Pozitív hírek
2009. október 27. írta: Fedor

Pozitív hírek

Ránkférnek a jó hírek, mert nem elég, hogy nem megy túl jól, ráadásul még a valóságosnál is rosszabb kép van az emberek fejében. Hát lazítsunk egy kicsit a homlokráncoló izmokon, nem is olyan rossz ez az ország, mint ahogy hisszük:

Holisztikus megközelítés. Ha nem is rendezi át drámai mértékben, azért jócskán finomítja a gazdasági fejlettség alapján kialakuló világranglistát a londoni Legatum Institute most közzétett jóléti indexe. A kutatóintézet 104 államban vizsgálta meg az életminőséget kilenc kategóriába sorolt 79 objektív és szubjektív tényező alapján.
Magyarország (Izraellel holtversenyben) a lista 27. helyére került, ez Szlovénia és Csehország után a harmadik legjobb eredménynek számít az új EU-tagállamok mezőnyében.

Hohó, máris itt egy újabb érv az izraeli gyarmatosítóktól félők számára: egy szinten vagyunk velük, ezért szemeltek ki pont minket :-) Persze azért az is kiderül ebből a felmérésből (is), hogy hol vannak lemaradásaink:

A legtöbb kategóriában 20–30. közötti helyezéseket kapott hazánk, ám a személyes szabadság és különösen a társadalmi tőke területén feltűnően rosszul szerepelt. Előbbi a szólás- és vallásszabadság, a bevándorlókkal, valamint az etnikai kisebbségekkel szembeni tolerancia és általában az állampolgári elégedettség szintjét méri, a társadalmi tőke pedig a családi, baráti és más társadalmi kapcsolatok szorosságát próbálja feltérképezni tucatnyi mutató segítségével.

És ha valaki a gazdasági hátteret hiányolja, annak ajánlom azokat a külföldi várakozásokat, melyek szerint

...ugyan Magyarország erőteljes költségvetési szigorítása hozzájárult a gazdasági válság mélyüléséhez, de pont ez az, amely "Magyarországot a világ fiskális éllovasává teszi a következő évben." Azaz a költségvetési egyensúlyt tekintve az ország a legjobb lehet a kiigazításoknak köszönhetően.

Az elemzés kiemelte, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott Magyarország 2008 õszén 20 milliárd eurós hitelcsomagot kapott többek között az IMF-től a fizetőképesség megőrzésére. Cserébe a költekezés visszafogását és több adó beszedését kellett teljesíteni, hogy elérje a kilábalás költségvetési kritériumait. A megszorítás olyan hatékonyan sikerült, hogy Magyarország 1,3 százalékos költségvetési szufficittel (többlettel) számolhat jövõre - véli Bodys.

"2011-ben feltehetőleg Magyarország lesz az egyetlen a fontosabb országok közül, amelyek lazíthatnak költségvetésükön, miközben az egész világ szigorítani fog" - mondja a Merrill Lynch elemzõje. "Ez az, amely Magyarországot hosszú távon vizsgálva érdekessé teszi, és ami miatt egy nagyon erős gazdasággá válhat." Szerinte 2011-ben már 5 százalékkal nőhet az ország bruttó nemzeti jövedelme (GDP).

Ez azt is jelenti, hogy a régióban a legjobb esélyekkel indulhat az euró átvételéért - állítja Bodys. "Őszintén mondom, szerintem Magyarország bármikor képes lehet rá." Az elemzõ optimista: "El tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben már jövő évben belépnek az ERM-2 árfolyamrendszerbe, minden bizonnyal Lengyelország előtt."

Persze sok függ attól, hogy mi lesz kormányváltás után, de hát bízzunk abban, hogy Tölgyessy Péter jóslata válik be, vagyis

Amit Orbán tehet: valóságos teljesítéspolitika nagy szájalással. Azaz megy a Bajnai-vonalon, de az előző kormány látványos intézkedései közül párat (gyes megkurtítása, ingatlanadó) eltöröl.

És végül is miért ne lenne így? Az ésszerűség mindenképp ezt diktálja, és végül is 98-tól is ezt csinálta több, mint két évig, szóval van benne gyakorlata :-)

Tapasztalataim alapján rákényszerülök arra, hogy szájbarágjam ezúttal is: az, hogy a Bajnai kormány eredményeit elismerem, nem jelenti azt, hogy az előző két szoci vezetésű kormány múltbeli, és a szocialista párt jelenlegi teljesítményével is elégedett lennék, mondhatni ezek ellenében vagyok elégedett Bajnaival.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr651478489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.10.27. 15:39:22

Hiába mentegetőzöl, téged már elkönyveltek komcsinak. :)

DeMarco 2009.10.27. 16:21:09

@Fedor: Annyira kiszámítható vagy... :)))
Tudtam, h ezeket a kacsákat fogod kiemelni és nem azt, h egy vérkomcsival kevesebb lett, akinek eleve köszönhetjük ezt az egész szart. Ha valakit felelőssé lehetett volna tenni a borzalmas eladósodásért, akkor őt. És csak abszurdisztánban volt lehetséges, hogy nem a börtönben töltötte az idejét idáig... Az ő hihetetlenül nemzetromboló példáját adta tovább a követőinek, akik ha mást nem is, de a hitelfelvételek maximálisra növelését megtanulták tőle...

Az általad idézett kacsákat józan ember körberöhögi...
Gondolom ez elkerülte a figyelmedet:
"20 milliárd eurós hitelcsomagot kapott többek között az IMF-től a fizetőképesség megőrzésére.."
Azért azt csak bevallod legalább önmagadnak, hogy ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha nincs ez a brutál hitel, amiért súlyos árat fizetünk nap, mint nap ("Cserébe a költekezés visszafogását és több adó beszedését kellett teljesíteni..", akkor már tavaly csődben lettünk volna, teljes fizetésképtelenséggel. Nem érkeztek volna meg a nyugdíjak, segílyek, családi pótlékok, fizetések. Arról már nem is beszélve, hogy még mik lehetnek abban az imf szerződésben amikről nem tudunk, mint a teljes vízvagyon garanciaként, vagy a közösségi közlekedésből elvonni készülő összeg, stb.
Az államadósság 85% körül van és ebbe sztem még bele sem számolták az önkormányzatoknál felhalmozott tartozásokat. A jövő évi költségvetéshez félretett tartalékokat már szét is osztogatták a maszoposok, sőt már mínuszba is lendültek.
Ráadásul választások jönnek ahol tudjuk, hogy ömleni fog a manna az égből, lesz itt még nyugdíjemelés, meg gázárcsökkentés figyeld csak meg...

Arról már nem is beszélek, h lassan kétmillió ember nem tud dolgozni az országban, mert nincsenek munkahelyek és nem is várhatóak mostanában, hiszen mindenhol válság van, a német munkanélküliség is csúcson van. Ha történik fejlesztés, akkor az mindenhol otthon fog történni...

Komolyan nem értem, hogy mégis mire alapozod az optimizmusodat.

Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy a tényeket teljesen figyelmen kívül tudod hagyni és a neked szimpatikusabbnak gondolt oldalt erősen kiszínezve pozitívnak próbálod beállítani, de hát értsd meg, hogy annyira kilóg a lóláb, amennyire ez csak lehetséges...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.27. 16:50:20

@DeMarco:
1. Amikor a posztot írtam, még nem volt tudott, hogy meghalt Fekete János (mert gondolom rá célzol nyájas szavaiddal), legalábbis én csak utána futottam bele hírként.
2. Azok, amiket te írsz, hol vannak ellentmondásban azzal, amiket én írtam? Cáfolja talán egyik a másikat? Igen, az IMF hitel nélkül bajban lettünk volna, és igen, azóta új kormányfő van, új prioritásokkal, és sikeres válságkezeléssel. Igen, most magas a munkanélküliség, és igen, a jövő évi és azutáni kilátások jók. És sorolhatnám tovább...

DeMarco 2009.10.27. 17:48:30

@Fedor: Csak egy dublőr van, ugyanazon banda élén akik okozták a bajt és az új "prioritások" egyenlőek a ("Cserébe a költekezés visszafogását és több adó beszedését kellett teljesíteni..") kötelezettség-vállalással. A sikeres válságkezelés meg nemlétező fogalom, mert egyrészt a válság mélységét nekik köszönhetjük, másrészt egyáltalán nem nevezném sikernek a gödör legaljáról kidugni az orrunkat, hogy éppen ne fulladjunk meg. A jövő évi kilátások pedig továbbra is igen rosszak. Hiheted, h túl vagyunk a válságon, de akkor csúnyán tévedni fogsz jövőre...
Ha a megrendelések stagnálnak és nem kezdenek emelkedni, akkor lesznek még durva létszámcsökkentések, üzembezárások.
Majd akkor beszéljél sikerről, ha az államadósság valaha el fogja érni a Fidesz alatti értéket...

Egyébként valóban nyájas voltam, mert tudnám sokkal durvábban is, csak halottakról vagy jót, vagy semmit alapon, marad a semmi...

DeMarco 2009.10.27. 17:57:50

@Fedor: Találtam egy neked való videót, bár ilyenekkel Bell&Sebastian szokott dobálózni...

www.youtube.com/watch?v=lgkZuix4F-Y

DeMarco 2009.10.27. 18:54:29

@Fedor: Ha ilyen nagy labdákat dobálsz, akkor folytatom és idézgetek egy szintén mai cikkből ami úgy érzem megerősíti az általam elmondottakat:
"A jövő évi költségvetési törvény 125 milliárdos céltartaléka valójában alkudozási tartalék volt."

-Mutyizás.

"a kormány pár hét alatt a céltartalék minden forintját megcímkézte, illetve elköltötte, sőt, még jobban leapasztotta a tartalékokat."

-Költekezés, fedezetlen összegekre.

"a jövő év gazdasági folyamataiban vannak bőven előre nem látható kockázatok.."

-Csak azok vannak...

"A Költségvetési Tanács középtávú előrejelzései jelentősen eltérnek kormány várakozásaitól: a KT szerint mind 2011-ben, mind az azt követő évben a hiánytúllépés elérheti a GDP 0,7 százalékát, elsősorban az MNB jövő évi átértékelődési vesztesége, valamint a vártnál alacsonyabb adóbevételei miatt."

-Túlzott optimizmus, hazudtunk reggel, délben, este...

Az államadósság szintje emiatt a GDP 74-75 százalékán stabilizálódik, ami a környező országokhoz mérten igen magas, ráadásul az önkormányzatok adóssága ezt a mutatót a GDP 80 százalékára tolja fel

-Hát nem sokat tévedtem...

"az MSZP és a kormány kivenné a közpénzügyi törvényből az állami cégek veszteségének elszámolásának szabályait, vagyis azt mégsem kellene az államháztartás pénzforgalmi hiányaként elszámolni."

-Újabb mutyi, maszatolás, trükkök százai...

"Bajnai Gordon október 25-én bejelentett intézkedéscsomagja már tavaly tavasszal, illetve ősszel is elkészült, és a Gyurcsány-kormány is elfogadta utolsó ülésén.."

-Dublőr, helybenjárás...

"a korrupció FŐ formáihoz - a párt- és kampányfinanszírozás, illetve a hálapénz - meg hozzá sem nyúltak.."

-Mutyi, trükkök százai...

És ezeket nem is én írtam, fent vannak index főoldalon...

Ez neked "siker" és "változás" ?????
Ugyan...kutyákból nem lesz szalonna.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.27. 21:12:29

@DeMarco: Az, hogy te mindent a negatívnál is negatívabb színben látsz, nem tehetek.

Az nem mutyizás, ha hagynak tartalékot a tárgyalásokra, ezzel mindenhol, minden kormány él, és felelőtlen is lenne, ha nem így tenne. A párt és kampányfinanszírozás rendszere az összes párt közös sara. Amit meg te dublőrözésnek és helybenjárásnak tartasz, arra én meg azt mondom, hogy kár, hogy Gyurcsánynak nem volt ereje, tehetsége, hitelessége, ki tudja mije ahhoz, hogy ezeket keresztülvigye, mert akkor már előrébb tartanánk, és a tavaszi árfolyamsokkot is megúsztuk volna nagy valószínűséggel. De nem tudta megtenni, így az, hogy most van helyette valaki, aki meg igen, hát én ezt inkább nagy előrelépésnek nevezném, és nem helybenjárásnak.

Ja és vedd már észre, hogy az ellndrukkolásod az ország ellen szól, mivel ez a kormány így is, úgy is megy, és minden eredményt a következő korámny fog learatni. A minél rosszabb, annál jobb szemlélet szerintm elég rövidlátó...

DeMarco 2009.10.28. 04:38:28

@Fedor: Sajnos nem csak én látom ezt így. A "nagy előrelépés" valójában egy abszolút kényszerhelyzet. Nincs más választásuk. Nem azért lépték meg, mert meg akarták volna lépni, hanem azért, mert muszáj megtenniük...
Az ellendrukkolásom nem az ország ellen szól, mert azok mi vagyunk, akik fizetik az elherdált cehhet. Azok ellen szól akik miatt fizetni kell ezt...

"minden eredményt a következő kormány fog learatni.."
Hát akkor jövőre igen soványka aratás lesz... pontosabb azt mondani, hogy minden adósságot amit csináltak a következő kormány nyakába varrnak, ők meg mossák kezeiket. Tipikus maszopos hozzáállás: Utánunk a vízözön... Csak remélni merem, hogy ezúttal ténylegesen lesznek felelősségre vonások...

Ha rendet akarunk, akkor teljes szemléletváltásnak kell történnie és teljes gazdasági fordulatnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.28. 07:43:42

@DeMarco: "A "nagy előrelépés" valójában egy abszolút kényszerhelyzet. Nincs más választásuk. Nem azért lépték meg, mert meg akarták volna lépni, hanem azért, mert muszáj megtenniük..."

Vitattam én ezt valaha? És a végeredmény szempontjából nem mindegy? A lényeg, hogy meglépték.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.28. 08:55:44

Ahogy olvasgatlak benneteket, klasszikus félig teli/félig üres eset :-D
Bár elismerem a félig teli közelebb áll hozzám és ennek érdekében csak annyit tehetek mint eddig, fizetem az adókat, nem mutyizok és leírom miket utálok :-)

@Fedor: ehhez még -bár már leírtam- szerintem nem gyurcsány volt gyenge, vagy tehetségtelen, egyszerűen beparázott, választás és hatalomcentrikus kiskirályok nem engedték eredeti formájában kibontakozni. maradt neki a szöveg, ami kifulladt. bajnai 'szerencséje', hogy már _kénytelenek_ voltak mögéállni, ami az államcsőd árnyékában nem valami hősies dolog.

amúgy abban bízom amiben te is, hogy orbán folyamatos mutogatás és nagy szavak mögött szép csöndben folytatja amit kell és nem kezd el széllel szemben osztogatni, nagyot lazítani.
nagyon rühellném ha ez az időszak túlságosan elhúzódna avagy megismétlődne.

ha normalizálódik valamennyire a helyzet, akkor a jobbik is a helyére kerül, nagymagyarkodó de marginális párt lesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.28. 09:03:04

@úriparaszt: Ha Fletó beparázott, és behódolt a szoci kiskirályoknak (meg az ellenzéki demagógiának, lásd. népszavazás), akkor gyenge volt és tehetségtelen.

Üröm, az örömben, hogy az elmúlt hónapok eredményeit a FIDESZ fogja majd learatni, de hát a szocik tettek azért, hogy ezt a drága árat megfizessék, és per pillanat, bármennyire is fáj kimondanom, az ország érdeke is ezt kívánja.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.28. 09:08:54

@Fedor: nem gyurcsány parázott be, hanem a kiskirályok :) gyurcsány legnagyobb hibája, hogy amikor már látta ezekkel nem fog menni, nem állt fel. így sikeresen elérte a főgonosz szintet.

a másikat (aratás) már láttuk 98-tól, ismerős lesz a forgatókönyv. ez engem is előre bosszant, de ez van.
a koronaúszattásban az a jó ha nem akarom nem nézem :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.28. 09:21:54

@úriparaszt:"gyurcsány legnagyobb hibája, hogy amikor már látta ezekkel nem fog menni, nem állt fel."

Hát igen, mindenkinek jobb lett volna, ha tavaly nyáron megteszi. Tavasszal, a népszavazás előtt még nem, ősszel, a válság kitörésekor már nem léphette ezt meg. Ha tavaly nyáron lett volna mondjuk egy előrehozott választás, akkor az Orbánéknak kellett volna megbirkózniuk a válsággal, és kíváncsi lennél, hogy mit hoztak volna ki belőle. Lehet, hogy most már újra az MSZP lenne a legnépszerűbb párt :-) Bár ez nem biztos, hogy jó lenne, mert akkor ugyanúgy nem tanulnának semmit az elmúlt évek hibáiból, mint ahogy Orbán se tette ezt meg egy vesztes csata után sem. Ez a hatalmas nagy vereség, ami most kinéz nekik, azért már valószínűleg elég kijózanító hatású lesz számukra.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.28. 09:58:53

@Fedor: lehet csak a hangulatom borús ma, de épp nem látom a megújulás akarását, lehetőségét. persze a választási bukta mértéke és körülményei még hoznhatnak csodákat.

DeMarco 2009.10.28. 19:45:24

@Fedor: @úriparaszt: Ahogy így lamentáltok az jutott eszembe, ahogy a Muppet Showban ül fent a két öreg a páholyban... bocs. :))))))

Mindenesetre szeretnék elhatárolódni minden olyan gondolattól ami erről szól:
"a FIDESZ fogja majd learatni.. ismerős lesz a forgatókönyv. ez engem is előre bosszant.."
Ezek úgy hatnak rám, mint bikára a vörös posztó...
Volt kibaxot 8 évük amikor tönkretették az országot és amikor az orrunk hegyéig benne vagyunk a szarban és csak azért nem süllyedünk el, mert egy szalmaszálat belógattak, cserébe 50 év ingyenmunkáért. Ezek után azzal jönni, h a Fidesznek mennyire jó lesz, szó szerint pofátlanság. Már előre játszátok a Bokros mantrát, holott a hitelfelvételen és ennek következményein kívül az égadta világon semmi sem történt. Ráadásul a Fidesz gazdasági fordulatot ígér, más utat, amire régóta nagy szükségünk lenne. Ha ezen a más úton sikereket fog elérni, ahhoz a nagy büdös semmi köze nem lesz a maszopnak. Fletó minden nap lemondhatott volna...

Mintha az index is olvasta volna amit tegnap írtam:

"2700 embert küldenek el a GE magyarországi gyáraiból 2010-től kezdődően..."

"Tinédzserek szemétrománoztak Battonyán.."

"Ezer milliárd adóssága van az önkormányzatoknak.., az önkormányzatok vagyona összességében 11 ezer milliárd forint, ám ezen csak 320-480 város és falu osztozik a mintegy 3200 település közül"

Csak ismételni tudom magamat:

Komolyan nem értem, hogy mire alapozod az optimizmusodat. Mert a valóságra biztosan nem...

Vagy átaludtam volna néhány évet és közben feltalálták az időgépet és visszamentél az uccsó fidesz kormány idejébe, vagy talán a Sliderek ideértek és sikerült megtalálni az utat egy párhuzamos univerzumba? Netán megjelent az Enterprise egy tér-idő kontinuumban megváltoztatva a történelmet?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.28. 19:49:42

@DeMarco: "Már előre játszátok a Bokros mantrát, holott a hitelfelvételen és ennek következményein kívül az égadta világon semmi sem történt."

No hát ez az, hogy szerinted csak ennyi történt, pedig ez nem igaz. El kéne már odáig jutnod, hogy a helyiértékén kezeld a világválság hatásait, és ne tegyél egyenlőségjelet az elmúlt pár hónap és az azt megelőző hét év közé...

"Fidesz gazdasági fordulatot ígér, más utat"

Oké, higgyél nekik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.28. 19:58:07

@DeMarco: Ja igen, én arról írtam, hogy mi várható 1-2 év múlva, te meg azzal vágtál vissza, hogy mi van most. Tudod, alma a körtével...

Most még persze, hogy gond van, nehogy azt hidd, hogy csak Magyarországon zárnak be gyárak. A válság még tart, a válságkezelés eredménye nem az egyelőre, hogy nincs elbocsájtás, hanem az, hogy kevesebb, mint lehetne...

DeMarco 2009.10.28. 21:15:27

@Fedor: Legalább háromszor töröltem ki amit leírtam, mert mindegyik bántó lett volna, vagyis inkább bunkó. Tudd be a végtelen álmosságomnak. Képtelen vagyok stílusosan reagálni. Inkább elmek aludni, túl fáradt vok, tovább boncolni a valóság hálóit... Addig is Neo, kérj egy kék bogyót...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.28. 21:50:53

@DeMarco: "Ezer milliárd adóssága van az önkormányzatoknak"

nekem pedig ettől borul el az agyam. ugye nem hiszed, hogy valóban az elvonások vagy a kormány szar munkája miatt van?
életemben nem láttam olyan pazarlást és akkora mutyizást (saját szemmel), mint ami az önkormányzatoknál folyik.
olvasgasd pl. a szeretgom.hu-t, ott elég sok tény is van. ja, mellékesen fideszes polgármesterrel.
nálunk hasonló a helyzet, csak senkinek nincs ereje, bátorsága hasonló portált csinálni. ja, itt is fideszes a polgármester.
szebb jövőt :-/

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.28. 21:55:12

@DeMarco: "Ahogy így lamentáltok az jutott eszembe, ahogy a Muppet Showban ül fent a két öreg a páholyban"

lehet, hogy így látszik, de nem így van :-D
mindketten keressük a lehetséges jövőt (látatlanban is beszélek fedor nevében) és vannak elvárásaink, vágyaink. nem teljesen egyformán, de nem szélsőségesen. amolyan többség által támogatott _és_ vállalható jövőt.

mellesleg mindketten fiatalok vagyunk ;-)

Avatar 2009.10.29. 11:31:32

@DeMarco:

A mostani példáiddal mit akartál igazolni?

"2700 embert küldenek el a GE magyarországi gyáraiból 2010-től kezdődően..."
Gondolom hallottál róla, hogy az EUban a hagyományos izzók gyártása és forgalmazása szépen kiszorításra kerül... Nyilván a kormány hibája.

"Tinédzserek szemétrománoztak Battonyán.."
Valakiknek (már megint) agyára ment a nemzeti öntudat, meg trianon... Nyilván a kormány hibája.

"Ezer milliárd adóssága van az önkormányzatoknak.., az önkormányzatok vagyona összességében 11 ezer milliárd forint, ám ezen csak 320-480 város és falu osztozik a mintegy 3200 település közül"
Az önkormányzatok elsöprő többsége a Fidesz kezében van már 3 éve, mégsem látom, hogy az önkormányzati szinten eltűnt volna a korrupció, a közpénzek pazarlása és az önkormányzatok eladósítása... Nyilván a kormány hibája ez is.

DeMarco 2009.10.29. 15:54:14

@úriparaszt: Tudom, hogy fiatalok vagytok.. :)) De hirtelen ez a kép ugrott be, talán azért, mert az öregek szoktak a múlt hibáin filozofálgatni és a régi szép emlékeket idézgetni, elfelejtve a rosszakat...

De sebaj, itt vagyok, hogy emlékeztesselek benneteket néha rá.. :))

Egyébként a kritikákban egyetértünk, én is azt szeretném ha a Fidesz nem szállna el és ennél is szigorúbb takarékossági programba és szerkezeti átalakításokba kezdene bele. Csak a módszer és a kivitelezés legyen teljesen más. Már beszéltünk erről többször is, többek között én az adócsökkentést preferálom és az állami herdálás iszonyú mértékének csökkentését. Levágnám a vízfejet amennyire csak lehetséges. Teli vagyok remek ötletekkel... :))
Az önkormányzatokkal kapcsolatban nem tudom miért gondoljátok, hogy különbséget teszek pártszempontból. Tök egyformán kezelem őket. És válaszolva Avatarnak, igen én ezt részben a kormány bűnei közé sorolom (az összesébe), hogy nem hoznak maximálitás törvényt, hogy meddig lehet elmenni a költekezésben. Hasonlót, mint a nagy nehezen kinyöszörgött költségvetési plafon. Egyébiránt az önkormányzatok nagy többsége nem a Fidesz kezén van, hanem függetlenek kezén. A nagyvárosoknak meg közel a fele maszop kézen van: Székesfehérvár, Miskolc, Szeged, Nyíregyháza, (Pécs a közelmúltig). De mondom, ebben az esetben nincs pártszín. Csak herdálás van, pazarlás, fényűzés és tehetségtelenség. Meg lopás, korrupció. Mégis alig-alig indulnak perek ez ügyekben.

Utoljára a Fidesz csinált nagy leltárt az országban, ők mérték fel az önkormányzati vagyont, vették bele az ingatlanok értékét. Most is készülnek egy nagy leltárra, hogy mi maradt 8 év után ezekből a vagyonokból. Gyanítom nem valami sok...

És mindezek ellenére természetesen tartom amit leírtam.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.29. 22:03:38

@DeMarco: az adócsökkentést én a végére hagynám, majd akkor ha a reformok, struktúrális átalakítások megvoltak, működnek. ja, és az önmérséklet. mármint herdálásban.
ha azok funkcionálnak, akkor talán már van alapja a adócsökkentésnek.

amúgy drasztikusan csökkenteném az önkormányzatok mozgásterét (anyagalig) csak épp nincs kinek a javára.
hihetetlen kiadáscsökkentéssel járna egy-egy országos szintű beszerzés, ha nem susmusra menne a pénz, előre zsírozott szállítókkal.

lehet mondtam már, a helyi önkormányzat most olyan (informatikai) tendert írt ki, aminek csak egyetlen cég felel meg a megyében. egyetlen olyan kitétel szerepel, ami kizárja az összes többi (majd tucat) szállítót, akik bármikor képesek lennének indulni és nyerni.
így szép az élet.

DeMarco 2009.10.30. 04:42:07

@úriparaszt: Igen, ez a különbség köztünk, mert én meg azzal kezdeném.

Az önkormányzati kérdés nem egyszerű egyébként. Én is jól ismerem a működését, csak ezen a héten voltam náluk vagy négyszer birkózni... én is tudnék érdekes dolgokat mesélni.
De ugyanakkor nagyon aggódom azon, hogyha az állam magához ragadna pénzügyi funkciókat, akkor ebből nem-e az lenne, hogy aztán ők tennék zsebre ugyanazt a pénzt. Mert sztem ez történne. Gondolj bele, sok az az ezer milliárd, de mégis csak 3%-a az összes államadósságunknak, amit a kormány vert el léha módon. És előttünk van egy szörnyű példa a Sláger-Danubius esete, ahol látjuk, hogy mi miért történt. Már a látszatra sem adnak, pofátlanul lopnak, csalnak, mutyiznak. Ezért bár kívánatos lenne, de mégsem vagyok meggyőződve róla, hogy állami kézbe kellene adni az önkormányzatok vagyonát...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.30. 08:23:11

@DeMarco: ugyan azt írtuk (önkormányzatok) :-)
jelen pillanatban sehol nincs jó helye a pénznek. a teljes rendszer rohadt, az utolsó csavarig. tisztelet a kivételnek.

Avatar 2009.10.30. 11:26:25

@úriparaszt: "sehol nincs jó helye a pénznek"

Dehogynem, nálam jó helyen lenne. :)
Nincs olyan erő, akire nyugodt szívvel rá merném bízni az általam megtermelt, és adóként elvont pénzt. Ezért kéne adócsökkentés, és az állami/önkormányzati funkciók alapos visszametszése, kisebb állam. Ezek amolyan neoliberális elvek, amiket mostanában fikázni illik... :(
De amíg nincs meg a bizalom a politikusok iránt, addig miért kötelező rájuk bízni a pénzünk igen jelentős részét?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.30. 13:03:12

@Avatar: ha egy pénzintézetben lop az ügyintéző, akkor _azonnal_ kivágják, mint macskát szarni. csak ennyi kellene, aztán tengődjön munkanélküliként, tolvajnak bélyegezve.
a képviselőket, polgármestereket négy évre választjuk. önként. elvileg olyan embert akiben megbízunk. sajnos ezeket az embereket mégsem mi választjuk, hisz a pártjuk indítja őket (kivéve függetlenek), így nem választunk, hanem kiválasztunk egy adott listából. ráadásul nincs olyan közvetlen, bármikor alkalmazható opció, hogy visszahívjuk. hiányzik a kontrol, a felelősségrevonástól való félelem, a folyamatos elszámolási kényszer. négy évig (jelenleg) szinte azt tesz amit akar illetve amit a pártérdek diktál. a választók meg a fasorban sincsenek.
nehéz dió.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.30. 13:10:50

@Avatar: "zek amolyan neoliberális elvek, amiket mostanában fikázni illik... :("

Nem mindenhol, itt nálam pl. ezek továbbra is üdvözlendő elvek :-) Ugyanis nem az alaptételekkel van gond, hanem csak azokkal, akik (elvileg) képviselték...

DeMarco 2009.10.30. 15:25:51

@Fedor: Na-na-na... Ne sajátítsátok ki az adócsökkentést és a kisebb állam elvét. Ez simán belefér a jobboldalnak is. A gond idáig azzal volt, hogy 2/3-os a törvény és mindegyik párt magának akarta az előnyöket a másikkal szemben, így soha nem tudtak megegyezni. Most nagyon remélem, hogy nem lesz ilyen gond... :))))))))))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.30. 15:32:52

@DeMarco: Hát ha befér, az csak jó. Bár ami az elsőt illeti, azt az SZDSZ dobta be a köztudatba még vagy 10 éve, az utóbbiban meg nem igazán jeleskedik a jobboldal, sőt, inkább ellene dolgoztak, de neked legyen igazad.

Egyébként van egy kifejezetten neked szánt új posztom:

fedor.blog.hu/2009/10/30/ezzel_szemben_a_teny_az_a_valsagkezelesrol

:-)

DeMarco 2009.10.30. 15:53:42

@Fedor: Már lereagáltam... :))

A szadesz könnyen dumált, amikor tudta, h egy 5%-os párt nem oszt, nem szoroz... Ahogy az mdf is nagyon messze van a "normális" párttól. Persze ettől még nem volt rossz ötlet az adócsökkentés, csak éppen nem gondolták komolyan. Ha komolyan gondolták volna bármikor is, akkor azt mondták volna a maszopnak, hogy vagy adócsökkentés, vagy kilépünk a koalícióból. De a megélhetésiek féltették a bársonyszékeiket és inkább meghátráltak, az emberek meg hadd szopjanak tovább...

Avatar 2009.10.30. 16:59:29

@DeMarco: A kisebb állam, az nem csak a parlament létszámának csökkentéséről (ez valóban 2/3os tv) szólna, hanem hogy a rohadó bürökráciát leépítsük. Ehelyett egyre több területet von ellenőrzése alá a politika, mert ők minden területet jobbá tesznek majd... aha... :(
Sajnos minden intézményre igaz, hogy a cél, amire létrehozzák, csupán névleges célja a szervezetnek. A szervezetek vezetői valójában azon dolgoznak, hogy saját intézményük minél több embert és pénzt mozgasson, mert ettől függ a szervezet hatalma.
Az eredeti célokra meg csak annyi figyelmet fordítanak, hogy lehessen arra hivatkozni, hogy rájuk emiatt szükség van.
A kormányzat ebből a szempontból különösen veszélyes, hiszen bármire kiterjesztheti a politika hatalmát, csupán a parlamentben kell egy törvényt meghozatni az adott terület állami felügyeletéről, és ha megvan a többsége, akkor ez nem lehet probléma...

DeMarco 2009.10.30. 17:12:43

@Avatar: Ez valóban így van. Az élet sok területén, napról-napra küzdenek szervezetek, emberek, hogy bizonygassák, márpedig rájuk szükség van...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.30. 21:23:16

@DeMarco: "A szadesz könnyen dumált, amikor tudta, h egy 5%-os párt nem oszt, nem szoroz..."

Mondom 10 éve. És akkor még nagyobb volt, mint most az MSZP :-)

DeMarco 2009.10.30. 22:44:26

@Fedor: Naa... Mindent megszépít az emlékezet... :))) Sose voltak nagyobbak. Ha jól emlékszem, (mert lusta vok visszanézni pontosan) 15%-nál többet talán csak a legelső választások alatt kaptak, de a ciklus végére annak is elvesztették a felét. Miközben a maszopnak volt több tízezer stabil párttagja. A múltkor volt erről egy írás az indexen, hogy milyen ütemben fogyatkoztak. (Nem elég gyorsan...)
Igazából a legeslegelső nekifutásuk óta folyamatosan csúsznak lefelé. A legnagyobb törés amit máig nem hevertek ki, (és mi sem) az az árulás volt, amikor képesek voltak összeállni a maszoppal. Ez az a pont ahol eldőlt a párt sorsa. Ebből az erkölcsi mélységből soha nem sikerült feljebb emelkedniük, ellenben sikerült ennél is sokkal mélyebbre süllyedniük...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.30. 22:49:19

@DeMarco: Naa... Ne vetítsd vissza a jelent a múltba.

1990: 21,4%
1994: 19,74%
1998: 7,88%

Na jó, nem volt nem nagyobb, csak ugyanakkora :-)

hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_Demokrat%C3%A1k_Sz%C3%B6vets%C3%A9ge

DeMarco 2009.10.30. 23:43:59

@Fedor: ccc...
Miért nem írod mellé a maszopét is?

Szadesz
1990: 21,4%
1994: 19,74%
1998: 7,88%
2002: 5,57%
2006: 6,50%
2010: 0%

Maszop:
1990: 10,89%
1994: 32,99%
1998: 32,25%
2002: 42,05%
2006: 43,21%
2010: 15%

Mint mondtam, ha nem számítjuk az első szavazást, akkor a maszop már a kövi ciklusban majdnem dupla annyi szavazatot söpört be, és a 19,74% nincs olyan messze az általam emlékezetből mondott 15%-höz... a többi évről már nem is beszélve.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.31. 08:37:00

@DeMarco: Miért írnám, amikor nem tartozik ide? Te azt állítottad, hogy az SZDSZ már 10-15 éve is 5%-os párt volt. én meg azt, hogy nem az. Hogy jön ide akkor, hogy mekkora volt korábban az MSZP? Ennyi erővel a FIDESZ számsorát is bekopizhattad volna...

DeMarco 2009.10.31. 09:09:13

@Fedor: Most én mondjam, hogy értelmezd a szavakat? :))

Fedor: "Mondom 10 éve. És akkor még nagyobb volt, mint most az MSZP :-)"

Én: "Sose voltak nagyobbak, többet talán csak a legelső választások alatt kaptak"

Te: "Te azt állítottad, hogy az SZDSZ már 10-15 éve is 5%-os párt volt."

Én: "Ha jól emlékszem, (mert lusta vok visszanézni pontosan) 15%-nál többet talán csak a legelső választások alatt kaptak, de a ciklus végére annak is elvesztették a felét."

Így érthetőbb? :)))
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0