Egy elszalasztott lehetőség
2018. március 06. írta: Fedor

Egy elszalasztott lehetőség

photodune-2361172-hotair-balloon-m-700x400.jpgMost, hogy lezárult az ajánlási időszak, megvannak az egyéni jelöltek, és a pártlisták, idézzük fel még egyszer, utoljára, mi lett volna annak az Új Pólus koncepciónak lényege, amit Juhász Péter dobott be a köztudatba majd egy évvel ezelőtt (bár valami hasonlót már én is javasoltam még korábban): 

  1. Két demokratikus lista. Egy a régi baloldalnak (MSZP + DK), és egy az új pártoknak (Együtt + LMP + Momentum + Párbeszéd). Aki nem akar se FIDESZ-t, se Jobbikot, választhatott volna, nem kellett volna befogott orral szavaznia, vagy inkább otthon maradnia annak, aki úgy akart biztos bejutóra szavazni, hogy nincs ott Gyurcsány. Ez mozgósító jellegű lehetett volna a bizonytalanok között, pláne, ha Széll Bernadett lett volna az Új Pólus miniszterelnök-jelöltje, hisz kutatások bizonyítják, hogy a baloldali-liberális oldalon nagy támogatása lenne annak, hogy az übermacsó fideszes éra után végre egy nő vezesse az országot. Ebben az esetben Széll igazi, nyerésre esélyes kihívója lehetett volna Orbánnak, és nem csak plakátlány, mint most, az egyszem LMP jelöltjeként. A másik, óbaloldali lista jelöltje lehetett volna mondjuk Botka László, és akkor a két jelölt közül végül a listás szavazatok száma döntött volna.
  2. Ez a két demokratikus lista az ÖSSZES egyéni körzetben koordinált volna, hisz a mostani választási rendszerben minden ott dől el. Így mindenhol csak egy demokratikus jelölt állt volna szemben a kormánypárti és a jobbikos jelölttel szemben, a körzetek elsöprő többségében egyértelmű esélyesként, hisz a teljes demokratikus oldal mögötte állt volna.
  3. A konstrukciót létrehozó tárgyalások tavaly őszre lezárultak volna, szóval már hónapok óta csak a kampányra koncentrálna az ellenzék, Orbán meg csinálhatna bármit, indíthatna képzelt háborút az ENSZ után akár a Csillagflotta ellen is, hogy ne hozzanak ide migránsokat, szinte biztos, hogy vesztett volna.

Mindenki láthatja, hogy ehhez képest mi van most. Piti személyes sértődések miatt egymással alig szóba álló új pártok (pedig akár természetes szövetségesek is lehetnének, hisz többször dolgoztak közösen is fideszes disznóságok felderítésén); a ma már teljesen alaptalan nagypárti gőgről leszokni nem tudó szocik, akik annak ellenére a kispártok kicsinálását tűzték ki célul a közös munka helyett, hogy maguk is az 5% szélén billegnének, ha Karácsony Gergely nem szúrja hátba a vele szövetséges Együttet, és nem dobja oda Molnáréknak mentőövként a személyes népszerűségét meg a gyorsan errodálódó hitelességét; és persze a rivaldafényről leszokni nem tudó Gyurcsány, aki épp megteszi azt a szívességet a FIDESZ-nek, hogy újra feltüzeli a hazai baloldal ellen a határontúliakat. Lesz a kamupártokon kívül is számtalan lista, de talán, az utolsó pillanatban, fogcsikorgatva, a fontosabb körzetekben összejön a koordináció, ami valószínűleg csak arra lesz elég, hogy megakadályozzuk azt, hogy Orbánnak újra kétharmada legyen. 

Tegye fel a kezét, de őszintén, aki úgy gondolja, hogy nem lenne sokkal jobb az első verzió. A fideszesek tegyék le.

Egy esély van már csak arra, hogy ne Orbán Viktornak hívják a választás után az új miniszterelnököt: Ha a választók okosabbak lesznek, mint a pártok, és ahol nem lesz hivatalos koordináció, ott is megosztják a szavazatukat, és szavazzanak bármelyik pártra is listán, egyéniben a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltet választják, tartozzon bárhova is. Hódmezővásárhely példája mutatja, hogy mutassanak bármit is a közvélemény-kutatások, ha sokan elmegyünk szavazni, és követjük a fentieket, érhetik kellemetlen meglepetések Orbánékat, és így még mindig elérhető, hogy ne legyen a FIDESZ-nek akkora többsége, hogy önállóan kormányt tudjon alakítani. Márpedig ha ez összejön, akkor vagy koalícióra kényszerülnének, már ha akad olyan párt, amelyik szóba állna velük (félek amúgy, hogy igen, nem is egy, de a mostaninál még az is jobb helyzetet teremtene), vagy új választásra kerülne a sor, amelynek, okulva a történteken, talán felelősebb hozzáállással futna neki a mostani ellenzék.

Minden más verzió csak rosszabb lenne az országnak, szóval inkább tegyünk azért, hogy elkerüljük.

A mottó tehát továbbra is:

Listán szíved szerint, egyéniben eszed szerint, és ne hagyd, hogy úrrá legyen rajtad a fásultság.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr3113719822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.06. 17:30:39

Az Együtt jobbos ultraliberális, az LMP újbalos zöld. Miért állnának össze?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.06. 17:42:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Csalódtam volna, ha nem a te agymenésed az első komment :-) Az Együtt nem ultraliberális (bár mondjuk az se lenne baj), eléggé sok balos elem a van a programjukban a liberális főcsapás mellett. És ugyanígy: az LMP is számtalan liberális vonást is mutat, szóval egyáltalán nincs összeegyeztethetetlen elvi ellentét köztük, pláne Orbánhoz képest. Személyes sértődések vannak az LMP részéről, ez nyomja rá a bélyegét sajnos a két párt kapcsolatára.

morph on deer 2018.03.06. 23:04:43

@Fedor:
“Személyes sértődések vannak az LMP részéről, ez nyomja rá a bélyegét sajnos a két párt kapcsolatára.”

Ez nyomja rá bélyegét sajnos az LMP és az összes többi párt kapcsolatára is, meg a ‘kiválasztottság’ tudata.

Ez az ország sajnos csak akkor képes az együttműködésre, ha már valóban a nyakunkon a kés, mert addig a “miért pont én, ha a másik sem” az alapállás, mindenféle vonatkozásban.

Flankerr 2018.03.06. 23:42:57

"a körzetek elsöprő többségében egyértelmű esélyesként.."
Ez azért erős túlzás.. főleg a jobbikos jelölt megléte mellett.

Egyébként Hódmezővásárhely miatt épp ezerrel folynak mindenféle tárgyalások. Lehet későn, de folynak

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 06:04:17

@Fedor:

Maradjunk a tényeknél!

Az Együtt mind gazdaságilag, mind kulturálisan liberó, míg az LMP csak kulturálisan.

Mi a balos az Együttben? Semmi. Mármint a szó eredeti értelmében.

adam hyl 2018.03.07. 09:14:46

"egyértelmű esélyes" - hogy mi? Azt honnan tudjuk - igen kevés OEVK-t leszámítva -, hogy ki az egyértelmű esélyes? Milyen módszertan van rá? Ugyan már! Vagy hinni kéne a médiajelenlétnek? Esetleg a legújabb kamu internetes kalkulátornak? És ha még van is alkalmas módszertan felfokozott állapotban, akkor is ott vannak az externáliák. Ergo NINCS "egyértelmű esélyes", csak nagyon kevés helyen.

Szelid sunmalac 2018.03.07. 10:58:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Mi a jobbos a fideszben? Marmnint a szo eredeti ertelmeben?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.07. 11:15:49

@Flankerr:

"Ez azért erős túlzás.. főleg a jobbikos jelölt megléte mellett."

Biztos akadt volna pár körzet, ami annyira jobbos, hogy a jobbikos jelölt komoly tényező lehet, de ebből azért nagyon kevés van. Gondolj bele: mindenáron kormányváltást akarsz, és látsz három komoly jelöltet: a fideszest, a magányos jobbikost, és azt, akit minden más párt támogat. Melyiket választanád?

"épp ezerrel folynak mindenféle tárgyalások"

Ezért írtam azt, hogy "az utolsó pillanatban, fogcsikorgatva, a fontosabb körzetekben összejön a koordináció", de ez sehol se se lesz hatékonyságban ahoz képest, hogy lehetne mindenhol jól kommunikált közös jelölt már hónapok óta.

nemecsekerno_007 2018.03.07. 11:16:34

"Ha a választók okosabbak lesznek, mint a pártok..."

Dehát a választók egybites birkák, akik bedőlnek a kormánypropagandának :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.07. 11:18:18

@adam hyl: Ez a következő pár hét kommunikációs kérdése.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:19:27

@Fedor:

Nem az elemeket kell nézni, hanem az alapokat. Az Együtt a gazdaságpolitikában messzemenően piacpárti, talán a legpiacpártibb magyar párt, mondjuk az olyan 0 %-os pártiokat leszámítva, mint Fodor és Bokros.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.07. 11:30:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ezt nem is tagadom, sőt, pont emiatt támogatom őket többek között :-) Csak épp szerintem ez nem akadálya annak, hogy egy balodali zöldpárttal együtt működjenek. El van már szokva a magyar közönség a koalíciós kormányzástól sajnos, pedig tud az működni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:49:40

@Fedor:

S miért legyen választási szövetség 2 ellentmondó alappal rendelkező párt között?

konrada 2018.03.07. 11:54:13

@Fedor:
...ha mindenáron kormányváltást akar, akkor igen.

...de aki nem akar mindenáron?
...például azt már sokalná, hogy Fletó és Lqró-i legyenek kormányon, kinézve belőlük azt a hatékonyságot, ami az előző ciklusukat jellemezte?

...tegnap megjelent felmérésen például a jobbikos szavazók 80%-ának ennyit nem érne...

exterminador 2018.03.07. 11:59:22

Nem, nyerjen csak a Fidesz, csak ne legyen kétharmaduk. Egyértelmű, hogy egy újabb négy év teljesen erodálni fogja őket.

igazi hős 2018.03.07. 12:23:25

@exterminador: Inkább az országot fogja ez a (redkívül valószínű) eset rodálni. Már nem lesz EU-s pánz, viszont a fiúk egy kicsit sem lesznek szerényebbek, tehát ezenntúl közvetlenül tőlünk fognak lopni. Trafikok után jöhet az alkoholpiac államosítása, vagy bármi, amiből elég sok jut a mamelukoknak.

konrada 2018.03.07. 12:46:07

@igazi hős:
Látom új vagy: államcsőd napja itt a B1-en csütörtök 2010 tavasza óta.
Nem kéne itt hagyományrombolást csinálni, és már szerdán bemondani!;))

eßemfaßom még áll 2018.03.07. 15:08:26

"(Együtt + LMP + Momentum + Párbeszéd)"

ezeknek így együtt 15%-ot kellett volna megugrani a bejutáshoz, a Závecz szerint van nekik összesen max10%, ebből az LMP 6% vagyis ha ez az összeállás megtörténik akkor egyik se jut be a Parlamentbe míg önállóan az LMP-nek van esélye átlépni a küszöböt.
Nyilván az LMP a gecihülye, hogy nem akar pár 1%-os párt bejutásának 0%-os esélyéért kiesni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.07. 15:15:59

@eßemfaßom még áll: Volt arról mérés, hogy ezek összeállása jelentős számú bizonytalant vonzana, tehát bőven meglenne a 15%. De lehetett volna technikázni is, tehát összerakni egy választási pártot, és annak rögtön csak 5% lett volna a küszöb. Nem, itt csak az akarat hiányzott az LMP és a Momentum részéről.

eßemfaßom még áll 2018.03.07. 15:44:46

@Fedor: "Volt arról mérés, hogy ezek összeállása jelentős számú bizonytalant vonzana, tehát bőven meglenne a 15%"

Ez olyasmi mint hogy reprezentatívan felmérve az Együtt nyeri a 2014-es választást?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.08. 10:01:49

@eßemfaßom még áll: Unalmas már nagyon, hogy mindig ezzel jössz, miközben már abban a posztban is jeleztem, hogy az a mérés az alkalmazást használók között volt reprezentatív.

Ez viszont valóban az volt, a Medián készítette: index.hu/belfold/2017/07/07/meglepo_adat_16_szazalek_szavazna_az_lmp-momentum-egyutt-parbeszedre/

eßemfaßom még áll 2018.03.08. 16:40:52

@Fedor:
"Volt arról mérés, hogy ezek összeállása jelentős számú bizonytalant vonzana, tehát bőven meglenne a 15%. "

Vs.

"Az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát, vagyis ha olyanok a körülmények, ennyien hajlandóak esetleg rászavazni. De ez nem azt jelenti, hogy rá is szavaznának ennyien ebben a pillanatban"

Kb ugyanazt a szintet hoztad ezzel mint a voks14es álmodozással.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.10. 08:30:58

@eßemfaßom még áll: egy hipotézisről beszélünk. Benne van, hogy ha olyanok a körülmények, szavaznának rá. Én arról beszéltem,ha olyanok lennének a körülmények. Csak sajnos nem lettek olyanok. Pont erről szólt a poszt.

DeMarco 2018.03.11. 10:20:39

Hát én nyilvánvalóan kényelmes páholyból nézem csak és kivételesen emiatt csak távolról a választást, legfeljebb a kétharmad lehet némileg kérdéses, de ez is csak annyira izgat, hogy mennyivel fogok nagyobbat röhögni utána ha mégis...

Viszont azért annyit hozzátennék, hogy vidéken szemlátomást labdába sem rúgnak a baloldali pártocskák és bárkit hallok nyilatkozni a választásról és történetesen unja a fideszt, az a Jobbikra fogja rakni a voksát. Az idősebbek azért, mert belengették a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíját, a fiatalok meg azért, mert újdonságra vágynak és fiatalabb generációváltásra, de még véletlenül sem baloldali váltásra. Lassan felnőtt egy generáció akik a fideszt és Viktort látták kormányon és nem emlékeznek a korábbi baloldali kormányokra és ami még fontosabb a baloldali kormányok gazdaságpolitikai lépéseire sem. De azért mégis érzik, hogy honnan fúj a szél. (Talán meg is érdemelnének egy Mohácsot ők is, hogy megértsék miért nem szavazunk rájuk..).

Azt hinné az ember, hogy ennyi elbukott választás után végiggondolják a programjukat és újat csinálnak a baloldalon, de látva Karácsony és a többiek gazdasági terveit az embernek feláll a szőr a tarkóján és ha el is felejtette az elmúlt nyolc évben, hogy miért nem szavaz rájuk, akkor világosan eszébe juttatják... és akkor még hol vannak a személyek...

Mivel én még pontosan emlékszem a korábbi szocialista baloldali kormányokra és tevékenységükre, ezért nem csak az ösztönöz, hogy mit kaptunk a fidesz kormányoktól, hanem az is, hogy mit nem a baloldali kormányzástól, vagy mit vettek el.

Összességében rajtam biztosan nem fog múlni a kétharmad és a 12 év.

Imadom a trapistát 2018.03.14. 21:05:29

Nagy pech, ha az ember szíve szerint nem szavazhat arra, amit az esze diktál. Vagy fordítva. Hogy is van ez?

Jorgos Vadefakisz 2018.03.19. 21:30:20

Te látnok vagy? Vagy az írásod címe nem a Vágó és többi cimborád tegnapi performanszára utal? Bocs, de nem volt időm elolvasni ezt a cikked, csak gratulálni akartam mielőbb. :)
Kemény volt a pogi, meg nem volt viszki?! Basszátok meg, ti aztán tudtok tárgyalni! Még hogy Lehet Más a Phidesz! :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.03.19. 21:52:19

@Jorgos Vadefakisz: Nem arról szól, de valóban érthető erre is. Barmok.

blah blah 2018.04.14. 00:07:11

Tudod hol bukott ez fedor? Hogy a "demokratikus" ellenzék nagyvonalúan hajlamos magához csapni az összes proteszt szavazatot a körzetben, pedig azok a legnagyobb jóindulattal is minimum 50-50 arányban megoszlanak, de a valóságban inkább a jobbik fel dől.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0