Mit várhatunk tőlük?
2009. október 05. írta: Fedor

Mit várhatunk tőlük?

'98 és 2002 között merőben mást csináltunk, mint ez a kormány, és sokkal sikeresebbek is voltunk

- mondta sok minden más mellet Kövér László, de a közhangulat is ebbe az irányba hajlik. És bár a világválság is erősen rásegít erre a megállapításra, azért az kétségtelen, hogy ezért a szocik meg a liberálisok nagyon sokat tettek (de főleg: nem tettek), szóval a nagyon elvakultakon kívül senki nem kívánja, hogy ne adják át a kormányrudat (én sem). Reméljük jobb ellenzék lesznek, mint a FIDESZ volt.

De ez persze nem jelenti azt, hogy biztosan egy sokkal jobb világ vár ránk jövő tavasztól. Hagyjuk csak a múltat, és hagyjuk, hogy mit tudhatunk a terveikből (amelyről a hozzáértők jó része csak olyanokat mond, hogy álomvilág, és szakmai ostobaság).

Induljunk ki inkább abból, hogy mit csináltak az elmúlt néhány évben az önkormányzatokban.

Természetesen elsőként is a kultúra elfoglalását várhatjuk tőlük. 2006 után sorra cserélték le vitatható körülmények között, sokszor a szakma tiltakozása ellenében a városi színházak igazgatóit, a helyi tévék, újságok vezetését (Ha netalán a Jobbikot kénytelenek lesznek valami miatt bevenni koalíciós társnak, akkor ezek ereje hatványozott lesz, szóval nem lennék pl. Alföldi Róbert helyében). Jönn majd újra az agyontámogatott nemzeti giccs, és Nemeskürty tanár úr által újra meg lesz róva az, aki Szilveszterkor vidám műsorokat akar látni a tévében.

De hát ezek csak szimbolikus tettek, mondhatnánk, az igazi gond a szocikkal gazdasági téren volt, ahol csupán a hozzá nem értésben és a korrupcióban jeleskedtek. Susmusok, lenyúlások, álpályázatok, botrányos fizetések, és végkielégítések, csak ez jut sokaknak az eszébe a ballib kormányzatról. De biztos, hogy ezen a téren nagy javulás várható? Hát lássunk néhány példát:

A nagykanizsai vízműprojekt pályázatát például az alpolgármester, Cseresnyés Péter közeli rokona nyerte el bruttó 42 milliós árajánlattal. A kivitelezés során aztán 14,5 milliós többletköltség merült föl. A főváros XVI. kerületében egy uniós pályázatból támogatott csatornaberuházás kivitelezését a nyertes cég 346 millió forintért vállalta. Ezzel jelentősen alábecsülte ugyan az elvégzendő munka költségét, de sebaj: "pótmunka" címén nemcsak a többletköltséget kapta meg, hanem - minthogy az önkormányzat a pályázaton 460 millió forintot nyert - a százmilliós többletet is sikerült a pótmunkák címén lehívni.

Fóton 30 milliós többletkiadást próbáltak egy útépítés során "lepótmunkázni", ám egy titokban készített felvétel leleplezte a manipulációt. Eme ötletes, a fideszes önkormányzatok körében megszokottnak tűnő konstrukció révén a párt joggal vehetné föl a Pótmunkáspárt nevet.

És ugye emlékszünk rá, hogy "a végén kellett hozzá Kövér Laci", tehát amikor a FIDESZ választmányi elnöke, volt (és valószínűleg leendő titokminiszter) arról beszél, hogy

a korrupció kormányzati szintre emelkedett. Egy egész apparátus dolgozik azon, hogyan lehet százmilliókat eltüntetni

akkor jusson eszünkbe az a bizonyos hangfelvétel, és hogy milyen pozícóban volt és lesz ő maga.

No de jöjjenek a további példák:

Püspökladányban nem a vállalási ár, hanem a vállalt határidő és a kötbér volt irreális. A 440 milliós pályázatot a kiszemelt cég irreálisan rövid határidő és napi csaknem 50 milliós késedelmi kötbér vállalásával nyerte meg. Mindössze kilencnapnyi késedelem, és a kivitelezőnek a beruházás teljes összegét vissza kell fizetnie kötbérként. Ilyen szerződést nyilván csak az köt, aki előre tudja: a kötbért nem kell majd kifizetnie. És csakugyan: Arnóth Sándor polgármester közbenjárására kétszeri, összesen 126 napos határidő-módosításban sikerült megállapodni. Ha Arnóth úr érvényesíti a kötbérigényt, a vállalkozónak több mint 6 milliárd forintot kellett volna kifizetnie.

Ó, a kedves Arnóth úr, ő régi ismerős. "Lógni fogsz!", rémlik valami?

Ha nagyobbat akarunk szakítani, durvább módszerek kellenek. Esztergom városa 200 millió forintért adott el egy telket, az azon épített mélygarázst pedig 1,4 milliárd forintért vásárolta vissza. Megbízható értékbecslés szerint a mélygarázsban egy gépkocsibeálló értéke 1 millió és 1 millió 250 ezer forint közé tehető, de a város darabját több mint négymillió forintért vásárolta meg. Ezután egy másik mélygarázsban, ahol az eladó 2,5 millió forintért hirdetett egy parkolóhelyet, 55 darabot vett a város 277 millió, azaz darabonként 5,04 millió forintért. A fennmaradt 83 helyhez 348,6 millióért jut hozzá a város - ez már csupán másfélszeres túlfizetés, alkalmi vétel...

A Fejér megyei önkormányzat 15 évre vagyonkezelésbe adta intézményeinek fűtési rendszerét egy kft.-nek, amely ezért egy összegben, előre 502 millió forint bérleti díjat fizetett ki. A cég 15 éven át működteti a fűtőrendszereket, az önkormányzat pedig megtéríti neki a fűtéshez fölhasznált energia árát, plusz havonta szolgáltatási díjként kifizet több mint 32 millió forintot - azaz 15 év alatt csaknem 6 milliárdot.

Másutt hozzá nem értés, dilettantizmus miatt tűnnek el milliók-milliárdok. Morálisan persze más ennek a megítélése, de végeredményben a polgárnak csaknem mindegy, hogy a pénzét ellopják vagy elszórják azok, akikre rábízta. A főváros XVII. kerületében a fideszes önkormányzat két, korábban szolid nyereséggel működő cégét vonta össze, fegyelmezett pártkatonákra cserélve le az ott dolgozó szakembereket.

Sikerült is az új cégnek egy év alatt 100 milliós veszteséget fölhalmoznia. Salgótarján fideszes polgármestere az egyik befektető tulajdonában álló földterületre egy másik befektetővel kötött szerződést, majd a területet kisajátítás útján próbálta megszerezni - sikertelenül, minthogy a kisajátítás törvényi feltételei nem álltak fenn. Mindkét befektető milliárdos perrel fenyegeti a várost arra az esetre, ha hoppon marad - márpedig a terület nyilván csak az egyiké lehet. Ráadásul a beruházások is állnak...

Végül botrányos végkielégítésekkel sem csak a fővárosban találkozhatunk. A debreceni ipari park távozó vezetője például 32 millió forintot vehetett föl, miközben a cég vesztesége 660 millió forint volt, és ebben bizonyosan szerepe volt annak, hogy az ipari park 16,5 hektáros befektetési területét fillérekért adták el egy cégcsoportnak, amely e területeket most hússzoros áron értékesíti, sikerrel. Az ipari park 30 milliócskával végkielégített vezetője pedig éppen az ő közreműködésével föltűnően jól járt cégcsoporthoz távozott.

A Debreceni Csokonai Színházhoz a városvezetés önkormányzati biztost volt kénytelen kirendelni, aki záróértékelésében megállapította, hogy a színház korábbi vezetője számviteli és pénzügyi szabálytalanságok sorát elkövetve több mint 70 milliós kárt okozott a városnak. A direktor mégis 10 milliós végkielégítéssel távozhatott.

Szóval hiába tény, hogy a szocik rengeteg mindent elszúrtak és elloptak. Aki gyökeres változást vár a FIDESZ-től ezen a téren, az több, mint valószínű, hogy idővel nagyot fog csalódni. És ha van szomorú dolog, akkor ez az.

Nincs igazi alternatíva, csak a rossz, meg a rosszabb.

Kiegészítés: aki szocik példákkal szeretne visszavágni, az válogasson nyugodtan a Vastagbőrről, melynek magam is rendszeres olvasója vagyok. De előtte azért felvilágosítom, hogy hozhat bármennyi példát, attól még a tény tény marad. Lenyúlások vannak, lesznek itt is, ott is, csupán abban van különbség, hogy épp ki van közelebb a húsosfazékhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr61428501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mattüvegzseb 2009.10.05. 12:55:02

Lassan,lassan végéhez közeledik az MSZP-SZDSZ kormány kelleténél hosszabbra nyúlt ciklusa. Ideje a teljesség és részletesség igénye nélkül számbavenni, mi az amit elvártam tőlük és nem sikerült, avagy nem is próbálták meg igazán végigcsinálni, esetleg ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.10.05. 11:40:42

Azt te is tudod, hogy ezek a botrányok valós összegüket tekintve nevetségesek. Persze megmozgatja az egységsugarú állampolgár fantáziáját, de a valós problémát okozó gazdasági döntések nem ezek.
Annak ellenére, hogy a hideg kiráz a fiúk stílusától (beleértve a nemzeti giccset is), szerintem nekik lényegesen nagyobb a támogatottságuk végrehajtani azokat a reformokat, amik már nem szükségesek, hanem a körmünkre égtek. A nagyobb támogatottságot az erôsebben fanatizált hívôkre értem, akiknek teljesen mindegy mi a valóság, ha a megfelelô formában adják elô.

Ráadásul ott a ziccer: "üres a kamra, muszáj megcsinálni".

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.05. 11:42:38

@szomorutojas: "Azt te is tudod, hogy ezek a botrányok valós összegüket tekintve nevetségesek."

Kis hozzáférés, kis botrány.

"szerintem nekik lényegesen nagyobb a támogatottságuk végrehajtani azokat a reformokat, amik már nem szükségesek, hanem a körmünkre égtek. A nagyobb támogatottságot az erôsebben fanatizált hívôkre értem, akiknek teljesen mindegy mi a valóság, ha a megfelelô formában adják elô."

Ezt én nem is vitatom, sőt, én is kb. ezt várom. De a poszt nem erről szól...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.05. 12:25:57

Én nem tudom mit várok a fidesz-kormánytól. Sok jót semmiképpen sem. Talán még jót sem. Kevésbé rosszat - ezt már igen. És ez szerintem szomorú. Jobb alternatívát náluk nem látok.

Az LMP-nek vannak néha jó gondolatai, de nekik nincs meg az eszköztáruk ahhoz, hogy jelentős tényezővé váljanak (legalábbis pár éven belül biztosan nem).

A fidesz remélem legalább annyit el fog érni, hogy a 8 éves éhezés után az éléskamrák feltöltése közben néha azért az ország ügyeire is ránéznek... Már azzal is többet tennének, mint a mostani kormányzat.

jegenyeartur 2009.10.05. 12:32:34

@Fedor: "Induljunk ki inkább abból, hogy mit csináltak az elmúlt néhány évben az önkormányzatokban."
Igazából azt akartam írni, hogy nem csupán ezt csinálták.

A nevetséges összeget pedig az összes (MSZP+FIDESZ+SZDSZ) botrányra értettem.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.05. 12:54:26

szerintem a saját településéről, megyeszékhelyéről bárki, bármelyik párthoz köthető susmust tud hozni, dunát rekeszthetnénk vele. lehet aprópénzek, de összeadva, azért igen jelentős.
a kapzsiság, mohóság, lopás pártfüggetlen, emberi tulajdonság.

engedelmeddel ide trackback-elem a tegnap eszembe jutottat, én olyat szeretnék, működőképesen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.05. 13:16:39

@jegenyeartur: "Igazából azt akartam írni, hogy nem csupán ezt csinálták."

Persze. De hát a mostani kormány se csak ezt csinálta...

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.10.05. 13:27:18

Az elvtársak (bármelyik pártban) nem azért lopnak, mert valaki éppen félrenéz, elbambult, és gyorsan ki lehet emelni pár száz milliót vagy milliárdot innen-onnan.

Az elvtársak (bármelyik pártban) azért lopnak, mert a teljes magyar társadalom passzívan hagyja és eltűri, hogy ellopják mindenét.

Az egész szocializmus arról szólt, hogy mindenki lop. Aki többet lopott, az jutott előre. 20 évvel a rendszerváltás után ez az ország még mindig ugyanitt tart.

Először az emberek szemét kell felnyitni.

Én úgy látom a balos szavazók még egy tolvaj bandát nem fognak megválasztani. A jobbosok még igen. Még egy tolvaj banda jön, bennük még csalódnia kell a társadalomnak és talán azután beindul végre a megtisztulás folyamata ebben az országban. Talán még nem lesz késő.

Onnan fogjuk felismerni, hogy elindult ez a folyamat, hogy azt, aki így indít: "Azt te is tudod, hogy ezek a botrányok valós összegüket tekintve nevetségesek" a tolvajok cinkos bűnsegédjeként fogja kivetni magából a társadalom.

TD223 2009.10.05. 16:12:57

Hiába... a legkisebb rossz a Fidesz a parlamentben. Összességében pedig a második legkisebb rossz.

DeMarco 2009.10.05. 19:59:39

Sajnos annyi karaktert nem bír el a blog amennyi maszop-szadesz mutyiról lehetne írni, maradjunk csak a legutóbbi nagynál a velencei-tavi projectnél... Amit itt összeszedtél, az összesen nem fedi ezt az egyet... de hagyjuk is...
Aztán meg szó sincs róla, hogy a múlt nem számít, nagyon is számít az. Persze megértem, hogy a maszop rajongók, mint te is, szívesen elfelejtenéd az utóbbi 7 évet, de mi nemhogy nem felejtünk, de egyenesen követelünk egyfajta felelősségre vonást, aminek a mértéke mehet a csillagos égig... És bár te körömszakadtáig tagadod, de mi azt se felejtjük el, hogy egyértelműen jobban éltünk és szebb kilátásaink voltak a Fidesz-kormány alatt.
Bár vehemensen tagadod, de akkor is kihallatszik a maszop taktikája: Mi sza*ok voltunk, nem tudunk felmutatni semmit sem, de sebaj, mert a mocskos Fidesz is pont ilyen sza* lesz, ne is szavazzatok rájuk...
Csakhogy ez eddig se jött be és minden ilyen próbálkozás csak egyre inkább megerősít abban, hogy kikre kell adni a voksot.
Ha csak magamat nézem, akkor éppen építkezni szeretnék. Viszont semmiféleképpen nem fogok nekiállni kormányváltásig. Megvárom, hogy mit lép a Fidesz a bankokkal, a forint-árfolyammal, a szocpollal, az adókkal. Éppen mai hír, hogy az mnb javasolja, hogy csak a fizetések bizonyos részéig kapjanak az emberek hitelt és csak forinthitelt... Vagyis a gazdagok jól járnak, a szegények meg szopjanak... Majd bolond lennék forinthitelt felvenni. Akkor go Ausztria és ott kell felvenni a valutahitelt. (Bár remélem nem lesz rá szükségem). Maszop alatt építkezni öngyilkosság. Szépen kivárom, hogy normális gazdaság politikával, emelkedő forint-árfolyam mellett, kedvezőbb adózással nekiállhassak. Ha ehhez még jönne egy komoly zöldberuházás amit berakhatnék napelembe, napkollektorba, esetleg egy valódi lakás-támogatási rendszer, akkor a következő 20 évre is megnyerték a szavazatomat...

Viktus 2009.10.05. 21:19:59

Nem is akartak nagyobbat, mint egy negyven centis kilátót
Az NFÜ szerint reális volt a 39 milliós támogatás a bodrogkeresztúri szalonnasütő építményért.

-

ennél csak többet drága jó fedor

lordart 2009.10.06. 06:13:12

Én úgy érzem, hogy a Fidesz kormányzása alatt sokkal jobban élt az egyszerű, hétköznapi emberek jelentős része. Vannak mindkét oldalért "rajongó" ismerőseim, de egy dologban egyetértenek: az egyszerű, munkabérből élő kisember nagyon rég nem volt olyan gazdasági és morális mélyponton Magyarországon, mint napjainkban.
Én semmilyen csodát nem várok a Fidesztől. Ostoba az az ember, aki azt gondolja, hogy egy politikai pártnak nincsenek, vagy nem lesznek botrányos ügyei, amennyiben hozzáfér a húsosfazékhoz. A szocikkal sem a botrányok létezése a legnagyobb gond. Hanem inkább a botrányok mértéke, az a hihetetlen arcátlanság, amivel tömik saját zsebeiket, akár egy feneketlen kútat és nem utolsó sorban az, hogy lenyúzzák az összes bőrréteget a kisemberről.
Meggyőződésem, hogy a legtöbb ember azt várja el a Fidesztől, hogy hagyjanak élni, lélegezni, dolgozni stb. A legnagyobb bűne a szociknak az, hogy az élet legalapvetőbb dolgaitól, érzéeitől és a reménységüktől fosztották meg a hétköznapi, egyszerű embereket...
Bizony-bizony, kedves Fedor!
Ki kell menni az utcára és el kell beszélgetni az emberekkel...
...és még valami: Nem kell meglepődni azon, ami következni fog. Tisztogatások, emberek, vezetők teljes lecserélése állami intézményeknél, cégeknél. Ezt minden oldal eljátssza egy-egy választási győzelmet követően... Csak van, aki nem csodálkozik el ezen, amikor az MSZP tisztogat. Mert természetes, hogy így tesz...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.06. 08:08:36

@DeMarco: "Amit itt összeszedtél, az összesen nem fedi ezt az egyet..."

Mondom, minden attól függ, hogy ki milyen közel van a húsosfazékhoz. Amúgy meg: fideszes javaslatra, de Bajnai egyetértésével vizsgálóbizottság indul Sukoró ügyében. Na ez fordított esetben bizonyítottan nem történt volna meg anno, hisz egy ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság se alakulhatott Orbán idejében (a parlament ellenzék nélkül is működik, ugye), és van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon várhatunk mást a következő ciklusban sem.

"a maszop rajongók, mint te is"

Ha újonc lennél itt nálam, még megérteném, hogy ezt gondolod, de így... Te most engem idegesíteni akarsz, igaz? Mit gondolsz, viccből raktam ki a mottómat a névjegyembe, ott oldalt? Nem igaz, hogy nem tudod felfogni: aki nem szereti az egyik oldalt, az még NEM biztos, hogy automatikusan a másik oldal rajongója. Azért, mert a véleményem a FIDESZ megítélésében többször egybeesik az MSZP érveivel, még nem jelenti azt, hogy azért meg odavagyok, amit ők csinálnak. Ez két különböző dolog. Olyat miért nem tudsz elfogadni, hogy valakinek mind a két oldalból elege van? A világ még mindig nem csak fekete-fehér. Ezt is leírtam már párszor, de akkor mégegyszer: sohasem szavaztam listán az MSZP-re, most se fogok, és még mindig nem tudom, hogy kire fogok szavazni tavasszal, ha egyáltalán.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.06. 08:31:55

@lordart:
"az egyszerű, munkabérből élő kisember nagyon rég nem volt olyan gazdasági és morális mélyponton Magyarországon, mint napjainkban."

De azért ebbe a szocik bűnei mellett benne vastagon a világválság is... IS. Ezt ki kell hangsúlyoznom, mert rögtön jön a válasz, hogy a világválsággal mentegetem őket. Nem. De azért nem lehet kihagyni a számításból.

"Bizony-bizony, kedves Fedor!
Ki kell menni az utcára és el kell beszélgetni az emberekkel..."

Nem tudom, hogy miből gondolod, hogy

1. Nem vagyok én is ugyanolyan hétköznapi ember, mint bármelyikőtök. Ez a blog nekem a privát hülyeségem, senki se utasított rá, senki se fizet érte. Nekem is van munkám, mindennapos gondjaim, és az ügyeimet se beosztottak intézik (már csak azért sem, mert egy sincs).

2. Miért gondolod azt, hogy én nem akarom, hogy az MSZP eltűnjön a hatalomból, amikor pont azt írtam a bejegyzésben, hogy "nagyon elvakultakon kívül senki nem kívánja, hogy ne adják át a kormányrudat (én sem).".

Nem hittem volna, hogy ennyire nagy elvárás az, hogy ne mindenki a prekoncepciói alapján értelmezze azt, amit írtam...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.06. 13:45:08

azt is tudjuk,hogy mennyien érzik úgy kádár alatt jobb volt.

valóban vannak olyanok,akiknek jobb volt, senki nem tagadja. ezért első körben azt kérném, amit a szocik szétosztogattak (és még nem vontak vissza), azt a fidesz kormány azonnali hatállyal törölje el. pl a tanárok eszement fizetésemelesét.
ez tetszetős ötlet?

alapvetően négy dolog van szerintem ami befolyással volt a romlásra.
1. fedezet nélküli juttatásemelés, osztogatás (nyugdíj, fizetésemelések..etc)
2. gyávaság, a valódi reformok, struktúrális átalakítások, racionalizálás elmaradása
3. ha valakinek nem tűnt fel világválság van. aki ezt nem veszi figyelembe, avagy ennek súlyát elenyészőnek tekinti, nos, az kimondottan vak.
4. a tűrőképességet meghaladó, már nem takargatható lenyúlások.

ezekből a fidesznek vaskosan megmarad a 2-es pont, valamint kényszerpályán figyelniük kell a 3-asra

osztogatni csak módjával tudnak az előzőek miatt.
lenyúlni pedig úgy fognak, ahogy lehet. mert lenyúlniuk kell, anélkül nem működik egyik nagy párt sem. sajnos.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.10.06. 16:07:43

Faramucinak tartom azt a vitat, hogy melyik nagypart a nagyobb kurva.

Nem lehetne tisztessges emeberekbol allo partot valasztani?

Nem lehetne olyan demokratikus kereteket mukodtetni, ami kiszelektalja az elkurvult politikusokat?

ELindult a civil kozbeszedben az uj demokratikus rend koruli jovokep formalas? Gondolkodunk azon, hogy letezhet-e olyan Magyarorszag, ahol nem terneszetes, hogy a politikus egyenlo a maffiozoval?

Az oszodi beszed elegendo erzelmi toltetet ad ehhez. Kellene errol gondolkodni, vagy ha vannak mar megjeleno javaslatok a levegoben, kellene sok-sok forumon rostalni ezeket.

El kellene valaszatani az ertelmes javaslatokat meg a kevesbe hasznalhatot. Nekunk civileknek.

Ne gondoljuk mar azt, hogy ezek az elkurvult politikusok valamilyen belatasbol majd elhato demokraciahoz rajzolnak uj kereteket.

Nem fognak.

Es Te?

DeMarco 2009.10.06. 16:47:44

@Fedor: Igen, megértettem elsőre is. Csak éppen a valóság mást mutat... Persze vágom, hogy nem fogod megszavazni a maszopot és vágom, hogy a Fideszt sem. Ezzel nincs is semmi gond. Na de önmagában ettől a ténytől még nem lettél középen... Ugyanott maradtál ahol voltál, csak kiszaladtak alólad a potenciális pártocskák. (Pontosabban égő lenne rájuk szavazni.) Ezért bár elítéled valamennyire te is a kormánypártokat, de a meglátásaid alapvetően mégis hozzájuk köthetőek. Mondhatnám úgy is, hogy többnyire azt fújod amit ők... Ha mind a két oldalból eleged lenne, akkor tényleg középen lennél és egyformán utálnád őket. De ez nem így van. Egyébiránt ha lenne egy ma még nem létező szavahihető, karizmatikus vezetőjű párt, aki középre helyezkedne és nem vmelyik oldalra, akkor be lehetne temetni az árkokat. De addig erre nem sok esély mutatkozik...

DeMarco 2009.10.06. 16:50:38

@Saman: Szerintem te alábecsülöd a politikai/gazdasági hmm.. összefonódásokat és felbecsülöd a civilekbe vetett hitedet. Gyanítom, hogy ha az történne amit remélsz, akkor lenne egy JFK-ünk hamarosan...

DeMarco 2009.10.06. 16:59:05

@úriparaszt:
1. pont: Egyetértünk.
2. pont: Részben egyetértünk, de ezt a múltkor kiveséztük már.
3. pont: Nem értünk egyet. A világválság negatív hatása tagadhatatlan, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy egy állam milyen gazdasági helyzetben kapta be a békát. És a mi gazdaságunk a válság előtt is a béka feneke alatt volt, az első pont bőven előtte történt, az elhibázott gazdaság politika is előtte volt, a hatalmas adósság felvétel is előtte történt. Mire a válság elkapott minket, már igen rossz gazdasági helyzetben voltunk. Minden azóta történt "fejlődés", pedig kizárólag az IMF követeléseire történik, amit a teljes csőd elkerülésére kaptunk. Csak egy példa: Ha az Orbán-kormány gazdaság-politikáját követték volna és magas forint mellett szigorú fiskális politikát folytatnak, akkor már régen bevezethettük volna az eurót és a válságot is könnyebben átvészeltük volna, mint a mélységekbe száguldó forinttal. Ezért csak ne kenjünk a válságra semmit, az már csak hab volt a tortán...
4. pont: Egyetértünk.

kisa 2009.10.06. 19:24:07

@DeMarco:
"Megvárom, hogy mit lép a Fidesz a bankokkal, a forint-árfolyammal, a szocpollal, az adókkal."
Herceg, te még hiszel a mesékben? A fidesz visszavon egy-két jelentéktelenebb, kisebb bevételt hozó intézkedést (pl. ingatlanadó), aztán széttárja a kezét, és azt mondja, hogy sorry, emberek ezek mindent elloptak, ezért aztán nem tudunk enyhíteni ...
Eh, itt csak supán arról van szó, hogy kinek melyik párt pofái szimpatikusabbak. Vagy pedig vakhitről.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.06. 19:24:31

@DeMarco: a 3-as pontban a többi három pontot összegzed :-)
a válság mindenképp önálló tényező, függetlenül a felkészültségtől, állapottól.
parnercégeinken keresztül láttam, hogyan dőltek be német és francia vállalatok, nem a kisvállalkozó kategóriában, évi több százmillió eurós forgalom mellett!
azt ugye nem mondhatjuk, hogy a német vagy francia gazdaság olyan rosszul állt volna, pláne nem hozzánk képest.
mellesleg ezek a külföldi bedőlések a saját cégemben sokmilliós (HUF) bevételkiesést okoztak, sajnos többnyire az eredmény terhére.
gyengén ketyeg minden, de visszük a vállunkon, ennél elvileg csak jobb lehet :-)

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.06. 19:32:46

@DeMarco: nem értek egyet veled. a szavazás nem ciki/nem ciki kérdése. Legutóbb is azt próbáltam mérlegelni ki igéri a legkevesebbet, kinek a lózungja áll kicsit közelebb a valósághoz. kampányprogramból nehéz itélni, így a legkisebb rossz mentén az mszp-re szavaztam.
a jövő évi szavazatom attól függ, mi történik addig. ha elsöprő fidesz győzelem figyel a küszöbön, akkor elmegyek és megint az mszp-re fogok szavazni, szeretném ha lenne bármi kis ellenpólus, függetlenül (a már régebben kivesézett) ellenzéki haszontalanságtól.
szavazásra serkent még az a tény, hogy én nem akarom a fidesz-t, azt sem akarom, hogy azt higgyék mindenki aki nem szavazott őket támogatná.
keserű helyzet, hisz ha van bármi amit nem akarok, akkor az az mszp, de nincs más a fidesszel szemben.
mdf, szdsz, lmp nem játszik vidéken, itt helyben függetlennek sincs esélye.
a jobbikot ne hozd fel kérlek, jelenleg kormányzás és szalonképtelenek a szememben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.06. 19:47:17

@DeMarco: "Ha mind a két oldalból eleged lenne, akkor tényleg középen lennél és egyformán utálnád őket. De ez nem így van."

Jaj de ismersz engem, mint én magamat :-)

Ne hülyéskedjél már, és ha lehet, hidd már el, amit magamról mondok. Teljesen elmentél amellett a mondat mellett, hogy "Azért, mert a véleményem a FIDESZ megítélésében többször egybeesik az MSZP érveivel, még nem jelenti azt, hogy azért meg odavagyok, amit ők csinálnak. Ez két különböző dolog." Mind a kettőt másért nem szeretem.

DeMarco 2009.10.06. 22:02:10

@úriparaszt: "így a legkisebb rossz mentén az mszp-re szavaztam."
Hát ehhez csak gratulálni tudok... Remélem elégedett vagy...

"és megint az mszp-re fogok szavazni"
No Comment...

DeMarco 2009.10.06. 22:04:11

@kisa: Nem a mesékben hiszek. De volt már Fidesz kormány, csak talán arra már nem emlékszel... Nyilvánvalóan lesz sírás, hogy üres a kassza és mindent elloptak. De hát nem ez lesz az igazság??

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.06. 22:04:18

@DeMarco: leírtam, megindokoltam. vitatkozni lehet, de érdemes előtte végiggondolni.

DeMarco 2009.10.06. 22:14:21

@Fedor: Nem mentem el mellette. Csak míg az egyik határozottan látható és érezhető, addig a másik alig. Ha ez nem így lenne, akkor többnyire egyet értenél velem. De ez nagyon ritkán van így, többnyire ellentétes véleményre helyezkedsz. Bár igazad van, ha te mégis úgy érzed, hogy vannak fenntartásaid a maszoppal szemben, meg tudom érteni. Majd igyekszem odafigyelni amikor ezt szóvá teszed...

DeMarco 2009.10.06. 22:21:21

@úriparaszt: Ezen nem lehet vitatkozni. Aki az elmúlt 7 év után még mindig a maszopra szavaz, azt képtelenség meggyőzni. Nem vagy egyedül, ismerek néhány (bocs, de általam csak őrültnek tartott) embereket akik még akkor is a maszopra szavaznának ha cigánygyerekek potyognának az égből és nem tudnak olyat elkövetni ami kiábrándítaná őket...

DeMarco 2009.10.06. 22:27:01

@úriparaszt: Visszaugorva a gazdaságra: Egyértelmű, hogy a gazdasági válság komoly hatásfokkal bír. Evidens, hogy visszaeset a vásárlói paritás, aki tehette elhalasztotta a vásárlásokat. Nagyon nagy volt a túltermelés bizonyos ágazatokban, a fejlesztések egy részét hitelre próbálták megoldani. Ennek egyik vesztese az autóipar például. Túl kevesen vesznek autót, ergo kevesebb autó kell, azokba kevesebb alkatrész, kisebb megrendelések, csökkenő beszállítói kör, stb. Ez világos. Minden gazdaság megérezte ezt, persze. Csak éppen akik jobban áltak azok kevésbé szenvedtek tőle. Nagyon nem mindegy, hogy a koldustól veszem el a vizét, vagy a királytól a harmadik pohár pezsgőt...

lordart 2009.10.07. 07:05:12

@Fedor: Természetes, hogy a világválság hatásait nem küszöbölhetjük ki. Ebben 100%-ig igazad van. De a világválság más országokra is kiterjesztette hatását. Ehhez képest úgy látom (elég sok külföldön élő ismerősöm, barátom van), hogy egy vendégmunkásként idegen földön élő magyar ember is jobban él idegenben, ahol nyelvi nehézségei vannak, albérletet és egyéb költségeket kell állnia stb, a nagy világválság kellős közepén, mint egy itthon, a saját hazájában és a saját házában élő honfitársunk. Már többször leírtam hozzászólásokban, hogy nem mindegy, miként talál egy családot a válság, a szűkebb esztendő. Ha egy család költségvetésén vissza kell fogni egy kicsit és azt egy épeszű családfő szervezi, akkor túl lehet élni, de amennyiben egy alkoholista, dorbézoló, felelőtlen családfőre bízzák a nehéz idők megszervezését is, akkor ott vége van mindennek. Úgy látom, hogy a jelenlegi kormány az idióta családfőhöz hasonlítható, aki éheztetné a gyerekeit, de a luxuskiadásairól, a szenvedélyeiről (ezeknek a lopás a szenvedélyük) nem mond le.
Szóval: valóban okolható a világválság. Csakhogy a magyar nemzet kapott egy bónuszt is erre ráadásként, egy idióta, felelőtlen kormány személyeiben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.07. 09:38:05

@DeMarco: sose fogunk teljesen egyetérteni, mert annyiban valóban más a hozzáállásunk, hogy
1. Te sokkal radikálisabban állsz hozzá mindenhez
2. Én azért vagyok rájuk dühös, mert amit elvi szinten képviselnek, azt elfogadhatónak tartom, csak épp rosszul csinálják, vagy pont az ellenkezőjét teszik, te meg már elvi szinten se tartod őket elfogadhatónak.

Ez az "elvi szinten elfogadom" persze nálam nem elsősorban a szocikat jelenti, hanem a liberálisokat, előbbieket csak addig, amíg ehhez álltak, állnak közelebb. Per pillanat viszont a gyakorlati vizsgán irtózatosan elbuktak, így hát ejtem őket. De attól én még liberális érzelmű maradok, csak max. nem bennük látom azt, aki engem képviselni tud (a baj az, hogy senkiben sem látom).

@lordart: "Csakhogy a magyar nemzet kapott egy bónuszt is erre ráadásként, egy idióta, felelőtlen kormány személyeiben."

De az a kormány már nincs. A mostani a az előző felelőtlen családfő józan életű öccse, akinek az erőfeszítéseit a szomszédok is méltányolják. A gének azonosak, de a tettek eredménye más...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.07. 09:39:56

@lordart: Ja és persze annyiban se fair a nyugat-európai színvonalhoz hasonlítani a hazait, mert az mindig is magasabb volt, válság nélkül is. És ez független volt a kormányfő személyétől.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.07. 11:01:08

@DeMarco: a szavazás abból áll, hogy elballagsz a körzetedben kijelölt helyre,kapsz egy listát, amiből kiválasztod, hogy kit szeretnél kormányon látni. legalábbis ez a normál eset.
ha senkit nem szeretnél, akkor:

a. el se ballagsz odáig
b. üresen hagyod
c. érvényteleníted a szavazólapot

a probléma itt kezdődik. hiányzik a számomra elfogadhatónak tűnő egyetlen pont:
d. 'egyiket sem' opció a szavazólapon
nekem ilyen kellene most, és tudom nem vagyok vele egyedül. lehet a részvételi számokkal, szavazati adatokkal mindenfélét bűvészkedni, igazából (a d. pont nélkül) sosem tudjuk meg hány embernek van tele a hócipője a mostani gárdával, a jelenleg rendelkezésre álló pártokkal,lehetőségekkel.

jelen pillanatban akik nem a fideszt akarják, de mindenképp szavazni akarnak, maximum annyit tehetnek, hogy odahúzzák valamelyik másik párt mellé a voksukat.

DeMarco 2009.10.07. 15:58:40

@Fedor: Jól látod... :)))

És bár Lordart-nak válaszoltál, de sztem igaza van és emlékeztetnélek erre a mondatra: "Nem kell aggódni, a gazdasági válság semmilyen hatással nem lesz Magyarországra..." mondta ezt a ludas, akiben csak úgy teng a hatalmas empátia érzés a szegény emberekkel, akik mindenüket elvesztik... A klónok háborújában egyetlen ász van csak. Az IMF. Kizárólag az ő utasításait hajtja végre a kormány, amit a totális államcsőd elkerüléséhez felvett hitelekért kaptunk ráadásként. Amit te "erőfeszítésnek, eredménynek" mondasz, az nem a maszop és a ludas programja. Ne tegyünk úgy, mintha lenne mozgásterük. Van egy egyszerű utasítássor, be kell tartani. Ennyi. De ehhez ők nem kellenek, ha mariska nénit állítanánk oda, neki is menne... De örülök, hogy Viktorról csak szépet és jót fogsz majd írni, amikor kényszerűságből egy darabig maradnia kell ezen a kötött pályán... Egyébként ha kicsit is rendben mennének a dolgok, megszűnne a zsarolási potenciál és a maszoposok pillanatok alatt eltávolítanák a ludast...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.07. 16:01:12

@DeMarco: ""Nem kell aggódni, a gazdasági válság semmilyen hatással nem lesz Magyarországra..." mondta ezt a ludas"

Azért nézz majd utána, hogy akkor, amikor ezt mondta, miket mondtak a többi európai állam vezetői, meg a nemzetközi gazdasági intézetek.

Meg fogsz lepődni.

DeMarco 2009.10.07. 16:12:29

@úriparaszt: Nem egészen. Hajrá, van lehetőség új pártokat csinálni. Itt van az LMP például. Nekik is sikerült. Persze nem fognak bekerülni és én nem is szimpatizálok liberális pártokkal, elég volt ez az egy... De azzal, hogy tegnap feljelentették fletó bohócot hivatali visszaéléssel a velencei tavi project miatt azért melengeti a szívemet... Ha nem vagy elégedett a mostani pártokkal, akkor gyerünk csinálj egyet magadnak, vagy biztass fel olyan embereket akikben erre van hajlandóság. Vagy csatlakozz egy civil szervezethez, amikből több támogatja ezt-vagy azt a pártot. De erről Saman barátunk sokkal többet tudna mesélni.
Ha meg nincs senki szimpi, akkor nem megyek szavazni. Ugyan minek adnám a voksomat annak aki nem érdemli meg? Ha mindenki téged követne, akkor azt fogják gondolni, hogy: Na látjátok? Lophatunk amennyit akarunk, azt csinálunk amit akarunk, akkor is ránk fognak szavazni... Nem szabad őket ebben a hitben ringatni. Ha nem akartok a Fideszre szavazni oké, ne tegyétek. De ettől függetlenül büntessétek csak meg a maszopot, hogy lássák megkaphatták volna a szavazataitokat, ha normálisan politizáltak volna és nem vették volna semmibe a véleményeteket. Csak azért rájuk szavazni, hogy ott vigyoroghassanak a parlamentben tök felesleges. Ha 20 év múlva nem leszek megelégedve a fidesszel nem fogok rájuk szavazni nyilván. De SOHA nem fogok a komcsikra szavazni, inkább leharapom a kezeimet...

DeMarco 2009.10.07. 16:21:10

@Fedor: Most miért takarózol ezzel? Ez nem mentség. Én akkor is azt mondtam, hogy ez komplett hülye, ha azt hiszi, hogy nem kap el minket a válság és nem sodor az államcsődbe minket. Bár gyanítom tudta ő pontosan, hogy mi fog történni, csak szokás szerint hazudoztak egy jót a népnek, ahelyett, hogy felkészítették volna őket a várható helyzetre. Csak annyi különbség történt, hogy felvették az IMF hitelt, de ez sem segítség, mert súlyos árat kell érte fizetni...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.07. 16:23:11

@DeMarco: soha ne mond, hogy soha :-)
ha a fideszre szavaznék, akkor a környék egyik leggusztustalanabb, kapzsi és gerinctelen ppolitikusát támogatnám a parlamentbe jutásban. nos, rá mondhatnám, hogy soha. (személyesen ismerem évtizedek óta, a kezdeti lendülettől eltekintve kizárólag a maga hasznát nézi).
te ezeket támogatod, tudod, ízlés dolga.
az egyetlen tisztességes helyi politikus szdsz-es volt annó, jó ideje abbahagyta a pályát, nem volt gyomra hozzá.
az lmp nem pálya, túl idealisták, az ilyenek mostanság erőtlenek, nem lesz egyhamar komoly bázisuk.
a liberalizmus pedig nem azt jelenti, amire te gondolsz és amit te utálsz, szerintem.
a jobbik pedig még mindig vicc, lásd képviselőik parlamenti felszólalását.
hőzöngeni lehet abban a stílusban, kormányozni nem.

kisa 2009.10.07. 16:49:19

@DeMarco:
"Csak azért rájuk szavazni, hogy ott vigyoroghassanak a parlamentben tök felesleges. Ha 20 év múlva nem leszek megelégedve a fidesszel nem fogok rájuk szavazni nyilván. De SOHA nem fogok a komcsikra szavazni, inkább leharapom a kezeimet..."
Nem, nem csak azért, henem hogy NE legyen egypárti, komcsi fidesz parlament. Hogy a a maszop szívassa meg legalább annyira a fideszt ellenzékből, mint a fidesz tette volt 8 éven keresztül. Hogy ott lihegjenek a fidesz nyakában, és lessék minden elszólásukat, stiklijüket, bakijukat, hogy ott tegyenek keresztbe a kormánynak, ahol tudnak - ahogy a fidesz tette volt 8 évig. SOHA nem fogok a fidesz-komcsikra (Balsay, Harrach, Mikola, a hideg kiráz tőlük!)szavazni, inkább leharapom a kezeimet...

kisa 2009.10.07. 17:05:00

És akkor nem említettem Kövért, Szíjjártót, Révészt, és a "megtért" volt/lett, mindig is komcsi komcsikat, szűröst, pozsgait, a szegény üldözött schmitt palit...
Eh, mégiscsak az lmp-re fogok szavazni, bármilyen naívak is - a fisdesz is az volt 21 éve...

DeMarco 2009.10.07. 17:15:45

@kisa: :))) Rövid az emlékezeted.. Előtte ezt már csinálták a Fidesszel a maszoposok négy évig. Ezt nem a Fidesz találta ki, csak ők fejlesztették tökélyre. Egyébként én bízok a 2/3-ban úgyhogy mindenképpen egypárti lesz a kormány... kár a gőzért.. :))

DeMarco 2009.10.07. 17:23:30

@úriparaszt: Ezekkel a meglátásaiddal egyet tudok érteni. Én is eltudnék képzelni szebb Fideszes képviselőt is, mint a miénk, bár ő legalább tisztességes. Ellentétben a maszopossal aki a saját tíz körmöcskéjével kaparta le a választások éjszakáján két testőr kíséretében a fideszes jelölt összes plakátját a hirdetőtáblákról a városban... Vagy a volt szoci polgármesterünk aki több céget is elhajtott a várostól, hogy ne zavarja a helyi érdekeltségű vállalkozókat és az utolsó napján, amikor lecseréltük fideszesre gyorsan aláfirkantotta egy szemétégető engedélyét... Persze nem épült meg, mert azonnal semmisnek nyilvánította a polgármester. Nyilván befolyással vannak a helyi viszonyok a pártokhoz való hozzáállásban is.

kisa 2009.10.07. 17:34:27

@DeMarco:
Látod? Beismerted, hogy a fidesz tökélyre vitte a dekonstruktív ellenzékieskedést, játszótéri homokozóvá degradálta az egészet...
Bár, igazából mégse szeretném, ha ennyire tahók lennének ellenzékben, de remélem, hogy azok lesznek... :-)
És nem lesz meg a 2/3 - tudod, valakinek volt egy nagyon plasztikus hasonlata, mely szerint a fidesz egy húsfasz, lankadtan is akkora, mint eksönben, a maszop meg vérfasz: lankadtan szinte alig látszik, de ha kell, sokszorosára duzzad...

DeMarco 2009.10.07. 17:51:51

@kisa: Álmodj kiránylány... :)))

Biztosan hallottál már a pártfegyelem szóról. Azt jelenti, hogy mindenki egyfelé szavaz... Vagyis a maszop a szadesszel fenn tudta/tudja tartani a többséget, különben már sehol se lennének. A Fidesznek számos beadványa volt, de vagy leszavazták a maszoposok, vagy már magát a szavazást is leszavazták. És tökéletesen bevált a taktika is, mert saját maguk szartak saját maguk alá. Ehhez szinte alig kellett vmit hozzátenni...

Egyébként meg az összes maszop-barát jobb lesz, ha megfontolja sípánka tanácsát. A legjobb barátjukat most Orbán Viktornak hívják. Reménykedjetek a 2/3-ban, mert ha kelleni fog a Jobbik is, abból nagy szopás lesz a baloldalon...

DeMarco 2009.10.07. 17:54:44

@DeMarco: Jut eszembe a tegnapi nap érdekes esemény történt: Amiért évekig ekézték a Fideszt, hogy kivonul amikor a bohóc szóhoz jut, most ők alkalmazták: szépen kisomfordáltak amikor a Jobbik beszélt tegnap a parlamentben... Ezért is mondtam, hogy Viktorban reménykedjetek, mert jövőre ha a Jobbik bekerül a maszop fog kijárkálni. Nem mintha hiányozna az a listáról bejutó 5-10 képviselő. Nyugodtan kint is maradhatnak...

kisa 2009.10.07. 18:05:11

@DeMarco:
A jobbik mióta parlamenti párt? Egyébként ne aggódj: a jobbik a fidesz (helyesebben orbán leányvállata. úgyhogy ott lesz a jobbik, és lesz majd sírás-rívás mindkét oldalon. Tudod, az ő nézeteik valahogy mégsem komilfók műveltebb ejrópai körökben. Tehát a zorbánnak kurvára nehéz dolga lesz. Hidd el, vissza fogod még sírni a bohócot. :-)

kisa 2009.10.07. 18:07:23

@DeMarco:
És nem, nem maradhatnak kint, ahogy azt szeretném, ha bejutna minden párt, aki össze tud szedni 1-2 százalékot, sokkal színesebb lenne a dolog. És több ember lenne képviselve... Ez a kétpártiság nagyon-nagyon rossz. A világ nem osztható fel két párt mentén...

DeMarco 2009.10.07. 18:48:24

@kisa: Tök igazad van. Ezért is zúzzuk le az egyiket... :)) Feleslegesek. Egyébként a Jobbik megduzzadása a maszopnak köszönhető, mert rájuk szavaztak. Ezt csak a vakok nem látják... Szóval lehet vitatkozni, hogy akkor kinek is a leányvállalata...

lordart 2009.10.07. 18:49:33

@Fedor: Bizonyára nem fair a nyugati gazdasághoz hasonlítani a saját gazdaságunkat. Válság idején sem és válságmentes korszakokban sem.
Én nem kampányolok a Fidesz mellett. Én csak a hozzá nem értő, ötlettelen, tolvajlásra, mutyizásra és csalásokra, hazudozásokra hajlamos inkompetens, hataloméhes szocialista csürhére vagyok egy kicsit mérges.
Abban megegyezhetünk, hogy ész nélkül felvett hitelekből, amit majd nem nekem kell visszafizetni, nem nagy "szakértelem" egy ország kormányzása. Ez, amit a szocik műveltek az elmúlt 7 év alatt, több, mint határokat nem ismerő felelőtlenség. Egy egész nemzet néhány generációjának tették tönkre a jövőjét. És -nézz utána, ha nem hiszed- ezt is nagyon sok külföldi gazdasági szakember hangoztatja, hogy Magyarország néhány generációja nagyon nagy bajban van...
Lehet, hogy nem azonos forrásokból informálódunk, de ha gondolod, átküldök néhány komoly szakmai német, angol, és francia lapcímet, amiket időnként érdemes elolvasni. Már ha az ember tud angolul, németül és franciául...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.07. 20:46:06

@lordart: Hol olvastál tőlem olyat, hogy jól csinálták a szocik a dolgukat? pont azt írtam, hogy kifejezetten dühös vagyok rájuk. "Én csak a hozzá nem értő, ötlettelen, tolvajlásra, mutyizásra és csalásokra, hazudozásokra hajlamos inkompetens, hataloméhes szocialista csürhére vagyok egy kicsit mérges." Ez akár az én szövegem is lehetne...

lordart 2009.10.08. 05:23:40

@Fedor: Ha Te is így látod, akkor nagyjából egyformán látjuk, érezzük... A legnagyobb gondom az, hogy ma nem látok olyan felelős, megbízható és elgondolkodtató múlt nélküli politikus személyt Magyarországon, akit alkalmasnak tartanék a kormányzásra, vagy arra, hogy vezetőként kiirányítsa a Magyar gazdaságot a mély szakadékból úgy, hogy azért az emberek is túléljék...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.08. 08:56:28

@lordart: Nagyjából még ebben is egyetértünk. Bár Bajnaiban esetleg ez megvan, mert összeségében sikeres, amit csinál, de
1. Arról a pontról, ahonnan ő átvette, nem nehéz felfelé emelkedni :-(
2. Most kényszerhelyzet van, így nem tudom, hogy anélkül hogy teljesítene (ne kezdjen senki libázni, mert az hülyeség).
3. Ez fokozottan igaz a szocikra. Ők biztos nem ezt csinálnák maguktól, és tényleg csak azért támogatják azt, amit Bajnai a nevükben csinál, mert nincs más választásuk. Őrájuk tényleg ráfér egy alapos megtisztulás és megújulás. Bajnai meg a saját hitelessége érdekében jól teszi, ha tartja a szavát, és tavasszal veszi a kalapját, és 4 vagy 8 évig vissza se jön a politikába.

lordart 2009.10.10. 06:23:30

@Fedor: Hát ebben a Bajnai-dologban nem értünk egyet. Meggyőződésem, hogy egy olyan terepen, ahol előtte SEMMIT nem csináltak, vagy ha csináltak, akkor az rombolás-pusztítás volt, ott egy jóhiszemű ember bármilyen apróságot tesz, annak nagy látvány az eredménye. Egy pusztába ha elültetünk akár egy facsemetét, az már kilométerekről is látszani fog...
Én nem fogok Bajnai nevét hallva libázni. Bár nem tartanám hülyeségnek, ha valaki ezt tenné. A libázás akkort lenne hülyeség, ha nem lenne valós alapja. Sajnos van alapja. De én nem a libapásztorlását tartom Bajnainak a legnagyobb vétkének, hanem azt, hogy az élére állt egy nemzetpusztító programnak és mindezt tudatosan tette.Ő nem az űrből érkezett. Nagyon jól tudta, hogy ezzel a lépésével az általa is ismert gazemberségek, lopások, mutyizások, maszatolások, csalások elkövetőivel közösséget vállalt még akkor is, ha ő nem követett el semmit. (pedig szerintem ő sem a lángelméjének köszönheti azt, hogy milliárdos).
Bajnainak a legfőbb bűne az, hogy egy egész nemzetet néz hülyének és mindenféle politika-mentes ócska dumával, meg szakértői kormány felállításának ígéretével szédített mindenkit, miközben láthatjuk, hogy ugyanaz a bagázs maradt, akik Gy.Ferencet szolgálták. Egyik élő példája Draskovics, aki már annyi bakit követett el a bársonyszékeiben (tudjuk, hogy kipróbált néhányat), hogy más országból száműzték volna már, hogy az emlékét is elfelejtsék...
Bajnai valóban jól tenné, ha visszavonulna a politikából a választások után. A szocikra pedig nem fér rá a megújulás, mert ők erre képtelenek. Azzal egyetértek, hogy időszerű lenne egy hiteles baloldali párt megalapítása, ahol még a tagság legutolsó soraiban sem kaphatnának helyet a jelenlegi helyzetet előidéző tábor eminensei... Ők egy életre levizsgáztak. Én sajnos már nem hiszem el, hogy a Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter, Hiller, Draskovics, vagy Veres János típusú emberek meg tudnak újulni, vagy egyik napról a másikra megvilágosodnak... Ők kaptak lehetőséget. Nem kicsit, nem kevés ideig. Két mandátum alatt még rossz szándékkal is nehéz lett volna ennyire tönkretenni egy országot.
Én nem vagyok bosszúra szomjas. Nem hiszem, hogy emberi mivoltukban meg kéne alázni ezeket az embereket. Csak arra kérném őket, hogy élvezve azt, amit eddig összeloptak, vagy elcsaltak, vonuljanak vissza a kis rezidenciáikba, és tűnjenek el végleg a politikából. Azt már rég bebizonyították, hogy rugalmatlanok, ötlettelenek és az ügyeskedéseken kivül semmire nem képesek, nemhogy egy ország kormányzására...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0