Mit ígérnek?
2010. február 03. írta: Fedor

Mit ígérnek?

Mit ígérnek?Miután pár hete ajánlottam az Index kezdeményezését, melynek keretében gyűjteni kezdték a FIDESZ politikusai által tett kampányígéreteket, felmerült kritikaként (és jogosan), hogy miért csak az övékét? Sajnos akkor még nem volt olyan projekt, ami ezt a tevékenységet az összes pártra kiterjesztette volna.

Most már van.

Pár napja elindult ugyanis a Mit ígérnek? c. weboldal, amelyet pont ebből a célból gründolt össze néhány civil:

"A felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és az ígérgetők hitelességét." 2006-ban és 2010-ben is ezzel hívta fel a választók figyelmét a parlamenti pártok programjaink fontosságára Sólyom László köztársasági elnök újévköszöntő beszédében. Mit ígérnek? néven közgazdászokból álló civil társaságunk új honlapot indít a mérlegelés megkönnyítésére. Elfogulatlanul, egységes módszertan alapján elemezzük a pártok programjait, és eredményeinkről közérthető módon számolunk be a választásokig a mitigernek.hu honlapon.

Az ötlet jó, bár az oldal még elég üres, így nem tudható, hogy végül lesz -e belőle valami.

Remélem igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr91726788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.03. 15:46:43

Egy ilyen oldalr tényleg nagy szükség van, remélem lesz belőle tényleg valami, az indexes fideszfigyelő szerintem azért a fideszre koncentrál, mert előreláthatóan ők fognak majd kormányozni.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.03. 17:50:52

Bezony szükség van. Csak lustaságból nem csináltuk meg mi is :)
Szerintem ez az oldal túl van bonyolítva..
Elég lett volna minden pártnak 1 menü, benne pedig egy táblázat pár oszloppal:
- ígéret
- ígéret dátuma
- teljesülés/nem teljesülés
- teljesülés dátuma
Nade nem mi csináltuk :)
Mi csak tippeltetünk, szavaztatunk..

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.03. 18:28:42

Nem rossz ötlet, remélem nem élnek vissza vele.

Egyébként úgy érzem, idén nem lesz ígéret-orgia. A hülyeségekkel most az országnak tele van a töke.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.03. 21:22:28

@mefisto: Igen, válság van. Most főleg nem azon megy a hirig, hogy ki mit csinálna, hanem azon, hogy mit csinálna a gonosz másik, amitől meg kellene védeni a zembereket :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.04. 18:33:39

@yda:
1. Rossz a link.
2. Kiket gondolsz te a barátaimnak?

jozef - Hiteles Mozgalom 2010.02.28. 14:30:31

Így látom a probléma lényegét:

Nagy része a jelenlegi régi és új pártoknak nem rendelkezik jelentős tagsággal, nem is törekszik erre. A párt arculatát, megjelenését, megnyilvánulását egy szűk párt elit határozza meg. Elegen is vannak, meg okosak is ehhez, nincs szükség a tagság véleményére, beleszólására.

Az aktuális álláspontot, kinyilatkoztatást a megmondó emberek, pártalvezérek, szóvivők a kampány és egyéb gyűléseken, sajtótájékoztatókon ismertetik, szórólapokon címlista alapján elküldik. Azt mondják és hosszasan ismétlik, amit kampánystáb felépített és a párt elit jóváhagyott.
Céljuk a néptömeg manipulálása.

A párt meghatározó, elvileg választott vezetőit előzetesen a párt elitnek jóvá kell hagynia. Mivel kicsi a párttagság nem nagyon fordulhat elő, hogy nem tervezett személy kerül be a párt közép vagy felső vezetésébe. Így biztosított évtizedeken keresztül a vezetők érintetlensége.
A veszélyt jelentő, választó jogosultsággal rendelkező párttagság helyett így aktivistákra és kijáró emberekre van szüksége a pártnak, hogy életben maradjon és a párt elit magas színvonalon megéljen.
Az aktivisták biztosítják, hogy a manipulált emberek rájuk és ne a démonizált másik párt(ok)ra szavazzanak.
A kijáró emberek tartják a gazdasági élet szereplőivel a kapcsolatot, ezek biztosítják a tőkét a párt működéséhez. Amennyiben a párt hatalmi helyzetbe, pozícióba kerül a befektetett tőke megtérül. Elemi érdekük a jelenlegi átláthatatlan, ellenőrizhetetlen pártfinanszírozási rendszer és a képviselők gátlástalan juttatásainak fenntartása.

Végül is nincs szükség arra, hogy az egyes emberekkel valódi, közvetlen kapcsolatot tartsanak, ezért erre nem is törekszenek.
Nem látják értelmét annak, hogy elveik legyenek, még valaki talán számon kéri rajtuk ezeket. Ezért keveredik és cserélődik fel a bal és a jobb, ahogy épp az érdek kívánja

Képviselőink törvények létrehozásakor, állami vállalatok vezetőinek kinevezésekor, állami és közösségi munkák elosztásakor, a befolyt adók és járulékok elköltésekor nem a közjó érdekét nézik.
A létrejött összefonódás és alkuk határozzák meg döntéseiket.

Ez a konzerv politizálás:
kitalálják, összeállítják, marketing módszerekkel kínálják nekünk, mi meg nem látjuk, hogy mi van a konzerves dobozban, és semmit sem teszünk azért, hogy megtudjuk, inkább hiszünk a reklámoknak és ígéreteknek így megvesszük. Aztán négy évig azt esszük, amit kifőztek. Már húsz éve…

Olyan országban szeretnék én élni, melyben azt esszük, amit mi főzünk magunknak.
Meg kell tanulnunk végre főzni!
Talán így:
www.kezdet-2010.eoldal.hu
_
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0