A nagy szürkemarhashow
2011. október 02. írta: Fedor

A nagy szürkemarhashow

Bár sokan meg vannak győződve az ellenkezőjéről, én szeretem és ismerem is hazámat. Szeretem továbbá a játékos tudáspróbákat is, így amikor egy ismerősöm szólt, hogy statisztálni megy a "Magyarország szeretlek" című új vetélkedőbe, és tartsak vele, örömmel igent mondtam. Amúgy is érdekelnek a televíziózás kulisszatitkai, és most először még fizettek is azért, hogy mindezt megleshessem :-)

A játékosok vicces, meglepő és elgondolkodtató feladatokat és kérdéseket kapnak, a témák Magyarországhoz, közös élményeinkhez és szerethető apróságainkhoz köthetők.

A műsor nem foglalkozik politikával, nemzeti tragédiákkal, háborúkkal, de foglalkozik fontos eseményekkel, nagy sportolókkal, szokatlan statisztikákból kiolvasható érdekes összefüggésekkel.  

Két, hetente változó összetételű, ismert emberekből álló csapat küzd meg egymással (mondhatnánk, hogy celeb-show, de igyekeztek olyanokat meghívni, akik valóban letettek valamit az asztalra, tehát nem kell számítani Kiszel Tündére és Pákóra), két állandó csapatkapitánnyal, Csiszár "Apukám" Jenővel, és Jakupcsek Gabival, akik szerepüknek megfelelően az egész műsor alatt froclizzák egymást. "Ész, torok, szív, taktika" - dörgöli Jakupcsek orra alá állandóan mottóját Csiszár, amikor az ő csapata áll jobban. "Szív, vér, agy, fasz vagy" - válaszolhatná erre Jakupcsek Bárdos Deák Ágit idézve, de (bár szemmel láthatóan néha szeretné) persze nem teszi, hisz a közszolgálati csatorna számára készül a vetélkedő, vasárnap esti főműsoridőre.

Igen, a show az m1-en fog futni (ma este lesz első adás), a nagy megújulás részeként. Mivel új műsorról van szó, a forgatáson tiszteletét tette a drága Philip barátunk is, hisz a gazda szeme hizlalja a jószágot, a gyerek szeme is csillog, amikor apa mutogatja neki, hogy "nézd, ez  sok ember mind nekem dolgozik", meg egyébként is, kimondva-kimondatlanul, nem árt a kormánypárti felügyelet, hisz népnevelő funkciója is lesz ennek a műsornak, növelendő a magyarságtudatot.

Ami persze - főleg egy közszolgálati csatornán -  egyébként nem baj (már nem a pártfelügyelet, hanem a népnevelés). Sőt, a mai médiavilághoz jobban is passzol ez a szórakoztatva tanító forma.

Amibe beletartozik a díszlet is. Nos, a turista-pénztárcákra hajtó, magyarosch szuvenírboltok összhatását idéző stúdiókép a magyarság-mércén bőven átment, meg a jóízlés határán is talán, de hát kérdés, hogy egy ilyen jellegű műsort meg lehet -e úszni köcsögfa, szürkemarha, mangalica és Halászbástya nélkül (ha nem lenne minden nemzetiszínű, akkor meg az lenne a baj - nehéz a giccs határát eltalálni, és nem túlszaladni rajta).

Amire viszont nem találok mentséget, az a két, vidéki diszkóból szalajtott asztaltáncos lány. Teljesen stílusidegen és funkciótlan látványelemek voltak, el nem tudom képzelni, hogy mi járhatott a szerkesztők fejében, amikor kitalálták, hogy ők is ott ugrabugráljanak.

Csak hogy belőjük a műsor intellektuális és szórakoztató szintjét: ha ezt a vetélkedőt 25 éve készítették volna, akkor nem Vágó István vagy Egri János vezette volna, hanem Rózsa György. Ma viszont kései utódja, Szente Vajk, aki amúgy a Madách Színház művésze. Nem tudom, hogy civilben is ilyen bohókás, túlmozgásos, ugribugri óvodás -e, de adásban jól hozza a figurát (színészként szerepet kapott a jövő héten induló akciósorozatban, a Hacktion-ban is - ezt részben az a gárda készíti, mint a Tűzvonalban-t, szóval számomra mindenképp megér egy próbát majd az is).

Három adás felvételén vettem részt, így van némi összképem a műsorról. Csöcs ugyan nem lesz benne (a legerotikusabb része a műsornak Jakupcsek Gabi lábainak Jenő általi állandó dicsérgetése), akinek erre van igénye, az nézze a kertévék valóságshow-it, de azt hiszem nyugodtan elmondhatom, ez egy szerethető, szórakoztató műsor lesz, ami nem fogja ugyan megváltani a világot, de alkalmat ad némi nosztalgiázásra, meg arra, hogy a nagypapa a szomszéd fotelből előre bemondja megoldást, és még az aktuális kurzusnak is megfelel.

Ha már a politikai műsorokat elszúrták a köztévén, legalább ebben legyenek jók.

A fotók mobillal készültek, bocs a minőségért.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr743271780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2011.10.02. 16:38:46

Meglátjuk...

Ennyi új műsort szerintem az elmúlt 20 évben nem indítottak az m1-en, tehát az igyekezet mindenképpen dícséretes.

Hogy hozni fogja-e a nézettséget (szerintem mondjuk nem kellene a kertévék nézettségi versenyébe beszállnia az M1-nek, de adófizetőként nyilván jobban esik az a tudat, hogy az én 60 milliárdomból nem egy 3,2%-os közönségarányú televíziót tartanak fent), az már erősen kérdéses, talán az NMHH által megzabolázott kervék mellett képes lesz labdába rúgni a közszolgálati tévé is anélkül, hogy csöcsöket-pákót/tüncit kelljen mutaogatnia.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.02. 16:44:24

@loláb: Volt azért egy nagyon szakasza a köztévének 2007-8 tájékán is, amikor szintén beindult, csak aztán kifulladt. Akkoriban ment a Társulat, a Dob+Basszus, a Tűzvonalban, a Szempont, épp ott volt a Beugró, és még sorolhatnám.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.02. 18:59:48

"de igyekeztek olyanokat meghívni, akik valóban letettek valamit az asztalra"

"Jakupcsek Gabriella"

Ez kénem szépen paradoxon.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.02. 19:05:49

@TaTa86.: Azt te csak hiszed. Pont most választották be az 50 legbefolyásosabb magyar nő közé:

www.kultography.hu/2011/09/28/eszenyi-eniko-es-bozsik-yvette-legbefolyasosabbak-kozott/

magdusanyó 2011.10.02. 22:02:42

kíváncsi vagyok a folytatásra, csak nem világos minek ez a CIFRASÁG?? Ahhoz vagyunk ,,szokva,,ha Jakucsek---- érdekes a műsor----hát így legyen!

magdusanyó 2011.10.02. 22:03:35

javítok---JAKUPCSEK, bocsi Gabi

loláb 2011.10.03. 08:13:10

@Fedor: Ezek közül én a Szempontot szerettem. A D+B helyett inkább a Winkler Nóra féle kulturházat kedveltem, a Társulatot, meg a Tűzvonalban viszont sosem néztem.

Ezt a Beugró-rajongást viszont sosem értettem. Szerintem az egy rossz műsor volt, szerintem 100-as IQ felett akárki képes olyat imprózni, amit ott láttunk a műsoridő 95%-ában.

loláb 2011.10.03. 08:15:42

@Fedor: Ettől még egy rettenetesen buta nő, ezt elég sok, a médiában dolgozó ismerősömtől hallottam már.

Ami a saját szememmel láttam, hogy a Mokkában a Kósát a "hűség városának polgármestereként" konferálta fel.

Kabbe (törölt) 2011.10.03. 08:21:57

...és aki rosszul válaszol, az megy a rezsim tömlöcébe?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 08:55:15

@loláb: Igen, a kultúrháznak is akkor volt a fénykora.

A Beugró megítélésében nem értek egyet. Láttam már ott neves színészeket elvérezni, amikor vendégek voltak, mert ehhez nem elég jó színésznek lenni, az is kell, hogy ne blokkolj le, rögtön reagálj, jól reagálj. Nem megy ez bárkinek. Voltam egy másik tévéfelvételen is, ott szimpla nézőként, a Rudolf - Nagy-Kálóczy házaspárnak lesz (szintén az M1-en) egy sitcom-szerűsége, amit színházban, közönség előtt vettek fel, és abban is van rögtönzéses rész. Abban gondolom egyetértünk, hogy a Nagy-Kálóczy Eszter jó színésznő, de ezzel együtt azt kell mondanom, hogy a férje, meg a Scherer Péter lemosták a színpadról, amikor rögtönözni kellett.

Ami meg a Jakupcseket illeti: Nem ismerem személyesen, de most a vetélkedőben nem tűnt igazán butának, no meg annyira mégse lehet hülye, ha egy ilyen listára felkerült (gondolom volt indoklás is). Az meg bárkivel előfordulhat - még veled is :-) - hogy hülyeséget mond. Mondjuk ha rendszeres, az már tényleg gyanús :-)

DeMarco 2011.10.03. 12:11:09

Bár az ingerküszöbömet ritkán érik behatások bármilyen tévéműsor részéről, kiváltképp igaz ez az m1 műsoraira, de valamiért nekem is feltűnt ennek a vetélkedőnek a reklámja. No persze csak azért, hogy hűvősen megborzongasson Csiszar és Jakupcsek kettősének lehetséges látványa egy óvatlan kapcsolás tekintetében.

"A műsor nem foglalkozik politikával", "a forgatáson tiszteletét tette a drága Philip barátunk is",

ööö...

"meg egyébként is, kimondva-kimondatlanul, nem árt a kormánypárti felügyelet, hisz népnevelő funkciója is lesz ennek a műsornak, növelendő a magyarságtudatot."

Ezt Fedor te írtad?? Sürgősen keress fel egy orvost, valami betegség támadott meg, még a végén hasonlítani fogsz hozzánk és akkor kivel fogunk vitatkozni? :))

Teljesen biztos vok benne, hogy egyetlen részt sem fogok látni belőle, főleg, hogy a műsorvezetők személye eleve a másodperc tört részére növeli az azonnali átkapcsolás sebességét.

Mindazonáltal respektálom az m1 igyekezetét, hogy a rengeteg új műsorral megpróbálják felvenni a kertévékkel a versenyt, erre van is némi esély a tv2 tekintetében.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 13:04:19

@DeMarco: "ööö..."

Philip az m1-nél főnök, (elvileg) nem politikai nézetei miatt volt ott.

"Ezt Fedor te írtad?? Sürgősen keress fel egy orvost"

Inkább te keress egy műszerészt, hogy állítsa be az iróniamérődet, mert lehet valami baj, ha te ezt a mondatot komolyan vetted tőlem...

loláb 2011.10.03. 14:22:36

@Fedor: Jó, lehet, hogy igazad van, és tényleg kell valamifajta tehetség az improvizáláshoz.
Attól még a műsor szerintem nem volt jó, nem volt szórakoztató. Mint ahogy nekem tegnap ez a műsor sem nyerte el a tetszésemet, nem is bírtam végignézni.

"de most a vetélkedőben nem tűnt igazán butának"
A jó kommunikációs képesség csodákra képes.

"no meg annyira mégse lehet hülye, ha egy ilyen listára felkerült"
Egérke is ott van a listán, pedig őt szintén nem az esze miatt tiszteljük.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 15:06:37

@loláb: Izlések és pofonok, ugyebár :-)

Egyébként belenéztem tegnap a végébe, és élőben jobb volt :-) Ja, és a második adás meg jobb lesz, egész egyszerűen azért, mert jobbak a vendégek (már szórakoztatás szemponjából).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.03. 18:01:34

@Fedor: Nem azt mondtam, hogy nincsenek jó kapcsolatai, hanem hogy szakmailag, etikailag egy nagy nulla.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.03. 20:54:08

A közszolgálati tévé az én bizalmamat elvesztette. Egy blogbejegyzés kevés hozzá, hogy visszaszerezze.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 20:56:23

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A politikai műsorok terén az enyémet is, de szórakoztató műsort, filmet sose az alapján választok, hogy melyik csatornán megy. Érdekel, nem érdekel. Ez az egyetlen szempont.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 20:57:27

@TaTa86.: jó, ha ennyire ragaszkodtok hozzá: Jakupcsek egy buta liba.

Most jó? :-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.03. 22:32:58

@Fedor:

Filmet nézek rajta egyedül, de annak nagyon jónak kell lenni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.03. 23:06:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Speciel holnap este két, jónak mondott sorozat is elkezdődik az M1-en...

LooPhas 2011.10.06. 01:13:27

Csak a tények kedvéért: a műsor nem magyar találmány, ez is egy franchise. Nem tudom, hogy az eredeti hol indult, azt viszont tudom, hogy szinte ugyenezzel a koreográfiával jelenleg is fut Lengyelországban "Kocham ci Polsko", azaz "Szeretlek Lengyelország" címmel.

Tallono 2011.10.06. 23:55:12

Ez a műsor olyan, mint a Nemzeti Vágta, jó hogy van, de nem üti meg azt a szintet, amire szükség volna a "népművelés" terén. A Jakupcsek-Csiszár duó pedig, hát kifogásolhatnám a származásukat, de az eddigi közéleti tevékenységükre utalnék (Jakupcsek show /nyaltad már meg az ujjad önkielégítés után, fiam?/ és a Heti Hetes)...

Buzogány András 2011.10.07. 22:06:10

@Tallono: A Csiszár nem zsidó, ezért baszták ki a Heti tetvesből is…

2011.10.08. 14:17:18

@Fedor: A hölgyet úgy hívják, hogy
Nagy-Kálózy Eszter.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.08. 17:47:28

@méhészborz: De én olyan nagyra tartom őt, hogy tiszteletem jeléül raktam egy plusz betűt a nevébe :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0