Ha most Romániában lennénk, Orbánt rendőrök vinnék el
2015. március 25. írta: Fedor

Ha most Romániában lennénk, Orbánt rendőrök vinnék el

borton_ablakaba.jpgAkkor most csak röviden szemléznék két mai cikket: 

A Küküm sajtóosztálya kommentálni akarta a Cink egyik posztját, és küldött egy közleményt. Amiben rettenetes dolgokat vallanak be, bár a szándékuk szerintem nem ez volt. Bennfentes információik voltak, amiket nem osztottak meg, hogy mentsék a saját pénzüket. (...) 

A Küküm emlékezete szerint tehát március elején – vagy már az előtt is – valóságos pánik volt a Quaestornál, "az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét", sőt a "Quaestor egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét". Csakhogy ez nem igaz. Vagyis pontosabb úgy fogalmazni, hogy a nagyközönség a Quaestor március 9-ei bejelentése előtt biztosan nem tudott arról, hogy pénzkivételi pánik lenne a cégnél, azt meg főleg nem, hogy a Quaestor ne tudná kifizetni a kötvényeit. Erről a gazdasági-pénzügyi sajtóban sem írtak semmit. 

Erről sehol sem írtak semmit. 

Itt lesz igen fontos az időrend. A minisztérium korábbi nyilatkozatai szerint a tárcánál március 5-én döntöttek arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház államkötvényeit kiveszik, ami a gyakorlatban március 9-én, azon az utolsó napon történt meg, aminek az estéjén aztán a Quaestor közleményt adott ki a csődről. Mindaz, amiről a nekünk írott levelükben írnak, vagyis az ügyfélroham és a többi, csak ezek után, március 10-étől kezdődött. 

Ezekből csakis az következhet, hogy a Külügy már akkor pontosan tudta, hogy a Quaestornak vége, de legalábbis erősen kétes a fizetőképessége, amikor a kisbefektetők, de még a jól értesült gazdasági sajtó sem orrontott semmit. Az az állítás, hogy "A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ezekhez az emberekhez, cégekhez hasonlóan vette ki a tőkéjét a Quaestortól", egyszerűen nem igaz. A Kereskedőház azokhoz hasonlóan vette ki a pénzét, akiknek voltak megfelelő információik.

Cink: A Külügy lényegében beismerte: megszívatta a Quaestor kisbefektetőit

A miniszterelnök Sopronban tartott sajtótájékoztatót, ahol újságírói kérdésre azt válaszolta, nem tartja furcsának, hogy a Külügyminisztérium pont a Quaestor-csőd előtt vette ki a pénzét a brókercégből. Orbán szerint:

"Nem! Én rendeltem el, akkor, amikor láttuk, hogy a Quaestor bedőlt, és a befektetett pénz nincs biztonságban, hogy minden minisztérium nézze meg, van-e közpénz a brókercégeknél. Amennyiben igen, akkor intézkedjenek. Félő volt ugyanis, hogy elindul egy lavina hatás, és úgy járnak mint az a 67 önkormányzat, amely jelentős összeget helyezett el egy másik ilyen cégben."

Arról sajnos nem beszélt Orbán, hogy mit szól ahhoz, hogy egy minisztérium közpénzt tartott egy kétes hírű brókercégnél.

444: Orbán Viktor belekeverte magát a Quaestor-ügybe

Tegyük mellé ezt az apró információt:

Jelenleg három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a Btk. 299§/A bekezdés szerint, aki bennfentes információ felhasználásával pénzügyi eszközre vonatkozóan ügyletet köt, vagy mást bíz meg az ügyletkötésre, vagy előnyszerzés végett átad illetéktelen személynek bennfentes információt.

Egy ilyen beismerő vallomás után egy normális országban már ülne is össze a mentelmi bizottság (más ügyben is aktuális lenne), hogy kiadja a miniszterelnököt a hatóságoknak.

De hát hol van itt normális ország?

Hát pl. a korábban lesajnált szomszédunknál, Romániában.

Az elmúlt hónapokban már legendaként terjedt a nyugati sajtóban, hogy a legnagyobb román tévétársaságok fix stábokat állomásoztatnak a DNA központja előtt, mert gyakorlatilag minden nap bevisznek valamilyen ismert, nagy embert, és senki sem akar lemaradni az éppen aktuális sztoriról. Nincs is jobb televíziózás annál, mint amikor korábban érinthetetlennek hitt, befolyásos embereket ráncigálnak végig bilincsben a kamerák előtt, ami most már naponta történik.

Csak 2014-ben 1138 embert vádoltak meg valamilyen korrupciós bűncselekménnyel, azaz naponta hármat. Közülük több mint 800-at el is ítéltek. Ugyanez a szervezet 2006-ban egész évben még csak 155 ügyben járt el.

A DNA nem is a kishalakra megy, a leggyorsabban a 10 ezer euró (3 millió forint) feletti ügyek száma emelkedik. Tavaly

  • 24 polgármestert,
  • 18 bírát,
  • 7 parlamenti képviselőt,
  • 4 ügyészt
  • 2 volt minisztert,
  • 1 tábornokot és
  • 1 volt miniszterelnököt

kaptak el korrupt rendőrök és üzletemberek mellett. 2014 végén 4800 nyitott ügyön dolgoztak. Rossz belegondolni, hogy éreznék magukat ilyen helyzetben a magyar közélet különböző szereplői, akik szerint a fő problémát itthon nem a korrupt politikusok jelentik, hanem azok, akik túl sokat beszélnek vagy írnak róluk.

Persze nekik könnyű, hisz az már a nyugat, fejlett demokratikus hagyományokkal. 

Vagy izé, várjunk csak...

A Fideszben legalább 2-3 nappal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőléséről szóló március 5-i első hírek, és 6-7 nappal a Quaestor öncsődje előtt tudták, hogy ez a két cég lehet a következő. Ekkor már több mint egy hete tartotta izgalomban az országot a február 24-én kirobbant Buda-Cash botrány, amelyben több tízmilliárd forintos kár érte az ügyfeleket. Kormánypárti körökben elterjedt, hogy bajok vannak más brókercégeknél is.

Az Index egy március 4-i háttérbeszélgetésen a Fidesz-frakció egyik tagjától értesült arról, hogy a pártban azt beszélik, folytatódhat a brókerbotrány. A politikus meg is nevezett három céget, köztük a Hungária Zrt.-t és a Quaestort. Az információk így eljuthattak a párt képviselőcsoportjának tagjaihoz, és a fideszes kormányzati szereplőkhöz is.

A pártban elterjedt információk ugyanakkor alkalmasak lehettek arra, hogy a politikusok pontosabb adatokat szerezzenek a fennálló veszélyekről, és saját, környezetük vagy a kormányzathoz közelálló cégek, önkormányzatok pénzét időben kimenthessék a rizikós pénzügyi vállalkozásokból.

Egy ilyen beismerő vallomás után egy normális országban már ülne is össze a mentelmi bizottság, hogy kiadja a...

Posted by Kötöttségek nélkül on 2015. március 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr457303522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imres 2015.03.25. 14:52:53

Hogyne, Fedor eeelvtárs!
Már megint vicces kedvedben vagy.
:)
Mintha úgy emlékeznék, hogy talpon maradhatott az a román miniszterelnök, aki hamisította vagy feketén vette a doktoriját.
:)
Na ugye, Fedor eeelvtárs! Már megint te vagy az ostoba.

búvár kondér 2015.03.25. 15:00:56

Románia ...oh már fényévekre van tőlünk a tisztesség és a demokrácia terén. ...ja és a minimálbér is magasabb.

kalaposinas 2015.03.25. 15:10:47

Nálunk azért van mentelmi bizottság, hogy megmentse a bűnösöket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.25. 15:21:53

@imres: Szerintem te nem olvastad el rendesen azt a 444 cikket. Vagy csak képtelen vagy felfogni. Vagy csak nem akarod felfogni, mert nem fér bele a világképedbe.

Szerintem a harmadik.

anonymand 2015.03.25. 15:42:54

@imres:

Kedves felebarátom!
Én is ostobának érzem magam.
Sok dolog nem fér abba a buta fejembe.
Olyan sok, hogy végig sem tudom sorolni őket, de egy párat elővezetek, hátha föl tudsz homályosítani és meg tudod világosítani elmémet.

Nem vagyok képes felfogni, hogy miért is nem indul átfogó vizsgálat a NAV-nál (ha esetleg kitérsz arra is, hogy miért a közérdekű bejelentés megtevője, Horváth András ellen indult nyomozás, külön megköszönném)?
Nem értem továbbá, hogy Vida Ildikó tisztázására miért nem indult még eljárás?
Érthetetlen, hogy miért nem tudjuk a kitiltottak nevét, beosztását, és hogy mibe keveredhettek?
Fölfogni nem tudom, hogy Rogán "vagyonosodásija", hogyan zajlott le két hét alatt? Talán nem is volt vagyonosodási?
Hogyan lehet az, hogy Simon Gábort 230 millió (a nemzetgazdaságot megrendítő, iszonyatos nagyságú pénz, ugyi) miatt vezetőszáron mutogatták rendőrök gyűrűjében, a Questor "főhősét" (piti 160 milliárdról van szó?) pedig a győri stadionban vették körül az érdeklődők?
Azt sem bírom megérteni, hogy egy tízéves kölyöknek miből futja 60-70 milliós kéglire?
Az Ökotárs lerohanásához volt vagy ötven fős brigád (nem a magyar adófizetők pénze okán), az ötödik kerületi ingatlanügyeket meg sec-perc alatt visszadobják?
Ha ezeket szépen meg tudod nekem úgy magyarázni, hogy megértsem, lehet eltekintek a többi bennem fölmerült kérdéstől, illetve magam keresek józan paraszti ésszel elfogadható válaszokat.

Fáradozásodat előre is köszönöm!

almodhi 2015.03.25. 17:02:57

"Ha most Romániában lennénk, Orbánt rendőrök vinnék el"

Hát igen. Nyugaton másképp mennek a dolgok...

DeMarco 2015.03.25. 20:06:52

Nem értem a problémádat. Bedől az első brókercég. A többség ekkor azt mondja: "de jó, h nincs annyi pénzem, hogy ilyen hülyeségekkel szórakozzak, most nem bukok semmit sem."
Egy kisebb többség meg azt, hogy: "de jó, h volt annyi eszem, hogy nem bankárokra bíztam a pénzem fialását." Egy kis embertömeg meg azt: "bazzzzz......".

Nem volt olyan ember, aki el ne gondolkodott volna, h vajon jó helyen van-e a pénze.

Mivel számtalan önkormi is bukott, amit az államnak kellett kifizetnie, kutyakötelessége volt utánanézni, hogy van-e még bent állami cégnek pénze brókereknél és ha igen, rögtön kivegye, hogy ne ússzon el a közpénz Svájcba, Ciprusra vagy vmelyik szigetre...

Marha nagy szerencse, hogy Viktor időben lépett és legalább néhány közpénzt megmentett az uccsó pillanatban, így is épp elég durva összeg veszett oda. Fedezet eleve nem volt mindenre, fiktív csalás történt valószínűleg, borítékolható volt a durva veszteség. A szomorú inkább az, hogy most bukott ki, mennyire nem hozzáértő emberek ülnek néhány önkormányzatnál és állami hivatalnál. A szabályozó és felügyelő hatóságokról nem is beszélve.

Az már egy másik kérdés, hogy a hirtelen tőkekivonás mennyiben segítette elő, hozta előrébb a csődöt, de mivel zömében fiktív csalások voltak, előbb-utóbb mindenképpen bedőltek volna és akkor már jobb előbb, kisebb a veszteség...

Az meg már csak parasztvakítás, hogy látni fog bárki bármit a veszteségből.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.26. 05:59:44

Nézz a dolgok mögé!

Romániában a Washington által vezérelt alkotmányellenes, úgynevezett "korrupcióellenes bizottság" gyakorlatilag arra szolgál, hogy Románia teljes felfegyverkezését elindítsa az Oroszország elleni készülő háborúban.

Mit szólnál, ha Mo-n egy senki által meg nem választott szerv sorra börtönözne be választott politikusokat? Üvöltenél, hogy ez diktatúra.

Satyala 2015.03.26. 07:01:55

@maxval bircaman szerkesztő: Ja! Még azért tegyük hozzá, hogy a Románok Gyurcsány Gordon kottájából játszanak!
Igazán felháborító, hogy egy korrupció ellenes bizottság a korrupció ellen tesz, és nem a nyomainak eltüntetéséért!
A magyar ügyészség a rendőrség Adóhivatal vezetői kijelölve lettek, tehát senki nem választotta meg őket!
Azt mondod, hogy, törvénytelen a működésük? Szedd össze magad! A végén még ellenzéki leszel! Szerencsétlen birka....

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 07:50:38

@maxval bircaman szerkesztő: Megint megmosolyogtattál putinbirca,ilyen bután fognak belőled pörköltet csinálni?

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 07:53:31

@anonymand: Szegény narancstrollnak sorozatban szar napja van,élő istenéről naponta kiderül hogy buta g e c i.Bánj vele együttérzéssel.

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 07:55:44

@maxval bircaman szerkesztő: Birca te hogy üvöltenél a nyakadban 1 Majdanon begyujtott autógumival?

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 07:57:20

@Satyala: Nem birka csak birca ez a szerencsétlen putin orálmuzsik.

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 07:58:46

@DeMarco: Agyturkásznak sok ideje rámenne arra hogy kezelje a skizó tüneteggyüttesed.

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 08:00:51

Harmadik törvény: A Fidesz nyelvén az „emberek", a „polgárok" és a „magyarok" gyűjtőfogalmak mindig Orbán Viktort jelentik. A patetikus politikai szólamok csak a reorbanizálás után nyerik el a valódi értelmüket.

anonymand 2015.03.26. 08:34:22

@Toportyán Zsóti:

Együttérzés az van.
Mindannyian együtt érezzük, hogy hova juttatott minket a birkák hada.
Akik eddig is mindent bevettek, most is mindent bevesznek, ami a legszomorúbb, hogy holnap is mindent bevesznek.
Beeeeee...

Toportyán Zsóti 2015.03.26. 08:41:22

@anonymand: Normális becsületes ember gyakorlatilag védtelen bűnözőkkel szemben,nem feltételezi felebarátjáról hogy át akarja qrni és meglopni,normálisan akar élni nem bűnözőket látni mindenhol.

sielfis 2015.03.26. 09:04:40

Hát nekem más a véleményem "fedor et."
Téged az ilyen blogok írásáért már régen elvitt volna a Police!
Kb. életfogytiglanira kormány ellenes izgatásért ! Az tuti

DeMarco 2015.03.26. 10:09:10

@Fedor: "Ha egy pénzügyekhez alapszinten értő ember ránézett a cégcsoport számaira, elég gyorsan láthatta, hogy itt egy lassan vagy gyorsan, de elkerülhetetlenül bekövetkező összeomlásról van szó."

Már az öncsőd előtt is bőven lehetett tudni, hogy nem fog megállni a dominó a Buda-cashnél. Csak ismételni tudom magam: épeszű ember rohant kivenni a pénzét...

"Az viszont teljesen érthetetlen, hogy az állam – a háta mögött a felügyeletet és elvileg az ország legjobb gazdasági szakembereit tömörítő Magyar Nemzeti Bankkal, a titkosszolgálatokkal és hadseregnyi jogásszal, tanácsadóval – miért nem vélte úgy, hogy ezekkel mégsem kellene üzletelni."

Majd itt is ki fog derülni, hogy voltak szervezetek akik szóltak, csak pont úgy ahogy a devizahiteleknél, magasról tettek a véleményükre...

"Orbánék nem így tettek, amikor elkezdtek értesülni az újabb és újabb brókercégek problémáiról, mielőtt a közvélemény bármit megtudott volna."

Nem valószínű. Csak a Buda-cash után kapcsoltak.

"A másik lehetőség, hogy nem voltak bennfentes információik, szintén elég ijesztő. Ebben az esetben ugyanis maguk kezdtek el gyanakodni a Quaestorra."

Ez sokkal valószínűbb sztem. Talán még nem is csak a quaestorra, általában minden brókercégre és a náluk tárolt lóvé állampapírba történő konvertálása mellett döntöttek.

"Ha Orbán tényleg egy esetből azt az általánosító következtetést vonta le, hogy minden brókercég gyanús, az nagyon ijesztő."

Mi ebben az ijesztő? Jobb félni, mint megijedni... tartja a mondás. Tegyük fel, hogy nem helyesen ismeri fel, hogy mi várható és bent hagyják a pénzt. Akkor most miket irkálnátok, he??

"sajnos elég valószínű –, hogy belökték a Quaestor megtévesztett kisbefektetőit a busz alá."

A quaestor kisbefektetői már akkor a busz alá kerültek, amikor megkötötték a fiktív szerződéseket, amire nem volt fedezet. Legfeljebb nem voltak tudatában... Ha később történik meg, ugyanez a vége és lehet, hogy még többen buknak, még több pénzt.

Tedd a szívedre a kezedet, te nem ugyanezt csináltad volna? Józan paraszti ésszel, még egy laikus is pont így csinálta volna.

Továbbmegyek. Ezzel nincs vége. A egyik tanulság az, hogy MINDEN állami cégnek, különösen amelyik adóforintokat kezel, kötelező legyen állampapírban tartani a pénzt és bezárni minden könnyítést, kiskaput.

DeMarco 2015.03.26. 10:11:05

@Toportyán Zsóti: Legalább engem még kezelhet. De te már reménytelen vagy...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.26. 10:14:32

@DeMarco: A te tanulságodról annyit, hogy ezt már most is törvény írja elő, tehát már azzal törvénysértést követtek el, hogy a Quaestornál tartották a minisztérium pénzét. És bármennyire is próbálod a kormányzati kommunikációnak megfelelően ezt pénzmentésnek beállítani, ez bizony bennfentes kereskedés volt a javából, ami meg a világon mindenhol büntetendő cselekedet.

Pop40 2015.03.26. 12:53:06

@imres: @sielfis: Ritka hülye fideszes majmokat hajtott ma ide személyetekben Pártunk és Kúrmányunk.
Nektek nem Sümegen kéne birkamenetelnetek? Vagy titeket nem vittek, mert gondolták, hogy nem találtok haza?

Lefordítom a posztot a ti egyszerű nyelvetekre: Ha a csuti Geci a "nemzet miniszterelnöke", miért nem kezdett aggódni a keményen dolgozó kisemberek pénzéért is a minisztériumi pénzekkel egyidőben?

Csak nem azért, mert épp olyan tolvaj féreg, mint ti, elvtársak?

DeMarco 2015.03.26. 20:02:45

@Fedor: "ezt már most is törvény írja elő" Amiben vannak kivételek, mint ebben az esetben is.

Szóval te azt állítod, hogy inkább hagyni kellett volna veszni az állam pénzét is??

Azt állítod, hogy később nem bukott volna be a buli még durvább hatásokkal?

Azt állítod, hogy neked (vagy bárki másnak) nem az volt az első gondolata a Buda-cash után, hogy kimentse a tőkéjét a lehető leghamarabb?

Pénzügyi zseni lehetsz...

Akkor most meg azt hallgatnánk, hogy a hülye fidesz hagyta elveszni az államfizetők pénzét. Ha van sapka, ha nincs...

Észre kellene venni végre, hogy itt nem a kivétel a probléma, hanem a berakás!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.26. 20:20:13

@DeMarco: Annyira zseniálisan tudod kicsavarni az ember szavait, hogy az hihetetlen. Nem kimenekíteni kellett volna az állam pénzét titokban azon az áron is, hogy most kisemberek emiatt nem jutnak hozzá a saját befektetéseikhez, hanem azonnal zárolni a cég vagyonát. Amit te zseniális pénzmentésnek nevezel az bennfentes kereskedés, akárhogy csűröd-csavarod. Minden új infó, ami napvilágot látott az elmúlt 2 napban, egyre jobban alátámasztja ezt.

"Észre kellene venni végre, hogy itt nem a kivétel a probléma, hanem a berakás!"

IS. Mind a kettő, mint ahogy mind a kettőt kritizálja is mindenki.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.26. 20:25:48

@DeMarco: CSak egy emberbaráti részlet a te nagy pénzmentő zsenijeidről:

"Míg a Külügyminisztérium az utolsó percben kimenthette – miniszterelnöki utasításra – a pénzét a bedőlt pénzügyi cégből, a közel 28 ezer ember megtakarítását kezelő Honvéd Egészségpénztárnak megtiltották, hogy ugyanígy – egy másik, problémás pénzügyi cégből – átutalja egy másik bankba a pénzt. Pedig az 1,8 milliárd forintot útnak is indították, ám egy hónapja nem tudni, hova lett a pénz, csak az biztos, hogy a megcélzott bankhoz nem folyt be. Az MNB mély hallgatásba burkolózik."

hvg.hu/kkv/20150326_Brokerugy_28_ezer_embernek_tilos_volt_ami

Toportyán Zsóti 2015.03.27. 07:03:25

@DeMarco: Reménykedj abban hogy igazad van,kevés erre az esélyed.

Toportyán Zsóti 2015.03.27. 07:04:54

@Pop40: Ezek még az Éden Hotelben sem tudnának sikerrel megvívni 1 IQ tesztet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.27. 09:18:04

@DeMarco: Ha ennek csak a tizede történt volna Gyurcsány alatt, már akasztani akarnátok...

"Ha egy vállalatnál vezetőcsere történik, a korábbi vezető átadja az összes dokumentumot az utódjának az átadás-átvétel folyamatában. Ez a régi vezető felelőssége. Amint az új vezető megkapta a dokumentumokat, felelőssége teljes tudatában kijelenti, hogy átvette, és onnantól ő felel azokért. Ez történt a Tarsoly-Orgován csere esetében is. Aztán szerdán hirtelen Tarsoly „rájött”, hogy vállalnia kell a felelősséget. És az újabb vezetőcsere miatt most Orgován tartozik átadni a cég papírjait Tarsolynak. De ha ezek közben elvesztek, vagyis nem tudja átadni azokat Tarsolynak, azért már Orgován felelős a jog szerint. Az az ő bűne lesz. Viszont a Quaestor-csoportnál elkövetett bűncselekményeket már csak hiányos dokumentumok alapján vizsgálhatja a bíróság, hiszen a papírok eltűntek. Felelős: Orgován Béla.

Hát így. Ezért csak tegnap tartoztatták le Tarsoly Csabát. Miután újra vezetője lett a cégének, már áll a vizsgálatok elé. Jöhetnek a rendőrök, mehet a kihallgatás. Mert már nincsenek papírok, és ezért Orgován a felelős. Ennyi. Ja, és a kisbefektetők a sor legvégén kapják vissza a pénzüket. Szóval lehet kattintgatni a vakukat, amikor Tarsolyt elviszik a rendőrök, meg lehet teátrális jeleneteket rendezni a híradókban, hogy Tarsoly lebukott. Álca, máz, púder. Mindenkinek tudnia kell, hogy ezen a 17 napon múlt, hogy Tarsolyt nem lehet ténylegesen a bíróság elé állítani, és az emberek pénzét ellopták.

Ezért állítom, hogy a hatóságok bűnrészesek a Quaestor-ügyben. Addig védték meg Tarsolyt a jogi eljárások (előzetes, és a Quaestor-csoport zár alá vétele) alól, amíg el tudta tűntetni a nyomokat, hogy más vigye el a balhét. Na, ez a state-capture, ez a foglyul ejtett állam. És nyilván a Fidesz főemberei érhették ezt el az állami szerveknél. Az egész fideszes Quaestor-bűnbandának: Poltnak, Matolcsynak, Szijjártónak és Orbánnak azonnal le kell mondania, és távoznia kell a közéletből. Lebuktak, megbuktak."

papalevente.blog.hu/2015/03/27/mostanra_mar_feleslegesen_tartoztattak_le_tarsolyt

DeMarco 2015.03.27. 09:28:11

@Fedor: "Nem kimenekíteni kellett volna az állam pénzét titokban azon az áron is, hogy most kisemberek emiatt nem jutnak hozzá a saját befektetéseikhez"

Csak nekem van devizahitel feelingem?

Hoztak az emberek egy pénzügyi döntést. Egy elég hülye pénzügyi döntést. (Már megint.) El bukták a pénzüket, igazából abban a pillanatban amikor aláírták a papírokat, hiszen részben fiktív kötvényeket vásároltak, ami mögött nem volt semmilyen fedezet.
Te pedig azt erőlteted, hogy az államnak bent kellett volna hagynia a pénzt, kvázi elbuknia az egészet, mert feltételezed, hogy akkor abból kártalanítani lehetett volna a kisbefektetőket.

Először is az alapfeltevésed marhaság, akkor azt a pénzt is lenyelték volna, meg gyorsba' eltüntetik vmi szigetre, vagy átírják egy csövesre, vagy a nagyira, ahogy jellemzően szokott lenni az ilyen esetekben. De tegyük fel, hogy nem teszik és megmarad a pénz, (ami valójában állampapír kellett volna, h legyen). Ebben az esetben az adózók által befizetett adóforintokból fizették volna ki a kisbefektetők saját megtakarításait, amivel rizikóztak és vesztettek?? Az én adómból (is) támogatták volna meg mások könnyelműségét?

Egy az egyben devizahitel-probléma, megint...

Igen, fájdalmas veszteség a kisbefektetőknek. De senki nem fogott fegyvert a fejükhöz, hogy kockáztassák a vagyonukat. Miért az adózó embereknek kellene újfent állni a bukást? Elsőre sem tanultak semmit és nem voltak eléggé körültekintőek, mi a garancia arra, hogy legközelebb nem lesznek megint ilyen felelőtlenek?

Abban egyébként egyetértünk, hogy rögtön teljes zárolás kellett volna, egyből előzetesbe mindenki és letiltani az összes utalást, főleg a külföldre irányulóakat. De ne legyenek illúziói senkinek sem, valószínű, h a pénz zöme rég elhagyta az országot és minimális kártérítés lesz csak (kivéve, ha újabb adóforintokból ki nem fizeti az állam, mint a devizásokat), vagy összedobja a beva.

Továbbra is úgy gondolom, hogy nem volt bennfentes kereskedés, egész egyszerűen azért nem, mert mindenki pontosan tisztában volt azzal, hogy mi fog történni és várható volt a dominóhatás. Józan paraszti ésszel az egész ország megértette a lehetséges forgatókönyvet, ami később be is igazolódott. Márpedig ha mari néni is felfogta, akkor több, mint elvárható, hogy az állam a jogászok seregével a háta mögött és még több információval ellátva helyesen döntsön és mentse az adófizetők pénzét, ha még nem késő. Szomorú, hogy a buda-cash-nél nem voltak ilyen fürgék. Egyébként ez is bizonyítja a bennfentes kereskedési vád alaptalanságát, mert ha pontosabb infókkal rendelkeztek volna, akkor nem bukik ott 70 önkormi és a honvéd-pénztár, hanem kimentették volna ott is a pénzt időben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.27. 09:35:50

@DeMarco: Apám, hogy neked milyen gumigerinced van, ha a FIDESZ-t kell védeni...

DeMarco 2015.03.27. 09:38:15

@Fedor: "Ha ennek csak a tizede történt volna Gyurcsány alatt, már akasztani akarnátok..."

Ó, mi nem felejtünk... Az egyik nem mossa el automatikusan a másikat...

A fentebbi idézet fedi amit én is írtam. Csak a végkövetkeztetés más. Láttunk mi már Postabankot, Kulcsár-ügyet, hogy az olajozásról ne is beszéljünk, meg sok egyéb esetről.

Ezek sem különbek semmivel sem. Nem véletlenül hívja mindenki felelősség-nélküli országnak...

Kétlem, h bárki elhinné, h lesz a végén felelős, vagy előkerül pénz is valahonnan...

DeMarco 2015.03.27. 09:41:33

@Fedor: Nem védek senkit sem, lefordítottam amit írtál korábban, azaz, h adóforintokból támogattad volna meg a magánbefektetők pénzügyi bukását.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.27. 10:00:44

@DeMarco: Te nem le, hanem kifordítottad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.27. 10:05:35

@DeMarco: Ami az általad említett ügyeket illeti, egyrészt senki se állította, hogy ez a mostani semmissé tenné őket, igenis ki kéne derülnie a teljes igazságnak. Viszont egyikről se mondható el, hogy ilyen nyilvánvalóan és egyértelműen a legfelső szintig értek volna.

Na mindegy, te szar szétterítésében és a dolgok relativizálásban vagy érdekelt. Azt nem állítom, hogy pénzügyileg is (bár nem tudhatom), de hogy a saját mentális egészséged érdekében mindenképp fontos, hogy fel tud oldani valahogy a kognitív disszonanciádat, az tuti.

DeMarco 2015.03.27. 11:35:38

@Fedor: Kognitív disszonancia? Ööö, sztem ezt gondold át újra...

Volt már arra korábban is több példa ahol a legfelsőbb szintekig ért a sz.r, csak h messze ne menjek, ugye azt még te sem hiszed el, hogy a kismókus, (akit az előző posztodban elrettentésként hoztál fel), volt a hunyó és a sportklubban lévő boss, semmiről sem tudott??

Nagyon ne erőltesd a kognitív disszonanciát, mert csúnyán visszaszáll rád.

Nem relativizáltam, csupán megjegyeztem, hogy korábban is volt már sok eset, ami szépen elsikkadt és semmi jele nincs annak, h most másként lenne bármi is. Illetve ha már relativizálunk, korábban mintha nem lettetek volna ilyen aktívak a bűnbak keresésben. Szépen belenyugodtatok, h a portás viszi el a balhét és a többi inkább maradjon homályban...

Úgy egyébként nem bánnám, ha egyszer megtörne a kör és a változatosság kedvéért rendet tennének a kupiban, csak hát nemigen hiszek a tündérmesékben, sokkal inkább a reális dolgokban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.27. 12:24:39

@DeMarco: Engem nagyon nem vádolhatsz ilyesmivel, ezerszer leírtam, hogy engem nem érdekelnek a pártszínek, ha bűnügyről van szó. Ha bizonyítható a dolog, felőlem mehet börtönbe Gyurcsány is, meg bárki, csak hát az utóbbin csúszik el a dolog. Mert hogy te mit akarsz hinni, az egy dolog, de az egy büntetőperhez kevés, ez már többször is bebizonyosodott bíróságokon. Ha valóban lenne vaj Gyurcsány fején, már rég hűvösön ülne, hisz a kormány az elmúlt 5 évben minden követ megmozgatott ezért.

Itt pont az a pláne, hogy teljesen nyilvánvalóan bizonyított a dolog.

Még egy kis olvasnivaló:

cink.hu/miert-lehetne-vadlott-szijjarto-peter-1694007023

DeMarco 2015.03.27. 19:14:13

@Fedor: Aha. Persze... A tündérmesékben is hiszel? (Mondjuk te igen.)

Az általad belinkelt poszt is azt írja, hogy a berakásnál volt igazán a probléma és a berakás utáni ellenőrzés elmaradása is komoly gond. A kivétel csak menteni a menthetőt kapkodása.

Mi van abban az esetben, ha Orbán máshogy dönt és bebuktatás helyett megerőlteti magát és kimenti a questort, illetve ezzel elodázza a kisbefektetők pénzügyi veszteségeit? Ez is egy lehetséges forgatókönyv lett volna igaz? De akkor megint csak oda jutottunk volna, amit te is szeretnél, hogy közpénzből mentik ki a magánbefektetőket és még tovább ment volna a buli.

Szomorú, hogy lezuhant a héten a repülő egy őrült másodpilóta öngyilkossága miatt, de neki köszönhetően komoly biztonsági változások fognak életbe lépni, amik hosszú távon biztonságosabbá teszik a repülést sok ember életét megmentve ezáltal.

Viktor döntése is kemény volt, de hosszú távon ez is sokkal tisztább helyzetet fog teremteni és végre komolyabb szabályozást és ellenőrzést vezet be, ami sok ember jövőbeli tőkéjét fogja biztosabban megmenteni.

Nem lehet visszahozni az áldozatokat, sem a pénzeket, de tanulni lehet az esetekből és tenni ellene, hogy legközelebb ne lehessen újra megtenni ugyanezeket.

És nem csak kormányzati szinten. Fót esete is komoly tanulsággal kell hogy járjon...

DeMarco 2015.03.29. 19:08:47

Végre egy normális cikkben is kielemezték a helyzetet.

www.portfolio.hu/vallalatok/kozpenzbol_spekulacios_penz_miert_volt_a_quaestornal_allami_penz.1.212032.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ebből az irányból kell megközelíteni, mert ez az érdekesebb. (Bár kétségtelenül szárazabb és nehezebben értelmezhető az átlag embernek, illetve nem passzol az élből vicsorgó balliba kórus mantráiba.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.03.29. 21:18:43

@DeMarco: Senki nem akarta itt közpénzből kimenteni a Q-t, ezt nem tudom, honnan veszed. Nem lehetett volna betenni sem oda a közpénzt, se ilyen módon kivenni onnan. Mindkettő törvénytelen volt. És a Portfólió cikk sem mond mást, csupán az egyik felére koncentrál, és részletesebb, szóval nem igazán értem, hogy mibe akarsz annak révén kapaszkodni. Mind a két feléért felelősségre kell őket vonni, ennyi.

DeMarco 2015.03.31. 00:22:36

@Fedor: Betenni is be lehetett, olvasd el a linkelt cikket, legfeljebb súrolták a törvényhozó eredeti szándékait és kivenni is ki lehetett. A probléma a dilettantizmus, illetve a közmondás tanulságának félrevetése. Furcsa módon engem az eggyel korábbi balhéra (is) emlékeztet.

Üzletben és szerelemben nincs barátság...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0