Egyetek gólyafost!
2018. december 23. írta: Fedor

Egyetek gólyafost!

20181221_105900-01.jpeg

Eljött az idő, hogy (több, mint hat évvel az első után) sort kerítsek a blog tíz éves történetének második gasztroposztjára. 

A gólyafos egy fánkféleség. Igen, elismerem, se a vaskos humorú név, se a bumfordi forma, amire utal, nem étvágygerjesztő elsőre, de aki megkóstolja, nem bánja meg. Mi évekkel ezelőtt találkoztunk vele először Nyíregyházán, egy népi gasztrofesztiválon, és persze rögtön a család kedvence lett, azonnal a felkerült az "otthon ezt kipróbáljuk" listára, és azóta is rendszeresen előkerül. 

Maga az elkészítése egyszerű, és akár most, az ünnepek alatt is kipróbálható, nincs olyan összetevője, ami ne lenne akár külön bevásárlás nélkül is megtalálható egy karácsonyi vacsorára készülődő háztartásban. Egy akkora adaghoz, ami már egy vendégváráshoz is elég, a következőek kellenek:

  • 4 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 6 evőkanál tejföl
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Lágy tésztát kell kutyulni mindezekből (egy kis vízzel vagy tejjel lehet lazítani, ha túl tömörre sikerülne elsőre), amit aztán egyszerűen két evőkanál segítségével a forró olajba kell szaggatni úgy, hogy az egyikkel kiméred az adagot, a másikkal meg rásegítesz, hogy bekerüljön róla az olajba. Pár perc alatt megsül, a végső kinézet eléréséhez pedig még azon melegében meg kell forgatni cukrozott kakaóban.

A gólyafos olyan, mint az ujjlenyomat: nincs két egyforma. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy a nyúlósan csobbanó tészta és a forró olaj találkozásából majdnem tökéletes gömb keletkezik, vagy egy mini-grillcsirke, esetleg egy Mandelbrot-halmaz. A nem óriásplakát-kompatibilis nevével és a szabványokat messze elkerülő, üdítően szabálytalan formájával biztos nem fog bekerülni egy fánkozó hálózat repertoárjába sem, de ez nem baj. Maradjon csak meg otthonra, különlegességnek.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr3314509482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dartonita 2018.12.24. 17:50:11

mifelénk ezt gyorsfánk néven ismerik :-)

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.24. 19:30:20

Ez az egérke lebutított verziója (az egérkénél a tésztát tejben kell főzve kikereverni ami nyilván macerásabb mint összeönteni a receptbeli dolgokat egy trutyivá), hogy mennyire lehet elterjed népi elnevezés arra azért utal az, hogy a gugli 2016-ban hallott erről az ételről először.

qwertzu 2018.12.24. 19:45:33

Mifelénk ördögpirula néven ismerik. (meg a gugli is dob rá találatot)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.12.24. 19:47:58

@Viszlát és kösz a halakat: Egy weboldal konkrétan Tiszavasvárihoz köti. Gondolom tőlük került a közeli Nyíregyházára, a gaszrofesztiválra, mint tájétek, és onnan rajtunk, a turistáskodó pestieken át ide.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.24. 20:44:08

@Fedor: mindenesetre gratulálok a pestieknek a lelkesedésért, javaslom legközelebb a tehénlepény megismerését.

élhetetlen 2018.12.24. 21:09:07

„Egy weboldal konkrétan Tiszavasvárihoz köti”. A megnevezést lehet, hogy odaköti, de ezt bizony sütik Tolnában is, csak nem gólyafosnak, hanem fordulós fánknak nevezik. Igaz, ami máshol büdöske (virág), az nálunk bársonyvirág. Nagy ez az ország.

nick ami nincs 2018.12.25. 11:22:05

@élhetetlen: felénk (Békés megye) forgófánknak hívják. Ettől még nagyon szeretjük és finom, legyen forgós fánk, vagy egérke, vagy épp gólyafos a neve

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.12.25. 11:44:46

@nick ami nincs: Lassan akkor összegyűjtöm a kommentekből, hogy melyik megyében milyen néven ismerik :-)

élhetetlen 2018.12.25. 15:02:27

@Fedor: „Lassan akkor összegyűjtöm a kommentekből, hogy melyik megyében milyen néven ismerik„. Nem tenném a helyedben, nem lesz az igazi. A forgós fánk, forgó fánk, forduló fánk ugyanazt jelenti, és lehet, hogy két szomszédasszony is másképp hívta. És ez egy kevert tészta, az egérke meg égetett tészta, tehát teljesen más eset.

plussbirka 2020.06.22. 12:25:05

Talan mar nem erdekes, de a ferjem szuleinel, Szekszardon Bogarteszta neven ismerik ezt az etelt.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0