Ilyen se volt még a blogomon: gasztroposzt következik.
Amelyek rendszeres írása egyébként nem is állna olyan messze tőlem, de bármennyire is elmerültem az utóbbi években a sütés rejtelmeiben (kenyérből, kalácsból, süteményből ritkán kerül nálunk bolti az asztalra), azért nem vagyok annyira profi, hogy erről rendszeresen osszam az észt. A családom, meg a barátaim, akik ettek pl. a bejglimből, erről persze más véleményen vannak, de mondjuk rá, hogy ők elfogultak :-)
Viszont nem állom meg, hogy egy receptet meg ne osszak a kedvenceim közül, már csak azért is, mert most igazán aktuális: egy egyszerű, de nem szokványos módja a Húsvétról az ember nyakán maradt sonka újratálalásának (hisz abból általában minden rendes háziasszony jól bevásárol, mert úgy illik, a locsolók meg a felét se eszik meg).
Ha azt mondom, hogy gofri, akkor az embernek elsőre mit jut az eszébe? Édes tészta valami még édesebbel megpakolva: nutella, lekvár, puding, tejszínhab, ízlés szerint. De a sós palacsinták mintájára a gofrisütőt is lehet másra is használni, csak fantázia és bátorság kérdése. Akikben ez megvan, azoknak azt ajánlom, próbálják ki a sonkás gofrit.
A maradék sonka ugye adott, legyen mondjuk nagyjából 20 dkg, apró rombuszokra vagdosva, cafatokra tépkedve, összeseperve a tál aljáról, ahogy tetszik.
És még ami kell hozzá:
- 60 dkg liszt
- 5 evőkanál olaj
- 2 tojás (ha hűtőben még ott van a kifújt tojás tartalma, akkor egy füst alatt annak is találtunk értelmes felhasználási módot a rántottán kívül)
- 2 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 kiskanál pirosparika (igaz magyaroknak csípős, gyerekeseknek édes-nemes)
- tej
- csipet só
- meg egy jó kis konyhai kutyulógép, amivel az összes hozzávalót egy nagy tálban egyszerűen összekevered (tejből annyi kell, hogy megfelelő állagú legyen a massza a gofrisütőbe töltéshez).
Nagyon elrontani nem lehet, ha tartod nagyjából az arányokat. Kicsit furcsa elsőre, mert ahhoz a jól ismert rácsos formához abszolút az édes ízt párosítja a kulturális megszokás, de ha túl vagy első pár falaton, akkor rájössz, hogy ez bizony nagyon finom így is.
Aztán hogy mi kerüljön a megsült gofrikra, az már megint ízlés és fantázia kérdése. Nálunk a fokhagymás tejföl a menő, de jó reszelt sajttal is. Persze ha van valakinek jobb ötlete, akkor nosza, írja meg kommentben. A héten az egyik estére úgyis ez van betervezve vacsorára, lehet, hogy kipróbálom, ha jól hangzik :-)