, és még csak nem is a gazdasági ügyletei miatt, hanem jellemvonásbeli különbségek miatt, illetve, mert ott van ahol..

Ugyanezen okok miatt teljes mellszélességgel állok ki Hosszú Katinka mellett, nem is az úszás, mint sportág miatt elsősorban, hanem a már említett "Nap-kelte" rosszízű emléke és a múlt olyan elemei miatt, amit mindenki ismer.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.18. 15:18:35

@DeMarco: Eléggé izzadtságszagúan próbálsz relativizálni, de nagyon átlátszó. Jössz itt a köztévével, amikor már messze nem csak arról van szó, és egyébként is, Ballib kormányok alatt soha nem volt olyan elfogult, mint most. A Naptévé műsorvezetőibe bele lehet kötni, ha nagyon akar az ember, de ők legalább behívták és meghallgatták az akkori ellenzéket, és nem konkrét hírhamisításban és szégyentelen kormánypropagandában utaztak, a köztévé többi hírműsoráról meg aztán ne is beszéljünk. Ezredszer törlöm az orrod alá az olyan apróságokat, hogy a Híradó egyik műsorvezetője fideszes szövegíró volt korábban, a másik kádéenpés képviselő lett később, a szoci politikusok meg morogtak, mert nem kérdeztek alájuk, és még Gyurcsányt is megizzasztották. Szóval megpróbálhatsz egyenlőségjelet tenni a korábbi és mostani közmédia közé, de ezzel max. magadat csapod be. Olyan pártirányított aljasajtó meg, mint a 888-Origo-TV2-Ripost-Lokál-Pesti srácok csapat, nem is létezett.

DeMarco 2016.11.18. 19:00:08

@Fedor: Magadat becsaphatod a kognitív disszonanciáddal, de a kettős mércéd mindenki más számára nevetséges.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.19. 10:24:36

@DeMarco: Én tényekkel jövök, te csak nagy általánosságokkal. Ki is csapja akkor itt be magát?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0