Nihil inanius, quam multa scire
2013. január 07. írta: Fedor

Nihil inanius, quam multa scire

...vagyis "Jobb kevés jót tudni, mint sok haszontalant"*.

Stílusosan ezzel a latin közmondással osztotta meg a Facebook-on Nyáry Krisztián irodalomtörténész Rózsa néniék legújabb agymenését, amely (ha ez egyáltalán lehetséges) még az eddigieknél is életszerűbb, korszerűbb, és mindennél jobban szolgálja a diákok való életre történő felkészítését: 

Kötelezővé tenné a latinoktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban az oktatási államtitkárság, a változtatás több mint száz középiskolát és több ezer diákot érintene. Az már most biztos, hogy az ötödik és hatodik évfolyamban bevezetik a „latin örökségünk" nevű tantárgyat, hetediktől pedig elkezdődik a latin nyelv oktatása. A kerettanterv kidolgozói szerint a latin "megalapozza a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést".

Az angol-tanulást ne erőltessük, sőt, szorítsuk vissza, mert túl könnyű, hisz az angol nyelv ismerete végül is csak a mindennapok állandó szükséglete a mai világban, de a latin, az igen, az legyen kötelező mindenkinek. Hisz nem is olyan rég (a középkorban) még ez volt a közvetítő nyelv, akkor biztos most is jó valamire...

Természetesen a latinos műveltség tiszteletreméltó dolog, magam is úgy vallom, hogy nem szabad szakbarbárnak lenni. Még az se ördögtől való, hogy ennek terjesztését valamilyen módon támogassák. Vannak olyan szakmák (orvos, jogász, filológus, történész, stb.), amelyhez kifejezetten szükséges. Akit érdekel, annak legyen lehetősége tanulni, nyelvvizsgázni belőle, ez természetes. De kötelezővé tenni egy holt nyelvet mindenkinek? 

A tanterv összeállítói szerint a latin nyelv tanulása közben "változatos módon fejlődnek a tanuláshoz szükséges készségek, képességek, ismeretek és attitűdök. Ezek megalapozzák a tanulókban a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést. A tanulók a római irodalommal való ismerkedés közben találkoznak az egyéni és a közösségi célok összhangjával és feszültségével, így az együttműködési formák keresése iránti igény is erősödhet bennük".

Ezen célok melyike az, amit nem lehet hasznosabb célokkal összekötve elérni? A római kultúrát tanítják rajz- és művészettörténet-órán, a történelemről lehet tanulni történelemórán, az irodalomról irodalomórán, legalábbis az én időmben még így volt. Változott azóta valami? Milyen tanulási készségek lehetnek azok, amelyeket csak a latin nyelv tanulása fejleszt, és semmi más? Közjóra és nemzeti összetartozásra való törekvés? Mi ez a baromság, hogy ehhez a latin ismerete szükséges? Nem a célokkal van itt gond, mielőtt félreértenétek, hanem a választott eszköz az, ami totálisan értelmetlen.

Hoffmannék folyamatosan utaznak vissza az időben. Oktatási "reformjuk" a kádári szocializmusba repít vissza minket, reakcióik az ötvenes évekbe, ezzel a mostani tervvel meg már a középkornál tartunk. 

Lehet, hogy jövőre továbbrepülünk az őskor felé, és technikaórán pattintott szakócát kell majd készíteni?

*Szó szerinti fordításban: "Nincs haszontalanabb, mint sokat tudni", de a fenti, szintén közkézen forgó fordítása pontosabban visszaadja a közmondás értelmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr575002783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.07. 15:00:38

@Joaquin: "Az orvosok tényleg tanulnak latint? Minek?!"

Orvosi latint tanulnak, ahhoz, amit most szándékoznak kötelezővé tenni, tényleg nincs sok köze.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.07. 15:13:06

@Fedor: értettem, írtam is, hogy az írás jó, és egyet is értek vele, csak a címválasztást nem tartom szerencsésnek. :D

A címválasztás és a poszt tartalma között érzek némi ellentmondást és csak erre próbáltam rávilágítani.

capacete 2013.01.07. 16:10:46

@Vidéki: Hm, Rogán Antalt játszol?
"Úgy gondolom, hogy mi ezt nem mondtuk..."

Kár, hogy az internet korában két kattintással előjön az igazság, elég nehéz így újraírni a történelmet...

capacete 2013.01.07. 16:13:04

Jogászoknak sem kell latin nyelvtudás.
A jogi karokon alapozóként van 1 év latin, amin egy kis ige- és főnévragozás van + latin jogi szakkifejezések.

Ami fontos, az úgy 100 latin szó és néhány maxima, amit mindenki megtanul anélkül, hogy utána bármit is tudna latinul.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 16:47:25

A latin nagy barátja vagyok, de manapság latint tanulni első vagy egyetlen idegen nyelvként HÜLYESÉG. A latint azért tanulták 200 évvel ezelőttig, mert azt a szerepet töltötte be, mint ma az angol.

Ma a latin NEM JÓ nyelvtanuláshoz. A latin "csak" egy szép hobbi. Ami haszna van, az a magyar és egyetemes kultúra egy részének könnyebb megértése, vagy pl. a XIX. századi magyar politikai cikkek olvasásához is kell, mert az tömve volt latin szavakkal.

De nem jó arra, amire az angol: nem használható se idegenforgalomban, se tudományokban, se nemzetközi kommunikációban.

A latin nemzetközi nyelv VOLT 2000 éven keresztül Európa nyugati és központi részén (keleten nem: ott a görög töltötte be ugyanezt a szerepet), s Észak-Afrika nyugati részén. Ma NEM az. A mai nemzetközi nyelv az angol.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 16:54:36

@Joaquin:

Az orvosok sem latinul tanulnak valójában, hanem latin kifejezéseket. A legtöbb biológiai, orvosi fogalom nemzetközi neve vagy latin vagy - ritkábban - görög.

Ugyanez a jogászoknál.

Manapság latinul ténylegesen a következők tanulnak:
- teológusok, hiszen latin (és héber meg görög) nélkül nem lehet komoly teológusnak lenni, mert az ember nem tud elolvasni eredeti anyagokat e 3 nyelv ismerete nélkül,
- nyugati rítusú katolikus papok, hiszen ez az egyházuk közös nyelve, latinul jelennek meg a hivatalos egyházi okmányok,
- bölcsészek, akik klasszikus filológiával foglalkoznak.

Hozzáteszem: aki áldoz idejéből a latinra, az nem fogja sosem sajnálni aztán. Fantasztikus nyelv! De mivel gyakorlati haszna kevés, így kötelezővé tenni ökörség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.07. 16:56:24

@doggfather:

Igen, megelőztél, én is furcsállom a címválasztást.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.01.07. 17:02:05

@Vidéki: "Ezeket a fogalmakat a cinizmus és nihilizmus, a kendermagos mentalitás kiszorította a köztudatból, de annak idején nem voltak haszontalanok"

dehogy szorította ki! ez csak egy ostoba propaganda-fogás a "jobboldaltól", hogy lehessen a "nem-jobboldal"-lal szembeni nem létező erkölcsi fölényüket hangoztatni.

légügyi megfigyelő 2013.01.07. 17:30:06

Számos egyéb pálya is feltárulhat a latint tanuló diákság előtt, így például a papi. É itt komoly távlatok nyílnak a plébánosi, püspöki, inkvizítori hivatás felé.
Nem lepődnék meg egyébiránt, ha a köszolgállati egyetemi képzés vallás-ideológiai szakot indítana, ahol az inkvizítorképzés beindulhatna. Azt hiszem, hamar az egyetemek listájának elején találnánk magunkat egy ilyen páratlan szakkal.

légügyi megfigyelő 2013.01.07. 17:31:14

@idelle: miféle nem létező erkölcsi fölény!!!! Te nem olvasol Bayer Zsoltot?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.07. 18:18:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor neked is: Ezzel is jelezni próbáltam, hogy NEM a latinos műveltséggel van problémám.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.01.07. 18:26:56

ahelyett egyébként, hogy valamelyik szláv nyelvet oktatnák kötelezően, ha már majdnem körülvesznek bennünket...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.07. 18:29:26

@idelle: Szerintem meg kötelezően ne tanítsanak semmilyen nyelvet. Pontosabban az legyen kötelező, hogy nyelvet tanuljon az ember, de hogy mit, azt had alakítsa már ki a kereslet-kínálat.

Ez egyébként tudtommal a mostani helyzet, és jó is ez így.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.07. 18:34:34

@Fedor: azért a mai világban Angol kötelezővel én egyet tudnék érteni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.07. 18:38:20

@doggfather: Kötelezővé tétellel ott sem. Szükség sincs nagyon rá amúgy, hisz nem nagyon van olyan ember, aki ne lenne tisztában a jelentőségével, és épp ezért tanulja is szinte mindenki. Ahogy fentebb is írtam: kereslet-kínálat. viszont ha valaki bármilyen okból nagyon nem akar angolul tanulni, mert mondjuk olyan erős német családi kapcsolatokkal rendelkezik, akkor had tanulhasson azt, ha neki az jobb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.07. 20:10:16

@Fedor: hát...

ha egyszer tanulja is szinte mindenki, akkor nyugodtan tanulhatná mindenki.

Akinek német kapcsolatai vannak az megtanulhat még egy nyelvet pluszban, nem?!
Illetve akinek ilyen olyan kötődése van az úgyis megtanulja ha kötelező, ha nem.

Joaquin 2013.01.07. 20:12:18

@Fedor: Én ismerek egy srácot, aki _nagyon_ jól beszéli a németet (gondolom családi okokból, bár sosem kérdeztem), de mivel angolul nem tud annyira - pedig azért azt is megérti - nem veszik fel külföldre. Hiába lenne mondjuk német a cég, ha angolul nem tudsz, nem kellesz. A dologhoz hozzátartozik, hogy az illető programozó, és ez a piac rendkívül globális (mivel a szállításnak gyakorlatilag nincs költsége), egy programot nem ritkán 3-4, különböző országban lévő cég csinál, akik nyilván angolul kommunikálnak.

DeMarco 2013.01.07. 20:54:01

@Fedor: Úgy látszik tudat alatt olvasunk egymás gondolataiban...

Igaz, ismét ragyogóan működik a fordított effektus.

Ha hiszed, ha nem, épp ma gondoltam arra, h meg kellene tanulnom latinul, vagy legalább készségszinten bele kellene mélyednem kicsit...

Így ráéreznék egyszer a lottószámokra...

Vidéki 2013.01.07. 23:27:27

@Fedor:

„Meglepő tervvel állt elő Hoffmann államtitkársága: kötelezővé tennék a latint”

Harsogja vastag betűs címével az Eduline

„A nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a tanulók” – az oktatási államtitkárság szerint ez az egyik intézkedés, amellyel javítani lehet a középiskolai nyelvoktatás minőségén, legalábbis ez áll a december közepén nyilvánosságra hozott nyelvoktatási stratégiában, a „fehér könyvben”. "

Vettem a fáradságot és elolvastam a hivatkozott „fehér könyvet” és a következő szöveget találtam:

„• Tanított nyelvek száma

1. A négyosztályos gimnáziumok két idegen nyelv tanulását biztosítják.

Azok számára,
akik két nyelvet tanultak az általános iskolában, ennek a két nyelvnek a tanítása

folytatódik a gimnáziumban nem kezdő szintről. A gimnázium – a korábban említett
általános iskolai felmérők eredményeire támaszkodva – különböző szintű csoportokat
indít.

2. Azoknak a tanulóknak a számára, akik az általános iskolában csak egy nyelvet
tanultak, a gimnázium kezdő szinten indítja a második nyelv óráit.

3. Hat- és nyolc- évfolyamos gimnáziumokban az első és második nyelv indításának
ütemezése életkor tekintetében azonos a 8 + 4 rendszerével.

A hat és nyolc osztályos
gimnáziumok azonban harmadik idegen nyelv tanítására is lehetőséget kapnak
tanórai keretek között, vagy tanórán kívüli tevékenységként.

4. A nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a
tanulók. (15. old.)

Tetszik érteni? Második nyelvként, nem pedig az angol helyett!

5. A 8. oldalon ez olvasható: „Fontos szempont az idegen nyelvek megválasztásának kérdése.

Angolul mindenkinek tudnia kell,

napjainkban az angol nyelv alapvető szerepe a

nemzetközi érintkezésben vitathatatlan."

6. Ez Fedor tolmácsolásában így van értelmezve:

„Az angol-tanulást ne erőltessük, sőt, szorítsuk vissza, mert túl könnyű, „

7. Fedor a Facebook-on Nyáry Krisztián irodalomtörténész tolmácsolásában olvasta „Rózsa néniék legújabb agymenését”.

Fedor tovább folytatta a tolmácskodást

Így lett a fehér könyv magyar szövegéből:

„Angolul mindenkinek tudnia kell”= „Az angol-tanulást szorítsuk vissza!”

Karinthy Frigyes frappánsan rámutatott, hogy a tolmácsolás, az ide-oda információáramlás milyen következményekkel járhat.

Ady Endre versét fordította kétszer oda vissza.

Az eredeti szöveg így hangzott:

„Jöttem a Gangesz partjairól,
Hol álmodoztam déli verőn,
A szívem egy nagy harangvirág,
S finom remegések az erőm.”

Az oda-vissza műfordítás végeredménye ez lett:

„A Herz féle szalámiban,
Sokkal sűrűbb a só,
Mint más efféle terményekben,
Hidd el ó nyájas olvasó!”

Tallono 2013.01.08. 01:39:53

@Fedor: Csak, hogy ne mindig támadjalak, erről ez jutott eszembe:

www.youtube.com/watch?v=QYGInEXBhAg

:) :)

DeMarco 2013.01.08. 07:50:40

@Vidéki: Most muszáj volt tényekkel megzavarni az előre kiadott koncepciós, rettegős vonalukat? :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.08. 09:06:43

@Vidéki: @DeMarco: "Tetszik érteni? Második nyelvként, nem pedig az angol helyett!"

Sehol nem írtam, hogy az angol helyett. Csupán azt, hogy míg az angol nem kötelező, addig meg az. Ez tény? Tény. Kérdés?

"Fedor a Facebook-on Nyáry Krisztián irodalomtörténész tolmácsolásában olvasta „Rózsa néniék legújabb agymenését”."

Nyáry egyszerűen megosztotta azt a cikket, amit én is belinkeltem, egyedül a latin közmondást fűzte hozzá (közbevetve: érdemes lenne mindenkinek követnie az ő Facebook oldalát, akit egy kicsit is érdekel a magyar irodalom).

"Fedor tovább folytatta a tolmácskodást

Így lett a fehér könyv magyar szövegéből:

„Angolul mindenkinek tudnia kell”= „Az angol-tanulást szorítsuk vissza!” "

Csak hogy én azzal a mondattal NEM a fehér könyvre céloztam, hanem egy korábbi megnyilatkozásra, amikor konkrétan ezzel érvvel állt elő az oktatási államtitkárság egy stratégiai tervben. Belinkeltem a posztba is, talán nem ártott volna rákattintani, mielőtt nekiállsz belekötni. De a kedvetekért újra:

fedor.blog.hu/2011/08/17/hozzuk_vissza_a_kotelezo_orosztanulast

És hogy azon belül se találnád a forrást:

www.origo.hu/itthon/20110816-az-angol-helyett-a-neolatin-nyelveket-tamogatja-a-nyelvoktatasi-strategia.html

Szóval most akkor ki is vitatkozik a tényekkel?

Vidéki 2013.01.08. 09:12:06

@DeMarco:

Valóban a valóság megzavarhatja a látomásokat.

Ilyenkor a vakhitűek a valóságot szokták inkább elvetni, mint a látomásokat.

„a hír hallatán itt-ott máris beindult a szokásos hápogás, ami bármilyen hoffmanni tervet kísér a magyar blogoszférában. „

rajcsányi.gellért (ergé) a mandineren jól megvilágítja a latin nyelv ellenes hápogás értelmetlenségét.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.08. 10:29:15

@Tallono: Egy olyan filmből ajánlasz részletet, amelyben kigúnyolják a vallást? Most lebuktál :-)

Vidéki 2013.01.08. 10:37:46

@Fedor:

Ez fejezi ki az Oktatásügyi Államtitkárság álláspontját:

A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének
stratégiája
az általános iskolától a diplomáig
Fehér könyv
2012 – 2018
Készült 2012. december.

A 8. oldalon "expressis verbis"

(félreérthetetlenül, határozottan, nyíltan kimondva)

ez olvasható:
„Fontos szempont az idegen nyelvek megválasztásának kérdése.

Angolul mindenkinek tudnia kell,

napjainkban az angol nyelv alapvető szerepe a
nemzetközi érintkezésben vitathatatlan."

Ez nem azonos azzal, amit te feltételezel az Oktatásügyi Államtitkárság álláspontjáról, miszerint: „Az angol-tanulást ne erőltessük, sőt, szorítsuk vissza,”

Egy latinos műveltségű „római jellem” nem próbálkozott volna meg ekkora ferdítéssel, mint te tetted.

Ha mégis valami sorscsapás miatt a Dyslexia nevű betegségben, (az olvasás zavarában) szenvedne egy latinos műveltségű „római jellem”, az nem lenne rest ráébredni hibájára és önkritikát gyakorolna.

Hamut szórna a fejére és megszaggatná köntösét!

Ez is lehetne egy előnye a latin nyelv oktatásának (az angol nyelv mellett, második nyelvként) a nyolc osztályos gimnáziumokban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.08. 10:53:55

@Vidéki: "Ez nem azonos azzal, amit te feltételezel az Oktatásügyi Államtitkárság álláspontjáról"

Akkor még egyszer, mert itt nem én vagyok a dyslexiás, hanem te, mivel már kétszer is belinkeltem neked a forrást: AZ IS az államtitkárság hivatalos terve volt. Arról meg nem én tehetek, ha összes-vissza beszélnek.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.08. 11:37:10

"szolgálja a diákok való életre történő felkészítését"

ezt inkább írd latinul, magyarul nem ment!:)

montmartre 2013.01.08. 16:12:44

Középiskolai latintanárként azt mondom, értelmetlen az ötlet. 5-6. osztályban felesleges a latin nyelvtan: néhány kimagasló képességűn kívül csak szenvednek vele. Ami érdekes nekik, az kultúrtörténet, amire amúgy, más órán nem kerül sor. Átfogó képük a római világról és kultúráról ettől még nem lesz, de az érdeklődésük felkelthető, ismereteik gyarapíthatók. Latin nyelvtant 7. évfolyamtól lehet értelme tanítani, de csak választható jelleggel. Az a világ a múlté, amelyben a latin világnyelv volt - ha valakit mélyebben érdekel, legyen lehetősége tanulni, ha akarja, akár klasszikus, azaz restituált ("Kaiszár"), akár humanista ("Cézár") kiejtéssel. Nem tartanám elvetendőnek a humán- és reálgimnázium kettős rendszerének felelevenítését, bár humán műveltségű emberként is úgy látom, hogy reál alapokra gyakran építhető humán tájékozottság, míg fordítva sajnos ritkán. Aztán ha még marad olyan, aki eredetiben is megérti a latin auktorokat, elmerenghet például Cicero szavainak aktualitásán:

"Quanti vero ista civitas aestimanda est, ex qua boni sapientesque pelluntur?" (Tusc. disp. 5, 37, 108-109.)

greybull 2013.01.08. 21:25:27

Országh professzortól (90 előtt gyakorlatilag minden angol szótár az ő nevéhez fűződik) amikor ő is a 90-es éveit járta, megkérdezték, hogy tessék mondani, meddig kell angolt tanulni, hogy jól tudjunk angolul? A válasz az volt, hogy tudod édesfiam én már 85 éve tanulom, de még nem tudok.
Szóval az angol - az angol a modern idők latinja, a, helyesebben: "A" világnyelv.
Nem mellesleg tele latin eredetű szavakkal.
Szóval most elvesztegetni 8-10 évet egy halott nyelvvel, ahelyett, hogy a ma, azaz a MA - és várhatóan a holnap, sőt holnapután - nyelvét tanulják meg a gyerekek jól? - ez több, mint bűn: ez hiba. Abból is a megbocsáthatatlan.
Kedves Róza: Fornication Under Concern of the King yourself! (Fuck yourself!)

DeMarco 2013.01.09. 07:24:38

@Fedor: És hát akkor megint sikerült adni a sza.nak egy pofont. Benneteket könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát...

index.hu/belfold/2013/01/09/kell-e_tanulni_latinul/

Végtelenül szánalmas már ez a folyamatos rettegtetés, kamuáradat, hisztizés amit csináltok, de legalább egyszer bejönne...
Zsinórban sültök fel a prekoncepcióitokkal, de ahelyett, h magatokba néznétek és azt mondanátok, h bocsi tévedtem, gyorsan kerestek más hülyeséget amitől lehet rettegni feleslegesen és nyomatjátok azt.

Hoppácska, Matolcsy tartotta a hiánycélt, tíz éve először...és még kibaxott imf sem kellett hozzá.
Lenne egy ötösöm, h ennek ellenére sem fog engedni az eu, majd kitalálnak vmit, h tovább tudjanak szivatni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.09. 08:56:44

@DeMarco: Érdekesen állsz hozzá a dolgokhoz. Az fel se merül benned, hogy egyszerűen csak visszakoztak pont a felháborodás miatt? Mostanában úgyis kezdenek belelendülni ebbe :-)

Arra meg nagyon legyél büszke, hogy tartották a hiánycélt. Persze, miután egy csomószor módosították. Úgy könnyű... Bár már mégse, hisz tavaly még úgy se sikerült :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.09. 09:03:47

@DeMarco: Amíg te itt örömködsz, addig a való világban ezek a hírek mennek:

"Szakadékba zuhant a magyar ipar
Katasztrofális hónapja volt novemberben a magyar iparnak: a KSH által kedden közölt előzetes adatok szerint 6,9 százalékkal esett vissza a tavaly novemberivel összevetve. Ilyen szintű éves visszaesést 2009 novembere óta, azaz három éve nem regisztráltak, akkor viszont már kifelé tartott az ipar a válságból, most viszont egyre mélyülőnek látszik a krízis."

DeMarco 2013.01.09. 11:10:00

@Fedor: "Az fel se merül benned, hogy egyszerűen csak visszakoztak pont a felháborodás miatt?"

Ha-ha-ha... :)))) Szétröhögöm a fejem...

Állítasz valami orbitárlis nagy hülyeséget, aztán amikor igen rövid időn belül kiderül, hogy ismét mellélőttél, akkor azzal magyarázod meg magadnak, hogy biztosan csak megijedtek. :)))))

Persze-persze Móricka...

"Persze, miután egy csomószor módosították. Úgy könnyű..."

A csomószor, az egyszer. És alig tértek el tőle. De ez a saját hiánycéljuk volt, nem az eu-s. Ugyanis abba még így is simán belefértek. Ezért jössz a tavalyi adattal, mert az ideibe nem tudsz belekötni, igaz, abba is csak épphogy nem, mert közel jártak akkor is.

Hogyne örömködnék! Ezt a célt a kommancsok az alatt a nyolc év alatt SOHA nem érték el, EGYSZER SEM! Még "szakértő" (He-he) kormánnyal sem. Még annak ellenére sem, hogy mellette megduplázták az államadósságot és rohangáltak az imf-hez kölcsönökért. Na ez az égő barátom, ez az, amit semmilyen csűrés-csavarással nem tudsz kimagyarázni.

"Katasztrofális hónapja volt novemberben a magyar iparnak"

Én is olvastam a cikket, bár kevésbé vagyok borúlátó, mint az írója. Már nyáron is a mezőgazdaság volt a húzóág, nem az ipar. Világszinten csökkent a kereslet és túltermelés van számtalan területen. Nálunk is pang a kereslet, az ingatlan ipar áll, az építőipar áll, stb.
De figyeld csak a jó híreket is, A Suzuki visszaállt a kétműszakra, a Grundfos nagyot bővít, stb.
A mérleg kicsit kibillent év végére és még a kövi két hónapban marad is sztem, de tavasztól újra felfelé fog pörögni. És ha az usa, meg az unió megoldást talál a problémáira, akkor elindul a fellendülés. Ha viszont mélyül itt is-ott is a válság, amire azért van esély, akkor mi is lefelé fogunk menni.

Az ilyen címek: "Újabb világcég távozott az országból" félrevezetőek. Mindenki azt gondolta, h vmi bricohoz hasonló cég ment, közben meg vmi noname izé, aminek egyetlen üzlete volt, vmelyik pesti plázában, amiben földi halandó még sosem járt. Hadd ne kezdjek már ilyeneken izgulni.

Vidéki 2013.01.09. 12:35:55

@DeMarco:

„A nyolcosztályos középiskolákba az összesen 200 ezer gimnazista kb. 15 százaléka, 30 ezer diák jár.” (Joób Sándor
2013. január 9., szerda 00:59 Index)

A 2011/2012-es tanévben Magyarországon
a középfokú
oktatásban 567 ezer fiatal tanul.

A 30000 nyolcosztályos gimnazista az össz középiskolás létszámnak mindössze 5,3 %-át teszi ki.

Erre alapozva verték a habot Ron Werber magyarországi tanítványai a magyarországi nyelvoktatás csődjéről!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.09. 12:48:44

@DeMarco: "Állítasz valami orbitárlis nagy hülyeséget, aztán amikor igen rövid időn belül kiderül, hogy ismét mellélőttél, akkor azzal magyarázod meg magadnak, hogy biztosan csak megijedtek. :)))))"

1. Idéztem valamit egy hivatalos kormányzati iratból. Ha ez orbitális hülyeség, akkor nem engem minősít. Ha utólag magyarázkodnak, akkor se.

2. Kedvenc csúsztatásod, hogy én állandóan mellélövök, mikor ez tényszerűen nem igaz. Bő 4 év alatt írtam majdnem 700 posztot, és egy kezemen mg tusom számolni, hogy hányszor kellett kijavítanom magam. Ez azért nem rossz arány. Az már persze más kérdés, hogy te mibe magyarázod bele, hogy szerinted tévedtem, de már bocs, ez nem mérvadó.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.09. 13:04:01

@DeMarco: Ja igen: "megduplázták az államadósságot"

Mikor szoksz már le arról, hogy sokszor megcáfolt hazugságokkal traktálj? A közelében se voltak a duplázásnak, viszont 11-ről 4-5%-ra csökkentették a hiányt két év alatt, ráadásul törvényes eszközökkel. Ezt "csökkentették" kínkeservesen tovább Orbánék egy rakás törvénytelen eszközzel, a magántulajdon megsértésével, stb. És most ne gyere azzal, hogy de ezt nem az emberek fizették meg, hanem a multik, mert pont most derült ki, hogy ez mekkora baromság. És tényleg, mennyivel jobb kétes államoktól meg spekulánsoktól kurva drágán hitelt felvenni, ahogy a mostani kormány teszi, ahelyett, hogy az IMF-től szereznénk be ugyanazt a pénzt feleakkora kamattal. De hát mit neked az a pár száz milliárd Ft, amibe ez a néphülyítő retorika kerül, és mit te is beszopsz, a lényeg, hogy Viktor a király, igaz?

DeMarco 2013.01.09. 22:47:00

@Fedor: "1. Idéztem valamit egy hivatalos kormányzati iratból."

Az idézet pontos volt. A belőle levont következtetés volt durva csúsztatás és a belőle csinált cirkusz volt teljesen felesleges és újabb öngól. Nem magyarázkodtak, csak leírták lassabban, h, ti is megértsétek...

"2. Kedvenc csúsztatásod, hogy én állandóan mellélövök, mikor ez tényszerűen nem igaz."

Á, dehogy. Csak hetente néhányszor fordul elő. Eddig bármin rettegtetek, arról rövid úton kiderült, h vagy kamu, vagy közel sem úgy lesz a végén, ahogy előre hisztiztetek róla. Legyen szó latinról, regisztrációról, tandíjról, imf-ről, vagy akármiről amire éppen rákattantok.

"Bő 4 év alatt írtam majdnem 700 posztot, és egy kezemen mg tusom számolni, hogy hányszor kellett kijavítanom magam."

Ezt mondom én is. Az önmagadba nézés teljes hiánya. Ahelyett, h kijavítanád magad, jön az újabb rettegés vmi újabb légből kapott hülyeségtől. Mert most azt kellene írnod, h bocsi tévedtem, mégsem lesz kötelező a latin, csak túlreagáltam és félreértelmeztem vmit. (És akkor még a miért-et ne is feszegessük.)

"A közelében se voltak a duplázásnak"

ööö.. ezt gondold át még egyszer. Csinos grafikonok vannak az 52-ről 80-ra emelkedett államadósság mértékéről, amiben még benne sincs az önkormik által ebben az időszakban felvett hitelek aránya. Összességében talán még több is, mint dupla. Ez tény.

"Ezt "csökkentették" kínkeservesen tovább Orbánék egy rakás törvénytelen eszközzel"

Mármint szerinted voltak "törvénytelen eszközök", meg "a magántulajdon megsértésével".

"És tényleg, mennyivel jobb kétes államoktól meg spekulánsoktól kurva drágán hitelt felvenni"

Ezt úgy hívják, hogy szabad piac! A legtöbb állam is itt tobzódik, csak a nagyon megszorultak állnak szóba az imf-el. Amerika legnagyobb hitelezője kína, innentől meg tehetsz egy szívességet.

"ahelyett, hogy az IMF-től szereznénk be ugyanazt a pénzt feleakkora kamattal"

Nem unod még, hogy mindig csak a mondat felét írod le?? Feleakkora kamattal és ötször akkora szuverenitás vesztéssel, mivel a hitellel együtt jár a szöges póráz is.

Ami meg a pénzügyi adót, vezetékadót, stb. illeti, ugye te sem gondoltad soha egy percig sem komolyan, h bármelyik multi benyeli bármelyiket is?
Pláne a bankok. Nem értem miért csodálkoznak erre rá egyesek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.10. 11:39:05

"A belőle levont következtetés volt durva csúsztatás"

Persze. Marha nagy csúsztatás szó szerint venni a leírtakat...

"Eddig bármin rettegtetek, arról rövid úton kiderült, h vagy kamu"

Állíts már össze egy tízes listát, de olyanokból, amelyek valóban kamuk voltak. Szerintem még ötöt se fogsz találni...

"Csinos grafikonok vannak az 52-ről 80-ra emelkedett államadósság mértékéről"

És a 80 mióta duplája az 52-nek? Hányas voltál matekból?

Az önkormányzatok java része pedig fideszes volt, egyébként meg meg benne van az államadóságban az ő adósságuk is.

"Mármint szerinted voltak "törvénytelen eszközök", meg "a magántulajdon megsértésével"."

Meg mindenki szerint, aki nem a kormány seggéből bújt elő az Alkotmánybíróságtól az EU-ig.

"Amerika legnagyobb hitelezője kína, innentől meg tehetsz egy szívességet."

Csak tudod az a kurva nagy különbég, hogy Amerika papírjait úgyis viszik, hogy nem kell az IMF hitelénél kétszer nagyobb kamatot kínálnia a kötvényeire, hogy megvegyék, így nekik ez nem plusz költség, sőt olcsóbb. Nálunk viszont rohadtul nem ez a helyzet, pedig 2010-ben még megvolt erre az esély.

" Feleakkora kamattal és ötször akkora szuverenitás vesztéssel, mivel a hitellel együtt jár a szöges póráz is."

De miben nyilvánulna ez meg, könyörgöm?

"Ami meg a pénzügyi adót, vezetékadót, stb. illeti, ugye te sem gondoltad soha egy percig sem komolyan, h bármelyik multi benyeli bármelyiket is?
Pláne a bankok. Nem értem miért csodálkoznak erre rá egyesek."

Vicces vagy. Mi mondtuk meg előre, hogy mekkora baromság azt hinni, hogy ezt az adót a multik fizetik meg, és nem mi, és ti voltatok azok, akik fennen hirdettétek, hogy de jó, most nem minket adóztatnak, hanem a bankokat, és ezek után még te ülsz fordítva a lovon?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.10. 12:50:36

@DeMarco: Csak egy kis statisztikai megerősítés:

"Megvolt az ára a magyar szabadságharcnak 2012-ben: ezúttal sem lett olcsóbb a magyar állam finanszírozása. Az államadósság után fizetett kamatkiadások ugyanis tavaly soha nem látott összeget tettek ki nominálisan, pedig korábban több száz milliárdos megtakarítást vizionált a kormány. Ezek alapján pár év alatt nagyot változtak a gazdaságpolitika céljai: inkább felvállalja a magasabb adósságszolgálatból eredő terheket, cserébe IMF-megállapodás nélkül, saját(os) eszközökkel operál, nem foglalkozik az ebből fakadó bizalmi deficittel."

www.portfolio.hu/gazdasag/eldolt_feladta_egyik_fontos_celjat_a_kormany.178007.html

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.10. 13:31:00

@DeMarco: Na jó, egy utolsó, és ma már nem sanyargatlak tovább a valósággal:

" a 2014 tavaszi választások előtt a 3 millió nyugdíjasnak kifizetnek 230-240 milliárdot, ugye ilyen böszmeséget már csináltak ebben az országban, csak akkor 19 ezer forint volt az összeg.
Idén amúgy infláció feletti (+5,2%-os) nyugdíjemelést kapnak, ez már alapból több (+150 milliárd), mint amit a teljes magyar felsőoktatásra költ az állam (125 milliárd), sőt még a teljes bankadónál is nagyobb összeg.

Így viszont mát összeáll a kép:
"Nem lesz választási költségvetés" - mondták, pedig nagyon is lesz.
Ezért nincs semmiféle megegyezés az IMF-el, mert egy IMF-hitelkeret mellett szó sem lehetne semmiféle 13. havi nyugdíjról vagy kompenzációról.
Ezért akar mindenáron kikerülni Orbán a túlzottdeficites eljárás alól, hogy az EU ne ugasson bele, hogy beindul a pénzszórás. Ezért találta ki Matolcsy az új adókat, az adóemeléseket, az aktívak sunyi és alattomos megsarcoltatását."

vastagbor.blog.hu/2013/01/10/tizenharmadik_johet_a_tizennegyedik_is

DeMarco 2013.01.10. 14:48:30

@Fedor: "Persze. Marha nagy csúsztatás szó szerint venni a leírtakat..."

Az a csúsztatás, hogy egy háttértanulmányt, egy javaslat-halmazban elhangzó mondatot kiragadva, úgy tettél, mintha az már egy elfogadott, bevezetett vmi lenne, holott pontosan tudod, hogy rengeteg köztes lépcsőn, szűrőn kell átjutni, ahol az ilyen ötletek sorra fennakadnak. Ahogy ebben az esetben is ez történt. Felböfögtetek vmit, aztán most csendben távoztok és keresitek a másik gumicsontot.

"És a 80 mióta duplája az 52-nek? Hányas voltál matekból?"

Azt mondtam, hogy közel duplájára és alig maradtak el ettől a számtól. Arányaiban egyértelműen látható az "eredményük". Az, hogy nem érték el a 100%-ot csupán azon múlt, hogy végre el lettek zavarva.

"Csak tudod az a kurva nagy különbég, hogy Amerika papírjait úgyis viszik"

Csakhogy te nem ám a pénzügyi részét kritizáltad, hanem arra céloztál, hogy nem a szentséges, "baráti" imf-től kuncsorogtunk, hanem kínától, mert az olyan antidemokratikus, ciki állam. Tehát semmi különbség nincs ebből a szempontból nézve. Amerika is onnan veszi a zsét. Vagy ha már onnan sem kap, legfeljebb nyomtat magának...

"Nálunk viszont rohadtul nem ez a helyzet, pedig 2010-ben még megvolt erre az esély."

Meg is ragadtuk és elzavartuk őket a pi..ba.

"De miben nyilvánulna ez meg, könyörgöm?"

Leginkább a fizetésemben... Az amcsi imf-es zs csak ne turkáljon a zsebemben, mert péklapáttal baxok a kezére...én se turkálok az ő zsebében, felőlem nullára is leértékeltetheti a dollárt.

"Mi mondtuk meg előre, hogy mekkora baromság azt hinni, hogy ezt az adót a multik fizetik meg, és nem mi, és ti voltatok azok, akik fennen hirdettétek, hogy de jó, most nem minket adóztatnak, hanem a bankokat"

Most is azt mondom, hogy arányos teherviselés kell, meg kell osztani a terheket, az összes adózó között, amibe a multik és a bankok IS beletartoznak. Az már a kormány inkompetenciáját mutatja, hogy engedik áthárítani a terheket. Mert senkinek egy percig sem lehetett kétsége, hogy azonnal áthárítanak minden terhet magukról. Ezért szoktam hangosan röhögni, amikor hallom őket sirdogálni, hogy ők jajj mennyit vesztettek a kormány miatt...
Ugyanakkor támogatom azt is, hogy az adózás helyeződjön át arra, hogy az fizessen aki használja a szolgáltatást.
Aki iszik, cigizik, chipset zabál az fizessen több adót, amit beletesznek az egészségügybe, mert úgyis ők fogják jó eséllyel használni a szolgáltatást.
Az a kormánynak lenne a felelőssége, hogy a terheket ne háríthassák át a fogyasztóra, vagy ne az egészet.

"Az államadósság után fizetett kamatkiadások ugyanis tavaly soha nem látott összeget tettek ki nominálisan"

KAMATKIADÁSOK!! Amit a fletó és libajnai vettek fel imf hitelt és eu-s hitelt, annak fizetjük a kibaxott magas kamatait. Kapaszkodj meg, 2013-ban még nagyobb összegeket kell nekik kiperkálni. Az utána következő évek nyugisabbak lesznek, most kell összekapniuk magukat ebben az évben.

"inkább felvállalja a magasabb adósságszolgálatból eredő terheket, cserébe IMF-megállapodás nélkül, saját(os) eszközökkel operál, nem foglalkozik az ebből fakadó bizalmi deficittel."

Ennyi. Vagy szöges nyakörv, vagy duzzogó nyugati rabszolgatartók. Más választás nincs. Inkább ők duzzogjanak, mint mi.

Nyugdíjkérdésben egyetértünk. Ráadásul sztem öngól. Beszéltem néhány véres szájú komcsibarát nyuggerrel. Fogalmuk sem volt, hogy nekik infláción felül emelkedik a nyugdíjuk, miközben a dolgozó rétegek bére alig nő és bőven infláció alatt maradnak a béremelések és ezt még jó eséllyel megfejelik a választás előtt egy újabb emeléssel, hogy elhappolják a maszop szavazóit, ezzel végleg pontot téve a maszopra. Néztek, mint a luki nyúl és továbbra is habzó szájjal viktoroztak. Szóval sztem lyukas vödörbe öntik a vizet és totál feleslegesen. Nekik még mindig kádár a király és így is fognak meghalni. Még legalább 15-20 év kell ahhoz, hogy végleg kitörlödjön a cucializmus. Most nincs itt az ideje a pénzosztásnak, ellenkezőleg, minden fillért meg kell fogni, nem baj, ha több jön be, több lesz a kasszában.
Sőt Viktor helyében azt kommunikálnám, hogy nem lesz pénzosztás, feszes marad a költségvetés, tartanak minden számot. Értem én, hogy minden kormány kisöpri a padlást választások előtt és szétosztja sleppnek, hátha buknak, de kockázat nélkül nincs győzelem és ha az emberek azt látják, hogy vki nem kezd el osztogatni, hanem tartja a kasszát, rá fognak szavazni. De hát reálisan nézve, ez csak utópia.

nandras01 2013.01.10. 14:50:00

@Vidéki:
"„Dulce et decorum est pro patria mori”. Azaz „Szép és dicső dolog a hazáért meghalni”."
aha.
erre mondta patton, -pedig ő sem volt éppen latinos műveltség nélkül...- hogy:
"nem az nyeri meg a háborút, aki meghal a hazájáért, hanem aki eléri, hogy az ellen haljon meg az ő hazájáért"

nb. négy évig tanultam latint és római történelmet. nem volt haszontalan, és érdekes is volt, de azért kötelezőként nem erőltetném.

nandras01 2013.01.10. 15:03:19

@Fedor: bocs az offért, de mivel többedszer fordul elő, szóvá teszem.
"akkor had tanulhasson"
a "had" a sereget, nagysokaságú valamit jelent.
javallom inkább a "haDD" használatát :)
on

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.10. 15:06:22

@nandras01: Ha posztban fordul elő, akkor szólj nyugodtan, de kommentben, amit nem egyszer mobilról írok, kapkodva, és még a mobil szókijavítója is rendszeresen megtréfál...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.10. 15:23:24

@DeMarco: "Azt mondtam, hogy közel duplájára"

Egészen pontosan azt írtad, hogy "mellette megduplázták az államadósságot". Ne próbáld meg szépíteni.

"Az, hogy nem érték el a 100%-ot csupán azon múlt, hogy végre el lettek zavarva."

Ez se állja meg a helyét, hisz már trendfordulóval adták Bajnaiék a kormányzást, és továbbra se vagy hajlandó figyelembe venni, hogy a világválság nélkül közel se lenne ennyi a felvett hitel mértéke.

"Csakhogy te nem ám a pénzügyi részét kritizáltad, hanem arra céloztál, hogy nem a szentséges, "baráti" imf-től kuncsorogtunk, hanem kínától, mert az olyan antidemokratikus, ciki állam."

És ez Amerikában se tetszik mindenkinek, sokaknak nem tetszik ott sem ez. Másrészt meg, de a pénzügyi részét is kritizálom, hisz mindig mondom azt is, hogy fele annyiba kerülne az IMF.

"Leginkább a fizetésemben... Az amcsi imf-es zs csak ne turkáljon a zsebemben, mert péklapáttal baxok a kezére...én se turkálok az ő zsebében, felőlem nullára is leértékeltetheti a dollárt."

Hogyan tudna beleturkálni a zsebedbe az IMF-, áruld már el. Mert én azt látom, hogy az én zsebem (és mindenki másé) pont azt sínyli meg, hogy mindenáron el karjuk kerülni az IMF-et, és emiatt hetente jönnek az újabb és újabb adók.

"Az már a kormány inkompetenciáját mutatja, hogy engedik áthárítani a terheket. "

És mégis mit tehetnének magáncégekkel szemben? Legyen állami árhivatal, mint a kommunizmusban?

"Ezért szoktam hangosan röhögni, amikor hallom őket sirdogálni, hogy ők jajj mennyit vesztettek a kormány miatt... "

Miért, mégis ki miatt? Ki veti ki az adókat, és kinek az inkompetenciája miatt van szükség hetente új adókra?

"KAMATKIADÁSOK!! Amit a fletó és libajnai vettek fel imf hitelt és eu-s hitelt, annak fizetjük a kibaxott magas kamatait."

Csak hogy ez lehetett volna jóval kevesebb is, mondjuk ha normális gazdaságpolitikával elérték volna, hogy alacsonyabb legyen az euro árfolyama, és hogy normális áron kapjunk pénzt a refinanszírozásra, ne ilyen méregdrágán, mint most, hogy az unortodox megoldások miatt bóvliba kerültünk, miközben 2010 elején már felminősítést valószínűsítettek.

"Vagy szöges nyakörv, vagy duzzogó nyugati rabszolgatartók."

De miben nyilvánulna meg az a nyakörv, áruld már el. Erre még ugyanúgy nem tudott senki normális választ adni, mint arra sem, hogy mi értelme lett volna a szerencsére elkaszált választási regisztrációnak a FIDESZ csalási tervein kívül.

"Vagy szöges nyakörv, vagy duzzogó nyugati rabszolgatartók."

Csoda történt, végre van olyan Orbán terv, amiért nem lelkendezel...

DeMarco 2013.01.12. 07:57:33

@Fedor: "Ne próbáld meg szépíteni."

Te próbálod szépítgetni, de lehetetlen. A számok önmagukért beszélnek.

"hisz már trendfordulóval adták Bajnaiék a kormányzást"

Hidd csak ezt. Valójában akkor lett volna trendforduló, ha előrehozott választások lettek volna és bajnai sosem lett volna kormányon.

"És ez Amerikában se tetszik mindenkinek"

Ez legyen az ő bajuk. Sztem meg nem kínával van a probléma náluk, hanem a fed-el, a bankokkal és a kormányukkal. Csak azért nem buknak nagyokat, mert a saját pénzükben vannak eladósodva és a világ is azt használja zömében. De az elmúlt száz évben 64-szer emelték meg az államadósság-plafont, és a dollár értéke töredéke az eredetinek. A pénznyomtatással szépen értékelik le a pénzüket. A tegnapi biankó billiárdos érme ötlete pedig egyenesen hajmeresztő. Na az tényleg unortodox húzás lenne. De ez legyen az ő bajuk.

"hisz mindig mondom azt is, hogy fele annyiba kerülne az IMF."

De azt mindig minden esetben elfelejted hozzátenni, hogy milyen áron, milyen feltételek mentén. Az olcsó még nem biztos, hogy jó is. Óvakodj a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is... Nekem egy lyukas garas sem kellene tőlük.

"és emiatt hetente jönnek az újabb és újabb adók."

Én meg azt látom, hogy pont az imf és az unió kukacoskodása miatt kellenek az újabb adók, mert semmi sem elég nekik, mindig még többet akarnak. Kivéve a támogatásokból, abból sokkal kevesebbet akarnak adni.

"Hogyan tudna beleturkálni a zsebedbe az IMF-, áruld már el."

A kedves kis kívánságlistájuk miatt. Minden eleme az én pénztárcámat célozza. És elő ne gyere azzal, hogy de nincs is listájuk...

"És mégis mit tehetnének magáncégekkel szemben? Legyen állami árhivatal, mint a kommunizmusban?"

Például szabályokat alkothatnának, ami alól nem lehet kibújni és maximálisan be is hajtanák azt. Tudod, szabad piac + szabályozó állam. Nálunk csak az előbbit ismerik, a másik rendre alulmarad. Ha pedig nem akarják betartani a szabályokat, akkor igen, legyen erősebb állami beavatkozás.
Ha egy munkahelyen vkinek nem tetszik valami, azonnal megkapja, h menj a pi.ba, találok helyetted másik százat azonnal (és sajnos ez így is van). A kormánynak sem kellene felülni a zsarolásnak. Neki is pont ezt kellene mondania. Nem tetszik? Menj a pi.ba, majd jön helyetted más. Ehelyett, alamuszi módon elnézi, ahogy például a bankok egy az egyben, sőt talán még keresve is egy kicsit rajta, átterhelik az emberekre a terheket.

"Miért, mégis ki miatt?"

Például saját maguk miatt. Kik okozták a világválságot? Kik voltak nagyon is lelkesen asszisztálóak a devizahitelezésben? Kik vitték ki targoncán a pénzt az országból? Melyik bankok voltak a legjövedelmezőbbek az eu-ban közvetlenül a válság előtt? Könnyű másokat okolni, a saját hibáikért.

"Csak hogy ez lehetett volna jóval kevesebb is, mondjuk ha normális gazdaságpolitikával elérték volna"

Úgy van. Lehetett volna kevesebb is, sőt egyáltalán nem kellett volna, ha normális gazdaság politikát folytattak volna a ballib kormányok. De ehelyett csúnyán elbaxták. "A válság ide el sem ér" mondta anno a pannon puma...

"az unortodox megoldások miatt bóvliba kerültünk, miközben 2010 elején már felminősítést valószínűsítettek."

Jah, hát a gyarmattartónak nem tetszik, ha lázad a rabszolga. Mázlink, hogy a gyarmattartók is szenvednek és nincs elég idejük ránk, mert otthon is van bőven problémájuk.

"mi értelme lett volna a szerencsére elkaszált választási regisztrációnak"

Például megúszhattunk volna egy durva nyugdíjemelést, amit helyette csinálnak. Hú, de jó. Inkább lett volna regisztráció...

"De miben nyilvánulna meg az a nyakörv, áruld már el."

Hányszor még??? Bankadó törölve. Ágazati adók törölve. Visszahozatnák a többsávos adózást, behozatnák a vagyonadót, stb. Kivétel nélkül mind az én (és a középréteg) pénztárcáját célozná. Nulla mozgástér lenne, mindenbe beleugatnának és közben fenyegetőznének, hogy nem utalják át a következő részletet, ha ellenállunk.
Sokkal többet ér a szuverenitásunk, mint egy kis bóvlipénz. Egyébként is csak az vegyen fel hitelt, akinek nem kellene feltétlenül. Fuldokló ne kapkodjon hitelért, mert csak lejjebb süllyed. Tanuljon meg úszni.

"Csoda történt, végre van olyan Orbán terv, amiért nem lelkendezel..."

Értem, hogy mint minden kormány, biztos, ami biztos alapon kisöpri a padlást a választások előtt és oda oszt, ahonnan a legtöbb szavazatot várja, de nem értek egyet vele, ahogy eddig egy esetben sem értettem egyet ezzel a rövidlátással. Enélkül a lépés nélkül is biztos lett volna a fidesz győzelme, vagy lehet, hogy most a négyötödre gyúrnak? :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.12. 12:03:05

@DeMarco: "Te próbálod szépítgetni"

Konkrétan rámutatok, hogy hol hazudsz, és én szépítgetek? Vicces vagy.

"Hidd csak ezt."

Ez nem hit kérdése, ezt mutatják a számok.

"A tegnapi biankó billiárdos érme ötlete pedig egyenesen hajmeresztő. Na az tényleg unortodox húzás lenne. "

Ez így van, de ennek most mi köze is van a Orbánékhoz?

"De azt mindig minden esetben elfelejted hozzátenni, hogy milyen áron, milyen feltételek mentén."

Mégis, milyen feltételekre gondolsz? Hogy kiszámítható gazdaságpolitikát kérnek cserébe, és demokráciát? A gonoszok...

"A kedves kis kívánságlistájuk miatt. Minden eleme az én pénztárcámat célozza. És elő ne gyere azzal, hogy de nincs is listájuk..."

Pedig nincs. Nem írnak elő semmi konkrétumot, ezt te is tudhatnád, ha nem csak Orbán százszor megcáfolt szava lenne neked szentírás.

"Lehetett volna kevesebb is, sőt egyáltalán nem kellett volna, ha normális gazdaság politikát folytattak volna a ballib kormányok."

Igen, Megyó elszúrta, Fletó elszúrta, el is lettek kergetve. De ez nem mentség arra, hogy a tőlük örökölt problémákat tovább súlyosbítjuk, miközben egyszer már közben elindultunk a jó úton...

"Jah, hát a gyarmattartónak nem tetszik, ha lázad a rabszolga. Mázlink, hogy a gyarmattartók is szenvednek és nincs elég idejük ránk, mert otthon is van bőven problémájuk."

Tudod jól, hogy ez baromság.

"Bankadó törölve. Ágazati adók törölve. "

Mert hogy ezek rossz megoldások voltak. Nem is annyira önmagukban, hanem inkább kivitelezésükben (és ez nagyon sok FIDESZ törvényről elmondható). Vagyonadót meg NEM ÍRNÁK ELŐ, mint ahogy semmit nem írnak elő, csak ajánlásokat tesznek, de végső soron nekik csak az kell, hogy egy hihető, kivitelezhető gazdasági tevet tegyenek eléjük. Na ez nem megy.
A vagyonadó nem lenne hülyeség amúgy, persze nem plusz adóként bevezetve, hanem az adórendszer komplex, jól átgondolt átalakításának részeként.

"Sokkal többet ér a szuverenitásunk, mint egy kis bóvlipénz. Egyébként is csak az vegyen fel hitelt, akinek nem kellene feltétlenül."

Ez egy önáltató baromság. Egyrészt nem az a kérdés, hogy veszünk -e fel hitelt, vagy sem, hanem az, hogy milyen módon. Elzavartuk az IMF-et, mert esetleg beleszólhatna az őrült tervekbe, aminek egy célja van, a hatalomban maradás akár az ország tönkremenetele árán is, így marad a szaba piac, ahol viszont az eddigi őrültségek miatt a kutya sem bízik bennünk, és ezért extra felárat fizetünk a tündérmeséért.

"Enélkül a lépés nélkül is biztos lett volna a fidesz győzelme"

Persze, ketteske.

DeMarco 2013.01.13. 22:51:34

@Fedor: Nem látom értelmét a válasznak. A baloldal teljes erkölcsi és pénzügyi kudarca után, kellett egy mentőöv, egy kapaszkodó, hogy ne kelljen szembenézni önmagukkal. Ez éveken át nagybajuszú bokros lett, most pedig a szerepét libajnai vette át. Úgy kapaszkodtok belé, mint az utolsó szalmaszálba, görcsösen, mereven és sóvárogva, hátha majd vele folytatni tudjátok a nyomort.

Olvastam a kövi posztodat és csak egyetlen megjegyzésedre fogok reagálni. Nagyon várod 2014-et, mert abban reménykedsz, h libajnai újra hatalomra juttatja a balliba halmazt.

Ennek örülök, mert én is várom 2014-et. Igaz én újabb fidesz győzelemre számítok, talán nem kétharmadra, de erős fidesz győzelemre.
Igazán élvezném látni, ahogy minden prekoncepciótok és hitetek végleg meginog, kipukkad a lufi és ott találjátok magatokat a valóság talaján.

Jövő héten itt lesznek a pajtásaid, remélem azzal fogadják őket, hogy megisszák a kávét indulás előtt, vagy már mennek is haza?!

DeMarco 2013.01.13. 22:56:11

@Fedor: Breaking: kis kedvenced mentora, ma igazat mondott. Ilyet is ritkán látni... Bár lehet, h csak vmi szervező rakta rá tévedésből az igazmondó cetlit..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.14. 09:05:48

@DeMarco: Bokros nem a szocik mocskát takarította el, hanem az MDF-ét, de ez részletkérdés. Amit Bokros meg Bajnai tett, annak volt értelme, volt pozitív hatása. Bokrosnak köszönhető Horn, és Oszkónak és magának köszönhetően Bajnai is felívelő gazdaságot adott át Orbánnak. Ehhez képest Matolcsy "nemmegszorításai" már a háromszorosát teszik ki a Bokros csomagnak (és még nincs vége), mégis lefele tartunk.

"abban reménykedsz, h libajnai újra hatalomra juttatja a balliba halmazt"

Nem, én abban reménykedek, hogy a kormányváltás után nem ugyanaz jön vissza, mint ami 2010 előtt volt, hanem annak egy erősen javított változata, amely tanult a korábbi hibákból. És erre megvan is van minden esély.

"én újabb fidesz győzelemre számítok, talán nem kétharmadra, de erős fidesz győzelemre."

Mivel bevallottan (lásd Kósa nyilatkozatát) arra ment ki minden változtatás a választási rendszerben, hogy keresztbe tegyenek az ellenzéknek, és az elmúlt majd három év után én már bármit el tudok képzelni Orbánékról, előfordulhat, hogy igazad lesz, de hogy az ne tisztességes győzelem lenne, és nem lenne hosszú életű, az biztos, mert olyan ütemben nő az elégedetlenség, hogy valószínűleg a nyílt csaláson kívül más nem nagyon tudna megakadályozni egy kormányváltást. Nézd meg a következő poszt kommentjeit: Az egy szem szerencsétlen Vidékin kívül senki nem vette védelmébe a kormányt, és azt se tartom véletlennek, hogy bár a jelek szerint olvastad, nem írsz oda kommentet, hanem megvárod, míg lekerülök a címlapról, hogy ne kelljen védhetetlen vitát folytatnod másokkal, mert nem akarsz olyat kapni a fejedre, mint amit Vidéki kapott a többiektől.

"kis kedvenced mentora, ma igazat mondott"

Mi lenne, ha nem rébuszokban fogalmaznál? Fogalmam sincs, miről beszélsz.

DeMarco 2013.01.14. 13:01:29

@Fedor: Hát ez nagyon bájos kis komment volt. El is mentettem, hogy pár év múlva az orrod alá dugdoshassam...

Igazi szép liberális bemutató volt ez. Demokratának állítod be magadat, de csak addig a pontig, amíg a ballibák voltak/vannak hatalmon. Minden egyéb esetben szó sincs demokráciáról, szó sincs a kétharmad elsöprő erejéről, szó sincs a kétharmaddal megnyert demokratikus választásokról.

Nem is kell nekem cáfolni a szavaidat. Saját magadat cáfolod. Először mondasz vmi nagyot (és blődséget), aztán rájössz, h ez csak a te emlékeidben létezik és azért a valóság egészen más volt és belátod, hogy a vágyaid beteljesülésének reálisan vajmi kevés esélye van. Ezért már most, atyaég, már most 2013 elején keresed, kutatod, hogy mivel fogod megmagyarázni az újabb kudarcot, amikor bekövetkezik. Durva, bár megszokott, h a tükörbe nézés helyett, vmi külső okot keresel erre. Már jó előre eldöntötted, hogy nem az én (mi) szavazataink fogják újra kormányon tartani a fideszt, véletlenül sem. Csakis csalással nyerhetnek majd, annak ellenére, hogy minden létező közvélemény kutató cég, még a maszoposok is, a fideszt tartják a legerősebb pártnak, bizony még most is. Nem lesz kétharmad újra, de hogy ne nyernének simán, azt kétlem.

A kormányváltást nem a fidesz fogja megakadályozni, hanem mi. Akik nem felejtettük el a nyolc évet, megyót, fletót és libajnait. Nem felejtettük el és egyáltalán nem akarjuk vissza azt a bandát. Sztem te sem hiszed el, amit írsz, h "tanultak a hibáikból és javított változat jön". Ez hülyeség. ....nem lehet várat építeni.
Hagyd ezt a csalásos dumát, mert ki fognak röhögni. Inkább kérdezd meg magadtól, hogy ki az a hülye aki arra szavazna (és most tekintsünk el az eleve meglévő unszimpátiáktól), hogy újra átírják, netán visszahozzák a sztálini alkotmányt (amit fennen hangoztatnak), eltöröljék a családi adókedvezményeket és az egysávos 16%-os adót, h helyette újra 40-50%-ot fizessünk? Ki akarja, h a forinthitelek kamattámogatását eltöröljék és csökkenés helyett emelni kezdjék az mnb kamatait? Ki akarna a többszörösen leadózott jövedelméből, áfát minden építőanyag után kifizetett házára ingatlanadót? Ki akarja, h a nyugdíját ismét kötelezően amcsi zs-k kezeljék és csökkentsék folyamatosan a rossz befektetéseik miatt? Ki szavazna újra a nyolc' év arcaira? Ki akarna csukott szemmel aláíró figurát, aki egyből futna eladni minket az imf-hez?
Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket és válaszold is meg őket. Akkor be fogod látni, hogy nem kell ide semmilyen csalás, eszünk ágában sincs másra szavazni.

A következő poszthoz azért nem szóltam hozzá, mert egész nap a gyerekekkel játszottam és csak este ültem le a géphez. Lecsúsztam róla, ráadásul vidéki már leírt mindent, amit én is leírtam volna egyébként. Elég sok ismert ballib kommentelőt felismertem, pontosan tudom, h mi a hozzáállásuk, de én a helyedben nem tulajdonítanék nagy jelentőséget ennek, mert már az előző választáson is nagyot tévedtél. Mindenki számára közismert, hogy a kommentelők és bloggerek között túlsúlyban vannak a ballibák, vagy az azokkal szimpatizálók. De ez engem nem zavar, sőt. Amíg megy a háborgás, addig minden rendben van. Akkor kell aggódni, ha ugyanezek kezdenek elégedettek lenni...

Arról a kis táblácskáról beszéltem, amit a nyakába akasztottak vmi más tárgy helyett, a tegnapelőtti százhuszonhatodik antifa tünticskén.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.14. 13:36:30

@DeMarco: "Már jó előre eldöntötted, hogy nem az én (mi) szavazataink fogják újra kormányon tartani a fideszt, véletlenül sem. Csakis csalással nyerhetnek majd, annak ellenére, hogy minden létező közvélemény kutató cég, még a maszoposok is, a fideszt tartják a legerősebb pártnak, bizony még most is. Nem lesz kétharmad újra, de hogy ne nyernének simán, azt kétlem."

Nem én döntöttem el, csak épp minden jel arra mutat, hogy még ettől se riad vissza a hatalom, hisz az elmúlt két év másról se szólt, mint arról, hogy miként tudnák bebiztosítani magukat a hatalomba, ha megérdemlik, ha nem. Újfent csak Kósa őszintesége rohamát tudom felhozni legfrissebb példaként, meg az ezernyi intézkedést, amelyeket már százszor átbeszéltünk a választási törvény folyamatos farigcsálásán át a médiatörvényig, és amelyek mind ebbe az irányba mutatnak. Igen, a FIDESZ még élen áll, de vedd már észre, hogy ennek egy oka van csak: az, hogy az ellenzék még nem egységes. A kétharmadot érő támogatottság már rég a múlté, hatalmasat esett vissza, de ha meglesz az összefogás (márpedig meglesz), akkor csalás nélkül nem fog menni.

"Inkább kérdezd meg magadtól... "

Annyi ezerszer cáfolt hülyeséget összehordtál itt, hogy nem is érdemes belemennem.

"A következő poszthoz azért nem szóltam hozzá, mert egész nap a gyerekekkel játszottam és csak este ültem le a géphez."

Annyi erővel, amennyivel ehhez a poszthoz hozzászóltál este, ahhoz hozzászólhattál volna. Az oda vonatkozó mondataidat miért nem oda írtad?

"vidéki már leírt mindent, amit én is leírtam volna egyébként"

Amit aztán jól szét is cincált mindenki, tételről tételre megcáfolva őt.

"Mindenki számára közismert, hogy a kommentelők és bloggerek között túlsúlyban vannak a ballibák, vagy az azokkal szimpatizálók."

Jaj, ugye nem hiszel ebben a hülyeségben te is? A kormányváltás előtt ez valahogy egyáltalán nem így tűnt. Elárulok egy titkot: akinek elege van a FIDESZ-ből, az nem biztos, hogy kapásból feketeöves komcsi, ahogy a te elképzeled, lehet, hogy csak normális ember...

DeMarco 2013.01.14. 16:26:12

@Fedor: "hisz az elmúlt két év másról se szólt"

Lehet, h neked nem szólt másról. Szerencsére vagyunk elég sokan, akiknek másról is szólt ez a két év, leginkább pozitívumokról.

Egyébként az első Orbán-kormány utáni évek egy dolgot tudatosítottak bennünk. Ha valami nincs eléggé kőbe vésve, vagy legalább megnehezítve, akkor azt pillanatok alatt tönkreteszik a komcsik. Ezért tanulva az akkori esetből, sokkal jobban be kell hegeszteni a lyukakat, h ne tudjanak akkorát rombolni, mint az előző alkalommal. Sztem az akkori rossz tapasztalatok miatt dugdosnak be mindent az alkotmányba, mert ott nehezebben férnek hozzá majd. Ha nem állna fenn a veszély, h kapásból szétbasznak mindent, akkor nem is kellene ennyit tenni ez ellen.
Egy egyszerűbb példával élve, h te is megértsd:
Építettünk egy jó kis homokvárat délelőtt. Délután jöttek a cigók a cigánysorról és lerombolták. Másnap megint építettünk, másnap megint lerombolták. Harmadnap ástunk egy árkot, teleraktuk kihegyezett karókkal, betemettük óvatosan a tetejét, majd ráépítettük a homokvárat...

"Igen, a FIDESZ még élen áll"

Örülök neki, h észrevetted! Már csak egy lépés, h megértsd, ott is marad.

"vedd már észre, hogy ennek egy oka van csak: az, hogy az ellenzék még nem egységes"

Tévedsz. Az az oka, hogy még mindig rá fogunk szavazni és ki kell ábrándítsalak, ez nem is fog változni.

"de ha meglesz az összefogás (márpedig meglesz), akkor csalás nélkül nem fog menni."

Ábrándos szép napok... :)) Világos. Vagy nyertek, vagy csaltak. Na erről beszéltem fentebb is, ez a ti demokrácia felfogásotok !!

Az már csak mellékes, h sztem nem lesz összefogás, vagy nem akkora, amit remélsz. Az arcok is ugyanazok, tehát szintén nincs semmi különbség.

De játszunk el a gondolattal és tegyük fel, h lesz. Nem lesz annál szebb öröm, mint amikor összesített csapataitokat nyomjuk le és utána röhögve nézzük, ahogy mindegyik egymásra mutogat majd...
A maszop hülye lenne belemenni a közös jelölésekbe úgy, h a végén bajnai legyen a min.elnök. Miért tenné? Bejáratott régi kádereik vannak, akik vagy stabilan hoznak területeket, vagy közel stabilan. Lehet, h bajnaiék megtámogathatnak egy-egy jelöltet, de ezért a csekély támogatásért néhány széknél több nemigen járhat. A lumpenek külön úton járnak és ha akarnak még vmit a politikában, akkor maradnak is a külön úton. A dekások meg a baloldal örömgyermekei. Bárkivel összefekszenek, csak vhogy bentmaradjanak.

"nem is érdemes belemennem."
Ezért nem is fogod megérteni, mert tudatosan nem mersz szembenézni a valósággal.

"Annyi erővel, amennyivel ehhez a poszthoz hozzászóltál este, ahhoz hozzászólhattál volna."

Csak éppen erre vártam választ.

"Az oda vonatkozó mondataidat miért nem oda írtad?"

Mert mindegy hová írom. Tudom, hogy visszafelé is tudsz követni.

"Jaj, ugye nem hiszel ebben a hülyeségben te is? A kormányváltás előtt ez valahogy egyáltalán nem így tűnt."

De, akkor is így tűnt. Azért is lepődtetek meg annyira a választáson. Téves következtetést vontatok le a blogokon látható kommentekből.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.15. 09:41:30

@DeMarco: " Szerencsére vagyunk elég sokan, akiknek másról is szólt ez a két év, leginkább pozitívumokról."

Írd már körül ezt a csoportot légyszíves, mert lassan már nagyítóval keresni olyan közösséget, amelybe még nem rúgott bele a kormány.

"Az már csak mellékes, h sztem nem lesz összefogás, vagy nem akkora, amit remélsz."

Ez az egyetlen esélyetek, reménykedj hát benne nagyon.

"A maszop hülye lenne belemenni a közös jelölésekbe úgy, h a végén bajnai legyen a min.elnök. Miért tenné? Bejáratott régi kádereik vannak, akik vagy stabilan hoznak területeket, vagy közel stabilan."

Elköveted azt a hibát, hogy alábecsülöd őket. az MSZP-ben folyamatos a fiatalodás, az elnökségében kevesebb a volt MSZMP-s, mint a kedvenc kormányodban. Ha az MSZP önállóan győzne, már az se ugyanaz lenne, mint 2010 előtt, ráadásul a hajlandóságuk is megvan az összefogásra. Kétségtelen, hogy döcögősen indul ez az összefogás, de a hátralévő idő még bőven elegendő. Orbánéknak az egyetemisták és a gimnazisták (meg a szüleik) után most már sikerült magukra haragítaniuk a kisiskolások szüleit és tanárait is ezzel a működésképtelen központosítással, az állítólagos rezsicsökkentés hazugsága is lelepleződött, és biztos vagyok benne, hogy lesz még idén is néhány hasonló húzásuk.

"tudatosan nem mersz szembenézni a valósággal"

Én? Mondod ezt te? LOL.

"Csak éppen erre vártam választ."

És gondolod, hogy ott nem válaszoltam volna az odavaló hozzászólásodra? Nagyon gyenge ez a mellébeszélés...

"Azért is lepődtetek meg annyira a választáson."

Ki lepődött meg? Lassan el kéne döntened, hogy vészhuhogtunk, mert kétharmadot jósoltunk, és óvtunk tőle, vagy meglepődtünk azon, hogy kétharmad lett, mert a kettő együtt nem megy. És persze baromság, amit írsz. A Vastagbőr talán ballib? Az Index talán az, miközben a baloldalon FIDESZ-bérencnek tartják? Elárulok egy titkot: aki nem szereti azt, amit a FIDESZ csinál, az egyáltalán nem biztos, hogy ballib, jó eséllyel 2010-ben mg rájuk szavazott, csak éép normális ember, és nem fogad el kritikátlanul minden jog- és normasértést, nem úgy, mint te.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.15. 13:10:47

@DeMarco: Csak pár apróság:

A leendő választások tisztaságáról:

"A lényeg itt az, hogy végre valaki a kormánypárt vezetői közül beismerte: az országgyűlési választások egyfordulóssá tétele mögött nem az egyszerűség, az olcsóság (és így tovább) áll, hanem csupán annyi, hogy így nagyobb esélye van a FIdesznek nyerni.

2014-ben választójogot kapnak a határon túliak, kisebb lesz a parlament és növekedni fog az egyéni mandátumok aránya az országgyűlésben. A retorikával szemben ez nem a rendszer arányosítása, hanem ellenkezőleg, a többségi elem súlyának erősítése. Az új rendszer jelentősen jutalmazza a legerősebb pártot, és adott esetben akkor is győzelemre segítheti, ha az ellenzék sokkal erősebb nála. Ha például 1998-ban ez az új rendszer lett volna érvényben, akkor (feltételezve, hogy a választók az eltérő szabályok ismeretében ugyanúgy szavaztak volna, ami ugyan nem valószínű, de érdekes gondolatkísérlet), akkor az MSZP-SZDSZ koalíció nemhogy nem vesztette volna el a választást, hanem az MSZP a maga nem egész 33 százalékával abszolút többséget szerzett volna.

Ez az új rendszer - az eddigi szigorú szabályozáson túl is - jelentősen nehezíti a jelöltállítást, gyakorlatilag garantálva, hogy az elmúlt húsz évhez hasonlóan a következő évtizedekben is gyakorlatilag esélytelenek legyenek az új erők, hiszen 2010 előtt mindössze egyszer sikerült új pártnak bejutnia az országgyűlésbe."

tenytar.hu/hantameter/kosa_mi_soha_nem_szerettuk_ketfordulos_rendszert

A fantasztikus gazdasági hozzáértésről:

"- A kormány ígérete szerint néhány héten belül, január 31-ig az államhoz kerül az E.On két cége, a vételár a kiszivárgott hírek szerint 800 millió euró körül lehet. Jó üzletet ez nekünk?

- Sajnos olyan feltételek mentén halad a magyar állam, ami nem tűnik túl előnyösnek. Magával a vásárlási szándékkal alapvetően egyetértek, az MVM élén is és azután is többször elmondtam, hogy sok mindennek jobb helye lenne az államnál. De ha az eddig nyilvánosságra került információk és paraméterek mentén megy végbe az üzlet, akkor meg merem azt kockáztatni, hogy Sukoró ehhez képest bábjáték volt.

- Nem ér annyit a cég, mint amennyit adunk érte?

- Több helyen nyilvánosságra került, hogy vagyonértékelések történtek az ügyben. A piacon keringő és hozzáférhető információk alapján úgy tudom, hogy az egyik vagyonértékelés 40 millió euróról, a másik körülbelül 300 millió euróról szólt. A vételár pedig minden bizonnyal 800 millió euró felett lesz, ha a hivatalos nyilatkozatokból nem is lehet tudni, de az iparágban jártas szakértők nagyjából ezt a nagyságrendet jelölik meg. Ebben az esetben pedig azért van egy 500 millió eurós különbség [290-es euróárfolyamon ez 145 milliárd forintnak felel meg – a szerk.]

- A vagyonértékelések ugyan nem nyilvánosak, de ha a vásárlás után kimutatható lesz, hogy a kormány azokat teljesen figyelmen kívül hagyta, és ezzel károsulnak az adófizetők, kit terhel a felelősség?

- Éppen a Fidesz vezette be azt a büntetőjogi gondolkodást, hogy nemcsak az aláíró felel, hanem a döntéshozó testületekben ülő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok is. Tehát aki egy kifogásolható előterjesztést megszavaz, előterjeszt az belekeveredhet. Azt gondolom, van némi aggodalom a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az MVM igazgatóságában is ezzel kapcsolatban."

index.hu/gazdasag/2013/01/15/e.on/

DeMarco 2013.01.15. 21:53:03

@Fedor: "Írd már körül ezt a csoportot légyszíves, mert lassan már nagyítóval keresni olyan közösséget, amelybe még nem rúgott bele a kormány."

Talán fordítsd meg a nagyítót, mert így csak saját magadat látod vele.
Például eddig jól jártak a nyugdíjasok, még ha ezt nem is akarják belátni. Jól jártak a dolgozó, adózó középrétegek, főleg a házas, családos emberek. Jól járt a devizahitelesek nagyobb része. Ez azért elég nagy halmaz.

"Elköveted azt a hibát, hogy alábecsülöd őket."

Ez nem hiba. Tény.

"Ha az MSZP önállóan győzne, már az se ugyanaz lenne, mint 2010 előtt"

Ha-ha-ha...ugye te sem gondoltad komolyan?

"Kétségtelen, hogy döcögősen indul ez az összefogás, de a hátralévő idő még bőven elegendő."

Ez az egyetlen esélyetek, reménykedj hát benne nagyon. :)

"Ki lepődött meg? Lassan el kéne döntened, hogy vészhuhogtunk, mert kétharmadot jósoltunk"

Ti lepődtetek meg. Lófaxt jósoltál te kétharmadot, már akkor is libajnairól álmodoztál, meg arról, h bejut az olajfa. Én győzkődtelek a kétharmad eléréséről és az olajfa teljes bukásáról. Tessék visszaolvasni, ha már szelektív a memóriád.

"aki nem szereti azt, amit a FIDESZ csinál, az egyáltalán nem biztos, hogy ballib"

Látod, még te sem vagy benne biztos és azzal, h felhozol egy ellentétes példát, még nem bizonyítasz semmit sem, mert csak csepp a tengerben. Ami meg a normális embert illeti, sztem sokkal pozitívabban élünk és gondolkodunk, ahhoz képest ahogy azalatt a nyomorult nyolc év alatt éltünk. 2012 évtizede a legjobb évünk volt és ez el is mond mindent. Te csak negatívumokat látsz, bár nem is csoda, ahány idióta antifax tüntin voltál, csoda, h még vmennyire ép maradtál.

Látom, továbbra is próbálod előre megmagyarázni a leendő kudarcotokat.
Elmondtam ezerszer: Tessék szavazatot és választókat gyűjteni, ha azt sikerül, akkor nem kell a habos rizsa, meg magyarázgatás.

Én is olvastam az eon-os cikket. Igaz, te csak a neked szimpatikus részeket másoltad be, de sebaj. Egyébként a fickó is egyetért azzal, h az eon-tól vissza kell vásárolni az üzletet. Csak az ár nem tetszik neki, bár azt is elmondja, h tul.képpen még nem is biztos, h annyiba fog kerülni, sőt még az sem, h szerepel-e ár a szándéknyilatkozatban. De azért rettegjünk előre, igaz?
Elvileg drágább, mint amennyit ér. És? Gondolod, h megváltozott a véleményem a MOL óta? Mert nem. Stratégiai cégeknek nincs helye külföldi kézben. Ha vki elkótyavetyélte évekkel ezelőtt, akkor azon kell leverni. De most az a feladat, h visszaszerezzük. Ha kell, akkor feláron is. Ha én akarok venni vmit, például egy ritkaságot és ha találok vhol, de drágábban, mint az eredeti ár, akkor majd nem fogom megvenni? Dehogynem, simán megveszem és boldog leszek, mert megvan amire szükségem volt. Fütyülök az árra.

És ez megvan?

"az ország láthatóan képes finanszírozni önmagát a piacról, az államadósság a GDP 80, a költségvetés hiánya a GDP 3 százaléka alatt van, mégis azt kérdezik, és arról kell beszélni, hogy kellene az IMF. „A pénzügyi adatokból nem következne az, hogy nekünk az IMF kell, csak arról van szó, hogy kártékony gazdaságpolitika folyik, az IMF tehát a bizalom visszaállításához kell.”

Mondta Oszkó ma az euromoney-n. Puff egy pofon neked balról. Na, ezt magyarázd ki, ha tudod...

És még egy idézet, azokhoz a kérdéseimhez, amikről nem vagy hajlandó még csak gondolkodni sem, mert szted "ezerszer meg vannak cáfolva":
"a kormány sok hibát követett el, aminek az árát fizetjük. Oszkó példaként az egykulcsos adót említette, mint rossz gazdaságpolitikai lépéseket"

Hoppácska, akkor mégiscsak visszaállítanák a több kulcsot. Jobb lenne, ha figyelnél arra, amit leírtam gondolkodni valónak, mert ha te nem is akarsz ezekről tudomást venni, azért sokan nagyon is figyelnek a részletekre és eszük ágában sem lesz a fideszen kívül másra szavazni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.16. 10:31:27

@DeMarco: "Például eddig jól jártak a nyugdíjasok, még ha ezt nem is akarják belátni. Jól jártak a dolgozó, adózó középrétegek, főleg a házas, családos emberek. Jól járt a devizahitelesek nagyobb része."

A nyugdíjasok szent tehenek, hozzájuk senki nem mer nyúlni. Annyira nem lennék büszke a helyedben, hogy most is az ő megvásárlásukra próbálkoznak hagyatkozni a nyugdíjrendszer valódi és szükséges átalakítása helyett. A többiekbe viszont beletartozom én is, meg a környezetem tagjai is, és nagyon nincs igazad. Mert hiába mondod azt, hogy de hát a családi kedvezmény, ha egyebekben viszont egy rakás más adó totál hatástalanítja, ráadásul pont azokon nem segít, akiknek nagyobb szüksége volna rá. A devizahiteleseken meg leginkább az alacsony euro-árfolyam segít. Ha sikerült volna azon a szinten tartani, mint amin átvették, netán lejjebb vinni, és nem azt csinálni, hogy totálisan elszúrt gazdaságpolitikával az egekbe emelni az árfolyamot, akkor nem kellett volna megmenteni se a devizahiteleseket.

"Ti lepődtetek meg. Lófaxt jósoltál te kétharmadot, már akkor is libajnairól álmodoztál, meg arról, h bejut az olajfa. Én győzkődtelek a kétharmad eléréséről és az olajfa teljes bukásáról. Tessék visszaolvasni, ha már szelektív a memóriád."

Bizony tessék visszaolvasni. Egyrészt Bajnai előre bejelentette, hogy nem indul 2010-ben, másrészt meg a választást megelőző egy évben senki nem állította, hogy esélytelen a kétharmad. A vita arról folyt, hogy mi várható, és mit lehetne tenni ellene? Az meg, hogy bejutott volna -e az MDF, vagy sem, csekély hatással lett volna arra, hogy lesz -e kétharmad, vagy sem, és eleinte még egyáltalán nem volt esélytelen.

"Puff egy pofon neked balról. Na, ezt magyarázd ki, ha tudod..."

Mit magyarázzak? Benne van az utolsó mondatban, amit idéztél: "kártékony gazdaságpolitika folyik, az IMF tehát a bizalom visszaállításához kell".

"Hoppácska, akkor mégiscsak visszaállítanák a több kulcsot."

És hol írtam azt, hogy nem? Te 50%-os adókulcsról írtál, ami hülyeség, nem is volt olyan soha, és nem is tervezi senki. Az egykulcsos adó bevezetésének módja katasztrofális volt, mert rosszkor vezették be, és nem egy átgondold rendszer részeként, így óriási károkat okozott. Valamit kezdeni kell vele.

Egyébként abban igazad van, hogy az egykulcsos adó fontos lehet a választás szempontjából, mert a többség rosszul járt vele, így ez egyike azon okoknak, ami miatt sokan nem akarnak a FIDESZ-re szavazni :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.16. 10:39:43

@DeMarco: Ja, ez kimaradt: "Elvileg drágább, mint amennyit ér. És?"

Hát persze. Ha a baloldal okozna egymilliárdos kárt, azért kötelet nekik, még ha az egyébként nem is egészen úgy volt, nem is valósult meg az ügylet (tehát a kár se realizálódott), és ha meg is valósult volna, akkor egy olyan munkahelyteremtő befektetés lett volna, ami a sokszorosát visszahozta volna az államnak. Bezzeg ha ennek az ötszázszorosa a kár, de a FIDESZ-hez köthető, akkor az elintézhető egy vállrándítással.

A MOL visszavásárlásnál egyébként már láthattuk, hogy mekkora üzlet amúgy egy ilyen visszavásárlás, százmilliárdokat bukott rajta az állam.

De legalább neked tetszik, és ez a lényeg, igaz?

DeMarco 2013.01.16. 12:13:42

@Fedor: "most is az ő megvásárlásukra próbálkoznak hagyatkozni"

Köszönhetően annak, h az alkotmánybíróság többségi ballib tagjai elkaszálták a regisztrációt, amit annyira nem akartál. Hát most tessék, lehet örülni...

"és nagyon nincs igazad. Mert hiába mondod azt, hogy de hát a családi kedvezmény, ha egyebekben viszont egy rakás más adó totál hatástalanítja"

Hogyne lenne igazam. "Egy rakás más adó" nem hatástalanítja, főleg azért nem, mert ez egyben ösztönző tényező is, meg elismerő tényező. És nem tartom hibának, h a fogyasztási adók felé mozdultak el. De mesélj, melyik adó hatástalanítja szted? Kíváncsi leszek rá...

"ráadásul pont azokon nem segít, akiknek nagyobb szüksége volna rá"

Kamu. Azoknak jelentősen emelkedett a minimálbérük. És mindenkin segített, akinek van gyermeke. Akinek meg nincs, csináljon, hisz épp ezért erre ösztönöz.

"A devizahiteleseken meg leginkább az alacsony euro-árfolyam segít."

Az is. De leginkább nem is kellett volna felvennie a devizahitelt. Pláne nem maszop kormány alatt. Rengetegféleképpen segített az állam a devizahiteleseken. Élni kellett volna a segítséggel. Vagy vállalni a szerződésben foglaltak, az árfolyamkockázatot. Akkor nem volt sírás, amikor közel fele annyi volt a kamat, mint a forinthiteleknek. Most kompenzálódik.

"akkor nem kellett volna megmenteni se a devizahiteleseket."
blabla.. Akkor se kellett volna megmenteni őket, ha eleve nem engedték volna a devizahitelezést. Sok ember szerint egyáltalán nem kellett volna őket megmenteni...

"eleinte még egyáltalán nem volt esélytelen."

De, az volt.

"kártékony gazdaságpolitika folyik"

Szerinte. De azért csak elismerte a nyilvánvalót.

"az IMF tehát a bizalom visszaállításához kell".

Aha. Vagyis kerek perec kijelenti, h semmi szükségünk a gyarmatosítók pénzére valójában. Ne terelj, ez a lényeg! Önts a fejedre hamut.
Lexarom a bizalmat, üzletben és szerelemben nincs bizalom.

"Te 50%-os adókulcsról írtál, ami hülyeség, nem is volt olyan soha, és nem is tervezi senki."

Tényleg? Én azt írtam, h 40-50% és volt már 40%, sőt tervezetben többször tervezték már a 48%-ot is. Utoljára 36-32% volt a felső kulcs és járulékokkal együtt elérte az 50%-ot, vagy még többet. Úgyhogy a veszély nagyon is valós, a törekvés rá a ballibák részéről egyértelmű. Jobb lenne, ha ezt figyelembe vennéd, mert a többség igenis jól járt az egykulcsossal, ez tagadhatatlan és kétlem, h újra progresszívan akarnának tejelni.

"Az egykulcsos adó bevezetésének módja katasztrofális volt"

Mármint szerinted. Szerintem meg csak bosszantó, mert nem rögtön vezették be, még egy évig vittük a hátunkon a többieket. Csak idén először lett ténylegesen is egykulcs. Másrészt meg sokkal inkább volt katasztrofális az idétlen szuperbrutto, meg félszuperbrutto.

"Valamit kezdeni kell vele."

Egy frászt. Pont hogy nem kell bántani. A szociális kérdés, az nem adókérdés. Ne az adón keresztül akarjanak megoldani szociális problémákat. A progresszív adózást mindenhol a ballibák erőltetik. Mi meg nem erőltetjük sem a ballibákat, sem a progresszívitást. Volt olyanunk, nem jött be.

"az egykulcsos adó fontos lehet a választás szempontjából, mert a többség rosszul járt vele"

Végre felismerted! Csak abban tévedsz, hogy a többség rosszul járt vele, mert ez nem igaz. A többség nagyon is jól járt vele, csak egy minimális gyermektelen kisebbség járt rosszabbul egy hangyányival. Nekik meg egy céljuk van, családot és gyermekeket csinálni.

"Ha a baloldal okozna egymilliárdos kárt, azért kötelet nekik"
"de a FIDESZ-hez köthető, akkor az elintézhető egy vállrándítással"

Van ám egy kurva nagy különbség! Az egyik ELADJA A NEMZETI VAGYONT, ÁTJÁTSSZA A STRATÉGIAI CÉGEKET KÜLFÖLDI KÉZBE, a másik meg VISSZAVÁSÁROLJA AZOKAT, HOGY ÚJRA NEMZETI KÉZBEN LEGYENEK.
Az, hogy többe kerül visszavásárolni, nem a visszavásárló hibája. Azon kell leverni, aki anno eladta azt. Meg eltörni a kezét, h legközelebb ne tudjon aláírni...

Nem meglepő, hogy te nem támogatod a nemzeti vállalatok visszavásárlását, sem azt, hogy a stratégiai ágazatok állami kézben maradjanak, boldogan tapsolsz az ellenséges, terjeszkedő felvásárlásoknak. Szívedben melegséggel olvastad akkor a héten, h az összes csokigyár bezárt már és minden csokinkat külföldön gyártják már, mert minden üzemünket bezárták.
Dehát ezért vagy te liberális én meg konzervatív, hazafi.

És igen, tetszik!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.16. 13:28:49

@DeMarco: "Köszönhetően annak, h az alkotmánybíróság többségi ballib tagjai elkaszálták a regisztrációt, amit annyira nem akartál. Hát most tessék, lehet örülni..."

Örülök is, mert az is egy alkotmány-ellenes lépés lett volna, és annak is csak az lett volna az egyetlen célja, hogy ne lehessen kormányváltás. Az utolsó pillanatban történt, mert pár hónap múlva már többségben lesznek azok a nímandok, akikkel ez a kormány töltötte fel az Alkotmánybírságot, és akik minden szarra rábólintanak majd, meggyalázva ezt az intézményt is.

"De mesélj, melyik adó hatástalanítja szted? Kíváncsi leszek rá..."

Az összes szörnyszülemény, amit a nyakunkba lőcsöltek, telkó adó, meg a többi. No meg nem csak adóból áll az élet, az egészségügy, az oktatás lezüllesztése, a gazdasági bizonytalanság ellene hat.

"Kamu. Azoknak jelentősen emelkedett a minimálbérük."

Bruttóban. Nettóban viszont...

"Akkor se kellett volna megmenteni őket, ha eleve nem engedték volna a devizahitelezést."

1. A devizahitelezés az első Orbán kormány alatt kezdődött. A Szász Károly vezetett PSZÁF-nak se volt kifogása ellene.

2. Utólag könnyű okosnak lenni. A devizahitel egy racionális döntés volt a jóval drágább forint hitelekkel szemben. Világválságokkal nem szoktak számolni, azzal meg aztán végképp nem, hogy a válság után jobban nő a törlesztőrészlet, mint a válság alatt, köszönhetően Matolcsyéknak.

""kártékony gazdaságpolitika folyik"

Szerinte. De azért csak elismerte a nyilvánvalót.

"az IMF tehát a bizalom visszaállításához kell".

Aha. Vagyis kerek perec kijelenti, h semmi szükségünk a gyarmatosítók pénzére valójában. Ne terelj, ez a lényeg! Önts a fejedre hamut."

Nem azt jelentette ki. A kormány elért bizonyos célokat, de milyen áron? A Bokros csomag háromszorosa a "nemmegszorítás", bekerültünk a bóvlikategóriába a kiszámíthatatlanságunk miatt, és hosszú évekre a sutba vágtuk a fejlődés lehetőségét. Leírtam már, de nem figyelsz: pénzre mindenképp szükségünk van, csak az a kérdés, hogy ezt szerezzük be arról a piacról, amelyik nem bízik bennünk, és ezért csak hatalmas kamattal ad, vagy kiszámítható, növekedést serkentő gazdaságpolitikát folytatunk, amit eleinte az IMF olcsó kamatú hiteléből finanszírozunk, majd a bizalom visszaszerzése után lépünk ki a piacra. Jelzem egyébként, hogy ez már megtörtént Bajnaiék alatt, az utolsó hónapokban már a piacról szereztek pénzt, és az IMF hitel csak megerősítő, de nem felhasználandó tartaléknak kellett, csak aztán jöttek Orbánék, és kirúgták az IMF-et, pedig csak ezt a taktikát kellett volna folytatniuk.

"Mármint szerinted."

Mármint a költségvetés helyzete alapján. Azt a hirtelen támadt lyukat görgetjük, ennek befoltozására jönnek hetente a csomagok, és még rosszul is járt vele az emberek nagyobb része.

"A szociális kérdés, az nem adókérdés. Ne az adón keresztül akarjanak megoldani szociális problémákat. A progresszív adózást mindenhol a ballibák erőltetik."

Te nagyon fordítva ülsz a lovon. Pont azzal került be az adózásba a szociális támogatás, hogy belerakták a családi kedvezményt, miközben a családtámogatást valóban külön kéne kezelni.

"Csak abban tévedsz, hogy a többség rosszul járt vele, mert ez nem igaz."

Azért ennek nézz utána újra.

"Nem meglepő, hogy te nem támogatod a nemzeti vállalatok visszavásárlását, sem azt, hogy a stratégiai ágazatok állami kézben maradjanak, boldogan tapsolsz az ellenséges, terjeszkedő felvásárlásoknak. Szívedben melegséggel olvastad akkor a héten, h az összes csokigyár bezárt már és minden csokinkat külföldön gyártják már, mert minden üzemünket bezárták."

Olyan hülyeségeket beszélsz, hogy a fal adja másikat, de alaptalan sértegetésel úgyse mész semmire.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.16. 15:28:06

@DeMarco: Csak pár csemege, de nehogy megfeküdje a gyomrodat:

"- egy átlagos devizahitel minden időszakban jobb döntésnek bizonyult, mint egy akkori piaci kamatozású forinthitel
- a devizahitelesek közül általában a jen- és euróhitelesek fizették ki eddig a legkisebb törlesztőrészletet, most az euróhitelesek állnak a legjobban
- jelenleg a frankhitelesek törlesztőrészlete a legmagasabb, de visszatekintve még így is kevesebbet fizettek a forinthiteleseknél."

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/devizahitelesek_a_forinthitel_tenyleg_jobb_lett_volna.178336.html

Reálkereset csökkenés számokban:

users.atw.hu/kasz-abt/kepek/netto12.pdf

DeMarco 2013.01.16. 17:02:05

@Fedor: A hosszabbra majd holnap válaszolok, de az utóbbira csak annyit, h alaposabban el kellene olvasnod az általad belinkelt posztokat, nem csak messziről ránézned.

A reálkereset csökkenéses táblázat egy marhaság. Simán eltekintettek a családi adózástól és az egyéb adókedvezményektől. Süt belőle, h csupán azért, mert ha azt is beillesztik a megfelelő helyre, akkor rögtön eltűnnének a mínuszok és hirtelen előkerülnének a plusszok helyette. Keress egy olyan pontos táblázatot, ahol nem akarnak csalni és minden releváns adatot feltüntetnek. Aztán láss csodát...

A hiteles poszt dettó.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.16. 19:33:13

@DeMarco: mivel az adókedvezmény egyénenként jár, azt nem nagyon lehet beleszámolni. És lehet, hogy újat mondok, de többen vannak azok, akiknek nincs gyereke, vagy van, de már felnőtt, mint az olyan, akinek viszont van, és az utóbbiak között is rengeteg a vállalkozó, akik szintén nem tudják igénybe venni. Ez a családi adókedvezmény egy szűk rétegre lett szaba, a sokgyerekes jól kereső nem vállalkozókra. Mit tesz isten, a legjobb példa erre az országgyűlési képviselő. Nahát, de meglepő :-)

DeMarco 2013.01.17. 10:30:08

@Fedor: "mivel az adókedvezmény egyénenként jár, azt nem nagyon lehet beleszámolni."

Már hogyne lehetne. Csak mellé kell biggyeszteni egy következő oszlopot és tádám... Volt is ilyen oszlopom tavaly év elején, de már régen kitöröltem. Te szeretsz kutakodni, keress egy olyat és nagyot fogsz nézni. Ha hamis statisztikát nézel, vagy olyat, ami elhallgatja a lényeges adatokat, akkor nem csoda, h hülyeségeket beszélsz.

"És lehet, hogy újat mondok, de többen vannak azok, akiknek nincs gyereke, vagy van, de már felnőtt, mint az olyan, akinek viszont van"

Akinek már felnőtt, az jó eséllyel nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt áll közvetlenül. Ergó, nyugdíja van, nem adózik semmit, sőt, folyamatosan infláción felül emelgetik nekik. Vagy ha épp előtte áll, egy ledolgozott élet után jó fizetése van eleve.
Azért én megnéznék egy statisztikát erről az eloszlásról, mert nem értek egyet veled.

"az utóbbiak között is rengeteg a vállalkozó, akik szintén nem tudják igénybe venni."

Hagyjuk a vállalkozókat. Bejelentik magukat minimálbérre, aztán... Hány olyat ismerek, akik nem mernek házat, autót venni, mert a pénzmozgással magukra rántják a nav-ot... Na meg a számlázás, stb. Nyugodt lehetsz, bejön nekik bőven, több is.

"Ez a családi adókedvezmény egy szűk rétegre lett szaba, a sokgyerekes jól kereső nem vállalkozókra."

Nem olyan szűk az a réteg. Nálunk mindenki beletartozik, egyet sem találsz, akit ne érintett volna pozitívan. Csak te akarod szűknek láttatni, mert így tagadhatod a sikerét. És akinek meg nincs gyereke, annak nem is kell felnevelnie azt. Meg csináljon. Házasodjon és nemzen gyermekeket. Erre is ösztönöz például.

A hitelekre visszatérve, ha alaposabban elolvastad volna, akkor láttad volna, h sok változót kihagytak, nem vettek figyelembe. Kerestek egy általános piaci helyzetet és abban próbáltak összehasonlítani almát körtével. El is ismerik, h ez csak találgatás és nincsenek még pontos adatok, statisztikák.
Ráadásul a végső konklúziójuk egy marhaság. És ezek még pénzügyi blogon irogatnak...Oké, egy újságíró ne legyen közgazdász, de hogy egy az egyben benyeljék a hülyeséget, azon mindig mosolygok.

Nekem is voltak hiteleim. Sőt közelről láttam egy hitelközvetítő iroda működését. Alapvetően a hitelfelvevők a hülyék. Megesznek minden maszlagot, nem figyelnek a részletekre, lehetőségekre, benyalnak mindent a bankoknak. Nem értik, h mikor kell milyen hitelt felvenni és főleg mekkorát. Lúzerek...
Csak tanulságképpen: hitelt nem szabad ballibsi kormányok alatt felvenni! Hitelt csak jobboldali kormánynál szabad felvenni és veszett tempóban termelni vissza, h mire visszajönnek a ballibák, már ne legyen belőle, vagy csak minimális. Leginkább ezt szopta be a sok béna devizahiteles. Ha ezt az egyszerű tényt betartották volna, akkor most nem itt tartanánk.
Az első hitelem támogatott forinthitel volt, 240.000 forint éves adójóváírással 6%-os kamattal és olyan konstrukció, h a havi törlesztőn felül bármennyi pénzt betehettél pluszban, nem volt felső korlát. Be is tettünk mindent, havi minimum húszezerrel fizettünk többet, mint a törlesztőrészlet, ment bele a pulykapénz, jutalom és természetesen a 240.000 minden évben. A tíz éves hitelt így fizettük vissza négy év alatt. Mire megyó bekavart és mindent eltörölt, már jókat röhögtünk rajtuk. Az autóra megyó első évében vettünk fel hitelt, devizahitelt, svájci frank alapút, 3,07%-os kamatra. Pár év alatt röhögve visszafizettük. Jóval a válság előtt már a betéteket növeltük hitel nélkül. Készültünk építkezni, már csak a fidesz kormányra vártunk. Kivártuk és most megint van támogatott forinthitelünk, szocpol, adójóváírások, 7% kamatunk, de csak pár hónapig még, utána csökken a törlesztőnk (kamatunk), mert az mnb fideszes tagjai megtették azt a szívességet, h jócskán lecsökkentették az alapkamatot. A hitel mellé kötöttünk két ltp-t maximális hosszra, maximális összeggel. A tíz éves hitelt megint ki fogjuk fizetni négy év alatt. Remélem még a fidesz alatt. Vagy még mielőtt elkezdik a pusztítást a ballibák. Csak az időpontot és a terméket kell helyesen megválasztani, meg az összeget és akkor sima ügy a hitel.
Jah és mindkét hitelünk esetében úgy alakult, h konfrontálódtunk a bankkal. Nem ismerték a jogszabályokat megfelelően és azt hitték, h kicsik vagyunk, majd lenyomnak bármit a torkunkon. Hát ezt megszívták, már megint.

Az ördög mindig a részletekben rejlik.

DeMarco 2013.01.17. 11:00:06

@Fedor: "Az utolsó pillanatban történt, mert pár hónap múlva már többségben lesznek azok a nímandok, akikkel ez a kormány töltötte fel az Alkotmánybírságot"

Akik leváltják végre azokat a nímandokat akikkel a ballibák töltötték fel az alkotmánybíróságot. A tavasz végre eltünteti az utolsó bosszantó ejtőernyősöket is.

"Az összes szörnyszülemény, amit a nyakunkba lőcsöltek, telkó adó, meg a többi."

Igen? Milyen többi? (Ingyen telefonálok és nagyon keveset alapból).
Egy se jut eszedbe mi? Azért írsz "többi"-t.

"No meg nem csak adóból áll az élet"

Ugye-ugye, rögtön kiderül, h nem tudsz mit felhozni, máris terelsz...

"az egészségügy, az oktatás lezüllesztése, a gazdasági bizonytalanság ellene hat."

Ez is csak terelés. Csak a fejedben léteznek.

"Bruttóban. Nettóban viszont..."

Ha bruttóban emelkedett, akkor nettóban is. :) Különben miért kellene tízmilliárdot kifizetni ezért az államnak a tíz gyengébb ágazatnak?

"A Szász Károly vezetett PSZÁF-nak se volt kifogása ellene."

Hazugság. Volt kifogása ellene. Devizahitelezéssel ne akarj vitába szállni velem, régóta megvan a parlamenti vizsgáló bizottság komplett jelentése, ami igen részletesen taglalja, h mikor ki, mit csinált, illetve mit nem csinált.

"Utólag könnyű okosnak lenni."

Csakhogy én nem utólag vagyok okos. Előtte és alatta is pont ennyire voltam okos. Olvasd a fentebbi hozzászólásomat.

"A devizahitel egy racionális döntés volt a jóval drágább forint hitelekkel szemben."

Nem, nem volt az. Egy hülye döntés volt.

"Világválságokkal nem szoktak számolni"

De forint ingadozásokkal nagyon is, ahogy a ballibák gazdasági hozzáállásával is.

"A kormány elért bizonyos célokat, de milyen áron?"

Köszi, én hálás vagyok ezért az árért és 2012-ért. Megsértődtek a gyarmatosítók? Ha-ha.. mindjárt elsírom magam...

"bekerültünk a bóvlikategóriába a kiszámíthatatlanságunk miatt"

Azért kerültünk bele, mert ezzel akartak zsarolni minket, azt hitték, h megtörik a kormány. A békemenetkor kapcsoltak először. A pénzügyi helyzetünk egyáltalán nem indokolta a leminősítést, sőt a leminősítések ellenére hozták a számokat, ami külön bravúr.

"Leírtam már, de nem figyelsz"

De figyelek. Csak éppen egyáltalán nem értek egyet. Mert itt nem csak pénzről van szó, korántsem. Sőt, leginkább arról nincs szó. Itt a csatolt dolgokról megy a vita, ami az imf-el jár együtt. Abból nem kér senki. Ha csak pénzt adna, az a kutyát nem érdekelné.

"csak aztán jöttek Orbánék, és kirúgták az IMF-et"

Szerencsére. Kétszer.. :)))

"Azt a hirtelen támadt lyukat görgetjük, ennek befoltozására jönnek hetente a csomagok"

A csomagok azért jönnek, mert az uniónak semmi sem elég.

"de alaptalan sértegetésel úgyse mész semmire."

Nem sértegetlek, ez tény és pontos, nem alaptalan. Eddig még egyszer sem támogattad sem a nemzeti vállalatok visszavásárlását, sem a stratégiai ágazatok állami kézben tartását. Én viszont folyamatosan ezt szajkózom.

Ami meg az idei évet illeti, még épp csak elkezdődött. Ha az amcsik elbénázzák, akkor nincs is miről beszélni. Az útdíjat még bevezethetik pár hónappal később. Ha lesz is csomag, akkor az a nyugdíjasok emelése miatt fog kelleni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.17. 11:06:06

@DeMarco: "Csak te akarod szűknek láttatni, mert így tagadhatod a sikerét."

Ez hülyeség. Hidd el, én örülnék a legjobban, ha nem így lenne.Egyrészt tényleg többen vannak, akiknek nem jár, vagy a kisebb fizetés miatt nem tudják rendesen kihasználni, másrészt totálisan igazságtalannak érzem, hogy az kap nagyobb támogatást ezzel a rendszerrel, akinek kevésbé van rá szüksége, miközben akinek meg igen, az lehet, hogy egyáltalán nem részesül belőle. Vagy te korrektnek érzed, ha valaki a milliós fizetése mellé még egy minimálbérnyi kedvezményt is kap pluszban, míg aki valóban minimálbéres, az ennek a töredékét? A családtámogatást külön kéne kezelni, nagyobb családi pótlékkal, a szociális kasszából, de az ne járjon alanyi jogon, legyen egy (nem túl alacsony) jövedelem, ami fölött nem kap az ember. Aki nettó négyszázezret keres, az nem veszi észre a hiányát, viszont aki nettó kilencvenet...

Ráadásul sikerült fából vaskarikát csinálnia kormánynak, mert a világban máshol vagy egykulcsos adó van, vagy családi adókedvezmény, a kettő együtt csak nálunk, meg is látszik a költségvetésen.

"Nálunk mindenki beletartozik"

Ó persze, a szokásos, DeMarco országban mindig mindenki jól jár.

"hitelt nem szabad ballibsi kormányok alatt felvenni! Hitelt csak jobboldali kormánynál szabad felvenni "

Ez aztán precíz, közgazdaságilag megalapozott válasz. Tiszta Matolcsy. És természetesen hülyeség. Hitelt akkor vesz fel az ember, amikor muszáj, vagy (ha megteheti), ha jobban jár vele, mintha egyben fizetné ki az összeget, bár megtehetné (ilyen is). Ha körültekintő, akkor baloldali kormány alatt is jól jár, ha nem, akkor a jobboldali alatt is megszívhatja. Ha 2006-ban a FIDESZ nyert volna, vagy Őszöd után sikerült volna Gyurcsányt elkergetni, akkor ők lettek volna kormányon a válság kirobbanásakor, és akkor az ő nyakukba zúdult volna ez egész hitelbalhé, mert nehogy azt hidd, hogy a válság előtt lett volna bármi kifogásuk a devizahitelek ellen, hisz, csak emlékeztetnélek, ők engedélyezték először. De nem így volt, hála az égnek, mert nem tudom, mi lett volna itt, ha Matolcsynak meg Orbánnak kellett volna válságot kezelni...

DeMarco 2013.01.17. 12:06:00

@Fedor: "Egyrészt tényleg többen vannak, akiknek nem jár"

Ezt azért egy statisztikával is igazolhatnád, mert a pesszimista hozzáállásod még nem érv. Nyilván hangosabbak azok akik esetleg egy kicsit buktak, mert lásd be, még a te hiányos táblázatodban is csekélyke, pár száz forint ami mínuszba ment.

"vagy a kisebb fizetés miatt nem tudják rendesen kihasználni"

Vagyis munkára is ösztönöz, na meg természetesen rendes bevallott adózásra.

"másrészt totálisan igazságtalannak érzem, hogy az kap nagyobb támogatást ezzel a rendszerrel, akinek kevésbé van rá szüksége, miközben akinek meg igen, az lehet, hogy egyáltalán nem részesül belőle."

Van az a rendszer ami neked passzol, úgy hívják, h kommunizmus, meg szocializmus. Merre is szoktál szavazni? Jah, balra...

Én meg azt tartom igazságtalannak, h mindenki egyformán kell keressen, bármennyit tanult, bármennyit dolgozzon. Azt tartom igazságtalannak, h évtizedeken át segélykén tartottuk fenn a lóbecokat. Azt tartom igazságtalannak, h mi hordtuk a hátunkon az egész országot. Nekünk is kell egy kis levegő.

"A családtámogatást külön kéne kezelni, nagyobb családi pótlékkal, a szociális kasszából, de az ne járjon alanyi jogon, legyen egy (nem túl alacsony) jövedelem, ami fölött nem kap az ember."

Miért neki talán nincs gyermeke? Neki nem kell etetnie, nem kell neki ruhát vennie? Nem kell ugyanazokat megadnia a gyermekeinek? A gyermek az gyermek.
Miért csak a cigókat prezentáljuk felül? Vagy mindenkinek járjon, alanyi jogon, minden gyermeknek, vagy senkinek. És ki az aki meghúzná a határt? Ami, pontosan tudjuk nem négyszáznál kezdődne, hanem száznál. Ahogy a felső kulcs sem négynél kezdődött, hanem olyan alacsonyan, h a középréteg biztosan beleessen.
Demagóg vagy, de nagyon.

"Ó persze, a szokásos, DeMarco országban mindig mindenki jól jár."

Sajnálom, ha zavarnak a tények. Felőlem maradhatsz az álomvilágodban.

"Ez aztán precíz, közgazdaságilag megalapozott válasz."

Közgazdaságilag talán nem megalapozott, de a tapasztalatok maximálisan engem igazolnak. Egy közgazdász is le tudja követni.

"És természetesen hülyeség."

Ahh, persze. Azért szenvedsz te a devizehiteleddel én meg röhögök a markomban.. lúzer... :))

"mi lett volna itt, ha Matolcsynak meg Orbánnak kellett volna válságot kezelni..."

Semmi, mert nem lett volna 100 napos program, nem lett volna fletó és nem lett volna az államadósság megduplázva. Nem lett volna devizahitel válság. Bele se merek gondolni mi minden nem lett volna...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.17. 16:41:44

@DeMarco: "Vagyis munkára is ösztönöz"

Jaj, mert a nagyobb fizetést csak akarni kell, más nem is kell hozzá...

"Van az a rendszer ami neked passzol, úgy hívják, h kommunizmus, meg szocializmus. Merre is szoktál szavazni?"

A szolidaritás max. a te fejedben egyenlő a kommunizmussal. És nem balra szoktam szavazni.

"Én meg azt tartom igazságtalannak, h mindenki egyformán kell keressen, bármennyit tanult, bármennyit dolgozzon."

Megint sarkítasz. Természetesen nem erről van szó. A te mércéd szerint az összes Nyugat-európai ország kommunista, hisz mindenhol többkulcsos adó van.

"Miért neki talán nincs gyermeke? Neki nem kell etetnie, nem kell neki ruhát vennie? Nem kell ugyanazokat megadnia a gyermekeinek?"

Már bocs, de normális helyeken az ember büszke arra, hogy megkeres annyit, hogy ne szoruljon az államra. Te kevesebb adót akarsz, ami rendben is van, de úgy nem megy, hogy ezzel párhuzamosan viszont a pénzosztogatás se változzon, és az is kapjon az állami pénzből, aki nem szorul rá. Pont azért kell a rászorultsági elv, hogy az is megkaphasson mindent, aki máshogy nem. Egy tehetős szülőgyereke viszont enélkül is megkap mindent.

"Miért csak a cigókat prezentáljuk felül?"

Ki beszél itt a cigányokról? Meg fogsz lepődni, de nem csak ők szegények, ráadásul nem is úgy gondoltam, hogy csak a mélyszegénységben élőknek jusson, nem véletlenül írtam az előző példámban négyszázezres fizetésről. Valahol az átlagos fizetés fölött valamivel húznám meg a határt. Az átlagfizu pedig mostanában úgy 220-230 ezer körül van, ha jól emlékszem.

"a tapasztalatok maximálisan engem igazolnak"

A tapasztalatok egyáltalán nem igazolnak téged. A szoclib kormányzás első hat évében ez egy nyerő konstrukció volt, azalatt is, amikor ti már rég nemzethalált vizionáltatok. A problémákat a devizahitelekkel a világválság okozta, az pedig egy jobboldali kormány alatt is ugyanúgy bekövetkezett volna.

"Semmi"

Persze. Most válság nélkül is sikerült gallyra vágniuk az országot, mi lett volna a világválság alatt, Hagyjuk.

DeMarco 2013.01.17. 18:23:26

@Fedor: "Jaj, mert a nagyobb fizetést csak akarni kell, más nem is kell hozzá..."

De törekedni lehet rá, vagy épp másodállásban mást is csinálni, h növekedjen a bevétel. Erre ez is jó ösztönző.

"A szolidaritás max. a te fejedben egyenlő a kommunizmussal. És nem balra szoktam szavazni."

Most is van "szolidaritás" nevű formáció, hol is? Jah a baloldalon...

De balra szoktál szavazni, mert a libsik hozzá vannak nőve a maszophoz, tehát minden rájuk adott szavazatot a baloldal kap meg. Ennyi erővel közvetlenül is rájuk szavazhatnál, úgysincs különbség. Most éppen széttörtek néhány tükördarabra, de mit számít, h a tükör melyik részére szavazol, mikor a végén úgyis összeragasztják a balliba tükröt.

"A te mércéd szerint az összes Nyugat-európai ország kommunista, hisz mindenhol többkulcsos adó van."

Nem mindenhol van, sok helyen boldogan elvannak az egykulcsossal. Mint írtam is, a progresszív adózás a baloldali kormányokra jellemző adózási forma és európában sajnos többségben vannak a baloldali kormányok jelenleg. Ez egy eltérő közgazdasági elmélet, én viszont ennek ellentettjét támogatom, az egykulcsost és általában a jobboldali kormányok is ezt preferálják.

"Már bocs, de normális helyeken az ember büszke arra, hogy megkeres annyit, hogy ne szoruljon az államra."

Ezt elég nehéz a magyarországi fizetésekkel abszolválni. Elég messze vagyunk a nyugati bérektől.

"Te kevesebb adót akarsz, ami rendben is van, de úgy nem megy, hogy ezzel párhuzamosan viszont a pénzosztogatás se változzon, és az is kapjon az állami pénzből, aki nem szorul rá."

Csodák csodájára kapisgálod. Úgy látszik ragadt rád vmi a kormányváltás előtti és utáni beszélgetésekből, amikor adócsökkentést vártunk, h fellendüljön a belső fogyasztás. Bizony, ha kevesebb adó folyik be, akkor csökkenteni kell a pénzosztogatás mértékét. Vagyis a legjobban úgy lehet az állami pénzcsapot elzárni, ha kevesebb adót fizetünk be. Ez egyébként arra is jó, hogy a megmaradt pénzt feneketlen zsákok helyett értelmes dolgokra költsék el. Már csak ezért sem szabadna újra megnyitni a feneketlen zsákok száját, ez a ballibák módszere.
Én meg annak nem adnék értelmetlenül pénzt, aki mindenféle munka és sokszor iskola nélkül boldogan éldegélt a segélykéből. Lenne honnan elvenni és örvendetes, hogy sok helyről el is vették, épp tegnap olvastam, h jelentősen megvágta Matolcsy a kiadási oldalt, ami eddig nem volt jellemző senkire sem. Például a sok idióta egyházacskát visszaminősítették és végre oda sem folyik el adóforintocska. Lett is hiszti, még clintonné is jött reklamálni. Én biztosan mondtam volna neki, h támogassa akkor maga, de ne az én adómból. Le merném fogadni, h ballib többségű alkotmánybírák bosszúból még a váltás előtt elkaszálják majd és újra fizethetjük adóból a noname hülyéket. De bőven lenne honnan elvenni még.

"Egy tehetős szülőgyereke viszont enélkül is megkap mindent."

Ha attól a tehetős szülőtől elveszik a támogatást, akkor pont olyan csóró lesz, mint az akinek adják. Szocializmus... A magasabb kereset többet adózik, sokkal többel járul hozzá az ország boldogulásához, mint az, aki alig adózik, vagy sehogysem.

"ráadásul nem is úgy gondoltam, hogy csak a mélyszegénységben élőknek jusson, nem véletlenül írtam az előző példámban négyszázezres fizetésről."

Ami komolytalan. A felső határ mindig, minden esetben a középréteg aljánál húzódik, h a többség pont beleessen. Még meg is jelölted a határt.

"A tapasztalatok egyáltalán nem igazolnak téged."

Hát persze. Ezért fogom én már régen elfelejteni, h volt hitelem, amikor te még bőven fogod fizetgetni a devizahiteledet...

De jó, h volt ez a világválság. Olyan ez nektek, mint egy megváltás. Minden szart rá lehet kenni. Ha nem lett volna, most vakarhatnátok a fejeteket, h a húsvéti nyuszira, vagy a télapóra fogjátok a balfaszságot.

"Most válság nélkül is sikerült gallyra vágniuk az országot"

Szegény ország, hogy gallyra lett vágva. :)) Minden kritériumot betartottunk most először. Csökkent az államháztartási hiány, csökkent a kiadási oldal, maradt tartalék, jó eséllyel lekerülünk a szégyenpadról és mindezt totális ellenszélben, leminősítési zsarolások ellenében, ráadásul úgy, hogy közben csökkent az adók, emelkedett a fizetésünk és számtalan szempontból jól éltünk és jól éreztük magunkat.
Lécci Matolcsy jövőre is vágd gallyra az országot, mert eddig nagyon bejött.. :))))

Igazából abba is hagyhatjuk. Teljesen más közgazdasági vonalat képviselünk, teljesen más elveket tartunk fontosnak és teljesen más a tapasztalatunk, plusz teljesen mást tartunk fontosnak, értéknek. Erről kár tovább vitatkozni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.18. 11:48:16

@DeMarco: "Most is van "szolidaritás" nevű formáció, hol is? Jah a baloldalon..."

Ja, ha nálad ennyiben kimerül a szó jelentése...

"De balra szoktál szavazni, mert a libsik hozzá vannak nőve a maszophoz, tehát minden rájuk adott szavazatot a baloldal kap meg."

Ez csak kényszerűség, mert a jobboldal nem vevő a liberalizmusra, pedig jobb helyeken inkább passzol a jobboldalhoz, de persze a nyitottság meg van mind a két irányba.

"Nem mindenhol van, sok helyen boldogan elvannak az egykulcsossal."

Egyet mondj.

"a progresszív adózás a baloldali kormányokra jellemző adózási forma és európában sajnos többségben vannak a baloldali kormányok jelenleg."

Ugyan már, Nyugat-Európában mindig is progreszzív adózás volt, miközben a kormányok váltogatják egymást. Németországban talán baloldali kormány van? Angliában talán baloldali kormány van?

"Ezt elég nehéz a magyarországi fizetésekkel abszolválni. Elég messze vagyunk a nyugati bérektől."

Attól még van ilyen réteg.

"Csodák csodájára kapisgálod. Úgy látszik ragadt rád vmi a kormányváltás előtti és utáni beszélgetésekből, amikor adócsökkentést vártunk, h fellendüljön a belső fogyasztás."

Az adócsökkentés anno SZDSZ-es mantra volt, nem próbáld már úgy beállítani, mintha te találtad volna volna fel a spanyolviaszt. Nem az irányon vitatkozunk, hanem a módszereken.

"Ha attól a tehetős szülőtől elveszik a támogatást, akkor pont olyan csóró lesz, mint az akinek adják. Szocializmus... "

Ez baromság. Ha egy négy-ötszázezret kereső középvezető (hogy följebb ne is menjek) nem kap meg pluszban még 100.000-et ajándékba, akkor már csóróvá válik?

"De jó, h volt ez a világválság. Olyan ez nektek, mint egy megváltás."

Persze. Akkor magyarázd már el, hogy a válságig hogyan tudott a kétharmadával csökkenni a hiány, miért volt az Euró erősebb, mint bármikor korábban, és miért nem dőlt be egy devizahitel sem. Nektek jött jól, hogy mindent, amit a válság okozott, az akkori kormány nyakába lehessen varrni.

"Csökkent az államháztartási hiány, csökkent a kiadási oldal"

Ja, trükközéssel, és nem fenntartható módon.

"úgy, hogy közben csökkent az adók, emelkedett a fizetésünk"

Te melyik országban élsz? Ha ennyire szembehazudod a valóságot, akkor tényleg kár vitatkozunk.

DeMarco 2013.01.18. 16:49:04

@Fedor: "Ez csak kényszerűség, mert a jobboldal nem vevő a liberalizmusra, pedig jobb helyeken inkább passzol a jobboldalhoz"

Így van. Jobb helyeken. Például nálunk is volt erre példa. De a liberálisok elárulták a jobboldalt, elárulták magukat, a szavazóikat és az egész országot. Nem a mi hibánk, h a libsik hozzánőttek a baloldalhoz. Önként és dalolva mentek a vágóhídra.

Egyet mondj.

Tudok akár hetet is mondani. Lettországban például 1998-tól egészen 2008-ig műkődött tökéletesen, amíg be nem tette a lábát az imf és nem próbálta volna őket ettől eltántorítani. (Nem sikerült.) Azóta is jól el vannak az egykulccsal.

"Ez baromság. Ha egy négy-ötszázezret kereső középvezető"

Ez a baromság. Nagyon magasan húzod meg a határt. Valójában a határ vhol 200.000-nél lenne. És abból veszünk le 100.000-et, akkor pont ott vannak, mint azok akiknek adnád. Cucializmus...

"Te melyik országban élsz?"
Én ebben. Te viszont a fellegekben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.18. 17:08:35

@DeMarco: " elárulták magukat, a szavazóikat és az egész országot"

Ez baromság.

"Tudok akár hetet is mondani. Lettországban például"

Mondom Nyugat Európa! K-Európai sok van. egyébként sokadszor mondom el: Nem ab ovo vagyok az egykulcsos adó ellen, csak épp itt Orbánék nagyon elszúrták. Lettország nagyon jó példa, hogyan lehetett volna jól csinálni. Hát nagyjából mindenben máshogy, mint Orbánék:

fedor.blog.hu/2012/05/29/mire_eleg_ket_ev

"Valójában a határ vhol 200.000-nél lenne. És abból veszünk le 100.000-et, akkor pont ott vannak, mint azok akiknek adnád."

Ácsi, ne csúsztass már minden hülyeséget össze. Még ha nettó 200.000-nél is volna a határ, ahhoz a fizetéshez jóval kisebb az adókedvezmény, ráadásul az a nettón felül van.

"Én ebben. Te viszont a fellegekben. "

Figyelj, ha konkrétan lehazudod a napot az égről, akkor azzal max. magadat csapod be.

DeMarco 2013.01.19. 21:22:14

@Fedor: "Figyelj, ha konkrétan lehazudod a napot az égről, akkor azzal max. magadat csapod be."

Értem én, hogy kényelmesebb neked vmi fiktív álomvilágban leledzeni, de a normális embereknek azért vannak támpontjai. Ilyen például a fizetési papírja, vagy az év eleji adóbevallás (mármint ha az valós)
Nézegesd te is, hátha rájössz az egyszerű összefüggésekre...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.21. 08:39:47

@DeMarco: Mert az adóbevallásban szerepelnek az újonnan bevezetett adók, meg az infláció, amelyek miatt konkrétan reálbércsökkenés volt az elmúlt évben és szerepel az elhibázott gazdaságpolitika is, ami miatt meg recesszió van.

És még én élek álomvilágban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.21. 09:11:35

@DeMarco: Ja igen, egyébként sokan vannak, akik már attól is morcosak lesznek, ha csak és kizárólag a fizetési papírjukat nézik, de át erről is volt már szó ezerszer.

DeMarco 2013.01.21. 13:21:25

@Fedor: "Mert az adóbevallásban szerepelnek az újonnan bevezetett adók"

Amik vagy sehogy, vagy alig érintenek.

"meg az infláció, amelyek miatt konkrétan reálbércsökkenés volt az elmúlt évben"

Már akinek. Nekem konkrétan reálbér növekedésem volt.

"szerepel az elhibázott gazdaságpolitika is"

Ami meg csak szted elhibázott.

"ami miatt meg recesszió van"

De attól, hogy bizonyos ágazatok recesszióban vannak, még nem jelenti azt, hogy a többi is abban lenne.

Vannak olyan ismerőseim akik naprakész táblázatokat vezetnek minden kiadásukról, a legutolsó szögig. Bevétel/kiadás kompletten. Rém egyszerűen követhető a változás náluk.

És bizony a fizetési papírokon szerepel az infláció, mert annak éves mértékét össze kell vetni az éves béremelés mértékével és máris látod, hogy elérte-e azt.

De nem vitatkozom tovább. A lényeg, h elég egyértelműen nyomon követhető a nyereség/veszteség és ennek alapján továbbra is pozitív a mérleg. Akárhogy is igyekszel ennek az ellenkezőjét bizonygatni. Legfeljebb te nem hiszed ezt el, de az meg nem érdekel különösebben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.21. 13:38:25

@DeMarco: "Amik vagy sehogy, vagy alig érintenek." "Nekem konkrétan reálbér növekedésem volt."

És akkor megint ott tartunk, hogy te vagy az ország.

"Ami meg csak szted elhibázott."

Aha. Senki más nem írt le ilyet. De tényleg senki. Csak én.

"De nem vitatkozom tovább."

Hát, így hogy letagadod a valóságot, és sajátodon kívül más tapasztalatait ne vagy hajlandó figyelembe venni, tényleg nem érdemes.

DeMarco 2013.01.21. 17:55:44

@Fedor: "sajátodon kívül más tapasztalatait ne vagy hajlandó figyelembe venni"

Csak utózöngeként: Tévedsz, mindenkiét figyelembe veszem, akit csak ismerek. Dettó ugyanaz a helyzet, mint nálam.

Az ufókban meg nem hiszek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.22. 08:42:43

@DeMarco: Nagyon szűk körben mozoghatsz akkor :-)

DeMarco 2013.01.22. 11:50:43

@Fedor: Né má' honlapjuk is van. Muszáj volt ezzel borzolni az idegeket? Milyen bájos, hogy egyből el akarják törölni az egykulcsos adót, ezzel alapjában igazolva a korábban hangsúlyozott mondataimat. (Ki az a hülye aki ezek után rájuk szavazna?? Természetesen a többi mellett).

Semmilyen egyéb adattal nem igazolták az állításukat, sőt egyenesen csaltak, mert beleszámolták a szuperbruttót és az adójóváírást, de nem számolták bele a családi adókedvezményt például. Így persze könnyű, ha a lényeges dolgokat elferdítjük.
És tényleg nincs minimálbéres ismerősöm.

Kedves tőled, h bevágtad az imf-es cikket, ahol újfent ezredszerre is megállapítják, h semmi szükségünk az imf-re. Rögtön az első mondatban elhangzik a legfontosabb érv ellene: "Annak ára lenne"! Meg utána, h bár elvileg olcsóbb lenne néhány százalékkal, de fennmaradna az árfolyamkockázat, ami gyenge forintnál eltüntetné a vélt pár százalék nyereséget. Sőt továbbmennek, egyszerűen forint alapú kötvényekkel is ki lehet termelni a szükséges pénzt a törlesztőre, ami igen magas lesz az idén (köszi fletó), vagy annak nagy részét. És nincs árfolyamkockázat, nincsenek diktátumok.
Az ilyen cikkekkel csak öngólokat rúgsz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.22. 13:10:30

@DeMarco: "Ki az a hülye aki ezek után rájuk szavazna??"

Az emberek többsége utálja az egykulcsos adót, tehát ha csak ezen múlna :-)

"egyenesen csaltak, mert beleszámolták a szuperbruttót és az adójóváírást, de nem számolták bele a családi adókedvezményt például"

Beleszámolták, ami mindenkire vonatkozik, és nem számolták bele, ami csak egy kisebbségre. Ez így korrekt. Egyébként meg a minimálbérre olyan minimális a családi kedvezmény, hogy még azzal együtt is max. nominálisan lehet több, mint két éve, reálértéken biztos nem.

"Az ilyen cikkekkel csak öngólokat rúgsz."

Miért is? Mert szépen levezették, hogy mennyivel lenne olcsóbb az IMF hitel, és hogy az árfolyamkockázat a kormányon múlik, és hogy befolyásolástól meg nem kell tartani?

Az optimizmusodhoz:

"...az emberek háromnegyede úgy érzi, rossz irányba haladnak Magyarország ügyei (17 százalék vélekedik e kérdésben pozitívan). Minden társadalmi rétegben a negatív mérleget vonók vannak többségben, és így van ez a politikai közegekben is - kivéve a Fidesz táborát. A kormánypártiak kétharmada pozitívan értékeli az ország aktuális állapotát, negyednyien kedvezőtlen véleményt formáltak. A pártválasztásukban bizonytalan, de valamilyen aktivitást mutató polgárok körében még az átlagosnál is többen (89 százaléknyian) vélekedtek negatívan a honi folyamatokról.

A politikával szembeni ellenérzéseket az is mutatja - folytatódik az elemzés -, hogy a kormány tevékenységével az emberek 63, az ellenzékével 66 százaléka elégedetlen. A pozitívan értékelők aránya 12, illetve 5 százalék, az ambivalens választóké pedig 25 és 29 százalék. A két teljesítményértékelést összevetve kiderül, hogy a szavazópolgárok tekintélyes csoportja, 47 százaléka elégtelennek minősíti mindkét oldal munkáját - közölte az Ipsos.

Kutatása szerint a választók 53 százaléka a következő választások után kormányváltást szeretne, 21 százalékuk viszont a Fideszt látná szívesen még négy évig."

hvg.hu/itthon/20130122_Ipsos_veri_az_Egyutt_2014_az_LMPt

Persze az egész cikkből te csak azt fogod meglátni, hogy ha egy hangyafasznyival, de még mindig a FIDESZ-re szavaznának a legtöbben, de ne reménykedj abban, hogy ez tartós állapot. Nézd a tendenciákat...

DeMarco 2013.01.22. 22:46:40

@Fedor: "Az emberek többsége utálja az egykulcsos adót, tehát ha csak ezen múlna :-)"

Néha azért nem ártana, ha elbeszélgetnél az "emberekkel". Mert én még senkivel nem találkoztam, aki ne szerette volna az egykulcsost.

"Beleszámolták, ami mindenkire vonatkozik, és nem számolták bele, ami csak egy kisebbségre. Ez így korrekt."

Mármint maszop módra. Ezért hülyeség a statisztika. Ha kihagynak fontos opciókat és csak azokat veszik figyelembe, amik kedvezőek, akkor ugyan kapnak egy szép ábrát, csak éppen teljesen hamis. Aztán még meg is akarják magyarázni. Csalással nem lehet választókat szerezni.

"Mert szépen levezették, hogy mennyivel lenne olcsóbb az IMF hitel, és hogy az árfolyamkockázat a kormányon múlik, és hogy befolyásolástól meg nem kell tartani?"

Levezették egy optimális helyzetben. Ahogy mellette levezették a többi opciót is, sőt leírták azok előnyeit is. Az árfolyamkockázat nem (csak) a kormányon múlik, sőt rajtuk a legkevésbé. Eddig is láttuk ahogy hektikusan rángatták, annak függvényében, h mennyire tetszett az amcsi zs-nak egy-egy lépés. Most épp Matolcsy jegybankelnöki kinevezése miatt magas az árfolyam, mert rinyálnak, h elesik az utolsó ballib akna. Már csak ezért sem szabad devizában eladósodni. Akkor egy fegyverrel kevesebb lenne a kezükben.
A befolyásolástól kell tartani. Csak annyit jegyeztek meg, h az imf a héten coming out-olt és hamut szórt a fejére, mert teljesen rosszul kezelték a válságot. Lám-lám, még saját maguk is bevallották, de te még mindig hajtod a hülyeséget... És változtatnak elvileg a hozzáállásukon. De ahogy a cikk is írta, azért ez nem szentírás, semmi garancia nincs erre.

"kivéve a Fidesz táborát. A kormánypártiak kétharmada pozitívan értékeli az ország aktuális állapotát"

Látod? A fideszesek elégedettek. És véletlenül ők alkotják a többséget...

"a kormány tevékenységével az emberek 63, az ellenzékével 66 százaléka elégedetlen"

Az egészben ez a leglényegesebb pont.
Mondd csak téged nem zavar, hogy a kormány népszerűtlenségénél még népszerűtlenebb az ellenzék??? Hogy lehet az szted, hogy az ellenzék nem hogy nem tudott semmit sem profitálni a fidesz néhány hibájából, de egyenesen elutasítottabb, mint a kormánypárt? Továbbra is ugyanaz a kérdésem: Hogyan akartok nyerni, ha képtelenek vagytok választókat mögétek állítani? Mikor látjátok be, h a régi gárdával, bukott arcokkal reményetek sincs nekifutni? Hiszen jobban utálnak benneteket, mint a fideszt...

"Persze az egész cikkből te csak azt fogod meglátni, hogy ha egy hangyafasznyival, de még mindig a FIDESZ-re szavaznának a legtöbben"

Látod te pontosan a lényeget, még ha igyekszel ezt tagadni is magadnak. Az a "hangyafasznyi" valójában annyi, h egymagában több szavazója van, mint az ellenzéknek összesen...Ha az egész ballib bagázs egybeforr, akkor se értek a nyomába... Külön mulatságos, h libajnainak a legnagyobb a szája, miközben el sem érné a bejutási küszöböt, mentorával együtt, és a befalni készült maszop messze a legtöbb szavazattal bír a baloldalon, főleg hozzájuk képest. Ahogy az is látszik, h fölösleges pénzkidobás a nyugdíjt emelni, mert változatlanul a maszopra szavaz ez a réteg.

Nem én reménykedek kettőnk közül, én tudatos vagyok és optimista. Ez a kutatás is engem igazol. Te reménykedsz, mert más nem maradt neked, mint a remény...

A tendencia pedig az, hogy a fidesz stabilan tartja az első helyét, ez nem változott évek óta. Az együttest pedig felülértékelik, ahogy a lumpeneket is az első választás előtt. Aztán jön egy megmérettetés és beállnak egy valós értékre. Valahol a parlamenti küszöb alatt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.23. 10:15:23

@DeMarco: "én még senkivel nem találkoztam, aki ne szerette volna az egykulcsost."

Elég szűk körben mozoghatsz :-)

"Ezért hülyeség a statisztika."

Persze, hisz meghamisítja az ideáidat, és valóságot mutatja helyette :-) Vicces, vagy ha úgy gondolod, hogy nem az a csalás, ha olyan dolgokat is belevesznek, amelyek csak kevesekre vonatkoznak, hanem az, ha kihagyják...

" az imf a héten coming out-olt és hamut szórt a fejére, mert teljesen rosszul kezelték a válságot. Lám-lám, még saját maguk is bevallották, de te még mindig hajtod a hülyeséget..."

Mit is? Azt mondja talán, hogy az imf hitel nem lenne olcsóbb számunkra? Az meg lényegtelen ugye, hogy a nagy megszorítás-elkerülésben sokkal több terhet tett a kormány a zemberek vállára, mint amit az imf javasolt volna, és pont, hogy rosszabb lett a helyzet.

"Látod? A fideszesek elégedettek. És véletlenül ők alkotják a többséget..."

Az az egyetlen szerencséje a FIDESZ-nek az, hogy az ellenzék megosztott, de attól még a kormánnyal elégedetlenek száma a többszöröse a FIDESZ-t választókénál.

"Az a "hangyafasznyi" valójában annyi, h egymagában több szavazója van, mint az ellenzéknek összesen..."

Eddig azért azt feltételeztem, hogy legalább az alapműveletek szintjén tisztában vagy a matematikával (lásd összeadás, kivonás), de belátom, túlzott elvárásokat fogalmaztam meg veled szemben.

"Külön mulatságos, h libajnainak a legnagyobb a szája, miközben el sem érné a bejutási küszöböt"

Biztos pártválasztók között 8%, ez a küszöb alatt van szerinted? Miközben hivatalosan nem is párt még? Gyurcsánnyal meg hiába próbálod összemosni, nem fog menni.

"A tendencia pedig az, hogy a fidesz stabilan tartja az első helyét, ez nem változott évek óta."

A tendencia az, hogy a FIDESZ elvesztette a szavazói kétharmadát, és elégedetlen a munkájukkal az ország kétharmada, tehát ha meglesz az ellenzéki összefogás, akkor hiába próbáltak mindent megtenni a választás befolyásolása érdekében, Orbánéknak menniük kell jövőre.

DeMarco 2013.01.23. 11:19:43

@Fedor: "Elég szűk körben mozoghatsz :-)"

Nem hinném. Csupán a zömének van munkájuk és gyermekeik.

"Vicces, vagy ha úgy gondolod, hogy nem az a csalás, ha olyan dolgokat is belevesznek, amelyek csak kevesekre vonatkoznak, hanem az, ha kihagyják..."

Továbbra sem bizonyított, h hány emberre vonatkozik, ezért elfogadhatatlan, hogy te azt kevésnek állítod be, mert ennyi erővel én meg azt mondom, hogy sokakat érint. És igen, az csalás, ha fontos dolgokat kihagynak, miközben számukra fontos elemeket bennhagynak, ami megint csak bizonyos réteget érintett, mint az adójóváírás. Az egyik releváns adat, a másik meg nem? Ezért csalás. Ráadásul én láttam olyan helyes táblázatokat, amikben szerepelt minden tétel, nem hagytak ki belőle semmit sem. Nem is az volt az eredmény, amit láttatni akartak ennek a készítői.

"Mit is? Azt mondja talán, hogy az imf hitel nem lenne olcsóbb számunkra?"

De nem lenne olcsóbb. Csak ezt feltételezed. Miközben elég sok kockázata van. Plusz elég sok kötöttséggel is járna. És van több alternatíva is, sokkal jobbak. És nincsenek mellé kötöttségek...

"sokkal több terhet tett a kormány a zemberek vállára, mint amit az imf javasolt volna, és pont, hogy rosszabb lett a helyzet."

Kizárt dolog. Egy többkulcsos adónál és mellette ingatlanadónál semmi nem lehet rosszabb.

"Az az egyetlen szerencséje a FIDESZ-nek az, hogy az ellenzék megosztott"

Tévedsz. Az a szerencséje, h mi hiszünk bennük és rájuk szavazunk.

"de attól még a kormánnyal elégedetlenek száma a többszöröse a FIDESZ-t választókénál."

Na ne röhögtess. Ne legyél ildikó nénis, mert ez olyan dedós. Nehogy már beleszámold azokat is, akik soha semmilyen választásra nem mennek el, soha nem választanak senkit sem és kivétel nélkül minden politikai formációval elégedetlenek. A passzívakkal ne foglalkozz, azok nem mennek hozzátok sem szavazni. Csak az aktív és biztos pártválasztókkal érdemes foglalkozni. De ha jól megnézed, a passzívak a kormánynál még elégedetlenebbek az ellenzékkel. Tehát ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket.

"Eddig azért azt feltételeztem, hogy legalább az alapműveletek szintjén tisztában vagy a matematikával"

Ugye a Jobbikot nem soroltad magatok közé?? Ha őket nem vesszük figyelembe, akkor bizony alulmaradnátok, ha holnap lenne a választás.

"Biztos pártválasztók között 8%, ez a küszöb alatt van szerinted? Miközben hivatalosan nem is párt még?"

Az lmp-t is felülprezentálták először, te meg aztán főleg fölélőtted őket, nagy ábrándozásodban. Majd egy rendes választáson ezek is lejjebb csúsznak.

"Gyurcsánnyal meg hiába próbálod összemosni, nem fog menni."

Nem én mosom össze őket, ők mosták össze magukat és mossák folyamatosan.

"A tendencia az, hogy a FIDESZ elvesztette a szavazói kétharmadát"

"A fidesz biztos szavazóinak kétharmada
támogatja a fideszt továbbra is és egyharmaduk bizonytalanodott el." Olvasd el még egyszer.

"tehát ha meglesz az ellenzéki összefogás, akkor hiába próbáltak mindent megtenni a választás befolyásolása érdekében, Orbánéknak menniük kell jövőre."

Álom, álom édes álom, álomkép...

Hidd ezt nyugodtan. Én is örülnék, ha lenne ellenzéki összefogás. Az nem kunszt, ha külön-külön buknak. Az sokkal megalázóbb, ha egyszerre, együtt esnek hasra. Az már kihívás lenne... és sokkal mulatságosabb. Akkor nézne csak igazán a sok ballibsi nyugaton. Lenne nagy csönd...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.23. 13:30:38

@DeMarco: "Csupán a zömének van munkájuk és gyermekeik."

Mint ahogy az én ismeretségi körömben is, ami a korunkból kiindulva egyáltalán nem meglepő.

"Továbbra sem bizonyított, h hány emberre vonatkozik, ezért elfogadhatatlan, hogy te azt kevésnek állítod be, mert ennyi erővel én meg azt mondom, hogy sokakat érint."

Nem találtam statisztikát, de elemi logika, hogy többen vannak olyanok, akik nem nevelnek gyereket, mint az olyanok, mint akik meg igen, és még alkalmazottak is...

"De nem lenne olcsóbb. Csak ezt feltételezed. "

fixen lehet tudni, hogy hány százalék lenne az IMF hitel kamata. Azt is fixen lehet tudni, hogy mennyiért kelnek el az állampapírok. A kettő közötti különbség szerinted vélemény, vagy szimpla matematika? Az árfolyamkockázattól lehetne félni, ha erős lenne a forint (mint ahogy az volt 2008-ban), de most, amikor megint 300 Ft körül járunk. Szerinted mekkora az esélye annak, hogy 400 Ft felé menjen az euró? Mert kb. onnantól lenne olcsóbb a forintkötvény. Az fel se merül benned, hogy ezen esetleg nyerni is lehet? Nem kéne mást csinálni, mint hiteles gazdaságpolitikát, amitől erősödne a forint.

"Nehogy már beleszámold azokat is, akik soha semmilyen választásra nem mennek el, soha nem választanak senkit sem és kivétel nélkül minden politikai formációval elégedetlenek."

Beleszámolhatnám, hisz a többségük két éve még nem volt passzív, hanem igenis volt pártja, de az a vicces, hogy nem számoltam bele. Kattints már újra ráa arra a linkre, és vegyél már elő egy számológépet, ha már fejben nem megy a kétjegyű meg egyjegyű számok összeadása...

"Ugye a Jobbikot nem soroltad magatok közé??"

Nem.

"Az lmp-t is felülprezentálták először, te meg aztán főleg fölélőtted őket, nagy ábrándozásodban."

Mikor?

""A fidesz biztos szavazóinak kétharmada
támogatja a fideszt továbbra is és egyharmaduk bizonytalanodott el." Olvasd el még egyszer."

Én azt mondta,m hogy a FIDESZ elvesztette a szavazói kétharmadát, a mondat meg arról szól, hogy még a maradék egyharmada is bizonytalan, hogy jól választ -e. Szövegértés barátom.

"Álom, álom édes álom, álomkép..."

Lehet, de neked ez az egyetlen esélyed, szóval reménykedj abban, hogy így marad, az ország többi része meg reménykedhet az ellenkezőjében.

DeMarco 2013.01.23. 16:04:34

@Fedor: "Nem találtam statisztikát, de elemi logika, hogy többen vannak olyanok, akik nem nevelnek gyereket, mint az olyanok, mint akik meg igen, és még alkalmazottak is..."

Nem látom ebben az elemi logikát. Nálunk fentről lefelé mindenkinek van gyermeke, ami után kapja a családi támogatást. Sőt, zömében kettő minimum. Azért én mégis kíváncsi lennék egy olyan statisztikára, hogy mégis mennyien tudtak élni ezzel és ennek tükrében hogyan is fest a dolog.
Mert egészen addig csak egy elmélet feszül neki egy másik elméletnek. És továbbra is fennáll az ösztönző hatás, ami többlet töltetet ad.

"fixen lehet tudni, hogy hány százalék lenne az IMF hitel kamata."

Vagyis, hogy ennyi-vagy annyi. De kb. fixen lehet tudni. Ugyanakkor ahogy rögtön meg is jegyzed, ez devizakölcsön és bizony számolni kell az árfolyammozgással is, ami, mint láttuk elég hektikusan tud változni.

"A kettő közötti különbség szerinted vélemény, vagy szimpla matematika?"

Egyértelműen vélemény. Kiindulnak vmi alapfeltételezésből, ami vagy bejön, vagy nem. De azt mindenki tudja, hogy a legjobb saját valutában eladósodni.

"Az árfolyamkockázattól lehetne félni"

Nem félni kell tőle, hanem számításba kell venni. Erről kérdezd meg a kedves devizahiteles embertársaidat, tudnának mesélni róla...

"Szerinted mekkora az esélye annak, hogy 400 Ft felé menjen az euró?"

Pont ugyanakkora, minthogy 200 lesz. Mi fog történni, ha Obama bebukja a költségvetését? Mi lesz ha a görögök bejelentik a csődőt? Mi lesz ha az angolok a city miatt kiszállnak az unióból? Mi lesz, ha minden igyekezet ellenére buknak a spanyolok, olaszok, ciprusiak, portugálok, írek?
Talán tudod ezekre a választ? Kötve hiszem. Simán mehetünk lejjebb is ennél.

"Az fel se merül benned, hogy ezen esetleg nyerni is lehet?"

:))))) Nem. Láttál te már egy olyan államot amelyik nyert idáig hosszú távon az imf-el???

"Nem kéne mást csinálni, mint hiteles gazdaságpolitikát"

Ami ugye abból áll, hogy törölni a bankadót és az ágazati adókat. Máris welcome lesz...

"vegyél már elő egy számológépet"

"a Fideszt - már harmadik hónapja - a választókorúak 19 százaléka, 1,5 millió szavazópolgár támogatja"

Ugye tudod, hogy ez több, mint amennyit az ellenzék a 2010-es választáson összesen begyűjtött? Igaz egy millióval kevesebb, mint ami a kétharmadhoz kellett, de ez is bőven elég és ez még csak előzetes becslés, amik, mint korábban számtalanszor láthattuk, elég kétes eredményeket produkálnak.

"Én azt mondta,m hogy a FIDESZ elvesztette a szavazói kétharmadát"

Ami hülyeség. Lásd a fentebbi idézetet.

"még a maradék egyharmada is bizonytalan, hogy jól választ -e. Szövegértés barátom."

Na tessék, akkor próbáld értelmezgetni, hátha menni fog:

"Minden társadalmi rétegben a negatív mérleget vonók vannak többségben, és így van ez a politikai közegekben is - kivéve a Fidesz táborát. A kormánypártiak kétharmada pozitívan értékeli az ország aktuális állapotát, negyednyien kedvezőtlen véleményt formáltak."

"Lehet, de neked ez az egyetlen esélyed, szóval reménykedj abban, hogy így marad, az ország többi része meg reménykedhet az ellenkezőjében."

Nem az én esélyem. Az én esélyem a fidesz volt és maximálisan beváltották az előzetes várakozásaimat. Ha esetleg mégis a rosszabb forgatókönyv lépne életbe, készen fogok állni a pusztításra, ahogy készen álltam 10 évvel ezelőtt is. Az én dolgom az, hogy a szavazatommal megpróbáljam meggátolni az újabb/(vagy ugyanazok) megyók és fletók színrelépését. És meg is fogom tenni, erre mérget vehetsz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.23. 20:48:56

@DeMarco: "Egyértelműen vélemény."

tehát 8-4 az csak a véleményem szerint 4, de nem tény. Értem.

"Erről kérdezd meg a kedves devizahiteles embertársaidat, tudnának mesélni róla..."

Nekem is van, nem kell semmit megkérdeznem. A válság előtt rohadt erős volt a forint, épp ezért tett be nekünk a válság miatt extra pénzromlás. Aztán az elment, nagyjából normalizálódott a dolog, csak aztán jött Orbán és Matolcsy... Most viszont gyenge a forint, ennél ugyanilyen mérvű bukás max. államcsőd esetén lehet, azt meg talán Orbánék is elkerülnek. Remélhetőleg.

"Ami ugye abból áll, hogy törölni a bankadót és az ágazati adókat."

Nagyon rá vagy erre akadva, pedig egyáltalán nem biztos, elég lenne a mértékeket normalizálni, és egyébként se ezen van a hangsúly, hanem a kiszámíthatóságon.

"Ugye tudod, hogy ez több, mint amennyit az ellenzék a 2010-es választáson összesen begyűjtött?"

És hogy jön ez ide? Kit érdekel, hogy mi volt két éve? Akkor FIDESz ötvenvalahányszázalékon állt, most meg tizenkilencen.

"Na tessék, akkor próbáld értelmezgetni, hátha menni fog"

Az, hogy egyharmada a FIDES szavazóknak bizonytalan, mennyiben is mond ellen annak, hogy kétharmad meg pozitívan áll a dolgokhoz? Mondom, hogy gondjaid vannak az elemi matematikával. mint ahogy a szövegértéssel is, továbbra is. Akkor a szádba rágom: Azt, ha én azt mondom, hogy elvesztette a FIDESZ a szavazói kétharmadát (ennyivel szavaznának rájuk kevesebben most, mint 2010-ben), semmiben se cáfolja az, hogy a maradék kétharmadának testszik, amit most csinálnak.

Na jó, elegem van a kisegítő iskolai tanerő szerepéből, próbáld meg feldolgozni magadnak ezt az információ-mennyiséget.

DeMarco 2013.01.24. 13:00:07

@Fedor: "tehát 8-4 az csak a véleményem szerint 4, de nem tény. Értem."

Garantálják a négyet? Aligha. Az egy kezdő százalék, ami vagy annyi marad, vagy nem. Minden valószínűség szerint nem marad annyi. Tehát ez csak vélemény. Ami megalapozatlan.

"Nekem is van, nem kell semmit megkérdeznem."

Pontosan. Tudnod kellene, ha másból nem, a saját hibás döntéseid következményeiből levonhatnád a megfelelő következtetéseket.

"pedig egyáltalán nem biztos"

Nem mi? (Gúnyos mosoly.)

"És hogy jön ez ide? Kit érdekel, hogy mi volt két éve?"

Pedig jobb lenne, ha visszafelé is nézegetnél néha, nem ártana. Ha alaposabban áttanulmányoznád a választási statisztikát, akkor tudnád, hogy a fidesz nemhogy a szavazói kétharmadát nem vesztette el, de még a felét se. És azt is, hogy a maradék is több, mint amennyit összesen be tudott zsebelni az ellenzék. Ergó, még így is simán verünk benneteket, legfeljebb nem lesz kétharmad. Ráadásul évente potenciálisan csökken az ellenzék bázisa, miközben a fideszé nő.
A lumpenek meg be sem kerültek volna, ha kicsit jobban átnézik azokat a cetliket...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.25. 08:53:10

@DeMarco: "Az egy kezdő százalék, ami vagy annyi marad, vagy nem. Minden valószínűség szerint nem marad annyi."

Persze, ahogy a vizitdíj is már 10000 Ft lenne. Vagy 20-nál tartasz?

"a fidesz nemhogy a szavazói kétharmadát nem vesztette el, de még a felét se. És azt is, hogy a maradék is több, mint amennyit összesen be tudott zsebelni az ellenzék. "

Na jó, tényleg itt hagyjuk abba. nincs kedvem huszadszor megcáfolni a hazugságaidat. ha te ezzel akarod becsapni magad, akkor tedd csak nyugodtan.

DeMarco 2013.01.25. 09:33:59

@Fedor: Megértelek. Valóban kellemetlen neked, ha az elmúlt választás adatait kell összehasonlítanod ezzel az előzetes közvéleménykutatás számaival.

Ahogy azt is kínos beismerned, h az imf kölcsönnek, lévén devizakölcsön, sokkal nagyobb a rizikó faktora, mint az államkötvényeknek. Mert bár látszólag alacsony a kamata, de az erősen ingadozhat. És az ingadozó kamat mellé, még jó adag szuverenitás vesztés is jár, ami meg aztán végképp eltántorítja a józanul gondolkodó hitelfelvevőt. Az kb. olyan, mint amikor kijön hozzád házhoz a banki alkalmazott, elvágja magát a fotelodban, elővesz egy szivart és pattogni kezd, hogy vond meg a gyerek zsebpénzét, egyél zöldséget, mert az olcsóbb, mint a hús, stb. Naná, h két lábbal rúgnám ki a házból... Illetve be sem engedném.

Tényleg, tudom, hogy kínos az, hogy a fidesz bármit tesz is, az ellenzék ebből nem tud profitálni, az elutasítottsága pont akkora, vagy talán még nagyobb, mint a kormánypárté.
De erről nem a fidesz tehet. Képtelenek vagytok megérteni, h régi arcokkal, régi mentalitással esélyetek sincs.

Szénné röhögtem a fejem tegnap is: Szegényke próbálta meglovagolni és kihasználni a diákokat. Nem jó amit a fidesz csinál! -mondta.
És tessék mondani, maga h csinálná? Ööööö... izé... ööö... hát még nem tudom, de már dolgozik rajta a negyven rabló... ööö... hát majd mondunk vmit egyszer...
És tessék mondani ellenzi a tandíjat? Öööö....hát nem, én is bevezetném... :))))))
Cool... így tovább!!

DeMarco 2013.01.25. 10:56:38

@Fedor: Javaslom ezt is áttanulmányozásra, főleg azt a részt, ahol azért sírnak, mert a minimálbér után (logikusan) nem mehetnek mínuszba az adóval az adókedvezmény miatt, megállnak nullán...

www.penzcentrum.hu/adozas/nesze_nektek_gyermekesek_megdobbento_hir_az_adokedvezmenyrol.1035269.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

A hét másik bájos történése az volt, amikor a maszop kiment kampányolni a 23 millió románhoz, akik elözönlötték mo-t... :)))

Ez a hét tele van mókával és kacagással...

DeMarco 2013.01.25. 13:27:22

@Fedor: Folytatom is a sort a kövi linkkel:

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/kezdheti_tepni_a_hajat_a_devizahitelesek_egy_resze.178817.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Nézd át tüzetesen...

Azt meg már meg sem említem, h lejárat előtt fizettük vissza az imf hitel egy kis részét.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.25. 14:59:43

@DeMarco: Tehát neked az, hogy a minimálbéresek nem tudnak kihasználni egy kedvezményt, így sokkal kevesebb jut nekik, mint azoknak, akiknek esetleg nem is lenne szükségük rá, arra mutat rá, hogy milyen klassz konstrukció ez. Te tényleg furán vagy bekötve...

Ami meg a devizahitelt illeti, nem figyelsz: Azzal kezdtem, hogy anno nagyon erős volt forint, ezért vannak most a gondok, és az általad belinkelt cikk se mond mást. Most sokkal gyengébb a forint, teljesen más a szitu, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel nagyobb kockázatot képvisel mostanában a magyar államkötvény sajnos.

Ami meg a fő büszkeségedet illeti, egyrészt a legjobb az lett volna, ha el se költik azt a hitelkeretet (igen, a MOL-ra gondolok), és akkor kevesebbet kéne visszafizetni, másrészt továbbra is csak azt tudom mondani, hogy ahol az IMF hitelt egy jóval drágább konstrukcióra váltják át, ott bizony nem jó boltot csinálnak. Ráadásul nem kell erőltetni az erőn felüli visszafizetést, Romániában lehetett látni, hogy mire jutottak vele a rendszerváltás előtt. Sokat érünk vele, ha nincs semmi adóságunk, csak közben épp beledöglöttünk, akkor már inkább fizessük rendesen, ütem szerint, és maradjon közben fejlődésre is.

DeMarco 2013.01.25. 15:51:56

@Fedor: "Tehát neked az, hogy a minimálbéresek nem tudnak kihasználni egy kedvezményt, így sokkal kevesebb jut nekik"

Talán ezért hívják "MINIMÁL"bérnek. Hahó, ez a legalsó küszöb. Nyilván ha többet keresnének, akkor többet is tudnak belőle felhasználni. (Munkára is ösztönöz, többek között.) Neked nem elég a NULLA?? Még több kell???

"mint azoknak, akiknek esetleg nem is lenne szükségük rá"

Akkor a minimálbéresek mennyivel is járulnak hozzá a közteherviseléshez? Nullával? Szted aki többet keres, az nem sokkal többel járul hozzá a közteherviseléshez? Arról nem is beszélve, hogy a minimálbéres és a "nincs is rá szükségük" között elég nagy az átmenet, cirka két millió ember. És pontosan azt gondolom, hogy ez egy klassz konstrukció több szempontból is.

Jah és még vmi: Az általad belinkelt táblázatban hol is helyezkedik el a NULLA adó? Mert akárhogyan meregettem a szememet, nem láttam sehol sem... Na, pontosan ezért volt teljesen hamis és félrevezető az a táblicsku, ahogy ezt fentebb már levezettem.
Ezt a linket okulásul írtam be, hogy észrevedd a valóságot.

"Azzal kezdtem, hogy anno nagyon erős volt forint, ezért vannak most a gondok"

Te nem figyelsz. Végig azt mondtam, h sokkal kockázatosabb a devizahitel, mindig is az volt, csak egyesek lebecsülték ezt a kockázatot, sőt egyesek most is lebecsülik azt. Miközben minden tény afelé mutat, hogy hibás döntések egész sora vezetett idáig, kezdve azzal, h a jól működő fidesz által bevezetett támogatott forinthiteleket leépítette megyó...

"egyrészt a legjobb az lett volna, ha el se költik azt a hitelkeretet"

Tévedsz. A legjobb az lett volna, ha fel sem veszik. De az egész pakk legértelmesebb lépése pont a mol visszavásárlása volt. Aminek meg sem kellett volna szintúgy történnie, ha fletóék előzőleg nem játsszák át a ruszkiknak, amiért én még mindig nemzetbiztonsági felülvizsgálatot látnák szívesen.

"Sokat érünk vele, ha nincs semmi adóságunk"

De még milyen sokat! Bár ott lenne az adósság, ahol az első fidesz kormány idején volt! Ülve nyalnánk a Holdat...
Lehet, hogy te így gondolkozol, de sokan, köztük én is, nem szeretek tartozni és ha mégis belefutok néha, akkor a lehető legrövidebb idő alatt igyekszem azt visszafizetni, bármi áron. Nem mindegy, hogy gyorsan visszafizeted és utána tiszta lappal, kamatok nélkül fejlődsz nagyot, vagy nagyon lassan fizeted vissza és akkor nagyon lassan is fejlődsz.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0