Centrumban
2010. május 17. írta: Fedor

Centrumban

Horváth Csaba, aki már a második fordulót követő napon megkezdte a főpolgármesteri kampányát, a 168 órában Krug Emíliának (aki - ha jól sejtem - olvasóm) magyarázta a bizonyítványát, vagyis hogy miért is nem populista ígéret szerinte az, hogy ingyenessé (pardon: budapestiek számára díjmentessé) teszi a BKV-t. Ebben a riportban ütötte meg a szemem az alábbi néhány mondat:

- Pedig ugyanilyen felelőtlennek látszik a mostani ígéret is. Merthogy a dugódíjból nemhogy ötvenmilliárd, jó, ha kilenc befolyhat. Ráadásul sokba kerül a bevezetése, és a működtetésre elmegy a bevételek csaknem fele.

- Akik kilenc-tízmilliárdot emlegetnek, azok egy jelzésértékű közlekedési díjról beszélnek, amely csak a legszűkebb belvárost érintené. Én ennél nagyobb, stratégiai lépést vázoltam. Itt van egy tanulmány, ez azt a zónabecslést tartalmazza, amelyikről beszélek. 

- Ajjaj, megint egy tanulmány.

- Ez az eredeti, megalapozott javaslatcsomag, amelyre építhetünk. A bevételek felét azért emészti fel az üzemeltetés például Londonban vagy Stockholmban, mert nagy valószínűséggel nem megfelelő szerződéseket kötöttek. Ahelyett, hogy kifizették volna a rendszer árát, majd maguk gazdálkodtak volna a befolyó forrásokkal, rábízták egy cégre, és megállapodtak abban, milyen arányban osztják meg a bevételt. Az a racionális, hogy a rendszert ne magánvállalkozás, hanem száz százalékban fővárosi tulajdonú cég üzemeltesse, és a beérkező forrásokat komplex várostervezésben használjuk fel.

Kedves Csaba! Ha ilyen tisztán látod, hogy miképp lehet az ilyen önkormányzati projekteket olcsón üzemeltetni, akkor hogy-hogy nem javasoltad ezt a módszert pl. a parkolási rendszer kialakításakor? Mert nekem úgy tűnik, hogy a bevételek (legalább) felét azért emészti fel az üzemeltetés, mert nagy valószínűséggel nem megfelelő szerződéseket kötöttek a kerületek. Ugyanis ahelyett, hogy kifizette volna a főváros az egységes rendszer árát, majd maga gazdálkodott volna a befolyó forrásokkal, rábízták a Centrum Kft-re, és megállapodtak abban, milyen arányban osztják meg a bevételt.

Vagy esetleg rosszul látom?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr562009560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.05.17. 13:18:09

Nem csak rázza, hanem magára is döntötte a pofonfát.
A 2010. esztendő leghülyébb politikusa címet szerintem már most megítélhetnénk neki :)

loláb 2010.05.17. 14:17:51

Fúú...szegény.

Tényleg ennyire fontos pozíció lenne az mszp főpolgármester-jelöltsége?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 15:16:43

@loláb: Speciel ha valahol van esélye ősszel az MSZP-nek, akkor az pont a főváros, főleg, hogy ha a kormány hoz néhány nem túl népszerű intézkedést addig, szóval igen, fontos.

szempontpuska 2010.05.17. 15:26:32

Horváth már a rajt előtt tökön szúrta magát. Kiíratkozott a Főpolgármester- esélyesek közül.

Beharangozták, kiállt a színpadra. Látvényosan a fejére öntött egy vödör szart, meghajolt és kiment.
Taps

Pepe83 (törölt) 2010.05.17. 15:26:58

Egyetértek.

Annak ellenére, hogy szeretek Budapesten élni egy dologgal soha nem voltam elégedett: a közlekedéssel.

Az autózás a dugók, a megfizethetetlen parkolási díjak, illetve az ezzel kapcsolatos visszaélések miatt nem túl nyerő.

A BKV szintén drága és hányingerem van ha fel kell szállnom egy buszra vagy villamosra.

A bringa nem rossz, de sok helyen nem merem kikötni és utakból is hiány van.

Ha az ingyenes tömegközlekedés egy pár százalékkal csökkentené is az autózók számát, az a dugókat nem mérsékelné, a járműveket viszont elviselhetetlenül zsúfolttá tenné. Remélem, hogy ez csak egy ócska trükk volt.

loláb 2010.05.17. 15:37:42

@Fedor:
"Speciel ha valahol van esélye ősszel az MSZP-nek"

Lehet, hogy itt van a legtöbb esélye, de még ez az esély még itt is nagyon kevés. Gyakorlatilag esélytelen, igazából mindegy, hogy 40%-kal bukik el, vagy 15-tel, csak arra jó ez a jelöltség is, hogy amortizálja magát.

Gondolom Horváth nem annyira hülye, mint a javaslataiból tűnik, tehát az mszp tisztújításán való jó szerepléshez kell neki a főpolgármester jelöltség. Nem akar ő nyerni, gondolom sejti, hogy erre nincs esélye (még elöttünk a nyár, felgönygyölődik a bkv, elindul a gyógyfürdő, és az fkf ügy, eltörlik a szuperbruttót, szóval a szociknak egyelőre innen csak lefele van útjuk), csak fogni kell az iróasztalt, meg a széket, nehogy kiszedjék alóla a nagy felfordulásban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 15:57:13

@loláb: Látva a budapesti eredményeket, és tudva azt, hogy az esetek többségében a friss kormányok előnye erősen megkopik a fél évvel később esedékes önkormányzati választásokra, igen bátor dolognak tartom azt kijelenti, hogy teljesen esélytelen. Persze azt se állítom, hogy csak ő az esélyes, hisz nagyon sok múlik a következő néhány hónapon, milyen bakikat csinál vagy ő, vagy a kormány, és milyen lesz ezek egyensúlya, szóval a csata mindenképp kétesélyes.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.05.17. 16:00:23

@loláb: Ezt most ugye ironikusan írtad. Azért ennél fontosabb, mint Horváth működéséből (Pitkin!;-) tűnik. Persze kérdés, kik lesznek az ellenjelöltek. Én nem számítok semmi jóra. Nem véletlenül volt 20 évig Demszky...

DeMarco 2010.05.17. 16:32:29

@Fedor: Egy pillanatig már-már... kinyílt a szemem és le voltam nyűgözve...
Ez is megtörténhet? Valóban?

De aztán a kommentekkel rögtön tönkre is tetted a minicsodát... :((

Ha csöndben maradtál volna, bölcsebb maradtál volna...

Max. újlipócia polgármestere lehetne, de az már foglalt...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 17:11:34

@DeMarco: Nem tudom mi a bajod. Nem azt írtam, hogy biztos nyerni fog, azt sem, hogy szeretném, ha nyerne (ugyanis egyik sem igaz), csak azt, hogy nem esélytelen (ami viszont objektíven nézve igaz). Jó persze, tudom, hogy érzéketlen vagy az az árnyalatokra, de ennyire?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 17:12:23

@DeMarco: Másrészt meg úgy kezdted az hozzászólásodat, mintha eddig anjábroztam volna a szocikat...

loláb 2010.05.17. 18:09:22

@Fedor: Az MSZP 2002-ben tarolt az ökormányzati választáson. A fidesz 98-ban szintén jobban szerepelt ősszel, mint tavasszal, egy csomó olyan polgármester került akkor a székbe, ahol azóta zsinórban hozza el a fidesz a polgármesteri széket (Medgyes, Rapcsák (akinek az utódja lett a mostani frakcióvezető), Kósa Lajos pölö).

A Gyurcsány kormány népszerűsége valóban megcsappant őszre, de általában inkább a győzteshez húzás szokott érvényesülni ekkor még.

És a fidesznél most valszeg lesz alapja a népszerűség növekedésnek, adóátalakítások, szoci büntetőügyek, kisebb parlament, esetleg őszre Pintér is alkot maradadót az észak magyarországi közbiztonság tekintetében, stb...

És ráadásul most nem kétpólusú rendszer van, hogyha a fidesz bukik szavazókat nem törvényszerű, hogy azt a szocik kapják meg.

loláb 2010.05.17. 18:11:22

@vadász2: Nem, nem ironikus. Tényleg nem értem, minek kell valakinek totál hülyét csinálnia magából egy olyan pozíció bebiztosításáért, ahol nyerni gyakorlatilag nincs esélye.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 21:14:07

@loláb: 98-ban emlékeim szerint nem volt győzteshez húzás, az egyetlen markáns kivétel 2002, ezért fogalmaztam úgy, hogy az esetek többségében. Persze, semmi se törvényszerű, meg politika se kétpólusú (én is jobban örülnék egy független vagy LMP jelöltnek, aki személyes népszerűsége révén esélyesebb lehetne, bár nem tudok ilyenről egyelőre), de attól még tény, hogy a szocik Budapesten maradtak le a FIDESZ-től a legkisebb különbséggel (<20%), egyéni képviselőik többsége még szorosabb eredményt ért el, sőt ketten közülük győzni is tudtak, és még van hátra fél év, ami alatt bármi is történhet. Szóval továbbra se állítom azt, hogy ő a fő esélyes, mert az tényleg baromság lenne, de azt állítani, hogy teljesen esélytelen, az a whisful thinking kategória. Majd kiderül.

Vidéki 2010.05.17. 22:26:31

Nagyon jó a humora Krug Emiliának:

„Ajjaj, megint egy tanulmány.”

Aki sok tanulmányt írat (drága pénzen), az dúskálhat az akár homlokegyenest ellenkező „szakvéleményekben”.

Attól függhet, hogy mikor, milyen hangulatban van, hogy melyik „szakvéleményre” támaszkodva foglal állást. Így minden és ha kell mindennek az ellenkezője szakértői véleményekkel kellően megtámogatva megvalósulhat.

A szerző kérdése jól rámutat Horváth hirtelen jött megvilágosodásának nagy problémájára:

„Kedves Csaba! Ha ilyen tisztán látod, hogy miképp lehet az ilyen önkormányzati projekteket olcsón üzemeltetni, akkor hogy-hogy nem javasoltad ezt a módszert pl. a parkolási rendszer kialakításakor?”

Egyébként olvastam, hogy saját párttársa, Szanyi Tibor képviselő úr is lesújtóan vélekedik Horváth képtelen ötletéről.

DeMarco 2010.05.19. 09:23:32

@Fedor: "de azt állítani, hogy teljesen esélytelen.."

Márpedig én azt állítom. Ez a "jelölt" előre bebukott, ha nem keresnek másikat, akkor semmi esélyük. Mondjuk akkor se lesz sokkal több...
Pláne ha figyelembe vesszük, hogy kedden máris jöhet a régen várt szavazás a kettős állampolgárságról, ahol lehull a lepel a maszopról. Most nincs hazugság, nincs félrevezetés, egyértelműen ki kell állniuk a magyarságuk mellett. Ha itt nemmel szavaznak, akkor végleg elbuknak erkölcsileg. Pláne, hogy ott ülnek mellettük fél méterre a Jobbikosok, akiktől azonnal megkapják a hazaárulók, takarodjatokat az arcukba. Rosszabb esetben Zagyva marteensevel is megismerkedhetnek amikor kirugdossák őket a parlamentből...legalábbis én kinézem abból a nagy darab kopaszból, hogy elpattan a cérna... A biztonság kedvéért vigyenek esernyőket, hogy kivédjék a köpködéseket...
De szerintem nyíltan most nem mernek ágálni, meg fogják szavazni. 2004 óta már többen meghasonlottak közülük és rájöttek mekkora lúzerek voltak. Itt az ideje ezt bebizonyítaniuk.

Visszakanyarodva a főpolgihoz. Aki 20 év demszkáj után szadesz 2.0-ás főpolgira vágyik, az minősíthetetlen. Ébresztő!! A szadesz kiesett! Demszkáj bukik.. Felejtős másik libsi helyette. Épp ideje rendet rakni a kuplerájban...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0