Abu Ghraib Budapesten, avagy diktatúra-e vagy?
2009. március 19. írta: Fedor

Abu Ghraib Budapesten, avagy diktatúra-e vagy?

"Demszky azért harcolt 89 előtt, ami ellen most mindent megtesz, a véleménynyilvánítás jogáért" - hallottam vagy olvastam ezt valahol március 15-e kapcsán. Itt valami félreértés van - gondoltam tegnap, és elhatároztam, hogy ma írok erről. Erre ma reggel egy interjú várt az Index címlapján, amelyben Demszky pontosan megfogalmazta a tegnapi gondolataimat:

 

Egyre többen tartják önt politikai mazochistának, hiszen a március 15-i ünnepségeken egyetlen koalíciós képviselőként állt ki közterületre beszédet mondani az emberek elé. Ugyan tojásdobálás most nem volt, nem lehetett túl jó érzés olyan közönségnek beszélni, amely láthatóan mély ellenszenvvel fogadta a felszólalást. Mi hajtotta oda mégis?

Rettenetes érzés kordonok mögött ünnepelni, de engem már a kommunista állambiztonság sem tudott elzavarni onnan. Miért ijednék meg a szélsőjobboldaliaktól? Sajnos a békés ünneplők nagy részét már így is sikerült nekik elijeszteni. Most nem dobáltak, de végigordították az egész ünnepséget. Ezeknek az ordítozóknak az a céljuk, hogy először beszorítsanak minket a zárt terekbe, azután kiszorítanának az országból is. Én a beszéddel azt nyilvánítottam ki, hogy az ünnep a miénk, demokratáké, nem adjuk át nekik. Ezek az emberek egyfajta polgári engedetlenséggel próbálkoznak. Ez nem ismeretlen előttem, hiszen én is demonstráltam a rendszerváltás előtt.

Netán még tojás is kirepült a kezéből?

Soha. Alapvető különbség, hogy a demokratikus ellenzék tüntetései mindig békések voltak, soha nem alkalmaztunk erőszakot, nem dobálóztunk. Mi diktatúrában tüntettünk a demokráciáért. A mostani tüntetők a demokráciában tüntetnek, de nem demokráciát akarnak, hanem valami mást, ráadásul erőszakot is alkalmaznak.

Amiért anno Demszkyék küzdöttek - a véleménynyilvánítás, a gyülekezés szabadsága - az ma adott, bárki élhet vele. De a tojásdobálók, az állami ünnepeket megzavarók nem élnek, hanem visszaélnek ezekkel a jogokkal.

Viszont az is sajnálatos tény, hogy visszaélések a rendőri oldalon is vannak, köszönhetően annak, hogy egy alapvetően jó célt szolgáló szabályozást megint sikerült egy olyan mindenre ráhúzható gumiparagrafusként megfogalmazni, hogy az első éles alkalmazásakor sikeresen túl is lőttek a célon.

Ez az az eset, amikor mindenkire dühös vagyok. Dühös azokra, akik miatt szükség volt erre a szigorításra, dühös a kormányra, mert megint nem volt képes egy normális, egyértelmű jogszabályt létrehozni, amit nem az utcán lévő rendőrnek kell értelmeznie a maga (nem biztos, hogy túl objektív) belátása szerint, és dühös azokra a rendőrökre is, akik túlteljesítési kényszertől/vágytól hajtva a legkisebb dologra is lecsaptak, amire ráhúzható az új jogszabály.

Tény, hogy a tüntetők egy része az elmúlt években mindent megtett, hogy megutáltassa magát (és ami még rosszabb, általában a tüntetőket) a rendőrökkel, és hogy némely rendőr az őket ért sérelmeket némi szívatással gondolja megtorolni. De az is tény, hogy ez egy nagyon rossz út, amire a rendőröknek nem szabad rálépnie, és ha mégis megteszik, az nem maradhat feltáratlanul, büntetlenül.

És a jelek szerint nem is marad. Az esetek nem maradtak titokban, vizsgálatok indulnak, a rendőrkapitány maga is beismerte, hogy néhány kollégája finoman szólva is túlzásokba esett, remélhetőleg tanulnak a történtekből, és legközelebb már ilyen nem lesz (mert sajnos várhatólag lesz legközelebb). Minden jel szerint a demokrácia működik, épp ezért hülyeségnek tartok továbbra is minden olyan véleményt, hogy márpedig itt diktatúra van.

Az történik itthon kicsiben, mint ami a nagyvilágban volt 09/11-et követően. A demokráciát ért támadások (New York, Madrid, London) után olyan biztonsági intézkedések is születtek, amelyek ma már esetleg túlzásnak hatnak, és amelyeknek a nevében bizony visszaélések (lásd Abu Ghraib, sajnálatos párhuzamként adja magát a vetkőztetés), és szerencsétlen túlreagálások (lásd London, az ártatlan brazil villanyszerelő lelövése, ehhez talán a 2006-os gumilövedékeket passzinthatnánk párhuzamként) is történtek, de ettől még senki nem kérdőjelezi meg az USA, vagy az Egyesült Királyság demokrácia voltát, pont azért, mert ezeket az ügyeket kivizsgálták és szankcionálták, a sajtó beszámolhatott róla, semmi sem maradhatott titokban. És szerencsére itthon is ez történik.

Szóval a diktatúra bevezetése érdeklődés hiányában most is elmaradt. Majd akkor tessék aggódni ezügyben, ha véletlenül olyanok kerülnek hatalomközelbe, akik a lámpavasat legitim büntetőeszköznek tartják (de erre azért szerencsére elég kevés az esély).

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr141009494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar csoda 2009.03.19. 13:03:10

Tüntetni, vagy nem tüntetni...ez itt a kérdés, ami napjainkban, egy incidensektől nem mentes március 15-e után aktuális. Tehát vajon elérhetjük-e tüntetéssel, utcai demonstrációval vagy a polgári engedetlenség más formáival, hogy a dolgok jobb irányt vegy…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.19. 11:18:57

Be szeretném már lámpavasnak támaszkodva nézni az embereket sorra... fújna a szél... stb...

Tudod az a legérdekesb, hogy még vannak emberek, akik neheztelnek. Azért neheztelnek, mert valaki odagyakna pár tojást cserébe azért, hogy hiteleket bevételként kezelve elveszik a (leendõ) sarjainak a jövõjét. Mert ez a minimum, józan paraszti ésszel. Az alternatíva meg a négy láb jó, két láb rossz. Esetleg két láb jobb, ugye? ;-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.19. 11:21:34

@min0rity r3port: Ha neked az jön le ebből, hogy én diktatúrát szeretnék, és mindenben egyetértek Gyurcsányékkal, akkor nagyon el vagy tévedve...

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.19. 13:16:30

"Ezeknek az ordítozóknak az a céljuk, hogy először beszorítsanak minket a zárt terekbe, azután kiszorítanának az országból is."

Így van, eléggé tönkretették már az országot, Demszky és elvtársai (üzlettársai), most már mehetnének.
Vissza se jöjjenek.

Ők (ezek) nem politikusok, nem államférfiak, hanem hiteltelen, alkalmatlan, leszerepelt káderek.
20 év alatt megmutatták mit tudnak.
SZDSZ, MSZP, FIDESZ, MDF, egykutya mind.

A legnagyobb baj, hogy nemcsak hogy nem mennek el, hanem nincs alternatíva. Lehet választani mondjuk volt kommer (KISZes) elvtárs és volt kommer (KISZes) elvtárs között. A fiatalokat meg már szépen kinevelték, itt az új generáció (Mesterházy, Ujhelyi, Szíjjártó, Répássy, stb) - ők már kicsit ejrópaibbak, meg jobb a píárjuk, de ugyanolyan álgerinces szutyok mind, mint a mestereik.

Mocskos dolog a politika mindenhol, de itt Kurvaországban tán' a legmocskosabb.

Akinek meg nem tetszik, az ugye jobb ha kussol mert megb@sszák.

Demokrácia ez? Demokrácia, ahol jóelvtárs lesz miniszter, elvtárs rokona államtitkár, pártújságíró nagykövet? Ahol egy bukott rendszer pártfunkcionárius elvtársai és elvtársnői 20 év elteltével állami vezetők?

A világ szégyene ez az ország, a erópajunijó udvari bolondja, csörgősipkával a fején, viharlámpával a f@szán.

boj (törölt) 2009.03.19. 15:06:34

"Szóval a diktatúra bevezetése érdeklődés hiányában most is elmaradt. Majd akkor tessék aggódni ezügyben, ha..."

Szerinem a többség nem diktatúrától tart, hanem a diszfunkcionális demokráciától. Utóbbiban is lehet(ett) elképesztő dolgokat tapasztalni.

Országelhagyó 2009.03.19. 17:09:32

Szerintem is az a gond, hogy a politikusaink már lejáratták magukat. A fiatalabbakat pedig kinevelték. Az egészet el kéne zavarni innen, valaki másnak adni a lehetőséget, hátha elér vele valamit. A mostani politikusaink pedig le vannak kötelezve valakinek/valakiknek. És az a gond, hogy nem az állampolgároknak.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.19. 22:25:32

Megnyugtat, hogy jó statikusok vannak a fővárosban. Pl. főpolgármajszter úrra se szakadt rá a födém ...

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.19. 22:27:19

Hmmm, hát azért ha Gyurcsányék etetése vagy a lámpavas közt kell választani, akkor én magamba szívtam ugye a HATÉKONYSÁG fogalmát, ergo, akkor inkább lámpavas. Mint etetni ezeket. Meg hát a lámpavassal a bűnismétlés esélye se áll fenn ...

Mirko 2009.03.20. 18:33:55

Demszkyt a demokratikus választói többségnek kellett volna elzavarnia, legkésőbb 1998-ban, sajnos nem sikerült, ez nagy szívfájdalmam. Még nagyobb, hogy elnézem ezt a Tarlóst a tévében, és olyan érzés támad bennem, hogy ha a Fidesz nem talál egy másik embert helyette, akkor sose lesz már normális vezetése a fővárosnak.

A másik dolog, hogy ezt az Abu Graib-hasonlatot nagyon találónak gondolom, bár nem biztos, hogy úgy, ahogy Fedor szerette volna: a nagy és látványos események transzformálódnak a szabadságjogok apró lépésekben történő megnyirbálásává. Úgy itthon, mint a világban.

Példa:
www.flickr.com/photos/thomashawk/2311166742/
...és ezer másik. Ahogy a dolgok mostanában kinéznek, a diktatúra bevezetése köszöni szépen, folyamatban van.(Nem vagyok az az összeesküvés-elmélkedő: még az is lehet, hogy teljesen bona fide alapokon.) Nem csak lámpavassal lehet azt.

Remélem, én látom rosszul a dolgokat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.20. 18:59:07

@Mirko:

1. 98-ban még semmi gond nem volt Demszkyvel. 2006-ban viszont tényleg szavaztam volna másra, ha az más nem Tarlós lett volna...

2. Kétségtelen, hogy az eszközök nem elegánsak, és nem méltóak egy demokráciához, mind a nagyvilágban, mind itthon. De egyrészt a biztonsági megfontolások sok mindent felülírnak, a demokrácia életerejét meg az bizonyítja, hogy a túlkapások nem maradhatnak feltáratlanul, és következmény nélkül.

Mirko 2009.03.20. 19:37:39

Oké, '98-ban még porbafingó voltam (a politikához legalábbis mindenképpen). :]

A többiben is megegyezhetünk, de a már-már sztereotipikus 1984-ezést passzolva is felmerül a gondolat, hogy az úgynevezett keleti blokkban egy csomó mindent is az ellenségképre hivatkozva nem volt szabad a jónépnek (egyébként a túloldalon is, bizonyos mccarthyzmus). A Magyar Népköztársaság a Magyar Népköztársaság hivatalos véleménye szerint demokrácia volt. (Az NSZK szerint - például - meg nem.)

Ha ugyanúgy beszűkülünk - ezt nem szabad, azt nem szabad, ami egyébként "normális helyeken", "normális időkben" az élet természetes velejárója -, besúgókat állítunk egymásra, vallási türelmetlenséget szítunk (akarva-akaratlanul - megjegyzem, nem vagyok az a nagy liberális demokrata, a szó nemzetközi értelmében sem), satöbbi-satöbbi, mint ahogy a Magyar Népköztársaság, meg a Terror Tengelye (vagy mi is a jelenlegi szlogen) csinálja - akkor mennyivel is vagyunk jobbak, mennyivel is van itt nagyobb demokrácia, mint akkor/ott? Elveszítjük az előnyünket, azt az értéket, amely megóvására az egész folyamat elindult, nem?

king_aranarth 2009.03.20. 21:06:04

Elfogadom a véleményedet, csak nem értek vele egyet. Visszacsatolok. kingaranarth.blog.hu/2009/03/20/adalek_dokumentalas
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0