Ennyit a gazdasági szabadságharcról
2011. július 04. írta: Fedor

Ennyit a gazdasági szabadságharcról

Interjú az IMF Magyarországi vezetőjével a Hírszerzőn:

...a Széll Kálmán-terv meghirdetése és néhány ehhez kapcsolódó intézkedés 180 fokos fordulatot hozott a kormány gazdaságpolitikájában.

Mihez képest hozott 180 fokos fordulatot?

Tavaly októberben és idén januárban világosan megfogalmaztuk a kritikáinkat, a 2011-es költségvetés elfogadása előtt nem ugyanúgy gondolkoztunk számos gazdaságpolitikai lépésről. De az azóta beköszöntött változásokat csak üdvözölni tudjuk. Ahogy azt a legújabb jelentésünkben hangsúlyoztuk, a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram iránya és célkitűzései általában nagyon üdvözlendőek, és a legtöbbjük konzisztens a gazdaságpolitikai ajánlásainkkal, amelyeket tavaly, vagy éppen a korábbi időszakokban fogalmaztunk meg. Most már végre szó van strukturális változásokról is. De persze várjuk meg a megvalósítást.

Az IMF legfrissebb jelentése több helyen kritizálja a Széll Kálmán-tervet, és kockázatosnak tart egyes lépéseket. Mik a legfenyegetőbb veszélyek Ön szerint?

Egyet emelnék ki: az intézkedések fenntarthatóságát, mivel éppen a legsérülékenyebb rétegeket érintik. Miközben teljes mértékben támogatjuk az aktivitási ráta növelésére vonatkozó célt, néhány intézkedés, mint például a jóléti kiadások csökkentése vagy az adóreform, a legalacsonyabb jövedelmű csoportokat érinti majd. Ez társadalmi feszültségeket kelthet, ami a program megvalósítását is nehezítheti, hiszen ha szociális feszültségek vannak, lehet, hogy a tervezett intézkedéseket is módosítani kell.

Mik az Önök javaslatai ehelyett?

A fő javaslatunk, hogy a jóléti kiadásokat az általános csökkentés helyett célzottabbá kell tenni, például a jövedelem alapján, annak érdekében, hogy a valóban rászorultakat támogassák. Azáltal, hogy elveszünk támogatásokat a magasabb jövedelműektől, akiknek valóban nincs szükségük rá, felszabadulhatnak források egyéb célokra, mint például a rászorultak támogatása, az aktív munkapiaci programok vagy adósságcsökkentés.

Érdekes, amit mond, mert az IMF-et a laikus választó úgy ismeri, mint azt a szervezetet, amelyik állandóan a szociális kiadások csökkentését mantrázza. Erre kiderül, hogy Önök éppen ezt tartják az egyik legnagyobb bajnak. Valóban ennyire kemény megszorításokat tartalmaz a Széll Kálmán-terv, hogy szociális feszültségektől tartanak?

El tudom képzelni, hogy az embereknek miért van ilyen véleménye az IMF-ről, de ez nem igaz. Sosem azért vagyunk egy országban, mert annak éppen pörög a gazdasága, és minden rendben van, hanem azért, mert rossz a helyzet. És nem hajtogatjuk a kiadások csökkentését minden esetben, csak akkor, ha olyan probléma áll fenn, amelynek megoldása költségvetési szerkezeti átalakítást kíván - például Magyarországon legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság. Hogy lehet ezt leküzdeni? Költségvetési megtakarítással vagy növekedéssel. Ehhez átalakítások kellenek, és nincs nagy mozgástér. Akárcsak egy háborúban: teszed, amit tenned kell.

De ezzel együtt is nagyon figyelünk a szociális kérdésekre, a politikai kockázatokra, valamint a fiskális intézkedések olyan összetételére, amely hosszú távon is, fenntartható módon ér el megtakarításokat. Hiszen egy programnak szociálisan is fenntarthatónak kell lennie, mivel ekkor nagyobb esély van arra, hogy végigmennek rajta és végrehajtják. Ezért nem bízunk általában a fűnyíróelven végrehajtott kiadáscsökkentésben: ehelyett pontos, célzott, többéves takarékosságot szeretnénk. Már csak azért is, mert a fűnyíróelv általában visszaüt: hosszabb távon ismét elkezdenek növekedni a költségek.

Az IMF az említett jelentésben azt is írta: "a kormány a nemzetközi hitelprogram keretében korábban (Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt - a szerk.) elért fiskális eredmények többségét leépítette". Mit értsünk ezen?

A strukturális költségvetési hiány változását értettük ezalatt, ami a fiskális fenntarthatóság szempontjából fontos. Konkrétan: a strukturális hiány majdnem 3 százalékponttal csökkent 2008-2009-ben, míg várakozásaink szerint 2010-11-ben 1,6 százalékponttal fog nőni, ami részben "visszacsinálja" a korábbi javulást.

Hát ennyi. Pontosan azt tesszük, sőt túlteljesítjük, ami ellen a szabadságharcot indítottuk, de legalább azt elértük, hogy nem a nyugat ad nekünk kölcsön, ahova elvileg tartozunk (vagy legalábbis tartozni akartunk mostanáig), hanem a jóval átláthatóbb, demokratikusabban működő, kisebbségeivel jól bánó, konzervatív, keresztény, így a FIDESZ számára minden téren példának számító Kína.

Tényleg megérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr713037106

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két legyet egy csapásra 2011.07.11. 19:44:02

 Első légy: Adva van nagyjából 80 ezer szolgálati (korkedvezményes) nyugdíjas rendőr, katona, tűzoltó, börtönőr, akiket a kormány visszarendel munkavégzésre, mivel a Kedves Vezető szerint: "nem tudunk fizetni segélyeket, csak közmunkabért tud...

Trackback: A párhuzamosok a mai Magyarországon találkoznak 2011.07.08. 19:57:54

  „Aki egyedül oldhatja meg a kapitalizmus drámai ellentéteit, az az állam. Az, amit krízisnek nevezünk, csak az állam által, az államon belül oldható meg.”Az ország előtt álló gondokkal – a kialakult választási eredmények k...

Trackback: Amikor a zemberek csak számok 2011.07.05. 19:46:55

Volt egyszer egy ember (még szakálla sem volt, nem hogy kender) aki szeretett álmodozni. Hol kicsit, hol nagyot. De az álmai nem igazán jöttek be, olyannyira nem, hogy csúfos bukás lett a vége. Akkora, hogy 8 évig nem is találta a helyét (a munkahelyét...

Trackback: Tessék mondani ez már a demokrácia? 2011.07.04. 19:23:35

 Ez a konzultáció az előzőnél is nagyobb siker volt, 1.140 millió kérdőív érkezett vissza az állampolgároktól. Ebből is látszik, hogy sikeres az újfajta kormányzás, nem az emberek feje felett, hanem a véleményüket meghallgatva hoznak döntéseket - ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2011.07.04. 13:36:20

E szerint munkamegosztás van:

"Minden jót az IMF bölcsességének köszönhetünk"

Minden rosszat a a kormány kártékony tevékenységének kell tulajdonítanunk.

El kellene gondolkodni azon, hogy ha valóban ez volna a helyzet, az lehetne az optimális megoldás, ha kiadnánk a jelszót:

"Minden hatalmat az IMF-nek"!

A szabad választások eredményeképpen megalakult kormány ebben a beállításban csak rontani tud a helyzeten.

Mi értelme van akkor a szabad választásoknak?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 13:56:03

@Vidéki: Olyan sarkítást magyarázol bele, amit én nem írtam, és nem is sugalltam.

loláb 2011.07.04. 14:07:00

Érdekes, most már szó nincs sem a bankadóról, sem a válságadókról, sem pedig a manyup vagyon államosdításáról, amiket az IMF hevesen támadott, és amik miatt a "gazdasági szabadságharc" kifejezés megszületett.

Az IMF kiköpni nem tudta ezeket az intézkedéseket, hát inkább lenyelte őket. Most már hónapok óta folyamatosan arról beszélnek, hogy a Széll Kálmán terv mennyire ugyanaz, mint amit ők akarnak.

Mindössze 2 apróságot felejtenek el megemlíteni:

Az IMF tavaly azonnali hiánycsökkentést várt el, nem struktúrális reformokat, hanem egyszerű pénzbehajtást. Olyat, amilyet Bajnaiék csináltak. Persze mondhatják utólag, hogy ők az éppen megalakult kormánytól is hosszútávú reformokat, meg gyökeres átalakításokat vártak, de azt csak a legidiótábbak hihetik el, hogy ilyen programokat képes megalkotni egy frissen alakult kormány, ahol mindenki az iróasztalát keresi.

Ráadásul a Széll Kélmán tervben vázolt, valódi strukturális átalakítások, refromok kidolgozása mit sem érne, hogyha a tavaly nyári-őszi intézkedésekkel a kormány nem teremtett volna magának mozgásteret magának ahhoz, hogy 3 év alatt, fokozatosan felépítse az intézkedéseket.

Az IMF-Kormány csatában az IMF bizony csúnyán leszerepelt, hogy úgy mondjam, a fidesz feltörölte velük a padlót. Most próbálnak valami szépíteni, menteni a tekintélyüket, így nyilatkoznak arról, hogy lám mégis mennyire hallgat rájuk a kormány, ugyanazt csinálja, mint amit ők ajánlanak, csakhát ezek a nyilatkozatok nem szépítenek azon a tényen, hogy a magyar kormány semmiéfle egyeztetést nem folytat az IMF-fel, és semmiélfe tanácsot, iránymutatást nem kér, fogad el tőlük, hanem azt csinálja, amit jónak, célravezetőnek lát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 14:11:11

@loláb: "Az IMF kiköpni nem tudta ezeket az intézkedéseket, hát inkább lenyelte őket."

Ha egy év után még mindig ezen rugóznának, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, mint csinál most a kormány, akkor meg az lenne a baj.

"Az IMF-Kormány csatában az IMF bizony csúnyán leszerepelt, hogy úgy mondjam, a fidesz feltörölte velük a padlót."

Hát ez igencsak nézőpont kérdése.

"a magyar kormány semmiéfle egyeztetést nem folytat az IMF-fel, és semmiélfe tanácsot, iránymutatást nem kér, fogad el tőlük, hanem azt csinálja, amit jónak, célravezetőnek lát"

És ami véletlenül pont az, amit tavaly oly hevesen elutasított, sőt, még durvább. Hát ez eléggé látszatgyőzelem, és igencsak nagy árat fizettünk érte...

MNOP 2011.07.04. 15:23:18

picit már unalmas ez a "szemétorbán hátat fodít az dicsőített eu-nak és a szemétkínának kínálja fel az országot" dolog...

loláb 2011.07.04. 16:13:57

@Fedor:

Már megint nem látod a fától az erdőt, de megpróbálom megvilágítani a dolgokat.

A tavalyi kormányváltás után megalakult az új kormány, új kormánytagokkal, vezetőkkel.
Egy vezető részéről jogos igény, hogy a döntéshozatal előtt tájékozódjon majd a tájékozódást követően hozhasson olyan döntést, amit szükségesnek, és megfelelőnek érez.
Erre tavaly nyáron még nyilvánvalóan nem volt lehetőség, a kormánytagok éppenhogy elfoglalták a széküket, rendgeteg helyen változott alapjaiban a minisztériumi struktúra, a feladatkörök, felelősségi körök, stb...

Az IMF nyilván pontosan látta már a választások előtt is, hogy a tavalyi büdzsében komoly kockázatok rejlenek, és ezért presszionálta orbánékat az első perctől kezdve arra, hogy intézkedjenek a hiánycél tarthatósága érdekében.

De mivel ők még nem tartottak a tájékozódásnál sem, de az IMF döntést várt tőlük, így érthető módon konfliktuisba kerültek. Amit vagy azzal oldhatnak fel, hogy végrehajtják IMF által javasolt megszorításokat, anélkül, hogy elemzésekkel, vagy vizsgálatokkal feltárnák, hogy a megtakarításon kívül mi lesz ezeknek az eredménye, következménye, azaz végső soron viselik a politikai felelősségét annak, hogyha az imf valamiben elveti a sulykot, és olyan intézkedéseket javasol, aminek a megvalósítása aránytalan érdeksérelmet okozna a társadalomban, vagy pedig teremtenek maguknak annyi mozgásteret, hogy a tájékozódást lefolytathassák, kidolgozzanak egy politikailag vállalható, hosszú távú programot (vagy a politikájukat alakítsák át a programhoz), amivel kezelik a helyzetet.

Orbánék nyilvánvalóan a második lehetőséget választották, megjegyzem MINDEN épeszű, felelős vezető ezt tette volna.
Ti az elsőt kéritek rajta számon.

A választott, második verzióhoz kellett a mozgástér.
Hogy a program nagy vonalakban megegyezik azzal, amit általában az IMF javasol (tartós, strukturális átalakításokat vázolt, nagyjából azokon a területeken, amelyekről a valutaalap is beszél) az nem azt jelenti, hogy "megvalósították ugyanazt, amit az IMF mondott", hiszen a hírek alapján Matolcsy tárcája februárban 2000 milliárdos megtakarítási csomagot rakott össze, amelyből a fidesz vezetői kiválasztották azt a 900 milliárdot, amit politikailag vállalhatónak tartanak, és szükséges ahhoz, hogy a pesszimista tervekkel számolva is biztosítsa a deficitcélok megvalósíthatóságát.
Ebben a kiválogatásban már semmiféle szerepe nem volt az IMF-nekellentétben mondjuk az imf hitel folyósítási feltételeként elvárt görög megszorítási csomaggal, amit teljes egészében az IMF rakott össze, és ott a kormánynak csak a kodifikációs, a parlamentnek pedig csak a jóváhagyó szerepe volt.
Ez szerintem komoly gazdasági függetlenség.
Senki nem várta el azt a fidesztől, hogy a létező problémákat majd varászütésre nemlétezővé teszi, ilyenre nyilván nem képesek.
De azt vártuk, hogy ne hajtsanak végre olyan programokat, amiket homályos érdekek mentén, homályos információkból kiindulva raktak össze brüsszelben, vagy new yorkban.

lajafix 2011.07.04. 16:56:17

"A tavalyi kormányváltás után megalakult az új kormány, új kormánytagokkal, vezetőkkel.
Egy vezető részéről jogos igény, hogy a döntéshozatal előtt tájékozódjon majd a tájékozódást követően hozhasson olyan döntést, amit szükségesnek, és megfelelőnek érez.
Erre tavaly nyáron még nyilvánvalóan nem volt lehetőség, a kormánytagok éppenhogy elfoglalták a széküket, rendgeteg helyen változott alapjaiban a minisztériumi struktúra, a feladatkörök, felelősségi körök, stb."

Azé' ez nem kis szerecsenmosdatás. De facto azt mondod, hogy az új kormánynak fingja se volt a szar mértékéről, amikor tételes elszámoltatással vettek át minden minisztériumot 8 év ellenzéki lét után? Én értem hogy kell a show az átlagembernek, node ez több mint nevetséges.

Az pedig trivi, hogy kell a mozgástér, csak a hozzájuk fűzött marketing csak a fanoknak elfogadható, sokkal tisztább volna kimondani, hogy Ez a valóság, vagy dolgoztok és nem szlopáljátok az államot annyira mint eddig, vagy megyünk tovább a levesbe.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.04. 17:21:41

@Vidéki: "Minden hatalmat az IMF-nek"!
Oké, csináljunk egy Itthoni Magyarok Fóruma, vagy valami hasonló nevű pártot, ezzel a jelszóval 90%-os lesz a győzelem :-P

"Azáltal, hogy elveszünk támogatásokat a magasabb jövedelműektől, akiknek valóban nincs szükségük rá, felszabadulhatnak források egyéb célokra, mint például a rászorultak támogatása,"
Ez elég naiv kijelentés volt a januári béreket figyelembe véve.
Az IMF szociálisan érzékenyebb mint a SAJÁT kormányunk. Ezt is megértük...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 17:26:11

@loláb: Bocs, de ez mellébeszélés. ezt az álszabadságharcot csak azért indították, mert beszólt az EU és az IMF, mert meg akarták duplázni a hiányt, miközben ezt egy mérvadó közgazdász se tartotta indokoltnak. Az elemzők szerint semmivel se állunk jobban, mint tavaly a kormányváltáskor, sőt, inkább rosszabbul, szóval kisebb fájdalomokozással nekifuthattak volna a hosszútávú reformoknak már jóval korábban, ha nem húzzák el ezzel az időt, aminek semmi értelme nem volt azon kívül, hogy Orbán sértett büszkeségét legyezgesse a hős honvédő szerepe, aki tockosokat osztogat az amúgy velünk szövetséges, és bennünket támogatni akaró külföldnek... De védjed csak nyugodtan körömszakadtáig, szíved joga.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.07.04. 18:12:46

@Fedor: Hagyd szegényt, a Vbőrön már kommentelni sem mer, itt éli ki magát :)

Viszont itt szeretném kijelenteni, hogy vannak a kormánynak jó elképzelései, már csak újra elő kéne venni a kalapból Vargát, meg még pár, gazdaságpolitikához értő embert, akit el tudnak fogadni a jobb oldalon, pl. Chikán, Bod Péter Ákos, és akkor talán megmenthető lenne a gazdaságpolitika. Így nem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 18:16:36

@Tzimisce: Igen, a Széll Kálmán terv irányaival nekem sincs bajom, csak a késlekedésével és némely eszközeivel, mint pl. a szokásos visszamenőleges jogalkotás és társai. No meg persze a kommunikáció.

loláb 2011.07.04. 18:28:05

@Fedor:

Az, hogy a büdzsé hiánya az egyszerti tételek nélkül 5,5% körül alakult volna, és a MÁV, BKV konszolidációjával mindez felmehetett volna 7% körülire (ahogyan azt a fidesz mondta), az már gyakorlatilag kész tény, legutóbb pár hete az indexen, előtte pedig a világgazdaságban olvastam ilyen tartalmú elemzést. Maradjunk annyiban, hogy egyik lap sem a jobboldal szócsöve, és a világgazdaság "mértékadóságához" nem férhet kétség.
Nem ők AKARTÁK megduplázni a hiányt, hanem a folyamatok indokolták azt, hogy alapesetben 5,5%-os hiánycél adódott volna, de ehhez a MÁV, és a BKV konszolidációs igényét nyugodtan hozzávehetjük, lévén az adósságot mindkét cég az előző kormány idejében halmozta fel, jogos, hogy ne a következő, vagy az azutáni év fidesz által megalkotott költségvetését bassza el a konszolidáció forrásigénye.

"Az elemzők szerint semmivel se állunk jobban, mint tavaly a kormányváltáskor,"
De, sokkal jobban állunk. Megállt a fogyasztás csökkenése, elindult az aktivitási ráta növekedése, ráaádásul kikerült, vagy ki fog kerülni a költségvetésből egy csomó olyan tétel, ami folyamatos kiadási nyomás alatt tartja a büdzsét (manyup járulék, PPP-k, cirka 100 milliárdos kamatfizetés stb...)
Strukturálisan más helyzetben van a költségvetés, eddig csak ezekkel körülbelül 600 milliárddal csökkentették a kiadási főösszeget, és további 150-200 milliárd még benne van, csak a PPP-k okos kivásárlásával. És ehhez jön hozzá az az 6-900 milliárd, amit a széll kálmán terv fog hozni néhány éven belül.

"hogy Orbán sértett büszkeségét legyezgesse a hős honvédő szerepe, aki tockosokat osztogat az amúgy velünk szövetséges, és bennünket támogatni akaró külföldnek... "
:D
Sem az európai unióban, sem pedig más nemzetközi szervezetben nincs olyan szereplő, aki megvédené az érdekünket, hogyha mi nem tesszük meg.
Hiheted azt, hogy a világ egy emberként fog össze azért, hogy a sokat szenvedett magyar népet, az egyszerű és dolgos magyar állampolgárokat felemelje abból a porból, amibe a tehetetlen, korrupt, és velejéig gonosz vezetőik taszítanák, de ez olyan komolytalan, hogy válaszra sem méltó.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.04. 18:41:42

Most akkor elzvartuk az IMf-t vagy a kínaiakat ebrudaltuk ki? Esetleg végig Óceániával álltunk harcban?

Eh mindegy, lényeg, hogy a Zor-bán a helyén van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 18:51:12

@loláb: A kormányváltáskor még csak max. 4,5% körül várta mindenki a hiányt. Ez valóban romlott az év végére, de ezt már Kósáéknak és Matocsynak lehet köszönni.

Azt meg, hogy összességében nem javult a helyzet, én sem az ujjamból szoptam:

vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/gki-a-valos-helyzet-nem-jobb-mint-a-kormanyvaltaskor-352561

És egy szóval se állítottam, hogy az elmúlt hónapokban nem változott meg ez pozitív irányba. Csak azt, hogy ez megkésett, és előtte tettünk egy csomó felesleges káros kört, csak azért, hogy utána visszajussunk ahhoz, ahonnan elindultunk, csak némileg rosszabb feltételek közt.

Az meg, hogy te mit tartasz megmosolyogtatónak, és mit nem, a te dolgod. Az EU-nak érdeke, hogy segítsen, mint ahogy érdeke az is, hogy a többi tagállamnak, pl. a görögöknek is segítsen. Szívjóságról nem beszélt itt senki.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 19:16:05

@loláb: Egyébként totál előre lehetett látni, hogy mivel fognak megpróbálkozni a választások után:

fedor.blog.hu/2009/11/11/haromeves_terv

Szóval ez nem okozott meglepetést, mint ahogy az sem, hogy idővel kénytelenek voltak visszatérni ahhoz, amit Bajnaiék elkezdtek, csak az, ami a kettő között történt, vagyis az esztelen "szabadságharc".

loláb 2011.07.04. 20:51:10

@Fedor:
"A kormányváltáskor még csak max. 4,5% körül várta mindenki a hiányt. "

Igen, mert a kormányváltáskor még nem volt látható, hogy például a jövedéki adóbevételek 10%-kal, az áfabevételek pedig majdnem 5%-kal fognak elmaradni a (bajnaiék által készített) kölktségvetési előírányzattól.

A tavaliy hiányból 150 milliárd, a GDP 0,4%-a köszönhető a fidesz intézkedéseinek, a bevételi oldalon mégis 2,5%-os (manyup pénz: 90 milliárd, bankadó: 190 milliárd, egyéb válságadók 360 milliárd) megszorításra kényszerült a kormány a ktgvetés tarthatósága érdekében.
A kettő közötti lám 1,8% van, ami éppen kiadja a valóságos (5,5% körüli), és a bajnaiák által "kis kockázatokkal elérhetőnek" kommunikált 3,5%-os hvatalos hiánycélt.

"Azt meg, hogy összességében nem javult a helyzet, én sem az ujjamból szoptam:"
Először azt döntsd el, hogy a kormány költségvetési pozícióját kritizálod, vagy a magyar gazdaság állapotát.

Ha a költségvetési pozíciót, akkor azt egyrészt ne ezzel a cikkel próbáld alátámasztani, mert ez nem erről szól, (mellesleg azt kritizálni hülyeség is lenne, az lényegesen kedvezőbb helyzetben van, mint volt).

Ha a gazdaság állapotát, akkor részben igazad van: igaz ugyan, hogy végre megállt a fogyasztás csökkenése, de nem kezdett el nőni, az építőipar padlón, egyedül a mezőgazdaságtól, és az exporttól lehet várni érdemi gazdasági növekedést, stb...
Viszont a gazdaságra a kormánynak kevés ráhatása van, főleg ilyen költségvetési pozíció mellett.
Mondjuk ha a köv. félévben növekedni kezd a fogyasztás, az nagyrészben éppen a kormányzati intézkedések hatása (törlesztési plafon, szja csökkentés, nettó béremelkedés, reálhozam kifizetése) fog történni, de mivel nagyon mély a gödör, amiben van az ország, hála a szocialisták kormányzásának, nem fél év lesz, amiíg kikapszkodunk belőle.

"Egyébként totál előre lehetett látni, hogy mivel fognak megpróbálkozni a választások után:
fedor.blog.hu/2009/11/11/haromeves_ter"

Na, és ebből a sok hagymázas hülyeségből melyik jött be, azt is elmondod nekem?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 20:58:07

@loláb: Hogy hagymázas hülyeség, amit az Orbán a hároméves tervről mondott, azt aláírom, jó, hogy (eddig) nem valósult meg :-)

Az viszont tény, hogy a hiány duplázásával megpróbálkoztak.

Emlékeim szerint több a sara a kormánynak annál a 0,4%-nál, de most nincs időm utánanézni.

DeMarco 2011.07.04. 21:27:00

@Fedor: Kihagyva a felesleges köröket, cáfolgatva a szokásos rögeszméidet, inkább az imf nyilatkozatára reagálva:

1. 180 fokos fordulat: előbb mozgástér, utána hosszabb távú reformok, mi ebben a fordulat? A nő sem tudja megmagyarázni, csak azzal, h "a legtöbbjük konzisztens a gazdaságpolitikai ajánlásainkkal". Aha persze... a riporter meg nem kérdez vissza, hogy na melyikre tetszik gondolni? A szavazók legnagyobb elvárása a költségvetési tételek radikális csökkentése volt, a fölös kifizetések megvágása, a pazarlás megszüntetése és azt is tudta mindenki, h mit kellene tenni. Semmi újat nem mondott az imf képviselője most, csak elismerte, hogy ők kizárólag megszorításokat javasoltak.

"A fő javaslatunk, hogy a jóléti kiadásokat az általános csökkentés helyett célzottabbá kell tenni, például a jövedelem alapján, annak érdekében, hogy a valóban rászorultakat támogassák. Azáltal, hogy elveszünk támogatásokat a magasabb jövedelműektől, akiknek valóban nincs szükségük rá, felszabadulhatnak források egyéb célokra, mint például a rászorultak támogatása, az aktív munkapiaci programok vagy adósságcsökkentés."

Éljen a kommunizmus! Szép bokrosi rémálom. Legyen mindenki egyformán szegény és rabszolga és lehetőleg sose legyünk képesek visszafizetni a hiteleket, örökké függőségben éljünk...
Derék vérszívó hozzáállás. A hölgy egyébként maszop/liberális képviselő is egyben?
A riporter megint nem kérdez vissza, h csókólom ez ment nyóc évig és milyen eredménnyel???

"El tudom képzelni, hogy az embereknek miért van ilyen véleménye az IMF-ről, de ez nem igaz."

Nem hát. A valóság sokkal súlyosabb. lásd: Zeitgeist

"Magyarországon legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság. Hogy lehet ezt leküzdeni? Költségvetési megtakarítással vagy növekedéssel."

Köszönjük Emese. Magunktól rá sem jöttünk volna... És ki miatt magas? Akkor is tanácsokat osztogattak? Úgy érzi sikeresen? Most költségvetési megtakarítás van, sőt növekedünk is! Furi mi?

És ami kimaradt:

"Újra figyelmeztetett, a Valutaalap előre szólt, hogy az adóváltozással a magas jövedelműek járnak majd jól."

Nettó hazugság. Mindenki jól járt akinél kettő vagy több gyerek van és ez is a cél. A gyereknövekedés legalább fenntartása... De ezt hiába magyarázzuk a libsiknek.

"Ilyen mondjuk a differenciált minimálbér, amely értelmében a minimálbér akár különböző lehet az egyes régiókban."

Ülj le, egyes. Aztán kelet kihal, mert mindenki nyugatra vándorol... és a riporter megint nem kérdez, h csókólom, de a rezsi mindenhol ugyanaz vazze...

"A kulcskérdés az, hogy a termelékenység erősödésének megfelelően nőjenek a reálbérek"

Na ez se dolgozott életében multinál/vállalkozónál. Csak azt fizetik ki amit muszáj (a kivétel erősíti a szabályt) az égvilágon semmi köze a termelékenység erősödésének a reálbérekhez. Egyvalami tartja nagyjából a béreket szinten. A minimálbér összege, mert a többi bért ahhoz képest állítják be...
Egy év múlva meg kellene nézni, hogy a vállalatok válláról levett járulékok mekkora létszámnövekedéssel jártak...

"De általában azért egyértelmű, hogy a munkaerőpiacnak is a rugalmas bérpolitika tesz jót hosszú távon."

Remélem egyszer majd megtapasztalja milyen is ez...

"A legfontosabb most minden vállalkozás számára, hogy bővülni tudjon, ehhez pedig a költségei csökkentésére (akár a bérköltségek csökkentésére is) van szükség."

Birka magyar légy rabszolga! Nem tűnt fel neki, h bokros épp az ilyen gondolatok miatt bukott hatalmasat és távozott Brüsszelbe? Csak azt nem értem, h ha Kína szintjére akarnak süllyeszteni, akkor most miért finnyáskodnak?

"az adóreform esetleg kisebb mértékben élénkíti a fogyasztást, mint azt a kormány várja"

Ami persze nincs összefüggésben az óriási svájci frank hiteles csődtömeggel... véletlenül megyónak nem javasolták, h szüntesse be Viktor kedvezményes forinthiteleit?

"várjuk meg, hogy hoz-e komolyabb foglalkozásbővülést"

Hoz. Én máris megdolgoztatok 7 embert mindennap...

"Ez társadalmi feszültségeket kelthet"

Miért van Mo-n sötétség? Mert a törökök ellopták a Holdat, az oroszok a Csillagokat, a cigók meg lopják a Napot...
még szép, h lesznek társadalmi feszültségek, vannak akiket munkára kell nevelni...

"Akárcsak egy háborúban: teszed, amit tenned kell"

Plagizálunk? Mi is tettük: Bye-bye...

Jajj csak az ember ne látná mellette a hölgy csinos arcát és a piros felsőjét. Eltereli a figyelmet és hajlamossá tesz barátságossá válni... pedig üzletben nincs barátság... :DD

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.04. 21:44:33

@DeMarco: A sok-sok hülyeségedből most csak kettő:

""A fő javaslatunk, hogy a jóléti kiadásokat az általános csökkentés helyett célzottabbá kell tenni, például a jövedelem alapján, annak érdekében, hogy a valóban rászorultakat támogassák. Azáltal, hogy elveszünk támogatásokat a magasabb jövedelműektől, akiknek valóban nincs szükségük rá, felszabadulhatnak források egyéb célokra, mint például a rászorultak támogatása, az aktív munkapiaci programok vagy adósságcsökkentés."

Éljen a kommunizmus! Szép bokrosi rémálom. Legyen mindenki egyformán szegény és rabszolga és lehetőleg sose legyünk képesek visszafizetni a hiteleket, örökké függőségben éljünk..."

Az a kommunizmus, hogy a gazdagok ne kapjanak pl. családi pótlékot? Főleg azok után, hogy az adóváltozások következtében a legtöbb egy családi pótlék többszörösét kapta meg emelésként?

""Újra figyelmeztetett, a Valutaalap előre szólt, hogy az adóváltozással a magas jövedelműek járnak majd jól."

Nettó hazugság. Mindenki jól járt akinél kettő vagy több gyerek van és ez is a cél."

Az átlagfizetésnél jóval magasabb összegnél volt az a határ, ahonnan nem rosszabbul jártak az emberek. Ezt a gyerekeseknél némileg kompenzálta a kedvezmény, de nem lehet mindenkinek kettő, vagy több kiskorú gyereke (nem csak azért, mert nem vállalt, hanem mondjuk azért is, mert esetleg már felnőttek), a többségnek nincs is. Szóval szép és jó cél ösztönözni a gyerekválallást, de ettől még nem az nettó hazudozó, aki azt állítja, hogy a kiskeresetűek rosszul jártak az adóváltozással, hanem te.

loláb 2011.07.05. 08:18:53

@Fedor:

"Emlékeim szerint több a sara a kormánynak annál a 0,4%-nál, de most nincs időm utánanézni."

Segítek.
A tao csökkentés 120 milliárd forintot vitt el, a jövedéki adó csökkentése pedig 25-30-at, a többi kisadó elötrlésének hatása együttesen sem volt több 10 milliárdnál.

Viszont még a nyáron bejelentett bankadó hozozz 180-at, tehát a tavalyi költségvetésre Orbánék intézkedéseinek valójában semmi hatása nem volt, viszont ősszel további 450 milliárdos bejelentésre kényszerültek, na látod ez az a szűk 2%, ami a Bajnai féle költségvetés sara.

Különben ezeket már ezerszer túlragoztuk, és nem különösebben kapcsoalódik a poszthoz.

A lényeg inkább az, amin nagyvonalúan elsiklottál, hogy az IMF semmivel sem következetesebb, mint a "180 fokos fordulatot vevő fidesz-kormány".
Tavasszal, a Széll Kálmán terv meghirdetésekor még folyamatosan arról beszéltek, hogy nem a legjobb a program mert inkább máshonnan kellene elvenni (nyugdíjasok utazási kedvezménye pl), de különben sem fogja tudni majd végrehajtani a kormány, és egyébként is, az országnak szüksége lenne egy biztonsági IMF hitelkeretre.
Vidzont, hogy látták, hogy a piacok, a befektetők milyen jól fogadják a programot, és egyáltalán nem osztják az IMF álláspontját, szépen-lassan átalakult a kommunikációuk, és próbálnak "ráülni" a csomagra, mintha annak megalkotásában nekik bármiféle szerepük lett volna.
De nem volt, így ez kba annyira szánalmas, mint amikor az elefánt, meg az egér megy át a hídon, és megszólal az egér: hallod, hogy dübörgünk?

DeMarco 2011.07.05. 09:30:17

@Fedor: Az a kommunizmus, hogy a gazdagok ne kapjanak pl. családi pótlékot?

Például. Ki szabja meg, hogy ki számít már gazdagnak? Miért kell tönkretenni a középréteget mindenáron? Mi abban a jó, ha mindenki egyformán szegény? Ez a tuti kommunizmus.

"Főleg azok után, hogy az adóváltozások következtében a legtöbb egy családi pótlék többszörösét kapta meg emelésként?"

Zöldségeket beszélsz. Láttad te egyáltalán az adótáblát?

"Az átlagfizetésnél jóval magasabb összegnél volt az a határ, ahonnan nem rosszabbul jártak az emberek."

Húha. Ez a minimálbéreseknél 0 gyerek esetén kemény 382 forint mínuszt jelent... Átlagbérnél 137920 forinttal számolva 0 gyerek esetén -4440 forintot. Egyetlen gyerek esetén azonnal pluszba fordul minden táblában az összeg kivétel nélkül. Könnyen belátható, hogy mindenki jól járt az adóváltozással ahol vannak gyermekek. És megismétlem a cél a minél nagyobb gyermekvállalás ösztönzése amire kiváló ez a változás. Nem egy kétgyermekes családot ismerek akik erre alapozva vállalják be a harmadikat.

"Ezt a gyerekeseknél némileg kompenzálta a kedvezmény, de nem lehet mindenkinek kettő, vagy több kiskorú gyereke"

Nem némileg, hanem teljesen kompenzálta. Nem, nem lehet mindenkinek két gyermeke, vagy akár egy, de nem is kell nekik eltartani őket, nem kell nekik felnevelni őket. És csak ismétlésképpen: A cél az, hogy legyen nekik!

"de ettől még nem az nettó hazudozó, aki azt állítja, hogy a kiskeresetűek rosszul jártak az adóváltozással, hanem te."

A kiskeresetűek is pont annyira jártak jól arányaiban, mint a magas keresetűek ha vannak gyermekeik. Ezért hazugság azt állítani, h a kiskeresetűek mind rosszul jártak, ráadásul általános tendencia, h a szegénység egyben gyerekgyár is, sőt van olyan náció mo-n akik kifejezetten a családi pótlékra alapozva gyártják a gyerekeket. Plusz a minimálbéresek 0 gyerek esetén 382 forintot vesztettek, ezért megy a hiszti...

Visszatérve Mancika hülyeségeire: A javaslata sztem kurva nagy szopás. Egy átlag rezsiköltség egy átlag panelban 100.000 forint körül van, sokszor azt meg is haladja. Egy átlagfizetés 80-120.000 forint között van. Ha egy család mindkét tagja dolgozik, akkor 200-240.000 forintot keres egy hónapban ami épp elég a rezsire, kajára, lakáshitelre, meg a gyerekekre. Na most jön mancika és "rugalmasan" lefelezteti a béreket, arra hivatkozva, h a munkahelyük majd jól fel fog venni még több embert ugyanarra a munkára. (cucializmus rulez). Két dolog történhet. 1.A cég feleannyit fizet, de a melót továbbra is pont annyi munkás fogja elvégezni, hiszen eddig is ennyi végezte, miért venne fel lébecolni embereket? (Ez a valószínűbb eset). 2. Vmi homályos okból mégis felvesz embereket, mondjuk azért, mert adókedvezményt kap rá?!
Mindkét eset ugyanazzal a következménnyel jár. Lesz két ember 60-60.000-es fizetéssel. Hurrá, kevesebb a munkanélküli. Csak éppen a rezsi és egyéb költségek nem fognak ám feleződni... Az első család költségvetése pillanatok alatt bedől, mert nem tudják kitermelni a fennmaradáshoz elegendő pénzt. Elveszítik a megélhetésüket, lakásukat, az egzisztenciájukat.

Mindenki számára közismert, hogy a fizetéseink töredéke a tőlünk akár csak 300 kilométerre élő nyugati országok állampolgáraiéhoz képest. Az egész rendszerváltás lényege a nyugati bérekhez való felzárkózás lett volna. Ettől továbbra is fényévekre vagyunk... De rendben ne érjük el őket pillanatok alatt, haladjunk lassabban. De az ilyen őrült ötletek, mint amilyen az imf is, visszalökne minket ugyanoda ahonnan elindultunk. Legyen mindenki szegény, dolgozzunk annyi pénzért, mint egy kínai, legyünk rabszolgák a saját hazánkban...
Remek terv, otthon Amerikában próbálják bevezetni, mi köszönjük szépen, nem kérünk belőle...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.05. 10:25:41

@DeMarco: "Mi abban a jó, ha mindenki egyformán szegény? Ez a tuti kommunizmus."

Semmi, de ilyet nem is akart senki, ezt csak te magyarázod bele. De ha mondjuk valaki az átlagfizetés dupláját keresi, vagy még többet, akkor ne mond már, hogy akkor érvágás, ha nem kapja meg azt a huszonvalahányezer Ft-ot.

"Láttad te egyáltalán az adótáblát?"

Ha valaki mondjuk keres 600 000 Ft-ot (ami nem átlagbér, de középvezetői szinttől már simán van ilyen), az tavaly adózott 168 000 Ft-ot. Idén adózik 122 000-et, és ebben még nincs benne családi kedvezmény. Szóval akkor mitől lenne olyan nagy érvágás, mondjuk a családi pótlék elvétele?

"Na most jön mancika és "rugalmasan" lefelezteti a béreket, arra hivatkozva, h a munkahelyük majd jól fel fog venni még több embert ugyanarra a munkára."

Ezt te hol olvastad?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.05. 10:33:19

@loláb: "A tao csökkentés 120 milliárd forintot vitt el, a jövedéki adó csökkentése pedig 25-30-at, a többi kisadó elötrlésének hatása együttesen sem volt több 10 milliárdnál."

Na azért volt ott más is, pl. ami kért Kósáék okoztak az országnak, de tudom, az szerinted nem létezett.

"Tavasszal, a Széll Kálmán terv meghirdetésekor még folyamatosan arról beszéltek, hogy nem a legjobb a program mert inkább máshonnan kellene elvenni (nyugdíjasok utazási kedvezménye pl), de különben sem fogja tudni majd végrehajtani a kormány, és egyébként is, az országnak szüksége lenne egy biztonsági IMF hitelkeretre.
Vidzont, hogy látták, hogy a piacok, a befektetők milyen jól fogadják a programot, és egyáltalán nem osztják az IMF álláspontját, szépen-lassan átalakult a kommunikációuk, és próbálnak "ráülni" a csomagra, mintha annak megalkotásában nekik bármiféle szerepük lett volna."

Tavasszal is ugyanazt mondták, mint ami ebben az interjúban van. Az irányok jók, a módszerek lehetnének mások is. A piacok a kitűzött célokat díjazták, abban meg sose volt vita, hogy azok szükségesek. Az meg, hogy nem hittek a kormánynak eleinte, hát azt meg maguknak köszönhetik, mert sikerült fél év alatt eljátszani azt a bizalmat, amit Bajnaiék nagy nehezen visszaszereztek, és ezt csak azzal kezdték visszaszerezni, hogy visszatértek a Bajnaiék által megkezdett útra.

loláb 2011.07.05. 10:44:36

@Fedor: "Az a kommunizmus, hogy a gazdagok ne kapjanak pl. családi pótlékot? Főleg azok után, hogy az adóváltozások következtében a legtöbb egy családi pótlék többszörösét kapta meg emelésként?"

Kiket nevezünk "gazdagoknak"?
A bruttó 1 milliós fizetés feletti családokat? Rendben, ők ne kapjanak.
Tudod mennyit spórolna ezzel a költségvetés? Kb 3 milliárdot.

Vagy ne adjunk annak a családnak se, ahol apa-anya együtt keres 400 nettót, de van mondjuk 3 gyerek? Mert ők aztán kurvára nem gazdagok, legfeljebb napi megélhetési problémáik nincsenek...

Már amikor Kókáék erről a differenciált, a nagyon gazdagoknak nem járó családi pótlékról beszéltek, akkor is tudtam, hogy az egész csak arról szól, hogy bevezessenek egy határt, elfogadtassák a társadalommal, hogy egy bizonyos összeg felett már nem jár a csp.
Ezt a határt aztán sokkal könnyebb föl de leginkább lefele tologatni a költségvetési mozgástérnek megfelelően...

Ha csak a gazdagokat akarnák kivonni a csp alól, még azt is mondanám, hogy menjen. De ez nem erről szól, hanem arról, hogy adjanak egy eszközt a kormánynak, amivel a csp kasszán is egyszerűen tud vágni.

"Szóval szép és jó cél ösztönözni a gyerekválallást, de ettől még nem az nettó hazudozó, aki azt állítja, hogy a kiskeresetűek rosszul jártak az adóváltozással, hanem te."

A kiskeresetüek (a minimálbér kétszereséig) 1-2 ezer forinttal jártak rosszabbul, a 250-280 bruttósaknál ez felment 4-6 ezer forintig, ha nem volt gyerekük.

Mindez természetesen kizárólag gyermekkedvezmény nélkül értendő, már egy gyermek esetén is jelentősen (160 ezres bérnél +7ezer egy gyerek esetén, 250 ezres bérnél +5 ezer forint) jobban jártak a munkavállalók, szóval az, hogy a kiskeresetőeket lehetetlen helyzetbe hozta volna az adórendszer, az hazughság. Minden, "alacsony" jövedelmi kategóriában 1-2%-os csökkenést okozott a gyermekteleneknél az adórendszer változása, ugyanakkor viszont 2-4%-ot növekedett azoknak a nettója, akik nevelnek legalább egy gyereket.

"Na azért volt ott más is, pl. ami kért Kósáék okoztak az országnak, de tudom, az szerinted nem létezett."
A CDS felárak ÁTMENETI növekedése (amit egy-egy hülye nyilatkozat 2-3 napig okozott), a cds felár tartós növekedése ugyanis nem csak mo-n, hanem a többi perifériás országnál megfigyelhető volt, és annak oka nem a kósa, szijjártó nyilatkozatok, hanem az európai adósságválság volt. Kósáék csak arról a 2 tüskéről tehetnek, ami viszont pár napnál tovább nem állt fennt, ergó költsgévetési hatása sem volt.

Az, hogy tavaly áprilisig 3% volt a magyar cds felár, utána fél évig 4% lett, az annak köszönhető, hogy közben görögország, írország, és portugália is imf hitelre kényszerült, csődbe ment, és az összes költségvetési szempontból figyelmet érdemlő országnál megfigyelhető volt ez az 1-1,5%-os CDS felár növekedés, szóval ezt ne varrjuk a fidesz nyakába.

"Az meg, hogy nem hittek a kormánynak eleinte, hát azt meg maguknak köszönhetik..."
A piacok hittek a kormánynak, a SZK terv meghirdetése után azonnal elkezdődött a forint erősödése, cds felárak csökkenése, szóval semmilyen bizalmat nem játszottak el.
Hogy az IMF kevésbé "bízik" a fideszben, abban nyilván nem kevés szerepe van az IMF elnök személyének. DSK szocialista, és olyannyira nem semleges azzal a pár európai baloldali kormánnyal, aki még regnál, hogy a görög, vagy spanyol cds felár a letartóztatása után ugrott egy lépcsőt fölfele, a befektetők beárazták, hogy az új vezetésű IMF talán mégsem fogja mindenáron kimenteni ezeket a tehetetlen, trükközős kormányokat.

DeMarco 2011.07.05. 17:21:49

@Fedor: "Ha valaki mondjuk keres 600 000 Ft-ot (ami nem átlagbér, de középvezetői szinttől már simán van ilyen)"

Ne komolytalankodj... Egyrészt melyik ez a cég? Máris mek oda dolgozni...
Másrészt jóhogy nem rögtön a millás fizetéseket számolod ide... Tök' érdektelen, hogy a felső tízezer lemond-e néhány forintról vagy sem, mert csepp a tengerben.
Annyira még te sem lehetsz naív, hogy ne tudd, ne lásd, h az aktívan, bejelentetten dolgozó középrétegről húznak le mindig újabb bőrőket. Biztos lehetsz benne, h a "gazdag" az nem a valóban gazdagot fogja jelenteni, legyen az akár 600.000-től felfelé, hanem sokkal alacsonyabb lesz ez a határ... Vagy ahogy lóláb is említi lesz egy léc amit lehet ide-oda tologatni, de inkább lefelé... lásd: 300 forintos akciók...

"Ezt te hol olvastad?"

A hölgy interjújában. Kár, hogy te nem a lényeget figyeled...

De ide vehetjük akár a kormány által munkára fogott óriási munkanélküli réteget is. Adókedvezményt kap aki alkalmaz ilyen embert és az ő bérük messze a valós bérköltség alatt van, vagyis ha valaki felveszi őket, ugyanazt a munkát el tudja láttatni fele vagy még kevesebb bérért is. Mit fognak hát tenni az elmés vállalkozók?
"rugalmasan" kezelik a bérköltségeket, elzavarják a régi, bevált dolgozókat indoklás nélkül, majd felvesznek helyettük féláron munkanélkülieket, felmarva a támogatásokat. Aztán amikor lejár az x hónap, amit megállapítanak a támogatás fejében, jön a következő csere... és szépen megalázták a most dolgozó embert (és családját), de meghülyítik a munkanélkülit is, mert abba az illúzióba kergetik, h végre van munkája, pedig csak átmeneti és kevesebbért, mint az valójában ér.
A ledolgozott órák számának növelése szintén arra jó, hogy csökkentsék a dolgozók létszámát és a maradékkal láttasák el ugyanazokat a feladatokat.

Szóval a vegyük el a 600 plusszos emberektől a családi pótlékos ötleteden kívül még van vmi egyéb érved is? Mert ez eddig elég kevés...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.05. 17:42:26

@DeMarco: "Ne komolytalankodj... Egyrészt melyik ez a cég? Máris mek oda dolgozni..."

Azért mert te esetleg nem ismersz ilyet...

"Másrészt jóhogy nem rögtön a millás fizetéseket számolod ide..."

Miért? Én azt mondta,m hogy a gazdagabb rétegtől. Akkor nem fogok átlagfizetéssel számolni...

"A hölgy interjújában. Kár, hogy te nem a lényeget figyeled..."

Én most a kedvedért újra átolvastam, és továbbra se találok ilyet benne. Talán erre célzol?

"A foglalkoztatottság fenntartható növelése nagy kihívás, számos különböző megközelítést láthatunk a nemzetközi példákban.

Például?

Ilyen mondjuk a differenciált minimálbér, amely értelmében a minimálbér akár különböző lehet az egyes régiókban. A kulcskérdés az, hogy a termelékenység erősödésének megfelelően nőjenek a reálbérek - ami a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt motiváló lehet."

Hol van ebben csökkentés, pláne olyan drasztikus, mint amire célzol? Ez csak arról szól, hogy ne egyforma mérvű lenne a növelés.

A kormány terveivel kapcsolatban egyetértünk. Valóban rosszak, a részletek meg (munkatábor, felügyelők, XIX. századi munkamódszerek) egyenesen rémisztőek. De ezek a kormány tervei, nem az IMF-é...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.05. 17:43:19

@DeMarco: Ja, és a családi pótlék csak egy tétel, a sok közül. Sok kicsi sokra megy.

adflexum 2011.07.05. 19:51:23

@MNOP: Unalmas?
Még két hét sem telt el.
Szíjjártó annyira belejött az elmúltnyolcévezésbe, hogy közben eltelt egy év,és észre sem vette, hogy abból egy év már az övék.
Na látod, ez az unalmas!

loláb 2011.07.05. 21:24:33

@Fedor:
@DeMarco:
"A kormány terveivel kapcsolatban egyetértünk. Valóban rosszak, a részletek meg (munkatábor, felügyelők, XIX. századi munkamódszerek) egyenesen rémisztőek. De ezek a kormány tervei, nem az IMF-é..."

Annyira nem látjátok a fától az erdőt, hogy az félelmetes.

Szerintetek melyik munkáltató fog elküldeni egy minimálbérre bejelentett munkást?
Semelyik. A bejelentett dolgozók -noha nyilván nem gyógyszerész kutatóként alkalmazzák őket- valamiféle munkahelyi képzésben, betanitásban részesült alkalmazottak, szar lapátoláshoz nem éri meg járulékokkal, adminisztrációs költségekkel együtt 120-130 ezer forintért alkalmazni valakit...

A semmiféle piacképes ismerettel, alapvető munkakultúrával sem rendelkező közmunkást a versenyszférában csak abban a munkakörben van értelme alkalmazni, ahol szart kell lapátolni, vagy valami hasonlóan magas hozzáadott értéket állít elő a munkájával a dolgozó.

Ilyen munkakörökben (építőiparban, mezőgazdaságban vannak ilyen munkakörök) nem minimálbérre bejelentett dolgozókat alkalmaztak, hanem teljesen feketén, mindenféle járulékfizetés nélkül alkalmazták a melósokat (hiszen az általa előállított munka nem ért meg 120-130 ezert a vállakozónak, adott neki hatvanat-nyolcvanat zsebbe, oszt' jónapot).

Ezek helyére kerülhet a bérelt közmunkás, mivel olcsóbb lesz, mint a minimálbérest alkalmazni, de legálisabb, biztonságosabb lesz (mindehez vegyétek hozzá, hogy mellette párhuzamosan a költségvetési csalás része lesz a járulékcsalás is) mint az eddigi fekete melós alkalmazása.

Erről szól ez a javaslat, a gazdaság fehérítéséről. A közmunkás semmilyen veszélyt nem jelent a versenyszférában dolgozó, eddig is meglévő, bejelentett, legális munkahelyekre, mert ha jelentene, akkor már régen elhelyezkedett volna, és nem szoc segélyen él, vagy közmunka után kuncsorog.

Ezzel szemben az IMF által javasolt differenciált minimálbér mire jó? Arra, hogy azok a cégek, akik -mondjuk mert a külföldi tulajdonosa elvárja a transzparens, jogszerű működést a hazai leánytól) eddig még bejelentették a dolgozókat, (minimálbérre persze), de ezt csak a jogkövetési kényszerből tették meg, és sokkal szivesebben csökkentettek volna a munkaköltségeken, hogyha lehet. A differenciélt minimálbérrel majd lehet, ugyanazt a betanított, kioktatott melóst alkalmazhatja majd 78 ezer helyett hatvanért, vagy ötvenért, egy darab munkahelyet nem fog létrehozni, (mert munkahelyet KIZÁRÓLAG a termékei iránti kereslet növekedése termet), viszont cserébe 10-20%-kal többet keres a magyarországi gyártáson.

tlvajferi 2011.07.05. 21:40:40

ömlik a médiából az óhéber propaganda
"hírszerző"

ha olyan nagyon hírszerző, modja meg nekünk, kik lőtték le tavyla szír orvost, mikor vitéz rendőreinkkel volt tele az a bizonyos kerezsteződés, de n"nem mertek" kiszállni az autóikból, oly borzasztóan gyorsan történtek az események :-)
ja, valami hgépek röpködtek akkoriban errefelé, erről miért nem szól zrael hangja?

zséroskenyér 2011.07.06. 00:30:33

először járok itt. fedor, elég szarul állsz ebben a vitában. de erőlködj csak.

DeMarco 2011.07.06. 07:36:58

@loláb: Részben egyetértek, de sztem nincs az a szar munka, ami ne érné meg a minimálbér összegét legalább.
Van könnyített megoldás egy-egy napra is alkalmazni embereket a mezőgazdaságban, van vmi a kék könyv helyett is.
Ráadásul sztem kicsit naív elképzelés, hogy a fekete hipp-hopp most fehér lesz, mert ez is jár némi adminisztrációval amit eddig elkerültek... ez csak akkor lesz járható út, ha mellé sok ellenőrzés párosul és kemény büntik.
Mivel én építkezek, pontosan tudom, hogy mekkora iszonyatos lehúzás megy az állam részéről... Ilyen-olyan engedélyek, tervek, külön építési vezetők, ellenőrők szakáganként, jogszabály halmaz és mondhatni folyamatos ellenőrzések, komoly büntikkel, ha megfognak. Mondjuk minket nem fognak, mert szokás szerint igyekszünk megfelelni, de ez elég drága mulatság...

Értem én, hogy régiónként, mondjuk Borsodban kevesebbet szeretnének fizetni az embereknek, de attól még a rezsi náluk is pont annyira fog kijönni, mint a jobb megyékben. Oké fehérítjük a gazdaságot, de ettől még épp annyira szegények maradnak... Viszont legalább nem unatkoznak közben, meg lesznek gátjaink...

@Fedor: Valóban rosszak, a részletek meg (munkatábor, felügyelők, XIX. századi munkamódszerek) egyenesen rémisztőek.

Hagyjál a hülyeségeiddel... Jártamban, keltemben látom ahogy csapatok álltak fel és évek/évtizedek óta először nekiálltak lenyírni a füvet egy település bevezető szakaszán, kitakarítják a füves árkokat, amik még a 80'-as években nőttek be fűvel, stb.
Ehhez a tömeghez kellenek irányítók, felügyelők ez nem is kérdés. És alkalmas rá egy nyugdíjas rendőr, ebben biztos vok. Ahogy arra is, hogy néha kijárjon és egyeztessen a mezőőrrel, gátőrrel, falurendésszel, polgárőrrel.
Tény, hogy sok hasznos munkát el lehet végeztetni, csak én aggódok, hogy megélni nem fognak továbbra sem...

loláb 2011.07.06. 10:39:28

@DeMarco:
Nem a minimálbér összege a sok, hanem a rá rakódó járulékok, illetve a heti 40 órában maximált, pihenőidővel kombinált, esti, hétvégi munkavégzés esetén pótlékokkal megnövelt, adminsztrációval súlyosbított alkalmazási feltételek rónak olyan terhet egy csomó vállalkozásra, ami vállalhatatlan.

Ha vállalkozó vagy, és valami idénymunkát el kell végeztetned mondjuk 1 hét alatt, akkor választhatsz: legális keretek között alkalmazol 2 embert, minimálbérért, vagy adsz egynek zsebbe 600-700 forintot óránként egynek, de elvárod, hogy egy hétig naponta tizenhatórázzon neked. Ő is jobban jár (mert a minimálbér nettója kb 400 ft/óra), meg te is, aki nem szopsz egy csomót az adminisztrációjával, plusz még olcsóbb is.

A magyar munkatervben lévő, felügyelős, barakkos faszáság pedig akkora műbalhé megint, mint a ház.
A nyírségben lévő víztározó építéséhez nyilván nem győrből, vagy somogyból fogják vinni az embereket, hiszen gyakorlatilag minden megyéből ki lehet állítani 30-40 ezer közmunkást gond nélkül, semmi szükség arra, hogy barakkokban szállásolják el őket.
Lesz 2-3 olyan építkezés, ahol pár tucat, távolabbról hozott munkást majd néhány hétig barakkokban szállásolnak el, amellett, hogy több száz ember a környékből fog bejárni melózni az építkezésre, rettenetes.

Viszont azt meg kellene érteni, hogy a közmunka nem egy ajándék, aminek az a feladata, hogy mindenki megvalósíthassa önmagát (maslow piramis), hanem egy végső eszköz azoknak, akik már semmiképpen nem tudnak elhelyezkedni.
Nem az a cél, hogy mindenki, aki nem talált az affinitásának, végzettségének megfelelő melót, az közmunkásként ellébecoljon, és az idejéért cserébe megkapja a segély összegét.
Az menjnen közmunkásnak, akinek más munka már nem jut. Akinek viszont nem jut munka, az ne válogasson a munka, vagy a körülmények miatt, mert nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.06. 15:41:58

@DeMarco: "Jártamban, keltemben látom ahogy csapatok álltak fel és évek/évtizedek óta először nekiálltak lenyírni a füvet egy település bevezető szakaszán, kitakarítják a füves árkokat, amik még a 80'-as években nőttek be fűvel, stb.
Ehhez a tömeghez kellenek irányítók, felügyelők ez nem is kérdés."

Ezt eddig is megcsinálták normális önkormányzatoknál rendőri felügyelet nélkül. De itt most konkrétan kubikosokat akarnak konténerekbe zsúfolni, és és nem szabadon választhatóan... Ez nem megoldás.

@loláb: Nekem nem a közmunkaprogram tényével van bajom, hanem a körítéssel, lásd a fentebbi válaszom DeMarconak. Szokás szerint a z irány jó, de a megvalósítás...

loláb 2011.07.06. 16:27:50

@Fedor:

"Ezt eddig is megcsinálták normális önkormányzatoknál rendőri felügyelet nélkül. De itt most konkrétan kubikosokat akarnak konténerekbe zsúfolni, és és nem szabadon választhatóan..."

Így van, valóban nem a szabadon választhatóság az intézkedés lényege.

Szabadon megválaszthatod, hogy a munkaerőpiacon hol, milyen feltételekkel vagy hajlandó elhelyezkedni.

De ha szociális segélyt kérsz, annak ellenére, hogy nincs szervi problémád, ami megakadályozna a munkavégzésben, akkor nem szabad választás az, hogy dolgoznod kell.
Ha az államnak arra van szüksége, akkor akár kubikosként is.

Kiváncsi vagyok, hogy a közmunkaporgram életbe lépése, a szociális segélyezés szigorítása hány, jelenleg feketén betöltött, szoc segéllyel kombinált állást fog kifehéríteni.
Kizárólag a 30 ezres szoc segélyből nem lehet megélni, 1 millió ember (ahányan élnek belőle) biztosan nem tudna, hogyha nem lenne mellette valami fekete keresete.
Akik tényleg a szoc segélyből élnek, semmivel nem lesznek rosszabb helyzetben, mint korábban, hiszen az idejük ígyis, úgyis szabad volt, a pénzüket megkapják.
Akik viszont a segély mellett feketéznek, azok dönthetnek: vagy kifehérítik, kifehéríttetik a munkaadójukkal a tevékenységüket (és visszamondják a segélyt), vagy elmennek közmunkára, harmad annyi pénzért.

A szociális ellátásdhoz való jog csak azoknak alapjog, akik a munkaerőpiacról szervi, vagy pszichés problémák miatt kiszorulnak.
Aki túl, vagy alulképzettség miatt nem hajlandó elfogadni, vagy nem kap olyan munkát, amit el tud, vagy akar végezni, annak nem lesz választási lehetősége. És ez így rendben is lesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.06. 16:33:10

@loláb: Tehát szerinted az államnak a XXI. században kényszermunkás kubikosokra van szüksége.

Gondolom nem csodálkozol, ha ebben (sem) értünk egyet.

loláb 2011.07.06. 18:11:12

@Fedor:
Kényszermunka? Nem kényszer, el lehet menni a versenyszférába, lehet vállakozni, külföldön is szerencsét lehet próbálni...
Az nem kényszermunka, hogyha az állam az utolsó esélyként adott közmunkánál olyan feladatokat végeztet el a közmunkásokkal amelyek mellesleg AMÚGY IS állami feladatok lennének(árvízvédelmi művek építése-karbantarátsa, állami erdők karbantartása, stb...) de eddig soha nem jutott rá elég forrás, elég munkás kéz.

Nem kényszer szociális segélyre menni munkaképes embereknek.

Nézd meg a hódmezővásárhelyi listát, hány tucat huszon, harmincéves férfi, és nő veszi fel (illetve igényli, de fel sem veszi) az étkezési utalvány, hányan tagadják meg a felajánlott közmunkát.
A lista túlynyomó többsége 1970 után született embereket tartalmaz.
Biztos, hogy erre kell költeni az én, meg a te adómat?

20 éve megy ez, okosban megoldott rokkantosítással, szociális segély melletti feketézéssel, és csak az elmúlt másfél-két évben lett a kormánynak, és néhány tucat önkormányzatnak annyira elege, hogy az út a munkába programmal egy részüket közmunkára kötelezték.

Az más kérdés, hogy az UAM-ban kiadott közmunka nagyrésze tényleg alibimeló volt, ezért talán érdemes kicsit dolgozni azon, hogy ne ugyanazt az árkot, kaszálót kaszálják le három naponként a delikvensek, hanem valódi, produktív munkát végezzenek, olyat, amit egyébként az erdőgazdaságoknak, vagy a vízügyeknek kellene elvégeztetnie bejelentett, kollektív szerződést kötött, vagy közalkalmazotti jogviszonyban lévő munkásokkal, mivel (a munka értékének, és árának aránytalansága miatt) eddig szemmel láthatóan szartak rá.

A mostani, bérelt közmunkás programmal már csak azért is egyet értek, mert ilyesmire én is gondoltam: adott egy önkormányzat, aki pályázik az UAM programon belül közmunkás alkalmazásátra. Mivel az UAM program olyan volt, ez egy fillérjébe nem kerül az önkorinak, a bért, és a járulékokat teljes egészében a központi ktgvetés fedezi.
Majd ez az önkormányzat felajánlja a helyi mezőgazdasági, építőipari vállalkozónak, hogy havi 50-ért kihúzzák a répát, megkapálják a tököt, almozzák a disznót, vagy hordják a maltert a munkások. Az önkorinak az alkalmazás egy foritnjába sem kerül, a melósnak a nyugdíjszámításhoz alapot jelentő jövedelme keletkezik, az önkormányzat forráshoz jut, a vállallkozónak pedig olyan olcsón lesz alkalmazottja, mintha feketén alkalmazta volna, tehát még egy munkahelyet is kifehérít.

Hogy ebbe az emberek önként nem szivesen lépnek be? Hát, ez látod igaz, a korábbi rendszerhez képest tényleg kényelmetlenebb, munkásabb, de kevesebb visszaélésre ad lehetőséget, tehát összességében még akkor is jó, hogyha nyilván sokaknak az érdekeit sérti.

DeMarco 2011.07.06. 21:44:16

@loláb: "legális keretek között alkalmazol 2 embert, minimálbérért, vagy adsz egynek zsebbe 600-700 forintot óránként egynek, de elvárod, hogy egy hétig naponta tizenhatórázzon neked. Ő is jobban jár (mert a minimálbér nettója kb 400 ft/óra), meg te is, aki nem szopsz egy csomót az adminisztrációjával, plusz még olcsóbb is."

És miért ne lehetne normálisan alkalmazni két embert minimálbérért és az állam alkalmazna egy ellenőrt, hogyha a másik verzió jutna az eszébe, akkor odaadjon a vállalkozónak egy nagy kerek csekket?
Vagyis szted az megfelelő ha legális keretek között lehetne dolgoztatni éhbérért tizenhat órában egy embert? Ez lenne a szép új világ?

Persze tudom, hogy így (is) működik feketén, no de erre nem az a megoldás, hogy megváltoztatva a szabályokat ezt a viselkedést legalizáljuk. Ebben az esetben nem csökken a fekete munka, csupán azt mondjuk a feketére, hogy holnaptól te fehér vagy...

Továbbá szép a kép, amit rajzoltál, de elképzelhetetlennek tartom ezt vidéken bevezetni, inkább tűnik pesti okoskodásnak...

Vegyünk egy példát egy évtizeddel ezelőttről. Van némi földecskénk, szőlőcskénk, erdőcskénk. Meló is van dögivel. Kellene ember hozzá. Elhívjuk a családot, rokonságot. Kevés, még kell. Elhozzuk Pista bácsit, Mari nénit, Gipsz Jakabot, stb. Mindenki ismer mindenkit a faluban, a fele rokon is innen-onnan. Ők mondanak egy árat, én kifizetem nap végén.

Helyes a meglátásod, hogy az emberek nemcsak segélyből élnek, rendes munkahelyen nem tudnak elhelyezkedni, egy részük alkalmatlan is lenne rá, de kipótolják háztájival, plusz megtermelik maguknak az élelmük egy részét, disznót nevelnek, teheneket tartanak, birkát legeltetnek, csirkét, kacsát, libát etetnek. Háztáji alatt azt értem, hogy átjárnak pénzért kerti munkát végezni, füvet nyírni, kaszálni, fát vágni, stb. Vhogy szerényen megélnek.

El nem tudom képzelni, hogy ezen mi a lótúrót fog változtatni a közmunka. Illetve el tudom képzelni. Vagy lemondanak a segélyről, vagy a háztájiról, főleg ha messze kell menni, pláne ha ott is kell lakni... Nincs jó választás, csak rossz.
Nekünk persze jó, mert nem fogy a segély és a befizetett adónk, de ők éhen fognak halni, mert külön-külön nem elég egyik kereset sem, képtelenség a segélyből önmagában megélni.

A kötelező minimálbér legalább némi fegyelmet adott a munkaadóknak, legalább némi kevés pénzt muszáj volt adniuk. Ez sztem csorbulni fog a közmunkásokkal, mert ahogy te is és én is írtam, hülyék lennének ezentúl felvenni minimálbérest, amikor kapnak majdnem ingyé' közmunkást is, akik majd elvégzik ugyanazt a melót féláron és dupla munkaidővel... frankó...

loláb 2011.07.07. 08:40:09

@DeMarco:
"És miért ne lehetne normálisan alkalmazni két embert minimálbérért "

Két ember dupla akkora adminisztráció, kétszer akkora az esélye, hogy ellógja a munkaidőt, nem jön be, szóval: dupla akkora szopás.
Ha valamit idénymunkában, gyorsan kell elvégezni, mert mondjuk lábon rohad le, ha pöcsölnek vele, akkor nem fér bele, hogy ilyenekkel szívjanak.

És, továbbra is azt tudom mondani, főleg a mindenkori agrárfelvásárlási árakon, sajnos van olyan munkafolyamat, ami egyszerűen nem ér meg 120-130 ezer forintot, amennyibe legálisan kerül alkalmazni egy embert.
A kék könyves (illetve a most már telefonos) bejelentése az alkalmi munkának már egy fokkal jobb lehetőség.

"Továbbá szép a kép, amit rajzoltál, de elképzelhetetlennek tartom ezt vidéken bevezetni, inkább tűnik pesti okoskodásnak..."
A kilencvenes évek elején, mintegy tíz évig volt egy közepes méretű szőlönk, amit éppen azért adtunk el, mert magunkban már nem bírtuk, melóst pedig nem kaptunk. Hidd el, fogtam már kapát, meg permetezőt a kezemben, valamennyire azért tudom miről beszélek.

"Illetve el tudom képzelni. Vagy lemondanak a segélyről, vagy a háztájiról, főleg ha messze kell menni, pláne ha ott is kell lakni... Nincs jó választás, csak rossz."
Én kizártnak tartom, hogy tömegével lesznek olyanok, akik barakktelepeken fognak lakni a közmunka miatt, távol a családtól.
Minden megyében van annyi munkanélküli, akikkel helyben el lehet látni a közmunkás feladatokat, legfeljebb reggel-este utaznak fél-fél órát.
Ne abból az egyszem stadionból indulj ki, amit fel akarnak építeni a közmunkások közreműködésével, hagyd meg Fedornak a bolhából elefántcsinálást, és az eltúlzott rettegdét.

"A kötelező minimálbér legalább némi fegyelmet adott a munkaadóknak, legalább némi kevés pénzt muszáj volt adniuk. Ez sztem csorbulni fog a közmunkásokkal, mert ahogy te is és én is írtam, hülyék lennének ezentúl felvenni minimálbérest, amikor kapnak majdnem ingyé' közmunkást is, akik majd elvégzik ugyanazt a melót féláron és dupla munkaidővel... frankó..."

Én nem hiszek abban, hogy lesz olyan, minimálbérre bejelentett munkás, akit a közmunkások alkalmazhatósága miatt fognak elküldeni.
A munkaerőpiacon a munkaköltség csak egy dolog, a munkamorál, munkaképesség, munkafegyelem sokkal fontosabb.
Nem fogok beállítani a gyáramba, összeszerelni egy félalkoholistát, aki reggel még delirált, csak mert a minimálbéreshez képest kétharmad áron megkapom, inkább kifizetem a minimálbért, de cserébe tudom, hogy milyen produktivitást, selejtszázalékot várhatok el.

Akiknek veszélyben van az állása a közmunkások miatt, azok a fekete alkalmazottak, akik valami nagyon alacsony hozzáadott értéket állítanak elő.
De őket senki nem tartja vissza attól, hogy a fekete foglalkoztatás helyett, bejelentkezve a közmunkakörbe, majd a vállalkozó által kibérelten ugyanott, ugyanazt csinálják, immáron legálisan.

DeMarco 2011.07.08. 15:45:20

@loláb: "Két ember dupla akkora adminisztráció, kétszer akkora az esélye, hogy ellógja a munkaidőt, nem jön be, szóval: dupla akkora szopás."

Két ember az négy kéz, két fej, kétszer gyorsabb munka, kevesebb hibalehetőség. Nem szopás, ha jól válogatod meg azt a két embert. Az admin sem sokkal nagyobb, mint egy embernél, hiszen ugyanazt kell kitölteni csak kétszer...

"Ha valamit idénymunkában, gyorsan kell elvégezni, mert mondjuk lábon rohad le, ha pöcsölnek vele, akkor nem fér bele, hogy ilyenekkel szívjanak."

Erre találták ki a kék könyvet, hogy rövidebb időre is lehessen alkalmazni embereket, pl. idénymunkára. Arról már nem is beszélve, hogy az idénymunka nem egyik napról a másikra keletkezik, pontosan lehet tudni annak eljövetelét.
Egy szőlőültetvénynél is lehet tudni, hogy nagyjából mikor és hányszor kell kapálni, kötözni, peremetezni, szüretelni és egy területhez hány emberre van szükség.

"És, továbbra is azt tudom mondani, főleg a mindenkori agrárfelvásárlási árakon, sajnos van olyan munkafolyamat, ami egyszerűen nem ér meg 120-130 ezer forintot, amennyibe legálisan kerül alkalmazni egy embert."

De ez a 120-130 ezer egy teljes hónapnak a munkabérét jelenti, nem egy-két napét. Az elsőre megfelel a minimálbér, a másodikra a kék könyv, vagy ami most helyette van. Én pedig úgy gondolom, hogy egy havi munkáért, bármi legyen is az, megéri a minimálbért kifizetni. Illetve ott van még a jól bevált lehúzós diákmunka...

"A kilencvenes évek elején, mintegy tíz évig volt egy közepes méretű szőlönk, amit éppen azért adtunk el, mert magunkban már nem bírtuk, melóst pedig nem kaptunk. Hidd el, fogtam már kapát, meg permetezőt a kezemben, valamennyire azért tudom miről beszélek."

Nocsak... Ez akár rám is igaz lehetne... :DD

"Én kizártnak tartom, hogy tömegével lesznek olyanok, akik barakktelepeken fognak lakni a közmunka miatt, távol a családtól."

Azt én is. De előfordulhat. Viszont az utazás ideje durván megnőhet, bár arra meg nem lesz elég a keret... mindegy meglátjuk. Én nem rettegek, ezt meghagyom Fedornak :D, csak nem vok optimista sem ez ügyben. Sokkal inkább pesszimista és kíváncsi, h mi sül ki ebből.

"Én nem hiszek abban, hogy lesz olyan, minimálbérre bejelentett munkás, akit a közmunkások alkalmazhatósága miatt fognak elküldeni."

Én viszont abban hiszek, h lesz ilyen, mert olcsóbbak lesznek és tömegesek.

"A munkaerőpiacon a munkaköltség csak egy dolog, a munkamorál, munkaképesség, munkafegyelem sokkal fontosabb."

Bár így lenne, de sajnos a legtöbb multinál és vállalkozónál a fejéhez vágják az embereknek, h ha nem tetszik ez meg az, vagy nem úgy viselkedsz ahogy elvárom, akkor mehetsz rögtön, ezren fognak a helyedre jelentkezni. Hozzáteszem igazuk is van, de pont a nagy munkanélküliség miatt nincs becsülete a munkásnak, a cégek zömében semmire sem becsülik az alkalmazottaikat. Csak a rájuk kifizetett pénzt nézik... (Tisztelet a kivételnek). Láttam számtalan vállalkozót akik pénzt kaptak, ha három hónapig foglalkoztattak munkanélkülieket. Három hónap múlva teljes csere, h ismét felvehessék a pénzt... Sztem most is ez lesz, a minimálbéreseket lecserélik közmunkásra, hiszen a közmunkások között is lesznek értelmes emberek, akik nem találnak munkát a munkaerő piacon, mert pillanatnyilag senkinek nem kellenek, minden melóhelyre több száz önéletrajz megy be egy állásra.
És irtó gyorsan le fog telni a 90 nap... lesznek közmunkával diplomások is, ezt lefogadom...

"Akiknek veszélyben van az állása a közmunkások miatt, azok a fekete alkalmazottak, akik valami nagyon alacsony hozzáadott értéket állítanak elő."

Ezt írtam az előző hozzászólásban kicsit cifrán körbe. Nincsenek veszélyben a fekete munkások, mert ha valaki feketén mancikával és lajos bácsival, meg gipsz jakabbal végeztetnek el munkát, akkor ezentúl is azokkal fogják megcsináltatni ugyanúgy feketén. Azt meg végképp nem látom, hogy hogyan fog működni a valóságban. Húspiac lesz az önkormi épületek előtt? Odamennek a vállalkozók és licitálnak a megjelent emberekre? Ami meg marad azzal kezdjen vmit az önkormi? Lehet névsort leadni, h nekem xy emberekre lenne szükségem?

Plusz, ha lejár a 90 nap és rákényszerítik az embereket közmunkára, netán 16 órában vmi mezőgazdasági céghez, akkor mikor fog eljárni interjúkra? Elengedik aznapra? Kap szabadnapot? Vagy ha elmegy, akkor abban a hónapban ugrott a segély? Hogyan fognak kiugrani ebből a kerékből?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0