Jövőkép
2009. május 15. írta: Fedor

Jövőkép

A FIDESZ-ben az a jó, hogy szinte minden mondatuk mellé oda lehet tenni egy másikat, amit szintén ők mondtak, mégis valahogy pont az ellenkezője az elsőnek (oké, ez mondjuk a többi pártra is igaz, de rájuk hatványozottan). És itt nem kell nagy időtávokra gondolni.

Itt van pl. a jelenleg futó átrendezése az adórendszernek. Ez ugye természetesen "csak mélyíti a válságot", és pl. az ingatlandót "amint lehet, visszavonják, sőt addig se szedik be a fideszes polgármesterek".

Nos, alig másfél hónapja jelent meg egy tanulmány Jövőkép - Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon címmel, amelynek az lenne a funkciója, hogy megalapozza a majdani FIDESZ kormány intézkedéseit, és amelynek a gazdasági részén olyan, a FIDESZ abszolút bizalmát élvező szakemberek dolgoztak, mint Matolcsy György, Járai Zsigmond és Szapáry György. A könyvbemutató meghívott vendége maga a pártelnök volt, tehát kétség sem férhet hozzá, hogy elvileg ez a párt hivatalos irányvonala, mondhatnánk azt is, ez az a régóta hiányolt program - a szakértők és a külföld számára, hisz a nagy magyar valóságban a legtöbbször pont az ellenkezőjét kommunikálják. Lássuk pl. hogy mit is írnak az adózásról, segítségül híva az origo könyvelemzését:

A dolgozat ugyan nem használ olyan rosszul csengő szavakat, mint például a megszorítás, de azt kijelenti, hogy az állami újraelosztást le kell építeni. Nyilvánvaló, hogy ez nem mehet fájdalmas intézkedések nélkül, viszont ezzel a lépéssel lehetőség nyílna a vállalkozásokat terhelő adók csökkentésére, ami élénkíteni fogja a gazdaságot, és - érvelnek a szerzők - ez "magával húzhatja a társadalom egészét, idővel annak hátrányos helyzetű rétegeit is". Az alapgondolat tehát egyszerű: ha kevesebb adót szed be az állam, akkor ugyan kevesebbet is tud visszaosztani - például 13. havi nyugdíj és különböző ártámogatás formájában -, de jobban megy majd a vállalkozásoknak, így olyan emberek is munkához jutnak, akik eddig segélyen éltek, és végső soron mindenkinek jobb lesz.

...A Fidesz például hónapok óta azt ismételgeti, hogy a gazdasági válságra csak és kizárólag az adócsökkentés jelenti a megoldást, a dolgozat szerint azonban ennek lehetőségei "nagyon korlátozottak". A Jövőkép szerint most legfeljebb szerkezeti átalakításokat lehet végrehajtani: egyik oldalon csökkenteni kellene a munkára rakodó közterheket (például tb-járulék) és a jövedelemtípusú adókat, a másik oldalon viszont emelni kellene a vagyoni és forgalmi típusú adókat.

Ehhez hasonló javaslattal állt elő február közepén Gyurcsány Ferenc, de akkor a Fidesz elutasította az áfaemelésre vonatkozó tervet, a Fidesz-szövetséges KDNP pedig épp azt akarta elérni, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját szállítsák le a jelenlegi 20-ról 5 százalékra. Hasonló a helyzet az ingatlanadóval, amelynek bevezetését Gyurcsány szintén felvetette februárban, és a tanulmány is jó ötletnek tartja, Orbán Viktor viszont még március elején is arról beszélt egy interjúban, hogy a Fidesz "esküdt ellensége" ennek az adófajtának.

Van még kérdés?

 

UPDATE:

Egyébként az a szomorú, hogy az ingatlanadó bevezetésének a módját amúgy lehetne kritizálni, ha a FIDESZ ehhez hasonló észérvekkel jönne elő, egy szavam se lenne, csak hát a demagógia elnyom mindent...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr281123113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.05.15. 15:08:37

Nincs. :)

De szerintem senki, nem gondolja, hogy a fidesz hatalomra kerulesvel bekoszont a kanaan, es rohamtempoban emelkedik az eletszinvonal. Most hogy korvonalazodtak a bajnai-kormany tervei, amelyek amugy szarul erintenek mindenkit, de a gazdasagra nezve rovidtavon kedvezo valtozasokat eredmenyeznek, valahogy a fidesz is visszavett az elorehozott valasztasok kivanalmanak hangoztatasabol. Persze, mert igy megsporolhatnak egy halom nepszerutlen intezkedest. Tovabbra is kritikusak, de mar csak ugy megszokasbol. Es talan jobb is ez igy, mert kevesebb bajos manoverbe kenyszeritik bele magukat a szavazatokert, amelyek jelentos resze ugy fest most biztosan a zsebukben tudhatot. Csak arra kell ugyelni, hogy a jelen kormany intezkedesit mindig negativnak erezzuk, es ok legyenek a megfelelo alternativa. Ez utobbi kevesbe, de elobbi mindenkepp konnyu dolog.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.05.15. 15:27:19

Az előző programjukat se vették komolyan. Orbán még a megnyitóján is aktuálpolitizált. Viszont kemény kritikák születtek rá válaszul. Akit érdekel:

fideszfigyelo.blog.hu/2009/05/14/fidesz_program_lassuk_a_regit

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.15. 15:50:47

@Win Elen: "szerintem senki, nem gondolja, hogy a fidesz hatalomra kerulesvel bekoszont a kanaan"

Hát én ebben nem vagyok biztos...

"a fidesz is visszavett az elorehozott valasztasok kivanalmanak hangoztatasabol. Persze, mert igy megsporolhatnak egy halom nepszerutlen intezkedest"

Ez teljesen egyértelmű, jó eséllyel eddig is azért forszírozták, hogy az MSZP-t mindenképp beleszorítsák a visszafordíthatatlanba :-) Ugyanakkor túl sok kategorikus, később a szemükre olvasható mondat hangzik el mostanában. "Azonnal megszüntetjük, visszaadjuk, stb., amint kormányra kerülünk". Ezt most vagy komolyan gondolják, és akkor jaj a magyar gazdaságnak, Járaiék meg mehetnek zabot hegyezni, vagy nem, de akkor meg jól szemenköpik a választóikat. Egyik se túl biztató jövőkép...

Win Elen 2009.05.15. 18:47:12

@Fedor: igen. Ez a fidesszel kapcsolatban mar trivium. Azt hogy nincs ilyen ember meg en sem gondoltam komolyan, de hat droidok minden oldalon vannak, voltak, es lesznek is. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.15. 18:48:55

@Win Elen: Csak az oldalak közti arányok, az a nem mindegy, és most nagyon a FIDESZ felé dől a mérleg :-)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.15. 22:20:27

@Fedor: Nem fogják szemen köpni a választóikat. A választóik megtisztelve fogják érezni magukat, hogy hazudtak nekik, mert a célja szent és nemes volt: becsapni más Fidesz-szavazókat, akik különben az MSZP-re szavaztak volna. És a vicces az egészben az, hogy _minden_ Fidesz-szavazó így fogja érezni. :)

tripanek (törölt) 2009.05.15. 22:59:54

"A választóik megtisztelve fogják érezni magukat, hogy hazudtak nekik, mert a célja szent és nemes volt"

Kevered egy másik szavazóbázissal...

Ha Fideszre szavazok és ezt (vagyis a teljes Pál fordulást) meglépik, hangosabban fogok a tökeikre lépni mint ahogy a szoci szavazók elsunnyogják ezt 4-5 éve.

tripanek (törölt) 2009.05.15. 23:01:35

(Amúgy Pál-fordulás, pálfordulás, vagy Pál fordulás? Ebben az esetben a googlefightot nem tartanám origónak.)

Win Elen 2009.05.16. 00:35:04

@tripanek: palfordulas.

de helyesirasban en sem vagyok mervado :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.16. 01:41:16

Nekem a demagógia már az alcímben ordít. Hogy mernek ezek az emberek szociális piacgazdaságról beszélni? A nyugati országok ezalatt azt értik, hogy komoly állami védőhálóval fenntartják a 70% körüli foglalkoztatottságot például az alternatív foglalkoztatási formák és a nonprofit szektor erősítésével.
A rendszerváltás utáni korszak nem hozott semmi ilyesmit nálunk. A sokkterápia 20 éve kidobta az utcára a keresőképesek felét, és azóta sem mozdul semmi. Az alternatív foglalkoztatási formák 3% alatt, a civil szektor egy nagy vicc hazánkban. Elképesztő, hogy egyetemet végzett emberek ennyire képesek eltekinteni attól, hogy a szavaknak egyébként van jelentésük. Különösen a közgazdászok szeretnek a tényekhez ragaszkodni.
Szeretnék olyan jövőképet látni, hogy a rendszerváltás kori célok felé mikor kezdünk el ballagni, azaz mikor lesz olyan közélet, amit demokráciának lehet nevezni, mikor lesz olyan társadalmi rendszer, amely jóléti társadalomnak lehet nevezni (mert elismeri a munkavállaló élethez való jogait), mikor lesz szabad piachoz kötődő gazdasági rendszerünk, mert a jelenlegi rendszerben a predátoroknak áll a világ. Ez egy versenyellenes szisztéma, leosztott kártyákkal.
Ezzel a kihívással kellene rendszerváltáson gondolkodni. Ezek A rendszerváltás kori célok, amelyek valamilyen oknál fogva a feledés homályába merültek.
Pedig nem biztos, hogy ki kellene ezt a gyereket önteni a fürdővízzel együtt. Ugyanis tényleg nem nagyon van ennek alternatívája.
De nem elég ezt felfesteni egy nagy lepedőre és aláírni sok nyakkendőbe öltözött ismert emberrel. A társadalmi szerződés ennél egy kicsit komplikáltabb.

Kalmár 2009.05.17. 13:32:27

Hát persze, hogy van kérdés.
Te tényleg ennyire nem érted az összefüggéseket??
Ha van Áfa emelés DE nincs adó csökkentés akkor el kell utasítani.
Ha a vagyon adó ész nélküli ütemben, módon kerül bevezetésre az árt, tehát el kell utasítani. Láthatod az idióta védenceid is 2 nap után módosítgatni kezdték. Az adórendszer átalakítása csak egy átgondolt rendszerben elképzelhető, ha csak a kiragadott elemeit változtatgatják össze vissza azt nem szabad támogatni.

Szerinted össze vissza hazudozik aki azt mondja egy égő toronyház tetején, hogy ejtőernyővel le kell ugrani, amikor pedig odaállnak az emberek és az ernyőt bőröndbe rakva ugrani készülnek, rájuk szól, hogy így nem kell le ugrani?

Kicsit jobban olvass utánna, hogy a Fidesz szerint a gazdasági válságra csak és kizárólag az adócsökkentés jelenti a megoldást.
Munkahely megőrzése és kifehérítése. Az adózók számának növelése a megoldás a válságra. Ennek EGY eleme a nagyarányú munka terheire vonatkozót adócsökkentés.

Persze téged nem a tények zavarnak ugye?
:)
Ú világ jön,és hidd el ebben a világban ha kimész tüntetni nem fognak agyonverni.
Majd kiabálhatod, hogy Obán takarodj.
Megdobálhatod tojással Tarlós főpolgármestert.
De nem ti fogjátok írni a forgató könyvet. Hát ez lehet, hogy fáj, nem baj nekünk is fájt sok minden,ideje kivenni a részeteket a sz..ból is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.17. 21:10:48

@Kalmár:
1. Nem a védenceim
2. "Ha van Áfa emelés DE nincs adó csökkentés akkor el kell utasítani."
Van személyi adó csökkentés elég sok mindenkinek.
3. Elég szelektíven olvasol... Pont azt írtam, hogy a bevezetés módja kritizálható, sőt, azt én se tartom tökéletesnek, csak a totális tagadást tartom demagógnak.
3. "Munkahely megőrzése és kifehérítése. Az adózók számának növelése a megoldás a válságra."
Ezt mondják Bajnaiék is...
4. Miből gondolod, hogy én lesülyedek valaha is a tojásdobálók szintjére?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0